PROJEKT. Tillsyn av avfallssortering. restauranger

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKT. Tillsyn av avfallssortering. restauranger 2015-12-02"

Transkript

1 PROJEKT Tillsyn av avfallssortering vid restauranger BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON FAX E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS

2 Sammanställning av resultat från tillsyn av avfallssortering vid restauranger år Miljösamverkans livsmedelsinspektörer har kontrollerat sortering av avfall vid restauranger mellan oktober 2014 och november Projektets syfte har varit att kontrollera om och hur restaurangerna sorterar sitt avfall. Syftet har också varit att motivera verksamheterna att förbättra sin avfallssortering och ta steg upp i EU:s avfallstrappa (avfallshierarki). Sammanlagt har 361 inspektioner av avfall utförts. De flesta restaurangerna har fått fler än ett besök. Livsmedelsinspektörerna har under den här tiden även deltagit i en forskningsstudie rörande en samtalsmetodik som kallas motiverande samtal (MI). Krav på hur restaurangerna ska sortera sitt avfall Det blir en hel del avfall när man driver en restaurang. Förutom rent matavfall blir det avfall i form av förpackningar i glas, metall, kartong och plast. Det kan röra sig om tomma konservburkar, ytteremballage i wellpapp, mjölkkartonger, plasthinkar där det förvarats majonnäs eller ketchup, och mjukplast som t.ex. brödpåsar eller plastfilm som omslutit varor som levererats på lastpallar. Tomma glas- och plastflaskor samt metallburkar för drycker ingår ofta i retursystem och hämtas tillbaka av leverantören. Grundläggande bestämmelser om avfall och producentansvar finns det i: Miljöbalken (1998:808) 15 kap Avfallsförordningen (2011:927) Förordning (2014:1073) om producentansvar för förpackningar Det är inte ok att lägga allt detta avfall i en och samma behållare och skicka allt till förbränning. Avfallet som uppkommer vid restaurangerna ska sorteras för att kunna återvinnas. Alla som bedriver en verksamhet ska hushålla med råvaror och energi samt utnyttja möjligheterna till återanvändning och återvinning i den utsträckning det inte kan anses orimligt (2 kap, 5 och 7 Miljöbalken). I avfallsförordningen står det att den som har förpackningsavfall ska sortera ut detta från annat avfall och lämna till någon som har tillstånd att samla in detta. Det är kommunerna som har tillsynsansvaret för att sortering genomförs korrekt hos olika typer av verksamheter. EU:s avfallshierarki Sverige införde 2011 EU:s avfallsdirektiv i svensk lagstiftning. I avfallsdirektivet lyfter man fram avfallshierarkin som prioriteringsordning för lagstiftning och politik på avfallsområdet: 1. Förebyggande 2. Återanvändning 3. Materialåtervinning 4. Annan återvinning, till exempel energiåtervinning 5. Bortskaffande Sida 1 (5)

3 Prioriteringsordningen innebär att man helst ska förebygga avfall, i andra hand återanvända det, i tredje hand materialåtervinna det och så vidare. Ordningen gäller under förutsättning att det är miljömässigt motiverat och ekonomiskt rimligt. I avfallsdirektivet finns uttryckliga krav på medlemsstaterna att främja återanvändning och materialåtervinning. Det finns även ett mål på totalt minst 50 procent materialåtervinning av papper, metall, plast och glas. Avfallshierarkin kan beskrivas som en trappa som man ska sträva efter komma uppåt i (se figur 1). Figur 1. EU:s avfallstrappa Enligt avfallstrappan bör vi i första hand se till att det skapas så lite avfall som möjligt. Det är det bästa sättet att minska användningen av jordens resurser och påverkan på miljön. Särskilt viktigt är det att minimera mängden farligt avfall. Det avfall som faktiskt finns ska vi försöka återanvända, pantflaskor i glas är ett exempel på återanvändning. När återanvändning inte är möjligt ska vi återvinna materialet. Det gör vi idag bland annat med förpackningar och tidningar men också genom kompostering eller rötning av matavfall. Om avfallet inte kan materialåtervinnas ska energin i avfallet utvinnas genom förbränning. I sista hand kan vissa typer av avfall deponeras. Motiverande samtal Motiverande samtal definieras som en samarbetsinriktad samtalsstil i syfte att stärka en persons egen motivation och åtagande till förändring (Miller & Rollnick, 2012). Motiverande samtal brukar förkortas MI vilket står för engelska Motivational Interviewing. Forskningsstudien Tillsyn som styrmedel för miljötillsyn genomförs av en forskargrupp på Karolinska Institutet och studien finansieras av Naturvårdsverket. I studien mäter man hur motiverande samtal kan användas av olika myndigheter för att förmå verksamhetsutövare att genomföra förändringar för att leva upp till lagstiftningens krav utan att använda myndighetsbeslut. Forskningsstudiens resultat är inte utvärderat och sammanställt ännu men kommer att publiceras i en vetenskaplig artikel under år Livsmedelsinspektörerna har under studien fått utbildning i att genomföra motiverande samtal med verksamhetsutövarna. En stor del av inspektionerna har spelats in och inspelningarna har skickats till Karolinska Institutet i forskningssyfte. Restaurangpersonalen informerades om att inspektörerna ingick i en forskningsstudie om kommunikation och fick lämna sitt samtycke till inspelning innan genomförande. Både den personal inspektörerna träffade vid kontrollerna och inspektörerna själva har fått fylla i enkäter efter kontrollen för att mäta hur samtalet upplevts. Sida 2 (5)

