BIO-EN-AREA Subprojekt. Förbättra policyer för bioenergi och regional utveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BIO-EN-AREA Subprojekt. Förbättra policyer för bioenergi och regional utveckling"

Transkript

1 Förbättra policyer för bioenergi och regional utveckling

2

3 Inledning I ljuset av Europas ökande beroende av fossila bränslen är biobränsleanvändning en av nycklarna för att garantera en hållbar och säker energitillförsel. EU-direktivet 2009/28/EG kräver att varje medlemsstat antar en handlingsplan för främjande av förnybar energi och lämnar den till Europeiska kommissionen. I den anges de nationella målen för andelen förnybara energikällor för transporter, el, värme samt kyla för år Partner från sex europeiska regioner bildar tillsammans ett projektkonsortium för BIO-EN-AREA med leadpartner från regionen Castilla y León i Spanien. Huvudmålet för BIO-EN-AREA är att öka partnerregionernas förmåga att främja och utveckla bioenergianvändningen på två sätt: utveckla och överföra erfarenheter samt medverka till regionala policyer och regional utveckling. Partnerskapet i BIO-EN-AREA sammanför olika kompetenser och intressenter med varierande erfarenhet i projektet vilket stärker befintliga nätverk och skapar nya nätverk i och mellan regionerna. Nyckelaktörerna bidrar till lokala och regionala policyer genom att skapa en miljö som stärker utvecklingen av bioenergi. Några av partnerregionerna har tagit fram regionala handlingsplaner för biomassa och med hjälp av BIO-EN-AREA:s forum kan de utveckla riktlinjer för att genomföra dem. De kommer även att arbeta med mindre utvecklade regioner, uppmuntra dem och hjälpa till att göra utkast till handlingsplaner. Andra aktiviteter är att arrangera seminarier om utveckling av bioenergi på områdena biomassa från skog och trä, energigrödor, biprodukter från jordbruket samt städernas avfall. En väsentlig del av projektet är deltagarna i subprojekten. Berättigade att söka var lokala och regionala myndigheter, vissa ideella organisationer och föreningar, icke vinstdrivande organisationer samt universitet och forskningsinstitut med kompetens inom bioenergi och regional utveckling och möjlighet till samarbete mellan regioner. Efter en utvärderingsprocess valde styrgruppen ut sju subprojekt som beviljades finansiering inom BIO-EN-AREA. Subprojekten sker i samarbete mellan regioner och har deltagare från minst tre av partnerregionerna i projektet. Inom subprojekten samarbetar man i varierande grad kring olika aktiviteter i syfte att nå resultat som kan överföras och komma till nytta i alla regioner som deltar i projektet.

4 BaN Biogas and Networks Användningen av biomassa har utvecklats på senare år och har potential att bidra till ett mer hållbart energisystem. Användningen av biogas är däremot mycket låg och behöver stöd. Det finns en brist på kunskap och samarbete om vilka råvaror (substrat) som finns tillgängliga. I vissa regioner som Spanien eller Italien är det vanligare att använda biogas, men även där finns behov av en fortsatt utveckling, speciellt på lokal och regional nivå. I det här subprojektet kommer var och en av sju partner att presentera en studie av biogasanvändningen i sin region och den framtida potentialen för utveckling av biogas. Rapporten kommmer att vara grunden för att skapa regionala biogasnätverk i varje region. De regionala nätverken kommer att använda både den kunskap som samlats in om potentialen för framtida biogasproduktion, och den expertis som knutits till dem för att skapa regionala handlingsplaner som kan genomföras i regionerna. Under hela subprojektets gång kommer man att dela med sig av de erfarenheter och kunskaper som samlas i de regionala nätverken till de andra regionerna. Att subprojektet består av sju medlemmar från fem olika länder garanterar att de kunskaper som samlas in och de lärdomar som dras kommer att representera många olika tekniker och förutsättningar för produktion, uppgradering, distribution osv. av biogas, och på så vis blir de ett värdefullt bidrag i strävan efter en bättre miljö. Leds av ENERGIKONTOR SYDOST, SYDÖSTRA SVERIGE Kontaktperson Erik Blomgren Energikontor Sydost E-post: Erik.Blomgren@energikontorsydost.se Telefon: +46 (0) euro Partnerskap ESS - Energikontor Sydost (Sverige) IRENA - Institutet för naturresurser. Universitet i León (Spanien) Communità della Valle di Non (Italien) Tekniska institutet. Estlands universitet för livsvetenskap (Estland) AEMVA - Valladolid energikontor (Spanien) Tartu stad(estland) DIADYMA Avfallshantering i Västra Makedonien (Grekland) CITY OF TARTU

5 BIOPATH Biomass and Solid Biofuels Certification and Traceability Control System I subprojektet BIOPATH kommer dels tillgången på biomassa att utvärderas, dels värdekedjan för konvertering eller energiproduktion från den. Energiplaner för skilda regioner, anpassning till tekniker som förekommer regionalt, möjligheter på marknaden samt lokala krav leder olika gällande standarder. Det finns brister när det gäller tillgång till en enhetlig metod för bedömning av vilka resurser av biomassa som finns för energianvändning, liksom för regelverket, spårbarheten och miljöpåverkan. Speciell uppmärksamhet kommer att ägnas åt bioenergiresurser samt certifiering av jordbruksprodukter. BIOPATH kommer att introducera system för kvalitativ utvärdering av standardisering av biomassa och fasta biobränslen samt skapa en certifierad värdekedja. Metoden för spårbarhet kommer att ge möjlighet att fastställa ett värde för kommersiella produkter och deras användning i olika kommersiella sammanhang. Pannornas prestanda och driftssäkerhet samt effektiviteten i konvertering av biobränslen beror i betydande grad på bränslet och det organiska råmaterialet. Till följd av detta är det nödvändigt att säkerställa kvalitetsparametrar för att kunna optimera användning av biobränsle och verkningsgrad, kostnad för elproduktion under en livscykel (levellized energy cost, LEC) och miljöpåverkan. Subprojektets första mål är att fastställa ursprung, kvantitet, väg samt företag och aktörer som handlar med biomassa genom hela värdekedjan, från leverantörer till slutanvändare. Subprojektets andra mål är att fokusera på de policyer som finns specifikt för produktion och/eller konvertering av energi. Olika aspekter som kan tas upp är bland annat: - nuvarande regelverk för elproduktion samt användning av incitament och inmatningstariffer (t.ex. gröna certifikat, vita certifikat) - överföring och spridning av ansvar - möjlighet till inspektioner av aktörer och processer i hela värdekedjan med hänsyn till olika krav som konsumenter kan ställa - information till offentlig förvaltning som ökar deras medvetenhet om de möjligheter till investeringar och arbetstillfällen som finns när man använder lokala naturresurser på ett hållbart sätt. Leds av Kontaktperson FONDAZIONE BRUNO KESSLER Luigi Crema FBK REET unit E-post: crema@fbk.eu Telefon: euro Partnerskap FBK Stiftelsen Bruno Kessler (Italien) CERTH/ISFTA - Centrum för Forskning & Teknik Hellas / Institutet för fasta bränslens teknik och tillämpningar (Grekland) CESEFOR Stiftelsen för Cesefor (Spanien)

