5.1. Blästring för rengöring Manuell fristråleblästring

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "5.1. Blästring för rengöring Manuell fristråleblästring"

Transkript

1 5. Blästring Blästertekniken är inte så åldersstigen som man skulle kunna förvänta sig. Metoden utvecklades i USA omkring 1890-talet och orsaken till den inte fanns tidigare är tryckluft, som krävde motorer och kompressorer. Det är intressant att se hur denna teknik har utvecklats i synnerhet under de senaste åren. Blästringstekniken är användbar inom ett stort antal helt skilda områden, såsom t.ex. byggnadsindustri (renovering av byggnadsfasader och broar), stenindustri, glasindustri, träindustri och inom arkeologi. Här skall dock endast den teknik som berör metallisk verkstadsindustri redovisas. På senaste tiden har i USA utarbetats en blästerteknik som endast använder vatten som blästermedel (Waterjet Blasting). Metoden är en parallell till tekniken att skära metall med vattenstråle och förutsätter vatten med mycket högt tryck. Metoden används t. ex. för rengöring av tråd före ytbehandling. Metoden är mycket miljövänlig då inga kemikalier eiler fasta blästermedel används, varför den förutspås en hög utvecklingspotentiai. Dock måste man ta hand om t ex bortblästrad färg. Blästring är en rationeli bearbetningsmetod, som om den utförs rätt och med rätt utrustning måste betraktas som miljövänlig, även om den i många fall kan vara arbetsam. Blästring innebär att sand eller partiklar av något slag sprutas mot en yta och orsakar där ett slitage eller en hamringseffekt. Metoden kan ge fördelaktiga resultat, som kan ersätta andra förbehandlingsmetoder vid ytbehandling och mekanisk bearbetning t.ex. betning, trumling och kratsning. Blästring påverkar en ytas renhet och vid framställning av produkter är ofta blästring med som förbehandling av materialet. Särskilt tacksamt är blästring av hårda material som t. ex härdat stål. Varmvalsat stål såsom plåt och profiler har oftast en mycket hård glödskalsyta. Denna kan avlägsnas genom betning men också genom blästring. Man får ett mindre slitage på bearbetningsverktygen och ytan blir också mer lämpad för svetsning. Så kallat "förbehandlat stål" är oftast blästrat och grundmålat.

2 Blästring kan ge en helt metalliskt ren yta som endast kräver en aktivering före en ytbehandling. Före en metallsprutning är blästring den vanligaste metoden Blästring för rengöring Blästringsmetoderna kan indelas i blästring med tryckluft och slungrensning. Den tryckluftsbaserade blästringen kan också indelas efter två principer: tryckmatad och sugmatad. Tryckmatning är den rationellaste och kraftfullaste och används vid behandling av större gods och ofta i automatiska anläggningar. Ejektorblästring är en enklare och vanligare metod än tryckblästring. Genom en luftstråles höga hastighet skapas ett undertryck, dvs en ejektorverkan i pistolen vilket suger upp en blandning av luft och blästermedel genom blästerslangen. Blästermedlet strömmar upp i pistolen, blandar sig med tryckluften och sprutar ut som en stråle genom munstycket med en ungefärlig hastighet av 40 m/s. Principen för sugmatad blästring 5.2. Manuell fristråleblästring Fristråleblästring är den mest flexibla metoden och samtidigt den metod som är mest krävande för utföraren. Arbetet utförs vanligen i speciella blästerrum där blästermedlet kan återvinnas. Utomhus kan blästermedlet i regel inte återvinnas men måste omhändertas. Här kommer endast det tryckluftbaserade förfarandet till användning. Utövaren måste vara väl skyddad bland annat med friskluftsmask. Det är kanske denna typ av blästring som har gett blästringstekniken lite dåligt rykte som arbetsam, dammig och allmänt ohälsosam. Figuren nedan vill försöka visa arbetsmiljön.

3 5.3. Slungblästring Vid någorlunda likartad produktion av hanterbart gods bör man genomföra blästringen i speciella maskiner. Man får ökad produktion till lägre kostnad, samt inte minst en renare och trevligare arbetsmiljö. Vid rätt vald teknik skyddas personalen från såväl huller som damm. Personalens huvudsakliga arbetsuppgift blir på och avplockning av gods samt övervakning. Blästerförlopp Hjulen startas och först vid fullt varvtal öppnas ventilen för blästermedlet. Blästermedlet blir genom den roterande fördelaren perifert doserat. När fördelaren passerar öppningen i den stillastående utloppsringen är blästermedlet fritt att kunna slängas ut med hjälp av skovlarna på slunghjulet. Vid avbrott stängs ventilen och om någon minut kan maskinen bli tillgänglig för godsbyte. Denna arbetsordning är nödvändig för att förhindra att roterande delar och partiklar inte skall skadas eller orsaka skada på personalen. Vid stora anläggningar där utrymmet tillåter inspektion eller arbete i blästerrummet måste effektiva säkerhetsanordningar finnas som förhindrar oavsiktlig start. Blir någon person instängd kommer han troligtvis inte att överleva Blästermunstycken Vid tryckluftblästring är blästermunstycket en viktig del, som påverkar kapacitet, luftförbrukning, kallhamringseffekt och driftkostnad. Munstycksformen - rak eller venturi - påverkar blästerstrålens utgångshastighet och blästersandens anslagseffekt mot godsytan. Rakt munstycke ger en hastighet på omkring 80 m/s jämfört med venturi som ger ca 200 m/s. Hög hastighet ger kraftigare bearbetning av ytan. Både arbetsobjekt och blästersand skall tåla detta utan deformation och splittring. Hög hastighet ger tyvärr också en högre ljudnivå. Munstyckets livslängd och därmed kostnaden påverkas av materialet i munstycket samt blästersandens slitförmåga. Alundum är den mest slitande och följande livslängd för munstycksmaterial är typiska för detta blästermedel: - Härdat stål 2-5 timmar. - Hårdmetall timmar - Borkarbid timmar.

