Zackrishälls Kaningård. Skötselråd för kanin

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Zackrishälls Kaningård. Skötselråd för kanin"

Transkript

1 Zackrishälls Kaningård Skötselråd för kanin

2 Försäljning av kanin Stort Grattis till er/a nya renrasiga Lilla tysk vädur och familjemedlem/ar! Vi på Zackrishälls Kaningård önskar all lycka med eran/era nya vän/er och tveka inte på att höra av er ifall ni undrar något! Din/a nya kanin/er Ras: Lilla tysk vädur Vikt vid vuxen ålder: 3-4kg Foder: Kaninen/erna har fått fri tillgång på hö och vatten samt ca 1dl pellets (pelletsen rabbfor) på kvällen. Med kaninen medföljer: Livslång support Övergångsfoder Stamtavla/härstamningsbevis (ska alltid följa med kaninen om den flyttar!) Skötselråd Kaninunge paket från Brit Öronmärkt i höger öra (öronmärkt i båda öronen om kaninen säljs med stamtavla) Nyklippta klor Bettfelskontrollerad Könsbestämd LILLA TYSK VÄDUR Är en väldigt snäll, sällskaplig och social ras, dem kan bli riktigt tama. Det är en medelstor kanin. Rasen härstammar från Tyskland och har varit en korsning mellan Fransk vädur och

3 Kaniner kan bli gamla Om det sköts rätt Kaniner är ett väldigt omtyckt husdjur både för barn och vuxna. En vuxen ska alltid ha huvudansvaret över kaninen. Det är bra om minst en förälder i hushållet också är intresserad av kaninen eftersom en kanin kan leva upp till 10år! Men medelåldern brukar ligga mellan 5-7år. Den vuxna ska alltid se till att kaninen har mat och vatten samt att kaninen får komma ut och röra på sig. Det finns endel man kan göra med sin kanin, tillexempel, lära den tricks, gå ut och gå i koppel, lära den hoppa, eller varför inte om kaninen har stamtavla prova att ställa ut kaninen på en utställning? Lätta tricks man kan börja med (med lite muta med något gott godis som kaninen gillar), lär den snurra, stå på bakbenen, komma på inkallning mm. Kaniner har extremt känsliga magar så det är viktigt att fodra kaninen rätt, om inte detta görs, kan det tyvärr leda till att kaninen dör i förtid.

4 Utfodring Det är mycket viktigt att kaninen introduceras långsamt till den nya pelletsen. Dag 1 och 2 låter ni kaninen endast äta av uppfödarens pellets, eftersom allt är nytt för kaninen. Dag 3 kan ni börja blanda över till eran pellets, Blanda pelletsen ni fick av oss (uppfödaren) med eran ungefär hälften av varje. För varje dag som går minskar ni uppfödarens pellets tills den tar slut. Kaninens basföda består av hö, utan hö klarar sig kaninen inte och den kan få problem med matsmältningen, långa tänder och förstoppning. Kaniner behöver äta hela tiden för att magen ska må bra därför är det viktigt att hö alltid finns tillgängligt för kaninen! Med hö slipar även kaninen ned sina tänder, tänderna växer hela tiden och därför är det också bra att ge kaninen grenar % av utfodringen ska bestå av hö, resterande 10-20% kan bestå av pellets, bladgrönt, grönsaker mm. Det finns nästan en hel djungel av kaninpellets. Det man ska undvika är det såkallade gnagarblandningarna, av dessa blir kaninen tjock utav. Det är som att ge kaninen lördagsgodis varje dag. Välj hellre en ren pellets utan massa konstiga färgglada saker i. Pelletsen jag kan rekommendera är från Brit. Det finns även liknande som Oxbow och Versel-laga (complete cuni). Om kaninen får för mycket pellets kan det leda till fetma, hjärt- och leversjukdomar, njursjukdomar och kronisk diarré. En bra mängd till en vuxen Lilla tysk vädur 0,5-1dl/dag, man märker på kaninen hur mycket den behöver, känns den smal över ryggraden, öka lite försiktigt. Honor har lättare för att lägga på sig fett, det kan oftast få en så kallad hakpåse. Tänk på att kaninungar växer fortfarande och behöver lite extra pellets, men även eftersom den precis har slutat att dia. Frukt ska även de ges i sparsam mängd. Nya saker som kaninen aldrig har ätit ska alltid ges i en liten bit åt gången. Bra att också tänka på är att kaniner är smådjur så ge aldrig för stora bitar av godsaker. En människa äter lätt upp en morot men för en liten kanin blir det för mycket på engång. Bladgrönt är nyttigt och kaninerna älskar det! Tänk på att kaniner älskar saker från naturen, ut och plocka gräs, maskrosblad, hallonblad, grenar, blåbärsris mm. Det är mycket bättre än djuraffärsgodis, knäckebröd, morötter mm, dessutom är det nyttigare! Grönsaker som man kan ge: Morotsblast, maskrosblad, persilja, klöver, basilika, hallonblad, ruccola och grodblad mm.