4 Metod för genomförande av tillsyn av avfallssortering Tillsyn av sortering av avfall har utförts i samband med livsmedelskontroll hos restauranger i kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde och Tibro. Vi har kontrollerat: att hushållsavfallet hämtas av kommunen anlitad entreprenör att man sorterar ut förpackningar av papper, mjuk- och hårdplast, metall och glas att det finns utrymme att förvara dessa fraktioner tills de hämtas eller körs iväg vem som tar hand om det sorterade avfallet vad man gör med övrigt avfall (t.ex. frityrolja). När vi har kunnat konstatera att restaurangen haft ett system för sortering av ovanstående fraktioner och att det verkar vara i bruk så har kontrollkortet kryssats i med ett ok. Har sorteringen inte varit ok har vi använt motiverande samtal för att få till stånd en förändring. Inga beslut i form av föreläggande att åtgärda bristerna har skrivits i det här skedet. Antalet inspektioner har varierat för varje restaurang beroende på storleken på deras verksamhet. Större restauranger har fler kontrolltimmar och har därför fått flera livsmedelskontroller under året. Vid varje livsmedelskontroll har även tillsyn av avfallet gjorts. Inga separata, uppföljande kontroller har utförts med anledning av brister i avfallssorteringen utan den kontrollen har i sådana fall skett vid nästa planerade livsmedelskontroll. Det innebär att en del restauranger endast fått en kontroll och var resultatet där inte bra så har vi därför inte kunnat konstatera att en förbättring skett på just det stället inom den här tiden. Resultat av avfallssortering Resultatet av vår tillsyn av avfallssortering under utövande av motiverande samtal redovisas i tabell 1. Vid de första kontrollerna var det färre än 40 % av restaurangerna som sorterade sitt avfall korrekt. Den allra vanligaste bristen var att man inte sorterade ut mjukplast. En del restauranger sorterade inte något alls utan slängde allt i en sopsäck som sedan skickades till förbränning. Under sista delen i projektet, vecka , hade andelen som sorterar korrekt stigit till 61 %. Tabell 1. Förbättring av sortering av avfall över tid. Projekt Genomfördes vecka och år Antal kontrollerade restauranger Antal som inte sorterar sitt avfall korrekt Antal som sorterar sitt avfall korrekt I 40-43, % II 7-10, % III 17-20, % IV 40-43, % Andel av restaurangerna som sorterar sitt avfall korrekt Vi upplevde att restaurangpersonalens intresse för att tala om avfallssortering, ökade under årets gång. En del verksamheter gjorde stora förändringar av sin avfallssortering och för Sida 3 (5)

