Konkursförvaltarens undersökningsplikt vid försäljning av egendom till överpris

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konkursförvaltarens undersökningsplikt vid försäljning av egendom till överpris"

Transkript

1 RÄTTSFALL [1] 1 Konkursförvaltarens undersökningsplikt vid försäljning av egendom till överpris 1. Inledning I ett uppmärksammat brottmål har en konkursförvaltare stämts under påstående om att han gjort sig skyldig till grov oredlighet mot borgenärer och grovt bokföringsbrott. I dom meddelad av Göteborgs tingsrätt den 21 juni 2018 (mål nr B ) frikändes förvaltaren från åtalet i alla delar. Åklagaren har överklagat den frikännande domen till Hovrätten för Västra Sverige (mål nr B ). Målet vid hovrätten är ännu inte avgjort. Fallet väcker flera intressanta frågor om en förvaltares skyldigheter i förhållande till borgenärskollektivet å ena sidan och till tredje man å andra sidan. Denna kommentar till rättsfallet är dock framförallt inriktad på frågeställningen om vilken undersökningsplikt en förvaltare bör ha rörande en köpares solvens vid försäljning av egendom till överpris. Framställningen är disponerad enligt följande. Först lämnas en kortfattad beskrivning av vad målet gäller. Utifrån uppställda frågeställningar följer sedan en till rättsfallet anknuten redogörelse för förvaltarens åligganden mot borgenärer och tredje man enligt konkurslagen och annan relevant lagstiftningen. Avslutningsvis lämnar jag några samlande kommentarer. 2. Grundfakta i målet 2.1 Bakgrund Bolaget MS försattes i konkurs i oktober A var företrädare för MS. A var också företrädare för bolaget DP. DP försattes i konkurs i februari Verksamheten i de båda bolagen var likartad och bestod huvudsakligen i att hyra ut personal för tillverkning och konstruktion av järnvägsvagnar. När MS försattes i konkurs 2011 förordnades K som konkursförvaltare. A riskerade ett personligt betalningsansvar för skatteskulder som företrädare för MS. MS hade en skatteskuld på cirka kr och Skatteverket var den största fordringsägaren i konkursen. I konkursbouppteckningen angavs att inventarierna i MS saknade värde och att de totala tillgångarna betingade ett värde om 110 kr.

2 2[2] RÄTTSFALL A kontaktade K som företrädare för DP och förklarade att DP önskade köpa inkråmet i MS för en köpeskilling om kr. Avsikten med förvärvet var att genom köpet reglera skatteskulden i MS med obeskattade medel. Parterna upprättade ett avtal där det angavs att MS konkursbo överlät konkursbolagets rörelse innefattande i bilaga angiven egendom samt den rätt konkursboet kunde ha till firmadominanten Masterfield och till övriga immateriella rättigheter och know-how. I avtalet bestämdes köpesumman för rörelsen till kr. Den överlåtna egendomen var densamma som tagits upp i bouppteckningen och som där angivits sakna värde. Köpeskillingen skulle betalas i tre rater ( kr senast den 11 juni 2012, kr senast den 31 augusti 2012 och kr senast den 30 november 2012). DP tillträdde egendomen så snart den första delen av köpesumman var betald. Köpeskillingen erlades i tre omgångar från DP:s bankkonto med en slutbetalning den 27 mars DP försattes i konkurs i februari Det var DP:s förvärv från konkursboet MS som senare låg till grund för åtalet mot K och A. 2.2 Åtalet och tingsrättens dom Åklagaren åtalade A och K för grov oredlighet mot borgenärer alternativt medhjälp därtill samt för grovt bokföringsbrott. I denna framställning kommer jag endast att uppehålla mig vid det påstådda oredlighetsbrottet. Gärningspåståendet för den grova oredligheten var såvitt är av intresse följande: A och K har under tiden juni 2012-mars 2013 tillsammans och i samförstånd, uppsåtligen avhänt DP egendom till ett betydande värde. Avhändandet har bestått i att DP förvärvat tillgångarna i konkursboet efter MS för en köpeskilling om kr trots att tillgångarna betingat ett värde om högst kr. Avhändandet har skett när DP var på obestånd eller när påtaglig fara förelegat för att DP skulle komma på obestånd. I vart fall har DP genom avhändandet försatts på obestånd eller påtaglig fara framkallats för att DP skulle komma på obestånd. Vid bedömningen av de objektiva förutsättningarna för brott fann tingsrätten att DP avhänts egendom av ett betydande värde och att avhändandet hade framkallat en påtaglig fara för att DP skulle komma på obestånd. Tingsrätten fann vidare att K främjat gärningen genom att ta fram och ingå köpeavtalet samt ta emot betalningar för förvärvet. När sedan det gällde frågan om uppsåt ansåg tingsrätten att K varit medveten om att DP betalade ett extremt överpris för verksamheten. Domstolen ansåg därför att K haft uppsåt till att DP avhänts egendom till ett betydande värde genom köpet.

