Grupparbete 1 Bakgrund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grupparbete 1 Bakgrund"

Transkript

1 Grupparbete 1 Bakgrund Kappseglingens format gör ofta att det blir svårt för de som inte är initierade att förstå sporten och dessutom gör dömningen i efterhand att vissa arrangemang drar ut på tiden vilket ytterligare försvårar förståelsen. Under senare tid har man försökt att genomföra vanliga fleetrace med fler och aktivare domare på banan för att direkt avgöra händelser efter protester. Varianter på formatet finns där förutom direktdömningen ges det möjlighet att köra förhandlingar efter målgång. Oavsett format så agerar domarna bara efter ett initiativ från någon seglare, undantaget dömning enligt KSR Appendix P, KSR 31 och om en båt vinner en fördel trots den tagit sitt straff. Förutsättningar Laser GP med 30 startande båtar under två dagar. Seglingarna genomförs i augusti på Mälaren utanför Västerås. Uppgift Gör en enkel organisationsplan för arrangemanget: 1. Med vanlig dömning enligt App S. 2. Med Direktdömning med möjlighet till förhandling. 3. Vilka blir konsekvenserna för arrangemanget om man kör enligt 2? 4. Vilka blir skillnaderna om det skulle vara ett Nationellt Mästerskap med lika många deltagare? 5. Diskutera vilka sätt det finns för att göra tävlingen enklare att förstå. Svar Grupparbete 1 Vi förutsätter att seglingen är en nationell regatta. Organisation: 1 En nationell Jury; 2 andra domare; 2 domarbåtar. 2. Samma antal domare; 3 båtar med båtförare; ev. en bisittare. Detta under förutsättning att domarna vill vara ensamma i båten. Ingen skall vara ensam i en följebåt (säkerhet). Två domare i varje båt kan vara en möjlighet, detta medför en säkrare bedömning, speciellt om man inte skall ha möjlighet till förhandling. 3. Fler följebåtar och förare till dessa. 4. Ingen skillnad. 5. Ett sätt är att ha direkt bedömning, så det är den båt som går i mål först som vinner, finns vissa undantag. Bana som ligger så nära land så publiken kan se seglingen (inte som Drake och Starbår 2 distansminuter från land!). Kommentator. Storbildsteve. Dessa senare kan ge klart högre kostnader, kan kanske finansieras av reklam. 24 personer+ 8 båtar+ 3personer i sekretariat 1) Tillkommer 1 båt plus 2 domare 2) Troligen mindre protestförhandlingar och möjligen renare segling 3) Ingen 4) Svårt ta idéer från medaljracen kräver dock fler domare.

2 Grupparbete 2: SM status, nu och i framtiden Uppgift Diskutera Svenska Seglarförbundets förslag och gör följande uppgifter 1. Tycker gruppen att förslaget håller en acceptabel nivå på antal deltagare? 2. För och nackdelar med nivårena? 3. Vill gruppen ha fler eller färre nivåer? 4. Tycker gruppen att det är lämpligt att dra gränser vid antal deltagare eller finns det andra sätt? T.ex. båtars längd, ISAF klasser kontra nationella klasser eller andra sätt. 5. Kategori SM. Hur skulle ett regelverk med endast kategorier se ut? Exempel: SM för 1 och 2 mans jollar, SM för Kölbåt med längd över och under ett visst antal meter etc. 6. Ser gruppen några svårigheter att administrera ett förändrat regelverk avseende SM? Svar Grupparbete 2: Sammanfattning från gruppen anser ej att kraven på antal båtar skall sänkas och därmed inte bara öka SM klasserna utan också kvarhålla andra klasser som annars skulle falla bort p.g.a. för få deltagare på sina SM. Det är i dag alldeles för många SM och på grund av detta (Många SM och få deltagare) tappar SM i segling status. Den allmänna uppfattningen i gruppen är att antalet SM skall minskas. Exempel vis SM för klasser 7m båtar, 8 m båtar, 9 m båtar, samt båtar över 10 m seglar respitsystem detta medför större startfält i respektive klasser därmed också bättre ekonomi i arrangemanget, OS klasser bör/skallvara som tidigare. Inget krav på att alla klasser skall segla i samma regatta utan kan spridas ut på olika arrangörer då vid en snabböverslagsräkning dessa klasser skulle samla ca båtar i varje klass OS klasser oräknade. Diskussion också om huruvida indelningen i remiss svar över olika antal båtar för Herr/Dam i samma klass, Bör ses över och där det kan skall det tas bort, och gälla lika för båda. För att i dagens läge kunna köra SM i ovan indelade klasser bör det bildas SRS klassförbund i nämnda båtklassindelningar. Vi ser inga hinder i att genomföra detta och göra de förändringar som behövs i regelverket för SM. Grupparbete nr 2ang SM. Fråga 1: Gruppen tyckte att det nya förslaget höll en acceptabel nivå på antalet deltagare. Fråga 2: Fråga 3: Fråga 4+5: Vi var inne på att även Jollar har ett SRS tal, så det skulle inte vara omöjligt att erbjuda ett gemensamt SM för t.ex. enmans jolleklasser och tvåmansjolleklasser. Men givetvis kan det ge problem om denna jolleklass blir stor och då kanske det är att föredra ett särskilt SM för bara den enskilda klassen. Man kan ju också tänka sig, att man måste kvala in från sin egna jolle klass till ett SM i SRS jolle. Vi diskuterade också kölbåtar och deras längd. Om man skulle ha ett SM för kölbåtar

3 och då dela in dem i båtlängder eller om man skulle dela in dem i olika SM klasser med olika SRS tal. Vi kom väl inte till någon lösning, men tyckte att det kunde vara värt att pröva. Grupparbete 2: SM status Detta arbete gav en livlig diskussion, det finns vissa motsägelser. Dels finns i skrivningen vissa motsägelser, när den nya texten tas måste detta kontrolleras. För att ge SM ett högre status (idag kan man bli svensk mästare med ganska få deltagare) bör man kräva fler deltagare. Detta kan bli problem när nya klasser vill segla SM. Får en klass SM status, kan det ge dragkraft till klassens popularitet. Fråga 1: Knappt godkänt, tabellen måste justeras Fråga 2: Se inledning. Fråga 3: Färre och tydligare nivåer. Fråga 4, 5 och 6 kunde inte besvaras. Frågan är viktig och borde diskuteras i någon workshop.

4 Grupparbete nr 3: Säkerhet Bakgrund Vid varje sanktionerad kappsegling ska det finnas en säkerhetsplan och en utsedd säkerhets ledare. Det händer att säkerhetsplanen blir en ren pappersprodukt utan koppling till arrange manget och den organisation som ska genomföra tävlingen. För att kunna säkra arrange manget bör det alltid göras en riskanalys för att kunna identifiera vilka risker som finns och hur man ska kunna förebygga dem samt kunna agera på rätt sätt om något trots allt skulle inträffa. Förutsättningar Regionkval för Optimister, fleetrace. 39 deltagande båtar, blåa seglare. 10 åskådarbåtar, startfartyg, linjebåt, banläggare och en säkerhetsbåt. Alla båtar i organisationen har sjukvårdsväska, kniv och radio samt mobiltelefon. Temperaturen är 18 grader plus i luften och 10 grader plus i vattnet. Vindstyrkan är i genomsnitt 8 meter per sekund och vattnet är relativt skyddad med måttliga vågor. Banan ligger 2 sjömil från basområdet. Uppgift Diskutera och gör en riskanalys. 1. Vilka risker finns med denna typ av kappsegling utifrån förutsättningarna? 2. Hur kan vi förebygga dessa? 3. Vilka är de oförutsedda riskerna? 4. Vad gör vi om de inträffar? 5. Hur kan seglingen förändras för att göras säkrare? 6. Kan vi genomföra kappseglingen och i så fall på vilket sätt? Svar Grupparbete nr 3: Fråga 1: Antalet säkerhetsbåtar är på tok för litet från arrangören. Det är ganska oerfarna seglare. Seglarnas utrustning (kläder) med tanke på det kalla vattnet kan vara en riskfaktor. Lång utseglingsväg. Fråga 2: Fler säkerhetsbåtar från arrangören och/eller engagerade följebåtar som då ska vara registrerade som säkerhetsbåtar, få flagga på båten som anger att de är med i organisationen, ha en utförlig säkerhetsgenomgång, samt att alla lämnar mobilnummer (helst ska alla också förses med sjukvårdsväska och radio). Säkerställa att alla i organisationen känner till säkerhetsplanen. Avdela säkerhetsbåtar till att följa hela gruppen seglare under utseglingen till och inseglingen från banområdet. Fråga 3 : Vädret kan snabbt slå om. Något barn kanske har en sjukdom/allergi som de snabbt kan insjukna i. T.ex. diabetes eller allvarlig allergi mot föda eller insektsbett. Någon faller i vattnet och blir nedkyld.