5 andra, som kanske var närmare målet, räckte det att börja sortera ut t.ex. mindre kartonger som mjölkförpackningar eller mjukplast för att få ett godkänt resultat vid inspektionen. Restauranger som tyckte sig ha för lite plats för att sortera valde att lägga allt avfall i en container och sedan köpa sortering i efterhand av avfallsentreprenör. Det finns dock restauranger som trots flera inspektioner inte har klarat av att åtgärda bristerna kring vad de gör med sitt avfall. Här följer några exempel: En del restauranger sa sig vara beroende av sin fastighetsägares system för sortering och då detta system hade brister menade restaurangen att de inte själva kunde göra något åt det. Fastighetsägaren ville inte lyssna på dem. Det kunde röra sig om att sortering helt saknades och att allt avfall lades blandat i en container. Det kunde också röra sig om att vissa förpackningsfraktioner inte sorterades utan fastighetsägaren hänvisade till container för förbränning trots att materialet kunde återvinnas. En del restauranger upplevde svårigheter med att få all personal att sortera avfallet rätt. Några restauranger upplevde problem med att de inte kunde få kartonger och plastförpackningar hämtade av entreprenör såvida förpackningarna inte var helt rena, d.v.s. inga matrester fick finnas kvar. Det försvårade insamling av matförpackningar som lämnats över till kund men som kunden åt på plats i restaurangen och avfallet lämnades kvar i serveringen. Allt det avfallet skickas till förbränning. Använd frityrolja är en restprodukt som restauranger som använder fritös behöver göra sig av med. Det är väldigt olika vad man gör med den upptäckte vi. En del betalar för att få den hämtad som avfall, andra får den hämtad utan kostnad av företag som i sin tur säljer den vidare som råvara till biodiesel eller smink. Någon hällde alltid ut frityroljan i golvbrunnen eftersom de trodde att fettavskiljaren tog hand om oljan. Flera restauranger visade sig använda den förbrukade oljan från fritösen som bas till sås eller som stekfett i andra typer av maträtter. Nytta med kontrollen Det är uppenbart att våra kontroller gör nytta. Restaurangerna har förbättrat sin sortering av avfall med drygt 20 % under det år kontrollerna genomförts trots att inga myndighetsbeslut använts. Genom att tillsynen utförts har kunskapen och även intresset för avfallssortering ökat. Hos de restauranger som sorterar sitt avfall korrekt har vi allteftersom året gått observerat att en del av dem vill gå längre än att uppfylla lagstiftningens krav. De visar stort engagemang och vilja att bidra till en bättre miljö. Flera efterfrågar pantsystem för plastförpackningar i hårdplast som t.ex. majonnäshinkar. De tycker att hinkarna är stadiga och bra att arbeta med och önskar att de kunde skickas tillbaka till leverantören för att återfyllas eller på andra sätt kunna återanvändas. Flertalet av restaurangerna är intresserade av att ansluta sig till insamling av matavfallet för kompostering eller biogasframställning. Kommer det ett fungerande system som är lätt att använda, inte för utrymmeskrävande och att matavfallet hämtas tillräckligt ofta är de gärna med. På flera ställen vägs allt matavfall i syfte att minska matsvinnet. Fraktionen är därmed redan sorterad och restaurangerna tycker att det känns fel att sedan skicka matavfallet till förbränning. Sida 4 (5)

6 Kuriosa Lite kuriosa vi lånat från Avfallshantering Östra Skaraborgs (AÖS) hemsida och som vi delgett restaurangerna under tillsynen: Om alla lämnar in sina kapsyler till återvinning, under ett år, så räcker stålet till nya personbilar. Om alla källsorterar alla metallförpackningar av aluminium, under ett år blir den energi som sparas så stor att den kan värma upp cirka småhus per år. Var tredje pappersförpackning som finns i din livsmedelsbutik är tillverkad av återvunna pappersförpackningar. Om man ställer alla glasförpackningar som samlats in under 2003 i en lång rad, skulle det räcka nästan ett helt varv runt jordklotet. Sida 5 (5)

7 Hertig Johans torg 2, Skövde

Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på

Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på En del av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på Vi i Sverige återvinner ca 816 000 ton förpackningar varje

Läs mer

Papper ska bli papper och metall ska förbli metall.

Papper ska bli papper och metall ska förbli metall. ÅTERVINNING SOM FUNKAR Papper ska bli papper och metall ska förbli metall. LEIF PERSSON SNICKARE ÅTERVINNING SOM FUNKAR 1 Det där med återvinning, är det så viktigt egentligen? DET ÄR LÖNSAMT att återvinna.

Läs mer

Jag har fått lära mig längs vägen vad som gäller

Jag har fått lära mig längs vägen vad som gäller ÅTERVINNING SOM FUNKAR Jag har fått lära mig längs vägen vad som gäller ANDERS ÖSTBLOM PIZZAKRÖGARE ÅTERVINNING SOM FUNKAR 1 Det där med återvinning, är det så viktigt egentligen? DET ÄR LÖNSAMT att återvinna.

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

KÄLLSORTERINGSUTBILDNING

KÄLLSORTERINGSUTBILDNING KÄLLSORTERINGS BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL 28/10/2013 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL Ledande såväl - 2 - lokalt som globalt Ledande aktör i Sverige Drygt 1100 medarbetare på cirka 60 kontor Ca 2 miljarder

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv

Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv 1 Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv 2 Du vinner på att återvinna! Varje gång du lämnar en förpackning eller en tidning till återvinning sker något stort. Ketchupflaskan blir en praktisk

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle

Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle Om producentansvar och om FTI:s service för att ditt företags förpackningar samlas in, återvinns och blir till nya produkter. Ett rikstäckande system

Läs mer

Matavfallsinsamling i butiker, restauranger och storhushåll

Matavfallsinsamling i butiker, restauranger och storhushåll SHMF100 v 1.0 2007-03-14 MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD DELRAPPORT SID 1 (5) 2011-01-19 Eva-Britt Andersson & Eva Cedergren Miljö- och hälsoskyddsinspektörer Telefon 08-508 28 800 miljoforvaltningen@stockholm.se

