BURENS PLACERING Skugga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BURENS PLACERING Skugga"

Transkript

1

2 DVÄRGVÄDUREN är med sina knappa 2 kg en av de allra minsta kaninraserna (för att få full poäng på vikten på utställning får en dvärgvädur inte väga över 1,9 kg). Den minsta kaninrasen är hermelinkaninen (kallad dvärgkanin) som får väga max 1,3 kg, men ofta inte väger mer än 8-9 hg. Rasen dvärgvädur avlades fram i Holland av Adrian de Cock, som korsade den stora franska väduren med hermelinkanin. Dvärgväduren godkändes som ras i Holland 1964, och tio år senare kom de första dvärgvädurarna till Sverige. På den relativt korta tid som dvärgväduren har funnits har den hela tiden ökat i popularitet, både som utställningsdjur och keldjur. Att dvärgvädurarna är så populära beror säkert på att de är precis så charmiga och snälla som de ser ut. De blir dessutom mycket lätt tama och ofta också rumsrena. Jag har valt att specialisera mig på dvärgvädurar i varianten löwen (lejonman), vilket innebär att de har lång päls på huvudet och ibland även som en krage runt halsen (och eventuellt också mer hår på resten av kroppen, men det är inte önskvärt). Dessa kaniner är i allt utom pälsen som vanliga dvärgvädurar. Varianten blev under 2007 godkänd av kaninavelsföreningen.

3 BUREN kan aldrig bli för stor. Om man skaffar en dvärgkanin som kommer att få vara i buren större delen av dagen får buren inte vara mindre än 100x50 cm. En större bur är dock bättre. Har man två kaniner tillsammans är chansen att de kommer överens betydligt större i en stor bur än i en liten. En liten bur behöver också städas oftare än en större bur. Som bottenmaterial använder man kutterspån och/eller halm. För inomhuskaniner rekommenderar jag istället eldningspellets i botten eftersom de är tunga och ligger kvar i buren. Jag brukar ha spån eller eldningspellets i hörnen, alternativt i en toalettlåda, och halm i resten av buren. Halmen ger sysselsättning och ett och annat strå hamnar också i magen! En kanin som har vant sig vid värmen inomhus fryser om den plötsligt flyttas ut när det är kallt. Var därför konsekvent och ha kaninen antingen utomhus eller inomhus. Kaniner klarar kyla mycket bra, men är väldigt känsliga för värme. De är dock inte så känsliga som viss litteratur vill göra gällande, en temperaturskillnad på 20 grader klarar de utan problem. Temperaturen kan ju faktiskt variera så mycket över ett dygn utomhus. Man kan alltså ta ut en innekanin om det är nollgradigt ute, givetvis under förutsättning att det inte väntas bli kallare den närmaste tiden.

4 Vårt vinterklimat är inget problem om kaninen bara har vinterpäls och en bra bur på ben samt halm på golvet. Buren behöver inte vara isolerad. Ljummet vatten måste serveras minst två gånger om dagen på vintern. När det är minusgrader så ge vattnet en halvtimme eller så efter att kaninen har fått dagens ranson av kraftfoder. Den torra maten gör kaninen törstig och får den mat och vatten på en gång så äter den först och vattnet har hunnit frysa innan kaninen vill dricka. Tvärt emot vad man skulle kunna tro lider kaniner mycket mer av värmen på sommaren än av kylan på vintern. Tänk därför på att kaniner som är ute på sommaren måste ha tillgång till skugga och givetvis vatten. Ta därför gärna in kaninen under de varmaste sommardagarna. En bra början är att tänka sig in i hur man skulle vilja ha det om man själv var en liten kanin! Stor yta, hyllor, gångar (rör) och olika bottenmaterial är tips på vägen! Jag vet många kaniner som bor i urvuxna lekstugor eller på altanen som har nätats in i sin helhet. Det blir något annat än att sitta i en bur! Så tänk fritt! BURENS PLACERING Om man har kaninen inomhus är det bäst att ha buren där man är mest, lämpligen i hallen eller i köket. Utomhusburen ska inte stå helt oskyddat, men gärna så att kaninen kan se vad som händer i omgivningen. Skugga är otroligt viktigt på sommaren!

