HANDLINGSPLAN MOT TOBAK, ALKOHOL OCH DROGER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDLINGSPLAN MOT TOBAK, ALKOHOL OCH DROGER"

Transkript

1 HANDLINGSPLAN MOT TOBAK, ALKOHOL OCH DROGER Umeå kommuns för- och grundskola Område unga Dokumentnamn: Handlingsplan mot tobak, alkohol och droger Umeå kommuns för-och grundskola Dokumentansvarig: Dokumentdatum: Elevhälsan FoG Umeå kommun Delgett för- och grundskolenämnden: Godkänd av: Kajsa From Rundblad Version: 1.0 Reviderad:

2 Alla barn och ungas rätt att nå skolframgång Skolan är en arbetsplats med samma krav och skyldigheter som andra arbetsplatser. I vår strävan att alla elever ska nå målen är hälsan en viktig del i uppdraget. Ansvaret för att skolan är en hälsosam arbetsplats ligger på oss alla som vistas i skolan. Därför har vi en tydlig tobak, alkohol- och drogplan som följer gällande lagstiftning. Tobak, alkohol och droger är inte förenligt med en hälsosam arbetsplats. Alkohol och droger får inte användas i skolans lokaler och de får inte heller förvaras i skolan. Det är viktigt att vi alla, personal, föräldrar och elever, hjälps åt med det förebyggande arbetet och att vi tillsammans arbetar för en sund och hälsosam arbetsmiljö och ett hälsosamt liv. Syftet med handlingsplanen är att stärka samverkan och effekterna av det förebyggande arbetet. Handlingsplanen gäller för alla skolor i Umeå kommun och ska ge skolorna, med rektor som myndighetsutövare, vägledning i sitt drogförebyggande arbete. I rektors ansvar ligger att göra implementera handlingsplanen så att den används i det förbyggande arbetet. Vi kommer att verka för att ingen av skolans elever ska använda tobak eller missbruka alkohol och/eller andra droger. Vi kommer också att verka för att de som behöver får samordnat stöd och hjälp av hög kvalité i rätt tid. Skoldirektören har det yttersta ansvaret för uppföljning av skolans tobak, alkohol- och drogplan. Kunskap om tobak, alkohol och andra droger är en viktig del av det hälsofrämjande och förebyggande arbetet inom skolan, därför ska dessa frågor återkommande diskuteras både bland elever och personal. Inom Umeås för- och grundskola finns elevhälsopersonal dit både elever, föräldrar och personal kan vända sig för råd och stöd i dessa frågor. Skolan samarbetar med andra myndigheter i hälsofrämjande och förebyggande syfte men också för att ge tidigt stöd och hjälp till enskilda elever. Skolan i Umeå tillhör välfärds- och tillväxtområde Unga, där även individ och familjeomsorgen Unga samt funktionsnedsättningar Unga ingår. Alla verksamheter inom Unga har en gemensam strävan: Alla barn och ungas rätt att nå skolframgång. Bakgrund Sveriges riksdag har fattat beslut om en samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken. Strategin anger mål och inriktning för hur samhällets insatser ska genomföras, samordnas och följas upp. Sverige har som övergripande mål att vi ska ha ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk. Några av de prioriterade målen är att minska nyrekrytering till narkotika- och dopningsmissbruk och ha en hälsofrämjande skola. Handlingsplanen är framtagen i samarbete med representanter från elevhälsan, UmeBrå, Umeå Fritid, polisen, socialtjänstens mottagningsenhet och Ingången. Ann-Christine Gradin Skoldirektör 2 (10)

3 Innehållsförteckning Hälsofrämjande och förebyggande arbete...4 Handläggningsrutiner...5 Handläggningsrutiner kring tobak...5 Handläggningsrutiner vid misstanke om missbruk eller vid missbruk av alkohol eller droger...6 Samarbetspartners...7 Implementering...9 Uppföljning och revidering...9 Kontaktuppgifter (10)

4 Hälsofrämjande och förebyggande arbete Elever Efter genomgången grundskola ska eleverna ha grundläggande kunskaper och förutsättningar för en god hälsa samt ha en förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsa och miljö. I läroplanen betonas rektors ansvar för att eleverna ska få kunskaper om risker med tobak, alkohol och andra droger. Två viktiga skyddsfaktorer för ungdomars hälsa bör särskilt lyftas fram, nämligen skolframgång och skoltrivsel. Genomgång av handlingsplanen sker varje läsår på lektionstid. Klassinformation för åk 7-9 genomförs årligen angående alkohol/droger med stöd från socialtjänstens fältgrupp. Föräldrar Ett gott förtroende mellan skola och föräldrar gör det möjligt att ha ett gemensamt förhållningssätt i frågor som rör allt från läxläsning, skolnärvaro och mobbning till alkohol, tobak och andra droger. Ljungdahl & Bremberg (2010) har gjort en översikt på temat föräldrars bjudvanor. Det framgår tydligt att ungdomar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar dricker mer än andra. Om skolan och föräldrarna tillsammans kan komma överens om en restriktiv hållning bidrar det till att minska alkoholkonsumtion, berusningsdrickandet och droganvändande bland unga. Genomgång av handlingsplanen sker varje läsår på föräldramöten. Föräldramöten för åk 7-9 genomförs årligen angående alkohol/droger med stöd från exempelvis Ingången, fältgruppen samt ungdomspolisen. Hälsosamtal Elever inom för- och grundskolan erbjuds hälsosamtal i åk 4 och 7 med skolsköterskan. Syftet är att göra varje elev uppmärksam på samband mellan levnadsvanor och hälsa samt uppmuntra hälsofrämjande val. Elevhälsoteam På alla våra skolområden finns elevhälsoteam. Rektor är ytterst ansvarig för elevhälsoarbetet på sin skolenhet. Varje skola jobbar för att uppmärksamma elever som är i behov av särskilt stöd av olika orsaker däribland alkohol och andra droger. Målet är att arbeta hälsofrämjande och förebyggande och tidigt sätta in insatser tillsammans med andra instanser t ex socialtjänst. 4 (10)

