Kulturskolerådets remissyttrande på SOU 2016:69 En inkluderande kulturskola på egen grund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturskolerådets remissyttrande på SOU 2016:69 En inkluderande kulturskola på egen grund"

Transkript

1 Kulturskolerådets remissyttrande på SOU 2016:69 En inkluderande kulturskola på egen grund Detta dokument är ett utkast på kulturskolerådets remissyttrande på Kulturskoleutredningen, ett arbetsmaterial. Kulturskolerådets utgångspunkt har varit de rekommendationer som beslutades på Kulturskolerådets årsmöte den 17 mars 2016 i Luleå. Kulturskolerådets rekommendationer till kulturskoleutredningen: oner_till_kulturskoleutredningen.pdf Fokus i Kulturskolerådets remissyttrande ligger på utredningens förslag. Kulturskolerådet avser att lämna synpunkter på samtliga av utredningens förslag. I Kulturskolerådets arbete med remissyttrandet vill vi gärna få synpunkter och inspel från medlemskommuner. Både på Kulturskolerådets synpunkter på utredningens förslag men också om ni förslag som ni saknar i utredningen eller om ni identifiera frågor eller områden som utredningen missat. Vi behöver era synpunkter helst före den 25 januari Bakgrund Regeringen fattade den 30 april 2015 beslut kommittédirektiv för utredningen (Dir. 2015:46). Ansvarig utredare blev Monica Lindgren, professor i musikpedagogik. Uppdraget var att identifiera hinder för barn och ungdomar att delta i kulturskoleverksamhet, föreslå hur man kan säkra tillgång till utbildade lärare. Utredningen skall också lämna förslag på en nationell strategi; på vilket sätt staten kan bidra till att stärka och utveckla kulturskolan. Utredningen skall också beskriva såväl fördelar som nackdelar med att lagstifta om verksamheten. Det övergripande syftet är göra kulturskoleverksamheten mer tillgänglig och jämlik. Resultatet av utredningen presenterades den 24 oktober 2016 En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69). Fram till den 15 mars kan kommuner och andra aktörer lämna remissyttranden på utredningen och dess förslag. Instruktioner för hur remissförfarandet finns på regeringens hemsida: Utredningen är Monica Lindgrens förslag till regeringen. Efter att olika aktörer lämnat synpunkter på utredningen kommer regeringskansliet att, utifrån utredningens resultat och synpunkter på den, skriva fram en proposition med förslag till riksdagen eller på annat sätt besluta om en nationell politik för kommunernas kulturskoleverksamhet. Regeringens ambitioner är att skapa en nationell strategi för kulturskolan. Kulturdepartementet ansvarar för processen

2 med statsrådet Alice Bah Kuhnke. Fokus är vilken roll staten skall ha; hur den kan bidra till att utveckla och stärka kommunernas kulturskoleverksamhet.

3 Kulturskolerådets synpunkter och förslag på kulturskoleutredningen (utkast) Kulturskolerådets synpunkter och förslag på ny infrastruktur för kulturskolan (6.1) Kulturskolerådet stödjer förslaget om att det behövs en stödjande infrastruktur med sammanhängande delar som tillsammans ska understödja en utveckling som bidrar till en mer inkluderande och jämlik kulturskoleverksamhet. Kulturskolerådet delar utredningens analys om att en lagstiftning hade varit önskvärt för att säkerställa att kulturskolan fortsättningsvis kan vara en källa till utveckling och värdeskapande i våra samhällen. I kommunernas ekonomiska och ideologiska vägval kan verksamheter ställas mot varandra till nackdel för kulturutövande för barn och unga. Kulturskolerådet upplever det otydligt kring hur en samlad infrastruktur ska kunna säkras då kommunerna själva kan välja om de vill arbeta mot de nationella mål som fastställas. Inte heller går det utläsas vilket mandat Nationellt kulturskolecentrum har för att verka gentemot kommunerna för att kunna göra uppmanad uppföljning. Där saknas incitament om vad en lagstiftning hade kunnat erbjuda. Förstärkta utbildningsvägar är en efterfrågad åtgärd men det saknas en tydlig linje till övriga delar i infrastrukturen för att dessa ska bli fullt ut verksamma. Kulturskolerådet ståndpunkt är att staten bör lagstifta om nationella mål för kulturskoleverksamhet med inriktning på att alla barn och unga har likvärdiga möjligheter att utvecklas genom kulturutövande av hög kvalitet och tillgänglighet. Kulturskolerådets synpunkt och förslag på nationella mål (6.2) Utredningens har lämnat förslag på nationella mål: En kommunal kulturskola ska; ge barn och unga möjlighet att lära, utöva och uppleva konstuttryck i första hand i grupp, bedrivas på barns och ungas fria tid, präglas av hög kvalitet och en konstnärlig och genremässig bredd med verksamhet inom tre eller flera konstuttryck, tillämpa en pedagogik som utgår från barnets egna erfarenheter och intressen, ge barn och unga goda förutsättningar att ha inflytande på verksamhetens utformning och innehåll, ha en hög andel pedagogiskt och konstnärligt utbildad personal, verka i för verksamheten anpassade lokaler med ändamålsenlig utrustning, aktivt verka för att kommunens barn och unga har kännedom om kulturskolan och ges likvärdig möjlighet att delta i dess verksamhet, och arbeta i bred samverkan och bedriva en utåtriktad verksamhet gentemot det övriga samhället.

4 Kulturskolerådet stödjer utredningens förslag om att det bör finnas nationella mål. Kulturskolerådet menar att staten bör lagstifta om nationella mål för kulturskoleverksamhet med inriktning på att alla barn och unga har likvärdiga möjligheter att utvecklas genom kulturutövande av hög kvalitet och tillgänglighet. Om regeringen vill se en oreglerad verksamhet blir målen mer av en främjande karaktär och inte tvingande. I en oreglerad kontext bör formuleringen En kommunal kulturskola ska justeras till Nationella mål för kommunernas kulturskoleverksamhet. Nationella mål behöver vara mycket väl formulerade och väl preciserade för att få avsedd effekt. I utredningens förslag kan vissa ordval medföra att utredningens intentioner blir missförstådda. Kulturskolerådet anser att lära, utöva och uppleva konstuttryck på ett bra sätt sammanfattar kulturskolans stora uppdrag, medan att satsen först och främst i grupp kan bli missvisande och kännas för smalt. Kanske kan formuleringen i utvecklande sammanhang med andra barn och unga bättre främja utredningens intentioner. Samma utmaning finns i målet att Kulturskoleverksamhet ska bedrivas på barn och ungas fria tid. Kulturskolerådet är enig med utredningen om att kulturskoleverksamhetens styrka är dess frivilliga verksamhet och att barn och unga får tillgång till en konstnärlig mötesplats som är en frizon och med tillgång till många konstuttryck. Det finns dock stora utmaningar kring logistiken för barn i glesbygd, där deras frivillighet förhindras eftersom de inte själva kan komma till kulturskoleaktiviteter utanför skoldagen, då de inte har fysiska möjligheter att själva transportera sig likt barn kan i tätorter med god kollektivtrafik. En förändring (från skoldag till efter skoldag) kan vara möjlig över tid, men förutsätter lokala överenskommelser för tillgänglighet så att inte nya grupper exkluderas. De nationella mål som utredningen preciserar utmanar den idag rådande normen på undervisningsformerna; enskild undervisning som sker under skoldagen. Kulturskolerådet ser positivt på att denna norm utmanas men vill uppmärksamma på att vissa kommuner på grund av storlek, avstånd till centralort, eller andra praktiska skäl har svårt att förlägga undervisning efter skoldagens slut. Om kommunerna helt skulle förlägga undervisningen till efter skoldagens slut finns risk för att ett stort antal barn inte kan delta. Formerna för undervisningen bör ske utifrån lokala behov och förutsättningar. Kulturskolerådet välkomnar mål som rymmer barnens perspektiv och som strävar att barn ska reellt inflytande över verksamheten.

5 Kulturskolerådet ser positivt på nationella mål om att sträva mot flera konstuttryck. Verksamheten bör utformas för att möta barnens intressen och behov. Här kan det då vara betydelsefullt att utmana musiken som norm. Kulturskolerådet menar dock att de nationella målen inte behöver ange ett visst antal konstområden, det viktiga är att kulturskoleverksamheten utvecklas och förnyas för att möta barnens intressen och behov. Kulturskolerådet ser en utmaning med nationella mål som rör verksamhetsformer i relation till kommunalt självstyre och rätt att själva välja former och organisering. Kulturskolerådet ser gärna ett ökat fokus på vad barn skall få ut av verksamheten. Det är positivt om målen följer vanliga modeller för kvalitetsuppföljning, då stärks förutsättningarna för ett mer systematiskt kvalitetsarbete. Kulturskolerådet anser att det är viktigt att målen avser kommunernas kulturskoleverksamhet. Denna distinktion är viktig då kommunerna har rätt att själva välja hur kulturskoleverksamhet skall organiseras och bedrivas. En nationell politik bör därför vara riktad mot kommunernas kulturskoleverksamhet (och inte kulturskolan) och barnens jämlika tillgång till den verksamheten. Kulturskolerådet anser att de nationella målen bör finnas med som syften i de bidragsförordningar som skall reglera föreslagna statsbidrag. Kulturskolerådets synpunkter och förslag på ett nationellt kulturskolecentrum(6.3) Utredningen föreslår ett nationellt kulturskolecentrum med ansvar för bland annat nationell uppföljning. Kulturskolerådet menar att det nationellt bör finns en eller flera aktörer med uppdrag att kontinuerligt följa upp kulturskoleverksamhet samt att insatser görs nationellt för att främja erfarenhetsutbyte, metodutveckling och spridning av lärande exempel. Kulturskolerådet menar att bidragsgivning är en myndighetsuppgift. Övriga uppgifter kan göras av flera aktörer samt av Kulturskolerådet. Kulturskolerådet menar att det bör vara Kulturrådets myndighetschef som avgör hur uppgifterna skall organiseras inom myndigheten. En myndighet med ett eget råd (för kulturskolefrågor) inom verksamheten kan göra ansvarsfrågan oklar och uppgifterna svårstyrda. Kulturskolerådet ser positivt på att medel fördelas till olika ändamål men anser att utvecklingsarbetet inte endast skall kopplas till bidragsgivning. Kulturskolerådet vill se insatser från en nationell myndighet som är mer aktiv i utvecklingsarbetet, som intar en mer operativ roll exempelvis kring insatser för talangutveckling.

6 Myndigheten för kulturanalys har uppdrag att följa upp den nationella kulturpolitiken. Kulturskolerådet menar att denna myndighet skall ha uppdraget att regelbundet följa upp den nationella strategin för kulturskolan. Kulturrådet bör följa upp resultat av bidragsgivning, presentera goda exempel, initiera utredningar, kartläggningar och annan verksamhet som kan stärka arbetet mot de nationella målen. Kulturskolerådets synpunkter och förslag på förslag om nya statsbidrag ( ) Utredningen föreslår olika utvecklingsbidrag i syfte att främja inkludering och annan strategisk utveckling inom kulturskoleverksamhet. Kulturskolerådet anser att det skall inrättas nationella bidrag och utvecklingsstöd i syfte att främja ökad jämlikhet i kulturskoleverksamhet. Bidragen bör också främja en mångfald av uttryck och konstformer inom kulturskoleverksamheterna. Kulturskolerådet menar att formerna för de bidrag som utredningen föreslår är alltför kortsiktiga, administrativt krävande och inte tar sin utgångspunkt i de olika kommunernas behov och förutsättningar. Kulturskolerådet menar att bidragsformen bör vara så att kommunerna kan tilldelas ett statsbidrag om de kan presentera en plan för hur de vill arbete mot de nationella mål som etableras. De nationella målen bör därför finnas med i bidragsförordningen för statsbidragen. Kulturskolerådet anser att det föreslagna utvecklingsbidraget kan slås ihop med det tidsbegränsat verksamhetsbidraget. De kommuner som vill arbeta för att utveckla sin kulturskoleverksamhet mot de nationella målen kan då tilldelas medel, baserat på antalet barn i kommunen, och användas utifrån lokala förutsättningar, behov och utmaningar. Kulturskolerådet föreslår att ett organisationsbidrag bör etableras för Kulturskolerådet i syfte att stärka nätverk, erfarenhetsbyte, kvalitetsarbete, projekt och andra utvecklingsinsatser för att nå de nationella mål som riksdagen beslutat om. Liknande organisationsbidrag finns i övriga nordiska länder. Det är viktigt att kommunernas samverkansorganisation, inom området, ges goda möjligheter att stödja samverkan mellan kommunernas kulturskoleverksamhet i syfte att stärka utveckling och förnyelse. Kulturskolerådets synpunkter och förslag kring kompetensförsörjning (6.8) Kulturskolerådet stödjer utredningens förslag för att säkra kompetensförsörjning. Kulturskolerådet anser att staten skall ansvarar för att det finns pedagog- och lärarutbildningar med inriktning på kulturskoleverksamhet finns inom alla konstområden. Att en särskild kulturskollärarexamen inrättas på högskolenivå och ett system för validering och certifiering inrättas. Kulturskolerådet anser också att staten bör stödja och utveckla pedagogutbildningar vid folkhögskolor

7 och andra utbildningsanordnare, inrätta pedagogisk vidareutbildning för konstnärer inom olika kulturområden. Staten bör svara för att det erbjuds chefsoch ledarutbildning samt etablera och finansiera fortbildning och kompetensutveckling för pedagoger och ledare. Den nationella strategin ska ge kompetensförsörjningsfrågorna en central plats. Kompetensförsörjningssituationen för kulturskoleverksamhet bör också kontinuerligt följa upp av nationell myndighet. I utredningen föreslås inrättandet av en ny yrkesexamen på 90 hp som benämns kulturskolepedagogisk examen. Kulturskolerådet ser vikten av att det blir tydligare att förslaget handlar om en examen på minst 180 hp. Förkunskaperna ställs på minst 90 hp från konstnärliga studier eller motsvarande validerad erfarenhet. En kombination av möjligheter för de som vill studera och utbilda sig vill lärare inom kulturskolans verksamhetsfält behövs. Kandidatexamen och ämneslärareutbildningar är de mest naturliga valen för unga människor som vill få en ordentlig utbildning. Den nya yrkesutbildningen är ett bra komplement till övriga utbildningar och kommer att fylla ett viktigt behov, inte minst för att underlätta för nya svenskar att få jobb. Utredningens benämning kulturskolepedagogexamen kan skapa missförstånd., då just denna examen skulle vara kulturskolepedagogexamen i bestämd form. Utredningen fastslår att det krävs både konstnärlig och pedagogisk kompetens för att vara en relevant lärare i kulturskolans unika särart. Kulturskolerådet bedömer att en lärare som ska verka i kulturskolan bör ha en gedigen utbildning. En kulturskolepedagog ska ha totalt 180 hp, varav minst 90 hp i ämneskunskap och minst 60 hp pedagogik. En sådan utbildning ska finnas anpassad för fler konstnärliga ämnen än idag och är inom ämneslärarutbildningen en tydligare gren som underlättar kombinationstjänster men skola och kulturskola. Kulturskolerådet ser positivt på att ämneslärarutbildningen öppnar upp mot kulturskolan, vilket underlättar för dem som vill ha en lärarutbildning för skola och kulturskola. Det kommer förhoppningsvis att stärka rekryteringen till både kulturskolan och skolan. Kulturskolerådet menar att statens skall ha en tydlig roll för att stärka utbildningen av ledare inom kulturskolan. Positiva erfarenheter finns från satsningen vid Karlstads universitet. Staten bör (på liknande sätt som för andra skolformer) årligen finansiera cirka 25 platser för ledare, motsvarande rektorsutbildning.

8 En särskild kulturskollärarexamen är inte möjlig utifrån nuvarande skollagstiftning. Kulturskolerådet ser positivt på att befintlig ämneslärarutbildningen bättre riktas mot kulturskoleverksamhet. Kulturskolerådets synpunkter och förslag kring forskning (6.9) Kulturskolerådet menar att staten bör främja verksamhetsnära forskning kopplad till kulturskoleverksamhet. Kulturskolerådet stödjer utredningens förslag men vill gärna se former som tydligare säkrar forskningen till kulturskolans behov och samt de utmaningar och frågor som Nationellt kulturskolecentrum identifierar. Kulturskolerådets synpunkter och förslag kring utvärdering (6.10) Kulturskolerådet stödjer utredningens förslag om utvärdering och omprövning. Den nationella strategin bör kontinuerligt följas upp och utvärderas. Här är det viktigt att rollfördelningen mellan Myndigheten för kulturanalys och Statens Kulturråd blir tydlig. Kulturskolerådets synpunkter och förslag kring utredningens övriga rekommendationer (6.11) Kulturskolerådet stödjer de ambitioner och värden som kommuniceras i utredningens rekommendationer, särskilt kring barn och ungas inflytande och delaktighet i verksamheten. Barnens perspektiv på verksamheten är centralt för att utveckla kulturskoleverksamheten i en positiv riktning. Övriga synpunkter: Kulturskolerådets synpunkter på samverkan med skolan Kulturskolerådet menar att den nationella strategin ska ge samverkan med skolan en central plats. Utredning har avgränsat sig till kulturskolans så kallade ämneskurser. Kulturskolan har i många kommuner en starkt utvecklad samverkan med skolan. Detta bidrar till att fler barn ges möjlighet att möta olika kulturella uttryck och stärkas genom estetiska läroprocesser. I en nationell strategi för kulturskolan bör därför kulturskolans samverkan med skolan ha en central plats.

Remissyttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Remissyttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Krehla Runa 2017-02-13 KTN-2016-0412 Sundequist Karin Kulturnämnden Remissyttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Läs mer

En inkluderande kulturskola på egen grund, SOU 2016:69. Svar på remiss från Kulturdepartementet

En inkluderande kulturskola på egen grund, SOU 2016:69. Svar på remiss från Kulturdepartementet Sida 1 (7) 2017-02-17 Handläggare Marion Hauge-Lindberg Telefon: 08 508 31 841 Till Kulturnämnden 2017-03-07 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden godkänner och överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande

Läs mer

Yttrande över En inkluderande kulturskola på egen grund Betänkande av Kulturskoleutredning (SOU 2016:69)

Yttrande över En inkluderande kulturskola på egen grund Betänkande av Kulturskoleutredning (SOU 2016:69) 2017-03-13 YTTRANDE Ku2016/02380/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över En inkluderande kulturskola på egen grund Betänkande av Kulturskoleutredning (SOU 2016:69) Inledning

Läs mer

Förslag till remissvar

Förslag till remissvar BILDNINGSFÖRVALTNINGEN 1 (5) Vår handläggare Ert datum Er beteckning Lennart Ejeby, enhetschef Kulturskolan P-O Millberg, förvaltningschef kultur- och turismförv. Jörgen Rüdeberg, bitr.förvaltningschef

Läs mer

Verksamhetsplan sid 1. Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S STOCKHOLM

Verksamhetsplan sid 1. Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S STOCKHOLM Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S- 117 28 STOCKHOLM www.kulturskoleradet.se Verksamhetsplan 2019 Kulturskolerådets uppdrag, roll och prioriterade områden Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och

Läs mer

Yttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Yttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Ert dnr Ku2016/02380/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Piteå kommun har tagit del av ovan rubricerade

Läs mer

Remissvar - En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Remissvar - En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar - En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Sammanfattning Örebro kommun instämmer i stort med de problem som utredaren har identifierat och

Läs mer

Sammanfattning I enlighet med regeringens direktiv har utredningen tagit fram ett brett kunskapsunderlag om den kommunala kulturskolan. I betänkandet beskrivs verksamhetens historik och nuvarande verksamhet

Läs mer

Juridisk ram önskvärd men inte genomförbar

Juridisk ram önskvärd men inte genomförbar Sammanfattning I enlighet med regeringens direktiv har utredningen tagit fram ett brett kunskapsunderlag om den kommunala kulturskolan. I betänkandet beskrivs verksamhetens historik och nuvarande verksamhet

Läs mer

Yttrande över betänkandet SOU 2016:69 En inkluderande kulturskola

Yttrande över betänkandet SOU 2016:69 En inkluderande kulturskola Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2017-01-31 KN 2016/927 Handläggare: Nina Andersson Tallec Yttrande över betänkandet SOU 2016:69 En inkluderande kulturskola på egen

Läs mer

Lärarsvar Kulturskoleutredningen Kulturskolan Nässjö

Lärarsvar Kulturskoleutredningen Kulturskolan Nässjö Lärarsvar Kulturskoleutredningen Kulturskolan Nässjö Avser SOU 2016:69 Inledning Som lärarkår på Kulturskolan i Nässjö har vi tagit del av Kulturskoleutredningen SOU 2016:69. Vi delar i stora delar den

Läs mer

Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S STOCKHOLM

Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S STOCKHOLM Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S- 117 28 STOCKHOLM www.kulturskoleradet.se Verksamhetsplan 2016 Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en

Läs mer

Remissvar på betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Remissvar på betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Datum: 2017-02-20 Dokumenttyp: Yttrande Diarienummer: 2016/0238 Er referens: Ku2016/02380/KO Handläggare: Erik Lindqvist Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar på betänkandet En inkluderande kulturskola

Läs mer

Remissvar: Kulturskoleutredningens betänkande En inkluderande kulturskola på egen grund

Remissvar: Kulturskoleutredningens betänkande En inkluderande kulturskola på egen grund Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Kulturskoleutredningens betänkande En inkluderande kulturskola på egen grund Ax Amatörkulturens samrådsgrupp översänder härmed sina synpunkter och kommentarer

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Dir. 2015:46. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015

Kommittédirektiv. En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Dir. 2015:46. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Kommittédirektiv En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan Dir. 2015:46 Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska ta fram förslag till

Läs mer

En inkluderande kulturskola på egen grund, (SOU 2016:69)

En inkluderande kulturskola på egen grund, (SOU 2016:69) TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-31 Diarienummer 160760 Kulturnämnden En inkluderande kulturskola på egen grund, (SOU 2016:69) Förslag till beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Betänkandet SOU 2016:69, En inkluderande kulturskola på egen grund

Betänkandet SOU 2016:69, En inkluderande kulturskola på egen grund Kulturdepartementet Remissyttrande Enheten för konstarterna Dnr Ku2016/02380/KO 2017-03-14 ORU 1.6-05004/2016 Betänkandet SOU 2016:69, En inkluderande kulturskola på egen grund Inledning Örebro universitet

Läs mer

En inkluderande kulturskola på egen grund

En inkluderande kulturskola på egen grund En inkluderande kulturskola på egen grund REMISS Till Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet av Kulturskoleutredningen SOU2016:69 YTTRANDE: Susanne Kindström. Ersättare i Kultur Z, för Region

Läs mer

Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S STOCKHOLM

Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S STOCKHOLM Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S- 117 28 STOCKHOLM www.kulturskoleradet.se Verksamhetsplan 2017 Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en

Läs mer

KUR 2018/3416 GD 2018:83 KULTURSKOLE- CENTRUM

KUR 2018/3416 GD 2018:83 KULTURSKOLE- CENTRUM KUR 2018/3416 GD 2018:83 KULTURSKOLE- CENTRUM Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Innehåll Sammanfattning... 4 Inledning och

Läs mer

Föreslagna nationella mål bör omformuleras. Placering och föreslagna uppgifter för ett kulturskolecentrum bör vidare utredas.

Föreslagna nationella mål bör omformuleras. Placering och föreslagna uppgifter för ett kulturskolecentrum bör vidare utredas. 1 (5) Förslag till remissyttrande Datum 2017-03-13 Diarienummer RS 2016-07045 Ert diarienummer K2016/02380/KO Kulturdepartementet 103 00 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se En inkluderande kulturskola

Läs mer

REMISSYTTRANDE

REMISSYTTRANDE Kulturskoleutredningen Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se REMISSYTTRANDE 2017-03-15 Betänkande SOU 2016:69 En inkluderande Kulturskola på egen grund Föreningen Svenska

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) s synpunkter på betänkandet Regeringens ambitioner att skapa en nationell strategi

Läs mer

Diskussionsunderlag om statens utredning om kulturskolor

Diskussionsunderlag om statens utredning om kulturskolor DISKUSSIONSUNDERLAG 2016-12- 16 1 (14) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Diskussionsunderlag om statens utredning om kulturskolor Diskussionsunderlaget är framtaget som utgångspunkt för de remissamråd

Läs mer

Uppdrag att kartlägga behovet av och informera om högskoleutbildning av relevans för den kommunala kulturskolan

Uppdrag att kartlägga behovet av och informera om högskoleutbildning av relevans för den kommunala kulturskolan Regeringsbeslut III:8 2018-02-01 U2018/00410/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Enligt sändlista Uppdrag att kartlägga behovet av och informera om högskoleutbildning av relevans

Läs mer

En kommunal kulturskola för framtiden en strategi för de statliga insatserna (prop. 2017/18:164)

En kommunal kulturskola för framtiden en strategi för de statliga insatserna (prop. 2017/18:164) Kulturskolecentrum En kommunal kulturskola för framtiden en strategi för de statliga insatserna (prop. 2017/18:164) Beslutades av riksdagen i maj 2018 Syfte stödja den kommunala kulturskolan när det gäller

Läs mer

Betänkandet SOU 2016:69: En inkluderande kulturskola på egen grund, Ku2016/02380/KO

Betänkandet SOU 2016:69: En inkluderande kulturskola på egen grund, Ku2016/02380/KO Yttrande Dnr: 2016-103 Datum 2017-03-07 Betänkandet SOU 2016:69: En inkluderande kulturskola på egen grund, Ku2016/02380/KO Myndigheten för kulturanalys har beretts möjligheten att lämna synpunkter på

Läs mer

En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (6) 2017-03-13 2016/2064 En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors yttrande utgår från regeringens

Läs mer

En inkluderande kulturskola på egen grund

En inkluderande kulturskola på egen grund YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-03-10 Sektionen för lokal och regional utveckling Linda Ahlford Kulturdepartementet 10333 STOCKHOLM En inkluderande kulturskola på egen grund Sammanfattning Sveriges Kommuner

Läs mer

Remissvar ref: Ku2016/02380/KO

Remissvar ref: Ku2016/02380/KO STOCKHOLMS MUSIKPEDAGOGISKA INSTITUT Box 26 164 100 41 Stockholm 08-611 0502 www.smi.se Enheten för konstarterna Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar ref: Ku2016/02380/KO Betänkandet En inkluderande

Läs mer

Kulturrådets internationella strategi

Kulturrådets internationella strategi Kulturrådets internationella strategi 2016 2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att stärka den konstnärliga utvecklingen samt skapa en mångfald och kvalitet i kulturutbudet genom

Läs mer

Remissvar - En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Remissvar - En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Stockholm den 14 mars 2017 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar - En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Sammanfattning Dagens kulturskola är starkt socialt snedrekryterad och

Läs mer

Verksamhetsplan sid 1. Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S STOCKHOLM

Verksamhetsplan sid 1. Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S STOCKHOLM Kulturskolerådet Hornsgatan 103 S- 117 28 STOCKHOLM www.kulturskoleradet.se Verksamhetsplan 2018 Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en

Läs mer

Sammanställning över diskussionsmaterialet hösten 2015

Sammanställning över diskussionsmaterialet hösten 2015 Sammanställning över diskussionsmaterialet hösten 2015 Inledning Under hösten 2015 har länsgrupperna haft chansen att diskutera det informations- och diskussionsmaterial om Kulturskolans uppdrag som styrelsen

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Dnr 17, u2017, 6/ds 2017-03-15 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Om Studieförbundens remissvar Branschorganisationen

Läs mer

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Sökbara stipendier Handläggare: Bo Olls Verksamhet: Enheten för kultur och kreativitet, ledningsstaben Datum: 2016-02-17 Diarienummer: RUN 2015-429

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

Betänkandet SOU 2016:69 En inkluderande kulturskola pa egen grund

Betänkandet SOU 2016:69 En inkluderande kulturskola pa egen grund 1(1) c/o Högskolan för scen och musik REMISSVAR Box 210 2017-03-13 405 30 Göteborg Besöksadress: Kulturdepartementet Fågelsången 1 103 33 Stockholm Telefon: 0706-59 95 51 www.elsistema.se camilla@elsistema.se

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTURSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTUR SKOLAN www.goteborg.se INTRODUKTION Göteborg ska vara den jämlika staden som bidrar till ett gott liv för alla. En del

Läs mer

PRESENTATION KARTLÄGGNING AV KULTURSKOLORNAS BEHOV AV STÖD

PRESENTATION KARTLÄGGNING AV KULTURSKOLORNAS BEHOV AV STÖD PRESENTATION KARTLÄGGNING AV KULTURSKOLORNAS BEHOV AV STÖD 2019-03-21 Agenda Om Rambolls uppdrag Genomförande av kartläggningen Resultat a) Våra iakttagelser för ett urval av kartläggningens temaområden

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

Nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan Ku 2015:2

Nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan Ku 2015:2 Nationell strategi för den kommunala musik- och Ku 2015:2 alias: Kulturskoleutredningen Utredare: Sekreterare: Monica Lindgren Ulrika Lindblad Claes Ericsson Johanna Lantz Klart den 30 september 2016 Den

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

Remissyttrande Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88

Remissyttrande Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88 1/5 Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ku.remissvar@regeringskansliet.se Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88 Remiss till betänkandet av Gestaltad livsmiljö- Ny politik för arkitektur, form

Läs mer

4. Utgångspunkter för statens framtida stöd till regional kulturverksamhet.

4. Utgångspunkter för statens framtida stöd till regional kulturverksamhet. 1 Riksorganisationen Folkets Hus och Parkers remissyttrande över betänkandet Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11). Folkets Hus och Parker (FHP) är positiva

Läs mer

Utredningen Rektorn och styrkedjan (SOU 2015:22)

Utredningen Rektorn och styrkedjan (SOU 2015:22) FÖRSLAG TILLL Vårt dnr Bilaga 1 B YTTRANDE 15/3137 2015-08-27 Ert dnr U2015/1888/S Avdelningen för arbetsgivarpolitik Ulrika Wallén Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM u.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Kulturskolan och de regionala kulturplanerna. En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018

Kulturskolan och de regionala kulturplanerna. En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018 Kulturskolan och de regionala kulturplanerna En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018 Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en tillgänglig

Läs mer

Remissvar. Kulturskoleutredningen

Remissvar. Kulturskoleutredningen Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar Kulturskoleutredningen Riksförbundet Unga Musikanter vill härmed avlämna följande remissvar på Kulturskoleutredningens betänkande En inkluderande kulturskola

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Kulturskolan i storstan minskat utanförskap genom samverkan 3 (12)

Kulturskolan i storstan minskat utanförskap genom samverkan 3 (12) 3 (12) Detta dokument är en projektplan avseende Stockholms delprojekt inom - minskat utanförskap genom samverkan. Projektägare är Kulturskolerådet, riksföreningen för Sveriges musik- och kulturskolor,

Läs mer

Ny museipolitik (SOU 2015:89)

Ny museipolitik (SOU 2015:89) YTTRANDE Vårt dnr: 15/06257 2016-03-11 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Louise Andersson Kulturdepartementet 13 33 Stockholm Ny museipolitik (SOU 2015:89) Sammanfattning SKL avstyrker förslaget

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA 2016 2019 VISION Stockholms konstnärliga universitet skapar genom sin unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning möjligheter för framtidens

Läs mer

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) 2016-08-19 Ks 376/2016 Ert dnr: KU2016/00088/D Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kulturdepartementet har inkommit med en remiss till Örebro kommun gällande betänkandet

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) YTTRANDE Vårt dnr: 2017-09-26 Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Inledande ställningstagande är en av 249 remissinstanser till betänkandet

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

1. Meriteringsmodellen

1. Meriteringsmodellen Sid 1 (7) 1. Meriteringsmodellen Av Umeå universitets visionsdokument Vision 2020 framgår det att vårt pedagogiska meriteringssystem bidrar till att ge skickliga lärare. Det övergripande målet för Umeå

Läs mer

Uppdrag till Statens konstråd att förbereda en satsning på kulturverksamheter i vissa bostadsområden med inriktning på konstnärlig gestaltning

Uppdrag till Statens konstråd att förbereda en satsning på kulturverksamheter i vissa bostadsområden med inriktning på konstnärlig gestaltning Regeringsbeslut 29 2015-06-25 Ku2015/01873/KI Kulturdepartementet Statens konstråd Box 45134 104 30 Stockholm Uppdrag till Statens konstråd att förbereda en satsning på kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Fastställt av kulturnämnden 24/2017 Region Kronobergs avsikt med bidragssystemet är att skapa ändamålsenliga former för dialog och samverkan med folkbildningens

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

Kommittédirektiv. Bildandet av Myndigheten för yrkeshögskolan. Dir. 2008:153. Beslut vid regeringssammanträde den 11 december 2008

Kommittédirektiv. Bildandet av Myndigheten för yrkeshögskolan. Dir. 2008:153. Beslut vid regeringssammanträde den 11 december 2008 Kommittédirektiv Bildandet av Myndigheten för yrkeshögskolan Dir. 2008:153 Beslut vid regeringssammanträde den 11 december 2008 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet

Läs mer

Kulturrådets yttrande över "Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop" (Ds 2017:8)

Kulturrådets yttrande över Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop (Ds 2017:8) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 51926400 kulturradet@kuiturradet. se www. kulturradet. se GD 2017:110 KUR 2017/2344 Sid 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kulturrådets

Läs mer

Utbildningspolitisk strategi för Nacka kommun Styrdokument för förskoleverksamhet UTBILDNINGSPOLITISK STRATEGI FÖR NACKA KOMMUN 1

Utbildningspolitisk strategi för Nacka kommun Styrdokument för förskoleverksamhet UTBILDNINGSPOLITISK STRATEGI FÖR NACKA KOMMUN 1 Utbildningspolitisk strategi för Nacka kommun Styrdokument för förskoleverksamhet UTBILDNINGSPOLITISK STRATEGI FÖR NACKA KOMMUN 1 Utbildningspolitisk strategi för Nacka kommun Styrdokument för förskoleverksamhet

Läs mer

Remissyttrande över den statliga utredningen En inkluderande kulturskola på egen grund

Remissyttrande över den statliga utredningen En inkluderande kulturskola på egen grund Remissyttrande över den statliga utredningen En inkluderande kulturskola på egen grund Innehållsförteckning Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.1. Definition av genren 4 2. Inledande genomgång av utredningens

Läs mer

Rektorn och styrkedjan

Rektorn och styrkedjan Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-07-02 Handläggare Lars Brandt Telefon: 08-508 331 99 Till Utbildningsnämnden 2015-08-20 Rektorn och styrkedjan Svar på remiss

Läs mer

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Sökbara stipendier Handläggare: Anne Hederén Verksamhet: Enheten för kultur och kreativitet, ledningsstaben Datum: 2016-11-17 Diarienummer: RUN 2016-70

Läs mer

2015 års Skolkommission Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet. Utbildningsdepartementet 1

2015 års Skolkommission Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet. Utbildningsdepartementet 1 2015 års Skolkommission Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 1 2015 års skolkommission Uppdrag att lämna förslag som syftar till höjda kunskapsresultat, förbättrad kvalitet i undervisningen

Läs mer

Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap

Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3071 av Olof Lavesson m.fl. (M) Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29).

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). Yttrande Dnr 20160056 TCO Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående betänkandet Trygghet

Läs mer

med anledning av prop. 2015/16:135 Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja lika rättigheter och möjligheter

med anledning av prop. 2015/16:135 Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja lika rättigheter och möjligheter SD Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3388 av Paula Bieler och Sven-Olof Sällström (båda SD) med anledning av prop. 2015/16:135 Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

Yttrande Ku2017/01534/DISK Dnr Ks. Betänkande SOU 2017:60 Utredningen om en stärkt minoritetspolitik.

Yttrande Ku2017/01534/DISK Dnr Ks. Betänkande SOU 2017:60 Utredningen om en stärkt minoritetspolitik. Yttrande 2017-09-07 Ku2017/01534/DISK Dnr 009-394-17 Ks Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2017:60 Utredningen om en stärkt minoritetspolitik. Ku2017/01534/DISK Sammanfattning Av utredningen

Läs mer

Länsträff 2012 Skolform SMoK

Länsträff 2012 Skolform SMoK Länsträff 2012 Skolform SMoK SMoK ska i mars 2013 besluta om skolformsfrågan. Tills dess ska vi inom Musik- och Kulturskolorna bestämma oss vilken väg vi ska ta. Organisation - Verksamhet Det finns ingen

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:164

Regeringens proposition 2017/18:164 Regeringens proposition 2017/18:164 En kommunal kulturskola för framtiden - en strategi för de statliga insatserna Prop. 2017/18:164 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Linköping den

Läs mer

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 21 april 2015 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR... 5 BARN OCH UNGAS RÄTT

Läs mer

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Piteå Kommun 20161030 Betänkandet som ligger till underlag för följande kommentarer från

Läs mer

Regional kulturverksamhet Louise Andersson

Regional kulturverksamhet Louise Andersson Regional kulturverksamhet Louise Andersson Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges största arbetsgivarorganisation. Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder medlemmar stöd och

Läs mer

Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8

Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8 Halmstad 2017-06-o7 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8 Riksteatern

Läs mer

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum Lotta Naglitsch, Skolverket Föreståndare Lärlingscentrum Lärlingscentrum Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att inrätta ett lärlingscentrum. Målet är fler gymnasiala lärlingar och ökad kvalitet i

Läs mer

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2018 06 28 Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2019-2022 Övergripande synpunkter Kultur- och bildningsplanen beskriver, på ett ingående sätt, pågående

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Läs mer

En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla

En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla 800 lärare inom musik- och kulturskolan om sin arbetssituation En rapport från Lärarförbundet Dubbelklicka här och ange datum 2 [11] Musik- och kulturskolan

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett stärkt och självständigt civilsamhälle. Dir. 2014:40. Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014

Kommittédirektiv. Ett stärkt och självständigt civilsamhälle. Dir. 2014:40. Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014 Kommittédirektiv Ett stärkt och självständigt civilsamhälle Dir. 2014:40 Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka möjligheterna att på olika sätt

Läs mer

Remissyttrande angående utredningen Gestaltad livsmiljö En ny politik för arkitektur, form och design

Remissyttrande angående utredningen Gestaltad livsmiljö En ny politik för arkitektur, form och design 2016-03-01 Dnr CK 2015-0534 Handläggare: Jeanette Wetterström, utredare E-post: jeanette.wetterstrom@lul.se Tele: 018-611 62 67 Kulturdepartementet Remissyttrande angående utredningen Gestaltad livsmiljö

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna Borlänge kommun 2018-06-10 Samhällsbyggnadsektor Patric Hammar patric.hammar@borlange.se 0243/74605 1 (5) Kulturnämnd Nämnd Datum Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna 2019-2022 Förslag

Läs mer

Skrivelse angående legitimationsreformen konsekvenser och behov av justeringar

Skrivelse angående legitimationsreformen konsekvenser och behov av justeringar 16 december 2015 Till Utbildningsminister Gustav Fridolin Skrivelse angående legitimationsreformen konsekvenser och behov av justeringar Lärarförbundet vill med denna skrivelse uppmärksamma regeringen

Läs mer

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29 Kommittédirektiv Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Dir. 2013:29 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska i egenskap

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK

Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Dnr 2017:01151 Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK Sammanfattning Skolverkets

Läs mer

Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun

Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun 2017-2019 Ystads utbildningsverksamheter vilar på tre ben: det digitala benet, kultur samt utepedagogik. I arbetet med att möjliggöra högre måluppfyllelse

Läs mer

I uppdraget ingår även följande åtgärder.

I uppdraget ingår även följande åtgärder. Regeringsbeslut 1:2 2009-02-19 U2009/914/G U2008/6186/G Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 STOCKHOLM Uppdrag till Statens skolverk att genomföra utvecklingsinsatser inom matematik, naturvetenskap

Läs mer

~ Gävleborg Ankom

~ Gävleborg Ankom Ankom 2016-11- 1 7 1(7) För åtgärd w,~ För kännedom Uppdragsöverenskommelse 2017 REGION GÄVLEBORG Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande

Läs mer