5 Vatten ska alltid finnas tillgängligt, antingen i en skål (vilket jag rekommenderar) eller i en flaska. Flaskorna är dock inget jag vill rekommendera då kaninen får sitta länge och försöka få i sig vatten och blir tillslut frustrerad och drar och sliter i vatten nippeln. Vattenflaska ska man aldrig heller använda på vintern då nippeln snabbt fryser och kaninen får då ej i sig vatten, det är inte heller så kul att sitta och slicka på en metallbit. Grenar är bra för tänderna och kaninen behöver gnaga ofta. Grenar från dessa träd kan man ge: En, Rönn, Hassel, Asp, Lönn, Pil, Ask, Fläder, Sälg, Alla grenar från olika fruktträd, bärbuskar (även taggarna går bra) Grenar som är mindre bra och giftiga: Björk (på vintern då trädet innehåller Xylitol som är giftigt), Kungsgran, Idegran, Gullregn, barrträd är inte giftigt men ska ges i sparsam mängd eftersom barren innehåller syra som kaninens mage är känsligt mot. Det första gräset som kommer på våren ska man vara försiktig med, vänj alltid kaninen försiktigt med att äta gräs annars kan det bildas gaser i magen och så småningom diarré, vilket är livshotande för kaninen. Andra giftiga växter (en del till och med dödliga): Tussliago, johannesört, fettistel, fingerborgsblomma, odört, liljekonvalj, spikklubba, sprängört, olika sippor, smörblomma, syren, lupin, ängsyra, åkerfröken, vildpersilja, sommargyyllen, körsbär, violer, rabarberblad, potatisblast, olika lökväster.

6 Boende Man kan ha kaninen både inne- och utomhus. Man får välja vad som passar en själv bäst. Kaninen blir oftast socialare om den bor inne, då den får sällskap hela tiden. Det är många som väljer att ha kaninen inomhus och då har den som frigående eller att man spärrar av vissa ställen. Det man får tänka på då är att gömma undan sladdar mm. Det är lätt att få kaniner att göra sina behov i en kattlåda. Som inomhusbur kan man köpa en vanlig inomhusbur av plast eller bygga en bur av kompostgaller. Väljer man att istället ha sin kanin utomhus bör man tänka på att buren ska vara upphöjd från marken vintertid för att inte kyla ska tränga upp underifrån. Kaninen ska vara skyddad från värme, nederbörd, fukt, blåst, kyla och andra djur. Lättast är att bygga en egen utomhusbur eftersom det flesta burarna som finns på marknaden är för små eller dåligt byggda med klent virke. Man kan koppla ihop buren till en hage ex kompostgaller. I tabellen till höger finner ni jordbruksverkets lagar på minsta mått för kaniner mellan 3,5kg-4,5kg. Detta är absolut det minsta måtten och jag rekommenderar mycket större än så! Kaniner mår som bäst av att få röra på sig, om kaninen sitter i en trång bur kan det leda till benbrott. Dessutom är det mer lätt städat i en större bur. Jag rekommenderar minst en bur på 145x80x80 för en kanin. Om man ska ha två kaniner, helst en bur på 2,00x90x80. Kom ihåg, två våningsburar måste ha godkända mått på alla våningar! Kaninens vikt 3,5 upp till 4,5 kg Minsta tillåtna yta Minsta yta per djur vid grupphållning Minsta mått på kortaste sidan 0,8 m² 0,40 m² 0,7 m 0,8 m Minsta höjd

7 När man ska inreda en bur eller bygga en bur är det bra att fundera på, hur har kaninen det h i det vilda? Hur ser deras naturliga behov ut? Kaniner är grävande djur och gräver långa tunnelsystem. Det har flera flyktvägar för rovdjur. De älskar att beta, har andra kaniner runt omkring sig. Exempel på saker man kan ha i buren eller hagen eller om kaninen bor inomhus är: Tunnlar, grävlåda, stubbar, grenar, något som kaninen kan hoppa upp på, något kaninen kan gömma sig under. I varje bur ska alltid finnas en sitthylla som kaninen kan hoppa upp på och gömma sig under. Tänk på att om man har en hage kopplad till buren så behöver den vara rovdjursäker och säker så att inte kaninen eller något rovdjur kan gräva sig ut/in. Olika bottenmaterial Det finns olika sorters strö man kan ha i buren, det bästa är att ha ett tjockt lager spån (kutterspån) i botten, och sedan halm ovanpå. Om man har ett tunt lager spån kan kaninen lätt få sår på baktassarna. Kaniner älskar dessutom att hålla på och greja med halmen! Ha ett extra tjockt halm täcke på vintern, det hjälper kaninen att hålla lite extra värme. Man behöver inte ha någon extra isolering i buren då kaninens päls och halm räcker utmärkt.

8 Hantering När man ska lyfta sin kanin, ska man alltid stödja kaninens bakben. Om kaninens bakredel och bakben sprattlar fritt i luften kan kaninens ryggrad gå av eftersom den är otroligt svag hos kaniner. Det bästa sättet att lyfta en kanin på är att man placerar en hand under bröstkorgen och sedan placerar den andra handen under bakkroppen. I början kan det vara bra att sitta ner på marken eller på golvet och öva, ifall kaninen skulle sprattla till och hoppa ur famnen så blir det inte lika högt. Lyft kaninen ofta så slipper man en sprattlig kanin. När man ska bära kaninen är det viktigt att inte hålla kaninen på rygg, håll kaninen tät mot kroppen, antingen med kaninens mage mot kroppen eller med kaninens huvudet mot armen. Kom ihåg att alltid stödja bakbenen! Lyft aldrig upp en kanin i öronen, efter som det gör fruktansvärt ont på kaninen! Om man lägger kaninen på rygg hamnar den i trans, vilket är en försvarsreaktion. Deras hjärtfrekvens och andning går ner på låg nivå. Det är ett sätt att lura rovdjuren att kaninen är död. När kaninen vaknar upp igen är den stressad och redo att fly.

