Nyfiken? Ansökning och kontaktinfo Information om hur du söker hittar du på sidan 39 tillsammans med skolornas kontaktinformation.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyfiken? Ansökning och kontaktinfo Information om hur du söker hittar du på sidan 39 tillsammans med skolornas kontaktinformation."

Transkript

1

2 Besöksdagar Vid flera tillfällen per år slår vi upp portarna för alla nyfikna. Egentligen är det bara att dyka upp, men hör gärna av dig till respektive skola innan (och besök gärna flera om du vill). Dagarna är 19/11, 3/12-10, 21/1, 4/2-11. Vi börjar kl Nyfiken? LIDKÖPING UDDEVALLA VÄNERSBORG TROLLHÄTTAN BORÅS GÖTEBORG MARIESTAD TÖREBODA KARLSBORG SKÖVDE SKARA HJO ULRICEHAMN Ansökning och kontaktinfo Information om hur du söker hittar du på sidan 39 tillsammans med skolornas kontaktinformation. KINNA TRANEMO Inriktningar Naturbruk erbjuder fyra olika ingångar (sid 26-33). På sidan finns en tabell där du lätt kan se vilka yrken och möjligheter du har och på vilken skola. Vad hände sen? När du läser i katalogen kommer du att komma i kontakt med Michaela, Amanda, Kenny, Lovisa, Katrin, Erik, Tomas och Lovisa som alla har gått eller går på någon av våra skolor. På hittar du hela deras berättelser. De har olika bakgrund, gick på olika skolor, olika inriktningar och tog olika vägar efter naturbruk. En sak har de gemensamt, fina år hos oss! 2.

3 Innehåll Introduktion Skolpresentationer Dingle Nuntorp Sparresäter Strömma Svenljunga Sötåsen Uddetorp Särskolan Program Djur Lantbruk Skog Trädgård Internat Gymnasiegemensamma ämnen Kontakt / Hur söker jag?

4 En utbildning nära naturen Det finns sju naturbruksgymnasier i Västra Götalandsregionen. Sju naturbruksgymnasier som i samverkan har målet att utbilda unga människor till arbete eller vidare utbildning inom den gröna näringen och hållbar utveckling. Vi är stolta över vår utbildning. Tillsammans har vi bredd och stora möjligheter att erbjuda elever den studieväg som just de vill ha. Vi arbetar mycket med djur, skog, odling, maskiner och miljö. Många skolor ger även vuxenutbildning. Alla skolorna har internat och vi tänker mycket på elevernas sociala utveckling. Vi arbetar nära branschen och har kontakt med många olika arbetsplatser där eleverna lär sig genom praktik. Tillsammans har vi också ett brett internationellt kontaktnät. Naturbruket är en viktig bransch i framtiden. Det handlar om bra mat, öppna landskap, aktiv fritid, kul jobb, bra miljö och en levande landsbygd. Kort och gott Det goda livet. Hoppas vi ses till hösten! Cecilia Koch - Dingle Med vänliga hälsningar rektorerna Bengt Weidow - Sparresäter/Uddetorp Thor Kempe - Nuntorp Sakari Lempessalmi - Svenljunga Peter Gustavsson - Strömma Per Hallén - Sötåsen 4.

5 Detta är naturbruk EN ANNORLUNDA GYMNASIESKOLA Naturbruksprogrammet handlar om djur, natur, växter och miljö. Här får du den praktiska och teoretiska kunskap som krävs för att arbeta inom naturbruksområdet. Allt ifrån hur du sköter om en gård till hur du driver eget företag. Kombinationen mellan teori och praktik, med mycket utomhusvistelse, gör naturbruksprogrammet till en härlig upplevelse för dig som gillar djur och natur. UNDERVISNING I PRAKTIKEN På naturbruk är mycket av undervisningen praktiskt orienterad. Övning ger färdighet och många lektionstimmar ägnas åt undervisning utomhus. Du får träna på de moment som är viktiga för din framtida yrkesroll. När du är färdigutbildad ska du kunna gå rakt ut i arbetslivet. APL För att verkligen bli redo för att arbeta inom naturbruk får du under din utbildning möjlighet till arbetsplatsförlagt lärande (APL). Naturbruksprogrammet har goda kontakter, både i Sverige och utomlands, och hjälper dig att hitta bra praktikplatser inom ditt område. Vill du åka utomlands på din praktik finns mycket goda möjligheter till detta. INGÅNGAR OCH UTGÅNGAR På naturbruksprogrammet finns fyra ingångar: Skog, Lantbruk, Djur och Trädgård. Ingångarna är breda, med stora möjligheter att anpassa utbildningen efter egna intressen. När du är klar med din utbildning finns många utgångar. Du kan till exempel bli skogsmaskinförare, hästskötare, djurvårdare, lantbrukare, maskinreparatör, trädgårdsanläggare eller parkarbetare. Du kan också läsa vidare på högskolenivå till andra yrken inom naturbruk eller andra områden. STRÖMSTAD 1 UDDEVALLA MELLERUD 2 LIDKÖPING VÄNERSBORG TROLLHÄTTAN MARIESTAD TÖREBODA 3 7 SKARA 6 KARLSBORG SKÖVDE HJO NATURBRUKSGYMNASIERNA I VÄSTRA GÖTALAND Det finns sju naturbruksgymnasier i Västra Götaland, nämligen Dingle [1], Nuntorp [2], Sparresäter [3], Strömma [4], Svenljunga [5], Sötåsen [6] och Uddetorp [7]. Alla skolorna ligger naturskönt, med närhet till skog och mark, och det är mycket lätt att ta sig till alla skolorna med allmänna kommunikationsmedel. Skolorna erbjuder möjlighet till internatboende för dem som inte vill pendla. På samtliga skolor finns också ett stort utbud av fritidsaktiviteter, träningsmöjligheter och liknande. GÖTEBORG 4 BORÅS KINNA 5 ULRICEHAMN TRANEMO 5.

6 DINGLE Lust att leva lust att lära På Dingle är det praktiska arbetet en viktig del i undervisningen och möjligheterna att väva samman teori och praktik är stora. Vi vill att eleverna ska vara med och påverka sin skola. Vårt mål är glada elever som trivs med skolarbetet och med livet på Dingle. Vi arbetar mycket med frågor som handlar om att respektera varandra. Det är viktigt att få vara den man är. Vi har också massor av djur av olika slag. Till exempel lantbruksdjur: kor som rör sig fritt i det moderna mjölkstallet, ungdjur, grisar och en liten fårflock. I stallet finns omkring 20 fina halvblodshästar. De sköts, rids och körs så att eleverna får en bra hästutbildning och hästarna en god skötsel och allsidig träning. Vi har också sällskapsdjur som möss, kaniner, undulater och ormar. Och så har vi ett helt nytt hundhus. 6.

7 GÅRDSBUTIK Hos oss finns det växthus och utomhusanläggningar för trädgårdsutbildning. Skolans marker brukas av skoljordbruket, där vi jobbar med ny teknik och moderna maskiner. I vår gårdsbutik säljer vi en del av gårdens produkter. Butiken drivs under terminstid av elever inom projektet Ung Företagsamhet. INTERNAT Naturbruksgymnasiet i Dingle är en internatskola, som består av åtta elevhem där det bor över 200 elever. De flesta bor i enkelrum, en del bor i dubbelrum och några i lägenheter. Till några av elevhemmen kan man ha med sig egna hundar eller smådjur. Det är ofta kö till djurrummen, så det kan hända att man inte får ta med sig egna djur förrän i tvåan. FRITIDEN På internatet arbetar Friteam, som ordnar aktiviteter och finns till hands för att umgås och prata. Vi har gemensamma aktiviteter och gör resor till bad, teater, dans, idrott och annat. Vi har också tillgång till en sporthall ett par gånger i veckan och anordnar flera studiecirklar. Dessutom har vi en egen liten biograf - den enda i Dingle! KONTAKTUPPGIFTER INGÅNGAR Naturbruksgymnasiet Dingle Dingle Tel: E-post: dingle.ngb@vgregion.se 7.

8 NUNTORP Kom som du är bli den du önskar På naturbruksgymnasiet Nuntorp erbjuder vi utbildning inom jordbruk, småskaligt skogsbruk och hästhållning. Vår målsättning är att ge dig goda yrkeskunskaper, men också att ge dig möjlighet att utvecklas som människa och bli trygg i dig själv. På Nuntorp får du studera i en spännande miljö med stora resurser. I vår moderna lösdriftsladugård finns 65 kor, kvigor och kalvar. Vi bygger ett helt nytt grisstall med plats för 48 suggor med smågrisar. I stallet står 20 hästar av olika raser. Dessutom har vi en liten flock med gotlandsfår, kaniner och höns. Vår hästanläggning är utrustad med paddock, skrittmaskin, ridhus, rundkorall under tak och utebana på gräs. Vårt skoljordbruk är 190 hektar och vår skog är 120 hektar. Här är det du som elev, som tillsammans med lärare och instruktörer, sköter driften av skolans jordbruk och skogsbruk. Allt detta i kombination med kunnig och engagerad personal gör att vi kan erbjuda en utbildning av hög klass. 8.

9 INGÅNGARNA Du som väljer att läsa djur får en bred utbildning inom hästhållning och djurskötsel. Du kan profilera din utbildning inom ridning och körning. Som spets på din utbildning erbjuds du att avlägga hästskötarexamen och komplettera med ridledarutbildning direkt efter studenten. Målet är att du ska få en gedigen yrkesutbildning inom hästhållning med unika kunskaper om samspel och kommunikation mellan häst och människa. Profilera dig inom ridning och körning Väljer du att läsa lantbruk har du många valmöjligheter. Du kan profilera dig inom djurhållning, växtodling, maskiner eller småskaligt skogsbruk och jakt. Vi erbjuder dig flera olika yrkescertifikat som stärker din kompetens, till exempel grönt kort inom växtodling och djurskötsel, motorsågskörkort och jägarexamen. Utbildningen lär dig grunderna i att driva ett modernt jord- och skogsbruk och du får möjlighet att prova många olika typer av maskiner och ny teknik. Dessutom är du eftertraktad på arbetsmarknaden och har möjlighet att läsa vidare. Praktik är en stor del av utbildningen INTERNAT OCH FRITID Lantbruk med skog och jakt på schemat Om du bor långt ifrån skolan kan du bo på vårt internat under veckorna. Vi har plats för 80 elever. Här finns det alltid något att göra! På skolan finns fritidsledare som ordnar massor av roliga aktiviteter varje kväll. Skolan har gym, bibliotek, musikrum, datasal och ett eget litet spa med bubbelbad och bastu. Vill du ut i naturen finns det cyklar att låna. Dessutom har vi ett nyrenoverat fritidsrum där det går att titta på TV, spela spel eller låna filmer. På internatet finns det alltid någon vuxen att prata med. Våra fritidsledare sover på skolan varje kväll från måndag till fredag och har en egen jourtelefon som du kan ringa till när du vill. PRAKTIK (APL) En stor del av utbildningen är praktik, både på skolan och på olika företag. Vi har ett brett kontaktnät med utvalda praktikföretag inom både jord- och skogbruk och hästhållning. Det finns även många möjligheter för dig som vill ut i Europa och göra praktik (APL) på skolor eller företag. Vi har kontakt med skolor i England, Spanien, Österrike, Ungern, Norge och Tjeckien. Vårt motto är: Kom som du är, bli den du önskar! KONTAKTUPPGIFTER INGÅNGAR Naturbruksgymnasiet Nuntorp Brålanda Tel: E-post: nuntorp@vgregion.se 9.

10 SPARRESÄTER Klassrummet mitt i skogen Naturbruksgymnasiet Sparresäter är vackert belägen vid sjön Lången strax utanför Lerdala i Skövde kommun, alldeles vid foten av Billingen. Hos oss får du en grundlig och bred utbildning som ger goda förutsättningar för ett jobb inom skogsbranschen. Vi vill ge dig möjlighet att växa så att du blir attraktiv på arbetsmarknaden inom skogsbranschen. Du får en bred utbildning inom skog, men samtidigt kan du spetsa till den med skogsmaskinkörning, reparation av skogsmaskiner eller med skogsvård. I skolans skog finns flera olika skogsbestånd och många olika biotoper representerade. När skolan byggdes på 60-talet valdes platsen Sparresäter bland annat därför att skogen är så variationsrik här. Vi ser bara fördelar med att ligga mitt i skogen. Varför? Jo, tiden det tar oss för att komma till övningsobjekt ute i vår stora lektionssal blir väldigt kort, vilket också gör att vi inte förbrukar så mycket bensin/diesel i våra fordon/maskiner för att starta lektionen. 10.

11 STUDIEVECKAN Hos oss har vi lärarledda lektioner måndag-torsdag. På fredagen studerar du under eget ansvar efter uppgjorda planer i samråd och med stöd av lärare. Vår lektionssal är 358 hektar stor. Vi har också lokaler där vi kan skruva och meka med både stora och små maskiner. Vi äger en del av maskinerna, men hyr också nya maskiner inför varje läsår. INTERNAT - FRITID På Sparresäter är de flesta eleverna inackorderade på skolan, men det går också att pendla. Det finns många möjligheter att ha en aktiv fritid på skolan, och skolans fritidsledare planerar varje vecka aktiviteter i samarbete med ett fritidsråd. Det kan till exempel handla om frågesport, träning i gymmet, biljard, bollspel, sällskapsspel, köra stationära kranar, cykla, låna filmer och dvd-spelare eller att låna båt, kanot och fiskegrejor. PRAKTIK (APL) Varje årskurs innehåller perioder med APL, arbetsplatsförlagt lärande. Det finns möjlighet att göra praktiken utomlands, för den som så vill. Vi har också utbyte varje år med en skogskola i Szeged, Ungern. KONTAKTUPPGIFTER INGÅNGAR Naturbruksgymnasiet Sparresäter Lerdala Tel: E-post: sparresater@vgregion.se 11.

12 12. Han började rida redan som tvååring, och har bara fortsatt och fortsatt. Nu är han både inridare och ridlärare, samtidigt som han själv tränar och tävlar i westernridning. Och snart åker Kenny Green Pettersson till USA för en tids ranchliv och mer utbildning. När det var dags att välja till gymnasiet föll valet självklart på naturbruk. Det har jag alltid varit klar över att jag skulle gå, för djur ger mig en inre ro i kroppen och får mig att må bra. Jag har alltid vetat vad jag vill. Men det var inte inriktningen hästhållning som Kenny valde, vilket kanske hade varit mest naturligt egentligen. I stället valde han jordbruk. Jag ville ha en bredare utbildning, som jag kunde ha användning av även i jobbet med hästar, säger han. Samtidigt kunde bredden ge en backup ifall jag inte skulle kunna försörja mig helt på hästarbete. Han tycker att han gjorde ett bra val. På jordbruk fick han lära sig sådant som hur markerna fungerar, en hel del om skogsbruk och även hur man hanterar en motorsåg. Det är många bitar där som jag har nytta av. I lumpen, som han gjorde i beridna högvakten i Stockholm, fick han också kontakt med en berömd hästtränare och cowboy från Tennessee, Ed Dabney. Kenny blev intresserad av hans träningsmetoder och efter lumpen mejlade han till tränaren och bad att få jobba med honom. Det fick han. Under tre månader var han i Georgia i USA och tränade unghästar och problemhästar enligt Ed Dabneys metoder. Därefter åkte han tillbaka till Europa och arbetade i Danmark, först med mjölkkor och därefter med smågrisproduktion. Nu är jag i Sverige igen och har startat eget företag, säger han. Jag hyr ut min arbetskraft, bland annat till ett företag som bygger stängsel för kossor, hästar, får och andra djur. Det är nyttigt och intressant, och jag lär mig att bygga hållbara stängsel. På kvällar och helger rider han in hästar, både åt privatpersoner som kanske har problemhästar och åt uppfödare. Dessutom undervisar han i roping. Roping är en gren i westernridning, där man rider och på tid ska fånga en kalv med lasso. Här i Europa används inga riktiga kalvar, utan attrapper som släpas efter en fyrhjuling. Det är enormt kul! Läs hela intervjun med Kenny på

13 Nyfiken? Vid flera tillfällen varje år slår vi upp dörrarna för alla som är nyfikna på hur det fungerar på ett naturbruksgymnasium. Kika i listan nedan vilket datum som passar dig bäst! Du får självklart besöka oss på flera ställen innan du väljer, men hör av dig så vi vet att du kommer. Alla besöksdagar börjar kl November 3 December 21 Januari 4 Februari Dingle Nuntorp Sparresäter Strömma tel: Svenljunga Sötåsen Uddetorp tel:

14 STRÖMMA Lär genom att göra Mellan Göteborg och Borås hittar du Naturbruksgymnasiet Strömma. Skolan ligger i en vacker gammal bevarad herrgårdsmiljö men med en modern utbildningsanläggning. Skolan har en hög miljöprofil med ekologisk produktion, vindkraftverk och fossilfri energiförsörjning. Undervisningslokalerna har modern utrustning. Utbildningen ligger nära naturen och hela skolområdet med stallar, ridhus, fårhus, smådjurshus samt odlingsmark och skog är din lärandemiljö. Här på Strömma träffar du många vuxna inom olika yrken under utbildningen, både lärare, köks- och gårdspersonal och djurskötare i stallarna. Vi har alla ett gemensamt mål att du ska få en så bra utbildning som möjligt. 14.

15 Utbildning i herrgårdsmiljö INTERNAT Linda med hunden Ossi Om du bor långt ifrån Strömma kan vårt internat vara ett bra alternativ till att pendla. Omkring 150 av skolans 200 elever bor på elevhemmet. Här finns det både enkel- och dubbelrum, och de flesta har egen toalett. Alla hus har gemensamt dagrum med tv, kök eller pentry samt dusch och tvättmaskin. FRITID På Strömma ger vi dig stora möjligheter till en aktiv fritid. I skolan finns tillgång till gymnastiksal, spinningcyklar och gym, biljardrum, bibliotek, musikrum och en utomhusmiljö med fotbollsplan, gräsytor och löpslingor. Fritidsaktiviteterna grundar sig till stor del på elevernas önskemål, ofta till självkostnadspris, där stor del är kostnadsfri. PRAKTIK (APL) Elin, Caroline, Josefin och Lovisa trivs i vintersolen Vi har många internationella kontakter och satsar på att eleverna ska få möjlighet att samarbeta över gränserna. Till exempel har vi utbyte av praktikelever med en naturbruksskola i Frankrike och en i Wales. Det finns också andra möjligheter att göra APL-praktik utomlands. Ofta kommer utländska elever till Strömma för projektarbeten och praktik. Vi har som mål att alla våra elever någon gång under sin utbildning ska komma i kontakt med ett utbyte antingen som värd på Strömma eller som besökare på en utländsk skola. KONTAKTUPPGIFTER INGÅNGAR Naturbruksgymnasiet Strömma SÄTILA Tel: E-post: strommaskolan@vgregion.se 15.

16 SVENLJUNGA Fokus på Skog och Häst På naturbruksgymnasiet Svenljunga är det ingen risk att du försvinner i mängden. Skolan är liten och gemytlig och du lär snabbt känna alla på skolan. En av vägarna mot lärande är elevinflytande. Därför utformar vi tillsammans med eleverna vår utbildning. När du lämnar oss har du goda yrkeskunskaper, men kommer också att ha utvecklats som människa. Du kan samarbeta, kommunicera och vara trygg i dig själv. Du som läser skog får lära dig allt från plantering av skog till att avverka den. Du får till exempel köra skotare och skördare. Teknikutvecklingen går med rasande fart och därför hyr vi alltid in helt nya maskiner. På så vis får du alltid ta del av den senaste tekniken.gillar du jakt och viltvård, kan du välja vår specialutbildning Skog, jakt och viltvård. 16.

17 HÄST Hästutbildningen är inriktad på Yrkesprovet för hästskötare. Vårt mål är att du ska vara eftertraktad på arbetsmarknaden när du slutar din utbildning, men också behörig för att studera vidare. Vi samarbetar med fyra stall där det finns föl, unghästar, kör- och ridhästar, lösdriftsstallar, skrittmaskin, ridhus, gräs- och grusbanor. Du startar på den nivå där du befinner dig, oavsett om du är nybörjare eller har stor vana. Har du egen häst, så kan skolan erbjuda ett antal kostnadsfria stallplatser. Har du inte egen häst kan du träna och kanske tävla på de skolhästar vi har. Vi har en mycket gedigen utbildning i skogs-/brukskörning. INTERNAT På skolans internat har vi plats för 90 elever. De fräscha rummen är fördelade på fyra hus och har egen toalett med dusch. I varje hus finns dessutom eget kök och allrum med TV. På skolan finns en datasal, ett välutrustat gym, egen fotbollsplan och maskinhall att meka i. Många åker till stallet på kvällarna eller deltar i någon av alla kurser som anordnas. Våra fritidsledare arbetar varje kväll och ordnar aktiviteter efter elevernas önskemål, till exempel öring- eller regnbågsfiske i våra egna sjöar, eller jägarexamen och jakt på skolans marker. Vi har bland annat en årlig älgjakt. PRAKTIK (APL) På Naturbruksgymnasiet Svenljunga är internationalisering en viktig del i verksamheten, vi jobbar med olika internationella utbytes- och utbildningsprojekt. Vi erbjuder ett antal APL-platser utomlands för våra inriktningar jakt, häst och skog. Vi tar också emot utbytesstudenter från en skogsutbildning i Spanien. Välkommen till den lilla skolan med de stora resurserna! KONTAKTUPPGIFTER INGÅNGAR Naturbruksgymnasiet Svenljunga Box Svenljunga Tel: E-post: nbg.svenljunga@vgregion.se 17.

18 SÖTÅSEN För en öppnare framtid Naturbruksgymnasiet Sötåsen, som ligger utanför Töreboda, har idag runt 250 elever som kombinerar sina gymnasiestudier med stort intresse för djur, natur, miljö och teknik. Vi är en öppen, välkomnande och kvalitetsinriktad skola som sätter ditt lärande och din personliga utveckling i centrum. Hela skolområdet är med sin fina miljö som en stor undervisningslokal och all personal är delaktig i undervisningen. Här finns massor av djur av olika slag. I vårt djurhus finns det fåglar, gnagare, hardjur, reptiler, amfibier, fiskar och leddjur. Du får träna på att hantera djuren och sköta om dem som om de vore dina egna. Runt vår damm bevarar vi även flera svenska utrotningshotade lantraser. Vårt jordbruk är drygt 200 hektar stort. Vi odlar växter samt har mjölkproduktion och grisuppfödning, allt enligt KRAV:s specifikationer. Vi är ett ekologiskt naturbruksgymnasium och en skola för hållbar utveckling vilket innebär att vi sätter miljön i centrum. På Sötåsen har vi utgångar mot till exempel hund, zoohandel, lantbruksdjur, energiteknik, växtodling och maskiner med avancerad teknik. 18.

19 INTERNAT På vårt internat finns det 162 platser, i enkel- eller dubbelrum. Rummen ligger i lägenheter på tre till fem rum där kök, dusch och toalett finns i varje lägenhet. På skolan finns också djurlägenheter, där du har möjlighet att ta med ditt eget husdjur. FRITID På fritiden ordnas aktiviteter både på och utanför skolan. Det finns ett fritidsråd där eleverna är med och bestämmer vad som ska hända på kvällarna. Gula huset fungerar som en fritidsgård med bland annat biljard, spel och dvd-filmer till utlåning. Vill du baka och pyssla kan du göra det i Ljungen. Båda husen ligger på skolans område. Vår restaurang heter Foderbordet. Matsedeln komponeras tillsammans med representanter från eleverna. Köket är KRAVcertifierat, och restaurangen har fått Västra Gastronomiska Akademins pris Det goda målet. Maten är verkligen jättegod! PRAKTIK (APL) Vi har internationellt utbyte med naturbruksskolor i Frankrike, Finland och Lettland och det finns möjlighet att göra APL-praktiken utomlands. Varje år brukar vi göra en studieresa till London, för att träna på engelska. Då passar vi också på att göra studiebesök på engelska bondgårdar. KONTAKTUPPGIFTER INGÅNGAR Naturbruksgymnasiet Sötåsen Töreboda Tel: E-post: exp.sotasen@vgregion.se 19.

20 UDDETORP Spetskunskap och valfrihet Naturbruksgymnasiet Uddetorp ligger strax utanför Skara, på gångavstånd till centrum och kommunikationer. I Skara finns också Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Biologiska yrkeshögskolan (BYS). I vår utbildning varvar vi teori, laborationer, övningar och praktik (APL). APL kan i vissa fall förläggas utomlands. Vi har ett nära samarbete med branschen vilket ger dig som elev möjlighet att skapa goda kontakter för framtiden. För att få ut så mycket som möjligt av din tid på Uddetorp är det viktigt att du trivs och mår bra. För att du ska göra det jobbar vi på flera sätt, bland annat har vi engagerade och behöriga lärare, varierande undervisning, bra och god mat samt meningsfull fritid. Uddetorp, en utbildningsplats för dig som vill jobba med djur, växtodling, park och trädgårdsskötsel. Uddetorp ger dig en utbildning i tiden. 20.

21 DU SOM LÄSER... ingången djur får en bred yrkesutbildning inom hela hästområdet eller lantbruksdjur. Du lär dig att arbeta yrkesmässigt med djur och djuranläggningar. Vi är särskilt specialiserade på rid- och travhästar samt mjölkkor. Undervisningen i travhästar sker på den helt nybyggda anläggningen på Axevalla travbana. Även ungdjursstallet är helt nybyggt. ingången lantbruk får en bred yrkesutbildning inom hela lantbruksområdet. Du kan också välja att fördjupa dig inom något av områdena djur, växtodling eller maskiner. Vi har utbildning i mjölkkor, gris- och fårskötsel, om grödor och odlingsmetoder samt om tekniskt avancerade maskiner och hjälpmedel som behövs i det moderna jordbruket. ingången trädgård får en bred yrkesutbildning inom hela trädgårdsområdet. Det omfattar att bygga och sköta trädgårdsmiljöer, maskinhantering för olika trädgårdsarbeten och trädgårdsdesign. Då arbetar du med färg och form samt aktuella trädgårdstrender. Genom att läsa försäljning och service kommer du i kontakt med trädgårdshandel. INTERNAT Många av våra elever bor på internat. Där finns det alltid mycket att göra på fritiden. Vi har en fritidsledare som hjälper eleverna att skapa en aktiv, positiv och stimulerande fritid. Skolan har en fritidslokal där det finns TV och olika sällskapsspel, men vi ordnar också många aktiviteter som den som vill kan vara med på. Det kan till exempel vara grillkvällar, bowling, shoppingresor eller badresor. KONTAKTUPPGIFTER INGÅNGAR Naturbruksgymnasiet Uddetorp Skara Tel: E-post: uddetorp@vgregion.se 21.

22 Först började jag på ett teoretiskt program, men jag hoppade av och valde hästhållning i stället. Där fick jag ändå behörighet till att läsa vidare på högskolan. Nu jobbar jag extra som ridlärare och läser till lärare. På så sätt slipper jag att ta studielån! Det allra bästa med min gymnasietid var min praktikmånad i ett stall i Wales. Det var fantastiskt! // Lovisa Zagerholm Jag var ganska blyg, men utvecklades mycket av att bo på internat. Det gick jättefort att lära känna alla på skolan. Nu har jag pluggat medievetenskap och söker jobb som journalist. Men någon gång ska jag skaffa en egen liten gård. // Katrin Johansson Jag har aldrig ångrat att jag gick naturbruk. Efter gymnasiet jobbade jag i nio år som skogsmaskinförare. Sedan var jag heltidsmusiker i några år, innan jag sadlade om och utbildade mig till polis. // Peter Arvidsson Bredden på utbildningen är bra och det har hjälpt mig mycket nu efter skolan. Jag är trädgårdsmästare i grunden och sedan jobbar jag som florist vintertid, så det blir lite av varje. // Michaela Sieverthson 22. Läs hela intervjuerna på

23 SÄRSKOLA Är du intresserad av djur, natur och maskiner? Då kan du söka gymnasiesärskolans fyraåriga naturbruksprogram som finns på naturbruksgymnasierna Nuntorp, Strömma och Sötåsen. Skolorna ligger mitt i naturen med djur, natur och skog inpå knutarna. De är ganska små och har en trivsam atmosfär där elever och personal arbetar tillsammans. Du erbjuds en utbildning där teori varvas med mycket praktik på ett unikt sätt. Här får du uppleva en annorlunda studiemiljö med ett nära samarbete mellan lärare och elever. Du får arbeta mycket utomhus i en yrkesutbildning där du kommer nära djur och natur. Du får också: träning inför vuxenlivet, möjlighet till internatboende, skolgång med små grupper och lugn studietakt, vuxenstöd av såväl lärare som all annan personal på skolan. NATURBRUKSPROGRAMMET HAR FÖLJANDE INRIKTNINGAR: NUNTORP Profilering inom häst eller lantbruk/skog. Dessutom gymnasiesärskolans individuella program. Möjlighet till internatboende. STRÖMMA Inriktning på djur eller lantbruk. Möjlighet till internatboende. SÖTÅSEN Inriktning på djur, lantbruk eller park/trädgård. Möjlighet till internatboende. Nyfiken? Hör av dig så kan vi ordna ett besök eller en praktikvecka där du får prova på utbildningen! KONTAKTUPPGIFTER FÖR MER INFORMATION Naturbruksgymnasiet Sötåsen Töreboda Tel: E-post: exp.sotasen@vgregion.se Naturbruksgymnasiet Strömma SÄTILA Tel: E-post: strommaskolan@vgregion.se Naturbruksgymnasiet Nuntorp Brålanda Tel: E-post: nuntorp@vgregion.se 23.

24 MÅNGA VAL -Hur väljer jag rätt? Det är inte bara valet av gymnasieutbildning du står inför. Då resurser i mark och geografiska förhållanden varierar ser inte utbildningen exakt likadan ut på alla skolor. I tabellen till höger får du en överblick av vad som erbjuds på respektive skola. Vill du veta mera så kontakta den skola du är nyfiken på. Inriktningarna kan (genom tillval) även läsas med allmän behörighet till högskola. På vissa skolor även med naturvetenskaplig behörighet -- kontakta din skola för utförlig information. 24.

25 Hästskötare - ridning Hästskötare - körning/trav Djurskötare - lantbruksdjur Djurvårdare - djursjukvård Djurvårdare - sällskapsdjur Arbete med hundar Lantbruk - växtodling Lantbruk - maskiner Lantbruk - växter och djur Lantbruk - djur Lantbruk - skog Skogsmaskinförare Skogsvårdare Skogsmaskinreparatör Skog - mångbruk Skog - jakt och viltvård Trädgårdsanläggare Trädgårdsodlare Skötsel av utemiljöer Trädgård - handel Utbildningen är bra för man får lära sig mycket av grunderna inom hela trädgårdsområdet, samtidigt som man kan fördjupa sig och bli bättre på vissa inriktningar. Därför får man både bredd och djup i utbildningen. Det enda som inte är så roligt är att rensa ogräs. Men det måste ju göras. // Tomas Kellberg 25.

26 DJUR Spetskunskap i praktik och teori Är du sugen på att lära dig om hur djur fungerar? Kanske vill du veta mer om deras biologi eller varför de beter sig så som de gör? Eller vad de behöver och hur djuren och vi människor påverkar varandra? I så fall kan inriktningen djur vara precis rätt för dig. När du har läst djur har du fått en bred kompetens inom djurskötsel, såväl om kor, får och grisar som om hästar, hundar och de vanligaste smådjuren. Du kan arbeta med både små och stora djur på en mängd olika sätt, till exempel som hästskötare eller på hunddagis, som djurskötare inom lantbruk eller som djurvårdare på en djurpark. Du kan också arbeta i zooaffär, träna hundar och hästar eller kanske föda upp egna djur. 26.

27 UTBILDNINGEN Under utbildningen får du förstås lära dig hur djuren ska skötas, födas upp och tränas. Du får med dig massor av kunskaper om olika arter och raser och om foder och hälsovård för djuren. Dessutom får du lära dig att sköta teknik och utrustning som används i stallar och liknande, till exempel utfodringsanläggningar, traktorer och mjölkningsanläggningar. Du får också kunskaper om hur ett företag drivs och lär dig skapa en bra miljö för både djur och människor. PRAKTIK (APL) Utbildningen varvar teori och praktik och du arbetar mycket med djuren. Det ingår också arbetsplatsförlagd praktik, där du får testa hur det är att vara ute i yrkeslivet inom djurområdet. En del elever väljer att göra sin praktik utomlands. Du kan börja arbeta direkt efter utbildningen, eller läsa vidare på högskola eller yrkeshögskola om du hellre vill göra det. EEMPEL PÅ UTGÅNGAR Hästskötare Ridsport Travsport Galoppsport Egen företagare inom Lantbruk Djurskötsel Djurvård Djurskötare Djurvård Lantbruk Djurpark Djuruppfödare Hundförare Arbeta på/i Kennel Djuraffär Tränare Hundar Hästar 27.

28 LANTBRUK Markbrytande utbildning Vill du veta mer om hur man odlar? Kanske sköta både djur och växter? Vill du lära dig köra, hantera och reparera maskiner som används i jordbruket? Då kan inriktningen lantbruk passa dig! När du har gått lantbruk har du en bred kunskap om mark, växter, djur, vatten, ekonomi och teknik. Du har lärt dig grunderna för att driva ett modernt jordbruk och kan arbeta med växtodling eller lantbruksmaskiner. Eller kanske du hellre vill jobba med djurskötsel eller lantbrukstjänster? Att driva ett eget företag inom lantbruksområdet är en annan möjlighet. 28.

29 UTBILDNINGEN På lantbruk lär du dig mycket om biologi och vad växterna betyder för djur, miljö och människor. Du får lära dig att producera mat och om de olika arbetsmomenten inom växtodling: till exempel jordbearbetning, sådd, växtskydd och lagring. Du lär dig också att sköta och utfodra djuren som används inom lantbruket idag och hur lantbrukets maskiner fungerar, sköts och underhålls. Dessutom får du en god inblick i miljö-, natur- och landskapsvård och lär dig att driva ett eget företag. PRAKTIK (APL) Under utbildningen är du ute och arbetar praktiskt en hel del, vi varvar de teoretiska kunskaperna med praktiska uppgifter. Dessutom ingår det arbetsplatsförlagd praktik där du kan arbeta på olika typer av arbetsplatser inom lantbruk, även utomlands. Efter gymnasiet kan du antingen läsa vidare eller börja arbeta direkt. EEMPEL PÅ UTGÅNGAR Egen företagare inom Växtodling Djuruppfödning Maskinförare Traktorer Skördetröskor Djurskötare inom lantbruk Entreprenadmaskinförare Grävmaskin Schaktmaskin Med flera Mekaniker Reservdelsförsäljare Jordbruksmaskiner Skogsmaskiner Entreprenadmaskiner 29.

30 SKOG Från kotte till viltvård och brädgård Gillar du att vara ute i skogen? Vill du lära dig att vårda den med hänsyn till naturen och miljön? Är du intresserad av biologi och teknik? Då kan inriktningen skog vara precis det du letar efter. Från skogen får vi produkter som virke, papper och bränsle men skogen är också viktigt för rekreation och upplevelser som till exempel jakt och fiske. Efter att ha gått inriktningen skog har du lärt dig att sköta skogen för att utvinna många produkter med bra kvalitet, utan att påverka den biologiska mångfalden negativt. Då kan du till exempel arbeta som skogsmaskinförare eller med skogs-, vilt- och vattenvård. 30.

31 UTBILDNINGEN Du får lära dig att köra och sköta moderna och avancerade maskiner som används inom skogsbruket, och du får kunskaper om hela kedjan i skogsproduktion: från frö till planta och avverkningsmoget träd. Dessutom får du massor med kunskaper om tjänster och produkter som kommer från skogen och om viltvård, jakt och fiske. Men du lär dig också mer om skogens värde för rekreation och fritid. PRAKTIK (APL) Vi arbetar mycket praktiskt på utbildningen och testar de nyvunna kunskaperna i skolornas egna skogar. Du får också göra praktik på någon arbetsplats som är inriktad mot skogsområdet. Det finns möjlighet att praktisera även i andra länder. När du har gått ut gymnasiet är du redo att börja arbeta direkt, men du kan också studera vidare om du hellre vill det. EEMPEL PÅ UTGÅNGAR Maskinförare i gallring Skördar Skotare Maskinförare i slutavverkning Skördare Skotare Skogsvårdsentreprenör Röjning Plantering Virkesmätare Egen företagare inom Skog 31.

32 TRÄDGÅRD Framtidsbransch med gamla anor Vill du ha en utbildning som ger dig både bredd och djup? Vill du jobba i en framtidsbransch som har mycket gamla anor? Vill du ha ett yrke där du snabbt får och ser resultat? Då ska du välja att läsa trädgård! Trädgård är en utbildning där du lär dig massor om olika växter, både till namn och utseende, och hur de ska skötas. Det är en utbildning där du lär dig köra och sköta olika maskiner. Och det är en utbildning där du får en bra förankring i arbetslivet och därmed goda förutsättningar till jobb efter examen. 32.

33 EFTER UTBILDNINGEN Eter yrkesexamen kan du, till exempel, designa och bygga trädgårdsmiljöer med planteringar och gångar. Eller så kan du jobba med att sköta om trädgårdar och parker, där du har stor hjälp av olika maskiner. Du kan också välja att jobba i trädgårdsbutik där dina kunskaper om växter gör att du kan hjälpa kunderna i sina val. Är du mer intresserad av odling och produktion kan du, till exempel, jobba med bär- och grönsaksodling, eller kanske odla blommor i växthus. En annan inriktning är att jobba på golfbana. PRAKTIK (APL) För att du ska få med dig så mycket kunskaper som möjligt varvas teori och praktik både ute och inne. I utbildningen ingår arbetsplatsförlagd praktik på olika trädgårdsföretag, både i Sverige och utomlands om så önskas, som skolan gärna hjälper dig att ordna. Vi har nära samarbete med arbetslivet och det finns goda möjligheter till arbete efter yrkesexamen. Det finns också olika möjligheter att läsa vidare, lite beroende på vad du väljer för utgång. EEMPEL PÅ UTGÅNGAR Trädgårdsdesigner Golfbaneskötsel Trädgårdsbutik Skötsel Handelsträdgårdar Parker Kyrkogårdar Trädgårdar Anläggningsarbeten Parker Kyrkogårdar Trädgårdar 33.

34 INTERNAT Borta bra men hemma bäst... När du går naturbruk kan du bo på skolornas internat. Många tycker att det är extra utvecklande att bo på skolan tillsammans med sina skolkompisar. Man lär sig ta ansvar samtidigt som man kan umgås med kompisarna varenda kväll. Ett annat plus är att man slipper restid till och från skolan varje dag! Internatboendena ser lite olika ut på skolorna, men man brukar bo i enkeleller dubbelrum. Kök, dusch och toalett är det oftast några rum som delar på. När du bor på internat äter du alla dina måltider där. Det är avgiftsbelagt att bo på internat, men de som bor där och får studiebidrag kan även ansöka om inackorderingstillägg hos sin hemkommun. Både avgifter och bidrag kan variera kontakta den skola du har tänkt gå på och din kommun för att få exakta siffror! Till vissa av internaten kan du också ta med ett eget husdjur. Det finns särskild personal anställd för att hjälpa till med fritidsaktiviteter utifrån elevernas önskemål och för att finnas till hands om de behövs. Det finns alltid mycket att göra på fritiden. Ta hand om djur, träna på gym, spela spel, gå kurser, titta på film eller hänga med på de aktiviteter som personalen ordnar. Eller ta det lugnt på ditt rum, om du hellre vill det. KONTAKTA SKOLORNA FÖR MER INFO 34. DINGLE Tel: dingle.ngb@vgregion.se NUNTORP Tel: nuntorp@vgregion.se SPARRESÄTER Tel: sparresater@vgregion.se

35 På internatet får man vänner för livet, de blir nästan som syskon. Det är underbart att bo på internat. Eget ansvar innebär att man känner sig lite friare. Det negativa är att man inte träffar sina gamla vänner så ofta. Internatboendet skapar enormt starka band till vännerna och är utvecklande för den sociala kompetensen. Internatet är skitkul och på fritiden är jag mycket på gymmet och så ordnar fritidsledarna filmvisning, gokart och kurser. Det händer alltid mycket. Jag bor på skolan och trivs jättebra. Man har kompisar omkring sig och det finns alltid något att göra. STRÖMMA Tel: SVENLJUNGA Tel: SÖTÅSEN Tel: UDDETORP Tel:

36 GYMNASIEGEMENSAMMA ämnen Naturbruk 2010 I gymnasieskolan läser alla elever ett antal ämnen som är gemensamma för alla program, till exempel Svenska och Samhällskunskap. Utöver dessa, finns karaktärsämnen som är gemensamma för respektive program, till exempel Biologi 1 och Naturbruk på Naturbruksprogrammet. Dessutom har alla program karaktärsämnen beroende på vilken inriktning du har valt och vilka ämnen du väljer att fördjupa dig i. De gymnasiegemensamma ämnena är: På Naturbruksprogrammet läser du Matematik 1 spår a, som är särskilt utformat för yrkesprogram. Kursen är obligatorisk och ger grundläggande högskolebehörighet. Naturbruksprogrammet har gemensamma karaktärsämnen som alla elever på Naturbruk läser. De gemensamma karaktärsämnena är: Biologi, Entreprenörskap och Naturbruk 36.

37 På Naturbruksprogrammet kan du sedan välja mellan inriktningarna: Djur, Lantbruk, Skog och Trädgård. I var och en av dessa finns karaktärsämnen som är gemensamma för inriktningen*. 300 p Biologi - naturbruk Djurens biologi 100 Djur Djuren i naturbruket 100 Djurhållning p Biologi - naturbruk Marken och växternas biologi 100 Motor- och röjmotorsåg Motor- och röjmotorsåg 100 Skog, mark och vatten Mångbruk av skog p Biologi - naturbruk Marken och växternas biologi 100 Djur Djuren i naturbruket 100 Naturbruksteknik Fordon och redskap p Biologi - naturbruk Marken och växternas biologi 100 Naturbruksteknik Fordon och redskap 100 Odling Trädgårdsodling 100 Utöver gemensamma ämnen finns ett rikt utbud av programfördjupningar som skolorna kan välja bland. På respektive skolas hemsida finns information om vilka inriktningar och fördjupningar de erbjuder. Besök och klicka dig fram till respektive skola. * Det slutgiltiga beslutet gällande inriktningarna har ännu inte fattats. Detta är det senaste förslaget, men kan komma att ändras. Från början ville jag läsa vidare och jobba på kontor med skogsfrågor. Jag trodde väl inte riktigt att jag som tjej skulle klara av det tunga arbetet i skogen. Men på skolan märkte jag att det var mycket roligare att vara ute och arbeta praktiskt i skogen än att sitta inne vid en dator. // Amanda Kjell 37.

38 Med föräldrar som är hästuppfödare och med tidigare erfarenhet från trav var Erik Höglunds gymnasieval enkelt. Han skulle läsa hästinriktningen på Naturbruk. Nu, nästan tre år äldre och många erfarenheter rikare, ångrar han sig inte en sekund. Under åren på skolan har han varit på praktik hos flera av de största travtränarna, däribland Åke Svanstedt, Stig H Johansson, Stefan Hultman och fransmannen Jean- Michel Bazire. Jag har praktiserat som hästskötare hos dem och fått en inblick i träningsmetoder och mycket annat. På ett ställe fick jag och en kompis till och med egna hästar att ta hand om och det var såklart väldigt spännande. Erik tycker om att ha mycket ansvar och menar att utbildningen har gett bra förutsättningar att arbeta med hästar. Vi har haft bra lärare som har fått alla, även de som inte kunde så mycket innan, att bli intresserade av trav. Man märker att utbildningen har gett mycket när man kommer ut på praktiken och känner att man kan mycket av det som ska göras, säger Erik. Han har hela tiden haft målet att arbeta inom travet på något sätt, allra helst som kusk. Och praktiken hos de välkända travtränarna har gett mersmak. Man har fått mycket erfarenhet och sett att man inte kan köra en typ av träning till alla hästar, det gäller att anpassa efter vad det är för typ av häst. Det var häftigt att få praktisera i Frankrike och se hur de gör där, men efter skolan vill jag till Florida och arbeta på en stor anläggning där. Samtidigt som han går sista året på Naturbruk håller Erik på att ta körlicens för trav. Drömmen om att bli travkusk finns kvar och kanske kan det vara bra att lägga namnet Erik Höglund på minnet. 38.

39 KONTAKTUPPGIFTER TILL SKOLORNA VILL DU söka naturbruksprogrammet? Du kan söka till naturbruksprogrammet till och med höstterminen det år du fyller 19 år. Sista dag för ansökan är den 1 mars 2011 och utbildningen börjar i augusti månad. Du söker enklast via din hemkommuns webb-baserade intagningssystem. Där finns all information om skolorna, ansökningskoder och liknande samlad. Din studie- och yrkesvägledare (syv) kan hjälpa dig med inloggning, lösenord och hur du ska göra. Det går också att ladda ner en ansökningsblankett från www. naturbruk.nu. Klicka på [Så blir du elev], och därefter [Naturbruksprogrammet] i rullgardinen. Där finns en länk till ansökningsblanketten. Den ska fyllas i och skickas till: Naturbrukskansliet Regionens Hus Skövde Du har möjlighet att söka till flera av våra skolor. Då ska du rangordna valen - 1:a hand, 2:a hand osv. Du som har sökt något annat program i gymnasieskolan kan göra omval till naturbruksprogrammet. Omval ska göras senast den 15 maj varje år. Naturbruksgymnasiet Dingle Dingle Tel: E-post: dingle.ngb@vgregion.se Naturbruksgymnasiet Nuntorp Brålanda Tel: E-post: nuntorp@vgregion.se Naturbruksgymnasiet Sparresäter Lerdala Tel: E-post: sparresater@vgregion.se Naturbruksgymnasiet Strömma SÄTILA Tel: E-post: strommaskolan@vgregion.se Naturbruksgymnasiet Svenljunga Box Svenljunga Tel: E-post: nbg.svenljunga@vgregion.se Naturbruksgymnasiet Sötåsen Töreboda Tel: E-post: exp.sotasen@vgregion.se Naturbruksgymnasiet Uddetorp Skara Tel: E-post: uddetorp@vgregion.se 39.

40 Vad hände sen? Erik, Katrin, Peter, Amanda, Tomas, Michaela, Kenny och Lovisa gick naturbruk. Läs mer på Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram som ger grundläggande högskolebehörighet och särskild behörighet genom tillval.

Om skolan och miljon. Om framtiden

Om skolan och miljon. Om framtiden FAKTA Skolans internat har plats för 51 elever. Rummen är fördelade på fyra hus med eget kök och allrum med TV. Alla rum har egen dusch och toalett. På skolan finns ett välutrustat gym, datasal med internet,

Läs mer

NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNINGAR HÖSTEN 2011 DJURVÅRD LANTBRUK

NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNINGAR HÖSTEN 2011 DJURVÅRD LANTBRUK NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNINGAR HÖSTEN 2011 DJURVÅRD LANTBRUK GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN OCH PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 600 P Gemensamma kurser för alla yrkesförberedande

Läs mer

Bollerup. - mer än en vanlig skola

Bollerup. - mer än en vanlig skola Lisen och Peder kommer Ni att träffa ofta under Er tid på Bollerup! Bollerup - mer än en vanlig skola HÄSTUTBILDNINGAR PÅ BOLLERUP passar Dig som vill kombinera Dina studier med Ditt hästintresse. Du får

Läs mer

örighet och särskild behörighet genom tillval.

örighet och särskild behörighet genom tillval. örighet och särskild behörighet genom tillval. Utbildningskatalog 2013-2014 Hästskötare Djurskötare - lantbruksdjur Djurskötare - djurparksdjur Arbete med hundar Djurvårdare - djursjukvård Djurvårdare

Läs mer

Lantbruk. Programmet för Skog, Mark & Djur. Programfördjupning på gymnasiesärskolan Sötåsen

Lantbruk. Programmet för Skog, Mark & Djur. Programfördjupning på gymnasiesärskolan Sötåsen Programmet för Skog, Mark & Djur Lantbruk Programfördjupning på gymnasiesärskolan Sötåsen Programfördjupningen Lantbruk är avsedd för dig som vill skaffa dig en bred och fördjupad utbildning om lantbruk.

Läs mer

Djurvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Djurvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Djurvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.gamlebygymnasiet.nu Årskurs 1 Året innehåller bl.a djurskötsel och hantering av djur Första året handlar mycket om att hantera, utfordra och sköta om

Läs mer

Djurvård/Djursjukvård

Djurvård/Djursjukvård Djurvård/Djursjukvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.nbgkalmar.se Årskurs 1 Året innehåller bl.a djurskötsel, djurskydd, djurbeteenden, djurens biologi Ditt första år på djurvård Under ditt

Läs mer

Djurvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Djurvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Djurvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.ingelstorp.nu Årskurs 1 Året innehåller bl.a djurskötsel, djurskydd, djurbeteenden, djurens biologi Ditt första år på djurvård Under ditt första år får

Läs mer

Om du går in på vår hemsida hittar du mer information om Lantbruk samt hela skolans utbud.

Om du går in på vår hemsida   hittar du mer information om Lantbruk samt hela skolans utbud. Kontakt Vill du veta mer? Om du går in på vår hemsida www.nbgkalmar.se hittar du mer information om Lantbruk samt hela skolans utbud. Har du eller dina föräldrar frågor? Skicka e-post till info@nbgkalmar.se

Läs mer

Entreprenad. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Läs mer på

Entreprenad. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Läs mer på Entreprenad Naturbruksprogrammet - Lantbruk Läs mer på www.gamlebygymnasiet.nu Årskurs 1 Redan på höstterminen i årskurs ett tar du ditt traktorkort Ditt första år på Lantbruk-Entreprenad Första året ligger

Läs mer

HÄSTUTBILDNINGAR PÅ BOLLERUP

HÄSTUTBILDNINGAR PÅ BOLLERUP HÄSTUTBILDNINGAR PÅ BOLLERUP HÄSTUTBILNINGAR PÅ BOLLERUP passar Dig som vill kombinera Dina studier med Ditt hästintresse. Du får en god grund att stå på, oavsett om Du väljer att jobba direkt efter gymnasiet

Läs mer

Bollerup. mer än en vanlig skola. Bollerup är annorlunda! Sveriges kanske vackraste gymnasieskola! Här har vi utbildat människor i över hundra år!

Bollerup. mer än en vanlig skola. Bollerup är annorlunda! Sveriges kanske vackraste gymnasieskola! Här har vi utbildat människor i över hundra år! Bollerup mer än en vanlig skola Bollerup är annorlunda! Sveriges kanske vackraste gymnasieskola! Här har vi utbildat människor i över hundra år! Bollerup satsar på Trygghet, Trivsel och Kvalitet. Välkomna

Läs mer

Lantbruk. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Läs mer på

Lantbruk. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Läs mer på Lantbruk Naturbruksprogrammet - Lantbruk Läs mer på www.gamlebygymnasiet.nu Årskurs 1 Redan på höstterminen i årskurs ett tar du ditt traktorkort Ditt första år på Lantbruk Första året börjar med mycket

Läs mer

Om du går in på vår hemsida hittar du mer information om Häst & Ridsport samt hela skolans utbud.

Om du går in på vår hemsida  hittar du mer information om Häst & Ridsport samt hela skolans utbud. Kontakt Vill du veta mer? Om du går in på vår hemsida www.nbgkalmar.se hittar du mer information om Häst & Ridsport samt hela skolans utbud. Har du eller dina föräldrar frågor? Skicka e-post till info@nbgkalmar.se

Läs mer

Hästgymnasiet med ambitioner och visioner! Lev och lär med häst!

Hästgymnasiet med ambitioner och visioner! Lev och lär med häst! Hästgymnasiet med ambitioner och visioner! Lev och lär med häst! Hos oss blir du sedd och får möjlighet att uppnå dina mål vare sig det är att komma vidare till högskoleutbildning eller att gå direkt ut

Läs mer

Lantbruk. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Läs mer på

Lantbruk. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Läs mer på Lantbruk Naturbruksprogrammet - Lantbruk Läs mer på www.ingelstad.nu Årskurs 1 Året innehåller bl.a traktorkörning, djurskötsel, mjölka, vårbruk, 2 veckor APL Ditt första år på Lantbruk Du börjar höstterminen

Läs mer

Naturbruksprogrammet exempel på programfördjupningspaket

Naturbruksprogrammet exempel på programfördjupningspaket Naturbruksprogrammet exempel på programfördjupningspaket Inriktning djur Hästskötare med inriktning mot ridning Häst 1, 100 poäng Häst 2, 100 poäng Häst 3, 100 poäng Ridning och körning, 100 poäng Ridning

Läs mer

Bollerup. mer än en vanlig skola. Bollerup är annorlunda! Sveriges kanske vackraste gymnasieskola! Här har vi utbildat människor i över hundra år!

Bollerup. mer än en vanlig skola. Bollerup är annorlunda! Sveriges kanske vackraste gymnasieskola! Här har vi utbildat människor i över hundra år! Bollerup mer än en vanlig skola Bollerup är annorlunda! Sveriges kanske vackraste gymnasieskola! Här har vi utbildat människor i över hundra år! Bollerup satsar på Trygghet, Trivsel och Kvalitet. Välkomna

Läs mer

Innehållsförteckning Sid

Innehållsförteckning Sid Innehållsförteckning Sid Information om naturbruksprogrammet 2 Ansökan till naturbruksprogrammet 3 Programinriktat individuellt program (PRIV) 3 Komvux naturbruk 4 Naturbruksprogrammet i gymnasiesärskolan

Läs mer

Naturbruksprogram -Lantbruk alt. Lantbruk NA -Häst NA alt. SA -Unghästutbildning -riksrekryterande- Yrkesintroduktion Gymnasiesärskola

Naturbruksprogram -Lantbruk alt. Lantbruk NA -Häst NA alt. SA -Unghästutbildning -riksrekryterande- Yrkesintroduktion Gymnasiesärskola Naturbruksprogram -Lantbruk alt. Lantbruk NA -Häst NA alt. SA -Unghästutbildning -riksrekryterande- Yrkesintroduktion Gymnasiesärskola Välkommen till våra INFODAGAR på Bollerup 19 okt 2019 25 jan 2020

Läs mer

YRKESUTBILDNING MED HÖGSKOLEBEHÖRIGHET

YRKESUTBILDNING MED HÖGSKOLEBEHÖRIGHET YRKESUTBILDNING MED HÖGSKOLEBEHÖRIGHET NUNTORP Kom som du är bli den du önskar Naturbruksgymnasiet Nuntorp är en liten familjär skola som ligger ett par mil norr om Vänersborg. Här erbjuder vi utbildning

Läs mer

Bollerup. - mer än en vanlig skola

Bollerup. - mer än en vanlig skola Lisen och Peder kommer Ni att träffa ofta under Er tid på Bollerup! Bollerup HÄSTUTBILDNINGAR PÅ passar Dig som vill kombinera Dina studier med Ditt hästintresse. Du får en god grund att stå på, oavsett

Läs mer

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan Gymnasiesärskolans Naturbruksprogram Öknaskolan Välkommen till Naturbruksprogrammet på Öknas gymnasiesärskola! Vi har ca 20 elever. Här går du i 4 år. Du tränar på att ta ansvar, att arbeta både självständigt

Läs mer

Lantbruk. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Läs mer på

Lantbruk. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Läs mer på Lantbruk Naturbruksprogrammet - Lantbruk Läs mer på www.ingelstorp.nu Årskurs 1 Året innehåller bl.a traktorkort, maskinkörning, grödor, djurraser Ditt första år på lantbruksutbildningen Under ditt första

Läs mer

HÄSTUTBILDNINGAR PÅ BOLLERUP

HÄSTUTBILDNINGAR PÅ BOLLERUP Lisen och Peder kommer Ni att träffa ofta under Er tid på Bollerup! Bollerup - mer än en vanlig skola HÄSTUTBILDNINGAR PÅ BOLLERUP passar Dig som vill kombinera Dina studier med Ditt hästintresse. Du får

Läs mer

Vill du känna på hur det är på Bollerup?

Vill du känna på hur det är på Bollerup? NATURBRUKSGYMNASIUM Vill du känna på hur det är på Bollerup? Bollerup är en gymnasieskola med häst- och lantbruksinriktning och internatboende. Många elever har inlett sin utbildning här hos oss med att

Läs mer

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Djursjukvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.gamlebygymnasiet.nu Årskurs 1 Åk 1 innehåller bl.a djurskötsel och djurhantering Pågående hälsoundersökning med ett övervakande öga av vår djursjukvårdslärare

Läs mer

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR Milnergymnasiet [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FLORIST Gör verklighet av dina framtidsdrömmar! Gymnasietiden är en spännande och viktig del i

Läs mer

VI FLYTTAR! Naturbruksprogrammet. Transportteknik. till Österportgymnasiet i Ystad. till Nils Holgerssongymnasiet i Sjöbo

VI FLYTTAR! Naturbruksprogrammet. Transportteknik. till Österportgymnasiet i Ystad. till Nils Holgerssongymnasiet i Sjöbo VI FLYTTAR! Naturbruksprogrammet till Österportgymnasiet i Ystad Transportteknik till Nils Holgerssongymnasiet i Sjöbo Information från Sydskånska Gymnasiet Djurhållning Transportteknik Exotiska djur Praktik

Läs mer

Naturvetenskaplig profil

Naturvetenskaplig profil Naturvetenskaplig profil Naturbruksprogrammet - Djursjukvård, Hund eller Ridsport Läs mer på www.ingelstad.nu Årskurs 1 Första året innehåller bl.a anatomi, stökiometri, genetik, trigonometri Ditt första

Läs mer

Häst & Ridsport. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Läs mer på

Häst & Ridsport. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Läs mer på Häst & Ridsport Naturbruksprogrammet - Lantbruk Läs mer på www.ingelstorp.nu Årskurs 1 Året innehåller bl.a säkerhet, ergonomi, stallskötsel, sits- och balansträning Ditt första år på häst- och ridsport

Läs mer

Dille Gård. Naturbruksgymnasium

Dille Gård. Naturbruksgymnasium Dille Gård Naturbruksgymnasium Naturbruksprogrammet det breda yrkesprogrammet med många möjligheter. Välkommen till Dille Gård vi ger dig både rötter och vingar! Vi har utbildningar för dig som vill kombinera

Läs mer

Tommy Gustafsson, Lyrestad Naturbruksgymnasiet Sötåsen

Tommy Gustafsson, Lyrestad Naturbruksgymnasiet Sötåsen Innehåll Varför naturbruk? Vad är naturbruksprogrammet? 3 Åsa Wengström, Göteborg Naturbruksgymnasiet Uddetorp När någon säger Du vill gå naturbruk är det svårt att säga emot. Man vet ju knappt vad det

Läs mer

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Djursjukvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.ingelstad.nu Årskurs 1 Inblick i yrket, praktiska hälsoundersökningar, veterinärklinik Ditt första år på Djursjukvård Ditt första år ger dig grundläggande

Läs mer

Skolan för dig som gillar djur och natur GYMNASIESÄRSKOLA

Skolan för dig som gillar djur och natur GYMNASIESÄRSKOLA et m t m he ra rig og ö pr eh ks eb ru ol rb sk tu ög Na d h e m Skolan för dig som gillar djur och natur HÄST LANTBRUK INTRODUKTIONSPROGRAM GYMNASIESÄRSKOLA INRIKTNING DJUR Studera häst, lantbruksdjur,

Läs mer

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program Jälla-4

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program Jälla-4 Jällagymnasiets gymnasiesärskola Nationellt och Individuellt program Jälla-4 Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

Programmet för skog, mark och djur

Programmet för skog, mark och djur Programmet för skog, mark och djur Programmet för skog, mark och djur är till för dig som vill arbeta med olika arbetsuppgifter inom naturbruk. Det kan handla om arbete med lantbruk, park eller trädgård.

Läs mer

Naturbruksprogrammet (NB)

Naturbruksprogrammet (NB) Naturbruksprogrammet (NB) Naturbruksprogrammet (NB) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i att bruka naturen och förvalta naturresurser. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper

Läs mer

Varför naturbruk? naturbruk. Natur. Djur. Praktik. Teknik. Miljo. Jag valde naturbruk därför att jag. Innehåll: Vad är naturbruksprogrammet?

Varför naturbruk? naturbruk. Natur. Djur. Praktik. Teknik. Miljo. Jag valde naturbruk därför att jag. Innehåll: Vad är naturbruksprogrammet? Innehåll Varför naturbruk? Vad är naturbruksprogrammet? 2 Åsa Wengström, Göteborg Jag valde naturbruk därför att jag är intresserad av djur och maskiner. Jag kommer ifrån en gård med mjölkkor och växtodling,

Läs mer

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Gymnasieskola Gymnasiesärskola s www.norrangsskolan.se Trygga elever med möjlighet till ett framgångsrikt vuxenliv www.hassleholm.se Gymnasiesärskolans program

Läs mer

Anläggningsfordon. Bygg- och anläggning. Läs mer på

Anläggningsfordon. Bygg- och anläggning. Läs mer på Anläggningsfordon Bygg- och anläggning Läs mer på www.gamlebygymnasiet.nu Årskurs 1 Grunderna inom bygg och anläggning Ditt första år på Anläggningsfordon Det första året läser du förutom de ämnen som

Läs mer

Hund. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Hund. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Hund Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.gamlebygymnasiet.nu Årskurs 1 Året innehåller bl.a kunskap om olika hundraser, grundläggande fostran och träning, olika hundsporter, pälsvård Ditt första

Läs mer

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara - BYS. Sveriges största och äldsta yrkeshögskola inom de gröna näringarna

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara - BYS. Sveriges största och äldsta yrkeshögskola inom de gröna näringarna Biologiska Yrkeshögskolan i Skara - BYS Sveriges största och äldsta yrkeshögskola inom de gröna näringarna BYS är en yrkeshögskola Kursinnehållet har en klar högskolenivå LIA - Lärande i Arbete Teori +

Läs mer

Nyhet! Nu kan du läsa naturvetenskapliga kurser hos oss. Florist Trädgårdsmästare Trädgårdsanläggare Trädgårdsdesigner

Nyhet! Nu kan du läsa naturvetenskapliga kurser hos oss. Florist Trädgårdsmästare Trädgårdsanläggare Trädgårdsdesigner Nyhet! Nu kan du läsa naturvetenskapliga kurser hos oss. Florist Trädgårdsmästare Trädgårdsanläggare Trädgårdsdesigner Trädgårdsmästare Lev livet grönare! Har du en längtan efter att odla och vill få handfasta

Läs mer

Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA

Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA Restaurang- och livsmedelsbranschen växer hela tiden och efterfrågan på utbildad arbetskraft ökar. Är du intresserad av nya trender inom mat & dryck? Har

Läs mer

Naturbruk. Naturbruk SLOTTEGYMNASIET. Bra utbildning i en kreativ miljö. Ljusdal. Ljusdal

Naturbruk. Naturbruk SLOTTEGYMNASIET. Bra utbildning i en kreativ miljö. Ljusdal. Ljusdal Ljusdal Ljusdal Naturbruk SLOTTEGYMNASIET Naturbruk SLOTTEGYMNASIET Bra utbildning i en kreativ miljö Vill du ha en bra utbildning, gå i en skola där du får utmana din kreativitet och utveckla din kompetens?

Läs mer

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURPARK OCH TROPISK ANLÄGGNING

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURPARK OCH TROPISK ANLÄGGNING Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURPARK OCH TROPISK ANLÄGGNING Dina val gör Du på sidan 5 (som är valblankett och lämnas in) Skriv namn och personnummer överst

Läs mer

Mälardalens Ridgymnasium

Mälardalens Ridgymnasium Mälardalens Ridgymnasium VÄSTERÅS GUSTAVSBERG 1 Mälardalens Ridgymnasium VÄSTERÅS GUSTAVSBERG Mälardalens Ridgymnasiums vision är att Vara ett av Mellansveriges mest attraktiva naturbruksgymnasium som

Läs mer

Hund. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Hund. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Hund Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.ingelstad.nu Årskurs 1 Året innehåller bl.a hundens beteende, grundläggande fostran och träning, olika hundsporter, klipp och trim Ditt första år på hundutbildningen

Läs mer

Utbildningskatalog för naturbruk

Utbildningskatalog för naturbruk Utbildningskatalog för naturbruk Läsåret 2006 2010-2007 2011 www.naturbruk.nu www.naturbruk.nu www.naturbruk.nu Innehållsförteckning Sid Naturbruksprogrammet 2 Programinriktat individuellt program (PRIV)

Läs mer

Skog. Naturbruksprogrammet - Skog. Läs mer på

Skog. Naturbruksprogrammet - Skog. Läs mer på Skog Naturbruksprogrammet - Skog Läs mer på www.nbgkalmar.se Skogsmaskinförare och Skogsvårdsspecialist Högkvalitativ skogsutbildning Utbildningen Skog har en tradition mer än 50 år tillbaka, vilket gör

Läs mer

Nyhetsbrev. från Naturbruksgymnasiet Nuntorp Nr 1, 2009. Mot ljusare tider!

Nyhetsbrev. från Naturbruksgymnasiet Nuntorp Nr 1, 2009. Mot ljusare tider! Mot ljusare tider! Här på Nuntorp märks våren och ljusare tider på många sätt. Bland vårtecknen märks traktorer och maskiner som görs i ordning för vårbruket, stängsel för hästar och kor som ses över och

Läs mer

Naturbruk SLOTTEGYMNASIET. Bra utbildning i en kreativ miljö. Ljusdal

Naturbruk SLOTTEGYMNASIET. Bra utbildning i en kreativ miljö. Ljusdal Ljusdal Naturbruk SLOTTEGYMNASIET Bra utbildning i en kreativ miljö Vill du ha en bra utbildning, gå i en skola där du får utmana din kreativitet och utveckla din kompetens? Då ska du söka till Naturbruksprogrammet!

Läs mer

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling?

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling? Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara lärling? Gymnasievalet För vissa är valet lätt, för andra är det svårare Men en sak är säker det finns något för alla. Valet

Läs mer

Entreprenad. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Ingelstadgymnasiet i samarbete med. Läs mer på

Entreprenad. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Ingelstadgymnasiet i samarbete med. Läs mer på Entreprenad Naturbruksprogrammet - Lantbruk Ingelstadgymnasiet i samarbete med Läs mer på www.ingelstad.nu Årskurs 1 Traktor och lastmaskinkörning, djurskötsel, markkännedom, vårbruk, byggnadsunderhåll

Läs mer

Så funkar nya hundgymnasiet

Så funkar nya hundgymnasiet 5 sidor special l Nyheter i utbildningen l Alexandra gör karriär l Så får du roliga jobb Hund på schemat. Nathalie Högberg tränar med sin blandras Tilda under ett pass på August Kobbs naturbruksgymnasium.

Läs mer

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURSJUKVÅRD

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURSJUKVÅRD Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURSJUKVÅRD Dina val gör Du på sidan 5 (som är valblankett och lämnas in) Skriv namn och personnummer överst på sidan och skriv

Läs mer

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING TRÄDGÅRD STUDIEVÄG TRÄDGÅRD

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING TRÄDGÅRD STUDIEVÄG TRÄDGÅRD Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING TRÄDGÅRD STUDIEVÄG TRÄDGÅRD Dina val gör Du på sidan 5 (som är valblankett och lämnas in) Skriv namn och personnummer överst på sidan och skriv

Läs mer

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Gymnasiesärskola Gymnasieskola

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Gymnasiesärskola Gymnasieskola Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Gymnasiesärskola Gymnasieskola s www.norrangsskolan.se Trygga elever med möjlighet till ett framgångsrikt vuxenliv www.hassleholm.se Gymnasiesärskolans program

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURSJUKVÅRD

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURSJUKVÅRD Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURSJUKVÅRD Dina val gör Du på sidan 5 (som är valblankett och lämnas in) Skriv namn och personnummer överst på sidan och skriv

Läs mer

Studievägar 2016. 415 studerande varav - 300 gymnasiestuderande - 25 gymnasiesärskola - 90 vuxenstuderande. Djurvård * Djurpark.

Studievägar 2016. 415 studerande varav - 300 gymnasiestuderande - 25 gymnasiesärskola - 90 vuxenstuderande. Djurvård * Djurpark. Studievägar 2016 Himmelstalundsgymnasiet 415 studerande varav - 300 gymnasiestuderande - 25 gymnasiesärskola - 90 vuxenstuderande Studievägar 2016 Djursjukvård Djurvård * Djurpark Trädgård * Florist Hund

Läs mer

Naturbruksprogrammet Skog på Slottegymnasiet i Ljusdal. För dig som vill jobba med skog!

Naturbruksprogrammet Skog på Slottegymnasiet i Ljusdal. För dig som vill jobba med skog! Naturbruksprogrammet Skog på Slottegymnasiet i Ljusdal För dig som vill jobba med skog! Mer information på nätet https://naturbrukljusdal.se/ http://www.slottegymnasiet.se/ Varje år börjar ca 32 elever

Läs mer

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program Jällagymnasiets gymnasiesärskola Nationellt och Individuellt program Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

Gymnasiesärskolan 2019/2020

Gymnasiesärskolan 2019/2020 Gymnasiesärskolan 2019/2020 Välj ett program du kan trivas med Du och dina kunskaper är viktiga oavsett om du har tänkt börja jobba efter gymnasiet eller plugga vidare. Men än är du inte riktigt där. Ta

Läs mer

yrkesutbildning med högskolebehörighet

yrkesutbildning med högskolebehörighet Programkatalog 2015/16 yrkesutbildning med högskolebehörighet DIN UTBILDNING I FOKUS! Vi tycker att vi i skolan har det viktigaste, finaste och kanske svåraste - uppdraget man kan tänka sig. Vårt uppdrag

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet riksintag och internat Hvilan har ett nära samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i skånska Alnarp. Läs NA-programmet I SAMARBETE MED UNIVERSITETET Hvilans Naturvetenskapsprogram

Läs mer

Eda Gymnasieskola. - en modern skola i tiden - www.eda.se/utbildning

Eda Gymnasieskola. - en modern skola i tiden - www.eda.se/utbildning Eda Gymnasieskola - en modern skola i tiden - www.eda.se/utbildning 2 Eda Gymnasieskola Eda Gymnasieskola erbjuder följande: Restaurang- och livsmedelsprogrammet Hotell- och turismprogrammet Industritekniska

Läs mer

Frågor och svar. En bakgrundsbeskrivning. Frågor om beslutsprocessen

Frågor och svar. En bakgrundsbeskrivning. Frågor om beslutsprocessen 2014-03-26 1(5) Frågor och svar En bakgrundsbeskrivning Region Halland äger och driver fyra skolor, varav två är gymnasieskolor, Plönningegymnasiet och Munkagårdsgymnasiet. På de båda skolorna går i dagsläget

Läs mer

ÖKNASKOLAN Naturbruksgymnasium Gymnasiesärskola Uppdragsutbildningar. Besök oss gärna på våra Öppet Hus, se baksidan

ÖKNASKOLAN Naturbruksgymnasium Gymnasiesärskola Uppdragsutbildningar. Besök oss gärna på våra Öppet Hus, se baksidan ÖKNASKOLAN Naturbruksgymnasium Gymnasiesärskola Uppdragsutbildningar Besök oss gärna på våra Öppet Hus, se baksidan 1 Väljer du Ökna står många framtida yrken och väntar; djurvårdare, hästskötare, landskapsarkitekt,

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

DU kan bli flygtekniker!

DU kan bli flygtekniker! Är du tekniskt intresserad och beredd att lägga ner lite mer jobb under din gymnasietid, så är detta ett programval som ger många möjligheter. DU kan bli flygtekniker! Jobba med flygplan och helikoptrar,

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Vreta Utbildningscentrum

Vreta Utbildningscentrum Vreta Utbildningscentrum 487 studerande varav - - - 335-398 gymnasiestuderande - - 19 gymnasiesärskola - 70 vuxenstuderande Studievägar Hästskötare ridning/trav* Inriktning Nationell idrottsutb-ridsport*

Läs mer

SOMMARKURSER. Svenska 8-12 år Svenska 13-17 år Matematik

SOMMARKURSER. Svenska 8-12 år Svenska 13-17 år Matematik SOMMARKURSER Svenska 8-12 år Svenska 13-17 år Matematik Sedan många år tillbaka har SSHL erbjudit sommarkurser i svenska språket och i matematik. Förutom utökade kunskaper utlovas intensiva och roliga

Läs mer

LS Fastställande av kursutbud vid Berga naturbruksgymnasium

LS Fastställande av kursutbud vid Berga naturbruksgymnasium Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) Ankom Stockholms läns landsting Dnr: 2011-06- 0 8 2011-06-08 LS 1105-0834 tamcstingssf VRELSEN 1 1-06- 21 * 020 Landstingsstyrelsen Fastställande

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Ledarskap Nya BF är en bred utbildning som både kan leda till jobb direkt efter gymnasiet och göra dig rustad för högskola och universitet.

Ledarskap Nya BF är en bred utbildning som både kan leda till jobb direkt efter gymnasiet och göra dig rustad för högskola och universitet. LEDARSKAP NYA BF Ledarskap Nya BF är programmet för dig som vill arbeta med människor i alla åldrar. Programmet ger dig möjlighet att ta yrkesexamen, vilket innebär att du har de kunskaper som behövs för

Läs mer

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista syo-konsulent studie- och yrkesval studieinriktning gymnasium/gymnasieskola nationella program lokala inriktningar praktisk och teoretisk utbildning

Läs mer

Välkommen till Lärlingsprogrammet

Välkommen till Lärlingsprogrammet Välkommen till Motala I Motala bor drygt 42 000 personer. Motala ligger i den västra delen av Östergötland. Här finns sedan länge ett expansivt näringsliv som till stor del utgörs av tillverkningsindustri.

Läs mer

SUNDSVALL 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKOLOGISK HUDVÅRD & SPA (HVHUD) FRISÖR (HVFRI)

SUNDSVALL 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKOLOGISK HUDVÅRD & SPA (HVHUD) FRISÖR (HVFRI) SUNDSVALL 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKOLOGISK HUDVÅRD & SPA (HVHUD) FRISÖR (HVFRI) 1 OM PLUSGYMNASIET INNEHÅLL PLUSGYMNASIET FINNS PÅ 12 ORTER I LANDET. VI ÄR EN DEL AV ACADEMEDIA

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Mål - Naturbruksprogrammet GY-2000 3 årig utbildning

Mål - Naturbruksprogrammet GY-2000 3 årig utbildning Mål - Naturbruksprogrammet GY-2000 3 årig utbildning (hämtat från Skolverkets hemsida) Programmet är inriktat mot djur, växter, natur och miljö. Man lär sig också om turism, miljö- och landskapsvård, bioenergi

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

Välkommen till Kvinnerstaskolan!

Välkommen till Kvinnerstaskolan! Vi gör avtryck PRESENTATION Välkommen till Kvinnerstaskolan! Här kan du välja att läsa på Naturbruksprogrammet eller Bygg- och anläggningsprogrammet. Oavsett vilket kommer du till en skola där både elever

Läs mer

Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA

Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA Är detta vad du söker? Är du intresserad av att få en framtid inom handel av varor och tjänster. Programmet ger dig även grunden för fortsatt lärande

Läs mer

Välkommen till. gymnasieinformation!

Välkommen till. gymnasieinformation! Välkommen till gymnasieinformation! Gymnasieskolan Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Leder till jobb inom ett socialt arbete Vi älskar att arbeta med människor BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Vill du jobba med människor? Kanske som väktare, personlig assistent, stöd i boende, daglig verksamhet

Läs mer

Naturbrukskonferens 2015

Naturbrukskonferens 2015 Naturbrukskonferens 2015 Västerås den 17 april 2015 Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Statistik 2. Yrkesprogramutredningen 3. Ny utredning 4. Lärarlegitimationer 5. Kvalitet i yrkesutbildning

Läs mer

PROGRAMKATALOG GYMNASIESÄRSKOLA

PROGRAMKATALOG GYMNASIESÄRSKOLA PROGRAMKATALOG GYMNASIESÄRSKOLA Att arbeta här gör mig lycklig! / Bodil SJÖARPSSKOLAN - Det är smått magiskt när jag kliver in på skolan och möts av positiva, roliga och genomtrevliga elever! / Monica

Läs mer

hästmiljöer och natursköna omgivningar

hästmiljöer och natursköna omgivningar EN TIDNING FÖR DIG SOM SKA VÄLJA GYMNASIEPROGRAM Populära ridgymnasium i Västerås och Stockholm Studera i genuina hästmiljöer och natursköna omgivningar Foto: Kim Norman? Drömmer du om att arbeta med hästar

Läs mer

Vägen till yrkeskunskap inom naturbruk och miljöområdet

Vägen till yrkeskunskap inom naturbruk och miljöområdet Utbildningsprogram > Vägen till yrkeskunskap inom naturbruk och miljöområdet Yrkesinriktade grundexamina Grundexamen inom lantbruksbranschen Grundexamen i trädgårdsskötsel Grundexamen i fiskeri Grundexamen

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Viktiga datum för antagningen

Viktiga datum för antagningen Gymnasieval Viktiga datum för antagningen 8 januari - 1 februari Sökperiod Maj Augusti Antagningsbesked Skolstart Utbildning Skaraborg Eleverna får fritt välja mellan de nationellaprogram som erbjuds inom

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet NA Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter

Läs mer

HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPETS SKOLBAROMETER 2017 UTBILDNING FRAMTIDA YRKESMÖJLIGHETER INTEGRATION DIGITALISERING

HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPETS SKOLBAROMETER 2017 UTBILDNING FRAMTIDA YRKESMÖJLIGHETER INTEGRATION DIGITALISERING HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPETS SKOLBAROMETER 2017 UTBILDNING FRAMTIDA YRKESMÖJLIGHETER INTEGRATION DIGITALISERING EN UNDERSÖKNING GJORD BLAND ELEVERNA PÅ HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPETS GYMNASIESKOLOR 1 Hushållningssällskapet

Läs mer

KALMAR 2018/19 STYLIST (HVSTY) EKONOMI (EK) BETEENDEVETENSKAP (SABET) SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM)

KALMAR 2018/19 STYLIST (HVSTY) EKONOMI (EK) BETEENDEVETENSKAP (SABET) SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM) KALMAR 2018/19 STYLIST (HVSTY) EKONOMI (EK) BETEENDEVETENSKAP (SABET) SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM) 1 OM PLUSGYMNASIET INNEHÅLL PLUSGYMNASIET FINNS PÅ 12 ORTER I LANDET. VI ÄR EN DEL AV ACADEMEDIA SOM ÄR NORDENS

Läs mer

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet El- och energiprogrammet EE El- och energiprogrammet ger dig en av gymnasieskolans bredaste utbildningar. Du hamnar inom en bransch som ständigt är i starkt framåtskridande. På EE blandas teori och praktik.

Läs mer