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

PROJEKT. Avfallshantering i verksamheter 2012-03-14

PROJEKT. Avfallshantering i verksamheter 2012-03-14 PROJEKT Avfallshantering i verksamheter 2012-03-14 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här skriver

Läs mer

Riktlinjer för hantering av internt avfall

Riktlinjer för hantering av internt avfall Riktlinjer för hantering av internt avfall Antaget av kommunstyrelsen 2018-12-17 Ska revideras senast 2020-12-31 Ansvarig tjänsteman: Hållbarhetsstrateg 1 Bakgrund Nybro kommun har fastställt följande

Läs mer

Genom att sortera ditt avfall kan du minska dina kostnader och samtidigt medverka till en bättre miljö genom att återvinningen ökar.

Genom att sortera ditt avfall kan du minska dina kostnader och samtidigt medverka till en bättre miljö genom att återvinningen ökar. INFORMATION OM VERKSAMHETSAVFALL Innehållsförteckning Avfallshantering vid företag... 3 Avfall och avfallskod... 3 Verksamhetsavfall och hushållsavfall... 4 Verksamhetsutövaren... 4 Verksamhetsavfall...

Läs mer

Alvesta renhållning det är vi som tar hand om ditt avfall

Alvesta renhållning det är vi som tar hand om ditt avfall Alvesta renhållning det är vi som tar hand om ditt avfall Ditt matavfall blir drivmedel Nu ska hela Alvesta kommun börja att sortera sitt matavfall. Planerad start blir mellan hösten 2017 och våren 2018.

Läs mer

Tillsyn av avfallshantering pa miljö farliga verksamheter pröjektrappört

Tillsyn av avfallshantering pa miljö farliga verksamheter pröjektrappört Tillsyn av avfallshantering pa miljö farliga verksamheter 2017 - pröjektrappört Beslutad av styrgruppen för Miljösamverkan f 2018-01-25 Foto: Lars-Ingvar Björk Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund och

Läs mer

Koncernkontoret Miljöledningsenheten

Koncernkontoret Miljöledningsenheten Koncernkontoret Miljöledningsenheten 2014-02-05 1 (8) Hållbar resursanvändning Riktlinjer för avfallsförebyggande arbete i 2014-2020 Postadress: 291 89 Kristianstad Besöksadress: J A Hedlunds väg Telefon

Läs mer

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Utvärdering av enkät Östra Värmland Grontmij AB Besöksadress Mejerivägen 1 E-post mari.gustafsson@grontmij.se Box 47303 Org nr

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1997:185) om producentansvar för förpackningar; SFS 2005:221 Utkom från trycket den 26 april 2005 utfärdad den 14 april 2005. Regeringen

Läs mer

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall.

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och

Läs mer

FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN. Referenslista över lagtext

FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN. Referenslista över lagtext FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN Verksamhetens namn Verksamhetens adress Fastighetsbeteckning Organisationsnummer Kontaktperson/telefonnummer Bransch Antal anställda Inspektionsdag Närvarande vid

Läs mer

Avfall från verksamheter. Hörby 2009. Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi HÖRBY KOMMUN

Avfall från verksamheter. Hörby 2009. Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi HÖRBY KOMMUN Avfall från verksamheter Hörby 2009 Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi RAPPORT 2010-2 Sid 2 Inledning Under 2008-2009 har Miljösamverkan Skåne bedrivit

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen? Hushåll När du sorterar ditt avfall gör du en insats för bättre miljö och mindre resursförbrukning. Här har vi samlat de vanligaste avfallsslagen och beskrivit vad som händer efter

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

Tillsyn av verksamheters avfallshantering 2015

Tillsyn av verksamheters avfallshantering 2015 Sida 1 (9) Tillsyn av verksamheters avfallshantering 2015 stockholm.se 1 Sida 2 (9) INNEHÅLL 1 Sammanfattning.. 3 2 Bakgrund 3 2.1 Matavfall... 3 2.1.1 Historik för Stockholm... 3 2.2 Förpackningar...

Läs mer

Låt hushållssopor bli en resurs.