9 Skötsel Sjukdomar Kaniner är väldigt bra på att dölja att det är sjuka eftersom det inte vill visa sig svaga för rovdjur. Ha därför alltid koll och lär dig hur just ni kanin beter sig. Det vanligaste kaninen råkar ut för är att den slutar äta och det kommer ingen avföring. När en kanin inte vill äta är det allvarligt! Om den inte äter leder det till förstoppning eller trumsjuka. Om ni misstänker detta, få i kaninen vatten genom munnen med en 1ml spruta (man kan fråga om på apoteket), man kan också prova att ge, paraffinolja, ananasjuice. Försök även få kaninen att röra på sig. Man kan också ge kaninen critical care (finns att köpa hos veterinärer eller på nätet) eller så mosar man pellets själv och blandar med vatten. Mata kaninen via 1ml sprutan. Om kaninen inte piggnar på sig och börjar göra ifrån sig snarast, kontakta veterinär! Mjällkvalster är små kvalster som sitter i huden. Det ser ut som ett tjockt lager mjäll, det börjar oftast i nacken. Kontakta veterinär om ni misstänker mjällkvalster. Snuva & förkylning om du märker att det kommer snor från näsan på din kanin är det bra att uppsöka veterinär. Kaniner kan inte andas genom munnen och därför är detta en jobbig period. Om en förkylning går för långt kan det vara svårt att bli av med eftersom det orsakas av bakterier. Cancer i Livmodern, kan vara bra att kastrera sin kanin oavsett kön. Honkaniner kan få cancer i livmodern om de inte kastreras. Kom ihåg! Du är skyldig att ta din kanin till en kaninkunnig veterinär om den skulle bli sjuk! Alla veterinärer är tyvärr inte kunniga på just kaniner, så se till att

10 Kloklippning Då och du behöver kaninens klor ses efter och klippas. Vissa kaniner är duktiga på att slipa ner klorna själva, men det beror också på hur de bor. Ett tips är att klippa lite och ofta då vänjer man sin kanin till att klippa klorna och det blir inte lika jobbigt. Kolla gärna igenom klorna en gång i månaden. Längst in på klon går ett blodkärl så kallad pulpa, i den ska du inte klippa i, då rycker kaninen till lite och det börjar blöda. När du hittat vart pulpan slutar, klipp ca 1-2mm ifrån den. Har kaninen mörka klor kan det vara bra att lysa med en ficklampa. Jag brukar ha kaninen i knät när jag klipper klorna och försiktigt dra fram en tass. Det bästa är att klippa med en klosax för hundar. Pälsvård Rasen lilla tysk vädur behöver inte direkt någon pälsvård. Men fällningsperioden är en jobbig period för kaninen och då är det bra att hjälpa kaninen att borsta bort lös päls och framförallt för att kaninen inte ska behöva slicka i sig all päls. Vissa kaniner brukar tycka det är ganska skönt att bli borstade. Använd en borste med mjuka piggar på, ingen karda, kardorna är för hårda och gör ont på kaninen. Vid kaninens svans kan det bildas tovor.

11 Daglig skötsel Morgon: Fyller på vatten och hö (häller ut vattnet om det är smutsigt). Kväll: Häller ut vattnet och fyller på nytt. Fyller på hö och kaninerna får mellan 0,5dl-1dl pellets. Tömmer ev kaninens skithörn. Detta gör jag varje vecka: Rastar kaninerna (gärna flera gånger i veckan), städar burarna. Viktigt att städa buren minst en gång i veckan. Kaniner är renliga djur. Varje månad: Klipper klor. Ibland behöver klorna inte klippas varje månad men man ska iallafall gå igenom klorna och se. Viktigt att De inte får bli för långa, då kan de vrida sig och växa in mot tassen tillslut, vilket inte är skönt för kaninen! Visste ni att? Kaniner kallas nattdjur och är mest aktiva på kvällar, nätter och i gryningen. På dagarna ligger det mest och sover. Kaniner äter sin egna avföring. Det ser ut som en vindruvsklase. Kaninens bajs ska vara stora runda kluttar som lätt går att smula sönder. Om det är små svarta kluttar har det ätit för lite hö, vilket inte är bra.

12 Kaniner tillsammans Kaniner är sociala djur som trivs allra bäst av att vara minst två. Men det fungerar såklart bra att bara ha en kanin också. Om man ska ha en kanin rekommenderar jag att ha den inne så kaninen får mycket sällskap. Om kaninen bor ute, ha helst två så det får sällskap av varandra. Hona eller hane? Om man bara ska ha en kanin, ha en hane, det bli oftast socialare och inte lika tjuriga som honor. Honor är ganska så revirbeskyddande och eftersom de brunstar ca var 20e dag så kan det vara ganska så jobbiga. Kastrera din hona så slipper du detta men även cancer som är vanligt hos honkaniner. Hankaniner kan börja skvätta kiss när det blir könsmogna, inte alla hanar gör det men vissa. Om de börjar skvätta kiss kan det vara bra att kastrera, framförallt om man ska ha dem inomhus. Om man då vill ha två kaniner, vad passar bäst ihop? Två hanar fungerar INTE! Det bråkar tills någon av dem kastrerar varandra, kan till och med leda till döden. Två honor fungerar bra, men då ska dem ha bott ihop sedan dem var små. De som fungerar allra bäst är en kastrerad hane och en hona. Om bara honan är kastrerad och inte hanen blir det stressande för båda djuren. Hanen försöker para honan men det går inte. Ha därför alltid båda kastrerade eller endast hanen. Om man ska sätta ihop två vuxna kaniner kan det vara lite klurigt. Att sätta ihop två vuxna honor som aldrig träffats förut är svårt, det bråkar mycket. Som nybörjare skulle jag rekommendera att isåfall sätta ihop en vuxen kastrerad hane med en hona. Tips är isåfall att börja släppa ihop dem på en neutral plats eller på hanens revir.

