Valplattform Vi arbetar för en nära och tillgänglig vård när du behöver den. Vi satsar på entreprenörerna och företagarna jobbskaparna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Valplattform Vi arbetar för en nära och tillgänglig vård när du behöver den. Vi satsar på entreprenörerna och företagarna jobbskaparna"

Transkript

1 Valplattform 2018 Centerpartiet i Jönköpings län En närodlad politik om Centerpartiet får bestämma Vi arbetar för en nära och tillgänglig vård när du behöver den Vi vill att du ska kunna känna dig trygg i ditt hem och ute i samhället Vi satsar på entreprenörerna och företagarna jobbskaparna Vi behöver bra järnvägar, vägar och bredband för att utveckla länet Vi gynnar gröna smarta val för miljön och klimatet Vi ska ha ett öppet och inkluderande län Samhällsdebatten har på senaste åren alltmer kommit att präglas av oro och negativa rubriker. En känsla sprids bland människor av att utvecklingen är på väg åt fel håll. För Centerpartiet är det viktigt att lyssna och ta del av oron som finns ute i samhället. Vi ser problemen men svartmålar inte och drabbas heller inte av hopplöshet. Mera av framtidstro och optimism behövs för att möta utmaningarna. Nya åtgärder måste till för att vända utvecklingen på några betydelsefulla områden. Centerpartiet står upp för de värderingar som utgör grunden för ett fritt och tryggt samhälle. Det handlar om demokrati, mänskliga rättigheter, socialt och ekonomiskt ansvarstagande samt värnande av äganderätt och näringsfrihet. Vi står på den enskilda människans sida. Alla människors lika värde och rättigheter. Dessa värden har vi under ett antal år tagit för självklara. Men nu ser vi att värdegrunden hotas av nationalistiska och populistiska krafter. 1 (11)

2 Vi är övertygade om att både vårt land och län kan bli både starkare, tryggare och öppnare om besluten bygger på en fast och tydlig värdegrund som den Centerpartiet står upp för. Centerpartiet har lång och stor erfarenhet av att leda arbetet i regionen och länets kommuner. Vi är beredda att ta ansvar och visa handlingskraft. Genomföra lösningar som gör livet bättre för människor i vardagen Det med en politik som formas nära människor En närodlad politik Centerpartiet arbetar för att vår region Jönköpings län- ska bli en attraktiv och trygg region för människor att bo och leva i. Vi tror på varje människas rätt att forma sin framtid och bestämma mera själv Vi vill också att fler ska ha ett jobb att gå till oavsett var man väljer att bo. Därför behöver vi fler och växande företag i hela länet Samtidigt ska vi ta ansvar för miljön. En frisk och levande miljö är en förutsättning för välstånd och tillväxt. Centerpartiet är det långsiktigt alternativet i svensk politik. Vi står för en hållbar politik på alla områden Detta program har fokus på övergripande regionala läns frågor. Centerpartiets syn på utvecklingen inom viktiga kommunala ansvarsområden som t.ex. äldreomsorg, skola, barnomsorg, fritid- Kultur återfinns i lokala handlingsprogram i respektive kommun. Vi ska ha ett öppet och inkluderande län Vi blir fler invånare i Jönköpings län. Idag bor det nästan personer i länet och 2025 förväntas den siffran ha ökat till Samtliga kommuner ökade sin befolkning under 2017 något som är mycket positivt för länets utveckling. En viktig förklaring till ökningen är bland annat senaste årens asylinvandring. I förhållande till dagens situation ökar både antalet barn/ungdomar och äldre i befolkningen. Samtidigt minskar den arbetsföra andelen. Sammantaget innebär det att den samlade försörjningsbördan ökar för den förvärvsarbetande delen av befolkningen. Något som ställer krav på att många är eller kommer 2 (11)