5 Lokala förebyggande råd Samverkansorgan för förebyggande och främjande frågor generellt, är under uppbyggnad. UmeBrå har ett samordningsansvar. Unga - enkät Unga enkäten är Umeå kommuns folkhälsoenkät som genomförs vartannat år för årskurs Materialet ska användas som underlag för kommunens folkhälsoarbete för skolungdomar. Tobaksfri skolmiljö Enligt Tobakslagen är rökning förbjuden i lokaler som är avsedda för barn- och ungdomsverksamhet. Detta innebär att det inte är tillåtet att röka på barnens skolområde, oavsett ålder, aktivitet eller tidpunkt. Förbudet gäller även andra rökprodukter som e- cigaretter och vattenpipa. Personal, elever och vårdnadshavare ska regelbundet informeras om att skolmiljön är tobaksfri. Den 1 januari 2013 infördes rökfri arbetstid i Umeå kommun, vilket innebär att rökning inte är tillåten under betald arbetstid. Samt att alla barn och unga har rätt till tobaksfria möten med vuxna inom kommunens verksamheter. Handläggningsrutiner Handläggningsrutiner kring tobak Varje skolenhet ansvarar för att ha ett aktivt tobaksförebyggande arbete och skolan utser en kontaktperson som samarbetar med Tobaksfri duo centralt. Elever/elevskyddsombud involveras i arbetet med en tobaksfri skolmiljö och Tobaksfri duo. Elevhandledaren/mentor ansvarar primärt för kontakt med vårdnadshavare om en elev inte följer skolans regler om en tobaksfri skolmiljö. De ungdomar som vill ha stöd med tobaksavvänjning kan vända sig till elevhälsans skolsköterskor. Vid behov hänvisas eleven vidare till Ungdomshälsan/ Ingången/Folktandvården. Det är förbjudet att röka på skolans område ( 2 Tobakslagen 1993:581) Det gäller alla, oavsett ålder och tidpunkt på dygnet. Det är förbjudet att sälja tobak till barn och unga under 18 år. 5 (10)

6 Handläggningsrutiner vid misstanke om missbruk eller vid missbruk av alkohol eller droger All personal på skolan som påträffar alkohol- och/eller drogpåverkad elev kontaktar omedelbart rektor, kurator, skolsköterska och elevhandledare/mentor. Samma gäller vid misstanke/rykte om missbruk. Vårdnadshavare informeras. Det lokala elevhälsoteamet förbereder och planerar noggrant både innehållet i informationen, vem som lämpligast informerar vårdnadshavare och funderar igenom om andra aktörer behöver kopplas in. Kom ihåg att det är viktigt att så långt det är möjligt hålla eleven informerad om vad som kommer att sägas till vårdnadshavare. I samband med informationen kallas vårdnadshavare till ett samtal på skolan. Rektor och representanter från det lokala elevhälsoteamet genomför ett samtal med elev och vårdnadshavare om situationen. Vid detta samtal kan samverkan ske med socialtjänsten t ex kan personal från Ingången delta. Anmälan till socialtjänstens mottagningsenhet ska genast ske vid misstanke om att barn far illa genom att använda alkohol och/eller andra droger. All personal har vid misstanke ansvar att anmäla till socialtjänsten (Socialtjänstlagen 14kap 1 ). Det är dock lämpligt göra detta i samråd med rektor och kurator. Anmälan ska vara skriftlig. Ingången kan finnas med som stöd under processen. Vid misstanke om droganvändande kan provtagning ske vid Narkotikaanalysenheten (NAE). Detta görs då i första hand i samråd med Ingången. Samverkan skola och socialtjänst. Det är av yttersta vikt att vårdnadshavare, skola och socialtjänst samverkar under hela processen och gör en gemensam planering av arbetet kring eleven. Socialtjänsten ska återkoppla om utredning inleds eller ej efter skolans anmälan. Vid misstanke om fortsatt användande ska skolan göra ny anmälan. Polisanmälan Rektor gör anmälan till polismyndigheten då det finns misstanke om brott t ex i samband med försäljning av alkohol/droger och uppgifter om missbruk av droger. Är skolan osäker på om man ska anmäla så kan man kontakta polis och åklagare för att rådgöra kring situationen. Skolan kan alltid lämna tips till polis vad gäller rykten om droganvändning och information kring försäljning. Orosmöten/samverkan När det finns oro runt en grupp ungdomar bör föräldrarna erbjudas orosmöte som leds av Fältgruppen och Ingången i samarbete med skola och fritid. 6 (10)

7 Lagstöd Enligt Skollagen 2010:800 kan rektor med stöd av 5 kap 14-16, helt eller delvis, omedelbart stänga av en elev från undervisningen. Nämnden fattar sedan det formella beslutet om avstängning. Vad gäller omhändertagande av föremål se Skollagen 5 kap Enligt Narkotikastrafflagen 1968:64 1 är all befattning med narkotikaklassade preparat kriminaliserat och gäller alltså även egen konsumtion. Arbetsmiljölag 1977: Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö. Samarbetspartners Ingången alkohol och drogrådgivning Är socialtjänstens verksamhet som skolan i första hand samverkar med när det gäller alkohol - och drogfrågor. Ingången arbetar med åldersgruppen upp till 22 år och finns i Ungdomshälsans lokaler. Där arbetar socionomer med alkohol -och drogrådgivning. Dit kan ungdomar, föräldrar, anhöriga och/eller personal vända sig om man behöver vägledning. Ingången föreläser och sprider information på t ex personal- och föräldramöten i skolan. Kontaktuppgifter sidan 10. Alkohol och drogmottagningen Är en verksamhet där Västerbottens läns landsting och Umeå kommun samverkar. Här arbetar man med personer över 18 år. Dit vänder man sig om man anser att man dricker för ofta eller för mycket eller om en person i ens närhet har problem på grund av alkohol eller droger. Kontaktuppgifter sidan 10. Socialtjänstens mottagningsenhet Är den enhet inom socialtjänsten som man vänder sig till vid behov av information och/eller rådgivning. Det är även mottagningsenheten man kontaktar vid anmälan om barn som far illa eller vid ansökan om bistånd. Kontaktuppgifter sidan 10. Ungdomshälsan Är en verksamhet där Västerbottens läns landsting och Umeå kommun samverkar. Här arbetar man bl a med tobaksavvänjning för ungdomar. Ungdomshälsan har ingen nedre åldersgräns för ungdomar som söker råd och stöd kring sexuell hälsa och tobaksavvänjning däremot är det 7 (10)