13 Tips/lite att tänka på Vaccinera gärna din kanin mot RVHD (kaningulsot 1 & 2, vilket är en döende sjukdom) Byt aldrig foder direkt, blanda alltid ut med det gamla, annars kan kaninen bli sjuk! Kaninen behöver vänjas långsamt vid foderbyten. Ha alltid en god miljö för kaninen, det ska ej vara trångt, mörkt eller dålig ventilation, kaninen kan bli sjuk. Kaniner är känsliga för värme och kan lätt få värmeslag, håll extra uppsikt vid varma sommardagar och kaninen ska alltid ha tillgång till skugga. För de som tänkt att ha kaninen som innekanin, låt kaninen vara instängd i sin bur i början tills den valt ett hörn att skit i. Då är det lättare att få kaninen rumsren. På vintern, byt vattenskålen ofta när det är minusgrader och vattnet fryser. Helst 3 gånger/dag.

14 Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund Bli medlem I Sveriges kaninavelsförening kan du bland annat: Ställa ut din kanin om du har köpt en kanin med stamtavla, vara med på olika kaninträffar, det anordnas olika grejer för juniorer och du får hem tidningen Kaninuppfödaren mm. Läs mer på

15 Välkomna med frågor! Ni har livslång support, så tveka inte på att höra av er till mig om ni har några funderingar eller frågor angående eran nya kanin. är en otroligt bra och lärorik sida. Där kan ni läsa om det mesta! Jag blir jätteglad om ni hör av er och skickar bilder lite då och då, det uppskattas verkligen! Så jag vet hur kaninen/ kaninerna har det. Följ oss gärna på Facebook och Instagram! My Hemphälä

Körkort på kanin. Tillhör: Huvud Hjärta Hand Hälsa

Körkort på kanin. Tillhör: Huvud Hjärta Hand Hälsa Körkort på kanin Tillhör: Huvud Hjärta Hand Hälsa Inledning Välkommen till 4H och kursen Körkort på Kanin Till medlemmen: Vad roligt att du vill lära dig mer om kaniner! Kanske har du en kanin hemma, ska

Läs mer

BURENS PLACERING Skugga

BURENS PLACERING Skugga DVÄRGVÄDUREN är med sina knappa 2 kg en av de allra minsta kaninraserna (för att få full poäng på vikten på utställning får en dvärgvädur inte väga över 1,9 kg). Den minsta kaninrasen är hermelinkaninen

Läs mer

Liten handbok för kaninägare

Liten handbok för kaninägare Liten handbok för kaninägare 1 Tänk efter innan du köper kanin! Läs på ordentligt innan köpet. Ta reda på om det verkligen är kanin du vill ha som husdjur. Om du kommer fram till att det är det, lär dig

Läs mer

Nyttig information till dig som valpköpare

Nyttig information till dig som valpköpare Nyttig information till dig som valpköpare Av: Isabelle Zeland i samarbete med föreningen Cockerpoo Sverige (2016) Välkommen hem, älskade valp Han/hon är söt, gosig och kommer driva dig till vansinne!

Läs mer

Körkort på kanin Handledning

Körkort på kanin Handledning Körkort på kanin Handledning Huvud Hjärta Hand Hälsa Inledning Välkommen till 4H och kursen Körkort på Kanin Det här är en handledning som ni som ledare i 4H kan använda er av när ni vill hålla kursen

Läs mer

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så.

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Uppfödarna brukar ha många goda råd och hjälper gärna sina valpköpare att komma

Läs mer

MARSVIN. Djurslag: Ursprung: Aktivitetsmönster och social organisation: Storlek som vuxen: Livslängd: Utseende:

MARSVIN. Djurslag: Ursprung: Aktivitetsmönster och social organisation: Storlek som vuxen: Livslängd: Utseende: MARSVIN Djurslag: Marsvin, de latinska namn som ofta används är Cavia porcellus och Cavia aperea porcellus. Ursprung: Marsvinet kommer ursprungligen från Sydamerika. Marsvinet har hållits som tamdjur i

Läs mer

PÄLSVÅRDS OCH TRIMNINGSHÄFTE FÖR NORFOLKTERRIER

PÄLSVÅRDS OCH TRIMNINGSHÄFTE FÖR NORFOLKTERRIER PÄLSVÅRDS OCH TRIMNINGSHÄFTE FÖR NORFOLKTERRIER Sammanställt av Marita Eliasson och Henry Forsberg De verktyg som behövs för hundens skötsel är framförallt kam, karda, klotång, trimkniv, vanlig sax och

Läs mer

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index:

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index: Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com Index: 1.0 Vad är det här för handledning? 1.1 När tvångsmata? 1.2 Är det svårt att tvångsmata en

Läs mer

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se Lill-Skansens djur. Här presenterar vi de djur som finns inne på Lill- Skansen. För att besöket ska bli så bra som möjligt är det bra om du lär dig känna igen så många djur som möjligt. Foton: Anders Bouvin

