Kundservice stängt den november p g a konferens. Men du kan maila oss under tiden så svarar vi när vi är på plats igen måndagen den 30 november.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kundservice stängt den 25 27 november p g a konferens. Men du kan maila oss under tiden så svarar vi när vi är på plats igen måndagen den 30 november."

Transkript

1 OX2 Nytt november 2015 Linda Burenius Magnusson, avgående vd OX2 Vindel och O2 El Ekonomisk Förening. Foto: Patrick Miller Hej och hejdå! Hösten är här och snön har redan anlänt till Sveriges norra delar. Tack till er som kom på solcellsträffen den 12 november. Några som gjort slag i saken är Leif-Åke och Berit Andersson som genom OX2 prytt sitt hus med effektiva solpaneler. För mig blir det här mitt sista förord i OX2 Nytt. Efter åtta år som vd, så kommer jag nu att gå vidare. Men inte så långt jag älskar ju förnybar energi. Jag har under åren haft mycket kontakter med politiker och opinionsbildare för att främja förutsättningarna för förnybar elproduktion och framöver kommer jag att arbeta ännu mer med det inom OX2, även internationellt. Jag kommer naturligtvis också att fortsätta driva frågan om att andelsägd vindkraft inte ska behöva betala energiskatt för den egna elförbrukningen som täcks av vindandelar på samma sätt som villaägare som sätter upp solceller på taket får skattelättnader något som du kan läsa mer om i detta OX2 Nytt. Jag vill passa på att tacka er för allt engagemang och fina kontakter genom åren och jag ser fram emot att få träffa er som medlem och andelsägare framöver. Jag vill också välkomna Stina Yones som tillträder som ny vd den 1 februari Hon kommer senast från Gooh/Lantmännen där hon arbetat som ansvarig för affärsutveckling. Ni kommer att kunna läsa mer om henne i nästa nyhetsbrev. Allt gott och tack för den här tiden, Linda Kundservice stängt den november p g a konferens. Men du kan maila oss under tiden så svarar vi när vi är på plats igen måndagen den 30 november.

2 OX2 Nytt november 2015 Sid 2/6»Egen förnybar el för alla hushålläven de som är andelsägare i solkraft och vindkraft bör få en skattereduktion för egenproducerad förnybar el«. Så lät det direkt efter valet, men inget har hänt, skrev Linda Burenius Magnusson tillsammans med företrädare för bland annat Hyresgästföreningen och Sveriges konsumenter i en debattartikel som publicerades i bl a Ny teknik den 23 oktober. Om du missade den så kan du läsa den här. Foto: OX2 Regeringen slog nyligen fast att den vill ha»investeringar för 100 procent förnybar energi«. Vi delar denna önskan. Ett viktigt steg på vägen är att låta även de som bor i lägenhet få ett skatteavdrag om de producerar sin egen förnybara el. Skatteförmånen för förnybar elproduktion omfattar i dag endast villaägare som kan ha egna solceller på taket eller ett litet vindkraftverk på tomten. Genom att införa ett liknande skatteavdrag till dem som äger andelar av solcellsparker eller vindkraftverk kan också de som bor i lägenhet bidra till utbyggnaden av den förnybara elen. Regeringen vill ha ett helt förnybart energisystem och vill göra det enkelt och lönsamt för människor att delta i energiomställningen. Det är bra, eftersom en bred folklig förankring är en förutsättning för en klimatsmart omställning till ett hållbart energisystem. I Danmark och Tyskland är det vanligt att hushållen är delägare i vindkraftverk eller solcellsparker. Det har lett till ett starkt stöd för en fortsatt utbyggnad av den förnybara elproduktionen. Men i Sverige är det mindre än en procent av hushållen som äger sin egen elproduktion, merparten i form av andelsägd vindkraft. Och utvecklingen går åt fel håll: År 2009 var 10 procent av vindkraften andelsägd, nu har andelen minskat till under två procent. För två år sedan kritiserade vi i en debattartikel att den dåvarande regeringen missgynnade de som bor i lägenhet, genom att inte vilja ge ett skatteavdrag till dem som producerar sin egen förnybara el genom att äga andelar i vindkraft eller solkraft. Socialdemokraternas respons var mycket tydlig i en motion i riksdagen:»även de som är andelsägare i solkraft och vindkraft bör få en skattereduktion för egenproducerad förnybar el.«och direkt efter valet för ett år sedan lovade den nya regeringen att utreda detta. Förslaget stöds inte bara av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, utan också av Vänsterpartiet och av Centerpartiet, där 15 av partiets 22 riksdagsledamöter uttalat sig positivt i en enkät. Det betyder att det finns en bred politisk majoritet för förslaget. Nu har det gått ett år sedan regeringen tillträdde och det är hög tid att gå från ord till handling. Regeringen bör skyndsamt utreda och lägga fram ett förslag om att alla hushåll, både de i villa och lägenhet, ska få likartade möjligheter att stärka sin ställning på elmarknaden och bidra till energiomställningen.

3 OX2 Nytt november 2015 Sid 3/6 Ge bort vind i julklapp Har du svårt att hitta en julklapp som är något utöver det vanliga? Genom att köpa vindandelar till nära och kära eller till dig själv gör du en stor insats för miljön och framtiden. Din gåva är värdefull! Varje vindandel bidrar till att stödja utbyggnaden av förnybar vindkraft. Tillsammans producerar vi cirka 60 miljoner nya förnybara kilowattimmar och minskar koldioxidutsläppen med upp till ton - varje år! Vi skänker pengar i ditt namn Du som ger får också en viktig julklapp. Som tack för att du köper en fossilfri julklapp i år så skänker vi, för varje såld julklapp, 200 kr till UNICEF och deras arbete för barn på flykt. Så går det till Du bestämmer själv hur många vindandelar du vill ge bort i julklapp. Varje vindandel kostar kr i engångsinsats och berättigar till kwh per år till ett lågt och stabilt elpris. Din vän betalar självkostnadspris för elen, endast 20 öre/kwh*. Resterande elbehov täcks med el märkt med Bra Miljöval till rörligt pris. Senast den 11 december behöver vi ha din beställning om gåvokortet ska komma fram innan jul. Till dig som köper vindandelarna skickar vi en likvidavräkning tillsammans med gåvokortet samt mer information. *65,13 öre/kwh inkl. energiskatt, elcertifikat och moms Maevaara vindpark. Foto: Ulrich Mehrens Köp vindandelar och hjälp barn på flykt. Foto: UNICEF Nyhetsbrev om förnybar el Är du intresserad av vad som händer i Sverige och världen inom förnybart? Håll dig uppdaterad och prenumerera på Senaste Nytt om förnybar el ett veckobrev som samlar nyheter om politik, teknik och forskning inom sol, vind och andra förnybara energikällor. ox2.com/press/nyhetsbrev

4 OX2 Nytt november 2015 Sid 4/6 Fullt hus på solcellsträffen Den 12 november anordnades en solcellsträff på Grillska Huset i Gamla Stan i Stockholm. Ett sextiotal engagerade personer dök upp och vi fyllde den vackra salen. Michael Abaji från Solar Supply var på plats och berättade om hur det går till att installera solceller och Anna-Karin Andersen från OX2 berättade bl a om hur man kan sälja överskottet av sin egenproducerade solel. Intresset var stort och vi fick svara på många bra frågor från deltagarna. Har du frågor eller är intresserad av att installera egna solceller? Kontakta kundservice@ox2.com eller läs mer på OX2:s hemsida. Nordens största årligt återkommande mötesplats för aktörer på den svenska vindkraftsmarknaden Vind 2015 arrangerades av Svensk Vindenergi på Stockholm Waterfront den 4-5 november. I år drog konferensen totalt 740 deltagare och 52 utställare. En av dessa utställare var OX2. Vi träffade många viktiga intressenter på plats, från turbintillverkare och projektutvecklare till myndigheter och politiker. Sveriges energiminister Ibrahim Baylan talade om Sveriges roll i Europa kring förnybar energi. På kvällen hölls en middag där Google fick ta emot Stora Förnybarhetspriset. Google är världens största företagsköpare av förnybar el och en del av den elen kommer från OX2:s vindpark i Maevaara, Norrland. Läs mer och se filmen om bygget av Maevaara etapp 2 OX2 på Vind 2015

5 OX2 Nytt november 2015 Sid 5/6»Vår drivkraft är och förblir miljön«lars-åke och Berit Andersson är pionjärer både inom solenergi och vindkraft. Förutom vindandelar i OX2 har de sedan sommaren 2015 solpaneler på taket. Vi åkte till Fritsla i Västergötland för att höra mer om elenergi från sol och vind. Berit och Lars-Åke har 24 solpaneler. Foto: Patrick Miller Ert hus visar tydligt ert miljöengagemang Både Berit och jag är födda och uppvuxna i trakten och vi har alltid haft ett stort intresse för natur och miljö. Jag är t ex engagerad i Naturskyddsföreningen. I det arbetet har miljöfrågorna en framskjuten plats. Så det är klart att engagemanget syns på vårt hus, man vill ju leva som man lär. Sedan många år har vi en solvärmeanläggning på taket och luftvärmepumpen utanför huset hämtar värme från luften ända ned till -10 grader. Nu har vi dessutom våra nya fina solpaneler. Inne i huset har vi nog inte en enda gammal glödlampa kvar, alla är bytta till LED och lågenergi. Och så har vi vindkraftsandelar i OX2. Vindkraften och solpanelerna går hand i hand med OX2 som gemensam nämnare? Det stämmer. Vi skaffade våra vindandelar för ungefär fem år sedan genom OX2. En annons i Naturskyddsföreningens tidning väckte vårt intresse. I våras kom OX2 med ett erbjudande att köpa solpaneler via deras partner Solar Supply. Det var en helhetslösning som vi nappade på. Nu har vi både vind och sol, och med den kombinationen hoppas och tror vi kunna täcka mer än 100 procent av vår elförbrukning. Överskottet som vi producerar säljs vidare. Inte för att möjligheten att tjäna pengar betyder något för oss, vår drivkraft är och förblir miljön. Hur fungerade processen från start till installation? Det var enkelt och jag upplevde samarbetet med OX2 och Solar Supply som seriöst. Inledningsvis var det viktigt att skicka in korrekta uppgifter så att vi kunde erbjudas det bästa alternativet. Jag mätte bl a storleken på taket, takvinkeln och skickade in bilder på huset.

6 OX2 Nytt september 2015 Sid 6/6 Även priset har blivit mer attraktivt så vi får nog se många fler solpaneler på taken i framtiden. I vårt samhälle bor det omkring personer, och de som är intresserade får gärna komma till oss med sina frågor. Lars-Åke har koll på sin solelsproduktion. Foto: Patrick Miller Efter några telefonsamtal kom vi fram till offert. När det sedan var dags för montering anlitade Solar Supply en lokal entreprenör från Tidaholm. De utförde installationen snabbt och smidigt på en dag. Vi fick också besök av Vattenfall som installerade en ny typ av mätare, som mäter åt båda hållen. Energi in och energi ut så att balansen blir korrekt. Sammanfattningsvis är vi klart nöjda. Hur mycket har ni investerat och hur gör ni med ROT-avdrag eller solcellsbidrag? Nu har vi sammanlagt 14 paneler som totalt täcker 24 m 2 av hustaket. Med solpaneler och installation stannade hela vår investering på kronor. När man som vi köpt solpaneler under 2015 kan man välja mellan att använda möjligheten till ROT-avdrag eller solcellsbidrag. Bidraget söker man hos Länsstyrelsen och det blir ett något högre bidrag än vad ROT-avdraget ger. Så det lutar väl mot bidrag från Länsstyrelsen. Vi har haft kontakt med OX2:s kundservice som har gett oss en del vägledning. Solcellerna syns rätt väl, vad säger grannarna? Inte så mycket faktiskt, en del är väl lite nyfikna och har ställt frågor. Det finns andra som också satt upp solpaneler här i Fritsla. Nu har tekniken blivit bättre, inte minst livslängden. Vad är det bästa med er investering? Det var betydligt lättare än vi föreställt oss att få upp solpanelerna. Kontakten med Solar Supply fungerade alldeles utmärkt och deras underleverantör gjorde både ett snabbt och bra jobb. Men det allra bästa är känslan att producera sin egen el! Det är fascinerande att elen kommer till mer eller mindre av sig själv. Vi behöver inte tillföra någonting. Jag talade med en granne en riktigt solig dag för en tid sedan. Vi kom in på våra paneler, som en sådan dag producerade el för fullt. Det kändes kul att kunna säga att elen han använde kanske kom från mitt tak * * * Innan vi lämnar paret Anderssons röda villa och tackar för kaffe och gästfriheten tittar vi på kontrollpanelen som styr solcellerna. Trots att det är sent i oktober och solen döljer sig bakom tunga grå höstmoln visar displayen en produktionseffekt på 187 W. Fullt tillräckligt för att driva parets lampor och kylskåp. Det är lätt att förstå Lars-Åke och Berits stora tillfredställelse. Lars-Åke och Berit Anderssons investering 24 m 2 fördelade på 14 paneler Total investering kr Installationen genomfördes i augusti 2015, beräknad produktion kwh/år Med solpanelerna och vindandelarna i OX2 beräknar paret täcka mer än 100 procent av sin elkonsumtion

God Jul och Gott Nytt År. Tack för ert engagemang!

God Jul och Gott Nytt År. Tack för ert engagemang! OX2 VINDEL OX2 Nytt december 2016 SVERIGES NÖJDASTE PRIVATKUNDER ELHANDEL 2016 God Jul och Gott Nytt År Maevaara vindpark i midvinterskrud. Foto: OX2 Tack för ert engagemang! 2016 har minst sagt varit

Läs mer

BluePower. Tanka med egen el.

BluePower. Tanka med egen el. BluePower. Tanka med egen el. Ett erbjudande från OX2 och Volkswagen vind el 6h 190 e-up! km Vindparken på Fallåsberget. Foto: Lina Westman, Gefle Dagblad 2 BluePower. Juni 2014. Kör din elbil på el som

Läs mer

Glad. sommar! Ny värld, nytt namn samma hängivna elbolag! OX2 Nytt juni Hälsningar, Stina

Glad. sommar! Ny värld, nytt namn samma hängivna elbolag! OX2 Nytt juni Hälsningar, Stina OX2 Nytt juni 2017 Ny värld, nytt namn samma hängivna elbolag! I en värld av ständig rörelse gäller det att förändra sig med den. Namnet Vindel har börjat kännas lite snävt för vår verksamhet, som redan

Läs mer

Producera din egen el

Producera din egen el E.ON Elnät Producera din egen el Information om hur du blir mikroproducent Med mikroproduktion menar vi en elproduktion som kräver en säkringsstorlek på högst 63 ampere och en produktionseffekt upp till

Läs mer

Andelsägande i solcellsanläggningar ur ett hushållsperspektiv. Cajsa Bartusch, Solel-seminarium, 2011-11-11 1

Andelsägande i solcellsanläggningar ur ett hushållsperspektiv. Cajsa Bartusch, Solel-seminarium, 2011-11-11 1 Andelsägande i solcellsanläggningar ur ett hushållsperspektiv 1 Sveriges första andelsägda solcellsanläggningar initierades av Sala Heby Energi ägs och drivs av Solel i Sala och Heby Ekonomisk Förening

Läs mer

Invigning Fallåsbergets vindpark, 20 maj 2013

Invigning Fallåsbergets vindpark, 20 maj 2013 O2 Medlemsnytt nr 2 2013 Kära O2-medlem, Föreningens tre nya vindkraftverk på Fallåsberget i Ockelbo invigdes den 20 maj och blev en stor publiksuccé med över 500 personer som deltog i den officiella invigningen.

Läs mer

Egenproducerad energi - så funkar det

Egenproducerad energi - så funkar det Page 1 of 6 Egenproducerad energi - så funkar det Taggar på denna artikel Byta solfångare, Köpa solfångare, solceller, solcellspanel Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk

Läs mer

10 % rabatt på solceller

10 % rabatt på solceller NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2014 Solenergi framtidens energikälla Erbjudande på solceller 10 % rabatt på solceller Tävla med oss! Vinn en luftvärmepump, värd upp till

Läs mer

Nettodebiteringsutredningen Oberoende Elhandlares synpunkter och förslag

Nettodebiteringsutredningen Oberoende Elhandlares synpunkter och förslag 2013-09- 02 Nettodebiteringsutredningen Oberoende Elhandlares synpunkter och förslag Övergripande OE är positiva till förslaget om en skattereduktion istället för årsvis nettodebitering. Det är mycket

Läs mer

10 % rabatt på solceller

10 % rabatt på solceller NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2014 Solenergi framtidens energikälla Erbjudande på solceller 10 % rabatt på solceller Tävla med oss! Vinn en luftvärmepump, värd upp till

Läs mer

Nu kommer solen 2014-03-31

Nu kommer solen 2014-03-31 Nu kommer solen 2014-03-31 Dagen har nu blivit längre än natten Solenergisäsongen har börjat och varar till och med oktober. Det är nu dags att installera solceller! Uppmätt energi från 5 kw solcellsanläggning

Läs mer

Medlemsnytt December 2013

Medlemsnytt December 2013 Medlemsnytt December 2013 Kära O2-medlem, Vi kan glädjas åt att det blåst riktigt bra under oktober och november, vilket är bra eftersom vi i övrigt har haft ett något sämre vindår än föregående år. Nu

Läs mer

Medlemsnytt September 2013

Medlemsnytt September 2013 Medlemsnytt September 2013 Kära O2-medlem, Den här veckan presenterar IPCC, FNs klimatpanel en rapport om förändringarna i världens klimat. Det är den första delen av fyra olika delrapporter och beskriver

Läs mer

Nu kommer solen 2015-01-26

Nu kommer solen 2015-01-26 Nu kommer solen 2015-01-26 Dagen har nu blivit längre än natten Solenergisäsongen börjat i mars och varar till och med oktober. Det är nu dags att installera årets solceller! Uppmätt energi från 5 kw solcellsanläggning

Läs mer

Solelserbjudande från Södra. Egen solel

Solelserbjudande från Södra. Egen solel Solelserbjudande från Södra Egen solel Så här tillverkas solel Solelserbjudande från Södra För att producera din egen el från solens energi behöver du ett tak eller en markyta utan skuggor. Se över hur

Läs mer

Solceller. Producera egen el - en lysande idé!

Solceller. Producera egen el - en lysande idé! Solceller Producera egen el - en lysande idé! Tyst, ren och oändlig Rakt ovanför ditt huvud finns en fantastisk energikälla solen. Ren, tyst, miljövänlig och oändlig. Och gratis. För alla. Solenergin kan

Läs mer

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2015 Vi bjuder på fröer från Frökungen Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar Vinn en luftvärmepump Värde 21 375 kr Så enkelt

Läs mer

Nu bygger vi nya solcellsparker och kan ta emot fler sparare

Nu bygger vi nya solcellsparker och kan ta emot fler sparare 3 % SPARA I SOLCELLER R Ä N T A Nu bygger vi nya solcellsparker och kan ta emot fler sparare LÅT SOLEN GÖRA JOBBET! 2012 var det år då ETC fick fart på landets största offentliga solcellspark i Katrineholm

Läs mer

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Premiär för Mina Sidorappen Med Vattenfall i mobilen får du koll på elen Nyhet! Styr ditt hem med Smart Plug Få energi från solen FOTO: Henrik Trygg,

Läs mer

Decentraliserad finansiering av solceller

Decentraliserad finansiering av solceller Decentraliserad finansiering av solceller Emanuel Olofsson November 2018 2018-11-05 1 (7) 1. BAKGRUND Utbyggnaden av solceller i Sverige är ett steg i att nå en förnyelsebar energiproduktion till 2040.

Läs mer

Egen el direkt till uttaget. Dala Elfond. Dala Solel. Använd solsidan - gör din egen el

Egen el direkt till uttaget. Dala Elfond. Dala Solel. Använd solsidan - gör din egen el Egen el direkt till uttaget Dala Elfond Ett avtal som passar alla Tillsammans är vi stora Dala Solel Använd solsidan - gör din egen el Visste du att... Melbourne i Australien har 2100 soltimmar per år.

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

En bredare skattereduktion för egenägd el Möjligheterna att likställa andelsägd el med mikroproduktion i anslutning till bostaden.

En bredare skattereduktion för egenägd el Möjligheterna att likställa andelsägd el med mikroproduktion i anslutning till bostaden. En bredare skattereduktion för egenägd el Möjligheterna att likställa andelsägd el med mikroproduktion i anslutning till bostaden. 2015-01-21 Jessica Henryson, Westander Klimat och Energi på uppdrag av

Läs mer

Erbjudande till dig som mikroproducent!

Erbjudande till dig som mikroproducent! Erbjudande till dig som mikroproducent! Vårt klimat och miljön omkring oss är lika viktig för oss alla! Från och med den 1 december 2015 börjar vi köpa elcertifikat samt ursprungsgarantier från mikroproducenter.

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

Nyhetsbrev om förnybart

Nyhetsbrev om förnybart OX2 Nytt februari 2017 Hej 2017! 2016 blev ett minst sagt turbulent år. På den världspolitiska nivån kunde vi glädjas åt en ratificering av klimatavtalet och förfäras åt en klimatskeptiker på presidentämbetet

Läs mer

Enkätundersökning. Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20

Enkätundersökning. Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20 Enkätundersökning Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20 Pronto Communication AB Kammakargatan 48 111 60 Stockholm T +46 8 23 01 00 F +46 8 23 01 05 info@prontocommunication.se Bakgrund Pronto har på uppdrag

Läs mer

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING Vindandelar en god investering DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING erbjuder andelsägande i de vindkraftverk som föreningen äger. Detta bidrar till en ökad elproduktion från förnybara källor i Dalarna. Andelsägare

Läs mer

Vindkraft. En investering i framtiden

Vindkraft. En investering i framtiden Vindkraft En investering i framtiden Att som företag eller privatperson investera i vindkraft är säkert och lönsamt. Företagspresentation GoldWind är en ekonomisk förening som investerar i förnyelsebar

Läs mer

Header. Body Text. Svensk vindkraftförening. Ideell förening med ca 2000 medlemmar. Verkar för en långsiktigt hållbar vindkraftanvändning

Header. Body Text. Svensk vindkraftförening. Ideell förening med ca 2000 medlemmar. Verkar för en långsiktigt hållbar vindkraftanvändning Innehåll: Vad är en andel vindkraft? Olika sätt att bli andelsägare Starta ett vindkraftskooperativ Olika modeller för vindkooperativ Köpa vindkraftverk Uttagsskatten, vad hände? Om du vill veta mer...

Läs mer

Kraftsamlingen. Solen ger kraft i Våmhus. Husjouren. Kundförmåner. Andreas är nöjd med sin solel. Känn dig trygg med. Rätt hjälp dygnet runt, året om.

Kraftsamlingen. Solen ger kraft i Våmhus. Husjouren. Kundförmåner. Andreas är nöjd med sin solel. Känn dig trygg med. Rätt hjälp dygnet runt, året om. Kraftsamlingen Information och erbjudanden från Dalakraft maj 2015 Känn dig trygg med Husjouren Rätt hjälp dygnet runt, året om. Solen ger kraft i Våmhus Andreas är nöjd med sin solel Kundförmåner Stockholmspaket

Läs mer

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning?

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Företag Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge dig opartiskt stöd i alla steg. Sju tips på vägen: 1. Ta kontakt med en säljare för att få besök

Läs mer

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion Solelsinvestering i Ludvika kommun Underlag för motion Vänsterpartiet i Ludvika 2013 Vänsterpartiet vill att Ludvika kommun tar en aktiv roll i omställningen av samhällets energiproduktion. Genom att använda

Läs mer

Är du BRF och tänkt skaffa solcellsanläggning?

Är du BRF och tänkt skaffa solcellsanläggning? Bostadsrättsföreningar Är du BRF och tänkt skaffa solcellsanläggning? Kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge dig opartiskt stöd i alla steg. Sju tips på vägen: 1. Ta kontakt med en säljare för att

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om solel

Välkommen till informationsmöte om solel Välkommen till informationsmöte om solel Pauline Saers Staffan Lindberg Staffan Gunnarsson Uppsala Konsert & Kongress 2017-11-28 Kvällens agenda Kort om den kommunala energi- och klimatrådgivningen Pauline

Läs mer

! HÄNG PÅ! UPPSALA SOLENERGIPROJEKT. Energibesparing, smarta lösningar Information & utbildning Gemensamma inköp Gemensamma projekt

! HÄNG PÅ! UPPSALA SOLENERGIPROJEKT. Energibesparing, smarta lösningar Information & utbildning Gemensamma inköp Gemensamma projekt UPPSALA SOLENERGIPROJEKT! 2020 hus med solceller till år 2020!! HÄNG PÅ! Energibesparing, smarta lösningar Information & utbildning Gemensamma inköp Gemensamma projekt Kontakt: uppsalasol@gmail.com Skrindvägen

Läs mer

Kompletta solcellslösningar

Kompletta solcellslösningar Kompletta solcellslösningar Tryggt, lokalt och enkelt. Låt solen värma dig. I närmare 150 år har vi försett Uddevalla med energi. Mycket har hänt under åren, men vårt mål har alltid varit detsamma att

Läs mer

o2 El Ekonomisk Förening Årsredovisning 2015

o2 El Ekonomisk Förening Årsredovisning 2015 o2 El Ekonomisk Förening Årsredovisning 2015 Innehåll O2 El Ekonomisk Förening i korthet. 2015 i sammandrag 4 VD har ordet 6 Vindkraft i världen: Globalt klimatavtal sätter ramen 8 Vindkraft i Sverige:

Läs mer

Kör på el i sommar. Sommaräventyr för hela familjen. Koppla upp och koppla av. 1 500 kr rabatt på elcykel. Fina rabatter till semestern

Kör på el i sommar. Sommaräventyr för hela familjen. Koppla upp och koppla av. 1 500 kr rabatt på elcykel. Fina rabatter till semestern NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL SOMMAR 2014 1 500 kr rabatt på elcykel Kör på el i sommar Sommaräventyr för hela familjen Fina rabatter till semestern Koppla upp och koppla

Läs mer

Erbjudande till dig som mikroproducent!

Erbjudande till dig som mikroproducent! Erbjudande till dig som mikroproducent! Vårt klimat och miljön omkring oss är lika viktig för oss alla! Från och med den 1 december 2015 börjar vi köpa elcertifikat samt ursprungsgarantier från mikroproducenter.

Läs mer

Så här går det till att installera solel.

Så här går det till att installera solel. Så här går det till att installera solel. 1 KOMPLETT Vi producerar vår egen el och säljer överskottet. 2 Solenergi - som framtiden älskar! Solenergi är en del av framtidens energiproduktion och Svesol

Läs mer

Rapport från partienkät

Rapport från partienkät Rapport från partienkät Sammanfattning Svensk Vindenergi har genomfört en enkät till riksdagspartierna om deras syn på förnybar elproduktion och vindkraft. Här följer en sammanfattning av svaren: Socialdemokrafterna,

Läs mer

Investera i solceller. och gör din egen solel

Investera i solceller. och gör din egen solel Investera i solceller och gör din egen solel Omvandla solljus till förnybar el Solens energi ger egen klimatsmart el och en lägre elkostnad. Och du bidrar till ett hållbart energisystem. Vi erbjuder nyckelfärdiga

Läs mer

Solceller. Från idé till färdig anläggning. Mikaela Tarnawski,

Solceller. Från idé till färdig anläggning. Mikaela Tarnawski, Solceller Från idé till färdig anläggning Mikaela Tarnawski, 2019-04-09 Vi behöver ställa om snabbt Mål om andel förnybart i Sverige Energiöverenskommelsen: 100 % förnybar elproduktion till 2040 3 Hur

Läs mer

Detta är en annons från EgenEl. solceller. Ann väljer. solceller. Solcells paket. steg för steg

Detta är en annons från EgenEl. solceller. Ann väljer. solceller. Solcells paket. steg för steg solceller Ann väljer solceller 3 Solcells paket InstalLationen steg för steg Allt fler väljer solceller Vi kan nästan tala om en solcellsrevolution Under 2012 installerades det dubbelt så mycket solel

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Norrköping 1 juni 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Norrköping 1 juni 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Norrköping 1 juni 2017 Lars Ejeklint 1 VÄLKOMNA Per Sjöström Norrköpings kommun Nicholas Etherden Vattenfall Lasse Ejeklint Vattenfall Jörgen Eriksson Vattenfall 2 MYTER, REALITET

Läs mer

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning?

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Privatpersoner Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge dig opartiskt stöd i alla steg. Sju tips på vägen: 1. Ta kontakt med en säljare för att

Läs mer

Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen

Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen Erbjudandet gäller till och med 1 december 2013. Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen Statkraft SCA Vind AB Investera i förnybar energi och påverka dina elkostnader Nu kan du som har elabonnemang

Läs mer

Informationsmöte om solel

Informationsmöte om solel Informationsmöte om solel Staffan Gunnarsson Hemslöjdens samfällighetsförening 2018-03-06 Frågor - behövs bygglov - hur stor takyta krävs för att eltillskottet ska vara intressant - hur får man in elen

Läs mer

Synpunkter inför utredningen om Solelstrategi

Synpunkter inför utredningen om Solelstrategi Energimyndigheten Uppdrag Solelstrategi Synpunkter inför utredningen om Solelstrategi Bakgrund Solelkommissionen är mycket positiv till regeringens uppdrag till Energimyndigheten om att ta fram en solelstrategi

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Varberg 28 mars 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Varberg 28 mars 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Varberg 28 mars 2017 Lars Ejeklint 1 SOL I SINNET På stark framväxt Åtta av tio svenskar skulle förändra sitt hem för att göra det mer miljövänligt 57 procent säger att solceller

Läs mer

Postnr: Ort: Eventuell mobiltelefon: Anl id: 1) Områdes id: 2) Elhandelsföretag: 3) Årsförbrukning, kwh: 3)

Postnr: Ort: Eventuell mobiltelefon: Anl id: 1) Områdes id: 2) Elhandelsföretag: 3) Årsförbrukning, kwh: 3) DKH Teckningsanmälan Jag tecknar mig för andel/andelar i Dala Vindkraft Ekonomisk förening, org.nr 769613-8911, och ansöker samtidigt om medlemskap (gäller ny medlem). Varje andel kostar 6 600 kronor.

Läs mer

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År! Medlemsnytt december 2014 Linda Burenius Magnusson, vd O2 El Ekonomisk Förening. Kära andelsvän, I det här nyhetsbrevet berättar vi bland annat om det viktiga klimattoppmötet i Lima som avslutades förra

Läs mer

Investera i solceller. och gör din egen solel

Investera i solceller. och gör din egen solel Investera i solceller och gör din egen solel Omvandla solljus till förnybar el Solens energi ger egen klimatsmart el och en lägre elkostnad. Och du bidrar till ett hållbart energisystem. Vi erbjuder nyckelfärdiga

Läs mer

Energirevolutionen börjar här

Energirevolutionen börjar här Energirevolutionen börjar här Rexel har gjort ett aktivt val att ta täten inom förnybar energi, miljövänliga och smarta lösningar som energieffektiviserar Sverige Rexel Energy Solutions Vi tillhandahåller

Läs mer

Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov. 25 April, Malmö

Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov. 25 April, Malmö Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov 25 April, Malmö Program 08:30 08:45 Fika och registrering 08:45 09:20 Välkommen och Introduktion till solenergianläggningar 09:20 09:50 Kommunala riktlinjer

Läs mer

Solpotential Osnabrück

Solpotential Osnabrück Solkartan i Lund Solpotential Osnabrück Department of Environmental Protection Rooves with excellent or good suitability for solar panels: 26,000 (out of 70,000) Result Profit Requirement Solar Power Generation

Läs mer

FÅ SNURR PÅ DIN EKONOMI

FÅ SNURR PÅ DIN EKONOMI FÅ SNURR PÅ DIN EKONOMI Möjlighet till köp av andelar i Hjortseryd Vindkraftpark! GENOM ETT AVTAL MELLAN STENA RENEWABLE ENERGY AB OCH SVERIGES VINDKRAFTSKOOPERATIV, SVEF, ERBJUDS BOENDE I VRÅ OCH TORPA

Läs mer

Investera i solceller. och gör din egen solel

Investera i solceller. och gör din egen solel Investera i solceller och gör din egen solel 1 Omvandla solljus till förnybar el Solens energi ger egen klimatsmart el och en lägre elkostnad. Och du bidrar till ett hållbart energisystem. Vi erbjuder

Läs mer

E.ON Elnät. Framtiden är l kal. En satsning på Lokala Energisystem

E.ON Elnät. Framtiden är l kal. En satsning på Lokala Energisystem E.ON Elnät Framtiden är l kal En satsning på Lokala Energisystem Ett nytt sätt att tänka kring energi Det blir allt mer angeläget att hitta vägar för att skapa ett hållbart samhälle. Vi som arbetar med

Läs mer

SOLCELLER EGENPRODUKTION AV EL Välkomna. Nyköping 14 mars 2017

SOLCELLER EGENPRODUKTION AV EL Välkomna. Nyköping 14 mars 2017 SOLCELLER EGENPRODUKTION AV EL Välkomna Nyköping 14 mars 2017 1 VAD HÄNDER I KVÄLL? Värmeverksamheten Nyköping; Fredrik Wettervik, Vattenfall Värme Solenergi; Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development

Läs mer

Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk. Sven Ruin

Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk. Sven Ruin Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk Sven Ruin EXEMPEL PÅ VÄRDET AV ELENERGI El man köper från nätet kr/kwh El* 0,40 Energiskatt 0,29 Elnätsöverföring 0,16 Moms 0,21 SUMMA 1,06 Lantbruk som

Läs mer

Solceller. Diedrik Fälth, energiingenjör och solcellsexpert

Solceller. Diedrik Fälth, energiingenjör och solcellsexpert Solceller Diedrik Fälth, energiingenjör och solcellsexpert Den största myten * En film om solel Så här sa ett elföretag år 2000 Sydgas och Sydkrafts intresse ligger i att få praktisk erfarenhet i småskalig

Läs mer

Magnus Jonasson. Energi- och klimatrådgivare

Magnus Jonasson. Energi- och klimatrådgivare Solenergi Magnus Jonasson Energi- och klimatrådgivare 290 kommuner Ca 250 energi- och klimatrådgivare Växjö kommun 656 000 kr 93 000 invånare 2018-2020 Informerar om: Energi Klimat Transporter Till: Privatpersoner

Läs mer

Informationsblad 2-2011 till medlemmar och hyresgäster

Informationsblad 2-2011 till medlemmar och hyresgäster Informationsblad 2-2011 till medlemmar och hyresgäster 2011-06-20 Foto: Håkan Hedqvist Hej! Ja, då var sommaren här igen! Hoppas så många som möjligt passar på att njuta av den fina gården och att använda

Läs mer

Lönsam solel idag och i framtiden. Johan Öhnell, ordf. Sol i Väst 22 september 2015. Vi bygger det hållbara samhället på riktigt

Lönsam solel idag och i framtiden. Johan Öhnell, ordf. Sol i Väst 22 september 2015. Vi bygger det hållbara samhället på riktigt Lönsam solel idag och i framtiden Vi bygger det hållbara samhället på riktigt Sol i Väst 22 september 2015 Johan Öhnell, ordf Kort om Solkompaniet Göteborg Örebro Stockholm Levererar nyckelfärdiga solcellsanläggningar.

Läs mer

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING Dala Vindkraft 2013 DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING erbjuder andelsägande i de vindkraftverk som föreningen äger. Detta bidrar till en ökad elproduktion från förnybara källor i Dalarna. Andelsägare i

Läs mer

Investera i solceller. och gör din egen solel

Investera i solceller. och gör din egen solel Investera i solceller och gör din egen solel Omvandla solljus till förnybar el Solens energi ger egen klimatsmart el och en lägre elkostnad. Och du bidrar till ett hållbart energisystem. Vi erbjuder nyckelfärdiga

Läs mer

MIN ENERGI. solcellsguiden. Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall. Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar

MIN ENERGI. solcellsguiden. Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall. Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar MIN ENERGI Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar Håll koll på fritidshuset med Smarta hem-prylar Räkna ut din besparing med solcellsguiden

Läs mer

Välkomna till Så producerar du din egen el. En del av Mölndal Stads Hållbarhetsvecka 17-23 mars

Välkomna till Så producerar du din egen el. En del av Mölndal Stads Hållbarhetsvecka 17-23 mars Välkomna till Så producerar du din egen el En del av Mölndal Stads Hållbarhetsvecka 17-23 mars Dagens föreläsning En övergripande introduktion till hur man producerar sin egen el Om Mölndal Energi, våra

Läs mer

Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning

Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning Vår egen solcellsanläggning Energi/ekonomisnurr : Ett annat sätt att tänka, (kommer lite här och där). Pågående solcellsinstallation i Leksand Stödmöjligheter

Läs mer

Solenergi till alla! Var med och driv utvecklingen mot 100% förnybar energi med el från solceller och gör samtidigt en bra affär.

Solenergi till alla! Var med och driv utvecklingen mot 100% förnybar energi med el från solceller och gör samtidigt en bra affär. Solenergi till alla! Var med och driv utvecklingen mot 100% förnybar energi med el från solceller och gör samtidigt en bra affär. INNEHÅLL VARFÖR SOLEL? 1 VARFÖR SOLEL? 2 VARFÖR NU? 3 I HUVUDET PÅ EN MIKROPRODUCENT

Läs mer

Varifrån kommer elen?

Varifrån kommer elen? Varifrån kommer elen? Information om ursprungsmärkning och miljöpåverkan. Dina val påverkar vår produktion och miljön. Från och med 1 juli 2013 är det ett lagkrav att alla elhandelsbolag ska informera

Läs mer

Motion till årsstämman O2 Ekonomisk förening 2015

Motion till årsstämman O2 Ekonomisk förening 2015 Förslag till förbättring av Andelstorget. Vid föreningsstämmorna 2013 och 2014 motionerades om förmedling av andelar i föreningen. 2013 års motion bifölls vilket hittills resulterat i att en kolumn med

Läs mer

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR FÖR FORTUMS SOLCELLSPAKET

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR FÖR FORTUMS SOLCELLSPAKET VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR FÖR FORTUMS SOLCELLSPAKET Beställningsprocess och förberedelser... 3 Hur vet jag om mitt hus är lämpligt för solelsproduktion?... 3 Hur går jag tillväga för att beställa solcellspaketet?...

Läs mer

Bixia Varför solel i vår mix

Bixia Varför solel i vår mix Bixia och omvärlden Mänskligheten står inför två av sina största utmaningar i historien! Hur vi ska få stopp på pågående klimatförändringar Hur vi ska få energibalans i världen Och detta utan att vi ska

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Uppsala 28 februari 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Uppsala 28 februari 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Uppsala 28 februari 2017 Lars Ejeklint 1 SOL I SINNET På stark framväxt Åtta av tio svenskar skulle förändra sitt hem för att göra det mer miljövänligt 57 procent säger att solceller

Läs mer

Grönt är bara en färg

Grönt är bara en färg El är aldrig grön Grönt är bara en färg Välj el märkt Bra Miljöval Varför du ska välja el märkt Bra Miljöval Du som väljer el märkt Bra Miljöval... All elproduktion har en miljöpåverkan, det är oundvikligt.

Läs mer

Så är det! Arne Andersson

Så är det! Arne Andersson Så är det! Vår generation, i västvärlden, är den första någonsin som har kunskap om de stora risker för det mänskliga samhällets fortsatta utveckling på vår blå planeten som våra produktions och konsumtionsvanor

Läs mer

Dubbla Nättariffer. Av Anders Pettersson

Dubbla Nättariffer. Av Anders Pettersson Dubbla Nättariffer Av Anders Pettersson Innehållsförteckning Sidan 1. Inledning 2 2. Dubbla nättariffer 2 3. Övereffektavgifter 3 4. Fast avgift 3 5. Mätavgift 3 6. Nätnytta 3 7. Effektsänkning 4 8. Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Information om dina solceller På följande sidor hittar du information kring hur det fungerar att ha solceller på taket.

Information om dina solceller På följande sidor hittar du information kring hur det fungerar att ha solceller på taket. Information om dina solceller På följande sidor hittar du information kring hur det fungerar att ha solceller på taket. Innehållsförteckning - Intro - Så fungerar en solcellsanläggning - Försäljning och

Läs mer

Solceller på ditt tak?

Solceller på ditt tak? Solceller på ditt tak? Carola Jarnung Energi- och klimatrådgivare Sida 1 Energi- och klimatrådgivning Kostnadsfri och oberoende rådgivning till företag, föreningar och privatpersoner i Helsingborg! Sida

Läs mer

Ta vara på solen. El från solen Solect Power AB Malin Åman Energi on Tour på Röshults Vedugnsbageri

Ta vara på solen. El från solen Solect Power AB Malin Åman Energi on Tour på Röshults Vedugnsbageri Ta vara på solen El från solen Solect Power AB Malin Åman 2016-12-06 Energi on Tour på Röshults Vedugnsbageri INNEHÅLL Solect Power AB Solceller - Tekniken Solceller Potentialen Solceller - Ekonomi Några

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Linköping 13 juni 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Linköping 13 juni 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Linköping 13 juni 2017 Lars Ejeklint 1 MYTER, REALITET OCH UTMANINGAR Myt: Det är mörkt och kallt i Norden Inte kan väl solenergi vara något för oss? Realitet: Delar av Skandinavien

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Umeå 9 augusti 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Umeå 9 augusti 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Umeå 9 augusti 2017 Lars Ejeklint 1 MYTER, REALITET OCH UTMANINGAR Myt: Det är mörkt och kallt i Norden Inte kan väl solenergi vara något för oss? Realitet: Delar av Skandinavien

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om solel. Staffan Gunnarsson Daniel Boström. Enköping

Välkommen till informationsmöte om solel. Staffan Gunnarsson Daniel Boström. Enköping Välkommen till informationsmöte om solel Staffan Gunnarsson Daniel Boström Enköping Kvällens agenda: Kort om den kommunala energi- och klimatrådgivningen Utveckling av solceller i världen, Sverige och

Läs mer

Förslag om skattereduktion för förnybar mikroproducerad el. Helena Laurell, Svensk Energi 15 oktober 2013

Förslag om skattereduktion för förnybar mikroproducerad el. Helena Laurell, Svensk Energi 15 oktober 2013 Förslag om skattereduktion för förnybar mikroproducerad el Helena Laurell, Svensk Energi 15 oktober 2013 Nettodebiteringsutredningen Uppdraget var bland annat att: Ta fram förslag om införandet av ett

Läs mer

Framtidens elproduktion är småskalig. Diedrik Fälth, Öresundskraft

Framtidens elproduktion är småskalig. Diedrik Fälth, Öresundskraft Framtidens elproduktion är småskalig Diedrik Fälth, Öresundskraft Vad vet vi om framtiden? Framtidsforskning är konsten att klia sig innan det börjar klia - Peter Sellers Innan vi ser framåt ska vi se

Läs mer

EL FRÅN SOLEN. Sverige 2016. Johan Nilsson

EL FRÅN SOLEN. Sverige 2016. Johan Nilsson EL FRÅN SOLEN Sverige 2016 Johan Nilsson TEKNIK SOLCELLSSYSTEM Solcell solfångare solpanel? Solel från solceller/solcellsmoduler Solvärme från solfångare Komponenter Solcellsmodul för solel Solfångare

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet

Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet Vilken typ av produkt är solel? Det beror på Fyra exempel på olika affärsmodeller: - storskalig produktion

Läs mer

Egen El för hållbar utveckling Finansieras av ELAN-programmet och Göteborgs Energi

Egen El för hållbar utveckling Finansieras av ELAN-programmet och Göteborgs Energi Egen El för hållbar utveckling Finansieras av ELAN-programmet och Göteborgs Energi Jenny Palm & Per Gyberg Linköpings universitet Tema Teknik och social förändring Koncept att producera sin egna el: lanseras

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Motala 30 maj 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Motala 30 maj 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Motala 30 maj 2017 Lars Ejeklint 1 VÄLKOMNA Ulrika Hållstedt Motala Kommun Energi- och Klimatrådgivare Lasse Ejeklint Vattenfall Åke Fransson Vattenfall Jörgen Eriksson Vattenfall

Läs mer

El kan köpas på många sätt. Ett av dem är bäst för företaget.

El kan köpas på många sätt. Ett av dem är bäst för företaget. www.eon.se 020 22 99 00 Ny energi Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme och tack vare vår långa

Läs mer

Alternativa affärsmodeller. ägandeformer för solenergi

Alternativa affärsmodeller. ägandeformer för solenergi Alternativa affärsmodeller och ägandeformer för solenergi Johan Nyqvist, Solar Region Skåne Energikontoret Skåne, September 2014, Malmö Innehåll Syfte och bakgrund... 3 Varför är solenergi intressant?...

Läs mer

Producera din egen el med solceller

Producera din egen el med solceller Producera din egen el med solceller Producera din egen el med solceller De senaste åren har priset på solcellssystem minskat kraftigt och idag kan en solcellsanläggning för ett villatak vara en god investering

Läs mer

Uppvärmning? Tänk 100%!

Uppvärmning? Tänk 100%! Uppvärmning? Tänk 1%! 1% värmande besked till dig som vill ha både värme och framtid. Funderar du på smarta alternativ till att värma upp ditt hus? Egentligen är det enkelt du vill förmodligen ha ett system

Läs mer

Dala Energi Elnät. Nyheter från. Gott Nytt År! Smart och hållbart JANUARI 2013. Dala Energi www.dalaenergi.se Tel 0247-738 20

Dala Energi Elnät. Nyheter från. Gott Nytt År! Smart och hållbart JANUARI 2013. Dala Energi www.dalaenergi.se Tel 0247-738 20 För oss är saken klar. Vi vill vara med och bygga det hållbara samhället. Att skapa en trygg energi- försörjning som minskar utsläppen av koldioxid. Om vi tillsammans blir smartare i hur vi använder energin

Läs mer