5 Någon får en kroppslig skada ute på vattnet. Fråga 4 : Om vädret slår om, så att säkerheten inte kan upprätthållas, så kan givetvis SL avbryta tävlingen. Om möjligt kan man flytta tävlingsområdet. SL kan också ändra tävlingsförutsättningarna ute på banan T.ex. förkorta den eller ta målgång tidigare. I anmälan kan man få fylla i om man som seglare har en sjukdom eller en allergi som kan vara viktigt för arrangören att veta om. Om någon blivit nedkyld kan det vara bra att ha med sig på startfartyget filtar eller en vuxen överlevnadsdräkt som man snabbt kan stoppa in en person i (barn som vuxen). Kroppslig skada: Givetvis kunna stoppa blodflöde snabbt, men det ska varje säkerhetsbåt kunna. Men bra är att veta som SL om man av de personer man har med sig i organisationen ute på banan har någon som är läkare eller sjuksköterska. Detta kan man ha tagit reda på under säkerhetsgenomgången, så att man har en båt att anropa eller ringa med mobilen till. Eller allra bäst är att ha en sjukvårdskunnig person med på startfartyget. Särskilt i detta läge då banområdet ligger långt ifrån land. Om man har andra typer av båtar än Rib båtar är det bra att ha med en stege som man lätt kan slänga över relingskanten för att hjälpa personer upp ur vattnet. Ett annat förslag var att ha ett rullnät på båtens långsida som man lätt knyter fast i båtens knapar och som kan rullas ut under en person som man har i vattnet och som man ska få upp i båten (finns tydligen för handikappssegling). Fråga 5: se fråga 4. Fråga 6: Ja vi bedömde att tävlingen kunde hållas, men att förändringar enligt fråga 2 och 4 måste antingen beaktas, göras, eller tas med i förberedelserna, beroende på vad man syftar på. Grupparbete 3 Kappsejsande båtar, Brytande båtar, Materialfel samt In & Utsegling. Skräcken är Seglare saknas 1) Bättre säkerhetsorganisation den föreslagna är alldeles för tunn. 2) Vi skulle vilja att planen är så bra att det inte finns några oförutsedda risker 3) 4) Bättre planering bättre organisation speciellt på säkerhetssidan. Ordentlig genomgång med hela sjö organisationen. Tydlighet avseende Ut & Insegling, Yrkestrafik, Väderprognoser Toalettbåt, Matbåt. Prata med Sjöräddning och media innan tävling. Utse talesperson. Tydliga instruktioner till gästande följe och coachbåtar 5) Tveksamt minimum att dra in föräldrarna i säkerhetsorganisation ge Instruktion,säkerhetsutrustning, Komradio

6 Grupparbete 3: Riskanalys 1. Kallt och blåsigt, detta medför stor risk för nedkylning. Vi bedömer att antalet säkerhetsbåtar från tävlingsnämnden är för få. Man kan inte alltid räkna med åskådarbåtar som säkerhetsbåtar, ofta dålig kunskap och intresse bara för egna båtar. 2. Fler säkerhetsbåtar, bra kommunikation. Varför måste man ligga så lång från land? 3. Överfallsväder med många kapsejsade båtar, räddning av människor och båtar längt från land. Minst en snabb säkerhetsbåt behövs. End bra säkerhetsplan. 4. Info till räddningstjänsten (112). Plan för olika scenarier måste finnas i säkerhetsplanen. 5. Bana närmare land. Mindre banområde, kortare banor fler seglingar. 6. Besvaras inte pga. av ovan.

7 Grupparbete 4: Dokument, vad vill vi ha!? Bakgrund Det har visat sig att vid flera tävlingar på olika nivåer så har det framkommit brister bland annat i formalia. Trots att mallar och andra stöddokument finns på hemsidan verkar det inte räcka för att våra arrangörer ska kunna leverera kompletta och regelriktiga tävlingar. Vid ett mästerskap ställs det ytterligare krav på att vissa regelverk måste följas Förutsättning Ett Svenskt Mästerskap i Express ska genomföras på vattnet utanför Halmstad i mitten på juli månad. Uppgift 1. Diskutera vilka dokument som borde finnas tillgängliga för att kunna planera och genomföra mästerskapet. 2. Finns alla dokument tillgängliga på hemsida eller saknas det några dokument som krävs för att vi ska få likformiga och regelrätta arrangemang. 3. Finns det för många dokument så att strukturen inte syns och det är svåröverblickbart? 4. Fyller handböckerna sin funktion eller behöver de kompletteras, i så fall med vad? 5. Om tävlingen hade varit en SRS tävling, vilka dokument skulle då behövas? Svar Grupparbete 4: *1) Sanktionsansökan, NOR (Inbjudan), Seglingsföreskrifter som SSF tillhandahåller, Klassregler, Besiktningsprotokoll (i samarbete med klassförbundet) *2) Ja det mesta som krävs finns att hämta på SSF och klassförbundens webb, om inte där finns möjligheten i samband med kontakten med klassförbundet få erforderligt material i digital form översänt. Vad som saknas och som många snickrar ihop själva på kammaren är någon typ av checklista, process schema för att kunna stämma av att allt blir utfört. *3)Nej, inte om man har en struktur och en fungerande checklista så har vi det som behövs och bra överblick och funktion i dokumenten *4) Ja, kompletteras med en checklista med de viktigaste punkterna som gäller för samtliga tävlingar oavsett kategori och nivå samt olika för respektive kategori/nivå, och viktigt med tomrader för de lokala avvikelser som finns. *5)Handledning för SRS (Tekniska kommittén), SRS tabell, SRS Mätbrevsbåtar (SRS), Resultatberäknings program ex. Sailwave, Vid jaktstart behövs även SRS tabeller för omvänt startförfarande. Grupparbete 4 Först så tyckte vi att man borde uppmana den aktuella arrangören att titta igen Klassregler och om det finns de/det aktuella klassförbundets Regelverk. Vad beträffar SSF så tycker vi att följande dokument skall finnas tillgängliga på hemsidan för nedladdning; Mall Inbjudan

8 Mall SF Säkerhetsplan Handbok för kappseglingsarrangör Lathund för kappseglingsarrangör Krav på Rapport efter genomförd tävling Förslag till Projektplan inkl. bemanning Vi saknar ; ATT arrangera Kappsegling vad att tänka på Vi tycker strukturen på hemsidan är svår man behöver fler ingångar till samma dokument. Jobba mer med länkar från flera håll samma dokument. Handböckerna fyller sin funktion men behöver uppdateras en hel del. Vad beträffar SRS tävling som behövs även ; SRS regler SRS tabell Grupparbete 4: Dokument. 1. NoR, Si, Säkerhetsplan. Samordna med Expressförbundet. Inbjudan. Viktigt att diskutera och besluta om direktdömning. Telefonlista. 2. Hemsida: antingen under klubbens eller en egen. Alla dokument skall finnas tillgängliga via hemsidan. Gärna lista på huvudfunktionärer, Tävlingsledare, seglingsledare, huvuddomare osv. 3. Ovan dokument måste finnas med, ev. kan någon sammanfattning finnas. 4. De tillgängliga handböcker som finns är tillräckliga, speciellt Handbok för kappseglingsfunktionärer Lathund. 5. Mätbrev. SRS registrering samt SRS lista. Grupparbete nr 4 Fråga 1. Vi diskuterade vilka dokument som borde finnas tillgängliga för att kunna planera och genomföra ett mästerskap. Men det vi kom fram till var att de dokument man behöver finns på hemsidan. Det vi efterlyste var en checklista för ett mästerskap i SM, NM, EM och VM och Match race.