Läs mer

Skötselråd av kanin (Oryctolagus cuniculus) Miljö

Skötselråd av kanin (Oryctolagus cuniculus) Miljö Skötselråd av kanin (Oryctolagus cuniculus) Tamkaninen härstammar från vilda kaniner i västra Europa och norra Afrika. Den är strikt växtätande, och betar vanligen i skymning eller under natten. Kaninen

Läs mer

Pälsvård och klippning av Curly Coated Retriever

Pälsvård och klippning av Curly Coated Retriever Pälsvård och klippning av Curly Coated Retriever av Hannie Warendorf (översättning Millan Ericsson) Hur ska de se ut? För Curly Coated Retriever är pälsen en mycket viktig del. Pälsen är ju t.o.m. omnämnd

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

Skötselråd - Stjärnekullens

Skötselråd - Stjärnekullens Skötselråd - Stjärnekullens Detta skötselråd får du med din kanin vid hämtning. Kaniner är väldigt mysiga husdjur och kan bli mycket kärleksfulla, sociala och långlivade om de sköts på rätt sätt. För att

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN VÅRA VILDA DJUR RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN Rävens ungar föds på våren. Det blir mellan 3-6 ungar och ibland ända upp till 12 ungar i grytet. Rävar bor i skogen i ett hål i marken som kallas gryt.

Läs mer

Ålder: speciellt för de yngre, 1-3 år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata om dem.

Ålder: speciellt för de yngre, 1-3 år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata om dem. Övning - Hur känner djuret - hur känner jag? Övning Hur känner djuret - hur känner jag? Ålder: speciellt för de yngre, - år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata

Läs mer

Faktablad och skötselråd

Faktablad och skötselråd Faktablad och skötselråd vid försäljning av kanin www.ulkaf.se Försäljning av kanin Undertecknad uppfödare har genomgått Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbunds kurs: Villkor för hållande, uppfödning

Läs mer

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan.

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Jorden Bildas Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Det var en gång en måne som kallades gubben i månen för han var typ en levande måne som åkte omkring i rymden och skapade saker. Han var gud över allting

Läs mer

KANIN- HOTELL INFORMATION & PRISLISTA. Senast uppdaterad:

KANIN- HOTELL INFORMATION & PRISLISTA. Senast uppdaterad: KANIN- HOTELL INFORMATION & PRISLISTA Senast uppdaterad: 2019-01-19 KANINHOTELL PÅ ÅRSTA 4H GÅRD Ska du kanske åka bort och kan inte ta kaninen med dig? Då har vi lösningen! ÖPPET ÅRET RUNT! Vi tar emot

Läs mer

EGENVÅRD HUNDVÅRD FÖR HEMMABRUK 12 Enkla Sätt Att Hålla Din Hund Friskare:

EGENVÅRD HUNDVÅRD FÖR HEMMABRUK 12 Enkla Sätt Att Hålla Din Hund Friskare: Av Ingela Melinder EGENVÅRD HUNDVÅRD FÖR HEMMABRUK 12 Enkla Sätt Att Hålla Din Hund Friskare: NOS Kan vara torr eller fuktig utan att det betyder något särskilt. Feber kan inte kännas på hundens nos. Rinnande

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi lära oss en massa om marsvin. Vi får bland annat veta var de kommer ifrån, hur de ser ut, vad de äter, saker om deras ungar och andra spännande

Läs mer

För valpköpare. Prägel. Valpen

För valpköpare. Prägel. Valpen För valpköpare Prägel Det är viktigt att ta reda på både mammans och pappans mentalitet; hur de är till sitt temperament. Båda föräldrarna präglar sina avkommor, mamman mycket mer eftersom hon tillbringar

Läs mer

KROPPEN Kunskapskrav:

KROPPEN Kunskapskrav: Kunskapskrav: BIOLOGI: Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, t.ex. för jordbruk och fiske. Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost,

Läs mer

Kommandon för klickerträning

Kommandon för klickerträning Kommandon för klickerträning Klickerträna din valp Klickerträningen utvecklades på 1940-talet av tränare av marina däggdjur som upptäckte att de kunde ge delfiner och valar signaler som uppmuntrade korrekt

Läs mer

För valpköpare. Prägel. Valpen

För valpköpare. Prägel. Valpen För valpköpare Prägel Det är viktigt att ta reda på både mammans och pappans mentalitet; hur de är till sitt temperament. Båda föräldrarna präglar sina avkommor, mamman mycket mer eftersom hon tillbringar

Läs mer

Uthyrning av kaniner. Årsta 4H Gård Vitkålsgatan 78a UPPSALA. E-post: Senast uppdaterad:

Uthyrning av kaniner. Årsta 4H Gård Vitkålsgatan 78a UPPSALA. E-post: Senast uppdaterad: Uthyrning av kaniner Årsta 4H Gård Vitkålsgatan 78a 754 49 UPPSALA E-post: webmaster.arsta@4h.se Senast uppdaterad: 2018-04-24 VARFÖR HYRA KANIN? Köp inte kanin till barnen hyr kanin istället! Många gånger

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Skötselråd och tips för valp

Skötselråd och tips för valp Skötselråd och tips för valp Utfodring En hund behöver en näringsrik och balanserad kost. Grundkosten bör bestå av hundfoder men man kan även ge lite överblivna matrester från middagsbordet. En varierad

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla sjöar och havsvikar för att ni aldrig tröttnade när vi kom och hälsade på. Tack till grodan Kvack och

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Info om Marsvin & Svenska Marsvinsföreningen

Info om Marsvin & Svenska Marsvinsföreningen SVENSKA MARSVINS S M F FÖRENINGEN Info om Marsvin & Svenska Marsvinsföreningen Marsvin som husdjur Marsvin är trevliga husdjur, men precis som alla andra djur så kräver de rätt skötsel för att må bra.