3 i arbete samt att vi har en bra hushållning med kommunala och regionala resurser. Många med lång erfarenhet och bred kompetens lämnar nu arbetsmarknaden för pensionering. Ett generationsskifte sker där många ska ersättas av yngre. Centerpartiet tycker det är viktigt att vi i övergången tar tillvara äldres kunskaper och skapar flexibla övergångslösningar för den som vill stanna kvar en tid i arbetslivet. Det kommer dock krävas inflyttning till länet både från övriga Sverige och också andra länder för att fylla luckorna som uppstår. Vad som bidrar till att göra regionen attraktiv för bosättning skiftar naturligtvis beroende på vad man söker för egen del. Det har betydelse för vilken bakgrund man har, utbildning och intressen. För unga har utbudet av utbildningar, tillgången på bra boende och en diversifierad arbetsmarknad en stor betydelse. Barnfamiljer efterfrågar också en bra samhällsservice som t.ex. närhet till barnomsorg och skola, tillgången till bra vård och kollektivtrafik, samt fritids- och kulturaktiviteter för både barn och vuxna. Konkurrensen om kompetens och arbetskraft hårdnar inte minst i förhållande till storstadsområden och universitetsorter som idag har en stark dragningskraft på både unga och företag. Länet har mycket att erbjuda. Till styrkorna hör bland annat vacker naturmiljö, bra förutsättningar för gröna jobb, livskraftig tillverkningsindustri, hög sysselsättningsgrad, bra offentlig service och en stark ideell sektor. Sammantaget ger det en bra grund för boende och arbete. Centerpartiet anser att kommunerna och regionen tillsammans behöver utveckla strategier för att locka unga människor efter avslutade studier stanna kvar i länet eller flytta tillbaka för boende och jobb. Tolerans och öppenhet för olika kulturer och livsstilar är också viktiga komponenter i en attraktiv region. Det krävs lyhördhet inför nya strömningar och förmåga till omställning för att möta utmaningar. På samma sätt som ett jämställt arbetsliv och samhällsliv stärker länets attraktionskraft. Centerpartiet arbetar för att ta tillvara mångfalden som finns i länet och skapa bättre förutsättningar för integration där människor med olika bakgrund möts i ett samhälle som välkomnar alla. 3 (11)

4 Centerpartiet arbetar för: Regionen tillsammans med kommunerna tar fram en långsiktig strategi för marknadsföring av länet Jönköping University får ökade resurser till forskning och kan erbjuda fler utbildningsplatser Fortsatt utbyggnad av utbildningar och utbildningsplatser på högskolenivå och yrkeshögskola i länets kommuner Länets kommuner ska öka byggandet av bostäder anpassat för olika gruppers behov som t.ex. unga vuxna, familjer och äldre Lånetaket bör förändras så att fler får möjligheter att bygga hus i småorter och på landsbygden Enklare byggregler och ökade möjligheter att på landsbygden bygga strandnära Kollektivtrafiken byggs ut i länet så att det finns en väl fungerande kollektivtrafik för pendling till arbete och studier. Förstärkt närtrafik för landsbygd och småorter som saknar linjelagd kollektivtrafik Ge de regionala kulturinstitutionerna som t.ex. Smålands Musik och teater och Länsmuseet bättre förutsättningar att arbeta i hela regionen. Satsning på ökat kulturutbud för barn och ungdomar. Bredda utbudet av kultur genom ökad samverkan mellan regionen, kommunerna, folkbildningen och övriga civilsamhället. Alla delar i regionen är viktiga för utvecklingen Länet består av stora landsbygdsområden, många mindre samhällen samt några få större tätorter. Skillnaderna mellan dessa är betydande och förutsättningarna ser väldigt olika ut. Men alla har betydelse för regionens utveckling. Jönköpings kommun är landets tionde största kommun. Som flertalet kommuner i motsvarande storlek är också Jönköping ett regionalt centrum. En positiv utvecklingen i Jönköping betyder mycket för hela regionens attraktivitet och utveckling i förhållande till andra regioner i landet. Som regional motor har man också stor påverkan på utvecklingen i länets övriga delar. Jönköping erbjuder ett större och bredare utbud av jobb, utbildning, service, kultur och nöje också för boende ute i länet. På så sätt är man ett komplement till det lokala utbudet och kan bidra till att stärka hela regionens attraktionskraft. Centerpartiet mål är ett långsiktigt hållbart samhälle. För att uppnå det behövs det en balanserad utveckling mellan olika delar av 4 (11)