5 I BUREN måste finnas en stadig matskål och en vattenflaska (utomhuskaninen får istället en skål på vintern). Det är viktigt att man fyller vattenflaskan helt annars läcker den. En foderhäck för hö är bra, speciellt innan kaninen har blivit rumsren. När den är det kan man istället ge hö på golvet en bit ifrån toaletten om man vill det. Är kaninen ute på vintern brukar det vara bra för den egna nattsömnen att ha ett hus som den kan krypa in i. Oftast märker man dock att kaninen helst sitter på taket, även när det är riktigt kallt! Om dörren är stor kan man sätta t ex plast för en del av den på vintern, så att det inte blåser och snöar in på kaninen. Det är faktiskt lag på att kaniner ska ha en hylla i buren. Oftast brukar den bli ett favorittillhåll eftersom kaniner gärna vill ha uppsikt över vad som händer. De allra flesta kaniner gör en toalett i ett av burens hörn. När kaninen har valt sitt hörn kan man ställa en låda där och kaninen kommer säkert att använda den som toalåda. Det är väldigt smidigt för då kan man göra rent i lådan varje eller varannan dag men behöver inte städa resten av buren så ofta. De fungerar alltså inte som katter att de redan som små söker upp lådan. Det är bra om man inte släpper kaninen lös inomhus några längre stunder innan den är helt säker på var den ska uträtta sina behov. Det kan ta någon månad. Väntar man så länge så kommer kaninen säkert att skutta in i buren för att kissa och bajsa när den är ute och springer.

6 HÖ är absolut livsviktigt för kaniner. Hö av bästa kvalité ska alltid finnas tillgängligt. Då har kaninen alltid något att göra och behöver, trots ransonering av kraftfodret, aldrig gå hungrig. Hö, eller gräs på sommaren, ska alltså utgöra basen i kaninens foderstat. Kraftfodret är en extratilldelning! Dessa två meningar är de allra viktigaste i detta skötselråd!!! Ge gärna din kanin någon frukt eller grönsak varje dag. På sommaren är det minst lika bra med olika sorters gräs och t ex maskrosblad! Prova dig fram till vad kaninen gillar och var inte rädd för att variera! Potatisblast, rabarberblad, lökväxter, liljekonvaljer och vitsippor ska kaninen dock inte ha. Knäckebröd brukar uppskattas. Låt gärna överblivna brödkanter ligga framme i ett par dagar så att de torkar så blir de godis för kaninen. Bröd är att jämföra med kraftfoder och ska alltså inte ges i annat än små mängder. Grenar från både löv- och barrträd är gott och ger bra sysselsättning. Se bara upp så att varken frukt, grönsaker eller grenar är besprutade eller plockade nära någon väg. Tvärtemot vad som står i viss litteratur är det inte nödvändigt för kaninen att gnaga på hårda saker för att slita ner tänderna, men det uppskattas mycket. Om kaninen har korrekt bett slits tänderna mot varandra även när den äter hö, gräs och kraftfoder.

7 Under sommarmånaderna går det bra att ge kaninen bara grönfoder men var, som alltid, noga med att foderbytet till och från grönfoder sker gradvis under flera veckor eftersom kaniner har mycket känsliga magar. I MATSKÅLEN serverar man kraftfodret som kan vara antingen en eller flera sorters pellets, eventuellt blandat med lite säd. Köp maten av en uppfödare eller i en affär som säljer i lösvikt. De små förpackningar som finns i dagligvaruhandeln är ofta gamla, och kan ha stått intill tvättmedel och andra kemikalier. Dessutom blir det dyrt att köpa kaninmat på detta sätt. Ofta är fetthalten på tok för hög i färdiga blandningar. Kraftfodret ska innehålla mellan 3 & 4% fett. Blanda alltid mer och mer av det nya fodret med det gamla om du ska byta. Kaniner är väldigt känsliga för foderbyten. En vuxen dvärgvädur behöver oftast inte mer än 1/2 dl om dagen av kraftfodret. Har kaninen fri tillgång till hö och får godis varje dag i form av t ex lite knäckebröd, frukt och grönsaker och dessutom vistas i uppvärmt utrymme kanske den inte behöver något kraftfoder alls. Kontrollera regelbundet kaninens hull, och minska vid behov fodermängden. Dvärgvädurar är nämligen väldigt matglada, och feta djur blir sällan långlivade. En mycket bra idé är att väga kaninen en gång i månaden för att se att den håller sig på samma vikt. Kaninen ska inte gå upp mer än omkring 20% av sin vikt efter 6-7 månaders ålder.

8 NÄR MAN LYFTER KANINER som är rädda eller som man inte känner så väl är det en bra idé att ta upp dem i nackskinnet. Ta då tag i så mycket skinn du kan få tag i på främre delen av kaninens rygg, och bär sedan kaninen mot dig med en hand under kaninens bak och en över ryggen. På sprattliga kaniner kan man få hålla kvar ena handen i nackskinnet. Det är viktigt att kaninen har stöd för sina ben mot dig, annars känner den sig otrygg. Sin tama kelkanin finns det dock ingen anledning att ta på detta sätt. Den kan man ta under magen, precis bakom frambenen, och andra handen under baken. Anledningen till att jag rekommenderar nackskinnet är att en kanin som är rädd sprattlar och då måste man hålla den hårdare. Det gör givetvis kaninen ännu räddare och man får ta i ännu mer... Detta gör kaninen rädd för att bli upplyft och buren. I värsta fall släpper man i rena förskräckelsen kaninen och låter bli att lyfta upp den mer. Då har den fått som den ville och kommer att sprattla ännu mer de gånger man måste lyfta upp den. När man lär känna sin kanin är det en god idé att ha långärmad tröja på sig. Kaniner har vassa klor och de kan inte hålla in dem som katter! Träna kaninen på att bli upplyft och buren. Lyft upp den ofta och ha den bara uppe korta stunder. Lär den gärna att ligga på rygg i famnen. Det har man stor nytta av vid t ex kloklippning.

