OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN"

Transkript

1 JAYDESS 13,5 mg, intrauterint inlägg 5/2014, version 2.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Jaydess används för att förhindra graviditet (som preventivmedel) i upp till tre år. Oavsiktliga (oplanerade eller oönskade) graviditeter och de konsekvenser dessa medför anses allmänt vara ett allvarligt folkhälsoproblem i de flesta länder. Avbrytande av en oönskad eller oplanerad graviditet är ett av de vanligaste gynekologiska ingreppen. Preventivmedel kan minska antalet oönskade och oplanerade graviditeter avsevärt och hjälper på så sätt till att förhindra de psykiska, hälsomässiga och sociala konsekvenser som en oönskad graviditet och avbrytande av graviditet medför. Reproduktiv hälsovård och sexualhälsovård, inklusive tillgång till preventivmedel är en viktig service som kan förbättra kvinnors hälsa. En kvinna kan vanligen bli gravid under mer än 30 år av sitt liv, från menarche (den första menstruationen) till klimakteriet (då menstruationerna upphör). Preventivmedel kan därför påverka kvinnors hälsa och välmående under en stor andel av deras liv. VI.2.2 Sammanfattning av behandlingsnyttan Jaydess verkar genom att göra sekretet i livmoderhalsen (den del av livmodern som ligger närmast slidans mynning) tjockare och genom att minska tillväxten av livmoderslemhinnan. Den förändrade miljön i livmodern förhindrar spermier och ägg från att komma i kontakt med varandra och förhindrar på så sätt ägget från att befruktas. Tillgängliga preventivmetoder kan indelas i två grupper, kortverkande metoder (t.ex. p-piller, vaginala ringar eller plåster) och långverkande metoder (t.ex. preventivmedelsimplantat som placeras under huden eller intrauterina preventivmedel såsom Jaydess). Alla metoder är i allmänhet effektiva för att förhindra graviditet, men kortverkande metoder kräver att kvinnan regelbundet tar sin tablett, byter plåster o.s.v. Under de senaste åren har ett flertal medicinska grupper rekommenderat en mer utbredd användning av långverkande metoder, eftersom oavsiktliga graviditeter är vanligare bland kvinnor som använder kortverkande preventivmedel. Den graviditetsförebyggande effekten av Jaydess har undersökts i en klinisk studie med kvinnor i åldrarna år som använde Jaydess i upp till 3 år. Studien utfördes i Europa, USA och Latinamerika och visade att cirka 4 av kvinnor som använde Jaydess blev gravida under det första året. Under 3 års användning blev cirka 9 av kvinnor som använde Jaydess gravida. VI.2.3 Okänt gällande behandlingsnyttan Jaydess har undersökts på ett tillräckligt stort antal kvinnor för att visa läkemedlets goda effekt för att förhindra graviditet. Inga skillnader i den graviditetsförhindrande effekten vilka skulle bero på kvinnans ras, etniska ursprung eller ålder är att förvänta.

2 VI.2.4 Sammanfattning av säkerhetsfrågor Viktiga kända risker Risk Vad är känt Förebyggbarhet Infektion i livmodern eller äggledarna (bäckeninflammation) Graviditet utanför livmodern (ektopisk graviditet eller utomkvedshavandeskap) om Jaydess inte fungerar som det ska Som med andra intrauterina preventivmedel finns det en ökad risk för bäckeninflammation i samband med insättning och under de första 3 veckorna efter insättning. I studier med Jaydess var risken för bäckeninflammation mindre än 1 %. Tecken på bäckeninflammation är ihållande smärta i den nedre delen av buken, feber, smärta under samlag eller onormala blödningar. Risken för bäckeninflammation är större hos kvinnor med sexuellt överförbara sjukdomar, hos kvinnor med flera sexuella partners och hos kvinnor som tidigare har haft bäckeninflammation. Bäckeninflammation kan få allvarliga konsekvenser: det kan påverka fertiliteten och öka risken för ett framtida utomkvedshavandeskap (graviditet utanför livmodern). Jaydess är mycket effektivt för att förhindra graviditet. Om kvinnan ändå blir gravid medan hon använder Jaydess ökar risken för att graviditeten utvecklas utanför livmodern (utomkvedshavandeskap eller ektopisk graviditet). Cirka hälften av graviditeterna som inträffar trots användning av Jaydess är utomkvedshavandeskap. I kliniska studier drabbades cirka 1,1 av kvinnor som använde Jaydess av utomkvedshavandeskap per år. Risken är mindre än hos kvinnor som inte använder något preventivmedel alls (cirka 3 5 fall per kvinnor per år). Kvinnor som redan har haft ett utomkvedshavandeskap, genomgått operation av Noggrann genomgång av sjukdomshistoria och testning av sexuellt överförbara sjukdomar hos kvinnor som löper risk för detta. Snabb behandling av bäckeninflammationen (med antibiotika) kan förhindra allvarliga konsekvenser. Tidig diagnos av utomkvedshavandeskap kan förhindra allvarliga komplikationer och till och med operation.

