KONTROLLPLAN FÖR LIVSMEDEL ARVIKA KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KONTROLLPLAN FÖR LIVSMEDEL 2013-2015 ARVIKA KOMMUN"

Transkript

1 KONTROLLPLAN FÖR LIVSMEDEL ARVIKA KOMMUN Arvika kommun Arvika Besöksadress: Ö Esplanaden 5, Arvika Hemsida: Telefon: vx E-post: Org.nr:

2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Lagstiftning och vägledning...3 Definitioner och begrepp Inledning...8 Bakgrund...8 Omfattning...8 Planens struktur och innehåll Den offentliga kontrollens uppbyggnad Inledning Livsmedelskontrollens organisation Samarbete mellan myndigheter Livsmedelskontroll i primärproduktionen Kontrollmetoder Riskbaserad och behovsanpassad kontroll Olika typer av kontrollmetoder Rapporter Resurser Inledning Avgiftssystemets uppbyggnad Avgiftssystemets genomförande Förhållanden som påverkar intäkterna Ekonomiska resurser för kontrollen Personalresurser för kontrollen Livsmedelskontrollens mål och syfte Strategiska mål Målens syfte Specifika mål Krav på detaljerade mål Verksamhetsidé Verksamhetsmål Förhållningssätt vid uppfyllande av målen Verksamhetskriterier Gemenskapens krav Revision (21)

3 Lagstiftning och vägledning Lagstiftningen som reglerar den offentliga kontrollens uppbyggnad och mål utgörs dels av EG-förordningar, dels av nationell lagstiftning. Dessutom har Statens Livsmedelsverk gett ut ett antal vägledningar som tolkar EG-förordningarna. De mest aktuella bestämmelserna och vägledningarna är följande: Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) nr 852/2004 av den 29 april 2004 om livsmedelshygien Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) nr 854/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda bestämmelser för genomförandet av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd Kommissionens förordning (EG) nr 2073/2005 av den 15 november 2005 om mikrobiologiska kriterier för livsmedel Livsmedelslag (2006:804) Livsmedelsförordning (2006:813) Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel (LIVSFS:2005:21) Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelshygien (LIVSFS 2005:20) Förordning (2006:1166) om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel Livsmedelsverkets vägledning: Planering av offentlig kontroll Livsmedelsverkets vägledning: Revision av offentlig kontroll Livsmedelsverkets vägledning: Offentlig kontroll av livsmedel 3(21)

4 Livsmedelsverkets vägledning: Godkännande och registrering av livsmedelanläggningar Livsmedelsverkets vägledning: Hygien Livsmedelsverkets vägledning: Offentlig kontroll av mindre förskolor, fritidshem och särskilda boenden m m Livsmedelsverkets vägledning: Livsmedelsprovtagning i offentlig kontroll och mikrobiologisk bedömning av livsmedel Livsmedelsverkets vägledning: Riskklassificering av livsmedelsanläggningar och beräkning av kontrollavgifter Livsmedelsverkets vägledning: Sanktioner i livsmedelslagstiftningen Livsmedelsverkets vägledning: Dricksvatten Det finns många fler bestämmelser och vägledningar inom livsmedelsområdet vilka reglerar olika livsmedelsfrågor. Dessa berör dock inte kontrollens uppbyggnad och mål och är därmed inte relevanta i den kommunala planen för livsmedelskontroll. 4(21)

5 Definitioner och begrepp Definitioner Behörig myndighet: (artikel 2.4 i förordning (EG) nr 882/2004). Den centrala myndigheten i en medlemsstat som har behörighet att genomföra offentlig kontroll eller varje annan myndighet som tilldelats sådan behörighet. Dokumentkontroll: (artikel 2.17 i förordning (EG) nr 882/2004). Undersökning av handelsdokument och i tillämpliga fall även de med sändningen åtföljande dokument som krävs enligt foder- och livsmedelslagstiftningen. Fysisk kontroll: (artikel 2.19 i förordning (EG) nr 882/2004). Undersökning av foder eller livsmedel, eventuellt även kontroll av transportmedlet, förpackningen, märkningen och temperaturen samt provtagning för analys och laboratorietest och varje annan kontroll som krävs för att kontrollera att livsmedelslagstiftningen efterlevs. Identitetskontroll: (artikel 2.18 i förordning (EG) nr 882/2004). Okulärbesiktning för att kontrollera att de intyg eller andra dokument som åtföljer sändningen överensstämmer med sändningens märkning och innehåll. Inspektion: (artikel 2.7 i förordning (EG) nr 882/2004). Undersökning av varje aspekt av livsmedel för att kontrollera efterlevnaden av de rättsliga kraven i livsmedelslagstiftningen. Kontroll: (artikel 2.2 i förordning (EG) nr 882/2004). Kontroll av om specificerade krav har uppfyllts, genom undersökning och bedömning av sakligt underlag. Kontrollplan: (artikel 2.20 i förordning (EG) nr 882/2004). En av den behöriga myndigheten upprättad beskrivning med allmän information om hur dess offentliga kontrollsystem är uppbyggt och organiserat. Livsmedel: (artikel 2 i förordning (EG) 178/2002). Alla ämnen eller produkter oberoende av om de är bearbetade, delvis bearbetade eller obearbetade, som är avsedda att eller rimligen kan förväntas att förtäras av människor. Inbegriper drycker, tuggummi och alla ämnen, inklusive vatten, som avsiktligt tillförts livsmedlet. Även dricksvatten räknas som livsmedel. Följande varor är undantagna från begreppet livsmedel: foder, levande djur (undantag ostron), växter före skörd, läkemedel, kosmetika, narkotika, främmande ämnen och restsubstanser Livsmedelsföretag: (artikel 3.2 i förordning (EG) nr 178/2002). Varje privat eller offentligt företag som med eller utan vinstsyfte bedriver någon av de verksamheter som hänger samman med alla stadier i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan av livsmedel. 5(21)

6 Livsmedelsföretagare: (artikel 3.3 i förordning (EG) nr 178/2002). De fysiska eller juridiska personer som ansvarar för att kraven i livsmedelslagstiftningen uppfylls i de livsmedelsföretag de bedriver. Offentlig kontroll: (artikel 2.1 i förordning (EG) nr 882/2004). Varje form av kontroll som utförs av den behöriga myndigheten i syfte att kontrollera efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen. Primärprodukter: (artikel 2.1 b i förordning (EG) nr 852/2004). Produkter från primärproduktion, däribland produkter från jorden, från boskapsuppfödning, från jakt och fiske. Primärproduktion: (artikel 3.17 i förordning (EG) nr 178/2002). Produktion, uppfödning eller odling av primärprodukter inklusive skörd, mjölkning, och produktion av livsmedelsproducerande djur före slakt. Jakt, fiske och insamling av vilda produkter omfattas också. Provtagning för analys: (artikel 2.11 i förordning (EG) nr 882/2004). Insamling av prover från livsmedel eller något annat ämne (inbegripet från miljön) som är relevant för produktion, bearbetning och distribution av livsmedel för att genom analys kontrollera efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen. Revision: (artikel 2.6 i förordning (EG) nr 882/2004). En systematisk och oberoende undersökning för att avgöra om verksamheter och resultat från dessa överensstämmer med planerade åtgärder och om åtgärderna har genomförts på ett effektivt sätt och är lämpliga för att nå målen. Kommentar: Revision kan användas antingen vid kontroll av myndigheter enligt artikel 4.6 i förordning (EG) nr 882/2004 eller som kontrollmetod vid kontroll av livsmedelsföretagare enligt artikel 10 i denna förordning. Slutkonsument: (artikel 3.18 i förordning (EG) nr 178/2002). Den slutliga konsumenten av ett livsmedel som inte kommer att använda livsmedlet som en del i ett livsmedelsföretags verksamhet. Kommentar: Konsument används vanligen som benämning i ställer för slutkonsument. Säkra livsmedel: (artikel 14 i förordning (EG) nr 178/2002). Livsmedel ska anses som icke säkra om de anses vara a) skadliga för hälsan (omedelbara, kortsiktiga, långsiktiga effekter på hälsan) och/eller b) otjänliga som människoföda (genom förorening, förruttnelse, försämring eller nedbrytning). 6(21)

7 Begrepp Intressenter: Livsmedelsföretagare som kan bli föremål för offentlig kontroll. Redlighet: Ärlighet, rätt och riktigt. Tillsyn: De tidigare använda begreppen tillsyn och tillsynsmyndighet används inte i de nya EG-förordningarna. Där används begreppen kontroll och kontrollmyndighet. Kontroll definieras ovan. I begreppet tillsyn ingår dels de granskande åtgärder som genomförs med stöd av lag (kontroll) och myndighetens möjligheter att besluta om någon form av ingripande, dels andra verksamheter, såsom rådgivning, information och att underlätta för den enskilde att fullgöra sina skyldigheter (livsmedelslagen). Motsvarande skyldigheter gäller även enligt förvaltningslagens princip om serviceskyldighet med mera. 7(21)

8 1. Inledning Bakgrund Detta är den tredje kontrollplanen enligt gemensamhetslagstiftningen för livsmedelskontrollen i Arvika kommun och den ska ersätta den för perioden Omfattning Planen omfattar kontroll av livsmedel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen. Förordningen beskriver ett kontrollsystem som möjliggör kontroll genom hela livsmedelskedjan. Den lokala kontrollplanen begränsas dock till kontrollsystemet för livsmedelsföretag. Planen ger en beskrivning av hur den offentliga kontrollen är organiserad i Arvika kommun, hur kontrollen genomförs, vilka strategiska inriktningar som finns för kontrollarbetet och vilka resurser som står till buds. De strategiska inriktningarna grundas på de krav som ställs på kontrollmyndigheten med hänsyn till gemensamhetslagstiftningen och den nationella lagstiftningen, på klarlagda risker i samband med de olika livsmedelsverksamheterna och på tidigare erfarenheter, information och resultat. Planeringen är gjord utifrån de befintliga resurserna inom miljöstaben. Planen gäller i sin grund för tre år, från 1 januari 2013 till och med den 31 december 2015, och i detalj för år Planens struktur och innehåll Planen innehåller de delar som föreslagits i Livsmedelsverkets vägledning om offentlig kontroll av livsmedel, en vägledning som är baserad på Europaparlamentets och rådets förordning (EG) 882/2004. Den behandlar den offentliga livsmedelskontrollens organisation, samarbete, mål och de lokala resurserna. Den omfattar också de krav som ställs på kontrollmyndigheten i den nationella och gemensamma lagstiftningen. Strukturen på planen liknar i sin grund de hittills framtagna nationella planer för livsmedelskontroll som Statens livsmedelsverk tagit fram. 8(21)

9 2. Den offentliga kontrollens uppbyggnad 2.1 Inledning Den offentliga kontrollen i Sverige är inte uppbyggd på samma sätt som i de flesta andra länder inom gemenskapen. I vårt land är det kommunala självstyret en tradition i den byråkratiska strukturen medan det i de flesta andra länder finns en större möjlighet för de centrala myndigheterna att direkt, istället för indirekt, styra och leda kontrollarbetet. För ytterligare information hänvisas till den nationella planen för livsmedelskontroll. I detta kapitel redovisas behöriga myndigheter och deras samarbete samt hur detta påverkar Arvika kommun. 2.2 Livsmedelskontrollens organisation Den centrala kontrollmyndigheten i Sverige är statens livsmedelsverk. Regional kontrollmyndighet är länsstyrelsen och på kommunal nivå ska finnas en nämnd som bevakar frågor inom miljö- och hälsoskyddsområdet där livsmedelskontrollen ingår. Förutom att Livsmedelsverket ska ha den nationella bevakningen i livsmedelsfrågor åvilar det också verket att ha kontroll över vissa anläggningar. Det gäller då framförallt de större livsmedelsindustrierna och särskilt då de veterinära anläggningarna (mejerier, slakterier, styckningsanläggningar med flera.) Någon sådan verksamhet finns för närvarande inte i Arvika kommun. Länsstyrelsen har genom länsveterinären ansvaret för kontroll inom primärproduktionen. När det gäller anläggningar i övrigt har Livsmedelsverket i vissa fall gett länsveterinären uppdrag att utföra kontroll på större livsmedelsverksamheter som annars skulle kontrolleras av tjänstemän från livsmedelsverket. Länsstyrelsen har en samordnande funktion inom länet samtidigt som den också är överprövande myndighet i överklagade livsmedelsärenden. I livsmedelskedjan från jord till bord ingår också djurskydd. Sedan den 1 januari 2009 har länsstyrelserna också ansvaret för kontroll av djurskyddet. Enligt 2 st 11 Livsmedelslagen ska den nämnd som inom en kommun fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet vara behörig kontrollmyndighet på lokal nivå inom livsmedelsområdet. I Arvika kommun har Myndighetsnämnden detta ansvar. 9(21)

10 2.3 Samarbete mellan myndigheter Den nationella planen för kontroll av livsmedel från jord till bord omfattar flera olika kontrollområden och kontrollmyndigheter. För alla parter är därför en samverkan mellan olika centrala myndigheter av stor betydelse för att få kontrollen att ske smidigt och kostnadseffektivt. Detta är också ett krav i gemenskapens livsmedelslagstiftning. Samarbete ska enligt denna genomsyra hela den offentliga kontrollen och måste därför också omsättas i praktiken på alla nivåer. Samarbete med Statens Livsmedelsverk Eftersom Livsmedelsverket inte har kontrollansvaret på någon anläggning inom Arvika kommun sker inget samarbete avseende direkt kontroll vid någon specifik verksamhet. De möjligheter som finns för samarbete är framförallt genom de nationella projekt inom olika branscher som Livsmedelsverket genomför. Livsmedelsverkets avdelning Kommunstöd har utsett ett antal kontaktpersoner för de olika länen. För Värmlands del är det två personer som utgör denna kontakt mellan den centrala myndigheten och den regionala. Indirekt blir detta också en länk till kommunerna eftersom de någon gång varje år brukar medverka vid livsmedelsträffarna på länsstyrelsen. Miljöstaben medverkar i mån av resurser i det riksprojekt som varje år anordnas av livsmedelsverket och som för de lokala kontrollmyndigheternas del brukar omfatta provtagning inom vissa tillsynsområden och finansiering av analyskostnaderna. Samarbete med länsstyrelsen I Värmlands län finns sedan många år ett strukturerat och gott samarbete mellan kommunerna och länsveterinärfunktionen på länsstyrelsen. Minst två gånger per år sker gemensamma möten på länsstyrelsen då olika livsmedelsfrågor diskuteras och där planering av för länet gemensamma projekt (PIK-projekt) sker. Vid dessa möten medverkar ibland också någon av de två kontaktpersoner som Livsmedelsverket utsett för Värmlands län. Arvika kommun ingår i samarbetet Miljösamverkan Värmland. Dess syfte är att främja sambarbete och utnyttja kompetens bland kommunerna i Värmland inom Miljöbalkens tillsynsområde. Det finns dock även önskemål och vissa planer att livsmedelsfrågor ska ingå i detta samarbete. Miljösamverkan Värmland finansieras av Region Värmland, Länsstyrelsen samt av Värmlands kommuner. Samarbete på lokal nivå Inte minst på lokal nivå är det betydelsefullt med samverkan av olika slag. Det är av vikt att samverkan sker i så stor utsträckning som det är möjligt mellan olika instanser inom den egna kommunorganisationen. Det kan exempelvis gälla ärenden hos alkoholmyndigheten, räddningstjänsten eller vid prövning av bygglov eller bygganmälan. 10(21)

11 Samverkan på den lokala nivån sker oftast som en självklar del i det dagliga arbetet. En utvecklad samverkan kan bidra till en hög skyddsnivå för människors hälsa och konsumenternas intressen samtidigt som den kan innebära en förenkling för intressenten som är föremål för kontrollen. 2.4 Livsmedelskontroll i primärproduktionen Efter att gemenskapens livsmedelslagstiftning infördes i medlemsländerna år 2006 genomfördes även i Sverige en viss omstrukturering inom kontrollens uppbyggnad. Då fick länsstyrelserna uppdraget att ansvara för den offentliga kontrollen av primärproduktion och dess produkter. 2.5 Administrativa förändringar för företagen Livsmedelsverket har, liksom flera andra centrala myndigheter, fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag på hur företagens administrativa kostnader ska kunna minskas, målet var en minskning med minst 25 % innan 2010 års utgång. Med detta som utgångspunkt har flera förändringar skett. Något som på den lokala nivån påverkar livsmedelskontrollen mycket är att ett livsmedelsföretag inom detaljhandeln inte längre behöver söka godkännande innan det startar en verksamhet utan endast behöver lämna in en anmälan om registrering. Det medför att förhandsgranskning på nya livsmedelslokaler och livsmedelsverksamheter inte längre får förekomma vilket i sin tur innebär att dialog inte sker mellan livsmedelsföretagaren och kontrollmyndigheten innan en anläggning inreds och öppnas samt att endast allmän information får lämnas av kontrollmyndigheten. I övrigt ska kontrollmyndigheten hänvisa till olika branschorganisationer. Ungefär samtidigt har Plan- och bygglagstiftningen ändrats i motsatt riktning där man istället säger att besiktningar ska ske under byggtiden och genom det främjar en dialog innan en lokal färdigställs. För den enskilde företagaren kan detta lätt bli förvirrande. 3. Kontrollmetoder 3.1 Riskbaserad och behovsanpassad kontroll Offentlig livsmedelskontroll ska vara riskbaserad, utföras regelbundet och kontrollfrekvensen ska stå i proportion till riskerna i aktuell verksamhet. Hänsyn ska också tas till resultaten av livsmedelsföretagarens egenkontroll. Detta är krav enligt Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) 882/2004 och finns närmare förklarat i livsmedelsverkets vägledning om offentlig kontroll vilken är baserad på den nämnda EG-förordningen. 11(21)

12 3.2 Olika typer av kontrollmetoder EG-förordningen föreskriver att uppgifter i samband med offentlig kontroll i allmänhet ska utföras med användning av lämpliga metoder såsom till exempel: Kartläggning och övervakning Revision och inspektion Provtagning och analys Vidare ska offentlig kontroll genomföras utan förvarning, utom vid revision och liknande fall. Myndigheten ska genom ett register som regelbundet uppdateras ha övervakning och kartläggning av livsmedelsföretagen i kommunen. Revision innebär i samband med livsmedelskontroll att kontrollmyndigheten undersöker att företagen har en egenkontroll och att denna genomförs på ett metodiskt och meningsfullt sätt. Som kontrollpersonal ställer man sig frågorna: - Finns rutiner? Har livsmedelsföretagaren planerade åtgärder för att uppfylla kraven? - Följs rutinerna? Är de effektiva? - Är rutinerna ändamålsenliga? Uppfylls lagstiftningen? Vid inspektioner kontrolleras en eller flera aspekter i livsmedelskedjan för att undersöka efterlevnaden av kraven i livsmedelslagstiftningen. Det kan gälla dokumentkontroll, fysisk kontroll eller identitetskontroll. Mer detaljerat uttryckt innebär det kontroll av: - anläggningar inklusive omgivning, kontor, utrustning, maskiner, transporter, - foder och livsmedel samt av - råvaror, ingredienser, halvfabrikat, processhjälpmedel, tillsatser - material och föremål avsedda att komma i kontakt med livsmedel - rengöringsmedel, bekämpningsmedel - kontroll av märkning och presentation - avläsning av företagets mätinstrument - egna mätningar - provtagning För att erhålla en tillfredsställande livsmedelskontroll av alla delar av livsmedelskedjan bör de olika kontrollmetoderna tillämpas på varje objekt, det är dock inte alls nödvändigt att utföra dem vid samma tillfälle. 3.3 Rapporter Den behöriga myndigheten ska upprätta rapporter om den offentliga tillsynen som den har utfört. 12(21)

13 Rapporten ska innehålla uppgifter om: Kontrollens syfte Kontrollmetoder som tillämpats Resultat från kontrollen Eventuella åtgärder som företagaren ska vidta Detta sker fortlöpande i miljöstabens datahanteringssystem, Ecos. Alla kontakter med livsmedelsföretagen skrivs in fortlöpande. Åtminstone vid bristande efterlevnad ska den behöriga myndigheten lämna en kopia av denna rapport till den berörda företagaren. Miljöstaben utfärdar som regel alltid rapporter i samband med revisioner eller inspektioner av livsmedelsverksamheterna. 4. Resurser 4.1 Inledning Enligt artikel 27 punkt 1, förordning (EG) 882/2004 får medlemsländerna ta ut avgifter eller pålagor för att täcka kostnaderna för offentlig kontroll. Detta är också den metod till finansiering av kontrollen som Sverige har valt. Man bör i detta sammanhang notera att det handlar om kontroll. När det gäller rådgivning och information, som inbegrips i det vidare begreppet tillsyn och som finns krav på enligt bland annat förvaltningslagen, föreligger ingen laglig möjlighet att ta ut avgifter. Detta innebär att livsmedelstillsynen inte kan bli självfinansierande och att den delen av verksamheten som handlar om information måste finansieras via skatter. 4.2 Avgiftssystemets uppbyggnad Den lagstiftning som reglerar avgiftssystemet på nationell nivå är förordning (2006:1166) om avgift för offentlig kontroll av livsmedel. Denna förordning gäller avgifter som ska betalas för statliga myndigheters och kommunernas kostnader för offentlig kontroll, prövning och registrering enligt livsmedelslagstiftningen. I denna föreskrivs att en kontrollmyndighets kostnader för offentlig kontroll enligt 11 livsmedelslagen, ska täckas av en årlig avgift. Avgiften ska betalas av livsmedelsföretagare vars verksamhet är föremål för kontroll. Avgiften ska betalas efter särskilt beslut av kontrollmyndigheten och om denna myndighet är en kommun ska avgiften fastställas av den kommunala nämnd som utför kontrollen. Grunden för beslutet ska vara en taxa fastställd av kommunfullmäktige. En sådan taxa fastställdes av kommunfullmäktige i Arvika kommun den 14 december 2009 under 288 och ändrades den 28 mars 2011 under 42. Artikel 27 punkterna 4 och 5 i Förordning (EG) 882/2004 föreskriver följande: 13(21)

14 - avgifterna får inte vara högre än de behöriga myndigheternas kostnader för kontrollen - avgiften får fastställas som schablonbelopp - avgiften ska vara riskbaserad - storleken på företagets produktion ska påverka besluten om avgifter - undantag från avgiften ska kunna göras för verksamheter som har traditionell produktion, bearbetning eller distribution - hänsyn ska tas till företag som är lokaliserade till regioner med särskilda geografiska begränsningar 4.3 Avgiftssystemets genomförande För att underlätta för kommunerna i framtagandet av taxa och beslut om avgifter för livsmedelskontroll har Livsmedelsverket utarbetat en vägledning Riskklassificering av anläggningar och beräkning av kontrolltider. Avsikten är också att vägledningen ska ge likartade avgifter för livsmedelskontroll i alla kommuner i Sverige. Den första vägledningen i detta avseende kom Vägledningen tar hänsyn till de krav som finns i EG-förordningen 882/2004 och som är redovisade under 4.2. Vidare är vägledningen uppbyggd på så sätt att livsmedelsföretagaren själv i viss mån ska kunna påverka storleken på den årliga avgiften. Den som har en väl fungerande egenkontroll och som vid myndighetens kontroll högst har ett fåtal, icke allvarliga anmärkningar, kan placeras i lägsta avgiftsgrupp. Den taxa som nu gäller i Arvika kommun omfattar dels formella bestämmelser om handläggningen och i vilka fall avgift ska tas ut, dels beslut om en timtaxa vilken fastställdes till 806 kronor. Den formella delen grundar sig på livsmedelsverkets vägledning och det förslag till taxa som lämnades av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Kommunfullmäktige i Arvika har sedan beslutat att timavgiften ska indexregleras och den uppgår år 2012 till 822 kronor. I samband med registrering av en livsmedelsanläggning lämnar företagaren de uppgifter som behövs för riskklassificering av verksamheten. Dessa ligger sedan till grund för det beslut om inplacering som tas i varje enskilt fall. Besluten sker genom delegationsbeslut av handläggare. 4.4 Förhållanden som påverkar intäkterna Livsmedelsanläggningar ska enligt lagstiftningen endera godkännas eller registreras. Sedan den 1 december 2009 är det endast så kallade animaliska anläggningar (exempelvis mejerier, slakterier och charkanläggningar) som ska godkännas. För alla andra livsmedelsverksamheter gäller att de ska registreras hos kontrollmyndigheten. Vid beslut om registrering av nya anläggningar är avgiften för handläggningen kostnaden för en timmas arbete. 14(21)

15 En livsmedelsanläggning ska, från och med det år den registreras, betala en årlig avgift för livsmedelskontroll. Avgiften erläggs av den livsmedelsföretagare som var registrerad som ägare den 1 januari. Eftersom livsmedelsföretagaren genom att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav kan få en lägre årsavgift, är det troligt att intäkterna från den årliga kontrollavgiften kommer att minska för varje år. Syftet är att varje enskild livsmedelsföretagare åtminstone inom en treårsperiod ska kunna få minst en inspektion och därmed valuta för de pengar som betalats för den årliga kontrollen. Om så inte sker ska avgiften sänkas. Livsmedelsverkets vägledning när det gäller kontrollavgifter ändrades från och med den 1 januari Då trädde en ny i kraft vilken fick stor betydelse för kommunernas tillsynsavgifter. Genom att det enligt vägledningen skulle debiteras färre antal kontrolltimmar för i stort sett alla objekt minskade i vissa kommuner intäkterna för kontrollen med upp emot 50 %. Även Arvika kommun har påverkats av detta genom att kontrollavgifterna blivit lägre. 4.5 Ekonomiska resurser för kontrollen Tidigare år har de sammanlagda intäkterna för den årliga kontrollen varit cirka kronor, för år 2013 kommer den att bli knappt kronor. Detta beror på den radikala minskning av antalet tilldelade kontrolltimmar som den nya vägledningen från Livsmedelsverket medförde. Intäkter i övrigt är avgifter för registrering av anläggningar och för uppföljande kontroller. Uppföljande kontroller ska alltid debiteras företagaren oavsett om den årliga avgiften för den enskilda verksamheten förbrukats eller inte. Ekonomiskt sett kan det därför betyda att vissa företag får högre avgifter och kontrollmyndigheten mer inkomster. Dessa har för den extra kontrollen under senaste året uppgått till knappt kronor vilket inte kompenserar de minskade intäkterna för den årliga kontrollen. 4.6 Personalresurser för kontrollen Antalet inspektörer på miljöstaben kommer år 2013 att vara 7,0 årsarbetare. Av det totala antalet avsätts 2,0 årsarbetare för livsmedelskontroll under Totalt finns i Arvika kommun cirka 250 livsmedelsanläggningar vilket innebär att det per årsarbetskraft är 125 tillsynsobjekt. De olika arbetsmoment som ingår i livsmedelstillsynen framgår av nedanstående tabell. Den visar det antal arbetstimmar som beräknas åtgå för kontrollen under år (21)

16 Tabell 1. AKTIVITET ANTAL TIMMAR Årliga kontroller ca 250 objekt (200x8 h) Uppföljande kontroller (inspektioner, provtagningar) (75x2,5 h) 187 Registrering av nya anläggningar (30x1 h) 30 Registrering av anmälan i samband med ägarbyte (10x1 h) 10 Registrering av anläggningar som enligt den förra livsmedelslagstiftningen inte omfattades av offentlig livsmedelskontroll 10 st (10x2 h) 20 Riskklassificering, nya eller ändrade verksamheter (50x2) 100 Riskklassificering enligt erfarenhetsmodulen, alla verksamheter (250x1) 250 Framställning av fakturaunderlag för årlig 24 och för extra kontrollavgift 1) Kontroll av festivaler, marknader och liknande tillställningar 65 Rådgivning och information 300 Yttranden exempelvis till polismyndigheten, alkoholmyndigheten 56 Sammanträden och planering avseende 150 livsmedelsfrågor. Registerhållning mm. Kompetensutveckling av kontrollpersonal 360 Matförgiftningar och klagomål 100 Förelägganden och förbud + första insp+ 430 uppföljande inspektioner på föreläggande [(30+10)x10h+30 h övrigt] SUMMA TIMMAR ) Endast livsmedelskontrollpersonalens tid. Övrig administration i samband med fakturering är inte medräknad. 16(21)

17 5. Livsmedelskontrollens mål och syfte 5.1 Strategiska mål De strategiska målen är gemensamma för livsmedelskontrollen i Sverige. De är av visionär karaktär och därför inte mätbara. Mål: Konsumenterna ska ha säkra livsmedel, förtroende för kontrollverksamheten och en god grund för valet av produkt. Intressenterna ska ha tilltro till kontrollen och uppleva den som meningsfull. Kontrollverksamheten ska vara riskbaserad, rättssäker, effektiv och ändamålsenlig. Myndigheterna ska ha optimal samverkan och förtroende för varandras arbete inom respektive kompetensområde. 5.2 Målens syfte Konsumenterna får säkra livsmedel och blir inte lurade. De känner trygghet i att livsmedlet är producerat på ett för dem acceptabelt sätt och de upplever att informationen om livsmedlen är tillräcklig och enkel att förstå. Intressenterna får en likvärdig, rättssäker, effektiv och ändamålsenlig kontroll med helhetssyn. Detta bidrar till att stärka förtroendet för deras produkter. Kontrollmyndigheten tar ett ansvar för kontroll i hela livsmedelskedjan, utnyttjar kompetenser och resurser på ett optimalt sätt samt är effektiv och professionell. Den offentliga kontrollen och kontrollmyndigheterna uppfattas av konsumenter, media och företag som trovärdig. 5.3 Specifika mål Målet för den offentliga kontrollen av livsmedel i Sverige är att: Livsmedelskontrollen är riskbaserad, ändamålsenlig, effektiv och professionell, Livsmedelsföretagen är kompetenta och tar ansvar för att maten är säker och rätt märkt, Den offentliga kontrollen och kontrollmyndigheterna uppfattas av konsumenterna, media och företag som trovärdig. 5.4 Krav på detaljerade mål Enligt livsmedelsverkets vägledning om offentlig kontroll bör upprättandet av en kontrollplan grundas på klarlagda risker i samband med livsmedelsverksamheten enligt modell för riskklassificering, på erfarenheter, information och 17(21)

18 tidigare resultat av livsmedelsföretagarens efterlevnad av livsmedelslagstiftningen samt på befintliga resurser för livsmedelskontroll inom verksamheten. Planens detaljnivå bör: - ange vilka revisioner, inspektioner och kontrollområden som är planerade, - ange antal prover som är planerade att analyseras, - ge varje livsmedelsföretagare möjlighet att konstatera på vilken nivå den offentliga kontrollen lagts avseende frekvens och omfattning i den grupp av verksamheter som företaget ingår. EG-förordningen 882/2004 anger att allmänheten ska ha tillgång till den behöriga myndighetens kontrollverksamhet och dess effektivitet. 5.5 Verksamhetsidé När det gäller livsmedelstillsyn har miljöstaben i Arvika kommun i uppgift att fullgöra det som åläggs kommunen enligt EG-lagstiftningen och den nationella lagstiftningen inom området. Detta innebär att de strategiska och specifika målen enligt 5.1 och 5.3 även ska omsättas i Arvika kommun. Ytterst är det en fråga om att skydda människors hälsa och att främja redligheten i handeln med livsmedel. 5.6 Verksamhetsmål Detaljplanering för livsmedelskontroll: Miljöstaben har sedan många år tillbaka en årlig detaljplan som innefattar samtliga registrerade livsmedelsanläggningar i kommunen och som visar den planering av antalet revisioner, inspektioner och prover som avses för varje anläggning det aktuella året. Rutinkontroller på livsmedelsanläggningar: Utgångspunkten bör vara att samtliga livsmedelsanläggningar som betalar en årlig avgift för livsmedelskontroll ska få kontroller utförda av miljöstaben, kontroller som motsvarar den årliga avgiften. De anläggningar som betalar de högsta avgifterna bör kontrolleras först. Revisioner föranmäls men inspektioner sker som regel utan förvarning. Provtagning för analys: Prover bör tas hos livsmedelsföretag med egen beredning, bearbetning eller behandling av livsmedel för att verifiera verksamhetens egenkontroll. Minst 60 prover bör uttas för analys under år 2013, av dessa bör 40 vara livsmedelsprov och 20 vattenprov. Samtliga vatten- och livsmedelsprover som uttas i den offentliga kontrollen skickas för undersökning till laboratoriet ALcontrol i Karlstad. Övrigt: verksamhetsmål för livsmedelskontrollen i Arvika kommun i övrigt kan utläsas av tabell 1 i kapitlet (21)

19 5.7 Förhållningssätt vid uppfyllande av målen De ledord som ska utmärka all verksamhet inom Arvika kommun genomförs som ett förhållningssätt vid arbetet med att uppfylla målen. Ledorden är medborgarfokus, stolthet, resultatinriktning, öppenhet och förnyelse. Nedan anges hur implementeringen av dessa ledord kan ske vid arbete med livsmedelstillsyn. Medborgarfokus åstadkoms genom att verksamheten inriktas på att konsumenterna får säkra livsmedel och blir inte lurade. Att de känner trygghet i att livsmedlet är producerat på ett för dem acceptabelt sätt och de upplever att informationen om livsmedlen är tillräcklig och enkel att förstå. Alla klagomål på livsmedelsverksamheter som inkommer till miljöstaben följs upp genom kontroller. Ledordet uppnås också genom att intressenterna får en likvärdig, rättssäker, effektiv och ändamålsenlig kontroll med helhetssyn. Stolthet vinnläggs genom en god kompetensutveckling hos personal som utför offentlig kontroll samt medelst erforderliga resurser så att ett tillfredsställande arbete kan utföras. Resultatinriktning åstadkoms när alla medarbetare har en förståelse för samtliga mål och för syftet med dessa mål. Målen bör därför tas fram gemensamt med kontrollpersonalen. Gemensamma möten med all kontrollpersonal inom livsmedelområdet sker därför varje månad. Öppenhet är ett krav enligt lagstiftningen och präglar därmed livsmedelskontrollen starkt. Regler om detta finns, när det gäller allmänhetens insyn, både i artikel 7 i Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) 882/2004 samt i 2 kap 1 Tryckfrihetsförordningen. Avseende parts rätt att ta del av handlingar finns krav i 16 förvaltningslagen. Förnyelse en strävan till förnyelse utvecklas liksom stolthet med hjälp av kompetensutveckling, vilket också är infört i verksamhetsplaneringen, samt genom en god resurstilldelning och en positiv inställning till arbetet. 19(21)

20 6. Verksamhetskriterier 6.1 Gemenskapens krav I de skäl som anges till Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen finns under (11) att läsa: De myndigheter som är behöriga att utföra offentlig kontroll bör uppfylla ett antal verksamhetskriterier som garanterar deras opartiskhet och effektivitet. De bör ha tillgång till tillräckligt stor, för ändamålet väl kvalificerad och erfaren personal, och lämpliga utrymmen för och lämplig utrustning för att kunna utföra sina uppgifter ordentligt. Detta har utvecklats under artikel 4 punkt 2 i förordningen. De behöriga myndigheterna ska se till: att det är en effektiv kontroll i alla led att det inte föreligger någon intressekonflikt för den personal som utför den offentliga kontrollen att de har tillgång till lämplig laboratoriekapacitet att de har tillräckligt stor och för ändamålet väl kvalificerad och erfaren personal att de har lämpliga och väl underhållna utrymmen och utrustning att de har de juridiska befogenheter som krävs att de har beredskapsplaner och är beredda att genomföra sådana planer i nödsituationer att genomföra sin del av den nationella kontrollplanen Verksamhetskriterierna fortsätter i artikelns fjärde punkt där det föreskrivs att de berörda myndigheterna ska säkerställa den offentliga kontrollens opartiskhet, kvalitet och enhetlighet på alla nivåer. De kriterier som är förtecknade i punkt 2 måste fullt ut respekteras av varje myndighet som tilldelats befogenhet att genomföra offentliga kontroller. Att kontrollen är effektiv säkerställs i Arvika kommun genom årlig planering vilken fastställs av myndighetsnämnden. Därefter sker månatliga uppföljningar på kontorsnivå samt tertiära och årliga uppföljningar till myndighetsnämnden. Vikten av att det inte ska föreligga någon intressekonflikt inom kontrollfunktioner kan inte nog poängteras. På tjänstemannanivå överlåts alltid kontroll av anläggningar till den som inte har privata kontakter, släktskap eller konflikter med en specifik anläggning, företagare eller liknande. I myndighetsnämnden finns varken ordinarie ledamöter eller ersättare som i sin profession bedriver någon form av livsmedelsverksamhet inom nämndens ansvarsområde. Om någon tjänstgörande ledamot på något sätt ändå skulle 20(21)

21 kunna vara partisk finns uttalat att denne ska gå ut ur sammanträdesrummet under både diskussion och beslut av det aktuella ärendet. För professionell laboratoriekapacitet inom livsmedelsområdet (inklusive dricksvatten) har kommunen avtal med ALcontrol i Karlstad. Kontrollpersonalen i Arvika kommun har alla lång erfarenhet av kontroll och relevant utbildning inom livsmedelsområdet. Livsmedelskontrollens personal i Arvika har ändamålsenliga utrymmen i Arvika stadshus tillsammans med övrig personal inom miljö- och hälsoskydd. Kontoret har avtal för egen leasingbil och det finns även möjlighet att hyra bil för tjänsteärenden genom den bilpool som finns för kommunens tjänstemän och politiker. Avtal finns med Wito Frys AB för tillfälliga behov av större fryskapacitet om myndighetsnämnden skulle besluta om beslag av livsmedel. Rutiner finns för kalibrering av termometrar. Kontrollpersonalen har väl utvecklad delegeringsordning som ger tjänstemännen möjlighet att enkelt fatta beslut i rutinärenden och i vissa fall vid behov av akuta åtgärder. En beredskapsplan har färdigställts och kommer under 2013 att handläggas för fastställande. Den lokala kontrollplanen är uppbyggd på den nationella samt på de vägledningar som Livsmedelsverket har gett ut. 6.2 Revision Förutom den revision som krävs enligt 9 kapitlet i Kommunallagen finns krav i artikel 4.6 kontrollförordningen (EG 882/2004) att de behöriga myndigheterna ska utföra interna revisioner eller låta utföra externa revisioner av livsmedelskontrollen. Den behöriga myndigheten ska med beaktande av resultaten vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att de uppfyller målen i kontrollförordningen. Statens Livsmedelsverk har till länsstyrelsen delegerat uppgiften att revidera kommunernas livsmedelskontroll. Dessa revisioner kallas kommuninspektioner och utförs normalt med en tidsintervall på mellan 3-5 år. Arvika kommun blev föremål för sådan kommuninspektion under år 2008 och det är sannolikt att en sådan revision kommer att ske under den period som denna kontrollplan gäller. MYNDIGHETSSTABEN Miljöstaben Anders Jonasson Miljöchef Catarina Bernau Bitr. miljöchef 21(21)

Kontrollplan för offentlig kontroll av

Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan livsmedel 2011-2013 1 (14) 2011-06-14 2011 2013 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 B AKGRUND...3 SYFTE...3 OMFATTNING...3 2. DEN OFFENTLIGA KONTROLLENS

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa 2014-12-17 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Dnr BMN 2014/89 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet antagen av Kommunfullmäktige 2011-12-19 187 med justering beslutad

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2017 Enligt livsmedelslagstiftningen 2016-11-11 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument 1(11) Kontrollområde: Livsmedel Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Kontrollplan Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-10-06 168 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad av 3(11) Innehållsförteckning

Läs mer

Taxa för kontroll. inom livsmedelsområdet. Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober

Taxa för kontroll. inom livsmedelsområdet. Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober Taxa för kontroll inom livsmedelsområdet Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober 2015 171 2 Taxa för offentlig kontroll, prövning och registrering inom livsmedelsområdet Inledande bestämmelser 1 Denna

Läs mer

Nya avgifter för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen.

Nya avgifter för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen. Nya avgifter för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen. Förslag till beslut Miljö- och byggnämnden föreslår att Kommunfullmäktige ska besluta att med stöd av 6,14 Förordning om avgifter för kontroll

Läs mer

TAXA för offentlig kontroll av livsmedel

TAXA för offentlig kontroll av livsmedel TAXA för offentlig kontroll av livsmedel MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Hammarö kommun 2015-11-30, Kf 146 Taxan träder i kraft 2016-01-01 2 (5) Inledande

Läs mer

Taxa. Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi

Taxa. Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi MBN 11-253 406 Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Antagen av KF 2011-11-28, 66 Indexjusterad av MBN 2018-11-01

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-11-24 120 Taxa för Torsås kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Torsås

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Datum 2014-01-16 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-10-20, 206 Kommunfullmäktige 2011-12-20, 152 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-10-24, 154

Läs mer

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Taxa för Surahammars Bygg- och Miljönämnds kontroll inom livsmedel- och foderlagstiftningen TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Skapad: 2018-05-31, Minal Mistry Antagen:

Läs mer

1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Styrdokument

1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Styrdokument 1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-01-30 5 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad

Läs mer

Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel Antagen av kommunfullmäktige 20 oktober 2011, 166. Taxan reviderades av kommunfullmäktige 29 november 2018, 116 SIG2000, v4.1, 2015-11-12 MILJÖ-

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Karlsborgs kommun Bilaga 126 KF 129 2011-11-28 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Dokumenttyp: Avgifter Diarienummer: 220.2011 Beslutande: Kommunfullmilktige Upprättad: 2011-11-28 Antagen: 2011-11-28

Läs mer

Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Miljö- och byggnadsnämndens dnr: 2014:1887 Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-15, 45 Att gälla från och med 2015-01-01 Inledande

Läs mer

Taxa enligt livsmedelslagen Gäller f.o.m

Taxa enligt livsmedelslagen Gäller f.o.m Taxa enligt livsmedelslagen Gäller f.o.m. 2019-01-01 Datum: 2018-07-10 Diarienummer: 2018/0680-2 Sidan 2 av 5 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Lilla Edets kommuns kostnader för offentlig

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling Taxa 2011 nr 6 Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Antagen av kommunfullmäktige 10 november 2011 203 Gäller från och med 1 januari 2012 Ersätter KFS 2009

Läs mer

Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen

Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen Ansvarig Lina Rosenstråle, verksamhetsområdeschef Dokumentnamn - Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen Upprättad av Berörda verksamheter Samhällsbyggnad Reviderad KF 2011-12-15, 149, KF 2014-09-18

Läs mer

Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen

Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 127 1(5) Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen 2(5)

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Falkenbergs kommuns kostnader för offentlig kontroll, prövning och registrering enligt livsmedelslagen (2006:804),

Läs mer

Riktlinjer för offentlig kontroll av livsmedel

Riktlinjer för offentlig kontroll av livsmedel Riktlinjer för offentlig kontroll av livsmedel med avgift Dokumenttyp Fastställd Riktlinjer Av bygg- och miljönämnden 2017-06-14, 31 Detta dokument gäller för Bygg- och miljönämnden Giltighetstid 2018-01-01

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN

TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN Kf 32, 2018-11-15 TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN Kf 32, 2018-11-15 Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet i Eksjö kommun Inledande bestämmelser

Läs mer

Taxa för livsmedelskontroll

Taxa för livsmedelskontroll Antagen: KF 271/2009 Taxa för livsmedelskontroll Senast indexreglerad av miljö- och hälsoskyddsnämnden 263/2012, att gälla fr o m 2013-01-01. 1 KAP INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 Denna taxa gäller avgifter för

Läs mer

TAXA INOM LIVSMEDELSKONTROLLEN

TAXA INOM LIVSMEDELSKONTROLLEN TAXA INOM LIVSMEDELSKONTROLLEN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Taxa inom livsmedelskontrollen Taxa 2006-12-18, 227 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa Diarienummer: KS 2016/1602 Dokumentansvarig: Enhetschef, miljöenheten Beredande politiskt organ: Miljö- och byggnadsnämnden Beslut:

Läs mer

Taxa för Uppvidinge kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Uppvidinge kommuns offentliga kontroll av livsmedel Taxa för Uppvidinge kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Uppvidinge kommuns kostnader för offentlig kontroll, prövning och registrering enligt

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH OFFENTLIG KONTROLL AV LIVSMEDEL Antagen av Kommunfullmäktige den 28 november 2016

TAXA FÖR PRÖVNING OCH OFFENTLIG KONTROLL AV LIVSMEDEL Antagen av Kommunfullmäktige den 28 november 2016 TAXA FÖR PRÖVNING OCH OFFENTLIG KONTROLL AV LIVSMEDEL Antagen av Kommunfullmäktige den 28 november 2016 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Nybro kommuns kostnader för offentlig kontroll

Läs mer

Taxa inom livsmedelsområdet

Taxa inom livsmedelsområdet Taxa inom livsmedelsområdet Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Kommunfullmäktige Mariestads kommun 2012-01-30 Töreboda kommun 2011-12-12 Gullspångs kommun 2012-01-12 Datum: 2012-02-10 Sida: 2 (6)

Läs mer

Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel 1 Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel Nedanstående taxa följer Sveriges kommuner och landstings underlag 2013-06-20. Underlag för utformning av taxa för offentlig kontroll av livsmedel.

Läs mer

Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Kommunal författningssamling Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Motala kommun Beslutsinstans: 2009-02-23 Paragraf: KF 24 2011-12-19 2013-02-25 Paragraf: 11/KS 0269 KF 176 12/KS 0272

Läs mer

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Taxa 1(5) 2015-05-26 Dnr: MHN 2015-000532.54 Fastställd av Kommunfullmäktige i Danderyds kommun 2015-12-14, 111 Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Nykvarns kommun, / Taxa för Bygg-och miljönämndens offentliga kontroll och övriga kostnader inom livsmedels- och foderlagstiftningen

Nykvarns kommun, / Taxa för Bygg-och miljönämndens offentliga kontroll och övriga kostnader inom livsmedels- och foderlagstiftningen Nykvarns kommun, / Taxa för Bygg-och miljönämndens offentliga kontroll och övriga kostnader inom livsmedels- och foderlagstiftningen Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2013, 118 Nykvarns kommun,

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen 1 Upplands-Bro kommun Taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Gäller from 2016-01-01 Beslut i kommunfullmäktige 2015-11-18 2 Upplands-Bro kommun Taxa för offentlig kontroll

Läs mer

KOMMUNAL TAXA. Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

KOMMUNAL TAXA. Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen KOMMUNAL TAXA FÖR SANDVIKENS KOMMUN Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Kommunfullmäktiges beslut den 20 november 2017, 210 Denna taxa meddelas med stöd av 6 andra stycket,

Läs mer

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun Taxan gäller från och med den 1 januari 2017 Fastställd av Täbys kommunfullmäktige 2016-11-28, 111 med stöd av livsmedelslagen

Läs mer

Dnr MN12/23. Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Antagen av Miljönämnden 2012-09-24

Dnr MN12/23. Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Antagen av Miljönämnden 2012-09-24 Dnr MN12/23 Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Antagen av Miljönämnden 2012-09-24 Dnr MN12/23 2/6 Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Gäller från 1 januari 2019 Dokumenttyp: Regel Diarienummer: KS-2018/596 Beslutande nämnd: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-11-21 Giltighetstid: Tills

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Gäller från och med 2017-01-01 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel fastställd av kommunfullmäktige i Mjölby 2013-11-19, 116 fastställd av kommunfullmäktige

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och animaliska biprodukter

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och animaliska biprodukter Styrdokument Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och animaliska biprodukter Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.26) Senast reviderad av bygg-och miljönämnden 2016-12-07, 141 2 (7) Beslutshistorik

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2015-01-07 1/2 SBN 7 Dnr SBN/2015:39-206 Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen Beslut Samhällsbyggnadsnämnden föreslår

Läs mer

Taxor och avgifter Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen

Taxor och avgifter Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen 1(5) Taxor och avgifter Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen 2(5) Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen i Älvkarleby kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2016-02-11 (4) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljöenheten Antagen av Kommunfullmäktige 142 2016-11-24 Gäller från och med 2017-01-01 Hylte kommun Storgatan 8 Tfn 0345-180

Läs mer

Taxa. enligt livsmedelslagen. Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige , 174

Taxa. enligt livsmedelslagen. Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige , 174 Taxa enligt livsmedelslagen Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22, 174 enligt livsmedelslagen Sida 1 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser... 2 Timtaxa (timavgift)...

Läs mer

Taxa för Tjörns kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för Tjörns kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Taxa för Tjörns kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Handläggare: Miljöavdelningen Datum: 2013-10-24 Ytterligare formalia SBN 195 2013-1491 KF 203 2013/309-460 Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Livsmedelslagstiftning Ingela Marklinder, Kost B,VT 08

Livsmedelslagstiftning Ingela Marklinder, Kost B,VT 08 Livsmedelslagstiftning Ingela Marklinder, Kost B,VT 08 Varför livsmedelslagstiftning Hur är lagstiftningen uppbyggd? Vem har ansvar för att reglerna följs? Vad händer om de inte följs? Ändrade konsumtionsvanor

Läs mer

Taxa för kommunens offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för kommunens offentliga kontroll av livsmedel Taxa för kommunens offentliga kontroll av livsmedel Godkänd av kommunfullmäktige den 30 november 2009, 166. Ändring i 11 samt timavgift och basmånad för indexuppräkning beslutad av kommunfullmäktige den

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING F 28 1(5) Gäller från Diarienummer 2012-03-01 2011/1003 Antagen: kommunfullmäktige 2012-01-30 5 (ersätter: KF 2010-01-25 2) Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Inledande

Läs mer

Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Malmö stad Miljöförvaltningen Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Ant. av kommunfullmäktige den 2 januari 2007, 278. Ändr. den 29 mars 2007, 63, den 21 oktober 2009, 192, den 27 oktober 2011,

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Taxa Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Antagen av kommunfullmäktige 119/2015 att gälla från den 1 januari 2016 att nuvarande taxa, fastställd av kommunfullmäktige 99/2014 upphör att gälla från samma

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena Dokumentansvarig: Förvaltningschef Bygg- och miljöförvaltningen Antaget: KF 2016-11-07, 125 TAXA 2(5) Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Karlsborgs kommun Bygg- och miljönämnden Bilaga 49 BMN 67, 2011-10-06 1(5) Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Gällande från och med 2012-01-01 Antagen av: Kommunfullmäktige xx 2011-11-xx 2(5) BYGG-

Läs mer

Ny livsmedelslagstiftning från årsskiftet

Ny livsmedelslagstiftning från årsskiftet Cirkulärnr: 2006:3 Diarienr: 2006/0016 Nyckelord: Livsmedelslagstiftning Handläggare: Linda Fidjeland Avdelning: Avd för tillväxt och samhällsbyggnad Sektion/Enhet: Sektionen för planering och hållbar

Läs mer

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens offentliga kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Dokumenttyp Taxa Dokumentansvarig Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dokumentnamn Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens offentliga

Läs mer

Kontrollplan för 2016-2018

Kontrollplan för 2016-2018 Kontrollplan för 2016-2018 Kontroll enligt livsmedelslagstiftningen av livsmedelsanläggningar och därtill hörande myndighetsutövning. Operativ kontrollmyndighet är Bygg och miljönämnden i Bräcke kommun.

Läs mer

TAXA FÖR LIVSMEDELSKONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN M M

TAXA FÖR LIVSMEDELSKONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN M M TAXA FÖR LIVSMEDELSKONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN M M Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för Bräcke kommuns kostnader för offentlig kontroll enligt livsmedelslagen (2006:804), lagen om foder och

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 2.16 1 (5) Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 119, att gälla från 2016-01-01. Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN Bygg- och miljönämnden Antagen av Kommunfullmäktige Beslutsdatum/paragraf 2014-04-23 63 Indexuppräknad BMN 2014-533 119 Giltighetstid

Läs mer

Taxa för Ljungby kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för Ljungby kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Diarienummer: Mob 2014/1443 Mob 2017/1955 Mob 2018/2166 Taxa för Ljungby kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-29, 83 Reviderad 2015-11-23,

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Miljönämnden östra Skaraborgs kostnader för offentlig kontroll enligt EG:s

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 2015/295 406 KFS 2015:16 Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen (Antagen av kommunfullmäktige den 26 oktober 2015) (Gäller

Läs mer

TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena

TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Filipstads kommun KF 2015-11-12 109 Taxan träder i

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen beslutad av kommunfullmäktige Samhällsbyggnadskontoret TAXA

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen beslutad av kommunfullmäktige Samhällsbyggnadskontoret TAXA 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-02-23 30 Gäller fr o m: 2015-02-23 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:23-206 Ersätter: Ansvarig: Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen

Läs mer

HKF 4230 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 4230 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) Antaget i kommunfullmäktige 2006-04-18, 65, med ändring 2009-12-07, 232, 2010-12-06, 236, 2011-09-12, 167, 2014-12-08, 8 och 28, 2016-11-14, 18 samt 2018-12-17, 30 Ändringar beslutade av tillsynsnämnden

Läs mer

Svedala Kommuns 2:31 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 2:31 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter antagen av kommunfullmäktige 2011-12-12, 183 Gäller från 2012-01-01 Inledande

Läs mer

Tobias Johansson. Avd för tillväxt och samhällsbyggnad Planering och hållbar utveckling

Tobias Johansson. Avd för tillväxt och samhällsbyggnad Planering och hållbar utveckling Cirkulärnr: 2007:5 Diarienr: 2007/0143 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Tobias Johansson Datum: 2007-01-22 Mottagare: Rubrik: Planering och hållbar utveckling Kommunstyrelserna Miljö- och hälsoskyddsnämnderna

Läs mer

Taxa för miljö- och byggnämndens verksamhet enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för miljö- och byggnämndens verksamhet enligt livsmedels- och foderlagstiftningen 1/5 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:22 DIARIENUMMER KS/2018:795-406 Taxa för miljö- och byggnämndens verksamhet enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Antagna av kommunfullmäktige i Burlövs kommun 2018-12-17,

Läs mer

Taxa Miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för offentlig kontroll enligt livsmedelslagen, de föreskrifter som meddelats med stöd av denna lag

Taxa Miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för offentlig kontroll enligt livsmedelslagen, de föreskrifter som meddelats med stöd av denna lag Taxa Miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för offentlig kontroll enligt livsmedelslagen, de föreskrifter som meddelats med stöd av denna lag samt de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen. Ändringslogg

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedel- och foderlagstiftningen

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedel- och foderlagstiftningen Dnr 46/2018-041 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedel- och foderlagstiftningen Fastställd av kommunfullmäktige i Arboga den 29 november 2018, 141 Fastställd av kommunfullmäktige i Kungsör den 12 november

Läs mer

Författning Taxa för offentlig kontroll av livsmedel. Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017

Författning Taxa för offentlig kontroll av livsmedel. Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017 Författning 4.6.2 Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för avgifter för Staffanstorps kommuns kostnader för offentlig

Läs mer

Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Beslutad av kommunfullmäktige 2015-06-17 190. Innehållsjusterad av kommunfullmäktige 2017-01-26 17. Indexjustering av miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Läs mer

Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från Swedac till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi.

Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från Swedac till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi. Peter Strömbäck, Generaldirektör Borås 2015-05-21 Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi. 1. Bakgrund och utgångspunker 1 är en

Läs mer

STORFORS KOMMUN. TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena

STORFORS KOMMUN. TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena STORFORS KOMMUN TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Storfors kommun 2011-12-15 KF 158 Reviderad

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2011:12 Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Kommunfullmäktiges beslut den 12 december

Läs mer

Förslag Kontrollplan 2015-2018 Kontrollområde: Livsmedel. Kontrollmyndighet: Miljönämnden, Huddinge kommun

Förslag Kontrollplan 2015-2018 Kontrollområde: Livsmedel. Kontrollmyndighet: Miljönämnden, Huddinge kommun Förslag Kontrollplan 2015-2018 Kontrollområde: Livsmedel Kontrollmyndighet: Miljönämnden, Huddinge kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål för den offentliga kontrollen... 4 2.1 Övergripande

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-08-31. Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen i Sala kommun fr.o.m 1 januari 2012

Sammanträdesdatum 2011-08-31. Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen i Sala kommun fr.o.m 1 januari 2012 ,~''c'':5",7 Bilaga KS 2011/178/1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BYGG- OCH MIUÖNÄMNDEN ~~~~~ Sammanträdesdatum 2011-08-31 SALA KoiiilN1UN Komml

Läs mer

Taxa för Miljönämndens offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Miljönämndens offentliga kontroll av livsmedel Nummer: 60:9 Blad: (1) Taxa för Miljönämndens offentliga kontroll av livsmedel Med Miljönämnden avses i denna taxa den nämnd som skall fullgöra kommunens offentliga kontroll av livsmedel. A Inledande bestämmelser

Läs mer

Dnr: MN14/30. Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter 2015. Med plan för 2016-2017. Antagen av Miljönämnden 2014-12-08

Dnr: MN14/30. Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter 2015. Med plan för 2016-2017. Antagen av Miljönämnden 2014-12-08 Dnr: MN14/30 Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter 2015. Med plan för 2016-2017 Antagen av Miljönämnden 2014-12-08 Kontrollplan 2/13 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Mål för den offentliga

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av stadsledningskontoret 2015:21 Taxa från och med den 1 januari 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel och foder

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel och foder 1(5) 2014-09-15 Dnr 2014.2783.1 Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel och foder Av 3 och 13 förordningen (2006:1166) om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel framgår att

Läs mer

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Dnr 2017-2239 Sida 1 (6) Bilaga 3 Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Inledande bestämmelser 1 Denna taxa

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Lycksele kommuns kostnader för offentlig kontroll, prövning och registrering enligt livsmedelslagen

Läs mer

Lidingö stads författningssamling F 33 / Taxa för miljö- och stadsbyggnadsnämndens offentliga kontroll av livsmedel

Lidingö stads författningssamling F 33 / Taxa för miljö- och stadsbyggnadsnämndens offentliga kontroll av livsmedel Lidingö stads författningssamling F 33 / 2011 Taxa för miljö- och stadsbyggnadsnämndens offentliga kontroll av livsmedel antagen av kommunfullmäktige den 29 november 2011 och gällande från den 1 januari

Läs mer

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun Revisionsrapport Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun 2010-08-25 Erland Gustafsson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Kontrollplan för livsmedel

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Kontrollplan för livsmedel Samhällsbyggnadskontoret/miljö Kontrollplan för livsmedel 2017-2019 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Mål för den offentliga kontrollen... 3 2.1 Övergripande mål för kontroll inom kontrollområdet...

Läs mer

Kontrollplan. Kontrollområde: Livsmedel. Verksamhetsår: 2011. Operativ kontrollmyndighet: Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Kontrollplan. Kontrollområde: Livsmedel. Verksamhetsår: 2011. Operativ kontrollmyndighet: Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 3/2011 Kontrollplan Kontrollområde: Livsmedel Verksamhetsår: 2011 Operativ kontrollmyndighet: Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Taxa för Borlänge kommuns offentliga kontroll inom livsmedelstiftningen

Taxa för Borlänge kommuns offentliga kontroll inom livsmedelstiftningen Författningssamling i Borlänge kommun Taxa för Borlänge kommuns offentliga kontroll inom livsmedelstiftningen Beslutad av kommunfullmäktige 2013-12-10, 255, reviderad miljönämnden 2016-12-02 118 Metadata

Läs mer

Från jord till bord om kontrollen i livsmedelskedjan

Från jord till bord om kontrollen i livsmedelskedjan Från jord till bord om kontrollen i livsmedelskedjan Länsveterinärenheten Kontrollen i livsmedelskedjan Den offentliga kontrollen i livsmedelskedjan från jord till bord omfattar Kontroll av växtskadegörare

Läs mer

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten Bilaga 1 2015-11-20 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar... 4 4 Personal och tid för livsmedelskontroll... 4 5

Läs mer

Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016

Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016 Styrdokument, plan Miljö- och häloskyddskontoret 2015-10-14 Ghazi Alhindawi 08-590974 07 Dnr Fax 08-590 819 30 MHN/2015:93 Ghazi.Alhindawi@upplandsvasby.se Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016 Nivå:

Läs mer

Bilagor Kommunfullmäktige 19 december 2011

Bilagor Kommunfullmäktige 19 december 2011 Bilagor Kommunfullmäktige 19 december 2011 Ärenden 5 Motionssvar angående marknadsföring under sportlovsveckor (Dnr: KS 11/226) 6 Ny taxa för livsmedelskontroll (Dnr: KS 11/301) 7 Kulturplan för Ånge kommun

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 2018/253 406 KFS 2019:04 Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2018 Gäller

Läs mer

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Miljökontoret Taxa för livsmedelskontroll 2017 Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-28, att gälla från 2017-01-01 Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen - 2017 Taxan är fastställd

Läs mer

1(6) Handlingsplan för hantering av intressekonflikter, jäv och opartiskhet inom miljösektionens verksamhet. Styrdokument

1(6) Handlingsplan för hantering av intressekonflikter, jäv och opartiskhet inom miljösektionens verksamhet. Styrdokument 1(6) Handlingsplan för hantering av intressekonflikter, jäv och opartiskhet inom miljösektionens verksamhet Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Handlingsplan Beslutad av Kommunstyrelsen 2018-12-04,

Läs mer

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad Nya regler för enklare företagande Information till företagare som hanterar livsmedel Registrerad Livsmedelsverket dec 2009 Box 622, 751 26 UPPSALA Grafisk form: Maj Olausson Illustration: Olle Engqvist

Läs mer

Kontrollplan 2016 livsmedelsområdet Älmhults kommun. Antagen av miljö- och byggnämnden , 23

Kontrollplan 2016 livsmedelsområdet Älmhults kommun. Antagen av miljö- och byggnämnden , 23 Kontrollplan 2016 livsmedelsområdet Älmhults kommun Antagen av miljö- och byggnämnden 2016-04-04, 23 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning.. 3 2 Mål för den offentliga kontrollen 3 3 Samordning. 4 4 Befogenheter

Läs mer

Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik

Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik Vision för livsmedelskontrollen Professionell livsmedelskontroll för konsumenternas och företagens bästa Gemensamma nationella mål Exempel Mer omfattande kontroll

Läs mer

TAXA. för Vansbro kommuns. offentliga kontroll av Livsmedel

TAXA. för Vansbro kommuns. offentliga kontroll av Livsmedel TAXA för Vansbro kommuns offentliga kontroll av Livsmedel Taxan gäller fr.o.m. 1 januari 2015 Fastställd av kommunfullmäktige i Vansbro kommun 2014-12-22 KF 131 Diarienummer KS 2014/628 Taxa för Vansbro

Läs mer