5 landet men också inom vår egen region. Regionala insatser och åtgärder ska bidra till en sådan utveckling. Staten har också en viktig roll genom lokalisering och spridning av statliga jobb. Vårt län har få statliga jobb i förhållande till vår befolkningsstorlek. Regionen ska vara pådrivande för fler statliga jobb lokaliseras till länet. Centerpartiet ser en politisk utmaning i att arbeta med regionala satsningar som kan bidra till lokal nytta och samordna lokala satsningar så de också kan bli till regional nytta. Civilsamhället med föreningsliv och lokala grupper har en viktig roll i detta arbete. Centerpartiet arbetar för: Regionen ska använda sig fullt ut av de möjligheter som EU: s fonder och olika program ger till regionala utvecklingsinsatser och landsbygdsutveckling. Utveckling av besöks- och turismnäringen i hela länet Utveckla länets mindre samhällen och småorter En väl utbyggd samhällsservice i alla delar av länet. Fler statliga jobb till länet Vi behöver bra järnvägar, vägar och bredband för att utveckla länet Vårt län har ett bra och strategiskt läge i landet mellan våra tre storstadsregioner Stockholm, Göteborg och Malmö. Närheten till andra stora regionala centrum i angränsande län och den europeiska kontinenten är också fördelar som vår region har. Sverigeförhandlingen har lämnat sitt förslag till byggande av nya stambanor som binder samman våra tre storstadsområden med mellanliggande regionala centra. Banorna som ska trafikeras med tåg som kan köras i minst 320 km/tim. Centerpartiet anser det mycket viktigt att beslut tas om att bygga ett helt system och att byggandet sker i en sådan takt att banorna kan tas i drift år Det är också viktigt att banorna får bra kopplingar till de regionala järnvägarna så att nyttan av investeringen kommer många till del genom kortare restider. I förslaget till nationell plan för väg- och järnvägsinvesteringar finns flera viktiga objekt i Jönköpings län med. bland annat elektrifiering av järnvägen mellan Värnamo-Jönköping och Vaggeryd-Nässjö. Centerpartiet arbetar för att också övriga regionala järnvägsbanor elektrifieras och får en standardhöjning så att länets kollektivtrafik på järnväg i sin helhet kan köras snabbare och fossilfritt med elfordon. En upprustning ger också förutsättning för att länets gods Kan transporteras på järnväg. 5 (11)

6 På vägsidan påverkas flera betydelsefulla länsvägar av den i riksdagen beslutade hastighetsöversynen och får sänkt hastighet. Det innebär att res- och transporttider förlängs till flera orter och områden i länet. Centerpartiet anser det angeläget att dessa vägar prioriteras i den fortsatta planeringen och att man ser över vilka åtgärder som kan göras för att höja standarden och därmed hastigheten. Åtgärder mot det ökande antalet viltolyckor är också område där mera insatser behöver göras. Centerpartiet prioriterar också satsningar på utbyggnad av cykelvägar och åtgärder som stärker kollektivtrafiken. En fortsatt snabb digitaliseringen av samhället kommer sannolikt att vara den enskilt starkaste förändringsfaktorn närmaste årtiondet. Nationellt har det slagits fast att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. En förutsättning för att nå detta mål är att infrastrukturen, bredband, finns utbyggd för den elektroniska kommunikationen så att den når hela länet och alla invånare. Tillgången till snabbt bredband kommer ha avgörande betydelse för att invånarna fullt ut ska kunna ta del av både samhällets och företagens tjänster. Centerpartiet arbetar för Nya stambanor byggs för höghastighetståg Länets regionala järnvägar ska elektrifieras och får en bra koppling till nya stambanor Fler cykelvägar Utbyggnad av snabbt bredband till företag och hushåll i hela länet Nära och tillgänglig vård En av regionens viktigaste uppgifter är att tillse att invånarna får en bra, säker vård och tillgänglig vård när man behöver den. Den ska vara jämlik och likvärdig i hela länet och man ska få vård och behandling utifrån sina behov. Regionens sjukvård håller en bra standard. Det vet vi genom årliga nationella kvalitetsjämförelser och patientenkäter. Våra invånare tillhör de mesta nöjda med sin sjukvård i hela landet Centerpartiet tycker det är en konkurrensfördel för vår region värd att lyfta fram för människor och företag som överväger att flytta hit eller etablera sig här. 6 (11)

