Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget"

Transkript

1 Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget Nya Fristadstorget - ditt torg!

2 Ditt torg Eskilstuna utvecklas! Det nya Fristadstorget är en del i det långsiktiga arbetet med att bygga en attraktiv stad. Målet är att skapa en trevligare plats som lockar fler människor. Vi nöjer oss inte med att bara bygga ett vackert och funktionellt torg, utan vi satsar på att skapa dynamiska samarbeten som kan fylla torget med liv och rörelse. Vision för nya Fristadstorget Beställ en kaffe och upplev hur folklivet sakta vaknar med ansiktet mot vårsolen. Kanske har magnoliaträden börjat blomma. Sjunk in i en bok på den sommargröna grässlänten. Vila blicken i den glittrande vattenspegeln. Handla färska grönsaker på väg hem till middagen. Stäm möte med någon du tycker om vid fontänen. Umgås med dina vänner. Kolla in något spontant uppträdande eller trängs på sommarens stora konsert. Ta en kvällspromenad och se höstfärgerna gnistra i den stämningsfulla ljussättningen. Leta upp skridskorna och ta en vinglig tur runt den klassiska fontänen i vintersolen. Stå mitt i stadens historia och framtid på torget som har skapats och byggts av boende och verksamma i Eskilstuna. Hit är alla välkomna. Fristadstorget blir ditt torg. Ditt och alla andras som bor i en av Sveriges mest spännande kommuner. Och alla som kommer och hälsar på kan få låna det en stund, eller hur?

3 Stadens hjärta Människor pulserar in och ut från torget. Det är hjärtat av staden, där gator möts, bussar stannar och går, där invånarna träffas. Senast torget förändrades var Då rådde helt andra förutsättningar för invånarna och i stadens trafik. Nu nästan 30 år senare är området slitet och i stort behov av renovering. Både staden och människorna har nya behov och förväntningar på en tillgänglig, trevlig och innehållsrik stadsmiljö. Framtidens torg ska kunna användas på olika sätt, av fler människor och vara levande större delen av dygnet, året runt. Ett torg - många idéer Det finns lika många idéer om hur torget ska användas som det finns invånare i staden. Eftersom torget är invånarnas gemensamma vardagsrum har kommunen inhämtat synpunkter från både allmänhet och politiker, vilket har varit både inspirerande och utmanande. Även om åsikterna har varierat så har de varit värdefulla som vägledning för planeringen av det nya Fristadstorget. På sidorna presenteras de största nyheterna på det nya torget i en översiktsbild. Tidplan Det nya Fristadstorget beräknas vara klart hösten 2014.

4 Utformningsidé - Solslänt Utformningen av nya Fristadstorget utgår ifrån idén om en solig grässlänt med en stilla, glittrande vattenspegel och med utsikt över den öppna torgytan, fontänen och det anrika Stadshuset. I grunden söker den uppfylla önskan om ett väl använt torg som lockar såväl ögat som fantasin och som verkligen kommer att användas av alla. Det ska vara öppet och inbjudande. Torget utformas som en helhet, men med tre olika delar eller teman; den avslappnade grässlänten, den öppna torgytan och intill den klassiska delen intill Stadshuset. En genväg i form av en kil markerad i markbeläggningen binder samman de tre delarna. Kilen skär genom grässlänten och vattenspegeln och skapar en ren siktlinje över torget. Konst Monumentet Arbetets ära och glädje behålls framför Stadshuset som ett minne från historien. Ett nytt konstverk skapat av Olov Tällström kommer att placeras i den norra delen av torget. Konstverket kommer att förhöja upplevelsen av torget och bidra till att ge platsen en stark identitet. Konstverket är ett självständigt och starkt verk som utmanar torgets övriga gestaltning på ett överraskande och positivt sätt. Utdrag ur juryns motivering vid valet av nytt konstverk på Fristadstorget.

5 Aktiviteter året runt Torget ska vara en plats för alla, året runt. Den öppna ytan i mitten skapar flexibilitet för att arrangera helt nya tillställningar som inte varit möjliga tidigare. Konserter, föreställningar, tävlingar, men även en årlig julmarknad. Vintertid kommer den vackra fasadbelysningen runt torget att framträda lite extra. En helt ny ljussättning som belyser litet och stort kommer att göra torget till en plats för möten även i vintermörkret. Ljussättningen kommer också att varieras över året. Till våren sköljer solljuset in och får träd och växter att slå ut i blom. Sittplatserna kommer åter till sin rätt och uteserveringarna fylls med folk. Vattnet släpps på i dammen och skapar lugn. Under sommaren lever torget fullt ut. Grässlänten blir den självklara destinationen för soldyrkarna. Uteserveringarna serverar glass och torghandeln blomstrar. Nu kommer även turisterna till staden och torget blir en naturlig samlingspunkt. Hösten färgar torget gult och rött. Under de mörkare kvällarna kommer belysningen att ge torget en extra dimension. När höstens skörd är igång finns det plats för frukt och grönt, nybakat bröd och mycket mer på nya Fristadstorget.