Låt hushållssopor bli en resurs. Låt hushållssopor bli en resurs. Biogas Jord Metaller Plast Glas Papper Matavfall till bruna påsen anläggning BIOGAS- ANLÄGGNING Biogas- JORD Jord 70 kilo matavfall per person och år ger biogas motsvarande

Läs mer

Avfallsplanering Dalarna. Uppföljning 2019

Avfallsplanering Dalarna. Uppföljning 2019 Avfallsplanering Dalarna Uppföljning 2019 Nyttan med avfallsminimering och källsortering Dalarna 2019 Klimatpåverkan hushållens avfall (LCA) Fraktion CO2 minskning förebygga material (tillverkning ny råvara)

Läs mer

Kretsloppsanpassad avfallshantering. Livsmedelsverksamheter

Kretsloppsanpassad avfallshantering. Livsmedelsverksamheter Kretsloppsanpassad avfallshantering Livsmedelsverksamheter Bakgrund till skriften och allmänna bestämmelser Alla hushåll och verksamheter ska enligt renhållningsordningen sortera ut matavfall och brännbart

Läs mer

Utökad källsortering vid. Campus Valla 2005-09-07. Miljö. Miljö

Utökad källsortering vid. Campus Valla 2005-09-07. Miljö. Miljö Utökad källsortering vid Campus Valla 2005-09-07 Campus Valla - tre sorteringssteg 1. Källsorteringsstationer i verksamheten Upphandlade av institutionerna 3. Källsorteringsrum i kulvert Färdigställda

Läs mer

Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare

Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare 1 Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare ÅI tillstyrker förslaget att verksamheter får ta ansvar för allt sitt avfall, dvs definitionen av

Läs mer

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Anvisning Diarienummer: Dokumentansvarig: Beslutad av: Ersätter tidigare beslut ---- Datum för beslut: 2017-09-11 KS2017/1066 Miljöstrateg Förvaltningsledningen

Läs mer

PROJEKT. Restauranger del 3 2014-12-10

PROJEKT. Restauranger del 3 2014-12-10 PROJEKT Restauranger del 3 2014 2014-12-10 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Resultat De flesta

Läs mer

Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Sophantering igår och idag Avfallsplanen Vad gör vi idag? Sopor som resurs Sopsorteringsskola Vi får vardagen att

Läs mer

Avfall i verksamheter

Avfall i verksamheter Avfall i verksamheter Vellinge.se TYG PÅSE FÖREBYGGANDE RE FILL LOPPIS ÅTERANVÄNDA DEPONI MATERIALÅTERVINNA ENERGIÅTERVINNA Grafik: Sysav DEPONERING Reglerna på avfallsområdet är många och inte alltid

Läs mer

Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering

Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering Göran Finnveden Professor Miljöstrategisk analys Vice-rektor för Hållbar utveckling KTH Typer av styrmedel Juridiska (t.ex. lagar, förordningar)

Läs mer

Bilaga G Källsorteringsguide

Bilaga G Källsorteringsguide 1(6) Bilaga G-09-2013 Källsorteringsguide Öppettider Stockholm Arlanda Airport kretsloppscentral: vardagar 12.00 14.00. För hjälp kontakta Stena Recycling: Kundtjänst: 010-445 16 32 E-post: arlanda@stenarecycling.se

Läs mer

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne www.miljosamverkanskane.se Affärsmodeller Olika verksamheter integreras med varandra för att dra nytta av

Läs mer

Wellpapp Ja tack! Endast wellpapp med vågigt mellanskikt

Wellpapp Ja tack! Endast wellpapp med vågigt mellanskikt Välkommen, här får Du kretsloppsinformation Med Din hjälp vid sorteringen bidrar Du till minskade skador i naturen och ser till att allt mer av det Du kastar kan gå in i ett kretslopp. Vi arbetar enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om producentansvar för förpackningar; SFS 2006:1273 Utkom från trycket den 5 december 2006 utfärdad den 23 november 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Syfte

Läs mer

Film 6: Avfallssortering vad händer med avfallet?

Film 6: Avfallssortering vad händer med avfallet? Film 6: Avfallssortering vad händer med avfallet? STUDIO DAG Hej, här står jag med en massa saker som jag har tänkt återvinna. Var lämnar jag det och vad händer med det sen? Är det sant att elektronikskrot

Läs mer

Källsortering Alskäret

Källsortering Alskäret Källsortering Alskäret Vem tar egentligen ansvar för vad? April 2015 Ann Martinsson Palmbrink Nacka kommun http://www.nacka.se/web/bo_bygga/avfall/inlamning/sidor/default.aspx Vem ansvarar? Kommunerna

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen. Bilaga till Avfallsplan

Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen. Bilaga till Avfallsplan Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen Bilaga till Avfallsplan 2016-2019 2 1 Administrativa uppgifter Kommun Norrtälje kommun År 2016-2019 Datum när planen antogs Ansvarig nämnd 2016-XX-XX, statistik som

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

Flerfackssortering i Norrköping

Flerfackssortering i Norrköping Flerfackssortering i Norrköping Nu blir det enkelt att sortera Under hösten 2014 är bostadsområdena Ljunga, Svärtinge, Rist, Östra Husby, Fyrby, Sörby och Lindö utsedda till att prova ett nytt system för

Läs mer

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT Stockholm 26 september 2018 Christina Jonsson Helen Lindqvist Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-11-02 1 Avfallspaketet en revidering av EU:s avfallslagstiftning

Läs mer

Källsorteringsinformation för verksamheter

Källsorteringsinformation för verksamheter Källsorteringsinformation för verksamheter MERAB ansvarar för insamling av hushållsavfallet i Eslöv, Höör och Hörby. Hushållsavfall är sådant avfall som uppkommer i hushåll och på platser där människor

Läs mer

Ditt avfall är inget skräp

Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Var du lägger dina sopor har betydelse. Rätt sorterat blir ditt avfall en värdefull resurs som används till nya produkter eller energi. Till exempel

Läs mer

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat.

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Våra råvaror måste användas igen. Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och vi måste alla bidra på det sätt vi kan. Hur vi på jorden använder och

Läs mer

Sorteringsguide. för dig på jobbet

Sorteringsguide. för dig på jobbet Sorteringsguide för dig på jobbet Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans måste vi lära oss

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om producentansvar för returpapper; SFS 2014:1074 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver följande. 1 Syftet

Läs mer

Uppgifter till Länsstyrelsen

Uppgifter till Länsstyrelsen Avfallsplan Orust kommun 2017-2021 Uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 5 1 Avfallsplan Orust kommun 2017-2021 Administrativa uppgifter Kommun Orust kommun År 2017-2021 Datum när planen antogs Ansvarig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:1076 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Ca 35 anställda tar liten plats, väger mindre, är lätta att kyla och sist men inte minst ingen pant och inga tomflaskor

Läs mer

Omnibusundersökning Återvinning 2009

Omnibusundersökning Återvinning 2009 Omnibusundersökning Återvinning 009 Projektledare: Katharina Norborg Beställare: Anna-Carina Gripwall Fältarbete: Februari 009 Proj. nr: 09000/090006 Genomförande Syfte: Metod: Urval: Urvalsstorlek: Syftet

Läs mer

Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning

Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning 1 Grums kommun 1.1 Administrativa uppgifter Kommun: Grums kommun År: 2017-2027 Datum när planen antogs: 2017-02-23 KF 7 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen

Läs mer

Informationsmöte Renhållningsordning

Informationsmöte Renhållningsordning Informationsmöte Renhållningsordning Renhållningsordningen består av renhållningsföreskrifter och en avfallsplan Samrådstid: 1 september till 15 oktober Renhållningsordning Riksdagen har beslutat att varje

Läs mer

Kretsloppsanpassad avfallshantering. Verksamheter Utgiven maj 2016

Kretsloppsanpassad avfallshantering. Verksamheter Utgiven maj 2016 Kretsloppsanpassad avfallshantering Verksamheter Utgiven maj 2016 Bakgrund till skriften och allmänna bestämmelser Alla hushåll och verksamheter ska enligt renhållningsordningen sortera ut matavfall och

Läs mer

Sorteringsanvisningar. - Miljöstation Slottsmöllan

Sorteringsanvisningar. - Miljöstation Slottsmöllan Sorteringsanvisningar - Miljöstation Slottsmöllan Slottsmöllans miljöstation består av 10 fraktioner uppdelade på två miljöstationer. Miljöstationen uppfyller boverkets krav, handikappsanpassad och ISO

Läs mer

2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme. Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se. Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se

2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme. Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se. Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se 2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se Svensk Fjärrvärme AB Raziyeh Khodayari 101 53 Stockholm raziyeh.khodayari@svenskfjarrvarme.se

Läs mer

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor UPPDRAG: SOPOR Vid gamla boplatser hittar arkeologer aska, ben och frön. Det kan vara fynd som är tusen år gamla spår efter människor som levde innan sopbergens tid. Deras sopor var inte farliga för miljön.

Läs mer

VafabMiljö - Våra anläggningar

VafabMiljö - Våra anläggningar VafabMiljö - Våra anläggningar Omhändertagna avfallsmängder Försäljning, Nm3/år (tusental) Biogas som fordonsbränsle!! 10 000 9 000 8 000 7 000 6 000 5 000 4 000 Publikt Sopbilar Bussar 3 000 2 000 1 000

Läs mer

SOPOR Å SÅNT Miljöombudsträff 16 maj 2018 Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

SOPOR Å SÅNT Miljöombudsträff 16 maj 2018 Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning SOPOR Å SÅNT Miljöombudsträff 16 maj 2018 Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Agenda: Sen sist Kunskap och attityder Sopsortering; hur och varför Avfallplanen Avfallsminimering Ca 35

Läs mer

PROJEKT. Radon i hyresrätter, redovisning av delrapport 2 2013-09-11

PROJEKT. Radon i hyresrätter, redovisning av delrapport 2 2013-09-11 PROJEKT Radon i hyresrätter, redovisning av delrapport 2 2013-09-11 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen X. Personal i mataffären 2. Sopåkarna. Svar: 2, Såklart är det sopåkarna som hämtar avfallet!

Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen X. Personal i mataffären 2. Sopåkarna. Svar: 2, Såklart är det sopåkarna som hämtar avfallet! Vad gör man pappersförpackningar av? 1. Olja X. Glas 2. Träd Svar: 2, papper är gjort av trä. Du, ensam, återvinner i snitt 55 kg papper per år. Bra jobbat! Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen

Läs mer

Sorteringsguide. för dig som arbetar i Göteborgs Stad

Sorteringsguide. för dig som arbetar i Göteborgs Stad Sorteringsguide för dig som arbetar i Göteborgs Stad Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans

Läs mer

Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar

Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar i n d r a ng ti plast metall pappersförpackningar Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar Det ska vara lätt att göra rätt! I Sverige är vi ganska bra på återvinning av förpackningar

Läs mer

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering) Sweden Green Building Council Landsvägen 50 A 172 63 Sundbyberg Malmö den 31 augusti 2018 SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

Läs mer

Tillsyn av verksamheters avfallshantering 2016

Tillsyn av verksamheters avfallshantering 2016 Sida 1 (7) Tillsyn av verksamheters avfallshantering 2016 stockholm.se Tillsyn av verksamheters avfallshantering 2016 Dnr: Utgivare: Kontaktperson: Pendar Behnood 1 Sida 2 (7) INNEHÅLL 1. Sammanfattning

Läs mer

Avfallsplan år Säffle och Åmåls kommuner

Avfallsplan år Säffle och Åmåls kommuner Avfallsplan år 2017 2022 Säffle och Åmåls kommuner 1 Inledning Kommunens renhållningsordning omfattas av avfallsplan och renhållningsföreskrift. I avfallsplanen anges mål som kommunens renhållningsverksamhet

Läs mer

Kontroll av verksamheters avfallshantering 2011

Kontroll av verksamheters avfallshantering 2011 MILJÖFÖRVALTNINGEN Kontroll av verksamheters avfallshantering 2011 Hur butiker och restauranger sorterar matavfall och förpackningar En rapport från Miljöförvaltningen Jens Dahlsköld Mars 2012 Dnr 2011-4139

Läs mer

Här kan du lämna ditt avfall

Här kan du lämna ditt avfall Här kan du lämna ditt avfall Återvinningscentral På återvinningscentralen lämnar du grovavfall, farligt avfall, elavfall, batterier, sådant som är återanvändningsbart, samt förpackningar och tidningar.

Läs mer

Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning

Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning PappersKretsen FÖRORD Sverige har ett av världens bäst fungerande system för återvinning av tidningar och andra trycksaker. 91 procent av alla

Läs mer

Avfallsstatistik Oskarshamns kommun

Avfallsstatistik Oskarshamns kommun Uppdaterad senast 2013-05-16 Avfallsstatistik Oskarshamns kommun Översikt 2009-2012 och fördelning avfallsmängder 2012 Redovisad statistik baseras på statistik från insamling av hushållsavfall från återvinningsstationer,

Läs mer

Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018

Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018 Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018 1 Vi är våra kommuners främsta miljöambassadörer, som driver frågor rörande återvinning och miljö. BORAB är ett kommunalt bolag som sköter avfallshanteringen i Bollnäs och

Läs mer

PROJEKT. Lagring av impregnerat virke 2013-06-04

PROJEKT. Lagring av impregnerat virke 2013-06-04 PROJEKT Lagring av impregnerat virke 2013-06-04 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Resultat

Läs mer

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda Avfallsplan För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda 2017-2019 Uppdrag En avfallsplan som är kopplad till stadsdelsnämndens mål i budget har tagits fram för att på ett mer strukturerat sätt arbeta med

Läs mer

Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018

Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018 Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018 1 Vi är våra kommuners främsta miljöambassadörer, som driver frågor rörande återvinning och miljö. BORAB är ett kommunalt bolag som sköter avfallshanteringen i Bollnäs

Läs mer

Hantering av avfall i verksamheter

Hantering av avfall i verksamheter Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen informerar om Hantering av avfall i verksamheter Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar avfall i din verksamhet. Informationen ger dig en kortfattad

Läs mer

AVFALLSRÅDET. Sven Lundgren,

AVFALLSRÅDET. Sven Lundgren, AVFALLSRÅDET Sven Lundgren, 2018-09-26 Kommunernas branschorganisation inom avfallshantering Avfall Sveriges vision Det finns inget avfall Avfall Sveriges uppdrag Påverka - remisser, skrivelser, personliga

Läs mer

Avfallsplan. för Karlskoga kommun. Fastställd av: KF Diarienummer: KS

Avfallsplan. för Karlskoga kommun. Fastställd av: KF Diarienummer: KS Avfallsplan för Fastställd av: KF 96 2016-05-17 Diarienummer: KS. 2016.0099 Framtagen av: 29 2016-04-12 Diarienummer:. 2014.0080 Innehåll Innehåll... 1 Varför en avfallsplan?... 2 Utmaningar inom avfallsområdet...