9 SKÖTSEL Uppträd alltid lugnt i kaninens närhet. Låt den få upptäcka världen lite i taget, d v s först buren och någon eller några människor för att sedan successivt låta den få vara med om nya saker och se nya miljöer. Då får du en trygg kanin! Korthåriga kaniner brukar inte behöva borstas för pälsens skull. Om man har flera kaniner tillsammans kan man se dem putsa varandra så det har en social funktion. Därför uppskattar din kanin säkert om du borstar den med en mjuk borste. Det stärker banden mellan er och ökar kaninens förtroende för dig! Lejonkaniner kan ibland behöva hjälp med att reda ut tovor, speciellt i samband med att de fäller ungdjurspälsen. Gör det så fort en tova uppkommer så går det lätt. Skulle kaninen ändå få tovor som är svåra att reda ut så klipp bort dem! Pälsen växer snart ut igen. Klorna behöver på de flesta kaniner klippas 2-4 gånger om året, men en del kan behöva klippas oftare. Det gör ont om man klipper i pulpan som är nerven som går inne i klon. Be därför någon som är van att visa första gången. Jag gör det gärna!

10 KASTRERING av kaniner har under senare år blivit allt vanligare. Man gör det antingen för att kaninen har börjat märka revir eller visar parningsbeteende mot människor (hanar) eller har humörsvängningar på grund av brunst (honor) eller för att kunna ha sin kanin tillsammans med en annan kanin. Djur är ju individer och det finns många kaniner, både hanar och honor, som aldrig uppvisar något negativt betéende trots att de inte är kastrerade. Men skulle det hända så är det bra att veta att kastrering är ett litet och ganska lätt ingrepp (framför allt på hanar) som oftast klart förbättrar djurets livskvalité, liksom omgivningens! Ju tidigare man kastrerar desto mindre risk är det att ett oönskat beteende kvarstår. Kaninen ska vara omkring 4 månader gammal innan man kan kastrera den. Djur är inte människor och det är inte synd om djur som kastreras! Tvärtom brukar de få ett betydligt bättre liv efteråt, utan hormoner som styr dem allt för mycket!

11 KANINHOPPNING har blivit mycket populärt under senare år. Om du vill lära din kanin att hoppa så är det viktigt att vara lugn och ha tålamod. Det är också viktigt att man har en bra sele som inte sitter för hårt. Kaninen måste vara van vid att gå i sele och koppel innan man börjar hoppträningen. Börja med låga (5-10 cm) och breda hinder. Tänk på att pinnarna måste ramla om kaninen slår i hindret, annars kan kaninen skada sig. Första gången kaninen ska hoppa sätter du den bara på marken i närheten av ett hindret. Låt den gå fram till hindret och undersöka det om den vill. Hindra den om den vill gå åt andra hållet. När kaninen har hoppat så beröm den med klappar och kel. Tänk på att det går ut på att få kaninen att tycka att det är roligt. Bara om den älskar att hoppa kan den senare bli duktig! Det är viktigt att bara träna korta stunder i taget, i början räcker 5 minuter, så att kaninen inte tröttnar. OM man vill kan man ha ett par såna korta pass om dagen. Kaninen ska alltid hoppa av fri vilja du får aldrig på något vis tvinga den! Det finns hoppföreningar man kan gå med i om man vill. Dessa arrangerar tävlingar i olika klasser där du och din kanin kan mäta er med andra på ungefär samma nivå. Ta kontakt med Sveriges Kaninhoppares Riksförbund ( om du är intresserad.