6 Mötesplatsen för alla Redan idag är torget en av stadens viktigaste mötesplatser. Men det finns stora möjligheter att göra det än mer tillgängligt och levande. Genom att ersätta cykelställen med cykelparkeringar i nya lägen, ta bort kiosken och inte bygga någon ny byggnad på torget skapas en stor fri yta. Torget blir mer flexibelt och ger mer plats åt både torghandel och nya aktiviteter. Den nya utformningen erbjuder fler sittplatser, ny konstnärlig utsmyckning och en liten scen för uppträdanden intill solslänten. Det blir mer utrymme för uteserveringar som kan skapa ett helt nytt liv på torget. En stor skillnad kommer att märkas under kvällstid när torget lyser upp med variationsrik ljussättning. Det gör torget mer inbjudande och skapar en tryggare mötesplats även under dygnets mörkare timmar. Levande torghandel Torghandeln har i alla tider varit en del av en levande stad. Torgstånden kommer att placeras intill gågatan och längs den nya kilen som utmärker stråket över torget i nord-sydlig riktning. Den öppna ytan som skapas i mitten av torget kommer ge mer plats åt fotgängare och skapa nya möjligheter för både köpare och handlare. När torget är klart - då börjar det Det som är mest spännande med torget är inte det vi vet idag, utan det som stadens alla invånare kommer att använda torget till i framtiden. Förutsättningarna att skapa nya evenemang och aktiviteter kommer bli större och det är upp till fantasin att hitta på fler användningsområden börjar det!

7 Nytt ljus på torget Nya Fristadstorget kommer att förbättras på många plan och ljussättning är en viktig del. Mötet mellan människor har varit högt prioriterat i planeringen och här spelar belysningen en avgörande roll för att öka trivseln. Och ju fler människor som vistas på torget desto tryggare känner man sig. Flera fasader runt torget kommer lysas upp under kvällstid och torget som helhet kommer att ljussättas för att skapa en helt ny atmosfär som inbjuder till möten och aktiviteter. Ljuset kommer att skifta i karaktär och ge dig nya upplevelser när du besöker torget. Följ ombyggnaden i realtid Du kommer att kunna följa ombyggnaden redan från start genom en webbkamera som placeras på Stadshusets tak. Gå in på eskilstuna.se/fristadstorget

8 Översikt Här presenteras de viktigaste förändringarna på torget. Nya Fristadstorget ditt torg! Torghandel De flesta vill att torget ska sjuda av liv. Torghandeln har sin givna plats och vi eftersträvar en vacker torghandel som erbjuder ett varierat utbud som förändras efter säsong. Cyklar Det är positivt att många väljer cykeln och därför kommer det att ordnas gott om cykelparkeringar vid nya Fristadstorget. Sittplatser För att människor ska mötas och stanna på torget kommer flera olika typer av sittplatser att skapas. Det ska finnas gott om plats för att ta en paus utomhus, njuta av solen och umgås. Tillgänglighet Fristadstorget ska vara allas torg och en viktig del i utformningen har varit att skapa ett jämnt och plant torg för att underlätta framkomligheten. Sammanhållande stråk, linjer i markbeläggningen och kontrastmarkerade kanter runt dammen kommer att underlätta för synsvaga att vistas på torget. Bussar Genom att ta bort bussarna helt från torgets östra sida öppnas ett helt nytt promenadstråk upp och besökarna kommer istället att kunna njuta av uteserveringar i det bästa kvällssolsläget. Busshållplatsen är nu istället placerad på Rademachergatan vilket kommer att skapa ett flöde över torget som är viktigt för trygghetskänslan kvällstid. Konst Arbetets ära och glädje behålls på torget. Smederna ges ny placering i staden och ett nytt konstverk kommer att förhöja upplevelsen av nya Fristadstorget. Grönska och vatten För att gjuta liv i torget även när det inte är så mycket människor så ska de gröna inslagen bli många. Träd ska planteras och utsmyckningar som är anpassade efter årstiden ska finnas som komplement till gräsmattan. Vatten skapar lugn och harmoni och kommer att få större utrymme på det nya torget. Ljussättning En av de stora förändringarna i nya Fristadstorget är ljussättningen. Bland annat kommer flera av torgets fasader att belysas med ett mjukt ljus som skapar en finstämd upplevelse kvällstid.

