SVERIGES SCHACKFÖRBUND Sweden Chess Federation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVERIGES SCHACKFÖRBUND Sweden Chess Federation"

Transkript

1 SVERIGES SCHACKFÖRBUND Sweden Chess Federation Nya stadgar i SSF Vid SSF-kongressen i Göteborg 2004 tillsattes en arbetsgrupp med uppgift att modernisera stadgarna i SSF språkligt och i ett par avseenden även föreslå sakliga förändringar. Förslaget mottogs positivt och ett par förändringar antogs redan av kongressen Samtidigt gavs gruppen i uppgift att inför kongressen 2006 utveckla förslaget och sprida det på remiss under våren i god tid före kongressen. I arbetsgruppen har ingått: Tuve Lindeberg, Stockholm (sammankallande) tuves@glocalnet.net Gert Brushammar, Växjö (sekreterare) gert.brushammar@schack.se Johan Sigeman, Malmö (CS) johan.sigeman@schack.se Gruppen har arbetat fram de förslag som förelagts distrikten för granskning. Vid distriktsledarkonferensen i Stockholm 2 april diskuterades det senaste förslaget och synpunkter från den granskningen har vägts in i det nu presenterade förslaget som härmed föreläggs kongressen 2006 för beslut. Stadgeförslaget innehåller tre kolumner: den första kolumnen anger ordalydelsen i nuvarande stadgar den andra kolumnen är gruppens förslag till nya stadgar den tredje kolumnen innehåller i förekommande fall kommentarer som belyser tanken bakom det lagda förslaget Bilaga: Förslag till nya stadgar för SSF Enligt kongressuppdrag Stockholm, Malmö och Växjö i maj 2006 Tuve Lindeberg, Johan Sigeman och Gert Brushammar Utskriven

2 Antagna av kongressen i Karlskrona Rediverade av kongressen i Linköping Reviderade av kongressen i Uppsala Reviderade av kongressen i Sundsvall , 18, 22 och 26 Reviderade av kongressen i Borlänge och 30 Reviderade av kongressen i Lindesberg Reviderade av kongressen i Borlänge , 14, 17, 22 och 26 Reviderade av kongressen i Lidköping , 14, 17 och Reviderade av kongressen i Linköping Reviderade av kongressen i Göteborg Stadgar för Sveriges Schackförbund Förkortningar som används i stadgarna: AU = arbetsutskottet CS = centralstyrelsen DF = distriktsförbund FIDE = världsschackförbundet Kapitel 1: NAMN; SÄTE OCH ÄNDAMÅL 1 Sveriges schackförbund, i fortsättningen kallat förbundet, är en sammanslutning av distriktsförbunden i Sverige. Förbundet är anslutet till FIDE. 2 Förbundet har sitt säte där kansliet är beläget och är en av staten erkänd riksorganisation. 3 Förbundets uppgift är - att leda schacklivet i Sverige och företräda svenskt schack gentemot utlandet, - att tillvarata spelares, föreningars och distriktsförbundens intressen, - att utfärda bestämmelser för och organisera förbundets tävlingar samt 1 Namn Sveriges Schackförbund, i fortsättningen kallat Förbundet, är en sammanslutning av distriktsförbund för schack i Sverige. 2 Säte Förbundets styrelse har sitt säte i Norrköping. 3 Ändamål Förbundets uppgift är - att leda schacklivet i Sverige och företräda svenskt schack internationellt - att tillvarata spelarnas, föreningarnas och distriktsförbundens intressen - att utfärda bestämmelser för och organisera Förbundets tävlingar samt - att i övrigt främja schackspelet. - att i övrigt verka för schackets utbredning särskilt bland ungdom Utskriven Sid 2(10)

3 Kapitel 2: MEDLEMSKAP 4 Medlemmar i förbundet är distriktsförbunden och särskilda medlemmar. 5 Schackföreningar som tillhör DF är därigenom också medlemmar i förbundet. Föreningarnas enskilda medlemmar är tillika medlemmar i förbundet. 4 Medlemskap Förbundet har tre former av medlemskap: - distriktsförbund - förening i ett distriktsförbund som är anslutet till Förbundet - enskild föreningsmedlem i en förening som ingår i ett distriktsförbund som är anslutet till Förbundet Distriktsförbund antas som medlem i Förbundet av kongressen. Förening och föreningsmedlemmar ansluts genom det distriktsförbund de tillhör. 6 Distriktsförbund och föreningar har egna stadgar och får fritt ordna sina angelägenheter, om dessa inte strider mot förbundets syften och verksamhet. DF:s område fastställs av CS. Distriktsförbund och föreningar är självständiga juridiska personer vars stadgar ej får strida mot Förbundets. Distriktsförbunds geografiska verksamhetsområde fastställs av kongressen. 7 Hedersledamot och särskild medlem 5 Hedersmedlem och särskild medlem a: Till hedersledamot av förbundet kan på förslag av CS och efter beslut av kongressen kallas person som gjort der svenska schacklivet synnerliga tjänster. Fråga härom behöver CS inte delge DF före kongressen. Utdelande av förtjänsttecken och liknande beslutas av CS. b: Specialsammanslutning för schack kan av CS antagas till särskild medlem av förbundet. Avgiften för sådant medlemskap samt de villkor i övrigt som skall gälla för medlemskap bestämmes av CS. 8 Medlemsmatrikel och medlemsavgift Förening skall göra aktuell medlemsmatrikel. Av kongressen fastställda medlemsavgifter insänds till respektive DF för vidarebefordran till förbundet. a: Till hedersmedlem i Förbundet kan på förslag av styrelsen och efter beslut av kongressen utses person som gjort det svenska schacklivet synnerliga tjänster. Fråga härom behöver styrelsen inte delge distriktsförbund före kongressen. Utdelande av förtjänsttecken och liknande beslutas av styrelsen. b: Specialsammanslutning för schack kan av kongressen antagas till särskild medlem i Förbundet. Avgiften för sådant medlemskap samt de villkor i övrigt som skall gälla för medlemskap bestämmes av kongressen. 6 Medlemsavgifter Distriktsförbund skall senast den 31 mars till Förbundet erlägga de medlemsavgifter kongressen fastställt. Distriktsförbund skall dessutom till Förbundet inge de underlag för beräkningen och redovisningen av medlemsavgifterna som vid varje tidpunkt föreskrivs av styrelsen. Utskriven Sid 3(10)