9 Många mindre klubbar vill gärna göra ett mästerskap, vilket kanske blir deras stora event för den säsongen, men de vet inte hur man gör. De vet inte heller vad som behövs i utrustning, ekonomi och utbildade funktionärer, vilket blir en chock för många. Man behöver en checklista för vilka saker man behöver göra, men den måste också innehålla när man ska göra olika saker, så att man inte försöker hitta t.ex. en domare en vecka innan tävlingen. (dvs. ett process schema behövs så att man vet vad man förväntas göra när man ska ha ett SM). Fråga 5. Angående SRS tävlingar behöver man även här ett körschema, allt från att man annonserar om att man ska ha tävlingen till det att den verkligen startar. Man behöver uppdaterad SRS tabell. Man kunde också ange vad man som arrangör ska titta på när man ser ett mätbrev från en båt. Vet inte om de olika säkerhetskategorierna 5, 4, 3, 2, 1 finns översatta till svenska på SSFs hemsida. Men om de inte gör det, så vet vi att Sten Edholm KSSS har översatt dem och kanske kan dela med sig av dem. Det vore kanske bra att kölbåtsseglare och arrangörer vet vad som gäller för olika tävlingar i SRS beroende på hur långt ut till havsseglingen ligger och/eller om den går under natten, vilka säkerhetskrav som då finns på skeppare, besättning och båt. Allmänt Dessa 3 grupparbeten var vad vi hann med, mycket intressanta och långa diskussioner i dessa frågeställningar, ett mycket bra förarbete (som vanligt och som förväntat) från arrangörskommittén och från dig som moderator. Tack för ett intressant och trevligt Seminarium Nu hann vi inte mer. Men det var bra frågor och vi märkte när vi diskuterade att vi har väldigt olika erfarenheter och kunskaper på olika områden, så det är nyttigt att få tid att lära av varandra. Hoppas hemresan från Göteborg gick bra. Tack för ett som vanligt bra seminarium alltid bra att få utbyta erfarenheter med kollegorna i seglar Sverige. definiera i tävlingsreglementet vad en GP tävling är för en slags nivå av regatta finns det någon sammanställning på de olika distriktens krav på funktionärer se över direktdömning och beakta möjligheten att utveckla till att domaren även kan initiera protest för brott mot del II (inte bara regel 42) Gör en SSF Guidelines (eg. handboken). Gör den i två steg a) kronologisk med detaljer för användning i utbildning och b) fickformat som stöd på vattnet När skall vi följa ISAF Guidelines på regattor i Sverige? Bra förslag på något bonussystem för funktionärer exv. Flytväst som ni nämnde. Kläder, praktiska RM tillbehör o.d.

10 Grupparbete 5: Startfartyg Det här grupparbetet handlar om det praktiska på vattnet. Lyft fram era bra lösningar och tips. Hav och insjö hårdvind och lättvind olika förhållanden ställer krav på olika lösningar. Andra saker kanske är gemensamma alltid. Sekreteraren i gruppen för anteckningar! 1. Startfartyget Ankare och linor/kätting. Vad fungerar? Hur ankrar man för att ligga fast? Behövs lintyngder? Akterankare behövs det? Spelar det någon roll vilken vinkel startbåten har mot linjen (om strömmen vrider båten t ex)? Kan man lägga en boj bakom båten för att skydda den från aggressiva grosshandlare? Tips på bra utrustning ombord! 2. Bojläggare Ankare, tyngder och linor till bojarna vad fungerar? Vad ska man tänka på när man lägger bojar för att bojen ska ligga kvar på plats och stå upprätt? Vilken typ av bojar fungerar bra och vilka fungerar dåligt? (Synbarhet, hanterbarhet, hållbarhet) Typ av utrustning som behövs ombord för att snabbt göra precisa banändringar? Utrustning som alltid ska finnas ombord på en bojläggare? 3. Linjer och banor Bra utrustning för att snabbt kontrollera att startlinje och bana ligger bra. För och nackdelar med boj som lämärke, resp. båt som lämärke. Tips på hur man snabbt gör mindre justeringar för att förbättra startlinjen. Svar Grupparbete 5: Startfartyg Ankare. Läng och tyg av ankare, hur är botten fäster ankaret. Lintyngder är oftast bra att ha. Akterankare kan behövas, beror på vind, vindstyrka och ström. Starbåten skall så bra som möjligt ligga mot vinden. Ens mot start och mållinje. Boj akterom beror på startfartyg, stålbåt inte nödvändigt (RayLine). 1. Bojar och ankare, beror på djup, vind och botten. För att få bojen att ligga kvar, rätt ankare, rätt längd på linan samt sänka (så att rundande båtar inte fastnar i linan). 2. Utrustning. Pejlkompass. Vid mycket långa banor GPS. Boj båt som lämärke. Båt svårt att syfta linjen vid start, lättare att ändra. Boj lätt att får en bra syftlinje, kan vara lite svårare att ändra linjen. Mindre justeringar kan göras genom att länga eller korta linan. Vid i start kan det varar svårt att runda både båt och boj, båten får ligga en bit ifrån bojen.

Säkerhetsarbete. Ansvar Förberedelser Genomförande Tips vid olika typer av kappseglingar

Säkerhetsarbete. Ansvar Förberedelser Genomförande Tips vid olika typer av kappseglingar Säkerhetsarbete Säkerhetsarbete Ansvar Förberedelser Genomförande Tips vid olika typer av kappseglingar SSF Säkerhetskodex Svensk segling har hög medvetenhet och kunskap om säkerhet på vattnet. Var och

Läs mer

Inbjudan för fleetracing. (Isve)

Inbjudan för fleetracing. (Isve) Inbjudan för fleetracing. (Isve) Version 2012-03-30. Innehåll Mallen för inbjudan till fleetracing används vid de flesta tävlingar. Den fungerar både med och utan hänvisning till KSR appendix S, enligt

Läs mer

NORRBOTTEN. Tävlingsreglemente för klubbar anslutna till Norrbottens Seglarförbund

NORRBOTTEN. Tävlingsreglemente för klubbar anslutna till Norrbottens Seglarförbund NORRBOTTEN Tävlingsreglemente för klubbar anslutna till Norrbottens Seglarförbund Tävlingsreglemente för klubbar inom Norrbottens seglarförbund vilka arrangerar Distriktsmästerskap eller sanktionerad nationell

Läs mer

Till arrangörer av SmDSF Smålandscup, DM samt Smålandsmästerskap SRS för jollar 2016

Till arrangörer av SmDSF Smålandscup, DM samt Smålandsmästerskap SRS för jollar 2016 Till arrangörer av SmDSF Smålandscup, DM samt Smålandsmästerskap SRS för jollar 2016 Smålands Distriktsseglarförbund (SmDSF) mål är att uppmuntra och möjliggöra deltagande för så många seglare som möjligt!

Läs mer

Till arrangörer av SmDSF Smålandscup, DM samt Smålandsmästerskap SRS för jollar 2017

Till arrangörer av SmDSF Smålandscup, DM samt Smålandsmästerskap SRS för jollar 2017 Till arrangörer av SmDSF Smålandscup, DM samt Smålandsmästerskap SRS för jollar 2017 Observera att det under 2017 genomförs förändringar för kappsegling för barn under 13 år. Bakgrunden är ett tydliggörande

Läs mer

1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna (KSR)

1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna (KSR) SM Laser Std och Laser R Dam 2012 Klassmästerskap i Laser R Herr och Laser 4.7 Seglingsföreskrifter Version 1, 2012-07-28 Tävling: SM i Laser Std, Laser Radial dam samt Klassmästerskap i Laser Radial herr

Läs mer

Till arrangörer av SmDSF Smålandscup, DM samt Smålandsmästerskap SRS för jollar 2018

Till arrangörer av SmDSF Smålandscup, DM samt Smålandsmästerskap SRS för jollar 2018 Till arrangörer av SmDSF Smålandscup, DM samt Smålandsmästerskap SRS för jollar 2018 Observera att det under 2017 genomförts förändringar i SOF Tävlingsreglemente för att anpassa dessa till de nya reglerna

Läs mer

1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna (KSR) och med Appendix S.

1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna (KSR) och med Appendix S. Tävling: Marstrandsregattan. *Distriktsmästerskap, DM för entyps kölbåtar. *Regatta för övriga kölbåtar som ej uppfyller DM krav. *SRS bankappsegling för kölbåtar. Datum: 21-23 juli 2016. Arrangör: Göteborgs

Läs mer

Appendix T. Alternativa straff och medling. Domarseminariet 2015 Charlotte Greppe

Appendix T. Alternativa straff och medling. Domarseminariet 2015 Charlotte Greppe Appendix T Alternativa straff och medling Domarseminariet 2015 Charlotte Greppe Varför medling? Ansvaret för rättvisa i segelsporten bygger på att seglarna själva protesterar för att få tvister avgjorda.

Läs mer

Inbjudan. Tävling: Öppna Svenska Mästerskapen för CB 66 Racer Datum: 31 maj-2 juni 2018 Arrangör: Carlsborgs segelsällskap, CSS. 1.