6 BIOREF Potential of Integral Use of the Energetic Crops Analysis and its Importance within Biomass Actions Plans Biomassa har en stor potential och användningen av den som förnybart bränsle har ökat på senare år, men vissa av dess egenskaper, som den låga densiteten som ger höga transportkostnader, begränsar livskraften hos bioenergiprojekten. Därför kan en samordnad användning av biomassa göra denna resurs mer konkurrenskraftig och därmed möjliggöra och stärka industriell verksamhet baserad på biomassa i regionerna. Deltagarna kommer att samarbeta för att identifiera energigrödor och vilka delar av dem som kan ge höga mervärden i industrin, samt analysera hur biprodukter från utvinningsprocessen kan användas som energi. Det här innovativa konceptet kan ge fördelar när det tillämpas ute i regionerna, så att tekniska rapporter och aktiviteter för att sprida resultatet leder till att regionala handlingsplaner för bioenergi införs. Följande viktiga aktiviteter ska genomföras: identifiera och karaktärisera energigrödor i varje region definiera metoder att ta fram rutiner för handling besluta om processer för användning av biprodukter från grödor för hållbar energiproduktion göra ekonomiska analyser av processer framställa en metodhandbok i regionerna utveckla utbildningar, workshop och samlingar med goda exempel för att sprida information till producenter av biomassa, företag och planerare. Subprojektet ska leda till: att verka för att energigrödor planteras och odlas i regionerna att öka kunskapen hos producenter av biomassa, företag och intressenter om samordnat utnyttjande av biomassa att bidra till modernisering och ökad konkurrenskraft i regionerna att dela med sig av goda exempel mellan regionerna för att påverka de regionala handlingsplanerna. Leds av FUNDACIÓN CARTIF Kontaktperson Ana Quijano Pedrosa Fundación CARTIF. Biofuels Area Telefon: E-post: anaqui@cartif.es euro Partnerskap CARTIF - Stiftelsen Cartif (Spanien) APEA - Ávila Provins energikontor (Spanien) CERTH/ISFTA - Centrum för Forskning & Teknik Hellas / Institutet för fasta bränslens teknik och tillämpningar (Grekland) EULS - Tekniska institutet. Estlands universitet för livsvetenskap (Estland)

7 BISYPLAN The Bioenergy System Planners Handbook De senaste årtiondena har användningen av (fasta) biobränslen ökat i Sverige med en konstant hastighet på ungefär 3 TWh/år. Det visar att lokala, små till medelstora lösningar för bioenergisystem finns som är pålitliga, har mogen teknik och är ekonomiskt livskraftiga. Därför är de hinder som finns i andra länder delvis en följd av brist på kunskap och, kanske, delvis sociala som det så kallade NIMBY-syndromet. En viktig utmaning för att ställa om från en fossilbränslebaserad energiproduktion är att främja utveckling och spridning av bioenergisystem genom att använda tillgängliga och väl beprövade omvandlingstekniker i kombination med de rikliga resurserna av biomassa. Det här subprojektet fokuserar på biomassa för energiändamål och tar inte upp annan teknik för förnybar energi. Det ska inte tolkas som brist på intresse hos subprojektets partner, utan är snarare ett uttryck för fördelning av resurser. Subprojektet tar upp missförstånd och brist på inköparkompetens som fortfarande finns i några stater och regioner där man ännu inte har påbörjat en förändring av systemen för energiproduktion. Förändring kan man nå genom att kombinera och sammanföra erfarenheter och kompetens från akademin med den lokala och regionala expertis och erfarenhet som finns hos de regionala energikontoren. Det övergripande syftet är att göra en handbok för dem som ansvarar för planering och beslutsfattande om regional och/eller lokal infrastruktur för energi. Handboken kommer att finnas tillgänglig på internet på engelska, italienska, estniska och grekiska. Med en sådan handbok kan man förvänta sig att kvaliteten på beställning och upphandling av system för biomassa kommer att öka, så att fler planerade projekt slutförs. Handboken kommer att behandla dels grundläggande aspekter, dels exempel på tillämpningar från olika regioner som deltar i subprojektet. Leds av LINNÉUNIVERSITETET Kontaktperson Björn Zethræus Bioenergiavdelningen, Institutionen för teknik. Linnéuniversitetet E-post: bjorn.zethaeus@lnu.se Telefon: +46 (0) Partnerskap euro Linnéuniversitetet (Sverige) CERTH/ISFTA - Centrum för forskning & teknik Hellas / Institutet för fasta bränslens teknik och tillämpningar (Grekland) IVALSA/CNR - Institutet för trä och timmerforskning/nationella forskningsrådet (Italien) Tallinns Tekniska högskola (Estland) Tipperary energikontor (Irland)