4 9 Medlemsrapportering Varje förening skall snarast efter varje kalenderårsskifte eller vid tidpunkt som DF bestämmer till respektive DF dels lämna uppgifter om antalet medlemmar vid utgången av föregående verksamhetsår, dels erlägga föreskrivna medlemsavgifter. Uppgiften skall även innehålla medlemmarnas namn, födelsetid och adress. De uppgifter DF erhåller skall vara SSF:s kansli tillhanda senast den 28 februari samt medlemsavgifterna senast den 31 mars. DF skall snarast, dock senast en månad, efter respektive DF:s kongress sända en verksamhetsberättelse till SSF:s kansli. Den skall innehålla uppgift om DF:s totala antal medlemmar. Det åligger DF att tillse att föreningarnas medlemregistrering sker i så god tid att redovisningen till SSF:s kansli kan ske inom föreskriven tid. Medlemsrapportering med mera, som icke sker i överensstämmelse med ovanstående, kan resultera i disciplinära påföljder enligt 10. DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER Varning, avstängning och uteslutning 10 Enskild medlem, förening eller DF, som bryter mot förbundets stadgar eller tävlingsbestämmelser, ej i tid uppfyller sina ekonomiska förpliktelser med mera mot förbundet eller på annat sätt agerar till skada för svenskt schack, kan av CS eller dess kommittéer ådömas avgifter, tilldelas varning eller avstängas viss tid. 7 Disciplinära åtgärder Disciplinära åtgärder utgörs av: - varning - avstängning - uteslutning - ekonomiska sanktioner Disciplinär åtgärd kan vidtas mot medlem som bryter mot dessa stadgar eller som inte uppfyller sina ekonomiska åtaganden mot Förbundet enligt följande: - distriktsförbund kan av Kongressen varnas eller uteslutas - förening eller föreningsmedlem kan av styrelsen avstängas från deltagande i förbundets tävlingar - för distriktsförbund och föreningar kan ekonomiska sanktioner utfärdas av styrelsen Disciplinära åtgärder som beslutats av styrelsen kan överprövas av Kongressen. Styrelsen skall utfärda regler och informera om dessa regler vad gäller disciplinära åtgärder. Regelverket fastställs av kongressen. Beslut av kommitté kan överklagas till CS. Utskriven Sid 4(10)

5 Beslut i av CS behandlade ärenden kan överklagas till kongressen. 11 Beslut om uteslutning fattas av kongressen på förslag av CS. 12 Beslut om andra påföljder än avgifter skall motiveras samt preciseras till sin innebbörd. Varning gäller under ett år om inte annat beslutas. Ny förseelse under beslutad varningstid bedöms strängare. Kapitel 3: ORGAN 13 Förbundets organ är kongressen och CS. Valbar till förtroendeuppdrag i förbundet är envar enskild medlem i den mån inte annat framgår av dess stadgar. Anställd befattningshavare inom förbundet är dock ej valbar. 8 Kongress Förbundets högsta beslutande organ är kongressen. Mellan kongresserna svarar en styrelse för verksamheten. Kongressombud: - skall vara medlem i Förbundet - anställd i Förbundet kan inte vara kongressombud - ledamot av styrelsen kan inte vara kongressombud Centralstyrelse, arbetsutskott och särskilda CSorgan. 14 Centralstyrelse 9 Styrelse a: Förbundets angelägenheter förvaltas av CS som företräder förbundet i alla avseenden om inte annat föreskrivs i dessa stadgar. b: CS består av ordförande och tolv övriga ledamöter. Ordförandens mandattid är ett år och övriga ledamöters två år. Halva antalet väljs varje år. CS utser inom sig vice ordförande och övriga funktionärer. Till sekreterare, skattmästare och representant i FIDE får dock utses person som icke tillhör CS. Styrelsen består av ordförande, skattmästare samt ytterligare elva ledamöter. Ordförandens mandattid är ett år. Övriga väljs på två år, med halva antalet varje år. Styrelsen konstituerar sig själv i övrigt varvid en av ledamöterna skall utses att vara skattmästare. Anställd i Förbundet kan ej väljas till ledamot av styrelsen. Styrelsen kallas skriftligen senast två veckor före möte. Tanken att i stadgarna låta antalet ledamöter i styrelsen vara varierbart medför komplikationer som är svåra att överblicka och fördelen med variabelt antal motverkas kanske av svårigheter med omröstningar och liknande. Förslag om variabel styrelsestorlek lämnas därför inte här. Skattmästare (med huvudansvar för ekonomiförvaltningen) skall ingå i styrelsen. Representation i schackunioner, t ex FIDE, väljer styrelsen fritt Beslutsordning Utskriven Sid 5(10)

6 CS är beslutsför när minst hälften av ledamöterna är närvarande. Varje ledamot har en röst. Beslut fattas med enkel röstövervikt. Vid lika röstetal har ordförande utslagsröst. 16 CS skall bland sina ledamöter utse ett arbetsutskott att förvalta löpande angelägenheter samt bereda CS-ärenden. CS fastställer instruktion för arbetsutskottet. 17 Kommittéer och särskilda organ CS kan vid behov för angelägenheter som kräver särskild förvaltning utse kommittéer eller andra särskilda organ. CS kan uppdra åt kommitté, särkilt organ eller funktionär att på CS vägnar besluta i vissa grupper av ärenden vilka anges i instruktion eller särkilt beslut. Beslut som fattas med stöd av sådant uppdrag skall genast anmälas till CS. CS kan när som helst återkalla lämnat uppdrag. Styrelsen är beslutsför när minst hälften av ledamöterna är närvarande. Varje ledamot har en röst. Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal har ordförande utslagsröst. 11 Arbetsutskott, kommittéer mm Styrelsen kan vid behov utse arbetsutskott, kommittéer eller andra organ för att löpande sköta eller bereda vissa frågor. Det åligger styrelsen att delegera beslutsrätt och fastlägga instruktion för sådant arbetsutskott, kommitté eller annat organ. Styrelsen har alltid ansvaret för beslut fattade i styrelse och kommittéer men äger rätt att delegera beslutsfattandet till kommittén Det fråntar inte styrelsens ansvaret gentemot kongressen men skrivningen behöver finnas för att möjliggöra beslutsdelegering. Den delegerade beslutsrätten innefattar även rätt att besluta om disciplinära åtgärder inom ramen för kommitténs verksamhetsområde. 18 Årsredovisningar och revisorer 12 Revisorer a: Förbundets räkenskapsår är 1 januari-31 december.. 13 Räkenskapsår Förbundet skall ha två ordinarie revisorer, varav minst en skall vara auktoriserad eller godkänd, samt två revisorssuppleanter. b: Senast 30 april skall CS årsberättelse överlämnas till revisorerna, som har att avge berättelse därom inom tre veckor. Förbundets räkenskapsår är 1 januari-31 december. Utskriven Sid 6(10)