9 Läs mer! eskilstuna.se/fristadstorget eskilstuna.se

JÖNKÖPING läge för mer och fler

JÖNKÖPING läge för mer och fler JÖNKÖPING läge för mer och fler jönköping fiffigt läge Det var en gång en stad som bestämde sig för att bli riktigt bra. Den hade i och för sig goda förutsättningar läget vid Vätterns södra spets gjorde

Läs mer

DEN GRÖNA PROMENADSTADEN

DEN GRÖNA PROMENADSTADEN DEN GRÖNA PROMENADSTADEN En strategi för utveckling av Stockholms parker och natur Tillägg till Stockholms översiktsplan Promenadstaden Utställningsförslag maj 2013 UTSTÄLLNING Utställning av Den gröna

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Nya Slussen. på väg mot ett Stockholm i världsklass. www.stockholm.se/slussen

Nya Slussen. på väg mot ett Stockholm i världsklass. www.stockholm.se/slussen Nya Slussen på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/slussen Nu bygger vi framtidens Slussen Varför bygga nytt? Efter 75 år behöver Slussen byggas om. Dagens konstruktion är i så dåligt

Läs mer

VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST

VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST ATG ska trygga en långsiktig utveckling för trav- och galoppsporten genom att erbjuda spel på ett ansvarsfullt sätt. Så lyder uppdraget från trav- och galoppsporten, som äger

Läs mer

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län Inledning: SMÅ ORTER MED STORA MÖJLIGHETER Med hjälp av enkla idéer, olika samarbeten och lokalt engagemang kan du få din

Läs mer

Program. för översiktsplan Gävle stad. Antaget Handling av Kommunfullmäktige. Antaget program

Program. för översiktsplan Gävle stad. Antaget Handling av Kommunfullmäktige. Antaget program Program för översiktsplan Gävle stad Antaget Handling av Kommunfullmäktige efter samråd 19 november december 2005 Foto - stora bilden t v: Ewa Salmi En stad för alla, som ständigt utvecklas. Kan det bli

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

Växjö kommuns översiktsplan, del Växjö stad

Växjö kommuns översiktsplan, del Växjö stad FÖRFATTNINGSSAMLING Senast ändrad 2012-02-28 Växjö kommuns översiktsplan, del Växjö stad Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Planeringskontoret Dokumentnamn Växjö kommuns översiktsplan, del

Läs mer

HOTELL Piteå mot nya höjder. KULTUR. MÖTES- PLATSER Kultur och shopping går hand i hand. BOSTÄDER. SHOPPING Träkronan får stora Örnen att lyfta.

HOTELL Piteå mot nya höjder. KULTUR. MÖTES- PLATSER Kultur och shopping går hand i hand. BOSTÄDER. SHOPPING Träkronan får stora Örnen att lyfta. ALDRIG HAR DET...varit så mycket på gång i en så liten stor stad som Piteå. Och aldrig har det varit så många som tillsammans gör det möjligt. Sex stora byggsatsningar inom hotell, bostäder, shopping,

Läs mer

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag www.kpmg.se Du vet bäst För oss på KPMG finns ingenting mer inspirerande än unga människor med spännande idéer. Vi vet hur det känns att vara där du är

Läs mer

Heartful Endless Love - HEL. Heléne F Sandström. Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se

Heartful Endless Love - HEL. Heléne F Sandström. Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se Heartful Endless Love - HEL Heléne F Sandström Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se Heartful Endless Love HEL Hur har du det med kärleken min vän? Älskar du hårt och passionerat eller är kärleken

Läs mer

Fördjupad Översiktsplan Kungens kurva samrådsförslag. Del 1 Planförslag

Fördjupad Översiktsplan Kungens kurva samrådsförslag. Del 1 Planförslag Fördjupad Översiktsplan Kungens kurva samrådsförslag Del 1 Planförslag MARS 2010 Bilder/illustrationer Foto framsida: Flygbild över Kungens kurva. Foto: Jacob Forsell Där inte annat anges är bilderna framtagna

Läs mer

Så här gjorde vi hälsofrämjande förskola och skola

Så här gjorde vi hälsofrämjande förskola och skola Goda hälsofrämjande exempel Syftet med denna bok är att inspirera och öka intresset för ett hälsofrämjande synsätt och arbete i förskolan och skolan. Alla exempel kommer från Halländska förskolor och skolor.

