LATHUND TILL IDA (Innebandyns Dagliga Administrationssystem)

Relevanta dokument
SEKRETARIATS- KOMPENDIUM

ALLMÄNNA ANVISNINGAR

Speaker. Ex utvisning: Västerbottens spelare, nr 16 David Lundberg, utvisas 2 minuter för otillåtet slag. Tid: 14.12

Sekretariatets uppgifter på våra matcher!

HALLANDS INNEBANDYFÖRBUNDS TÄVLINGSFÖRESKRIFTER Gäller från 1 juli 2008

FÖR 2012/2013. Fastställda vid NIBF Styrelsemöte Godkända av SIBF 2012-?-? Conny Björnfot Ordförande NIBF

Sida 1 Seriedirektiv F/P Grön klass (6-9 år) Säsongen 18/19

Spelas i serieform med resultat, tabell, poängberäkning och poängliga.

Matchfunktionärs utbildning. Regelgenomgång Säsong

Funktionärslista Glenncupen 2014 Björklunda

Skånes Innebandyförbunds Domarkommittés allmänna direktiv för domare säsongen 2016/2017

Båsfunktionärsutbildning för halvplansspel

Seriedirektiv Gästriklands och Hälsinglands Innebandyförbund F/P Röd klass (12-16 år) Gäller från

Seriedirektiv D2 GUDH/H2 GUDH Säsongen 15/16

Sida 1 Seriedirektiv F/P Blå klass (9-12 år) Säsongen 16/17

SEKRETARIATET INFÖR SÄSONGEN ALLA FAMILJER MED SPELARE I J18E ÄR SKYLDIGA ATT STÄLLA UPP VID HEMMAMATCHER GENOM

Utdrag ur regelboken. Bilaga 1 - Statistik Bilaga 2 - Funktionärer Bilaga 3 - Domartecken

Seriekrav för Herrjunior 17 Elit Säsongen 2018/19

Seriekrav för Herrjunior 17 Elit Säsongen 2017/18

Sida 1 Seriedirektiv F/P Grön klass (6-9 år) Säsongen 17/18

ÅLDERSINDELNINGEN FÖR RÖD NIVÅ

Vilka personer (funktioner) skall finnas i ett matchsekretariat? Vad har de för olika arbetsuppgifter?

TÄVLINGSFÖRESKRIFTER FÖR 2011/2012

Tävlingskrav 2018/2019 Skånemästerskapen Seniorer

Seriedirektiv F/P Röd klass (12-16 år) Gäller från

Matchtider. 3 x 20 minuter effektiv tid + 5min sudden Herr div 2 och 3, Dam div 2. 3 x 20 minuter effektiv tid Herrutveckling och Juniorserierna

Detta dokument innehåller handlingar till årets Tävlingskonferens.

Seriedirektiv Ungdom

HALLANDS INNEBANDYFÖRBUNDS TÄVLINGSFÖRESKRIFTER

SÄRSKILDA TÄVLINGSFÖRESKRIFTER. 10:de utgåvan

Svenska Innebandyförbundets REGELTOLKNINGAR OCH FÖRTYDLIGANDEN. Uppdaterade och giltiga fr.o.m. 13 september 2013

Information med tillhörande kommentarer

Om ni har första match måste ni hämta sekretariatsväskan (se nedan) för att komma in i hallen och få med material som behövs i sekretariatet.

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Sekretariatsutbildning. Disposition. Fullständigt sekretariat. för

PM för tidtagare och sekreterare

Matchfunktionärs utbildning

MANUAL FX FÖR VATTENPOLO

Svenska Innebandyförbundets REGELTOLKNINGAR OCH FÖRTYDLIGANDEN. Uppdaterade och giltiga fr.o.m. 1 juli 2014

Regler Kristianstad Fotbollsallians

Rinkbandy spelas på ishockeybana med sarg och ishockeymål (se vidare Kommunförbundets "Stora måttboken").

VÄSTERGÖTLANDS IBF - SÄRSKILDA TÄVLINGSFÖRESKRIFTER. 6:e utgåvan. Gäller från 1 juli 2010

Seriedirektiv 2016/2017 för Damer Div 2-3 och Herrar Div 3-4

LEDARHJÄLPEN 11-MANNA 2016

Svenska Innebandyförbundets. Regeltolkningar och förtydliganden

GUD 19/20 - Seriedirektiv Division 1 damer och 2 Division herrar

SVENSKA FUTSALLIGAN (SFL)

Manual Spelarregistrering ger en utförligare beskrivning av Spelarregistrering. SMS-rapport

REGLER Mjukhockey Korpen Nyköping och Oxelösund

Preliminära seriedirektiv 2016/2017 Damer Div 1 och Herrar Div 2

Transkript:

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 MATCHPROTOKOLL... 3 INLOGGNING... 4 SÖKA MATCH... 5 HÄNDELSERAPPORTERING... 7 SPELTIDER MATCHER... 14

MATCHPROTOKOLL När ni kommer till en match och ska sitta i sekretariatet samt händelserapportera in den på IDA (Innebandyns Dagliga Administrationsvertyg) skall ni få ett ifyllt matchprotokoll för att ni ska veta vilken match ni skall händelserapportera. Det ska vara underskriven av båda lagens lagledare samt att ni ska visa den för domarna. Under matchens gång eller efter spelad match skall denna fyllas i enligt ovan (för hand) för varje händelse som skett under match, skottstatistik (per period och totalt), mål (per period och sluttresultat) och publiksiffra (uppskattat). Protokollet skall skrivas under av den som fört matchprotkollet, av matchvärd samt av domarna, som tar den med sig för att skicka in den till NIBF s kansli i Luleå. OBS! Detta ska även föras in i IDA. (Detta beskrivs nedan i detta dokument)

INLOGGNING Ange adress http://www.innebandy.se/ida i adressfältet. Klicka sedan på Inloggning IDA. Ange ert användarnamn och lösen ni har till inloggning till IDA (som ni ska få/fått av kansilet). Tryck sedan på OK.

SÖKA MATCH Klicka på Tävling Välj Sök matcher Välj i Hall-droplisten, Kalix Sph Kalix

I Serie-droplisten väljer ni vilken typ av serie som skall händelse rapporteras. Tryck sedan Visa

HÄNDELSERAPPORTERING Vänsterklicka på den match ni skall händelse rapportera. Vänsterklicka på Händelserapportering Välj Matchuppställning.

För att lägga till spelare/välja lagkapten osv. klicka på laget (i det här fallet K4 IF). Vill ni lägga till spelare så klicka i Deltar -rutan på vald spelare, tryck sedan på Spara uppe till höger efter varje tillagd spelare.

För att välja Lagkapten, klicka i Lagkapten-droplisten och välj den som ska vara det, tryck sedan på Spara uppe till höger för att spara. När ni valt allt färdigt och tryckt på Spara uppe till höger (efter varje val) så väljer ni Matchuppställning för att återgå.

När ni gjort alla val, kanske ändra nummer på/tagit bort någon spelare (och tryckt på Spara efter varje val), så väljer ni Händelserapportering för att återgå. När match startar, så väljer ni Spel pågår, vid periodpauser väljer ni Periodpaus

Vid inläggning av händelser under matchens gång finns det viktiga saker att komma ihåg: 1. Vilken period - Period-droplisten 2. Tid (anges ex 12:23) 3. Händelse Mål (Hemma/Borta)/Straff (Hemma/Borta)/Utvisning (hemma/borta) 4. Vem gjort mål i Hemma- eller Bortalaget markera även då assist (om sådan anges från domaren), blivit utvisad i Hemma- eller Bortalaget eller straffskytt i Hemma- eller Bortalaget. 5. Vid utvisning så finns olika koder, kontrollera med domaren vilken kod som skall anges ex Otillåten träning 207 osv. 6. Tryck på Spara -knappen när ni gjort klart varje händelse (för att spara). Efter matchen är färdigspelad tryck på Matchstatistik

För in skottstatistik, matchstart, matchslut och publiksiffra. Tryck sedan på Spara -knappen för att spara. Välj Händelserapportering

Om ni lagt in alla händelser så välj Färdigspelad Om allt klart så kan ni låsa matchen med Lås match -knappen Allt klart. OBS! Det kan finnas domare som vill godkänna matchen i IDA innan ni låser den och då finns det lite längre ner i fönstret en möjlighet till detta. Lås sedan matchen enligt ovan.

SPELTIDER MATCHER Serie Tid Effektiv tid Damer Div2 3x20 min Hela matchen Damer Div3 3x20 min Sista 3min i 3:e perioden Herrar Div2 3x20 min Hela matchen Herrar Div3 3x20 min Sista 3min i 3:e perioden HJ/DJ 17-20 (17/18/19/20) 3x20 min Sista 3min i 3:e perioden P & F 15/16 3x20 min Sista 3min i 3:e perioden P & F 13/14 2x20 min, 5 min paus Ingen effektiv tid P & F 12 2x20 min, 5 min paus Ingen effektiv tid P & F 9-11 2x20 min, 5 min paus Ingen effektiv tid Knattar 8-7 2x15 min, 5 min paus Ingen effektiv tid SDM 3x20 min, 5 min paus Enl TDK beslut JDM 3x20 min, 5 min paus Enl TDK beslut UDM eller slutspel Slutspel 15/16-3x20, 5 min paus Slutspel övriga Sista 3 min 3:e perioden Ingen effektivtid. NK-spel 2x20, 5 min paus Ingen effektivtid. Ur NIBF s TÄVLINGSFÖRESKRIFTER FÖR 2010/2011 6 Matchtidtagare Tidtagarens uppgift är att sköta matchklockan. Inga andra uppgifter får läggas på denne vid seriematcher som spelas 3 x 20 minuter. Tidtagaren ska kontrollera att matchklockan fungerar och är rätt programmerad, samt kontrollera att paussignal fungerar. Saknas signal i hallen ska tidtagaren anordna manuell signal, företrädesvis visselpipa eller signalhorn. Tiden ska räknas från 00.00 och uppåt. Tidtagaren ska starta klockan då bollen spelas efter domarens signal. I de fall effektiv tid inte tillämpas skall tiden stoppas endast vid följande fyra tillfällen då domare: blåser för mål, blåser för utvisning, blåser för straffslag samt visar tecken för att stoppa tiden. Matchtidtagare ska endast stoppa tiden på något av dessa direktiv från domaren och ska aldrig följa uppmaningar från spelare, ledare eller publik.

Under effektiv speltid, i vissa matcher endast de tre (3) sista minuterna i sista perioden, ska tiden alltid stoppas på domares avblåsning. Då matchtiden stoppats ska tiden startas då bollen spelas på nytt av spelare efter domares signal. Under straffslags genomförande ska matchklockan stå still, och startas först då straffslaget har genomförts och tekning sker efter domares signal. Matchtidtagare skall ha tillgång till reservmatchklocka, som kan nyttjas som stoppur om matchklockan strejkar. Mobiltelefon med tidtagarfunktion är acceptabelt. Visselpipa motsv. för att signalera när period/matchen är slut skall också finnas i reserv. 7 Utvisningstid Sekretariatet ska upplysa spelare om vid vilken tid utvisningen upphör. Har en utvisad spelare flera utvisningar som inte kan mätas samtidigt eller laget utvisningar som inte kan mätas, skall sekretariatet med stöd av domaren säkerställa att utvisningarna mäts i rätt ordning och på rätt sätt. Funktionär som mäter utvisningstid skall i matcher som spelas 3 x 20 minuter - de sista 10 sekunderna hålla utvisad spelare i axeln och genomföra nedräkning, när utvisningstiden upphör skall spelarens axel släppas och spelaren kan beträda planen, under förutsättning att laget inte sedan tidigare spelar med fullt manskap eller skall fortsätta spela i numerärt underläge. Funktionär skall göra domaren uppmärksam på om spelare ej beträder planen innan denna ansluter till sitt lag likväl om spelaren inte kliver in när utvisningstiden har upphört eller för tidigt. 8 Speaker Speaker ska förmedla all nödvändig information om matchen till publik, spelare och ledare. Informationen ska lämnas med saklighet och gott omdöme. Speaker får under inga villkor fälla förlöjligande kommentarer om domslut, publik, spelare eller liknande händelser. Före match ska speaker hälsa publik, spelare och domare välkomna. Under match ska speaker lämna information om målskyttar, passningsläggare och utvisade spelares namn och nummer, samt informera om utvisningstidens längd och orsak. Den information som lämnas av domaren får ej förvanskas. Speaker ska även meddela när lag blivit fulltaliga, alternativt spelar med fyra utespelare. Dessutom ska speaker meddela när en (1) minut återstår av respektive period. Speakern skall vidare meddela vid matcher som inte spelas med effektiv speltid när detta inträffar (sista tre minuterna i sista perioden).