7 Kongressen 19 Kongressen är förbundets högsta organ. Samtliga beslut som fattas i andra organ inom förbundet kan prövas av kongressen. 20 Ordinarie kongress Ordinarie kongress hålls årligen på tid och plats som CS beslutar, som regel i samband med förbundets mästerskapstävlingar. Kalllse till kongress utsänds till DF senast sex veckor före kongressen 21 Kongressen består av ombud för DF. Även enskild medlem har närvaro- och yttranderätt. Varje ombud har en röst. Distriktsförbund får sända ombud i förhållande till medlemsantalet. Antalet ombud från varje DF bestäms i förhållande till medlemsantalet så att DF med 500 medlemmar eller därunder får utse högst 1 ombud, medlemmar får utse 2 ombud, medlemmar får utse 3 ombud, medlemmar får utse 4 ombud, medlemmar får utse 5 ombud, medlemmar får utse 6 ombud, mer än medlemmar får utse 7 ombud, samt därutöver ytterligare ett ombud för varje femhundratal medlemmar. Ett distriktsförbund kan dock inte få fler röster än som motsvarar 20 procent av Förbundets totala antal medlemmar. Ombud skall förete fullmakt från DF och får bara företräda ett DF. Ledamot av CS får icke vara ombud. Kongressen är beslutsför med det antal ombud som infunnit sig. Ombud får medelst fullmakt från sitt DF representera högst det antal ombud som DF enligt tredje stycket ovan är berättigat till. 14 Ordinarie kongress Ordinarie kongress hålls årligen på tid och plats som styrelsen beslutar, som regel i samband med Förbundets mästerskapstävlingar. Skriftlig kallellse till kongress skall kungöras i Tidskrift för Schack. Härutöver skall skriftlig kallelse skickas till distriktsförbunden senast sex veckor före kongressen. Rösträtt vid kongress har varje anslutet distriktsförbund med en röst för varje påbörjat 500-tal föreningsmedlemmar. Ett distriktsförbund kan dock inte få fler röster än som motsvarar 20 procent av Förbundets totala antal medlemmar. Föreningsmedlem och förening har närvaro- och yttranderätt vid kongress. Ombud skall ha fullmakt från det distriktsförbund ombudet företräder. Ombud får bara företräda ett distriktsförbund. Kongressen är beslutsför med det antal ombud som infunnit sig. I och med detta vet alla DF före kongressen hur många röster man har. Genom detta kan DF fatta beslut om närvaro och skriva fullmakter i förväg, vilket nu inte är möjligt. Ändringen antogs av kongressen CS-ledamöters icke-valbarhet framgår av 8. Utskriven Sid 7(10)

8 Beslut fattas, utom i ärenden som avser 29 och 30 med enkel röstövervikt. Vid lika röstetal avslås förslaget. Beslut fattas, utom i ärenden som avser 22 och 23 med enkel röstövervikt. Vid lika röstetal avslås förslaget. Fattade beslut träder i kraft med omedelbar verkan då kongressen avslutas, om inte kongressen beslutar annat. Nyhet! Alternativen är a) vid klubbslaget b) vid kongressens avslutning och c) när protokollet justerats. Vi förordar b). Kongressbeslut kan innehålla specialklausuler t ex att ny medlemsavgift börjar gälla vid årsskiftet. 22 Obligatoriska ärenden vid ordinarie kongress 15 Obligatoriska ärenden vid ordinarie kongress 1. Val av ordförande vid kongressen 2. Frågan stadgeenlig kallelse 3. Fastställandet av dagordningen 4. Justering av röstlängd 5. Val av två justeringsmän att jämte ordföranden justera protokollet 6. Protokoll från föregående kongress 7. CS verksamhetsberättelse med resultat- och balansräkning 8. Revisionsberättelse 9. Fråga om fastställande av resultat- och balansräkning samt om ansvarsfrihet för CS:s ledamöter 10. Propositioner och motioner 11. Verksamhetsplan och budget 12. Medlemsavgifter till förbundet 13. Val av ordförande i CS jämte övriga ledamöter 14. Val av revisorer och två revisorsuppleanter 15. Fastställande av antal ledamöter i valberedningen samt val av valberedningen och sammankallande i denna 1. Val av kongresspresidium 2. Fråga om stadgeenlig kallelse 3. Fastställandet av dagordningen 4. Justering av röstlängd 5. Val av två justerare tillika rösträknare att jämte ordföranden justera protokollet 6. Anmälan av protokoll från föregående kongress 7. Styrelsens verksamhetsberättelse med resultat- och balansräkning 8. Revisionsberättelse 9. Fastställande av resultat- och balansräkning samt fråga om ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter 10. Propositioner och motioner 11. Medlemsavgifter och distriktsindelning 12. Verksamhetsplan och budget 13. Presentation av nominerade kandidater 14. Val av ordförande i styrelsen 15. Val av övriga ledamöter i styrelsen 16. Val av två revisorer och två revisorsuppleanter 17. Fastställande av antal ledamöter i valberedningen samt val av valberedningen och sammankallande i denna Nominering och kandidatpresentation vid kongressen är nyhet. Anmärkning till moment 14: Av de ordinarie revisorerna ska en vara auktoriserad. Anmärkning till moment 15: Valberedningen skall bestå av tre till fem ledamöter. Valberedningens uppgift är att lämna förslag vid val enligt moment Valberedning Valberedningen skall bestå av minst tre och högst fem ledamöter. Valberedningens uppgift är att lämna förslag vid val enligt 15 punkt 14, 15 och 16. Valberedningens förslag bilägges kallelsen till kongressen. Valberedningens förslag bifogas kallelsen till kongressen. Eventuella motförslag skall vara SSF:s kansli tillhanda Eventuella motförslag skall vara Förbundet tillhanda senast två Utskriven Sid 8(10)

9 senast två veckor före kongressen för att omgående tillställas anmälda kongressombud. veckor före kongressen för att omgående tillställas anmälda kongressombud. Om av valberedningen nominerad kandidat på grund av sjukdom, avsägelse eller liknande anledning inte står till förfogande äger kongressen välja annan kandidat trots att ovan föreskriven tid för nominering löpt ut. Tillägget här är att kongressen kan ta upp nya förslag i det speciella fallet att en vakans uppstått efter det att kongresshandlingarna skickats ut. Med vakans menas att det av valberedningen föreslagna namnet inte längre är valbart t ex pga sjukdom, utlandsvistelse, avsägelse eller liknande. 23 Valprocedur Erhåller vid val av en person fler än två kandidater röster väljs den som får absolut majoritet. I annat fall måste ett särskilt val äga rum mellan de två kandidater som uppnår högsta röstetal. Vid lika röstetal avgör lottning. 17 Valprocedur Erhåller vid val av en person fler än två kandidater röster väljs den som får absolut majoritet. I annat fall måste ett särskilt val äga rum mellan de två kandidater som får flest röster. Vid lika röstetal avgör lottning. Vid val av flera personer förklaras de valda som uppnår högsta röstetal. Vid lika röstetal avgör lottning. Vid val av flera personer förklaras de valda som får högst röstetal. Vid lika röstetal avgör lottning. Personval skall ske genom sluten omröstning om något ombud så begär. 24 Propositioner Fråga som CS önskar hänskjuta till kongressen skall delges DF senast sex veckor före kongressen. 25 Motioner Motionsrätt till kongressen tillkommer DF och föreningar. Motioner skall inges till CS före 1 april. CS skall tillställa DF yttrande över inkomna motioner senast sex veckor före kongressen. 26 Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse skall vara DF tillhanda senast sex veckor före kongressen. Personval skall ske genom sluten omröstning om något ombud så begär. 18 Propositioner Fråga som styrelsen önskar hänskjuta till kongressen skall delges distriktsförbunden senast sex veckor före kongressen. 19 Motioner Motionsrätt till ordinarie kongress tillkommer distriktsförbund och föreningar. Motioner skall inges till styrelsen senast tre månader före kongress. Styrelsen skall tillställa distriktsförbunden yttrande över inkomna motioner senast sex veckor före kongressen. 20 Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse och revisionsberättelse skall vara distriktsförbunden tillhanda senast sex veckor före ordinarie kongress. Utskriven Sid 9(10)

10 27 Extra kongress Extra kongress inkallas av CS vid behov eller när minst tre DF som representerar minst 25 procent av det totala antalet enskilda medlemmar begär detta för uppgivet ändamål. Har en sådan begäran inkommit skall CS föranstalta om extra kongress att avhållas inom två månader. Inträffar ordinarie kongress inom fyra månader från det begäran inkom får CS istället hänskjuta frågan till behandling på ordinarie kongress. Kallelse skall utsändas minst två veckor före kongressen och innehålla uppgift om vilka ärenden som skall behandlas. Har DF påkallat kongressen skall CS yttrande i saken bifogas kallelsen. I övrigt gäller i tillämpade delar vad som stadgas om ordinarie kongress. 21 Extra kongress Extra kongress inkallas av styrelsen vid behov eller när minst tre distriktsförbund med sammanlagt mer än 25 procent av det totala antalet föreningsmedlemmar i Förbundet så begär, med angivande av ändamålet för den extra kongressen. Vid sådan begäran skall styrelsen kalla till extra kongress att avhållas inom åtta veckor. Inträffar ordinarie kongress inom fyra månader från det begäran om extra kongress inkommer kan ärendet hänskjutas till behandling på den ordinarie kongressen om styrelsen bedömer att saken kan anstå till dess. Skriftlig kallelse till extra kongress skall utsändas minst tre veckor före kongressen med angivande av de ärenden som skall behandlas. Har distriktsförbund begärt kongressen skall styrelsens yttrande i saken bifogas kallelsen. Kapitel 4: SÄRSKILDA BESTÄMMELSER 28 Tävlingsbestämmelser För förbundets tävlingar gäller särskilt utfärdade tävlingsbestämmelser för Sveriges schackförbund. Tvister vid förbundets tävlingar avgörs av tävlingsledningen. Part som icke åtnjutes med dess beslut äger hänskjuta tvister till CS. CS skall även pröva av DF avgjord tävlingstvist som i behörig ordning överklagats till förbundet. 29 Stadgeändring För ändring av dessa stadgar krävs beslut vid kongressen med minst 2/3 röstövervikt bland de ombud som är närvarande vid omröstningen. 30 Upplösning För upplösning av förbundet krävs beslut med minst 2/3 röstövervikt bland de ombud som är närvarande vid omröstningen, vid två på varandra följande kongresser. En av kongresserna skall vara ordinarie kongress. Om förbundets upplösning beslutas skall kongressen även besluta hur förbundets tillgångar skall disponeras. 22 Stadgeändring För ändring av dessa stadgar krävs beslut vid kongressen med minst 2/3 majoritet bland de ombud som är närvarande vid omröstningen. 23 Upplösning För upplösning av Förbundet krävs beslut med minst 2/3 majoritet bland de ombud som är närvarande vid omröstningen, vid två på varandra följande kongresser. En av kongresserna skall vara ordinarie kongress. Om Förbundets upplösning beslutas skall kongressen även besluta hur Förbundets tillgångar skall disponeras. Utskriven Sid 10(10)

STADGAR STOCKHOLMS SCHACKFÖRBUND. Giltiga från 2013-06-17

STADGAR STOCKHOLMS SCHACKFÖRBUND. Giltiga från 2013-06-17 STADGAR STOCKHOLMS SCHACKFÖRBUND Giltiga från 2013-06-17 1 Förbundets namn och geografiska omfattning Förbundets namn är Stockholms Schackförbund, i fortsättningen benämnt Förbundet, bildat den 28 januari

Läs mer

Stadgar för Svenska Othelloförbundet SOF Antagna Ändrade

Stadgar för Svenska Othelloförbundet SOF Antagna Ändrade Stadgar för Svenska Othelloförbundet SOF Antagna 2003-04-24 Ändrade 2004-09-18 2011-09-10 1 Namn, säte och ändamål 2 Medlemskap 3 Organ 4 Styrelse, arbetsutskott och sessioner 5 Valprocedur 6 Särskilda

Läs mer

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422 S T A D G A R för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING org.nr: 822000-8422 Dessa stadgar har antagits vid årsmöte i Linköpings Villaägareförening 2010-03-16 1 Ändamål och verksamhetsområde 1 1. Linköpings Villaägareförening,

Läs mer

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20 Stadgar Villaägarna Göteborg Antagna vid årsmöte 2013-03-20 1 2 (6) ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1. Villaägarna Göteborg är en partipolitiskt obunden sammanslutning, ideell förening, av medlemmar i Villaägarnas

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2012-04-21) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2016-04-23) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

http://villaagarnasavean.se Normalstadgar för förening ansluten till Villaägarnas Riksförbund Normalstadgar för föreningar fastställda 2012-12-05 Stadgarna har antagits vid Villaägarna i Lerums kommuns

Läs mer

Stadgar Sveriges Fellponnyförening

Stadgar Sveriges Fellponnyförening Stadgar Sveriges Fellponnyförening 1 Ändamål.. Föreningen är till för att främja Fellponny rasens användande i såväl avel som arbete. Föreningen jobbar för att öka kunskapen om Fellponnyn i Sverige och

Läs mer

Stadgar NTF Gävleborg

Stadgar NTF Gävleborg Stadgar NTF Gävleborg Styrelsens förslag till nya stadgar för NTF Gävleborg. Beslutsordning. Beslut om stadgeändring skall ske på två på varandra följande årsmöten, varav ett skall vara ordinarie. Minst

Läs mer

1 Firma Riksorganisationens namn är Folkrörelsen Nej till EU.

1 Firma Riksorganisationens namn är Folkrörelsen Nej till EU. Folkrörelsen Nej till EU Stadgar för riksorganisationen 1 Firma Riksorganisationens namn är Folkrörelsen Nej till EU. 2 Mål 2:1 Folkrörelsen Nej till EU är en ideell organisation, som verkar för ett demokratiskt,

Läs mer

Stadgar för Agronomförbundet

Stadgar för Agronomförbundet 1. Ändamål [STADGAR FÖR AGRONOMFÖRBUNDET] Antagna den 9 mars 2013 Stadgar för Agronomförbundet Medlemskap i Agronomförbundet tillkommer den som besitter agronomexamen eller som bedriver studier för att

Läs mer

Stadgar för föreningen Stockholm Pride

Stadgar för föreningen Stockholm Pride Stadgar för föreningen Stockholm Pride Senast antagna på årsmöte den 16 mars 2014 1 Ändamål och organisation Stockholm Pride är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som verkar för att

Läs mer

Stadgar för. Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter.

Stadgar för. Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter. 1 Stadgar för Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter. Antagna vid förbundsmöte 17 april 1988, med ändringar gjorda vid extra förbundsmöte den 27 maj 1989, vid förbundsmöten den 18

Läs mer

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 1. ÄNDAMÅL Svenska Motorvagnsklubben (SMoK) är en riksomfattande ideell förening. Dess huvudsyfte är att bevara kulturarvet i form av äldre svenska motorvagnar, och

Läs mer

Norrbottens Körsångarförbund

Norrbottens Körsångarförbund Styrelsens förslag Norrbottens Körsångarförbund www.bdkör.se info@bdkor.se 1. Namn Norrbottens Körsångarförbund. 2. Ändamål Förbundet har till ändamål att verka för körsångens utveckling att sprida kännedom

Läs mer

STADGAR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND

STADGAR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND STADGAR FÖR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND Specialidrottsdistriktsförbund Konståkning Stockholms region KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 - UPPGIFT Stockholms Konståkningsförbund skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

Föreningen Ekets Framtid

Föreningen Ekets Framtid Stadgar för Föreningen Ekets Framtid med säte i Eket, Örkelljunga kommun organisationsnummer 802451-9277 Föreningen bildades 2010-02-10 Dessa stadgar ersätter tidigare fastställda stadgar vid årsmötet

Läs mer

Stadgar. Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden. (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16)

Stadgar. Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden. (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16) Stadgar Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16) INNEHÅLL 1 NTF:s Ändamål 1 2 Föreningens säte 1 3 Organisatorisk uppbyggnad 1 4 Medlemskap 1 5 Medlemsavgifter

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING 1 UNG FÖRETAGSAMHET STOCKHOLMSREGIONENS ÄNDAMÅL Ung Företagsamhet Stockholmsregionen är en ideell förening som har till ändamål att ge ungdomar insikter i företagandets

Läs mer

STADGAR FÖR SUNNE BÅTKLUBB

STADGAR FÖR SUNNE BÅTKLUBB STADGAR FÖR SUNNE BÅTKLUBB www.sunnebatklubb.com Antagna vid årsmöte den 10/11 1991, samt reviderade vid årsmöten 18/11 1995, 8/11 2003 och 12/11 2011 1 Namn Sunne Båtklubb (SBK) stiftad den 30/9 1991,

Läs mer

S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola

S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola 1 Egenskap och ändamål Föreningen Fridhems folkhögskola är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening med säte i Svalöv. Föreningen är huvudman

Läs mer

Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF)

Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF) Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF) 1 Mål Föreningens mål är: - att sprida intresse för och kunskap om räddningshunden - att anordna lägerverksamhet och lagtävlingar för medlemmarna -

Läs mer

Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg. ansluten till. Villaägarnas Riksförbund

Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg. ansluten till. Villaägarnas Riksförbund Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg ansluten till Villaägarnas Riksförbund Sidan 1 av 6 1 Ändamål och verksamhetsområde 1. Villaägarna i Åtvidaberg är en partipolitiskt obunden sammanslutning

Läs mer

Stadgar för Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF)

Stadgar för Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF) Stadgar för Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF) Förslag till stadgar beslutade en första gång vid extra föreningsmöte med Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF) den 8 november 2012 i Hässleholm.

Läs mer

Stadgar för Haflingersport Sverige

Stadgar för Haflingersport Sverige Stadgar för Haflingersport Sverige Bildad den 28 september 2014. Förslag på ändringar på stadgar, beslutas av årsmöte samt extra allmänt möte 2017. 1 Ändamål Föreningen skall skapa en plattform för alla

Läs mer

STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET CYSTISK FIBROS

STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET CYSTISK FIBROS Efter stadgarna för riksförbundet (sid. 1-4) följer stadgarna för förening (sid. 4-6) inom detta riksförbund. STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET CYSTISK FIBROS Antagna vid årsmöte i Riksförbundet Cystisk Fibros

Läs mer

Stadgar för Motormännens Riksförbund

Stadgar för Motormännens Riksförbund Stadgar för Motormännens Riksförbund Antagna vid ordinarie kongress 2010 Gäller från den 1 juli 2011 Senast ändrad den 27 april 2014 enligt beslut vid kongress 2012, fastställt vid kongress 2014 1. kap.

Läs mer

STADGAR EDSÄNGENS VILLAÄGAREFÖRENING

STADGAR EDSÄNGENS VILLAÄGAREFÖRENING STADGAR EDSÄNGENS VILLAÄGAREFÖRENING Dessa stadgar har blivit initialt antagna vid föreningsmöte den 28 mars 1996. Revidering har beslutats och införts vid årsmöte: I. Den 9 mars 2008. II. Den 11 mars

Läs mer

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 Förslaget har upprättats av Anders Klasson, Göran Wendelin och Jan Säbb 1 KAP ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Normalstadgar. för. Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar

Normalstadgar. för. Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Normalstadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Normalstadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Stadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar

Läs mer

STADGAR FÖR. Kommunbygderådet i Karlskrona Kommun. Bildad den 9 september Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den 11 april 2013.

STADGAR FÖR. Kommunbygderådet i Karlskrona Kommun. Bildad den 9 september Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den 11 april 2013. STADGAR FÖR Kommunbygderådet i Karlskrona Kommun Bildad den 9 september 2011 Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den 11 april 2013 1 Ändamål Kommunbygderådet i Karlskrona kommun är en ideell förening

Läs mer

Försvarets Personaltjänstförbund. Stadgar. Antagna vid stämman 2018

Försvarets Personaltjänstförbund. Stadgar. Antagna vid stämman 2018 1 Försvarets Personaltjänstförbund Stadgar Antagna vid stämman 2018 Stadgar för Försvarets Personaltjänstförbund antagna vid Försvarets Personaltjänstförbunds stämma 2018 2 Ändamål 1 Försvarets personaltjänstförbund

Läs mer

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr 897000-0710 Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 1 Innehållsförteckning Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 Föreningens namn 3 Sammansättning

Läs mer

StorStockholms Genealogiska Förening

StorStockholms Genealogiska Förening StorStockholms Genealogiska Förening Förslag till revidering av stadgarna för SSGF. Nu gällande stadgar. 1 Föreningens namn är StorStockholms Genealogiska Förening, förkortat SSGF. Föreningen är en ideell

Läs mer

Sveriges Körförbund. Stadgar. Fastställda 2011-11-26 att gälla fr o m 2012-01-01

Sveriges Körförbund. Stadgar. Fastställda 2011-11-26 att gälla fr o m 2012-01-01 Stadgar Fastställda 2011-11-26 att gälla fr o m 2012-01-01 Utskriftsdatum: 2012-01-14 Version 4.1 Sida 2 (6) 1 Namn Förbundets namn är Sveriges Körförbund. Förbundet har sitt säte i Stockholm. 2 Ändamål

Läs mer

STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET MEDLEMSKAP

STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET MEDLEMSKAP STADGAR Svenska byggnadsvårdsföreningen bildades, under namnet Svenska föreningen för byggnadsvård, för att fortsätta det arbete som påbörjades under Europeiska byggnadsvårdsåret 1975. De ursprungliga

Läs mer

Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund

Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund 0 Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund (baserade på Förbundets Normalstadga för förening) Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post

Läs mer

Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost

Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Gymnastikförbundet Sydost skall, enligt dessa stadgar och Svenska Gymnastikförbundets stadgar, såsom Svenska Gymnastikförbundets

Läs mer

Förbundet omfattar de föreningar som är medlemmar i SAFF, och som har hemvist inom distriktets geografiska område.

Förbundet omfattar de föreningar som är medlemmar i SAFF, och som har hemvist inom distriktets geografiska område. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Södra Svenska Amerikansk FotbollsFörbund. nedan benämnt förbundet, skall, enligt dessa stadgar och Svenska Amerikansk Fotbollförbundets (SAFF) stadgar, såsom SAFFs

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte 2009-09-05 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet

Stadgar för Riksförbundet 1 (9) Stadgar för Riksförbundet 1. Namn, ändamål, organisation... 1 2. Medlemskap... 2 3 Kongress... 2 4. Extra kongress... 5 5. Förbundsmöte... 5 6. Förbundsstyrelse... 6 7. Valberedning... 7 8. Räkenskaper

Läs mer

STADGAR FÖR 875000-9089 ÖREBRO LÄNS SEGLARFÖRBUND (DSF) Sid KAPITEL- OCH PARAGRAFREGISTER 1 KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1

STADGAR FÖR 875000-9089 ÖREBRO LÄNS SEGLARFÖRBUND (DSF) Sid KAPITEL- OCH PARAGRAFREGISTER 1 KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 STADGAR FÖR 875000-9089 ÖREBRO LÄNS SEGLARFÖRBUND (DSF) Sid KAPITEL- OCH PARAGRAFREGISTER 1 KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Par 1 Uppgift 2 Par 2 Sammansättning 2 Par 3 Verksamhetsområdet 2 Par 4 Stadgar

Läs mer

STADGAR. för GÖTEBORGS JUDOFÖRBUND

STADGAR. för GÖTEBORGS JUDOFÖRBUND STADGAR för GÖTEBORGS JUDOFÖRBUND Fastställda av årsmötet den 7 september 1993 Godkända av Svenska Judoförbundet 1993 Reviderade av GJF 2006 I dessa stadgar har följande förkortningar använts: RF Riksidrottsförbundet

Läs mer

Stadgar Bilaga 1. Normalstadgar för Distriktsseglarförbund

Stadgar Bilaga 1. Normalstadgar för Distriktsseglarförbund Stadgar Bilaga 1 Normalstadgar för Distriktsseglarförbund 0 NORMALSTADGAR FÖR DISTRIKTSSEGLARFÖRBUND (DSF) KAPITEL - OCH PARAGRAFREGISTER Sid KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift... 15 2 Sammansättning...

Läs mer

STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND

STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND Antagna vid kongressen i Stockholm 2017 Paragrafer 1 Förbundets namn och säte sid. 3 2 Ändamål sid. 3 3 Organisationer sid. 3 4 Medlemmar sid. 4 5 Medlemsavgift sid.

Läs mer

Stadgar för Personskadeförbundet RTP

Stadgar för Personskadeförbundet RTP Stadgar för Personskadeförbundet RTP Antagna vid kongressen 2009.11.06-08 1 Namn och säte Förbundets namn är Personskadeförbundet RTP. Personskadeförbundet RTP är en handikapporganisation som är en partipolitiskt

Läs mer

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 1 Namn och syfte Förbundets namn är Studieförbunden i samverkan 1, i dagligt tal Studieförbunden (The Swedish Adult Education Association)

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING antagna av föreningsstämman

STADGAR FÖR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING antagna av föreningsstämman STADGAR FÖR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING antagna av föreningsstämman 2015 06 09 1 ÄNDAMÅL Mom 1 Syfte Svensk sjuksköterskeförening är sjuksköterskornas professionella sammanslutning. Svensk sjuksköterskeförening

Läs mer

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL STADGAR FÖR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET Reviderade vid riksmöte 2017-04-22 1 NAMN Förbundets namn är Autism- och Aspergerförbundet. Förbundet är en ideell förening. 2 ÄNDAMÅL Autism- och Aspergerförbundet

Läs mer

STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND. Antagna årsmötet

STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND. Antagna årsmötet STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND Antagna årsmötet 2014-01-29 KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Innehåll Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och

Läs mer

Stadgar för NTF Gävleborg

Stadgar för NTF Gävleborg Stadgar för NTF Gävleborg Antagna vid NTF Gävleborg ordinarie årsmöte 2018-03-20 1 Ändamål NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) Gävleborg är en fri, självständig och idéburen organisation

Läs mer

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr 882000-6271 Antagna av ordinarie SDF-årsmöte 2017-02-26, samt godkända av Svemo. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Nedre Norra Motorcykel-

Läs mer

STADGAR för Mälarens Båtförbund

STADGAR för Mälarens Båtförbund STADGAR för Mälarens Båtförbund Fastställda vid Båtdagen 2008-03-29 Fastställda vid Båtdagen 2016-03-09 1 STADGAR FÖR MÄLARENS BÅTFÖRBUND 1. Namn Mälarens Båtförbund, bildat 1951 är ett regionalt båtförbund

Läs mer

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Antagna vid årsmötet 2012-10-21 Definition 1 Syfte mom 1 Förbundets syfte är att genom demokratisk organisering skapa förutsättningar för unga att producera och

Läs mer

STADGAR För den ideella föreningen

STADGAR För den ideella föreningen STADGAR För den ideella föreningen SVENSKA BADMÄSTAREFÖRBUNDET Med hemort/säte i TÄBY KOMMUN, Stockholms län Antagna av kongressen den 29 januari 1967 i Kristinehamn. Med ändringar under kongresserna 1980

Läs mer

Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM. Antagna av ordinarie årsmöte samt bekräftade av extra årsmöte

Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM. Antagna av ordinarie årsmöte samt bekräftade av extra årsmöte Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM Antagna av ordinarie årsmöte 2002-03-21 samt bekräftade av extra årsmöte 2002-10-10. 1 Namn och verksamhetsområde Mom 3 Föreningens namn är Epilepsiföreningen

Läs mer

Stadgar för Business and Professional Women, BPW Sweden Antagna vid förbundskongressen i Härnösand april 2008

Stadgar för Business and Professional Women, BPW Sweden Antagna vid förbundskongressen i Härnösand april 2008 Stadgar för Business and Professional Women, BPW Sweden Antagna vid förbundskongressen i Härnösand 26-27 april 2008 1 Förbundets namn Förbundets namn är Business and Professional Women Sweden -BPW Sweden.

Läs mer

Stadgar för Malmö Dövas Förening Svenske

Stadgar för Malmö Dövas Förening Svenske Dessa stadgar är antagna den 26 mars 2011 efter att ha behandlats vid föreningsmöte den 16 oktober 2010 och vid föreningens årsmöte den 26 mars 2011. Malmö Dövas Förening Svenske är ansluten till Sveriges

Läs mer

Ideella föreningen Blåshuset

Ideella föreningen Blåshuset Ideella föreningen Blåshuset Stadgar Föreningens ändamål 1 Föreningen har till ändamål att verka för att ett hus, och tillhörande mark, byggs eller köps där föreningen Linköpings Tekniska Högskolas Blåscorps

Läs mer

Stadgar. för Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017.

Stadgar. för Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017. Stadgar för Brottsofferjouren Sverige Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna 19-20 maj 2017. Förbundsstadgar Innehåll 1 Förbundet, dess namn och säte... 2 2 Förbundets ändamål...

Läs mer

tillvarata medlemsföreningarnas intressen representera medlemsföreningarna regionalt, nationellt och internationellt

tillvarata medlemsföreningarnas intressen representera medlemsföreningarna regionalt, nationellt och internationellt Stadgar för Musikcentrum Riks 1 NAMN OCH SÄTE Förbundet Musikcentrum Riks (MCR) är en ideell förening som består av musikcentrumbildningar. Det har sitt säte i Göteborg. 2 ÄNDAMÅL Musikcentrum Riks ska

Läs mer

STADGAR för Villaföreningen Solbacken

STADGAR för Villaföreningen Solbacken STADGAR för Villaföreningen Solbacken Fastställda av årsmöte 2011-03-03 1 Ändamål och verksamhetsområde 1. Villaföreningen Solbacken nedan kallad föreningen är en partipolitiskt obunden sammanslutning

Läs mer

1. Företagarna Organisation och beslutsnivåer Ändamål Medlemskap... 3

1. Företagarna Organisation och beslutsnivåer Ändamål Medlemskap... 3 Innehåll 1. Företagarna... 3 1.1 Organisation och beslutsnivåer... 3 1.2 Ändamål... 3 1.3 Medlemskap... 3 1.4 Anslutning och uteslutning av lokalförening... 3 1.5 Anslutning och uteslutning av branschförbund...4

Läs mer

Normalstadgar. för. Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar

Normalstadgar. för. Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Normalstadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Normalstadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Stadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund STADGAR för ÖSTERGÖTLANDS BÅGSKYTTEFÖRBUND Antagna av styrelsen Den 4 mars 1992 Fastställda av årsmötet Den 4 mars 1992 Godkända

Läs mer

Stadgar - Funkibator ideell förening

Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar för Funkibator ideell förening. Antagna vid årsmöte 19 mars 2013. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator ideell förening. 2 - Föreningens säte

Läs mer

för Vattenfalls Idrotts- och Fritidsförening Trollhättan (VIF-T)

för Vattenfalls Idrotts- och Fritidsförening Trollhättan (VIF-T) STADGAR för Vattenfalls Idrotts- och Fritidsförening Trollhättan (VIF-T) Ändamål 1 Vattenfalls Idrotts- och Fritidsförening Trollhättan, som bildades 1 oktober 1941, är en förening bland personal inom

Läs mer

Stadgar för Brottsofferjourernas Riksförbund

Stadgar för Brottsofferjourernas Riksförbund Stadgar för Brottsofferjourernas Riksförbund Förbundets stadgar antogs vid Riksstämman i Kiruna den 24 maj 2003. Senast reviderad vid Riksstämman i Stockholm/Sollentuna 25-26 maj 2013. Brottsofferjoure

Läs mer

NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den oktober 2006)

NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den oktober 2006) NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den 20-22 oktober 2006) 1 Lokalföreningens namn Föreningens namn är Afasiföreningen i Södertälje/Nykvarn och föreningen är ansluten till

Läs mer

1. amn Samfundets namn är Svenska Trossamfundet för Naturreligion (nedan STN)

1. amn Samfundets namn är Svenska Trossamfundet för Naturreligion (nedan STN) . 1. amn Samfundets namn är Svenska Trossamfundet för Naturreligion (nedan STN) 2. Ändamål STN skall verka för att de gamla natureligionerna bibehåller sin status i dagens samhälle. STN skall verka för

Läs mer

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS).

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). 1(6) FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). INTRESSEFÖRENINGENS NAMN OCH SÄTE 1. Den ideella intresseföreningens namn är KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS) och har sitt

Läs mer

STADGAR FÖR HIV-SVERIGE RIKSFÖRBUNDET FÖR HIVPOSITIVA

STADGAR FÖR HIV-SVERIGE RIKSFÖRBUNDET FÖR HIVPOSITIVA STADGAR FÖR HIV-SVERIGE RIKSFÖRBUNDET FÖR HIVPOSITIVA Hiv-Sverige 2013 Stadgar för Hiv-Sverige Riksförbundet för hivpositiva Antagna den 21 april 2013 Stadgarna består av 21 paragrafer Hiv-Sverige Tjurbergsgatan

Läs mer

STADGAR Sveriges Miljökommuner

STADGAR Sveriges Miljökommuner STADGAR Sveriges Miljökommuner www.fah.se STADGAR för Sveriges Miljökommuner Senast ändrade vid förbundets årsmöte den 4 maj 2018. Förbundet bildades den 24 mars 1919 av stadsläkarna. 1. Firma 1.1. Förbundets

Läs mer

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND STADGAR för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND Antaget av Småland-Blekinge Handbollförbunds årsmöte 2009-06-15 KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande

Läs mer

STADGAR för Sveriges Barn- och ungdomskörförbund UNGiKÖR (RIKS)

STADGAR för Sveriges Barn- och ungdomskörförbund UNGiKÖR (RIKS) STADGAR för Sveriges Barn- och ungdomskörförbund UNGiKÖR (RIKS) Senaste revidering gjordes vid ordinarie årsmöte den 21 oktober 2007 i Sundsvall och stadfästes vid ett extra årsmöte i Stockholm 19 januari

Läs mer

Stadgar för Gefle Ölsellskaps

Stadgar för Gefle Ölsellskaps för s En ideell förening med hemort i Gävle kommun. Organisationsnummer: 885002-2024 Styrelsen 2019 Bildad den na fastställs av årsmöte den 6e februari 2019,

Läs mer

STADGAR SKÅNSKA FÄLTRITTKLUBBEN

STADGAR SKÅNSKA FÄLTRITTKLUBBEN STADGAR SKÅNSKA FÄLTRITTKLUBBEN 1 Skånska Fältrittklubben är en ideell förening som har till ändamål att samverka med Svensk Galopp (SG) och/eller annan organisation för att anordna galopptävlingar. Föreningen

Läs mer

Stadgar för Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige

Stadgar för Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige FÖRSVARETS PERSONALTJÄNSTFÖRENING I ÖSTRA SVERIGE (FPFÖ) Stadgar för Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige Uppgift 1 Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige (FPFÖ) har till uppgift

Läs mer

STADGAR FAH Kommunerna och Miljön

STADGAR FAH Kommunerna och Miljön STADGAR FAH Kommunerna och Miljön STADGAR för Förbundet för Allmänt Hälsoskydd Kommunerna och Miljön Senast ändrade vid förbundets årsmöte den 3 april 2014. 1. Firma 1.1. Förbundets firma är Förbundet

Läs mer

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR)

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Organisationsnummer 802402 4831 Grundstadgar antagna vid årsmöte den 2 maj 1996 Ändring av stadgar antagna vid årsmöte 19 mars 2005, 25 mars 2006 Stadgar reviderade

Läs mer

Stadgar Demensförbundet Riksförbundet för demenssjukas rättigheter Antagna vid kongressen /15

Stadgar Demensförbundet Riksförbundet för demenssjukas rättigheter Antagna vid kongressen /15 Stadgar Demensförbundet Riksförbundet för demenssjukas rättigheter Antagna vid kongressen 2018-09-14/15 1 Förbundets namn Förbundets namn är Riksförbundet för demenssjukas rättigheter med arbetsnamn Demensförbundet.

Läs mer

Stadgar för föreningen Bufff Sverige (Barn och Ungdomar med Förälder/Familjemedlem i Fängelse, i häkte eller i frivårdsåtgärd)

Stadgar för föreningen Bufff Sverige (Barn och Ungdomar med Förälder/Familjemedlem i Fängelse, i häkte eller i frivårdsåtgärd) Sida 1 av 5 Stadgar för föreningen Bufff Sverige (Barn och Ungdomar med Förälder/Familjemedlem i Fängelse, i häkte eller i frivårdsåtgärd) 1 Föreningens firma Föreningen är en partipolitiskt och religiöst

Läs mer

STADGAR FÖR VÄSTERSOCKENS MOTIONSFÖRENING (aug 2014)

STADGAR FÖR VÄSTERSOCKENS MOTIONSFÖRENING (aug 2014) STADGAR FÖR VÄSTERSOCKENS MOTIONSFÖRENING (aug 2014) 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att utveckla, stödja och bedriva motionsverksamhet för alla åldrar, samt i övrigt verka

Läs mer

Skapande Broderi Stockholm

Skapande Broderi Stockholm Skapande Broderi Stockholm Antagna av årsmötet 2016-03-05, bekräftade av medlemsmötet? Allmänna bestämmelser 1 Skapande Broderi Stockholm är en ideell förening, som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer

NTF Sydost ska arbeta för att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken.

NTF Sydost ska arbeta för att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Stadgar för NTF SYDOST 2012-02-16 1 ÄNDAMÅL NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) Sydost är en fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker trafik. NTF arbetar

Läs mer

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar EN BÄTTRE VÄRLD Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgarna antogs 1957 och reviderades senast vid Svenska FN-förbundets

Läs mer

Distriktsförenings Normalstadgar

Distriktsförenings Normalstadgar Distriktsförenings Normalstadgar Datum: 2017-01-01 Förslag till Normalstadgar för Distriksföreningar inom Svenska Ridtravarförbundet Distrikt: Bildat den Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den enligt

Läs mer

Stadgar för Parent Teacher Association (PTA) vid Internationella Engelska Skolan i Järfälla (IESJ)

Stadgar för Parent Teacher Association (PTA) vid Internationella Engelska Skolan i Järfälla (IESJ) Stadgar för Parent Teacher Association (PTA) vid Internationella Engelska Skolan i Järfälla (IESJ) 1 Föreningens ändamål 2 Säte Internationella Engelska Skolan i Järfälla (IESJ) har en föräldraförening

Läs mer

Stadgar HSO Stockholms stad

Stadgar HSO Stockholms stad Stadgar HSO Stockholms stad Antagna 1994-04-25 Reviderade 1997-04-07 Reviderade 1998-04-22 Reviderade 1999-04-27 Reviderade 2001-04-24 Reviderade 2003-04-10 Reviderade 2006-04-05 Reviderade 2008-04-09

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH Antagna 2008-04- 19 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. 1.2 Symbol

Läs mer

Stadgar för Alla ska kunna bo kvar

Stadgar för Alla ska kunna bo kvar Stadgar för Alla ska kunna bo kvar 1. Firma Föreningens namn är Alla ska kunna bo kvar 2. Syfte Föreningens syfte är att sätta fokus på de sociala aspekter som finns när fastighetsägare höjer hyrorna kraftigt

Läs mer

Stadgar. Hagby Ryttarförening bildades Stadgarna fastställdes av årsmötet och reviderades av årsmötet

Stadgar. Hagby Ryttarförening bildades Stadgarna fastställdes av årsmötet och reviderades av årsmötet Stadgar Hagby Ryttarförening bildades 2003 04 15. Stadgarna fastställdes av årsmötet 2006 09 27 och reviderades av årsmötet 2013 02 23. 1. Ändamål Hagby Ryttarförening är en ideell förening med målsättningen

Läs mer

Tostan Sverige Stadgar

Tostan Sverige Stadgar Tostan Sverige Stadgar 1. Namn Föreningens namn är Tostan Sverige. 2. Ändamål Tostan Sverige är en ideell förening vars syfte är att stödja den verksamhet som moderorganisationen Tostan bedriver. 3. Verksamhet

Läs mer

Stadgar för Årsta-Runstens Sportryttare

Stadgar för Årsta-Runstens Sportryttare Stadgar för Årsta-Runstens Sportryttare 1 Ändamål Årsta-Runstens Sportryttare (ÅRS) är en ideell förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet. Föreningen skall bedriva utbildnings- och tävlingsverksamhet

Läs mer

Stadgar. HSO Stockholms stad

Stadgar. HSO Stockholms stad Stadgar Antagna 1994-04-25 Reviderade 1997-04-07 Reviderade 1998-04-22 Reviderade 1999-04-27 Reviderade 2001-04-24 Reviderade 2003-04-10 Reviderade 2006-04-05 Reviderade 2008-04-09 Reviderade 2009-04-20

Läs mer

GMIC Sweden - Inspiring Sustainability

GMIC Sweden - Inspiring Sustainability GMIC Sweden - Inspiring Sustainability Stadgar för den näringsdrivande ideella föreningen GMIC Sweden 1 Namn Föreningens namn är GMIC Sweden. 2 Ändamål och verksamhetsområde Förening är en ideell icke

Läs mer

ÄNDRING AV STADGAR. PROPOSITION Kongressen 2010

ÄNDRING AV STADGAR. PROPOSITION Kongressen 2010 ÄNDRING AV STADGAR Huvuddelen av dessa ändringar av stadgar är en konsekvensändring i och med att vi på kongressen 2009 ändrade tidsram för när vi ska hålla kongressen. Dessutom är det en ändring vad gäller

Läs mer

GÅRDSJÖBYGDENS FÖRENING

GÅRDSJÖBYGDENS FÖRENING 1 FÖRENINGENS NAMN OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är: Gårdsjöbygdens Förening. Verksamhetsområdet är Gårdsjö m.o. 2. FÖRENINGENS ORGAN Föreningens organ är ÅRSMÖTET, STYRELSEN OCH REVISORERNA.

Läs mer

Stadgar. för FBI Tullinge bildad Antagna av årsmötet och reviderade av årsmöten , , ,

Stadgar. för FBI Tullinge bildad Antagna av årsmötet och reviderade av årsmöten , , , Stadgar för FBI Tullinge bildad 1981 Antagna av årsmötet 2003-05-27 och reviderade av årsmöten 2009-06-01, 2010-05-25, 2013-06-13, 2015-05-24 Stadgar för Föreningen för Bollspel och Idrott (FBI) Tullinge

Läs mer