7 Spanar vi in i framtiden ser vi att sjukvården fortsätter att bli allt bättre på att förebygga, diagnostisera, behandla och bota sjukdomar. Flera blir botade eller kan leva längre med en kronisk sjukdom. Samtidigt står sjukvård, vård och omsorg inför stora utmaningar. Bristen på utbildad personal inom vissa områden är redan idag ett problem i vården. Efterfrågan på sådan kompentens ökar ytterligare närmaste åren. Förändringar i befolkning ställer större krav på hälso- och sjukvården. Antalet invånare i länet ökar snabbare än tidigare. På 2020-talet dvs. kommande årtionde får vi fler barn och unga samtidigt som antalet invånare i de äldsta åldersgrupper växer snabbt. Grupper som tar i anspråk en stor del av sjukvårdens resurser. Kroniska sjukdomar dominerar och beräknas stå för runt 80% av sjukvårdens kostnader. Den psykiska ohälsan ökar och kommer att kräva mera vårdresurser. Den medicinska kvalitén och tiderna för vård och behandling är som regel mycket bra i regionens sjukvård. Men utmaningarna som sjukvården redan har och än mer står inför i morgon kräver nya arbetssätt och andra strukturer. Dagens är inte tillräckligt anpassade för att framöver kunna möta invånarnas behov och krav. Vårdcentraler och hemsjukvård kommer ha en stor roll i denna utveckling Ny teknik och digitaliseringen gör nära vård allt mera tillgänglig i vardagslivet. Mera av vården kommer att ske i hemmiljön. Den digitala tekniken förändrar vården så att invånarna själva i större omfattning blir delaktiga och kan sköta sin hälsa och vård. Eller i samverkan med vården t.ex. hjälpa till med vården av en anhörig. Centerpartiet ser att det behövs förändrade arbetssätt och ny struktur för vårdens organisering för att möta utmaningarna och invånarnas framtida behov av vård. Centerpartiet syn på utvecklingen inom sjukvård och omsorg i län finns beskrivet i Regiongruppens sjukvårdspolitiska program Vi vill att du ska kunna känna dig trygg i ditt hem och i samhället En av statens viktigaste uppgifter är att garantera människors säkerhet och trygghet. Rättsstaten måste finnas närvarande och nära i alla delar av länet. Man ska kunna känna sig trygg oavsett om man bor på landsbygden eller i tätort. 7 (11)

8 Polisen måste vara närvarande, tillgänglig och synlig för människor. Att människor har förtroende för rättsväsendet och rättssamhället är avgörande för tryggheten i samhället. Varje brott som begås ökar människors känsla av otrygghet. Att brott utreds och klaras upp är avgörande för tilliten till rättsstaten. Idag ser vi att denna håller på att urholkas. För att möta en sådan utveckling krävs kraftfulla satsningar på ökad polisiär närvaro, ökade resurser för att utreda och lagföra begångna brott och andra trygghetsskapande åtgärder. Centerpartiet arbetar för Ökad lokal polisnärvaro i länets tätorter och kommuner Brottsförebyggande och säkerhetshöjande åtgärder i samhället i samverkan med civilsamhället Vi satsar på entreprenörerna och företagarna jobbskaparna Länet har en lång och stark tradition som en av landets ledande industriregioner. Här finns en företagskultur med många små och medelstora företag, oftast lokalt äga och med stor förmåga till förnyelse och flexibilitet. Tillsammans med den entreprenörsanda som präglar regionen är det en av styrkorna som är viktigt att bygga vidare på inför framtiden. Centerpartiet ser att nyckeln till utveckling i hela regionen är fler livskraftiga företag som skapar jobb. Småföretagen måste få möjligheter att växa och anställa fler. Det relativt låga nyföretagandet inom vissa områden är ett problem. Att förbättra förståelsen och attityden för företagandets betydelse är en viktig pusselbit i att skapa ett bättre företagsklimat. Underlätta möjligheterna till start och etablering, förenkla tillämpningen av regler och korta handläggningstider är andra viktiga åtgärder för ett lokalt bra företagsklimat. Ett generationsskifte bland anställda är på gång inom många företag. Det gäller också bland företagarna i små- och medelstora företag. Genom pensionsavgångarna lämnar mycket kompetens företagen som behöver ersättas med ny. Fler behöver uppmuntras och stödjas till att bli entreprenörer och företagare. Som tar över eller starta nya företag. Vi måste stärka entreprenörernas förutsättningar att utveckla och lyckas med sina innovativa idéer Brist på arbetskraft med rätt kunskaper och kompetens som svarar mot företagens behov är ett problem som måste åtgärdas. Mindre 8 (11)

9 orter tenderar drabbas hårdare än större. Vilket riskerar att förstärka den regionala obalansen. Samtidigt finns det många människor som vill ha ett jobb med som saknar både rätt utbildning och erfarenhet. Många i den gruppen är nyanlända som kommit till vårt land senaste åren. Centerpartiet vill sänka trösklarna för den gruppen att komma in på arbetsmarknaden genom bland annat inträdesjobb Centerpartiet arbetar för öka nyföretagandet i regionen bygga en tätare samverkan mellan utbildningssystem och arbetsliv för en bättre matchning mellan utbildningar i regionen och företagens behov av kompetens ökad satsning på lärlingsutbildning förstärka och bygga ut Science park verksamheten i länet Stödja ung företagsamhet Förenkla regelverket för företagande och anställning av unga och nyanlända Vi gynnar gröna smarta val för miljön och klimatet Människan står inför stora miljöutmaningar. Hoten från klimatförändringar, spridningen av giftiga kemikalier, nedskräpningen av hav och vattendrag samt ett ohållbart utnyttjande av ekosystemen och ändliga resurser som dricksvatten och åkermark är ett allvarligt hot mot jordens framtid och människors hälsa. Skyddet av den biologiska mångfalden är nödvändig för att ekosystemen ska kunna fortleva. Naturen har unika värden som alla måste kunna ta del av. Centerpartiet miljöpolitik kombinerar globalt miljöansvar med lokalt miljöarbete. Vi måste göra det enkelt och lönsamt att göra rätt för miljön och klimatet. Skapa förutsättningar för att vända utvecklingen när det gäller utsläpp av växthusgaser Vi vill att det ska löna sig att installera solceller, byta till fossilfritt och spara energi. Människor ska själva kunna påverka sin omställning till förnybar energi Med gröna företag och jobb skapas lösningar och resurser för att satsa på miljöåtgärder. Övergången till ny grön teknik och affärsmodeller leder till en mera cirkulär ekonomi. Omvandlingskraften finns bland de entreprenörer och miljöteknikföretag som utvecklar nya smarta lösningar och teknik inom energi- och resurshushållning. Flera företag i länet ligger i 9 (11)

10 framkant när det gäller att utveckla miljöteknik. Det offentliga kan genom uppdrag och projekt stödja och påskynda omställningen. Exponeringen måste minska av farliga och giftiga ämnen i vår vardag som påverkar naturen, vår hälsa och våra barn. Giftiga och hormonstörande kemikalier ska förbjudas. En levande landsbygd och konkurrenskraftiga gröna näringar är en förutsättningarna för omställningen till ett hållbart samhälle. Landsbygdens företagare kan producera den klimatsmarta, närproducerade maten och förnyelsebara skogsråvaror. Tillgången till sunda och säkra livsmedel som produceras med hänsyn både miljö och klimat är både en miljö- och en hälsofråga. Ur säkerhets och hållbarhetssynpunkt är det viktigt att vi får en ökad svensk produktion av livsmedel. Jord- och skogsbruksföretagen är av stor betydelse för vår region och har goda förutsättningar att växa och ge fler jobb spridda över hela länet. Inte bara i primärproduktionen utan också i förädlingsleden. Regionens två naturbruksskolor Tenhult och Stora Segerstad har här en stor betydelse som regionala utbildnings- och kompetenscentrum inom gröna näringar. Näringarnas betydelse för den regionala utvecklingen måste lyftas fram och ges ökad tyngd. Genom offentliga upphandlingar kan regionen och kommunerna utöva en betydande konsumentmakt genom att upphandla närproducerad och ekologisk mat och därmed bidra till att främja gröna jobb. Att svenska djurskyddsregler tillämpats i uppfödningen är ett viktigt krav vid upphandling. Det behövs också miljövänliga och klimatsmarta lösningar i städerna. Att bygga hållbara städer är stor utmaning. Centerpartiet driver på för en grön samhällsplanering. Vi måste bli bättre på att återvinna avfall och resurser, minska matsvinnet och effektivisera energianvändningen Det är regionalt och lokalt som satsningar på och infrastruktur för förnybar energi byggs. Det är främst på landsbygden som vindkraft, bioenergi produceras. Medan utvecklingen på socellsområdet gör det möjligt att inte bara i nybyggnation installera solceller utan också i befintlig bebyggelse på i tätorterna. Regionen har goda förutsättningar för produktion av förnybar energi och det är viktigt att ta tillvara denna möjlighet i omställningsarbetet och övergripande samhällsplanering. Länets klimat och energistrategi 10 (11)

11 har som vision 2050 att Jönköpings län blir ett plusenergilän som producerar mera förnybar energi än vi förbrukar i länet. Centerpartiets uppfattning är att stad och lands behöver varandra och måste samverka i omställningen till ett hållbart samhälle. Vi vill stimulera människor att själva och tillsammans göra insatser för en bättre miljö. Det ska bli lättare att vara miljövän och det ska löna sig att leva miljövänligt. Centerpartiet arbetar för Region och kommuner styr sin upphandling av mat till närodlat och ekologiskt med tillämpning av svenska djurskyddsregler Underlätta för etableringar av lokal försäljning och gårdsbutiker Uppnå målen i länets klimat- och energistrategi 2025 ska all kollektivtrafik i regionen köras på förnyelsebara drivmedel Utveckla länets naturbruksgymnasier till utbildnings- och kompetenscenter för gröna näringar Stödja projekt och teknikutveckling i Regionen som bidrar till bättre hushållning av naturresurser, kretsloppstänkande, minskat matsvinn och energieffektivisering 11 (11)

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Närodlad politik. valplattform för Centerpartiet 2015-18 Region Jönköpings län

Närodlad politik. valplattform för Centerpartiet 2015-18 Region Jönköpings län Närodlad politik valplattform för Centerpartiet 2015-18 Region Jönköpings län Det är en stor framgång för Centerpartiets politik att vi i valet den 14 september 2014 för första gången kan välja ledamöter

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Du kan läsa mer om hur vi resonerar kring dessa utgångspunkter i den långa versionen av vårt regionala utvecklingsprogram, som du hittar på:

Du kan läsa mer om hur vi resonerar kring dessa utgångspunkter i den långa versionen av vårt regionala utvecklingsprogram, som du hittar på: Vänsterpartiet arbetar för att skapa ett samhälle för alla inte bara för de rikaste, ett samhälle som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart. Vänsterpartiet i Region Jämtland Härjedalen vill att

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft RUS i korthet Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Tre utmaningar för Uppsala län Att fortsätta växa och vara en tillgänglig

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

En närodlad politik för ett hållbart Karlskrona

En närodlad politik för ett hållbart Karlskrona En närodlad politik för ett hållbart Karlskrona Valprogram Karlskrona 2014 Jobbskapande Fyra av fem nya jobb skapas i småföretagen. Jobb och företagande är grunden för att vi ska få resurser till en grön

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Regionprogram Gävleborg

Regionprogram Gävleborg Närodlad politik FÖR HELA GäVLeBORG Regionprogram Gävleborg 2018-2022 Närodlad politik innebär närhet till beslut och att kunna påverka sin egen vardag. Det handlar om en grön, social och jordnära liberalism.

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

En hållbar regional utveckling

En hållbar regional utveckling Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3096 av Peter Helander och Helena Lindahl (båda C) En hållbar regional utveckling Sammanfattning För Centerpartiet handlar regional tillväxt om att stärka regioners

Läs mer

Stockholmsregionens styrkor och utmaningar. Mats Hedenström, Tillväxtdirektör

Stockholmsregionens styrkor och utmaningar. Mats Hedenström, Tillväxtdirektör Stockholmsregionens styrkor och utmaningar Mats Hedenström, Tillväxtdirektör Det går bra för Stockholms län Ur ett tillväxtperspektiv står sig Stockholm i varje jämförelse 24 000 nystartade företag 2011

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Vision 2030 för Jönköpings kommun

Vision 2030 för Jönköpings kommun Vision 2030 för Jönköpings kommun 2016:482 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Vision 2030 för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-02-22 41 1 2 Vision 2030 Vision

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Smart och hållbar ekonomi för alla Alla EU-stöd i Sverige ska bidra till smart och hållbar tillväxt för alla, det är det övergripande målet i den långsiktiga strategin Europa

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 Regeringskansliet Näringsdepartementet Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd

Läs mer

Södertörns UtvecklingsProgram 2013 DE VIKTIGASTE REGIONALA UTVECKLINGSFRÅGORNA FÖR INSATSER DE NÄRMASTE ÅREN

Södertörns UtvecklingsProgram 2013 DE VIKTIGASTE REGIONALA UTVECKLINGSFRÅGORNA FÖR INSATSER DE NÄRMASTE ÅREN Södertörns UtvecklingsProgram 2013 DE VIKTIGASTE REGIONALA UTVECKLINGSFRÅGORNA FÖR INSATSER DE NÄRMASTE ÅREN 1 DET HÄR VILL VI UPPNÅ VISIONEN OM SÖDERTÖRN 2025 Södertörn är en attraktiv del av Stockholm

Läs mer

Själv är bäste dräng

Själv är bäste dräng Själv är bäste dräng nationell strategi för lokal utveckling september 2006 www.centerpartiet.se Sammanfattning Sverige behöver fler människor som arbetar, fler jobb och mer tillväxt. Den socialdemokratiska

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_bjuv.indd 1

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_bjuv.indd 1 framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_bjuv.indd 1 2018-06-18 17:48 Dina riksdagskandidater 1. Jonny Cato Hansson, Helsingborg Kommunalråd, 24 år Just

Läs mer

Närodlad politik i Nybro kommun

Närodlad politik i Nybro kommun Närodlad politik i Nybro kommun Bodil Johansson, Lars-Gunnar Hellström och Christina Davidson. Centerpartiet Det gröna, trygga och företagsamma valet för Dig! 1 Centerpartiet Det gröna, trygga och företagsamma

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Det handlar om oss alla Jämtlands län bor idag inte fler personer än vad I det gjorde för hundra år sedan. På den tiden bodde

Läs mer

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Kommunalt Handlingsprogram 2014-2018 Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Socialdemokraterna Framtidspartiet Lilla Edets kommun har med oss i majoritet utvecklats till en tillväxtkommun. Detta är

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 Grunden för Centerpartiets politik är alla människors lika rätt och värde oavsett ursprung. Alla människor ska ha goda möjligheter att förverkliga

Läs mer

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17 230 1 1 Visioner och övergripande mål för Världens bästa Vimmerby Den politiska ambitionen i Vimmerby

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

!! En av landets bästa skolkommuner

!! En av landets bästa skolkommuner VALPLATTFORM 2014-2018 En av landets bästa skolkommuner En bra skola som ger våra barn de bästa möjligheterna att vidareutvecklas i livet är en av kommunens viktigaste uppgifter. Därför ska Vallentuna

Läs mer

NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017

NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017 NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017 NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017 Svenska folkpartiet är din röst för ett tvåspråkigt Finland. Vi jobbar genomgående och på alla plan: i kommunen, i din region

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden Syftet med denna landsbygdsstrategi 2018 2023 är att skapa ett långsiktigt arbetssätt för landsbygdsutveckling, som ingår som en naturlig del i kommunens

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Lärkonferens Inspel till nästa programperiod

Lärkonferens Inspel till nästa programperiod Lärkonferens Inspel till nästa programperiod Innovationer och entreprenörskap vart ska vi? Hit ska vi. Visst finns det väl en väg bortom kurvan?..en bra miljö för entreprenörskap och näringslivsutveckling

Läs mer

Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020

Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020 sida 1 2013-03-06 Dnr:2013-54 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020 Bakgrund VÄSTRA GÖTALAND 2020 sätter ramarna för arbetet med tillväxt

Läs mer

Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer

Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer Sammanfattning och analys Under arbetet med insamling och sammanställning av inkommet material är det tydligt att deltagare

Läs mer

Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle. Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark

Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle. Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050? Omvärldsanalyser Dialog med

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

Övergripande mål och strategisk plan för Tranemo kommun 2012-2015

Övergripande mål och strategisk plan för Tranemo kommun 2012-2015 Vision TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination med naturskön omgivning

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS

Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS Regionförbundet södra Småland Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS Rfss har ställt frågan till Växjö kommun hur trender och strukturella förändringar påverkar Växjö

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179)

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179) En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179) Övergripande mål En livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken!

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken! Vision Skövde 2025 Att förverkliga en vision med gemensamma krafter Skövderegionen ska blomstra till glädje för alla invånare, besökare och verksamhetsidkare. Vi behöver en tydlig färdriktning och en gemensam

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Vår politiska vilja 2016 2019

Vår politiska vilja 2016 2019 Vår politiska vilja 2016 2019 Enköpings kommuns fem strategiska mål vår politiska vilja för åren 2016 2019 ansluter till Vision 2030 som beslutades 2013. Varje mål har en undermening som förtydligar målet.

Läs mer

Åtgärder för en enklare byggprocess

Åtgärder för en enklare byggprocess Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2413 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder för en enklare byggprocess Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Den snabba guiden till Värmlandsstrategin

Den snabba guiden till Värmlandsstrategin Den snabba guiden till Värmlandsstrategin 2014 2020 En strategi för hela Värmland Kontakter på Region Värmland: Madeleine Norum, processledare, 054-701 11 20 madeleine.norum@regionvarmland.se Bo-Josef

Läs mer

Centerpartiet ett hållbart val

Centerpartiet ett hållbart val Centerpartiet ett hållbart val Hela människan hela livet! Närhet är ett centralt ord när man talar om Centerpartiets politik. Decentralisering har vi pratat om i decennier, det vill säga att målet är att

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

Jobben först i möjligheternas Skåne

Jobben först i möjligheternas Skåne J O B B P R O G R A M F Ö R S K Å N E Jobben först i möjligheternas Skåne Socialdemokraterna i Region Skåne www.socialdemokratena.se/skane Vi socialdemokrater sätter jobben först. Jobb skapas genom att

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi 13 juni 2017

Regional Utvecklingsstrategi 13 juni 2017 Regional Utvecklingsstrategi 13 juni 2017 Tidplan/fortsatta processen, struktur RUS. Presentation målbild, prioriterade utvecklingsområden och strategier inom prioriterade utvecklingsområden Fortsatt tidplan/process

Läs mer

Strategisk plan. Inledning. Bakgrund. Metod

Strategisk plan. Inledning. Bakgrund. Metod Strategisk plan Inledning Den strategiska planen tar sikte på den kommande tolvårsperioden. Giltigheten ska prövas minst en gång per mandatperiod. Syftet med planen är att kommunen och gärna andra organisationer

Läs mer

Sju viktiga frågor för ett bra Söderköping

Sju viktiga frågor för ett bra Söderköping Sju viktiga frågor för ett bra Söderköping En stabil ekonomi som alltid är i god ordning är grunden för långsiktiga, angelägna och framåtsyftande satsningar inom alla kommunens områden. Centerpartiet i

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Regionala perspektiv på den skånska framtiden

Regionala perspektiv på den skånska framtiden Regionala perspektiv på den skånska framtiden Det motsägelsefulla Skåne Å ena sidan, å andra sidan Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark sysselsättningstillväxt men lägst sysselsättningsgrad

Läs mer

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt!

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! BORLÄNGE Att lyssna är en förutsättning för att leda I Centerpartiets Borlänge lyssnar politikerna på invånarna och medborgardialogen är väl utvecklad. Varje kommuninvånare

Läs mer

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI till Vimmerby SLUS kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI med sikte på hållbar framtid och stärkt lokal attraktionskraft För oss som bor och/eller verkar i Vimmerby kommun sammans utvecklar vi Vimmerby

Läs mer

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Agenda 1. Politisk Arktis plattform 2. Regionernas kamp 3. Vad skapar attraktivitet enligt forskning 4. Infrastrukturens

Läs mer

Syfte och tema. Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle

Syfte och tema. Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle Framtidsdagen Syfte och tema Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle Agenda Introduktion Tomas Marklund, KF:s ordf., Kristina Sundin Jonsson,

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun Det här är Centerpartiet i Torsås kommun ett hållbart val för dig! Centerpartiet i Torsås kommun arbetar för att skapa ett hållbart, inbjudande och modernt samhälle. Detta i nära samverkan med kommunens

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer