KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden"

Transkript

1 Socialnämnden Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän OBS! Ändrad plats Kullens dagliga verksamhet, Mörbygården 97 B, Vallentuna tisdagen den 14 april 2009 kl Genomgång av handlingar kl Anne Saaristo, socialchef Agneta Hillerström-Lindhe, verksamhetschef Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare Vallentuna den 6 april 2009 Gunnel Orselius-Dahl Ordförande Siw Lillhannus förvaltningssekreterare 1. Justerande:... 1 (23)

2 Innehållsförteckning: 1. Justerande: Föredragningslistan Information från förvaltningen Sammanställning och analys av rapporterade avvikelser under år 2008 inom äldre- och handikappomsorgen Uppföljning av trycksår Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Ekonomisk redovisning - månadsuppföljning per den 31 mars Budget effektiviseringar Rapport från tillsynsbesök vid HVB-hemmet Storsättra gård Svar på remiss Översiktsplan Ansökan hos länsstyrelsen om utvecklingsbidrag för tidiga insatser Barncentrum Nordost Ändringar i delegationsordningen Remissvar angående SOU 2008:126 i den äldres tjänst Äldreassistent ett framtidsyrke Redovisning av 2007 och 2008 års stimulansmedel och ansökan om stimulansmedel för Redovisning av verksamheten personligt ombud Översyn av nivåer på omkostnadsersättning vid kommunens LSS-verksamheter Ansökan om tillstånd att servera alkoholhaltiga drycker för Izgi s Grill HB Nämndens redogörelse gällande tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende Äldreliv Nordost Samverkansprojekt för framtida kompetensförsörjning inom äldrelivsbranschen med fokus på äldreomsorg Ansökan om serveringstillstånd enligt 7 kap 5 alkohollagen från Huvudstadens Golf Service AB Rapporter och delgivningar Övriga ärenden...23 Sid 2 (23)

3 SN 2. Föredragningslistan Föredragningslistan godkänns och läggs till handlingarna. Föredragningslista 3 (23)

4 3. Information från förvaltningen SN Information om Kullens verksamhet 4 (23)

5 4. Sammanställning och analys av rapporterade avvikelser under år 2008 inom äldre- och handikappomsorgen SN AU 37 Dnr Socialnämnden godkänner rapporten daterad och lägger den till handlingarna. Bakgrund Kommunen i egenskap av vårdgivare är skyldig att fortlöpande och systematiskt säkra kvaliteten inom hälso- och sjukvården. Kopplat till det finns också en skyldighet att ha rutiner för lokal avvikelsehantering. Det skapar förutsättningar att få kunskap om risker och händelser som efter analys återförs till de inblandade. På så sätt kan vården ständigt utvecklas och förbättras. Inom äldre- och handikappomsorgen i Vallentuna är det den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, MAS, som ansvarar för att rutiner finns för rapportering av avvikelser enligt hälso- och sjukvårdslagen, HSL. MAS handlägger avvikelserna och gör en bedömning av var och en. Rapporterande enhet ska ange vilka åtgärder som vidtagits eller som man planerar att vidta för att händelsen inte ska upprepas. MAS kompletterar med åtgärder eller förslag till åtgärder när så behövs och gör även anmälan enligt Lex Maria när så bedömts. Tjänsteskrivelsen daterad (23)

6 5. Uppföljning av trycksår 2008 SN AU 38 Dnr Socialnämnden godkänner rapporten och förslag till åtgärder Ärende I oktober 2008 genomfördes en punktprevalensstudie d.v.s. en mätning av förekomsten av tryckskada/sår och preventivt arbete vid given mätpunkt inom särskilt boende i Vallentuna kommun. Mätningen gjordes under en dag av personal på boendena utifrån ett standardiserat formulär. Antalet personer som deltog i mätningen var 170 stycken. Mätningen syftar till att skapa en överblick över förekomst av risk för tryckskada/sår och utvecklade trycksår samt förekomst av förebyggande behandling. Denna mätning är tänkt att upprepas årligen för att kunna utvärdera vidtagna åtgärder och därmed bidra till att kvalitetssäkra vården på de särskilda boendena. Då samma mätning gjordes i flera kommuner finns möjlighet att jämföra kommunvis, även om detta inte är det primära syftet. I ett samarbete med Täby kommuns planeringsavdelning har de svarat för planering och samordning av uppföljningen samt för sammanställning och analys av resultatet. Mätningen omfattar förekomst av tryckskada, placering av skadan, grad av skada (grad 1-4), riskbedömning (riskpoäng 7-28) samt förekomst av förebyggande utrustning och lägesändring. Gradering av skada där 1 innebär lindrig skada och fyra allvarlig skada (fullt utvecklade sår). Hög riskpoäng innebär liten risk för skada. Riskpoäng 20 eller lägre innebär en ökad risk för skada. Tjänsteskrivelsen daterad (23)

