BÄRBAR LUFTKONDITIONERARE ÄGARMANUAL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BÄRBAR LUFTKONDITIONERARE ÄGARMANUAL"

Transkript

1 BÄRBAR LUFTKONDITIONERARE ÄGARMANUAL Innanför hittar du många användbara tips om hur du ska använda och sköta din luftkonditionerare rätt. Bara lite förebyggande skötsel från din sida kan spara dig en hel del tid och pengar under din luftkonditionerares livstid. Var vänlig och läs instruktionerna noggrant innan du börjar använda den här produkten och spara den här manualen för framtida bruk.

2 Läs den här manualen Innanför hittar du många användbara tips om hur du ska använda och sköta din luftkonditionerare rätt. Bara lite förebyggande skötsel från din sida kan spara dig en hel del tid och pengar under din luftkonditionerares livstid. Du hittar många svar på vanliga problem i tabellen över felsökningstips. Om du först går igenom vår tabell över Felsökningstips, kanske du inte alls behöver ringa efter service. SE UPP Kontakta den auktoriserade serviceteknikern för reparation eller underhåll av den här apparaten. Kontakta installatören för installeringen av den här apparaten. Luftkonditioneraren är inte avsedd att användas av små barn eller handikappade personer utan övervakning. Små barn skall övervakas för att se till att de inte leker med luftkonditioneraren. Om strömsladden skall ersättas, skall utbytesarbetet utföras bara av auktoriserad personal. Installationsarbetet måste utföras i enlighet med nationella kopplingsstandarder bara av auktoriserad personal.

3 INNEHÅLL MILJÖPÅPEKANDEN Miljöpåpekande SÄKERHETSÅTGÄRDER Säkerhetsregler Driftförhållanden Elektrisk information BESKRIVNING AV DELARNA Tillbehör Delarnas namn LUFTKONDITIONERARENS EGENSKAPER Bruksanvisning för den elektroniska styrningen DRIFTSANVISNINGAR Driftsanvisningar INSTALLATIONSANVISNINGAR Placering Installation av fönstermonteringssats Installation av utblåsningsslang Dränering av vatten RENGÖRING OCH UNDERHÅLL Rengöring och underhåll TIPS FÖR FELSÖKNING Felsökning OBSERVERA De märkdata som anges på energiskylten baserar sig på installation i testförhållanden av en icke-förlängd utblåsningsslang utan vägganslutning A och B (slangen och vägganslutningarna A och B är listade i instruktionsmanualens förteckning över tillbehör).

4 MILJÖPÅPEKANDE När den här luftkonditioneraren används i de europeiska länderna, måste man iaktta följande information: BORTSKAFFANDE: Gör dig inte av med den här produkten som osorterat hushållsavfall. Det är nödvändigt att samla in sådant här avfall separat för särskild hantering. Det är förbjudet att göra sig av med den här produkten i hushållsavfallet. Det finns flera möjligheter för att göra sig av med den: A) Kommunen har byggt upp insamlingssystem, där man kan göra sig av med elektroniskt avfall åtminstone så att det är avgiftsfritt för användaren. B) När man köper en ny produkt tar återförsäljaren emot den gamla produkten åtminstone avgiftsfritt. C) Tillverkaren tar tillbaka den gamla apparaten för bortskaffande åtminstone avgiftsfritt för användaren. D) Eftersom gamla produkter innehåller värdefulla resurser, kan de säljas åt skrothandlare. Att vilt göra sig av med avfall i skogar och terräng riskerar din hälsa när farliga ämnen läcker ut i grundvattnet och hittar vägen till näringskedjan.

5 SÄKERHETSÅTGÄRDER Säkerhetsregler För att undvika personskador och skador på egendom ska följande anvisningar följas. Felaktig användning på grund av att man ignorerat anvisningarna kan orsaka olägenhet eller skada. Gör alltid så: Din luftkonditionerare ska användas så att den är skyddad mot fukt, t.ex. kondens, vattenstänk osv. Placera eller förvara inte din luftkonditionerare på ett ställe där den kan falla eller dras ned i vatten eller någon annan vätska. Dra omedelbart ut stickkontakten om detta sker. Transportera alltid din luftkonditionerare i upprätt läge och ställ den på ett stadigt, jämnt underlag då den är i bruk. Stäng av produkten då den inte används. Kontakta alltid en behörig person för att utföra reparationer. Om anslutningskabeln är skadad måste den repareras av en kvalificerad reparatör. Håll ett luftavstånd på minst 30 cm på alla sidor runtom apparaten från väggar, möbler och gardiner. Om luftkonditioneraren välter under användning, stäng av apparaten och dra omedelbart ur stickproppen från eluttaget. Använd alltid omkopplaren på kontrollpanelen. Gör aldrig så: Använd inte din luftkonditionerare i ett våtrum såsom ett badrum eller en tvättstuga. Vidrör inte apparaten med våta eller fuktiga händer eller när du är barfota. Tryck inte på knapparna på kontrollpanelen med något annat än dina fingrar. Öppna inte några fasta paneler. Använd aldrig den här apparaten om den inte fungerar som den ska, eller om den har fallit i golvet eller är skadad. Använd aldrig stickproppen för att sätta på och stänga av apparaten. Täck inte över eller ställ något i vägen för luftintagen eller -uttagen. Använd inte farliga kemikalier för att rengöra eller komma i kontakt med apparaten. Använd inte apparaten i närheten av lättantändliga ämnen eller ånga såsom alkohol, insektsmedel, bensin osv. Låt inte barn använda apparaten utan uppsikt. Använd inte den här produkten för andra ändamål än de som beskrivits i den här bruksanvisningen. Spara energi Använd apparaten i rum av rekommenderad storlek. Placera apparaten så att möbler inte kan hindra luftflödet. Håll persienner/gardiner fördragna under de soligaste timmarna på dagen. Håll filtren rena. Håll dörrar och fönster stängda för att hålla sval luft inne och varm luft ute (kylläge) eller hålla varm luft inne och kall luft ute (uppvärmningsläge).

6 Driftförhållanden Luftkonditioneraren skall användas inom nedan angivna temperaturområde: LÄGE RUMSTEMPERATUR KYLLÄGE 17 C(62 F) ~ 35 C (95 F) TORKNING 13 C (55 F) ~ 35 C (95 F) UPPVÄRMNING (värmepumptyp) 5 C (41 F) ~ 30 C (88 F) UPPVÄRMNING (elektrisk uppvärmningstyp) <30 C/88 F Förslag till verktyg för installation av fönstermonteringssatsen 1. Skruvmejsel (mellanstor stjärnskruvmejsel) 2. Måttband eller linjal 3. Kniv eller sax 4. Såg (ifall man måste kapa fönstermonteringssatsen för att fönstret är för smalt för direkt installation)

7 BESKRIVNING AV DELARNA För din säkerhet Förvara eller använd inte bensin eller andra lättantändliga ångor och vätskor i närheten av den här eller någon annan apparat. Undvik brandfara eller elstöt. Använt inte förlängningssladd eller adapterplugg. Modifiera inte anslutningskabeln. VARNING Elektrisk information Försäkra dig om att spänningen i vägguttaget är tillräcklig för den modell du har valt. Den här informationen hittar man på typskylten, som finns på sidan av höljet och bakom gallret. Försäkra dig om att luftkonditioneraren är ordentligt jordad. Ordentlig jordning är viktig för att minimera riskerna för stöt och brand. Strömkabeln är utrustad med en jordad stickpropp för skydd mot elstötar. Din luftkonditionerare måste användas i ett ordentligt jordat vägguttag. Om det vägguttag du tänker använda inte är tillräckligt jordat eller skyddat av en säkring med tidsfördröjning eller en dvärgbrytare, skall du anlita en kvalificerad elektriker för att installera det rätta uttaget. Se till att uttaget är åtkomligt efter installationen av apparaten. Tillbehör DELAR: DELARNAS NAMN: MÄNGD: Utblåsningsslang och anslutning B (flat mynning) 1 sats Anslutning B (rund mynning) (X) 1 sats Vägganslutning A (X) 1 st. Expansionsplugg och träskruv (X) 4 st. Fönstermonteringssats och bult 1 sats Skumtätning 3 st. Fjärrkontroll och batteri (bara för modeller med fjärrkontroll) 1 sats Dräneringsslang 1 st. Observera: Valfria delar (X), saknas för en del modeller. Kontrollera att alla tillbehör ingår i förpackningen och vänligen se installationsanvisningarna hur de ska användas. OBSERVERA: Alla illustrationer i den här manualen är bara för förklaringsändamål. Din luftkonditionerare kan vara litet annorlunda. Den faktiska formen gäller.

