MÖRRUMS HEMBYGDS- och FORNMINNESFÖRENING. Fattigstugan i Elleholm strax innan rivningen Foto: Janne Charlesen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MÖRRUMS HEMBYGDS- och FORNMINNESFÖRENING. Fattigstugan i Elleholm strax innan rivningen 1965. Foto: Janne Charlesen"

Transkript

1 MÖRRUMS HEMBYGDS- och FORNMINNESFÖRENING Fattigstugan i Elleholm strax innan rivningen Foto: Janne Charlesen Program 2014

2 Kalendarium 2 27 mars Musikkväll på Stålagården kl april Arbetskväll på Stålagården kl april Vårstädning vid Rue Bro maj Mörrums skolas femteklassare besöker Stålagården 22 maj Kvällsutfärd till Lycke lasta juni Öppet hus med Loppmarknad juni Musik i Sommarkväll, Karlshamns musikkår kl Vecka 26; juni. Nässelfrossa, dag och tid se särskilt program 29 juni Utställning av veterantraktorer mm kl augusti Byavandring i södra Mörrum och Elleholm 6 september Höstmarknad på Stålagården kl september Arbetskväll på Stålagården oktober Film- och bildvisning kl november Föredrag Äppelkungen kl november Vi stöper adventsljus kl februari 2015 Årsmöte på Stålagården kl Det kan bli ändringar och tillägg i programmet! Vi ber er därför att titta på de affischer vi sätter upp i affärer och på anslagstavlor i byn Vid avgiftsbelagt arrangemang i Stålagården tas avgift ut även om man inte stannar på kaffesamkvämet.

3 3 Mörrums Hembygdsförening bildades 1949 och efter ganska kort tid bestämde man sig för att med en film dokumentera Mörrums kommun. Efter kommunreformen 1952 omfattade den Mörrums och Elleholms församlingar. Filmen är en beskrivning av hur det såg ut vid tiden för inspelningen, andra halvan av 1950-talet, men med en del blickar bakåt i tiden. Mörrum var vid den tiden på väg att omvandlas från att varit dominerat av jordbruk till ett mer industrialiserat samhälle. I slutet av 1990-talet arbetade en studiecirkel inom föreningen med att dokumentera de personer och platser som inte nämndes i filmen. Det arbetet har nu kompletterats och redigerats och uppgifterna har förts in i filmen som text. Filmen ligger på två DVD. Pris 250 kronor + porto 36 kronor. Beställ gärna genom att sätta in summan på föreningens bankgiro Kom ihåg att skriva Sockenfilmen och namn och adress. Det går också att beställa genom att kontakta kassören.

4 4 Musikkväll på Stålagården kl Torsdagen den 27 mars. Ann-Christin & Leif Turesson och Göran Johansson spelar och sjunger vårvisor. Avgift 40 kr inkl kaffe. Arbetskväll på Stålagården Torsdagen den 24 april kl träffas vi för att snygga till hembygdsgården inför sommaren. Vi städar inne, ute i trädgården och runt längor o båtsmanstorp. Kom och hjälp till å vaura å jöra hatt grannt! Föreningen bjuder på fika! Vårstädning vid Rue bro Söndagen den 27 april träffas vi kl vid Rue Bro. Traditionsenligt skall vi snygga upp vid den gamla stenvalvsbron efter vintern. Kanske kan vi få höra gök och näktergal. Bron återställdes i ursprungligt skick av Hembygdsföreningen Ta med lämpligt redskap och glöm inte fikakorgen och ev. något att grilla.

5 Kvällsutflykt till Lycke lasta 5 Torsdagen den 22 maj kl 18 samlas vi vid Stålagården för att samåka till Lycke lasta vid Öllesjön. Här finns en riktig gammeldags dansbana bevarad. Sevärda är också de restaurerade slåtterängarna vid Öllesjön. Lycke lasta ligger norr om Hällaryd. Glöm inte fikakorgen. Avgift 20 kr. Öppet hus med utställning och loppmarknad Söndagen den 1 juni mellan är Stålagården öppen för visning av samlingarna. En utställning av korgar finns också att se. Det blir också loppmarknad och kaffeservering. Musik i sommarkväll Tisdagen den 17 juni kl 19 ger Karlshamns musikkår traditionsenligt konsert på Stålagården. Kaffeservering Nässelfrossa Vecka 26; juni. Mörrums hembygdsförening medverkar med två föredrag på Stålagården om dialektord och talesätt från Mörrumstrakten. Dag, tid och kostnad, se särskilt program för Nässelfrossa.

6 Gripande brev till fattigvården 6 Inledningen till brevet i vilket Maria ber om ekonomisk hjälp till sin överlevnad. Ett nödrop som troligen förblev obesvarat. Brevet är daterat den 29 februari Skrämmande i all sin enkelhet och nakna realism, är ett brev daterat i februari 1916 och adresserat till kommunalnämndsordföranden i Elleholm, och tillika den man som ansvarade för socknens fattigkassa. Brevskrivaren, en åttioårig kvinna, tar nu för första gången i sitt liv kontakt med fattigvården: "Var så innerligt snäll och uppfyll min begäran jag är i så stort behov om att få lite utav fattigkassan jag har aldrig bedit om något förr men nu är jag så värkbruten jag kan inte gå, jag har inte varit ute under bar himmel på 13 veckor".

7 7 Så inleder Maria Svensson ( ) eller namnet Maria Tomasson som hennes brev är undertecknat med. Ett brev skrivet med stor och tydlig stil, där och ber om lite pengar till mat och till att betala den ved som hon köpt på avbetalning. Vintern 1916 var sträng och: "jag har köpt en famn ved som kostade 14 kronor och jag hade intet att betala den med jag hade 4 kr. Som jag skulle haft till mat men de fingo jag lämna i handpengar annars hade jag inte fått veden". Av dessa rader framgår tydligt att de fyra kronor hon skulle använda till att köpa mat i stället gått till avbetalning på en famn ved. I valet mellan att svälta eller att frysa så valde Maria Thomasson att svälta. Hennes värkbrutna kropp behövde värme bättre än mat så därför tvingades hon offra sina sista kronor till den bonde som sålde veden. Tog studenten Den brevskrivande kvinnan föds som Maria Samuelsdotter i Ämneboda, Asarums socken den 23 april Hennes föräldrar var Samuel Eriksson ( ) Söregårds Backstuga i Almundsryds socken och Agnes Håkansdotter ( ) Pigeboda (dagens Pieboda) i Asarums socken. År 1852 flyttar Maria Samuelsdotter från föräldrahemmet till Askaremåla och en tjänst som piga i Tockarp. De närmaste åren tog hon tjänst som piga i bland annat Långehall och Åryd innan hon i oktober 1857 flyttar till torparen och änklingen Thomas Svensson på Elleholm nummer 13. Bondsonen Thomas Svensson föds den 17 juni 1823 i Stilleryd. Efter faderns död 1843 stannar sonen Thomas kvar på gården som han så småningom övertar. Några år efter faderns död städslar han pigan Karna Jonasdotter från Elleholm.

8 Husbonden och pigan blir så småningom ett par och efter giftermålet lämnar Thomas fädernegården och flyttar med hustru och deras nyfödde son Sven Johan till Dala där fadern får en tjänst som dräng. Efter några år flyttar paret ånyo, den här gången till Stilleryd, för att senare slå sig ner på nummer 179 i Karlshamn. Thomas skriver sig nu som arbetskarl. 8 Sedan familjen bosatt sig i Karlshamn fick Thomas anställning som timmerman, troligen på stadens skeppsvarv. När paret några år senare lämnar Karlshamn står Thomas nämligen antecknad i kyrkobokföringen som varvstimmerman. Främsta anledningen till att han med sin familj flyttar från Karlshamn är att han avskedats från arbetet som varvstimmerman. Mycket talar för att han avskedats från varvet sedan han 1852 dömts för snatteri. I augusti 1853 föds Thomas och Karnas andra barn, en pojke som vid dopet får namnet Carl August. Som vuxen kom han att bosätta sig i Vinslövs församling i Skåne. Tre år efter sonens födelse dör Thomas hustru Karna Jonasdotter. Kvar blir Thomas, nu ensam med sina två små söner. Han upptäcker snart att där behövs en kvinna till att sköta hemmet och ta hand om de två barnen. Pigan som han anställer är den 13 år yngre Maria Samuelsdotter som nu flyttar från föräldrahemmet i Askaremåla till torpet i Elleholm. För Maria blev tiden som anställd piga ganska kortvarig för två månader efter ankomsten till Elleholm dagen före nyårsaftonen 1857 gifter sig Thomas Svensson och Maria Samuelsdotter. För nyfikna bybor blev det till att räkna på fingrarna för knappt sex månader efter bröllopet föder Maria parets första barn, en pojke som döps till Theodor.

9 9 Ihjälsparkad För Maria och hennes man Thomas börjar nu olyckorna komma slag i slag. Mindre än ett halvår efter att sonen Theodor föddes råkar äldste sonen, Sven Johan, ut för en olycka och skadas så svårt att han omedelbart avlider. Enligt en anteckning i kyrkoboken blev pojken ihjälslagen af en häst. Olyckan inträffade den 30 november 1858, mindre än två veckor innan pojken skulle fylla 12 år. Några år efter olyckan lämnar paret lämnar Elleholm och flyttar till ett mindre torp i Mörrums socken. Här föds parets andra barn, även detta en pojke som får namnet Sven Adolf. Tidigt visade det sig att pojken var ovanligt begåvad och tack vare stora uppoffringar från föräldrarna fick sonen läsa vidare och avlade, 19 år gammal, studentexamen. Något som vid den här tiden var mycket ovanligt för en fattig torparpojke. Glädjen över pojkens studieresultat och fina examen blev inte långvarig. Pojken var redan märkt av lungsot och bara några veckor efter examen fick Maria och hennes man Thomas Svensson ( ) följa sin son till graven. Men katastroferna är inte över. Den 21 mars 1874 skrivs Theodor in vid Karlshamns sjömanshus och samma dag mönstrar han ut som jungman på slupen Martinus. Fraktfartyget var destinerat till Köpenhamn men Theodors tid ombord i Martinus blev kortvarig. Mindre än två månader senare mönstrar han av i Karlshamn och enligt sjömanshusets noteringar så sker avmönstringen på grund av sjukdom. Året därpå, den 18 februari 1875, gör Theodor ett nytt försök då han mönstrar ombord i ångfartyget Karlshamn på resa till Reval. Än en gång blir tiden som sjöman kortvarig och när ångaren åter angör Karlshamn i juni månad 1875 noterar ombudsmannen

10 vid stadens sjömanshus att Theodor Thomasson är avmönstrad för sjukdom. Vilken sjukdom som vi två tillfällen tvingat Theodor av lämna sjömansyrket är inte antecknat i rullorna. Theodor återvänder nu till föräldrahemmet i Mörrum men mindre än ett år efter hemkomsten är han död. I församlingens död- och begravningsbok har prästen kortfattat antecknat att Theodor Thomasson omkommit genom drunkning, endast 17 år gammal. 10 Maria och Thomas Svensson lämnar nu Mörrum och flyttar tillbaka till Elleholm där de bosätter sig på nummer 19. Tio år har gått sedan den studiebegåvade Sven Adolf ryckts bort och nu är det fadern Thomas Svenssons tur. Efter en kort tids sjukdom avlider han i kräftan, dåtidens benämning på cancer. Laxförsäljningen blev nu Marias enda försörjningsmöjlighet. Fiskförsäljare Sonen Carl August var sedan länge utflugen och bosatt Vinslöv. Maria Samuelsdotter eller Thomasson som hon också kallades, är nu änka och har att ensam klara sin försörjning. Sin huvudsakliga inkomstkälla fick hon av sin fiskförsäljning, med specialinriktning på lax och hon fick därför aldrig heta något annat än "Laxa-Marian". På sin tid talades det allmänt om Marias många och långa vandringar med sin laxakärra. Försäljningsturer som många gånger sträckte sig ända ner till Trolle-Ljungby. Hela vägen gick hon till fots och drog sin fullastade kärra efter sig. Så länge hon orkade drog hon ut på vägarna med sin kärra fullastad med lax. En fisk som vid den här tiden fångades i stora mängder både i Mörrumsån och i havet utanför åmynningen i Elleholm. Maria fiskade inte själv utan köpte

11 fisken av de bönder i socknen som ägde rätten till laxfisket i ån och ute i havet. Under dessa år lyckades hon också spara lite pengar. Något som hon också berättar om i sitt brev: "Jag hade lite på banken men det har jag tagit upp av. Jag trodde att jag skulle fått haft det till min begravning, ty mina släktingar äro fattiga de hava intet och hjälpa mig med så att de skulle slippa och bedja kommunen om något då". 11 Värkbruten Säkerligen tvekade hon länge innan hon skrev detta brev. Att behöva vända sig till fattigvården och be om hjälp var för de allra flesta något så förnedrande att man hellre frös och svalt än bad om hjälp. Lagen om allmän folkpension tillkom redan 1913 men den här utslitna kvinnan hade tydligen aldrig fått del av denna rättighet: "Folket här omkring trodde jag kunde få lite pennition, men jag har inte hört av något". Den hjälpsökande gamla kvinnan antyder också att om hon inte var berättigad till någon folkpension så kanske hon kunde få del av fattigmedel som samlats in i socknen med hjälp av bland annat kyrkans fattigbössa. I brevet skriver hon: "Jag har inte fått något utav det de hava offrat eller sjängt till Elleholms fattiga", varpå hon fortsätter "I nästa månad fyller jag 80 år. Jag har arbetat hårt till dess jag var 70 jag har varit liggande i många vintrar av värk". Maria berättar också att hon på grund av sin utslitna och värkbrutna kropp, har svårt at klara sig själv men "att Johanna Persson har varit o sett om mig i vinter". Då Maria Thomasson var helt utan pengar hade hon inte råd att köpa något frimärke till sitt brev utan har tydligen bett någon bekant att göra tjänst som "brevbärare". Troligen är det därför som brevet är adresserat enbart med orden "Ordförande Nils Persson Elleholm".