8 EBIMUN Evaluation of Biomass Resoucers for Municipalities Huvudsyftet med projektet EBIMUN är att öka kunskapen om hur lokala myndigheter kan uppskatta tillgången på organiskt avfall. Lokalt ute i kommunerna produceras ofta betydande mängder organiskt avfall som avloppsslam, rester från skötsel av planteringar, matavfall med mera. EBIMUN riktar sig specifikt till lokala myndigheter på landsbygden för att hjälpa dem att utveckla och genomföra energiproduktion med organiskt avfall som råvara på det mest kostnadseffektiva sättet. EBIMUN kommer att hjälpa projektpartner att utbyta erfarenheter och kunskaper, speciellt om hur man använder sina resurser av biomassa, samt hjälpa till att uppfylla Europas mål att öka andelen förnybar energi enligt Strategisk plan för energiteknik (SET-plan). De viktigaste resultaten från subprojektet: en studie och en handbok om hur lokala myndigheter kan maximera energiproduktionen från organiskt avfall fallstudier och goda exempel på olika slags tekniker som anaerob rötning, pyrolys, förgasning och samförbränning utveckling av ett kalkylprogram där lokala myndigheter kan beräkna energipotential och räkna på val av teknik för olika former av organiskt avfall förstudier i varje region över vilka tekniker som kan användas av 1. lokala myndigheter på landsbygden 2. lokala myndigheter i mindre samhällen 3. lokala myndigheter för befolkningar av en stads storlek. spridning av fallstudier, kalkylprogram och handbok om hur man utnyttjar organiskt avfall ökade kunskaper om bioenergi hos lokala, regionala och nationella myndigheter med ansvar för frågorna. Leds av Kontaktperson INSTITUTET FÖR NATURRESURSER. UNIVERSITET I LEÓN Antonio Morán/Julio Fierro IRENA. Universitetet i León E-post: amorp@unileon.es Telefon: Partnership euro IRENA - Institutet för naturresurser. Universitetet i León (Spanien) DIADYMA Avfallshantering i Västra Makedonien (Grekland) AEMVA Valladolid energikontor (Spanien) Comunitá di Valle di Primiero (Italien) PEA - Borderland energi- och utvecklingskontor (Estland) Waterford grevskapsledning (Irland) León stadsstyrelse (Spanien) COMUNITÀ DI VALLE DI PRIMIERO TRENTO

9 POLI-BIOMASS Development of Local Policies among Local Governments that Encourage the use of Biomass BIO-EN-AREA Subprojekt När man använder biomassa handlar det ofta om att förvandla avfall till en resurs. Därtill kommer fördelar som att man minskar utsläppen av CO2 och stimulerar sysselsättningen på landsbygden. För att göra biomassan konkurrenskraftig på energimarknaden är det dock nödvändigt med stöd och uppmuntran av den lokala och regionala ledningen liksom av staten. För att få del av fördelarna inom en snar framtid behöver man utveckla och marknadsföra lokala policyer som uppmuntrar till att använda biomassa. Man har arbetat för att främja policyer för energi runtom i Europa, i de länder som på senare år utvecklat bioenergi kraftigt som Danmark, Tyskland och Nederländerna, i länder som nyligen har ökat andelen bioenergi som Österrike, Ungern och Slovakien och i länder som har problem med att utveckla bioenergin som Rumänien, Grekland och Spanien (uppgifter från COM (2009) 192). Med hjälp av dessa studier kan regionerna överväga vilka policyer de kan driva i sina regioner och se vilka omedelbara fördelar de kan få när de utvecklar användningen av biomassa. Det kan vara vanliga åtgärder som bedöms vara de lämpligaste att genomföra ute i regionerna. Dessa åtgärder leder sedan till en Lokal mikrohandlingsplan för biomassa. Slutligen kommer man inom POLI-BIOMASS att vidareutveckla dessa mikroplaner i tre pilotkommuner, en från varje region, för att få faktiska och direkta indikatorer på målen som nås. För att stimulera lokala policyer behöver man underlätta erfarenhetsutbyte mellan partnerländerna, ordna seminarier om policyer riktade myndigheter, införliva policyerna i kommunikationsplaner, bistå tekniker, ta initiativ till att genomföra det som skrivits ned i dokumenten och föra policyerna vidare till andra kommuner. Strategisk planering och utbildning såväl som stöd för beslutsfattare och tjänstemän behövs för att öka medvetenheten och stimulera omställningen av energisystemet från fossilt bränsle till förnybart. Leds av Kontaktperson BURGOS PROVINS ENERGIKONTOR Ricardo Pizarro Villanueva Burgos Provins energikontor E-post: info@agenbur.com Telefon: Partnerskap euro AGENBUR - Burgos Provins energikontor (Spanien) ESS - Energikontor Sydost (Sverige) PDC - Polvamaa utvecklingscentrum (Estland) Tipperary energikontor (Irland)

10 RBBD Regional BioEnergy Business Development Huvudsyftet med subprojektet RBBD, Regional BioEnergy Business Development är att stödja utveckling av bioenergiföretag längs hela bioenergikedjan i sydöstra Irland, sydöstra Sverige, regionen Voru i Estland och i Trento, Italien. Subprojektets huvudmål är: att utveckla och öka antalet företag som producerar biobränslen att maximera använding av biobränslebaserade uppvärmningssystem (i hushåll och kommersiellt) genom att stödja installatörer och slutanvändare så att anläggningarna fungerar som avsett att stödja utvecling av fjärrvärmesystem baserade på biomassa i strategiskt viktiga områden. RBBD kommer speciellt att titta närmare på vissa aspekter av försörjningskedjan för uppvärmning med biomassa som uppmärksammats eftersom de är så vanligt förekommande och som även är relevanta för de regionala handlingsplanerna. RBBD kommer främst att inrikta sitt arbete på privatskogsbruket och storskaliga uppvärmningsprojekt kring följande frågor: brist på samordning mellan producenter av biomassa (en stark gemensam röst behövs för att representera och samordna odlarna, det ger både skalfördelar och marknadsandelar) brist på mer exakta kunskaper om hur mycket och vilken biomassa som finns i regionerna bristande förtroende för försörjningskedjan hos hushållen och den kommersiella sektorn osäkerhet om konsumenter kan lita på leverantören av träpellets och flis som de gjort på oljeleverantören upplevd kvalitet på panninstallationer, färdiga att tas i drift upplevd kvalitet hos bränslet. Ett antal handböcker, förstudier och analysverktyg om dessa frågor kommer att tas fram inom RBBD. Leds av Kontaktperson TIPPERARY ENERGIKONTOR Seamus Hoyne Tipperary energikontor E-post: shoyne@tea.ie Telefon: Partnerskap euro Tipperary energikontor (Irland) Carlow Kilkenny energikontor (Irland) Waterford grevskapsledning (Irland) Wexford grevskapsledning (Irland) ESS - Energikontor Sydost (Sverige) PEA - Borderland energi- och utvecklingskontor (Estland) Magnifica Communità di Fiemme (Italien) COMUNITÀ DI FIEMME

11

12 BIO-EN-AREA Partnerskap Leadpartner: Castilla y León, Spain Regionala energikontoret i Castilla y León Rafael Ayuste Tel E-post: eren@jcyl.es Partner Västra Makedonien, Grekland Region Västra Makedonien Vasiliki Thomaidou Tel E-post: gengr@pdm.gr Trento, Italien Autonoma provinsen Trento Giacomo Carlino Tel E-post: giacomo.carlino@provincia.tn.it Sydöstra regionen, Irland South-East Regional Authority (SERA) Sheevaun Thompson Tel E-post: Sheevaun.thompson@southtippcoco.ie Sydöstra Sverige Energikontor Sydost Hans Gulliksson Tel E-post: hans.gulliksson@energikontorsydost.se Tartu region, Estland Tartu regionala energikontor Marek Muiste Tel: E-post: marek@sciencepark.ee

LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL

LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL Varför är det viktigt att upprätta en LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI? Bioenergi är den dominerande formen av förnybar energi inom EU och står för ungefär

Läs mer

Biogas och miljön fokus på transporter

Biogas och miljön fokus på transporter och miljön fokus på transporter Maria Berglund Regionförbundet Örebro län, Energikontoret ÖNET Tel: +46 19 602 63 29 E-post: Maria.Berglund@regionorebro.se Variationsrikedom Varierande substrat Avfall,

Läs mer

Välkomna att ansöka om. Konsultcheckar. för innovativa bioenergisatsningar

Välkomna att ansöka om. Konsultcheckar. för innovativa bioenergisatsningar EU Horizon 2020 no. 646457 01/04 2015-31/03 2018 www.securechain.eu Välkomna att ansöka om Konsultcheckar för innovativa bioenergisatsningar Ditt företag är välkommen med ansökan för att i konkurrens med

Läs mer

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB - en regional satsning på bioenergi för värme och el. Kort info vid seminarium den 21 mars 2012, LNU. Hans Gulliksson Historia Första mötet hölls den 26 september 1996 Ordföranden

Läs mer

Innovate.on. Bioenergi. störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås

Innovate.on. Bioenergi. störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås Innovate.on Bioenergi störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås Förnybar energi som minskar utsläppen Bioenergi är en förnybar energiresurs som använder som bränsle. Utvecklingen av förnybar energi

Läs mer

Föreställ dig en morgondag, där mängden avfall minskar. Där städer kan förädla sitt avfall till energi, till förmån för invånarna.

Föreställ dig en morgondag, där mängden avfall minskar. Där städer kan förädla sitt avfall till energi, till förmån för invånarna. EN RENARE MORGONDAG Det ledande nordiska energibolaget Gasum vill bidra till utvecklingen mot ett koldioxidneutralt samhälle tillsammans med sina samarbetspartners. 1 Föreställ dig en morgondag, där mängden

Läs mer

Förstudie Hållbar bioenergi

Förstudie Hållbar bioenergi Förstudie Hållbar bioenergi 2017-11-29 Syfte Förstudien undersöker förutsättningarna och möjligheterna för att skapa ett näringsanpassat innovationsstöd för hållbar bioenergi. Innovationsteman inom hållbar

Läs mer

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB Bioenergiutveckling internationellt, nationellt och regionalt samt några aktuella regionala satsningar på bioenergi för värme och elproduktion. Hans Gulliksson Energi som en

Läs mer

ENERGIPOLITISKA MÅL FÖR EUROPA

ENERGIPOLITISKA MÅL FÖR EUROPA ENERGIPOLITISKA MÅL FÖR EUROPA Presentation av J.M. Barroso, Europeiska kommissionens ordförande, vid Europeiska rådets möte den 4 februari 2011 Innehåll 1 I. Varför det är viktigt med energipolitik II.

Läs mer

ett nytt steg i energiforskningen

ett nytt steg i energiforskningen ett nytt steg i energiforskningen MAGNUS OLOFSSON, VD Ett samlat forsknings och kunskapsföretag Vår nya verksamhet spänner över hela energisystemet. Att kunna möta efterfrågan på ny kunskap från forskningen

Läs mer

Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015

Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015 Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015 Övergripande syfte och mål Det övergripande syftet med Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015 är att främja utvecklingen

Läs mer

prometheus Clustering to increase Green Energy SMEs

prometheus Clustering to increase Green Energy SMEs Ökad konkurrenskraft Clustering to increase med av gröna thekluster competiveness of Green Energy SMEs energitjänsteföretag Att samla leverantörer av gröna energitjänster och produkter till kluster för

Läs mer

Strategi för Hållbar Bioenergi. Delområde: Bränslebaserad el och värme

Strategi för Hållbar Bioenergi. Delområde: Bränslebaserad el och värme Strategi för Hållbar Bioenergi Delområde: Bränslebaserad el och värme Energiforskningens utmaningar Nio temaområden Transportsystemet Industri Bioenergi Hållbart samhälle Byggnader i energisystemet Elproduktion

Läs mer

REGBIE+, RADAR och Agriforenergy- Tre EU-projekt kring bioenergi och regional utveckling. Hans Gulliksson, Energikontor Sydost

REGBIE+, RADAR och Agriforenergy- Tre EU-projekt kring bioenergi och regional utveckling. Hans Gulliksson, Energikontor Sydost REGBIE+, RADAR och Agriforenergy- Tre EU-projekt kring bioenergi och regional utveckling Hans Gulliksson, Energikontor Sydost 1 EU-program med anknytning till bioenergi IEE Intelligent Energy Europe programme

Läs mer

Biodrivmedel från skogsråvara möjligheter i Blekinge?

Biodrivmedel från skogsråvara möjligheter i Blekinge? Biodrivmedel från skogsråvara möjligheter i Blekinge? Daniella Johansson Projektledare inom bioenergi, Energikontor Sydost. Dr inom industriella energisystem inom Energimyndighetens forskarskola: Program

Läs mer

Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter?

Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter? Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter? Daniella Johansson Bioenergidagen 29 nov, 2017 Projektledare inom bioenergi, Energikontor Sydost. Dr inom industriella energisystem

Läs mer

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén 11 tematiska mål 1. Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. 2. Öka

Läs mer

Förslag till Nationell biogasstrategi 2.0. Maria Malmkvist, Energigas Sverige Stockholm

Förslag till Nationell biogasstrategi 2.0. Maria Malmkvist, Energigas Sverige Stockholm Förslag till Nationell biogasstrategi 2.0 Maria Malmkvist, Energigas Sverige Stockholm 2018 04 12 Förslag till Nationell biogasstrategi 2.0 Fortsättning och revidering av förslaget från december 2015 Fler

Läs mer

Lokala energistrategier

Lokala energistrategier Lokala energistrategier Kommunens roll att stimulera och främja en hållbar energianvändning och tillförsel på lokal nivå Presentationen Varför energi är en strategisk fråga för en kommun? Hur kan den omsättas

Läs mer

Möjligheterna att köra på förnybart egenproducerat bränsle Malmö 6/12 Ulf Jobacker, företagsutvecklare förnybar energi

Möjligheterna att köra på förnybart egenproducerat bränsle Malmö 6/12 Ulf Jobacker, företagsutvecklare förnybar energi Möjligheterna att köra på förnybart egenproducerat bränsle Malmö 6/12 Ulf Jobacker, företagsutvecklare förnybar energi Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund LRF-koncernen Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Förutsägbarhet

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 17 september 2008 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel, avfall

Läs mer

Biogasutbildning i Kalmar län

Biogasutbildning i Kalmar län Biogasutbildning i Kalmar län - Biogas i Sverige & Europa samt dess ekonomi 2010-01-21 Ola Rosén Grontmij 1 Biogas i Sverige & Europa samt dess ekonomi Agenda Aktuell statistik över biogas i Sverige Intresset

Läs mer

Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik. arne.smedberg@biofuelregion.se

Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik. arne.smedberg@biofuelregion.se Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik arne.smedberg@biofuelregion.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården

Läs mer

Möjligheter för småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige

Möjligheter för småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige Möjligheter för småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige Daniella Johansson, projektledare Energikontor Sydost AB EnergiTing Sydost 12 November 2015, Västervik Med

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö biogas FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö satsar på biogas Ett av världens tuffaste miljömål Malmö stad har ett av världens tuffaste miljömål uppsatt - år 2030 ska hela Malmö försörjas med förnybar

Läs mer

PROTOKOLL 14 (27) Sammanträdesdatum 2013-10-15

PROTOKOLL 14 (27) Sammanträdesdatum 2013-10-15 PROTOKOLL 14 (27) KS 148 Dnr 2013/KS214 400 Remiss - Regional strategi och handlingsplan för biogas för Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Biogas Sydost har kommit in med förslag till regional strategi

Läs mer

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Trelleborg den 27 september 2012 Biogas Syd arbetar med biogaspusslets olika sektorer Miljömål Ökad sysselsättning Klimatmål Klimatmål Ökad försörjningsgrad

Läs mer

Ren energi för framtida generationer

Ren energi för framtida generationer Ren energi för framtida generationer Ren energi för framtida generationer Fortums mål är att skapa energi som gör livet bättre för nuvarande och framtida generationer. För att uppnå detta investerar vi

Läs mer

TOYOTA I_SITE Mer än fleet management

TOYOTA I_SITE Mer än fleet management EMPOWERING YOUR BUSINESS TOYOTA I_SITE Mer än fleet management www.toyota-forklifts.se TOYOTA I_SITE Mer än fleet management Toyota I_Site är ett kontinuerligt partnerskap för effektiv materialhantering.

Läs mer

Energiutmaningen bygger på sju specifika mål och forskningsområden:

Energiutmaningen bygger på sju specifika mål och forskningsområden: Säker, ren och effektiv energi Den samhälleliga utmaningen Säker, ren och effektiv energi för åren 2014-2015 är uppdelat i fem områden: 1. Energieffektivitet (Energy Efficiency EE) där 21 utlysningar ingår.

Läs mer

Småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige

Småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige Småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige Daniella Johansson, projektledare Energikontor Sydost AB Bioenergidagen 2015-11-20, Växjö Med delfinansiering från EU:s program

Läs mer

Möjligheter till lokal energiproduktion från lantbruket

Möjligheter till lokal energiproduktion från lantbruket Energiplanering i kommuner Energisession i Trollhättan 9/2 2006 Möjligheter till lokal energiproduktion från lantbruket Kent-Olof Söderqvist, projektledare, KanEnergi Mats Emilson, VD Agroväst Stor energipotential

Läs mer

Aktuella projekt och initiativ i regionen

Aktuella projekt och initiativ i regionen Aktuella projekt och initiativ i regionen Det händer mycket Sju nya block för värme eller kraftvärmeproduktion tas i drift i Småland under 2014 och 2015. Och fler planeras efter det. Industriföretag har

Läs mer

BioNETT - Slutrapport - Mål - Vad har gjorts - Resultat - Hur kan vi gå vidare?

BioNETT - Slutrapport - Mål - Vad har gjorts - Resultat - Hur kan vi gå vidare? BioNETT - Slutrapport - Mål - Vad har gjorts - Resultat - Hur kan vi gå vidare? Daniel Hagberg, Kalmar 4 juni -08 10 partners från 9 länder NELEEAC England, London Koordinator ANATOLIKI Grekland MEA- Bulgarien

Läs mer

Framtiden är vår viktigaste marknad. Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson

Framtiden är vår viktigaste marknad. Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson Framtiden är vår viktigaste marknad Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson Preem en viktig samhällsaktör Raffinering Står för 80 % av Sveriges raffineringskapacitet 30 % av totala raffineringskapaciteten

Läs mer

Energimyndighetens syn på framtidens skogsbränslekedja

Energimyndighetens syn på framtidens skogsbränslekedja Energimyndighetens syn på framtidens skogsbränslekedja Bioenergiseminarium Linnéuniversitet svante.soderholm@energimyndigheten.se Världens energi är till 80 % fossil. Det mesta måste bort. Har vi råd att

Läs mer

Biogas Öst. Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare

Biogas Öst. Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare Biogas Öst Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare Biogasprocessen CO 2 Uppgradering, CH 4 ~65% CH 4, ~35% CO 2 Vad är biogas och vad används det till? Kretsloppssamhälle mellan

Läs mer

Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013

Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013 Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013 Hållbara biodrivmedel Hållbarhetskriterier för biodrivmedel syftar till att minska utsläppen av växthusgaser och säkerställa att produktionen av förnybara

Läs mer

Biogas framtidens fordonsbränsle. Peter Eriksson Affärsutveckling Biogas

Biogas framtidens fordonsbränsle. Peter Eriksson Affärsutveckling Biogas Biogas framtidens fordonsbränsle Peter Eriksson Affärsutveckling Biogas Biogas grön energiproduktion Hushåll Restaurang, storkök Biogas Livsmedelshandel Livsmedelsindustri Biogödsel Jordbruk Biogasprocessen

Läs mer

ERUF och Klimatpolitik Hur ser Framtiden ut? Stefan Welin GD Regional- och Stadspolitik,

ERUF och Klimatpolitik Hur ser Framtiden ut? Stefan Welin GD Regional- och Stadspolitik, ERUF och Klimatpolitik Hur ser Framtiden ut? Stefan Welin GD Regional- och Stadspolitik, Varför satsar EUs Regionalfond på Klimatet? Politiska mål ERUF 2021-2027 11 mål förenklas och konsolideras till

Läs mer

Energimyndigheten stödjer forskning och innovation

Energimyndigheten stödjer forskning och innovation Energimyndigheten stödjer forskning och innovation Energimyndigheten är Sveriges största forskningsfinansiär på energiforskning. Vi hjälper även företag att affärsutveckla och kommersialisera energiteknik.

Läs mer

Förnybar energi. Nationella projekt inom Landsbygdsprogrammet

Förnybar energi. Nationella projekt inom Landsbygdsprogrammet Förnybar energi Nationella projekt inom Landsbygdsprogrammet Har du en projektidé? För projekt som kan leda till utveckling av landsbygden och de gröna näringarna kan du kan söka projektstöd. Du kan få

Läs mer

Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen?

Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen? Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen? Lena Eckerberg, utvecklingschef Energikontor Sydost Projektutveckling och partnersök EU-finanisering Läs mer här >> EUs budget Fonder och program

Läs mer

Buy Smart+ Grön upphandling i Europa. Grön el

Buy Smart+ Grön upphandling i Europa. Grön el Buy Smart+ Grön upphandling i Europa Grön el Innehåll Vad gäller för upphandling av el? Märkning av el Tips Elanvändningen (brutto) i EU-27, 1990 2008 fördelat på bränslen Källa: EEA 2010 Installerad kapacitet

Läs mer

SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21

SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21 SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21 Dubbelt upp klimatsmarta mål för de gröna näringarna. Sverige har några av världens mest ambitiösa mål för klimat- och energiomställningen. Så

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 2 december 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 2 december 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 2 december 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0382 (COD) 15120/16 ADD 9 FÖLJENOT från: inkom den: 1 december 2016 till: ENER 417 CLIMA 168 CONSOM 298 TRANS

Läs mer

Förnybara drivmedel i RED II Ingrid Nyström, Senior rådgivare, f3

Förnybara drivmedel i RED II Ingrid Nyström, Senior rådgivare, f3 Förnybara drivmedel i RED II 2019-01-31 Ingrid Nyström, Senior rådgivare, f3 Vision Genom vetenskapligt grundad kunskap bidra till utvecklingen av hållbara förnybara drivmedel f3 en samverkans- och nätverksorganisation

Läs mer

Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv

Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv Tobias A. Persson Fysisk Resursteori Inst. Energi och Miljö Chalmers Tekniska Högskola frttp@fy.chalmers.se 100% 80% 60% 40% Olja EU15 Kärnkraft Naturgas 20%

Läs mer

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017 Solenergi i byggnader 10 okt 2017 Program 09.30 Inledning 09.45 Vad påverkar potentialen för solenergi på byggnader? 11.00 Bensträckare 12.30 Lunch 13.30 Ekonomiska förutsättningar, varför ska du satsa

Läs mer

Småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige

Småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige Småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige Daniella Johansson, projektledare Energikontor Sydost AB Bioenergidagen, 29 November 2017 Idag 7% av Sveriges el från kraftvärme

Läs mer

Välkommen till Kristianstad The Biogas City

Välkommen till Kristianstad The Biogas City Välkommen till Kristianstad The Biogas City Där vi samarbetar för att skapa en mer lönsam biogasbransch VD Krinova Incubator & Science Park Foto Biosfärkontoret Sven-Erik Magnusson Välkommen till Kristianstad

Läs mer

Forskning & innovation för ett hållbart energisystem. Klara Helstad Chef enheten hållbar industri

Forskning & innovation för ett hållbart energisystem. Klara Helstad Chef enheten hållbar industri Forskning & innovation för ett hållbart energisystem Klara Helstad Chef enheten hållbar industri De globala utmaningarna Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar 70% av de globala växthusgasutsläppen

Läs mer

på väg mot ett hållbart energisystem

på väg mot ett hållbart energisystem på väg mot ett hållbart energisystem 2015 Kort historik Bildas 1999 som ett EU-projekt Energikontoren: en viktig del i EU:s energipolitik. Det finns >400 energikontor i EU, varav 14 i Sverige. Energikontor

Läs mer

GoBiGas. Gothenburg Biomass Gasification Project. Effektiv omvandling av biomassa till biogas av hög kvalitet

GoBiGas. Gothenburg Biomass Gasification Project. Effektiv omvandling av biomassa till biogas av hög kvalitet GoBiGas Gothenburg Biomass Gasification Project Effektiv omvandling av biomassa till biogas av hög kvalitet Vänersamarbetet - referensgrupp sjöfart och transportinfrastruktur 2/3 2012 Ingemar Gunnarsson

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Regional strategi och handlingsplan för biogas till fordon med utblick 2002

Regional strategi och handlingsplan för biogas till fordon med utblick 2002 Regional strategi och handlingsplan för biogas till fordon 2014-17 med utblick 2002 EnergiTing Sydost 2017 i Ljungby Hannele Johansson, Energikontor Sydost, Projektledare Biogas Sydost Innehåll Bakgrund

Läs mer

Lantbruk och landsbygd

Lantbruk och landsbygd Lantbruk och landsbygd En dag om Framtidens Lantbruk 18 oktober 2011 Richard Ferguson Cecilia Waldenström Gruppmedlemmar Cecilia Waldenström, Institutionen för Stad och Land Richard Ferguson, Institutionen

Läs mer

Department of Technology and Built Environment. Energiflödesanalys av Ljusdals kommun. Thomas Fredlund, Salahaldin Shoshtari

