Styrelsens yttrande över motioner Sida: 1(6) Styrelsen yttrande över motionerna till Länsstämman 2017, Munkfors

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Styrelsens yttrande över motioner Sida: 1(6) Styrelsen yttrande över motionerna till Länsstämman 2017, Munkfors"

Transkript

1 Sida: 1(6) Styrelsen yttrande över motionerna till Länsstämman 2017, Munkfors Nr 1. Styrelsens yttrande över motion från Filipstad jaktvårdskrets - Förtroende för Jägareförbundet Värmland. Styrelsen i Jägareförbundet Värmland delar det som uttrycks i motionen, att bland de som bor på landsbygden är vargen ett stort bekymmer för både djurhållning och jaktutövning. Styrelsen delar också tron på att bristen på vettig och förutsägbar vargförvaltning bidar till en stor del av medlemstappet. Om det nu är så att många medlemmar upplever att länsföreningen resignerat i vargfrågan så har de inte lyssnat på vad vi säger och heller inte läst vad som skrivits. Styrelsen beslutade för ca 2 år sedan att fokusera diskussioner och debatter till att gälla älg. Detta för att få en annan infallsvinkel i vargdebatten. Älgen är fortfarande det viktigaste jaktbara viltet i Värmland och då behöver fokus läggas på älg. Det går inte att föra en diskussion eller debatt om älg utan att beröra vargfrågan, bara att det huvudsakliga fokuset läggs på det vilt som berör flest jägare i Värmland. Då vargfrågan de senaste åren mest handlat om juridik, med dess ordklyverier och paragraftolkningar, har styrelsen bett Gunnar Glöersen ta hand om länsföreningens uttalanden gällande varg då han är mycket kunnig och insatt i frågan både nationellt och internationellt. Medlemmar i Jägareförbundet borde inte ifrågasätta nyttan med att vara medlem utan vara stolta medlemmar i det förbund som med idogt arbete gjort det möjligt att få bedriva vargjakt. Utan Jägareförbundets, med Gunnar Glöersen i spetsen, arbete hade troligtvis ingen vargjakt blivit möjlig. Hemställan: Då samtliga styrelseledamöter och tjänstemän i Jägareförbundet Värmland är r engagerade i älgfrågan, vilket också leder till engagemang i vargfrågan, så anser styrelsen att kravet i motionen är tillgodosett och föreslår därför att stämman ska anse motionen besvarad.

2 Sida: 2(6) Nr Styrelsens yttrande över motion från Årjängs jaktvårdskrets - Förtroende för Jägareförbundet Värmland - Återinför 50öre/ha för spillningsinventeringen. Med tanke på den situation som råder i Värmland med ett stort antal vargrevir som dessutom varierar i utbredning och antal mellan åren anser Jägareförbundet Värmland att det är önskvärt att man spillningsinventerar årligen. Situationen som råder gör att älgstammens täthet kan förändras snabbare än normalt. Många områden har de senaste åren genomfört årliga spillningsinventeringar medan andra områden fortsatt inventerar vartannat år. Då 50 öre per hektar utgick vartannat år resulterade detta i att de som inventerar varje år får samma ersättning som de som bara inventerar vartannat år. Jägareförbundet anser att det nya systemet därför är bättre och mer rättvist och att det framför allt gynnar älgförvaltningen i vargområden. Dessutom anser styrelsen att årlig ersättning snarare uppmuntrar ökad inventering än vice versa. Vidare förenklar detta administrationen vilket ger en ekonomisk besparing. Förändringen innebär vidare att de områden som inventerar varje år faktiskt får en större ersättning än tidigare eftersom Jägareförbundets administrativa kostnader numera inte dras av före utbetalning av sökt belopp. Hemställan: : Mot bakgrund av ovan skrivna förestår styrelsen att stämman beslutar att motionen avslås.

3 Sida: 3(6) Nr.3. Styrelsens yttrande över motion från Årjängs jaktvårdskrets Kräv en mer aktiv förvaltning av varg. Motionen saknar yrkande och omfattar två skilda ämnen. Styrelsen väljer därför att dela på motionen i två separata yrkanden. Första stycket, yrkande: - Att alla vargrevir inom Glaskogens ÄFO skjuts bort inom en 5-årsperiod - Att Jägareförbundet Värmland verkar för att Värmlands län ska hysa max 2 vargföryngringar inom överskådlig framtid. Andra stycket, yrkande: - Att Jägareförbundet undersöker om det finns DNA på samtliga djurparksvargar i Sverige de senaste 30 åren och om så är fallet låta en genetiker undersöka om dessa individers DNA återfinns i frilevande varg. Styrelsens yttranden Första stycket, första att-satsen: Styrelsen delar motionens andemening att en minskning av koncentrationen av varg i Värmland är av största nödvändighet för fortsatt viltförvaltning. Styrelsen har i uppdrag att arbeta för hela Värmland och bör i det uppdraget inte prioritera ett älgförvaltningsområde framför andra men då motionen förslår en åtgärd över fem år anser styrelsen att detta inte undantar andra områden från möjlighet till vargjakt. Första stycket, andra att-satsen: Då yrkandet är helt i linje med förvaltningsplanen för stora rovdjur i Värmland år så ställer sig styrelsen bakom yrkandet. Förvaltningsplanens övergripande riktlinjer för vargförvaltning i Värmland säger att: - Miniminivån för varg i Värmlands län på lång sikt bör vara en proportionerlig andel av den nationella miniminivån, vilket motsvarar ca 10% om man utgår från ett rimligt nationellt utbredningsområde för varg. Hemställan: Med ovan nämnda föreslår styrelsen att stämman bifaller motionen och sänder den vidare till Länsstyrelsen Värmland. Andra stycket: Då många rykten och antaganden förekommer i denna fråga tycker styrelsen att det vore intressant att få eventuella kopplingar mellan djurparksvargar och frilevande varg klarlagd. I ett vidare perspektiv borde eventuella internationella kopplingar även undersökas. Hemställan: Styrelsen föreslår stämman att bifalla motionen och sänder den vidare till Svenska Jägareförbundets årsstämma.