12 12 Eftersom brevet tydligen skulle överlämnas personligen så behövdes ingen närmare adress. Alla i byn viste vem som avsågs med titeln ordförande och alla kände Nils Persson och viste att det var han som i mångt och mycket ansvarade för sockenbornas väl och ve. Inga kommunala beslut fattades utan att ordföranden på ett eller annat sätt varit delaktig. Brevet till fattigvårdsstyrelsens ordförande var ofrankerat och har troligen överlämnats personligen till Nils Persson Mannen som Marias brev var adresserat till och som fått den pampiga titeln Ordföranden var laxhandlaren Nils Persson. En man som i många år styrde och ställde som något av en kung i den lilla socknen. Ett styre som förvisso var både på gott och ont. Kanske mest på ont, i varje fall då det handlade om svaga och utsatta sockenbor som exempelvis Maria Thomasson. Vem vet, kanske Maria under sin tid som kringvandrande fiskförsäljare också brukade köpa lax av den man som hon så vördsamt kallade för "Ordförande" och som hon nu bad om pengar till lite mat?

13 13 Tro nu bara inte att "ordföranden" i Elleholm var okänsligare än många andra på liknande poster och i andra socknar. Då som nu skulle fattigvården belasta socknens utgiftskonto så lite som möjligt och kunde man på något sätt säga nej till en bön om hjälp så gjorde man det även om den hjälpsökandes svåra situation helt säkert skulle förvärras än mer. En socken som Elleholm förfogade knappast över någon överdrivet stor budget så det gällde att spara och till de områden som var lättast att skära ner på var nog tyvärr fattigvården. En sådan åtgärd skulle ändå bara drabba de svagaste i samhället och bedömdes därför som politiskt ofarlig. Ingen hjälp Brevet från Maria till "Bäste Ordföranden" återfanns många år senare i Nils Perssons privata handlingar och inget tyder på att Marias bön om hjälp någonsin kom till fattigvårdens kännedom. Marias brev kom aldrig längre än till Nils Perssons privata arkiv. Frågan är om brevskriverskan över huvudtaget fick något svar på sin begäran om hjälp. Kanske ansåg ordföranden att han själv kunde avgöra Marias hjälpbehov och att det därför var onödigt att blanda in fattigvårdsstyrelsen. Vid en genomgång av socknens olika protokoll, och som nu finns bevarade i Karlshamns kommunarkiv, har det inte gått att finna några som helt noteringar om att Marias brev varit uppe till behandling. Mycket talar således för att Nils Persson helt enkelt behållit brevet från Maria utan att sedan föra frågan vidare till någon av de nämnder som skulle kunnat hjälpa henne.

14 När brevet återfanns på 1960-talet var det fortfarande igenklistrat, något som dock inte behöver innebära att Nils Persson inte tagit del av innehållet. Men visst; tanken svindlar. Kan det vara så att "ordföranden" helt enkelt struntade i att läsa brevet från Maria och därför lät det förbli oöppnat? Låt oss hoppas att det inte var på det viset. Låt oss i stället tro att Maria låtit bli att klistra igen sitt brev eftersom det ändå inte skulle sändas med posten. Brevet, som hon skickade med bud, var därför onödigt att försegla. När brevet sedan under många år förvarats i ett oeldat och fuktigt rum kan kuvertflikarna ha klibbat samman så att det såg oöppnat ut när det återfanns, nästan femtio år efter att det skrevs. 14 Huruvida Maria Thomasson fick något svar på sin bön om hjälp, vet vi inte med säkerhet. Det troliga är nog att "ordföranden" förhållit sig kallsinnig till Marias begäran. I varje fall den gången. Det finns i varje fall inga bevarade protokoll som talar om motsatsen. Maria lyckas på något sätt klara sig över både den svåra vintern 1916 och ytterligare många vintrar. Trots att Maria i sitt brev skriver: "jag tror att jag snart får nedlägga min hydda", skulle det dröja till 1925 innan hon fick sluta sitt strävsamma liv. En kvinna som fått sin beskärda del av livets hårda och brutala verklighet. JANNE CHARLESEN

15 15 Den enda kända bilden av Maria Thomsan Svensson är detta något oskarpa fotografi som tillhört Astrid Sjöholm på Elleholm, dotter till ordföranden Nils Persson. Under den aktuella tidsperioden har ingen Maria Thomasson gått att återfinna bland de boende i Elleholms socken. Däremot en Maria Svensson som i allt stämmer överens med brevskrivarens levnadsöde. En Maria Svensson som bland byborna allmänt gick under namnet Thomasson eller Thomsan efter hennes man Thomas Svensson. Maria och Thomas gemensamma barn bar alla efternamnet Thomasson på samma sätt som barnen i mannens första äktenskap. Så för de flesta byborna var det naturligt att också hustrun Maria var en Thomasson. Det råder därför knappast någon tvekan om att brevets Maria Thomasson också är verklighetens Maria Svensson, även kallad Laxa Maria. När Maria dör i augusti 1925 vid 89 års ålder anmärker prästen i dödboken, "senior ecclesie", församlingens äldsta.

16 I det här huset på västra Elleholm bodde Thomsan fram till 1921 då hon flyttade till Elleholms fattigstuga. Fattigstugan i Elleholm. Bild från söder strax innan rivningen Foto: Janne Charlesen

17 Utställning av veterantraktorer mm 17 Söndagen den 29 juni mellan 13 och 16 blir det visning av gamla traktorer men kanske också visning hur man gör gammeldags höhässjor. En korgmakare visar hur man gör korgar och för barnen blir det möjlighet till ponnyridning. Naturligtvis är också Stålagården öppen för visning av gården och dess samlingar. Servering av grillad korv och kaffe med bröd. Byavandring i Södra Mörrum och Elleholm Söndagen den 17 augusti blir det byavandring i Södra Mörrum och i Elleholm. Mellan byarna och det vi skall titta på åker vi i balvagn efter traktor. Traktorn utgår IFÖ:s parkering kl 9.30 där bilar kan parkeras. Vi beräknar vara tillbaka på IFÖ:s parkering ca Egen fika medtages. Avgift 40 kr Höstmarknad på Stålagården Lördagen den 6 september kl Försäljning av grönsaker och hantverksprodukter från trakten, loppmarknad, kaffeservering och visning av samlingarna. Ta med vänner och bekanta till denna gemytliga marknadsdag

18 Arbetskväll på Stålagården 18 Torsdagen den 25 september kl 17 träffas vi för att snygga till hembygdsgården efter sommarens verksamhet. Vi städar inne, ute i trädgården och runt längor och båtsmanstorp. Föreningen bjuder på fika! Film och bildvisning Torsdagen den 16 oktober kl i Stålagården visas gamla filmer och bilder från Mörrum. Avgift 40 kr inkl kaffe Föredrag Äppelkungen Torsdagen den 13 november kl kommer naturfotograf Lars-Olof Hallberg och berättar i ord och bild om gammeldags ängsfruktodling vid sjön Åsnen, ett stycke odlingslandskap på väg att försvinna Avgift 40 kr inkl kaffe Vi stöper adventsljus Lördagen den 22 november mellan kl. 9 och 13 kan vi stöpa våra adventsljus. Servering av kaffe, glögg o pepparkakor. Begränsat antal deltagare. Föranmälan till Rune Svensson tel senast 15 november. Deltagaravgift till självkostnadspris.

19 Trivselpromenad 19 Torsdagar kl 9.30 samlas intresserade på Stålagården för gemensam trivselpromenad. Efteråt enkelt kaffesamkväm. Välkommen till damernas syförening Syföreningen träffas första torsdagen i varje månad kl Plats finns för alla som tycker om att handarbeta och umgås under trivsamma former. Intresserad? Ta då kontakt med Maj-Britt Olsson, eller någon i styrelsen. Hembygdsföreningens årsmöte 2015 Torsdagen den 12 februari 2015 kl håller föreningen sitt årsmöte i Stålagården. Årsmötesförhandlingar, föreningen bjuder på kaffe. ************************************************************************ Medlemsavgift 2014 Avgiften är 100 kronor per person beloppet sätta in på föreningens bankgiro Glöm inte ange vilka personer inbetalningen gäller och skriv fullständig adress, tack! Om du hellre vill betala direkt till kassören går det också bra. Han finns som regel på plats vid de tillfällen vi har aktiviteter på Stålagården. Har du redan betalat medlemsavgiften för 2014, kan du bortse från den bifogade inbetalningsavin.

20 20 Hembygdsföreningen styrelse 2014 Ordinarie ledamöter: Suppleanter: Ordf.: Leif Gustafsson Kaj Johansson V. ordf. Lennart Nilsson Marie Bengtsson Kassör Rune Svensson Åke Bengtsson Sekr Lars Jeppsson Lena Brorsson Johnny Lennartsson Ronny Börjesson V.sekr. Inger Nilsson Mats Jeppsson Roy Johansson Mats Persson Bess Widenberg Stellan Magnesjö Lars-Erik Ivarsson Revisorer: Hans Bertil Jönsson Jan-Erik Lindsten Suppleanter: Evy Persson Jan-Anders Andersson Valberedning: saknas Föreningens hemsida: eller

Gripande brev till fattigvården

Gripande brev till fattigvården Gripande brev till fattigvården Inledningen till brevet i vilket Maria ber om ekonomisk hjälp till sin överlevnad. Ett nödrop som troligen förblev obesvarat. Brevet är daterat den 29 februari 1916. Skrämmande

Läs mer

MÖRRUMS HEMBYGDS- och FORNMINNESFÖRENING. Den gamla bron över Mörrumsån vid Åkroken mot söder. Vykort från 1913

MÖRRUMS HEMBYGDS- och FORNMINNESFÖRENING. Den gamla bron över Mörrumsån vid Åkroken mot söder. Vykort från 1913 MÖRRUMS HEMBYGDS- och FORNMINNESFÖRENING Den gamla bron över Mörrumsån vid Åkroken mot söder. Vykort från 1913 Program 2012 2 Kalendarium 15 mars Journalisten och musikern Bertil Sandström berättar om

Läs mer

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson Hildur Elisabeth Nilsson föddes i nr. 2 Gamla Köpstad i Träslövs församling fredagen den 30 april 1909. Hon var det näst yngsta av 6 syskon. Fyra bröder och två systrar. En av bröderna, Oskar Gottfrid

Läs mer

På klockans dörr finns denna vers eller tänkespråk:

På klockans dörr finns denna vers eller tänkespråk: Gallerydaklockan 2015 fick föreningen som gåva ett golvur, ett sådant som ibland kallas Gallerydaklocka, eftersom åtminstone urverken tillverkades av någon av urmakarna i Galleryda. En sådan klocka har

Läs mer

KORPARYDET Torp under Moboda, FoF

KORPARYDET Torp under Moboda, FoF KORPARYDET Torp under Moboda, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20170910. Korparydet, norra under Moboda Låg 850 meter söder om Björkelund, 1500 meter väster om Fägerhult.

Läs mer

ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF

ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Ulfsmoen under Ulfsnäs Torpet låg vid Haboarpsviken 200 meter in på Ulfsnäs mark. Torpet benämns

Läs mer

född 7/4 1737 i Västra Werlinge Gift 1770-03-04 i Bodarp med Pernilla Mårtensdotter Bor som änka på Reng 3 hos sonen

född 7/4 1737 i Västra Werlinge Gift 1770-03-04 i Bodarp med Pernilla Mårtensdotter Bor som änka på Reng 3 hos sonen Hans Andersson Pernilla Mårtensdotter Född 1736 född 7/4 1737 i Västra Werlinge Gift 1770-03-04 i Bodarp med Pernilla Mårtensdotter Bor som änka på Reng 3 hos sonen Begr 25/11 1791 i Reng (55 år) Död 10/2

Läs mer

Svege Bengtsa. Torp nr 305. Foto från Foto från tidigt 1900 tal.

Svege Bengtsa. Torp nr 305. Foto från Foto från tidigt 1900 tal. Svege Bengtsa. Torp nr 305 Foto från 2010. Foto från tidigt 1900 tal. 1 Torpet Svege Bengtsa var från början en backstuga utan namn som har tillhört Håkankila Skattegård. Torpets historia börjar egentligen

Läs mer

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2 Finjasjöns strand vid Skyrup Nära naturen vid ås & sjö www.matterodsbyalag.se Byabladet 2014 Nr 2 Aktiviteter 2014 12 maj Trivselkväll vid Agdas stuga kl 18,00. Vårstädning av stugan och i trädgården.

Läs mer

SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF

SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Slåfällan under Ulfsnäs Torpet låg 400 meter söder om Ulfsnäs, vid sjön Rusken. Byggdes 1815

Läs mer

Erik Martin Douhan

Erik Martin Douhan Erik Martin 1866-05-21 1918-09-05 Brita Cajsa Andersdotter 1827-1833 Jan 1813-1876 Maria Kristina Hermansson 1861-1924 Erik Martin 1866-1918 Nils Herman 1885-1965 Maria Katarina 1889-1918 Erik Johan 1890-1961

Läs mer

Fyra systrar och en halvsyster

Fyra systrar och en halvsyster 1 Fyra systrar och en halvsyster Under åren 1842-1856 föder Anna Greta Persdotter vid Wågagård i Rogslösa 5 döttrar. De fyra första har samma far Johannes Nilsson som dör endast 45 år gammal 1854. Anna

Läs mer

I dödsböckerna står det 1790: 1790 Elin Johansdotter på Dammen, en gift hustru död den 8 maj av bröstfeber, begravdes den 16 ejusdem. 41 år gammal.

I dödsböckerna står det 1790: 1790 Elin Johansdotter på Dammen, en gift hustru död den 8 maj av bröstfeber, begravdes den 16 ejusdem. 41 år gammal. Torpet Dammen Torpskylt finns: Koordinater: N / Ö. Ligger på fastighet: Torpet Dammen ligger under Ramsås. Det finns med redan 1757, det första året som prästerna i Bredaryds församling började att skriva

Läs mer

trädgårdskulla vid Vendelsö.

trädgårdskulla vid Vendelsö. Gagnefkullan som var trädgårdskulla vid Vendelsö. Denna artikel var införd i Haninge Hembygdsgilles tidning Glimtar hösten 2009. Den är skriven av Vendelsökännaren och hembygdsforskaren Henry Hall. Anna

Läs mer

RUTE HEMBYGDSFÖRENING

RUTE HEMBYGDSFÖRENING RUTE HEMBYGDSFÖRENING Program för vintern, våren och sommaren 2013 Torsdag 14 februari 2013 kl: 19.00 Trivselkväll i Rute Folkets Hus med Calle Brobäck som visar historiska bilder från norra Gotland. En

Läs mer

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar!

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Medlemsblad Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Till vår förenings 21:a årsmöte, den 12:e mars, hade 75 medlemmar infunnit sig. Efter årsmötesförhandlingarna höll vår inbjudne föreläsare, Gunnar Henningsson,

Läs mer

Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015

Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015 Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015 Må nu icke Talmannen och hans Karlar ångra sitt beslut att Eder dubba till Skogskarlar. Bevisa för Karlarna att de fattat rätt beslut genom att under kommande årsrunda

Läs mer

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik.

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik. I mitt föräldrahem stod en kista målad av okänd målare (finns en likadan från Berg) som jag visste att mor hade haft med sig från sitt barndomshem i Nykulla. För några år sedan forskade jag på kistan och

Läs mer

Tidig historia, Dalby 26 Enskiftet 1810

Tidig historia, Dalby 26 Enskiftet 1810 Dalby 26:9 Här kommer historien om gården Dalby 26:9. Gården låg i de södra utkanterna av Dalby församling och hade en storlek av knappt 20 tunnland. Mer om detta nedan. Tidig historia, Dalby 26 Före enskiftet

Läs mer

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13 Hinduism/Buddism Geografiskt läge Hinduism Buddism Här finns det två bilder. De visar i vilka länder flest procent av befolkningen är hinduer, respektive buddhister. På bilderna kan man se bilden så bor

Läs mer

NYNÄS Backstuga under Moboda, FoF

NYNÄS Backstuga under Moboda, FoF NYNÄS Backstuga under Moboda, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Nyanäs under Moboda Torpet låg på Norra Mobodas mark, längst bort i norra delen av Moboda, på

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Olga Olsson står det på den lilla stenplattan som ligger nedsänkti gräsmattan bland de andra fattiggravarna.

Olga Olsson står det på den lilla stenplattan som ligger nedsänkti gräsmattan bland de andra fattiggravarna. Olga Linnéa Olsson Yrke: hushållerska Gravplats 2084 140, Landskrona kyrkogård, Gravkvarter 84 Född: 1 augusti 1906 Död: 13 november 1935 Begravning och gravsättning: 17 nov. 1935 som ligger nedsänkt i

Läs mer

Tollesbyn 1:10. Johannes

Tollesbyn 1:10. Johannes Tollesbyn 1:10 Johannes Andreasson 1883-1916 Johannes Andreasson från Vårvik köpte 1881, tillsammans med brodern Nils Fredrik, Tollesbyn 1:2. Johannes flyttade samtidigt från Vårvik till Ånimskog och Tollesbyn.

Läs mer

Medlemsblad. Bästa medlemmar! Nr 2 Årg. 26 (2017) Så har våren ännu en gång gjort sitt intåg och klockan skruvats fram för ljusare kvällar!

Medlemsblad. Bästa medlemmar! Nr 2 Årg. 26 (2017) Så har våren ännu en gång gjort sitt intåg och klockan skruvats fram för ljusare kvällar! Medlemsblad Nr 2 Årg. 26 (2017) Bästa medlemmar! Så har våren ännu en gång gjort sitt intåg och klockan skruvats fram för ljusare kvällar! Vinter och mörker håller oss mest inomhus, men nu kryper vi så

Läs mer

Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16

Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16 Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16 David Rickard Arne Sjöstedt 1916 2006 Eugenia Josefina Liljeberg 1876 1938 Ulrika Josefina Söderström 1850-1889 Per Johan Liljeberg 1844-1921 Margreta Carlsdotter

Läs mer

Maria Matilda Henrikssons tragiska liv

Maria Matilda Henrikssons tragiska liv Maria Matilda Henrikssons tragiska liv En 7,5 poängs uppsats i kursen Släktforskning en introduktion vid Mittuniversitetet Torgny Henriksson Torgny Henriksson 2 Innehåll Uppsatsen, s. 3 Bilagor: Ansedel,

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

FRÄMJAR NYTT. Nr 2 2015 Jursla-Åby

FRÄMJAR NYTT. Nr 2 2015 Jursla-Åby FRÄMJAR NYTT Hej främjare, Härligt, nu är det dags igen för oss alla att komma ut i naturen. Svamp och bär är alltid roligt att plocka. Augusti började bra med svamp/bär men sedan blev det lite torrt.

Läs mer

Märta Lisa min farmor, en utfattig kvinnas liv

Märta Lisa min farmor, en utfattig kvinnas liv Märta Lisa min farmor, en utfattig kvinnas liv 22 januari 2014 Berättelse evaedberg av Eva Persson-Huber Reparerat vackert Svedjetorp Min farmor hette Märta Lisa Hanning. Hon hade en äldre och en yngre

Läs mer

Personakt. Upprättad av Christer Gustavii. Annummer: Förnamn: Efternamn: Föräldrar. Annr: Förnamn: Efternamn: Annr: Förnamn: Efternamn:

Personakt. Upprättad av Christer Gustavii. Annummer: Förnamn: Efternamn: Föräldrar. Annr: Förnamn: Efternamn: Annr: Förnamn: Efternamn: Utskriftsdatum: 2010-01-24 Personakt Upprättad av Christer Gustavii Foto Annummer: Förnamn: Efternamn: 376 Lars Andersson Födelsedatum: Födelseplats: 1735(?) Dödsdatum: Januari(?) 1791 Yrke: Bonde Dödsplats:

Läs mer

Protokoll fört vid Årsmöte den 11 april 2012 med Oskars Hembygdsförening kl 18.00 i Oskars församlingshem

Protokoll fört vid Årsmöte den 11 april 2012 med Oskars Hembygdsförening kl 18.00 i Oskars församlingshem Ärende 1. Mötets öppnande. Frågan om mötet utlysning. Mötet öppnades. Mötet hade utlysts enligt stadgarna. Dagordningen delades ut till deltagarna. 2. Val av ordförande för mötet. Till ordförande för mötet

Läs mer

Johan Frans Lundell 1840-10-05 1924-12-08

Johan Frans Lundell 1840-10-05 1924-12-08 Johan Frans Lundell 1840-10-05 1924-12-08 Svea Linnéa Kraft 1909 1953 Johanna Charlotta Lundell 1876 1931 Johanna Nylin 1839-1920 Johan Frans Lundell 1840-1924 Anna Stina Hollsten 1807 1843 Anders Jansson

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Medlemsbrev våren 2017

Medlemsbrev våren 2017 Medlemsbrev våren 2017 Föreningen Backamo Vänner kallelse till årsmöte 29 april Alla är hjärtligt välkomna till årsmötet, ingen föranmälan. Årsmöte 29 april Vi samlas i matsalen, byggnad 40. Programmet

Läs mer

Åke Gösta Fredricsson ( )

Åke Gösta Fredricsson ( ) Åke Gösta Fredricsson (1877-1950) Åke Gösta Fredricsson Åke Gösta Fredricsson föddes 1877 på Grillby gård och dog i Enköping 1950, 73 år gammal. Åkes far hette Gottfrid Fredricssons och var Jan Fredrics

Läs mer

Systrarna på torpet Kajsalyckan

Systrarna på torpet Kajsalyckan Systrarna på torpet Kajsalyckan Av Eva Johansson Kajsa Johansdotter har gett namn åt torpet Kajsalyckan i Östergöl. Torpet Kajsalyckan i Östergöl i Älmeboda socken har fått sitt namn efter Kajsa Johansdotter.

Läs mer

MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF

MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Muggebo under Ulfsnäs Muggebo var en backstuga byggd 1840, den låg vid södra delen av Ulfsnäs,

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Personakt. Upprättad av Christer Gustavii. Annummer: Förnamn: Efternamn: 20 december, 1838 Gressella, Hanhals, Hallands län Yrke: Föräldrar

Personakt. Upprättad av Christer Gustavii. Annummer: Förnamn: Efternamn: 20 december, 1838 Gressella, Hanhals, Hallands län Yrke: Föräldrar Utskriftsdatum: 2010-01-22 Personakt Upprättad av Christer Gustavii Foto Annummer: Förnamn: Efternamn: 88 Anders Andersson Födelsedatum: Födelseplats: 29 september, 1788 Dödsdatum: Dödsplats: 20 december,

Läs mer

Strädelängan. 1700-talet

Strädelängan. 1700-talet Strädelängan. 1700-talet 1700-talet. Ur scouternas redogörelse till Scoutförbundet 1952: Kommunen har ställt en gammal 1700-talsstuga till disposition som scoutlokal och detta hus har både praktiskt och

Läs mer

FIDEIKOMMISS I SKÄRVET. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta fideikommiss

FIDEIKOMMISS I SKÄRVET. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta fideikommiss Följande artikel är en direkt avskrift från Kalmar Läns Tidning lördagen den 28 april 1951 Artikeln kommer från Lars Lennartsson, sonson till Ingeborg Petersson. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta

Läs mer

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor Orgelbyggaren av Robert Åsbackas är en av de första återberättade finlandssvenska böckerna. Bosse Hellsten har återberättat romanen som kom ut år 2008. Orgelbyggaren handlar om Johannes Thomasson, en äldre

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

MÖRRUMS HEMBYGDS- och FORNMINNESFÖRENING

MÖRRUMS HEMBYGDS- och FORNMINNESFÖRENING MÖRRUMS HEMBYGDS- och FORNMINNESFÖRENING I bakgrunden Magleholmar och en galeas för ankar. Mitt i bilden sticker en av bryggorna i Pukavik ut. Vykort postat 1933. Program 2013 Kalendarium 2 4 april Intryck

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

TällbergsNytt mars 2019

TällbergsNytt mars 2019 TällbergsNytt mars 2019 1 Musik i Bystugan Torsdag 21/2 var det Musikcafé i Bystugan med Oskar Bond och Emma Forsberg, två professionella musiker från Plintsberg respektive Tällberg. De underhöll med låtar,

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Den som sist bodde permanent i huset var Elisabeth Olsson, kallad Lisen, som dog 1959 genom en olyckshändelse.

Den som sist bodde permanent i huset var Elisabeth Olsson, kallad Lisen, som dog 1959 genom en olyckshändelse. Kyrkvreten, Fors 2:2 Kyrkvreten 1968. Foto Henry Hall. Torpet Kyrkvreten låg knappt hundra meter norr om den stora industribyggnaden på östra sidan av gamla landsvägen genom Fors By. Kyrkvreten tillhörde

Läs mer

Daniel Jönsson Broman och hustru Karin Olofsdotter. År 1679 uppges de vara utfattiga.

Daniel Jönsson Broman och hustru Karin Olofsdotter. År 1679 uppges de vara utfattiga. Ängstugan nr 512 Rotegårdar var Bro, Långudden, Oppeby och Jursta i Ludgo 1678-1705 Daniel Jönsson Broman och hustru Karin Olofsdotter. År 1679 uppges de vara utfattiga. 1700 Mantalslängden uppger soldat

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

livsstil 48 hästfocus #4 2014 www.hastfocus.se Där tiden står still

livsstil 48 hästfocus #4 2014 www.hastfocus.se Där tiden står still 48 hästfocus #4 2014 Med gripande och vackra bilder vill fotografen Lars-Olof Hallberg föra vidare ett kultur-arv som håller på att dö ut. Sedan slutet på 80-talet har han besökt ett 30-tal gårdar som

Läs mer

Jag kan vad jag har fått lära!

Jag kan vad jag har fått lära! Jag kan vad jag har fått lära! (Saga från Danmark) Det var en gång en man och kvinna som hade tre döttrar. Döttrarna var alla tre gifta med troll som bodde under marken. En dag tänkte mannen att han skulle

Läs mer

Sundmanshagen, Värlingsö

Sundmanshagen, Värlingsö Sundmanshagen, Värlingsö Författare: Anita Åström 2010. De flesta som forskar i gamla arkiv kommer inte längre än till 1500-talet men på Riksarkivet i Stockholm nämns Värlingsö redan från mitten av 1300-talet.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Tovrida By byalag verksamhetsåret 2015.

Verksamhetsberättelse för Tovrida By byalag verksamhetsåret 2015. Verksamhetsberättelse för Tovrida By byalag verksamhetsåret 2015. Styrelsen för Tovrida By byalag får härmed lämna följande redogörelse för verksamhetsåret 2015. Det åttonde verksamhetsåret för byalaget

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

Midsommar i Matteröd. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se Byabladet 2015 Nr 1

Midsommar i Matteröd. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se Byabladet 2015 Nr 1 www.matterodsbyalag.se Byabladet Aktiviteter : 4 maj kl 18,00. Trivselkväll vid Agdas stuga Tillsammans hjälps vi åt att städa i och runt stugan. Medtag städmaterial, trädgårdsredskap och gärna något att

Läs mer

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell)

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Gerda föddes den 1 september 1882 i Östra Kannebäck. Hon var tredje dottern i familjen. Hennes föräldrar var sjökaptenen

Läs mer

Soldattorp nr 59 under Slögestorp

Soldattorp nr 59 under Slögestorp torp nr 59 under Slögestorp torp nummer 59 - Mossestugan under Slögestorp: Kartposition N: 6410130 O: 1412550. torpet tillhörde kompani 1 - Livkompaniet vid Jönköpings Regemente. Gården Slögestorp var

Läs mer

Villstads Hembygdsförenings sommarprogram 2015

Villstads Hembygdsförenings sommarprogram 2015 Villstads Hembygdsförenings sommarprogram 2015 Varmt välkommen att besöka oss i sommar. De gamla husen och 1900-talsmuseet är öppna när vi har program och servering i Hembygdsgården. Vandring till kvarnstensbrottet

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av 2010 Katvig. Illustration: Søren Mosdal. När Vigga var liten ville hon rädda världen. När hon blev vuxen fick hon egna

Läs mer

NÅGOT OM SADELMAKARETORPET, TORP UNDER HÅLLINGSTORP I VIST SOCKEN Även benämnt Sadelmakarhemmet, Salmakarhemmet.

NÅGOT OM SADELMAKARETORPET, TORP UNDER HÅLLINGSTORP I VIST SOCKEN Även benämnt Sadelmakarhemmet, Salmakarhemmet. 1(6) NÅGOT OM SADELMAKARETORPET, TORP UNDER HÅLLINGSTORP I VIST SOCKEN Även benämnt Sadelmakarhemmet, Salmakarhemmet. LÄGE Koordinater: (RT90) S/N 6462879 V/Ö 1498219 För Whbf 2014-10-17/ HH Utsnitt ur

Läs mer

Johanna Charlotta Kraft 1856-12-26

Johanna Charlotta Kraft 1856-12-26 Johanna Charlotta Kraft 1856-12-26 Elsa Elvira Kraft 1908 1985 Svea Linnea Kraft 1909 1953 Elis Georg Kraft 1915 1980 Carl Georg Kraft 1881 1922 Johanna Charlotta Kraft 1856 Jan (Johan) Erik Kraft 1825

Läs mer

Katrineberg, torp under Stav

Katrineberg, torp under Stav Katrineberg, torp under Stav Lilla Katrineberg och källarstugan på 60-talet. Foto Göte Ekström. Torpet har i äldre tider kallats Katrinelund. Katrineberg finns som torp i HFL 1826-95 och hette från början

Läs mer

Johannes Larsson. Torparsonen som blev timmerhandlare och den förste i släkten att äga Eklanda Ryttaregård. Skrivet av Christer Gustavii

Johannes Larsson. Torparsonen som blev timmerhandlare och den förste i släkten att äga Eklanda Ryttaregård. Skrivet av Christer Gustavii Johannes Larsson Torparsonen som blev timmerhandlare och den förste i släkten att äga Eklanda Ryttaregård Skrivet av Christer Gustavii Johannes Larsson föddes den 31 mars 1801 på torpet Blomanskog djupt

Läs mer

DELA LIKA 20 mars! Möt Rimu från SUS Lördagen den 21 mars kl 17.00 Föreningslokalen Färgargårdstorget 66, Stockholm. Årsmöte den 21 mars kl 16.

DELA LIKA 20 mars! Möt Rimu från SUS Lördagen den 21 mars kl 17.00 Föreningslokalen Färgargårdstorget 66, Stockholm. Årsmöte den 21 mars kl 16. M e d l e m s i n f o r m a t i o n Föreningen för SUS kvinnoprojekt i Bangladesh www.susisverige.se susisverige@gmail.com Rapport från styrelsen Möt Rimu från SUS Lördagen den 21 mars kl 17.00 Föreningslokalen

Läs mer

Prästen Swen Schöldberg och familjen Upmark

Prästen Swen Schöldberg och familjen Upmark Prästen Swen Schöldberg och familjen Upmark Prästen, senare prosten, Swen Schöldberg var född 1764 på Schöldby, Torpa fs, Västmanlands Län, han avled 1834 i Västerhaninge och ligger begravd på Västerhaninge

Läs mer

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården SPÖKHISTORIER Vi kommer att fortsätta svensklektionerna med ett arbete kring spökhistorier. Vi kommer att läsa spökhistorier, rita och berätta, se en film samt skriva en egen spökhistoria. Spökhistorierna

Läs mer

(Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde

(Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde 12.1.1. (Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde Känslor. Det mesta handlar om känslor. Det som berör. Jag kan verifiera något på en sorts vetenskaplig grund och argumentera utifrån detta.

Läs mer

Dalby 11:5. Historia: Dalby 11:5 finns ute på fäladsmarken öster om Dalby.

Dalby 11:5. Historia: Dalby 11:5 finns ute på fäladsmarken öster om Dalby. Dalby 11:5 Dalby 11:5 finns ute på fäladsmarken öster om Dalby. Historia: Före de stora skiftena runt år 1810, låg gården Dalby 11 inne i Dalby by. Den fanns mitt inne i kvarteret, som begränsas av nuvarande

Läs mer

Hamra Håkansgård 3 (Hamra 1:27)

Hamra Håkansgård 3 (Hamra 1:27) Hamra Håkansgård 3 (Hamra 1:27) Oklart vilket byggår huset har. År 1863 vid hemmansklyvningen för Hamra Håkansgård, så ligger ett bostadshus på samma plats som idag, enligt kartan, men ladugården var placerad

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Kullhult, Håknaböke och Älmås

Kullhult, Håknaböke och Älmås Kullhult, Håknaböke och Älmås Dessa byar ligger alla i socknens södra del. I området ligger också Knallalt men något kort därifrån har inte identifierats. Knalleberg och Torsaberga tillhörde på Joels tid

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

OGMÖTEN. Ornunga Stommen augusti Gemenskap med Gud och varandra

OGMÖTEN. Ornunga Stommen augusti Gemenskap med Gud och varandra OGMÖTEN 10-28 augusti 2016 Gemenskap med Gud och varandra OGMÖTEN 2016 Åke Bonnier 10 augusti Åke Bonnier är sedan 2012 biskop i Skara stift. Hans valspråk är Ge Jesus äran. Biskopen är andlig ledare i

Läs mer

DALGRENS Lilla Tullen FoF

DALGRENS Lilla Tullen FoF DALGRENS Lilla Tullen FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20170910. Lilla Dahlgrens (Tullen) backstuga under Moboda 1785 byggde ryttaren Per Brunberg från Skränudden en

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

pär lagerkvist 1891-1974

pär lagerkvist 1891-1974 pär lagerkvist 1891-1974 BIOGRAFI Föddes i Domprostgården i Växjö 23 maj 1891 Pappa Anders Lagerkvist var bangårdsförman och bodde i en en-rumslägenhet i huset. 1876 gifte han sig med Hanna Magnusson från

Läs mer

Personakt. Upprättad av Christer Gustavii. Annummer: Förnamn: Efternamn: 25 november, 1836 Hemmesdynge, Malmöhus län. Föräldrar

Personakt. Upprättad av Christer Gustavii. Annummer: Förnamn: Efternamn: 25 november, 1836 Hemmesdynge, Malmöhus län. Föräldrar Utskriftsdatum: 2012-04-11 Personakt Upprättad av Christer Gustavii Foto Annummer: Förnamn: Efternamn: 58 Anders Larsson Födelsedatum: Födelseplats: 25 november, 1836 Hemmesdynge, Malmöhus län Dödsdatum:

Läs mer

Nya vänner ORDFÖRSTÅELSE TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARIA BURMAN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Nya vänner ORDFÖRSTÅELSE TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARIA BURMAN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA BURMAN ORDFÖRSTÅELSE halt (s 3, rad 1), isigt, lätt att glida och ramla mellanmål (s 5, rad 7), något lätt att äta, frukt till exempel stukat (s 7, rad 9), gått snett med,

Läs mer

Börje i Enet ("Börin") Stamtabell

Börje i Enet (Börin) Stamtabell Börje i Enet ("Börin") Stamtabell Tabell 1 Börje (Börin) Jönsson (1:682). Död 1693 i Enet, Svanaholm, Ås (F) [jane]. Levde i torpet Enet under Svanaholm, Ås Gift med Elin (1:683). Död 26 okt 1684 i Enet,

Läs mer

Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården. uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren där,

Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården. uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren där, MARKLANDA NORRA BYS FASTIGHETER Av Gunnar Fröberg 2014 Solhaga trädgård Marklanda 1:68 Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren

Läs mer

INGRID MARIA ISAKSDOTTER FÖDD 6 FEBRUARI 1837. Lillasyster till Sven Johan Isaksson Herslöf

INGRID MARIA ISAKSDOTTER FÖDD 6 FEBRUARI 1837. Lillasyster till Sven Johan Isaksson Herslöf INGRID MARIA ISAKSDOTTER FÖDD 6 FEBRUARI 1837 Lillasyster till Sven Johan Isaksson Herslöf IngridMaria Isaksdotter Föräldrar till Lars Peter Isaksson: Isac Jonasson och Brita Maria Knutsdotter i Ryd Mormor

Läs mer

Välkommen till vecka 3

Välkommen till vecka 3 Välkommen till vecka 3 I den här lektionen ska vi följa en kvinna bakåt i tiden. Kvinnan avled 1974 och vi ska spåra hennes farfar som var född 1781. Kvinnan har vi valt ut slumpmässigt ur en församling

Läs mer

Sven Jaensson 1800-05-12 1873-12-29

Sven Jaensson 1800-05-12 1873-12-29 Sven Jaensson 1800-05-12 1873-12-29 Maja Persdotter 1776-1857 Johan Persson 1776-1843 Stina Jacobsdotter 1802-1873 Sven Jaensson 1800-1873 Maria Jonasdotter 1814-1855 Carl Johan 1833-1833 Johanna 1835-

Läs mer

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem!

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! gudstjänst Kyrkklockorna ringer när det är dags för gudstjänst i kyrkan. Här sjunger vi sånger som kallas psalmer och vi ber till Gud, att Gud ska

Läs mer

E-information 2015/1 2015-03-07. Hej!

E-information 2015/1 2015-03-07. Hej! 2015-03-07 E-information 2015/1 Hej! Vi närmar oss med stormsteg årets Tattoo som kommer att bli lite annorlunda. Det handlar mycket om att, trots ökade kostnader, få det att gå ihop så det gäller att

Läs mer

Personakt. Upprättad av Christer Gustavii. Annummer: Förnamn: Efternamn: Föräldrar

Personakt. Upprättad av Christer Gustavii. Annummer: Förnamn: Efternamn: Föräldrar Utskriftsdatum: 2011-03-30 Personakt Upprättad av Christer Gustavii Annummer: Förnamn: Efternamn: 125 Anna Charlotta Dahlström Födelsedatum: Födelseplats: 24 oktober, 1801 Karlskrona Amiralitetsförsamling,

Läs mer

Hedkarlsbo, (Sandvreten)

Hedkarlsbo, (Sandvreten) Hedkarlsbo 1. Torpgrund. Nybyggare Lars Larsson Hedberg f 1830 och Lena f Olsdotter f 1834, dom hade fem barn, Viktor var yngst, blev indelt soldat i Buckarby, med namnet Norgren. Lars mor bodde också

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 1. Februari 2014

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 1. Februari 2014 HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2014 Ansvarig utgivare Birgitta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31

Läs mer