MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

Relevanta dokument
MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

Allmänna fotbollstermer

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER

3. Under pågående spel förolämpar spelare nr 7 i lag A tränaren i lag B, nr 7 befinner sig på spelplanen och lag A har bollen. Domslut?

Vilken Spelare Är du?

Fotbollsskolan. mottagning.indd

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor.

Organisation: 4v4, boll, 35x20m 15min, 2 småmål. Anvisningar: När man är på sin egna planhalva får man bara spela 2 touch

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll.

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år)

UTGÅNGSPOSITIONER. Försvar (krymp ihop) Anfall (blomma ut)

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom

Tränarfortbildning 2 av 4 Sigtuna IF FK. Internt 17/5 - Tränare Matchen som utbildningstillfälle

Grundförutsättningar i anfallsspel

Innehållsförteckning. S i d a 2

Innerback. Innerback. Rörelseschema:

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL

Utvecklingsplan detalj

Åkersberga P05: Röd & Blå

SPELSYSTEM för 17-åringar

Övningsbank för ungdomar

5-mannafotboll. Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland.

Övningar. Utespelare

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer

Teckenförklaring. Försvarspelare. Anfallsspelare. Spelare med boll. Löpning utan boll. Löpning med boll. Bollens väg. Kon

Så spelar vi 9 mot

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans.

Fotbollsskolan. bollekar.indd

Så spelar vi 9 mot år 2017

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Så spelar vi 5 mot år 2017

INNEHÅLL: BARNDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER

Futsal (generella regler i korthet) 2014/2015

Regler för fotboll i spelformen 9 mot 9

Så spelar vi 7 mot

FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll

Före vändningen. Finter före vändningen

Reymersholms IK F03 Träningsupplägg

Så spelar vi 7 mot år 2017

Breddläger P99, Lödde 2014 Träning 1 övning 1 (25 min)

Fotbollsövningar UPPVÄRMING:

SPELSYSTEM för åringar

SÅ SPELAR VI 5 MOT 5-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 8-9 ÅR

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Omställning. Återerövring av bollen

FÖRSVARSSPEL. Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva.

Införande av 9-manna Regeländringar 7-manna Förändringar av planstorlekar Tävlingsmatris Planskisser

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11

Tränarutbildning 6 för P03: Översikt teman 2. Översikt om hur gör vi 1. Hemläxa 2. Övningar v Andy Alzuhn

SÅ SPELAR VI 7 MOT 7-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR ÅR

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år)

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3

Helgträning

Introduktion 7-manna fotboll

Hemfrågor FACIT

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET Domarkommittén H E M F R Å G O R Namn:...

Nationella spelformer

4.3 Försvarsspel 2v2

Övningsbank Sigtuna IF P03

Så spelar vi 9 mot

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF:

SPELSYSTEM 4-2:3-1 TAKTISKA UPPGIFTER I FÖRSVARS OCH ANFALLSSPELET

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar

ÖVNING 1b Kategori: Lätt Syfte: Bättre individuell skicklighet 1mot 1, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (1, 2) Utmana 1mot 1(Halvplansövning)

OPE IF F04 Säsongen Information till spelare och föräldrar

7-mannafotboll Nu ännu bättre

Spelregler för fotboll 7 mot

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd

Infohäfte till föreningsdomare manna domare

UNGDOMSDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT INNEHÅLL:

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

VFF läger år. Träningsinnehåll VFF. Passning och mottagning 1 mot 1 offensivt 1 mot 1 defensivt Avslut EN DEL AV SVENSK FOTBOLL

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

HANDBOLL. Olympisk gren sedan 1972

Så spelar vi 7 mot

P04. Lagets Arbetssätt. i spelets skeenden. Försvarsspel. Anfallsspel. Omställning. Återerövring av bollen. Speluppbyggnad.

TEMATRÄNINGAR 14 ÅR. Utbildningsplan - fotboll. Bollidrott i Sverige. Jonas Nilsson Thomas Westerberg

Spelregler för barn- och ungdomsfotboll 2019

Så spelar vi 5 mot

Introduktion för 7-manna fotboll

Sammanfattning om lagets möte

SPELARUTBILDNING ÅR

TRÄNINGSBOKEN. - E$ grundmaterial för dig som fotbollstränare i BK Örnen

F0607 Föräldramöte Tisdag 28 feb 2017, kl 18:30-19:30

SPELSYSTEM Kollektivt

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior.

Tränarmöte 1 av 4 Sigtuna IF FK

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot

5-mannafotboll utomhus

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll

SAMMANSTÄLLNING REGELFRÅGOR. 125 stycken Med rätt svar

Transkript:

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet får inte styra, utan ska spela en mycket underordnad roll. Om barnfotboll (upp till 12 år) i Svenska Fotbollsförbundets Fotbollens spela, lek och lär (FSLL) som beskriver vad all barn och ungdomsverksamhet ska stå för och leda till. 2010-03-21

Inledning Det är viktigt att alla tränare lär ut samma grunduppställning och att barnen vet hur de ska bete sig vid olika spelsituationer. Man kan undvika många onödiga misstag om spelarna känner till vad de ska göra när en situation uppkommer. Som tränare slipper man också att detaljstyra spelare vilket är väldigt dåligt både för spelare och för tränarens stressläge. Barnen spelar ganska fritt och ska kunna göra det på 5-manna. Det viktigaste får aldrig vara att tvinga in spelarna i regler för att vinna matcher, men vissa av reglerna är till för att slippa onödiga bakåtmål som alltid är trista och som gör att spelarna tappar sugen. Min erfarenhet är att spelarna blir bättre och tryggare när de spelat och tränat in dessa regler. Själva spelet är helt fritt, det förekommer inte några spelkombinationer eller intränade moment i själva spelet. Dock är spelarnas uppgifter väl uttalade och överenskomna. Spelaren vet alltid vad han ska göra och slipper bli orolig och tappa självförtroende. Tränaren har enkla instruktioner jobba tillbaka, följ med spelet etc. att påminna spelare som tappar tråden litegrann på planen. Dessa spelmoment är anpassade till 8 och 9 åringar som spelar i St Erikscupen. Dom bör nog inte användas på yngre spelare, det blir för styrt. Dessa spelmoment är lätta att utveckla till de spelmoment som MIK rekommenderar för 7-manna fotboll.

Uppställning och grundspel Diamanten Uppställningen är flexibel och uppmuntrar till rörligt spel. Ytterpositionerna är relativt lätta och fria. Backpositionen blir delaktig i spelet och är inte passiv. Höger Anfall när vi har boll Försvar när dom har boll Mitt Ligg högt Ta bollen Målvakt En bit ut från målet Back Följ med spelet Se alla spelare Vänster Anfall när vi har boll Försvar när dom har boll Målvakten måste stå en bit ut från målet. Då blir han mer delaktig i spelet och dessutom studsar returer utanför. Backen är den viktigaste spelaren. Han står för mycket av spelupplägg. Hans grundregel är att han alltid ska se alla spelare. Han ska alltid följa med spelet och vara beredd att ta en tillbakaspelning. Det är en känslig position, så man ska undvika att de allra svagaste spelarna tar backpositionen. Dom blir utsatta och rädda. Vänster och höger kallas också yttrar eller mittfält. Dom ska följa med och anfalla när vi har bollen, och följa med tillbaka när vi försvarar. Det är fria positioner som uppskattas av alla spelare. Mitt är anfallare. När vi anfaller ska han ligga högt och inte ta för mycket ansvar bakåt, då tappar vi spelalternativ. När vi tappar bollen ska han ta tillbaka den från motståndarnas försvar.

Uppspel Dribbla inte 2 st Backen finns där Alltid bakom Följ med Va spelbar Va spelbar Oftast lättast att spela via back Passningspel ska hela tiden uppmuntras. Backen ska alltid följa med spelet och få inte bli stående ensam där bak. Yttrar ska se till att hålla sig på sin sida så att spelet blir bredare. Mitt ska gå framåt för att göra laget längre och för att inte ta över uppgifterna för yttrarna.

Försvarspel Tillbaka! Nu är DU försvar Ta bollen Bryt Mitt i målet En bit ut Längst bak Se ALLA spelare Bryt Nu är DU försvar Backen ska vara den sista spelaren och se alla spelare. Den ytter som är vid bollförare ska försöka bryta eller pressa. Den andra yttern ska springa tillbaka och hjälpa till att försvara. Passningsspel ska hela tiden uppmuntras. Backen ska alltid följa med spelet och få inte bli stående ensam där bak. Yttrar ska se till att hålla sig på sin sida så att spelet blir bredare. Mitt ska gå framåt för att göra laget längre och för att inte ta över uppspelen från yttrarna.

Fasta situationer Avspark Sulrullar bollen Lyft foten Mitt i målet En bit ut Passa tillbaka till back Va beredd Du får bollen Höger sulrullar bollen snett framåt ett kvarts varv och lyfter foten så att bollen ligger still annars är det lätt hänt att bollen rullar förbi centern. Mitten passar bollen till backen som sedan startar spelet. Spelarna i mittcirkeln måste stå nära varandra och det måste gå jättesnabbt att passa tillbaka till back, annars blir det lätt ett baklängesmål till.

Målvakts utkast Spelbar Möt bollen Gå ut från mål med bollen Kasta bollen Va beredd Titta på spelet Spelbar Målvakten ska gå ut ordentligt från eget mål och sen kasta till höger eller vänster. Backen ska inte ta bollen, utan vara med om bollen bryts av motståndarna. Höger och vänster ska gå tillbaka och göra sig slängbara. Tänk på att olika målvakter kastar väldigt olika långt. Egentligen är det bättre inlärning att lägga bollen på back och spela upp bollen hela vägen. Dock är yngre spelare inte bollsäkra och det är mycket lättare att bryta än att dribbla/passa. Det är därför bättre att börja uppspelen en bit bort från målet, och i vanlig diamantposition. Mitt ska ligga högt och målvakten ska inte försöka nå honom. Barnen vill gärna kasta till den bästa och dominanta spelare vill gärna få bollen. Det får dom INTE göra. Yttrarna ska spela upp bollen.

Inkast Kasta framåt längs kanten Rör dig framåt längs kanten Va beredd Titta på spelet Inkast ska alltid gå framåt längs kanten. På egen planhalva tar alltid backen inkast. Yttern vet exakt var inkastet kommer och ska springa dit. Kasta till eller framför kompis Möt bollen Följ med Va beredd Möt bollen På offensiv planhalva tar alltid yttern inkast. Mitten vet exakt var inkastet kommer och ska springa dit. Inkast ska helst gå till yta framför mottagare.

Hörna Offensiv Slå mot straffpunkten Följ med Va beredd Framför mål Löp mot bollen Yttern tar hörnan och slår den mot straffpunkten. Han kan slå den som en passning till back eller ytter också om det passar bättre. Mitt ska vara framför mål. Backen ska vara beredd på brytning och kontringar.

Hörna Defensiv Täck din zon Titta på motspelare Främre stolpe Håll om stolpen Täck din zon Titta på motspelare Ta bollen Beredd framåt På mållinjen Mitt i målet Målvakten ska stå på mållinjen. Jätteviktigt, annars tar han bollen felvänd och tappar in den. Backen ska stå vid främre stolpe och hålla om den. Bollen får inte smita emellan spelare och stolpe. Hörnor slås ofta hårt direkt på mål av andra lag. Yttrar ska markera och täcka sina respektive delar av straffområdet. Dom ska hålla koll på motspelare, men inte täcka eller springa efter motspelare. Speciellt viktigt är bakre ytter, där blir det lätt stora ytor som motståndarna kommer rättvända till. Mitt ska vara beredd att bryta och kontra.

Frispark Offensiv Gå på mål Back el ytter slår frispark Backen bestämmer Va spelalternativ Rör er Möt bollen Backen bestämmer. Han kan ta frisparken själv, eller säga till yttern att ta den. Ytter som inte slår frispark söker yta ock ska vara spelbar. Mitt går mot mål och ska ta returer eller skott mot mål. Straff Samma som offensiv frispark, backen bestämmer. Bollen är i spel efteråt, så returer får skjutas in i mål. Straffskytten får dock inte vidröra bollen en andra gång efter den satts i spel (skjutits) innan bollen vidrört annan spelare. Straffläggaren får alltså slå in målvaktsretur, men inte direkt retur från målramen (gäller även frispark, hörna och inkast). Backen måste vara beredd på kontring.

Frispark Defensiv Följ motspelare Bryt Nära mål Se motspelare En bit ut Bestäm mur Yttrar 2-manna mur Oftast bildar spelarna mur spontant, men det är målvakten som bestämmer om det ska vara mur. Det är bara yttrar som står i mur. Back sköter försvaret och markering framför mål. Mitt försöker bryta passningar. Målvakten slår bort bollen om han inte kan hålla den.

Match Samling Kalla lagom många spelare om det är möjligt. 9 spelare, dvs 4 avbytare är bäst. Då blir rollerna tydliga och spelarna får lagom med speltid. Spelarna ska vara ombytta på spelplatsen 30 minuter före avspark. Lagkapten utses. Lagkaptensuppdraget rullas runt bland de som vill. Lagkapten håller i MIK, kämpa på hejarramsan föra match och leder uppställning för att hälsa på motståndarnas spelare och domare. Ibland kallar domaren till sig båda lagens lagkaptener för instruktioner. Efter slutsignal samlar lagkaptenen laget och leder tackandet av motståndarlaget med en varm applåd, inte med tre starka bokstäver, det är inte snyggt att tacka motståndarlaget genom att hylla det egna laget. Ha inga långa genomgångar, spelet ska vara klart sen träning. Ha separata korta genomgångar med backar, yttrar och mittrar så blir fokus lättare. Kom igång med bollspel och snabba fötter med snabb passningsövning innan match. Coachning Man bör vara två coacher. En som coachar och en som sköter bytena. Försök att vara konsekvent så barnen känner igen ropen. Använd inte föräldrar om du bara är en tränare vid match, det skapar osäkerhet hos barnen och föräldern. Se till att föräldrar inte finns vid avbytarsidan. Inte småsyskon eller kompisar heller, bara spelare. Coachen stödjer spelare som tappar bort sig och påminner dom när dom blir vilsna. Men spelarna spelar. Man får absolut inte försöka styra bollhållare. Målvakt kan behöva lite moraliskt stöd ibland. Ev tredje tränare kan vara målvaktscoach. Klaga aldrig på domslut och påminn alltid spelare om att det är domaren som dömer.

Byten Rullande byten är bäst. Man får då mer dynamik på plan och man får bättre chans att personligt instruera spelare. Beröm varje spelare vid varje byte. Det är jätteviktigt att alla får spela lika mycket. Man får anpassa bytena efter kondition. Uppmuntra spelare att signallera att dom är trötta och låt dom komma in snabbare nästa gång istället. Spelarna vill väldigt gärna vara med och bestämma och toppa. Va tydlig med att tränaren bestämmer. En spelare som bara virrar runt och spenderar tid på plan gör dock ingen glad. Försök inte coacha en som helt tappat tråden från sidolinjen. Gör ett snabbt byte och ta ett personligt snack med spelaren vad han ska göra och att han ska fokusera. Byt sedan in honom direkt igen. En magnettavla med namn på magnetlister gör bytena lätta att hålla reda på för tränare. Det är viktigt att veta vilken plats spelaren har efter några byten, annars blir tränarorder väldigt förvirrande. Det är bra att byta målvakt i halvtid för att låta alla få speltid på plan och för att göra målvaktsrollen mer tilltalande. Efter match Samla ihop laget och ha en genomgång. Skapa en positiv bild av matchen, direkt efter match är INTE läge för kritik. Beröm bra spel, fokusera inte på mål och resultat. Hans Sjöstrand Ansvarig tränare P-02