Brandombudsmapp. Innehållsförteckning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Brandombudsmapp. Innehållsförteckning"

Transkript

1 Ingår i Miljöledningssystem Dokumentkategori: Rutin Enhet: Capio St Görans Sjukhus Dokumentägare: Sven Kamperin, Säkerhetschef CStG Dokumentförfattare: Stefan Ryskåsen Dokumenttyp: Styrande Giltigt från: Giltigt till: Tills vidare Brandombudsmapp Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Arbetsuppgifter Brandombud 3. Brandskydd - Allmänt - Detektorer - Sprinkler - Handbrandsläckare mm. 4. Varselmärkning 5. Brandlarm - Larmanläggning - Utlöst brandlarm/larmsignaler - Brandorganisation - Brandföreskrifter 6. Områdeskarta STG 7. Policys - Säkerhetspolicy - Brandskyddspolicy 8. Kontaktpersoner 9. Rutiner för brandsäkerhetsrunda - Tillstånd brandfarliga varor - Checklistor 10. Incidentrapport 11. Eget material Sida: 1 (42)

2 Hej och välkommen som brandombud i Capio S:t Görans brandskyddsorganisation. En uppgift lätt att brinna för! Att vara brandombud är en enkel och rolig uppgift som inte kräver några speciella förkunskaper. Det viktigaste är ett engagemang och intresse för brandfrågor, ett intresse som förhoppningsvis också utvecklas och växer med tiden. Vi hoppas också att Du kan entusiasmera dina arbetskamrater och får dem intresserade av att arbeta för en säker arbetsmiljö. Ämnesområdet brandskydd innehåller mycket som är bra att kunna var Du än befinner Dig, hemma, på jobbet eller på semester. Till Din hjälp i uppgiften som brandombud finns denna mapp. Mappen kan Du själv komplettera med det som Du tycker är viktigt och som passar Er arbetsplats. I innehållsförteckningen ser Du vad mappen innehåller. Förhoppningsvis finner Du en hel del som Du kan ha glädje av i din uppgift som brandombud. I mappen finns det också en enkel instruktion vad ett brandombud förväntas göra. Om du får utrymme och tid till annat som Du vill göra inom ämnet eller tycker är viktigt, så är det positivt och helt ok. Det är bra att Du som brandombud försöker träffa alla nyanställda (även timanställda och vikarier) under deras introduktion och att Du uppgraderar Dina arbetskamrater regelbundet. Som Du vet är ju en kedja aldrig starkare än dess svagaste länk Brandskyddet skall finnas med som en stående punkt på APT. Använd det för information eller en eventuell demonstration. Varje år inbjuds Du också till en utbildningsträff med andra brandombud. Utbildningen ger oss möjlighet att öva sådant vi inte kan göra på sjukhusområdet. Jag är mycket tacksam om Du håller mig informerad om Ni byter brandombud eller har synpunkter/frågor som kan vara av värde för ämnet eller för Din/vår arbetsplats. Du är alltid välkommen att vända Dig till mig eller säkerhetschefen Sven Kamperin. Vi ser till att Du får svar på Dina frågor och om Du vill kommer vi på besök till Din arbetsplats. Lycka till! Med vänlig hälsning Stefan Ryskåsen, Brand & Säkerhetssamordnare, Capio S:t Görans Sjukhus Tel Mobil: Sida: 2 (42)

3 Inledning En brand är något av det värsta som kan hända ett företag eller organisation. Varje år inträffar ca 9000 bränder på arbetsplatserna i Sverige. Dessa bränder orsakar skador för ca 4 miljarder kronor. Den ekonomiska biten är dock inte allt, många mister sitt arbete p.g.a. bränder. Det är naturligt att företag och organisationer värnar om sin personal och sina tillgångar genom ett aktivt brandskyddsarbete. Det finns lagar som styr ett företags brandskyddsarbete. De viktigaste är Lagen om skydd mot olyckor och Arbetsmiljölagen. Enligt Lagen om skydd mot olyckor skall ägare eller innehavare av byggnader vidta åtgärder för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand. Dessa åtgärder kan vara av teknisk karaktär men innefattar även utbildning och övning. Enligt Arbetsmiljölagen skall arbetstagare erhålla tillräcklig information och utbildning för att kunna utföra sitt arbete på ett säkert sätt. Detta omfattar kunskaper om säkerheten på arbetsplatsen såsom åtgärder vid brand, hot, stöld, etc. Det är inte räddningstjänsten/brandkåren som ansvarar för verksamhetens brandskydd utan det är fastighetsägaren/nyttjaren själv som har ansvaret. Organisation Capio S:t Görans sjukhus (CStG) har en brandskyddspolicy. Denna policy slår fast den viljeriktning som företaget skall ha i sitt brandskyddsarbete och utgör den grundprincip och säkerhetsnivå som skall gälla för brandskyddet på S:t Görans sjukhus område och dess satellitenheter. StG har en brandskyddsspecialist som arbetar på CStG:s säkerhetsavdelning. Alla enheter på S:t Görans sjukhusområde är genom säkerhetsavtal anslutna till CStG:s brandskyddsorganisation. Även fastighetsägaren Locum har en brandsäkerhetsansvarig. Locums driftentreprenör på sjukhusområdet heter Dalkia. Dalkia sköter om det löpande tekniska brandskyddsarbetet. De åtgärdar fel på släckutrustning, larmutrustning, testar brandlarm m.m. Varje avdelning/enhet på sjukhusområdet skall ha ett eller flera brandombud. Brandombudet skall, på delegering från ansvarig arbetsledare, löpande kontrollera arbetsmiljön på avdelningen/ enheten avseende brandskydd och dokumentera detta varje månad enl. mall i erhållen Brandombudsmapp. Brandskyddsombudet skall tillse att all personal blir introducerad och uppdaterad i avdelningens brandutrustning samt gällande brand / utrymningsrutiner. På S:t Görans sjukhusområde finns dygnet runt två ordningsvakter som fungerar som Brandinsatsgrupp. Ordningsvakterna får larm på sina personsökare (visar husnummer och adress) via det automatiska brandlarmet och leder brandkåren till rätt avdelning. Psykakutens brandinsatsgrupp får indikation på brandlarm och agerar tillsammans med ordningsvakterna på brandlarm från hus När du ser dem komma, rapportera om vad som hänt. Fellarm fås endast i informationssyfte. Sida: 3 (42)

4 Utbildning CStG organiserar varje vår och höst ett antal utbildningstillfällen i grundläggande brandutbildning. Utbildningen är en halvdagsutbildning och innehåller både teori och praktik. Utbildningen vänder sig till ALL personal. Utbildningen skall upprepas vart 4:e år. Avdelningsansvarig/ brandombud får inbjudan via e-post vid ett flertal tillfällen under termin. Brandombuden inbjuds även till ett utbildningstillfälle en gång per år. Detta i syfte att möta andra brandombud, knyta kontakter och uppgradera sina kunskaper inom ämnesområdet brand. Inbjudan kommer via e-post till arbetsledare/ brandombud. Det är varje avdelningschefs ansvar att tillse att man dokumenterar när och om avdelningens medarbetare har gått brandutbildning. Capio S:t Görans sjukhus har ambitionen att sjukhusområdet skall vara en säker plats för personal, patienter och besökare. Tillsammans med medvetna, handlingsberedda och engagerade medarbetare så blir sjukhusområdet och dess arbetsplatser en trygg plats för oss alla. Sida: 4 (42)

5 Arbetsuppgifter för brandombud Arbetar på uppdrag av avd/enhetschef eller motsvarande Bistår arbetsledare med introduktion av nyanställda och studerande i brandskyddsfrågor Deltar aktivt i brandtillsyn och skyddsrond Genomför repetitionsomgångar regelbundet med övrig personal Initierar utbildnings- och övningsbehov samt genomför enklare utrymningsövningar i teori och /eller praktik Kan på uppdrag av avd/enhetschef ansvara för att personal anmäls till erbjudna brandutbildningar och dokumentation av detta Information inom brandsäkerhet v.b på APT möten samt dokumentation av detta enl. Checklista 1 ggr/månad i brandombudsmappen Meddelar ansvarig CSSK vid brandtillbud/brand och tillser att incidentrapport skrivs och skickas till brand & säkerhetssamordnaren Säkerhetstjänsten Capio S:t Görans sjukhus Kontroll och dokumentation av: (* 1 ggr/mån) enl. Checklista i brandombudsmappen - Att anställd är väl förtrogen med Katastrof/Säkerhetsplan och var den förvaras - Branddörrar Kolla att den automatiska dörrstängningen fungerar och att inget blockerar. Om automatisk dörrstängning saknas, hålls dörren stängd. Dörren får inte vara uppställd med kil eller annat. * - Brandposter/handbrandsläckare Skall vara intakta/ plomberade. Får inte vara skymda eller blockerade. De skall ha genomgått årlig kontroll * - Utrymningsvägar/utrymningsplaner/rutiner - Utrymningsvägar får ej vara blockerade och skall vara uppmärkta. Utrymningsplaner skall vara aktuella och sitta väl synligt. * Avdelningen skall ha rutiner för en brandsäker arbetsmiljö som är väl kända av all personal - Trapphus Skall vara fritt från brandfarligt material, fritt från möbler, byggmaterial, pallar tvättvagnar o.dyl.* Sida: 5 (42)

6 Sida: 6 (42)

7 Sida: 7 (42)

8 Sida: 8 (42)

9 Sida: 9 (42)

10 Sida: 10 (42)

11 Sida: 11 (42)

12 Sida: 12 (42)

13 Sida: 13 (42)

14 Sida: 14 (42)

15 Sida: 15 (42)

16 Sida: 16 (42)

17 Sida: 17 (42)

18 Sida: 18 (42)

19 Sida: 19 (42)

20 Sida: 20 (42)

21 Sida: 21 (42)

22 Sida: 22 (42)

23 Sida: 23 (42)

24 Automatiskt brandlarm Byggnaderna på S:t Görans sjukhusområde är försedda med automatiskt brandlarm kopplat direkt till brandförsvaret. Larmningen sker via branddetektorer och/eller larmknapp. Branddetektorer är generellt av typen rökdetektorer. Dessa utlöser även vid damm och andra partiklar i luften. Vid arbeten som kan orsaka detta skall driftentreprenören kontaktas och påverkad detektor skall stängas av. I kök och andra utsatta utrymmen bör värmedetektorer användas. Ring alltid till 112 och tala om orsaken till brandlarmet. I flera av sjukhusets entréer finns det en brandlarmscentral/brandförsvarstablå. Vid larm åker brandförsvaret direkt till den adress varifrån brandlarm indikerats och kan där på en tablå se var någonstans i byggnaden som brandlarm är utlöst. Brandinsatsgruppen (ordningsvakterna) möter brandförsvaret och leder dem snabbaste vägen till larmande sektion. Som ett led i det förebyggande brandskyddet provar Dalkia det automatiska brandlarmet regelbundet. Proven genomförs kvartalsvis. När larmprov skall genomföras kommer det att sättas upp anslag, med tidsangivelse, på entrédörrarna till aktuella byggnader. Brandlarmscentral finns på följande platser Byggnad 09 Vårdvägen 5 Byggnad 05 Vårdvägen 1 Byggnad 06 S:t Göransplan 4 Byggnad 30 S:t Göransplan 3 Byggnad 40 Bågljusvägen 2 Byggnad 84 Patientvägen 2 Byggnad 85 Finsens väg 12 Byggnad 88 Bågljusvägen 28 Byggnad 89 Friskvårdsvägen 4 Byggnad 03 Akutvägen 13 Byggnad 01 Maskinslingan 12 Sida: 24 (42)

25 Utlöst Brandlarm Vid ett brandlarm sker följande indikeringar: Växlande rött och vitt blixtljus och pulserande ljud indikerar ett larm från den egna brandcellen. Vid konstaterad brand som föranleder utrymning sker denna horisontalt till angränsande avdelning/ brandcell (eventuellt efter enhetens specifika instruktion). Vitt blixtljus indikerar att ett brandlarm har utlösts på en intilliggande avdelning i byggnaden. Ingen åtgärd vidtas förutom en höjd beredskap för mottagande av patienter och personal från larmande brandcell. Åtgärd vid falskt brandlarm Då man av misstag aktiverat brandlarmet genom brödrost, tjuvrökning, hantverksarbete eller annat och då man vid kontroll konstaterat att det inte föreligger någon fara för person, fastighet eller egendom, ringer Ni omedelbart SOS Alarm på tel och talar om vad som hänt. Du kan även ringa 112. Då Ordningsvakter och driftspersonal alltid ansluter till brandlarmscentralen vid brandlarm, skall Ordningsvakten alltid omedelbart kontaktas på tel eller p-sök 6(600), och informeras om vad som hänt. Åtgärd vid riktigt/skarpt brandlarm och brand. Då man konstaterat via aktiverat brandlarm eller egna intryck att det brinner, ringer Ni omedelbart SOS Alarm på tel. 112 och talar om vart det brinner och i vilken omfattning samt om det finns annan information som är av värde för brandförsvaret. Är man osäker Ring omedelbart till Ordningsvakterna på tel eller p-sök 6(600) Sida: 25 (42)

26 Brandorganisation Sjukhuset är byggt i enlighet med de föreskrifter som gällde vid byggandet. Brandsyn utförs inte längre rutinmässigt av brandförsvaret. Lagen Lag om skydd mot olyckor lägger nu ansvaret på fastighetsägaren och nyttjaren av fastigheten. Detta innebär att fastighetsägaren ansvarar för tekniska system som brandlarm, sprinkler och brandcellssektionering medan verksamheten i enlighet med Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) ansvarar för att all personal har kunskap om hur de skall agera vid brand och även kan använda sig av den släckutrustning som finns på varje enhet. På S:t Görans sjukhusområde erbjuds all personal grundläggande brandutbildning. Landstinget tillsammans med Räddningstjänsten anser att ett skäligt utbildningsintervall är var 4:e år. För utsatta verksamheter (psykiatrin, akutmottagningar etc) finns anledning till tätare utbildningsintervaller. Utbildningarna skall dokumenteras av arbetsledning. Brandförsvaret kan göra tillsyn om man har anledning att tro att brandskyddet inte är fullgott. Brandombud (BO) På sjukhusets alla enheter SKALL finnas brandombud. Det är enhetschefernas ansvar att detta uppfylls. Brandombudens uppgift är att; Informera all personal (även timanställda och vikarier) om utrymningsvägar, släckutrustning, larmdon och brandskyddsföreskrifter. Brandombuden kontrollerar även enhetens brandskyddsutrustning och den allmänna ordningen vad gäller enhetens brandskydd. Ansvaret för brandskyddet ligger på avdelningens/enhetens chef. Säkerhetstjänsten tillhandahåller dokumentation och även speciella utbildningsdagar till sjukhusområdets Brandombud. Åtgärderna skall dokumenteras på från Säkerhetstjänsten tillhandahållna dokumentmallar. Brandinsatsgrupp (BIG) På S:t Görans sjukhus finns dygnet runt två Ordningsvakter som fungerar som Brandinsatsgrupp. Ordningsvakterna får larm på sina personsökare (visar husnummer och adress) via det automatiska brandlarmet och leder brandkåren till rätt avdelning. Åtgärd vid brandlarm (BIG) Vid larm kvarstannar en Ordningsvakt vid Brandskåp/centralapparat, inväntar brandförsvaret och visar dessa vägen. Ordningsvakt nr 2 medtar orienteringsritningar och lokaliserar larmpunkt (via trappor, ej hiss). Brandskåp/centralapparat (CA) skall ej öppnas. Vid ensam Ordningsvakt skall denne invänta brandförsvar vid brandskåp/ca. Brandförsvarets räddningsledare har rätt att fatta beslut om extra bevakning då sjukhuset är myndighetsklassat. Sida: 26 (42)

27 Brandföreskrifter Rökförbud gäller på hela sjukhuset, utom i lokaler där skyltar anger att rökning är tillåten. I rum där oxygen -behandling ges ska särskild aktsamhet iakttas vad gäller öppen eld (vilket generellt är förbjudet), både under och efter behandlingen. Patientens sängkläder, hår och skägg kan lätt antändas. Levande ljus eller rökelse får inte användas. Undantag: Andaktsrummet, Restaurang Göran terrassen och visningsrum för avlidna. (rökutvecklingen från levande ljus riskerar att utlösa brandlarmet med en kostbar utryckning som följd) Eluttag, elspisar, kaffebryggare och liknande bör förses med tidur som automatiskt bryter strömmen efter cirka 30 minuter. Elektriska fel kan orsaka brand. Exempel är ett trasigt vägguttag eller flimrande lysrör. Felet skall genast anmälas till driftentreprenören för åtgärd. Journaler skall förvaras brandsäkert i enskilt låst utrymme. Brännbart material får ej förvaras i utrymningsvägar, t ex trapphus. Ej heller i fläktrum, elcentraler, el-nischer och liknande utrymmen. Dörrar till soprum skall alltid vara låsta. Från varje brandcell ska det finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar. Brandsektionering Sjukhusets byggnader är indelade i brandceller. Dörr i brandcellsgräns kallas för branddörr. Tanken är att rök och brand i en brandcell inte skall kunna sprida sig till annan brandcell. Brandredskap På varje våningsplan skall det finnas släckredskap inom ett avstånd av högst 25 meter. Det kan vara handbrandsläckare eller inomhusbrandposter Branddörr skall hållas stängd eller vara försedd med en självstängande funktion uppställning med snöre eller kil får aldrig förekomma får ej blockeras skall provas och underhållas regelbundet för att säkerställa den självstängande funktionen. Brandförsvarets framkörningsvägar och brandgator skall hållas fria från cyklar. Parkera i cykelställ från budbilar. Hänvisa dessa till sjukhusets varumottagning. från fordon. Parkera ej på brandgatan. Sida: 27 (42)

28 Inredning Bestämmelserna i Lagen om skydd mot olyckor innebär att möbler, mattor, gardiner, sängutrustning och armaturer som används i offentlig miljö skall bestå av material som typgodkänts av statens provningsanstalt Före inköp av lös inredning skall samråd ske med sjukhusets brandansvarig och Inköpsavdelningen. Vid inköp av gardiner och övriga textilier skall dessa vara brandklassade och bestå utav bomull. Flamskyddsmedel får av miljöskäl ej användas vid tvätt. Fri bredd i korridorer på vårdavdelningar skall vara minst 1,8 meter och i korridor där sängtransport sker minst 2,4 meter. ( Vissa avvikelser kan finnas. ) Möblering och sänguppställning i korridorer skall därför begränsas efter dessa bredder. Möblera endast på ena sidan av korridoren. Ombyggnation Ombyggnation av den egna enheten skall ALLTID anmälas till sjukhusets lokalsamordnare, brandansvarig och fastighetsägaren för att brandskyddet ej skall åsidosättas. Sida: 28 (42)

29 Brandfarlig vara På sjukhuset är det främst sprit i olika former (handdesinfektion, ytsprit, klorhexidin etc) som utgör brandfarlig vara men även andra typer av brandfarliga produkter förekommer. Dagsbehovet får förvaras utan krav på förvaringsutrymme. Vid mängder över 10 liter skall förvaring ske i låst utrymme (skåp) som är ventilerat. Förvaringsutrymmet skall vara märkt med varningsskylt tillhandahållen av Säkerhetstjänsten. Vår Miljöcertifiering innebär krav på tillstånd för förvaring av brandfarlig vara och en organisation runt detta. Respektive Klinikchef ansvarar som Föreståndare för brandfarlig vara att gällande lagstiftning följs. Den operativa hanteringen sköts av Miljöinformatörer tillika Biträdande föreståndare för brandfarlig vara. Brand & Säkerhetssamordnaren på Säkerhetstjänsten fungerar som resurs år Biträdande föreståndare. Tel. Brand & Säkerhetssamordnare Sida: 29 (42)

30 När det brinner RÄDDA Se avdelningens egna utrymningsföreskrift. Om ingen sådan finns, gäller generellt följande; Rädda i säkerhet, de som är i den lokal där det brinner. Om möjligt gör ett släckförsök. Stäng dörrar till den lokal där det brinner. Då förhindras att rök och eld sprids. Varna övriga som hotas av branden. Om utrymning skall ske, utrym till skyddad plats på samma våningsplan, dvs. bakom en branddörr, s.k. horisontell utrymning. Kontrollera var avdelningen har sin återsamlingsplats. Tag med patientregistret och uppgifter om personal som tjänstgör i lokalerna. Sådana underlag behövs vid återsamlingsplatsen för kontroll av att alla förts i säkerhet. Glöm ej besökare och anhöriga. Använd inte hissarna. LARMA Tryck på larmknappen, om sådan finns. Ring 112 och begär brandkåren. Informera brandkåren om; - Sjukhus. - Byggnad eller adress. - Avdelning. - Brandens omfattning och vad som brinner. - Ditt namn SLÄCK En mindre brand i t.ex. ett vårdrum kan i princip släckas genom att man använder filt, handbrandsläckare eller vatten från inomhusbrandpost. Spruta på det som brinner, inte på lågorna. Återsamlingsplatser finns angivna på utrymningsplanen. Se till att alla tar sig dit för inräkning! Sida: 30 (42)

31 När det har brunnit Åtgärder När brand eller brandtillbud förekommit skall blanketten SKADE- och TILLBUDSRAPPORT fyllas i. Det är viktigt att blanketten blir ifylld även om det bara är en mindre brand som t ex i en papperskorg eller en pyrande eld i en stoldyna. Även när det automatiska brandlarmet larmar i onödan eller pga. tekniska fel skall blanketten fyllas i. Det kan vara fel på larmet, och din rapport kan ge värdefull information inför en viktig åtgärd. Blanketten ska fyllas i för att ge en uppfattning om hur ofta brand eller brandtillbud förekommer. För ytterligare information kontakta säkerhetstjänsten Capio S:t Görans sjukhus. Telefon Telefax: BLANKETTER FINNS PÅ CStG INTRANÄT UNDER Säkerhet/blanketter Sida: 31 (42)

32 Sida: 32 (42)

33 Säkerhetspolicy Capio S:t Görans Sjukhus Omfattning Policyn omfattar alla verksamheter, satelliter såväl som dotterbolag, inom Capio S:t Görans Sjukhus (hädanefter kallat CStG). Policyn avser främst fysisk säkerhet för personer och egendom. Policyn skall fungera underordnad CStG:s Riskpolicy, integrerad med befintliga Brandskydds-, Arbetsmiljö-, Miljö-, IT-policy och Personalprogram. Målsättning CStG:s tillgångar, medarbetare, lokaler och utrustning, skall skyddas mot händelser, interna såväl som externa, oavsiktliga såväl som avsiktliga, som kan orsaka någon form av skada för företaget. Säkerheten skall utformas med ambitionen att tillgängligheten och öppenheten inom CStG:s alla verksamheter bevaras och att alla medarbetare upplever säkerhetsarbetet som viktig och naturlig del i det dagliga arbetet. Ledningen skall genom ett konsekvent förhållningssätt i säkerhetsfrågor, skapa förutsättningar för att säkerhetsarbetet genomsyrar och accepteras av hela verksamheten. Utförande Ledningen skall med stöd av Säkerhetstjänsten genom säkerhetsbefrämjande åtgärder enligt gällande direktiv, policys och rutiner verka för ett väl fungerande säkerhetsarbete. Säkerhetsarbetet skall baseras på att det bland medarbetarna skall finnas ett väl utvecklat säkerhetsmedvetande och kunskap om gällande direktiv och rutiner. Genom detta skall en trygg och säker miljö skapas och upprätthållas. Detta innebär bl.a. följande; Största möjliga säkerhet skall eftersträvas för medarbetare, patienter och egendom i dagligt arbete. Säkerhetsnivån skall genom fortlöpande analyser av verksamheten upprätthållas. Säkerheten skall kännetecknas av en helhetssyn och ett systematiskt förhållningssätt till identifierade skaderisker. En god riskekonomi skall skapas genom bästa möjliga avvägning mellan förebyggande och skadereducerande åtgärder. Händelser och iakttagelser som kan ha betydelse för CStG, medarbetares och patienters säkerhet skall meddelas till Säkerhetstjänsten utan oskäligt dröjsmål. Alla brott riktat mot CStG, medarbetare och patienter på sjukhusområdet skall polisanmälas. Denna säkerhetspolicy har godkänts av ledningsgruppen för Capio S:t Görans Sjukhus, delgivits samtliga klinik-, verksamhets- och dotterbolagschefer och gäller tills vidare. Ort/datum Britta Wallgren, VD Capio S:t Görans Sjukhus Sida: 33 (42)

34 Brandskyddspolicy Capio S:t Görans Sjukhus Omfattning Brandskyddspolicyn är sjukhusledningens viljeyttring och utgör den grundprincip och säkerhetsnivå som skall gälla för brandskyddet. Policyn omfattar alla verksamheter, satelliter såväl som dotterbolag, inom Capio S:t Görans Sjukhus {hädanefter kallat CStG}. Policyn skall fungera underordnad CStG:s Riskpolicy, integrerad med befintlig Säkerhets- och Arbetsmiljöpolicy. Målsättning CStG skall med sitt brandskyddsarbete, i samarbete med räddningstjänst, polis, försäkringsbolag och övriga intressenter vidta och upprätthålla skadeförebyggande åtgärder. Brandskyddet skall bygga på alla medarbetares engagemang, kunskap och samverkan. Avbrott i verksamheten orsakat av brand skall minimeras. Utförande CStG har ett långtgående ansvar för människors hälsa, trygghet och säkerhet när de vistas inom sjukhusets lokaler. Detta gäller såväl anställda som patienter, kunder och besökare. För att försäkra oss om dessa gruppers trygghet, företagets fortsatta framgång och överlevnad är det CStG:s ambition att; i enlighet med gällande föreskrifter i Lag om skydd mot olyckor och Arbetsmiljölag vidta åtgärder för att förebygga brand samt hindra eller begränsa skador till följd av brand. alla anställda i det dagliga arbetet skall visa ett personligt ansvar och engagemang för brandskyddet, följa befintliga direktiv och rutiner, samt att utan oskäligt dröjsmål rapportera fel och brister till brandskyddsansvarig. Löpande ge medarbetarna utbildning och övning i brandskydd. i enlighet med gällande direktiv för Systematiskt brandskyddsarbete tillhandahålla; - brandskyddsorganisation - brandskyddsregler och direktiv - brandskyddsbeskrivning - drifts- och underhållsinstruktioner - kontrollsystem - uppföljningsrutiner Denna brandskyddspolicy har godkänts av ledningsgruppen för Capio S:t Görans Sjukhus, delgivits samtliga klinik- verksamhets- och dotterbolagschefer och gäller tills vidare. Ort/datum Britta Wallgren, VD Capio S:t Görans Sjukhus Sida: 34 (42)

35 Kontaktpersoner Stefan Ryskåsen Brand & Säkerhetssamordnare, Capio S:t Görans Sjukhus AB Tel Mobil Sven Kamperin Säkerhetschef, Capio S:t Görans Sjukhus AB Tel Sida: 35 (42)

36 Du gör din månatliga brandkontroll på Internet. Checklistan med brandkontrollpunkter hittar du på: Sida: 36 (42)

37 Utförande av egenkontroll av brandskyddet samt brandinformation Omfattning och Ansvar Rutinen omfattar egenkontroll och brandinformation som skall genomföras av avdelningens/enhetens Brandombud på delegering av Första linjens chef. Rutinen ingår i det systematiska brandskyddsarbetet (SBA) i enlighet med Lagen om skydd mot olyckor. Delegeringen avser uppgiften, ansvaret kan ej delegeras. Uppdraget avser egen enhet/arbetsplats. Första linjens chef ansvarar för att nytt eller tillförordnat brandombud utses då det ordinarie brandombudet är eller kommer att vara frånvarande i mer än sex veckor. Det nya ombudets kontaktuppgifter skall utan dröjsmål lämnas till Säkerhetstjänsten på Capio S:t Görans Sjukhus. Saknar enheten Brandombud skall uppgiften utföras av Första linjens chef. Brandombud skall en gång per månad göra en omfattande genomgång kallad egenkontroll av sin arbetsplats och dokumentera egenkontrollens olika moment enligt befintlig checklista. Enheter inom Capio S:t Görans Sjukhus dokumenterar egenkontrollen elektroniskt. Övriga enheter på sjukhusområdet dokumenterar egenkontrollen elektroniskt eller skriftligen, se Bilaga 1. Brandombud skall av ansvarig Första linjens chef beredas utrymme på APT (arbetsplatsmöte) en gång per månad för att informera, uppdatera och öva avdelningens/enhetens personal inom området brandsäkerhet. Datum och innehåll för information skall dokumenteras enligt befintlig checklista av avdelningens brandombud, se Bilaga 2. Checklista Brandsäkerhet för brandombud och Information personal brandsäkerhet APT skall förvaras och arkiveras i erhållen brandombudsmapp tillhandahållen av Säkerhetstjänsten. Checklistor skall förvaras i 4 år. Den elektroniska egenkontrollen nås via Internet och lagras centralt. Innehåll Egenkontrollen (Bilaga 1) skall innehålla kontroller av nedanstående enligt checklista: Utrymningsplan Utrymningsvägar Brandcellsdörrar Eventuella larmlagringstablåer Brandsläckare/Brandposter/Brandfiltar Trapphus Korridorer Sida: 37 (42)

38 Information på arbetsplatsträff (APT) (Bilaga 2) skall innehålla information/repetition/uppdatering gällande: Sjukhusets brandorganisation Avdelningens/Enhetens brandorganisation Säkerhetsplan avsnitt Brand Brandutbildningar för all personal och brandombud Brandsäkerhet innehåll - se Checklista Egenkontroll Brandlarm Teoretiskt övningsspel av brandscenario Sida: 38 (42)

39 CHECKLISTA BRANDSÄKERHET för brandombud. Månatlig kontroll. Markera med X. Bilaga 1 ÅR AVDELNING..SJUKHUS Kontroll av: Jan Feb Ma Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov De c Anmärkning Fel anm. Utrymningsplan: Uppdaterad stämmer med avd/verkligheten. Sitter synlig. Brandsläckare x.. Plomberad. Synlig. Årlig kontroll utförd Brandposter x.. Synlig. Intakt. Årlig kontroll utförd. Brandfiltar x. Synlig. Intakt. Utrymningsvägar Ej blockerade. Uppmärkta (skyltade) Dörr i utrymn.väg tillåter återtåg. Trapphus: Fria från brandfarligt eller hindrande material. Brandcellsdörrar: Autom. stängning ok Ej uppställda med hinder. Oskadade. Korridorer: Fri utrymningsväg. Hinderfri. Ev.Larmlagringstablå: Fungerar/servad. Kunskap i handhavande finns? Sida: 39 (42) Klart

40 CHECKLISTA BRANDSÄKERHET för brandombud. Månatlig kontroll. Markera med X. ÅR AVDELNING..SJUKHUS INFORMATION OM BRANDSÄKERHETS TILL PERSONAL PÅ APT Bilaga 2 ÅR AVDELNING..SJUKHUS Månad Datum Innehåll i korthet Signatur Enhetschef/brandombud Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December Sida: 40 (42)

41 Tillstånd brandfarliga varor Allmänt Capio S:t Görans Sjukhus (CStG) har genom sin verksamhet krav på tillstånd för hantering av brandfarliga varor. CStG:s tillstånd har dnr Tillståndet utfärdas av Stadsbyggnadskontoret med MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Räddningstjänsten som remissinstanser. Tillståndet är villkorat av bestämmelser över hur vi förvarar och hanterar brandfarliga varor. I CStG:s redovisade brandorganisation är respektive Verksamhetschef klinikens "Föreståndare för brandfarlig vara" vilket innebär att Verksamhetschefen ansvarar för att laga krav inom lagstiftningen för brandfarlig vara uppfylls inom kliniken. Kravet på föreståndare för brandfarlig vara återfinns i 9, SFS 2010:1011 Lag om brandfarliga och explosiva varor. Miljöinformatörerna på respektive enhet har i brandorganisationen benämningen "Biträdande föreståndare för brandfarlig vara" och utför det operativa arbetet i hanteringen av brandfarliga varor. Förvaring brandfarliga varor De brandfarliga varor som sjukhuset huvudsakligen hanterar är ytdesinfektion och handsprit. Finns ytterligare brandfarliga varor skall dessa läggas till totalsumman per enhet. Förvaringen avser per enhet dvs. förvaras brandfarliga varor på flera platser på enheten skall dessa räknas samman. Utöver det dagsbehov som löpande finns i omlopp på patientsalar, på toaletter eller vid handfat, skall brandfarliga varor förvaras enligt nedan. För samtliga punkter nedan gäller att utrymmet eller brandskåpet inte räknas som låst om nyckel till utrymmet/skåpet sitter i låset eller hänger i låsets omedelbara närhet. Mängder upp till 10 liter skall förvaras separat i ett låst utrymme (rum eller skåp) som skall vara märkt med skylt "Brandfarliga ämnen" Mängder mellan liter skall förvaras i ett brandsäkert skåp. Skåpet skall vara skyltat med Brandfarliga ämnen vara låst eller placerat i låst utrymme. Dörren till skåpet skall alltid vara reglad. Förvaras mer än 25 liter brandfarlig vara skall det brandsäkra skåpet vara kopplat till ventilationen. Skåpet skall vara skyltat med Brandfarliga ämnen vara låst eller placerat i låst utrymme. Dörren till skåpet skall alltid vara reglad. Förvaras skåpen i förråd eller annat rum skall även dörren till detta utrymme vara märkt med Brandfarliga ämnen P.g.a. reaktionsrisk vid brand får det inte förekomma samförvaring av brandfarliga varor och andra kemikalier, inte heller accepteras samförvaring med lättantändligt material, såsom papper, kartong, blöjor etc. Vid införskaffande av skåp för brandfarliga varor kontaktas Inköpsavdelningen. Sida: 41 (42)

42 För incidentrapportering använd intranätets avvikelseanmälan för säkerhet! Ändringshistorik Version Författare Kommentar Sida: 42 (42)

Brandsäkerhet introduktion

Brandsäkerhet introduktion Dokumentägare: Sven Kamperin, Säkerhetschef CStG Dokumentförfattare: Sven Kamperin Enhet: Capio St Görans Sjukhus Dokumentkategori: Rutin Dokumenttyp: Stödjande Varför utbildning i brandsäkerhet? Bränder

Läs mer

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla.

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla. Värends Räddningstjänst Thomas Wrååk MÅLSÄTTNING FÖR DAGEN Alla deltagare ska kunna starta dokumentationen av sitt brandskydd samt kunna ansvara en verksamhets systematiska brandskyddsarbete på ett tillfredsställande

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) för Fågeln

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) för Fågeln Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) för Fågeln Detta är ett exempel på ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA). Denna exempeldokumentation behöver anpassas till verksamheten och kan kräva kompletteringar

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Verksamheten AB Pärmen förvaras i receptionen

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Verksamheten AB Pärmen förvaras i receptionen Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Verksamheten AB 1. Ansvar 2. Organisation 3. Utbildning 4. Instruktioner och rutiner 5. Brandskyddsbeskrivning 6. Teknisk kontroll 7. Uppföljning av SBA Pärmen förvaras

Läs mer

TRYGG & SÄKER I MIN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN MED SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE

TRYGG & SÄKER I MIN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN MED SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE TRYGG & SÄKER I MIN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN MED SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE INNEHÅLL 1. BRANDSKYDDSPOLICY 2. BYGGNADS- OCH VERKSAMHETSBESKRIVNING 3. BRANDSKYDDSORGANISATION 4. BRANDSKYDDSREGLER 5. RUTINER

Läs mer

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 POLICY & RIKTLINJER Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Hotell Vandrarhem

Systematiskt brandskyddsarbete Hotell Vandrarhem Systematiskt brandskyddsarbete Hotell Vandrarhem Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för ett mindre hotell. Informationen under respektive

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Större grundskola

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Större grundskola Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Större grundskola Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större grundskola. Exemplet

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 108 Den 2015-09-21 Kommunfullmäktige 2015-09-21 16 Kommunstyrelsen 2015-09-08 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-08-25 19 Kf 108

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Medelstort objekt Hotell

Systematiskt brandskyddsarbete Medelstort objekt Hotell Systematiskt brandskyddsarbete Medelstort objekt Hotell Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för ett hotell. Informationen under respektive

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Kyrkor & Samlingslokaler

Systematiskt brandskyddsarbete Kyrkor & Samlingslokaler Systematiskt brandskyddsarbete Kyrkor & Samlingslokaler Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större kyrka. Informationen under

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning

Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större vårdanläggning. Informationen under

Läs mer

Brandutbildning Ebbetorp Andreas Paulsson / Laila Thomasson

Brandutbildning Ebbetorp Andreas Paulsson / Laila Thomasson Brandutbildning Ebbetorp Andreas Paulsson / Laila Thomasson AKTUELLA LAGAR Lag (2003:778) om skydd mot olyckor, LSO Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 BRANDSKYDDSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra

Läs mer

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD Systematiskt brandskyddsarbete Komplicerad Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Grundskola

Systematiskt brandskyddsarbete Grundskola Systematiskt brandskyddsarbete Grundskola Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större grundskola. Informationen under respektive

Läs mer

Brandskydd i kommunens verksamheter

Brandskydd i kommunens verksamheter REGLER FÖR Brandskydd i kommunens verksamheter Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-02-25, 14 Giltighetstid Mandatperioden 2019-2022 Dokumentansvarig Säkerhetssamordnaren Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Större industri

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Större industri Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större industri. Exemplet

Läs mer

Förebyggande/förberedande åtgärder för brand

Förebyggande/förberedande åtgärder för brand Förebyggande/förberedande åtgärder för brand Om du upptäcker en brand eller larmet går ska du göra följande: RÄDDA Alla som är i akut fara. Använd ordinarie utgångar, eller nödutgångar. LARMA 1. Tryck

Läs mer

Välkommen. 18.30 Inledning bakgrund 18.35 Hur ansöka 2014? 18.40 SBA krav, tips och råd 19.30 Fika 19.45 Dialog. 20.15 Sammanfattning 20.

Välkommen. 18.30 Inledning bakgrund 18.35 Hur ansöka 2014? 18.40 SBA krav, tips och råd 19.30 Fika 19.45 Dialog. 20.15 Sammanfattning 20. Välkommen 18.30 Inledning bakgrund 18.35 Hur ansöka 2014? 18.40 SBA krav, tips och råd 19.30 Fika 19.45 Dialog» Hur arbetar vår förening med SBA?» Tips och lärdomar för att skapa en säker och trygg anläggning

Läs mer

Vägledning i systematiskt brandskyddsarbete

Vägledning i systematiskt brandskyddsarbete Vägledning i systematiskt brandskyddsarbete Regeringsgatan 38 NK 100. 111 77 Stockholm. Tel: 08/762 90 00 www.hufvudstaden.se Förebyggande brandskydd En brand är bland det värsta som kan inträffa i en

Läs mer

Brandutbildning Förvaltningen/IT Kalmar 2011-12-16

Brandutbildning Förvaltningen/IT Kalmar 2011-12-16 Brandutbildning Förvaltningen/IT Kalmar 2011-12-16 Andreas Paulsson, LnU & Lennart Ericson, Kalmar Brandkår http://intranet.lnu.se/verksamhetsstod/lokaler/brand-och-utrymning Film om Lnu:s u:sbrandskyddsarbete

Läs mer

Brandutbildning Nothemmet Andreas Paulsson / Laila Thomasson Hans Svensson / Lennart Ericsson

Brandutbildning Nothemmet Andreas Paulsson / Laila Thomasson Hans Svensson / Lennart Ericsson Brandutbildning Nothemmet Andreas Paulsson / Laila Thomasson Hans Svensson / Lennart Ericsson AKTUELLA LAGAR Lag (2003:778) om skydd mot olyckor, LSO Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Statens

Läs mer

Brandskyddspolicy för Södra Stockholms Folkhögskola

Brandskyddspolicy för Södra Stockholms Folkhögskola Brandskyddspolicy för Södra Stockholms Folkhögskola Systematiskt Brandskyddsarbete Originalpärm Detta dokument är framtaget av Södra Stockholms Folkhögskola hösten 2010 Brandskyddspolicy Vi på Södra Stockholms

Läs mer

Brandutbildning Förvaltningen IT Växjö Laila Thomasson, LNU

Brandutbildning Förvaltningen IT Växjö Laila Thomasson, LNU Brandutbildning Förvaltningen IT Växjö 2011-11-29 Laila Thomasson, LNU http://intranet.lnu.se/verksamhetsstod/lokaler/brand-och-utrymning BRANDSKYDDSORGANISATION Brandskyddssamordnare: Laila Thomasson/Andreas

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Typ: större gymnasieskola/industri>20anställda/samlingslokal>150besökare/ varuhus/hotell/kulturbyggnader/motsvarande Följande exempel är en beskrivning av

Läs mer

Nivå 2, Systematiskt brandskyddsarbete

Nivå 2, Systematiskt brandskyddsarbete Nivå 2, Systematiskt brandskyddsarbete Till denna kategori räknas objekt där kraven på det systematiska brandskyddsarbetet är högre. Många objekt i denna kategori omfattas av kraven om skriftlig redogörelse

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en vårdanläggning. Exemplet är

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Privata företag

Systematiskt brandskyddsarbete Privata företag Systematiskt brandskyddsarbete Privata företag Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) innebär att en verksamhet på ett strukturerat sätt planerar, utbildar, övar, dokumenterar, kontrollerar, åtgärdar och

Läs mer

Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete

Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete Till denna kategori återfinns de objekt som är byggnadsteknisk komplicerade och där verksamheten medför högre krav på skydd och säkerhet avseende brand. Utöver den

Läs mer

Underlag för Systematiskt brandskyddsarbete på namn

Underlag för Systematiskt brandskyddsarbete på namn Denna mall är baserad på material framarbetat av Falkenbergs Räddningstjänst. Underlag för Systematiskt brandskyddsarbete på namn Innehållsförteckning Systematiskt brandskyddsarbete 1 Brandskyddspolicy

Läs mer

Checklista för SBA egenkontroll (kvartalsvis)

Checklista för SBA egenkontroll (kvartalsvis) Checklista för SBA egenkontroll (kvartalsvis) Hänvisningsarmatur (AR) Kontrollpunkter för hänvisningsarmatur Om armaturen inte kan lokaliseras (nedmonterad, stulen, etc) ska förstås inga övriga kontrollpunkter

Läs mer

BRANDSKYDDSPLAN Eudora Internationella Förskola

BRANDSKYDDSPLAN Eudora Internationella Förskola BRANDSKYDDSPLAN Eudora Internationella Förskola 1 Register Dokumentation av brandskydd 3 Brandskyddspolicy 3 Drift och underhåll 4 Ansvar och organisation 4 Kontroll och uppföljning 5 Utrymningsplan och

Läs mer

Det är viktigt att institutionen/avdelningen noga följer upp att noterade brister och fel åtgärdats!

Det är viktigt att institutionen/avdelningen noga följer upp att noterade brister och fel åtgärdats! Datum:12/10 2010 Checklista för egenkontroll av brandskydd - kontor (Egenkontrollen bör genomföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud) Institution/avdelning:Experimentell högenergifysik

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM anslutet till Luleå Räddningstjänst 2006-03-16 Senast utskrivet 2006-06-20 08:26 1 INLEDNING... 1 2 ANSVAR... 1 3 ANSLUTNING... 2 4 ORGANISATION VID LARM... 2 5 UTBILDNING...

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Mindre hotell

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Mindre hotell Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Mindre hotell Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för ett mindre hotell. Exemplet

Läs mer

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg UTRYMNINGSBEREDSKAP Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg Utrymningsberedskap Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under respektive

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå

Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå Denna nivå omfattar komplexa samlingslokaler t.ex. Teatrar, Köpcentra, Nöjespalats och större sjukhus, hotell och industrier med komplicerade utrymningsförhållanden

Läs mer

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn Södertörns brandförsvarsförbund Vad gör du om det brinner hos dig? Att det skulle kunna börja brinna i din anläggning är säkert något du tänkt på. Likaså

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Kommunala verksamheter

Systematiskt brandskyddsarbete Kommunala verksamheter Systematiskt brandskyddsarbete Kommunala verksamheter Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) innebär att en verksamhet på ett strukturerat sätt planerar, utbildar, övar, dokumenterar, kontrollerar, åtgärdar

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN:

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN: Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen Antagna av SN: Innehåll Inledning... 3 Mål... 3 Ansvar... 4 Tekniskt brandskydd... 4 Organisatoriskt brandskydd... 4 Samordningsansvar

Läs mer

SBA. Systematiskt brandskyddsarbete

SBA. Systematiskt brandskyddsarbete SBA Systematiskt brandskyddsarbete Dokumentation & Uppföljning Systematiskt Brandskyddsarbete - SBA Brandskyddspolicy Brandskyddsorganisation Kontrollsystem Utbildningsplaner Drift- & underhållsinstruktioner

Läs mer

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand.

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Riskbedömning brand 2012-12-13 Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand. Organisation Organisatorisk

Läs mer

OBS: Vid offentlig tillställning kontrollera hos Polismyndigheten i Kronobergs län om tillstånd kvävs.

OBS: Vid offentlig tillställning kontrollera hos Polismyndigheten i Kronobergs län om tillstånd kvävs. Ankomststämpel 1 (6) ANMÄLAN TILLFÄLLIGA ARRANGEMANG I SAMLINGSLOKAL Fylls i av den person som är ansvarig för det tillfälliga arrangemanget. Samtliga fält är obligatoriska. Blanketten ska ha inkommit

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete Brand & Räddning Securitas tjänster inom brand och räddning är en trygghet för dig som ansvarar för brandskyddet i en verksamhet eller fastighet. Vi hjälper dig att effektivt

Läs mer

Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd

Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd Om övernattning sker någon enstaka gång i en ej brandskyddsmässigt anpassad lokal kallas det för tillfällig övernattning. När övernattning sker i lokaler som

Läs mer

Dessa dokument är fritt att använda, ändra och anpassa så att det passar Er verksamhet.

Dessa dokument är fritt att använda, ändra och anpassa så att det passar Er verksamhet. Exempel Förskola Följande exempel är en beskrivning av hur systematiskt brandskyddsarbete kan bedrivas på en förskola. För att uppfylla minimikravet bör en enkel dokumentation över brandskyddet sammanställas.

Läs mer

KONTROLLBLAD 01 handbrandsläckare

KONTROLLBLAD 01 handbrandsläckare KONTROLLBLAD 01 handbrandsläckare Kontrollera samtliga handbrandsläckare enligt följande schema. Bocka av en rad för varje släckare (punkt 06 kontrolleras en gång per år). 01 Finns på avsedd plats 02 Är

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...1 2 ANSVAR...1 3 ANSLUTNING...2 4 ORGANISATION VID LARM...2 5 UTBILDNING...2

Läs mer

Brandutbildning Pukeberg. Andreas Paulsson, LnU

Brandutbildning Pukeberg. Andreas Paulsson, LnU Brandutbildning Pukeberg DE, SV 2012-04-0404 04 Andreas Paulsson, LnU https://medarbetare.lnu.se/stod-och-service/lokaler-och-sakerhet/brand-och-utrymning Film om Lnu:s u:sbrandskyddsarbete be e 10 minuter

Läs mer

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA)

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Räddningstjänsten Öland Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Bakgrund Förr i tiden gick räddningstjänsten brandsyn och kontrollerade allt byggnadstekniskt brandskydd i verksamheten. När Lagen

Läs mer

Råd för att arbeta systematiskt med ditt brandskydd. Österåkers Kommun

Råd för att arbeta systematiskt med ditt brandskydd. Österåkers Kommun Råd för att arbeta systematiskt med ditt brandskydd Österåkers Kommun 2016-05-25 Systematiskt brandskyddsarbete innebär att man på ett organiserat sätt planerar, utbildar, övar, dokumenterar, kontrollerar

Läs mer

Brand, utrymning & bombhot DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ!

Brand, utrymning & bombhot DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ! Brand, utrymning & bombhot DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ! TÄNK EFTER FÖRE! Om det börjar brinna, lokalerna du befinner dig i behöver utrymmas eller du får ett bombhot då måste du veta vad du ska göra. I alla

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbetet (SBA)

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbetet (SBA) Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbetet (SBA) Socialförvaltningen Dokumenttyp: Riktlinje Fastställd av: Socialnämnden Beslutsdatum: 2014-04-22 36, reviderad 2018-04-17 Diarier nr: 2018.055 SN Gäller

Läs mer

SYSTEMATISKT SÄKERHETSARBETE. Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun

SYSTEMATISKT SÄKERHETSARBETE. Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun 1.1 Allmänt Bakgrund Från och med 2004-01-01 har Lag om skydd mot olyckor (2003:778), LSO, bl.a. ersatt den tidigare

Läs mer

Reviderad: 2012-04-05 /AP

Reviderad: 2012-04-05 /AP Internt nr: 04 Upprättad: 2011-05-18 / AR, EN Antagen: 2012-02-01 Reviderad: 2012-04-05 /AP Version 1.0 Externt PM Skäligt brandskydd vid tillfällig övernattning Dokument giltigt t.o.m. 2013-12-31 Detta

Läs mer

Brandutbildning Norra Malmen HT2016

Brandutbildning Norra Malmen HT2016 Brandutbildning Norra Malmen HT2016 Varför jobbar vi med Brandskydd? LSO (2003:778) Arbetsmiljölagen (1977:1160). Brandskyddsregler (LNU) Säkerhetsspolicy Brandskyddsorganisation Brandskyddsregler Utrymningsorganisation

Läs mer

Bilaga 1: Brandskyddspolicy

Bilaga 1: Brandskyddspolicy Bilaga 1: Brandskyddspolicy Inledning Med systematiskt brandskyddsarbete avses det tekniska och organisatoriska brandskydd som ska upprätthållas i syfte att minimera personskaderisker och att minimera

Läs mer

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO), har ägare och nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar det fulla ansvaret för

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete Program Lagstiftning kring systematiskt brandskyddsarbete Förstå vikten med Systematiskt BrandskyddsArbete Kort introduktion i SBA Vad förväntar sig räddningstjänsten vid

Läs mer

Vägledning till systematiskt brandskyddsarbete

Vägledning till systematiskt brandskyddsarbete Vägledning till systematiskt brandskyddsarbete Som ägare till en byggnad eller ansvarig för en verksamhet är ansvaret för brandskyddet ditt. Med ett systematiskt brandskyddsarbete förebygger du brand och

Läs mer

Vägledning inför tillsyn Mora Orsa Älvdalen

Vägledning inför tillsyn Mora Orsa Älvdalen Mora Orsa Älvdalen ANSVAR LARM? VEM VAD RUTIN LAG SBA?? Det hade inte behövt hända Du har säkert funderat på vad som skulle kunna hända om det börjar brinna i din verksamhet. Likaså hur du och din personal

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige SÄKERHETSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-31 26 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver vad

Läs mer

8 Kontrollsystem - 1 -

8 Kontrollsystem - 1 - 8 Kontrollsystem Checklista för brandskydd 2 Uppföljningsrutiner 3 Brandfilt 4 Brandlarm, centralapparat 5 Dörr i brandcellsgräns med dörrstängare 6 Handbrandsläckare 7 Inomhusbrandpost 8 Brandlarmsknapp

Läs mer

Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt

Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor och Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Vad gör Du om det brinner hos Dig? Att det skulle kunna börja

Läs mer

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan 1 Upprättad: 080707/AC Reviderad: 080909 /JH Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga.) Objekt:

Läs mer

ANSVAR OCH ORGANISATION

ANSVAR OCH ORGANISATION ANSVAR OCH ORGANISATION Ansvar Ansvaret för brandskydd i byggnader och anläggningar vilar på ägare av byggnad samt nyttjanderättshavare. Om ägare och nyttjanderättshavare inte är densamme är det viktigt

Läs mer

9-3 KOMMUN BRANDSKYDD SPOLICY

9-3 KOMMUN BRANDSKYDD SPOLICY 9-3 BRANDSKYDD SPOLICY Inledning Enligt lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) ska alla ägare och nyttjanderättshavare av byggnader och anläggningar, vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete. Grundskola

Systematiskt brandskyddsarbete. Grundskola Systematiskt brandskyddsarbete Nivå mellan Grundskola Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en grundskola. Informationen under respektive

Läs mer

Upprättad av 2009-03-09. Thomas Wrååk. Råd och anvisningar. För systematiskt brandskyddsarbete

Upprättad av 2009-03-09. Thomas Wrååk. Råd och anvisningar. För systematiskt brandskyddsarbete Datum 2009-03-09 Upprättad av Thomas Wrååk Datum Reviderad av Beteckning/dnr Kategori/Ver Instruktion Datum Fastställd av Datum Granskad av Råd och anvisningar För Värends Räddningstjänst, Box 1232, 351

Läs mer

Det är också viktigt att tydliggöra ansvar mellan ägare och nyttjanderättshavare.

Det är också viktigt att tydliggöra ansvar mellan ägare och nyttjanderättshavare. Avser Ingående delar i systematiskt brandskyddsarbete Framtaget av Mats Balder Fastställt av Anders Finn Nr F/02 B Avdelning Förebyggande Datum 13.07.01 Ersätter nr Datum 13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här är några enkla

Läs mer

BRANDSKYDDSPLAN. Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge

BRANDSKYDDSPLAN. Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge BRANDSKYDDSPLAN Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge 2013-01-14 Sid 1 (5) Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge Enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor har

Läs mer

Riskbedömning brand

Riskbedömning brand Verktygslådan SMART Titel Utgåva Riskbedömning brand 2012-12-13 Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand. Organisation Organisatorisk

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE

RIKTLINJER FÖR SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE RIKTLINJER FÖR SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE KOMMUNGEMENSAMT STYRDOKUMENT Dnr KS/2012:40 2012-01-27 Version 1 Handläggare Eva Hamberg Kommunledningskontoret Innehåll 1 Inledning... 5 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Systematiskt Brandskyddsarbete

Systematiskt Brandskyddsarbete Systematiskt Brandskyddsarbete Innehållsförteckning 1 Ansvar... 2 1.1 Policy... 2 2 Organisation... 2 2.1 Arbetsuppgifter... 2 3 Utbildning... 2 3.1 Utbildningsplan... 2 3.2 Utbildningar... 2 3.3 Utbildning/information

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Mellan Större grundskola

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Mellan Större grundskola Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Mellan Större grundskola Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en grundskola. Informationen under respektive

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY VID. Voxnadalens gymnasium-komvux

BRANDSKYDDSPOLICY VID. Voxnadalens gymnasium-komvux 140801 BRANDSKYDDSPOLICY VID Voxnadalens gymnasium-komvux 1. Beskrivning Denna dokumentation avser brandskyddsarbetet på Voxnadalens gymnasium-komvux i Ovanåkers kommun och omfattar skolans lokaler. 2.

Läs mer

Räddningstjänsten informerar 2008-02-04

Räddningstjänsten informerar 2008-02-04 Information angående regler för tillfällig övernattning Räddningstjänsten får ofta frågor om det finns möjlighet att övernatta (tillfällig förläggning) i kommunens lokaler, skolor, idrottshallar, samlingslokaler,

Läs mer

Brandskyddspolicy. Brandskyddspolicy KS Fastställt av kommunstyrelsen Giltigt tillsvidare

Brandskyddspolicy. Brandskyddspolicy KS Fastställt av kommunstyrelsen Giltigt tillsvidare Brandskyddspolicy KS 2013 00733 Fastställt av kommunstyrelsen 2013 11 11 313 Giltigt tillsvidare Brandskyddspolicy Detta dokument har försetts med ett tillfälligt försättsblad 2013-11-14 Gunnar Åberg Mathias

Läs mer

Handbok Systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Handbok Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) HANDBOK Sid: 1 (18) Målgrupp Gällande utgåva nr. Datum Samtlig personal 2 2017-01-09 Förvaltare Ersätter utgåva nr. Datum Brand- och säkerhetssamordnare 1 2015-01-15 Beslutande Tidpunkt för uppföljning

Läs mer

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2 Information till boende Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Närmare 100 personer dör i bostadsbränder varje år, många på grund av att säkerhetsutrustning saknas. I regel är det slarv som förorsakar

Läs mer

Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar!

Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar! Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar! 1 Innehåll Brandinstruktörsutbildning... 3 Brandombud... 4 Brandutbildning... 5 Information

Läs mer

Brandskyddsplan Brf Slottsparken. Föreningens policy. Byggnadsbeskrivning och brandcellsindelning

Brandskyddsplan Brf Slottsparken. Föreningens policy. Byggnadsbeskrivning och brandcellsindelning Brandskyddsplan Brf Slottsparken Bostadsrättsföreningen har en skyldighet att systematiskt arbeta med brandförebyggande och skyddande åtgärder. Detta i enlighet med lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Läs mer

Riktlinjer för tillfällig övernattning

Riktlinjer för tillfällig övernattning Inledning Inom s område, som består av Sundsvall, Timrå och Ånge kommun, förekommer det ofta att sker i byggnader som normalt inte är avsedda för. Exempel på sådana byggnader är skolor, idrottshallar,

Läs mer

Tillfällig övernattning

Tillfällig övernattning Upprättad av: DR, TU, KH, HR Godkänd av: TU Råd och anvisningar Dokumentnamn: Tillfällig övernattning i lokaler avsedda för andra ändamål Tillfällig övernattning Utgåva 1.1 Sida: 1(4) Giltig från: 2018-02-22

Läs mer

Systematiskt Brandskydds- Arbete

Systematiskt Brandskydds- Arbete Systematiskt Brandskydds- Arbete RÄDDNINGSTJÄNSTEN HÖGA KUSTEN- ÅDALEN Postadress: 870 80 KRAMFORS Besöksadress: KRAMFORS Järnvägsgatan 80 Telefon: 0612-80 000 Telefax: 0612-105 42 Besöksadress: HÄRNÖSAND

Läs mer

Brandsäkerhet i flerbostadshus

Brandsäkerhet i flerbostadshus Brandsäkerhet i flerbostadshus Lite om regler Vid ny- och ombyggnation är det plan och bygglagen och lagen om tekniska egenskaper som reglerar hur brandskyddet skall vara utformat. När byggnaden tas i

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för exempelvis en större

Läs mer

2014-10-02. Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Brandskyddsutbildning - i samarbete med Ulricehamns kommun. Vilka tre saker krävs för en brand?

2014-10-02. Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Brandskyddsutbildning - i samarbete med Ulricehamns kommun. Vilka tre saker krävs för en brand? Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund Bollebygd, Borås, Mark Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn Brandskyddsutbildning - i samarbete med Ulricehamns kommun Utbildningen handlar om att förhindra att brand

Läs mer

Beskrivning. Brandskyddspolicy. BRF Lampan 1

Beskrivning. Brandskyddspolicy. BRF Lampan 1 BRF Lampan Systematiskt brandskyddsarbete Beskrivning / Brandskyddspolicy SBA-pärm, flik () Beskrivning Denna dokumentation avser brandskyddet hos BRF Lampan och omfattar fastigheterna på Åsögatan 98 och

Läs mer

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 24 e 1 (5) Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen Fastställd av kommunstyrelsen 2014-11-04 235 Brandskyddspolicy/övergripande

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete vid Centralsjukhuset i Kristianstad

Systematiskt brandskyddsarbete vid Centralsjukhuset i Kristianstad Administrationen/Personalavd Ann-Britt Borgström Brandskyddssamordnare Tel. 044-3092616 Mobil 0766-486402 ann-britt.borgstrom.@skane.se Datum 2011-06-01 Systematiskt brandskyddsarbete vid Centralsjukhuset

Läs mer

Riskbedömning brand

Riskbedömning brand Verktygslådan SMART Titel Utgåva Riskbedömning brand 2012-04-25 genomförts för att Organisation Organisatorisk del: Trygghet och säkerhet Plats: Tidpunkt Datum: 2012-09-11 Deltagare Utförare: Lena Mattsson

Läs mer

13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01 13.07.01. Innehåll i SBA. Bohus Räddningstjänstförbund

13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01 13.07.01. Innehåll i SBA. Bohus Räddningstjänstförbund Avser Ingående delar i systematiskt brandskyddsarbete Framtaget av Mats Balder Fastställt av Anders Finn Nr F/02 A Avdelning Förebyggande Datum 13.07.01 Ersätter nr Datum 13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete

RIKTLINJER. Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER 2 Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete Håbo kommun ska bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete enligt SRVFS (2003:10) och

Läs mer

Brandskyddspolicy för

Brandskyddspolicy för Brandskyddspolicy för Brf Vimpeln 16. Inom vår verksamhet skall vi aktivt arbeta för ett brandskydd som skyddar liv, hälsa och egendom. Detta skall vi uppnå genom att ha: Brandskyddsorganisation Utrymningsstrategi

Läs mer

1 av 5 BRF Klockarbacken 8. Skapat

1 av 5 BRF Klockarbacken 8. Skapat 1 av 5 015-01-01 14-1-31 5. BRANDSKYDDSREGLER 5.1. Generella brandskyddsregler Regler för att förebygga brands uppkomst Intyg för "heta arbeten" avkrävs alla hantverkare som använder svets, värmepistoler

Läs mer