4 5.5. Blästermedel Blästersand (rensmedel), skall vara ett torrt pulver eller sand av bestämd materialkvalitet med en bestämd kornstorlek och bestämd kornform. Det är ju blästermedlet som utför själva arbetet och spelar därför en viktig roll. Blästermedlet påverkar metallytan och utrustningen på flera sätt: - Ytans profil efter blästring. - Om ytan kallhamras eller om det ger skärning i ytan eller om det både kallhamrar och skär. - Blästerkapacitet, samt maskinens förslitning och därmed kostnader. - Fel valt blästermedel kan medföra att arbetsobjektet förstörs eller medför stora kostnader för förslitning av maskin och blästermunstycke. Damm är ett annat problem som förorsakas av att blästermedlet slås sönder och kan ge problem i anläggningens filter. Vid val av blästermedel skall man därför beakta följande: - Ger blästermedlet den yta som önskas på det aktuella objektet. Skall blästermedlet återvinnas eller skall den anses som förlorad. - Är blästermedlet lämpligt för det material som skall blästras och är det lämpligt för den fortsatta ytbehandlingen. Önskar man en slät yta, väljer man ett finkornigt material. Vill man ha en grov yta väljer man ett skarpkantigt. Blästermedel i kulform ger kallhamring (kulpening) och tunna plåtar böjer sig. Blästermedel som återvinns skall ha så liten förslitning som möjligt, vilket ger lägre kostnader och mindre arbete med påfyllning. Det ger jämnare blästerresultat och mindre belastning på dammfilter. Vid utomhusarbeten eller där arbeten med stort spill inte kan förhindras är lågt pris en viktig faktor. I de flesta fall måste man räkna med att blästermedlet kan slås in i objektets yta. Vid ytbehandlingen kan detta ge problem i form av grova ytor. Vid vissa tillfällen kan det bli nödvändigt med en betningsprocess för att klara detta problem vilket naturligtvis ger en ökad kostnad. Tryckluftsblästern kan i allmänhet använda alla typer av blästermedel medan sugmatad blästring kan ha viss begränsning vid tunga och grova blästermedel. Vid slungblästring används vanligen stålkulor eller mjuka, skarpkantiga stålkorn. Vid val av blästermedel har man alltid möjlighet att rådfråga någon specialist, som levererar utrustning och blästermedel Lättblästring Lättblästring eller svepblästring används främst på varmförzinkade ytor före målning men kan även användas för att ta bort ytrost på stål. Nedanstående behandlar i första hand lättblästring för målning på zink. Målning av varmförzinkade ytor s.k. duplexbehandling ökar i omfattning. Anledningen är det goda korrosionsskydd som erhålles med denna dubbelbehandling. Genom att ha zink som underlag slipper man korrosion vid skador i färgskiktet, något, som tyvärr är oundvikligt vid transport och montering av prefabricerade produkter. Duplexförfarandet ger en ytbehandling med låg livslängdskostnad. Även om metoden i initialskedet kostar lite mer, så blir underhålls- och ersättningskostnaderna väsentligt lägre eller t.o.m. inga.

5 Metoden är också miljövänlig eftersom man "tätar" zinken med färg och påför man färgen som pulver, så släpps inte något lösningsmedel ut. Trots att zinken är ett nödvändigt spårämne för människor, växter och djur, så vill myndigheterna ändå undvika att tillföra naturen mer än nödvändigt av detta ämne. Rengöring av varmförzinkade ytor före målning görs med fördel med lättblästring eller svepblästring. Denna metod ger god vidhäftning åt färgen på zinkytan. Men det är viktigt att verkligen utföra lättblästring dvs följa de premisser som krävs. Låt oss slå fast att blästringen skall anpassas efter zinken och inte tvärtom. Ofta används en utrustning, som är införskaffad för att blästra stål med. Att vissa klarar av att blästra zink med sådan utrustning beror mera på deras känsla och kunskap för och om zink än något annat. Vi skall ha klart för oss att zinkskiktet har olika sammansättningar och skikttjocklek beroende på vilket stål det appliceras på. Aluminiumtätade eller otätade stål ger tunnare skikt (60-90 µm) med renzinkskikt ytterst (blanka skikt) och tål i regel en hårdare bearbetning. Kiseltätade stål med kiselhalter uppåt 0.25 % ger tjockare järnzinkskikt (gråa, matta skikt, µm) utan renzinkskikt. Dessa skikt är inte lika sega, varför bearbetningen där måste vara något försiktigare. Vid duplexbehandling behöver den varmförzinkade ytan rengöras från salter och oxider, vilka kan finnas på ytan, om inte målningen sker under kontrollerade former direkt efter förzinkningen. Den rengöring, som ger bästa underlaget för målning, är lättblästring. Vid lättblästring skall helst endast några mikrometer av zinken avlägsnas, vilket eliminerar eventuella föroreningar och ger ett bra fäste för färgen. De optimala kraven vid svepblästring eller lättblästring är följande: - Blästermedel Aluminiumsilikat, Olivinsand 33 eller specialbeteckningar från blästermedelsleverantörer. - Kornstorlek mm - Munstyckstryck Max. 0.2 MPa - Munstycksavstånd ca 500 mm - Anslagsvinkel Miljöförhållanden C < 50 % REH - Ytråhet Fin enligt ISO 8503/2 (G) (Svårt att jämföra med stålblästring) - Grundmålning Senast en timme efter blästring om ej godset kan förvaras vid låg relativ fuktighet. För att klara ovanstående krav måste man ha en blästeranläggning som prioriterar blästermedelsmängd på bekostnad av trycket. Vanliga stålblästrar kommer ej ned under 0.4 Mpa och är således inte lämpliga för ändamålet. Numera kan man använda natriumvätekarbonat (NaHCO ) som blästermedel, vilket minskar risken ytterligare för att blästra bort zinkskiktet. Blästermedlet ingår som slipmedel i tandkräm och har ett ph på 8,2, vilket betyder att det kan släppas ut (har en neutraliserande effekt på vår sura miljö) efter avskiljning av tyngre partiklar. Följande råd bör beaktas av varmförzinkaren:

6 1. Fråga alltid kunden om Duplexbehandling skall utföras. Kontrollera stålvalet och be kunden använda stål som ger renzinkskikt (om förfrågan är på offertstadiet). Har man redan fått godset uppge då stålkvaliteten och samt skikttjocklek på zinkskiktet till utförande målare. 2. När varmförzinkaren är ansvarig för duplexbehandlingen men inte utför målningen måste han kontrollera att målaren är kompetent och har rätt utrustning. 3. När varmförzinkaren inte är ansvarig eller framför allt inte vet vem som skall utföra målningen, bör han helt friskriva sig från ansvar beträffande denna behandling, eftersom han inte vet vad målaren kan om lättblästring. Bild. Exempel på hur man blästrat bort zinken före målning genom för hårt tryck vid lättblästringen. Observera att zinken ofta reser sig i kanterna (Kap 5.6)

SX-Serien - Långa kiselnitridmunstycken med hölje av termoplast. AX-Serien - Långa venturimunstycken i Tungsten Carbide med hölje av aluminium

SX-Serien - Långa kiselnitridmunstycken med hölje av termoplast. AX-Serien - Långa venturimunstycken i Tungsten Carbide med hölje av aluminium SX-Serien - Långa kiselnitridmunstycken med hölje av termoplast Dessa kiselnitridmunstycken är otroligt slitstarka och har en perfekt blästerbild. Diam Längd Gänga SX40 3/16 / 4,8 117 51 SX60 1/4 / 6,4

Läs mer

Allmänna rekommendationer vid målning med Isotrol rostskyddsystem. 1. Korrosivitetsklass, miljöklass. 2. System efter korrosivitetsklass

Allmänna rekommendationer vid målning med Isotrol rostskyddsystem. 1. Korrosivitetsklass, miljöklass. 2. System efter korrosivitetsklass Allmänna rekommendationer vid målning med Isotrol rostskyddsystem Innehåll: 1. Korrosivitetsklass, miljöklass 2. System efter korrosivitetsklass 3. Rostgrad för objektet 4. Underhållsmålning av tidigare

Läs mer

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar!