8 en nedre åldersgräns på 16 år för samtalsbehandling. Den övre åldergränsen är 22 år. Kontaktuppgifter sidan 10. HLT hälsa, lärande och trygghet Är en samverkansform bestående av representanter från första linjens socialtjänst, skola/elevhälsa och hälsocentral. Idag finns HLT-möten på sex geografiska områden i Umeå, Teg/Röbäck, Marieområdet, Ersboda, Holmsund/Obbola, Sävar och Hörnefors. Målgruppen är familjer med barn, unga i ålder 0-16 år där det finns behov av samverkan och samordnade insatser i barnets närmiljö. På HLT-mötet diskuteras olika alternativ att hjälpa familjen ur ett helhetsperspektiv och arbetet sker alltid med samtycke. Om familjen tackar ja till erbjudandet träffas familjen och de aktörer som kan hjälpa och stödja familjen. Tillsammans med familjen gör man upp en samordnande individuell plan (SIP) hur de professionella kan stödja familjen på bästa sätt. Fältgruppen Fältgruppen i Umeå finns där ungdomarna finns: på stan, i skolor, på fritidsgårdar, på dansgolv och på internet. Deras uppdrag är att vara ett vuxenstöd för ungdomar i deras egna miljöer. De riktar sig till alla ungdomar, men har fokus på ungdomar i riskzon, det vill säga de ungdomar som vistas i miljöer eller sammanhang där det förekommer missbruk, kriminalitet eller annat normbrytande beteende. Fältgruppen arbetar även aktivt med föräldrakontakter och kan även delta i undervisning. Kontaktuppgifter sidan 10. Polis Polisens Ungdomsenhet hanterar utredningar där antingen målsäganden eller gärningsmannen är under 18 år. Ungdomsenheten har också en brottsförebyggande grupp som arbetar aktivt med kartläggning, ingripanden och samtal för att så tidigt som möjligt upptäcka barn och ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet. Ungdomsenheten är en resurs för dig som vuxen. De kan bistå med råd och kunskap i de frågor som rör barn och ungas kriminalitet. Du når Ungdomsenheten via polisens växel eller på Facebook, adressen är Fritid Fritid unga ska ge förutsättningar för goda uppväxtvillkor genom att främja drogfria aktiviteter och driva drogförebyggande arbete samt ansvara för drogfria kommunala mötesplatser som vänder sig till målgruppen. Fritid ungas områdesarbete syftar till att samverka och samordna med andra aktörer som ger effekter för målgruppen unga, framförallt i kommunens lokala förebyggande råd och nätverk. Kontaktuppgifter sidan (10)

9 Implementering Rektor initierar förankringsarbetet av handlingsplanen i samarbete med det lokala elevhälsoteamet. Uppföljning och revidering Denna handlingsplan följs upp och revideras i september varje år av representanter som skoldirektörens ledningsgrupp, SLG, utser. 9 (10)

10 Kontaktuppgifter Alkohol och drogmottagningen Fältgruppen Ingången Narkotikaanalysenheten Polismyndigheten Socialtjänstens mottagningsenhet Socialjouren Tobaksfri duo, Ywonne Viklund Umeå Fritid, Cathrin Vetestergren Ungdomshälsan (10)

Interpellation: Förekomsten av narkotika på alla Umeås högstadieskolor, Elmer Eriksson (M)

Interpellation: Förekomsten av narkotika på alla Umeås högstadieskolor, Elmer Eriksson (M) Sida 1 av 5 98 Diarienr: KS-2018/00304 Interpellation: Förekomsten av narkotika på alla Umeås högstadieskolor, Elmer Eriksson (M) Beslut Efter ytterligare inlägg av Elmer Eriksson, Moa Brydsten, Jan Hägglund,

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGPLAN FÖR UMEÅ KOMMUNS GYMNASIESKOLOR

ALKOHOL OCH DROGPLAN FÖR UMEÅ KOMMUNS GYMNASIESKOLOR 2012 05 30 ALKOHOL OCH DROGPLAN FÖR UMEÅ KOMMUNS GYMNASIESKOLOR Inom Umeå gymnasieskolor UGS är vår vision; lärande, utveckling och framtidstro för alla våra elever. Vårt mål är en drogfri skola där ingen

Läs mer

Handlingsplan mot tobak, alkohol och droger för skolor inom Skövde kommun

Handlingsplan mot tobak, alkohol och droger för skolor inom Skövde kommun Handlingsplan mot tobak, alkohol och droger för skolor inom Skövde kommun Internt dokument Handlingsplan Gäller fr.o.m: 2019-05-01 Senast reviderad: 2019-03-19 Dokumentansvarig: Gymnasiechef Sektor/avdelning:

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola

Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola 1 Inledning Vi i Tyresö kommun bryr oss om våra elever, deras hälsa och framtid. Vad elever gör i skolan och på fritiden hänger

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Drogpolicy och handlingsplan för elever inom Jämtlands Gymnasieförbund Fastställd i direktionen 2013-11-08 Dnr 108-2012 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Definition...

Läs mer

ANDT. Alkohol, narkotika, doping & tobak. Kastalskolans plan för förebyggande arbete. För en drogfri skola.

ANDT. Alkohol, narkotika, doping & tobak. Kastalskolans plan för förebyggande arbete. För en drogfri skola. Alkohol, narkotika, doping & tobak Kastalskolans plan för förebyggande arbete. För en drogfri skola. Vad är skolans uppdrag? i läroplanen I läroplanen för grundskolan finns ett tydligt stöd för hälsofrämjande

Läs mer

ALKOHOL- & DROGPOLICY

ALKOHOL- & DROGPOLICY Reviderad 2017 10 23 Välkommaskolan Malmberget/Gällivare ALKOHOL- & DROGPOLICY 1 Inledning. Skolan har ett ansvar att motverka alkohol, narkotika och läkemedelsmissbruk bland elever och personal. Genom

Läs mer

Rutin mot droger. Sektor utbildning. Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17

Rutin mot droger. Sektor utbildning. Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17 Rutin mot droger Sektor utbildning Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17 Sida: 2 (7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Syfte... 3 1.2 Ansvar... 3 2. Definition av droger... 3

Läs mer

En drogfri miljö. för barn och unga

En drogfri miljö. för barn och unga En drogfri miljö för barn och unga Denna skrift beskriver vad som gäller kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och överdrivet spelande för grund- och grundsärskolan, gymnasie- och gymnasiesärskolan

Läs mer

DROGPOLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR MÖNSTERÅSGYMNASIET

DROGPOLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR MÖNSTERÅSGYMNASIET Reviderad 2018-06-07 DROGPOLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR MÖNSTERÅSGYMNASIET Mönsteråsgymnasiet vill erbjuda alla elever bästa möjliga utbildning, en möjlighet att nå bästa tänkbara studieresultat och erbjuda

Läs mer

En drogfri miljö för barn och unga

En drogfri miljö för barn och unga Reviderad 2017-08-17 En drogfri miljö för barn och unga Riktlinjer, rutiner och åtgärder kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och överdrivet spelande för alla som arbetar med barn och ungdomar i grund-

Läs mer

En drogfri miljö för barn och unga

En drogfri miljö för barn och unga Reviderad 2018-07-12 En drogfri miljö för barn och unga Riktlinjer, rutiner och åtgärder kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och överdrivet spelande för alla som arbetar med barn och ungdomar i grund-

Läs mer

Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor

Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor Datum 2016-10-25 5 Antal sidor Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor Ursprungligen antagen av, datum och Revideringen avser Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

för skola/fritidsgård i Norsjö kommun

för skola/fritidsgård i Norsjö kommun Drogpolicy för skola/fritidsgård i Norsjö kommun Handbok för personal Information för föräldrar och elever Antaget av kommunstyrelsen 2012-02-27 Mål Alla som arbetar inom skola och fritidsgård i Norsjö

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy Alkohol- och drogpolicy för Tyresös kommunala grundskolor Dokumenttyp Policy Beslutande organ Barn- och utbildningsnämnden Förvaltningsdel Barn- och utbildningsförvaltningen Antagen 171122 Ansvar Verksamhetschef

Läs mer

Policy och handlingsplan mot droger

Policy och handlingsplan mot droger Policy och handlingsplan mot droger Ht 2016/Vt 2017 /Sundlerhälsan 2016-12-08 1 Innehållsförteckning Syfte och mål...2 Skolans regler...3 Tobak...3 Alkohol...3 Narkotika...3 Elevskåp...3 Förebyggande insatser...3

Läs mer

Handlingsplan. för drogfritt gymnasium. Handbok för personal och elever på Ystad Gymnasium. Information till vårdnadshavare och elever

Handlingsplan. för drogfritt gymnasium. Handbok för personal och elever på Ystad Gymnasium. Information till vårdnadshavare och elever Handlingsplan för drogfritt gymnasium Handbok för personal och elever på Ystad Gymnasium Information till vårdnadshavare och elever Upprättad av Gymnasienämnden 16-10-28 DROGFRITT GYMNASIUM Kultur o Utbildningsförvaltningen

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA

HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA DROGFRI GYMNASIESKOLA, GYMNASIESÄRSKOLA OCH VUXENUTBILDNING HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI GYMNASIESKOLA, GYMNASIESÄR- SKOLA OCH VUXENUTBILDNING Oscars verksamhetsområde

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Reviderad juni 2016 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns Gymnasium och vuxenutbildning ska

Läs mer

För Öckerö seglande gymnasieskola

För Öckerö seglande gymnasieskola Alkohol- och Drogpolicy För Öckerö seglande gymnasieskola 1 Skolans alkohol- och drogpolicy Vi vill inom Öckerö gymnasieskola erbjuda våra elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå

Läs mer

Handlingsplan ANDT Alkohol, Narkotika, Dopningsmedel och Tobak

Handlingsplan ANDT Alkohol, Narkotika, Dopningsmedel och Tobak Handlingsplan ANDT Alkohol, Narkotika, Dopningsmedel och Tobak Ånestadsskolan 2017/2018 Vision En skoltid fri från alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak (ANDT). Mål Motverka att skolungdomar använder

Läs mer

PM Drogpolicy Lapplands Gymnasium Jokkmokk

PM Drogpolicy Lapplands Gymnasium Jokkmokk PM 2018-08-06 Drogpolicy Lapplands Gymnasium Jokkmokk Lapplands Gymnasium vill erbjuda alla elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå bästa studieresultat och erbjuda en trygg, säker

Läs mer

Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden

Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden inklusive handlingsplaner Beslutad av kommunfullmäktige 2015-06-24, 50. Framtagen med stöd av länsgemensam mobilisering mot droger;

Läs mer

Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö

Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö 1 DEFINITION Med droger avses tobak (cigaretter och snu), alkohol, narkotikaklassade preparat samt medel som används vid sniffning. Det gäller även

Läs mer

Övergripande målsättningar/utgångspunkter för ANDT-arbetet

Övergripande målsättningar/utgångspunkter för ANDT-arbetet Övergripande mål I Höörs kommun ska alla barn och ungdomar ges förutsättningar till en god livskvalitet och hälsa i enlighet med kommunfullmäktiges mål om en god livsmiljö för alla och långsiktig hållbar

Läs mer

Handlingsplan. För drogfri skola och kommunalt driven fritidsverksamhet. Handbok för personal som arbetar med barn och ungdom i Ystads kommun.

Handlingsplan. För drogfri skola och kommunalt driven fritidsverksamhet. Handbok för personal som arbetar med barn och ungdom i Ystads kommun. Handlingsplan För drogfri skola och kommunalt driven fritidsverksamhet. Handbok för personal som arbetar med barn och ungdom i Ystads kommun. Information till vårdnadshavare och barn/elever. Upprättad

Läs mer

ANDT-policy. Rutiner (bil. 1) för elever vid Karlskronas kommunala skolor och. vid misstanke om eller upptäckt av missbruk hos elever

ANDT-policy. Rutiner (bil. 1) för elever vid Karlskronas kommunala skolor och. vid misstanke om eller upptäckt av missbruk hos elever ANDT-policy (alkohol, narkotika, doping, tobak) för elever vid Karlskronas kommunala skolor och Rutiner (bil. 1) vid misstanke om eller upptäckt av missbruk hos elever Fastställt av: Kunskapsnämnden Fastställt:

Läs mer

Policy för en rökfri skoltid på Anders Ljungstedts gymnasium 2016/2017

Policy för en rökfri skoltid på Anders Ljungstedts gymnasium 2016/2017 Policy för en rökfri skoltid på Anders Ljungstedts gymnasium 2016/2017 Skolans vision Att kunna erbjuda en rökfri skoltid för alla, såsom elever, personal och besökare på/ till Anders Ljungstedts Gymnasium.

Läs mer

Handlingsplan mot droger

Handlingsplan mot droger Handlingsplan mot droger Läsåret 2016/17 2016-08-26 0 Innehåll Per Brahegymnasiets handlingsplan mot droger... 1 Mål... 1 Lagstiftning... 1 Förebyggande åtgärder/information... 1 För eleverna:... 1 För

Läs mer

Handlingsplan och policy mot ANT; Alkohol, Narkotika och Tobak

Handlingsplan och policy mot ANT; Alkohol, Narkotika och Tobak Handlingsplan och policy mot ANT; Alkohol, Narkotika och Tobak Mål Skolans mål är att vi skall arbeta för att bli en drogfri skola. Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången skolgång har grundläggande

Läs mer

Senast uppdaterad: Drogpolicy

Senast uppdaterad: Drogpolicy Senast uppdaterad: 2019-01-21 Drogpolicy Innehåll DROGPOLICY... 1 Syfte... 1 Mål... 1 Regler... 2 Definition av droger... 2 Lagstiftning... 2 FÖREBYGGANDE INSATSER... 3 HANDLINGSPLAN... 4 1. Vid misstanke

Läs mer

Handlingsplan för förebyggande av droganvändning samt åtgärder vid Misstanke om Missbruk Misstanke om Påverkan samt Uppenbar Påverkan

Handlingsplan för förebyggande av droganvändning samt åtgärder vid Misstanke om Missbruk Misstanke om Påverkan samt Uppenbar Påverkan Handlingsplan för förebyggande av droganvändning samt åtgärder vid Misstanke om Missbruk Misstanke om Påverkan samt Uppenbar Påverkan Inledning Skolan är en arbetsplats där vuxnas attityder, värderingar

Läs mer

Drogpolicy och handlingsplan för LBS Jönköping

Drogpolicy och handlingsplan för LBS Jönköping Drogpolicy och handlingsplan för LBS Jönköping 2016-08-18 Innehåll Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Mål och genomförande... 5 Handlingsplaner... 6 1.Handlingsplan om en elev misstänks vara

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT DROGER MÅL: SYFTE:

HANDLINGSPLAN MOT DROGER MÅL: SYFTE: 1 Härnösands gymnasium HANDLINGSPLAN MOT DROGER Upprättad februari 2009 i samverkan mellan skola, polis och socialtjänst. Revideras vartannat år eller vid behov. Skolan ansvarar för att initiera revideringen.

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium Reviderad januari 2014 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns gymnasium ska vara drogfritt! 2 Vår skola ska erbjuda

Läs mer

Regler för kommunens drogförebyggande arbete

Regler för kommunens drogförebyggande arbete Regler för kommunens drogförebyggande arbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:751 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 22 november

Läs mer

Aniaragymnasiet ska må bra och ha så god självkänsla att de inte tycker sig behöva någon form av droger.

Aniaragymnasiet ska må bra och ha så god självkänsla att de inte tycker sig behöva någon form av droger. Alkohol/drogpolicy Drogmissbruk i skolan och på fritiden är en av de faktorer som kan vara avgörande för individens framgång. En bra start i livet är en fungerande skolgång och ett slutbetyg vid studenten.

Läs mer

ANDT-plan. Alkohol Narkotika Droger Tobak. Sollentuna

ANDT-plan. Alkohol Narkotika Droger Tobak. Sollentuna ANDT-plan Alkohol Narkotika Droger Tobak Sollentuna 2019-02-20 Inledning Under gymnasieåldern kommer många ungdomar i kontakt med tobak, alkohol och droger. Droger och alkohol orsakar inte bara skador

Läs mer

Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun Policy och handlingsplan

Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun Policy och handlingsplan Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun 2018-2022 Policy och handlingsplan * Alkohol Narkotika Dopning Tobak INNEHÅLL Policy...3 Inledning...3 Vision...3 Syfte...3 Åtaganden...3 Uppföljning

Läs mer

Policy mot tobak, alkohol och

Policy mot tobak, alkohol och Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden inklusive handlingsplaner Beslutad av KF 50/2015-06-24, Dnr 2015/493-620 Reviderad KF 5/ 2018-02-22 Framtagen med stöd av länsgemensam

Läs mer

Liljaskolans policy för en drogfri skoltid

Liljaskolans policy för en drogfri skoltid Vännäs gymnasium med vuxenutbildning 0935-14 500 Liljaskolans policy för en drogfri skoltid Vision På Liljaskolan råder en drogfri skolmiljö och vår vision är att alla elever och personal, under sin tid

Läs mer

Handlingsplanen stödjer sig på socialtjänstlagen 14 kap1 och skollagen kap 5.

Handlingsplanen stödjer sig på socialtjänstlagen 14 kap1 och skollagen kap 5. 2016-08-11 1 [8] HANDLINGSPLAN VID MISSTÄNKT ELLER BEKRÄFTAD ANVÄNDNING AV DROGER Fastställd av barn- och utbildningsförvaltningens respektive socialförvaltningens ledningsgrupper augusti 2016. Handlingsplanen

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Drogpolicy och handlingsplan för elever inom Jämtlands Gymnasieförbund Fastställd i direktionen 2014-05-23 Dnr 108-2012 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Definition...

Läs mer

Ekbackeskolan Osby. Handlingsplan för Tobak, Alkohol och Droger på Ekbackeskolan

Ekbackeskolan Osby. Handlingsplan för Tobak, Alkohol och Droger på Ekbackeskolan Ekbackeskolan Osby Handlingsplan för Tobak, Alkohol och Droger på Ekbackeskolan Upprättad april 2017 Våra mål Att våra elevers studietid är tobaksfri Att den totala alkoholkonsumtionen minskar Att elever

Läs mer

En drogfri skola för elever i gymnasiet i Malmö stad. Utbildningsförvaltningens policy mot alkohol, droger och tobak

En drogfri skola för elever i gymnasiet i Malmö stad. Utbildningsförvaltningens policy mot alkohol, droger och tobak En drogfri skola för elever i gymnasiet i Malmö stad Utbildningsförvaltningens policy mot alkohol, droger och tobak Människor med missbruksproblem möter vi överallt i vårt samhälle. Skolan är inget undantag.

Läs mer

FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM

FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM 1 FYRISSKOLAN Götgatan 17-21 UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM Skolgatan 53 ENHETSREKTOR: RUNAR KRANTZ 018-7279790 runar.krantz@uppsala.se 2 3 Skolmiljön ska vara fri

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Information till elever, föräldrar och personal Klippans gymnasieskolor, 264 80 Klippan. Telefon 0435 280 00vx www.klippan.se/gymnasieskolan Mot alkohol

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT DROGER

HANDLINGSPLAN MOT DROGER HANDLINGSPLAN MOT DROGER Finnvedens gymnasium skall vara en drogfri gymnasieskola, vilket gäller för alla: elever, personal och besökare! Reviderad 2016-08-18 Regler i Värnamo kommun I alla skolor och

Läs mer

Drogpolicy för Essunga kommuns skolor

Drogpolicy för Essunga kommuns skolor Drogpolicy för Essunga kommuns skolor Dokumenttyp Fastställd Reviderad Policy 2014-08-18, 46 2018-05-21, 13 av utbildningsnämnden Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig

Läs mer

ANDT-plan. Alkohol Narkotika Droger Tobak. Sollentuna

ANDT-plan. Alkohol Narkotika Droger Tobak. Sollentuna ANDT-plan Alkohol Narkotika Droger Tobak Sollentuna 2016-06-20 Inledning Under gymnasieåldern kommer många ungdomar i kontakt med tobak, alkohol och droger. Droger och alkohol orsakar inte bara skador

Läs mer

Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun

Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun 2019-2020 1 Innehållsförteckning Inledning...2 En nationell strategi för alkohol, narkotika, dopning och tobak 2016-2020...2 En plan för ANDT-arbetet

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy

Alkohol- och Drogpolicy Alkohol- och Drogpolicy för föreningar i Norsjö kommun Handbok för föreningsledare. Information för vårdnadshavare och medlemmar. Antaget av föreningen:. Styrelsens ordförande:. Datum: Syfte Syftet med

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY MED HANDLINGSPLAN ------- BRÄCKE KOMMUNS GRUNDSKOLOR 2008.09.01

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY MED HANDLINGSPLAN ------- BRÄCKE KOMMUNS GRUNDSKOLOR 2008.09.01 BRÄCKE KOMMUN ALKOHOL- OCH DROGPOLICY MED HANDLINGSPLAN ------- BRÄCKE KOMMUNS GRUNDSKOLOR 2008.09.01 Alkohol- och drogpolicyn antagen av Barn- och Ungdomsgruppen 2008.12.04 Antagen av Bräcke kommunfullmäktige

Läs mer

Handlingsplan mot droger

Handlingsplan mot droger Handlingsplan mot droger Läsåret 2014/15 1 Innehållsförteckning Mål..3 Lagstiftning 3 Förebyggande åtgärder/information...3 För eleverna För föräldrarna För personalen Tecken/symtom som kan tyda på missbruk

Läs mer

Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun

Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun 1 (9) Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun Fastställd av referensgruppen, våren 2012 2 (9) Vision Vår vision En tobaksfri framtid i Mörbylånga kommun innebär att ingen av kommande generationer

Läs mer

Handlingsplan för tobaksfri skola Sjöarpsskolan. Lära leva livet

Handlingsplan för tobaksfri skola Sjöarpsskolan. Lära leva livet Handlingsplan för tobaksfri skola Sjöarpsskolan Lära leva livet 1 INNEHÅLL 1. HANDLINGSPLAN FÖR TOBAKSFRI SKOLA - SJÖARPSSKOLAN... 3 1.1 INLEDNING... 3 1.2. ANSVARIG... 3 1.3 DEFINITION... 3 1.4 MÅL...

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR *) Tobakspolicy/handlingsplan finns i eget dokument Information till elever, föräldrar och personal Klippans gymnasieskolor, 264 80 Klippan. Telefon

Läs mer

EN SKOLA MOT ALKOHOL OCH DROGER

EN SKOLA MOT ALKOHOL OCH DROGER EN SKOLA MOT ALKOHOL OCH DROGER KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Information till elever, föräldrar och personal Klippans gymnasieskolor, 264 80 Klippan. Telefon 0435 280 00vx www.klippan.se/gymnasieskolan HANDLINGSPLAN

Läs mer

Drogpolicy. Syfte. Syftet med Bobergsgymnasiets drogpolicy är att:

Drogpolicy. Syfte. Syftet med Bobergsgymnasiets drogpolicy är att: Drogpolicy Bobergsgymnasiet vill erbjuda alla elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå bästa studieresultat och erbjuda en trygg, säker och drogfri arbetsmiljö. Skolan är en arbetsplats

Läs mer

Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: Version: 1.0

Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: Version: 1.0 STORFORS KOMMUN Dokumentnamn: Dokumenttyp: Dokumentansvarig: Drogpolitiskt program för Storfors kommun 2017-2020 Handlingsplan Folkhälsosamordnare Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 2017-05-15 Version:

Läs mer

Drogpolicy fo r SG/So dra Viken

Drogpolicy fo r SG/So dra Viken Drogpolicy fo r SG/So dra Viken INLEDNING På SG/Södra Viken accepterar vi inga droger. Vi vill att våra elever och studenter skall ha en drogfri studietid i en trygg och trivsam arbetsmiljö. Vi ska verka

Läs mer

Drogförebyggande arbete för Härnösands skolor

Drogförebyggande arbete för Härnösands skolor Drogförebyggande arbete för Härnösands skolor Dokumentansvarig Karin Erlander Arbetsgrupp Karin Erlander, PO Tidstrand, Mia Fälldin, Pia Sandström Datum Antaget av skolnämnden 2011-05-27 16 juni 2011 Innehåll

Läs mer

Drogpolicy för Svalöfs gymnasium

Drogpolicy för Svalöfs gymnasium Drogpolicy för Svalöfs gymnasium Svalöfs gymnasium vill erbjuda alla elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå bästa studieresultat och erbjuda en trygg, säker och drogfri arbetsmiljö.

Läs mer

Handlingsplan. För drogfri förskola, skola och kommunalt driven fritidsverksamhet.

Handlingsplan. För drogfri förskola, skola och kommunalt driven fritidsverksamhet. Handlingsplan För drogfri förskola, skola och kommunalt driven fritidsverksamhet. Handbok för personal som arbetar med barn och ungdom i Ystads kommun. Information till vårdnadshavare och barn/elever.

Läs mer

Handlingsplan mot ANDT. - alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak. För Eskilstuna kommunala gymnasieskola

Handlingsplan mot ANDT. - alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak. För Eskilstuna kommunala gymnasieskola Handlingsplan mot ANDT - alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak För Eskilstuna kommunala gymnasieskola 2017-2020 1 Mål för åren 2017-2020 Att Eskilstuna kommunala gymnasieskola ska vara fri från alkohol,

Läs mer

Handlingsplan för Västerskolan 4-9

Handlingsplan för Västerskolan 4-9 VÄSTERSKOLAN 4-9 Handlingsplan för Västerskolan 4-9 Handlingsplan vid förebyggande arbete samt åtgärder vid droganvändning Läsåret 2017/2018 Västerskolan Besöksadress Telefon (vx) Fax www.uddevalla.se

Läs mer

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen. Om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning.

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen. Om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning. Utbildningsförvaltningen En drogfri skola Om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning. www.goteborg.se/utbildning Till dig som är elev eller vårdnadshavare till elev

Läs mer

Drogpolitisk handlingsplan 2018

Drogpolitisk handlingsplan 2018 Drogpolitisk handlingsplan 2018 Inledning Fritids- och folkhälsoförvaltningen i Borås Stad samordnar arbetet med att ta fram en kommungemensam drogpolitisk handlingsplan. I planen specificeras insatser

Läs mer

Handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk

Handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk Handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk För Alléskolan, Nästegårdsskolan, Lagmansgymnasiet och fritidsgårdarna Gäller fr.o.m. 2016-08-01 Antagen av bildningschef 2016-08-01 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Tobak, alkohol- och drogpolicy för Torsby kommuns skolor

Tobak, alkohol- och drogpolicy för Torsby kommuns skolor Tobak, alkohol- och drogpolicy för Torsby kommuns skolor Antagen av barn och utbildningsnämnden 2008 03 17 22, reviderad av barn och utbildningsnämnden 2009 06 23 49 torsby.se 3 Målen Målen för Torsby

Läs mer

Det behövs tid för att vara ung

Det behövs tid för att vara ung Det behövs tid för att vara ung Till den Öppna Fritidsverksamheten ska de unga känna, att de kan komma bara för att vara och delta på det sätt de önskar. Varje ung människa bär på sina funderingar och

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015. Drogpolicy och handlingsplan för elever/ungdomar

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015. Drogpolicy och handlingsplan för elever/ungdomar Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015 Drogpolicy och handlingsplan för INLEDNING Denna drogpolicy och handlingsplan gäller samtliga grundskolor och fritidsgårdar i Östersunds kommun. Fristående

Läs mer

Rutin för förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger

Rutin för förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Nya rutinen börjar gälla för de elever som börjar HT19. Rutin för förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Gymnasieskolorna i Ronneby Kommun ska erbjuda

Läs mer

Internationella. Engelska Skolan

Internationella. Engelska Skolan Internationella Engelska Skolan Under de senaste åren har samhället ägnat mer resurser på tobaksanvändning och narkotikaanvändning bland unga i Stockholm. Av den narkotika som används är cannabis det dominerande

Läs mer

Ett socialt hållbart Vaxholm

Ett socialt hållbart Vaxholm 2014-10-02 Handläggare Dnr 144/2014.009 Madeleine Larsson Kommunledningskontoret Ett socialt hållbart Vaxholm - Vaxholms Stads övergripande strategi för Social hållbarhet 2014-2020 Vaxholms Stads övergripande

Läs mer

Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak

Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak 2016-2019 Antagen: Ansvarig: Kommunstyrelsen Folkhälsorådet/ Kommunstyrelsen 1 Inledning Mariestads kommun vill skapa förutsättningar

Läs mer

Aktivitetsplan för UmeBrå 2015 2016

Aktivitetsplan för UmeBrå 2015 2016 Aktivitetsplan för UmeBrå 2015 20 UmeBrå UmeBrå är Umeå kommuns lokala brotts- och drogförebyggande råd. Styrgruppen består av representanter från kommunen, polisen och landstinget som verkar för att följa

Läs mer

Vägledning för Elevhälsan

Vägledning för Elevhälsan Vägledning för Elevhälsan Med guide Ett elevärendes gång 1 Vägledning för Elevhälsan Följande skrift är en vägledning till Rektorer och Elevhälsoteam i elevhälsoarbetet. Skriften är en sammanfattning,

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Information till elever, föräldrar och personal Klippans gymnasieskolor, 264 80 Klippan. Telefon 0435 280 00vx www.klippan.se/gymnasieskolan Mot alkohol

Läs mer

Policy & handlingsplan mot tobak, alkohol & narkotika

Policy & handlingsplan mot tobak, alkohol & narkotika Policy & handlingsplan mot tobak, alkohol & narkotika Gymnasieskola November 2003 (Reviderad juni 2006) Inledning Skolan har ett ansvar att motverka tobaksbruk, alkohol- och narkotikamissbruk bland elever

Läs mer

Riktlinjer i drogfria ungdomsmiljöer

Riktlinjer i drogfria ungdomsmiljöer Riktlinjer i drogfria ungdomsmiljöer Bakgrund Utifrån skolsköterskas hälsosamtal, LUPP-rapport samt Välfärdsbokslut 2013 så synliggörs behovet av en aktiv mobilisering mot droger i Kungälvs kommun. En

Läs mer

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till föräldrar

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till föräldrar Barn och unga önskar en rökfri skolgård kort information till föräldrar A Ett övergripande syfte med broschyren är att den ska bidra till att uppnå de nationella delmålen (se broschyrens inre baksida)