Inbjudan. Tävling: Öppna Svenska Mästerskapen för CB 66 Racer Datum: 31 maj-2 juni 2018 Arrangör: Carlsborgs segelsällskap, CSS. 1. Inbjudan Tävling: Öppna Svenska Mästerskapen för CB 66 Racer Datum: 31 maj-2 juni 2018 Arrangör: Carlsborgs segelsällskap, CSS 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de

Läs mer

Inbjudan. Kappsegling: Pelle P Laser Grand Prix 4, 2017

Inbjudan. Kappsegling: Pelle P Laser Grand Prix 4, 2017 Inbjudan Kappsegling: Pelle P Laser Grand Prix 4, 2017 samt kval nr 2 till Ungdoms-VM 2017 för Radial (kille/tjej) Klasser: Laser Standard, Laser Radial, Laser 4.7 Datum: 2-3 september 2017 Arrangör: Marstrands

Läs mer

Uppsala Kanotförening (UKF), Upsala Segelsällskap (USS), Ekolns Segelklubb (ESK), Sigtuna Båtklubb (SiBK), Knivsta Optimist- och jolleklubb (KOJK)

Uppsala Kanotförening (UKF), Upsala Segelsällskap (USS), Ekolns Segelklubb (ESK), Sigtuna Båtklubb (SiBK), Knivsta Optimist- och jolleklubb (KOJK) Inbjudan Kappsegling: Övriga klasser: (ej SM status) Svenskt Juniormästerskap för klasserna: Opti12 Hansa 2.3 Datum: 16-20 juni 2017 Arrangörer: Optimist killar & tjejer E-jolle killar & tjejer LaserRadial

Läs mer

PATER NOSTER RACE 2018 Inbjudan

PATER NOSTER RACE 2018 Inbjudan PATER NOSTER RACE 2018 Inbjudan Tävling: Pater Noster Race Tävlingen ingår i Liros SRS Cup, nord och mellan samt West Side Cup. Tävlingen är öppen för alla typer av kölbåtar och flerskrovsbåtar längre

Läs mer

Seglingsföreskrifter NSL Final och NoM 2013 CB66 Racer

Seglingsföreskrifter NSL Final och NoM 2013 CB66 Racer Seglingsföreskrifter NSL Final och NoM 2013 CB66 Racer Tävling: NSL Final och Nordiskt Mästerskap i CB66 Racer Datum: 5-6 oktober 2013 Arrangör: Båstad Båt- och Segelsällskap (BBSS) i samarbete med Sailing

Läs mer

1.2 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med klassreglerna i respektive klass.

1.2 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med klassreglerna i respektive klass. Inbjudan Kappsegling: Kvarnvikenregattan, DM Stockholm E-jolle och OK-jolle, Liros Cup Ost E-jolle, OneDesignCenter Cup OK-jolle KM KBS, E-jolle (Övriga klasser: Optimist grön, Optimist blå och Zoom 8,

Läs mer

Inbjudna klasser: SRS kölbåtar, CB66, C55 och Finnjolle Tävlingen ingår i Vänerserien.

Inbjudna klasser: SRS kölbåtar, CB66, C55 och Finnjolle Tävlingen ingår i Vänerserien. Inbjudan Tävling: Solstaregattan Inbjudna klasser: SRS kölbåtar, CB66, C55 och Finnjolle Tävlingen ingår i Vänerserien. Datum: 2013-06-01 2013-06-02 Arrangör: Karlstad Segelsällskap med Jolleseglarna Karlstad

Läs mer

PATER NOSTER RACE 2019 Inbjudan

PATER NOSTER RACE 2019 Inbjudan Tävling: PATER NOSTER RACE 2019 Inbjudan Pater Noster Race Tävlingen ingår i Liros SRS Cup, nord och mellan samt West Side Cup. Tävlingen är öppen för alla typer av kölbåtar och flerskrovsbåtar längre

Läs mer

Karlskrona Segelsällskap

Karlskrona Segelsällskap 2018-03-13 1(5) Inbjudan Kappsegling: Regionkval 2 Optimist 2018, region 4. Datum: 8-9 september 2018 Arrangör: Karlskrona Segelsällskap 1. Regler 1.1 Kappseglingen genomförs i överensstämmelse med reglerna

Läs mer

Banans längd anpassas efter hur mycket eller lite det blåser. Ledande båt håller reda på tiden.

Banans längd anpassas efter hur mycket eller lite det blåser. Ledande båt håller reda på tiden. Regler Regler Tisdagsseglingar 2017 Sammanfattning Start sker vid Hässelby Holme. Startlinjen är en enslinje med två vita märken på berget på Hässelby Holme. Se sjökortet nedan. Start för SRS 0,823 är

Läs mer

Inbjudan till Magic Marine Gothenburg Summer Regatta 2019

Inbjudan till Magic Marine Gothenburg Summer Regatta 2019 Inbjudan till Magic Marine Gothenburg Summer Regatta 2019 Tävling: Magic Marine Gothenburg Summer Regatta Optimist Datum: 17-18 Augusti, 2019 Arrangör: Rådasjöns Segelsällskap (RÅSS) och Björlanda Kile

Läs mer

1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna (KSR) och med Appendix S.

1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna (KSR) och med Appendix S. Seglingsföreskrifter Tävling: Rikskval 3 för Optimistjolle Datum: 28-29/5 2016 Arrangör: Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb, KKKK 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så

Läs mer

Mästerskapshandbok 2007-10-17. Mästerskapshandbok. Svenska H-båtsförbundet sida 1 (9) www.h-boat.nu

Mästerskapshandbok 2007-10-17. Mästerskapshandbok. Svenska H-båtsförbundet sida 1 (9) www.h-boat.nu Mästerskapshandbok Svenska H-båtsförbundet sida 1 (9) Innehållsförteckning Förord 3 Allmänt 3 Ansökan 3 Regler och reglementen 3 Priser 3 Väder 4 Frukost och lunchpaket 4 Årsmöte 4 Kvällsaktiviteter 4

Läs mer

ESS Jolle (Edsvikens Segelsällskap Jollesektionen)

ESS Jolle (Edsvikens Segelsällskap Jollesektionen) Seglingsföreskrifter Tävling: 2-Krona SM 2012 Datum: 10-11 augusti 2013 Arrangör: ESS Jolle (Edsvikens Segelsällskap Jollesektionen) 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så

Läs mer

Klasser: Optimist A och B (ingår inte i Vänerpokalen eller DM), Zoom8 och E-jollar

Klasser: Optimist A och B (ingår inte i Vänerpokalen eller DM), Zoom8 och E-jollar Inbjudan Kappsegling: Grönviksträffen med Liros cup och tillika DM för jollar Klasser: Optimist A och B (ingår inte i Vänerpokalen eller DM), Zoom8 och E-jollar Datum: 2016-09-23 Arrangör: Vänersborgs

Läs mer

1.2 KSR Appendix P ändras så att P 2.3 utgår och att i P 2.2 ändras Andra till Andra och ytterligare gånger.

1.2 KSR Appendix P ändras så att P 2.3 utgår och att i P 2.2 ändras Andra till Andra och ytterligare gånger. Inbjudan Kappsegling: Zoom8 GP 3 -Vår 2018 Datum: Från den 11 till 13 maj 2018 Arrangör: Oxelösunds segelsällskap 1. Regler 1.1 Kappseglingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade

Läs mer

Inbjudan SM för Smaragd i Skärhamn 7-10 augusti 2013

Inbjudan SM för Smaragd i Skärhamn 7-10 augusti 2013 Inbjudan SM för Smaragd i Skärhamn 7-10 augusti 2013 Tävling: SM för Smaragd Datum: 7-10 augusti 2013 Arrangör: Tjörns SegelSällskap 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så

Läs mer

Inbjudan ORCi Svenskt Mästerskap Arkösund 4-6 sept. 2015

Inbjudan ORCi Svenskt Mästerskap Arkösund 4-6 sept. 2015 Inbjudan ORCi Svenskt Mästerskap Arkösund 4-6 sept. 2015 Tävling: ORCi SM Svenskt Mästerskap för kölbåtar med utfärdat mätbrev för ORCi 2015. Arrangören avser att indela klasser beroende på antal anmälda

Läs mer

Waldemarsviks OstkustRegatta 2016

Waldemarsviks OstkustRegatta 2016 2016-06-14 Sida 1 av 5 Inbjudan Tävling: Waldemarsviks OstkustRegatta, WOR, Distanskappsegling för kölbåtar SRS Datum: 2016-08-13 Arrangör: 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna

Läs mer

2.3 Deltagande besättningar skall acceptera att ta ombord fotoutrustning om denna tillhandahålls av kappseglingskommittén.