3 RÄTTSFALL [3] 3 Nästa fråga gällde om K haft uppsåt till att påtaglig fara framkallats för att DP skulle komma på obestånd genom verksamhetsöverlåtelsen. I denna del gick tingsrätten igenom olika omständigheter som enligt tingsrätten gav stöd för att för det fall att K insett att det fanns en risk för att DP skulle komma på obestånd, hade K inte förhållit sig likgiltig inför denna risk. Enligt tingsrätten gjorde framförallt ett betryggande svar från DP:s juridiska ombud rörande DP:s betalningsförmåga att domstolen inte därutöver kunde kräva att K skulle göra ytterligare utredningar beträffande motpartens ekonomiska ställning. Eftersom K därmed inte haft uppsåt till att DP skulle riskera att hamna på obestånd friades han från ansvar. A fälldes till ansvar enligt åtalet. I målet framkom att K inför affären med DP öppet redovisat sina överväganden med Skatteverket och samrått med Tillsynsmyndigheten i konkurser. Ingen av myndigheterna reste några invändningar mot att genomföra försäljningen. 3. Förvaltarens åligganden mot borgenär och tredje man 3.1 Rättsfrågorna Vid bedömningen av åtalet är följande frågeställningar av betydelse: 1. Vilka är en förvaltares åligganden gentemot borgenärerna enligt konkurslagen? 2. Vilken roll och vilket ansvar har förvaltaren enligt allmänna regler i sin egenskap av mellanman? 3. Hur ska en avyttring av lös egendom ske enligt konkurslagen och hur påverkar detta förvaltarens möjligheter att påverka utfallet av försäljningen? 4. Har en förvaltare någon undersökningsplikt rörande en motparts ekonomiska ställning? 5. Vad har svaret på frågorna i punkterna 1 4 för betydelse för bedömningen av den påstådda brottsliga gärningen? 3.2 Ansvar enligt konkurslagen Enligt 7 kap. 8 konkurslagen (KL) åligger det förvaltaren att ta till vara borgenärernas gemensamma rätt och bästa samt vidta alla de åtgärder som främjar en förmånlig och snabb avveckling av boet. Eftersom borgenärernas intresse är att få sina fordringar reglerade så långt som möjligt utgör den centrala beståndsdelen i förvaltaruppdraget att förvaltaren ska eftersträva det bästa ekonomiska resultat som omständigheterna i det enskilda fallet tillåter. Förvaltarens åliggande enligt nämnda lagrum är nära kopplat till det skadeståndsansvar som är

4 4[4] RÄTTSFALL angivet i 17 kap. 1 KL. Enligt den bestämmelsen ansvarar förvaltaren för bland annat ren förmögenhetsskada vid brister i uppfyllandet av sitt uppdrag. Konkurslagen innehåller inte några i sammanhanget relevanta bestämmelser till skydd för tredje man eller dennes borgenärer. 3.3 Ansvar enligt sysslomannarättsliga regler I litteraturen har konkursförvaltaren karaktäriserats som en fristående mellanman med ett på konkurslagen grundat uppdrag att realisera och avveckla konkursboet. 1 Förvaltarens roll ligger också i rättsligt hänseende nära relationen mellan en kommissionär och en kommittent. Kommissionären (förvaltaren) handlar i eget namn med skyldighet mot tredje man, men agerar på uppdrag av kommittenten (borgenärskollektivet). Förvaltaren är emellertid inte någon mellanman i strikt mening eftersom förvaltaren agerar enligt lag. Någon viljeförklaring som kan läggas till grund för mellanmansförhållandet föreligger därför inte. Som framhållits i flertal förarbetsuttalanden, i doktrin och rättspraxis, har kommissionslagen (KomL) en vidsträckt analogisk tillämpning och anses ge uttryck för allmänna förmögenhetsrättsliga principer. 2 Det är därför av intresse att se närmare på vilket ansvar kommissionären har enligt KomL i förhållande till kommittenten och tredje man vid utförandet av sitt uppdrag. En kommissionär är en syssloman. En sysslomans främsta plikt är att ta till vara uppdragsgivarens intresse. Enligt KomL innebär detta bland annat att kommissionären ska följa kommittentens instruktioner. Vidare medför lojalitetsplikten att kommissionären i rimlig omfattning informerar kommittenten om sådana omständigheter som kan vara av betydelse för uppdraget. Slutligen ska kommissionären utan dröjsmål informera om de avtal som har ingåtts med tredje man. Omsorgs- eller lojalitetsplikten innebär sammanfattningsvis att kommissionären i alla avseenden ska sätta kommittentens intresse framför sitt eget (se vidare i 4 8 KomL). I 22 KomL anges att kommittenten i tre olika situationer har rätt att avvisa ett avtal som kommittenten ingått. För det första har kommittenten rätt att avvisa avtalet om kommissionären har handlat oredligt mot henne eller honom. För det andra har kommittenten rätt att avvisa avtalet om kommissionären har varit vårdslös när avtalet med tredje man ingicks eller därefter. Emellertid räcker det inte att kommissionären har varit vårdslös; det fordras också att kommittentens intresse har eftersatts väsentligt. Slutligen har kommittenten rätt att avvisa 1 Se Millqvist, Göran, Konkursförvaltares skadeståndsansvar. Anteckningar rörande konkursförvaltares personliga ansvar för konkursboförvaltningen, SvJT 1991 s Se till exempel NJA II 1914 s. 162, prop. 2008/09:88 s. 22 och 89, och Tiberg, Hugo, och Dotevall, Rolf, Mellanmansrätt, 9 uppl. 1997, s. 93.

5 RÄTTSFALL [5] 5 avtalet i den situationen att kommissionären har självinträtt utan nödvändigt godkännande. Enligt lagkommentaren till KomL kan oredlighet i detta sammanhang jämföras med oredlighets- och trolöshetsbrotten i 9 och 10 kap. brottsbalken. 3 Kommittenten kan enligt denna punkt avvisa avtalet om kommissionären till exempel har ingått det på sämre än marknadsmässiga villkor i syfte att gynna sig själv eller någon närstående. Vårdslöshetsrekvisitet avser typiskt sett den situationen att kommissionären inte följt kommittentens anvisningar för uppdraget. För rätt till avvisning av avtalet krävs dock att vårdslösheten inneburit att kommittentens intresse väsentligen har eftersatts, och vid den prövningen är det försummelsens ekonomiska verkningar för kommittenten som är av betydelse. KomL innehåller också regler om tredje mans rättigheter på grund av det avtal som ingåtts med kommissionären (24 26 KomL), men det finns inte i lagen uttryckt någon form av lojalitetsplikt i förhållande till tredje man eller den tredje mannens borgenärer. Lojalitetsplikten i relationen kommissionär/tredje man får därför anses vara begränsad till vad som i allmänhet anses gälla mellan parter i kommersiella förhållanden. Detta innebär i korthet att parter i ett avtalsförhållande inte får agera svikligt mot varandra eller i strid med tro och heder (jfr avtalslagens ogiltighetsregler i relevanta delar). Om en kommissionär bryter mot sina skyldigheter enligt KomL och detta innebär skada för kommittenten är kommissionären skadeståndsskyldig gentemot kommittenten (se 43 KomL). 3.4 Avyttring av lös egendom enligt konkurslagen Beträffande försäljning av lös egendom anges i 8 kap. 7 KL följande: Försäljning av lös egendom som inte sker genom fortsättande av gäldenärens rörelse ska ske på auktion eller på annat sätt efter vad förvaltaren anser vara mest fördelaktigt för boet. Om egendom säljs till konkursgäldenären eller någon denne sådan närstående person som anges i 4 kap. 3 ska försäljningen ha föregåtts av ett offentligt anbudsförfarande, om särskilda skäl inte gör det obehövligt. Förvaltaren har alltså en valrätt och kan antingen sälja genom auktion eller under hand, i det senare fallet oftast genom ett offentligt anbudsförfarande. Av bestämmelsen framgår också att ett sådant anbudsförfarande är huvudregeln om försäljning sker till närstående. 3 Johansson, Svante O., Kommissionslagen. En kommentar, 2017, Zeteo , avsnitt 22.3 Avvisning vid kommissionärens oredlighet, samt prop. 2008/09:88 s. 124.

6 6[6] RÄTTSFALL Valet av försäljningssätt vilar enbart på kommersiella överväganden, dvs. vilken försäljningsmetod som kan förväntas generera högsta möjliga utfall och därmed största utdelning till borgenärerna. Avsikten är inte att förvaltarens ansvarsposition i övrigt (vare sig skadestånds- eller straffrättsligt) i förhållande till borgenärerna eller tredje man ska påverkas av hur man bjuder ut egen domen. Om konkursboets egendom ska säljas på auktion genom förvaltarens försorg, ska förvaltaren låta kungöra auktionen på det sätt och inom den tid som föreskrivs för kungörande av exekutiv auktion på sådan egendom som det är fråga om. Vid auktionen bjuds egendomen ut till försäljning. En traditionell form av auktion i syfte att nå högsta pris är den som genomförs i närvaro av spekulanterna och där auktionen avslutas med ett klubbslag. Den sedan länge etablerade uppfattningen i den juridiska litteraturen är att ett sådant förfarande, om inte annat framgår av auktionsvillkoren, i regel innebär att säljaren har en fri prövningsrätt och att avtal kommer till stånd i och med klubbslaget. 4 Buden vid en klubbslagsauktion kan då betraktas som anbud i avtalslagens mening. Klubbslaget får karaktären av en accept. Med fri prövningsrätt menas att den som vid auktionen bjuder ut en vara har rätt att fram till klubbslaget avbryta förfarandet eller ändra villkoren för auktionen. 5 Om man jämför med en exekutiv auktion enligt utsökningsbalken ges möjlighet att lämna vissa upplysningar inför auktionen (se 9 kap. 3 utsökningsbalken) rörande t.ex. tvistiga anspråk eller förbehåll om äganderättsanspråk, men i övrigt har kronofogden ingen möjlighet att sälja egendomen till annan än högstbjudande. Det har till exempel påtalats att kronofogden är förhindrad att vägra motta betalning från vinnande anbudsgivare som kan misstänkas härröra från brottslig verksamhet. 6 Kronofogden faller utanför lagstiftningen mot penningtvätt men kan på frivillig basis göra anmälan till Finanspolisen vid betalning av större kontantbelopp. 3.5 Oredlighetsbrottet och undersökningsplikten Som framgår av ovanstående beskrivning är förvaltarens skyldighet att tillvarata borgenärernas kollektiva intresse den centrala komponenten i uppdraget. Detta följer explicit av konkurslagen men får också stöd av KomL och allmänna sysslomannarättsliga principer. Eftersom den skyldigheten står i centrum för upp- 4 Jfr Grönfors, Kurt, och Dotevall, Rolf, Avtalslagen. En kommentar, 5 uppl. 2016, s Se även NJA 2016 s Se Rikskronofogdens yttrande i Nr 1/07/RKF Kronofogdemyndighetens åtgärder mot penningtvätt Dnr /111, och artikel Dagens Juridik Lucka i lagen när kontanter tvättas vita hos Kronofogden, publicerad

7 RÄTTSFALL [7] 7 draget innebär det också att en medveten eller vårdslös avvikelse från detta åliggande ger en särskilt hög risk för uppkomst av ersättningsansvar för förvaltaren. I det aktuella rättsfallet har K fullföljt sina skyldigheter gentemot borgenärerna genom att i. uppnå högsta möjliga pris, ii. inför att avtalet ingicks informera berörd borgenär och tillsynsmyndigheten om sådana omständigheter som var av betydelse inför försäljningen, iii. informera nämnda intressenter om det avtal som sedermera ingicks med tredje man, och iv. sätta borgenärsintresset framför sitt eget Undersökningsplikt avseende köparens ekonomiska ställning? Som redovisats ovan har en förvaltare inte några skyldigheter mot tredje man i ett affärsförhållande utöver de som följer av avtalet dem emellan och den utfyllande lojalitetsplikt som därutöver kan finns mellan kommersiella parter. Lojalitetsplikten som rättslig figur gör sig särskilt starkt gällande i mellanmansförhållanden. 7 Det finns inte något stöd för att uppställa en skyldighet för en förvaltare att, inom ramen för sitt uppdrag, vid en försäljning till tredje man överväga om betalning eller säkerhet kan komma att skada köparen eller dennes borgenärer. Förvaltaren har att utföra sitt uppdrag med iakttagande av primärt konkurslagens bestämmelser. Att uppställa en ordning där en förvaltare vid straffansvar, inför en försäljning, har att pröva om köparens betalning vid tillträdestidpunkten eller senare kan ge upphov till insolvens hos köparen och därmed skada dennes borgenärer framstår inte som en rimlig ordning och står i strid med det allmänna borgenärsintresset. Enligt min mening kan därför någon handlingsplikt för förvaltaren att vidta mer eller mindre noggranna utredningar av en köparens betalningsförmåga inte ställas upp. I sammanhanget kan även nämnas det krav som finns i 7 kap. 8 och 8 kap. 1 KL på en skyndsam avveckling av konkursboet. Det är också mycket vanskligt att belasta förvaltaren med ett utredningsansvar i den specifika situationen där köparen erbjuder ett stort överpris för egendomen i konkursboet. Köparen kan ha rationella skäl till överpriset och även om köparen avhänder sig tillgångar i sin rörelse genom den dåliga affären behöver det i sig inte innebära att det uppkommer fara för obestånd eller att köparen överträder borgenärsskyddsregler enligt aktiebolagslagen. Förvaltaren har inte heller någon möjlighet att självständigt genomföra dylika utredningar utan är helt beroende av de uppgifter som tredje man väljer att lämna. Vid bristande och ofullständiga upplysningar blir i så fall det återstå- 7 Munukka, Jori, Kontraktuell lojalitetsplikt, 2007, bl.a. s. 518.

8 8[8] RÄTTSFALL ende valet att avstå från att genomföra försäljningen, men då kan frågan väckas om underlåtenheten att fullfölja affären varit till skada för borgenärerna och därmed skadeståndsgrundande för förvaltaren Försäljningsformens betydelse Som angivits ovan bör förvaltarens ansvar vara likvärdigt oavsett form för försäljningen enligt KL. Om vi i det aktuella fallet antar att K istället sålt egendomen till DP genom offentlig auktion är det svårt att finna någon bärande rättslig grund för förvaltaren att neka vinnande bud (oavsett om det framstod som orimligt högt) att genom klubbslaget träffa avtal om försäljning av egendomen. Vid en offentlig auktion genom Kronofogdemyndighetens försorg hade inte heller sådana hänsyn som åtalet vilar på kunnat beaktas vid förrättningen. Det sätt som överprisförsäljningar kan hanteras vid olika typer av försäljningsformer ger således i sig anledning till att inte lägga aktuellt undersökningsansvar på förvaltaren. Om K nekat att ingå avtal med DP hade han därutöver, oavsett försäljningsform, löpt en beaktansvärd risk att ådra sig ett skadeståndsansvar för mellanskillnaden mellan högsta bud och vad egendomen senare skulle ha sålts för. 4. Avslutande kommentarer Rättsfallet väcker framförallt frågan om förvaltaren i vissa situationer kan ha en straffsanktionerad skyldighet att undersöka en köparens solvens inför och efter avtalsslutet. Vid närmare övervägande innebär åklagarens förhållningssätt att en förvaltare framöver i mycket hög utsträckning kommer tvingas att balansera borgenärsintresset med åtföljande skadeståndsansvar mot risken för eget straffansvar i det fall där priset framstår som högt och det på grund av detta eller andra tillkommande omständigheter finns skäl att misstänka att köparen är på obestånd eller riskerar att bli det på grund av köpet. I tingsrättens dom framhålls också att det faktum att DP skulle avhändas tillgångar av betydande värde som en omständighet som pekade i riktning mot att K borde ha insett att det fanns en risk för obestånd hos köparen, men att K med hänsyn till andra tillkommande uppgifter inte kunde avkrävas ytterligare utredningar i frågan. Min uppfattning är att förvaltaren inte alls bör åläggas något undersökningsansvar till skydd för tredje man och/eller dennes borgenärer. Det kan inte ha varit lagstiftarens avsikt att på detta sätt väsentligen försvåra utförandet av den generalexekution som en konkurs innebär till skada för borgenärskollektivet.

9 RÄTTSFALL [9] 9 Som framhållits ovan så försätter också en sådan undersökningsplikt förvaltaren i en potentiellt mycket komplicerad valsituation, där risken för ett eventuellt straffansvar i stunden ska vägas mot risken för personligt skadeståndsansvar. I det fallet att tredje man aktivt lämnat förvaltaren tillförlitlig information med innebörd att köpet kommer att innebära att bolaget hamnar på obestånd, eller att köpesumman kommer att finansieras på ett sådant sätt att den står i strid med obligationsrättsliga borgenärsskyddsregler, bör dock förvaltaren av naturliga skäl avstå från att genomföra affären. I annat fall främjar ju förvaltaren orätt. I praktiken torde dock detta vara en mycket ovanlig situation, som inte träffar omständigheterna i åtalet mot K. Hans Andersson

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 7 oktober 2013 B 2523-11 KLAGANDE SÅL Ombud och offentlig försvarare: TP MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Oredlighet

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 december 2014 Ö 5505-13 KLAGANDE LW MOTPART Kronofogdemyndigheten Box 1050 172 21 Sundbyberg SAKEN Arvode till konkursförvaltare ÖVERKLAGAT

Läs mer

Parterna har yrkat ersättning för rättegångskostnader i Högsta domstolen.