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Isotrol gör rostskyddsmålningen enkel. Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Oavsett om det är järnvägsbroar, kraftledningsstolpar, hamnkranar eller mindre ståldetaljer garanterar Isotrolsystemet

Läs mer

Auktorisation för Rostskyddsmålning. Lokaler och utrustning verkstadslokaler (V) 1. Allmänt. Ansökningsblankett 3 Sida 1 av 10

Auktorisation för Rostskyddsmålning. Lokaler och utrustning verkstadslokaler (V) 1. Allmänt. Ansökningsblankett 3 Sida 1 av 10 Auktorisation för Rostskyddsmålning 2015-01-14 Ansökningsblankett 3 Sida 1 av 10 Lokaler och utrustning verkstadslokaler (V) 1. Allmänt Lokalens: Gatuadress, postnummer och ort: Telefon: Presentera nedan,

Läs mer

7.4 Avvikelser vid varmförzinkning

7.4 Avvikelser vid varmförzinkning 7.4 Avvikelser vid varmförzinkning Nedan beskrivs några av de vanligaste avvikelserna vid varmförzinkning. Vill du veta mer kan du studera Nordisk Förzinkningsförenings häfte Avvikelser vid varmförzinkning

Läs mer

SPILLVAC modell PressOut

SPILLVAC modell PressOut modell PressOut Ersätter eller som ett komplement till absorbenter Underhållsfri våtsug med smart tömningsfunktion Standard: 20W054R ATEX: 20ATEXW054R Suger upp golvspill eller tömmer maskinsumpen. PressOut

Läs mer

Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L. Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik

Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L. Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L LC MÅLNING M M Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik LD - SKYDDSBELÄGGNING Text rensad från metoder som inte används och ovidkommande

Läs mer

Approved. Egenskap Test/Standard Beskrivning. Glans (GU 60 ) ISO 2813 Flampunkt ISO 3679 Method 1 27 C

Approved. Egenskap Test/Standard Beskrivning. Glans (GU 60 ) ISO 2813 Flampunkt ISO 3679 Method 1 27 C Approved 1493 1,2 1493 silikon akryl ^(ValidationDate) 1 Produktbeskrivning Är en enkomponent fysikaliskt torkande silikonbaserad akrylfärg. Den är resistent upp till 260 C. Kan användas som grundfärg,

Läs mer

Autocoat BT LV 151 DTM

Autocoat BT LV 151 DTM Beskrivning 2K VOC-kompatibel direkt till metall topplack för kommersiella fordon och industriell utrustning. Produkten är konstruerad för flera komponenter och airless applikation. Målanvändningen för

Läs mer

Varför Ytbehandla? Korrosion kostar

Varför Ytbehandla? Korrosion kostar Varför Ytbehandla? Korrosion kostar Korrosion Vad är korrosion? Ordet är latin och betyder gnaga sönder, fräta. Materialförstörelsen kallas korrosion. Årligen korroderar / rostar det för miljarder kronor

Läs mer

30.04.2010 Behandling av fabriksmålad 1 plat sid 1 av 5

30.04.2010 Behandling av fabriksmålad 1 plat sid 1 av 5 Behandling av fabriksmålad plåt Flügger har utvecklat Metal Pro serien för behandling av olika typer av metall. Vid ommålning av fabriksmålad plåt, är det många saker man skall vara uppmärksam på för att

Läs mer

Time will tell the difference

Time will tell the difference Time will tell the difference Korrosionsskydd handlar om förtroende för det är bara tiden som kan utvisa om arbetet har gjorts ordentligt. Vi på DOT står för vårt arbete varje gång. ONE IS ALL YOU NEED

Läs mer

När godset, som skall varmförzinkas, anländer till varmförzinkaren skall godset kontrolleras med avseende på:

När godset, som skall varmförzinkas, anländer till varmförzinkaren skall godset kontrolleras med avseende på: 2. Godsmottagning När godset, som skall varmförzinkas, anländer till varmförzinkaren skall godset kontrolleras med avseende på: a. Överensstämmelse (krav, antal, kg) mot följesedel (order) b. Transportskador

Läs mer

SPILLVAC modell SumpEvac

SPILLVAC modell SumpEvac modell SumpEvac Hur tömmer du maskinsumpen nästa gång? Standard: 20100SE ATEX: Finns ej På det enkla sättet? SumpEvac Montera utrustningen i fatets 2 och 3/4 anslutning på locket. Fyller fatet på några

Läs mer

Korrosion Under Isolering (CUI)

Korrosion Under Isolering (CUI) Korrosion Under Isolering (CUI) Typiskt isolerat rör Plåt beklädnad Rör Isolering Varför Används Isolering: Personligt Skydd Energi Effektivt Process Kontroll Buller Reducering Frysskydd Brandskydd CUI

Läs mer

SPILLVAC modell PumpOut

SPILLVAC modell PumpOut modell PumpOut Ersätter eller som ett komplement till absorbenter Artikel nummer Standard: 20W200POS ATEX: 20W200POA Suger upp golvspill eller tömmer maskinsumpen. Silkorgen separerar föroreningar från

Läs mer

WB 450 Primer EP

WB 450 Primer EP Beskrivning Autocoat BT WB 450 Primer EP 4505-001 är en 2-komponent vattenbaserad epoxy primer med god vidhäftning på metall. Primern är lämplig för stålkonstruktioner i korrosiv miljö där god kemisk och

Läs mer

MAPELASTIC BRUKSANVISNING. - för säker vattentätning

MAPELASTIC BRUKSANVISNING. - för säker vattentätning MAPELASTIC BRUKSANVISNING - för säker vattentätning 2 Vattenläckage? Mapelastic är ett 100% vattentätt cementbaserat membran som är mycket lätt att applicera: På terrasser och balkonger På utvändiga källarväggar

Läs mer

Ytbehandling aluminiumprofiler

Ytbehandling aluminiumprofiler Ytbehandling aluminiumprofiler Innehåll Anodisering 2 3 Lackering 4 Mekanisk/ Kemisk ytbehandling 5 Övrig ytbehandling 6 Kontakt och prover 7 Aluminium har redan i naturligt tillstånd en snygg och korrosionshärdig

Läs mer

300 Clear ASG

300 Clear ASG Beskrivning Högfyllande 2K MS klarlack utvecklad för att erhålla optimal resistens mot repor och graffiti. Anpassad för både nymålning och reparation av tunga fordon och trailers. 3 Autocoat BT 300 Clear

Läs mer

WB 450 Primer IP

WB 450 Primer IP Beskrivning Snabbtorkande vattenburen kromat fri 1K primer innehållande korrosions hämmande pigment avsedda för chassiramar, behållare etc. Produkten finns i olika färger och för olika tillämpningsändamål.

Läs mer

PUTSARBETSBESKRIVNING

PUTSARBETSBESKRIVNING ARBETSBESKRIVNING 16.3 1 (5) PUTSARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Ytorna som skall putsas rengörs från smuts och löst damm. Det puts som skadats när den gamla brukytan reparerats, avlägsnas

Läs mer

S0200V. Produktdatablad December Primecoat P INTERNATIONELLT STANDARDDOKUMENT ENDAST FÖR PROFESSIONELLT BRUK

S0200V. Produktdatablad December Primecoat P INTERNATIONELLT STANDARDDOKUMENT ENDAST FÖR PROFESSIONELLT BRUK Produktdatablad December 2006 INTERNATIONELLT STANDARDDOKUMENT ENDAST FÖR PROFESSIONELLT BRUK Produkt Primecoat P565-625 Beskrivning P565-625 Primecoat - grågrön P275-124 Aktivator standard P275-232 Långsam

Läs mer

Förnya dina metallytor

Förnya dina metallytor Måla metall Arbetsråd för Metallprimer Grundfärg, Roststopp Grundfärg, Allround Grundfärg, Komplett Grund- & täckfärg, Mekanlack Aqua Täckfärg, Plåttak Aqua Täckfärg, Plåtfasad Täckfärg och Hammarlack

Läs mer

Reducerar deponin med 70-95 %

Reducerar deponin med 70-95 % Reducerar deponin med 70-95 % Torrt Dammfritt Snabbt STÅLBROAR Ekonomiskt & Miljövänligt Några Svenska företag är de första i Världen som lyckats sammanföra två unika och patenterade teknologier och arbetssätt

Läs mer

Approved. Egenskap Test/Standard Beskrivning. matt (0-35) Flampunkt ISO 3679 Method 1 28 C VOC-US/Hong Kong. US EPA metod 24 (testad)

Approved. Egenskap Test/Standard Beskrivning. matt (0-35) Flampunkt ISO 3679 Method 1 28 C VOC-US/Hong Kong. US EPA metod 24 (testad) Approved 1505;1506 1 1505 fenol/novolac epoxi ^(ValidationDate) 1 Produktbeskrivning Är en tvåkomponent polyaminhärdande fenol/novolac epoxifärg. Den är resistent för temperaturer upp till 205 C och appliceras

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR VID BASSÄNGMÅLNING 2009-02-18

RÅD OCH ANVISNINGAR VID BASSÄNGMÅLNING 2009-02-18 1 (7) RÅD OCH ANVISNINGAR VID BASSÄNGMÅLNING 2009-02-18 Tikkurila Coatings AB Besöksadress : Textilgatan 31 120 86 STOCKHOLM Telefon: 08-598 91600 Telefax: 08-598 91700 E-post : coatings@tikkurila.se Styrelsens

Läs mer

11. Konstruktionens betydelse

11. Konstruktionens betydelse 11. Konstruktionens betydelse Att konstruera för varmförzinkning innebär i stort sett vad som gäller för god konstruktions-, ytbehandlings- och svetspraxis i allmänhet. Konstruktionens storlek begränsas

Läs mer

Bläster med uppsug. Modell XH-SB28. Artikelnummer

Bläster med uppsug. Modell XH-SB28. Artikelnummer Bläster med uppsug Modell XH-SB28 Artikelnummer 81857 Om Verktygsboden: Vi har arbetat med verktyg och maskiner sedan mitten av åttiotalet. Vår marknad är Sverige och Borås är vår bas. Här nns 3 000 kvm

Läs mer

Korrosion hos förzinkat stål i karbonatiserad och kloridhaltig betong

Korrosion hos förzinkat stål i karbonatiserad och kloridhaltig betong Korrosion hos förzinkat stål i karbonatiserad och kloridhaltig betong -en studie utförd av Korrosionsinstitutet Annikki Hirn, MSc Informationskontor för frågor rörande varmförzinkning av stål Jobbar med

Läs mer

VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB

VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB HÄFLA BRUK Tradition, kunskap och utveckling Häfla Bruk grundades för 300 år sedan och även om det inte är samma personal på företaget idag som då, så har kunskapen och

Läs mer

Produktinformation. Maj Vattenspädbar klarlack PRODUKTER PRODUKTBESKRIVNING FÖRBEREDNING AV UNDERLAG. D8186 Vattenspädbar klarlack

Produktinformation. Maj Vattenspädbar klarlack PRODUKTER PRODUKTBESKRIVNING FÖRBEREDNING AV UNDERLAG. D8186 Vattenspädbar klarlack GLOBAL REFINISH SYSTEM Maj 2012 Produktinformation Vattenspädbar klarlack D8186 D8186 Vattenspädbar klarlack PRODUKTER Vattenspädbar klarlack Härdare för vattenspädbar klarlack Förtunning D8186 D8221 D8448

Läs mer

Rostskyddsfärger. Produktguide till hur man målar på metall så att det håller i längden.

Rostskyddsfärger. Produktguide till hur man målar på metall så att det håller i längden. Rostskyddsfärger Produktguide till hur man målar på metall så att det håller i längden. Så stoppar du rosten Det finns inga genvägar om du vill hålla rosten borta. Använd ett målningssystem med produkter

Läs mer

5-10 minuter vid 20 C minuter vid 20 C min

5-10 minuter vid 20 C minuter vid 20 C min Beskrivning Autocoat BT WB 450 Topcoat IF är en snabbtorkande vattenburen täckfärg med god motståndskraft mot vatten. Produkten har utmärkt vidhäftning på de flesta typer av grunder och metallunderlag.

Läs mer

BRUKSANVISNING RG 2000

BRUKSANVISNING RG 2000 BRUKSANVISNING RG 2000 T E X T I L V Å R D S M A S K I N Obs! Läs igenom bruksanvisningen noga innan du sätter ihop och startar maskinen. VIKTIGA ANMÄRKNINGAR! Kontrollera att nätspänningen överensstämmer

Läs mer

300 Clear Autocoat BT 300 Clear 25 Autocoat BT 300 Topcoat Hardener 35 Autocoat BT 800 Reducers / 300 Topcoat Reducers

300 Clear Autocoat BT 300 Clear 25 Autocoat BT 300 Topcoat Hardener 35 Autocoat BT 800 Reducers / 300 Topcoat Reducers Beskrivning Autocoat BT är en 2K polyuretan-klarlack, som tillsammans med Autobase Plus ger ett superbt 2-skikt system. Autocoat BT 300 Clear kan appliceras vått-i-vått på Autocoat BT täcklacker för att

Läs mer

Fouling? Don t fight it. Release it.

Fouling? Don t fight it. Release it. Fouling? Don t fight it. Release it. Upptäck HEMPEL:s senaste innovation och tekniska landvinning nya SilicOne bexäxningssläppande silikonbottenfärgssystem! + + Grundfärg Silikongrundfärg Silikonbottenfärg

Läs mer

SSAB Domex OPTIMERAT FÖR DIG OCH STÅL- KONSTRUKTIONER

SSAB Domex OPTIMERAT FÖR DIG OCH STÅL- KONSTRUKTIONER SSAB Domex OPTIMERAT FÖR DIG OCH STÅL- KONSTRUKTIONER Om andra stål ger dig problem, testa SSAB Domex. Det är optimerat för att öka din produktivitet och slutproduktens prestanda. SSAB DOMEX UTFORMAT FÖR

Läs mer

Utvärderingar för processkännedom och utveckling några exempel på hur analyser/provning ger nyttig kunskap. Karin Lindqvist, Swerea IVF

Utvärderingar för processkännedom och utveckling några exempel på hur analyser/provning ger nyttig kunskap. Karin Lindqvist, Swerea IVF Utvärderingar för processkännedom och utveckling några exempel på hur analyser/provning ger nyttig kunskap Karin Lindqvist, Swerea IVF Exempel 1) Vad finns under ytan? Företaget X hade sett sjunkande kvalité

Läs mer

Alcro Spray. Allt du behöver. Och behöver veta. Om sprutmålning.

Alcro Spray. Allt du behöver. Och behöver veta. Om sprutmålning. Alcro Spray. Allt du behöver. Och behöver veta. Om sprutmålning. Alcro Färg 120 86 Stockholm telefon 08-775 62 00 info@alcro.se www.alcro.se Art nr 139 475 Oktober 2011 Vi gjorde en film. Ett möte mellan

Läs mer

Bruksanvisning Art Målarspruta 210 bar

Bruksanvisning Art Målarspruta 210 bar Bruksanvisning Art. 9047383 Målarspruta 210 bar Beskrivning: 220V målarspruta för målning med färg och träskydd. Levereras komplett med motor, kolvpump, sugslang, tryckslang och färg pistol. Målarsprutan

Läs mer

ROSTBORTTAGNING MÖJLIGHETER HITTA OSS TAR BORT FÄRG OCH ROST OMBORD >>> TAR BORT TJOCKA ROST LAGER >>>

ROSTBORTTAGNING MÖJLIGHETER HITTA OSS TAR BORT FÄRG OCH ROST OMBORD >>> TAR BORT TJOCKA ROST LAGER >>> MARITIME ROSTBORTTAGNING Många båtägare är rädda för det, den pågående kampen mot rost på fartyg, vad man än tycks göra så kommer ändå rosten tillbaka. Den nu förbjudna produkten red lead användas ofta

Läs mer

KRAFTFULLT DAMMUTSUG

KRAFTFULLT DAMMUTSUG KRAFTFULLT DAMMUTSUG EN NYPA FRISK LUFT Slipning är traditionellt dammigt och smutsigt. Men med Norton MeshPower slipnätsrondeller får du ett kraftfullt dammutsug och en praktiskt taget dammfri slipning.

Läs mer

Ersätter eller som ett komplement till absorbenter. Artikel nummer Standard: 20W200S ATEX: 20ATEXBW12 SPILLVAC W 200. Enklare blir det inte

Ersätter eller som ett komplement till absorbenter. Artikel nummer Standard: 20W200S ATEX: 20ATEXBW12 SPILLVAC W 200. Enklare blir det inte modell W Ersätter eller som ett komplement till absorbenter Standard: 20W054 ATEX: 20ATEXW054 Standard: 20W200S ATEX: 20ATEXBW12 W 200 W54 W54 är speciellt framtagen för trånga utrymmen såsom verkstäder,

Läs mer

KRAFTFULLT DAMMUTSUG INDUSTRIAL PERFORMANCE ABRASIVES

KRAFTFULLT DAMMUTSUG INDUSTRIAL PERFORMANCE ABRASIVES KRAFTFULLT DAMMUTSUG INDUSTRIAL PERFORMANCE ABRASIVES EN NYPA FRISK LUFT Slipning är traditionellt dammigt och smutsigt. Men med FlexiMesh slipnätsprodukter får du ett kraftfullt dammutsug och en praktiskt

Läs mer

Vårdsystem FM M7782-130415 Sida 1 av 6 FMV ProjLedDU 14 611:31541/00 MASTER 2000 MASTER

Vårdsystem FM M7782-130415 Sida 1 av 6 FMV ProjLedDU 14 611:31541/00 MASTER 2000 MASTER Vårdsystem FM M7782-130415 Sida 1 av 6 MASTER ALLMÄNT Normtabell För utförligare beskrivning av normerna se M7782-112001 NORMER GEMENSAMT. Publikationen gäller Hantering och transport Fackverksmaster Akta

Läs mer

BSK 07. Boverkets handbok om Stålkonstruktioner. Råd och rekommendationer anpassade till Internationals rostskyddsprodukter

BSK 07. Boverkets handbok om Stålkonstruktioner. Råd och rekommendationer anpassade till Internationals rostskyddsprodukter BSK 07 Boverkets handbok om Stålkonstruktioner Råd och rekommendationer anpassade till Internationals rostskyddsprodukter 1 Allmänn Information BSK 07 är en Svensk variant av ISO 12944, vilket är namnet

Läs mer

SPILLVAC. Spillhantering med absorbenter. Ersätter eller komplement till absorbenter. För att suga upp 200 liter spill. krävs mycket arbete

SPILLVAC. Spillhantering med absorbenter. Ersätter eller komplement till absorbenter. För att suga upp 200 liter spill. krävs mycket arbete Ersätter eller komplement till absorbenter Spillhantering med absorbenter För att suga upp 200 liter spill krävs mycket arbete och 800 liter absorbenter (Återkommande kostnad) kvar blir 1 000 liter farligt

Läs mer

Egenskap Test/Standard Beskrivning. matt (0-35) Flampunkt ISO 3679 Method 1 31 C IED (2010/75/EU) (kalkylerad)

Egenskap Test/Standard Beskrivning. matt (0-35) Flampunkt ISO 3679 Method 1 31 C IED (2010/75/EU) (kalkylerad) 7761:8220 1 7761 epoxi ^(ValidationDate). 1 Produktbeskrivning En tvåkomponent aminhärdande högmolekylär epoxifärg. Är en snabbtorkande tjockfilmsprodukt med hög torrhalt. Avsedd som en universal, allround,

Läs mer

WB 550 Clear AG

WB 550 Clear AG Beskrivning Vattenburen 2K PUR klarlack utformad för att uppnå optimalt graffiti motstånd. Produkten kan användas på yttre föremål som bussar, tåg, spårvagnar etc. Produkten är anpassad för rekonditionering

Läs mer

Autocoat BT MM/RM mm bar vid sprutpistolen luftintag. 10 minuter vid 20 C 10 minuter vid 20 C. 12 timmar 35 minuter

Autocoat BT MM/RM mm bar vid sprutpistolen luftintag. 10 minuter vid 20 C 10 minuter vid 20 C. 12 timmar 35 minuter Beskrivning 2K, MS polyuretan täcklack med hög kvalitet. Finns som både MM och färdigblandad. Produkten är utvecklad för nymålning av tunga fordon och släp. 100 Autocoat BT MM/RM 100 Autocoat BT MM/RM

Läs mer

3M:s sortiment av fiberrondeller

3M:s sortiment av fiberrondeller 3M:s sortiment av fiberrondeller Vill du slipa klart före alla andra och samtidigt sänka kostnaderna? 3M's fiberrondell sortiment slipar snabbare, varar längre och kräver mindre tryck. Våra fiberrondeller

Läs mer

LV 853 Clear

LV 853 Clear Beskrivning Autocoat BT LV 853 Clear är en 2K polyuretan klarlack, som kan användas för två-skikts metallic system eller som ett slutskikt på Autocoat BT LV täcklacker för att erhålla en bättre resistens

Läs mer

VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG.

VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG. VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG. Följande anvisningar och rekommendationer baseras på 25-års erfarenhet av golvlinjemålning

Läs mer

Mini sandbläster. Artikelnummer

Mini sandbläster. Artikelnummer Mini sandbläster Artikelnummer 488498 Om Verktygsboden: Miljöskydd/Skrotning Vi har arbetat med verktyg och maskiner sedan mitten av åttiotalet. Vår marknad är Sverige och Borås är vår bas. Här finns 3

Läs mer

Tanklining. Invändig målning och beläggning i Tankar. Grundläggande. Lagringstemperatur

Tanklining. Invändig målning och beläggning i Tankar. Grundläggande. Lagringstemperatur Tanklining Invändig målning och beläggning i Tankar Grundläggande Lagringstankar av stål för diverse olika vätskor och andra media är ett område där man ställs in för intressanta utmaningar. Huvudfokus

Läs mer

I detta nummer: Ny blästerhall hos LKAB Koloxidvarnare Xforce - nya batteridrivna färgsprutan 1/2009 5/2012

I detta nummer: Ny blästerhall hos LKAB Koloxidvarnare Xforce - nya batteridrivna färgsprutan 1/2009 5/2012 I detta nummer: Ny blästerhall hos LKAB Koloxidvarnare Xforce - nya batteridrivna färgsprutan 1/2009 5/2012 Anti-Corrosion levererar blästerhall till LKAB Strax norr om Gällivare i I dessa tider går gruvan

Läs mer

Revetering på trästomme med lättkalkbruk

Revetering på trästomme med lättkalkbruk Revetering på trästomme med lättkalkbruk INNEHÅLL: A. Underhåll av ler- och kalkbruksrevetering på timmerstomme B. Underhåll av kalkbruksrevetering på spiktegel C. Underhåll av ler- och kalkbruksrevetering

Läs mer

VARVSMÅLNING INDUSTRIMÅLNING HUSMÅLNING STATIONSMÅLNING. www.alltiallt.com

VARVSMÅLNING INDUSTRIMÅLNING HUSMÅLNING STATIONSMÅLNING. www.alltiallt.com VARVSMÅLNING INDUSTRIMÅLNING STATIONSMÅLNING HUSMÅLNING www.alltiallt.com Innehåll Entreprenader...6 Stationsmålning...8 Metallisering... 10 Vattenblästring... 11 Tankmålning... 12 Vacuum-städ... 13 Halkbeläggningar...

Läs mer

Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. BRUKSANVISNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget ska

Läs mer

FORMICA MAGNETIC LAMINATE

FORMICA MAGNETIC LAMINATE FORMICA MAGNETIC LAMINATE Formica Magnetic är ett dekorativt laminat med alla fördelar och samma garanterade kvalitet som traditionella Formica laminat men med ytterligare fördelar perfekta för kommunikation

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. ARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget

Läs mer

WB 450 Topcoat DS

WB 450 Topcoat DS Beskrivning Autocoat BT WB 450 Topcoat DS är en 2-komponent kromfri halvblank vattenburen täckfärg, avsedd för alla typer av stålkonstruktioner som kräver utmärkt korrosionsbeständighet och begränsade

Läs mer

DISBOCRET EFFEKTIVA SYSTEMLÖSNINGAR FÖR BETONG BETONGRENOVERING

DISBOCRET EFFEKTIVA SYSTEMLÖSNINGAR FÖR BETONG BETONGRENOVERING DISBOCRET EFFEKTIVA SYSTEMLÖSNINGAR FÖR BETONG BETONGRENOVERING 1 DISBOCRET RENOVERINGSSYSTEM FÖR BETONG Modern betongrenovering har behov av enkla, effektiva renoveringssystem utan långa ställtider. I

Läs mer

Spackelguide för proffs. Här hittar du alla våra spackel och när, var och hur du ska använda dem.

Spackelguide för proffs. Här hittar du alla våra spackel och när, var och hur du ska använda dem. Spackelguide för proffs Här hittar du alla våra spackel och när, var och hur du ska använda dem. P3 Innehåll Lätt Finspackel... 6 Lätt Handspackel...8 Lätt Bredspackel... 10 Lätt Grovspackel...12 Våtrumsspackel...

Läs mer

300 Filler Beige-Grey

300 Filler Beige-Grey Beskrivning Autocoat BT 300 Filler 3006-001 är en högfyllande, snabbtorkande 2K grundfärg för nymålning och reparation av tunga fordon. Produkten kan användas både som slipgrund och i vått-i-vått system

Läs mer

Bruksanvisning. Målarspruta Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Målarspruta Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Målarspruta Art.: 90 37 797 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Säkerhet Packa upp enheten och kontrollera omsorgsfullt om någonting

Läs mer

Ca priser blästring båtar.

Ca priser blästring båtar. Ca priser blästring båtar. Om SSBS AB gör hela jobbet, Skydd, Blästring, Städning Pris för 1st plastbåt max 10 meter om vi ska täcka blästra städa samt deponera sandrester ligger på 16.000:- ex moms (17.000:-

Läs mer

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus.

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus. Spackling Arbetsråd för spackling inomhus. En lyckad renovering börjar med ett noggrant spacklingsarbete. Du vet det säkert. Att det är viktigt att vara noggrann. Men när det gäller förarbetet innan målning

Läs mer

MONTERINGSANVISNING OCH SKÖTSELRÅD

MONTERINGSANVISNING OCH SKÖTSELRÅD MONTERINGSANVISNING OCH SKÖTSELRÅD Glasfasad Skjutdörr S70 Santex System AB, Montörgatan 9, 301 80 Halmstad, Sverige Tel. +46 35 17 23 00 Fax +46 35 12 50 23 e-mail: info@santex.se - 1 - INNEHÅLL Avsnitt

Läs mer

DRAFTLINE - RENGÖRING AV ÖLANLÄGGNING

DRAFTLINE - RENGÖRING AV ÖLANLÄGGNING Vad är Draftline? Draftline är ett rengöringsmedel för Fatölsanläggningar. Det är basiskt och löser mycket effektivt upp organiska ämnen, t.ex. beläggningar i en ölslang. Draftline innehåller kemikalier

Läs mer

Förstahandsvalet när det gäller energibesparing för ishallar.

Förstahandsvalet när det gäller energibesparing för ishallar. Förstahandsvalet när det gäller energibesparing för ishallar. Realice system Spara energi och få en bättre is Detta är den andra och förbättrade generationen av det välkända Realicesystemet. Det består

Läs mer

BLAST-serien. Den nya generationen blästerskåp

BLAST-serien. Den nya generationen blästerskåp BLAST-serien Den nya generationen blästerskåp Den nya generationen blästerskåp i BLAST-serien kan kombineras och utformas som man önskar. Man kan sätta upp skåpet på väggen eller placera det på en ställning

Läs mer

Bruksanvisning. Sandblästerpistol. Art

Bruksanvisning. Sandblästerpistol. Art Bruksanvisning Art. 9054423 Sandblästerpistol Sandblästerpistol - Art. 9054423 Beskrivning: Handhållen sandblästerpistol med 510 ml behållare och 5 mm galvaniserat munstycke, inkl. 2 kg kvartssand. Användning:

Läs mer

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING Fogsprutan med påmonterad borrmaskin 1 INNEHÅLLFÖRTECKNING * Säkerhetsföreskrifter Sida 3 * Tillbehör 4 * Montering av munstycke 4 * Montering av matarskruv 5 * Montering

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA GOLV ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA GOLV ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA GOLV ARBETSRÅD INOMHUS MÅLA TRÄ- och BETONGGOLV INOMHUS Beckers erbjuder olika alternativ när du skall måla träoch betonggolv. Vilken produkt du väljer beror på typ av golvyta.

Läs mer

Svenska Klätterförbundets riktlinjer för Inspektion av Utrustning

Svenska Klätterförbundets riktlinjer för Inspektion av Utrustning 1 Svenska Klätterförbundets riktlinjer för Inspektion av Utrustning 2 Svenska Klätterförbundets riktlinjer för Inspektion av Utrustning Att regelbundet inspektera utrustning som används på en klättervägg

Läs mer

Approved. Egenskap Test/Standard Beskrivning. matt (0-35) Flampunkt ISO 3679 Method 1 29 C kalkylerad VOC-US/Hong Kong. US EPA metod 24 (testad)

Approved. Egenskap Test/Standard Beskrivning. matt (0-35) Flampunkt ISO 3679 Method 1 29 C kalkylerad VOC-US/Hong Kong. US EPA metod 24 (testad) Approved 16600;16620 1 16600 epoxi ^(ValidationDate) 1 Produktbeskrivning Är en tvåkomponent aminhärdande epoxifärg. Är en snabbtorkande tjockfilmsprodukt med hög torrhalt. Kan användas som mellanskikt

Läs mer

Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl.

Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl. Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl. MSBFS 2011:8 Grundförutsättningar Ackreditering av certifieringsorgan för certifiering

Läs mer

SPILLVAC. Spillhantering med absorbenter. Ersätter eller komplement till absorbenter. För att suga upp 200 liter spill. krävs mycket arbete

SPILLVAC. Spillhantering med absorbenter. Ersätter eller komplement till absorbenter. För att suga upp 200 liter spill. krävs mycket arbete Ersätter eller komplement till absorbenter Spillhantering med absorbenter För att suga upp 200 liter spill krävs mycket arbete och 800 liter absorbenter (Återkommande kostnad) kvar blir 1 000 liter farligt

Läs mer

Vad ska jag slipa? Slipmaskin Verktyg 1:val Verktyg 2:val Verktyg 3:val Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Steg 7

Vad ska jag slipa? Slipmaskin Verktyg 1:val Verktyg 2:val Verktyg 3:val Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Steg 7 2011 Vad ska jag slipa? Slipmaskin Verktyg 1:val Verktyg 2:val Verktyg 3:val Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Steg 7 Blanka betonggolv - 4 slipsteg 450/500/650/700/1000 Grön SCM Blå SCM Vit SCS RDC MAX

Läs mer

FÖRETAGSPRESENTATION

FÖRETAGSPRESENTATION FÖRETAGSPRESENTATION CALIBRA - FÖRETAGET MED ALLT UNDER ETT TAK Calibra har sin verksamhet i Arlandastad, här har vi funnits sedan 2010. Som företag har vi funnits sedan 1991. Det gör att vi har en stor

Läs mer

Betongrenovering. Balkonger och balkongskärmar med normaloch snabbtorkande produkter.

Betongrenovering. Balkonger och balkongskärmar med normaloch snabbtorkande produkter. Betongrenovering Balkonger och balkongskärmar med normaloch snabbtorkande produkter. Betongrenovering Balkonger och balkongskärmar med normaloch snabbtorkade produkter Innehållsförteckning sid Åtgärdsförslag

Läs mer

Upptäck Mono EZstrip Family

Upptäck Mono EZstrip Family Upptäck Mono EZstrip Family Unik (MIP) Maintenance In Place teknik! Titta på demonstrationer på smartphone: Fördelar med produktfamiljen EZstrip Maintenance In Place Snabbt och enkelt byte av förbrukningsdelar,

Läs mer

FÖRSVARETS MATERIELVERK FÖRSVARSSTANDARD FSD 7402

FÖRSVARETS MATERIELVERK FÖRSVARSSTANDARD FSD 7402 2003-04-04 2 1 (6) Grupp M07 ANTIFOULINGFÄRG 1 ALLMÄNT 1.1 Typuppgifter Färg enligt denna standard är avsedd för bottenmålning på fartyg av stål som korrosionskyddsmålats. Färgen är lufttorkande, påväxthämmande

Läs mer

Artikelnummer. Blästertank, 20 l

Artikelnummer. Blästertank, 20 l Artikelnummer 74149 Blästertank, 20 l Om Verktygsboden: Vi har arbetat med verktyg och maskiner sedan mitten av åttiotalet. Vår marknad är Sverige och Borås är vår bas. Här finns 3 000 kvm butik och huvudkontor

Läs mer

7.2 Zinkbadet - legeringsämnens inverkan

7.2 Zinkbadet - legeringsämnens inverkan 7.2 Zinkbadet - legeringsämnens inverkan I det följande skall vi försöka sätta oss in i vad som händer och sker när ståldetaljer eller stålkonstruktioner sänks ned i zinkbad, som har tillsatser eller föroreningar

Läs mer

SPILLVAC. Spillhantering med absorbenter. Ersätter eller komplement till absorbenter. För att suga upp 200 liter spill. krävs mycket arbete

SPILLVAC. Spillhantering med absorbenter. Ersätter eller komplement till absorbenter. För att suga upp 200 liter spill. krävs mycket arbete Ersätter eller komplement till absorbenter Spillhantering med absorbenter För att suga upp 200 liter spill krävs mycket arbete och 800 liter absorbenter (Återkommande kostnad) kvar blir 1 000 liter farligt

Läs mer

STÄDNING OCH UNDERHÅLL

STÄDNING OCH UNDERHÅLL STÄDANVISNINGAR OFFENTLIGA MILJÖER för CC Höganäs kakel och klinker. VÄRDA ATT VÅRDA Golv i offentliga miljöer väljs av speciella orsaker. I köpcentrumet ska golvet vara både funktionellt och vackert,

Läs mer

Approved. Egenskap Test/Standard Beskrivning Volymtorrhalt. ISO 3233 Glans (GU 60 ) ISO 2813

Approved. Egenskap Test/Standard Beskrivning Volymtorrhalt. ISO 3233 Glans (GU 60 ) ISO 2813 Approved 7740;7742 1 7740 ^(ValidationDate) 1 Produktbeskrivning En tvåkomponent lösningsmedelsfri aminhärdande färg. Är avsedd som speciell belägning av tankar med god kemikalieresistens. Kan användas

Läs mer

Nordic Galvanizers Vasa Stål och stålrör med kontrollerad Si-halt en förutsättning för effektiv och högklassig varmförzinkning

Nordic Galvanizers Vasa Stål och stålrör med kontrollerad Si-halt en förutsättning för effektiv och högklassig varmförzinkning Nordic Galvanizers Vasa 7.5.2009 Stål och stålrör med kontrollerad Si-halt en förutsättning för effektiv och högklassig varmförzinkning Stål och Varmförzinkning Inledning Praktiska observationer Stålsortens

Läs mer

Slipstöd SVD-110. Placering av maskinen

Slipstöd SVD-110. Placering av maskinen Slipstöd SVD-110 SKRAPSTÅL FÖR SVARVNING Med rund egg Med rak egg Med rundat sidskär URGRÖPNINGSJÄRN OCH BANDKNIVAR SICKLAR SKÄR FÖR URSVARVNINGSVERKTYG SKRUVMEJSLAR Placering av maskinen Slipriktning:

Läs mer

Produktinformation GRS Deltron D880 HS klarlack

Produktinformation GRS Deltron D880 HS klarlack GLOBAL REFINISH SYSTEM December 2010 Produktinformation GRS Deltron D880 HS klarlack PRODUKTER Deltron klarlack D880 Deltron MS härdare D803, D841, D861, D864 Deltron förtunning D808, D807, D812, D869

Läs mer

100 LV 251 Primer UHS Beige / Dark Grey 30 LV 251 Primer UHS Hardener. 45 minuter vid 20 C 30 minuter vid 60 C

100 LV 251 Primer UHS Beige / Dark Grey 30 LV 251 Primer UHS Hardener. 45 minuter vid 20 C 30 minuter vid 60 C Beskrivning 2-komponents UHS (Ultra High-Solid) non-sanding primer för tunga fordon och industriutrustning. Produkten är ämnad för flerkomponentsystem och airless-applicering. Beige kan användas för både

Läs mer

Tikkurila Coatings AB Besöksadress : Lövholmsgr 12 117 83 STOCKHOLM. Telefon: 08-598 91600 Telefax: 08-598 91700

Tikkurila Coatings AB Besöksadress : Lövholmsgr 12 117 83 STOCKHOLM. Telefon: 08-598 91600 Telefax: 08-598 91700 Tikkurila Coatings AB Besöksadress : Lövholmsgr 12 117 83 STOCKHOLM Telefon: 08-598 91600 Telefax: 08-598 91700 E-post : temafloor@kemira.com Web : www.tikkurila.se SIMBASSÄNGMÅLNING MED TEMAFLOOR 50 PRODUKTBESKRIVNING

Läs mer

ISO 12944:2018. Sammanfattning av de viktigaste ändringarna för applicerare och beställare

ISO 12944:2018. Sammanfattning av de viktigaste ändringarna för applicerare och beställare ISO 12944:2018 Sammanfattning av de viktigaste ändringarna för applicerare och beställare Om broschyren Broschyren sammanfattar de viktigaste ändringarna i ISO 12944 (ändringar gjorda under 2017 och 2018)

Läs mer

Datablad Epoxy Yacht HB

Datablad Epoxy Yacht HB Datablad Epoxy Yacht HB Produktbeskrivning Epoxy Yacht HB är en två-komponent, rostförhindrande epoxyfärg med hög torrhalt som kan påföras i hög filmtjocklek. Eftersom den innehåller höga halter av aluminiumflak

Läs mer

Bruksanvisning. Målarspruta 250 bar Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Målarspruta 250 bar Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Målarspruta 250 bar Art.: 90 37 798 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du

Läs mer

EdmoLift, din kompletta legoleverantör

EdmoLift, din kompletta legoleverantör Laserskärning Bockning Svetsning Ytbehandling Montering EdmoLift, din kompletta legoleverantör EdmoLift är en komplett legoleverantör med toppmodern maskinpark, vår personal har lång erfarenhet av legoarbeten

Läs mer

GRUNDFOS PRODUKTbroschyr. Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit

GRUNDFOS PRODUKTbroschyr. Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit GRUNDFOS PRODUKTbroschyr Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit Avskiljning av mikrobubblor, föroreningar och magnetit Med Grundfos Cleanvent og Magvent löser man detta. Luftavskiljning

Läs mer