2.3 Deltagande besättningar skall acceptera att ta ombord fotoutrustning om denna tillhandahålls av kappseglingskommittén. Seglingsföreskrifter Tävling: Division 1 Segling Region OST Datum: 7 8 september Arrangör: Stockholms 606 klubb Division 1 Segling är en serie deltävlingar för klubbar anslutna till Svenska Seglarförbundet.

Läs mer

Tävlingen är öppen för klasserna Laser 4.7, Laser Radial och Laser Standard. Tävlingen ingår i Pelle P Laser Grand-Prix-serien 2016.

Tävlingen är öppen för klasserna Laser 4.7, Laser Radial och Laser Standard. Tävlingen ingår i Pelle P Laser Grand-Prix-serien 2016. Seglingsföreskrifter (SF Laser GP 2016 ver4) Tävling: Pelle P Laser GP 2, 21-22 maj 2016 Tävlingen är öppen för klasserna Laser 4.7, Laser Radial och Laser Standard. Tävlingen ingår i Pelle P Laser Grand-Prix-serien

Läs mer

SEGLINGSFÖRESKRIFTER Bana E grön bana

SEGLINGSFÖRESKRIFTER Bana E grön bana SEGLINGSFÖRESKRIFTER Bana E grön bana Tävling: Junior-SM 2016 Klasser: 29er Open Feva Open Datum: 17 21 juni 2016 Arrangör: Jollekappseglarna Västerås (JKV) 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse

Läs mer

1.2 KSR Appendix P ändras så att P 2.3 utgår och att i P 2.2 ändras Andra till Andra och ytterligare gånger.

1.2 KSR Appendix P ändras så att P 2.3 utgår och att i P 2.2 ändras Andra till Andra och ytterligare gånger. Inbjudan Kappsegling: Rikskval 1 för Optimistjolle Datum: Från den 13 till 14 maj 2017 Arrangör: Oxelösunds Segelsällskap OXSS 1. Regler 1.1 Kappseglingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som

Läs mer

INBJUDAN. Regionkval 2 Optimist, Region Juni 2018 Malmö Segel Sällskap. Tävlingskommittén MSS

INBJUDAN. Regionkval 2 Optimist, Region Juni 2018 Malmö Segel Sällskap. Tävlingskommittén MSS INBJUDAN Regionkval 2 Optimist, Region 4 9-10 Juni 2018 Malmö Segel Sällskap Tävlingskommittén MSS tavling@malmosegelsallskap.se 1 Regler 1.1 Kappseglingen genomförs i överensstämmelse med reglerna såsom

Läs mer

1.2 KSR Appendix P ändras så att P 2.3 utgår och att i P 2.2 ändras Andra till Andra och ytterligare gånger.

1.2 KSR Appendix P ändras så att P 2.3 utgår och att i P 2.2 ändras Andra till Andra och ytterligare gånger. Inbjudan Kappsegling: Rikskval 1 för Optimistjolle Datum: Från den 11 till 13 maj 2018 Arrangör: Oxelösunds segelsällskap 1. Regler 1.1 Kappseglingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de

Läs mer

Arrangör: Karlstads Segelsällskap, Karlstads Kappseglingsförening och Skoghalls Båtsällskap.

Arrangör: Karlstads Segelsällskap, Karlstads Kappseglingsförening och Skoghalls Båtsällskap. Inbjudan E-jolle Tävling: Elitserie 2 2016/2017 Datum: 2016-09-17 till 2016-09-18 Arrangör: Karlstads Segelsällskap, Karlstads Kappseglingsförening och Skoghalls Båtsällskap. 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs

Läs mer

INBJUDAN MSS CUP Malmö Segelsällskap Inbjudan för MSS Cup 2019, för jollar och kölbåtar i klass.

INBJUDAN MSS CUP Malmö Segelsällskap Inbjudan för MSS Cup 2019, för jollar och kölbåtar i klass. INBJUDAN MSS CUP 2019 Malmö Segelsällskap Inbjudan för MSS Cup 2019, för jollar och kölbåtar i klass. Tävlingskommittén MSS tavling@malmosegelsallskap.se Tävling: MSS Cup Klasser: Optimist, Laser, E-jolle,

Läs mer

1.2 Alla båtar kan komma att, i enlighet med World Sailing Regulation 20, föra reklam vald och tillhandahållen av arrangören.

1.2 Alla båtar kan komma att, i enlighet med World Sailing Regulation 20, föra reklam vald och tillhandahållen av arrangören. Inbjudan Kappsegling: GP 2 2017, Zoom 8, Stockholm Datum: 13-14/5 2017 Arrangör: Stockholms Segelsällskap, Riddarfjärden Stockholm 1. Regler 1.1 Kappseglingen genomförs i överensstämmelse med reglerna

Läs mer

SRS enligt gällande SRS-tabell 2015 eller SRS mätbrev 2015. Kungliga Svenska Seglarsällskapet KSSS

SRS enligt gällande SRS-tabell 2015 eller SRS mätbrev 2015. Kungliga Svenska Seglarsällskapet KSSS Inbjudan Tävling: ÅF Inshore Race 2015 SRS enligt gällande SRS-tabell 2015 eller SRS mätbrev 2015. Datum: 27 juni 2015. Arrangör: Kungliga Svenska Seglarsällskapet KSSS 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs

Läs mer

Tävling: Svenskt mästerskap för Laser Standard och Laser Radial Dam samt KLM: Klassmästerskap för Laser Radial Herr och Laser 4.7

Tävling: Svenskt mästerskap för Laser Standard och Laser Radial Dam samt KLM: Klassmästerskap för Laser Radial Herr och Laser 4.7 Inbjudan Tävling: SM: Svenskt mästerskap för Laser Standard och Laser Radial Dam samt KLM: Klassmästerskap för Laser Radial Herr och Laser 4.7 Datum: 3-4 september 2016 Arrangör: Vänersborgs Segelsällskap

Läs mer

Datum: Lördag 17 (A, B och C) och söndag 18 (endast A) september 2016

Datum: Lördag 17 (A, B och C) och söndag 18 (endast A) september 2016 Inbjudan Tävling: Grönviksträffen med A. GP 2 för Zoom8 B. Liros cup för Optimist A, Zoom8 och E-jolle (för Zoom 8 gäller att alla som deltar i GP också deltar i Liros Cup) C. Lokal tävling för Optimist

Läs mer

Arrangör: Lommabuktens seglarklubb (LBS), Bjärreds optimistjolleklubb (BOJK) och Segelsällskapet Pinhättan (SSP) 1. Regler

Arrangör: Lommabuktens seglarklubb (LBS), Bjärreds optimistjolleklubb (BOJK) och Segelsällskapet Pinhättan (SSP) 1. Regler Inbjudan Kappsegling: Rikskval 2 för Optimistjolle Datum: Från den 26:e till 27:e maj 2018 Arrangör: Lommabuktens seglarklubb (LBS), Bjärreds optimistjolleklubb (BOJK) och Segelsällskapet Pinhättan (SSP)

Läs mer

STOCKHOLMS 606 REGATTA 2-3 september 2017

STOCKHOLMS 606 REGATTA 2-3 september 2017 STOCKHOLMS 606 REGATTA 2-3 september 2017 REGATTAN ARRANGERAS AV STOCKHOLM 606 KLUBB I SAMARBETE MED SVENSKA 606 FÖRBUNDET och TORSVIKS BÅTKLUBB SPONSORER: Inbjudan till Stockholms 606-regatta, 2-3 september

Läs mer

Seglingsföreskrifter. Sista Chansen Liros SRS Cup Mellan och Westside Cup För kölbåtar SRS/SRSv med jaktstartsförfarande.

Seglingsföreskrifter. Sista Chansen Liros SRS Cup Mellan och Westside Cup För kölbåtar SRS/SRSv med jaktstartsförfarande. Seglingsföreskrifter Tävling: Sista Chansen Liros SRS Cup Mellan och Westside Cup För kölbåtar SRS/SRSv med jaktstartsförfarande. Datum: Lördag; 15 september 2018 Arrangör: Björlanda Kile Segel Sällskap,

Läs mer

Inbjudan. 1.2 Klassreglerna för 29er ändras i regel C 10.3 (a) vi så att för kvinnliga besättningar krävs inget rött rombmärke i storseglet.

