Viktig information om regler för hydraulackumulatorer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Viktig information om regler för hydraulackumulatorer"

Transkript

1 Viktig information om regler för hydraulackumulatorer Utgåva dec 2017

2 INFORMATION OM REGLER FÖR TRYCKKÄRL INLEDNING Enligt Arbetsmiljöverkets definition: Tryckkärl: En behållare, som inte är en cistern, som består av ett eller flera rum och som har konstruerats och tillverkats för att innehålla fluider under tryck, inkluderande till behållaren direkt sammanfogade delar fram till anslutningspunkten till annan anordning. Säkerhetsutrustning: Utrustning som hindrar att tryck, temperatur, fluidnivå, effekt eller andra parametrar, som är av betydelse för trycksatta anordningars säkerhet, når nivåer som avviker från de gränser som fastställts som nödvändiga vid konstruktion eller kontroll av en trycksatt anordning. Tryckbärande anordning Tryckkärl, rörledning, säkerhetsutrustning och tryckbärande tillbehör såsom ventiler ångfällor m.m. Till tryckbärande anordning räknas också flänsar, kopplingar, bärelement, lyftöglor och liknande element som är sammanfogade med tryckbärande delar. Trycksatt anordning "En anordning som antingen är en cistern, ett vakuumkärl, ett tryckkärl eller en rörledning. Gällande föreskrifter som ligger till grund för regler vid användande av trycksatta anordningar: AFS 2016:1 Tryckbärande anordningar AFS 2017:3 Användning och kontroll av trycksatta anordningar Ovanstående föreskrifter finns att hämta gratis på Arbetsmiljöverkets hemsida: eller beställa i tryckt format mot avgift.

3 AFS 2016:1 Tryckbärande anordningar (motsvarande EU direktiv PED 2014/68/EU) Behandlar övergripande regler samt allmänna råd om tillämpning av föreskrifterna för tryckbärande anordningar där bl.a. hydraulackumulatorer med tillbehör innefattas. Dessa trädde i kraft den 19 juli Anläggningar tillverkade och levererade fram till 19 juli 2016 kan godkännasmot överensstämmelse med Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse AFS 1999:4 Anläggningar tillverkade och levererade fram till 29 maj 2002 kan godkännas mot överenstämmelse med Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse AFS 1986:9 (i omtryck AFS 1994:39) AFS 2017:3 Användning och kontroll av trycksatta anordningar Ikraftträdande och övergångsbestämmelser: 1. Denna författning trädde i kraft den 1 december Genom denna författning upphävs Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:3) om besiktning av trycksatta anordningar, Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS2002:1) om användning av trycksatta anordningar, Arbetsmiljöverkets (AFS2002:1) om tillverkning av vissa behållare, rörledningar och anläggningar samt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:4) om gasflaskor. Föreskriften behandlar alla typer av trycksatta anordningar men vissa paragrafer gäller företrädesvis för den anläggning som beskrivs under kapitlen: För gasförladdade hydraulackumulatorer gäller det allmänna regelverket som bl.a. behandlar: 1 kap. Allmänna bestämmelser 2 kap. Allmänna krav för användning Undersökning och riskbedömning Fortlöpande tillsyn 4 kap. Trycksatta anordningar i klass A och B 5 kap. Kontroll 7 kap. Kontroll och certifieringsorgan mm 8 kap. Bestämmelser och sanktionsavgifter Samt: Bilaga 1 Återkommande kontroll Övriga paragrafer gäller för gasförladdade hydraulackumulatorer där så är tillämpligt. Undersökning och riskbedömning I Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete finns regler om hur arbetsgivaren regelbundet ska undersöka arbetsförhållandena och bedöma vilka risker som kan förekomma i verksamheten. Där finns också regler om att åtgärder ska vidtas för att förebygga riskerna. I den tidigare föreskriften (AFS 2002:1), nu ersatta av (AFS 2017:3), sattes regler för användning av trycksatta anordningar däribland riskbedömning som gällde från 30 maj Även för anläggningar som tagits i bruk före den 30 maj 2002gäller att en riskbedömning i enlighet med 1, 2 kap. i denna föreskrift skall ha utförts senast den 1 januari Dessa regler gäller för alla typer och storlekar av gasförladdade hydraulackumulatorer. Under bestämda betingelser gäller även krav på kontroll, se nedan.