Department of Technology and Built Environment. Energiflödesanalys av Ljusdals kommun. Thomas Fredlund, Salahaldin Shoshtari Department of Technology and Built Environment Energiflödesanalys av Ljusdals kommun Thomas Fredlund, Salahaldin Shoshtari Examensarbete 30 hp, D-nivå Energisystem 1 Bakgrund Beställare av denna analys

Läs mer

INFO från projektet 04

INFO från projektet 04 HIGHBIO - INTERREG NORD 2008-2011 Högförädlade bioenergiprodukter via förgasning INFO från projektet 04 Förädling av bioenergiråvaror EUROPEAN UNION European Regional Development Fund Under de senaste

Läs mer

En utlokaliserad energiproduktion

En utlokaliserad energiproduktion 1 En utlokaliserad energiproduktion Småskaliga lokala lösningar för framtiden Ulf-Peter Granö 2011 2 En utlokaliserad energiproduktion Småskaliga lokala lösningar för framtiden Ulf-Peter Granö Karleby/Kokkola

Läs mer

Fordonsgas i AC/BD. Strategiska överväganden

Fordonsgas i AC/BD. Strategiska överväganden Fordonsgas i AC/BD Strategiska överväganden Färdplan Biogas AC/BD Mål med projektet En förankrad färdplan för biogas i Norr- och Västerbotten. Tydligt vilka samhällsvinster biogasen ger. Etablerad samverkan

Läs mer

Erfarenheter från det svenska elcertifikatsystemet Erfaringer fra Sverige med grønne sertifikat

Erfarenheter från det svenska elcertifikatsystemet Erfaringer fra Sverige med grønne sertifikat Erfarenheter från det svenska elcertifikatsystemet Erfaringer fra Sverige med grønne sertifikat Anna Bergek Linköpings universitet & UiO Presentationen är baserad på en rapport till Finansdepartementets

Läs mer

Kraftsamling Biogas Skåne. Skåne som pilot för Biogas 2009-09-07. Skånes förutsättningar goda. Vad har hänt? Planering. Idé.

Kraftsamling Biogas Skåne. Skåne som pilot för Biogas 2009-09-07. Skånes förutsättningar goda. Vad har hänt? Planering. Idé. Skånes förutsättningar goda Störst råvarutillgångar av Sveriges län Skåne som pilot för biogas Goda förutsättningar för avsättning av biogas och rötrester Stor andel av de svenska företag som levererar

Läs mer

Bioenergi är så mycket bättre Växjö den 20 november 2014

Bioenergi är så mycket bättre Växjö den 20 november 2014 Bioenergi är så mycket bättre Växjö den 20 november 2014 Kontaktuppgifter: Bengt- Erik Löfgren ÄFAB Sockerbruksgatan 1 nb 531 40 LIDKÖPING Telefon +46 (0)510 262 35 e-mail: bengt@afabinfo.com www.afabinfo.com

Läs mer

BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland

BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland Christer Pettersson, projektledare Energikontor Värmland Kort om Energikontor Värmland Energikontor Värmland är ett regionalt kunskapscentrum för

Läs mer

Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg

Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg Fjärr- och närvärmens roll i samhället för att klara satta miljö- och klimatmål Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg 20170428 på väg mot ett hållbart energisystem

Läs mer

Bio2G Biogas genom förgasning

Bio2G Biogas genom förgasning Bio2G Biogas genom förgasning Jan-Anders Svensson, E.ON Gasification Development AB Gasdag Karlstad 2012-02-09 EUs klimatmål 20/20/20 år 2020 Koldioxidutsläppen ska ha minskat med 20 procent (jämfört med

Läs mer

EU strategi för uppvärmning och kylning. EU kommissionen

EU strategi för uppvärmning och kylning. EU kommissionen EU strategi för uppvärmning och kylning EU kommissionen 2016-02-16 Byggnader EU uppmanar medlemsstaterna att: Se över fastighetslagar för att både hyresgäster och hyresvärdar ska se nytta med energieffektiviseringar

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan BIOGAS SYD - ett nätverk för samverkan »Biogas Syd ska med nätverket som plattform vidareutveckla regionens position som ledande biogasregion i Sverige.« Biogas Syd Ett nätverk för samverkan Biogas Syd

Läs mer

E.ON och klimatfrågan Hur ska vi nå 50 % till 2030? Malmö, April 2008 Mattias Örtenvik, Miljöchef E.ON Nordic

E.ON och klimatfrågan Hur ska vi nå 50 % till 2030? Malmö, April 2008 Mattias Örtenvik, Miljöchef E.ON Nordic E.ON och klimatfrågan Hur ska vi nå 50 % till 2030? Malmö, April 2008 Mattias Örtenvik, Miljöchef E.ON Nordic E.ON Nordic är en marknadsenhet inom energikoncernen E.ON E.ON Nordic i korthet - Affärsinriktning

Läs mer

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Miljösatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Norups gård AB Journalnummer: 2009-6220 Namn på länsstyrelse

Läs mer

GoBiGas Framtiden redan här! Malin Hedenskog Driftchef GoBiGas Göteborg Energi Gasdagarna maj 2016

GoBiGas Framtiden redan här! Malin Hedenskog Driftchef GoBiGas Göteborg Energi Gasdagarna maj 2016 GoBiGas Framtiden redan här! Malin Hedenskog Driftchef GoBiGas Göteborg Energi Gasdagarna 25-26 maj 2016 Produktion av förnyelsebar biogas genom förgasning av skogsråvara Distribution av producerad biogas

Läs mer

Vattenfall InHouse. Det hållbara sättet att stärka ert varumärke

Vattenfall InHouse. Det hållbara sättet att stärka ert varumärke Vattenfall InHouse Det hållbara sättet att stärka ert varumärke Hållbarhet är det viktigaste för framtiden Idag ställer era kunder krav. De förväntar sig att hotellrummets värme och livsmedelsaffärens

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland

Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 5 februari 2009 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel,

Läs mer

Det Nordiska Bioekonomi-Initiativet (NBI) Jan Svensson 2013-09-16

Det Nordiska Bioekonomi-Initiativet (NBI) Jan Svensson 2013-09-16 Bioekonomi/Biobaserad ekonomi/biobiobaserat samhälle Samhällsutmaningar: Hållbarhet, Klimatförändringar, Tillgängliga naturresurser, Övergång från en fossilbränslebaserad ekonomi till en resurseffektivare

Läs mer

Dialogmöte Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet

Dialogmöte Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet Dialogmöte Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet Inledning Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet Vår vision är ett hållbart energisystem Energimyndigheten

Läs mer

Förnybarenergiproduktion

Förnybarenergiproduktion Förnybarenergiproduktion Presentation av nuläget Energiproduktion och växthusgasutsläpp 1.Statistik 2.Insatser 3.Förväntad utveckling 1. Statistik Energitillförsel El, import Förnybara bränslen Fasta:

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Programförslag Att tänka på / nyheter 2014-11-06 1 Senaste nytt! Programbeslut 15 dec. 2014??

Läs mer

Basprogram 2008-2011 Systemteknik

Basprogram 2008-2011 Systemteknik Basprogram 2008-2011 Systemteknik Allmän inriktning Basprogrammet systemteknik har under programperioden 2008-2011 sin tyngdpunkt i en mer långsiktig utveckling av energisystemlösningar, som skall möta

Läs mer

Yttrande över Forskning och innovation för ett hållbart energisystem (Dnr: N2012/6345/E)

Yttrande över Forskning och innovation för ett hållbart energisystem (Dnr: N2012/6345/E) Näringsdepartementet 114 85 Stockholm 2012-05-13 Yttrande över Forskning och innovation för ett hållbart energisystem (Dnr: N2012/6345/E) Teknikföretagen har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel 21/VIII/2007 K(2007) 3926 slutlig KOMMISSIONENS BESLUT av den 21/VIII/2007 om genomförande av rådets beslut 2007/435/EG med avseende på antagandet av strategiska

Läs mer

BUY SMART Green Procurement for Smart Purchasing. Upphandling och skydd av klimatet. D6.3 Nationell skrift om grön upphandling - Sverige.

BUY SMART Green Procurement for Smart Purchasing. Upphandling och skydd av klimatet. D6.3 Nationell skrift om grön upphandling - Sverige. BUY SMART Green Procurement for Smart Purchasing Upphandling och skydd av klimatet D6.3 Nationell skrift om grön upphandling - Sverige Lighting www.buy-smart.info Det här dokumentet har tagits fram inom

Läs mer

En sektorsövergripande nationell biogasstrategi

En sektorsövergripande nationell biogasstrategi En sektorsövergripande nationell biogasstrategi Christel Gustafsson Bioenergienheten Jordbruksverket Uppdraget Nationell sektorsövergripande strategi för ökad biogasanvändning som är sektorövergripande

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

1.1 START. Hans Nilsson. E-mail: hans.nilsson@sheab.se, tfn: +46-(0)224-576 42

1.1 START. Hans Nilsson. E-mail: hans.nilsson@sheab.se, tfn: +46-(0)224-576 42 1.1 START Hans Nilsson E-mail: hans.nilsson@sheab.se, tfn: +46-(0)224-576 42 1.2 DEN LOKALA KRAFTEN? SMÅ I VÄRLDEN STORA I SALA/HEBY 2.2 SALA-HEBY ENERGI AB Elproduktion Värmeproduktion och distribution

Läs mer

Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien?

Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien? Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien? Att söka stöd till projekt inom grön ekonomi från EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak INNEHÅLL Jobba med hållbar energi över gränserna...

Läs mer

Den smarta stadsdelen Hyllie Lösningar för smarta nät och en hållbar stad. Siemens AG 2012. All rights reserved. Sector Infrastructures & Cities

Den smarta stadsdelen Hyllie Lösningar för smarta nät och en hållbar stad. Siemens AG 2012. All rights reserved. Sector Infrastructures & Cities Den smarta stadsdelen Hyllie Lösningar för smarta nät och en hållbar stad Page 1 Smarta nät möjliggör integreringen av förnybara energikällor Vindkraftens utveckling i Sverige, 1982-2011 Lillgrund, Öresund

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång?

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Petter Kjellgren, Projektledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen Avstamp Jönköping

Läs mer

Program och hålltider

Program och hålltider Program och hålltider 9.30 Registrering och kaffe 10.00 Linnéuniversitetet aktuell forskning Projekt: Energi från skogen, sammanfattning och nuläge Sune Bengtsson Projekt: Mätning och analys av heta rökgaser

Läs mer

GoBiGas. Gothenburg Biomass Gasification Project. Elforsk 28 okt 2010 Malin Hedenskog

GoBiGas. Gothenburg Biomass Gasification Project. Elforsk 28 okt 2010 Malin Hedenskog GoBiGas Gothenburg Biomass Gasification Project Elforsk 28 okt 2010 Malin Hedenskog 1 Klimatmål år 2020 EU Koldioxidutsläppen ska ha minskat med 20 procent (jämfört med 1990 års nivå) Energianvändningen

Läs mer

ADE ADAS AGROTEC- Evaluators.EU

ADE ADAS AGROTEC- Evaluators.EU Kort sammanfattning Den här utvärderingen avser genomförandet av systemet för jordbruksrådgivning. Det övergripande målet med utvärderingen är att granska systemets effektivitet och verkningsfullhet när

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

HÅLLBARA LÖSNINGAR VI ERBJUDER TJÄNSTER INOM ENERGI, MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING.

HÅLLBARA LÖSNINGAR VI ERBJUDER TJÄNSTER INOM ENERGI, MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING. HÅLLBARA LÖSNINGAR VI ERBJUDER TJÄNSTER INOM ENERGI, MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING. KanEnergi erbjuder kompetent analys, ledning och rådgivning, med utgångspunkt i ekonomi, teknik, marknad och hållbar utveckling.

Läs mer

Björn Isaksson Björn Isaksson

Björn Isaksson Björn Isaksson 2018-04-11 Björn Isaksson 2018-04-11 Björn Isaksson Dags för en diskussion på en ny nivå Hur maximerar vi nyttan av en omställning som ändå måste ske? Nationell strategisk plan Principer som är viktiga

Läs mer

Forskningsrådet Formas. Formas. Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande

Forskningsrådet Formas. Formas. Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Formas Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Regeringsuppdrag: Forsknings- och hinnovationsstrategi t t i för en biobaserad samhällsekonomi Sara Österman, Formas 2012-10-24 Regeringsuppdraget

Läs mer

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården Biosling

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer