Energikontoret Skåne - en driven energiaktör i Skåne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Energikontoret Skåne - en driven energiaktör i Skåne"

Transkript

1 Energikontoret Skåne - en driven energiaktör i Skåne Verksamhetsberättelse 2014

2 Energikontoret Skåne Energikontoret Skåne är en regional energiaktör som arbetar med energieffektivisering och för en ökad andel förnybar energi. Vi är en avdelning inom Kommunförbundet Skåne och drivs utan vinstintresse. Energimyndigheten stödjer vårt arbete som regional energiaktör. Under 2014 har Energikontoret Skåne bland annat: Samordnat eller deltagit i 10 EU-projekt som skapat resurser för den skånska energiomställningen. Nått över 8200 personer via seminarier, möten, mässor och utbildningar. Arrangerat över 150 seminarier, föreläsningar och nätverksträffar. Genomfört Skånes Energiting som lockade över 300 besökare, föreläsare och utställare. Samordnat kommunnätverk för energi- och klimatrådgivning, strategiskt energieffektiviseringsarbete och driftoptimering av fastigheter. Drivit nätverken Biogas Syd, H2 Skåne, Solar Region Skåne och Skånes Vindkraftsakademi för hållbara energilösningar i regionen. Vi är en del av

3 Energikontoret Skåne ännu ett energirikt år Energikontoret Skåne arbetar för att sätta igång viktiga processer och skapa resurser för den regionala energiomställningen. Verktygen i arbetet är kompetens, kommunikation och dialog. I denna verksamhetsrapport tar vi upp några höjdpunkter i vårt ständigt pågående arbete för att göra Skåne till en föregångare inom energiområdet. Energikontoret bildades 1998 och är ett av 14 regionala energikontor i Sverige. Vi är en avdelning inom Kommunförbundet Skåne och Energimyndigheten stödjer vårt arbete. Rollen som regional energiaktör innebär att vi initierar och samordnar nätverk, driver projekt med regional, nationell eller europeisk finansiering och bidrar med kompetens och erfarenhetsutbyte genom seminarier, utbildningar och konferenser. Några av de nätverk vi samordnar är Biogas Syd, Energirådgivarna i Skåne, H2 Skåne, Skånes vindkraftsakademi och Solar Region Skåne. Energikontoret Skåne driver också ett att antal nätverk som är inriktade på kommunal verksamhet, till exempel om energioptimering i kommunala lokaler och fastigheter och ruttoptimering i hemtjänsten. Skånes Energiting arrangerades för åttonde året i rad och blev en framgångsrik tillställning. Med supervalår i fokus var det politiska frågorna högakturella och spännande debatter gick av stapeln. Som traditionen bjuder belönades även välförtjänta pristagare inom solenergi- och vindkraftsområdet. Utöver Skånes Energiting har kontoret haft en omfattande utåtriktad verksamhet och har via seminarier, utbildningar och mässor nått över 8000 personer. Vi ser med spänning fram emot ett händelserikt Ett stort antal genomförda projekt har skapat samverkan och resurser för energiomställningsarbetet i Skåne. Vi har bland annat tillsammans med energikontor runt Östersjön, startat ett nytt nätverk. Nätverket heter BEAN Baltic Energy Agency Network och består av energikontor från Estland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige. Projektet finansierades av Svenska Institutet. Tanken är att nätverket ska hjälpa till att skapa nya samarbeten för utbyte av erfarenheter och för gemensamma projekt kring energirelaterade ämnen. Det treåriga EU-finansierade projektet BIOMASTER avslutades under Ett av de största resultaten i projektet har varit möjligheten att bygga upp nätverket inom Skånes färdplan för biogas där erfarenhetsutbytet aktörer emellan har initierat nya samarbeten och väckt nya idéer. En annan framgång i projektet är Region Skånes strategi för utbyggnad av biogasinfrastruktur. Energikontoret Skåne arbetar för energieffektivisering och en ökad andel förnybar energi i regionen.

4 Skånes Energiting en succé Den åttonde upplagan av Skånes största mötesplats blev en succé. Eftersom det i år är ett supervalår med både EU-val och riksdagsval, gavs de politiska frågorna lite extra fokus. Dagen bjöd på politiska dueller, spännande föreläsningar och många möten och diskussioner. Drygt 300 personer fanns på plats i Slagthuset i Malmö. Sedan starten har över 3000 deltagare besökt Skånes Energiting. Under två intensiva dueller ledda av Willy Silberstein, debatterade Mattias Andersson (C) mot Karin Svensson Smith (MP) och Ingemar Nilsson (S) mot Johan Johansson (M). På agendan stod frågor som kärnkraft, nollenergihus och fossiloberoende fordonsflotta. Överlag råder en viss konsensus mellan partierna om att frågorna är viktiga och kräver satsningar. Däremot är de inte eniga i hur vägen dit bör se ut. Ny kärnkraft kommer att innebära högre elpriser. Det behövs därför mer förnybar energi. De nuvarande låga energipriserna kommer att förändras. Nya energislag kommer att kunna stå på egna ben, säger Johan Johansson (M). Även den kommunala energirådgivningen lyftes som en viktig del i utvecklingen mot en hållbar energianvändning. Energirådgivningen är viktig och behöver bli mer konsumentinriktad och kvalitetssäkrad. Vi vill satsa mer på denna, säger Ingemar Nilsson (S). Skåne Solar Award tilldelades i år Inger Thede, för väl genomförd utformning av en solcellsanläggning. Skånes vindkraftspris gick till Sven Ruin som för Svensk Vindkraftförening genomfört en marknadsöversikt av småskaliga vindkraftverk. Årets arenor bjöd på många intressanta föreläsningar om allt från energieffektiv renovering och upphandling till smarta städer och framtidens elproduktion. På arenan Internationell utblick presenterades exempel från bland annat Zabrze i Polen, som gått från Europas mest förorenade stad till en grön föregångare. Även ett framgångsexempel i Danmark presenterades där vita certifikat lett till stora energibesparingar. Det finns många vinster med energieffektivisering, men kostnadseffektivisering är den största drivkraften. Lärdomarna är att det tar tid att utveckla system samt att industrin inte är så energieffektiva som de påstår, säger Jacob Høgh, Dansk Energi. I pauserna mellan föreläsningarna provåkte besökarna vätgasbil, minglade i utställningen och passade på att knyta nya kontakter och diskutera hjärtefrågor. Skånes Energiting 2014 blev en lyckad tillställning med många utbyten och intressanta diskussioner.

5 Energi- och klimatrådgivning ger välinformerade skåningar Under 2014 har Energikotoret Skåne bedrivit energirådgivningen i ett antal skånska kommuner. Förutom Trelleborg och Burlöv som varit del av den ordinarie verksamheten i flera år täcker vi tillfälligt upp verksamheten i Osby, Östra Göinge, Hässleholm, Lund, Tomelilla och Ystad. Tidigare har telefonrådgivning varit stommen i verksamheten, men de senaste åren har vi arbetat mer med uppsökande verksamhet där fokus har flyttats från privatpersoner till små- och medelstora företag. Genom att följa med kommunens miljöinspektörer på besök har vi haft en enkel och naturlig väg att nå denna målgrupp. Totalt i Skåne har 157 företag nåtts, varav många med denna metodik. Telefonrådgivningen anlitades av 1154 skåningar under Riktad energirådgivning i projektet EPBD2 I år har det dessutom varit extra fokus hos den kommunala energi- och klimatrådgivningen på fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som har större värme- och luftkonditioneringssystem. Anledningen är projektet EPBD2, som bygger på EUdirektivet om byggnaders energiprestanda (2010/31/ EU). Under året har de skånska energi- och klimatrådgivarna arbetat med att framförallt nå de fastighetsägare som har större värmeanläggningar. Totalt i Skåne gavs rådgivning till 246 ägare av dessa anläggningar. Under 2015 kommer fokus att ligga kvar på värmeanläggningarna samtidigt som vi gör ett krafttag för att nå de som har kylanläggningar. Nätverket Energirådgivarna i Skåne Energikontoret har precis som tidigare drivit ett nätverk för de skånska energi- och klimatrådgivarna. Syftet med nätverket är att föra samman rådgivarna, utväxla kunskap och erfarenheter samt ordna utbildningar. Vi har under året anordnat 5 nätverksträffar och en studieresa. Årets studieresa gick till samsö i Danmark där vi framförallt studerade förnybar energi och närvärme. Energirådgivarna i Skåne är ett nätverk till vilket Skånes samtliga energi- och klimatrådgivare är anslutna. Rådgivningen är oberoende, opartisk och kostnadsfri.

6 Svenskarna vill ha sol i sina hem Solenergi är den energiform som svenskar helst vill ha i sina hem. De senaste åren har antalet installerade solceller fördubblats. Även i Skåne går arbetet med solenergi fram i full fart. Solceller i alla skånska kommuner En kartläggning av samtliga elnätsföretag i Skåne visar att solceller är på stark frammarsch i Skåne. Kartläggningen som är utförd av Solar Region Skåne och Energikontoret Skåne visar att det fanns totalt 481 elnätsanslutna solcellsanläggningar i Skåne och av dessa hade 206 anläggningar tillkommit bara under Solcellerna finns i alla skånska kommuner och den sammanlagda effekten är drygt 6 MW vilket motsvarar en uppskattad årlig elproduktion på 5,4 miljoner kwh. Solenergi i stadsplanering och bebyggelse Syftet med detta projekt var att samla ihop kunskap, erfarenheter och resultat från tidigare genomförda solenergiprojekt och förmedla denna information till projektets olika målgrupper. Förutom informationsmaterialen som togs fram, anordnades också en seminarieserie innehållande ett antal seminarier och workshops riktad mot stadsbyggnadskontor i Skåne. Informationsmaterialen Solenergi i stadsplanering - Handledning för stadsbyggnadskontor och Solenergi - en integrerad del i byggsektorn finns att hämta på Energikontorets hemsida. Skåne Solar Award Solar Region Skåne, i samarbete med Sveriges Arkitekter Skåne, delar årligen ut priset Skåne Solar Award. Priset tilldelades i år arkitekt Inger Thede för utformningen av en solcellsanläggning på Råå. Motiveringen löd: Förslagets enkelhet har bra detaljlösningar med avseende på att det handlar om en takkomplettering med solceller. Gestaltningen av solceller i kombination med husets takfönster är ytterst välgjord. Både formspråket och takets enhetliga färgsättning på husets fram- och baksida bidrar till skapandet av en helthetslösning. Solcellstaket är befriande fritt från uppstickande delar som skulle kunna skugga solcellerna. Solracet Solracet är en tävling där sjätteklassare från hela Skåne lär sig om miljö, hållbarhet och framtidens teknik genom att bygga en modellbil driven av solenergi. Huvudsponsorer för solracet är Malmö stad Serviceförvaltningen och E.ON. Solracet stöds också av VISAB och Region Skåne. Solracet 2014 avgjordes den 23 maj i Baltiska hallen i Malmö. Racetävlingen vann Västervångskolan 6A, Landskrona, Designtävlingen togs hem av Prästavångsskolan 6B, Broby och Färsingaskolan 6:1, Sjöbo vann Kunskapstävlingen. Solar Region Skåne verkar för kunskapsspridning och ökad användning av solenergi i Skåne.

7 Biogas - en marknad på framfart Åtta procents ökning av fordonsgasförsäljningen under 2014 visar att marknaden fortfarande växer. Men ännu saknas långsiktiga spelregler för biogas och arbetet med att stärka biogasens position på marknaden fortsätter. Genom projektet har Biogas Syd medverkat på ett antal olika arrangemang och spridit information till totalt 1000 personer. Nätverket Biogas Syd är till största delen projektfinansierat. Exempel på några av 2014 års projekt är: Nyckeltal för att underlätta kommunikation Under 2014 har Biogas Syd drivit ett projekt med syftet att ta fram, av branschen efterfrågade, nyckeltal kring matavfall, biogas och biogödsel. Nyckeltalen ska utgöra ett stöd till ett flertal aktörer såsom kommuner, avfalls- och biogödselaktörer samt myndigheter i deras kommunikation till allmänheten om vikten av matavfallsinsamling och nyttan med biogas och biogödsel. I förlängningen är målet att öka insamlingen av matavfall. Projektet finansierades av Avfall Sverige och beräkningarna utfördes av Biomil. Nyckeltalen finns att hämta på Biogas Syds hemsida. Kompetensutveckling inom lantbruket Den stora biogaspotentialen finns inom lantbruket och lantbrukare är därför en av Biogas Syds viktigaste målgrupper. Varje år har Biogas Syd arrangerat kurser och visningar med finansiering från landsbygdsprogrammet. Bland annat arrangerades under 2014: ett seminarium om mellangrödor ett seminarium om småskalig uppgradering en studieresa till bland annat Wapnö gård på temat biogas i praktiken seminariet Biogas i utveckling aktuellt inom lantbruksbaserad biogasproduktion Informationskampanj för gasbilar Informationskampanjen genomförs under 2014 och till mars Målet är att sprida information och kunskap om gasbilar till företag och kommuner. Ett handledingsmaterial kring upphandling har tagits fram och har bland annat spridits på Skånes Energiting. Dessutom har det använts som underlag på ett par workshopar i Västra Götalandsregionen och på diverse arrangemang som av Biogas Öst. Biogas Syd är en regional samverkansorganisation som arbetar för en ökad produktion och användning av biogas.

8 Med vind i seglet 2014 var ett händelserikt år på vindfronten. Vindkraftens utveckling i de skånska kommunerna har kartlagts och ett utbildningsmaterial om vindkraft riktat till energi- och klimatrådgivare har tagits fram. Det har också arrangerats vindkraftsutbildningar med fokusområde Skåne för lantbrukare och gårdsmästarelever. Året avslutades med ett omtyckt julmingel tillsammans med Solar Region Skåne. Skånes vindkraftspris Skånes vindkraftspris delades ut för tredje gången och tillföll Sven Ruin, som för Svensk Vindkraftförening genomfört och utvecklat den årliga marknadsöversikten av småskaliga vindkraftverk. Skånes vindkraftspris är instiftat av Skånes vindkraftsakademi och priset delas ut i samarbete med E.ON Värme och Serviceförvaltningen i Malmö stad. Prisutdelningen skedde i samband med Skånes Energiting, den 10 juni på Slagthuset i Malmö. kring eventuella nya vindkraftsetableringar i Skåne. ENKLAV Under 2014 startade Energikontoret Skåne och Skånes vindkraftsakademi projektet ENKLAV med finansiering från Nätverket för vindbruk (Energimyndigheten) och Region Skånes miljövårdsfond. ENKLAV står för Energi- och klimatrådgivarnas arbetsmaterial om vindkraft. Projektet syftar till att höja kunskapsnivån om vindkraft hos kommunala energi- och klimatrådgivare. I projektet genomförs även en halvdagsutbildning för energi- och klimatrådgivare i Skåne, samt fyra lokala föreläsningar för allmänheten. Skåne är pilotlän för utbildningen och det arbetas just nu med en nationell lansering. Vindläget Under 2014 genomförde Skånes vindkraftsakademi projektet Vindläget. I projektet har vindkraft i Skåne kartlagts och informationsblad om vindkraft i alla skånska kommuner tagits fram. Informationsbladen behandlar flera olika ämnesområden som till exempel statistik, ekonomi och påverkan på människors intressen. Målgrupp för informationsbladen är främst framtida potentiellt närboende till vindkraftverk som kontaktas med samrådshandlingar, samt framtida potentiella vindkraftsägare som önskar sätta upp vindkraftverk i Skåne. Genom projektet hoppas Skånes vindkraftsakademi kunna bidra till en djupare och mer rationell och kunskapsbaserad dialog Skånes vindkraftsakademi Skånes vindkraftsakademi verkar för att öka utbytet av kunskap och erfarenhet mellan olika aktörer inom vindkraftsområdet i Skåne.

9 Vätgas - ett framtidsbränsle Vätgas eliminerar helt koldioxidutsläppen och ger endast vatten som utsläpp. Dessutom kan vätgas lagras, därför är den en vinnare. Det händer mycket inom vätgasområdet med nya tankstationer, fler är intressentede av att köpa in fordon och och intresset från allmänheten har ökat. H2 Skåne är en drivande kraft i det skånska vätgasarbetet. Studieresa till Norge Under hösten genomfördes en studieresa till Osloregionen med mycket nöjda och glada deltagare. Fokus för resan var el- och vätgasinfrastruktur för fordon. Studiebesök gjordes bland annat på Kunskapsbyen Lilleström där Akershus Fylkeskommune berättade om sin vätgasstrategi med handlingsplan. Det gjordes och besök på vätgastankstationer och laddplatser i regionen. Kunskapssatsning vätgas 2014 var det projektstart för Kunskapssatsning vätgas tillsammans med intresseorganisationen Vätgas Sverige. Skåne är en framstående region i Sverige inom vätgasområdet. Här finns både bränslecellsbilar och tankstation samt ett flertal företag som är verksamma inom området. Det är viktigt att de satsningar som har gjorts synliggörs och att vi tack vare dessa kan höja kunskapen om vätgas i Skåne. Vi måste också fortsätta att aktivt arbeta med en fortsatt utveckling och stödja de initiativ som finns. Hittills i projektet har en rådgivande grupp samlats med de tongivande aktörerna inom vätgas i Skåne. En givande träff där fordon och tankstationer diskuterades. Nästa steg är en uppföljande nätverksträff. Projektet finansieras med hjälp av Region Skånes miljövårdsfond, SP, Kraftringen, HM Skåne och EUprojektet HyTrEc. Vätgas på Tekniska Museet i Malmö H2 Skåne samarbetar med Tekniska Museet i Malmö för att skapa en vätgasdel i deras utställning Framtidens fordon nu & då. Bland annat ska Hydrobike den vätgasdrivna cykeln visas upp och vätgastekniken förklaras för de många besökarna. Utställningen blir helt klar i februari. H2 Skåne är ett nätverk för skånska vätgasintressenter. Vi arbetar med att öka kunskapen om och intresset för vätgas i Skåne.

10 Fastigheter i framkant - energieffektivisering för kommersiella lokaler Fastighetsägare i framkant är namnet på energieffektiviseringsprojektet som Fastighetsägaren Syd, Energikontoret Skåne och Malmö Cleanteh City står bakom. Projektet innefattade en seminarieserie med åtta olika teman inom området energi i byggnader; gröna tak, ekonomi vid renovering, solel, belysning, lågenergibyggnation, individuell mätning, miljöcertifiering och gröna hyresavtal. Totalt har åtta välbeökta seminarier hållits. Framförallt riktade sig projektet till kommersiella fastighetsägare, men även för andra privata och offentliga fastighetsägare i regionen med intresse för energi- och miljöfrågor i bygg- och fastighetsbranschen. Projektledaren Anna Evander berättar att intresset har varit stort och att de flesta seminarierna i serien har varit fullbokade. Det är extra roligt att se att många deltagare återkommer och deltar i flera seminarier, säger Anna Evander. I projektet har också en broschyr med goda exempel tagits fram. Broschyren ger exempel på byggnader där man har prioriterat något eller några av de teman som har tagits upp i seminarieserien. Ett exempel i broschyren handlar om fastighetsbolaget Briggens gröna hyresavtal. De gröna hyresavtalen fungerar som en plattform där Briggen kan diskutera miljö- och hållbarhetsfrågor med sina kunder och tillsammans arbeta för att minska fastigheternas negativa miljöpåverkan. Idag har Briggen tecknat grönt hyresavtal med cirka 30 kunder och förutom positiva miljöeffekter har avtalen gett ett mervärde med ökat samarbete och ökad förståelse för kundernas behov.

11 BEAN - ett nätverk för Energikontor runt Östersjön Transportplanering vid evenemang Energikontoret Skåne har, tillsammans med fyra energikontor runt Östersjön, startat ett nytt nätverk. Nätverket heter BEAN Baltic Energy Agency Network och består av energikontor från Estland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige. Svenska Institutet har finansierat projektet som pågick under Tanken är att nätverket ska hjälpa till att skapa nya samarbeten för utbyte av erfarenheter och för gemensamma projekt kring energirelaterade ämnen. Förhoppningen är att nätverket kommer växa i framtiden och att fler Energikontor kan bjudas in att delta i nätverket. Hittills har nätverket haft två projektmöten, det första i Sverige och det andra i Estland. Under dessa möten har likheter och skillnader mellan medlemsländerna kartlagts, för att lägga grunden för att tillsammans skriva ihop en gemensam projektansökan. Under dessa projektmöten har deltagarna också besökt olika företag som arbetar målinriktat med energifrågor, för inspiration och kunskapsinhämtning. Under 2014 genomfördes projektet Transportplanering vid evenemang över hela landet och inkluderade tio evenemang. Tre av dessa medverkande evenemang fanns i Skåne. De olika åtgärder som har genomförts har medfört utsläpps- och energibesparingar på mellan procent. Dem tre evenemangen som har varit med i Skåne är Sydkustloppet, 9th Eurogym 2014 och Borgeby fältdagar. Här följer några exempel som eventarrangörerna har genomfört för en mer koldioxidsnål transportplanering: Genom ett gott samarbete med Skånetrafiken, etablerat en ny linje som underlättat kollektivt resande till och från eventet och som möjliggjort tillgänglighet för dem utan bil. Lastat material effektivt i containrar vilket har ökat materialets återanvändbarhet, ökat säkerheten samt sänkt transportbehovet med 80 procent. Analyserat deltagarnas transportflöden för avoch pålastning för evenemanget och identifierat effektiviseringsmöjligheter vilket minskat energiförbrukningen markant vid genomförande. Aktivt och frekvent förmedlat budskapet om kollektivt resande genom sociala medier och hemsida. Placering av de olika stationerna under eventet samt schemat var utformat så att gångtrafik underlättades. Med ekonomiska incitament styrdes samordningen av transferbussar så att man kunde optimera antalet avgångar. Projektet finansierades av Energimyndigheten, Energikontoret Regionförbundet Örebro, Energikontoret Skåne, Energikontor Värmland, Energikontoret Östra Götaland och Gävle-Dala Energikontor.

12 Vi är en del av

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 Inledning Skånes vindkraftsakademi Skånes vindkraftsakademi är en ideell förening och en medlemsorganisation. Vi verkar för

Läs mer

Välkommen till Solenergi och energibranschen. 6 oktober, Malmö

Välkommen till Solenergi och energibranschen. 6 oktober, Malmö Välkommen till Solenergi och energibranschen 6 oktober, Malmö Program 12:30 13:00 Lättare lunch och registrering 13:00 13:10 Välkommen Energikontoret Skåne och Solar Region Skåne 13:10 14:10 Solenergimarknaden

Läs mer

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSRAPPORT Skånes vindkraftsakademi 2013-2014

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSRAPPORT Skånes vindkraftsakademi 2013-2014 VERKSAMHETSRAPPORT Skånes vindkraftsakademi 2013-2014 Verksamhetsrapport 2013-2014 Skånes vindkraftsakademi Offentlig version 2014-09-18 Sammanställd av Anna Tibbelin 2 VERKSAMHETSRAPPORT 2013-2014 Skånes

Läs mer

FÄRDPLAN. Skånes vindkraftsakademi 2015-2020

FÄRDPLAN. Skånes vindkraftsakademi 2015-2020 FÄRDPLAN Skånes vindkraftsakademi 2015-2020 Färdplan 2015-2020 Skånes vindkraftsakademi Inledning Skånes vindkraftsakademi är en ideell förening och en medlemsorganisation. Vi verkar för att öka utbytet

Läs mer

Energikontoret Skåne

Energikontoret Skåne Energikontoret Skåne HUT Skåne Spara & Slösa strategiska vägval i klimatförändringens tid Jon Andersson, 23 april 2008 Energikontoret Skåne Bildades 1998 Enhet inom Kommunförbundet Skåne Egen styrgrupp

Läs mer

Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov. 25 April, Malmö

Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov. 25 April, Malmö Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov 25 April, Malmö Program 08:30 08:45 Fika och registrering 08:45 09:20 Välkommen och Introduktion till solenergianläggningar 09:20 09:50 Kommunala riktlinjer

Läs mer

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår 2013 Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Energikontoret i Mälardalen AB Syfte Energikontoret i Mälardalen

Läs mer

Detta projekt genomförs med stöd av:

Detta projekt genomförs med stöd av: Detta projekt genomförs med stöd av: Energikontoret Skåne» En del av Kommunförbundet Skåne (KFSK)» 12-14 anställda, sitter i Lund» Regional energiaktör, arbetar med omställningen av energisystemet» I huvudsak

Läs mer

presenterar Solcellsel i lantbruket

presenterar Solcellsel i lantbruket & presenterar Solcellsel i lantbruket Solcellsel i lantbruket Tillämpningar, ekonomi och projektering 9.00 Introduktion Anna Cornander, Energikontoret Skåne, och Valter Andersson, LRF Skåne 9.15 Solcellsteknik

Läs mer

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun MBN/-0044 Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun VERKSAMHETSPLAN FÖR Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Aktiviteter... 4 Telefonrådgivning... 4 Kvalitativa,

Läs mer

Gårdsvindkraft i lantbruk

Gårdsvindkraft i lantbruk presenterar Gårdsvindkraft i lantbruk Förutsättningar, inköp och kommunikation Program Gårdsvindkraft i lantbruk Förutsättningar, inköp och kommunikation 8.45 Introduktion Anna Cornander, Energikontoret

Läs mer

Energikontor Värmland

Energikontor Värmland Energikontor Värmland Olof Edén, Projektledare Regionalt kunskapscentrum för energifrågor Vi arbetar på Energikontoret Dag Hallén verksamhetsledare Pia Gustavsson informatör Siv Jansson projektledare Olof

Läs mer

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017 Solenergi i byggnader 10 okt 2017 Program 09.30 Inledning 09.45 Vad påverkar potentialen för solenergi på byggnader? 11.00 Bensträckare 12.30 Lunch 13.30 Ekonomiska förutsättningar, varför ska du satsa

Läs mer

Energikontoret Skåne - en driven energiaktör i Skåne

Energikontoret Skåne - en driven energiaktör i Skåne Energikontoret Skåne - en driven energiaktör i Skåne Verksamhetsberättelse 2013 Energikontoret Skåne Energikontoret Skåne är en regional energiaktör som arbetar med energieffektivisering och för en ökad

Läs mer

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2013-2014

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2013-2014 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2013-2014 VERKSAMHETSPLAN 2013-2014 Inledning Skånes vindkraftsakademi Skånes vindkraftsakademi är en ideell förening och en medlemsorganisation. Vi verkar för

Läs mer

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan BIOGAS SYD - ett nätverk för samverkan »Biogas Syd ska med nätverket som plattform vidareutveckla regionens position som ledande biogasregion i Sverige.« Biogas Syd Ett nätverk för samverkan Biogas Syd

Läs mer

Energikontor Gävleborg hösten 2015

Energikontor Gävleborg hösten 2015 Energikontor Gävleborg hösten 2015 Claes Rosengren enhetschef Energikontoren i Sverige - en del av Energieuropa 1. Energikontor Norr AB 2. Jämtlands Läns Energikontor (Regionkommun) 3. Västernorrlands

Läs mer

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Trelleborg den 27 september 2012 Biogas Syd arbetar med biogaspusslets olika sektorer Miljömål Ökad sysselsättning Klimatmål Klimatmål Ökad försörjningsgrad

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens arbete i Stockholm stad och regionalt 2017

Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens arbete i Stockholm stad och regionalt 2017 Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-20 Handläggare Felix Ek Telefon: 08-508 28 972 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-03-13 p.15 Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens

Läs mer

VÄLKOMNA! Julmingel för medlemmar i Skånes vindkraftsakademi och Solar Region Skåne

VÄLKOMNA! Julmingel för medlemmar i Skånes vindkraftsakademi och Solar Region Skåne VÄLKOMNA! Julmingel för medlemmar i Skånes vindkraftsakademi och Solar Region Skåne PROGRAM Marknadsundersökning Kalendarium Vindkraft Solenergi Mingel och julfika MARKNADSUNDERSÖKNING Jag kommer från

Läs mer

Energi- och klimatrådgivning 2017

Energi- och klimatrådgivning 2017 Tjänsteskrivelse 2017-04-05 Handläggare Tove Liljas Utredningsenheten Kommunstyrelsen Energi- och klimatrådgivning 2017 Förslag till beslut Redogörelse för Värmdö kommuns energi- och klimatrådgivning 2017

Läs mer

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Jordbruks- och trädgårdskonferens på Alnarp den 1 mars 2012 Biogas Syd är en del av Energikontoret Skåne Samhälle och näringsliv

Läs mer

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Jordbruks- och trädgårdskonferens på Alnarp den 1 mars 2012 1 Biogas Syd är en del av Energikontoret Skåne Samhälle och näringsliv

Läs mer

Inledning Biogas Syd. Desirée Grahn Verksamhetsledare, Biogas Syd Lund,

Inledning Biogas Syd. Desirée Grahn Verksamhetsledare, Biogas Syd Lund, Inledning Biogas Syd Desirée Grahn Verksamhetsledare, Biogas Syd desiree.grahn@biogassyd.se Lund, 2016-02-09 Biogas Syd» Ett nätverk som samverkar för att främja produktion, distribution och användning

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB VKÖ-träff, program 22 maj, Lindesberg 09.00 Samling, kaffe & smörgås 09.30 Inledning, syfte med dagen, deltagarpresentation

Läs mer

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6.

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. 1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. Energikontor Värmland 7. Energikontor Region Örebro län

Läs mer

Finalisterna klara till Skåne Solar Award 2012!

Finalisterna klara till Skåne Solar Award 2012! Finalisterna klara till Skåne Solar Award 2012! Skåne Solar Award är en årlig utmärkelse som belönar de verk i regionen som genom sitt koncept och sin gestaltning särskilt bidragit till att öka intresset

Läs mer

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 Verksamhetsplan 2017 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser inför 2017 Fortsatt arbete med att utveckla samverkan inom EID. Nystart för

Läs mer

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi!

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi! Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun Så här jobbar vi! Exempel på vad som gjorts den senaste tiden Strategiskt arbete Översiktsplan (Kf 2012-05) Gång- och cykelplan ( Kf April2012) Energi- och klimatstrategi

Läs mer

Sol i Syd slutkonferens Hur uppnår vi en kraftig utbyggnad av solenergi? Marcus Larsson Energikontoret Skåne , Hotel STATT Hässleholm

Sol i Syd slutkonferens Hur uppnår vi en kraftig utbyggnad av solenergi? Marcus Larsson Energikontoret Skåne , Hotel STATT Hässleholm Sol i Syd slutkonferens Hur uppnår vi en kraftig utbyggnad av solenergi? Marcus Larsson Energikontoret Skåne 2019-02-01, Hotel STATT Hässleholm 08.45-09.15 Registrering och kaffe 09.15-09.30 Inledning:

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst Bakgrund Agroväst har sedan 2005 arbetat med att stödja utvecklingen av förnybar energi från jord och skog. En förstudie visade att lantbruket i Västra Götaland,

Läs mer

Verksamhetsplan Energirådgivning 2013

Verksamhetsplan Energirådgivning 2013 Verksamhetsplan Energirådgivning 2013 2(11) Denna verksamhetsplan gäller för Energi- och klimatrådgivningen i 2013... 3 Budget... 3 Organisation... 3 Kompetensutveckling... 3 Energi och klimatplanen...

Läs mer

Skånes Energiting 2008

Skånes Energiting 2008 Skånes Energiting 2008 Tid: 17 juni Plats: Stadionmässan, Malmö Arrangör: Energikontoret Skåne Förnybar energi Effektiv energianvändning Hållbara transporter Skånes Energiting är mötesplatsen för alla

Läs mer

Johan Nyqvist Verksamhetsledare Solar Region Skåne

Johan Nyqvist Verksamhetsledare Solar Region Skåne Solar City Malmö www.solarregion.se Johan Nyqvist Verksamhetsledare Solar Region Skåne johan.nyqvist@kfsk.se www.solarregion.se Kartläggning av elnätsansluten solenergi i Skåne Genomförs i samverkan med

Läs mer

Varför ska man bygga regionala gasnät? Per Elfvin, E.ON Gas

Varför ska man bygga regionala gasnät? Per Elfvin, E.ON Gas Varför ska man bygga regionala gasnät? Per Elfvin, E.ON Gas Gasnät för regional utveckling och stärkt konkurrenskraft i en hållbar framtid Vilka? är vi. Swedegas AB Äger, driver och underhåller det svenska

Läs mer

Det är inte varje dag du blir inbjuden till en revolution.

Det är inte varje dag du blir inbjuden till en revolution. HÄR BYGGS DET: Framtid Det är inte varje dag du blir inbjuden till en revolution. Nordbygg Sustainable Days Featuring Germany 1 4 april 2014 Företag och experter bakom den världsledande tyska energitekniken

Läs mer

Solar Region Skåne. Verkar för ökad användning av solenergi i Skåne Studiebesök, seminarier, utbildningar, EU-projekt, regionala solenergiprojekt...

Solar Region Skåne. Verkar för ökad användning av solenergi i Skåne Studiebesök, seminarier, utbildningar, EU-projekt, regionala solenergiprojekt... Välkomna till seminariet Mer solenergi i el- och fjärrvärmenäten - hur går vi tillväga? Program 13.00 Introduktion Anna Cornander, Solar Region Skåne 13.10 Att sälja el till nätet - svårigheter och lösningar

Läs mer

Energieffektivisering

Energieffektivisering Skellefteå 2012-05-28 Energieffektivisering Erfarenheter Vad händer i övriga landet? Framgångsfaktorer KanEnergi Sweden AB KanEnergi är ett konsultföretag med fokus på områdena energi, miljö och klimat.

Läs mer

Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2018

Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2018 Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2018 Projektledare Eva Jernnäs Datum 2018-02-06 Ärendenr KS 2017/0359 1. Bakgrund Den kommunala energi- och klimatrådgivningen (EKR)

Läs mer

Slutkonferens 17 september 2014, Örebro

Slutkonferens 17 september 2014, Örebro Slutkonferens 17 september 2014, Örebro Tillsammans Åtta energikontor: Energikontor Sydost Energikontoret Regionförbundet Örebro Energikontoret Skåne Energikontoret Värmland Energikontoret Östra Götaland

Läs mer

Omvärldsanalys. Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Tula Ekengren och Lovisa Mellgren, Ecoplan

Omvärldsanalys. Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Tula Ekengren och Lovisa Mellgren, Ecoplan Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Omvärldsanalys Tula Ekengren och Lovisa Mellgren, Ecoplan Enheten för regional tillväxt Dag Hallén April /Maj 2014 www.regionvarmland.se Det

Läs mer

Välkommen till nätverksträff Effektiva transporter i hemtjänsten. 2 december 2014, Malmö

Välkommen till nätverksträff Effektiva transporter i hemtjänsten. 2 december 2014, Malmö Välkommen till nätverksträff Effektiva transporter i hemtjänsten 2 december 2014, Malmö Program 08:30 Morgonfika och tid att mötas 09:00 Välkommen och introduktion Energikontoret Skåne och HM Skåne 09:30

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Energikontor Norra Småland

Verksamhetsplan 2013. Energikontor Norra Småland n Verksamhetsplan 2013 Energikontor Norra Småland Energikontorets verksamhetsplan är styrgruppens instrument för styrning av verksamheten. Styrgruppen fastslog Verksamhetsplan 2013 den 4 februari 2013.

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ÖMS operativa program för regionalfonden

ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ÖMS operativa program för regionalfonden ÖMS operativa program för regionalfonden Östra Mellansverige består av Uppsala, Örebro, Sörmland, Västmanland och Östergötlands län Beslutat i december 2014 Bygger på regionala prioriteringar gjorda i

Läs mer

Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011

Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011 Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011 2 Innehållsförteckning INLEDNING... 4 AKTIVITETER... 4 Företagskväll på Norrgården... 4 40-års kalas för kommunen... 4 Ista n utan min bil / Europeiska

Läs mer

Jan Malm och Claes Rosengren

Jan Malm och Claes Rosengren Jan Malm och Claes Rosengren Projektledare Gävleborg + P 2-ansvariga GDR 1. Energikontor Norr AB 2. Jämtlands Läns Energikontor (Regionkommun) 3. Västernorrlands Energikontor (KF) 4. Energikontor Gävleborg

Läs mer

Därefter kontaktas de som anmält intresse via telefon för tidsbokning.

Därefter kontaktas de som anmält intresse via telefon för tidsbokning. Processbeskrivning Rådgivning mot större kunder som företag, organisationer, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kräver både förberedelser och uppföljning. Det kan beskrivas som en process med flera

Läs mer

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Nätverk för Förnybar Värme Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Augusti 2012 Nätverk för Förnybar Värme Inledning Den här handboken syftar till att vara till hjälp

Läs mer

Biogas Syd ska med nätverket som plattform vidareutveckla regionens position som ledande pilotregion för biogas i Sverige

Biogas Syd ska med nätverket som plattform vidareutveckla regionens position som ledande pilotregion för biogas i Sverige BIOGAS SYD Årsrapport 2014 Biogas Syd ska med nätverket som plattform vidareutveckla regionens position som ledande pilotregion för biogas i Sverige Inledning Biogas Syd har under de senaste åren framgångsrikt

Läs mer

Biogas i Uppsala län.

Biogas i Uppsala län. Biogas i Uppsala län www.energikontor.se www.biogasost.se Biogas Öst arbetar för att Skapa de bästa regionala förutsättningarna för ökad produktion, distribution och konsumtion av biogas. Informera, kommunicera

Läs mer

Verksamhetsrapport för Biogas Sydost Hannele Johansson, Projektledare Biogas Sydost

Verksamhetsrapport för Biogas Sydost Hannele Johansson, Projektledare Biogas Sydost Verksamhetsrapport för Biogas Sydost 110401-140331 Hannele Johansson, Projektledare Biogas Sydost Verka för att: Övergripande mål Produktionen av biogas i regionen ökar väsentligt Särskilt lantbruksbaserad

Läs mer

Skånes Klimat- och energistrategi

Skånes Klimat- och energistrategi Skånes Klimat- och energistrategi Social hållbarhet Johannes Elamzon Klimat - och energistrateg johannes.elamzon@lansstyrelsen.se Foto: Bertil Hagberg Länsstyrelsens uppgifter inom klimatområdet enligt

Läs mer

Vi kan hjälpas åt att göra något åt detta

Vi kan hjälpas åt att göra något åt detta Jordens klimat påverkas av vår användning av fossila bränslen. Den pågående klimatförändringen är ett av de allvarligaste hoten mot globalt hållbar utveckling, både socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (8) Innehåll INLEDNING... 2 FORUMETS ROLL... 2 HANDLINGSPLANEN OCH DESS FEM DELMÅL... 2 HANDLINGSPLAN... 3 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN... 3 2. MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV...

Läs mer

Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel. Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå

Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel. Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå Energipolitiska mål för Sverige fram till 2020 Energimyndighetens vision: Ett hållbart energisystem Svensk och

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017

Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017 Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017 Projektledare Eva Jernnäs Datum 2018-02-06 Ärendenr KS 2017/0359 Verksamhetsredogörelse för Energi- och klimatrådgivningen i Österåker

Läs mer

Fastighetsägare i framkant

Fastighetsägare i framkant Energi Fastighetsägare i framkant energieffektivisering för kommersiella lokaler 1 energieffektivisering för kommersiella lokaler Fastighetsägare i framkant är namnet på energieffektiviseringsprojektet

Läs mer

Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder. Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun

Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder. Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun BESLUTSDEL /ÅTGÄRDER ÄTGÅRDSOMRÅDE ÅTGÄRD KLART KOSTNAD ANSVARIG Övergripande Kommunen skall ha ett eget statistiksystem

Läs mer

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Halmstad16 december 2011 -Biogas Syd är ett regionalt samverkansorganisation för biogasintressenter i södra Sverige - Biogas Syd

Läs mer

FULL VERSION H2 Skåne: Kunskapssatsning vätgas 2014-2015

FULL VERSION H2 Skåne: Kunskapssatsning vätgas 2014-2015 FULL VERSION H2 Skåne: Kunskapssatsning vätgas 2014-2015 Uppdaterad 2014-06-27 Kontaktperson Anna Tibbelin Projektledare Energikontoret Skåne anna.tibbelin@kfsk.se 0709 71 99 97 Sökande: Energikontoret

Läs mer

Många bäckar små. Energimyndighetens arbete med små. och medelstora företag

Många bäckar små. Energimyndighetens arbete med små. och medelstora företag Många bäckar små Energimyndighetens arbete med små och medelstora företag Fakta om oss Energimålen för Sverige till 2020 är: minst 50 % förnybar energi minst 10 % förnybar energi i transportsektorn 20

Läs mer

Aktuellt från Energimyndigheten

Aktuellt från Energimyndigheten Aktuellt från Energimyndigheten Dag Lundblad, avd. Främjande Uppdrag Styrmedel EU-direktiv Nationella initiativ Främjande - Nätverk - Uthållig kommun - LÅGAN Ska vi klara miljömålen? 30000 28000 GWh 10%

Läs mer

Nu börjar Vattenfall att bygga. Kan man göra något åt klimatförändringarna? Det är smart. Klimatsmart.

Nu börjar Vattenfall att bygga. Kan man göra något åt klimatförändringarna? Det är smart. Klimatsmart. Ja, man kan bygga ut vindkraften. Som vi gör i Malmö. Nu börjar Vattenfall att bygga Sveriges största vindkraftpark i Öresund. Lillgrund vindkraftpark kommer att ge hushållsel till drygt 60 000 hem. Det

Läs mer

Uthålliga kommuner i Skåne 2020

Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Seminarium TEMA 2 Hållbar infrastruktur och mobilitet Malmö den 31 augusti 2017 Program förmiddag del 1 Inledning 09.00 Välkomna! Jeanette Schlaucher, chef miljöstrategiska

Läs mer

Årsredovisning 2017 Solar Region Skåne

Årsredovisning 2017 Solar Region Skåne Årsredovisning 2017 Solar Region Skåne 2 (11) Styrelsen för Solar Region Skåne, med säte i Lund, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2017. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor,

Läs mer

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2014

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2014 Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår Energikontoret i Mälardalen AB Antagen av styrelsen 2013-12-11 1(10) Innehåll Energikontoret i Mälardalen AB... 3 Verksamhet... 3 Syfte...

Läs mer

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Tillsyn av egenkontroll av energihushållning Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Energifrågan i tillsynen är viktig! Energifrågan är ofta osynlig All energianvändning medför miljöpåverkan Energieffektivisering

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Vägledningsdokument för verksamhetsplan

Vägledningsdokument för verksamhetsplan 1 (5) Avdelningen för Enheten för lokal och Främjande regional samverkan Margurite Karlsson 016-544 2071 margurite.karlsson@energimyndigheten.se Vägledningsdokument för verksamhetsplan Energimyndigheten

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Avrapportering av EU-projekten NeZeR och Urban Learning

Avrapportering av EU-projekten NeZeR och Urban Learning Miljöförvaltningen Plan & miljö Dnr 2014-3865 Sida 1 (5) 2018-01-18 Handläggare Örjan Lönngren Telefon: 08 508 28 173 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-01-30 p. 17 Avrapportering av EU-projekten

Läs mer

Kallelse till sammanträde med ekoutskottet

Kallelse till sammanträde med ekoutskottet Kommunkontoret Emma Svedin Nämndsekreterare 0156-522 50 emma.svedin@trosa.se Kallelse Datum 2017-01-17 Tid: Måndag den 23 januari, kl. 16.00 Plats: Trosa kommunhus, sammanträdesrummet Kallelse till sammanträde

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång?

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Petter Kjellgren, Projektledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen Avstamp Jönköping

Läs mer

Strategi Energikontoret Skåne

Strategi Energikontoret Skåne Strategi 2016-2020 Energikontoret Skåne Beslutad av styrgruppen 2016-10-13 Helena Tillborg Energikontoret Skåne Kommunförbundet Skåne Gasverksg. 3A, Box 53, 221 00 LUND Org.nr: 837600-9109 www.kfsk.se/energikontoret

Läs mer

Verksamhetsplan Sida 1

Verksamhetsplan Sida 1 Verksamhetsplan 2011-04-01--2014-03-31 Sida 1 Övergripande mål för Biogas Sydost Biogas Sydost skall: Verka för att produktionen av biogas i hela regionen ökar i väsentlig omfattning. Med region menas

Läs mer

BIOGAS VÄSTS NÄTVERKSTRÄFF 28 AUGUSTI 2012

BIOGAS VÄSTS NÄTVERKSTRÄFF 28 AUGUSTI 2012 S NÄTVERKSTRÄFF 28 AUGUSTI 2012 Dagens program 9.30 På gång inom Biogas Väst halvtidsrapport Hanna Jönsson, Biogas Väst 10.10 Vad händer egentligen i förgasningsprojektet GoBiGas? Åsa Burman, projektchef/vd

Läs mer

GÖTEBORG 2050 GÖTEBORG 2050. Energiremisseminarium 30/8 2004. www.goteborg2050.nu

GÖTEBORG 2050 GÖTEBORG 2050. Energiremisseminarium 30/8 2004. www.goteborg2050.nu www.goteborg2050.n u Solstad Göteborg 2050 Johan Swahn och Elin Löwendahl, Chalmers Hans Eek, Göteborg Energi Projektet (I) Utvecklar hållbara långsiktiga framtidsbilder (scenarier, visioner) som bidrag

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Aktuellt inom landsbygdsprogrammet inom området Minskad klimatpåverkan och förnybar energi med fokus kompetensutveckling Anna Hagerberg Rådgivningsenheten söder Alnarp Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Program 24 april 09.30 Samling Deltagarpresentation 10.00 Presentation projekt Vindkraft Öst 10.10 Nulägesbild

Läs mer

En sammanhållen klimat- och energipolitik

En sammanhållen klimat- och energipolitik En sammanhållen klimat- och energipolitik Europas mest ambitiösa klimat och energipolitik En strategi ut ur beroendet av fossil energi Resultatet av en bred process Sverige får en ledande roll i den globala

Läs mer

Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi

Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi Älmhult Målen för kommunen som geografi Borgmästaråtagande - Älmhults kommun ska minska CO2-emissioner med minst 20% till 2020 och

Läs mer

Energieffektivisering och Solceller. Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski

Energieffektivisering och Solceller. Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski Energieffektivisering och Solceller Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski Om oss WSP Teknikkonsultföretag inom hållbar samhällutveckling - Byggnader, Transporter, Industri, Stadsutveckling - Tidiga

Läs mer

Välkommen till Kristianstad The Biogas City

Välkommen till Kristianstad The Biogas City Välkommen till Kristianstad The Biogas City Där vi samarbetar för att skapa en mer lönsam biogasbransch VD Krinova Incubator & Science Park Foto Biosfärkontoret Sven-Erik Magnusson Välkommen till Kristianstad

Läs mer

på väg mot ett hållbart energisystem

på väg mot ett hållbart energisystem på väg mot ett hållbart energisystem 2015 Kort historik Bildas 1999 som ett EU-projekt Energikontoren: en viktig del i EU:s energipolitik. Det finns >400 energikontor i EU, varav 14 i Sverige. Energikontor

Läs mer

Etablering av nya arbetssätt och affärsmodeller för energieffektivisering och förnybar energi i små och medelstora företag.

Etablering av nya arbetssätt och affärsmodeller för energieffektivisering och förnybar energi i små och medelstora företag. 1 Etablering av nya arbetssätt och affärsmodeller för energieffektivisering och förnybar energi i små och medelstora företag. En pågående förstudie: Energieffektiva företag i Östra Mellansverige Syfte

Läs mer

Energirådgivning för ett energieffektivare. Ett samarbete mellan 25 kommuner i Stockholmsregionen...

Energirådgivning för ett energieffektivare. Ett samarbete mellan 25 kommuner i Stockholmsregionen... Ett samarbete mellan 25 kommuner i Stockholmsregionen......om opartisk och kostnadsfri kommunal energirådgivning Energirådgivning för ett energieffektivare samhälle 1 25 kommuner Sigtuna Nykvarn Håbo Vallentuna

Läs mer

Att installera solceller erfarenheter från deltagarna i Sol i Väst Sammanfattning från intervjuer med 10 offentliga organisationer

Att installera solceller erfarenheter från deltagarna i Sol i Väst Sammanfattning från intervjuer med 10 offentliga organisationer Att installera solceller erfarenheter från deltagarna i Sol i Väst Sammanfattning från intervjuer med 10 offentliga organisationer Version 2. 150525, Erik André, Hållbar utveckling Väst Sammanfattning

Läs mer

SLUTRAPPORT. H2Skåne. Vätgassamverkan i Skåne

SLUTRAPPORT. H2Skåne. Vätgassamverkan i Skåne SLUTRAPPORT H2Skåne Vätgassamverkan i Skåne Vi samverkar kring vätgas i Skåne! H2-Solution HULteberg hydrogen solution Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 1.1 Information, Inspiration och nätverksbyggande

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning

Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning 2017-10-31 1 (8) Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning Riktlinjer för Energimyndigheten, funktionerna kommunal energi- och klimatrådgivning samt regional utvecklingsledning.

Läs mer

Har du koll på ditt företags energianvändning? STÄRK DITT FÖRETAG MED EFFEKTIVARE ENERGIANVÄNDNING

Har du koll på ditt företags energianvändning? STÄRK DITT FÖRETAG MED EFFEKTIVARE ENERGIANVÄNDNING Har du koll på ditt företags energianvändning? STÄRK DITT FÖRETAG MED EFFEKTIVARE ENERGIANVÄNDNING Vi erbjuder flera olika typer av stöd. Både för ditt företag och för en hållbar framtid. Vilket stöd som

Läs mer

Kraftsamling Biogas och samverkansplattformem Biogas Väst. Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017

Kraftsamling Biogas och samverkansplattformem Biogas Väst. Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017 Kraftsamling Biogas 2017-2020 och samverkansplattformem Biogas Väst Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017 Samverkan i mer än 15 år! BIOGAS VÄST Kommunerna, energibolag, avfallsbolag,

Läs mer

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Redo att leda ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Kvinna, scout & ledare? Missa inte chansen att delta i Scouternas nystartade nätverk för kvinnliga ledare. Nätverket Redo Att Leda erbjuder

Läs mer

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Inom ramen för Region Skånes satsning på projektet Kulturnäring Skåne, har Media Evolution på uppdrag av

Läs mer

Nordiska vattenskadeseminariet 2011. Nordiska vattenskadegruppen

Nordiska vattenskadeseminariet 2011. Nordiska vattenskadegruppen Nordiska vattenskadeseminariet 2011 har som vanligt arrangerats av Nordiska vattenskadegruppen Medlemmarna kommer från de fem nordiska länderna. En del har varit med från början och hunnit bli ganska gamla

Läs mer

Energimyndighetens kompetenshöjande insats för nära-nollenergibyggnader

Energimyndighetens kompetenshöjande insats för nära-nollenergibyggnader Energimyndighetens kompetenshöjande insats för nära-nollenergibyggnader Avdelningen för Energieffektivisering Enheten för resurseffektiva byggnader Energiting Sydost 2015-11-12 Carin Råberger Bakgrund

Läs mer

Summering av gruppdiskussionerna

Summering av gruppdiskussionerna 2008-03-19 Summering av gruppdiskussionerna Energiseminarium 5 mars Temagrupper: Energieffektivisering Förnybar Energi Planering, kunskap, forskning och näringsliv 1-1 Energieffektivisering 1(6) Vad ser

Läs mer