Parterna har yrkat ersättning för rättegångskostnader i Högsta domstolen. Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 november 2010 T 5072-06 KÄRANDE PM SVARANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Skadestånd DOMSLUT Högsta domstolen fastställer

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 20 december 2006 Ö 999-04 KLAGANDE SC MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Kostnadsersättning till konkursförvaltare ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 februari 2005 Ö 407-05 KLAGANDE Herstaberg i Norrköping AB: s konkursbo Ställföreträdare: advokaten RB i egenskap av konkursförvaltare

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 juni 2007 Ö 2852-06 KLAGANDE Nordea Bank AB, 516406-0120 Obestånd P340 405 09 Göteborg MOTPARTER 1. ACB 2. Kronofogdemyndigheten 171

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 3 december 2013 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Advokat Bernth Stave Box 2070 403 12 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 december 2014 Ö 3190-14 KLAGANDE Kronofogdemyndigheten 106 65 Stockholm MOTPART LO SAKEN Entledigande av konkursförvaltare ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 december 2004 T 2679-02 KLAGANDE Högra Handen MK Aktiebolags konkursbo, 556253-3520, c/o konkursförvaltaren jur. kand. SO Ställföreträdare:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 29 december 2008 T 399-07 KLAGANDE NFC Siljanhus AB:s konkursbo, 556446-2298 Adress hos konkursförvaltaren Konkursförvaltare: Advokat G.B.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 maj 2012 Ö 1803-10 PARTER 1. Bandteknik i Jönköping Aktiebolags i likvidation konkursbo, 556283-9463 c/o advokat C G H Ombud: Jur.kand.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 februari 2006 Ö 5178-04 KLAGANDE 1. BS 2. US Ombud för 1 och 2: advokaten BE MOTPART Länsförsäkringar Älvsborg, 562500-4337 Box 1107

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 2 juli 2007 T 4171-05 KLAGANDE STS Skoglund Transport System i Göteborg AB:s konkursbo, 556620-2924 c/o Advokat Bo Stefan Arleij Lilla Bommen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 december 2014 Ö 3428-13 SÖKANDE MDB Ombud: Advokat EA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Resning TIDIGARE AVGÖRANDEN

Läs mer

KONKURSFÖRVALTARKOLLEGIERNAS FÖRENING

KONKURSFÖRVALTARKOLLEGIERNAS FÖRENING KONKURSFÖRVALTARKOLLEGIERNAS FÖRENING YTTRANDE Mål nr 2005.06.10 Ö 3143-04 Till Högsta Domstolen Avdelning 1 Ole Hegelund m fl./. Acko Schager ang skadestånd. Konkursförvaltarkollegiernas förening har

Läs mer

meddelat i Stockholm den 13 mars 2003 Ö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätt, avd. 5, beslut den 14 februari 2001 i mål Ö

meddelat i Stockholm den 13 mars 2003 Ö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätt, avd. 5, beslut den 14 februari 2001 i mål Ö Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 13 mars 2003 Ö 1006-01 KLAGANDE L.B., Box 1703, 111 87 STOCKHOLM MOTPART Riksskatteverket, 171 94 SOLNA SAKEN Arvode till konkursförvaltare

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPARTER 1. Föreningen Granen nr 10:s u.p.a. konkursbo, c/o Advokat PF

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPARTER 1. Föreningen Granen nr 10:s u.p.a. konkursbo, c/o Advokat PF Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 1 mars 2010 Ö 623-09 KLAGANDE UL MOTPARTER 1. Föreningen Granen nr 10:s u.p.a. konkursbo, 757200-6885 c/o Advokat PF 2. Stiftelsen Deutsche

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 mars 2014 Ö 4211-13 SÖKANDE SR Ombud: Advokat TA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Resning TIDIGARE AVGÖRANDEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 mars 2012 Ö 298-12 KLAGANDE Duveholms Rehab Center AB, 556646-6297 c/o HT och GT Konkursförvaltare: Advokat JA Ställföreträdare:

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-10-28. Herrelösa fastigheter samt ansvar för konkurskostnader

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-10-28. Herrelösa fastigheter samt ansvar för konkurskostnader 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-10-28 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, justitierådet Torgny Håstad och regeringsrådet Göran Schäder. Herrelösa fastigheter samt

Läs mer

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET 1 ALLMÄNT Boförvaltaren skall informera borgenärerna om läget beträffande realiseringen

Läs mer

Föreläsning T3, 30 januari 2012 Utmätning och konkurs

Föreläsning T3, 30 januari 2012 Utmätning och konkurs Föreläsning T3, 30 januari 2012 Utmätning och konkurs TACK FÖR ATT NI HAR LYSSNAT Lotta Wikman Öman Advokat, delägare lwo@ahlford.se 018 18 90 00 2 Ahlford Advokatbyrå AB Ahlford Advokatbyrå arbetar inom

Läs mer

Advokat A har i egenskap av konkursförvaltare handlagt sammanlagt sex konkurser med anknytning till Y och Z.

Advokat A har i egenskap av konkursförvaltare handlagt sammanlagt sex konkurser med anknytning till Y och Z. Advokaten borde i egenskap av konkursförvaltare ha hört Tillsynsmyndigheten i konkurser innan förlikning ingicks i återvinningstvist. Vidare borde beställning och leverans av en tjänst, som mottagits av

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 december 2018 Ö 2897-18 PARTER Klagande MAV Ombud: Advokat AB och jur.kand. RR Motpart Konkursförvaltaren i TVBs konkursbo: Advokat

Läs mer

MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn

MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn Skrivelse Sida 1 (5) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 1075-08 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn Högsta domstolen har berett

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 december 2017 Ö 3043-16 PARTER Kärande vid tingsrätten LKPG Media AB:s konkusbo, 556731-4645 Adress hos konkursförvaltaren Konkursförvaltare:

Läs mer

ANBUDSUNDERLAG L BLOMBERG INDUSTRISERVICE AB

ANBUDSUNDERLAG L BLOMBERG INDUSTRISERVICE AB ANBUDSUNDERLAG L BLOMBERG INDUSTRISERVICE AB Allmänt L Blomberg Industriservice AB, 556661-2494, Industriområdet, 812 41 Gästrike- Hammarby, försattes i konkurs den 9 november 2015 vid Gävle tingsrätt

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2007 s. 736 (NJA 2007:88)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2007 s. 736 (NJA 2007:88) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2007 s. 736 (NJA 2007:88) Målnummer: Ö1721-06 Avdelning: 2 Domsnummer: Avgörandedatum: 2007-10-24 Rubrik: Beslut i bevakningsförfarandet i en konkurs rörande förmånsrätt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE 1. KLM Fastigheter Aktiebolag, 556306-9318 Katrinedalsgatan 9 691 31 Karlskoga

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE 1. KLM Fastigheter Aktiebolag, 556306-9318 Katrinedalsgatan 9 691 31 Karlskoga Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 december 2011 Ö 3950-11 KLAGANDE 1. KLM Fastigheter Aktiebolag, 556306-9318 Katrinedalsgatan 9 691 31 Karlskoga 2. MS med firma MS

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2014 s. 922 (NJA 2014:78)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2014 s. 922 (NJA 2014:78) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2014 s. 922 (NJA 2014:78) Målnummer: Ö3190-14 Avdelning: 2 Domsnummer: Avgörandedatum: 2014-12-18 Rubrik: Ett uppdrag som företagsrekonstruktör har ansetts inte medföra

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 2 december 2005 B 2448-03 KLAGANDE JW Ombud och offentlig försvarare: advokaten TM MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 STOCKHOLM SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 april 2014 B 4533-12 KLAGANDE IMB Ombud och offentlig försvarare: Advokat CT MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 juni 2004 Ö 2407-03 KLAGANDE Nordea Bank Sverige AB, 502010-5523, Hamngatan 10, 105 71 STOCKHOLM Ombud: LH MOTPART JH-M Ombud: jur.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 13 juni 2003 Ö 4510-01 KLAGANDE Riksskatteverket, 171 94 SOLNA MOTPARTER 1. Café Trubaduren Bellman Kommanditbolag, 916845-9981, c/o

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 29 oktober 2015 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Kristoffer Sparring Advokatfirman Fylgia Box 55555 102 04 Stockholm MOTPART Skatteverket 171

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 27 april 2007 Ö 4239-05 KLAGANDE 1. Swedbank AB (tidigare FöreningsSparbanken AB), 502017-7753 105 34 Stockholm 2. Lindebergs Grant Thornton

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 april 2014 B 5191-13 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART FL Ombud och offentlig försvarare: Advokat PG SAKEN Grovt

Läs mer

Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten

Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten Datum Sida 2013-11-27 1 (4) Dnr Dubbelbestraffning Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt?

Läs mer

Rättsligt ställningstagande om hantering av vissa slag av lös egendom

Rättsligt ställningstagande om hantering av vissa slag av lös egendom 830 1549-12/121 1(5) Rättsligt ställningstagande om hantering av vissa slag av lös egendom Kronofogdemyndigheten (KFM) kan inte underlåta att utmäta egendom enbart av anledningen att det antingen kan väcka

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 december 2017 T 1622-17 PARTER Klagande Göinge Montage AB:s konkursbo, 556745-2106 Adress hos konkursförvaltaren Konkursförvaltare:

Läs mer

ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET

ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 december 2011 Ö 591-11 KLAGANDE FABEC Aktiebolag, 556178-9974 Orrekulla Industrigata 22 425 36 Hisings Kärra Ombud: LZ MOTPART Skatteverket

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 mars 2016 B 5692-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART VD Offentlig försvarare: Advokat IN SAKEN Sexuellt ofredande

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2006 s. 420 (NJA 2006:47)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2006 s. 420 (NJA 2006:47) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2006 s. 420 (NJA 2006:47) Målnummer: Ö3143-04 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2006-06-22 Rubrik: En konkursförvaltare som väcker talan om s.k. bristtäckning enligt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Linköpings Bygg & Inredning Aktiebolag, 556407-3087 Snickaregatan 35 582 26 Linköping

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Linköpings Bygg & Inredning Aktiebolag, 556407-3087 Snickaregatan 35 582 26 Linköping Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 november 2009 Ö 2979-09 KLAGANDE Linköpings Bygg & Inredning Aktiebolag, 556407-3087 Snickaregatan 35 582 26 Linköping Ställföreträdare:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 december 2014 Ö 5861-13 KLAGANDE Independent Finans AB:s konkursbo, 556117-6560 MOTPART Peab AB (publ), 556061-4330 260 92 Förslöv

Läs mer

Skattebrott, skattetillägg och förbudet mot dubbla förfaranden effekterna av Högsta domstolens avgörande den 11 juni 2013

Skattebrott, skattetillägg och förbudet mot dubbla förfaranden effekterna av Högsta domstolens avgörande den 11 juni 2013 Ert datum Sida 1 (5) Er beteckning Skattebrott, skattetillägg och förbudet mot dubbla förfaranden effekterna av Högsta domstolens avgörande den 11 juni 2013 En ändrad praxis Enligt tidigare gällande rätt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (4) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 27 december 2017 Ö 571-17 PARTER Klagande OP Motpart Skatteverket 171 94 Solna Ombud: Verksjuristen MW SAKEN Rättegångskostnader ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 12 juli 2018 T 4448-17 PARTER Klagande AG Ombud: Advokaterna LH och KE Motpart EBN i Göteborg Aktiebolag, 556420-0680 Stålverksgatan 14

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 maj 2014 Ö 5644-12 KLAGANDE K-JH Ombud: Advokat RE MOTPART CDC construction & services AB:s konkursbo, 556331-0423 Adress hos konkursförvaltaren

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 31 oktober 2013 T 1637-12 KLAGANDE Gotlands kommun, 212000-0803 621 81 Visby Ombud: Advokat RH MOTPART SÖ Ombud: Advokat BT SAKEN Skadestånd

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 mars 2018 Ö 1864-17 PARTER Klagande Kontel Trade AG Bahnhofstrasse 21 6300 Zug Schweiz Ombud: Advokat SS Motpart 1. Aktiebolaget Minoritetsintressen,

Läs mer

Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning

Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning 832 6511-13/121 1(5) Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning (Ersätter ställningstagande 4/08/IND) Om behov av försegling uppstår, t.ex.

Läs mer

PM Preskriptionsavbrott genom gäldenärens erkännande av en fordring

PM Preskriptionsavbrott genom gäldenärens erkännande av en fordring PM 2018-11-25 Preskriptionsavbrott genom gäldenärens erkännande av en fordring Advokat Thorulf Arwidson Om en part inte åstadkommit åstadkommit preskriptionsavbrott genom att väcka talan i domstol inom

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 29 december 2016 T 4080-15 KLAGANDE EK MOTPART EL Ombud: Jur.kand. LL SAKEN Skadestånd ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Övre Norrlands

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 6 april 2018 Ö 2583-17 PARTER Klagande 1. AK 2. BK Motpart LÅN Ombud: Advokat HB SAKEN Avvisning ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Nedre

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2003 s. 99 (NJA 2003:14)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2003 s. 99 (NJA 2003:14) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2003 s. 99 (NJA 2003:14) Målnummer: Ö1006-01 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2003-03-13 Rubrik: Fråga dels om en konkursförvaltare varit skyldig att enligt 7

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 25 september 2017 Ö 1229-17 KLAGANDE MJ Ombud och offentlig försvarare: Advokat MS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

PD m.fl../. riksåklagaren ang. grovt skattebrott m.m. (Göta hovrätts, avd. 3, dom den 21 december 2011 i mål B )

PD m.fl../. riksåklagaren ang. grovt skattebrott m.m. (Göta hovrätts, avd. 3, dom den 21 december 2011 i mål B ) YTTRANDE Sida 1 (5) Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2013-06-13 B 366-12 Rotel 06 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM PD m.fl../. riksåklagaren ang. grovt skattebrott m.m. (Göta

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 19 december 2013 T 1831-12 KLAGANDE Fondförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv, 516401-8243 106 40 Stockholm Ombud: Advokaterna HF och GJ

Läs mer

Arbetsgruppen för revidering av konkurslagen, ordförande Tuula Linna. Betänkanden och utlåtanden Serienummer 73/2010

Arbetsgruppen för revidering av konkurslagen, ordförande Tuula Linna. Betänkanden och utlåtanden Serienummer 73/2010 30.9.2010 Publikationens titel Revidering av konkurslagen Författare Justitieministeriets publikation Arbetsgruppen för revidering av konkurslagen, ordförande Tuula Linna Betänkanden och utlåtanden Serienummer

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 oktober 2012 Ö 2451-11 KLAGANDE Sandtorps Villasamfällighetsförening Ombud: Advokat HG och jur.kand. JP MOTPART MS SAKEN Invändning

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2009 s. 823 (NJA 2009:83)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2009 s. 823 (NJA 2009:83) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2009 s. 823 (NJA 2009:83) Målnummer: Ö314-09 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2009-12-04 Rubrik: Konkursförvaltares utlägg för kreditupplysning avseende gäldenärsbolaget

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 juni 2004 T 2565-02 KLAGANDE Skatteverket, 171 94 SOLNA Ombud: verksjuristen NM MOTPART UA Ombud: advokaten GW SAKEN Bättre rätt till

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 december 2015 Ö 3996-13 SÖKANDE OCH MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SÖKANDE OCH MOTPART LB SAKEN Resning TIDIGARE

Läs mer

Ringa bokföringsbrott och den särskilda åtalsprövningsregeln

Ringa bokföringsbrott och den särskilda åtalsprövningsregeln Ringa bokföringsbrott och den särskilda åtalsprövningsregeln - Fullbordanstidpunkten - Normalbrott/ringa brott - Huvudsaksrekvisitet - Åtalsprövningsregeln Aktuella rättsfrågor ARF 2014:5 September 2014

Läs mer

Yttrande över 2012 års marknadsmissbruksutrednings betänkande Marknadsmissbruk II (SOU 2014:46)

Yttrande över 2012 års marknadsmissbruksutrednings betänkande Marknadsmissbruk II (SOU 2014:46) Sida 1 (5) Rättsavdelningen Datum Dnr 2014-11-10 ÅM-A 2014/1003 Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2014-06-30 Fi2014/2432 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 7 juni 2005 T 4824-03 KLAGANDE 1. Mirabelle AS, 979 966 148, Postboks 1230 Vika, N-0110 Oslo, Norge 2. Peculium AS, 952 862 987, samma adress

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 28 december 2016 Ö KLAGANDE TW. Ombud: Advokat RH MOTPART EW

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 28 december 2016 Ö KLAGANDE TW. Ombud: Advokat RH MOTPART EW Sida 1 (4) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 december 2016 Ö 2179-15 KLAGANDE TW Ombud: Advokat RH MOTPART EW Ombud: Förbundsjurist EG SAKEN Rättegångskostnader ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

KLAGANDE MOTPART SAKEN ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

KLAGANDE MOTPART SAKEN ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 24 mars 2015 Ö 3938-14 KLAGANDE Kronofogdemyndigheten 106 65 Stockholm Ombud: Jur.kand. JZ MOTPART JH SAKEN Ersättning till konkursförvaltare

Läs mer

rätten till en sak Hur skyddas mitt anspråk på en sak mot 3:e man? Vem är 3.e man?

rätten till en sak Hur skyddas mitt anspråk på en sak mot 3:e man? Vem är 3.e man? 2013-09-26 1 rätten till en sak Hur skyddas mitt anspråk på en sak mot 3:e man? Vem är 3.e man? Någon man inte har avtal med som t ex: ägaren av en stulen TV som du köpt säljarens borgenärer (personer

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2015 T 3935-14 KLAGANDE Nordic Gas Cleaning AB:s konkursbo, 556758-1664 Ombud: Jur.kand. TL MOTPART JH Ombud: Jur.kand. CB SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 15 juni 2016 Ö 5616-15 KLAGANDE Tekniska Verken i Linköping AB (publ.), 556004-9727 Box 1500 581 15 Linköping Ombud: Advokat PS MOTPART

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 december 2018 T 4684-17 PARTER Klagande 1. Frånvarande minoritetsaktieägare i VLT AB (publ), 556032-9467 Adress hos den gode mannen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 december 2003 B 1437-02 KLAGANDE R L Offentlig försvarare och ombud: advokaten CGS MOTPART Riksåklagaren SAKEN Olovligt brukande ÖVERKLAGAT

Läs mer

meddelad i Stockholm den 28 maj 2003 T Högsta domstolen fastställer hovrättens domslut.

meddelad i Stockholm den 28 maj 2003 T Högsta domstolen fastställer hovrättens domslut. Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 maj 2003 T 285-02 KLAGANDE Riksskatteverket, 171 94 SOLNA MOTPARTER 1. L. O. Ombud: advokaten T. D. 2. T. O. Ombud: advokaten G. C. SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 maj 2014 T 1039-13 KLAGANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm Ombud: Hovrättsassessor RJ MOTPART VT Ombud och biträde enligt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 december 2016 Ö 6170-15 KLAGANDE LZ MOTPART Tillsynsmyndigheten i konkurser Kronofogdemyndigheten 405 16 Göteborg SAKEN Arvode till

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 januari 2005 Ö 2353-01 KLAGANDE Skatteverket, 171 94 SOLNA MOTPART SD SAKEN Kvittning av EU-bidrag ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 27 december 2013 Ö 2656-13 KLAGANDE 1. DW 2. AW Ombud för 1-2: Advokat AL MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Utmätning ÖVERKLAGAT

Läs mer

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN 1 VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Verbala beskrivningar i nivå 5 av processtegen B 1.3.2.1 a Förbereda försäljning och infordra samt B 1.3.2.2 a Sälja. 2 B 1.3.2.1 a Förbereda försäljning och infordra Processled

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 mars 2005 Ö 3891-03 KLAGANDE Carina Ahlström Förvaltning AB i konkurs Ställföreträdare: TA MOTPART FöreningsSparbanken AB Ombud: bankjuristen

Läs mer

Verkställande direktör

Verkställande direktör Verkställande direktör Roll Ansvar - Skyldigheter April 2016 We exist to support our customers business Innehåll Introduktion... 3 Verkställande direktörens roll i aktiebolag... 3 Ansvar och skyldigheter...

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 25 maj 2009 Ö 2024-08 KLAGANDE Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm MOTPART Sicoat Aktiebolag, 556553-1570 Halalid 10 254 40 Helsingborg

Läs mer

Realisation av aktier och fondandelar

Realisation av aktier och fondandelar 1(5) Realisation av aktier och fondandelar Vid försäljning av utmätta börsnoterade aktier och fondandelar ska följande förfarande tillämpas. Utmätta aktier eller fondandelar får inte utan gäldenärens samtycke

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 4 april 2013 T 1238-11 KLAGANDE Dödsboet efter Carl af Ekenstam Ombud: Advokat TT MOTPART Dödsboet efter Anita Swartling Ombud: Professor

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12. KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12. KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12 KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås Ombud: Advokat A A och advokat T J MOTPART Spago

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 maj 2003 T 1480-00 KLAGANDE Timmia Aktiebolags konkursbo, 556083-6180, c/o konkursförvaltaren, advokaten L.L. Ställföreträdare: L.L.

Läs mer

2015-11-02. Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Presentationens innehåll. Efterbehandlingsansvaret

2015-11-02. Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Presentationens innehåll. Efterbehandlingsansvaret Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Redogörelse för gällande rätt, utifrån praxis och med fokus på konkurser På säker grund för hållbar utveckling Presentationens innehåll Efterbehandlingsansvaret

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 juli 2009 T 2955-08 KLAGANDE 1. ALL 2. HL 3. EL 4. ML Ombud för 1-4: Advokat BS MOTPART Nora kommun, 212000-2007 Tingshuset 713 80 Nora

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom mord m.m.

Överklagande av en hovrättsdom mord m.m. Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2017-01-19 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom mord m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 juni 2007 Ö 4263-06 KLAGANDE TWN Förvaltare: CH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Försäljning av fastighet enligt 8 kap. 8 utsökningsbalken

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 november 2018 Ö 5233-18 PARTER Klagande Sekretess CA Adress hos ombudet Ombud: Advokat KS Motpart Justitiekanslern Box 2308 103 17

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 april 2008 Ö 2942-07 KLAGANDE IH Ombud: MHM MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Utmätning ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten för

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 16 december 2004 B 276-03 KLAGANDE BC Offentlig försvarare och ombud: advokaten ML MOTPARTER 1. Riksåklagaren 2. EG Ombud, tillika målsägandebiträde:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 mars 2013 Ö 5912-11 KLAGANDE Trafikverket, Göteborg 405 33 Göteborg Ombud: UE MOTPART Järnvägsmännens Ideella Koloniförening Ombud:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 12 oktober 2004 B 212-04 KLAGANDE Riksåklagaren MOTPART MG Offentlig försvarare och ombud: advokaten LN SAKEN Miljöbrott ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET

Läs mer

MG./. riksåklagaren ang. grovt skattebrott m.m.

MG./. riksåklagaren ang. grovt skattebrott m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (6) Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2013-04-08 B 153-13 Rotel 06 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM MG./. riksåklagaren ang. grovt skattebrott m.m. (Hovrättens

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 mars 2007 Ö 34-07 KLAGANDE IH GÄLDENÄR LH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om utmätning

Läs mer

Yttrande över betänkandet Resolution - en ny metod för att hantera banker i kris (SOU 2014:52)

Yttrande över betänkandet Resolution - en ny metod för att hantera banker i kris (SOU 2014:52) YTTRANDE 1 (5) Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Resolution - en ny metod för att hantera banker i kris (SOU 2014:52) (Fi2014/2275) Inledande synpunkter Hovrätten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 juni 2013 T 2437-12 KLAGANDE Försäkringsaktiebolaget Skandia (publ), 502017-3083 106 55 Stockholm Ombud: Försäkringsjurist B-GJ MOTPART

Läs mer