12 OM KANINEN SKULLE BLI DÅLIG LÖS AVFÖRING. Kaniner har två sorters avföring. Den ena ser man sällan, den är lösare och klumpar ihop sig. Den äts normalt upp direkt av kaninen. Det är kaninens sätt att tillgodogöra sig den annars svårsmälta maten fullt ut. Det hälsoproblem som är klart vanligast hos sällskapskaniner är diverse magbesvär. Oftast blir kaninen lös i magen, allt från lösare kulor än vanligt till ett enda kladd. Absolut första åtgärden är att ta bort all annan mat än hö. Jag har själv mycket framgångsrikt gett mina kaniner mjölksyrabildande bakterier vid diarré. Det finns i vissa fil- och yoghurtsorter samt i kapslar som finns på Apoteket eller i hälsokostaffären. Kapslarna är bra för att man alltid kan ha dem hemma. De öppnas och en del av innehållet strös över till exempel en gurkbit eller lite fuktig sallad eller maskrosblad. En kapsel räcker flera dagar även om man ger lite pulver så ofta som upp till varannan timme under sin vakna tid! Det är också mycket viktigt att kaninen får i sig vätska. Om kaninen är så dålig att den inte dricker själv ger man vatten med en spruta eller pipett (finns på Apoteket). Blir kaninen bra på någon dag räcker det om man ger den vatten, men skulle det gå flera dagar måste den få vätskeersättning som även innehåller lite salt och socker. Också det finns att köpa på apoteket.

13 Mycket kan göras för att förebygga magbesvär. Tänk efter om kaninen har fått någon annan mat än det den är van vid. Som jag tidigare har påpekat är det jätteviktigt att alla foderbyten sker långsamt och att kaninen får mycket hö och lite kraftfoder. När kaninen på våren ska vänjas vid grönfoder bör det ta minst ett par veckor innan den får fri tillgång, t ex i en betesbur. A och O i kaninhållning är att kaniner ska ha fri tillgång till ett förstklassigt hö (jag vet att jag tjatar, men det är viktigt!). Det håller magen i balans! AVMAGRING Kaniner, och då särskilt dvärgvädurar, har i allmänhet väldigt god aptit. Skulle din kanin få sämre aptit eller helt sluta äta är det därför stor risk att det är något fel. Börja med att kontrollera kaninens tänder. Det händer att de växer fel vilket kan göra att kaninen så småningom inte kan äta, även om den skulle vilja. Är felet litet kan det hjälpa att klippa och/eller slipa ner tänderna för att bettet ska rätta till sig. Är felet gravt kan man behöva klippa tänderna flera gånger i månaden. I sådana fall tycker jag att det är humanast att avliva kaninen. BETTFEL är ofta ärftliga. Alla mina kaninungar kontrolleras därför, och de har korrekt bett när jag säljer dem. Utsätts käken för någon form av våld, t ex att man tappar kaninen eller om den biter och sliter mycket i burgallret, kan det bli fel även om bettet var bra från början.

14 Avmaskning En annan orsak till att kaninen tappar i vikt kan vara att den har mask. I så fall har den ofta ökad aptit eftersom de små odjuren tar maten. Ofta kan man på ett angripet djur se de små maskarna eller deras ägg i avföringen. Det ser ut som små vita prickar. Om man misstänker att kaninen har mask så avmaskar man med flytande Axilur. Kaniner ska ha 0,2 ml/kg kroppsvikt i fem (5) dagar (inte tre dagar som hundar och katter!). Man ska inte avmaska i förebyggnade syfte. Avmaskningsmedel är gift och allt användande av gifter ska minimeras! Sprids medlen för mycket i naturen blir maskarna resistenta och man måste ta till allt mer giftiga preparat för att bli av med dem. RÖD URIN eller BLOD I URINEN. Varje vår blir jag uppringd av minst ett par förtvivlade kaninägare var kaniner kissar blod. Varje vår kan jag lugna dem genom att säga att kaniners urin kan färgas rödaktig när de har ätit vissa saker. En sådan sak är maskrosor och maskrosblad! Kaniner brukar ha väldigt koncentrerad urin, ofta vitaktig. Jag brukar säga att om kaninen verkar pigg och normal är det igen fara om urinen ser konstig ut. Är kaninen däremot dålig eller annorlunda på något vis bör man ta kontakt med veterinär. Om man måste gå till veterinären med sin kanin bör man försöka hitta en som är speciellt intresserad av smådjur. Ett djursjukhus som specialiserat sig på smådjur är Djurkliniken Roslagstull i Stockholm. De har också ett skötselråd

15 för kaniner med en omfattande avdelning om sjukdomar på sin hemsida med adressen: Givetvis finns det mycket annat som kaniner också kan drabbas av. En försäkring kostar inte speciellt mycket, men är mycket bra att ha om man måste till veterinären. Det blir annars snabbt väldigt dyrt... RING MIG! Som ombud för Agria djurförsäkring kan jag försäkra kaninen (samt hundar, katter och andra smådjur!) direkt på telefon!