8 BESKRIVNING AV DELARNA DELARNAS NAMN Framsidan 1 Kontrollpanel 2 Horisontell luftriktare (automatisk swing-funktion) 3 Bärhandtag (båda sidor) 4 Mottagare av fjärrkontrollens signaler 5 Panel Baksidan 6 Övre luftfilter (Bakom gallret) 7 Luftuttag 8 Hjul 9 Luftintag 10 Dräneringsutlopp 11 Luftintag 12 Nedre luftfilter (Bakom gallret) 13 Bottentrågets dräneringsutlopp

9 LUFTKONDITIONERARENS EGENSKAPER BRUKSANVISNING FÖR DEN ELEKTRONISKA STYRNINGEN Bekanta dig noggrant med kontrollpanelen och fjärrkontrollen och alla dess funktioner innan du börjar, följ därefter symbolen för de funktioner du önskar. Apparaten kan styras direkt från apparatens kontrollpanel eller med hjälp av fjärrkontrollen. OBSERVERA: I den här manualen ingår inte fjärrkontrollfunktioner, se den <<Fjärrkontrollanvisning>> som är förpackad tillsammans med apparaten för mer ingående instruktioner. LUFTKONDITIONERARENS KONTROLLPANEL Figur 3 1 Knappen UPP ( ) och NED ( ) Används för att justera (öka/minska) temperaturinställningarna (i steg på 1 C / 2 F) inom ett område på 17 C (62 F) till 30 C (88 F) eller TIMER -inställningen inom en tidsrymd på 0~24 h. OBSERVERA: Styrningen kan visa temperaturen i celsiusgrader eller fahrenheitgrader. För att byta om från den ena till den andra, tryck på Upp och Ned -knapparna samtidigt i 3 sekunder. 2 Knappen SWING Använd den här knappen för att slå på/stänga av den automatiska swing-funktionen eller låsa luftriktaren i önskat läge. 3 Knappen SLEEP (sömn) Används för att sätta igång SLEEP -funktionen. 4 MODE-knappen Används för att välja lämpligt driftläge. Varje gång du trycker på knappen, väljs ett driftläge i ordningsföljden autoläge (AUTO), kylläge (COOL), avfuktarläge (DRY), uppvärmningsläge (HEAT) (saknas i modeller med endast kylning) och fläktläge (FAN). Lägesindikatorlamporna tänds vid respektive läge. 5 Knappen POWER Strömmen slås till/från. 6 Knappen FAN (fläkt) Tryck för att välja fläktens hastighet bland fyra steg LOW (låg), MED (mellan) (på vissa modeller), HIGH (hög) och AUTO. Indikatorlampan för fläkthastigheten lyser under olika hastigheter förutom AUTO - hastighet. Då man väljer AUTO -fläkthastighet är alla fläktindikatorlampor släckta. 7 Knappen TIMER

10 Används för att börja starttiden för AUTO ON och stopptiden för AUTO OFF -programmet, i samband med knapparna och. 8 LED-displayen Visar den inställda temperaturen i C eller F och Auto-timer -inställningarna. I lägena DRY (avfuktning) och FAN (fläkt) visar den rumstemperaturen.

11 DRIFTSANVISNINGAR Felkoder: E1- Fel i rumstemperatursensorn - Koppla från apparaten och koppla i den igen. Beställ service om felet upprepas. E2- Fel i avdunstarens temperatursensor - Koppla från apparaten och koppla i den igen. Beställ service om felet upprepas. E4- Förbindelsefel i displaypanelen - Koppla från apparaten och koppla i den igen. Beställ service om felet upprepas. E0- Apparatfel - Koppla från apparaten och koppla i den igen. Beställ service om felet upprepas. Skyddskod: P1- Bottentråget är fullt anslut dräneringsslangen och tappa ut det vatten som samlats. Beställ service om felet upprepas. 9 Visning av INDIKATORLAMPOR - tänds när strömmen (POWER) är tillslagen - tänds när TIMER ON (på) -funktionen är inställd - tänds när TIMER OFF (av) -funktionen är inställd - tänds när funktionen FOLLOW ME (följ mig) är inställd - tänds när funktionen SLEEP (sömn) inställd - tänds när funktionen ION (jon) är inställd. 10 Knappen ION (jon) (tillval) Tryck på knappen ION så kopplas strömmen till jongeneratorn som hjälper att avlägsna pollen och orenheter från luften och fångar dem i filtret. Tryck på den på nytt för att avsluta funktionen. Driftsanvisningar KYLLÄGE - Tryck på knappen MODE tills indikatorlampan COOL tänds. - Tryck på inställningsknapparna eller för att välja den rumstemperatur du önskar. Temperaturen kan ställas in inom intervallet 17 C-30 C/62 F-88 F. - Tryck på knappen FAN SPEED för att välja fläkthastighet. UPPVÄRMNING (saknas på modeller med bara kylning) - Tryck på knappen MODE tills indikatorlampan HEAT tänds. - Tryck på inställningsknapparna eller för att välja den rumstemperatur du önskar. Temperaturen kan ställas in inom intervallet 17 C-30 C/62 F-88 F. - Tryck på knappen FAN SPEED (fläkthastighet) för att välja fläkthastighet. På vissa modeller kan fläkthastigheten inte justeras i läget UPPVÄRMING. AVFUKTNING - Tryck på knappen MODE tills indikatorlampan DRY tänds. - I det här läget kan du inte välja en fläkthastighet eller justera temperaturen. - Håll fönster och dörrar stängda för bästa avfuktningseffekt. - Sätt inte utblåsningsslangen till fönstret. AUTOLÄGE - När du ställer in luftkonditioneraren på AUTO -läge, väljer den automatiskt drift med kylning, uppvärmning (saknas på modeller med bara kylning) eller bara fläkt beroende på vilken temperatur du har valt och rumstemperaturen.

12 - Luftkonditioneraren reglerar automatiskt rumstemperaturen till den temperatur du har ställt in. - I AUTO -läge kan du inte välja fläkthastighet. FLÄKTLÄGE - Tryck på knappen MODE tills indikatorlampan FAN tänds. - Tryck på knappen FAN SPEED för att välja fläkthastigheten. Temperaturen kan inte justeras. - Sätt inte utblåsningsslangen till fönstret. TIMER-funktion - När apparaten är påslagen, tryck först på knappen TIMER, då tänds indikatorlampan TIMER OFF. Den anger att programmet AutoStopp har startat. Tryck på nytt på knappen, indikatorlampan TIMER ON tänds. Den anger att programmet Auto Start har startat. - När apparaten är avstängd, tryck först på knappen TIMER, då tänds indikatorlampan TIMER ON. Den anger att programmet Auto Start har startat. Tryck på knappen igen, så tänds indikatorlampan TIMER OFF. Den anger att programmet Auto Stop har startat. - Tryck på eller håll UPP- eller NED-knappen nedtryckt för att ändra Auto-tiden i steg på 0,5 timmar upp till 10 timmar, därefter i steg på 1 timme upp till 24 timmar. Styrningen räknar ned den tid som återstår till start. - Den valda tiden registreras inom 5 sekunder och systemet återgår automatiskt till att visa den tidigare temperaturinställningen. - Om apparaten stängs av eller sätts på vid vilken som helst tidpunkt eller om man justerar timerinställningen till 0.0 avbryter detta det tidsinställda Autostart/stopp -programmet. - Då det uppträder funktionsstörning (E 1 eller E2), avbryts också det med Autostart/stopp tidsinställda programmet. FÖLJ MIG -läge (på vissa modeller) Denna egenskap kan aktiveras BARA från fjärrkontrollen. Fjärrkontrollen fungerar som en fjärrtermostat som tillåter exakt temperaturkontroll på det ställe där den befinner sig. För att aktivera Följ mig -egenskapen, rikta fjärrkontrollen mot apparaten och tryck på knappen Följ mig. Lampan på apparatens kontrollpanel tänds för att ange att den har mottagit signalen. Den kommer att fortsätta att sända den här signalen tills egenskapen avaktiveras genom att man trycker på knappen Följ mig på nytt. Om apparaten inte mottar Följ mig -signalen under något 7 minuters intervall, kommer apparaten att pipa för att ange att läget Följ mig har upphört. Displayen på fjärrkontrollen anger BARA temperaturen vid fjärrkontrollen. Automatisk swing-funktion Figur 4 ION (jon) -funktion (på vissa modeller) Denna egenskap kan också aktiveras från fjärrkontrollen. För att aktivera jonfunktionen kopplas det ström till anjongeneratorn som hjälper att avlägsna pollen och orenheter från luften. SLEEP-funktion Tryck på den här knappen, så stiger (kylning) eller sjunker (uppvärmning) den inställda temperaturen med 1 C / 2 F inom 30 minuter. Den inställda temperaturen stiger sedan (kylning) eller sjunker (uppvärmning) med ännu 1 C / 2 F efter ytterligare 30 minuter. Den här nya temperaturen kommer att hållas konstant i 7 timmar innan den återgår till den ursprungligen valda temperaturen. Detta avslutar SLEEP-funktionen och apparaten fortsätter att arbeta såsom den ursprungligen programmerades. OBSERVERA: Den här egenskapen är inte tillgänglig i fläktläge (FAN) eller avfuktningsläge (DRY). Andra egenskaper Auto-omstart (på vissa modeller) Om apparaten stängs av oförväntat på grund ett strömavbrott, kommer den automatiskt att starta om med de föregående inställningarna när strömmen är tillbaka. Vänta 3 minuter innan du startar upp igen

13 Efter att apparaten har stannat, kan driften inte startas på nytt förrän efter 3 minuter. Detta är för att skydda apparaten. Driften startas automatiskt efter 3 minuter. Justering av luftflödets riktning Luftriktaren kan justeras automatiskt. Justera luftflödets riktning automatiskt (Figur 4): - Då strömmen är påslagen, öppnas luftriktaren helt. Tryck på knappen SWING på panelen eller fjärrkontrollen för att initiera Auto swing -egenskapen. - Luftriktaren svänger upp och ned automatiskt. - Var vänlig och justera inte luftriktaren manuellt

14 INSTALLATIONSANVISNINGAR INSTALLATIONSANVISNINGAR Placering Luftkonditioneraren ska placeras på ett stadigt underlag för att minimera ljud och vibrationer. För att apparaten ska stå säkert, placera den på ett slätt och plant golv som är tillräckligt starkt för att bära apparaten. Apparaten har trissor för att underlätta placeringen, men den får rullas bara på jämna och plana ytor. Var försiktig när du rullar på mattor. Försök inte rulla apparaten över saker på golvet. Apparaten måste placeras inom räckhåll för ett jordat eluttag med sakenlig nominaleffekt. Placera aldrig några hinder omkring apparatens luftintag eller luftuttag. Lämna ett avstånd på minst 30 cm från väggen för en effektiv luftkonditionering. Installation av fönstermonteringssats Din fönstermonteringssats har utformats för att passa de flesta vertikala och horisontella standardfönster. Det kan dock bli nödvändigt för dig att improvisera/anpassa vissa aspekter av installationsprocedurerna för vissa typer av fönster. Se minimi- och maximifönsteröppningarna i figur 6 och 7. Fönstermonteringssatsen kan fästas med en bult (se figur 7a). Observera: Om fönsteröppningen är mindre än fönstermonteringssatsens nämnda minimilängd, kapa av den bit som har ett hål i så att den passar in i fönsteröppningen. Skär aldrig ut hålet i fönstermonteringssatsen. Horisontellt fönster Figur 5 Fönstermonteringssats Minimum: 67,5 cm (2,22 fot) Maximum: 123 cm (4,04 fot) Horisontellt fönster Figur 6 Fönstermonteringssats Minimum: 67,5 cm (2,22 fot) Maximum: 123 cm (4,04 fot) bult Figur 7 Fönstermonteringssats Figur 7a

15 Installation i ett dubbelhängt skjutfönster INSTALLATIONSANVISNINGAR 1. Kapa skumtätningen (av självhäftande typ) till lämplig längd och fäst den mot fönsterkarmen. Figur Fäst fönstermonteringssatsen mot fönsterkarmen. Justera längden på fönstermonteringssatsen så att den passar tillbredden på fönstret, korta av den justerbara fönstermonteringssatsen om fönstret har en bredd på mindre än 68,5 cm (27 ). Öppna skjutfönstret och placera fönstermonteringssatsen på fönsterkarmen. Figur Kapa skumtätningen (av självhäftande typ) till lämplig längd och fäst den upptill i fönstret. Visas i figur Stäng skjutfönstret säkert mot fönstret. 5. Kapa skumtätningen till lämplig längd och täta glappet mellan det övre skjutfönstret och det yttre skjutfönstret. Visas i figur 11. Skumtätning A (självhäftande typ) Figur 8 Fönstermonteringssats Fönsterkarm Figur 9 Fönstermonteringssats Fönsterkarm Figur10 Skumtätning Figur 11

16 INSTALLATIONSANVISNINGAR Installation i ett skjutfönster 1. Kapa skumtätningen (av självhäftande typ) till lämplig längd och fäst den vid fönsterkarmen. Se figur Fäst fönstermonteringssatsen mot fönsterkarmen. Justera längden på fönstermonteringssatsen så att den passar till bredden på fönstret, korta av den justerbara fönstermonteringssatsen om fönstret har en bredd på mindre än 68,5 cm (27 ). Öppna skjutfönstret och placera fönstermonteringssatsen på fönsterkarmen. Se figur Kapa skumtätningen (av självhäftande typ) till lämplig längd och fäst den ovantill i fönstret. Visas i figur Stäng det glidande skjutfönstret säkert mot fönstret. 5. Kapa skumtätningen till lämplig längd och täta glappet mellan det övre skjutfönstret och det yttre skjutfönstret. Visas i figur 15. Skumtätning A (av självhäftande typ) Figur 12 Fönsterpanel Figur 13 Figur 14 Skumtätning Figur 15

17 INSTALLATIONSANVISNINGAR Installation av utblåsningsslangen: Utblåsningsslangen och anslutningen måste installeras eller avinstalleras i enlighet med driftläget. Kyl- (COOL), uppvärmnings- (HEAT) (värmepumpstyp) eller AUTO-läge Fläkt- (FAN), avfuktnings- (DEHUMIDIFY) eller uppvärmningsläge (HEAT) (av typ elektrisk uppvärmning) Installera Avinstallera 1. Montera fönsteranslutningen B på utblåsningsslangen såsom visas i figur 16 eller figur 17. Se de föregående sidorna hur fönstermonteringssatsen ska installeras. 2. Skjut in utblåsningsslangen i luftuttaget i pilens riktning (Se figur 18). Utblåsningsslangen kan installeras i väggen (Gäller inte enheter utan anslutning A, expansionspluggar och träskruvar bland tillbehören). 1. Gör ett hål i väggen. Installera vägganslutningen A i väggen (utomhus) med hjälp av 4 expansionspluggar och träskruvar, se till att du drar åt ordentligt. (Se figur 19.) 2. Fäst utblåsningsslangen i vägganslutningen A. Observera: Täck för hålet med täcklocket då det inte används. o Slangen kan pressas samman eller dras ut till viss del om det är nödvändigt för installationen, men det är önskvärt att hålla slangens längd så kort som möjligt. VIKTIGT: VIK INTE UTBLÅSNINGSSLANGEN (SE figur 20) Expansionspluggens läge Anslutning A Täcklock Figur 19

18 INSTALLATIONSANVISNINGAR Dränering av vatten: - Dra i avfuktningslägena ut dräneringspluggen på baksidan av apparaten, skruva dit kopplingsdonet (5/8 universalt honkopplingsdon) med en ¾ slang (medföljer ej). För modeller utan avtappningskontakt, fäst dräneringsslangen direkt i hålet. Placera den andra änden av slangen direkt i golvbrunnen i ditt källargolv. Se figurerna Se till att kopplingen mellan dräneringsslangen och hålet i apparaten är tät och låt inte vatten läka ut. - När vattennivån i bottentråget når en i förväg bestämd nivå, kommer apparaten att pipa 8 gånger och den digitala displayen visar P1. När detta inträffar kommer luftkonditionerings/avfuktningsprocessen att avbrytas omedelbart. Fläktmotorn kommer dock att fortsätta att vara i drift (detta är normalt). Flytta försiktigt apparaten till ett dräneringsställe, dra ut den nedre dräneringspluggen och låt vattnet rinna ut (Figur 24). Starta om maskinen tills symbolen P1 försvinner. Beställ service om felet kvarstår. OBSERVERA: Se till att bottendräneringspluggen är satt tillbaka på plats innan apparaten används igen. Dra ut dräneringspluggen Figur 21 Dräneringspluggen Figur 22 Slang för kontinuerligt dränage Figur 23 Figur 24

19 RENGÖRING OCH UNDERHÅLL RENGÖRING OCH UNDERHÅLL VIKTIGT: 1) Se till att du kopplar ifrån apparaten från elnätet innan då påbörjar rengöring eller underhåll. 2) Använd inte bensin, thinner eller andra kemikalier för att rengöra apparaten. 3) Tvätta inte apparaten direkt under en kran eller med hjälp av en vattenslang. Detta kan orsaka elektrisk fara. 4) Om anslutningskabeln är skadad, måste den repareras av tillverkaren eller dess agentur. 1. Luftfilter - Rengör luftfiltret åtminstone varannan vecka för att hindra att fläkten fungerar dåligt på grund av damm. - Uttagning av filtret - Den här apparaten har två filter. Ta tag i det övre filtret och ta ut det i pilens riktning (figur 25), ta sedan ner filtret. Ta bort det nedre filtret genom att lossa skruven och ta ner filtret såsom visas i figur Rengöring Tvätta luftfiltret genom att försiktigt sänka ner det i varmt vatten (ca 40 C / 104 F) med ett neutralt rengöringsmedel. Skölj filtret och låt det torka på en skuggig plats. - Sätt tillbaka filtret Sätt i det övre luftfiltret efter rengöringen och installera det nedre filtret med hjälp av skruven (se figur 26). OBSERVERA: Gallret och luftfiltret hänger samman och kan inte lösgöras från varandra. 2. Apparatens hölje - Använd en luddfri trasa som blötts med ett neutralt rengöringsmedel för att rengöra apparatens hölje. Avsluta med att torka av med en torr och ren trasa. 3. Apparaten står oanvänd under en längre tid - Dra ut dräneringspluggen på baksidan av apparaten och fäst en slang vid dräneringsutloppet. Placera den andra änden av slangen direkt i golvbrunnen i ditt källargolv (Se figurerna 21-23). - Dra ut dräneringspluggen från det nedre dräneringsutloppet och låt allt vatten i bottentråget rinna ut (se figur 24). - Låt apparaten gå i fläktläge under en halv dag i ett varmt rum för att torka insidan på apparaten och hindra att det bildas mögel. - Stäng av apparaten och dra ut sladden, linda upp sladden och bind om den med tejp. Ta ur batterierna ur fjärrkontrollen. - Rengör luftfiltret och sätt det tillbaka.

20 - Koppla loss utblåsningsslangen, förvara den säkert och täck hålet i fönstret eller väggen med täcklocket. Övre filter (ta ut) Ta bort skruvarna och ta ner luftfiltret Figur 25 Övre filter (installera) Installera det nedre filtret genom att använda skruvarna Figur 26

21 FELSÖKNINGSTIPS FELSÖKNING PROBLEM MÖJLIGA ORSAKER FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER 1. Enheten startar inte när - P1 visas i displayfönstret Dränera vattnet i bottentråget. man trycker på knappen on/off - Rumstemperaturen är lägre än den inställda Ställ in temperaturen på nytt. temperaturen (kylläge), - Fönster och dörrar i rummet är inte stängda. Försäkra dig om att alla fönster och dörrar är stängda. - Det finns värmekällor i rummet. Ta bort/stäng av värmekällorna om möjligt. 2. Inte tillräckligt kallt - Utblåsningsslangen är inte tillkopplad eller Koppla till slangen och se till att den kan så är den tilltäppt. fungera ordentligt. - Den inställda temperaturen är för hög. Ställ in lägre temperatur. - Luftfiltret är tilltäppt av damm. Rengör luftfiltret. 4. Hög ljudnivå eller vibrationer - Underlaget är inte helt rakt eller tillräckligt plant Placera apparaten på ett plant och jämnt underlag om möjligt. 5. Gurglande ljud - Ljudet kommer från cirkulationen av kylmedel Det är normalt. inne i luftkonditioneraren. 6. Strömmen stängs av i Den automatiska skyddsfunktionen mot Koppla på igen efter att apparaten uppvärmningsläge överhettning. Då temperaturen vid luftuttaget har svalnat. överstiger 70 C / 158 F, stannar apparaten.

22 Konstruktionen och specifikationerna kan ändras för produktförbättringar utan förhandsmeddelande. Konsultera försäljningsagenturen eller tillverkaren för mer ingående upplysningar.

Drift- och skötselinstruktion

Drift- och skötselinstruktion Portabel luftkonditionering Drift- och skötselinstruktion För KCC Gratulerar till ett bra val av utrustning för att skapa ett gott klimat i din bostad, fritidsstuga eller på din arbetsplats. Utrustningen

Läs mer

Användarhandbok Luftkonditionering Breeze www.trygghandel.se 0771-222030

Användarhandbok Luftkonditionering Breeze www.trygghandel.se 0771-222030 2008-07-08. Sida 1 av 14 Användarhandbok Luftkonditionering Breeze 2008-07-08. Sida 2 av 14 Förord Gratulerar till ditt val av Luftkonditionering Denna manual är generell för fler modeller av luftkonditioneringar,

Läs mer

USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING. Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK

USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING. Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK Tack för att du har valt denna luftkonditionering av högsta kvalitet. Läs denna användarhandbok noga innan du använder apparaten. Vid eventuella

Läs mer

NOVIPro portabel luftkonditionering BRUKSANVISNING

NOVIPro portabel luftkonditionering BRUKSANVISNING NOVIPro portabel luftkonditionering BRUKSANVISNING Innehåll Miljöinformation...3 Gör alltid så här...4 Gör aldrig så här...4 Säkerhetsföreskrifter...4 Spara energi... 5 Driftskick... 5 Rekommenderade verktyg

Läs mer

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING Modell: AC-210 / AC-310 Vänligen läs noggrant igenom bruksanvisningen för att säkerställa korrekt användning, underhåll och installation. Spara manualen för framtida

Läs mer

AT Multifunktionell luftbehandlingsenhet

AT Multifunktionell luftbehandlingsenhet AT-5461 Multifunktionell luftbehandlingsenhet Säkerhet Läs och spara dessa instruktioner Utrustningen kan användas av barn från 8 år och uppåt och personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga

Läs mer

ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE

ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE HN 12362 Bruksanvisning Läs denna bruksanvisning noggrant innan du använder din nya produkt och spara den för framtida bruk. Packa upp terrassvärmaren och kontrollera att alla

Läs mer

365009 / 3650112 luftkonditionering. Användarmanual

365009 / 3650112 luftkonditionering. Användarmanual 365009 / 3650112 luftkonditionering Användarmanual Tack för att du har valt denna utmärkta bärbara luftkonditionerare. Läs manualen noga före användningen. I händelse av problem, kontakta behörig underhållspersonal

Läs mer

MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING

MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING Läs och följ anvisningarna och säkerhetsinstruktionerna inför användning av denna produkt. Spara manualen om du skulle behöva den senare. Kontakta behörig personal

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL. För modell: A002K-17C. Portabel luftkonditionering. Vänligen läs denna manual noggrant för korrekt användande,

INSTRUKTIONSMANUAL. För modell: A002K-17C. Portabel luftkonditionering. Vänligen läs denna manual noggrant för korrekt användande, INSTRUKTIONSMANUAL För modell: A002K-17C Portabel luftkonditionering Vänligen läs denna manual noggrant för korrekt användande, underhåll och installation. FÖRORD Portabla luftkonditioneringar har högt

Läs mer

Flyttbar Luftkonditionerare

Flyttbar Luftkonditionerare Flyttbar Luftkonditionerare Bruksanvisning * Läs igen den här bruksanvisningen och spara den inför framtida bruk. Teknisk data: Attack 47 Kyleffekt 2637 W Strömkälla 230 V, 1-fas Effektförbrukning 830

Läs mer

Final MAT-9KACW IB SV.qxd 22/02/ :32 Page 1. Modell MAT- 9KACW. Luftkonditionerare

Final MAT-9KACW IB SV.qxd 22/02/ :32 Page 1. Modell MAT- 9KACW. Luftkonditionerare Final MAT-9KACW IB SV.qxd 22/02/2006 09:32 Page 1 Modell MAT- 9KACW Luftkonditionerare Final MAT-9KACW IB SV.qxd 22/02/2006 09:32 Page 2 Lära känna luftkonditioneraren Läs igenom de här instruktionerna

Läs mer

KONVEKTORELEMENT. INSTRUKTIONSMANUAL Modell No. PH-ET06AF-1500

KONVEKTORELEMENT. INSTRUKTIONSMANUAL Modell No. PH-ET06AF-1500 KONVEKTORELEMENT INSTRUKTIONSMANUAL Modell No. PH-ET06AF-1500 VAR VÄNLIG SPARA DESSA INSTRUKTIONER VARNING: LÄS DENNA ANVÄNDARMANUAL NOGGRANT INNAN ANVÄNDNING. VARNING VARNING: ELEMENTET FÅR INTE ANVÄNDAS

Läs mer

ILLUSTRATION Ö VER LUFTKONDITIONERARENS FJÄRRKONTROLL

ILLUSTRATION Ö VER LUFTKONDITIONERARENS FJÄRRKONTROLL ILLUSTRATION Ö VER LUFTKONDITIONERARENS FJÄRRKONTROLL Tack så mycket för att du köpt vår luftkonditionerare. Läs denna bruksanvisning noggrant innan du börjar använda din luftkonditionerare. INNEHÅLL Hantering

Läs mer

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering BRUKSANVISNING Mobil luftkonditionering Modell No: 360008/ 360010 Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du använder produkten. Bevara instruktionerna på en trygg plats, eftersom du kan

Läs mer

KCC-735EA DS058:0701 AVFUKTARE DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL. Läs noga igenom denna manual innan inkoppling och användning av aggregatet.

KCC-735EA DS058:0701 AVFUKTARE DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL. Läs noga igenom denna manual innan inkoppling och användning av aggregatet. KCC-735EA DS058:0701 AVFUKTARE DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL Läs noga igenom denna manual innan inkoppling och användning av aggregatet. VARNING - Vinda inte samman elkabeln. - Anslut endast till jordat uttag

Läs mer

RCS-M3500UA PORTABELT KYLAGGREGAT ANVÄNDARMANUAL

RCS-M3500UA PORTABELT KYLAGGREGAT ANVÄNDARMANUAL RCS-M3500UA PORTABELT KYLAGGREGAT ANVÄNDARMANUAL OBS: Läs användarmanualen före användning Viktigt: Aggregatet skall transporteras stående Om aggregatet av någon anledning legat ner skall det placeras

Läs mer

DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P

DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P Avfuktare Instruktionsmanual WASCO 2000 DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P Läs och spara dessa instruktioner för senare bruk INNEHÅLLSFÖRTECKNING Läs noga igenom manualen före användning och spara den som referens.

Läs mer

Dokumentnummer: Bruksanvisning. Utgivningsdatum/ Revidering Sida: 1 LUFTKONDITIONERING. Användarhandbok

Dokumentnummer: Bruksanvisning. Utgivningsdatum/ Revidering Sida: 1 LUFTKONDITIONERING. Användarhandbok Sida: 1 Användarhandbok Sida: 2 Innehåll Användning... 3 Säkerhet... 3 Komponenter... 4 Kontrollpanel... 5 Till / från... 5 + / - tangenter... 5 Driftläge... 5 Vattennivå... 5 Fjärrkontroll... 6 Tangenter

Läs mer

Mobil Aircondition. Svensk Bruksanvisning. Best.nr. 5020

Mobil Aircondition. Svensk Bruksanvisning. Best.nr. 5020 Mobil Aircondition Svensk Bruksanvisning Best.nr. 5020 Innehållsförteckning Instruktion 1 Kontrollpanel - funktioner 2 Fjärrkontroll 4 Rengörning - förvaringsfack 5 Felsökningsguide 6 Installationsinstruktioner

Läs mer

Bruksanvisning Klimatanläggning

Bruksanvisning Klimatanläggning Bruksanvisning Klimatanläggning Snabbguide Sätt i batterierna: Öppna locket på baksidan. Sätt i AAA eller R03 batterier. Sätt på locket. Ställ klockan Tryck på Clock Ställ in tiden. Bekräfta SET Välj önskat

Läs mer

Portabel Luftkonditionering A/C Milan

Portabel Luftkonditionering A/C Milan Portabel Luftkonditionering A/C Milan Vänligen läs denna manual noggrant och spara den för framtida bruk och referens Innehållsförteckning 1. Säkerhetsföreskrifter..1 2. Benämning på delar....2 3. Tillbehör.......2

Läs mer

Modell: MFD10-5050MR 2. Bruksanvisning avfuktare

Modell: MFD10-5050MR 2. Bruksanvisning avfuktare Modell: MFD10-5050MR 2 87 460 30 Bruksanvisning avfuktare Innehåll Varningar 3 Användning och effektivitet 5 Beskrivning av delar 6 Välj rätt funktionsval 7 Förberedelser inför användning 8 Användning

Läs mer

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning AVFUKTARE DH10M Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning Innehåll Lägg vänligen tid på läsa denna manual noggrant och spara den för senare användning. Sida Specifikationer

Läs mer

Användarmanual och bruksanvisning

Användarmanual och bruksanvisning ElectroGEAR Användarmanual och bruksanvisning VÄRMEFLÄKT LÄS ANVISNINGARNA NOGGRANT: Läs och följ alla instruktioner. Förvara instruktionerna på en säker plats för framtida behov. Låt ingen som inte läst

Läs mer

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT. PTC 04

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT.   PTC 04 Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT PTC 04 www.gelia.se 1 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER 1. Läs igenom bruksanvisningen noga innan fläkten används. 2. Kontrollera att nätspänningen har samma värde som anges på typskylten

Läs mer

MOBIL KYLA. mod. KY. Drift- & skötselanvisningar...

MOBIL KYLA. mod. KY. Drift- & skötselanvisningar... MOBIL KYLA mod. KY Drift- & skötselanvisningar... INNEHÅLL Innehåll Tekniska data Fjärkontroll Manöverpanel Funktioner och Inställning av KYLA, AVFUKTNING och ENDAST FLÄKT Funktioner och Inställningar

Läs mer

DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION RT 12-60

DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION RT 12-60 DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION RT 12-60 TRÅDLÖS FJÄRRKONTROLL Vid tryck på denna knapp kan följande funktioner väljas: Endast fläkt Kyldrift Avfuktning Värmedrift Automatisk drift (FAN) (COOLING) (DRY)

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Massagedyna Artikelnummer 7580-1033

B R U K S A N V I S N I N G. Massagedyna Artikelnummer 7580-1033 B R U K S A N V I S N I N G Massagedyna Artikelnummer 7580-1033 1 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Massagedyna Artikelnummer 7580-1033 Följ allltid nedanstående säkerhetsföreskrifter vid användning av massagedynan,

Läs mer

Trådlös fjärrkontroll YB1FA

Trådlös fjärrkontroll YB1FA Change for life 02/2015, ed. 1 Trådlös fjärrkontroll YB1FA Bruksanvisning Luftkonditioneringsanläggningar för bostäder Distributör: Tillfällavägen 15 433 63 Sävedalen www.scanmont.se Tack för att du valde

Läs mer

DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA

DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER 1.Läs noggrant igenom dessa instruktioner innan ni tar aggregatet Idrift. 2. VARNING. Låt inte barn leka med Aggregatet är inte

Läs mer

Invest Living Basic 3.1

Invest Living Basic 3.1 Användarmanual Fjärrkontroll Invest Living Basic. KLIMATSMART Scandinavian heat pumps Innehållsförteckning. Specifikation fjärrkontroll. Manöverknappar -5. Symboler på fjärrkontrollen 6 4. Hur man använder

Läs mer

DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION RP 30-50

DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION RP 30-50 DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION RP 30-50 0101 EG BESKRIVNING Luftkonditioneringsanläggningen består av två enheter som förbindes med köldmedierör och elledningar. Inomhusdelen placeras i det utrymme som

Läs mer

TERRASSVÄRMARE HN Bruksanvisning Läs denna bruksanvisning noggrant innan du använder din nya produkt och spara den för framtida bruk.

TERRASSVÄRMARE HN Bruksanvisning Läs denna bruksanvisning noggrant innan du använder din nya produkt och spara den för framtida bruk. TERRASSVÄRMARE HN 12356 Bruksanvisning Läs denna bruksanvisning noggrant innan du använder din nya produkt och spara den för framtida bruk. Packa upp terrassvärmaren och kontrollera att alla delar finns

Läs mer

MSA FJÄRRKONTROLL MSA-09 MSA-12 MSA-18 MSA-24

MSA FJÄRRKONTROLL MSA-09 MSA-12 MSA-18 MSA-24 MSA FJÄRRKONTROLL MSA-09 MSA-12 MSA-18 MSA-24 Innehåll FJÄRRKONTROLL 1. Specifikation fjärrkontroll... 1 2. Manöverknappar... 2 3. Hantering av fjärrkontroll... 3 3.1 Batterier... 3 3.2 Fjärrkontrolls

Läs mer

FH FH

FH FH BA H AG N O. : 2 4 6 3 3 8 8 6 BA H AG N O. : 2 4 6 2 9 6 7 2 ( C H ) FH-106145.3 FH-106145.4 Swedish Tack för att du har valt en av våra produkter. Läs igenom instruktionerna noga innan du använder produkten,

Läs mer

Portabel luftkonditionering Drift & skötselmanual KCC-29DB

Portabel luftkonditionering Drift & skötselmanual KCC-29DB Portabel luftkonditionering Drift & skötselmanual KCC-29DB FÖR EUR INNEHÅLL Introduktion... Beskrivning av delar... Drift instruktioner... Installationsanvisning... Felsökning... Underhåll... Specifikationer...

Läs mer

Användarhandbok. Luftavfuktare Arctus Fenja 10

Användarhandbok. Luftavfuktare Arctus Fenja 10 Användarhandbok Luftavfuktare Arctus Fenja 10 Innehållsförteckning Viktiga säkerhetsföreskrifter Användningsområde Produkten och dess delar Användarhandledning Knappar och dess funktion Automatisk avfrostning

Läs mer

Modell: TDH-55UM 87 460 35. Bruksanvisning avfuktare

Modell: TDH-55UM 87 460 35. Bruksanvisning avfuktare Modell: TDH-55UM 87 460 35 Bruksanvisning avfuktare Säkerhetsinstruktioner Läs igenom manualen noggrant innan du använder avfuktaren. Kontrollera att apparaten inte har blivit skadad under transporten.

Läs mer

Användarmanual Fjärrkontroll Invest Living ROOM

Användarmanual Fjärrkontroll Invest Living ROOM Användarmanual Fjärrkontroll Invest Living ROOM Scandinavian heat pumps Invest Living ROOM 5 Innehållsförteckning. Specifikation fjärrkontroll. Manöverknappar -5. Symboler på fjärrkontrollen 6 4. Hur man

Läs mer

Portabel luftkonditionering

Portabel luftkonditionering Portabel luftkonditionering Art.nr Modell 36-3299 CONFEE MPN1-09CRN1 Ver. 201107 2 Portabel luftkonditionering Art.nr 36-3299 Modell CONFEE MPN1-09CRN1 Läs igenom hela bruksanvisningen före användning

Läs mer

LUFTKONDITIONERING VÄRMEPUMP Manual Fjärrkontroll Typ MRW-TH01 och MRW-TH00

LUFTKONDITIONERING VÄRMEPUMP Manual Fjärrkontroll Typ MRW-TH01 och MRW-TH00 LUFTKONDITIONERING VÄRMEPUMP Manual Fjärrkontroll Typ MRW-TH01 och MRW-TH00 99273R0-2009-10-03 DB98-15731A(3) 1(10) Med reservation för ändring Innehåll Trådlös fjärrkontroll - Knappar och Display...3

Läs mer

VATTENKOKARE BRUKSANVISNING

VATTENKOKARE BRUKSANVISNING VATTENKOKARE BRUKSANVISNING MODELL: BKE1700 Läs bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda kokaren och spara den för framtida behov. SÄKERHET! 1. Läs anvisningarna före användning. 2. Kontrollera

Läs mer

KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16. Drift och skötselmanual

KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16. Drift och skötselmanual KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16 Drift och skötselmanual Installation OBS! aggregatet skall endast installeras av kunniga personer. Placering Placera inte vid/i: - salthaltig omgivning tex

Läs mer

BASIC / MAXI. LUFT/LUFT VÄRMEPUMP FJÄRRKONTROLLSMANUAL RG35/

BASIC / MAXI.  LUFT/LUFT VÄRMEPUMP FJÄRRKONTROLLSMANUAL RG35/ LUFT/LUFT VÄRMEPUMP FJÄRRKTROLLSMANUAL BASIC / MAXI www.investliving.se RG5/6 0005 Tack för att du valt en av våra produkter. Vänligen läs användarmanualen innan användning. Innehållsförteckning Hantering

Läs mer

RDH-Z80U SORPTIONS-AVFUKTARE BRUKSANVISNING

RDH-Z80U SORPTIONS-AVFUKTARE BRUKSANVISNING RDH-Z80U SORPTIONS-AVFUKTARE BRUKSANVISNING LÄS BRUKSANVISNINGEN INNAN DU ANVÄNDER AGGREGATET OCH BEHÅLL DEN FÖR FRAMTIDA BRUK 802 EGENSKAPER 1. Miljövänlig. Ingen kompressor och inget köldmedium. 2. Låg

Läs mer

ELVISP BRUKSANVISNING

ELVISP BRUKSANVISNING ELVISP BRUKSANVISNING Modell: BBR1000 Läs bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda vispen och spara den för framtida behov. SÄKERHET! Tänk på att alltid sätta säkerheten främst när du använder

Läs mer

Modell: DH-400/A 87 460 31. Bruksanvisning avfuktare

Modell: DH-400/A 87 460 31. Bruksanvisning avfuktare Modell: DH-400/A 87 460 31 Bruksanvisning avfuktare Innehåll Varningar 3 Användning och effektivitet 5 Beskrivning av delar 6 Välj rätt funktionsval 8 Förberedelser inför användning 10 Användning 12 Underhåll

Läs mer

INFORMATION OM FUKT All luft innehåller en viss mängd vatten i ångform. Mängden ånga fastslår omgivningens luftfuktighet.

INFORMATION OM FUKT All luft innehåller en viss mängd vatten i ångform. Mängden ånga fastslår omgivningens luftfuktighet. INFORMATION OM FUKT All luft innehåller en viss mängd vatten i ångform. Mängden ånga fastslår omgivningens luftfuktighet. Luftens kapacitet att innehålla vattenånga är större ju högre temperatur luften

Läs mer

DRIFT & SKÖTSELINSTRUKTIONER RP 50

DRIFT & SKÖTSELINSTRUKTIONER RP 50 TIMER ON DRIFT & SKÖTSELINSTRUKTIONER RP 50 Luftutblåsning Luftkonditioneringsanläggningen består av två enheter som är förbundna med köldmedierör samt elkablar. Inomhusdelen placeras i utrymme som skall

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA INSTRUKTIONSMANUAL MA100ROS MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA

INSTRUKTIONSMANUAL MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA INSTRUKTIONSMANUAL MA100ROS MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA INSTRUKTIONSMANUAL MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA INSTRUKTIONSMANUAL MA100ROS MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA Struktur Kära kund, Vänligen läs noga igenom hela denna användarmanual innan du

Läs mer

Industriell avfuktare. Teollinen kosteudenpoistaja. Industrial Dehumidifier

Industriell avfuktare. Teollinen kosteudenpoistaja. Industrial Dehumidifier Modell / Malli / Model: DY-85L 87 460 39, 43-44 SE BRUKSANVISNING Industriell avfuktare FI KÄYTTÖOHJEET Teollinen kosteudenpoistaja EN INSTRUCTION MANUAL Industrial Dehumidifier SE GENERELL INFORMATION

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Portabel luftkonditionering Artikelnummer 9075-1062

B R U K S A N V I S N I N G. Portabel luftkonditionering Artikelnummer 9075-1062 B R U K S A N V I S N I N G Portabel luftkonditionering Artikelnummer 9075-1062 1 Portabel luftkonditionering Artikelnummer 9075-1062 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Säkerhetsföreskrifter... 3 4 Tillbehör... 5 Diagram

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Fotmassage Artikelnummer 7580-1040

B R U K S A N V I S N I N G. Fotmassage Artikelnummer 7580-1040 B R U K S A N V I S N I N G Fotmassage Artikelnummer 7580-1040 1 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Fotmassage Artikelnummer 7580-1040 Följ nedanstående säkerhetsföreskrifter noggrant när du använder fotmassagen, särskilt

Läs mer

DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION RC 18-48

DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION RC 18-48 KASETTMONTERAD SPLIT DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION RC 18-48 990625 KASETTMONTERAD SPLIT Luftkonditioneringsanläggningen består av två enheter som förbindes med köldmedierör och elledningar. Inomhusdelen

Läs mer

KCC 816-820EA DS046:0822 AVFUKTARE DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL

KCC 816-820EA DS046:0822 AVFUKTARE DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL KCC 816-820EA DS046:0822 AVFUKTARE DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL UNDERHÅLL Se till att aggregatet är spänningslöst genom att ta ur kontakten, innan underhåll/service påbörjas. 1) Rengörning av höljet: A. Torka

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. Trådlös fjärrkontroll YB1FA SVENSKA. Drift- och skötselmanual Fjärrkontroll YB1FA

ANVÄNDARMANUAL. Trådlös fjärrkontroll YB1FA SVENSKA. Drift- och skötselmanual Fjärrkontroll YB1FA ANVÄNDARMANUAL Trådlös fjärrkontroll YB1FA Tack för att du valde en INNOVA produkt. För korrekt användning, läs denna manual noggrant innan enheten tas i drift och förvara den lättåtkomligt för senare

Läs mer

VATTENKOKARE WK-2015SC

VATTENKOKARE WK-2015SC VATTENKOKARE WK-2015SC ANVÄNDARMANUAL 1 Läs denna användarmanual noggrant innan vattenkokaren tas i bruk. Manualen innehåller viktig information för vattenkokarens användning och underhåll. SYMBOLER I

Läs mer

WUB5511 Elektrisk Värmefilt

WUB5511 Elektrisk Värmefilt WUB5511 Elektrisk Värmefilt Svensk Bruksanvisning Läs alltid först igenom bruksanvisningen och spara den för framtida hänvisningar Sid 2 VIKTIGA anvisningar! Spara för framtida bruk! VARNING: EJ avsedd

Läs mer

Art BAIN MARIES VATTENBAD ANVÄNDARHANDBOK

Art BAIN MARIES VATTENBAD ANVÄNDARHANDBOK Art 90011 BAIN MARIES VATTENBAD ANVÄNDARHANDBOK Vi är glada att du har valt vår produkt 90011 BAIN MARIES. Produkten har en modern och smart design och är producerad av stål med hög kvalitet. För att du

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Värmemadrass Artikelnummer 7580-1031

B R U K S A N V I S N I N G. Värmemadrass Artikelnummer 7580-1031 B R U K S A N V I S N I N G Värmemadrass Artikelnummer 7580-1031 1 Värmemadrass Artikelnummer 7580-1031 Värmemadrassen har 4 olika värmenivåer och har timer där automatisk avstänging kan väljas mellan

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006

B R U K S A N V I S N I N G. Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 B R U K S A N V I S N I N G Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 1 Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs bruksanvisningen noggrant före första användning och spara

Läs mer

***EAV* NS***LHXEA MSP DH***EAV* NS***SDXE*

***EAV* NS***LHXEA MSP DH***EAV* NS***SDXE* DRIFT & SKÖTSEL CAC Kanalansluten Slim EH ***EAV* NS***LHXEA MSP DH***EAV* NS***SDXE* Luftkonditionering (Kyla och Värme) 11-12-13 D99327R0 1/11 Innehåll Säkerhetsanvisningar vid Drift...3 Säkerhetsanvisningar

Läs mer

Bruksanvisning. Vattenkokare. Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens.

Bruksanvisning. Vattenkokare. Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens. Bruksanvisning Vattenkokare Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens. 1. Viktiga instruktioner Vänligen läs dessa instruktioner noggrant innan du använder apparaten första

Läs mer

Användarmanual. Modell: SLIM M602W / M602SS

Användarmanual. Modell: SLIM M602W / M602SS Användarmanual Modell: SLIM M602W / M602SS Användarmanual till HN 8395 och HN 8397 spisfläkt slim M602W / M602SS VIKTIGT Läs denna användarmanual noggrant innan installation och användning av spisfläkten.

Läs mer

TPi Klimatimport AB www.tpiab.com info@tpiab.com

TPi Klimatimport AB www.tpiab.com info@tpiab.com DRIFT & SKÖTSELANVISNING Portabel Luftkonditionering Läs igenom denna instruktion noga innan aggregatet tas i drift. TPi Klimatimport AB www.tpiab.com info@tpiab.com INNEHÅLL Säkerhet Varning OBS! Underhåll

Läs mer

Freecom RDH-Z80U-T ECHODRY SORPTIONSAVFUKTARE FÖR KRYPGRUNDER

Freecom RDH-Z80U-T ECHODRY SORPTIONSAVFUKTARE FÖR KRYPGRUNDER Freecom RDH-Z80U-T ECHODRY SORPTIONSAVFUKTARE FÖR KRYPGRUNDER BRUKSANVISNING LÄS BRUKSANVISNINGEN INNAN DU ANVÄNDER AGGREGATET OCH BEHÅLL DEN FÖR FRAMTIDA BRUK. 2008-11-21 2009-06-04 EGENSKAPER 1. Miljövänlig.

Läs mer

Saromica Perkolator, kaffemaskin

Saromica Perkolator, kaffemaskin Saromica Perkolator, kaffemaskin Modell Saromica 6005 / Saromica 6010 / Saromica 6015 Bruksanvisning 1 1. Allmän information Läs noga igenom bruksanvisningen med viktig information för säker och korrekt

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Dammsugare Artikelnummer 9015-1151 (lila), 9015-1152 (grön)

B R U K S A N V I S N I N G. Dammsugare Artikelnummer 9015-1151 (lila), 9015-1152 (grön) B R U K S A N V I S N I N G Dammsugare Artikelnummer 9015-1151 (lila), 9015-1152 (grön) 1 Dammsugare Artikelnummer 9015-1151 (lila), 9015-1152 (grön) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER BRUKSANVISNING Läs bruksanvisningen

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK. Fjärrkontroll BRC315D7

ANVÄNDARHANDBOK. Fjärrkontroll BRC315D7 ANVÄNDARHANDBOK 1 3 2 1 4 11 NOT AVAILABLE 12 6 5 5 7 8 14 9 10 19 17 18 21 13 20 15 16 1 TACK FÖR ATT DU KÖPT DEN HÄR FJÄRRKONTROLLEN. LÄS HANDBOKEN NOGA INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA UTRUSTNINGEN. SPARA HANDBOKEN

Läs mer

UNDERHÅLL OCH RENGÖRING AV APPARATEN

UNDERHÅLL OCH RENGÖRING AV APPARATEN VID FÖRSTA ANVÄNDNING Anslut stickkontakten till eluttaget. På vissa modeller kan en ljudsignal höras, detta betyder att temperaturlarmet har aktiverats: Tryck på knappen som tystar ljudlarmet. Anmärkning:

Läs mer

KCC-267ES och KCC-357ES

KCC-267ES och KCC-357ES Användarmanual för KCC-267ES och KCC-357ES Portabel luftkonditionering DS177:1011 1 Introduktion Tack för att du valt denna luftkonditionering för att tillfredsställa dina och din familjs alla Hemkomfort

Läs mer

! Wood s avfuktare. Manual till MDC 16, MDC 20 serien. " Läs och spara denna manual för framtida bruk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

! Wood s avfuktare. Manual till MDC 16, MDC 20 serien.  Läs och spara denna manual för framtida bruk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wood s avfuktare Manual till MDC 16, MDC 20 serien " Läs och spara denna manual för framtida bruk Innehåll Grattis Till köpet av en kvalitetsavfuktare från Wood s Wood s avfuktare är inte bara Skandinaviens

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNINGAR SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL

INSTALLATIONSANVISNINGAR SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL INSTALLATIONSANVISNINGAR SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL PORTABEL LUFTKYLARE Läs den här handboken Handboken innehåller många användbara tips om hur man använder och underhåller din luftkonditionering på ett korrekt

Läs mer

Drift & Skötsel Samsung Ceiling

Drift & Skötsel Samsung Ceiling Drift & Skötsel Samsung Ceiling 2009-12-01 - D99279R0 1(10) Reservation för eventuella ändringar Innehåll Säkerhetshetsanvisninger... Sid 2 Inomhusdel översikt...sid 3 Underhåll...Sid 4 Funktioner aktiverade

Läs mer

23S. Instruktionsmanual. Flyttbar luftkonditionering. Traktorgatan2 745 37 Enköping Tel:0171-47 90 75 Fax:0171-44 00 97 E-post: info@kinnan.

23S. Instruktionsmanual. Flyttbar luftkonditionering. Traktorgatan2 745 37 Enköping Tel:0171-47 90 75 Fax:0171-44 00 97 E-post: info@kinnan. Flyttbar luftkonditionering 23S Instruktionsmanual Traktorgatan2 745 37 Enköping Tel:0171-47 90 75 Fax:0171-44 00 97 E-post: info@kinnan.se Traktorgatan2 745 37 Enköping Tel:0171-47 90 75 Fax:0171-44 00

Läs mer

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Spisfläkt Sunda SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen

Läs mer

Portabel Luftkonditionerare (lokala luftkonditionerare) Bruksanvisning

Portabel Luftkonditionerare (lokala luftkonditionerare) Bruksanvisning Portabel Luftkonditionerare (lokala luftkonditionerare) Bruksanvisning Inuti i bruksanvisningen hittar du många bra tips om hur du använder och underhåller din luftkonditionerare på rätt sätt. Lite förebyggande

Läs mer

Drift & Skötsel Samsung 1 Way Kassett och Slim 1 Way Kassett

Drift & Skötsel Samsung 1 Way Kassett och Slim 1 Way Kassett Drift & Skötsel Samsung 1 Way Kassett och Slim 1 Way Kassett 2009-12-01 - D99281R0 1(8) Reservation för eventuella ändringar Innhåll Säkerhetsanvisninger... Sid 2 Inomhusdel översikt...sid 4 Underhåll...Sid

Läs mer

KCC-520DB AVFUKTARE DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL

KCC-520DB AVFUKTARE DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL KCC-520DB AVFUKTARE INNEHÅLL BESKRIVNING AV KOMPONENTER FUNKTIONSBESKRIVNING 1 DRIFTINSTRUKTIONER 2 PERMANENT KONDENSA VLOPP 3 VARNING 4 UNDERHÅLL/NÖDF ALL 5 TEKNISK A DATA 6 DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL SPÄNNING

Läs mer

INSTALLATIONS- OCH ANVÄNDARMANUAL

INSTALLATIONS- OCH ANVÄNDARMANUAL INSTALLATIONS- OCH ANVÄNDARMANUAL 1 och 2 ZONER s VINKYLARE Fristående och inbyggda 2009-09-01 Sid. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1- ÖVERSIKT...3 2- VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR...4 3- FÖRBEREDELSE & INSTALLATIONSANVISNINGAR...5

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 B R U K S A N V I S N I N G Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 1 Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Asksugen/grovsugen ska inte användas nära lättantändliga eller

Läs mer

Drift- och skötselinstruktion KCC-21EB

Drift- och skötselinstruktion KCC-21EB Portabel luftkonditionering Drift- och skötselinstruktion KCC-21EB DS106:0804 Gratulerar till ett bra val av utrustning för att skapa ett gott klimat i din bostad, fritidsstuga eller på din arbetsplats.

Läs mer

Manual och skötselinstruktioner.

Manual och skötselinstruktioner. Manual och skötselinstruktioner. KitchenFriend Sous Vide Cirkulator SV 1300 VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Vid användning av elektriska apparater skall grundläggande säkerhetsföreskrifterna alltid följas,

Läs mer

Platsen för placering av äggkläckningsapparaten bör vara så pass ventilerad och torr så att temperaturen är konstant ca 17-23 C.

Platsen för placering av äggkläckningsapparaten bör vara så pass ventilerad och torr så att temperaturen är konstant ca 17-23 C. Innan användning. Innan maskinen används för första gången, ta del av denna bruksanvisning, teknisk data, och kontrollera att följande är med: bruksanvisning termometer (Fahrenheit) metalllåda för termometer

Läs mer

/126149/ (19195)

/126149/ (19195) Spisfläkt Sunda 991.0384.549/126149/2015-10-02 (19195) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda

Läs mer

Användarmanual KCC-21EB. Användarmanual för KCC-21EB. Portabel luftkonditionering DS179:1102

Användarmanual KCC-21EB. Användarmanual för KCC-21EB. Portabel luftkonditionering DS179:1102 Användarmanual för KCC-21EB Portabel luftkonditionering DS179:1102 1 Introduktion Tack för att du valt denna luftkonditionering för att tillfredsställa dina och din familjs alla Hemkomfort krav för hem,

Läs mer

Drift & Skötsel Samsung 4 Way kassett

Drift & Skötsel Samsung 4 Way kassett Drift & Skötsel Samsung 4 Way kassett D99274R0-2009-11-12 1(8) Reservation för eventuella ändringar Innehåll Säkerhetsanvisningar...Side 2 Inomhusdel översikt...side 4 Underhåll...Side 4 Funktioner aktiverat

Läs mer

BRUKSANVISNING PORTABEL LUFTKONDITIONERING

BRUKSANVISNING PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING PORTABEL LUFTKONDITIONERING 362009 / 362012 TILL FRAMTIDA BRUK INNEHÅLL Kort inledning. 1 Säkerhetsföreskrifter 2 Tekniska specifikationer.... 4 Namn på delar...... 5 Tillbehör.. 6 Kontrollpanel

Läs mer

Manual - SE Modell: VCM40A16L

Manual - SE Modell: VCM40A16L Manual - SE Modell: VCM40A16L Läs denna bruksanvisning noggrant innan du använder din nya produkt och spara den för framtida bruk. Viktiga säkerhetsåtgärder: Läs denna bruksanvisning noggrant innan du

Läs mer

Sandberg mobil luftkonditionering 99405

Sandberg mobil luftkonditionering 99405 Användaranvisning Sandberg mobil luftkonditionering 99405 Läs igenom och förstå denna anvisning innan produkten installeras och startas. Vid frågor, kontakta tillverkaren eller närmaste återförsäljare.

Läs mer

1 / 8 SPISFLÄKT SUNDA 2 / 8 S INSTALLATION Spisfläkt Sunda är avsedd för montering under, infälld eller mellan skåp. Fläkten är utrustad med Easy-Clean motorpaket, halogenlampor och metalltrådsfilter.

Läs mer

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING 1 Översikt 2 Säkerhetsanvisningar När du använder elektrisk utrustning bör du alltid tänka på följande: Läs alla anvisningar innan du börjar använda löpbandet. FARA! Undvik

Läs mer

RHOSS IDROWALL Fläktluftkylare/värmare Idrowall MPCB och MPCV

RHOSS IDROWALL Fläktluftkylare/värmare Idrowall MPCB och MPCV RHOSS IDROWALL Fläktluftkylare/värmare Idrowall 22-33-44 MPCB och MPCV 1/8 I.4.3 FJÄRRKONTROLL (KPCM) I.4.3.3 Inställning av luftriktare Inställning kan göras i 5 lägen eller i ett autoläge, där luftriktaren

Läs mer

SÄRSKILD INFORMATION OM APPARATER MED KYLGASEN R410A*

SÄRSKILD INFORMATION OM APPARATER MED KYLGASEN R410A* Varningar Använd inte apparaten på annat sätt än det som anges i detta häfte. Dessa instruktioner är inte avsedda att täcka alla tänkbara förhållanden och situationer som kan uppstå, utan du måste alltid

Läs mer

Manual. Ultrasonisk Luftfuktare HACE MJS-400 - HACE MJS-500

Manual. Ultrasonisk Luftfuktare HACE MJS-400 - HACE MJS-500 Manual Ultrasonisk Luftfuktare HACE MJS-400 - HACE MJS-500 Viktiga säkerhetsföreskrifter Plocka aldrig isär, laga eller förändra denna maskin. Service måste utföras av utbildad servicepersonal. Förändringar

Läs mer

CITRUS JUICER CJ 7280

CITRUS JUICER CJ 7280 SV CITRUS JUICER CJ 7280 H A G B F E C D 3 SÄKERHET OCH INSTÄLLNINGAR Läs den här bruksanvisningen noggrant innan du använder enheten! Följ alla säkerhetsanvisningar för att undvika skador på grund av

Läs mer

1 / 8 SUNDA ALLIANCE 2 / 8 S INSTALLATION Spisfläkt Sunda Alliance är avsedd för montering under, infälld eller mellan skåp. Fläkten har transformator för reglering av centralfläkt samt möjligheter till

Läs mer

Fjärrkontroll (RC08A) fläktluftkylare HAW

Fjärrkontroll (RC08A) fläktluftkylare HAW Fjärrkontroll (RC08A) fläktluftkylare HAW 007-009 - 018-022 1.6 4.7 kw 2.1 5.85 kw 2013-01-29 D99343R1 1/8 DISPLAY Information som visas när fjärrkontrollen är aktiverad. Driftläge Automatisk Värme Kyla

Läs mer

VINKYL. Modell: CW-25FD2. Bruksanvisning

VINKYL. Modell: CW-25FD2. Bruksanvisning VINKYL Modell: CW-25FD2 Bruksanvisning 1 Index I. Allmänna säkerhetsföreskrifter...3 II. Tekniska data...4 III. Ritning över delarna...4 IV. Kopplingsschema..5 V. Användning..5 VI. Särskilda försiktighetsåtgärder...6

Läs mer