Läs mer

Välkommen till vår skog!!!

Välkommen till vår skog!!! Välkommen till vår skog!!! Lär Dig mer om den svenska vildmarken och de stora rovdjuren!! Du kan hälsa på de olika rovdjurens hem och se vad de gör och äter!!!! Ha det så kul!! Lodjur Lynx lynx Hej!! Vill

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 2018 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna

Läs mer

Tillhör WSSKs webbsida. Får ej kopieras utan tillstånd av författaren.

Tillhör WSSKs webbsida. Får ej kopieras utan tillstånd av författaren. TRIMNING AV WELSH SPRINGER SPANIEL Av Yvonne Schwermer-Herngren, Kennel Iago Som ägare av en welsh springer har du troligtvis redan blivit informerad av din uppfödare om den regelbundna pälsvård som rasen

Läs mer

Körkort på katt. Tillhör: Huvud Hjärta Hand Hälsa

Körkort på katt. Tillhör: Huvud Hjärta Hand Hälsa Körkort på katt Tillhör: Huvud Hjärta Hand Hälsa Inledning Välkommen till 4H och kursen Körkort på Katt Till medlemmen: Vad roligt att du vill lära dig mer om katter! Under den här kursen kommer du att

Läs mer

Boris flyttar in ULF SINDT

Boris flyttar in ULF SINDT Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: En ekorrunge blir tagen, från boet, av en kråka. Ekorrungen sprattlar för att komma loss, och kråkan tappar den. Ekorren landar på trappan, utanför en familjs hus.

Läs mer

Max handtvättskola. Handhygien

Max handtvättskola. Handhygien Max handtvättskola Handhygien 2 Nu har jag lärt mig en del om att tvätta händerna, så jag tänkte att jag skulle dela med mig av det till dig. Jag hoppas att du kommer att tycka att det är lika kul som

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

Ormar. Malmö Naturskola

Ormar. Malmö Naturskola Ormar Ormarna är kräldjur och alltså släktingar till dinosaurierna som levde på jorden förr. Andra kräldjurssläktingar är ödlor, sköldpaddor och krokodiler. De är växelvarma liksom till exempel grodor

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk Buba veterinär Avnr 41511tv1 Programvinjett Programmanus /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ -Tjena. Vem är du? Vad ska vi göra med dig? /Buba böjer

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Tim

Djurdoktorn: Linus och Tim SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. Varje dag går han till mammas jobb efter skolan. Linus mamma är veterinär och arbetar på ett

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

Filip i djurparken. Kapitel 1. Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte. Hajar är farliga.

Filip i djurparken. Kapitel 1. Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte. Hajar är farliga. Kapitel 1 Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte Hajar är farliga. Ju vassare tänder hajen har desto farligare är den. Filip har fotograferat en haj. Filip tycker om att

Läs mer

Tamråtta Rattus norvegicus (domesticus)

Tamråtta Rattus norvegicus (domesticus) Tamråtta Rattus norvegicus (domesticus) Historia: Brunråttan (Rattus norvegicus) kommer mest sannolikt ifrån centrala delar av Asien men finns idag utspridda över hela världen. Eftersom brunråttan kan

Läs mer

Showmanship. Kompendiet sammanställt av Pia-Lotta Åvall och Maria Brihall Källa: Holstein Canadas hemsida Show and judging Foton: Husdjurs bildarkiv

Showmanship. Kompendiet sammanställt av Pia-Lotta Åvall och Maria Brihall Källa: Holstein Canadas hemsida Show and judging Foton: Husdjurs bildarkiv Showmanship Kompendiet sammanställt av Pia-Lotta Åvall och Maria Brihall Källa: Holstein Canadas hemsida Show and judging Foton: Husdjurs bildarkiv Husdjurs Ungdomsklubb Att tänka på när du visar kalvar

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Första operationen september 2010

Första operationen september 2010 Första operationen september 2010 Oliver Vår son föddes med total dubbelsidig LKG-spalt. Första operationen som vi nu har genomfört gjordes när han var nästan 7 månader och då slöt de den mjuka gommen

Läs mer

Kapitel 3- Affischen. När vi var ute på rasten såg jag en affisch. Det stod: Inga nyheter! Ni behöver inte läsa tidningen eller titta på tv.

Kapitel 3- Affischen. När vi var ute på rasten såg jag en affisch. Det stod: Inga nyheter! Ni behöver inte läsa tidningen eller titta på tv. Monstret Kapitel 1- Ljuden. -Hörde du ljudet frågade Mira? -Nej sa Lisa Vilket ljud? -Det lät som ett MONSTER sa jag! Lisa är min bästa vän. Vi satt på kemilektionen med den argaste läraren. Han hette

Läs mer

Nu går det fort. Du har väl inte missat?

Nu går det fort. Du har väl inte missat? Nu går det fort Nu gör jag ett försök till årets första infoblad. Vintern har rasat ut om än sent och från mitt håll ganska ovälkommet. På ett sätt har jag dock längtat jag den då världen känns så mycket

Läs mer

MATSPJÄLKNINGEN: 1. Mun 2. Struplocket 3. Matstrupen 4. Magsäcken 5. Levern 6. Tunntarmen 7. Tjocktarmen 8. Ändtarmen

MATSPJÄLKNINGEN: 1. Mun 2. Struplocket 3. Matstrupen 4. Magsäcken 5. Levern 6. Tunntarmen 7. Tjocktarmen 8. Ändtarmen HISTORIA: De första levande organismerna på jorden fanns i havet. Detta var alger och bakterier. Med tiden började djur som kunde leva på land att utvecklas. Många tror att människan utvecklats från aporna.

Läs mer

På besök i rovdjurens land

På besök i rovdjurens land På besök i rovdjurens land Björn, järv, varg och lodjur är stora rovdjur som finns i Sverige. Det sägs att de är starka, listiga och farliga och att de bor i skogen. Vill du veta sanningen? Följ med hem

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten.

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. A B I S Formulär för BARN 10-12 år Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. Om du svarar på frågorna får du hoppa över de frågor

Läs mer

Ön Av: Axel Melakari

Ön Av: Axel Melakari Av: Axel Melakari Ön Kapitel 1 Jag sitter på mitt plan. Jag är på väg till thailand när det börjar skaka. Den ena motorn börjar brinna och jag tänker att jag kommer dö. Planet sjunker långsamt neråt. Långt

Läs mer

VISITATION. Lär dig att dagligen kontrollera hur hästen mår Vivian Strassburg / JRF / Visitation 1

VISITATION. Lär dig att dagligen kontrollera hur hästen mår Vivian Strassburg / JRF / Visitation 1 VISITATION Lär dig att dagligen kontrollera hur hästen mår 2008-06-02 Vivian Strassburg / JRF / Visitation 1 Innehåll Visitation Titta Känn och lukta Ta temperaturen Ta pulsen Mäta andningen Undvika skador

Läs mer

Skötsel av din Clumber

Skötsel av din Clumber Skötsel av din Clumber av Karin Brostam Följande ypperliga artikel skrev Karin Brostam för ca 20 år sen.på vissa ställen har redaktören gjort smärre ändringar och tillägg, då t ex clumberns svans idag

Läs mer

Skötselråd och tips. Kolartorpets Kaningård. inför och vid köp av kanin.

Skötselråd och tips. Kolartorpets Kaningård. inför och vid köp av kanin. Skötselråd och tips inför och vid köp av kanin Kolartorpets Kaningård www.skaf.info Försäljning av kanin Undertecknad uppfödare har genomgått Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbunds kurs: Villkor för

Läs mer

Svar till spelkorten

Svar till spelkorten Svar till spelkorten Svaren står i ordning efter siffran överst på varje kort 1. Var får du elda? På säkra platser och färdiga grillplatser. Du får inte tända eld på en klippa eller om det är förbud mot

Läs mer

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar.

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Av Abborre Abborren är en av våra allra vanligaste sötvattenfiskar. Hon-abborren kan väga över 4,5 kilo medan hanarna sällan

Läs mer

Minifakta om hamstrar

Minifakta om hamstrar LIZZIE HØYSHOLDT SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I den här boken får vi lära oss mycket om hamstrar. Vi får bland annat lära oss om vad de äter, hur de bor och hur många ungar de föder varje

Läs mer

OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia.

OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia. OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia. Har du blivit med valp eller funderar på att skaffa en? Grattis, en härlig tid väntar. Oavsett om du är van hundägare eller om det är första gången du har en

Läs mer

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS I den här utställningen får du lära dig om hur grisarna har det här på Källunda. Följ tavlorna runt för att få veta hur grisarnas liv ser ut. MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS

Läs mer

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se Till dig som just fått barn När barnet skriker 1177 1177.se Att hantera skrik Små barn skriker, vissa mer än andra. När barnet är litet har det inget annat sätt att uttrycka sig på. Skriket kan vara svårt

Läs mer

Skruttan - flickan. med en mage som luras

Skruttan - flickan. med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan är inte som alla andra

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

MONSTRET BOBBE AV SONJA

MONSTRET BOBBE AV SONJA MONSTRET BOBBE AV SONJA Kapitel 1: Ljuden Hilda var på väg till matsalen för att äta mat, hon var först av alla. När hon kom in såg hon bambatanterna, dom höll på med att laga maten men det såg inte ut

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Nu är det lamningstider

Nu är det lamningstider Nu är det lamningstider Lamningen är den mest arbetsintensiva perioden under fåråret och har man dessutom en begränsad erfarenhet av lamning kan perioden vara en riktig utmaning. Det är viktigt att lägga

Läs mer

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång.

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. För högstadiet och gymnasiet Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. Konceptet är framtaget av Make Equal och frågorna är en del avsatsningen Allt vi inte pratar om. Läs

Läs mer

Lärarhandledning - Lär känna djuren

Lärarhandledning - Lär känna djuren Lärarhandledning - Lär känna djuren På Vallby Friluftsmuseum finns många olika lantrasdjur. Nästan alla är av gamla svenska lantraser eller allmogeraser som en del också kallas. I dag är de flesta av dem

Läs mer

Efter en liten stund kom kemiläraren tillbaka och sa att Anders skulle komma. kemiläraren gav Anders telefonen. Anders och Anders mamma hade ett

Efter en liten stund kom kemiläraren tillbaka och sa att Anders skulle komma. kemiläraren gav Anders telefonen. Anders och Anders mamma hade ett MONSTRET Kap 1 LJUDEN -Hörde du ljudet, viskade Anders. -Nej det var säkert bara nån som tappade pennan, svarade Peter. Tyst i klassen ni kan få kvarsittning, ropade den stränga kemiläraren. Allt blev

Läs mer

Kan du med egna ord beskriva hur du upplever att ringen påverkar dig.