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

Naturvårdsverkets roll i arbetet med producentansvar och avfall

Naturvårdsverkets roll i arbetet med producentansvar och avfall Miljöarbete Naturvårdsverkets roll i arbetet med producentansvar och avfall Delaktig i EU-arbeten Arbetar med regeringsuppdrag Tar fram lagstiftningsförslag Stöttar verksamhetsutövarna med vägledning Tar

Läs mer

Ditt skräp en tillgång

Ditt skräp en tillgång Ditt skräp en tillgång Sorteringsguide Vi vill göra det lätt för dig att sortera ditt avfall. Därför får du här en guide för hur du sorterar ut ditt avfall. Du lägger matavfallet i det bruna kärlet och

Läs mer

Avfallshantering i verksamheter. Linda Vikström Miljökontoret

Avfallshantering i verksamheter. Linda Vikström Miljökontoret Avfallshantering i verksamheter Linda Vikström Miljökontoret p Vilka sorteringskrav finns? p Verksamhets resp. hushålls? p Egen transport Vad är? Definition: Med avses varje föremål, ämne eller substans

Läs mer

Varför en avfallsplan?

Varför en avfallsplan? Varför en avfallsplan? Enligt miljöbalken är varje kommun skyldig att ha en avfallsplan. Planen ska omfatta allt slags avfall men fokuserar på det avfall som kommunen ansvarar för. Planen beskriver kommunernas

Läs mer

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun fev.se/atervinning Det finns mycket att tjäna på att återvinna och återanvända. Falun är en av Sveriges bästa kommuner när det gäller återvinning

Läs mer

Policy för sortering av avfall och cirkulation av material

Policy för sortering av avfall och cirkulation av material Dokumentansvarig Elvira Laneborg, 0485-471 25 elvira.laneborg@morbylanga.se Handbok POLICY Beslutande Kommunfullmäktige 303 2018-12-18 Giltighetstid 2019-01-01 2022-12-31 1(5) Beteckning Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG 2017-2020 FÖRORD Denna avfallsplan är framtagen av Sydnärkes kommunalförbund för alla medverkande kommuner i enlighet med 41 15 kap miljöbalken

Läs mer

Nya styrmedel för en mer hållbar avfallshantering?

Nya styrmedel för en mer hållbar avfallshantering? Nya styrmedel för en mer hållbar avfallshantering? Göran Finnveden Miljöstrategisk analys fms KTH Exempel på existerande styrmedel Deponiförbud förbud att deponera brännbart och organiskt avfall Deponiskatt

Läs mer

Verksamhetsplan erksamn Avfallshantering Östra Skaraborg Gäller från

Verksamhetsplan erksamn Avfallshantering Östra Skaraborg Gäller från V Verksamhetsplan 2014-2016 erksamn 2013-2 Avfallshantering Östra Skaraborg Gäller från 2014-01-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UPPDRAG... 3 2. VISION... 3 3. VERKSAMHETSIDÉ... 4 3.1 Färdriktning... 5 4. AÖS

Läs mer

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss Lovisa Wassbäck Avfall 08-508 465 61 lovisa.wassback@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-10-19 Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa Småhus och fritidshus Avfallstaxa Sala kommun 2016 Avfallstaxa Sala kommun Antagen av Sala kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för avfallsabonnemang, extra tjänster samt

Läs mer

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan 2014-2017 Sammanfattning Förklaring av symboler et är uppfyllt i nuvarande avfallsplan et är delvis uppnått i nuvarande avfallsplan et är inte uppnått i nuvarande

Läs mer

SOPSORTERINGS SKOLAN

SOPSORTERINGS SKOLAN SOPSORTERINGS SKOLAN Spara gärna denna sorteringsguide för ökad trevnad i våra miljöhus. REGLER OM SOPSORTERING Kostnadseffektivt Sopsortering är inte bara bra för miljön utan också för plånboken. Genom

Läs mer

Kommunal Avfallsplan 2013-2017. Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning

Kommunal Avfallsplan 2013-2017. Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning Kommunal Avfallsplan 2013-2017 Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning Sammanfattning av förslag till Avfallsplan 2013 2017 Dalakommunerna Avesta Borlänge

Läs mer