Nu återstår bara att sluta cirkeln att se till att blåsmaskinen kommer på plats i Orrefors igen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nu återstår bara att sluta cirkeln att se till att blåsmaskinen kommer på plats i Orrefors igen."

Transkript

1 Blåsmaskinen äntligen hemma I ett hörn av hammarsmedjan i Orrefors fanns en gång en blåsmaskin. Dess uppgift var dels att mata den franska smältugnen med luft men även att underhålla en eller flera ässjor. Järnrören finns fortfarande kvar upphängda i taket. Maskinen drevs med ett vattenhjul, betydligt mindre än de som drev de båda hamrarna. Kvar idag finns rester av vattenhjulets axel och ett stort gjutet järnhjul försett med kuggar. Diametern är ca 180 cm. Blåsmaskinen har tills nu varit försvunnen. Ett äldre foto visar att området där maskinen stod är inbyggt med en enkel brädvägg. På ett annat foto tagit utifrån skymtar delar av blåsmaskinens vattenhjul. Masugnen som troligen revs 1897 bör ha haft en separat blåsmaskin som troligen revs samtidigt med masugnen. Några spår av denna finns inte vad jag vet. I Hagelsrum använde man en trecylindrig apparat med stor kapacitet till en liknande masugn. Kanske att den i Orrefors var av samma typ Bagges. ( Det var Bagge som uppfann maskinen.) År 1923 var det en stor industriutställning i Göteborg. Ett tema var järnets historia. Man lånade in en gammal stångjärnshammare från Borgvik utanför Karlstad och en blåsmaskin från Orrefors. Det senare greppet verkar långsökt men familjen Ekman som då ägde Orrefors Glasbruk hade sina rötter i Göteborg och kunde bjuda på en blåsmaskin. Utställningen ägde rum och kataloger upprättades med foto och text. Efter utställningen hamnade sedan maskinen på ett museum Göteborg, långt inne i ett magasin. Efter några år, möjligen på 1960-talet, upphörde museet med den industrihistoriska delen. Borgvik fick tillbaka sin hammare och i samma lass, blåsmaskinen från Orrefors. Det var nu Värmlands Museum som hade föremålen i sitt register. Åren gick och blåsmaskinen hamnade allt längre ner i magasinens gömmor. Mårten Björnsson från Orrefors hade fått någon vink om att blåsmaskinen nog fanns i Värmland. Vid en förfrågan fick han ett mumlandes svar. Detta bör ha varit i början av 1980-talet. Vid ett samtal med Mårten B. i ett annat ärende avslöjade han sin misstanke om att maskinen kan ha hamnat i Värmland. Detta var En kontakt med intendent Birgitta Collvin gav genast utdelning. Den finns i Borgvik. Om hembygdsföreningen där vill släppa den så tänker inte Värmlands Museum lägga några hinder i vägen. Vid ett besök i Borgvik i september 2009 kunde lösa delar till en blåsmaskin urskiljas bland fragment av en tröskvandring och annat svårbestämt. Det visade sig dock att alla vitala delar faktiskt finns. Till byggsatsen hör ytterligare ett stort kugghjul, precis likadant som det som finns kvar i Orrefors. Nu återstår bara att sluta cirkeln att se till att blåsmaskinen kommer på plats i Orrefors igen. Här följer en bildserie som ger en tillbakablick men även det aktuella läget för maskinen.

2 Blåsmaskinen på utställning i Göteborg Maskinen utlånad eller möjligen skänkt av Orrefors Bruk. Den gjorde ju ingen nytta i Orrefors där den stått oanvänd sedan Blåsmaskinen i gott sällskap Maskinen var utställd tillsammans med en stångjärnshammare från Borgvik i Värmland. Dessa foton kommer från en katalog som beskrev utställningen. Bortglömd När utställningen var över blev maskinen först stående i Göteborg fram till 1960-talet. Därefter slank den med när Borgviks Hembygdsförening ville ha sin hammare tillbaka. Här i ett garage nära Vänerns strand hittade vi den tillsammans med vedklyv, bandsåg, slåttermaskin mm.

3 Starka armar Vi fick nödvändig hjälp med att lyfta ut pumplådorna som var och en väger omkring 300 kg. Planen var att sätta alla delar på lastpallar för att skickas med lastbil med destination Orrefors. Blåsmaskin? Var god välj! De böjda rören är intressanta. Brädorna på diagonalen är tveksamma. Ett litet hjul på golvet med tillhörande stång är högintressant. Mystisk järnplatta till höger? Ja vem vet, kanske bättre att ta hem en pryl för mycket

4 Det finns ett ställe till båtskjulet. Spännande. Under en gammal kyrkbänk skymtar ett stort kugghjul. Här finns också ett böjt gjutet rör precis som de tre vi hittade på förra stället. Nu har vi fyra de måste höra ihop med blåsmaskinen. Kugghjulet är precis likadant som det som fortfarande finns i Orrefors. Mystiskt. Jordbruket i Värmland tog paus medan vi letade bitar till vårt pussel. Man kunde inte låta bli att redan nu börja kolla hur den fungerade. Fyra luckor på varje gavel med någon skinnklädd ventil. Ett av hålen var avvikande hade rester av en vit tätningsmassa runt. Äntligen hemma. Med dagens snabba transporter låg snart delarna på brukets lastplats hemma i Orrefors. Lägg märke till det stora kugghjulet, med det lilla hjulet ovanpå. Nu gick det upp för oss att det fattas ett hjul ett likadant men på andra sidan. Var detta med? Plåtröret i förgrunden tillhör nog tröskan, men som sagt var - bättre en pryl för mycket

5 Två stora lådor och en mindre. Om man tittar på bilden som visar hur maskinen var uppställd i Göteborg ser man att den lilla lådan ska sitta över de andra båda. De fyra luftkanalerna löper samman här. Den ska troligen fungera som tryckutjämnare. Billingsfors var ett gjuteri i Bengtsfors i Dalsland under 1800-talet. Fransk ugn Här skulle järnet befrias från överskottet av kol. Sprött gjutjärn skulle bli smidbart. Vid processen gick det åt luft som transporterades via rören som syns på bilden. Dessa var förstås kopplade till blåsmaskinen. Maskinen inne för översyn. Leif Skanbäck, Ingvar Hellström och Kennert Johansson bedömer läget. Ventilerna måste bytas ut. Råttor har kalasat på lädret. I mitten på lådan syns en ventil som lyfts om trycket blir för stort.

6 Byte av packningar. De gamla packningarna var slitna och delvis borta. Oxläder fanns på Målerås läderindustri. Det ska vara dubbla packningar kolven ska vara tät åt båda hållen. När den trycker luft åt ena hållet, suger den samtidigt från det andra dubbelverkande. Ingvar och Kennert mäter och funderar. Muttrar från 1800-talet var fyrkantiga. Om man inte ville vara extra fin och fila dem sexkantiga. Maskinen är ihopsatt av sexkantiga muttrar men alla har sin storlek handgjorda. Här är det Roland Larsson som gängar en ny men fyrkantig.

7 Tätningen Den röda tätningsmassan består troligen av blymönja. Den blandades med linolja och armerades med lin. Andra fogar är tätade med krita och linolja. Vid glasbruket i Orrefors använde man blymönja till kristallglas från Kanske att maskinen var igång då och behövde tätas. Ventiler. Ventilerna hängde löst för att kunna hänga med i luftströmmen. Det var en platta av trä med ett hölje av skinn. Stoppningen var olika i de 16 ventilerna. Det förekom ull, lin, trasor och krollsprint, ett material som man använde till att stoppa möbler. Här syns de handfilade sexkantiga muttrarna.

8 En dag i november 2010 var det dags att återföra blåsmaskinen till hammarsmedjan. Det var 87 år sedan sist. Handikapprampen hade lagom lutning och bredd för pumplådorna. Leif och Roland bevakar lastpall och palltruck. Stig Törnkvist styr armen från en hjullastare. Bra glid utför Ett ymnigt höstregn gjorde rampen såphal. Passande. Här hugger även Markus Törnkvist i.

9 Äntligen passeras dörröppningen hemma. Smedjan i dess nuvarande form byggdes 1841 av en Taube från Stockholm som gifte sig med Carolina Barchaeus som fick ärva bruket efter sin far. Blåsmaskinen är daterad till 1839 varför man kan anta att den köptes in i samban med renoveringen. Själva bruket har funnits sedan 1726.

10 Det stora kugghjulet vågade vi inte rulla ner för trappan. Det väger säkert 500 kg. Det är trångt och brant. Men på något underligt vis lyckades Stig tänja på maskinen så att snabeln precis räckte. Tänk om vi kunde få det att pendla precis lagom så att vi kunde sätta ner det exakt i ytterläget? Lägg märke till att det nu finns två mindre kransar på det stora hjulet även en på undersidan. En av dem låg i delar utspridda i garaget. Dessa är nu ihopsvetsade. Om inte svetsfogarna håller måste vi gjuta en ny krans.. Fantastiskt Nu är det bara att ta palltrucken och dra in hjulet. Dörrhålet är tillräckligt stort och vi har lagt ut skivor för att inte trucken ska sjunka ner i jordgolvet.

11 En hel del pusselbitar på plats. Borta i hörnet syns rester av hjulaxeln. Ån flyter strax utanför. Det var här vattenhjulet fanns som drev maskinen. Om vi har tur kan vi gräva fram spår av fundamentet till blåsmaskinen. Man har fyllt på med gammalt taktegel och grus för att jämna till golvet. Kugghjul kvar hemma. Detta kugghjul fick inte följa med till Göteborg. Det har hela tiden stått och väckt frågor i ett hörn av hammarsmedjan det är inte många som minns hur det såg ut före Nu vet vi att kugghjulet satt på vattenhjulets axel. Nu behövs ny axel och ett nytt vattenhjul. Roland har hissat upp hjulet för att vi ska komma åt att gräva. Troligen såhär Ungefär såhär måste maskinen varit monterad. Luftledningen hänger fortfarande kvar i taket.

12 Det är denna skiss vi arbetar efter. Lägg märke till att hela anordningen tar upp en längd på 6 meter. Ett kraftigt träfundament går det åt. Vi får skära ihop stockarna halvt i halvt för att få ihop 6 m. Stockarna är nysågade och tunga. Vintervädret har varit svårt. Men det kommer en vår Roland kämpar med en nyfilad fogsvans.

13 Eftersnack Tänk att allt fungerat utan att hänga upp sig en enda gång. Det är sällsynt. Men så är det rutinerat folk som varit igång. På bilden syns Markus Törnkvist, Stig Törnkvist, Roland Larsson och Ingvar Hällström

Del 4. Blåsmaskinen på plats. Plats på scen

Del 4. Blåsmaskinen på plats. Plats på scen Del 4. Blåsmaskinen på plats. Plats på scen Ett kraftigt fundament krävs för den tunga blåsmaskinen. Bjälkarna stöttas av grov sten. Fram med kvasten och plats på scen. Moderna hjälpmedel De gjutna pumplådorna

Läs mer

Hammarsmedjan del 3. Arbetsskiss för blåsmaskinen

Hammarsmedjan del 3. Arbetsskiss för blåsmaskinen Hammarsmedjan del 3. Arbetsskiss för blåsmaskinen Detta är en skalenlig ritning på blåsmaskinen som vi anser att den en gång var monterad. Delarna finns och är i renoverat skick. Läggmärke till att hela

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk!

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! OPTIHEAT Vattenburen golvvärme Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! Så här monterar du OPTIHEAT Olika metoder att montera OPTIHEAT OPTIHEAT är det enklaste sättet att lägga in vattenburen

Läs mer

Theodor Franzéns lilla svarta

Theodor Franzéns lilla svarta Theodor Franzéns lilla svarta Det började med att man röjde ur Orrefors Glasbruk efter nedläggningen 2013. Det hade hunnit samlas en hel del i hörnen sedan 1898. Där i en container låg en svart liten anteckningsbok

Läs mer

Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com>

Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com> Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken Du behöver Tjock kartong (baksidan till ett akvarellblock eller liknande) till bilens underrede ca 10,5 x 30 cm

Läs mer

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Man kan bli arkeolog genom att gå på särskilda utbildningar på universitet. Utbildningarna kan hålla på i tre år eller mer. På universiteten lär man sig

Läs mer

Vad jag gjorde innan

Vad jag gjorde innan Vad jag gjorde innan alltså innan jag timrade om ladugården. Jo, kameran togs fram. Jag gick runt och fotade detaljer och helheter, närbilder på knutar och på andra finurliga lösningar. Kröp över allt

Läs mer

Grundläggande ellära. Materiellåda art nr. 1. I den första uppgiften skall du använda ett batteri, 2 sladdar med banankontakter och en lös glödlampa.

Grundläggande ellära. Materiellåda art nr. 1. I den första uppgiften skall du använda ett batteri, 2 sladdar med banankontakter och en lös glödlampa. 1 Mtrl: Materiellåda art nr Grundläggande ellära 1. I den första uppgiften skall du använda ett batteri, 2 sladdar med banankontakter och en lös glödlampa. Koppla så att lampan lyser. Rita hur du kopplade.

Läs mer

Pneumatik/hydrauliksats

Pneumatik/hydrauliksats Studiehandledning till Pneumatik/hydrauliksats Art.nr: 53785 Den här studiehandledningen ger grunderna i pneumatik och hydralik. Den visar på skillnaden mellan pneumatik och hydraulik, den visar hur en

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Bruksanvisning. Vedklyv, 7 tons Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Vedklyv, 7 tons Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Vedklyv, 7 tons Art.: 90 16 341 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan installation

Läs mer

DiG. Samlade vykort från Gullaskruv. DiG Dokumentation i Glasbruksbygd DiG

DiG. Samlade vykort från Gullaskruv. DiG Dokumentation i Glasbruksbygd DiG DiG Samlade vykort från Gullaskruv DiG Dokumentation i Glasbruksbygd DiG 201. Kyrkan i Hälleberga Kyrkan uppfördes 1819 1821 under Peter L. Sellergrens tid. Byggnaden hade korsformad plan med torn i väster

Läs mer

Mattsgården. Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland.

Mattsgården. Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland. Mattsgården Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland. Andreas Lindblad Rapport 2007:27 2 Mattsgården Genomgång och identifikation

Läs mer

Ting och tanke annars ingen teknik

Ting och tanke annars ingen teknik Ting och tanke annars ingen teknik Med teknik menar man att föremål används för ett bestämt syfte. Det är det som kapitlets namn syftar på. Ting och tanke betyder ungefär samma sak som föremål och syfte.

Läs mer

Vedklyv, turbo. Användarmanual SÄKERHETS- OCH ANVÄNDARINSTRUKTIONER

Vedklyv, turbo. Användarmanual SÄKERHETS- OCH ANVÄNDARINSTRUKTIONER Vedklyv, turbo Användarmanual SÄKERHETS- OCH ANVÄNDARINSTRUKTIONER VIKTIGT: Läs igenom säkerhetsanvisningar och instruktioner ordentligt innan användning. Säkerhetsföreskrifter: Du måste använda maskinen

Läs mer

ENKEL Teknik 14. Enkla maskiner. Art nr 517

ENKEL Teknik 14. Enkla maskiner. Art nr 517 14 Enkla maskiner Enkla maskiner, eller som man ibland säger, enkla mekanismer, hör till de allra tidigaste tekniska uppfinningarna som människan känner till. Kilen Enkla maskiner har varit kända ända

Läs mer

Engelskt hjul ITEM. Monterings och bruksanvisning

Engelskt hjul ITEM. Monterings och bruksanvisning Engelskt hjul ITEM 74104 Monterings och bruksanvisning Spara denna manual Du kommer att behöva manualen för de säkerhetsvarningar, monteringsinstruktioner handhavande, skötselråd, lista över delarna och

Läs mer

MIN PRAKTIK PÅ METROPOLITAN MUSEUM OF ART I NEW YORK

MIN PRAKTIK PÅ METROPOLITAN MUSEUM OF ART I NEW YORK MIN PRAKTIK PÅ METROPOLITAN MUSEUM OF ART I NEW YORK Tack vare bidrag från Er fick jag under hösten 2012 möjlighet att genomföra en åtta veckors praktik hos Nancy Britton, tapetserarkonservator, på Metropolitan

Läs mer

ANAB AB C/O ANDERS GUSTAVSSON VASTANBY ROSENLUND 2 716 93 FJUGESTA SWEDEN WWW.ANABINT.COM

ANAB AB C/O ANDERS GUSTAVSSON VASTANBY ROSENLUND 2 716 93 FJUGESTA SWEDEN WWW.ANABINT.COM CB-580 Manual Distrubitör/återförsäljare ANAB AB C/O ANDERS GUSTAVSSON VASTANBY ROSENLUND 2 716 93 FJUGESTA SWEDEN WWW.ANABINT.COM 1. Säkerhets Instruktioner..2 2. Produkt instruktion.2 2.1 Yttre konstruktionsskiss

Läs mer

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors.

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Jag är medveten om att bilderna stundom är av usel kvalité men hoppas att ni skall minnas hur, var och vad när ni ser dem. Precis som förra gången, när

Läs mer

Vrid och vänd en rörande historia

Vrid och vänd en rörande historia Vrid och vänd en rörande historia Den lilla bilden nederst på s 68 visar en låda. Men vad finns i den? Om man vrider den vänstra pinnen, så rör sig den högra åt sidan. Titta på pilarna! Problemet har mer

Läs mer

Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon

Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon Klohammare Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon Penhammare Lämplig för mindre spikar Penen (baksidan) används för att fästa spikar Finns i olika storlekar

Läs mer

6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård

6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård 6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård Hamnekärret är en dalgång som sträcker sig från Rödsvägen ner till Hamnebukten och Stora Stenar. Husen ligger längs med vägen och bergen med odlingsmark däremellan. Bebyggelsen

Läs mer

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Karlskoga socken och kommun, Värmland Renovering 2013 Charlott Torgén Rapport 2013:14 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 INLEDNING...

Läs mer

Lyft vagnen upp på stolen utan att använda någon ramp. Mät hur mycket kraft som används vid lyftet.

Lyft vagnen upp på stolen utan att använda någon ramp. Mät hur mycket kraft som används vid lyftet. Enkla maskiner 1 Enkla maskiner...2 Lutande plan...2 Kil...2 Skruv...3 Hävstång...4 Hjul...6 Block...7 Pröva dragkampen...7 Fjäder...8 Enkla maskiner Redan på stenåldern började mänskorna uppfinna maskiner

Läs mer

Från skiss till färdigt konstverk

Från skiss till färdigt konstverk Konsten i Härryda kommun är sedan länge en självklarhet. Från 1999, när politikerna beslutade att konsten skulle ha sin naturliga plats i samhällsplaneringen, dyker det hela tiden upp nya konstverk lite

Läs mer

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87 Gimmersta, Katrineholms kommun 87 orangeriet vid gimmersta sett från sydost med sjön öljaren i bakgrunden. gimmersta 1:8, julita socken, katrineholms kommun. Gimmersta nedan t h: flygbild över gimmersta

Läs mer

monteringsmanual koppla ihop ben och bord lock /alternativt stång för tavla/belysning låsnyckel för lock hylsa bordsskiva bordsskiva bricka mutter

monteringsmanual koppla ihop ben och bord lock /alternativt stång för tavla/belysning låsnyckel för lock hylsa bordsskiva bordsskiva bricka mutter monteringsmanual koppla ihop ben och bord lock /alternativt stång för tavla/belysning låsnyckel för lock hylsa bordsskiva bordsskiva bricka mutter ben långt/kort /alternativt mellanben MONTERINGSMANUAL

Läs mer

SJ litt NN3, N3, I3 och Os

SJ litt NN3, N3, I3 och Os SJ litt,, I och Os SJ utvecklade 88 ett mer storbärigt underrede med axelavstånd 4 m. Flaklängden var fortfarande 7,7 m, samma som en del tidigare vagnar, men bredden ökades till, m. Detta underrede kom

Läs mer

Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970

Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970 1 Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970 Avskrivet av Bertil Malmfält 2012-11-16 Georg Karlsson har samlat ihop olika varor till butiken i mer än trettio

Läs mer

Material som kan orsaka statisk elektricitet, tex. plaströr, får inta användas, eftersom detta kan orsaka explosioner.

Material som kan orsaka statisk elektricitet, tex. plaströr, får inta användas, eftersom detta kan orsaka explosioner. Tips och råd om mottagnings förhållanden till ett förråd/ en silo Det finns flera leverantörer och modeller av pellets förråd och pellets silo på marknaden. Undersök i första hand om det finns något som

Läs mer

KOMPLEMENT TILL Monteringsanvisning Norgate Garageport

KOMPLEMENT TILL Monteringsanvisning Norgate Garageport Rev.nr: 170201 KOMPLEMENT TILL Monteringsanvisning Norgate Garageport Innehållsförteckning Norgate garageportar: A1 Skruv B 80 st + 15st A2 Självborrande skruv 8 st A3 Mutter 30 st A4 Skenbult D 30 st

Läs mer

K2 CombiCutter Modell 1600 och 1200

K2 CombiCutter Modell 1600 och 1200 K2 CombiCutter Modell 1600 och 1200 Rundballshacare och utfodringsmaskin Marknadens mest kompletta program www.tks-as.no Stationär På hjul Opphängd i skenor Magasin K2 COMBICUTTER Arbetsbesparande, beprövad

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Installationsanvisning. Diskmaskiner

Installationsanvisning. Diskmaskiner Installationsanvisning Diskmaskiner MONTERING AV TRÄLUCKA - FULLINTEGRERAD OBS! Träluckan får ej täcka fläktutblåset 2 FÖLJANDE MEDFÖLJER MASKINEN 4 st distansbrickor plast (C) 4 st skruv 4,2 x 38 mm (F)

Läs mer

LINJÄR + TRÄ Monteringsanvisning I-Drain för träkonstruktion

LINJÄR + TRÄ Monteringsanvisning I-Drain för träkonstruktion LINJÄR + TRÄ Monteringsanvisning I-Drain för träkonstruktion Innehåll Viktigt! Före installation, kontrollera så att produkten inte är skadad. Produkterna är tillverkade i enlighet med typgodkännande SC0252-14.

Läs mer

Montering motor Ta fram frikopplaren och studera dess funktion. Frikopplaren löper i kedjehusets spår och "klickas" i sitt läge.

Montering motor Ta fram frikopplaren och studera dess funktion. Frikopplaren löper i kedjehusets spår och klickas i sitt läge. Montering motor Ta fram frikopplaren och studera dess funktion. Frikopplaren löper i kedjehusets spår och "klickas" i sitt läge. Dra runt kedjan för hand så att den mässingsfärgade gripanordningen flyttas

Läs mer

FYSIKALISKA APTITRETARE

FYSIKALISKA APTITRETARE FYSIKALISKA APTITRETARE Ett sätt att börja en fysiklektion och genast försöka fånga elevernas intresse, är att utföra ett litet experiment eller en demonstration. Kraven som ställs på ett sådant inledande

Läs mer

Golvmärkning Ett komplett golvmärkningssytem för säkerhet och ordning Märksystem för lager Warehouse marking systems

Golvmärkning Ett komplett golvmärkningssytem för säkerhet och ordning Märksystem för lager Warehouse marking systems Golvmärkning Ett komplett golvmärkningssytem för säkerhet och ordning Märksystem för lager Warehouse marking systems www.kortsystem.se i Information Kortsystem har levererat märksystem till lager- och

Läs mer

Elevens Val 2015-2016. Breviksskolan

Elevens Val 2015-2016. Breviksskolan Elevens Val 2015-2016 Breviksskolan FOTO Vill du lära dig att bli en bättre fotograf? På elevens val foto får du lära dig mer om foto från grunden och utforska nya sätt att ta bilder på. Varje lektion

Läs mer

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150.

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150. Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150 Användarmanual Observera: Användaren måste läsa och till fullo förstå användarmanualen

Läs mer

Monterings- och bruksanvisning

Monterings- och bruksanvisning Monterings- och bruksanvisning Autorobot Finland Oy, 2014 4-2014, Srj 8 fr. EasyBoatRoller - Monteringsanvisning 3 MONTERINGSSANVISNING Grundarbeten Marken på stranden behöver nödvändigtvis inte jämnas

Läs mer

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på Vikingarnas kläder Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på huvudet när de inte krigade? Vad hade männen på

Läs mer

Laboration i Maskinelement

Laboration i Maskinelement Laboration i Maskinelement Bilväxellådan Namn: Personnummer: Assistents signatur: Datum: Inledning I den här laborationen ska vi gå lite djupare i ämnet maskinelement och ge oss in på något som förmodligen

Läs mer

FRW Direct flödesreglerbrunn

FRW Direct flödesreglerbrunn www.wavin.se AB Svenska Wavin Kjulamon 6 SE-635 06 Eskilstuna Tel: +46 (0)16-541 00 00 Fax: +46 (0)16-541 00 01 E-mail: wavin@wavin.se 06/09 42AI03_e flödesreglerbrunn Installation, drift och underhållsinstruktioner

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker

Läs mer

Visionsarbete 2011 Brunnsgården C-hus

Visionsarbete 2011 Brunnsgården C-hus Visionsarbete 2011 Brunnsgården C-hus En tidig vårdag i solen, med boende och personal C-huset är f.d. servicelägenheter som går från norr till söder, vilket innefattar långa korridorer utan gemensamhetsutrymmen.

Läs mer

Bruksanvisning Reservdelslista

Bruksanvisning Reservdelslista Bruksanvisning Reservdelslista Obs: Användaren måste läsa och förstå bruksanvisningen innan användning av denna gaffelvagn LÄS NOGGRANT Varningar och säkerhetsåtgärder Observera noggrant de anvisningar

Läs mer

Stor slip, monteringsanvisningar

Stor slip, monteringsanvisningar Stor slip, monteringsanvisningar Alutrack stor slip 10 25+ m INNEHÅLL AV SLIPPAKET 10 m 15 m 20 m 25 m 5 m skenor 4 6 8 10 Fäströr 6 9 12 15 Fästplattor 4 8 12 16 Skarvstycken 2 4 6 8 10x70 mm bult, mutter

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

FRAMTIDENS HÅLLBARA STENSÄTTNING

FRAMTIDENS HÅLLBARA STENSÄTTNING TERRAKOMP för farthinder, refuger och allt annat din fantasi kan komma på FRAMTIDENS HÅLLBARA STENSÄTTNING INGA STENSÄTTARE BEHÖVS Vi har redan gjort alla svåra hantverksmoment Kantsten Gatsten i granit

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 12

Blixten och hans Vänner kapitel 12 Kapitel 12 Blixten och hans Vänner kapitel 12 I vilket vännerna behöver hjälp När museet öppnade lyckades Vännerna smyga sig ut och upp till sophögen utan att bli upptäckta. "Det är där hon är", sa Blixten

Läs mer

Yellow Line Monteringsanvisning

Yellow Line Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Yellow Line Monteringsanvisning Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Nu kan du inte längre säga att luftspaltbildande material bygger

Läs mer

Monteringsanvisning Mix Skjutdörrar

Monteringsanvisning Mix Skjutdörrar Monteringsanvisning Mix Skjutdörrar Art.nr 05-06 Rev.nr 068 Detta behövs för monteringen: Bågfil & Såg Borrmaskin/Skruvdragare Tumstock Skruvmejsel Insexnyckel 4 mm Torx T5 & T0 Skiftnyckel Sax Innehållsförteckning

Läs mer

Monteringsanvisning för Pushup-fiskhus

Monteringsanvisning för Pushup-fiskhus för Pushup-fiskhus Harmångers Maskin och Marin AB Industriområdet 2 820 74, Stocka Tel: 0650-74 11 06 Fax: 0650-54 34 21 Mobil: 070-632 7295 www.maskinmarin.com info@maskinmarin.com 3 1. Lägg ringbunten

Läs mer

Källängs Kontrollhönseri

Källängs Kontrollhönseri Källängs Kontrollhönseri Särtryck ur tidningen Fjäderfä nr 4-2010. Denna tidning, och årsprenumerationer, kan beställas på: tel 018-34 62 54 e-post: elisabeth@secher.pp.se eller på www.fjaderfa.se/prenumerationer

Läs mer

Svar om ( Ljudlös komunikation i slutet detta dokument)

Svar om ( Ljudlös komunikation i slutet detta dokument) Svar om ( Ljudlös komunikation i slutet detta dokument) Pariserhjul Rikstävling Får man ha solseller som driver hjulet? Svar: Nej, bara mekanisk drivning, inen form av elektrisk motor. Är det okej om kulan

Läs mer

Vattenpass, vattenlås, vattenhjul

Vattenpass, vattenlås, vattenhjul Vattenundersökningar åk 5-6; station a) Eller: Jordens dragningskraft åk 5-6 Vattenpass, vattenlås, vattenhjul 1. Dra en vågrät och en lodrät linje på tavlan med hjälp av vattenpasset. Vätskan är tyngre

Läs mer

M onstertrubbel. till monstertrubbel

M onstertrubbel. till monstertrubbel M onstertrubbel Facit visar förslag på lösningar, men till vissa uppgifter hittar ni säkert även andra sätt att lösa problemen. F acit till monstertrubbel Det första monstret sitter inlåst i en trädkoja,

Läs mer

Isolera källare. KÄLLARE: Inifrån. Viktigt

Isolera källare. KÄLLARE: Inifrån. Viktigt KÄLLARE: Inifrån Isolera källare Det bästa sättet att tilläggisolera källaren är utvändigt. Genom att placera värmeisoleringen på utsidan blir källarväggen varm och torr, vilket är bra ur fuktsynpunkt.

Läs mer

Fixa en kamin (Husqvarna)

Fixa en kamin (Husqvarna) Fixa en kamin (Husqvarna) Kaminer har aldrig varit så vanliga i Finland som i Sverige kanske därför att en stor del av Sverige ligger söder om Finlands sydkust. Men i vårt hus i Medåker, Arboga finns det

Läs mer

MEKANIKENS GYLLENE REGEL

MEKANIKENS GYLLENE REGEL MEKANIKENS GYLLENE REGEL Inledning Det finns olika sätt att förflytta föremål och om du ska flytta en låda försöker du säkert komma på det enklaste sättet, det som är minst jobbigt för dig. Newton funderade

Läs mer

JÄRNHÄSTEN IH 2055 Std. 5,5 Hk. Art. Nr. 9687435- Variant Nr. Vikt Rek CaPris exkl. moms -00 47 800 kr -01 54 550 kr -02

JÄRNHÄSTEN IH 2055 Std. 5,5 Hk. Art. Nr. 9687435- Variant Nr. Vikt Rek CaPris exkl. moms -00 47 800 kr -01 54 550 kr -02 JÄRNHÄSTEN IH 2055 Std. 5,5 Hk. Art. Nr. 9687435- Basmaskin utrustad med uppfällbar styrspak för transport, styrbroms variator, fram/back, broms diffspärr och skyddsplåt. Timmerbanke och handvinsch ingår

Läs mer

Långvinds herrgård. Ett hus med stil och historia. Anders Franzén

Långvinds herrgård. Ett hus med stil och historia. Anders Franzén Långvinds herrgård Detalj av fasaden. Utsidan är i komplett snickarglädje: hyvlad fasadpanel lagd i olika riktningar, lövsågade fönsteröverstycken, en stor veranda i två våningar, med svarvade stolpar

Läs mer

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå Smålandstorpet som rustats från topp till tå Att få tillstånd att rusta upp ett torp som ligger i ett naturreservat är inte det lättaste. Men Veimar Samuelsson gick noggrant tillväga och tillslut sa kommunen

Läs mer

5. Bryt ljus i ett hål, hålkamera.

5. Bryt ljus i ett hål, hålkamera. Ljusets dag 1. Ljuset går rakt fram tills det bryts. Låt ljuset falla genom dörröppningen till ett mörkt rum. Se var gränserna mellan ljus och mörker går. Reflektera ljus ut i mörkret med t ex CDskivor,

Läs mer

Rörelser i mekanismer

Rörelser i mekanismer Innehåll Mekanismer 1. Vad är en mekanism? 2. Rörelser i mekanismer 3. Vanliga komponenter 4. Länk 5. Hävstång 1 6. Hävstång 2 7. Remskiva 1 8. Remskiva 2 9. Kugghjul 10. Snäckhjul 11. Koniskt kugghjul

Läs mer

Urban Jansson En liten presentation av mitt pågående projekt Fast-Flyktigt

Urban Jansson En liten presentation av mitt pågående projekt Fast-Flyktigt Urban Jansson En liten presentation av mitt pågående projekt Fast-Flyktigt Bakgrund Denna bakgrundspresentation har till syfte att förtydliga vad som ligger till grund för min problemformulering. Begreppen

Läs mer

Vatten fryser Fyll en liten frysburk med vatten. Tryck fast locket och sätt den i frysen ett par timmar. Vad händer? Varför?

Vatten fryser Fyll en liten frysburk med vatten. Tryck fast locket och sätt den i frysen ett par timmar. Vad händer? Varför? Vatten 1 1 Vatten...2 Vatten fryser...2 Is smälter...2 Vatten avdunstar - Vattenånga kondenseras...2 Saltvatten...3 Vattentryck...3 Varmt och kallt vatten...4 Hävert...5 Vattnets kretslopp...6 Vatten Vatten

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

VERKTYG 8an. Namn och användning

VERKTYG 8an. Namn och användning VERKTYG 8an Namn och användning Verktyg att slå med Snickarhammare (spika och dra ut spik) Kulhammare (har rundad del som kan användas för att forma plåt) Penhammare (har en smal platt del som kan användas

Läs mer

Förutsättningar för flygtransport i TP 84

Förutsättningar för flygtransport i TP 84 1 (7) Förutsättningar för flygtransport i TP 84 1. LASTRUM... 2 2. FLYGTRANSPORT AV FORDON... 4 3. PALETTER... 7 1. Lastrum 2 (7) Lastrumsgolvet i TP84 är 12 meter långt och 302 cm brett, dock tillåter

Läs mer

Klickvägg av gips med skruvlöst och spackelfritt montage

Klickvägg av gips med skruvlöst och spackelfritt montage Klickvägg av gips med skruvlöst och spackelfritt montage Skivmontering Såhär klickar du enkelt ihop två skivor och regel till golv- och takskena När en skiva är klickad med skivan innan träs regel i spåret

Läs mer

Problem 1 I en familj fanns fem barn. När barnen väger sig flera åt gången får de följande resultat:

Problem 1 I en familj fanns fem barn. När barnen väger sig flera åt gången får de följande resultat: EXTRA PROBLEM TILL ALMA Problem 1 I en familj fanns fem barn. När barnen väger sig flera åt gången får de följande resultat: Ann + Carolina = 65 kg Erik + David = 75 kg David + Ann = 85 kg Ann + Magnus

Läs mer

Längd i mm. Sockeln visas från ovansidan och de 6 fästpunkterna som gjuts fast. I vågrätt och rätt vinkel. Det är viktigt att måtten stämmer.

Längd i mm. Sockeln visas från ovansidan och de 6 fästpunkterna som gjuts fast. I vågrätt och rätt vinkel. Det är viktigt att måtten stämmer. Sida 1/14 Placera paviljongen på ett solig plats där den också skyddas så bra som möjligt mot vinden. Genom kraftig vind, stäng alla fönster och dörrar. Vid kraftigt snöfall, ta bort snö från taket på

Läs mer

Durgo Luftningsventiler

Durgo Luftningsventiler Durgo Luftningsventiler Luftningsventilens funktion Avloppsventilationens uppgift är att släppa in luft för att utjämna det undertryck som kan uppstå när vätska strömmar i ledningarna. Annars finns det

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Polhemshjulet i Norberg

Polhemshjulet i Norberg Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:21 Polhemshjulet i Norberg Byte av korgstång Antikvarisk rapport Kylsbo 3:16, Kylsbo 23:1, Norbergs by 7:13 Norbergs socken Norbergs kommun Västmanland Helén Sjökvist

Läs mer

Luftförvärmare. Vår idé och design. Mohammed Muhsin. För dig som gillar att återvinna och bygga!

Luftförvärmare. Vår idé och design. Mohammed Muhsin. För dig som gillar att återvinna och bygga! För dig som gillar att återvinna och bygga! Luftförvärmare Mohammed Muhsin Vi i gruppen byggde en luftförvärmare av återanvänt materiel i detta projekt. För dig som inte vet hur en luftförvärmare ser ut

Läs mer

15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENDOCKOR A. VAMPYR, B. HÄXA MED KVAST, C. SPÖKE & D. PUMPA

15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENDOCKOR A. VAMPYR, B. HÄXA MED KVAST, C. SPÖKE & D. PUMPA 15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENDOCKOR A. VAMPYR, B. HÄXA MED KVAST, C. SPÖKE & D. PUMPA A B C D 15-04.A,B,C,D HALOWEENDOCKOR AMIGURUMI GARNKVALITÉ Soft Cotton MÅTT/HÄXA & VAMPYR Längd ca 22 cm MÅTT/SPÖKE

Läs mer

FINSPÅNG. Skedevi. Byggnadsinventering 1971-1979. Del 4 av 4

FINSPÅNG. Skedevi. Byggnadsinventering 1971-1979. Del 4 av 4 FINSPÅNG Byggnadsinventering 1971-1979 Del 4 av 4 Digitaliserad och återutgiven 2012 Del 4 - Byggnadsinventering 1971-1979 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-85 033 E-post: post@finspang.se

Läs mer

Innehåll Rekommendationer Ömtåliga föremål Flytande innehåll Hårda och oregelbundna föremål Långsmala föremål Platta och sköra föremål

Innehåll Rekommendationer Ömtåliga föremål Flytande innehåll Hårda och oregelbundna föremål Långsmala föremål Platta och sköra föremål Förpackningsguide Innehåll Rekommendationer 1 Ömtåliga föremål 2 Flytande innehåll 3 Hårda och oregelbundna föremål 4 Långsmala föremål 5 Platta och sköra föremål 6 Stora och lätta föremål 7 Vassa och

Läs mer

Flexibilitet som flyttar gränserna

Flexibilitet som flyttar gränserna maskin mekano Flexibilitet som flyttar gränserna Produktionen av sand, grus och krossade produkter handlar i hög grad om ton/h. Lönsamhet förutsätter i många fall en omfattande produktion. Detta skapar

Läs mer

De sju portarna. Innan eleverna börjar med arbetsboken kan det vara bra att repetera planschen Vägvisarens tips.

De sju portarna. Innan eleverna börjar med arbetsboken kan det vara bra att repetera planschen Vägvisarens tips. I arbetshäftet får eleverna tillämpa de kunskaper de tillägnat sig när de arbetat med Vägvisarens tips (Läs och förstå problemet, Välj en strategi, Visa hur du löst uppgiften och Bedöm om svaret verkar

Läs mer

Isola Tätskikt. Säker taktäckning med lång livslängd. Isola Selvbygger 3 Isola Selvbygger 14 Isola A-Glass +14. Torra och sunda hus!

Isola Tätskikt. Säker taktäckning med lång livslängd. Isola Selvbygger 3 Isola Selvbygger 14 Isola A-Glass +14. Torra och sunda hus! Isola Tätskikt Säker taktäckning med lång livslängd Isola Selvbygger 3 Isola Selvbygger 14 Isola A-Glass +14 Torra och sunda hus! Isola Tätskikt Säker taktäckning med lång livslängd Isola Selvbygger 3

Läs mer

Bruksanvisning. Vattenpump 2 benzin Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Vattenpump 2 benzin Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Vattenpump 2 benzin Art.: 90 42 637 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du

Läs mer

Dokumentation av vattenhjulen vid Bofors Karlskoga kommun, Värmland

Dokumentation av vattenhjulen vid Bofors Karlskoga kommun, Värmland Dokumentation av vattenhjulen vid Bofors Karlskoga kommun, Värmland Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2007-15 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 KORT HISTORIK... 4 VATTENHJULEN IDAG... 7 KORTFATTAD

Läs mer

Span 300 Montageanvisning

Span 300 Montageanvisning Span 300 Montageanvisning BETECKNING: SPAN 300 Dubbel bredd EN1004 3-8/12 XXCX SPAN 300 Enkel bredd EN1004-3 8/8 XXCX Ställningar i enlighet med AFS 2013:4 SP typkontrollintyg 144201 daterat den 30:e januari

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med fuskarna Torsten Bengtsson Mysteriet med fuskarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Ett hot Jag är hemma i vår trädgård. Där har jag byggt ett fotbollsmål. Nu spelar

Läs mer

Så här reparerar du din cykelpunktering

Så här reparerar du din cykelpunktering Så här reparerar du din cykelpunktering 1 Innehållsförteckning Innehåll i reparationssatsen... 3 Tag av hjulet... 4 Tag av däcket... 5 Tag ur slangen... 7 Hitta hålet med hjälp av vatten... 8 Laga slangen

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Manual NitroClean automatisk poolrobot

Manual NitroClean automatisk poolrobot Manual NitroClean automatisk poolrobot Grattis till ditt köp av den automatiska poolroboten NitroClean. NitroClean är enkel att använda och underhåller din pool utan någon ansträngning. Genom att följa

Läs mer

Smedja på Nyhyttan 2:1

Smedja på Nyhyttan 2:1 Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2012:B25 Smedja på Nyhyttan 2:1 Färdigställande av byte av yttertak inom ramen för Länsstyrelsens projekt Utvald miljö Antikvarisk medverkan Nyhyttan 2:1

Läs mer

MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE

MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE BÄTTRE BADRUM SV MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE Art.nr. BG1313SLE BG1313NLE RSK.nr 7303174 7303173 Monteringsanvisning Glimminge 20130508-1.2 Innehåll: Installation av badkar med frontpanel, följ

Läs mer

Bruksanvisning. Så ska framtiden byggas. Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong. Kan laddas ned från www.bewi.com. Godkännandebevis 0204/05

Bruksanvisning. Så ska framtiden byggas. Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong. Kan laddas ned från www.bewi.com. Godkännandebevis 0204/05 Bruksanvisning Så ska framtiden byggas Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong Godkännandebevis 0204/05 Kan laddas ned från www.bewi.com Grundarbete Grundarbete Sidan 2 Flexibel bredd Sidan 3 Flexibel

Läs mer

ACO Bygg. ACO Self Markrännor. Torrt runt huset med markrännor. ACO Self euroline. Linjeavvattning

ACO Bygg. ACO Self Markrännor. Torrt runt huset med markrännor. ACO Self euroline. Linjeavvattning ACO Bygg ACO Self Markrännor Torrt runt huset med markrännor ACO Self euroline 123 ACO Self Markrännor ACO Self Markrännor Du har kanske sett dem i gågator och på torg, men säkert aldrig reflekterat över

Läs mer

Från RAÄ. Lau kyrkas södra stiglucka. Foto: Einar Erici 1915.

Från RAÄ. Lau kyrkas södra stiglucka. Foto: Einar Erici 1915. Från RAÄ. Lau kyrkas södra stiglucka. Foto: Einar Erici 1915. Denna stiglucka leder från stora landsvägen in till Lau kyrka. Stigluckan är inte medeltida, men står ungefär på samma plats som den medeltida

Läs mer

Monteringsanvisningar Uteboxen Standard

Monteringsanvisningar Uteboxen Standard Monteringsanvisningar Uteboxen Standard FÖRORD För att erhålla ett gott resultat förutsätts att grundarbetet är utfört på ett tillfredställandesätt. Oavsett om grunden består av helgjuten betongplatta

Läs mer

Tillträdeskontroll 84

Tillträdeskontroll 84 84 Tillträdeskontroll Parkeringsbommar och stolpar 2 BPE Kraftfull, enskild parkeringsbom med robust -benssystem. Classic och BPE-modellerna används för att säkra enskilda parkeringsrutor och är tillverkade

Läs mer