7 6. Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården SN AU 39 Dnr Socialnämnden beslutar att godkänna Kvalitetsplanen för Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården daterad Enligt hälso- och sjukvårdslagens 31 skall kvaliteten i vården systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Socialstyrelsens föreskrift anger att ett ledningssystem skall omfatta alla delar av verksamheten samt hur ansvaret för kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet skall fördelas mellan vårdgivare, verksamhetschef enligt HSL 29 och hälso- och sjukvårdspersonal. Tjänsteskrivelsen daterad och Kvalitetsplan för Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. 7 (23)

8 7. Ekonomisk redovisning - månadsuppföljning per den 31 mars 2009 SN AU 40 Dnr dukas på sammanträdet 8 (23)

9 8. Budget effektiviseringar SN AU 41 Dnr Socialnämnden beslutar att godkänna de av förvaltningen planerade effektiviseringarna med 1,5% och de konsekvenser dessa medför. Enligt Kommunfullmäktiges budgetbeslut blev socialnämndens nettobudgetram tkr. För att sänka kostnadsnivån beslutade socialnämnden i sin verksamhetsplan att alla enheter inom de kommunala verksamheterna utom Väsbygården skulle effektiviseras med 1,5%. Enhetschefer och verksamhetschefer har haft uppdraget att planera verksamheten utifrån detta beslut. I uppdraget har ingått att beskriva vilka ändringar man har planerat att göra och vad det innebär för konsekvenser för verksamheten/personalen. Förvaltningens budgetansvariga har arbetat med att minska sina budgetramar utifrån ambitionen att neddragningarna inte ska drabba våra kunder/brukare. Därför är det viktigt att följa upp om arbetsmiljön för personalen påverkas. Tjänsteskrivelsen daterad (23)

10 9. Rapport från tillsynsbesök vid HVB-hemmet Storsättra gård SN AU 42 Dnr Rapporten från tillsynsbesök daterad godkännes och översändes till Länsstyrelsen för kännedom. Tillsynsbesöket på Storsättra gård har genomförts enligt tillsynsplan som upprättats av socialnämnden för tillsyn av HVB-hem för barn och unga inom Vallentuna kommun. Tillsynsbesök skall dokumenteras och redovisas till Länsstyrelsen. Rapport från tillsynsbesök daterad (23)

11 10. Svar på remiss Översiktsplan SN AU 43 Dnr Socialnämnden beslutar att anta tjänsteskrivelsen daterad såsom sitt yttrande till kommunstyrelsen gällande översiktsplanen Kommunstyrelsen genomför samråd angående sitt förslag till översiktsplan för perioden Tjänsteskrivelsen daterad Samråd om översiktsplan för Vallentuna kommun daterat Översiktsplan samrådshandling december (23)

12 11. Ansökan hos länsstyrelsen om utvecklingsbidrag för tidiga insatser Barncentrum Nordost SN AU 44 Dnr Socialnämnden beslutar att gemensamt med kommunerna Täby, Österåker, Danderyd och Vaxholms stad ansöka hos Länsstyrelsen i Stockholms län om utvecklingsbidrag à kr för Barncentrum Nordost för projektåret beslutade socialnämnden att i samverkan med kommunerna Täby, Österåker, Vaxholm och Danderyd samt Roslagens polismästardistrikt gemensamt starta ett projekt för ett s.k. barncentrum (barnahus) i syfte att förbättra samarbetet mellan socialtjänst, polis, BUP m.fl. i utredningar gällande misstanke om att barn utsatts för brott. Syftet är även att bättre anpassa utredningarna efter barnens behov. Täby kommun är utsedd som huvudman för projektet. En projektledare har anställts för perioden och en styrgrupp har bildats där även BUP och Norrorts åklagarkammare är representerade. Projektledaren har även startat en referensgrupp, börjat utarbeta rutiner för samråd i enskilda ärenden och inplanerat ett utbildningstillfälle. Då Roslagens polismästardistrikt inte har utrymme för ett barncentrum i polishuset finns förslag på lokaler i Biblioteksgången i Täby, i näranslutning till polishuset. Lokalerna måste bekostas av kommunerna, men polisen ansvarar för förhörsutrustning. Ansökan gäller kommunernas kostnader för ett projektår för projektledare, lokaler och inventarier m.m. Enligt villkoren för utvecklingsbidrag för tidiga insatser måste kommunernas egen insats uppgå till minst 50% av den totala kostnaden. Om utvecklingsbidrag beviljas kan det även finnas möjlighet att ansöka om bidrag till ett andra projektår. Ansökan om utvecklingsbidrag daterad (23)

13 12. Ändringar i delegationsordningen SN AU 45 Dnr Socialnämnden godkänner delegationsordningen daterad Delegationsordningen för socialnämnden revideras regelbundet. Den nu gällande delegationsordningen är daterad Enligt 10 kap 4 SoL har socialnämnd möjlighet att delegera beslut enligt SoL till tjänsteman med undantag för vissa beslut enligt 6:e kapitlet SoL gällande familjehem och adoptioner. Även vissa beslut enligt bl.a. LVM, LVU, Föräldrabalken och Alkohollagen kan delegeras till tjänsteman. Det finns inga hinder i lag till att delegera beslut enligt LSS. Delegationsordningen reglerar även beslut i personalärenden och bidrag ur fonder som förvaltas av kommunen där beslut om utdelning ska enligt fondens stadgar tas av socialnämnden eller delegat. Socialnämnden delegerar beslutanderätt till socialutskott, ordförande och vissa ledamöter i socialutskottet samt till socialförvaltningens chef. Förvaltningschefen har möjlighet att vidaredelegera till befattningshavare i förvaltningen. Delegationsordningen visar hur vidaredelegation sker. Enligt delegationsreglerna ska delegationsbeslut i enskilda ärenden enligt SoL, LVU, LVM och LSS anmälas till sociala utskottet. Förslag till delegationsordning daterad (23)

14 13. Remissvar angående SOU 2008:126 i den äldres tjänst Äldreassistent ett framtidsyrke SN AU 46 Dnr Socialnämnden godkänner yttrande angående SOU 2008:126 I den äldres tjänst Äldreassistent ett framtidsyrke daterad som sitt svar till Socialdepartementet. Regeringen beslutade den 22 november 2007 att tillkalla en särskild utredare med uppgift att lämna förslag på en nationell strategi för kompetensförsörjning inom den kommunalt finansierade vården och omsorgen om äldre personer. Syftet var att öka kvalitet och effektivitet, få en ökad nationell likvärdighet samt att göra arbete inom vård och omsorg för äldre mer attraktivt. Utredningen antog namnet Yrkeskrav i äldreomsorg (S 2007:12). Utredningens uppdrag bestod i att utforma enhetliga kriterier för yrkeskompetensen, kompetensintyg samt yrkesbenämningar för omsorgspersonal som arbetar inom kommunernas omsorg och vård för äldre. I uppdraget ingick även att analysera och ge förslag på hur kompetensbehovet ska kunna tillgodoses i syfte att försörja omsorg och vård för äldre med grundutbildad personal samt att lämna förslag på hur vidareutbildningen kan förbättras i syfte att höja kvaliteten och underlätta den framtida kompetensförsörjningen inom omsorg och vård för äldre. Utredningen sammanfattades i ett betänkande med namnet I den äldres tjänst - Äldreassistent -ett framtidsyrke (SOU 2008:126). Vallentuna kommun har blivit utvalt som remissinstans och ska senast 20 april inkomma med remissvar till Socialdepartementet. Remiss I den äldres tjänst--- daterad Yttrande angående betänkande SOU 2008:126 I den äldres tjänst Äldreassistent ett framtidsyrke daterad (23)

15 14. Redovisning av 2007 och 2008 års stimulansmedel och ansökan om stimulansmedel för 2009 SN AU 47 Dnr Redovisning av 2007 och 2008 års stimulansmedel och ansökan om stimulansmedel för år Socialnämnden godkänner redovisningen av 2007 och 2008 års stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg om äldre personer daterad , som sitt svar till Socialstyrelsen. 2.Socialnämnden godkänner ansökan om stimulansmedel för 2009 års stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg om äldre personer daterad till Socialstyrelsen. Socialstyrelsen har tidigare beviljat Vallentuna kommun stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg om äldre personer för år 2007 och Dessa stimulansmedel redovisas till Socialstyrelsen. Kvarvarande stimulansmedel från 2008, tkr har överförts till år Eftersom projekt gällande 2007 års stimulansmedel startades först i januari 2008 och projekt gällande 2008 års stimulansmedel i januari 2009 sker en eftersläpning på ett år mellan de beviljade och förbrukade stimulansmedlen. Socialnämnden ansöker även om stimulansmedel för år Ansökan gäller stimulansmedel för fortsättning av pågående projekt inom områdena demensvård, sociala innehållet och individbaserad statistik och öppna jämförelser. Ett tillägg görs i ansökan gällande förebyggande hembesök. Redovisning av 2007 och 2008 års stimulansmedel: dnr /2009 daterad Ansökan om stimulansmedel för år 2009: dnr /2009 daterad (23)

16 15. Redovisning av verksamheten personligt ombud SN AU 48 Dnr Socialnämnden beslutar anta tjänsteskrivelsen daterad såsom sin redovisning till länsstyrelsen om verksamhet med personligt ombud. Vallentuna kommun bedriver verksamhet med personligt ombud för personer med psykiska funktionshinder. Kommuner erhöll år kr i statsbidrag för verksamheten. Inför utbetalning av statsbidrag för 2009 har länsstyrelsen begärt en redovisning av hur verksamheten har bedrivits det gångna året. Tjänsteskrivelse med redovisning till länsstyrelsen om verksamhet med personligt ombud daterad Begäran från länsstyrelsen i Stockholms län daterad (23)

17 16. Översyn av nivåer på omkostnadsersättning vid kommunens LSS-verksamheter SN AU 49 Dnr Socialnämnden beslutar att 1. omkostnadsersättningen inom korttidsvistelse för barn, ungdomar och vuxna enligt 9 6 p LSS, samt inom korttidstillsyn enligt 9 7 p LSS, ligger kvar på oförändrad nivå. 2. att nivån på omkostnadsersättning för lunch och för- och eftermiddagskaffe vid kommunens dagliga verksamheter enligt 9 10 p LSS, höjs till 50 kr per dag och att det för enbart för- och eftermiddagskaffe tas 10 kr/dag fr o m att nivån på habiliteringsersättningen i daglig verksamhet enligt 9 10 p LSS, höjs till 6 kr/timme eller max 42 kr/dag fr o m Socialförvaltningen har fått i uppdrag att se över Vallentuna kommuns avgifter inom LSS. Kommunens rätt att ta ut avgifter enligt LSS regleras i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Stöd och serviceinsatser är i princip avgiftsfria, men i LSS stadgas att kommunen får ta ut skäliga avgifter för bostad, fritidsverksamhet och kulturella aktiviteter av dem som har hel förtidspension, ålderspension eller annan inkomst av motsvarande storlek. Avgifterna får inte överstiga kommunens självkostnader och de får inte sättas så högt att den enskilde inte får behålla tillräckliga medel för sina personliga behov. Den enskilde svarar själv för sina kostnader i samband med - mat - resor - fritid och kulturella aktiviteter. Tjänsteskrivelsen daterad (23)

18 17. Ansökan om tillstånd att servera alkoholhaltiga drycker för Izgi s Grill HB SN AU 50 Dnr Socialnämnden beviljar Izgi s Grill HB permanent serveringstillstånd för all slags alkoholdrycker. Tillståndsbevis översändes till Izgi s Grill HB. Izgi s Grill HB har till socialnämnden inkommit med en ansökan om serveringstillstånd i restauranglokal med uteservering vid Karby Torg 1, Brottby. Ansökan avser permanent serveringstillstånd för all slags alkoholdrycker till allmänheten och till slutna sällskap. Ansökan är bedömd enligt 7 kap 5 alkohollagen. Utredning av ovanstående ärende daterad (23)

19 18. Nämndens redogörelse gällande tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende SN AU 51 Dnr Socialnämnden beslutar att anta redogörelsen daterad som sitt svar till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen i Stockholms län har genomfört tillsynsbesök enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende. Besöken ägde rum den 9 och 11 december, I sitt beslut daterat har Länsstyrelsen kritiserat socialnämnden för vissa brister. Länsstyrelsen begär att socialnämnden inkommer med en redogörelse av vilka åtgärder som vidtagits eller planeras med anledning av nämnda brister. Socialnämnden redovisar de åtgärder som har vidtagits eller som planeras under respektive punkt. Redogörelse till Länsstyrelsen gällande framkomna brister vid tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen. SoL av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende daterad Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län gällande tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende daterad (23)

20 19. Äldreliv Nordost Samverkansprojekt för framtida kompetensförsörjning inom äldrelivsbranschen med fokus på äldreomsorg SN AU 52 Dnr Socialnämnden beslutar att kommunen deltar i ESF projekt Äldreliv Nordost i enlighet med vad som anges i denna tjänsteskrivelse. Finansiering sker genom medel från Europeiska socialfonden En förstudie finansierad genom ESF medel har genomförts i Stockholm Nordost. De tankar och resultat som framkommer i förstudien visar att det finns ett behov av att hitta nya vägar för kompetensförsörjning inom vård- och omsorgsyrken inom den s k Äldrelivsbranschen. Det övergripande syftet med ett genomförandeprojekt som sträcker sig över två år, är att under projekttiden identifiera utbildnings- och kompetensutvecklings insatser, som anses nödvändiga och skulle kunna erbjudas individer inom äldreomsorgen i Stockholm Nordostregionen, utifrån de behov och förutsättningar som finns Äldrelivsbranschen bedöms som ett viktigt utvecklingsområde för de sex kommunerna som samverkar i Stockholm Nordost; Danderyd, Norrtälje, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker. Äldreomsorgen är kärnan i denna utveckling av en ny bransch som på sikt innebär samverkan med andra tjänsteföretag som i samspelet underlättar och höjer livskvaliteten för de äldre. En nyckel till denna utveckling är att äldreomsorgen utvecklas i former som är bättre anpassade för de äldre och i synnerhet för de äldre som inom kort träder in i äldreomsorgen med förmodat ännu högre krav på service, omsorg och bemötande. Äldreomsorgen måste också utvecklas för att bättre använda personalens kapacitet och vara mer attraktiv som arbetsgivare och arbetsplats. Tjänsteskrivelsen daterad Bilaga 1 Slutrapport från förstudien 20 (23)

21 20. Ansökan om serveringstillstånd enligt 7 kap 5 alkohollagen från Huvudstadens Golf Service AB SN Dnr Socialnämnden beslutar att bevilja Huvudstadens Golf Service AB, organisationsnummer , permanent serveringstillstånd för alla slags alkoholdrycker till allmänheten alla dagar klockan vid Restaurang Lindö Park, Lindövägen 1, med stöd av 7 kap 5 alkohollagen. Uteserveringen ska avslutas senast klockan Huvudstadens Golf Service AB, har inkommit med ansökan daterad 2 mars 2009 till socialnämnden om att erhålla serveringstillstånd vid Restaurang Lindö Park, Lindövägen 1, Vallentuna. Ansökan avser alla slags alkoholdrycker till allmänheten i restauranglokalen samt på uteserveringen måndag söndag från klockan till 01.00, på uteserveringen dock endast till klockan Ansökan har remitterats i vederbörlig ordning. Utredning daterad (23)

22 21. Rapporter och delgivningar SN AU 53 Postlista För perioden 11 februari 25 mars 2009 Delegationsbeslut Dnr Delegat: enhetschef Anställning av kurator, biståndsbedömare och socialsekreterare till vuxenenheten Dnr Delegat: socialchef Förlängning av anställning efter uppnådd pensionsålder för tre personliga assistenter inom Hammarbackens gruppboende. Dnr Delegat: socialchef Förlängning av anställning efter uppnådd pensionsålder för en omvårdnadspersonal på Väsbygården. 22 (23)

23 SN 22. Övriga ärenden 23 (23)

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden Socialnämnden 2009-05-14 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna torsdagen den 14 maj 2009 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2010-01-26

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2010-01-26 Socialnämnden 2010-01-26 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 26 januari 2010, kl. 18.30. Genomgång av handlingar

Läs mer

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 17 november 2009, kl 18.30. Genomgång av handlingar

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2009-08-18

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2009-08-18 Socialnämnden 2009-08-18 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 18 augusti 2009 18.30 Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp) - ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m)

Gunnel Orselius-Dahl (fp) - ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdagen den kl 15.00-16.30 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (fp) - ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Kallade

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN

SOCIALNÄMNDEN K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2011-05-17 Tid och plats Kl 18.30 Frösundarummet, Socialförvaltningen, Vallentuna Kallade tjänstemän Inga-Lill Björklund, socialchef Karin Peters och Monika Fernlund, avdelningschefer

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Susanne Lindström, drogsamordnare Carina Altius, ekonom Lilian Bylund, MAS Nina Thompson, förvaltningssekreterare

Bo Weiåker, socialchef Susanne Lindström, drogsamordnare Carina Altius, ekonom Lilian Bylund, MAS Nina Thompson, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2005-04-05 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 5 april 2005 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2010-05-17

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2010-05-17 Socialnämnden 2010-05-17 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Kommunalhuset, Tuna torg 1, Vallentuna tisdagen den 25 maj 2010, kl. 18.30. Genomgång av handlingar kl. 17.30.

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. OBS! Arbetsutskottets protokoll är ännu ej justerat.

Genomgång av handlingar kl 17.30. OBS! Arbetsutskottets protokoll är ännu ej justerat. Socialnämnden 8 juni 2004 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 8 juni 2004 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30 OBS! Arbetsutskottets

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordf., Marie-Louise Löwenbeck (M), Ing- Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordf., Marie-Louise Löwenbeck (M), Ing- Marie Elfström (S) 1 (14) Plats och tid Frösundarummet, socialförvaltningen, Vallentuna, klockan 16.00 17.30 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordf., Marie-Louise Löwenbeck (M), Ing- Marie Elfström (S) Övriga närvarande

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2014-02-18 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 18 februari 2014 kl. 8.30 11.00 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden Socialnämnden 2009-06-09 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 9 juni 2009 kl 19.00. Genomgång av handlingar kl 18.00

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Maj Birgersson (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Maj Birgersson (kd) Mauritz Lindroth (s) 23 januari 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 23 januari 2007 kl 13.00-14.45 Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2012-01-24

SOCIALNÄMNDEN 2012-01-24 K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2012-01-24 Tid och plats Kl 18.30 Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Kallade tjänstemän Inga-Lill Björklund, socialchef Agneta Sandström, controller Helena Åhman, avdelningschef

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 11 januari 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 11 januari 2004 Socialnämnden 11 januari 2004 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 11 januari 2005 kl 18.30 Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-11-17. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november 2009 kl 18.30 20.

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-11-17. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november 2009 kl 18.30 20. Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Anne Saaristo, socialchef Cecilia Stewart, adm.

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Anne Saaristo, socialchef Cecilia Stewart, adm. Socialnämndens arbetsutskott 25 oktober 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna

Läs mer

Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser

Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser 2009-03-18 Länsstyrelsen i Stockholms län Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser Projekt: Barncentrum nordost I samverkan mellan kommunerna Täby, Vallentuna,

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 24 maj 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna måndagen den 24 maj 2004 kl 14.00-15.45

Läs mer

Mauritz Lindroth Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Mauritz Lindroth Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 6 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 20 maj 2008

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 20 maj 2008 Socialnämnden 20 maj 2008 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 20 maj 2008 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2011-03-30 2 SN 35 Dnr 25.11 700 Extra ärende Följande extra ärende godkännes till dagordningen. - Information om att redovisning av stimulansbidrag 2007-2010 har gjorts till Socialstyrelsen.

Läs mer

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Äldre och personer med funktionshinder med omsorger från Socialförvaltningen ska få en god vård alternativt få gott stöd och god service och

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 5 september 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-03-20. Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 20 mars 2013, kl. 15.00. 4 Månadsuppföljning t o m februari SN 13/23

Sammanträdesdatum 2013-03-20. Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 20 mars 2013, kl. 15.00. 4 Månadsuppföljning t o m februari SN 13/23 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-03-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 20 mars 2013, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Val av justerande 2 Godkännande av dagordning

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN

SOCIALNÄMNDEN K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2011-10-18 Tid och plats Kl 18.30 Bällstarummet, Kommunalkontoret, Vallentuna Kallade tjänstemän Övriga kallade Inga-Lill Björklund, socialchef Monika Fernlund, avdelningschef

Läs mer

Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 2 (15) Social- och omvårdnadsnämnden

Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 2 (15) Social- och omvårdnadsnämnden Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 1 (15) Plats och tid Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 15.15 Paragrafer 34-45 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare ÖVRIGA Ersättare Namn Christer Johansson

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2007-10-02 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 2 oktober

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) vice ordförande

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) vice ordförande Socialnämndens arbetsutskott 2008-09-02 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 2 september 2008 kl 15.00 16.00

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Kallelse Vallentuna kommun Socialnämnden FÖREDRAGNINGSLISTA. INFORMATION 3. Information om Demensdagvården på Östanbo

Kallelse Vallentuna kommun Socialnämnden FÖREDRAGNINGSLISTA. INFORMATION 3. Information om Demensdagvården på Östanbo Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 19 februari 2008 kl 18.30. (Kaffe serveras från kl 17.30, gruppmöten kl 18.00) Kallade tjänstemän

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna, den 28 maj 2010. Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna, den 28 maj 2010. Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-05-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Bällstarummet, Kommunalhuset, Tuna torg 1, Vallentuna, tisdagen den 25 maj 2010 kl. 18.30 20.20 Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-08-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 10 augusti kl. 15.00-16.15

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Vv 150/2010. Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun

Vv 150/2010. Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun 2010-07-13 Vv 150/2010 Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun Innehållsförteckning Avvikelsehantering...3 Patientsäkerhetsterminolog...3 Hälso- och sjukvårdslagen...3 Lag om yrkesverksamhet på

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN OBSERVERA TID OCH PLATS!

SOCIALNÄMNDEN OBSERVERA TID OCH PLATS! K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2011-12-13 OBSERVERA TID OCH PLATS! Socialnämnden kommer även att få en rundtur på Väsbygården i anslutning till sammanträdet och julbordet (separat inbjudan till julbordet har

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 3 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 oktober 2006 kl 18.30-19.20 Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden 1 (14) Plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Vallentuna. Kl 18.30-20.00 ande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande,

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M), vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M), vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-11-08 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 8 november kl. 16.00-17.25

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-08-19. Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 19 augusti 2015, 15.00. 1 Godkännande av dagordning SN 15/8

Sammanträdesdatum 2015-08-19. Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 19 augusti 2015, 15.00. 1 Godkännande av dagordning SN 15/8 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-19 PLATS OCH TID Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 19 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Godkännande av dagordning

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2010-01-26. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 2010-01-26. Plats och tid för sammanträdet Socialnämnden 2010-01-26 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 26 januari 2010 kl. 18.30 19.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP),

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2013-09-16 Diarienummer 183/2012.739 Socialförvaltning Id 2013.1821 AN LEX SARAH Rutiner beträffande rapportering och anmälan av missförhållanden inom socialtjänsten och omsorgen

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2010-11-23

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2010-11-23 Socialnämnden 2010-11-23 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 23 november 2010, kl. 18.30. Genomgång av handlingar

Läs mer

Sten-Åke Adlivankin (m), ersättare Gunnar Lundgren (fp), ersättare Richard Knafl (s), ersättare Stina Bengs (v), ersättare. Bo Weiåker, socialchef

Sten-Åke Adlivankin (m), ersättare Gunnar Lundgren (fp), ersättare Richard Knafl (s), ersättare Stina Bengs (v), ersättare. Bo Weiåker, socialchef AB VALLENTUNA KOMMUN Socialnämnden 1998-06-09 1(14) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 9 juni 1998 kl 18

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) Ing-Marie Elfström (S) 1 (18) Plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Vallentuna, kl 16.00 17.10 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande

Läs mer

Gun-Britt Johansson. Ingrid Dahlberg, Ns Marina Antfolk-Samuelsson, s, tjg ers. Margareta Åkerlund. 120-141 (129-141 enskilda ärenden)

Gun-Britt Johansson. Ingrid Dahlberg, Ns Marina Antfolk-Samuelsson, s, tjg ers. Margareta Åkerlund. 120-141 (129-141 enskilda ärenden) PROTOKOLL 1(23) Tid: Kl 8:30-12:00 Plats: Förvaltningsbyggnaden, Lokal: Bäcken Ledamöter: Helena Öhlund, s, ordförande Eva Lundström, s Anette Lundberg, s Lars-Åke Andersson, v Gun-Britt Johansson, c Ingrid

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete BESLUT Datum 2017-02-20 Sida 1 (2) Diarienummer 2016/SON0118 700 Anna Thuresson, 033-357301 Kommunstyrelsen Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden,

Läs mer

K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Kl Bällstarummet

K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Kl Bällstarummet K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2013-04-23 Tid och plats Kl 18.30 Bällstarummet Kallade tjänstemän Gunilla Åhlander, socialchef Monika Fernlund, avdelningschef Karin Peters, avdelningschef Helena Åhman, avdelningschef

Läs mer

Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12) I den äldres tjänst. Äldreassistent ett framtidsyrke förslag från utredningen om yrkeskrav i äldreomsorgen

Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12) I den äldres tjänst. Äldreassistent ett framtidsyrke förslag från utredningen om yrkeskrav i äldreomsorgen I den äldres tjänst Äldreassistent ett framtidsyrke förslag från utredningen om yrkeskrav i äldreomsorgen Kompetensförsörjning genom validering och arbetsplatslärande, Göteborg den 25 november 2009 anita.berger@social.ministry.se

Läs mer

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL Beslutad 2013-05-2828 Gäller fr.o.m 2014-10- 10 datum Myndighet Socialkontoret för Äldreomsorg, Funktionsnedsatta, Kommunal hälso- och sjukvård Revideras datum 2015-10-01 eller vid förändring Ansvarig

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden REGLEMENTE Referens KLK.2015.448 1(5) Socialförvaltningen Reglemente för socialnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelser i detta reglemente. Ikraftträdande av handlingar Detta

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad Kommunstyrelsen 2017-05-30, 105 Kommunstyrelsen

Läs mer

Karin Peters, vik förvaltningschef Lilian Bylund, medicinskt ansvarig sjuksköterska David Matscheck, specialist Terhi Berlin, specialist

Karin Peters, vik förvaltningschef Lilian Bylund, medicinskt ansvarig sjuksköterska David Matscheck, specialist Terhi Berlin, specialist Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 22 januari 2008 kl 18.30. Kallade tjänstemän Karin Peters, vik förvaltningschef Lilian Bylund,

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 4 juni 2008 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna onsdagen den 4 juni 2008 kl 15.00 16.00

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2011-04-27 2 SN 53 Dnr 56.11 770 Patientdatalag Patientdatalag (PdL) SFS 2008:355 trädde i kraft 2008-07-01 och ersatte patientjournallag samt vårdregisterlag och medförde ändringar även

Läs mer

Socialnämnden 2014-01-14 2

Socialnämnden 2014-01-14 2 Socialnämnden 2014-01-14 2 SN 1 Dnr 118/13-072 Riktlinjer för utbetalning av habiliteringsersättning inom daglig verksamhet Habiliteringsersättning betalas ut med stöd av 9 punkt 10 lagen om stöd och service

Läs mer

Generella bestämmelser och förutsättningar för delegation 3 Anmälan av beslut som fattas med stöd av delegering 4 Lagar och förordningar 4

Generella bestämmelser och förutsättningar för delegation 3 Anmälan av beslut som fattas med stöd av delegering 4 Lagar och förordningar 4 Kapitel Sida Generella bestämmelser och förutsättningar för delegation 3 Anmälan av beslut som fattas med stöd av delegering 4 Lagar och förordningar 4 1 Sekretesslagen 2 2 Socialtjänstlagen, SoL 3 3 Stöd

Läs mer

K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Kl Frösundarummet

K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Kl Frösundarummet K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2013-10-22 Tid och plats Kl 18.30 Frösundarummet Kallade tjänstemän Gunilla Åhlander, socialchef Monika Fernlund, avdelningschef Karin Peters, avdelningschef Helena Åhman, avdelningschef

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2011-05-25 2 SN 66 Dnr 35.11 700 Fastställande av patientsäkerhetsplan 2011 Patientsäkerhetslag (SFS 2010:659) syftar till att främja hög patientsäkerhet inom hälso- och sjukvården. Vårdgivaren

Läs mer

99 Mullsjömodellen - information 2018/ Socialnämndens delegationsförteckning /

99 Mullsjömodellen - information 2018/ Socialnämndens delegationsförteckning / Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 2018/8014 4 87 Vårdsamordning 2018/8069 5 88 Riskbedömning för hälso- och sjukvården 2018/8081 6 89 Betalningsansvar

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 14 juni 2005

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 14 juni 2005 Socialnämnden 14 juni 2005 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 14 juni 2005 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Väsbysalen, Kl 17.30-19.00 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M), Gillis

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 17 juni 2008

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 17 juni 2008 Socialnämnden 17 juni 2008 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 17 juni 2008 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2008-09-16. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 2008-09-16. Plats och tid för sammanträdet Plats och tid för sammanträdet Beslutande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 16 september 2008 kl 18.30 20.05 Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Huido Mesilane

Läs mer

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Antagen i socialnämnden 2006-12-05 138 Riktlinjen grundar sig

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Omedelbara åtgärder När en rapport kommit in ska den som är ansvarig för verksamheten omedelbart vidta de åtgärder som situationen kräver.

Omedelbara åtgärder När en rapport kommit in ska den som är ansvarig för verksamheten omedelbart vidta de åtgärder som situationen kräver. 1 [5] Rutin för utredning enligt lex Sarah och anmälan till tillsynsmyndighet i vissa fall Lex Sarah är en del i det systematiska kvalitetsarbetet i verksamheter som bedrivs enligt socialtjänstlagen, SoL

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Ulf Lundström (S) Monika Fernlund, myndighets chef Carina Altius, administrativ chef Terhi Berlin, utredare

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Ulf Lundström (S) Monika Fernlund, myndighets chef Carina Altius, administrativ chef Terhi Berlin, utredare Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, Fredagen den 26 november kl. 09.00-09.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande

Läs mer

Anmälan och utredning enligt Lex Maria

Anmälan och utredning enligt Lex Maria SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2017-09-11 Beslutad av SN 2017-09-27 109 Anmälan och utredning enligt Lex Maria BAKGRUND Lex Maria innebär att vårdgivaren enligt lag

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom Monika Fernlund, enhetschef Nina Thompson, förvaltningssekreterare

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom Monika Fernlund, enhetschef Nina Thompson, förvaltningssekreterare Socialnämnden 8 mars 2005 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 8 mars 2005 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2011-11-17

SOCIALNÄMNDEN 2011-11-17 K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2011-11-17 OBSERVERA DAG/DATUM! Tid och plats Kl 18.30 Frösundarummet, socialkontoret Vallentuna Kallade tjänstemän Övriga kallade Inga-Lill Björklund, Socialchef Elin Rundqvist,

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Antagen av Vård och omsorgsnämnden: VON 45 Dnr 09:68/002 hnr 2009:148

Antagen av Vård och omsorgsnämnden: VON 45 Dnr 09:68/002 hnr 2009:148 Sida 1 av 9 Antagen av Vård och omsorgsnämnden: 2009-03-20 VON 45 hnr 2009:148 Reviderad: 2010-03-19 VON 30 hnr 2010:93 (dessa revideringar syns i röd text) Sida 2 av 9 1.Socialtjänstlagen SoL Vård- och

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2009-08-26 2 SN 100 Dnr 5.09 700 Extra ärende Följande extra ärende godkännes till dagordningen. - Länsstyrelsens beslut 2009-06-04 ang ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet

Läs mer

Anita Frost (C) Parvin Amjadi (S) Birgitta Forsberg (S) Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anita Frost (C) Parvin Amjadi (S) Birgitta Forsberg (S) Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-11-23 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 23 november 2010 kl. 18.30 19.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP),

Läs mer

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m Sida 1 av 8 Socialförvaltningen Tobias Wistrand Datum Dnr Sid 2018-04-30 SN 2018-106 1 (8) Kommunrevisionen Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m.

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll

Omsorgsnämndens protokoll Datum: Måndagen den 24 april Tid: 15.30 18.10 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Onsdagen den 26, klockan 08.00 Paragrafer: 25-31 Utses att justera: Tommy Nilzén (MP) Underskrifter:

Läs mer

Godkännande av föredragningslista. Kommunstyrelsens socialutskott beslutar. Att godkänna föredragningslistan

Godkännande av föredragningslista. Kommunstyrelsens socialutskott beslutar. Att godkänna föredragningslistan Ks su 116 Godkännande av föredragningslista Att godkänna föredragningslistan Ks su 117 Verksamhetsuppföljning Verksamhetsuppföljning är missbruksvård inkluderande Udden, IFO- chef Doris Öhlund informerar.

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

SIKTA- Skånes missbruks- och beroendevård i utveckling Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg

SIKTA- Skånes missbruks- och beroendevård i utveckling Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg Alla dessa planerbegreppsförklaring SIKTA- Skånes missbruks- och Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg Vård och omsorgsplaner Vård och omsorgsplanering Kan resultera i Vård och omsorgsplan Dokumenteras

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE Utfärdad av: Antagen av: Giltig från: Reviderad: Kvalitetsutvecklare och MAS Socialnämnden 2018-SN-83 181001 Socialförvaltningen RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE När något

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Justerande:... KALLELSE Socialnämnden 11 juni 2002

Justerande:... KALLELSE Socialnämnden 11 juni 2002 Socialnämnden 11 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdagen den 11 juni 2002 kl 18 30. Genomgång av handlingar kl

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 24 mars 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 1999-06-08 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 8 juni 1999 kl 18 30 19 20. Leif Öhman (m),

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2018-02-19 Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret 2018-02-19 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten i Härjedalens kommun Ledningssystem Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Förebyggande arbete. Att förebygga trycksår, undernäring, fallolyckor samt ohälsa i munnen. Socialförvaltningen

Förebyggande arbete. Att förebygga trycksår, undernäring, fallolyckor samt ohälsa i munnen. Socialförvaltningen Socialförvaltningen Förebyggande arbete Att förebygga trycksår, undernäring, fallolyckor samt ohälsa i munnen Ersätter version från 2013-10-28 Monica Örmander, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2 Innehållsförteckning

Läs mer