4 INFORMATION OM REGLER FÖR KONTROLL AV TRYCKSATTA ANORDNINGAR AFS 2017:3 Användning och kontroll trycksatta anordningar. Arbetsmiljöverkets regler samt allmänna råd om tillämpning av föreskriften angående användning och kontroll av trycksatta anordningar, AFS 2017:3. Ikraftträdande och övergångsbestämmelser Föreskriften trädde i kraft den 1 dec Tillämpning Jämfört med den tidigare föreskriften AFS 2005:3 har införts ett undantag för In och Utvändig kontroll, se avsnittet Återkommande kontroll nedan. Klassning av tryckbärande anordningar i likhet med föreskrifterna i AFS 1999:4 som gäller konstruktion, tillverkning och i vissa fall installation av tryckbärande anordningar, vilka trädde i kraft den 29 november Det innebar att vi fick harmoniserande regler och ett klassningssystem för tryckbärande anordningar i Europa (PED). För kontroll i Sverige finns ett motsv. klassningssystem som gör att vi kan inordna våra produkter i kontrollpliktiga respektive inte kontrollpliktiga Trycksatta anordningar med flera utrymmen och fluider När en trycksatt anordning har flera utrymmen och fluider ska den i sin helhet klassas utifrån det av utrymmena som medför de mest omfattande k aven, för hydraulackumulatorer gäller gassidan. Fortlöpande tillsyn av trycksatta anordningar Besiktningsklasserna A C enligt tidigare föreskrift har ändrats till kontrollklasser A och B. För alla tryckkärl med kvävgasfyllning gäller tabell under 10 4 kap. AFS 2017:3 (Bilaga 1 i detta dokument), dit hör hydraulackumulatorer. Den gas som är trycksatt är i grupp 2a och är därmed i klass A då klass B inte gäller för hydraulackumulatorer enl. undantaget i pkt. 2, se även allmänna råd under 10 4 kap. Kravet på kontroll gäller således enbart för klass A i vårt fall och gränsen går vid produkten p*v>1000 barliter (tryck [p] i bar, kärlvolym [V] i liter). Alla kärl oavsett volym med tryck över 1000 bar är kontrollpliktiga och alla kärl med tryck från 0,5 bar (atö, 1013 mbar) och lägre är inte kontrollpliktiga. Trycknivån [p] vid beräkning av kravet för kontroll enligt ovan, bestäms av det avsäkringstryck som säkerhetsutrustningen förackumulatorn är satt till. Säkerhetsutrustningen kan utgöras av sprängbleck eller plomberad tryckbegränsningsventil på gassidan alternativ t plomberad tryckbegränsningsventil på oljesidan. Säkerhetsutrustningen ska fr.o.m. 30 maj 2002 vara CE märkt. Se även avsnitt "Krav på kontroll" nedan. Trycksatta anordningar i klass A ska genomgå kontroll. Det ligger på brukarens ansvar att kontroll utförs. Tillämplig kontroll utförs av ackrediterat eller av till Arbetsmiljöverket anmält (samt bekräftat) organ. (se även kontroll och certifieringsorgan nedan)

5 Första kontroll gäller enligt 3, 5 kap. Ska utföras innan en trycksatt anordningen första gången tas i drift. Därvid ska kontrolleras tillverkningsunderlag, att säkerhetsanordningar enligt gällande föreskrifter finns installerade och fungerar tillfredsställandesamt att alla risker som rimligen går att förutse beaktas. Första kontroll ska inte utföras på hydrauliska ackumulatorer med kvävgasfyllning om de ingår i en anordning som är försäkrad enligt Europeiska unionens gällande produktdirektiv. Återkommande kontroll gäller enligt 4, 5 kap. Återkommande kontroll genom driftprov(dp) ska utföras i intervall om 4 år. Vid återkommande kontroll genom driftprov ska funktionskontroll av plomberad säkerhetsutrustning utföras alternativt okulär kontroll av sprängbleck. Undantag för In och Utvändig undersökning (IU) gäller för hydraulackumulatorer enligt 6, 5 kap. punkt 4: - 4. Behållare och rörledning i hydrauloljesystem om materialet i dess tryckbärande delar är sådant att det erfarenhetsmässigt inte är stor risk för sprickbildning. Undantaget gäller även fast de tillhör klass A. Allmänna råd: Exempel på behållare i hydrauloljesystem som inte omfattas av i undantaget i punkt 4 eftersom materialet i dess tryckbärande delar är sådant att det erfarenhetsmässigt är stor risk för sprickbildning är tryckoljeklockor i vattenkraftverk. Revisionskontroll gäller enligt 16, 5 kap. Trycksatta anordningar i klass A ska genomgå en revisonskontroll när de 1. väsentligen har reparerats eller ändrats, 2. har utsatts för sådana riskeratt de kan ha skadats, 3. ska vara trycksatta med väsentligt ändrade driftsförhållanden, eller 4. ska vara trycksatta efter det att journalen enligt fortlöpande tillsynen visar att det inte finns någon återstående livslängd. En revisionskontroll behöver inte utföras om ett kontrollorgan bedömer att omständigheterna i 1 3 har en obetydlig påverkan på anordningens hållfasthet. Om arbetsgivaren kan visa att en åtgärd enligt första stycket har utförts som ett led i tillverkningen enligt de väsentliga säkerhetskraven i något av Europeiska unionens produktdirektiv behöver ingen revisionskontroll utföras. Allmänna råd: För att göra bedömningen enligt andra stycket är det ofta nödvändigt att kontrollorganet får möjlighet att undersöka anordningen innan åtgärden eller reparationen utförs. Exempel på sådant som kan vara en väsentlig reparation, eller ändring är byte av eller svetsarbete i tryckbärande delar eller annat utbyte av skadade tryckbärande delar där det nya materialet sammanfogas med den trycksatta anordningen. Exempel på sådana risker som medför att en trycksatt anordning kan ha skadats är att den har stått avställd utan korrosionshindrande åtgärder, eller att den har utsatts för tryck eller temperaturnivåer som avviker från de värden som avsetts av tillverkaren.

6 Förfallomånad för återkommande kontroll Kontrollintervall för återkommande kontroll tidsbestäms från månaden för installationskontroll. Kontroll ska utföras tidigast 6 månader före och senast 5 månader efter förfallomånaden. Lämplig förfallomånad är juli för att få kontrollperioden under samma år Åtgärder efter kontroll I: Bedömningar Kontrollerande organ ska bedöma om den kontrollerade anordningen uppfyller kraven för godkännande samt vilka högsta respektive lägsta tryck och temperatur som är lämpliga ur säkerhetssynpunkt. II: Kontrollskylt och dokumentation Efter godkänd kontroll ska tryckkärlet på väl synlig plats förses med kontrollskylt av varaktig beskaffenhet som anger: tillverkningsnummer förfallomånad för nästa besiktning (månad, år) det ackrediterade kontrollorganets märke högsta resp. lägsta tryck och temperatur markering som visar att tryckkärlet är besiktigat och godkänt Efter kontroll ska det kontrollerande organet skriva ut intyg över kontrollen. Bestämmelser om straff och sanktionsavgifter Om bestämmelserna angående kraven på första kontroll och återkommande kontroll överträds ska fysiska och andra juridiska personer än svenska staten betala sanktionsavgifter. Dessa uppgår för "behållare för luft eller kvävgas i klass A" till kronor/behållare. Kontroll och certifieringsorgan För kontroll ska i första hand en oberoende kontrollinstans anlitas som är ackrediterad av SWEDAC. Inom området kontroll av tryckbärande anordningar finns följande tre ackrediterade företag att tillgå: Inspecta Sweden AB Björnstigen Stockholm Tel: DEKRA Industrial AB Gamlestadsvägen Göteborg Tel: FORCE Technology Sweden AB Tallmätargatan Västerås Tel: Ett kontroll eller certifieringsorgan som inte är ackrediterat av SWEDAC och som avser att utföra kontroller eller certifiering enligt föreskrifterna ska anmäla detta till Arbetsmiljöverket. Ackrediteringsbeviset eller motsvarande bevis som styrker kontroll eller certifieringsorganets behörighet ska bifogas till anmälan. Efter det att Arbetsmiljöverket har bekräftat att anmälan gjorts enligt första stycket får kontroll eller certifieringsorganet utföra kontroll.

7 För att kontrollorganet ska kunna genomföra första kontroll eller revisionskontroll på ett smidigt sätt krävs att all dokumentation finns tillgänglig. Detta innefattar bl.a. "Försäkran om överensstämmelse (eller motsv. dokumentation för äldre kärl), samt ett underlag som redovisar hur kärlen är avsäkrade mot högt tryck och instruktioner på hur denna utrustning ska provas. Vid alla typer av kontroll ska även materialutmattning beaktas. Arbetsgivaren ska till stöd för den fortlöpande tillsynen se till att det förs en journal som visar den återstående livslängden för trycksatta anordningar i klass A som har en begränsad livslängd. Hydac tillhandahåller "Försäkran om överensstämmelse för alla CE märkta tryckkärl i Hydacs produktsortiment där så krävs. Där finns också underlag för beräkning av kärlets livslängd. Sammanfattning Ovanstående information är ett sammandrag och i huvudsak en tolkning av föreskriften AFS 2017:3 koncentrerat till de moment som gäller HYDAC:s produkter. Spånga den 1 december 2017

8 BILAGA 1 4 kap. Trycksatta anordningar i klass A och B 10 Tryckkärl som inte omfattas av 7 9 indelas i klasser enligt tabellen nedan. Tabellen visar hur många barliter ett tryckkärl får vara avsett att användas med innan det faller inom klass B respektive A. Kärl som är avsedda att innehålla en gas som tillhör grupp 1a vilken även är en instabil gas enligt förordning (EG) nr 1272/2008 ska tillhöra klass A även om de vid tillämpning av tabellen skulle tillhöra klass B. Vid bestämning av tryckkärlets klass enligt tabellen ska trycket, p, sättas lika med 1 om luft i ett tryckkärl trycksätts genom att vatten pumpas till ett från början trycklöst kärl. Följande tryckkärl som skulle tillhöra klass B vid tillämpning av tabellen ska ändå inte tillhöra någon klass: 1. Tryckkärl i kyl eller värmepumpsanläggningar vars innehåll är en gas som tillhör grupp 2a. 2. Tryckkärl för luft och kvävgas. Tabellen ska inte tillämpas å tryckkärl som ska innehålla en vätska som hör till grupp 2a vid en temperatur, t, som är 65 C eller lägre. Sådana tryckkärl tillhör varken klass A eller B. Allmänna råd: Exempel på tryckkärl för luft och kvävgas är hydroforer, expansionskärl och hydraulackumulatorer.

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3)

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Skadegruppens Temadag 8 november 2017 Björn Lindberg, Arbetsmiljöverket 1 Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Cisterndagarna 2017 - Göteborg Innehåll Information om föreskriftsarbetet Förändringar i regelstrukturen Genomgång av förändringar

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Skadegruppens Temadag 2016 Stockholm Waterfront Congress Centre, Stockholm Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

AFS 2017:3 Användning och kontroll av trycksatta anordningar. Trust Quality Progress

AFS 2017:3 Användning och kontroll av trycksatta anordningar. Trust Quality Progress AFS 2017:3 Användning och kontroll av trycksatta anordningar Trust Quality Progress Till vem riktar sig AFS 2017:3? Föreskriften riktar sig till arbetsgivaren. Om arbetskraft hyrs in är den som hyr arbetskraften

Läs mer

tillverkning och besiktning av fjärrvärmesystem

tillverkning och besiktning av fjärrvärmesystem tillverkning och besiktning av fjärrvärmesystem regler och råd för uppfyllande av arbetsmiljöverkets föreskrifter Rapport 2006:1 TILLVERKNING OCH BESIKTNING AV FJÄRRVÄRMESYSTEM REGLER OCH RÅD FÖR UPPFYLLANDE

Läs mer

Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar. Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag

Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar. Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag Innehåll En mycket kortfattad redogörelse för föreskriftsarbetet. Inget

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring av föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor;

Läs mer

Besiktning av trycksatta anordningar

Besiktning av trycksatta anordningar Besiktning av trycksatta anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:3) om besiktning av trycksatta anordningar Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning Trycksättning med gas Ackreditering Föreskrifter Riskbedömning 1 Swedac en myndighet för kvalitet och säkerhet 2 SWEDAC Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll 3 Swedacs uppdrag Nationellt utveckla

Läs mer

Ny PED Vari består ändringarna? Inspecta Academy

Ny PED Vari består ändringarna? Inspecta Academy Ny PED Vari består ändringarna? Inspecta Academy PED? Pressure Equipment Directive EU-direktiv som gäller för tryckkärl, rörledningar, tryckbärande tillbehör och säkerhetsutrustning. Gäller då det kan

Läs mer

Tillämpning av AFS 2005:2 och AFS 2005:3 på biogasanläggningar Sammanställt av Gasföreningen och SWETIC

Tillämpning av AFS 2005:2 och AFS 2005:3 på biogasanläggningar Sammanställt av Gasföreningen och SWETIC Tillämpning av AFS 2005:2 och AFS 2005:3 på biogasanläggningar Sammanställt av Gasföreningen och SWETIC Detta dokument ger en handledning till hur Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2005:2 Tillverkning

Läs mer

Besiktning av trycksatta anordningar

Besiktning av trycksatta anordningar AFS 2015:9 Besiktning av trycksatta anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:3) om besiktning av trycksatta anordningar Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

tij ARBETSMILJÖ Användning och kontroll av trycksatta anordningar VERKET AFS 2019:1

tij ARBETSMILJÖ Användning och kontroll av trycksatta anordningar VERKET AFS 2019:1 tij ARBETSMILJÖ VERKET Användning och kontroll av trycksatta anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2017:3) om användning och kontroll av trycksatta

Läs mer

BESIKTNING AV TRYCKSATTA ANORDNINGAR

BESIKTNING AV TRYCKSATTA ANORDNINGAR BESIKTNING AV TRYCKSATTA ANORDNINGAR Arbetsmiljöverkets föreskrifter om besiktning av trycksatta anordningar samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna. (Ändringar införda t.o.m. den 25 mars

Läs mer

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar AFS 2014:XX 2014:16 Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets

Läs mer

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S.

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S. 1 Bakgrund Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är behörig myndighet för landtransport av farligt gods, vilket innebär att MSB ska verka för att förebygga olyckor och tillbud i samband med

Läs mer

HISSAR. Besiktning av hissar

HISSAR. Besiktning av hissar HISSAR Besiktning av hissar DEKRA Industrial AB DEKRA Industrial AB Presentation av oss Bertil Forsberg Kiwa Inspecta AB Tomas Kolkind DEKRA Industrial AB Mats Janlöv HSAB Vad är en hiss Hissdirektivet

Läs mer

Användning och kontroll av trycksatta anordningar. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar

Användning och kontroll av trycksatta anordningar. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar Användning och kontroll av trycksatta anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar ISBN 978-91-7930-645-8 ISSN 1650-3163 ARBETSMILJÖVERKET 112 79 Stockholm,

Läs mer

Xxxxx Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar

Xxxxx Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar AFS 2014:XX 2014:21 Xxxxx Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter (STAFS 2007:19) om återkommande kontroll av icke-automatiska vågar Ändring införd. t.o.m. STAFS 2014:5 Tillämpningsområde

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; BFS 2013:6 Utkom från trycket den 18 juni

Läs mer

Erfarenhetsdokument till BFS 2011:12 och AFS 2003:6

Erfarenhetsdokument till BFS 2011:12 och AFS 2003:6 Sida 1 av 5 Erfarenhetsdokument till BFS 2011:12 och AFS 2003:6 0 Inledning Erfarenhetsdokumentdokumentet är de ackrediterade kontrollorganen inom objektområdena för portar och lastbryggors gemensamma

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BFS 2012:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:19 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom från trycket den 26 april 2011 beslutade den

Läs mer

Xxxxx Enkla tryckkärl

Xxxxx Enkla tryckkärl AFS 2014:XX 2014:19 Xxxxx Enkla tryckkärl Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Arbetarskyddsstyrelsens (AFS xxxx:xx) föreskrifter om (AFS 1993:41) om enkla tryckkärl

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Ändring införd t.o.m. STAFS 2012:10 Tillämpningsområde 1

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2007:1 Utkom från trycket 2007-03-29 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Rättvisare, säkrare, enklare Nya regler för tryckbärande anordningar 2014-04-24

Rättvisare, säkrare, enklare Nya regler för tryckbärande anordningar 2014-04-24 Rättvisare, säkrare, enklare Nya regler för tryckbärande anordningar 1 Introduktion PED Sen den 30 maj 2002 har direktivet för tryckbärande anordningar (PED) varit obligatorisk i hela EU PED finns där

Läs mer

BESIKTNING AV TRYCKSATTA ANORDNINGAR

BESIKTNING AV TRYCKSATTA ANORDNINGAR BESIKTNING AV TRYCKSATTA ANORDNINGAR Arbetsmiljöverkets föreskrifter om besiktning av trycksatta anordningar samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna. (Ändringar införda t.o.m. den 21 juni

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Kari Björkqvist STAFS 2007:19 Utkom från trycket 2007-11-13 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter (STAFS 2007:1) om återkommande kontroll av automatiska vågar Ändring införd: t.o.m. STAFS 2011:9 Tillämpningsområde

Läs mer

Naturvårdsverket och MSB i samarbete

Naturvårdsverket och MSB i samarbete Naturvårdsverket och MSB i samarbete MSBFS 2018:3 Cisterner med anslutna rörledningar för brandfarliga vätskor MSBFS 2018:3 Cisterner med anslutna rörledningar för brandfarliga vätskor Vilka ändringar

Läs mer

Nya PED. Direktiv 2014/68/EU. Ny AFS kommer från Arbetsmiljöverket

Nya PED. Direktiv 2014/68/EU. Ny AFS kommer från Arbetsmiljöverket Nya PED Direktiv 2014/68/EU Ny AFS kommer från Arbetsmiljöverket Varför? Rättvisare, säkrare, enklare - Produkter på marknaden som inte uppfyller kraven eller är farliga - Minskat förtroende - Ekonomisk

Läs mer

AFS 2017:3 Användning och kontroll av trycksatta anordningar. sammanfattning. Kiwa Asset Health

AFS 2017:3 Användning och kontroll av trycksatta anordningar. sammanfattning. Kiwa Asset Health AFS 2017:3 Användning och kontroll av trycksatta anordningar sammanfattning Kiwa Asset Health SMAKA PÅ DEN HÄR! Funktionskontroll av säkerhetsutrustning som utförts vid driftprov av en viss trycksatt anordning

Läs mer

Tillverkning av vissa behållare, rörledningar och anläggningar

Tillverkning av vissa behållare, rörledningar och anläggningar Tillverkning av vissa behållare, rörledningar och anläggningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:2) om tillverkning av vissa behållare, rörledningar

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om besiktning av tivolianordningar 1 ; beslutade den 26

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om besiktning av tivolianordningar 1 ; beslutade den 11

Läs mer

Xxxxx Stegar och arbetsbockar

Xxxxx Stegar och arbetsbockar AFS 2014:XX 2014:17 Xxxxx Stegar och arbetsbockar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2004:3) om om stegar och arbetsbockar Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Besiktning och underhåll av fordon

Besiktning och underhåll av fordon Dokumentnummer Utgåva Giltig fr o m Ersätter Sida ÖSlJF 222 3 2016-04-27 ÖSlJF 222 utg 2 1(5) Författare Fastställare Mats Furukrona Krister Wedin Besiktning och underhåll av fordon Innehållsförteckning

Läs mer

Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor

Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor AFS 2013:2 Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 5:19) om förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och allmänna råd för ackrediterade kontrollorgan för kontroll av tryckbärande anordningar m.m.

Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och allmänna råd för ackrediterade kontrollorgan för kontroll av tryckbärande anordningar m.m. 2014-11-04 2014/2883 Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklkundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2009:9 Utkom från trycket 2009-04-06 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Riskbedömning & FLT av Tryckkärl i fastigheter

Riskbedömning & FLT av Tryckkärl i fastigheter Riskbedömning & FLT av Tryckkärl i fastigheter 1 29/11/2011 Det här är Inspecta TRYCK?? På ett fastighetsseminarium?? 2 Tryckkärl finns på många olika ställen 3 lite där och lite här Pappersbruk, Verkstäder,

Läs mer

tillverkning och besiktning av fjärrvärmesystem

tillverkning och besiktning av fjärrvärmesystem tillverkning och besiktning av fjärrvärmesystem underlag för implementering av arbetsmiljöverkets föreskrifter Rapport 2005:3 TILLVERKNING OCH BESIKTNING AV FJÄRRVÄRMESYSTEM Underlag för implementering

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter () om återkommande kontroll av mätsystem för andra vätskor än vatten Ändring införd t.o.m. STAFS 2014:4 Tillämpningsområde

Läs mer

Varför har vi regler för maskiner?

Varför har vi regler för maskiner? Säkra maskiner Varför har vi regler för maskiner? Regler behövs för att vi ska ha säkra maskiner som inte orsakar olyckor. För att kunna ha fri rörlighet på marknaden inom EU gäller gemensamma regler

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i plan- och byggförordningen (2011:338); SFS 2016:141 Utkom från trycket den 15 mars 2016 utfärdad den 3 mars 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2007:3 Utkom från trycket 2006-03-29 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Xxxxx Smältning och gjutning av metall

Xxxxx Smältning och gjutning av metall AFS 2014:XX 2014:15 Xxxxx Smältning och gjutning av metall Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 1 juni 2011 Myndigheten

Läs mer

KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M.

KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M. KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M. FÖR BRANDFARLIGA VÄTSKOR Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 2000:7) om kompetens och utrustning hos organ

Läs mer

Ändringar i produktstandarder. Hur vet man om en standard gäller? Inspecta Academy

Ändringar i produktstandarder. Hur vet man om en standard gäller? Inspecta Academy Ändringar i produktstandarder. Hur vet man om en standard gäller? Inspecta Academy Vilka standarder? Innan vi kan prata om ändringar i standarder måste vi veta vad det är för sorts standarder det handlar

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 1 september 2011 Lag om ändring av lagen om transport av farliga ämnen Utfärdad i Helsingfors den 26 augusti 2011 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Metodhandbok för kontroll av cisterner, rörledningar och tillhörande utrustning för brandfarliga vätskor Utgåva 2, 2016

Metodhandbok för kontroll av cisterner, rörledningar och tillhörande utrustning för brandfarliga vätskor Utgåva 2, 2016 Denna Metodhandbok har tagits fram av branschorganisationerna Skandinavien Petroleum Technic Association, Jan-Erik Lindström (SPT) och Sveriges Tankrengörings- och Saneringsföretags Riksförening, Marie

Läs mer

Ackreditering. Ett öppet system

Ackreditering. Ett öppet system Ackreditering Ett öppet system Ackreditering är ett verktyg för samhället att säkerställa opartiskhet och kompetens hos marknadens aktörer. Ackrediterade organ är fria att verka inom de områden som de

Läs mer

Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar.

Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar. Samrådsgruppen för 2017-09-16 1(5) Medicinska gasanläggningar* Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar. 1. Bakgrund

Läs mer

Sammanställning av arbetsmoment från 2 meters höjd eller mer fabriksbetong/pump

Sammanställning av arbetsmoment från 2 meters höjd eller mer fabriksbetong/pump Sammanställning av arbetsmoment från 2 meters höjd eller mer fabriksbetong/pump 1 Det finns anledning att ytterligare förstärka skyddet för arbetstagare vid riskfyllda arbetsmoment från 2 meters höjd eller

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1999:6 TRYCKKÄRL

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1999:6 TRYCKKÄRL ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1999:6 TRYCKKÄRL 1 TRYCKKÄRL Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om tryckkärl och andra tryckbärande anordningar samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:11) om effektivitetskrav för nya värmepannor som eldas med flytande eller gasformigt bränsle;

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:9) om återkommande kontroll av mätare för aktiv elenergi; Rubriken har denna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ackreditering och teknisk kontroll; SFS 2011:791 Utkom från trycket den 27 juni 2011 utfärdad den 16 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Tillämpningsområde

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Kerstin Risshytt Elsäkerhetsverkets föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) samt allmänna råd om dessa föreskrifters tillämpning;

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Kim Reenaas Utkom från trycket den 6 oktober 2015 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om stickproppar och uttag för allmänbruk beslutade den

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 88516068HSLFS Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Föreskrifter

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 1 juni 2016. Rättelseblad TSFS 2016:36 har iakttagits.

Läs mer

INSTRUKTION Hydrofor, 6 bar

INSTRUKTION Hydrofor, 6 bar INSTRUKTION Hydrofor, 6 bar Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120816 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat en hydrofortank från Aqua Expert AB, ett ledande

Läs mer

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Vattenskydd Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Förvaring av diesel, eldningsolja, spillolja och andra miljö- och brandfarliga vätskor i markförlagda cisterner regleras i flera olika lagstiftningar.

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2015:2 Utkom från trycket den 12 februari 2015 Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

TEKNISKT MEDDELANDE TILL DOKUMENTEN. ABM, KBM, TBM och TBV. Utgåva 1, Fastställd:

TEKNISKT MEDDELANDE TILL DOKUMENTEN. ABM, KBM, TBM och TBV. Utgåva 1, Fastställd: Tekniskt meddelande 1(7) TEKNISKT MEDDELANDE TILL DOKUMENTEN ABM, KBM, TBM och TBV Utgåva 1, 2018-01-23 Detta dokument är gemensamt framtaget av de svenska kärnkraftsföretagen. All uppdatering skall ske

Läs mer

Inspektion och OFP av GAP ny handbok och skadeatlas för anläggningsägare och inspektörer

Inspektion och OFP av GAP ny handbok och skadeatlas för anläggningsägare och inspektörer Inspektion och OFP av GAP ny handbok och skadeatlas för anläggningsägare och inspektörer Matarvattenkonferensen 2015-11-10 Caroline Ankerfors caroline.ankerfors@swerea.se Pernilla Utterström pernilla.utterstrom@inspecta.com

Läs mer

TANKSTATIONER FÖR METANGASDRIVNA FORDON. Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1998:5) om tankstationer för metangasdrivna fordon

TANKSTATIONER FÖR METANGASDRIVNA FORDON. Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1998:5) om tankstationer för metangasdrivna fordon TANKSTATIONER FÖR METANGASDRIVNA FORDON Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1998:5) om tankstationer för metangasdrivna fordon Sprängämnesinspektionens författningssamling Sprängämnesinspektionens

Läs mer

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag 2004-04-28 Bilaga 1 Förteckning över krav i författningssamling som innebär en administrativ börda för företag Kolumn 1 2 3 4 5 6 7 ELSÄK-FS 1995:6 Om elektriska utrustningar för explosionsfarlig miljö

Läs mer

Rättvisare, säkrare, enklare Nya regler för tryckbärande anordningar 2015/

Rättvisare, säkrare, enklare Nya regler för tryckbärande anordningar 2015/ Rättvisare, säkrare, enklare Nya regler för tryckbärande anordningar 2015/2016 1 Introduktion PED Sen den 30 maj 2002 har direktivet för tryckbärande anordningar (PED) varit obligatorisk i hela EU PED

Läs mer

Produktsäkerhet och CE-märkning

Produktsäkerhet och CE-märkning Produktsäkerhet och CE-märkning En introduktion om CE-märkning och försäkran om överensstämmelse EG:s maskindirektiv i Arbetsmiljöverkets regler Regler för personlig skyddsutrustning Krav på tillverkare

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6)

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6) Datum 1 Beteckning Förvaltningsavdelningen Sofia Tiberg Direktnr: 08-406 83 05 E-post: sofia.tiberg@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: Förslag till Swedacs nya föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Standardisering inom Tryckkärlstål SIS/TK 137. Otto Björnberg SIS Swedish Standards Institute

Standardisering inom Tryckkärlstål SIS/TK 137. Otto Björnberg SIS Swedish Standards Institute Standardisering inom Tryckkärlstål SIS/TK 137 Otto Björnberg SIS Swedish Standards Institute Dagens presentation Material- och produktkrav enligt Direktivet för tryckbärande anordningar PED 2013-04-17

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

CE-märkning och produktsäkerhet

CE-märkning och produktsäkerhet CE-märkning och produktsäkerhet Vad står CE-märket för? Att tillverkaren / importören försäkrar att varan överensstämmer med alla säkerhetskrav enligt direktiv med krav på CE-märkning. CE-märkningen står

Läs mer

EUs lagstiftning om personlig skyddsutrustning (PPE) Förordning (EU) 2016/425 (PPE Förordningen)

EUs lagstiftning om personlig skyddsutrustning (PPE) Förordning (EU) 2016/425 (PPE Förordningen) EUs lagstiftning om personlig skyddsutrustning (PPE) Förordning (EU) 2016/425 (PPE Förordningen) Personlig skyddsutrustning (PPE) Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om utförande av personlig skyddsutrustning

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn BFS 2012:xx Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2007:4) om energideklaration för byggnader; Utkom från trycket

Läs mer

Brandfarliga Köldmedium Mats Blomkvist, Incert

Brandfarliga Köldmedium Mats Blomkvist, Incert Brandfarliga Köldmedium 2019 Mats Blomkvist, Incert Brandfarliga köldmedium Vad skiljer ett brandfarligt köldmedium mot att använda ett HFC köldmedium, klass A1? Planering Konstruktion Installation Drift,

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2006:5 Utkom från trycket 2006-07-21 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks föreskrifter för ackreditering av organ som skall utföra vissa kontroller

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:5) om vattenmätare

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:5) om vattenmätare Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:5) om vattenmätare Ändring införd: t.o.m. STAFS 2011:20 Författningen upphävd

Läs mer

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Inledning Detta är en information, utarbetad av SP, som kan användas som hjälpmedel för att sammanställa

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar; SFS 2017:655 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2013:xx Utkom från trycket den xx månad 20XX Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:846) om fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen; SFS 2009:382 Utkom från trycket den 27 maj 2009 utfärdad den 13 maj 2009.

Läs mer

Säkra maskiner. om regler för maskiner

Säkra maskiner. om regler för maskiner Säkra maskiner om regler för maskiner Varför har vi regler för maskiner? Regler behövs för att vi ska ha säkra maskiner som inte orsakar olyckor. För att kunna ha fri rörlighet på marknaden inom EU gäller

Läs mer

Sökandes uppgifter Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras)

Sökandes uppgifter Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras) BFV. Sidan 1 av 6 Ansökan avser: Nytt tillstånd Ändring eller förlängning av tillstånd Hantering brandfarliga Förvaring av brandfarliga Annat Blanketten skickas till Högsby kommun Myndighetsnämnden 579

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2010:75 Utkom från trycket den 2 mars 2010 utfärdad den 18 februari 2010. Regeringen föreskriver i fråga om fordonsförordningen

Läs mer

ENKLA TRYCKKÄRL AFS 1993:41. Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om enkla tryckkärl samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna

ENKLA TRYCKKÄRL AFS 1993:41. Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om enkla tryckkärl samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna AFS 1993:41 ENKLA TRYCKKÄRL Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om enkla tryckkärl samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (Ändringar införda t.o.m. 25 mars 2014) AFS 1993:41 2 Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Arbetsmiljöverkets allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna om tillverkning av vissa behållare, rörledningar och anläggningar

Arbetsmiljöverkets allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna om tillverkning av vissa behållare, rörledningar och anläggningar Arbetsmiljöverkets allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna om tillverkning av vissa behållare, rörledningar och anläggningar Arbetsmiljöverket meddelar följande allmänna råd om tillämpningen av

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter om personhissar, varupersonhissar och småvaruhissar på svenska fartyg; beslutade den 17 november 2003. SJÖFS 2003:17 Utkom från trycket

Läs mer

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks föreskrifter om transportabla tryckbärande anordningar. Statens räddningsverks författningssamling SRVFS 2000:4

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks föreskrifter om transportabla tryckbärande anordningar. Statens räddningsverks författningssamling SRVFS 2000:4 Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks föreskrifter om transportabla tryckbärande anordningar Innehållsförteckning

Läs mer

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID LAGSTIFTNING UTGÖRS AV: Lagar Förordningar Föreskrifter TAS FRAM AV: Riksdagen Regeringen Myndigheter DESSA GÄLLER ALLTID Anna Berggren Mobil: 073-50 200 95 Kneippgatan 2 anna.berggren@nitoveskonsulterna.com

Läs mer

CE-märkning av personlig skyddsutrustning

CE-märkning av personlig skyddsutrustning CE-märkning av personlig skyddsutrustning CE-märkning av personlig skyddsutrustning Den här broschyren vänder sig i första hand till dig som tillverkar eller importerar personlig skyddsutrustning. Men

Läs mer

Resumé av anläggningsansvar vid drift av skidanläggning utifrån Boverkets föreskrift 2016:2 H16

Resumé av anläggningsansvar vid drift av skidanläggning utifrån Boverkets föreskrift 2016:2 H16 Resumé av anläggningsansvar vid drift av skidanläggning utifrån Boverkets föreskrift 2016:2 H16 Kapitel 3 Kontroll av motordrivna anordningar Besiktning Första besiktning (BFS sid 15) 6 Innan en anordning

Läs mer

Dnr /2016. Marknadskontrollplan. Egentillverkade medicintekniska produkter

Dnr /2016. Marknadskontrollplan. Egentillverkade medicintekniska produkter Dnr 10.4-41764/2016 Marknadskontrollplan 2017 Egentillverkade medicintekniska produkter Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 2(8) Sammanfattning IVO har tillsynsansvaret för de egentillverkade medicintekniska

Läs mer

PROBLEM: SVÅRT ATT VÄLJA RÄTT EXPANSIONSKÄRL LÖSNING: ETT RÄTT DIMENSIONERAT TRYCKHÅLLNINGSSYSTEM GÖR ATT VÄRME OCH KYLA FÖRDELAS OPTIMALT

PROBLEM: SVÅRT ATT VÄLJA RÄTT EXPANSIONSKÄRL LÖSNING: ETT RÄTT DIMENSIONERAT TRYCKHÅLLNINGSSYSTEM GÖR ATT VÄRME OCH KYLA FÖRDELAS OPTIMALT PROBLEM: SVÅRT ATT VÄLJA RÄTT EXPANSIONSKÄRL LÖSNING: ETT RÄTT DIMENSIONERAT TRYCKHÅLLNINGSSYSTEM GÖR ATT VÄRME OCH KYLA FÖRDELAS OPTIMALT Solutions for heating and cooling systems FÖRTRYCKTA KÄRL AV BÄLG

Läs mer