3 Risk Vad är känt Förebyggbarhet Perforering eller penetrering av livmoderväggen (livmoderperforation) Risk i samband med oavsiktlig graviditet om Jaydess fortfarande finns kvar i livmodern Cystor på äggstockarna äggledarna eller haft en bäckeninfektion löper större risk för att drabbas av utomkvedshavandeskap. Utomkvedshavandeskap är ett allvarligt tillstånd som kräver omedelbar läkarvård. Perforering av livmodern kan förekomma, och är vanligast under insättning av ett intrauterint preventivmedel. Det kan orsaka smärta och blödning, men kan även inträffa utan att kvinnan lägger märke till det. Om Jaydess fastnar utanför livmoderhålan skyddar det inte effektivt mot graviditet och ska avlägsnas för att förhindra ytterligare komplikationer. Detta kan kräva operation. Perforering förekommer vid färre än 1 av insättningar. Risken är högre (mellan 1 av och 1 av 100) hos kvinnor som ammar och hos kvinnor som fött barn upp till 36 veckor före insättningen. Jaydess är mycket effektivt för att förhindra graviditet. Om en kvinna blir gravid medan Jaydess fortfarande finns kvar i livmodern och graviditeten utvecklas på rätt ställe (se Graviditet utanför livmodern ovan) ökar risken för missfall, infektion eller för tidig förlossning. Denna risk gäller alla graviditeter som inträffar hos kvinnor som använder intrauterina preventivmedel. Eftersom den graviditetsförhindrande effekten av Jaydess huvudsakligen beror på dess lokala effekt i livmodern, fortsätter ovulationen (ägglossningen) vanligtvis hos fertila kvinnor som använder Jaydess. Ibland kan en cysta bildas på äggstocken. I de flesta fall ger det inga symtom, men i vissa fall kan kvinnan uppleva bäckensmärta eller smärta under samlag. En cysta på äggstocken kan ibland kräva läkarvård, eller Jaydess ska endast sättas in av läkare/hälsovårdspersonal med erfarenhet av att sätta in intrauterina preventivmedel och/eller som har genomgått utbildning för insättning av Jaydess. Avlägsnande av Jaydess så snart graviditeten konstaterats kan minska risken för komplikationer under senare delen av graviditeten, men avlägsnandet i sig kan även framkalla missfall. Cystor på äggstockarna kan inte förebyggas.

4 Risk Vad är känt Förebyggbarhet Jaydess kommer ut/stöts ut ur livmodern (utstötning) Förändringar i menstruationens blödningsmönster mer sällan kirurgi, men vanligen försvinner den av sig själv. Cystor på äggstockarna är biverkning som kan förekomma vid användning av alla hormonella preventivmedel som inte innehåller östrogen. I kliniska studier med Jaydess hade mer än 10 % av kvinnorna cystor på äggstockarna. Deltagarna i studien genomgick emellertid regelbundna ultraljudsundersökningar av bäckenet, i vilka ett stort antal cystor på äggstockarna som inte gav symtom upptäcktes. Mindre än 1 % av kvinnorna fick Jaydess uttaget på grund av symptomgivande cystor på äggstockarna. Jaydess kan ibland stötas ut ur livmodern till slidan (t.ex. på grund av muskelsammandragningar i livmodern under menstruationen). Detta kan förekomma med alla intrauterina preventivmedel. Symtomen kan vara smärta eller blödningar, men utstötningen kan även ske utan att kvinnan märker det. I kliniska studier med Jaydess förekom utstötning hos cirka 4 % av deltagarna. Om Jaydess stöts ut skyddar det inte längre mot graviditet. Jaydess påverkar menstruationsblödningen hos de flesta kvinnor. Detta beror främst på den effekt hormonet levonorgestrel har på livmoderslemhinnan. De observerade förändringarna innefattar stänkblödning (små blödningar), längre eller kortare menstruationsblödningar, ökad eller minskad blödning eller inga blödningar alls. Många kvinnor får ofta förekommande stänkblödning eller lätta blödningar mellan menstruationerna under de första 3 6 månaderna efter insättning Korrekt placering av Jaydess minskar risken för utstötning. Risken för oplanerad graviditet till följd av oupptäckt utstötning kan minskas genom att kontrollera att uttagstrådarna sitter på plats (av kvinnan själv) och genom att kontrollera inläggets läge (av hälsovårdspersonal) ifall kvinnan får nya blödningsymtom eller smärta. Förändringar i blödningsmönstret kan inte förebyggas.

5 Risk Vad är känt Förebyggbarhet av Jaydess. En del kvinnor kan få rikligare eller långvarigare blödningar under denna tidsperiod. Totalt sett minskar blödningsmängden och antalet blödningsdagar per månad ju längre användningen pågått. Efter 3 års användning hade 12 % av kvinnorna inga blödningar alls. Viktiga eventuella risker Risk Risk för medicineringsfel: oavsiktlig förväxling av Jaydess och Mirena Risk för icke-godkänd användning för andra användningsändamål är förhindrande av graviditet Risk för att Jaydess används under längre tid än 3 år (godkänd användningstid) Vad är känt (även orsak varför det anses vara en eventuell risk) Jaydess är godkänt för att förhindra graviditet i upp till 3 år. Mirena, ett annat intrauterint preventivmedel som innehåller en större mängd levonorgestrel, är godkänt för att förhindra graviditet i upp till 5 år. Oavsiktlig användning av Jaydess i mer än 3 år kan inträffa om kvinnan inte kommer ihåg vilket intrauterint preventivmedel innehållande levonorgestrel hon använder. Detta kan leda till oavsiktlig graviditet. Jaydess är godkänt för att förhindra graviditet. Mirena, ett annat intrauterint preventivmedel som innehåller en större mängd levonorgestrel, är utöver förhindrande av graviditet även godkänt för behandling av rikliga menstruationsblödningar och för att skydda livmoderslemhinnan hos kvinnor som använder östrogenersättning för behandling av klimakteriebesvär. Teoretiskt sett kan användning av Jaydess för dessa användningsändamål förekomma trots att det inte finns några studier som visar att Jaydess är effektivt för dessa användningsändamål. Jaydess är godkänt för att förhindra graviditet i upp till 3 år. Mirena, ett annat intrauterint preventivmedel som innehåller en större mängd levonorgestrel, är godkänt för att förhindra graviditet i upp till 5 år. Teoretiskt sett kan användning av Jaydess i mer än 3 år inträffa. Detta har inte studerats, men kan leda till oavsiktlig graviditet. Information som saknas Ej relevant. VI.2.5 Sammanfattning av riskminimeringsåtgärder För alla läkemedel finns det en produktresumé som ger läkare, apotekspersonal och annan hälso- och sjukvårdspersonal information om hur läkemedlet används, risker gällande användning och rekommendationer för minimering av dem. En allmänspråklig kortversion av produktresumén finns i form av bipacksedel. Åtgärderna som anges i produktresumén och bipackssedeln är rutinmässiga riskminimeringsåtgärder.

6 Detta läkemedel har speciella villkor eller begränsningar (ytterligare riskminimeringsåtgärder) för en säker och effektiv andvändning. Implementering av ytterligare riskminimeringsåtgärder beror ändå på överenskommelsen mellan tillverkaren och den nationella läkemedelsmyndigheten i medlemslandet. Ytterligare riskminimeringsåtgärder för följande risker är: Graviditet utanför livmodern (ektopisk graviditet eller utomkvedshavandeskap) om Jaydess inte fungerar som det ska Riskminimeringsåtgärd: Informationsmaterial till hälsovårdspersonal för att understryka behovet om att informera kvinnorna om risken Mål och motivering: Tidig diagnos av utomkvedshavandeskap kan förhindra allvarliga komplikationer och till och med behovet av operation. Hälsovårdspersonal bör informera kvinnor som använder Jaydess om denna risk och om eventuella symtom på utomkvedshavandeskap så att kvinnorna vet när de ska uppsöka läkare. Föreslagen åtgärd: Informationsmaterial till hälsovårdspersonal som sätter in Jaydess för att understryka risken och behovet om att informera kvinnor som använder Jaydess om denna risk. Risk för medicineringsfel: Oavsiktlig förväxling av Jaydess och Mirena Riskminimeringsåtgärd: Påminnelsekort för kvinnan Mål och motivering: Jaydess är godkänt för att förhindra graviditet i upp till 3 år. Oavsiktlig användning av Jaydess i mer än 3 år kan inträffa om kvinnan inte kommer ihåg vilket intrauterint preventivmedel innehållande levonorgestrel hon använder. Föreslagen åtgärd: Ett påminnelsekort med varumärket Jaydess, insättningsdatum, senaste uttagningsdatum och kontaktinformation till hälsovårdspersonal kommer att bifogas med varje Jaydess-förpackning och ska fyllas i av hälsovårdspersonal som sätter in Jaydess och delas ut till patienten. Riskminimeringsåtgärd: Informationsmaterial till hälsovårdspersonal gällande skillnaderna mellan olika intrauterina preventivmedel innehållande levonorgestrel Mål och motivering: I osäkra fall är det möjligt att urskilja Jaydess från Mirena, som är ett annat intrauterint preventivmedel innehållande levonorgestrel, genom den lilla silverringen på Jaydess T-skelett som är synlig vid ultraljud. Eftersom det inte är möjligt att lägga in information om skillnaderna mellan dessa produkter i de officiella produktinformationsdokumenten, kommer ytterligare informationsmaterial att tas fram för att peka ut skillnaderna mellan produkterna och informera om hur produkterna kan särskiljas från varandra. Föreslagen åtgärd: Informationsmaterial till hälsovårdspersonal för att peka ut skillnaderna mellan produkterna och informera om hur produkterna kan särskiljas från varandra. VI2.6 Utvecklingsplan efter godkännande för försäljning Förteckning över studier i utvecklingsplan Studie (studienummer) Mål Identifierade frågeställningar gällande Status Planerat datum för interims-

7 säkerhet/effekt och slutrapport EURAS-LCS12: Stor observationsstudie Databasstudie gällande användning av Jaydess i rutinmässig klinisk praxis (Sverige) Att utvärdera risken för att Jaydess inte lyckas förhindra graviditet inklusive utomkvedshavandeskap samt att utvärdera risken för bäckeninflammation och andra kliniska resultat hos användare av Jaydess jämfört med andra intrauterina preventivmedel i verkliga livet Att undersöka hur Jaydess används (vem som använder det) i rutinmässig klinisk praxis Oavsiktlig graviditet Utomkvedshavandeskap Bäckeninflammation Eventuell icke-godkänd användning Slutgiltigt protokoll Protokollet har skickats in Slutrapport Q2/2021 Årliga interimsrapporter Slutrapport Q4/2021 Studier som är ett villkor för godkännandet av försäljning Studien EURAS-LCS12 är ett villkor för godkännandet av försäljning i Europa. VI.2.7 Sammanfattning av uppdateringar i riskhanteringsplan Versionsnummer Datum Ändringar jämfört med föregående version 2.0 DLP 23DEC2013 Del II: "Användning för ungdomar" har tagits bort under information som saknas, resultaten från en studie på ungdomar som använt Jaydess har lagts till. "Återgång till fertilitet" har tagits bort under information som saknas, resultaten från uppföljningen av återgång till fertilitet från den avgörande kliniska studien har lagts till. Uppdatering av information om riskfaktorer för den kända risken "livmoderperforation" baserat på resultaten för en stor observationsstudie med andra intrauterina preventivmedel. Del III: Protokoll för planerade studier efter godkännande för försäljning med uppdaterade milstolpar har lagts till.

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN JAYDESS 13,5 mg / KYLEENA 19,5 mg, intrauterint inlägg 05/2017 version 4.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst

Läs mer

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras.

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras. , Patientinformation Det här är Jaydess Vi hoppas att denna broschyr ska ge dig svar på dina frågor och funderingar kring Jaydess. Vad är Jaydess? Jaydess är ett inlägg som består av en hormonkapsel som

Läs mer

NOVA T 380 Livmoderinlägg av koppar för antikonception

NOVA T 380 Livmoderinlägg av koppar för antikonception 1 NOVA T 380 Livmoderinlägg av koppar för antikonception PATIENTINFORMATION NOVA T 380 Patientnamn: Insättningsdatum: Insatt av: Första kontrollbesök: Nästa besök: 1. 2. 3. 4. 5. Användningstiden är fem

Läs mer

Information för användaren

Information för användaren Information för användaren 1 INNEHÅLL Grattis! Du har i samråd med din läkare valt Mirena för att förhindra graviditet. Vi önskar dig ett lyckligt och tillfredsställande sexliv utan rädsla för oönskad

Läs mer

Jaydess. 1. Vad Jaydess är och vad det används för. Bipacksedel: Information till användaren

Jaydess. 1. Vad Jaydess är och vad det används för. Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att

Läs mer

Propecia (finasterid 0,2 och 1 mg) tabletter , version 4.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Propecia (finasterid 0,2 och 1 mg) tabletter , version 4.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Propecia (finasterid 0,2 och 1 mg) tabletter 25.4.2017, version 4.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst

Läs mer

Information för användaren

Information för användaren Information för användaren 1 INNEHÅLL Grattis! Du har i samråd med din läkare eller sjukskötare valt Kyleena för att förhindra graviditet. Vi önskar dig ett lyckligt och tillfredsställande sexliv utan

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Kyleena 19,5 mg, intrauterint inlägg. levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Kyleena 19,5 mg, intrauterint inlägg. levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Kyleena 19,5 mg, intrauterint inlägg levonorgestrel Patientens namn:. Läkarens namn:. Läkarens telefonnummer: Datum för insättning:. Senaste datum för uttag:. Första

Läs mer

Till dig som använder. Vinelle (desogestrel)

Till dig som använder. Vinelle (desogestrel) Till dig som använder Vinelle (desogestrel) Vinelle är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt sätt. Vinelle innehåller små mängder av kvinnligt könshormon,

Läs mer

RMP section VI.2 Elements for Public Summary

RMP section VI.2 Elements for Public Summary RMP section VI.2 Elements for Public Summary Product: Zarelle 75 microgram filmcoated tablet RMP: Version 1.0 DLP: 28-02-2013 MAH: Stragen Nordic A/S 32 VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning

Läs mer

En hormonfri bollformad spiral FORMAD FÖR DIG.

En hormonfri bollformad spiral FORMAD FÖR DIG. En hormonfri bollformad spiral FORMAD FÖR DIG www.ballerine.se LÅNGTIDSVERKANDE - EFFEKTIV I UPP TILL FEM ÅR Läs gärna patientinformationsbladet för mer information. Din vårdgivare har rekommenderat IUB

Läs mer

rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim

rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim W at Information can expect rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim Levosert ingår i högkostnadsskyddet W at s Levosert och kan därmed delbetalas. and ow does t ork? Innehåll Om Levosert... 4 Så får du

Läs mer

Ibandronat Stada 150 mg filmdragerade tabletter. 3.11.2014, Version V2.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Ibandronat Stada 150 mg filmdragerade tabletter. 3.11.2014, Version V2.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Ibandronat Stada 150 mg filmdragerade tabletter 3.11.2014, Version V2.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1b Information om sjukdomsförekomst

Läs mer

, version V1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

, version V1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Entecavir STADA 0,5 mg och 1 mg filmdragerade tabletter 14.6.2016, version V1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Entecavir Stada 0,5 mg filmdragerade

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Mydrane 0,2 mg/ml + 3,1 mg/ml + 10 mg/ml injektionsvätska. lösning 3.7.2015, Version 2.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information

Läs mer

P-piller. dienogest 2 mg/etinylestradiol 0,03 mg

P-piller. dienogest 2 mg/etinylestradiol 0,03 mg P-piller dienogest 2 mg/etinylestradiol 0,03 mg Du har fått förskrivet Dienorette, som är ett kombinerat p-piller. Det innebär att det innehåller två typer av hormon; östrogen (etinylestradiol) och gestagen

Läs mer

medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION

medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION 1 FÖR KVINNORS HÄLSA Kvinnors hälsa och sjukdomar har under de senaste åren uppmärksammats

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Levosert 20 mikrogram/24 timmar intrauterint inlägg levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Levosert 20 mikrogram/24 timmar intrauterint inlägg levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Levosert 20 mikrogram/24 timmar intrauterint inlägg levonorgestrel Läs noga igenom hela denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Offentlig sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Kovaltry (octocoq alfa)

Offentlig sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Kovaltry (octocoq alfa) EMA/1560/2016 Offentlig sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Kovaltry (octocoq alfa) Det här är en sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Kovaltry, som detaljerat anger åtgärder som

Läs mer

Entyvio 300 mg pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning (vedolizumab)

Entyvio 300 mg pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning (vedolizumab) Entyvio 300 mg pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning (vedolizumab) OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN 27.6.2014, version 1.0 VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning

Läs mer

Till dig som fått Cerazette förskrivet

Till dig som fått Cerazette förskrivet Till dig som fått Cerazette förskrivet 1 2 Cerazette är ett preventivmedel som bl a kan användas av dig som inte vill eller bör använda p-piller som innehåller östrogen. Cerazette ger ett bra skydd mot

Läs mer

Ansvarig för PM Maria Bullarbo, tf Mödrahälsovårdsöverläkare 2010-03-14 Reviderat 2013-07-03. Spiraler

Ansvarig för PM Maria Bullarbo, tf Mödrahälsovårdsöverläkare 2010-03-14 Reviderat 2013-07-03. Spiraler Barnmorskemottagningar Område M5, M6, M7 PM Ansvarig för PM Datum Maria Bullarbo, tf Mödrahälsovårdsöverläkare 2010-03-14 Reviderat 2013-07-03 Spiraler Beteckningen spiral är egentligen inte längre korrekt.

Läs mer

P-piller. levonorgestrel 0,1 mg/etinylestradiol 0,02 mg

P-piller. levonorgestrel 0,1 mg/etinylestradiol 0,02 mg P-piller levonorgestrel 0,1 mg/etinylestradiol 0,02 mg Du har fått förskrivet Levesia, som är ett kombinerat p-piller. Det innebär att det innehåller två typer av hormon; östrogen (etinylestradiol) och

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN NorLevo 1,5 mg tablett Levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Detta läkemedel är receptfritt. NorLevo

Läs mer

NuvaRing. N.V. Organon. 20.1.2014, version 6.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

NuvaRing. N.V. Organon. 20.1.2014, version 6.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN NuvaRing N.V. Organon 20.1.2014, version 6.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Etonogestrel/etinylestradiol

Läs mer

Proscar , version 4.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Proscar , version 4.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Proscar 25.4.2017, version 4.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Prostatan är en körtel som endast

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Paracetamol B. Braun 10 mg/ml infusionsvätska, lösning 22.10.2014, version 2.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Mirena 20 mikrogram/24 timmar, intrauterint inlägg Levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Mirena 20 mikrogram/24 timmar, intrauterint inlägg Levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Mirena 20 mikrogram/24 timmar, intrauterint inlägg Levonorgestrel Läkemedelsverket 2015-04-07 Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg Du har fått denna broschyr eftersom du har fått p-pillret Cleonita från Actavis utskrivet åt dig. I den hittar du information om hur Cleonita fungerar och hur du ska ta det. Här finns också fakta om biverkningar

Läs mer

Cleosensa och Cleosensa 28

Cleosensa och Cleosensa 28 Cleosensa och Cleosensa 28 Du har fått p-pillret Cleosensa eller Cleosensa 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Fakta äggstockscancer

Fakta äggstockscancer Fakta äggstockscancer Varje år insjuknar drygt 800 kvinnor i Sverige i äggstockscancer (ovariecancer) och omkring 600 avlider i sjukdomen. De flesta som drabbas är över 60 år och före 40 år är det mycket

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Exviera (dasabuvir)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Exviera (dasabuvir) EMA/775993/2014 Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Exviera (dasabuvir) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Exviera som beskriver åtgärder som ska vidtas för att säkerställa att

Läs mer

Remeron. 13.11.2014, Version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Remeron. 13.11.2014, Version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Remeron 13.11.2014, Version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Depression är en sjukdom som präglas

Läs mer

Cortiment , version 1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Cortiment , version 1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Cortiment 26.11.2013, version 1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Ulcerös kolit Ulcerös kolit är

Läs mer

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol)

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Till dig som använder Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Prionelle/Prionelle 28 är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt

Läs mer

Enstilar , Version 3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Enstilar , Version 3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Enstilar 21.1.2016, Version 3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Psoriasis är en vanlig hudsjukdom där

Läs mer

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol)

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Till dig som använder Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Detta är Prionelle/Prionelle 28 Prionelle/Prionelle 28 är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt

Läs mer

Pramipexol Stada. 18.10.2013, Version V01 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Pramipexol Stada. 18.10.2013, Version V01 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Pramipexol Stada 18.10.2013, Version V01 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Pramipexol STADA 0,088 mg tabletter Pramipexol STADA 0,18 mg tabletter

Läs mer

CYPRETYL OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

CYPRETYL OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN CYPRETYL Datum: 29.6.2015, Version: 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av den offentliga sammanfattningen VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Akne är ett allmänt hudbesvär

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Frivelle 1,5 mg tabletter. levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Frivelle 1,5 mg tabletter. levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Frivelle 1,5 mg tabletter levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Zomacton 10mg/ml pulver och vätska till injektionsvätska, lösning , Version 5.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Zomacton 10mg/ml pulver och vätska till injektionsvätska, lösning , Version 5.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Zomacton 10mg/ml pulver och vätska till injektionsvätska, lösning 10.9.2015, Version 5.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information

Läs mer

Till dig som använder. Amorest 28 (norgestimat + etinylestradiol)

Till dig som använder. Amorest 28 (norgestimat + etinylestradiol) Till dig som använder Amorest 28 (norgestimat + etinylestradiol) Amorest 28 är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt sätt. Amorest 28 är ett så kallat

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Viekirax (ombitasvir/paritaprevir/ritonavir)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Viekirax (ombitasvir/paritaprevir/ritonavir) EMA/775985/2014 Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Viekirax (ombitasvir/paritaprevir/ritonavir) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Viekirax som beskriver åtgärder som ska vidtas

Läs mer

Hur skyddar Estrelen, Estron och Rosal 28 mot oönskad graviditet? Kombinerade p-piller. Har Estrelen, Estron och Rosal 28 några biverkningar?

Hur skyddar Estrelen, Estron och Rosal 28 mot oönskad graviditet? Kombinerade p-piller. Har Estrelen, Estron och Rosal 28 några biverkningar? P-piller Denna information handlar om ditt nya p-piller Estron, Estrelen eller Rosal 28. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer finns att läsa i bipacksedeln

Läs mer

Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28

Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 Med denna broschyr vill vi hjälpa dig att räta ut dina frågetecken angående dina p-piller. Hur använder jag mina Cilest 21? Kartan består av 21 tabletter och

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Telmisartan/Hydrochlorothiazide ratiopharm 4.12.2014, Version 2.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av den offentliga sammanfattningen VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Levonorgestrel ABECE 1,5 mg tablett levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Levonorgestrel ABECE 1,5 mg tablett levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Levonorgestrel ABECE 1,5 mg tablett levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Ta alltid detta läkemedel

Läs mer

Pregabalin Pfizer. 8.11.2013, version 10.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Pregabalin Pfizer. 8.11.2013, version 10.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Pregabalin Pfizer 8.11.2013, version 10.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Epilepsi Epilepsi är en

Läs mer

NOVA T 380 Livmoderinlägg av koppar för antikonception

NOVA T 380 Livmoderinlägg av koppar för antikonception 1 NOVA T 380 Livmoderinlägg av koppar för antikonception INFORMATION TILL SJUKVÅRDSPERSONAL NOVA T 380 levereras steril, steriliserad med bestrålning. Endast för engångsbruk. Använd inte inlägg ur skadade

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning

Delområden av en offentlig sammanfattning Daptomycin STADA 350 mg och 500 mg pulver till injektions /infusionsvätska, lösning 4.5.2017, version V1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning

Läs mer

TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD.

TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD. TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD. PATIENTINFORMATION 1 INNEHÅLL Depo-Provera ger dig skydd mot graviditeter i upp till tre månader...4 Depo-Provera har tre preventiva egenskaper...6

Läs mer

Symbicort Turbuhaler. Datum, version OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Symbicort Turbuhaler. Datum, version OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Symbicort Turbuhaler Datum, version OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Astma Astma är en vanlig, kronisk

Läs mer

L.SE.02.2015.1569 FWD 14637

L.SE.02.2015.1569 FWD 14637 P-piller ett tryggt val Du har valt att använda p-piller som preventivmedel. P-piller är ett av de tillförlitligaste sätten att skydda sig mot oönskad graviditet, förutsatt att du använder dem på rätt

Läs mer

Informationsbroschyr

Informationsbroschyr Informationsbroschyr Broschyren är framtagen i samarbete med docent Viveca Odlind Kvinnokliniken, Karolinska sjukhuset, Stockholm och leg barnmorska Ingrid Ottenbring, Kvinnokliniken Akademiska sjukhuset,

Läs mer

Myter och fakta om p-piller

Myter och fakta om p-piller Myter och fakta om p-piller Myter och fakta om p-piller Det lever tyvärr kvar en hel del myter sedan det allra första p-pillret kom. Bayer vill med denna broschyr ta död på några myter och istället ge

Läs mer

Ofrivillig barnlöshet utredning kvinnor

Ofrivillig barnlöshet utredning kvinnor Ofrivillig barnlöshet utredning kvinnor I cirka 10 procent av ofrivilligt barnlösa parförhållanden finner man ingen orsak till ofruktsamhet så kallad oförklarad barnlöshet. Där orsaken till barnlösheten

Läs mer

Till dig som använder kombinerade p-piller

Till dig som använder kombinerade p-piller Till dig som använder kombinerade p-piller 2013 P-piller ett säkert val Kombinerade p-piller är en av de säkraste metoderna att skydda sig mot oönskad graviditet om du använder dem på rätt sätt. Till hjälp

Läs mer

Information om. Du kan beställa material om Qlaira via fax: 08-580 223 01 eller e-mail: order.scandinavia@bayerhealthcare.com

Information om. Du kan beställa material om Qlaira via fax: 08-580 223 01 eller e-mail: order.scandinavia@bayerhealthcare.com Bayer Schering Pharma är världsmarknadsledare inom området preventivmedel för kvinnor. Mer än 50 miljoner kvinnor runtom i världen använder idag våra preventivmedel. Preventivmedlen är ett resultat av

Läs mer

Bipacksedel: Information till användare Noriday 0,35 mg tabletter noretisteron

Bipacksedel: Information till användare Noriday 0,35 mg tabletter noretisteron Bipacksedel: Information till användare Noriday 0,35 mg tabletter noretisteron Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. -

Läs mer

Naproxen Orion 25 mg/ml oral suspension , Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Naproxen Orion 25 mg/ml oral suspension , Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Naproxen Orion 25 mg/ml oral suspension 26.10.2015, Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Naproxen

Läs mer

Livial. För dig som har fått Livial förskrivet

Livial. För dig som har fått Livial förskrivet Livial För dig som har fått Livial förskrivet Till dig som har fått Livial förskrivet Om en ny fas i livet... 4 Vad är Livial?... 5 Vem kan få hjälp med Livial?.... 5 När kan du börja med Livial?... 6

Läs mer

Influvac 15 mikrog HA / 0,5 ml injektionsvätska, suspension i förfylld spruta , Version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Influvac 15 mikrog HA / 0,5 ml injektionsvätska, suspension i förfylld spruta , Version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Influvac 15 mikrog HA / 0,5 ml injektionsvätska, suspension i förfylld spruta 6.7.2016, Version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1

Läs mer

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon. L.SE.01.2015.1509 FWD 14563 Jan 2015

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon. L.SE.01.2015.1509 FWD 14563 Jan 2015 Information om Yasmin 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasmin. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer

Läs mer

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal Till dig som har fått Nexplanon förskrivet Denna patientinformation delas ut av berörd sjukvårdspersonal Nexplanon skyddar dig från att bli gravid under tre år. Nexplanon är en liten hormonstav som placeras

Läs mer

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk Varför är det viktigt att behandla? För att du ska fungera i vardagen med skola, arbete och fritid. För

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Levodonna 1,5 mg tablett levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Levodonna 1,5 mg tablett levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Levodonna 1,5 mg tablett levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

naturligt för de flesta

naturligt för de flesta Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se naturligt för de flesta Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 P-piller har använts av mer än 150

Läs mer

Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning

Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning Sida 1 (5) Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning Att operera bort livmodern Borttagande av livmodern är en av de vanligaste gynekologiska operationerna. I Sverige genomgår

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Postinor 1,5 mg tablett. levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Postinor 1,5 mg tablett. levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Postinor 1,5 mg tablett levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Till dig som ska börja med Zoely

Till dig som ska börja med Zoely Till dig som ska börja med Zoely nomegestrolacetat/estradiol Innehållsförteckning Introduktion till Zoely 3 Så förhindrar Zoely graviditet 4 Så använder du Zoely 5 Så startar du med Zoely 6 Om du glömt

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Yasminelle (drospirenon + etinylestradiol) 05/2014, Version 2.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Förhindrande

Läs mer

Information om. levonorgestrel 20 µg/24 tim Trygghet som varar

Information om. levonorgestrel 20 µg/24 tim Trygghet som varar Information om levonorgestrel 20 µg/24 tim Trygghet som varar Innehåll sid Vad är Mirena? 3 Hur verkar Mirena? 3 Hur får jag en Mirena? 4 Säkerhet 4 Kan den stötas ut? 4 Kan jag själv kontrollera att Mirena

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning

Delområden av en offentlig sammanfattning Paminject 3 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning 25.2.2016, version V3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Paminject 3 mg/ml koncentrat

Läs mer

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Innehåll Sid Fördelarna med kombinerade p-piller 4 Skydd mot sjukdomar 4 Har Trionetta några biverkningar? 6 Något om hormonerna som styr din mens

Läs mer

Boostrix. 06.03.2015 version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Boostrix. 06.03.2015 version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Boostrix 06.03.2015 version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Kikhosta Kikhosta (pertussis) orsakad

Läs mer

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE.

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE. MIN20130213PSE09 TILL DIG SOM TILLANVÄNDER DIG SOM MINI-PE, DET ÖSTROGENFRIA ANVÄNDER MINI-PE. P-PILLRET.. PATIENTINFORMATION 91493_Mini-Pe_patientinformation.indd 1 1 FÖR KVINNORS HÄLSA Kvinnors hälsa

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Levonorgestrel STADA 1,5 mg tablett levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Levonorgestrel STADA 1,5 mg tablett levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Levonorgestrel STADA 1,5 mg tablett levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE.

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE. TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE. PATIENTINFORMATION 1 FÖR KVINNORS HÄLSA Kvinnors hälsa och sjukdomar har under de senaste åren uppmärksammats alltmer. Pfizer satsar mer resurser på forskning och utveckling

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR ANGÅENDE KOMBINERADE HORMONELLA PREVENTIVMEDEL: DEN SENASTE INFORMATIONEN FÖR KVINNOR

FRÅGOR OCH SVAR ANGÅENDE KOMBINERADE HORMONELLA PREVENTIVMEDEL: DEN SENASTE INFORMATIONEN FÖR KVINNOR FRÅGOR OCH SVAR ANGÅENDE KOMBINERADE HORMONELLA PREVENTIVMEDEL: DEN SENASTE INFORMATIONEN FÖR KVINNOR Broschyrens innehåll har fastställts genom ett samarbete mellan europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA),

Läs mer

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel P-piller - ett tryggt val Du har valt att använda p-piller som preventivmedel. P-piller är ett av de tillförlitligaste sätten att skydda sig mot

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. NorLevo 1,5 mg tablett. levonorgestrel

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. NorLevo 1,5 mg tablett. levonorgestrel BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN NorLevo 1,5 mg tablett levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Depo-Provera 150 mg/ml injektionsvätska, suspension Depo-Provera 150 mg/ml injektionsvätska, suspension förfylld spruta medroxiprogesteronacetat Läs noga igenom

Läs mer

Litalgin-tablett Litalgin-suppositorium Litalgin-injektionsvätska, lösning (metamizolnatrium och pitofenonhydroklorid) , version 1.

Litalgin-tablett Litalgin-suppositorium Litalgin-injektionsvätska, lösning (metamizolnatrium och pitofenonhydroklorid) , version 1. Litalgin-tablett Litalgin-suppositorium Litalgin-injektionsvätska, lösning (metamizolnatrium och pitofenonhydroklorid) 21.6.2017, version 1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Flexyess (drospirenon + etinylestradiol) 05/2014, Version 4.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Förhindrande

Läs mer

Nucala , version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Nucala , version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Nucala 01.02.2016, version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Nucala, som specificerar

Läs mer

PLENADREN EU-RMP VERSION 3.2. Komponenter till en offentlig sammanfattning. Översikt över sjukdomsepidemiologi

PLENADREN EU-RMP VERSION 3.2. Komponenter till en offentlig sammanfattning. Översikt över sjukdomsepidemiologi PLENADREN EU-RMP VERSION 3.2 VI.2 VI.2.1 Komponenter till en offentlig sammanfattning Översikt över sjukdomsepidemiologi PLENADREN innehåller hydrokortison och används för att behandla binjurebarksvikt

Läs mer

Vad sker under menstruationscykeln?

Vad sker under menstruationscykeln? Sex och samlevnad Menstruationscykeln Under en kvinnas fertila period (fruktsamma=kan få barn), puberteten klimakteriet (ca 45-55 års ålder) frigörs en mogen äggcell ca var 28 dygn. Menstruationen styrs

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning

Delområden av en offentlig sammanfattning EU RMP alitretinoin v8 maj 2014 VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst I telefon- och e-postundersökningar bland vuxna i Nord- och Centraleuropa uppgav 6

Läs mer

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon Information om Yasmin 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasmin. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer

Läs mer

Trinovum. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum

Trinovum. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se Trinovum Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Janssen-Cilag AB Janssen-Cilag AB Trinovum

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN KETIPINOR, FILMDRAGERADE TABLETTER (QUETIAPIN) DATUM: , VERSION 1.1

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN KETIPINOR, FILMDRAGERADE TABLETTER (QUETIAPIN) DATUM: , VERSION 1.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN KETIPINOR, FILMDRAGERADE TABLETTER (QUETIAPIN) SLUTDATUM FÖR DATAINSAMLINGEN 07.07.2016 DATUM: 20.02.2017, VERSION 1.1 VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig

Läs mer

Olysio (simeprevir) OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Olysio (simeprevir) OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Olysio (simeprevir) OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen (risk management plan, RMP) för Olysio, som specificerar de åtgärder som skall vidtas

Läs mer

Preventivmedel till dig som fött barn

Preventivmedel till dig som fött barn Preventivmedel till dig som fött barn Tiden efter förlossningen Tiden efter förlossningen kallas puerperiet och omfattar sex till åtta veckor. Under denna period sker hormonella förändringar som bland

Läs mer

Proscar. 7.8.2015, version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Proscar. 7.8.2015, version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Proscar 7.8.2015, version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Prostatan är en körtel som endast finns

Läs mer

Zerbaxa. ceftolozan / tazobaktam. version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Zerbaxa. ceftolozan / tazobaktam. version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN EMA/513109/2015 Zerbaxa ceftolozan / tazobaktam version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Portrazza (necitumumab)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Portrazza (necitumumab) EMA/33513/2016 Sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Portrazza (necitumumab) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Portrazza som beskriver åtgärder som ska vidtas för att säkerställa

Läs mer

innohep Datum: , Version 5 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

innohep Datum: , Version 5 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN innohep Datum: 27.2.2017, Version 5 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Indikation: behandling av blodproppar

Läs mer

Trinovum. Bra balans säkert skydd. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum

Trinovum. Bra balans säkert skydd. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Trinovum Bra balans säkert skydd Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Janssen-Cilag AB, Box 7073, 192 07 Sollentuna. Tel 08 626 50 00. Fax 08 626 51 02. www.janssen-cilag.se Trinovum

Läs mer

Faktan är tagen från www.preventivmedel.nu (7/4-14) utom det som står i kursiv stil som är taget från rfsus skrift kondom praktika för män.

Faktan är tagen från www.preventivmedel.nu (7/4-14) utom det som står i kursiv stil som är taget från rfsus skrift kondom praktika för män. Faktan är tagen från www.preventivmedel.nu (7/4-14) utom det som står i kursiv stil som är taget från rfsus skrift kondom praktika för män. Läs igenom texten och skriv en sammanfattning av varje preventivmedel.

Läs mer

Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg

Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasminelle. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer information

Läs mer