Välkommen att uppleva Kumla. - på ditt sätt!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen att uppleva Kumla. - på ditt sätt!"

Transkript

1 Välkommen att uppleva Kumla - på ditt sätt!

2 Upplev Kumla! Vi är en kommun som satsar på konst och kultur och har ett brett utbud av unika museer och andra historiska sevärdheter. Vi värnar om mötet mellan människor och skapar vackra parkmiljöer i stadskärnan. Natur och friluftsliv finns alltid nära till hands, likaså upptäckter och aktiviteter för hela familjen. Varmt välkommen att uppleva Kumla på ditt sätt! Här har vi samlat Kumlas utbud av aktiviteter och sevärdheter och du får tips om hur du bäst upptäcker och upplever Kumla. Mer information finns på visitkumla.se. Kort om Kumla Befolkning: invånare ( ) Area: 207 km² Läge: Mitt i Sveriges befolkningsmässiga centrum, med 22 mil till Stockholm och 27 mil till Göteborg Tätorter: Kumla centralort, Ekeby, Kvarntorp, Hällabrottet, Sannahed och Åbytorp Framtidens Kumla Vision 2025 I Kumla är vi liiite bättre! I Kumla kommun strävar vi alltid efter att vara lite bättre. Genom att växa smart, satsa på barn och unga, ta hand om våra invånare och ta tillvara på den närhet som finns blir vi lite bättre. Kumla växer! Fler och fler flyttar till Kumla och de senast åren har vi haft ett stadigt växande befolkningstal. Att Kumla kommun växer ställer krav på våra verksamheter och på vår strategiska planering antog fullmäktige ett svar på en motion från Socialdemokraterna som angav att all verksamhet i Kumla kommun ska arbeta och verka för att Kumla ska bli invånare år Mer om detta finns att läsa på kumla.se.

3 Turistinformation I Kumla finns sex InfoPoints. Du hittar dem i entrén till stadshuset, på Djupadalsbadet, Kumla bibliotek, Sjöparkens växthus, Kumla hotel samt på Konst på hög under perioden juni till augusti. På varje plats finns ett broschyrställ, där du hittar information om våra besöksmål. På varje InfoPoint finns en bemannad disk där du är välkommen att ställa dina frågor och på vissa platser även en dator där du kan söka mer information. Kontakt turistfrågor Kumla kommuns Servicecenter Tel: E-post: servicecenter@kumla.se Besöksadresser Servicecenter, stadshuset Torget 1, Kumla Öppet: mån tors kl , fre kl Djupadalsbadet Vattugatan 34, Kumla mån kl , tis-fre kl , lör-sön kl Kumla bibliotek Parkgatan 14, Kumla Öppet: mån, ons, tors kl , tis kl , fre kl , lör , sön (öppettider under sommaren, se Guidade visningar Finns på flera av våra sevärdheter. Kika efter symbolen för att se var vi erbjuder detta. Bokning sker via telefon: Guidning på Skoindustrimuseet bokas på tel: Torg och shopping Hos oss finns det mesta samlat runt torget, lätt och tillgängligt. Torget är en självklar samlingspunkt och mötesplats. Här möts vi och tar del av evenemang, marknader och utställningar. I centrum hittar du butiker som erbjuder allt från jakt och fiske till egendesignade smycken. Här kan du ta en fika på något av våra caféer och äta gott i restaurangerna. Du har även nära till vår vackra stadspark och ett dopp på Djupadalsbadet. Kumla förknippas ofta med skoindustrin och visst lever den kvar än idag, bland annat genom skoindustrimuseet och butiken Kavat Store. Här fyndar du skor till hela familjen. Utöver ordinarie sortiment finner du provskor, fjolårsmodeller och kan fynda till vrakpriser.

4 Konst & kultur Konst på Stan En konstvandring i de centrala delarna av Kumla. Vandringen tar dig runt bland skulpturer och annan utsmyckning som finns i staden. Galleri Örsta Ett av Kumlas gallerier med utställningar av nutida konst från nationellt och internationellt kända konstnärer. Fasaden på galleriet har en arkitektonisk effekt signerad Mikael Pauli. Byggnaden är ritad av arkitektkontoret Claesson Koivisto Rune.

5 Kumla bibliotek En upplevelse oberoende av väder och vind. Här kan du delta på öppna föreläsningar, betrakta utställningar, lyssna till musik, delta på någon av våra barnaktiviteter eller varför inte ta en fika i caféet intill. Kumla Folkets Hus Bredvid biblioteket ligger Kumla Folkets Hus, där du hittar en modern 3D bio. Här kan du även ta del av teaterföreställningar och de populära livesändningarna från The Metropolitan Opera. Konst på Hög En permanent skulpturutställning i en minst sagt annorlunda miljö. På toppen av Kvarntorpshögen, 100 meter ovanför Närkeslätten, återfinns ett 30-tal konstverk. Kvarntorpshögen i sig är unik, högen består av restavfall från den tiden då man i området utvann olja ur skiffer. Under sommaren kan du ta en fika i vår informationsstuga på högens topp. Här hämtar du också kartan för den spännande upptäcktsfärden för barn. Nästan varje år arrangeras Musik på Hög med välkända artister. Varje år är det konstutställningar i Arken, som är ett av konstverken. Trappan, Kvarntorpshögen En av Sveriges längsta trätrappor. Den mer än 200 m långa trappan tar dig upp på Kvarntorpshögen med hjälp av de totalt 427 trappstegen. Besegrat trappan? Besegrat trappan har du när du avverkat den tio gånger inom fem timmar. Du kan även ta dig an Halvtrappan, vilket innebär 5 varv på 2,5 timmar.

6 KUMLA STADSPARK Parker & möten Kumla sjöpark I stadsparken ligger Kumla sjöpark, Djupadalsparken, Sjöparkens växthus och Djupadalsbadets bad och camping. Sjöparken med sina kvm vattenyta, bryggor, stränder och gångvägar har gett Kumla ett nytt rum att fylla med aktiviteter och intryck. Stränderna inbjuder till aktiviteter som boule, beachvolleyboll, utegym och sandlek. Gångvägarna kan användas för att promenera runt för att sedan slå sig ner på någon av de vackra bryggorna för att njuta av sjöns glittrande spegelbild. Runt sjön finns även grillplatser. Låt barnen gå på Upptäcktsfärd för barn i Kumla sjöpark. Folder finns i Djupadalsbadets reception.

7 Djupadalsparken Pärlan mitt i centrum. I parken finns vår konstgjorda sjö Kumlasjön, strövstigar, restaurang, minigolfbana, lekplats anpassad för små barn med plaskbassäng samt amfiteater där det erbjuds familjeunderhållning under sommaren. Stadslekplats Tivoli Stadslekplats Tivoli inbjuder till lek för stora och små. Här kan du klättra i cirkustornet, hoppa högt på studsmattan och svinga runt i gungkarusellen. Behöver du en paus inbjuder jättehammocken till vila. Passa även på att föreviga ditt besök vid fotoplanket. I Kumla stadspark finns en upptäcktsfärd för barn. Hämta din karta och beskrivning på Djupadalsbadet! Sjöparkens växthus I Sjöparkens södra del ligger växthuset som har konstruerats för att bära fram växter och blommor. I den ståtliga byggnaden på drygt 1600 m² hittar du tre verksamheter; växthuset och trädgården, verksamhet och odlingar inom ramen för Möjligheternas växthus, samt restaurang och café. Vinterträdgården, i form av Palmrummet, utgör entrén. Palmrummet flankeras av orangerierna och från dessa når du växthusen. Djupadalsbadet bad och camping Välkommen till vårt moderna familjebad med aktiviteter för alla. I inomhusbadet finns en äventyrsdel med två vattenrutschkanor, dykpool, klättervägg, strömvirvelpool och bubbelpool. Här finns även barnplasken för de allra minsta. På anläggningen finner du även en motionsbassäng med åtta 25-metersbanor, en undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten, gym, relax och ett café med försäljning av enklare maträtter och fika. I anslutning till inomhusbadet ligger utomhusbadet med flera tempererade bassänger, hopptorn och stora gräsytor att slänga ut handduken på. Här finner du även Djupadalsbadets camping med stugor, tomtplatser och ställplatser samt ett nyrenoverat servicehus.

8 Natur & friluftsliv Kvarntorps friluftsområde Området sydost om Kumla bär på en spännande historia. Under skifferepoken ( ) bröts skiffer i området och man utvann stora mängder olja, gas, ammoniak och svavel. Restavfallet tippades i en enorm askhög, som bildade Kvarntorpshögen. Kvarntorpshögens topp når du med bil eller till fots via trätrappan. Prova även naturgymmet vid trappans fot och aktiviteten Besegrat trappan. Friluftsområdet i Kvarntorp är ett attraktivt område med ett rikt växt- och djurliv. Här finner du över 34 km vandringsleder i varierande natur, grillplatser, friluftsbadet Hästhagsbrottet, en 18-håls golfbana samt fiskemöjligheter i de vattenfyllda dagbrotten. Vintertid kan du åka nerför Kvarntorpshögen både på skidor och i pulka. I friluftsområdet finns skidspår för längdskidåkning.

9 Om du följer cykelleden från centrum till Kvarntorp cyklar du genom Sveriges största solsystemsmodell i skalenligt format. Cykla i Kumla I Kumla finns något för alla cyklister. Vi har leder inom leisure, roadbike/landsväg och mountainbike. Leisureturerna är för dig som vill cykla på asfalterad väg och grusväg med tid för natur- och kulturupplevelser. Idag finns fem turer som är mellan 15 och 38 km långa. Roadbike/landsväg är för dig som vill vässa formen på racercykel, det finns åtta roadbikeleder som är mellan 10 och 120 km långa. I Kvarntorps friluftsområde finns även tre mountainbikeleder, som är mellan 4 och 17,5 km långa. Två av lederna går i lite enklare terräng, medan den längsta är lite mer kuperad. En nyhet är den teknikbana som invigdes våren 2017 som består av en pumptrack, en teknikbana och en hoppdel. Mer information om våra cykelleder hittar du på bergslagencykling.com. Vandrings- och ridleder I Kvarntorps friluftsområde finns vandrings- och ridleder i vacker natur, i anslutning till sjöar, rast- och grillplatser. Lederna tar dig genom tät skog, öppna fält, höga kullar och har en slingrande utformning som gör turen omväxlande och spännande. Naturreservat I Kumla kommun finns fem naturreservat; Björka Vissberga lertag, Hult, Hällkistan, Norra Mossby och Viaskogen. En del av Kvismarens naturreservat ligger också i kommunen. Öjamossen med Älgasjön Ett av kommunens natursköna områden, 6 km väster om Kumla. Den 5 km² stora mossen består av våtmark med ett rikt djur- och växtliv. Mitt ute på Öjamossen ligger Älgasjön, som är Kumlas enda kvarvarande naturliga sjö.

10 Sanna Hed militäroch friluftsmuseum Söder om Kumla ligger museet som var Sveriges största mötesplats för militärer i början av 1800-talet. Här levde och övade mer än 2000 man varje sommar. Flera byggnader, bland annat officersmässen innehåller uppbyggda miljöer och utställningar från den tiden. Här finns även Persedelförrådet, en byggnad som uppfördes i början på 1800-talet för militärt ändamål samt en handelsbod. År 1912 flyttade militären ut, affären blev kvar till Idag är det ett 1900-talsmuseum med den gamla handelsboden så som den såg ut Du kan även ta dig en tur längs med regementsmarschen, som är en 3,6 km lång promenad i området. Historia & museer

11 Skoindustrimuseet Europas enda levande museum med tillverkning av skor. Efter att fabriken slog igen 1987 har den lämnats precis som den var. Här finns en utställning där du får följa skomodets utveckling mellan 1890 och 1980 samt en butik och tillverkning allt med en historisk koppling. Efter museirundan har du möjlighet att köpa skor som tillverkats på museet. Historiska sevärdheter I Kumla finns ett flertal historiska sevärdheter, bland annat Fogdekällaren i Vallersta från slutet av 1500-talet, Lekebacken som är ett av Närkes största gravfält från brons- och järnåldern, Vestastenen, kommunens enda runsten, S:t Olofs källa samt Kumla högar, som är Kumlas födelseplats. Ett antal gamla byggnader som finns att beskåda är Gjutstugan i Hällabrottet, Blackstastugan i Sannahed, Sockenmagasinet i Hardemo samt hembygdsgårdarna i Hällabrottet, Sannahed och Hardemo. Lundmarkska skolan Är idag museum och visar skolsal och lärarbostad från slutet av 1800-talet. Redan för 200 år sedan donerades medel för bygge av skolhuset av Anders Lundmark. Mer än 40 år innan skolreformen genomfördes kunde undervisningen börja i Hardemo socken. Stenarbetsmuseum Yxhult Museet i Hällabrottet öster om Kumla visar på stenarbetets historia. Här låg en gång i tiden Sveriges ledande stenhuggeri. Nu finns här ett museum med en unik samling gipsförlagor och Yxhults stenhuggeris första mekaniska verkstad. Här finns dessutom en av Sveriges finaste modellsamlingar som på olika sätt belyser stenindustrin.

12 Barnens Kumla I Kumla stadspark finns en upptäcktsfärd för barn. Hämta din karta och beskrivning på Djupadalsbadet! Upplev Kumla stadspark I det stora parkområdet finns mycket att uppleva och upptäcka, för både stora och små. Vid den konstgjorda sjön i Kumla sjöpark finns en sandstrand som inbjuder till strandlek, stora gräsytor lämpade för picknick, lek och spel samt promenadstråk längs med hela området. I den äldre delen av parken (Djupadalsparken) kan man spela minigolf och frisbee-golf. Här finns även en lekplats anpassad för små barn, liksom Stadslekplats Tivoli. I området ligger även Sjöparkens växthus och Djupadalsbadets bad och camping. Träffa Kumlahumlan på Djupadalsbadet! Ett modernt familjebad med aktiviteter för alla både inom- och utomhus! På Djupadalsbadet kan hela familjen samlas, umgås och ha en rolig dag tillsammans. För de minsta barnen finns här en barnplask samt en höj- och sänkbar bassäng som passar bra för lek och bus. I äventyrsbadet hittar du mer fartfyllda aktiviteter för de lite större barnen, som rutschkanor, strömvirvelpool och klättervägg. På utomhusbadet finns flera tempererade bassänger där du sommartid kan njuta av picknick i gräset. Kanske vågar du dig på ett hopp från det 10 meter höga hopptornet! Här finns även försäljning av enklare maträtter och fika. Passa även på att hälsa på Kumlahumlan när du besöker Djupadalsbadet, anläggningens egen maskot.

13 Lek och lär på Kumla bibliotek Biblioteket i Kumla är till för alla, stora som små. Här kan du ta del av barnteaterföreställningar och en rad andra aktiviteter för små och stora barn. Självklart finns här ett stort urval av böcker passande för alla åldrar. På biblioteket finns en ungdomshörna, precis intill caféet. Här kan du som ung ta del av böcker och ljudböcker. Här finns även en miniscen, passande för uppträdanden. Stadslekplatsen Tivoli I Kumla stadspark ligger Stadslekplats Tivoli. En färgrik lekupplevelse för alla åldrar. Här kan du klättra upp i cirkustornet, hoppa högt på studsmattan och svinga runt i gungkarusellen. Behöver du en paus efter allt lekande ger jättehammocken dig en chans till vila. Naturstigar för barn I Kumla finns det fyra naturstigar för barn alldeles intill lekplatser. Naturstigarna bjuder på äventyr och kunskap om olika djur och naturen de lever i. Rovdjursstigen vid Jonny Järvs lekplats intill Viaskogen. Hasselstigen vid Hanna Hasselmus lekplats vid CA Johssons park. Småfågelstigen vid Kåre Koltrasts lekplats vid Västra parken. Nyckelpigsstigen vid Nelly Nyckelpigas lekplats vid Täppan. Natur och friluftsliv i Kvarntorps friluftsområde I Kvarntorps friluftsområde finns mycket att göra för hela familjen. Prova fiskelyckan i sjöarna, upplev rid- och vandringslederna i området, cykla eller varför inte ta den 427 trappsteg långa trappan upp till Kvarntorpshögen. På toppen finns en stuga med fik och information. Här kan du köpa en glass och hämta kartan och beskrivningen för Upptäcktsfärd för barn på Konst på Hög.

14 Fritid & aktiviteter Golf på Högtorpsbanan i Kvarntorps friluftsområde Kumla Golfklubb med Högtorpsbanan är en medelsvår bana med en lång spelsäsong. Banan är inte snäll mot sina motståndare och kan leda till både gråt och skratt. Men spelar du med huvudet kommer det garanterat att gå utmärkt. Här finns övningsgreener, driving range, övningsbana, slaghall och golfrestaurang. Klubben har även platser för korttidsuppställning av husvagnar och husbilar. Motion i skog och park I Viaskogen finns en 2,5 km slinga i Kumlas egen skog som 2006 blev naturreservat. Slingan är flack förutom en liten kulle vid en gammal skyttevall. Området runt Kumla sjöpark har gångvägar lämpliga för promenader och joggingturer. Slingan runt Kumla sjöparks sjöar är ca 1,2 km. Hälsans stig är en 6,6 km lång slinga i omväxlande miljö. Turen går bland annat förbi Kumlasjön, sjöparken och Kumlahallen. I Kvarntorpsområdet kan du njuta av fina vandrings-, rid- och cykelleder. Du kan träna i utegymmet och anta utmaningen Besegrat trappan genom att ta dig uppför trätrappan med dess 427 trappsteg. Intill Kumlahallen finns även en inhägnad hundlekplats på 40x60 meter. Vandring i Håkan Nessers fotspår Håkan Nesser litteraturvandring är en vandring i 60-talets Kumla, baserad på böckerna "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" och "och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla", skrivna av Håkan Nesser. Vandringen kan du antingen boka som en guidad tur eller så tar du dig runt på egen hand med hjälp av en broschyr med karta. I broschyren finns en rekommenderad promenadslinga för vandringen. Slingan har sin början på Kumla torg och är ca 4 km. Vid varje plats finns en text om platsen och händelsen kring den, som är citat direkt tagna ur böckerna.

15 Guidade turer Kumla erbjuder dig guidade visningar på flera av kommunens sevärdheter. Följande guidade turer kan bokas: - Håkan Nesser litteraturvandring - Konst på Hög - Konst på Stan - Kumla sjöpark - Naturreservat Björka Vissberga lertag - Naturreservat Hällkistan - Sjöparkens växthus - Stenarbetsmuseum Yxhult - Skoindustrimuseet - Skolmuseet i Hardemo - Sanna Hed militär- och friluftsmuseum - Öjamossen med Älgasjön Sport och idrott Vi erbjuder dig ett stort utbud av sport- och fritidsanläggningar som är tillgängliga för dig och din aktivitet. I Kumla med närområden finns flera fotbollsplaner, både fullstora och mindre. I Idrottsparken finns förutom gräs- och grusplan även en konstgräsplan. I Kvarntorpshögens skidområde finns slalombackar, pulkabacke och spår för längdåkning. Anläggningen har två nedfarter och en pulkabacke som ligger i anslutning till den lilla backen. Skidspåren hittar du i Kvarntorps friluftsområde och de spåras när vädret är lämpligt. Här finns ett flertal olika slingor med olika svårighetsgrad. I Kumla finns öppna ytor för spontanidrott intill skolorna i Skogstorp, Kumlaby och Vialund. Här kan du bland annat spela streetbasket, fotboll, beachvolleyboll, frisbeegolf och boule. Du kan också spela tennis både inom- och utomhus. Det finns tre grusbanor vid Djupadalsbadet som håller öppet sommartid. I Rackethallen kan du spela tennis och badminton året runt. Du kan även hålla dig aktiv i Djupadalsbadet, slå en strike i bowlinghallen samt åka skridskor i ishallen. Prova på Speedway Den anrika elitserieklubben Indianerna har sin hemmaarena i Sannahed, strax utanför Kumla tätort. Här råder riktig folkfest under hemmamatcherna, då hela familjen samlas i gröngräset med picknickkorgen och supporterflaggan i högsta hugg. Klubben erbjuder prova-på-aktiviteter. För vuxna omfattar det 2 3 effektiva timmar där hög spänning garanteras. Här får du prova på att bemästra en 500 kubiks speedwayhoj, åka på sladd i kurvan och betvinga tyngdlagen med balans och motorkraft. En aktivitet som definitivt ger dig en riktig upplevelse och är för de flesta deltagare en stor utmaning. Även barn kan prova på att köra speedway.

16 Den kompletta guiden till alla aktiviteter och evenemang i Kumla! visitkumla.se

Upplev vyerna i Kumla!

Upplev vyerna i Kumla! Välkommen till Upplev vyerna i Kumla! I denna broschyr har vi samlat Kumlas utbud av aktiviteter och sevärdheter. Här får du tips om hur du bäst upptäcker och upplever Kumla. Mer information om allt i

Läs mer

Välkommen att uppleva Kumla. - på ditt sätt!

Välkommen att uppleva Kumla. - på ditt sätt! Välkommen att uppleva Kumla - på ditt sätt! Upplev Kumla! Vi är en kommun som satsar på konst och kultur och har ett brett utbud av unika museer och andra historiska sevärdheter. Vi värnar om mötet mellan

Läs mer

en blomstrande kommun

en blomstrande kommun en blomstrande kommun Skulpturutställningen Konst på Hög I Kumla har du nära till allt och här finns lite av varje. Vad sägs om att utforska en konstig hög med en historia om ett oljeäventyr, marschera

Läs mer

en blomstrande kommun

en blomstrande kommun en blomstrande kommun Skulpturutställningen Konst på Hög I Kumla har du nära till allt och här finns lite av varje. Vad sägs om att utforska en konstig hög med en historia om ett oljeäventyr, marschera

Läs mer

Välkommen till Kumla stadspark. En vacker mötesplats i centrala Kumla.

Välkommen till Kumla stadspark. En vacker mötesplats i centrala Kumla. Välkommen till Kumla stadspark En vacker mötesplats i centrala Kumla. Kumla sjöpark Denna moderna del av parken ligger i dalgången mellan staden på åsen och jordbrukslandskapet. Den konstgjorda sjön på

Läs mer

Djupadalsparken. Upplev Kumla. Sommaren 2015. maj augusti

Djupadalsparken. Upplev Kumla. Sommaren 2015. maj augusti Djupadalsparken Upplev Kumla Sommaren 015 maj augusti Innehåll Guidade visningar...sid 3 Konst på Hög...sid 4 Musik på Hög...sid 4 Konst på Stan...sid 5 Kumla utställningshall...sid 5 Sommarutställning...sid

Läs mer

Välkommen till Kumla stadspark. En vacker mötesplats i centrala Kumla. visitkumla.se/kumlastadspark

Välkommen till Kumla stadspark. En vacker mötesplats i centrala Kumla. visitkumla.se/kumlastadspark Välkommen till Kumla stadspark En vacker mötesplats i centrala Kumla visitkumla.se/kumlastadspark Kumla sjöpark Denna moderna del av parken ligger i dalgången mellan staden på åsen och jordbrukslandskapet.

Läs mer

Barnens Kumla. Lek, lär och ha skoj! Här finns något att upptäcka för både små och stora barn. visitkumla.se/barnenskumla

Barnens Kumla. Lek, lär och ha skoj! Här finns något att upptäcka för både små och stora barn. visitkumla.se/barnenskumla Barnens Kumla Lek, lär och ha skoj! Här finns något att upptäcka för både små och stora barn. visitkumla.se/barnenskumla Välkommen till Kumla stadspark! Djupadalsbadet bad och camping Hej! Kom och träffa

Läs mer

Välkommen till Kumla stadspark. En plats för avkoppling, umgänge, motion och lek. visitkumla.se/kumlastadspark

Välkommen till Kumla stadspark. En plats för avkoppling, umgänge, motion och lek. visitkumla.se/kumlastadspark Välkommen till En plats för avkoppling, umgänge, motion och lek. visitkumla.se/kumlastadspark Avkoppling, umgänge och motion Sjöparkens växthus Parkens omfattande perennplanteringar, konstgjorda sjöar

Läs mer

Välkommen till Kumla stadspark. En plats för avkoppling, umgänge, motion och lek. visitkumla.se/kumlastadspark

Välkommen till Kumla stadspark. En plats för avkoppling, umgänge, motion och lek. visitkumla.se/kumlastadspark Välkommen till Kumla stadspark En plats för avkoppling, umgänge, motion och lek. visitkumla.se/kumlastadspark Kumla stadspark Avkoppling, umgänge och motion Parkens omfattande perennplanteringar, konstgjorda

Läs mer

Kumla-Kultur-Natur Sommaren 2013

Kumla-Kultur-Natur Sommaren 2013 Kumla-Kultur-Natur Sommaren 2013 Konst på Hög Ett av Sveriges främsta skulpturområden! På Kvarntorpshögen öster om Kumla hittar du Konst på Hög-ett av Sveriges främsta skulpturområden. Flera av Sveriges

Läs mer

Upplev Kumla. Sommaren 2014. maj augusti

Upplev Kumla. Sommaren 2014. maj augusti Upplev Kumla Sommaren 14 maj augusti Innehåll Guidade visningar...sid Konst på Hög...sid 4 Musik på Hög...sid 4 Konst på Stan...sid 5 Kumla utställningshall...sid 5 Sommarutställning...sid 5 Håkan Nesser

Läs mer

Barnens Kumla. Lek, lär och ha skoj! Här finns något att upptäcka för både små och stora barn. visitkumla.se/barnenskumla

Barnens Kumla. Lek, lär och ha skoj! Här finns något att upptäcka för både små och stora barn. visitkumla.se/barnenskumla Barnens Kumla Lek, lär och ha skoj! Här finns något att upptäcka för både små och stora barn. visitkumla.se/barnenskumla Skojiga aktiviteter i Kvarntorps friluftsområde Konst på Hög och Kvarntorpshögen

Läs mer

barn & unga Skolan ligger vid foten av Kvarntorpshögen och här finns möjligheten att lära direkt av naturen själv.

barn & unga Skolan ligger vid foten av Kvarntorpshögen och här finns möjligheten att lära direkt av naturen själv. barn & unga Kumla är kommunen på barnens sida. Här finns god och genomtänkt verksamhet från de första stegen till vuxenvärlden. Skola och fritid, kultur och natur, för kropp och hjärna. Kumla kommun jobbar

Läs mer

Möts och umgås. Äter och fikar

Möts och umgås. Äter och fikar Bilaga 3 Sammanställning av webbenkätens fritext (6 oktober - 1 november). Tolka sammanställningen: De olika färgerna representerar kategorier som innehåller olika aktiviteter. Varje aktivitet beskrivs

Läs mer

Välkommen till. Djupadalsbadet. Camping Hej! Det är jag som är Kumlahumlan

Välkommen till. Djupadalsbadet. Camping Hej! Det är jag som är Kumlahumlan Välkommen till Djupadalsbadet Camping 2018 Hej! Det är jag som är Kumlahumlan. 019-58 87 00 djupadalsbadet@kumla.se www.djupadalsbadet.se Välkommen till Djupadalsbadets camping! Som gäst på Djupadalsbadets

Läs mer

Djupadalsbadets camping. Hos oss bor du mitt i Kumla stadspark, med närhet till allt vad området har att erbjuda!

Djupadalsbadets camping. Hos oss bor du mitt i Kumla stadspark, med närhet till allt vad området har att erbjuda! Djupadalsbadets camping Hos oss bor du mitt i Kumla stadspark, med närhet till allt vad området har att erbjuda! Välkommen till Djupadalsbadets Camping! Som gäst på Djupadalsbadets camping bor du mitt

Läs mer

Sjöparkens växthus. Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café

Sjöparkens växthus. Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café Sjöparkens växthus Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café Välkommen till Sjöparkens växthus! Sjöparkens växthus rymmer tre verksamheter; växthuset och trädgården, Möjligheternas växthus och Restaurang

Läs mer

v. 24 Minigolf för dig som slutar årskurs 6 eller 7 Spela golf med oss vid Sjösidan!

v. 24 Minigolf för dig som slutar årskurs 6 eller 7 Spela golf med oss vid Sjösidan! 2015 v. 24 Minigolf för dig som slutar årskurs 6 eller 7 Spela golf med oss vid Sjösidan! Dag: 11 juni Tid: kl. 15.00 Plats: Sjösidan i Kumla Ålder: du som slutar årskurs 6 eller 7 Anmälan och frågor:

Läs mer

S O M M A R. SittaDansaPlaskaHängaLäsaKajta. BadaUpptäckaSolaChillaFotaDyka. UpplevaVandraSkapaÄtaFiska

S O M M A R. SittaDansaPlaskaHängaLäsaKajta. BadaUpptäckaSolaChillaFotaDyka. UpplevaVandraSkapaÄtaFiska S O 2014 M M A R BadaUpptäckaSolaChillaFotaDyka ChattaAktiveraGåVaraNjutaSova HoppaVilaLekaSurfaSkypaSofta CyklaSimmaKlättraSjungaShoppa FikaSpringaGrävaSpelaSkejta SittaDansaPlaskaHängaLäsaKajta UpplevaVandraSkapaÄtaFiska

Läs mer

g Ä ÄÉáÉ á Yt Y Ä~x ~ ÇuxÜz4 z

g Ä ÄÉáÉ á Yt Y Ä~x ~ ÇuxÜz4 z g ÄÄ Éáá YtÄ~xÇuxÜz4 Aktiviteter för barn och ungdomar. (Ålder 8-15) Minigolf. Skreas Bangolf ligger Priser Barn Vuxen 9 hål 35 kr 45 kr 18 hål 45 kr 55 kr 27 hål 55 kr 65 kr Simhall. Klitterbadet. Priser:

Läs mer

Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag.

Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag. Guidade turer 2015 Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag. Heldag Ellen Key i författarinnans fotspår 10.00-16.00 570 kr Heldag Alvastra kloster

Läs mer

Taxor och avgifter år 2018 Kultur- och fritidsnämnden

Taxor och avgifter år 2018 Kultur- och fritidsnämnden Taxor och avgifter år 2018 Kultur- och fritidsnämnden Antagna av kultur- och fritidsnämnden 76 2017-10-17 och 29 2018-03-15 Text - för bidragsbirättigad förening i Kumla - för bidragsberättigad förening

Läs mer

Enkät Om du får drömma; vad är det bästa med kultur- och fritidsutbudet i Kumla 2025?

Enkät Om du får drömma; vad är det bästa med kultur- och fritidsutbudet i Kumla 2025? KULTUR- och FRITIDSPOLITISKT PROGRAM Sammanställning från förslagslådor. Möjlighet att lämna synpunkter via enkät har funnits på olika platser i Kumla kommun: Växthuset Djupadalsbadet Kumla bibliotek Kumlahallen

Läs mer

Hur långt ifrån västra åstranden bor du?

Hur långt ifrån västra åstranden bor du? Borgå stad 22.9.2014 RESULTAT AV WEBBENKÄT OM INLEDANDE AV PLANLÄGGNINGSARBETET FÖR VÄSTRA ÅSTRANDEN För att kunna fastställa målen för detaljplanen för västra åstrandens strandområde behövs information

Läs mer

Välkommen ut i naturen

Välkommen ut i naturen Välkommen ut i naturen Tätt intill Örebro ligger två fina naturreservat, Oset och Rynningeviken. Här finns också Naturens hus som är öppet för alla naturälskare. När kommer du? Ett gott råd, börja vid

Läs mer

KULTUR FRITID TRANÅS KOMMUN KULTUR & FRITID

KULTUR FRITID TRANÅS KOMMUN KULTUR & FRITID KULTUR FRITID TRANÅS KOMMUN KULTUR & FRITID Välkommen till Tranås! Se, upptäck och upplev... Tranås sjuder av spännande aktiviteter och här hoppas vi att du får många nya upplevelser. Vi kan erbjuda ett

Läs mer

TAXOR OCH AVGIFTER ÅR 2019

TAXOR OCH AVGIFTER ÅR 2019 Kultur- och fritidsförvaltningen Kumla kommun KFN 2018/339 TAXOR OCH AVGIFTER ÅR 2019 Antagna KFN 102 2018-10-25 Text -för bidragsberättigad förening i Kumla -för bidragsberättigad förening i Kumla - Match

Läs mer

Hällabrottet Översiktsplan Kumla kommun 2040

Hällabrottet Översiktsplan Kumla kommun 2040 Hällabrottet Tätortsutveckling Hällabrottet Ortens karaktär Hällabrottet är med cirka 1 750 invånare den näst största tätorten i kommunen och ligger cirka 3 kilometer öster om Kumla. Orten är kulturhistorisk

Läs mer

BILAGA 3 JÄMFÖRELSE STADSPARKER

BILAGA 3 JÄMFÖRELSE STADSPARKER BILAGA 3 JÄMFÖRELSE STADSPARKER Vasaparken Stockholm Vasaparken är en knappt sex hektar stor park som ligger centralt i stadsdelen Vasastan, Stockholm. Den anlades i början av 1900-talet och genomgick

Läs mer

Grytåsa rullande kullar och betade backar

Grytåsa rullande kullar och betade backar VANDRINGSLEDER 1(11) Örkelljunga kommun turism@orkelljunga.se Hitta till Grytåsa parkeringar med gps: Grytåsa centrum: N 56 15.335 E 013 13.648 X: 1340249 Y: 6239380 Flinka sjö: N 56 15.320 E 013 15.283

Läs mer

Kontakt. Medborgardialogen: Påverka din utomhusmiljö! solna.se. E-post stadsbyggnad@solna.se. Telefon 08 734 29 50 Vardagar kl 9-12 och 13-15

Kontakt. Medborgardialogen: Påverka din utomhusmiljö! solna.se. E-post stadsbyggnad@solna.se. Telefon 08 734 29 50 Vardagar kl 9-12 och 13-15 Kontakt E-post stadsbyggnad@solna.se Telefon 08 734 29 50 Vardagar kl 9-12 och 13-15 Medborgardialogen: Påverka din utomhusmiljö! - En kartläggning av aktiviteter och upplevelser för Solna stads kommande

Läs mer

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10 Ba Bad bada simma sola vid badplats Exempelord och avgränsningar: bada, plaska, simma Att bada och plaska vid anordnad eller naturlig badplats, inte temporära anläggningar som privata upplåsbara bassänger

Läs mer

Taxor och avgifter 2016

Taxor och avgifter 2016 Taxor och avgifter 2016 Verksamhet för barn och ungdomar 4-25 år. Egenorganiserade ungdomar 13-20 år (i mån av tillgång). Distriktslagsarrangemang (i mån av tillgång). Representationslagens verksamhet.

Läs mer

VISIT SALO. VisitSalo.fi. Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde

VISIT SALO. VisitSalo.fi. Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde VISIT SALO VisitSalo.fi Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde Välkommen till Salo Salo stad ligger i sydvästra Finlands kustområde intill motorvägen E18. Våra huvudattraktioner för resenärer

Läs mer

Upplev universitetstaden Lund och dess historia. Good Morning Hotel Lund. Om Hotellet

Upplev universitetstaden Lund och dess historia. Good Morning Hotel Lund. Om Hotellet Good Morning Hotel Lund Good Morning Lund ligger bara 2.5 kilometer utanför centrala Lund med sin tusenåriga historia, många sevärdheter, restauranger och shopping. Med tåg är det bara 20 minuter till

Läs mer

Läge för läger? Planerar ni för lagets eller föreningens nästa träningsläger?

Läge för läger? Planerar ni för lagets eller föreningens nästa träningsläger? Läge för läger? Planerar ni för lagets eller föreningens nästa träningsläger? Flen - staden mellan sjöarna - är ett nära och förmånligt alternativ i hjärtat av Sörmland! Flens kommun - hjärtat av Sörmland

Läs mer

Kultur- och. fritidsvaneundersökning, 2017

Kultur- och. fritidsvaneundersökning, 2017 Kultur- och fritidsvaneundersökning, 2017 Vad är syftet med undersökningen? Kultur- och fritidsvaneundersökning ska ses som ett kommunalt planerings- och utvärderingsinstrument. Lokalt i Mjölby istället

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

Utomhusbad i Sundbyberg?

Utomhusbad i Sundbyberg? INGSE Ja! NEJ! pictometry/blom pictometry/blom Utomhusbad i Sundbyberg? Var med och påverka! Rösta 26 maj 8 juni 2008 Hej! Du har blivit inbjuden att rösta i Sundbybergs rådslag om utomhusbad. Ett utomhusbad

Läs mer

Kumla växer. Aktuella projekt och planer

Kumla växer. Aktuella projekt och planer Kumla växer Aktuella projekt och planer Kumla växer! Kumla var en gång i tiden centralorten för Sveriges skotillverkning. Ett talesätt från förr lyder Skomakare, bliv vid din läst. I Kumla har vi fortfarande

Läs mer

UNGDOMSGÅRDEN TRYCKERIET Pingstkyrkans egen fritidsgård. Kom för att fika, spela spel och umgås!

UNGDOMSGÅRDEN TRYCKERIET Pingstkyrkans egen fritidsgård. Kom för att fika, spela spel och umgås! 2016 LÖRDAG 20 FEBRUARI UNGDOMSGÅRDEN TRYCKERIET Pingstkyrkans egen fritidsgård. Kom för att fika, spela spel och umgås! Dag: 20 feb Tid: kl. 19.00-24.00 Plats: Pingstkyrkan, Stationsg. 6 Ålder: 12-20

Läs mer

SM får Boden Arena sept 2014

SM får Boden Arena sept 2014 Boden Arena SM får Boden Arena 20-21 sept 2014 Boden Arena är Sveriges nordligaste multiarena. Med tillgångar som midnattsljus och norrsken är Boden Arena både unik och exotisk. Utomhusarenan är idealisk

Läs mer

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad Ortsutvecklingsmöte NÖDINGE 20141016 Nödinge Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad SAMMANSTÄLLNING 2 1. Vad ska Nödinge erbjuda dig om 10 respektive 25 år? Hyresrätter nära pendelstation och

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

Sommarläger i Åsbro för dig som slutar årskurs 6 Träffa nya vänner, paddla kanot, teambuilding, mys vid lägerelden och mycket mer!

Sommarläger i Åsbro för dig som slutar årskurs 6 Träffa nya vänner, paddla kanot, teambuilding, mys vid lägerelden och mycket mer! 2014 RESOR Resa till Skara sommarland Dagsresa till Skara sommarland för sol, bad och äventyr Dag: 12 augusti Tid: 09.00-19.00 (avresa från Kumla busstation, kom i god tid) Ålder: 13 år och äldre, yngre

Läs mer

Naturcentrum Guideprogram våren 2018

Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Översiktskarta Söndag 11 februari 10:00-13:00 Här hittar du evenemangen: 1. Isfiske på Måsnaren 2. Uggleäventyr i skogen 3 5. Floraguidning i Öbacken-Bränninge 1 5

Läs mer

Odensvi en bygd med engagemang

Odensvi en bygd med engagemang Odensvi en bygd med engagemang Välkommmen till Odensvi! Odensviborna har i alla tider värnat sin bygd, vilket också inkluderar förändring i tidens anda. Många minns säkert arbetet med kommunikation under

Läs mer

DIALOGFORUM. Friidrottens hus oktober om utveckling av Slottsskogsvallområdet. På kvällarna känns det farligt med bilarna som kör.

DIALOGFORUM. Friidrottens hus oktober om utveckling av Slottsskogsvallområdet. På kvällarna känns det farligt med bilarna som kör. Friidrottens hus 16-17 oktober 2013 DIALOGFORUM om utveckling av Slottsskogsvallområdet På kvällarna känns det farligt med bilarna som kör Café Trevligare utomhusmiljö HUR GJORDE VI? Dialogforum arrangerades

Läs mer

Möts och umgås. Äter och fikar. Titta på människor. Solar och kopplar av

Möts och umgås. Äter och fikar. Titta på människor. Solar och kopplar av Bilaga 2 Sammaställningen av dialogen med Böleängsskolans personal och elever 13, 14 och 20 oktober 2016. Tolka sammanställningen: De olika färgerna representerar kategorier som innehåller olika aktiviteter.

Läs mer

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 SAMMANSTÄLLNING AV: WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 Den 10 november genomfördes en öppen workshop med boende och verksamma på Brunnshög, Östra Torn och Norra Fäladen.

Läs mer

Pa hotell Ramudden kan ni verkligen koppla av och njuta av er ledighet

Pa hotell Ramudden kan ni verkligen koppla av och njuta av er ledighet Hotell Ramudden Hotell Ramudden är ett nästan nytt hotell, med en helt nybyggd restaurang, som är beläget i Valbo, endast 10 minuters bilfärd från Gävles stadskärna. Det är den perfekta utgångspunkten

Läs mer

REKREATIONSOMRÅDET RINNA - RESULTAT FRÅN MEDBORGARUNDERSÖKNING

REKREATIONSOMRÅDET RINNA - RESULTAT FRÅN MEDBORGARUNDERSÖKNING REKREATIONSOMRÅDET RINNA - RESULTAT FRÅN MEDBORGARUNDERSÖKNING 2017-10-09 Bakgrund Samhällsbyggnadsnämnden fick 2015-08-31 125 i uppdrag av Kommunstyrelsen detaljplanelägga Rinna 1:4 m.fl,. med syfte att

Läs mer

Djupadalsbadets camping. Hos oss bor du mitt i Kumla stadspark, med närhet till allt vad området har att erbjuda!

Djupadalsbadets camping. Hos oss bor du mitt i Kumla stadspark, med närhet till allt vad området har att erbjuda! Djupadalsbadets camping Hos oss bor du mitt i Kumla stadspark, med närhet till allt vad området har att erbjuda! Välkommen till Djupadalsbadets Camping! om gäst på Djupadalsbadets camping bor du mitt i

Läs mer

Råtjärn. Liftgatan Råtjärnsvägen. Toppstugevägen

Råtjärn. Liftgatan Råtjärnsvägen. Toppstugevägen Råtjärn Liftgatan Råtjärnsvägen Toppstugevägen 19 natursköna tomter till salu i grönklitt TOMT CA M 2 AREAL UTGÅNGSPRIS 1 1320 300 OOO KR 2 1160 400 OOO KR 3 1480 400 OOO KR 4 1150 650 OOO KR 5 1370 650

Läs mer

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention 2014-02-06 1 (7) Rapport FRN 2014/56 Fritidsnämnden Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention Bakgrund En enkätundersökning i samarbete med Attention Nackas har genomförts under hösten 2013.

Läs mer

Välkommen till. Torshälla

Välkommen till. Torshälla Välkommen till Torshälla 1 En stad med historia Torshälla omkring år 1700. Ur Suecia antiqua et hodierna, och därmed troligen inte helt tillförlitlig. torshälla är en av Sveriges äldsta städer. Redan år

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Naturcentrum Guideprogram våren 2018

Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Översiktskarta Här hittar du evenemangen: 2 4 1. Isfiske på Måsnaren 1 2. Uggleäventyr i skogen 3 5 3. Naturvecka på Södertäljebyrån 4. Naturupplevelsedag med kosläpp

Läs mer

Aktiviteter för dig som är på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås LEKA/SPELA. refl ektera titta. natur

Aktiviteter för dig som är på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås LEKA/SPELA. refl ektera titta. natur Låt dig inspireras! Aktiviteter för dig som är på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås LEKA/SPELA natur refl ektera titta fika lära LEKA/SPELA natur refl ektera titta fika lära Har du en stund över? Låt dig

Läs mer

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER I Jämtlandsfjällen är vildmarken lyxigt lättillgänglig. Från våra fjällstationer visar le- derna till generösa vidder, välgörande tystnad och för den som vill prova något nytt

Läs mer

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre är Sveriges nyaste och mest mångsidiga arena för större möten och evenemang. Med den djärva arkitekturen

Läs mer

Badplatser. i Norrköping

Badplatser. i Norrköping Badplatser i Norrköping Var vill du bada? Det finns många olika slags badplatser i Norrköping. Du kanske föredrar en egen klippa, en liten barnvänlig insjö, utomhusbassäng med hopptorn och servering eller

Läs mer

Djurgårdsbrunnsvikens soliga norra sida.

Djurgårdsbrunnsvikens soliga norra sida. Djurgårdsbrunnsvikens soliga norra sida. PROMENAD - Promenera denna sköna strand bland det vackra folket förbi museernas vackra byggnader med lite smakprov på föremål utanför. Sevärdheter: KMK Café Populärt

Läs mer

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f FJÄLLNORA VÄLKOMNA till fjällnora! Fjällnora är ett mångsidigt naturområde som erbjuder spännande aktiviteter såväl som stillsamma utflykter året om! Naturen Naturen kring Fjällnora utgörs främst av blandskog

Läs mer

STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER

STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER INLANDSISEN HAR FORMAT TERRÄNGEN Fina slipade berghällar, många med isräfflor, vittnar om inlandsisens nötning på berggrunden för cirka 10 000 år sedan. När

Läs mer

Må bättre på Hennickehammars Herrgård

Må bättre på Hennickehammars Herrgård Må bättre på Hennickehammars Herrgård Hennickehammrs Herrgård väntar på att få välkomna dig! En Värmländsk saga HENNICKEHAMMARS HERRGÅRD är en plats att bli förälskad i. Mjukt inbäddad i den trolska skogen,

Läs mer

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

Vill ni synas i Hälsinglands stör multisportarena Köp en gräsruta

Vill ni synas i Hälsinglands stör multisportarena Köp en gräsruta Vill ni synas i Hälsinglands stör multisportarena Köp en gräsruta Ladda upp inför säsongen med träningsläger på Sportcentret i vackra Hälsingland Upplev Camp Igge Träna, bo, ät gott och ha kul Ett träningsläger

Läs mer

AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING

AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING Jogersö är en lugn familjecamping vid Sörmlands största havsbad i Trappviken. Njut av en dag på sandstranden med bryggor och hopptorn eller roa dig med våra aktiviteter som kajakpaddling

Läs mer

falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN!

falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN! falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN! Upplev världsarvsstaden Falun. Strosa i faluröda kvarter, slå dig ner på ett café, shoppa eller gå på konsert. Vi har alltid spännande saker på gång, välkommen! 1 3 2 4

Läs mer

StayAt Stockholm Bromma Lämna bilen på hotellet och ta tunnelbanan in till Stockholm city. Bo bekvämt i lägenhet med eget kök.

StayAt Stockholm Bromma Lämna bilen på hotellet och ta tunnelbanan in till Stockholm city. Bo bekvämt i lägenhet med eget kök. StayAt Stockholm Bromma På StayAt bor ni bekvämt i moderna lägenheter nära Alviks Torg i Bromma. Härifrån har ni nära till det lokala centrumet, vacker natur samt kan enkelt ta er in till Stockholms centrum

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING

SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING och synpunkter från samtal och vandringar med boende, besökare i olika åldrar VISION Trygg omgivning, levande torg och välkomnande entréer För att uppnå märkbara förändringar

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE VÄLKOMMEN HEM Välkommen HEM VÄLKOMMEN TILL KIL Hem är den plats där du har dina minnen Kanske har du många minnen av Kil sedan tidigare, kanske är det här ett helt oskrivet blad. Hur som helst så lovar

Läs mer

PROVA-PÅ SKATE, KICKBIKE, INLINES, BMX Ta med egen utrustning. #JIDDRAHEM Vi gör egna program i appen Jiddr och bjuder på fika.

PROVA-PÅ SKATE, KICKBIKE, INLINES, BMX Ta med egen utrustning. #JIDDRAHEM Vi gör egna program i appen Jiddr och bjuder på fika. 2015 SÖNDAG 25 OKTOBER NKF NIGHTSESH Nerikes Kickbikeförening arrangerar en kickbikenatt. Åkning, film, musik, häng m.m. Dag: 25-26 okt Tid: kl. 20.00-09.00 Plats: Aktivitetshuset Ålder: 12-19 år Max antal

Läs mer

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Kumla kommun

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Kumla kommun Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Kumla kommun Beslutade av kommunfullmäktige den 17 september 2007, 112. Ändrade av kommunfullmäktige den 14 juni 2010, 78. Kumla kommun föreskriver följande med

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013 Flytta till Kungsör Kungsörs kommun presenterar Boendeguide 2012/2013 Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike - Kungsör Kunglig historia Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand, där

Läs mer

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E Vinga Gör mötet till en upplevelse Vinga är Sveriges mest kända fyrplats. Ön ligger längst ut i Göteborgs skärgård och är numera ett skyddat naturreservat. BOKA EN KONFERENS

Läs mer

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Vi jobbade med Noras platsvarumärke. Först Nora tio i topp, prio 1 i varje grupp: Föreningslivet Tryggt Sjön Noramarken Ön Sportaktiviteter Sommarstad Natur

Läs mer

Kolbodabaden AB. Företagsbeskrivning. Konfidentiellt

Kolbodabaden AB. Företagsbeskrivning. Konfidentiellt Kolbodabaden AB Företagsbeskrivning Konfidentiellt Företagsbeskrivning Syftet med denna företagsbeskrivning är att ge en översiktlig information angående verksamheten och att intressenter skall beredas

Läs mer

Golfrundan. Beskrivning: Lättcyklade stigar och spår och en kort bit på asfalt.

Golfrundan. Beskrivning: Lättcyklade stigar och spår och en kort bit på asfalt. MTB på Skeviks Gård Skeviks Gård ligger mitt i ett område med fantastiska möjligheter till bra mtb-cykling oavsett om man vill ta en lugn fikatur, träna för cykelvasan eller köra tuffa tekniska stigar

Läs mer

Välkommen till Norrboda

Välkommen till Norrboda Välkommen till Norrboda Enköping 4.5 mil Livgardet fem minuter bort Bro Norrboda Brunna LIVGARDET 3,7 kilometer Kungsängen Pendelstation 3,6 kilometer Arlanda 3 mil Mälaren Stäket Kalhäll 2 NORRBODA Stockholms

Läs mer

Guideprogram våren 2019

Guideprogram våren 2019 Naturcentrum Guideprogram våren 2019 Naturcentrum, Södertälje kommun Natur och friluftsliv i Södertälje Tel: 08-523 010 00 www.sodertalje.se naturochfriluftslivisodertalje Översiktskarta Här hittar du

Läs mer

Med vänliga hälsningar Fritidshemspersonalen. Diverse aktiviteter på skolans område. Se programmet för tider. Tider:

Med vänliga hälsningar Fritidshemspersonalen. Diverse aktiviteter på skolans område. Se programmet för tider. Tider: Diverse aktiviteter på skolans område Tider: Se programmet för tider 14/6 7-kamp förmiddagsaktivitet - 21/6 Idrottsdag förmiddagsaktivitet - 30/6 Vattenaktiviteter eftermiddagsaktivitet - 5/7 Lerdag 1

Läs mer

Köpings fysiska miljö

Köpings fysiska miljö Köpings fysiska miljö Vi frågade vad ni tycker om Köping, här är era svar. 5 frågor och 300 svar Vi ställde fem frågor i en enkät om den fysiska miljön i Köpings tätort. Fortsätt scrolla nedåt så presenteras

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

F ä r g e l a n d a k o m m u n

F ä r g e l a n d a k o m m u n F ä r g e l a n d a k o m m u n I Färgelanda kommun finns byggklara avstyckade tomter med anslutningsmöjligheter till det kommunala vatten- och avloppssystemet. Tomterna är av varierande storlek och ligger

Läs mer

42 tomter med bästa läge

42 tomter med bästa läge 42 tomter med bästa läge Hotellet med vackra rum och mysiga små stugor lockar både golfare och företagsresenärer. Här finns bra konferensmöjligheter, fina rum för privata fester och välfylld vinkällare.

Läs mer

Fler medborgare och mer demokrati!

Fler medborgare och mer demokrati! Fler medborgare och mer demokrati! Cultural Planning metod för samhällsutveckling på Tjörn, 28 augusti 2015 Tinna Harling Tjörns kommun är en ö Belägen norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid 40 000

Läs mer

Att skapa en Hälsans Stig

Att skapa en Hälsans Stig www.halsansstig.se Att skapa en Hälsans Stig Hälsans Stig kan initieras av vem som helst. Ibland är det enskilda privatpersoner, ibland är det aktiva medlemmar i någon förening. Men oftast det någon kommunalt

Läs mer

Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur.

Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur. Hotel Hørby Færgekro Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur. Hotellet erbjuder Hotel Hørby Færgekro erbjuder ett krouppehåll i vacker natur. Kroens restaurang serverar klassiska

Läs mer

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM Ydre kommun Ydre är en av Sveriges minsta kommuner med en befolkning på ca 4000 personer, vilket samtidigt kanske är den

Läs mer

Din fritid. vårt jobb. Umeå fritid

Din fritid. vårt jobb. Umeå fritid Din fritid vårt jobb Umeå fritid Umeå kommun den nordliga kraften Med dynamisk tillväxt, attraktiv kompetens och livsmiljö. År 2050 har Umeå 200 000 invånare Umeå fritid Vad lovar vi Umeåborna Med gemensamma

Läs mer

Jamtli en ovanlig historia

Jamtli en ovanlig historia Jamtli en ovanlig historia Lek och äventyr för hela familjen Varje år kommer ungefär 170 000 besökare till Jamtli i Östersund. Många av dem är familjer med barn. Många är intresserade av historia, andra

Läs mer

Cykelhelg i Rättvik! 4-6 September 2015

Cykelhelg i Rättvik! 4-6 September 2015 Cykelhelg i Rättvik! 4-6 September 2015 UPPTÄCK RÄTTVIK FRÅN SADELN Att följa med på en guidad utflykt ger mervärde till din cykelupplevelse oavsett om du aldrig besökt Rättvik eller känner till omgivningen

Läs mer

Röster från kvinnor 40-49 år

Röster från kvinnor 40-49 år OP 2010 Röster från kvinnor 40-49 år 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Ta tillbaka hundskatten så vi slipper gå i hundskit i stadsparken och på trottoarerna. Då

Läs mer

Det bästa av Småland i fickformat

Det bästa av Småland i fickformat Nu har vi gett Dig en liten uppfattning om hur vi har det i Bottnaryd. Hoppas det inspirerar till ett besök antingen som turist eller som ny Bottnarydsbo vi kommer att göra allt för att Du ska trivas!

Läs mer