16 TVEKA INTE att ta kontakt med mig om ni skulle undra över något som rör er kanin eller kaniner i allmänhet. Jag svarar så gärna om jag kan! Lycka till med din kanin! Ingela Carlén ingela@skullebo.se

17 Plats för anteckningar om din kanin:

18 Din kanin heter: Den är född: Färgen heter: Pappa heter: Mamma heter: Han/hon är van att äta: Fri tillgång till hö, lite morötter, vitkål eller äpple, ½ deciliter kraftfoder-blandning om dagen och lite gräs/maskrosblad om det är årstid för det, grenar att gnaga på. Ingela Carlén Nygårdsstigen RIMFORSA Tel: ingela@skullebo.se Hemsida:

19 Kaninen är idag såld som sällskapskanin. Pris: :- Om kaninen blir sjuk och avlider under inom 14 dagar från leveransen ersätts den med i första hand en ny kanin, i andra hand pengarna tillbaka. Säljarens ekonomiska ansvar uppgår till högst kaninens pris. Eventuella veterinärkostnader ersätts alltså inte. Garantin gäller även i 6 månader för problem med tänderna på grund av bettfel eller om kaninen visar sig ha otvetydigt lynnesfel. Rimforsa Köpare: Säljare: Ingela Carlén Nygårdsstigen RIMFORSA Tel: ingela@skullebo.se

20 TILLBEHÖRSFÖRSÄLJNINGEN Jag säljer tillbehör till kaniner och marsvin som till exempel kraftfoder, hö, kutterspån och matskålar. Oftast halm. Aktuellt sortiment och priser finns på hemsidan. Vid köp för minst 500:- kör jag utan kostnad hem varorna inom Linköpings tätort med ytterområden samt Rimforsa och däremellan. Ett tips är att gå ihop med grannar och arbetskamrater! Det finns i de flesta fall även möjlighet att träffa mig i Linköping någon dag varje helg för att köpa foder i mindre kvantiteter. Ring eller maila så bestämmer vi något! Jag jobbar hemifrån som ombud för Agria Djurförsäkring. Ring mig gärna för att diskutera djurförsäkringar! Hälsningar Ingela Min Bästa Vän kennel & djurtillbehör Tel: eller Mail: ingela@skullebo.se

För valpköpare. Prägel. Valpen

För valpköpare. Prägel. Valpen För valpköpare Prägel Det är viktigt att ta reda på både mammans och pappans mentalitet; hur de är till sitt temperament. Båda föräldrarna präglar sina avkommor, mamman mycket mer eftersom hon tillbringar

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så.

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Uppfödarna brukar ha många goda råd och hjälper gärna sina valpköpare att komma

Läs mer

Nyttig information till dig som valpköpare

Nyttig information till dig som valpköpare Nyttig information till dig som valpköpare Av: Isabelle Zeland i samarbete med föreningen Cockerpoo Sverige (2016) Välkommen hem, älskade valp Han/hon är söt, gosig och kommer driva dig till vansinne!

Läs mer

Liten handbok för kaninägare

Liten handbok för kaninägare Liten handbok för kaninägare 1 Tänk efter innan du köper kanin! Läs på ordentligt innan köpet. Ta reda på om det verkligen är kanin du vill ha som husdjur. Om du kommer fram till att det är det, lär dig

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

Kommandon för klickerträning

Kommandon för klickerträning Kommandon för klickerträning Klickerträna din valp Klickerträningen utvecklades på 1940-talet av tränare av marina däggdjur som upptäckte att de kunde ge delfiner och valar signaler som uppmuntrade korrekt

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

Kolik. Distriktsveterinärerna tipsar

Kolik. Distriktsveterinärerna tipsar Kolik Distriktsveterinärerna tipsar 2 Vad är kolik? Kolik betyder ont i magen. Hästen kan få ont i magen av många olika anledningar, allt från helt ofarligt till livshotande. Nonchalera aldrig tecken på

Läs mer

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten.

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. A B I S Formulär för BARN 10-12 år Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. Om du svarar på frågorna får du hoppa över de frågor

Läs mer

OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia.

OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia. OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia. Har du blivit med valp eller funderar på att skaffa en? Grattis, en härlig tid väntar. Oavsett om du är van hundägare eller om det är första gången du har en

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

MARSVIN. Djurslag: Ursprung: Aktivitetsmönster och social organisation: Storlek som vuxen: Livslängd: Utseende:

MARSVIN. Djurslag: Ursprung: Aktivitetsmönster och social organisation: Storlek som vuxen: Livslängd: Utseende: MARSVIN Djurslag: Marsvin, de latinska namn som ofta används är Cavia porcellus och Cavia aperea porcellus. Ursprung: Marsvinet kommer ursprungligen från Sydamerika. Marsvinet har hållits som tamdjur i

Läs mer

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index:

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index: Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com Index: 1.0 Vad är det här för handledning? 1.1 När tvångsmata? 1.2 Är det svårt att tvångsmata en

Läs mer

För valpköpare. Prägel. Valpen

För valpköpare. Prägel. Valpen För valpköpare Prägel Det är viktigt att ta reda på både mammans och pappans mentalitet; hur de är till sitt temperament. Båda föräldrarna präglar sina avkommor, mamman mycket mer eftersom hon tillbringar

Läs mer

Ålder: speciellt för de yngre, 1-3 år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata om dem.

Ålder: speciellt för de yngre, 1-3 år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata om dem. Övning - Hur känner djuret - hur känner jag? Övning Hur känner djuret - hur känner jag? Ålder: speciellt för de yngre, - år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata

Läs mer

Zackrishälls Kaningård. Skötselråd för kanin

Zackrishälls Kaningård. Skötselråd för kanin Zackrishälls Kaningård Skötselråd för kanin Försäljning av kanin Stort Grattis till er/a nya renrasiga Lilla tysk vädur och familjemedlem/ar! Vi på Zackrishälls Kaningård önskar all lycka med eran/era

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

gipsavgjutning av magen

gipsavgjutning av magen BELLYCASTING gipsavgjutning av magen Mot slutet av graviditeten, någon gång i vecka 37-38 - om du inte vet att du ska föda tidigare förstås, kan det vara roligt att göra en avgjutning av magen. Det blir

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

Skruttan - flickan. med en mage som luras

Skruttan - flickan. med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan är inte som alla andra

Läs mer

Kapitel 2. -De blir bara tröttare och tröttare

Kapitel 2. -De blir bara tröttare och tröttare Kapitel 2 -De blir bara tröttare och tröttare tängt! säger Miranda. Vad ska jag göra då? Maja försöker titta in genom skyltfönstret, men en gardin är fördragen och hon ser ingenting. Knacka på, föreslår

Läs mer

Historien om Semlan. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

Historien om Semlan. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com Historien om Semlan är berättelsen om den lille hankatten som hittades i juli månad utanför Seminarieskolan i Landskrona. Upphittaren hade hört honom jama ynkligt i buskarna hela dagen, så när hon slutade

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Kastrera den du älskar

Kastrera den du älskar Kastrera den du älskar En broschyr om hur du som kattägare tar hand om din katt på bästa sätt. Katten har inte nio liv Du som är kattägare har ansvar för din katt. Det är ett lagbrott och djurplågeri att

Läs mer

Efter en liten stund kom kemiläraren tillbaka och sa att Anders skulle komma. kemiläraren gav Anders telefonen. Anders och Anders mamma hade ett

Efter en liten stund kom kemiläraren tillbaka och sa att Anders skulle komma. kemiläraren gav Anders telefonen. Anders och Anders mamma hade ett MONSTRET Kap 1 LJUDEN -Hörde du ljudet, viskade Anders. -Nej det var säkert bara nån som tappade pennan, svarade Peter. Tyst i klassen ni kan få kvarsittning, ropade den stränga kemiläraren. Allt blev

Läs mer

Jag ringde upp Lars Östrell som har hand om polishästarna här i Malmö och ställde några frågor om polishästar och hur de jobbar.

Jag ringde upp Lars Östrell som har hand om polishästarna här i Malmö och ställde några frågor om polishästar och hur de jobbar. PROJEKT POLISEN: Polisrytteriet, del 1 Jag ringde upp Lars Östrell som har hand om polishästarna här i Malmö och ställde några frågor om polishästar och hur de jobbar. Hur gamla är hästarna? De är mellan

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Nu går det fort. Du har väl inte missat?

Nu går det fort. Du har väl inte missat? Nu går det fort Nu gör jag ett försök till årets första infoblad. Vintern har rasat ut om än sent och från mitt håll ganska ovälkommet. På ett sätt har jag dock längtat jag den då världen känns så mycket

Läs mer

Hur vet jag om min katt har mask?

Hur vet jag om min katt har mask? Hur vet jag om min katt har mask? Information och goda råd om mask hos katt Mask hos katt Unga katter och utekatter med möjlighet att jaga får ofta besvär med inälvsmask. Symptomen kan variera kraftigt

Läs mer

Han bor tillsammans med 20 andra hästar i Polisens stall här i Malmö stad. Mat får de två gånger om dagen.

Han bor tillsammans med 20 andra hästar i Polisens stall här i Malmö stad. Mat får de två gånger om dagen. PROJEKT POLISEN: Polishästar, del 1 Det här är Sierra. Han är 12 år och jobbar som polishäst här i Malmö. Han bor tillsammans med 20 andra hästar i Polisens stall här i Malmö stad. Där har de alla varsin

Läs mer

Vårkänslor. Aktuellt. //Sandra

Vårkänslor. Aktuellt. //Sandra Vårkänslor Nu har väl ändå sista snön rasat ut, eller? Nu vill i alla fall jag och kaninerna ha vår, sol och värme! Våren bjuder på en mängd aktiviteter i klubben, några av dem kan du se mer av längre

Läs mer

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar.