Inbjudan. 1.2 Klassreglerna för 29er ändras i regel C 10.3 (a) vi så att för kvinnliga besättningar krävs inget rött rombmärke i storseglet. Inbjudan Kappsegling: Malmö Skiff 2019 29er GP2 - Öppen nationell bankappsegling för 29er Uttagningar till World Sailing Youth World Championship 2019 i 29er Datum: 3 5 maj 2019 Arrangör: Malmö Segel Sällskap

Läs mer

Nynäshamns segelsällskap. Inbjudan

Nynäshamns segelsällskap. Inbjudan Kappsegling: SM för Express och Smaragd Datum: 10-12 augusti 2018 Inbjudan Arrangör: Nynäshamns SS 1. Regler 1.1 Kappseglingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna

Läs mer

1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med SSF:s nybörjarregler 2013, Gröna regler.

1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med SSF:s nybörjarregler 2013, Gröna regler. Inbjudan Tävling: Gill Stockholm Cup Optimist Grön. (Övriga klasser: se separat inbjudan) Datum: Lördag 14 September 2019 Arrangör: Kvarnvikens Båtsällskap, Jolleseglarna, www.svenskalag.se/kbs-jolle https://www.sailarena.com/sv/se/club/kbs/

Läs mer

2.1 Den tävlande ombord som har ansvaret ska vara medlem av en klubb som är ansluten till sin nationella myndighet.

2.1 Den tävlande ombord som har ansvaret ska vara medlem av en klubb som är ansluten till sin nationella myndighet. Inbjudan Torsbyregattan 2017 Tävling: Klasser: Torsbyregattan Gill Stockholm Cup Liros Cup Optimist blå, Zoom8 (Se separat inbjudan for Optimist grön) Datum: 2017-08-19 Arrangör: Värmdö Jolleseglare 1.

Läs mer

Inbjudan till Vänern Shorthand Race, juni

Inbjudan till Vänern Shorthand Race, juni Inbjudan till Vänern Shorthand Race, 15-16 juni Karlstads Segelsällskap och Christinehamns segelsällskap inbjuder till Vänern Shorthand Race, en distanskappsegling för kölbåtar med endast en eller två

Läs mer

Kappsegling: CB66 Cup samt Västmanlands Seglarförbunds Distriktsmästerskap för CB66

Kappsegling: CB66 Cup samt Västmanlands Seglarförbunds Distriktsmästerskap för CB66 Inbjudan Kappsegling: CB66 Cup samt Västmanlands Seglarförbunds Distriktsmästerskap för CB66 Datum: Söndagen 9:e september, 2018 Arrangör: Jollekappseglarna Västerås (JKV) Observera, enligt Appendix S,

Läs mer

Seglingsföreskrifter Bana B Rosa bana

Seglingsföreskrifter Bana B Rosa bana JOLLE KAPPSEGLARNA VÄSTERÅS Tävling: Junior-SM 2016 Seglingsföreskrifter Bana B Rosa bana Klasser: Optimist kille & tjej Datum: 17-21 juni 2016 Arrangör: Jollekappseglarna Västerås (JKV) 1. Regler 1.1

Läs mer

Inbjudan till Stockholms 606-regatta, 5 6 september 2015

Inbjudan till Stockholms 606-regatta, 5 6 september 2015 Inbjudan till Stockholms 606-regatta, 5 6 september 2015 Tävling: Stockholms 606-regatta Klubbmästerskap Stockholms 606-klubb Rikscuptävling fyra 2015 i 606 Distriktsmästerskap i 606 Datum: 5-6 september

Läs mer

Seglingsförskrifter Lag SM i Optimistjolle 2013.

Seglingsförskrifter Lag SM i Optimistjolle 2013. Seglingsförskrifter Lag SM i Optimistjolle 2013. Plats: Saltsjöbaden Klass: Optimist öppen Datum: 13-15 september Arrangör: Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS) 1. Regler 1.1 Kappseglingarna genomförs

Läs mer

Inbjudan till Jäverön Runt 2018, 9 juni

Inbjudan till Jäverön Runt 2018, 9 juni Inbjudan till Jäverön Runt 2018, 9 juni Karlstads Segelsällskap inbjuder till Jäverön runt, en regatta som går under mottot allt som kan bära segel skall ut på vattnet. Efter seglingen tänds grillarna

Läs mer

Inbjudan. Allsvenskan segling är en serie deltävlingar för inbjudna klubbar anslutna till Svenska Seglarförbundet.

Inbjudan. Allsvenskan segling är en serie deltävlingar för inbjudna klubbar anslutna till Svenska Seglarförbundet. Inbjudan Tävling: Datum: Arrangör: Allsvenskan segling Deltävling 1: 22 24 maj, Saltsjöbaden Deltävling 2: 14 16 augusti, Malmö Deltävling 3: 28 30 augusti, Grötö Svenska Seglarförbundet, SSF, i samarbete

Läs mer

Inbjudan till Örsbaken Doublehanded Broken 2015 Nyköpings Segelsällskap. Örsbaken Doublehanded Till Karl-Bertil Forslund minne

Inbjudan till Örsbaken Doublehanded Broken 2015 Nyköpings Segelsällskap. Örsbaken Doublehanded Till Karl-Bertil Forslund minne Örsbaken Doublehanded Till Karl-Bertil Forslund minne 1 Inbjudan till Örsbaken Doublehanded. Tävling: Örsbaken Doublehanded. Tävlingen är öppen för alla SRSkölbåtsklasser med 0,90 eller högre i SRS-tal

Läs mer

OPTIMIST FM ESF 6-9. 8. 2015. Esbo Segelförening rf. Esbo, Finland SEGLINGSFÖRESKRIFTER

OPTIMIST FM ESF 6-9. 8. 2015. Esbo Segelförening rf. Esbo, Finland SEGLINGSFÖRESKRIFTER OPTIMIST FM ESF 6-9. 8. 2015 Esbo Segelförening rf Esbo, Finland SEGLINGSFÖRESKRIFTER 1 REGLER 1.1 Vid tävlingen tillämpas reglerna så som de definieras i Kappseglingsreglerna 2013-2016. 1.2 Vid tävlingen

Läs mer

Inbjudan till Örsbaken Doublehanded Broken 2019 Nyköpings Segelsällskap. Örsbaken Doublehanded Till Karl-Bertil Forslund minne

Inbjudan till Örsbaken Doublehanded Broken 2019 Nyköpings Segelsällskap. Örsbaken Doublehanded Till Karl-Bertil Forslund minne Örsbaken Doublehanded Till Karl-Bertil Forslund minne 1 Inbjudan till Örsbaken Doublehanded. Tävling: Örsbaken Doublehanded. Tävlingen är öppen för alla SRSkölbåtsklasser med 0,79 eller högre i SRS-tal

Läs mer

1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna

1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna . Inbjudan Tävling: SWE 505 Cup 1 Klass: 5o5 Datum: 28 29 maj 2016 Arrangör: Segelsällskapet Kaparen 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna

Läs mer

Inbjudan till Stockholms 606-regatta, 3 4 september 2016

Inbjudan till Stockholms 606-regatta, 3 4 september 2016 Inbjudan till Stockholms 606-regatta, 3 4 september 2016 Tävling: Stockholms 606-regatta Klubbmästerskap Stockholms 606-klubb Rikscuptävling fyra i FSE Robline 606 Cup 2016 Distriktsmästerskap i 606 Datum:

Läs mer

1.1 Kappseglingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna

1.1 Kappseglingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna Inbjudan Kappsegling: EMTUNGA CUP 2019 Båtklasser: Datum: DRAKE och C55 7 9 juni 2019 gäller för Drake 9 juni gäller för C55 Arrangör: MARSTRANDS SEGELSÄLLSKAP 1. Regler 1.1 Kappseglingen genomförs i överensstämmelse

Läs mer

Inbjudan för fleetracing (Isv)

Inbjudan för fleetracing (Isv) Inbjudan för fleetracing (Isv) Tävling: Fleetracing för RS båtar och OK jolle Båtklasser: RS 100, RS200, RS500, RS Vision, RS FEVA, RS AERO samt OK-jolle Datum: 6 7 juni 2015 Arrangör: SS Kaparen 1. Regler

Läs mer

Tävlingsbestämmelser

Tävlingsbestämmelser Tävlingsbestämmelser 2015-02-07 Tävlingsbestämmelserna beskriver kvalsystemet för uttagning till representationslag för optimistjolle, reglerar genomförande av region- och rikskval samt uttagning till

Läs mer

Oxelösunds Segelsällskap (OXSS) hälsar välkommen till 2016 års

Oxelösunds Segelsällskap (OXSS) hälsar välkommen till 2016 års Oxelösunds Segelsällskap (OXSS) hälsar välkommen till 2016 års BY Inbjudan Tävling: Arkö runt Datum: 2016-08-20 Arrangör: Oxelösunds Segelsällskap (OXSS) 1. Regler 1.1 Kappseglingen genomförs enligt Kappseglingsreglerna

Läs mer

1.3 Alla båtar kan komma att, i enlighet med World Sailing Regulation 20, föra reklam vald och tillhandahållen av arrangören.

1.3 Alla båtar kan komma att, i enlighet med World Sailing Regulation 20, föra reklam vald och tillhandahållen av arrangören. Inbjudan Kappsegling: Svenskt Mästerskap för Smaragd 2019 Datum: SM Smaragd 2019-08-09 Arrangör: Stenungssunds segelsällskap 1. Regler 1.1 Kappseglingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som

Läs mer

2. Övergripande set-up för Allsvenskan Seglings Division 1

2. Övergripande set-up för Allsvenskan Seglings Division 1 DIVISION 1 GUIDELINES FÖR ARRANGÖRSKLUBBAR 2018 Innehåll 1. Syfte... 3 2. Övergripande set-up för Allsvenskan Seglings Division 1... 3 Regioner... 3 3. Program... 3 4. Det sportsliga på vattnet... 4 Dokument...

Läs mer

Datum: är definie- här regeln 2.4

Datum: är definie- här regeln 2.4 Inbjudan Kappsegling: Pellee P Laser Grand Prix 4, 4 2018 Klasser: Laser Standard, Laser Radial, Laser 4.7 Datum: 22-23 september 2018 Arrangör: Segelsällskapet Kaparen 2. Villkor för att delta 2.1 Den

Läs mer

Matchrace. Total tid: 14 18 min

Matchrace. Total tid: 14 18 min Kappsegling Matchrace Fleetrace Respit (handikapp) Banor Startprocedurer Signaler Funktionär, vilka roller, vem bestämmer vad Styrande dokument Resultat Matchrace Båtarna seglar 2 och 2 Mycket avgörs före

Läs mer

Inbjudan Laser GP på Rastaholm, Ekerö

Inbjudan Laser GP på Rastaholm, Ekerö Inbjudan Laser GP 3 2019 på Rastaholm, Ekerö Kappsegling: Laser GP 3 2019 Klasser: Laser Standard, Laser Radial och Laser 4.7 Datum: 8-9 Juni 2019 Arrangör: Stockholms Segelsällskap 1. Regler 1.1 Kappseglingen

Läs mer

1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna (KSR) och med Appendix S.

1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna (KSR) och med Appendix S. Seglingsföreskrifter Tävling: Regionkval 1 för Optimistjolle Region 4 Datum: 27-28 juni 2015 Arrangör: Skanörs Båtklubb SKBK 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de

Läs mer

Svenska Laserförbundets tävlingsbestämmelser Laser Master Standard och Laser Master Radial.

Svenska Laserförbundets tävlingsbestämmelser Laser Master Standard och Laser Master Radial. Svenska Laserförbundets tävlingsbestämmelser Laser Master Standard och Laser Master Radial. 1. Först av allt Tack för att du vill medverka i att arrangera GP-serien för Laser. Viktigt! Efter genomförd

Läs mer

INBJUDAN. Kval till Youth Sailing Champions League är en tävling för inbjudna klubbar anslutna till Svenska Seglarförbundet.

INBJUDAN. Kval till Youth Sailing Champions League är en tävling för inbjudna klubbar anslutna till Svenska Seglarförbundet. INBJUDAN Tävling: Datum: Arrangör: Kval till Youth Sailing Champions League 25 26 maj 2019, Sandefjord Norge Svenska Seglarförbundet i samarbete med Norges Seilforbund och Norsk Seilsportsligaen Kval till

Läs mer

SM Master Laser Std Klassmästerskap Master Laser R Dam och Herr 2012 Seglingsföreskrifter

SM Master Laser Std Klassmästerskap Master Laser R Dam och Herr 2012 Seglingsföreskrifter SM Master Laser Std Klassmästerskap Master Laser R Dam och Herr 0 Seglingsföreskrifter 0-08-0 Tävling: SM Master i Laser Std, Klassmästerskap i Laser Radial Dam och Herr. Datum: augusti 0 Arrangör: Båstad

Läs mer

Inbjudan Ulvöregattan 9-11 juli 2015 Bottenhavets största regatta, anno 1909

Inbjudan Ulvöregattan 9-11 juli 2015 Bottenhavets största regatta, anno 1909 Välkommen Vi hälsar alla seglare varmt välkomna till årets Ulvöregattan. Vi satsar på välkända banor för SRS seglarna inför 2015. Bansträckningen för Sea Sea Gnäggen Race, Ulföskrinet och Pelle Melinders

Läs mer

Norrköpings Segelklubb, Norrköpings Segelsällskap, Linköpings Jolleseglare, Motala Segelsällskap, Waldersmarsvik Segelklubb

Norrköpings Segelklubb, Norrköpings Segelsällskap, Linköpings Jolleseglare, Motala Segelsällskap, Waldersmarsvik Segelklubb Seglingsföreskrifter Tävling: Regionkval 3 i region 2 för Optimistjollar Datum: 6-7 september 2014 Arrangör: Medarrangör: Bråvikens Segelsällskap Norrköpings Segelklubb, Norrköpings Segelsällskap, Linköpings

Läs mer

Westerviks Segelsällskap Wikingarna

Westerviks Segelsällskap Wikingarna Westerviks Segelsällskap Wikingarna Inbjuder till Höstpokalen En kappsegling för kölbåtar och flerskrovsbåtar enl. SRS-regeln. Lördagen den 22 augusti 2015 Start på lördagen utanför Notholmen med segling

Läs mer

Oxelösunds Segelsällskap hälsar välkommen till 2015 års

Oxelösunds Segelsällskap hälsar välkommen till 2015 års Oxelösunds Segelsällskap hälsar välkommen till 2015 års BY Inbjudan Tävling: Arkö runt. Datum: 2015-08-22 Arrangör: Oxelösunds segelsällskap 1. Regler 1.1 Kappseglingen genomförs enligt Kappseglingsreglerna

Läs mer

SEGLINGSFÖRESKRIFTER Bana A blå bana

SEGLINGSFÖRESKRIFTER Bana A blå bana SEGLINGSFÖRESKRIFTER Bana A blå bana Tävling: Junior-SM 2016 Klasser: E-jolle killar & tjejer Laser radial killar & tjejer Laser standard killar Datum: 17 21 juni 2016 Arrangör: Jollekappseglarna Västerås

Läs mer

Inbjudan. 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna (KSR) och med Appendix S.

Inbjudan. 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna (KSR) och med Appendix S. Inbjudan Formaterat: Indrag: Vänster: 6,35 cm, Första raden: 1,27 cm Formaterat: Teckensnitt:22 pt Tävling: Delsegling..1 i NSL CB 66 Racer Klass CB66 Racer Datum: Arrangör: 2016-04-30 --- 2016-05-01 Ljungskile

Läs mer

SSF dan. Regler. En tävlande. regattan. visa. period och

SSF dan. Regler. En tävlande. regattan. visa. period och dan egling: APPLY Emtunga Marstrand Cup 2017 för Drake och J70 : 17 18 juni 2017 gör: Marstrands Segelsällskapp (MaSS) Regler Kappseglingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så somm de är definierade

Läs mer

2.1 För att ha rätt att delta i RF:s mästerskapstävlingar skall varje tävlande uppfylla kraven i ISAF Regulation

2.1 För att ha rätt att delta i RF:s mästerskapstävlingar skall varje tävlande uppfylla kraven i ISAF Regulation Inbjudan Tävling: SM 2012, för Neptunkryssare Datum: 2012-08-24 2012-08-26 Arrangör: Gefle Segel Sällskap, Gävle 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade

Läs mer

Tävlingsbestämmelser Svenska E-Jolleförbundet 2015-01-25

Tävlingsbestämmelser Svenska E-Jolleförbundet 2015-01-25 Tävlingsbestämmelser Svenska E-Jolleförbundet 2015-01-25 Tävlingsbestämmelserna beskriver kvalsystemet för uttagning till representationslag för E-jolle samt reglerar genomförande av en elitserie. Innehåll

Läs mer

Seglingsföreskrifter Robline Solo Challenge 2013-08-17 V.1.0

Seglingsföreskrifter Robline Solo Challenge 2013-08-17 V.1.0 Seglingsföreskrifter Robline Solo Challenge 2013-08-17 V.1.0 Tävlingsledare, Start och målfartyg: Kristian Hertzberg 070-893 96 40 eller kanal 72 Arrangerande klubb JBSS: Nicklas Carlsson 076-720 90 19,

Läs mer

Inbjudan för fleetrace (Isv)

Inbjudan för fleetrace (Isv) . Inbjudan för fleetrace (Isv) Tävling: Pelle P Laser Grand Prix 5 2015 Laser Master Cup 3 Klasser: Laser Standard, Laser Standard Master Laser Radial, Laser Radial Master Laser 4.7 Datum: 19 20 september

Läs mer

KLUBBMÄSTERSKAP JOLLE Vänersborgs Segelsällskap

KLUBBMÄSTERSKAP JOLLE Vänersborgs Segelsällskap Inbjudan KLUBBMÄSTERSKAP JOLLE Vänersborgs Segelsällskap Inbjudna klasser: Optimist Grön Optimist Blå Optimist Röd E-Jolle Zoom 8 Laser Datum: Söndag 16:e Oktober 2016 Arrangör: Vänersborgs Segelsällskap

Läs mer

Inbjudan till Jäverön Runt 2015, 30 maj

Inbjudan till Jäverön Runt 2015, 30 maj Inbjudan till Jäverön Runt 2015, 30 maj Karlstads Segelsällskap och Karlstad Kappsglingsförening inbjuder till Jäverön runt, en regatta som går under måttot allt som kan bära segel skall ut på vattnet

Läs mer

Inbjudan Tävling: Datum: Arrangör: Regler Villkor för att delta

Inbjudan Tävling: Datum: Arrangör: Regler Villkor för att delta Inbjudan Tävling: Allsvenskan Segling kval Datum: 7 9 oktober 2016 Arrangör: Svenska Seglarförbundet (SSF) i samarbete med Båstad Båt och Segelsällskap (BBSS) och Sailing Båstad 1. Regler 1.1 Tävlingen

Läs mer

Nautiska Sandhamn Open ORCI och SRS 2015

Nautiska Sandhamn Open ORCI och SRS 2015 Vers 2015-06-02 Kungl Svenska Segel Sällskapet Seglingsföreskrifter Nautiska Sandhamn Open ORCI och SRS 2015 5-7 juni Sandhamn N 59º17,3 O 18º55,3 Tävling: Klasser: Sandhamn Open ORC International med

Läs mer

Sprinttävling för Trissjolle arrangeras 31 juli (separat inbjudan publiceras på www.trissjolle.se)

Sprinttävling för Trissjolle arrangeras 31 juli (separat inbjudan publiceras på www.trissjolle.se) Tävling: Svenskt mästerskap för Trissjolle 2015 Klassmästerskap Juniorer för Trissjolle 2015 i samarrangemang med Arköregattan Sprinttävling för Trissjolle arrangeras 31 juli (separat inbjudan publiceras

Läs mer

GranPrix Arrangören avsäger sig allt ansvar för deltagande båt och besättning. (Deltagande sker på egen risk).

GranPrix Arrangören avsäger sig allt ansvar för deltagande båt och besättning. (Deltagande sker på egen risk). GranPrix 2014-09-06 Kappseglingarna genomförs enligt kappseglingsreglerna KSR (2013-2016) med av svensk standard seglingsföreskrifter Appendix S samt enligt SRS föreskrifter och dessa seglingsföreskrifter.

Läs mer

OPTIMIST FM ESF Esbo Segelförening rf. Esbo, Finland SEGLINGSFÖRESKRIFTER

OPTIMIST FM ESF Esbo Segelförening rf. Esbo, Finland SEGLINGSFÖRESKRIFTER OPTIMIST FM ESF 7-10. 8. 2014 Esbo Segelförening rf Esbo, Finland SEGLINGSFÖRESKRIFTER 1 REGLER - 2016. 1.2 Vid tävlingen tillämpas de nationella FM reglerna för Optimist. 1.3 De internationella klassreglerna

Läs mer

1.2 Appendix TX avdelning B kommer att användas (bifogas inbjudan)

1.2 Appendix TX avdelning B kommer att användas (bifogas inbjudan) Inbjudan till Neptunkryssarpokalen 2019. Tävling: Neptunkryssarpokalen 2019. Datum: 2019-06-15 till 2019-06-16 Arrangör: Nyköpings Segelsällskap 1. Regler 1.1 Kappseglingen genomförs i överensstämmelse

Läs mer

Seglingssektionen inbjuder till Onsdagsseglingar Träningen innehåller 4 seglingar.

Seglingssektionen inbjuder till Onsdagsseglingar Träningen innehåller 4 seglingar. Seglingssektionen inbjuder till Onsdagsseglingar 2019. Träningen innehåller 4 seglingar. Vandringspris till bäst av alla fyra seglingar. Nytt för i år, osäkra seglare medverkar med nationalflagg uppe och

Läs mer

InTime Luleregattan 2016

InTime Luleregattan 2016 Seglingsföreskrifter InTime Luleregattan 2016 Tävling: In Time Luleregattan 2016 för F18, Kölbåtar samt Flerskrov Datum: Från fredag 29 till söndag 31 juli. Arrangör: Luleå Segelsällskap 1. Regler 1.1

Läs mer

Kappsegling: 2-krona SM med Liros Cup Ost (Laser) SM: Svenskt Mästerskap för 2-krona Liros Cup Ost: Laser Standard, Laser Radial & Laser 4.

Kappsegling: 2-krona SM med Liros Cup Ost (Laser) SM: Svenskt Mästerskap för 2-krona Liros Cup Ost: Laser Standard, Laser Radial & Laser 4. Inbjudan Kappsegling: 2-krona SM med Liros Cup Ost 3 2017 (Laser) SM: Svenskt Mästerskap för 2-krona Liros Cup Ost: Laser Standard, Laser Radial & Laser 4.7 Datum: 2017-09-29 2017-10-01 (Liros Cup Ost

Läs mer

Tävlingsbestämmelser

Tävlingsbestämmelser Tävlingsbestämmelser 2018 v05 Tävlingsbestämmelserna beskriver kvalsystemet för uttagning till representationslag för optimistjolle och reglerar genomförande av region- och rikskval samt Lag SM. Innehåll

Läs mer

INBJUDAN MSS KLUBBMÄSTERSKAP 2019

INBJUDAN MSS KLUBBMÄSTERSKAP 2019 0 INBJUDAN MSS KLUBBMÄSTERSKAP 2019 Sprintsegling Alla möter alla, personliga poäng delas ut utefter båtens placering. Ålder eller båttyp skall inte ha någon betydelse och den som har lägst poäng när dagen

Läs mer

SVENSKA SEGLARFÖRBUNDET. Handledning för lärgrupp. Kappseglingsregler

SVENSKA SEGLARFÖRBUNDET. Handledning för lärgrupp. Kappseglingsregler SVENSKA SEGLARFÖRBUNDET Handledning för lärgrupp Kappseglingsregler 2 Introduktion Det här är en lärgruppshandledning som riktar sig till dig som ska vara lärgruppsledare för onlinekursen Kappseglingsregler.

Läs mer

Upsala Segel Sällskap

Upsala Segel Sällskap Upsala Segel Sällskap Inbjudan Kappsegling: Svenskt Mästerskap för 2-krona Klassmästerskap för 2-krona med en besättning under 23 år Klassmästerskap Lag 2-krona (minst tre båtar från samma klubb) Datum:

Läs mer

Nynäshamns Segelsällskap inbjuder till. Hyundai Cup. HSB Race & Restate Race 25 augusti 2012 i Nynäshamn

Nynäshamns Segelsällskap inbjuder till. Hyundai Cup. HSB Race & Restate Race 25 augusti 2012 i Nynäshamn Nynäshamns Segelsällskap inbjuder till Hyundai Cup HSB Race & Restate Race 25 augusti 2012 i Nynäshamn 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna

Läs mer

SEGLINGSFÖRESKRIFTER för Stockholm Cup Optimist Grön 2010

SEGLINGSFÖRESKRIFTER för Stockholm Cup Optimist Grön 2010 SEGLINGSFÖRESKRIFTER för Stockholm Cup Optimist Grön 2010 Kappsegling: Stockholm cup Grön 2010 Datum: 9 maj Arrangör: Viggbyholms Båtklubb Klasser: Optimist Grön 1. Regler 1.1 Kappsegling genomförs enligt

Läs mer