Kan du med egna ord beskriva hur du upplever att ringen påverkar dig. 2013-01-15 09.57.03 Kvinna 60 eller äldre Höger 2013-01-23 12.15.16 Kvinna 40-49 Bäda Höger 2013-01-23 19.23.35 Kvinna 40-49 Höger mindre snorking, bedre søvn Sover bättre, känner mig utvilad har mera

Läs mer

Allt för ditt djur! samlat under ett tak!

Allt för ditt djur! samlat under ett tak! Allt för ditt djur! samlat under ett tak! Vår affärsidé är enkel. Vi vill vara ditt självklara val när det gäller ditt husdjur, oavsett om det gäller foder, tillbehör, kloklipp, pälsvård eller veterinär.

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Sveriges bönder om djur och etik.

Sveriges bönder om djur och etik. Våra värderingar och vårt sätt att handla ska leda till att djuren får en god djurhälsovård, sina grundläggande fysiologiska behov tillgodosedda, möjlighet att bete sig naturligt, skydd mot smärta, lidande

Läs mer

Säg har du sett var jag blev av? Tittut! Säg har du sett, har du sett här är jag. Tittut! Här är jag! Tittut!

Säg har du sett var jag blev av? Tittut! Säg har du sett, har du sett här är jag. Tittut! Här är jag! Tittut! Texter rörelseanvisningar Här är jag Säg har du sett var jag blev av? Tittut! Säg har du sett var jag blev av? Tittut! Säg har du sett, har du sett här är jag. Tittut! Här är jag! Tittut! Använd händerna

Läs mer

Grunda Sunda Vanors barncentrerade hälsosamtal - vid 4-års men eventuellt vid 5-årsbesök

Grunda Sunda Vanors barncentrerade hälsosamtal - vid 4-års men eventuellt vid 5-årsbesök Grunda Sunda Vanors barncentrerade hälsosamtal - vid 4-års men eventuellt vid 5-årsbesök Hälsosamtalen på BVC är av stor betydelse för barnets hälsa och någonting som önskas och efterfrågas av föräldrar.

Läs mer

MONSTRET. Av: Stina Boström

MONSTRET. Av: Stina Boström MONSTRET Av: Stina Boström Kapitel 1 ljudet - Hörde du ljudet? Frågade Lea. - Nej, vadå? Frågade Wilma. - Det lät som någon ropade, sa Lea. - Vad ni är barnsliga... Hånskrattade Anna. - Lägg av, det är

Läs mer

Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1

Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1 Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1 När jag skulle operera mitt öga fick jag komma till sjukhuset tidigt på morgonen. Jag fick inte äta eller dricka något innan jag åkte hemifrån.

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Pälsvård En guide för trimning av Norfolkterrier

Pälsvård En guide för trimning av Norfolkterrier Pälsvård En guide för trimning av Norfolkterrier Norfolkterrier med överblommad päls, redo för trimning Mycket bekvämare och tillfreds med sig själv. PÄLSVÅRD Handtrimning av Norfolkterrierns päls Norfolkterrierns

Läs mer

personlighet Hästbilder med Hästen är högt älskad av många. Det man älskar fotograferar Jag var ute i hagen runt halv sex på morgonen för att ge

personlighet Hästbilder med Hästen är högt älskad av många. Det man älskar fotograferar Jag var ute i hagen runt halv sex på morgonen för att ge Hästbilder med personlighet De är vackra eller otäcka beroende på vem du frågar. Men sedda genom linsen är hästar det perfekta motivet när du vill testa djurfoto. De kan förmedla både skönhet och styrka.

Läs mer

Kapitel 3- Affischen. När Anna gick till skolan så såg hon en affisch, det stod:

Kapitel 3- Affischen. När Anna gick till skolan så såg hon en affisch, det stod: Monstret Kapitel 1- ljuden. Det var en gång en tjej som hette Anna. Hon var tolv år gammal. Hennes lärare Johanna var jättesträng. Man fick inte prata på lektionen och om man kastade sudd så fick man stå

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Erik vände affischen och där stod det:

Erik vände affischen och där stod det: Monstret Hörde du ljudet? Eriks klasskamrat David vände sig om och blängde. -vilket ljud? Alla pratar ju. Arga Lucas spände ögonen i både Erik och David. - Tyst och ät annars får ni mejl hem! Dom sa okej

Läs mer

Relaxator andningstränare

Relaxator andningstränare Relaxator andningstränare Hjälper dig ta kontroll över din andning Förbättrar syresättning Minskar stress och oro Förlänger utandning ökar avslappning Tränar mag- och andningsmuskler Ger en djup och rytmisk

Läs mer

Spelregler. Mina första spel handdockor

Spelregler. Mina första spel handdockor Spelregler 3292 Mina första spel handdockor Copyright - Spiele Bad Rodach 2008 Habermaaß-Spiel Nr. 3292 Mina första spel handdockor SVENSKA En rolig spelsamling för 1-4 barn från 2 år. Redaktionell bearbetning:

Läs mer