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar. Mannen som äger campingen, förklarar Maja. Han sa det när jag ringde. Fråga bara efter Gunnarsson, sa han. De går in i huset. Där inne står konserv burkar och paket på olika hyllor. Hallå, ropar Lasse.

Läs mer

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se Lill-Skansens djur. Här presenterar vi de djur som finns inne på Lill- Skansen. För att besöket ska bli så bra som möjligt är det bra om du lär dig känna igen så många djur som möjligt. Foton: Anders Bouvin

Läs mer

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig!

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig! ANTON SVENSSON Mitt kommunikationspass Läs här om mig! Innehåll Om mig 1 Min familj 2 Om autism 3 Så här pratar jag 4 Jag förstår bättre om du.. 5 Jag gillar 6 Jag gillar inte 7 Jag kan 8 Jag behöver hjälp

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Körkort på kanin. Tillhör: Huvud Hjärta Hand Hälsa

Körkort på kanin. Tillhör: Huvud Hjärta Hand Hälsa Körkort på kanin Tillhör: Huvud Hjärta Hand Hälsa Inledning Välkommen till 4H och kursen Körkort på Kanin Till medlemmen: Vad roligt att du vill lära dig mer om kaniner! Kanske har du en kanin hemma, ska

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON

HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON FÖRSLAG PÅ FRÅGOR OCH AKTIVITETER VAR ÄR MIN KOMPIS? Att Prick blev rädd när Fläck var borta är fullt förståeligt. Att tappa bort sin vän kan skrämma både liten

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB Träningsläge Har du kul när du tränar lydnad? Har du din hunds fulla uppmärksamhet? Många, jag träffat, speciellt bruksförare tycker att lydnaden är tråkig. Eftersom nästan halva poängen på bruksprov består

Läs mer

Curly Coated Retriever Undersökning

Curly Coated Retriever Undersökning Curly Coated Retriever Undersökning Läs noga igenom instruktionerna innan ni fyller i enkäten Fyll i en enkät för varje Curly Coated Retreiver du äger som visar eller har visat hårlöshet/ tunn päls Introduktion

Läs mer

EGENVÅRD HUNDVÅRD FÖR HEMMABRUK 12 Enkla Sätt Att Hålla Din Hund Friskare:

EGENVÅRD HUNDVÅRD FÖR HEMMABRUK 12 Enkla Sätt Att Hålla Din Hund Friskare: Av Ingela Melinder EGENVÅRD HUNDVÅRD FÖR HEMMABRUK 12 Enkla Sätt Att Hålla Din Hund Friskare: NOS Kan vara torr eller fuktig utan att det betyder något särskilt. Feber kan inte kännas på hundens nos. Rinnande

Läs mer

Filip i djurparken. Kapitel 1. Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte. Hajar är farliga.

Filip i djurparken. Kapitel 1. Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte. Hajar är farliga. Kapitel 1 Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte Hajar är farliga. Ju vassare tänder hajen har desto farligare är den. Filip har fotograferat en haj. Filip tycker om att

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Välkommen till vår skog!!!

Välkommen till vår skog!!! Välkommen till vår skog!!! Lär Dig mer om den svenska vildmarken och de stora rovdjuren!! Du kan hälsa på de olika rovdjurens hem och se vad de gör och äter!!!! Ha det så kul!! Lodjur Lynx lynx Hej!! Vill

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Apotekets råd om. Mask hos hund

Apotekets råd om. Mask hos hund Apotekets råd om Mask hos hund I Sverige är de vanligaste inälvsmaskarna spolmask och bandmask. Hakmask finns hos enstaka hundar medan piskmask kan finnas hos importerade hundar. Rävens dvärgbandmask har

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

Frågor. Noa gör upp eld. av Kirsten Ahlburg. 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten?

Frågor. Noa gör upp eld. av Kirsten Ahlburg. 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten? Frågor Noa gör upp eld av gör upp eld 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten? 4. Vem hör när Noa ropar Hjälp!? 5. Vem släcker elden? FRÅGOR

Läs mer

Eurasier, från valp till vuxen, några råd på vägen!

Eurasier, från valp till vuxen, några råd på vägen! Eurasier, från valp till vuxen, några råd på vägen! Grattis till din nya valp, du har nu fått hem en liten fyrbent vän som förhoppningsvis kommer att finnas i ditt liv i många år framöver. Här kommer jag

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA!

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Hej alla barn. Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Jag har hört att ni barn på denna förskola är jätteduktiga på att arbeta med

Läs mer

Tips och råd om överaktiv blåsa. Du bestämmer över ditt liv. Inte din blåsa. Blåsan.se

Tips och råd om överaktiv blåsa. Du bestämmer över ditt liv. Inte din blåsa. Blåsan.se Tips och råd om överaktiv blåsa Du bestämmer över ditt liv. Inte din blåsa. Blåsan.se VES-100973-1 02.2011 Relevans.net Man räknar med att cirka 200 miljoner människor i världen har problem med blåsan.

Läs mer

Information till dig som har hund eller katt

Information till dig som har hund eller katt Information till dig som har hund eller katt Hörby Brukshundsklubb www.hbbk.se webmaster@hbbk.se 0415-153 12 Miljökontoret 2011 Hundar i naturen Viktiga datum Under tiden 1 mars - 20 augusti får inga hundar

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Barnfråga 1 Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och kväva elden X. Ringa Räddningstjänsten 2. Springa och hämta vatten och släcka branden Barnfråga 2 Nalle-Maja

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil, som går i femman. Alla hans klasskamrater har ett husdjur. Men inte Emil. Hans mamma är allergisk och hans pappa förstår

Läs mer

Minns du: Att tvätta. Användarhandledning. En del av Landstinget Sörmland

Minns du: Att tvätta. Användarhandledning. En del av Landstinget Sörmland Minns du: Att tvätta Användarhandledning En del av Landstinget Sörmland En del av landstinget Sörmland Box 314 611 26 Nyköping Tel 0155-24 57 00 Fax 0155-28 55 42 Bokning 0155 24 57 02 E-post info.museet@dll.se

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE...

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... Coregas sortiment finns på Apoteket och i dagligvaruhandeln. Corega finns också genom din tandvårdsklinik. MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... is a registered trademark of the GlaxoSmithKline Group of Companies.

Läs mer

Skötselråd och tips för valp

Skötselråd och tips för valp Skötselråd och tips för valp Utfodring En hund behöver en näringsrik och balanserad kost. Grundkosten bör bestå av hundfoder men man kan även ge lite överblivna matrester från middagsbordet. En varierad

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Om författaren. Om boken

Om författaren. Om boken av Joel Om författaren Namn Joel Ålder 10 år Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Böcker som jag inspireras av Marlons böcker. Intressen Jag gillar att göra sagor, spela datorspel och titta på tv.

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckleln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckleln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Conelia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 9 år. Jag har blont hår. Jag gillar att spela bandy och att rita. Min bästa vän är Wilda. Jag är mycket rädd för

Läs mer

När jag gick ut på rasten såg jag att en affisch var fasttejpad på väggen. Jag började läsa. Såhär stod det:

När jag gick ut på rasten såg jag att en affisch var fasttejpad på väggen. Jag började läsa. Såhär stod det: Monstret Kapitel 1 - Ljuden Kalle var i NO-salen och blandade färg då hörde han något stampa i källaren. Han frågade Max: - Hörde du? - Vadå? Undrade Max. - Att något stampade i källaren, sa Kalle. - Jag

Läs mer

Minifakta om djurungar hemma

Minifakta om djurungar hemma SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi en presentation av några vanliga husdjur. Vi får bland annat möta hundar, katter och kaniner och lära oss saker om dem. Visste du till exempel

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Lästid 6 minuter. Zappo. Monica Pönni

Lästid 6 minuter. Zappo. Monica Pönni Lästid 6 minuter Zappo Monica Pönni fanns både glans och glimtar kvar. I sitt sinne var Zappo fortfarande den valp hon hade hämtat den där vårdagen och kanske var det därför det kändes så svårt. Att släcka

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Frågor och svar. En dum dag sidan 1

Frågor och svar. En dum dag sidan 1 En dum dag sidan 1 Frågor och svar Kapitel 1 1. Hur känner sig flickan när hon vaknar? Hon känner sig jättearg. 2. Rita en bild på hur flickan ser ut och känner sig när hon är arg. Måla med starka färger!

Läs mer

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon 1 Kapitel 1 hej Hej, jag heter Gabriella och går på Maden skolan. Jag har långt brunt hår och älskar kaniner. Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen När är barnet så sjukt att det ska stanna hemma? Det är barnets behov, som är avgörande för om barnet ska vara hemma, inte föräldrarnas eller

Läs mer

MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR A NNA T Ä T T ÄT 5 8 ÅR

MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR A NNA T Ä T T ÄT 5 8 ÅR MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR ET T A NNA S T Ä T T ATT A ÄT 5 8 ÅR ʼʼ Precis som Lilly och Alfred kommer du att få mat genom en slang. Lillys slang går in genom näsan och ner till magen. Alfred har en liten

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

Nutricia 2018 Material_28

Nutricia 2018 Material_28 www.alltomsondnaring.se Nutricia 2018 Material_28 MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR ET T A NNA S T Ä T T ATT A ÄT 5 8 ÅR 02 ʼʼ Precis som Lilly och Alfred kommer du att få mat genom en slang. Lillys slang går

Läs mer