Läs mer

Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument

Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument handlingsplan Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument Ansvar och genomförande KSF/Hållbart samhälle/folkhälsa Uppföljning

Läs mer

Policy och handlingsplan

Policy och handlingsplan EN DROG- OCH ALKOHOLFRI SKOLA Policy och handlingsplan läsåret 18/19 Policy Donnergymnasiet - en skola fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Elever och personal har rätt till en god arbetsmiljö

Läs mer

DE LA GARDIEGYMNASIET. handlingsplan för drogförebyggande och åtgärdande insatser. Antagen av Skolledning

DE LA GARDIEGYMNASIET. handlingsplan för drogförebyggande och åtgärdande insatser. Antagen av Skolledning DE LA GARDIEGYMNASIET handlingsplan för drogförebyggande och åtgärdande insatser Antagen av Skolledning 20180619 handlingsplan för drogförebyggande insatser och åtgärder på dlg De la Gardiegymnasiet arbetar

Läs mer

Riktlinjer i drogfria ungdomsmiljöer

Riktlinjer i drogfria ungdomsmiljöer Riktlinjer i drogfria ungdomsmiljöer Bakgrund Utifrån skolsköterskas hälsosamtal, LUPP-rapport samt Välfärdsbokslut 2013 så synliggörs behovet av en aktiv mobilisering mot droger i Kungälvs kommun. En

Läs mer

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till skolan

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till skolan Barn och unga önskar en rökfri skolgård kort information till skolan Ett övergripande syfte med broschyren är att den ska bidra till att uppnå de nationella delmålen (se broschyrens inre baksida) om ett

Läs mer

2014-09-26 1 (5) I detta dokument avses med drog alkohol och dopingmedel, narkotika samtnarkotikaklassade läkemedel.

2014-09-26 1 (5) I detta dokument avses med drog alkohol och dopingmedel, narkotika samtnarkotikaklassade läkemedel. 2014-09-26 1 (5) Drogpolicy för SG/Broby På Sunne Gymnasieskola/Broby accepterar vi inga droger. Vi vill att våra elever och studenter skall ha en drogfri studietid i en trygg och trivsam arbetsmiljö.

Läs mer

En tobaksfri generation

En tobaksfri generation En tobaksfri generation Anvisning mot tobak Grundskolan 2019 http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/andts/tobak/ http://www.kungalv.se/kommun-och-politik/planer-och-styrdokument/alla-styrdokument/

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER 2016-2017 EBERSTEINSKA GYMNASIET MÅL Ebersteinska gymnasiet är en drogfri skola där varken innehav eller påverkan av droger accepteras. Vi accepterar ingen användning

Läs mer

ANDT-strategi för Varbergs kommun

ANDT-strategi för Varbergs kommun ANDT-strategi för Varbergs kommun Dokumenttyp: Strategi Beslutad av: Kommunstyrelsen Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: ANDT-strategi Beslutsdatum: 2015-09-29, 188 Dokumentansvarig avdelning: Kommunkansliet

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK

HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK Rytmus musikergymnasium ska vara en drog- och alkoholfri skola. Ingen elev eller personal ska använda droger eller missbruka alkohol under sin tid på

Läs mer

Policy och handlingsplan för Tobak, alkohol och droger

Policy och handlingsplan för Tobak, alkohol och droger Policy och handlingsplan för Tobak, alkohol och droger Policy för tobak, alkohol och andra droger som gäller både för elever och personal på Norrevångskolan i Mörrum, Karlshamns kommun. Inledning Skolan

Läs mer

Allt missbruk kan behandlas.

Allt missbruk kan behandlas. 2014-08-01 1 (5) DROGPOLICY FÖR VOXNADALENS GYMNASIUM Vision Allt missbruk kan behandlas. Att motverka och förhindra missbruk och ohälsa är viktigt. När individen inte längre har förmågan att ta ansvar

Läs mer

Handlingsplan mot alkohol och droger i Söderområdet

Handlingsplan mot alkohol och droger i Söderområdet 1 Handlingsplan mot alkohol och droger i 2018-01-08 2 Handlingsplan mot alkohol och droger i Missbruk av alkohol och droger leder till ohälsa och nedsättning av en persons förmåga att utföra sitt arbete.

Läs mer

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen.

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen. Utbildningsförvaltningen En drogfri skola om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning www.goteborg.se/utbildning Gymnasieskola och gymnasiesärskola Elev och vårdnadshavare

Läs mer

DE LA GARDIEGYMNASIET. handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk. Antagen av Skolledning 20150901

DE LA GARDIEGYMNASIET. handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk. Antagen av Skolledning 20150901 DE LA GARDIEGYMNASIET handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk Antagen av Skolledning 20150901 handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk bland elever på dlg Kommunfullmäktige i Lidköping har beslutat

Läs mer

Drogpolicy - riktlinjer för hantering av beroendefrågor i grund- och gymnasieskolan inom Kunskapsstaden Helsingborg

Drogpolicy - riktlinjer för hantering av beroendefrågor i grund- och gymnasieskolan inom Kunskapsstaden Helsingborg 21 januari 2010 Dnr 166/2009 Drogpolicy - riktlinjer för hantering av beroendefrågor i grund- och gymnasieskolan inom Kunskapsstaden Helsingborg Bakgrund All personal i Helsingborgs skolor skall aktivt

Läs mer

Handlingsplan mot ANDT. - alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak. För Karlshamns kommuns kommunala skolor

Handlingsplan mot ANDT. - alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak. För Karlshamns kommuns kommunala skolor Handlingsplan mot ANDT - alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak För Karlshamns kommuns kommunala skolor 2019-2023 1 Mål Mål för åren 2017-2020 Att alla elever i Karlshamns kommuns skolor ska vara

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLITISKT PROGRAM FÖR YDRE KOMMUN 2012-2015

ALKOHOL- OCH DROGPOLITISKT PROGRAM FÖR YDRE KOMMUN 2012-2015 1 YDRE KOMMUN ALKOHOL- OCH DROGPOLITISKT PROGRAM FÖR YDRE KOMMUN 2012-2015 Antagen av Kf 70 2012-10-08 Dnr. KS 2012/ 0088 2 Innehållsförteckning 2 Bakgrund 3 Inledning 3 De nationella övergripande och

Läs mer