4 Sida: 4(6) Nr.4.. Styrelsens yttrande över motion från Torsby jaktvårdskrets Tidigarelägg jakttiden för gäss samt protestera mot det Holländska djurplågeriet. Motionären beskriver svårigheten med att bedriva gåsjakt i norra Värmland på grund av att gässen hinner flytta förbi innan jakttidsstarten. Dessutom jagas gäss i låg utsträckning eftersom de inom området inte anses vara någon matfågel. Gemene man vet inte vilka bitar man ska ta tillvara på fågeln och inte hur man tillreder eller röker fågelns kött. Samtidigt som jaktsäsongen för norra Värmland startar för sent för en effektiv jakt, uppmärksammas det djurplågeri på gäss som Holland bedriver, med tillstånd av EU på grund av för stora ansamlingar av gäss. Nordvärmlänningen tror inte att de i någon större utsträckning kan påverka detta men vill väcka opinion mot att fåglarna avlivas på detta sätt istället för att förvaltas genom jakt. Hemställan: Mot bakgrund av ovan skrivna föreslår styrelsen att stämman beslutar att motionen: Antas på första att-satsen och skickas vidare till Svenska Jägareförbundets årsstämma. Avslås på andra att-satsen eftersom det sedan några år tillbaka beslutats att motioner om jakttider inte ska hanteras på årsstämmor. Däremot ska motionen skickas vidare till och hanteras via den sk jakttidsberedningen. Antas på tredje att-satsen, och där stämman uppdrar åt styrelsen att ta fram en strategi över hur kunskapsläget kring gåsjakt och tillvaratagandet av dessa ska öka bland jägarna i Värmland. Det kan vara i form av informationskampanjer eller att erbjuda utbildningar mm.

5 Sida: 5(6) Nr 5. Styrelsens yttrande över motion från Torsby jaktvårdskrets - Statlig ersättning för personskador och vid dödsfall vid angrepp av varg? Styrelsen anser att frågeställningen i motionen är intressant och berättigad. Vid kontroll av våra lagar och förordningar framgår att det för skador på person orsakade av björn finns ett klart regelverk. För skador på person orsakade av varg är det inte alls lika klart. Möjligen kan man för skada på person orsakad av varg hänvisa till 11 Viltskadeförordning (2001:724) andra stycket där det står Länsstyrelsen får lämna ersättning för skada av vilt på annat än ren om det är uppenbart oskäligt att den skadelidande själv ska svara för de kostnader som skadan föranleder. 12 i samma lag gäller skada av björn och lyder Länsstyrelsen får efter ansökan lämna ersättning om en person dödats eller skadats av björn, om det är uppenbart oskäligt att den skadelidande själv skall svara för kostnader som skadan föranleder. Föreskrifterna till förordningen heter Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om bidrag och ersättningar för viltskador enligt 11 & 12 viltskadeförordningen (2001:724) i föreskrifterna behandlar skada på person orsakad av björn. I 25 står att ersättning för personskada eller dödsfall ska beräknas enligt 5 kap. 1-5 skadeståndslagen (1972:207). 1 skadeståndslagen ger att skadestånd till den som har tillfogats personskada omfattar ersättning för: 1. Sjukvårdskostnad och andra kostnader för den skadelidande, inbegripet skälig kompensation till den som står den skadelidande särskilt nära, 2. Inkomstförlust, 3. Fysiskt och psykiskt lidande av övergående natur (sveda och värk) eller av bestående art (lyte eller annat stadigvarande men) samt särskilda olägenheter till följd av skadan. 2 säger att har personskada lett till döden, skall ersättning betalas för: 1. Begravningskostnad och, i skälig omfattning, annan kostnad till följd av dödsfallet, 2. Förlust av underhåll, 3. Personskada som till följd av dödsfallet åsamkats någon som stod den avlidne särskilt nära. Styrelsen anser att det regelverk som reglerar skada orsakad av björn också borde gälla för skada orsakad av varg. Därför föreslår styrelsen ett t tilläggsyrkande till motionen: Tilläggsyrkande: Att Svenska Jägareförbundet verkar för att regelverket som reglerar skada på person orsakad av björn också omfattar skada på person orsakad av varg. Hemställan: Styrelsen föreslår stämman att anta tilläggsyrkandet och att bifalla motionen samt sänder den vidare till Svenska Jägareförbundets årsstämma.

6 Sida: 6(6) Nr.6. Styrelsens yttrande över motion från Torsby jaktvårdskrets - Björnjakten åter. Styrelsen delar motionens åsikt om att värmlänska jägare vill ha tillbaka björnjakten. Jakten efter björn i Värmland har och har haft mycket liten betydelse för björnstammens tillväxt, särskilt eftersom jakten skett i ett område med inga eller extremt få honor. Hittills har ingen föryngring av björn kunnat kvalitetssäkras i Värmland. Enligt Länsstyrelsens övergripande riktlinjer för björnförvaltning i Värmland bör förvaltningsnivån vara den nivå där bl.a. predationstryck på älg (sammanvägt med vargens) inte är för högt. Där står också att en begränsande faktor för hur mycket björn det kan finnas i länet är påverkan på älgstammen i områden där det också finns varg. Varg finns ju som bekant i hela länet. Det finns inget skrivet i förvaltningsplanen om att det ska vara en målsättning att det ska konstateras björnföryngring i Värmland eller ens att det ska finnas björnhonor här. Den björnjakt som har bedrivits har haft positiva effekter på acceptansen för björn, kunskapsnivån och kommunikationen mellan lokalbefolkning och Länsstyrelsen i de områden där jakt bedrivits. En spillningsinventering genomfördes 2012 och Skandinaviska Björnprojektets populationsuppskattning utifrån denna visade på förekomst av ca 17 björnar i länet. Enbart hanbjörnar. En ny spillningsinventering ska genomföras under Hemställan: Styrelsen föreslår stämman att bifalla motionen och att uppmana Värmlands jägare att genomföra årets björnspillningsinventering med stor noggrannhet samt hög delaktighet.

Skadeståndslag (1972:207)

Skadeståndslag (1972:207) Skadeståndslag (1972:207) 1 kap. Inledande bestämmelser 1 I denna lag meddelade bestämmelser om skadestånd tillämpas, om ej annat är särskilt föreskrivet eller föranledes av avtal eller i övrigt följer

Läs mer

Skadestånd Ersättning vid personskada. Anders Andersson och Yvonne Sjögren

Skadestånd Ersättning vid personskada. Anders Andersson och Yvonne Sjögren Skadestånd Ersättning vid personskada Anders Andersson och Yvonne Sjögren trafikskador (övervägande ca 90 %) ansvarsskador överfallsskador patientskador Gemensamt för dessa skador är att de handläggs utifrån

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skadeståndslagen (1972:207); utfärdad den 27 september 2001. SFS 2001:732 Utkom från trycket den 9 oktober 2001 Omtryck Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Informationsunderlag till media

Informationsunderlag till media Informationsunderlag till media 2015-10-08 Älgen har under många år varit Värmlands mest betydelsefulla jaktbara vilt. Älgjakten har långa traditioner och vi har historiskt sett haft en älgstam som varit

Läs mer

Ersättning för personskada

Ersättning för personskada Ersättning för personskada 2 En personskada har hänt Vad behöver du göra? Anvisningarna i denna broschyr gör inte anspråk på att vara fullständiga, men kan i de flesta skadefall tjäna som vägledning om

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om bidrag och ersättningar för viltskador; beslutade den XX 2018 NFS 2018:XX Utkom från trycket den XX 2018 Med stöd

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om bidrag och ersättningar för viltskador; beslutade den 28 juni 2018 NFS 2018:5 Utkom från trycket den 5 juli 2018 Med

Läs mer

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län Inventering av stora rovdjur Värmlands län 2013-2014 PUBLIKATIONSNUMMER 2014:28 LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND Publ nr 2014:28 ISSN 0284-6845 Foton: Länsstyrelsen Rapporten är sammanställd av Maria Falkevik Länsstyrelsen

Läs mer

JÄGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR IDAG

JÄGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR IDAG JÄGAREFÖRBUNDET SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDET EN PRESENTATION JÄGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR IDAG Aldrig förr har så många jägare haft så många jaktmöjligheter på så mycket vilt som nu! Många arter ökar, till exempel

Läs mer

Ersättning för personskada

Ersättning för personskada Ersättning för personskada 2 Ersättning Personskada En personskada har hänt Vad behöver du göra? Anvisningarna i denna broschyr gör inte anspråk på att vara fullständiga, men kan i de flesta skadefall

Läs mer

Ockelbo Jaktvårdskrets VERKSAMHETSPLAN 2017

Ockelbo Jaktvårdskrets VERKSAMHETSPLAN 2017 Ockelbo Jaktvårdskrets VERKSAMHETSPLAN 2017 MED STRATEGISKA MÅL 2018 JÄGAREFÖRBUNDETS ÄNDAMÅL Svenska Jägareförbundet ska genom en riksomfattande organisation bestående av länsjaktvårdsföreningar och jaktvårdskretsar,

Läs mer

Särskilt personskadeskydd

Särskilt personskadeskydd Särskilt personskadeskydd Försäkringsvillkor 2003-07-01 INNEHÅLL Sid. A. AVTALSFORMER 3 A.1 Samlingsförsäkring 3 A.2 Enskild försäkring 3 A.3 Vilka personer kan försäkras? 3 B. OMFATTNING I TID OCH RUM

Läs mer

ÄFO-TRÄFF Johan Stedt Jaktvårdskonsulent

ÄFO-TRÄFF Johan Stedt Jaktvårdskonsulent ÄFO-TRÄFF 2016 Johan Stedt Jaktvårdskonsulent PÅ G INOM EN Jägareförbundet släpper sitt krav på avskaffandet av utslagsrösten Ingått överenskommelse med storskogsbruket Kronhjortsförvaltningen utreds Modifierat

Läs mer

Särskilt Personskadeskydd SPS. Försäkringsvillkor

Särskilt Personskadeskydd SPS. Försäkringsvillkor Särskilt Personskadeskydd SPS Försäkringsvillkor 2016-07-01 899-4014-16 Sid 2 (12) Innehåll 1 TECKNANDE; OMFATTNING; DEFINITIONER OCH SJÄLVRISK.3 1. Vem gäller försäkringen för?... 3 1.2 Vilka försäkringar

Läs mer

ÄLGPOLICY. Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna

ÄLGPOLICY. Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna ÄLGPOLICY Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna 2018-06-02--03 1. Älgen är ett av våra viktigaste vilt. Älgen är en av våra nationalsymboler som representerar stora kulturella, sociala och ekonomiska

Läs mer

Ärenderubrik. Beskrivning av ärendet. Motivering till beslutet

Ärenderubrik. Beskrivning av ärendet. Motivering till beslutet BESLUT 1 (6) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Länsstyrelsen i Värmlands län Ärenderubrik Länsstyrelsen Värmland beslutar om ändring av villkor, enligt nedan, i tidigare beslut om licensjakt

Läs mer

Förvaltningens förutsättningar

Förvaltningens förutsättningar Förvaltningens förutsättningar Tamdjur & rovdjur i Naturvårdsverkets förvaltningsplaner Sara Hommen Naturvårdsverket 1 Naturvårdsverkets uppdrag Naturvårdsverket arbetar på uppdrag av regeringen och är

Läs mer

Särskilt personskadeskydd (SPS) Försäkringsvillkor

Särskilt personskadeskydd (SPS) Försäkringsvillkor Försäkringsvillkor Innehåll 1 Tecknande, omfattning, definitioner och självrisk... 2 1.1 För vem gäller försäkringen... 2 1.2 Vilka försäkringar kan tecknas?... 2 1.2.1 Samlingsförsäkring... 2 1.2.2 Enskild

Läs mer

Att förvalta en älgstam i vargrevir. Gunnar Glöersen

Att förvalta en älgstam i vargrevir. Gunnar Glöersen Att förvalta en älgstam i vargrevir Gunnar Glöersen Älgstam 10 000 ha 120 100 80 60 40 20 0 Vuna sommar Födda kalvar Avskjutning höst Mål 50 % reproduktion 120 100 80 60 40 20 0 Vuna sommar Födda kalvar

Läs mer

Licensjakt efter varg 2017

Licensjakt efter varg 2017 PM 1 (6) NATURVÅRDSENHETEN Viltvård Tobias Hjortstråle Telefon 010-22 49 277 tobias.hjortstrale@lansstyrelsen.se Licensjakt efter varg 2017 Länsstyrelsens samlade bedömning är att inte ta ett beslut om

Läs mer

Särskilt personskadeskydd. Försäkringsvillkor, 1 juli 2011

Särskilt personskadeskydd. Försäkringsvillkor, 1 juli 2011 Särskilt personskadeskydd Försäkringsvillkor, 1 juli 2011 Terms and Conditions of Insurance, 1 January 2011 Innehåll 1. Avtalsformer... 3 1.1 Samlingsförsäkring... 3 1.2 Enskild försäkring... 3 1.3 Vilka

Läs mer

Information om nya älgjakten

Information om nya älgjakten Information om nya älgjakten Problem med dagens älgförvaltning Ett komplicerat och svåröverskådligt system. 3 former av licensområden, sam- och storlicenser, älgskötselområden och 2 former av kalvjaktsområden

Läs mer

Naturvårdsverket principer: Punkt 1: Naturvårdsverket ska fastställa miniminivåer inom ramen för de nationella målen för varje art.

Naturvårdsverket principer: Punkt 1: Naturvårdsverket ska fastställa miniminivåer inom ramen för de nationella målen för varje art. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM e-post: registrator@naturvardsverket.se Öster Malma 14 februari 2017 Svenska Jägareförbundets yttrande över förslag till principer och process för fastställande av miniminivåer

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD BJÖRN INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK BJÖRN: Övervakningen i Skandinavien Detta faktablad BJÖRN: Övervakningen i Skandinavien inom Nasjonalt overvåkningsprogram

Läs mer

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Näringsdepartementet Rättssekretariatet Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag... 4 3 Bakgrund...

Läs mer

Sammanfattning av seminariet Skog-älg-rovdjur 2 april

Sammanfattning av seminariet Skog-älg-rovdjur 2 april Sammanfattning av seminariet Skog-älg-rovdjur 2 april Syftet med seminariet var att diskutera hur man kan skapa en högkvalitativ jaktbar älgstam som är i balans med betesresurserna samtidigt som den biologiska

Läs mer

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14 Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se Öster Malma 2011-09-14 Remissvar angående listning av olägenheter som motiverar skyddsjakt Svenska Jägareförbundet, nedan kallat

Läs mer

Särskilt Personskadeskydd SPS

Särskilt Personskadeskydd SPS Särskilt Personskadeskydd SPS Försäkringsvillkor 2011-07-01 [Titel 3] Sid 2 (11) Innehåll 1 TECKNANDE; OMFATTNING; DEFINITIONER OCH SJÄLVRISK.3 1. Vem gäller försäkringen för?... 3 1.2 Vilka försäkringar

Läs mer

Svenska Jägareförbundets Handlingsplan för BJÖRN

Svenska Jägareförbundets Handlingsplan för BJÖRN Remissversion 31 augusti 2008 Svenska Jägareförbundets Handlingsplan för BJÖRN Giltighetstid Planen skall revideras senast under 2012. SAMMANFATTNING Björnen är en del av den svenska faunan. Genom en aktiv

Läs mer

Rapport Spillningsinventeringar Värmland 2015

Rapport Spillningsinventeringar Värmland 2015 Rapport Spillningsinventeringar Värmland 2015 Jägareförbundet Region Mitt Strågatan 3 SE-653 43 Karlstad * Tel: 0553-108 30 * Fax: 054-56 15 13 Plusgiro: 152292-9 * Bankgiro: 566-6755 * Org.nr 802001-6658

Läs mer

NY ÄLGPOLICY FÖRSLAG INFÖR STÄMMAN 2018

NY ÄLGPOLICY FÖRSLAG INFÖR STÄMMAN 2018 NY ÄLGPOLICY FÖRSLAG INFÖR STÄMMAN 2018 ARBETET LEDS AV EN ARBETSGRUPP FRÅN HELA LANDET Förbundsstyrelsen Peter Eriksson Daniel Ligné Region Norr Mikael Samuelsson Hans Eliasson Björn Sundgren Region Mitt

Läs mer

LRFs policy för förvaltning av älg och övriga vilda hjortdjur

LRFs policy för förvaltning av älg och övriga vilda hjortdjur LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Styrelsen 2012-03-20 LRFs policy för förvaltning av älg och övriga vilda hjortdjur Denna policy är avsedd att vara ett stöd för LRFs arbete i förvaltningen av älg och övriga vilda

Läs mer

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Rovdjursförvaltning Rovdjursförvaltningen är ordnad i flera lager, som en

Läs mer

ÄLGPOLICY. foto: Mostphotos

ÄLGPOLICY. foto: Mostphotos ÄLGPOLICY Svenska Jägareförbundets grundläggande syn på älgen och älgförvaltningen foto: Mostphotos 1 Älgen är ett av våra viktigaste vilt Älgen är en av våra nationalsymboler som representerar stora kulturella,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 29 december 2017 T 3000-17 PARTER Klagande och motpart SSO Ombud: Advokat BA Klagande och motpart HS Ombud och målsägandebiträde: Advokat

Läs mer

DEN NYA ÄLGFÖRVALTNINGEN - HUR BLEV DEN? Göran Bergqvist Nationellt klövviltansvarig Svenska Jägareförbundet

DEN NYA ÄLGFÖRVALTNINGEN - HUR BLEV DEN? Göran Bergqvist Nationellt klövviltansvarig Svenska Jägareförbundet - HUR BLEV DEN? Göran Bergqvist Nationellt klövviltansvarig Svenska Jägareförbundet NÅGRA MÅL I DEN NYA ÄLGFÖRVALTNINGEN (DET FINNS FLER ) Adaptiv Kostnadseffektiv Markägarsidans inflytande stärkas ÄLGFÖRVALTNINGSOMRÅDEN

Läs mer

Välkommen till ÄFO Vänern-Möckeln

Välkommen till ÄFO Vänern-Möckeln Välkommen till ÄFO Vänern-Möckeln Den Nya Älgförvaltningen Ett nytt system för älgförvaltning En bättre förvaltning - vilka krav skall den uppfylla? Ekosystembaserad adaptiv lokal förvaltning En livskraftig

Läs mer

Beskrivning av förslaget av ändringarna i föreskrifterna om bidrag och ersättningar för viltskador paragraf för paragraf inklusive kommentarer

Beskrivning av förslaget av ändringarna i föreskrifterna om bidrag och ersättningar för viltskador paragraf för paragraf inklusive kommentarer Bilaga Beskrivning av förslaget av ändringarna i föreskrifterna om bidrag och ersättningar för viltskador paragraf för paragraf inklusive kommentarer De föreslagna föreskrifterna bygger till stora delar

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och Allmänna råd om bidrag och ersättningar för viltskador enligt 11 och 12 viltskadeförordningen (2001:724) [Viltskadekungörelsen];

Läs mer

Björnstammens storlek i Sverige 2013 länsvisa skattningar och trender

Björnstammens storlek i Sverige 2013 länsvisa skattningar och trender Björnstammens storlek i Sverige 213 länsvisa skattningar och trender Rapport 214-2 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E. Swenson www.bearproject.info Introduktion Den senaste

Läs mer

Uppdrag till förbundsstyrelsen i anledning av motioner m m från årsstämman 2015.

Uppdrag till förbundsstyrelsen i anledning av motioner m m från årsstämman 2015. 2016-02-12 Uppdrag till förbundsstyrelsen i anledning av motioner m m från årsstämman 2015. 13. Styrelsens proposition tioner ang talerätt och förändring av valberedningens sammansättning och nominering,

Läs mer

Björnstammens storlek i Norrbottens län 2016

Björnstammens storlek i Norrbottens län 2016 Björnstammens storlek i Norrbottens län 2016 Rapport 2017-3 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E. Swenson www.bearproject.info Inledning För förvaltningen av en björnstam är det

Läs mer

Ny älgförvaltning 2012

Ny älgförvaltning 2012 Ny älgförvaltning 2012 - En introduktion Sveriges Lantbruksuniversitet Många beslut, lagar och regler att följa Beslutas av Detaljeringsgrad Lag Riksdag Lägst Förordning Regering Föreskrift Myndighet Högst

Läs mer

Verksamhetsplan 2019/2020 PRELIMINÄR

Verksamhetsplan 2019/2020 PRELIMINÄR Verksamhetsplan 2019/2020 PRELIMINÄR FOTO: MOSTPHOTOS Förord Föreliggande verksamhetsplan (VP) är styrande för verksamheten under 2019-2020 och ligger till grund för prioriteringar och avvägningar. Innehållet

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 29 december 2006 B 5150-04 I KLAGANDE KE Ombud : Advokat LM MOTPART 1. JJ 2. KK 3. XK Ombud och målsägandebiträde för samtliga: Advokat

Läs mer

Inventering av stora rovdjur i Örebro län

Inventering av stora rovdjur i Örebro län LÄNSSTYRELSEN I ÖREBRO LÄN Inventering av stora rovdjur i Örebro län En sammanställning av inventeringssäsongen 2014/15 Publ nr: 2015:25 Titel: Inventering av stora rovdjur i Örebro län en sammanställning

Läs mer

Gävleborgs län. Avskjutningsrapportering

Gävleborgs län. Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Gävleborgs län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Ny älgförvaltning 2012

Ny älgförvaltning 2012 Ny älgförvaltning 2012 - En introduktion Sveriges Lantbruksuniversitet Många beslut, lagar och regler att följa Beslutas av Detaljeringsgrad Lag Riksdag Lägst Förordning Regering Föreskrift Myndighet Högst

Läs mer

Verksamhetsplan år 2006 2016

Verksamhetsplan år 2006 2016 Olofströms Äsko/Kronsko 50301 Verksamhetsplan år 2006 2016 Korrigerad tillsammans med styrelsen som blivet godkänd verksamhetsplan i styrelsen för Olofströms skötselområde gällande Älg och Hjort. Mål Verksamhetsmålet

Läs mer

Protokoll fört vid Jägareförbundet Norrbottens ordinarie årsstämma lördagen den 24 mars 2018 på Örnvik hotell och konferens.

Protokoll fört vid Jägareförbundet Norrbottens ordinarie årsstämma lördagen den 24 mars 2018 på Örnvik hotell och konferens. Protokoll fört vid Jägareförbundet Norrbottens ordinarie årsstämma lördagen den 24 mars 2018 på Örnvik hotell och konferens. 1. Inledning Ordförande i Jägareförbundet Norrbotten, Mikael Samuelsson hälsar

Läs mer

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län Inventering av stora rovdjur Värmlands län 2014-2015 PUBLIKATIONSNUMMER 2015:27 LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND Publ nr 2015:27 ISSN 0284-6845 Foto framsida: Järv fångad av övervakningskamera i norra Värmland.

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

Västmanlands län. Avskjutningsrapportering

Västmanlands län. Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Västmanlands län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 5 juni 2018 Regeringen föreskriver i fråga om jaktförordningen (1987:905) 1 dels att

Läs mer

SAKSKÄL FÖR LICENSJAKT

SAKSKÄL FÖR LICENSJAKT BJÖRNJAKT DELOMRÅDEN TILLDELNING SAKSKÄL FÖR LICENSJAKT Älgförvaltning Det totala rovdjurstrycket på klövvilt är högt i Dalarnas län sett ur ett nationellt perspektiv. Detta på grund av att länet har alla

Läs mer

Ny älgförvaltning 2012

Ny älgförvaltning 2012 Ny älgförvaltning 2012 - En introduktion Sveriges Lantbruksuniversitet Många beslut, lagar och regler att följa Beslutas av Detaljeringsgrad Lag Riksdag Lägst Förordning Regering Föreskrift Myndighet Högst

Läs mer

Spillningsinventeringar Värmland 2013

Spillningsinventeringar Värmland 2013 Spillningsinventeringar Värmland 2013 Jägareförbundet SO-Mitt Strågatan 3 SE-653 43 Karlstad * Tel: 0553-108 30 * Fax: 054-56 15 13 Plusgiro: 152292-9 * Bankgiro: 566-6755 * Org.nr 802001-6658 www.jagareforbundet.se

Läs mer

Vargens rätt i samhället

Vargens rätt i samhället Vargens rätt i samhället Ämne: Svenska Namn: Viktor Bagge Handledare: Bettan Klass: 9 Årtal: 2009-04-27 Innehållsförteckning Första sida....1 Innehållsförteckning. 2 Inledning...3 Bakgrund.3 Syfte, frågeställningar,

Läs mer

Älghemområden, förvaltningsområden och inventering

Älghemområden, förvaltningsområden och inventering Älghemområden, förvaltningsområden och inventering Johan Månsson SLU i samarbete med Henrik Andrén & Göran Ericsson Inst. För Vilt, Fisk & Miljö Hur stora är Älgskötselområdena idag? 49 000 ha (93) Norrland

Läs mer

Planen revideras årligen och fastställas i augusti innevarande år av förbundsstyrelsen.

Planen revideras årligen och fastställas i augusti innevarande år av förbundsstyrelsen. Svenska Jägareförbundets Handlingsplan för Varg Giltighetstid Planen revideras årligen och fastställas i augusti innevarande år av förbundsstyrelsen. SAMMANFATTNING Genom en aktiv förvaltning skall säkerställas

Läs mer

A Licensjakt efter varg

A Licensjakt efter varg 1(11) A Licensjakt efter varg Länsstyrelsen i ZZ län beslutar om licensjakt efter högst sex vargar. Beslutet gäller utan hinder av att beslutet överklagas. Beslutet delges genom kungörelsedelgivning. Skälen

Läs mer

MOTIONER FRISKIS&SVETTIS ÅRSSTÄMMA 2017

MOTIONER FRISKIS&SVETTIS ÅRSSTÄMMA 2017 MOTIONER FRISKIS&SVETTIS ÅRSSTÄMMA 2017 MOTION 1 Motion 1 Svar från styrelsen Styrelsen ställer sig positiv till och bejakar fullt ut tanken bakom motionen. Motionen ligger helt i linje med de strategiska

Läs mer

SFS nr: 2000:592. Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet. Rubrik: Lag (2000:592) om viltvårdsområden. Utfärdad: 2000-06-15

SFS nr: 2000:592. Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet. Rubrik: Lag (2000:592) om viltvårdsområden. Utfärdad: 2000-06-15 Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. SFS nr: 2000:592 Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet

Läs mer

NV-01829-14 Jägareförbundets remissvar på Naturvårdsverkets förslag till ändrade föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn

NV-01829-14 Jägareförbundets remissvar på Naturvårdsverkets förslag till ändrade föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn Naturvårdsverket Registrator Öster Malma 14 05 09 NV-01829-14 Jägareförbundets remissvar på Naturvårdsverkets förslag till ändrade föreskrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn Svenska

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om bidrag och ersättningar för viltskador enligt 11 och 12 viltskadeförordningen (2001:724); NFS 2008:16

Läs mer

Viltskadestatistik 2010

Viltskadestatistik 2010 Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur, hundar och gröda RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-1 Innehåll Inledning...2 Delområden i statistiken... 3 Rovdjursforum... 4 1. Tamdjur...5 Om

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2017-10-16 Ärendenr: NV-05332-17 Näringsdepartementet med e-post Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Yttrande

Läs mer

Jaktens inverkan på björnstammen i Norrbottens län. Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 2013:2 www.bearproject.

Jaktens inverkan på björnstammen i Norrbottens län. Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 2013:2 www.bearproject. Jaktens inverkan på björnstammen i Norrbottens län Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 213:2 www.bearproject.info Uppdrag Skandinaviska björnprojektet har fått en förfrågan

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av skadeståndslagen

Beslut. Lag. om ändring av skadeståndslagen RIKSDAGENS SVAR 60/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av skadeståndslagen och vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till 2003 års riksmöte överlämnat sin

Läs mer

Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län

Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY BESLUT 2014-10-30 Dnr NV-00552-14 Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län Beslut Naturvårdsverket fastställer

Läs mer

Information till länets älgförvaltningsgrupper och älgjaktsområden

Information till länets älgförvaltningsgrupper och älgjaktsområden 2018-09-28 Sid 1 (5) Djurenheten Se sändlista Information till länets älgförvaltningsgrupper och älgjaktsområden Nu närmar det sig älgjaktsstart 2018/2019 och vi önskar därför informera om några aktuella

Läs mer

Predationsstudie på varg och spillningsinventering av älg och rådjur i Tenskogsreviret vintern 2010

Predationsstudie på varg och spillningsinventering av älg och rådjur i Tenskogsreviret vintern 2010 Predationsstudie på varg och spillningsinventering av älg och rådjur i Tenskogsreviret vintern 2010 av Håkan Sand 1, Barbara Zimmermann 2 och Petter Wabakken 2 1 Grimsö forskningsstation, SLU, Sverige

Läs mer

Viltförvaltningsdelegationens arbetsmöte den 12 juni 2015 på Länsstyrelsen i Vänersborg

Viltförvaltningsdelegationens arbetsmöte den 12 juni 2015 på Länsstyrelsen i Vänersborg i PROTOKOLL Diarienummer 2015-09-21 511-31895-2015 Sida 1(3) LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Viltförvaltningsdelegationen i Lärieētyreleen -i Västra Götalands län Göteborg 2015-10- 08 Viltförvaltningsdelegationens

Läs mer

Björnstammens storlek i Jämtlands och Västernorrlands län 2015

Björnstammens storlek i Jämtlands och Västernorrlands län 2015 Björnstammens storlek i Jämtlands och Västernorrlands län 2015 Rapport 2017-2 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E. Swenson www.bearproject.info Inledning För förvaltningen av

Läs mer

Detta beslut gäller utan hinder av att det överklagas. Hur beslutet kan överklagas framgår av bilagan.

Detta beslut gäller utan hinder av att det överklagas. Hur beslutet kan överklagas framgår av bilagan. 1 (8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Klas Allander Tel: 08-698 85 39 klas.allander @naturvardsverket.se BESLUT 2009-07-02 Dnr 411-4828-09 Sirges sameby Bertil Kielatis Västergatan 24 962 33 JOKKMOKK

Läs mer

Fastställande av miniminivåer för varg gällande rovdjursförvaltningsområden och län

Fastställande av miniminivåer för varg gällande rovdjursförvaltningsområden och län 1 (8) SWE D IS H E NV IR O NME N T A L P R OTE C T IO N A GE N C Y BESLUT 2019-05-09 Dnr NV-01525-18 Fastställande av miniminivåer för varg gällande rovdjursförvaltningsområden och län Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

ÄFO- grupper Rapportering ÄFO-vis: Arbetet med Förvaltningsplanerna Avskjutningen under perioden Genomförda inventeringar

ÄFO- grupper Rapportering ÄFO-vis: Arbetet med Förvaltningsplanerna Avskjutningen under perioden Genomförda inventeringar ÄFO- grupper Rapportering ÄFO-vis: Arbetet med Förvaltningsplanerna Avskjutningen under perioden Genomförda inventeringar Nuvarande ÄFO grupper är valda 2012-14 ÄBIN Matts Rolander, skogsstyrelsen: Ny

Läs mer

Älgförvaltningssystemet - roller, ansvarsfördelning, tidplan

Älgförvaltningssystemet - roller, ansvarsfördelning, tidplan Älgförvaltningssystemet - roller, ansvarsfördelning, tidplan David Bruun Förvaltningens uppbyggnad Ansvaret för förvaltningen Tidplan Älgskötselplaner Regelverket NFS 2011:7 Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Länsstyrelsen en samlande kraft

Länsstyrelsen en samlande kraft Utvecklingen av älgförvaltningen och vargreviren i Örebro län år 2000 2016 0 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen

Läs mer

Välkommen till möte om Älgskötselområde!

Välkommen till möte om Älgskötselområde! Välkommen till möte om Älgskötselområde! På programmet Rovdjursläget Nya älgförvaltningen ÄFO-läget ÄSO inom kretsen Spillningsinventeringen Avskjutningsregler inom Kretsen Älgrapportering Rovdjursläget

Läs mer

Strategier för beskattning av älg med och utan rovdjur. Förvaltning av älg - generella förutsättningar. Predationsmönster hos varg och björn

Strategier för beskattning av älg med och utan rovdjur. Förvaltning av älg - generella förutsättningar. Predationsmönster hos varg och björn 2015-09-30 Strategier för beskattning av älg med och utan rovdjur Håkan Sand Grimsö forskningsstation Sveriges lantbruksuniversitet Disposition Förvaltning av älg - generella förutsättningar Predationsmönster

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo

Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo FRÅGOR & SYNPUNKTER VALBO 1 (7) Natur- och viltenheten Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo Plats: Kommunhuset i Valbo, Antal besökare: 27 Dessa anteckningar är nedtecknade av

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD ROVDJUR INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 ROVDJUR: Inventering i samebyarna INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK Detta faktablad ROVDJUR: Inventering i samebyarna inom Nasjonalt overvåkningsprogram

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 december 2018 Ö 4039-18 PARTER Klagande AL Ombud: Advokat EA Motparter 1. Försäkringskassan Fyrvallavägen 3 831 84 Östersund 2. Johansson

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Norrbottens län beslut om licensjakt efter björn 2015, länsstyrelsens dnr 218-6057-2015

Överklaganden av Länsstyrelsens i Norrbottens län beslut om licensjakt efter björn 2015, länsstyrelsens dnr 218-6057-2015 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Henriksson, Nils Tel: 010-698 11 41 Nils.henriksson@naturvardsverket.se BESLUT 2015-08-20 Ärendenr: NV-04974-15 Jägareförbundet Norrbotten Att: ordf. Mikael

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...5 3. RESULTAT...5 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter som har

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905); SFS 2002:551 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 30 maj 2002. Regeringen föreskriver 1 att 12, 15, 23, 31, 34

Läs mer

Viltskadestatistik 2006

Viltskadestatistik 2006 Viltskadestatistik 2006 VERSIONER AV VILTSKADESTATISTIK 2006...2 INLEDNING...3 DELOMRÅDEN I STATISTIKEN...4 ROVDJURSFORUM...5 RENSKÖTSELOMRÅDET...7 TAMDJUR...8 OM STATISTIKEN...8 BEVILJADE BIDRAG OCH ERSÄTTNINGAR

Läs mer

Begäran om förslag till miniminivåer för björn, varg, järv och lo för rovdjursförvaltningsområden och län.

Begäran om förslag till miniminivåer för björn, varg, järv och lo för rovdjursförvaltningsområden och län. 1(9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Lindahl, Helene Tel: 010-698 1051 Helene.lindahl @naturvardsverket.se BEGÄRAN 2014-03-20 Ärendenr: NV-00552-14 Sändlista Begäran om förslag till miniminivåer

Läs mer

Länsstyrelsen en samlande kraft

Länsstyrelsen en samlande kraft Förvaltningsplan för stora rovdjur i Örebro län 2014 2019 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens

Läs mer

Nationell förvaltningsplan för björn

Nationell förvaltningsplan för björn Nationell förvaltningsplan för björn 2013 2017 Remissversion 121101 NATURVÅRDSVERKET NATURVÅRDSVERKET Naturvårdsverket Tel: 010-698 10 00 Fax: 010-698 10 99 E-post: registrator@naturvardsverket.se Postadress:

Läs mer

Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län. Lena Pettersson, Länsstyrelsen

Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län. Lena Pettersson, Länsstyrelsen LÄNSSTYRELSEN Regional vattenförsörjningsplan Förorenad mark Nya satsningar på miljösidan från länsstyrelsen Nytt inom länsstyrelsens organisation Vargar Regionala miljödagen 26 april 2018 Regional vattenförsörjningsplan

Läs mer

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018 Avskjutningsrapportering Kalmar län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Skrivelse ang. Gävle-Dala ÄFO s förvaltningsplan

Skrivelse ang. Gävle-Dala ÄFO s förvaltningsplan Skrivelse ang. Gävle-Dala ÄFO s förvaltningsplan Mål Jägarrepresentanterna i Gävle-Dala ÄFO har som mål att ha en älgstam av högkvalité och en långsiktig avkastning på 3 älgar per 1000 ha i avskjutning.

Läs mer

Möte med Älgskötselområden i Blekinge

Möte med Älgskötselområden i Blekinge Möte med Älgskötselområden i Blekinge 2016-06-01 Ulf Rosander Jakthandläggare FOTO: Ulf Rosander Syftet med kvällen - Älgförvaltningen - Älgläget i länet - Framtid? - Inventeringar, varför? - Spillningsinventering

Läs mer

Handlingsplan Älg. Daniel Ligné Biträdande Riksjaktvårdskonsulent

Handlingsplan Älg. Daniel Ligné Biträdande Riksjaktvårdskonsulent Handlingsplan Älg Daniel Ligné Biträdande Riksjaktvårdskonsulent Älgpolicyn Behöver konkretiseras! Varför en handlingsplan för Älg? Minskande älgstammar 180000 160000 140000 120000 100000 80000 60000 40000

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Version 1.0 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 3. RESULTAT...5 Versioner Detta är version 1.0. Version Utgivningsdatum

Läs mer

SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDET. OvS 140207

SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDET. OvS 140207 SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDET OvS 140207 SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDET EN PRESENTATION JÄGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR IDAG Aldrig förr har så många jägare haft så många jaktmöjligheter på så mycket vilt som nu! Många arter

Läs mer

Aktuell forskning om björn

Aktuell forskning om björn Aktuell forskning om björn Jonas Kindberg Skandinaviska Björnprojektet Startade 1984 Mer än 24 vetenskapliga artiklar Behov i förvaltningen? Utvecklad övervakning Avskjutnings- och populationsmodeller

Läs mer

Viltövervakning Stockholms län 2010/2011

Viltövervakning Stockholms län 2010/2011 Viltövervakning Stockholms län 2010/2011 Viltövervakningen, arbetet med avskjutningsstatistiken på småvilt som bygger på de rapporter jaktlagen, eller enskilda jakträttshavare skickar in, är nu sammanställt

Läs mer