Läs mer

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER Workshopen arrangerades i Gula Villan i Aneby. Ett 60-tal personer medverkade i den fyra timmar långa workshopen. Aktiviteten inleddes med ett föredrag av Peter Eklund,

Läs mer

Att leka sig in i skolans värld

Att leka sig in i skolans värld Att leka sig in i skolans värld När förskoleklassen presenterades för oss sas det Det här är förskola med skolinslag och det är precis så det är. Mellan fem till sju år händer det så mycket och på det

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för rollen som. Verksamhetschef till Rasmusgården

Uppdragsbeskrivning för rollen som. Verksamhetschef till Rasmusgården Uppdragsbeskrivning för rollen som Verksamhetschef till Rasmusgården Välkommen till Rasmusgården Rasmusgården är en plats för unga vuxna som vill utvecklas i en miljö nära årets växlingar och på en gård

Läs mer

bra Framtidsprogram frisk resor barn hälsa får vänner umgås god liv familj oberoende för det goda åldrandet i Karlskrona kunna friska mer barnbarn

bra Framtidsprogram frisk resor barn hälsa får vänner umgås god liv familj oberoende för det goda åldrandet i Karlskrona kunna friska mer barnbarn umgås vänner fritid barn pension ekonomiskt hälsan får resor frisk bra mer kunna bo god familjen liv Framtidsprogram för det goda åldrandet i Karlskrona oberoende friska barnbarnen hälsa resa göra arbete

Läs mer

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB Att umgås med barn Denna folder är producerad av Luleå kommun. Vi har utgått ifrån och inspirerats av en folder från Skaraborgs läns landsting och omarbetat den till en nyare variant. Grafisk design &

Läs mer

Hur skapas attraktiva destinationer? Koldings nya vision: Vi designar för livet. Vi vill få fram förslag som är nytänkande och radikala.

Hur skapas attraktiva destinationer? Koldings nya vision: Vi designar för livet. Vi vill få fram förslag som är nytänkande och radikala. Koldings nya vision: Vi designar för livet. ulrik jurgensen / designchef Kolding Kommun Vi vill få fram förslag som är nytänkande och radikala. ivar björkman / & openlab Design Affärer Ett magasin om design

Läs mer

Skola: Ljus, del 1 Det befintliga ljuset

Skola: Ljus, del 1 Det befintliga ljuset Skola: Ljus, del 1 Det befintliga ljuset Ljuset är grunden för att kunna fotografera. Vad är ljus, hur uppstår färg, varför ser ljus olika ut vid olika tillfällen, hur tar jag tillvara ljuset vid ett visst

Läs mer

Gestaltningsprogram för utemiljön vid vård- och omsorgsboende

Gestaltningsprogram för utemiljön vid vård- och omsorgsboende Gestaltningsprogram för utemiljön vid vård- och omsorgsboende Innehållsförteckning Förord... 2 Inledning... 3 Utemiljöns betydelse. för hälsan... 3 Äldre människors. utevistelse... 3 Tillgänglighet...

Läs mer

Mer människor, mindre trafik

Mer människor, mindre trafik Mer människor, mindre trafik Nyckeln till ett större och mer hållbart Göteborg Västlänken En storstad med trivsel och nära till det mesta Året är 2026 och Göteborgsregionen beräknas ha 1,6 miljoner invånare,

Läs mer

Upp till dans! En etnologisk iakttagelse. Inledning. Av Maria Ek

Upp till dans! En etnologisk iakttagelse. Inledning. Av Maria Ek Upp till dans! En etnologisk iakttagelse Av Maria Ek Ett konstprojekt i samarbete med Östhammars kommuns kultur-och fritidsförvaltning genom kulturrådets satsning Kultur för Äldre, samt Kultur i Länet,

Läs mer

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk LÄS EN FILM, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk Film i Dalarna. Kaserngården 13. 79140 Falun. 023-26275. www.filmidalarna.se innehåll:

Läs mer

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam Vårt sätt att vara Vi är Skanska. Men vi är också ett stort antal individer, som tillsammans har ett ansvar för att vårt företag uppfattas på ett sätt som andra respekterar och ser upp till. Det är hur

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel

En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel 1 Samtalsmodell för bokcirkel Läsning och livstolkning Livstolkning är något vi håller på med hela tiden: Vi försöker

Läs mer

Södra Förstadsgatan försök med bilfri del

Södra Förstadsgatan försök med bilfri del Södra Förstadsgatan försök med bilfri del Gatukontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-05-18 2.0 André Kingstedt Gatukontoret Planeringsenhet A Innehållsförteckning Södra Förstadsgatan

Läs mer