Yttrande över anmälan om Kemikalieinspektionens handläggningstider för vissa ansökningar om produktgodkännande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över anmälan om Kemikalieinspektionens handläggningstider för vissa ansökningar om produktgodkännande"

Transkript

1 Justitiekanslern Box STOCKHOLM Yttrande över anmälan om Kemikalieinspektionens handläggningstider för vissa ansökningar om produktgodkännande Sammanfattning Den komplexa EU-lagstiftning som sätter ramarna för tillståndsprövningen av bekämpningsmedel har inneburit en ökad arbetsinsats för myndigheten. Handläggningstiderna har till följd av detta blivit längre. Kemikalieinspektionen har framfört till regeringen att en förutsättning för kortare handläggningstider är en kombination av effektivare arbetsprocesser och en resursförstärkning. Ett omfattande förändringsarbete med fokus på att effektivisera myndighetens arbetssätt pågår och en ny organisation trädde i kraft den 1 juni Av höstens budgetproposition framgår att anslaget för prövningen av bekämpningsmedel föreslås öka med tio miljoner kronor per år från och med Bakgrund Svenskt Växtskydd har gjort en anmälan till Justitiekanslern (JK). JK har bett Kemikalieinspektionen yttra sig över anmälan avseende myndighetens handläggningstider för vissa ansökningar om produktgodkännande. Svenskt Växtskydd har i sin anmälan uppgett att: Kemikalieinspektionen har under våren 2014 meddelat att myndigheten inte avser att handlägga några nya ansökningar om produktgodkännande enligt Växtskyddsmedelsförordningen under hela Kemikalieinspektionen har vidare meddelat att det kan bli så att inga sådana ansökningar kan handläggas under 2015 heller. Kemikalieinspektionen har därtill meddelat att man inte kommer att ta på sig att vara s.k. zonrapportör. Av artikel 35 i Växtskyddsmedelsförordningen framgår att det förutsätts att medlemsstater i samma zon ska fördela arbetet mellan sig på ett rättvist sätt. Kemikalieinspektionens vägran att ta på sig att vara zonrapportör står således i strid mot denna bestämmelse. Kemikalieinspektionen Postadress Besök & leverans Faktureringsadress Telefon & fax Internet Org nr Box Sundbyberg Esplanaden 3A Sundbyberg FE Frösön Telefon Fax kemi@kemi.se

2 1.1 Kort om Kemikalieinspektionen Kemikalieinspektionen arbetar för att minska riskerna för att människor och miljö skadas av kemikalier. Kemikalieinspektionens uppdrag är att utveckla lagstiftning och andra styrmedel pröva ansökningar om tillstånd att få sälja och använda växtskyddsmedel och biocidprodukter utöva tillsyn över importörer och tillverkare av kemiska produkter, bekämpningsmedel och varor. Eftersom kemikaliereglerna är harmoniserade inom EU, sker en stor del av Kemikalieinspektionens arbete inom ramen för EU-samarbetet. Kemikalieinspektionen finansieras till största delen av anslag. Detta gäller även verksamheten för prövning av bekämpningsmedel. Kemikalieinspektionen tar in avgifter för prövningen som redovisas mot inkomsttitel vilket innebär att myndigheten tar in avgifter, men att dessa går in till statskassan. För prövningen och tillsynen av bekämpningsmedel tilldelas myndigheten ett årligt anslag. 2 Lagstiftning på området 2.1 Bekämpningsmedel Bekämpningsmedel delas in i två kategorier, växtskyddsmedel och biocidprodukter. Växtskyddsmedel används främst till att skydda växter och växtprodukter inom jord-, skogs- och trädgårdsbruk. Biocidprodukter är avsedda att förebygga eller motverka att djur, växter eller mikroorganismer, däribland virus, orsakar skada eller olägenhet för människors hälsa eller skada på egendom. Svenskt Växtskydds anmälan riktar endast in sig på Kemikalieinspektionens hantering av växtskyddsmedelsärenden, varför i första hand denna typ av bekämpningsmedel kommer att behandlas i den fortsatta framställningen. Reglerna för att få sätta ut växtskyddsmedel på marknaden finns i förordning (EG) nr 1107/ På grund av övergångsbestämmelser i förordningen tillämpas fortfarande det gamla direktivet 91/414/EEG parallellt med den nya EUförordningen för vissa ansökningsärenden. Det gamla direktivet genomförs i svensk rätt genom bestämmelser i miljöbalk (1998:808), i förordning (2014:425) om bekämpningsmedel och i förordning (2006:1010) om växtskyddsmedel som innehåller regler om nematoder, insekter och spindeldjur. Slutligen finns bestämmelser i Kemikalieinspektionens föreskrifter om bekämpningsmedel (KIFS 2008:3). 1 Europaparlamentets och rådets (EG) nr 1107/2009 av den 21 oktober 2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden och om upphävande av rådets direktiv 79/117/EEG och 91/414/EEG. 2 (12)

3 2.2 Särskilt om växtskyddsmedel och handläggningstider För att släppa ut och använda växtskyddsmedel krävs produktgodkännande enligt artikel 28 i förordning (EG) nr 1107/2009. En ansökan om produktgodkännande ska enligt artikel 33 i förordningen lämnas in till varje medlemsstat på vars marknad växtskyddsmedlet ska släppas ut. Enligt artikel 35 i förordningen ska en ansökan om produktgodkännande sedan prövas av den medlemsstat i zonen som sökanden föreslår (zonrapportören). 2 De andra medlemsstaterna inom zonen får inte handlägga samma ansökan under den tid som den prövande medlemsstaten gör sin bedömning. Den medlemsstat som ska pröva ansökan har tolv månader på sig att avgöra ärendet. Tiden för prövning kan förlängas med högst sex månader om ansökan inte är komplett och därför kräver kompletteringar från den sökandens sida. Efter det att zonrapportören beslutat i ärendet ska övriga berörda medlemsstater fatta beslut i sina ärenden. Detta ska ske senast inom 120 dagar efter det att de tagit emot bedömningsrapporten och kopian av produktgodkännandet från den prövande medlemsstaten. 3 Förfarandet om ömsesidigt erkännande av produktgodkännanden som meddelats av medlemsstater i samma zon och även av medlemsstater i andra zoner beskrivs i artiklarna i förordning (EG) nr 1107/2009. Medlemsstaterna ska avgöra ärenden om ömsesidigt erkännande inom 120 dagar. De harmoniserade tidsfrister som anges i förordning (EG) nr 1107/2009 är fasta. Tidsfristerna är olika beroende på ärendetyp. Som framgått av redogörelsen ovan ska direktiv 91/414/EEG ibland tillämpas på grund av övergångsbestämmelser i förordning (EG) nr 1107/2009. Direktivet innehåller till skillnad från förordningen inga bestämmelser om tidsfrister. I sådana ärenden gäller istället den svenska förvaltningslagens bestämmelser om effektiv ärendehandläggning, se 7 förvaltningslag (1986:223). 3 Kemikalieinspektionens arbete med handläggningstiderna 3.1 Utvecklingen från 2007 och framåt Kemikalieinspektionen har länge och systematiskt arbetat för att komma tillrätta med myndighetens, i vissa fall, för långa handläggningstider. Mellan åren genomförde Kemikalieinspektionen en handlingsplan som bland annat ledde till en effektivare handläggningsprocess. Myndigheten fick ökade personella resurser och kompetensförsörjningen sågs över. Av årsredovisningen för 2011 framgår att handläggningstiderna minskade. 2 EUs växtskyddsmedelsförordning delar in medlemsstaterna i olika zoner. Avgörande för zonindelningen är att jordbruks-, växtskydds- och miljöförhållandena (inklusive klimatförhållanden)bedöms vara likvärdiga inom zonen. Sverige tillhör den norra zonen tillsammans med Danmark, Estland, Lettland, Litauen, och Finland. 3 Se artikel 36.2, 36.3 och 37.4 i förordning (EG) nr 1107/ (12)

4 Mellan har handläggningstiderna återigen ökat när det gäller växtskyddsmedelsärenden som prövas enligt den nya förordningen (EG) nr. 1107/2009. En viktig förklaring till att handläggningstiderna för tillståndsprövningen är längre än önskvärt är den nya EU-lagstiftningen som är mer komplex och kräver mer av myndigheten än den gamla. Eftersom lagstiftningen är ny saknas tillgång till vägledande rättspraxis, vilket innebär att nya situationer uppkommer som kräver arbete med att tolka lagstiftningen. Den nya lagstiftningen på EU-nivå har därutöver inneburit en ökad arbetsinsats för myndigheten. EU-förordningen är mer omfattande och ställer högre krav på utvärderingen av ansökningar. Myndigheten har därmed fått alltmer att utreda och ta ställning till i varje ärende. En annan anledning till att handläggningstiderna ökat är att antalet inkommande ansökningar ökar i takt med att fler produkter kräver godkännanden innan de får sättas ut på marknaden. Mellan åren 2011 och 2013 ökade antalet ansökningar till Kemikalieinspektionen med totalt med 18 procent. I regleringsbrevet 2013 och 2014 fick Kemikalieinspektionen en särskild anslagspost (anslagspost 2) riktad till nationell prövning och tillsyn av bekämpningsmedel. Enligt regleringsbrevet för 2014 ska minst kr av Kemikalieinspektionens budget reserveras för prövningen av ansökningar om produktgodkännanden av växtskyddsmedel i ärenden som fortfarande regleras av det gamla direktivet 91/414/EEG. Detta innebär att Kemikalieinspektionen styrs att prioritera de gamla växtskyddsmedelsärenden som inte omfattas av de harmoniserade tidsfrister som framgår av förordning (EG) 1107/2009. Kemikalieinspektionens arbete med att effektivisera ärendehandläggningen fortsätter. Fokus ligger på att se över processer, rutiner och arbetssätt i syfte att ytterligare effektivisera ärendeflödet, se även avsnitt Organisatoriska förändringar Sedan halvårsskiftet 2013 arbetar Kemikalieinspektionen enligt en ny organisatorisk modell. Den nya indelningen på avdelningsnivå innebär även en renodling av de olika delarna i myndighetens uppdrag. Det finns numera en avdelning för Utveckling av lagstiftning och andra styrmedel, en avdelning för Tillsyn och Registratur och en avdelning för Tillstånd och Upplysning. Härutöver finns fyra stödfunktioner: Ekonomi, Juridik, HR och Kommunikation. Renodlingen av verksamheten inom respektive avdelning motverkar en potentiell risk för sammanblandning av olika delar i uppdraget eller konkurrens mellan olika verksamhetsmål, något som ökar tydligheten både internt och externt. Det ger också förutsättningar att använda resurserna mer flexibelt inom respektive avdelning och fredade resurser för tillståndsprövningen. Den nya organisationen skapar betydligt bättre förutsättningar än tidigare att komma tillrätta med myndighetens utmaningar kring långa handläggningstider. Under 2014 har avdelningen för Tillstånd och Upplysning utvecklat en ny arbetsprocess för tillståndsprövningen. Nya rutiner för ett effektivare arbetssätt och tydligare roller och ansvar är ett resultat av det arbetet. 4 (12)

5 Parallellt med omorganisationen har Kemikalieinspektionen sett över processer och arbetssätt på hela myndigheten. Till grund för det arbetet har en nyligen genomförd omvärlds- och intressentanalys haft stor betydelse. Analysen gjordes för att ta reda på vilka behov och förväntningar intressenterna hade och har på Kemikalieinspektionen. Arbetet med effektivare processer och arbetssätt har även omfattat stödfunktionerna. Stödfunktionernas arbetssätt har stor påverkan på effektiviteten i handläggningen. 3.3 Närmare om avdelningen för Tillstånd och Upplysning Ett antal medvetna effektiviseringstankar låg bakom beslutet att bilda en särskild avdelning för tillståndsprövningen. Avdelningen har inrättat en särskild enhet som är helt inriktad på samordning och beslut. Det främsta syftet med detta är att åstadkomma kortare handläggningstider. För att öka flexibiliteten i resursanvändningen, minska sårbarheten och bredda kompetensen bland medarbetarna, arbetar handläggarna numera med tillståndsärenden som både rör växtskyddsmedel och biocidprodukter. På så sätt skapas bättre förutsättningar att ta hand om fluktuationer i ärendeflödena och rikta resurserna dit behoven är som störst. Det är också i högre grad än tidigare möjligt att i handläggningen dra nytta av erfarenheter när det gäller likheter mellan rättsområdena. Utöver enheten för Samordning och beslut finns stödjande enheter med fokus på särskilt viktiga delar i ärendeprövningen. Kompetenser för att göra miljö-och hälsobedömningar finns samlade på egna enheter. Expertkompetens och erfarenheter om dessa områden byggs upp, något som snabbar upp handläggningen i kommande ärenden. Ett antal nya roller har tagits fram, bl.a. rollen som "ärendeansvarig", med tydligt ansvar och mandat att driva ärendena framåt till beslut. Andra roller är mer stödjande och har till uppgift att utreda avgränsade delar av ärendet. I den tidigare organisationen saknades denna tydlighet. Trots att dessa nya roller nu är på plats arbetar myndigheten med att ytterligare utveckla dem. Detta arbete sker bl.a. inom ramen för en pågående värdeflödesanalys av handläggningsprocessen som närmare beskrivs i avsnitt 3.5. Tydligare roller och ansvar skapar förutsättningar för en ännu snabbare och bättre beslutsprocess. 3.4 Ärendekompassen Kemikalieinspektionen har utvecklat ett särskilt planeringsverktyg, den s.k. "Ärendekompassen" i syfte att ytterligare effektivisera ärendehanteringsprocessen. Ärendekompassen är ett IT-baserat system för att planera, bemanna, prognostisera och följa upp ärenden. Med hjälp av detta verktyg kan kompetenser och resurser lättare styras till de ärenden där de bäst behövs. 5 (12)

6 3.5 Arbetet under 2014 och framåt Kemikalieinspektionen har under hösten 2014 påbörjat arbetet med en systematisk värdeflödesanalys av handläggningsprocessen, som är nästa steg i utvecklingen av organisationens arbetssätt. Detta innebär en kartläggning av handläggningen för att upptäcka olika typer av effektivitetsförluster. Exempel på sådana är ställ- och ledtider, överarbete, omtag eller onödiga moment i ärendehandläggningen. Arbetet med att vidareutveckla handläggningsprocessen omfattar också interna stödsystem, att vidareutveckla roller och mandat och inte minst den riskbedömningsmetodik som ligger till grund för ärendeprövningen. Åtgärder baserade på värdeflödesanalysens resultat kommer att vara högt prioriterat under Förutom att systematiskt arbeta med att förbättra effektiviteten i handläggningen av bekämpningsmedelsärenden har Kemikalieinspektionen i inlämnade budgetunderlag , och till regeringen framfört behovet av ökad långsiktighet i finansieringen av prövning av bekämpningsmedel. Av budgetunderlaget framgår myndighetens behov av höjning av anslag 1:6 anslagspost 2 med tkr år 2015 och ytterligare tkr år Denna anslagspost används för att hantera och handlägga bekämpningsmedelsärenden. Förslagen i budgetunderlagen syftar till att skapa möjlighet att - arbeta bort större delen av befintliga ärendeköer - förhindra att nya ärendeköer byggs upp under ge bättre förutsättningar att följa EU-förordningarnas krav på ärendeprövningen i samarbetet med andra medlemsstater Kemikalieinspektionen föreslog i samband med budgetunderlaget en ny avgiftskonstruktion för att förbättra myndighetens möjlighet att möta både förändringar i ärendeflöden och nya krav i regelverken. I budgetpropositionen för 2015 har regeringen anvisat en permanent anslagsökning på ytterligare tio miljoner kr för den nationella prövningen av bekämpningsmedel, vilket ökar förutsättningarna för att handläggningstiderna ska kunna minska. 4 Kemikalieinspektionens synpunkter med anledning av anmälan 4.1 Tidsfrister och ärendeprioritering I sin anmälan riktar Svenskt Växtskydd kritik mot att handläggningstiderna på Kemikalieinspektionen är för långa. Under 2014 kommer Kemikalieinspektionen inte att klara tidsfristerna i alla ärenden. Kemikalieinspektionen beklagar givetvis detta. Myndigheten kommer att göra sitt allra yttersta för att de företag som drabbas ska få beslut i sina ärenden så snabbt som möjligt. 6 (12)

7 4.2 Uttalanden från Kemikalieinspektionen Svenskt Växtskydd har i sitt yttrande hänvisat till ett antal e-postmeddelanden från Kemikalieinspektionen. Meddelandena var avsedda att visa inriktningen på ärendeprioriteringen vid prövning av ansökningar om produktgodkännanden. Inriktningen innebär att ärendena ska handläggas i den ordning de inkommer. Svenskt Växtskydd har i sitt yttrande angett att Kemikalieinspektionens generaldirektör, Nina Cromnier, vid ett seminarium i riksdagen den 11 juni 2014 bekräftat att inga nya ansökningar kommer att hanteras under Det som Kemikalieinspektionen framförde vid seminariet var att det sannolikt rådde ett missförstånd kring frågan om prioriteringen i ärendehandläggningen och att myndigheten som huvudprincip alltid handlägger ärenden i den ordning de inkommer. Nina Cromnier uttalade sig om att myndigheten bl.a. gjort förändringar i organisationen och att en ny avdelning med fokus på tillståndsprövningen och upplysning har inrättats. Nina Cromnier framförde vidare att myndigheten arbetar med att utveckla processer och arbetsmetoder för att kunna handlägga alla ärenden som inkommer inom de tidsfrister som gäller. Verksamheten bedrivs inom ramen för myndighetens anslag och de villkor regeringen ställt upp för hur de ska användas. 4.3 Skyldigheten att ansvara som zonrapportör i ärendeprövningen Svenskt Växtskydd har i sitt yttrande angett följande: Av artikel 35 i Växtskyddsmedelsförordningen framgår att det förutsätts att medlemsstater i samma zon ska fördela arbetet mellan sig på ett rättvist sätt. Kemikalieinspektionens vägran att ta på sig att vara zonrapportör står således i strid mot denna bestämmelse. Kemikalieinspektionen delar inte denna tolkning av artikel 35 och gör gällande att det ur artikeln inte kan utläsas någon juridisk skyldighet att vara s.k. zonrapportör om det inom zonen finns någon annan medlemsstat som är villig att åta sig denna uppgift. Inte heller finns det något i artikel 35 som anger att medlemsstater inom zonen ska fördela arbetet att vara zonrapportör mellan sig på ett rättvist sätt. Enligt Kemikalieinspektionens uppfattning anger förordningen att zonrapportören endast kan begära att de andra medlemsstaterna inom zonen ska samarbeta för att säkerställa en rättvis fördelning av arbetsbördan. 4 Förseningar från zonrapportörens sida kan negativt påverka sökandens möjligheter till marknadstillträde, inte bara på marknaden i det prövande landet utan även i andra medlemsstater. Kemikalieinspektionen tar sitt ansvar för att minimera de effekter som förseningar i handläggningen kan innebära för företagens marknadstillträde. I dialog med de övriga medlemsstaterna inom zonen har Kemikalieinspektionen undersökt möjligheterna att omfördela vissa ansökningar där Sverige föreslås vara zonrapportör, men där myndigheten saknar förutsättningarna för att genomföra uppgiften i enlighet med fastslagna tidsfrister. Därmed har Kemikalieinspektionen utnyttjat det utrymme som finns i förordningen för att åstadkomma snabbare beslut i ansökningsärendena. 4 Se förordning (EG) nr 1107/2009, artikel 35, stycke 2. 7 (12)

8 Kemikalieinspektionen har genom zonsamarbetet fått en inblick i hanteringen av tidsfrister i andra medlemsstater. En slutsats som myndigheten drar är att problemen med att hålla de harmoniserade tidsfristerna förekommer även i andra medlemsstater. Kemikalieinspektionen vill betona att detta inte är ett argument som legitimerar myndigheten att bryta mot harmoniserade handläggningstidsfrister. Det är en förklaring som fäster uppmärksamheten på relationen mellan de omfattande krav som EU- lagstiftaren ställer på såväl prövningen som handläggningstiderna och den ibland bristande förmågan hos medlemsstaterna att hantera dessa krav inom befintliga ramar. Kemikalieinspektionen är fullt på det klara med vad dessa krav innebär för den egna verksamheten och arbetar långsiktigt för att komma tillrätta med de i vissa fall för långa handläggningstiderna. 4.4 Tidigare problem med handläggningstiderna Svenskt Växtskydd har anfört att Kemikalieinspektionens långa handläggningstider har varit ett problem under många år. Flera offentliga rapporter och liknande har pekat på detta problem. I Svenskt Växtskydds anmälan förekommer en rad hänvisningar till offentliga rapporter för att påvisa olika brister i Kemikalieinspektionens verksamhet. Dessa delar av anmälan vill myndigheten bemöta. Kemikalieinspektionen anser att flera av de hänvisningar till offentliga rapporter som Svenskt Växtskydd gör i sitt yttrande speglar förhållanden som till viss del inte längre är helt relevanta. Kemikalieinspektionen anser också att det är angeläget att JK ges en bättre helhetsbild kring budskapet i dessa rapporter än vad som framkommit av Svenskt Växtskydds anmälan. Av Svenskt Växtskydds anmälan framgår att År 2003 fick Ekonomistyrningsverket (ESV) i uppdrag av regeringen att utreda frågor om finansieringen av Kemikalieinspektionens arbete med bekämpningsmedel, bl.a. i vilken utsträckning som arbetet med prövning och tillsyn skulle finansieras med skattemedel respektive med sådana avgifter som myndigheten kan ta ut för prövningar och tillsyn enligt bemyndigande i miljöbalken. Utredningen mynnade ut i rapport ESV 2003:11. ESV kom fram till att en bidragande orsak till ärendekön var att avgiftsmedlen dittills hade använts till arbetsuppgifter som inte ligger inom bemyndigandet. Kemikalieinspektionen anser att det i sammanhanget är viktigt att nämna att de brister som ESV påtalade hade att göra med den dåvarande avgiftskonstruktionen som inte längre är aktuell. Sedan år 2013 har Kemikalieinspektionen en ny avgiftskonstruktion. ESV konstaterade att en väsentlig höjning av ansökningsavgifterna för prövningen behövdes och att årsavgifterna behövde reduceras betydligt jämfört med den då rådande avgiftsmodellen. ESV nämner också behovet av en ny avgiftskonstruktion för att finansiera Kemikalieinspektionens bekämpningsmedelsprövning. 8 (12)

9 Av Svenskt Växtskydds anmälan framgår att År 2004 gjorde Statskontoret en omfattande översyn av Kemikalieinspektionens verksamhet. Arbetet mynnade ut i rapport 2004:01. Statskontoret konstaterade när det gäller handläggningstider att det genom ändrade rutiner skulle gå att minska handläggningstiderna utan någon kraftig inverkan på resursbehovet. Det konstaterades vidare att Kemikalieinspektionens verksamhet i hög utsträckning utgick från det politiska miljömålet "giftfri miljö" och dess effekter i samhället snarare än mål för myndighetens egna prestationer. Det var ett elegant sätt av Statskontoret att uttrycka att Kemikalieinspektionen ägnade sig för mycket åt politik och opinionsbildning och för lite åt sin roll som förvaltningsmyndighet. Kemikalieinspektionen menar att Statskontoret i sin rapport visserligen pekar på att effektiviseringar av Kemikalieinspektionens verksamhet behöver göras. Samtidigt framhåller Statskontoret att myndigheten vid det tillfället saknade tillräckliga resurser för att täcka den basnivå för handläggningen som EU-lagstiftningen kräver. När det gäller den kritik som Svenskt Växtskydd tycker sig kunna utläsa mot Kemikalieinspektionens hantering av förvaltningsärenden vill Kemikalieinspektionen betona att det just handlar om en tolkning från Svenskt Växtskydds sida. Därtill ska nämnas att Statskontorets utredning vid det här laget är tio år gammal. Som tydligt framgått av detta yttrande har Kemikalieinspektionen genom sin nya organisation och sitt nya och effektivare arbetssätt skapat förutsättningar för såväl en ännu tydligare åtskillnad mellan olika delar av myndighetens uppdrag som en effektivare hantering av ansökningsärenden. Det framgår av Svenskt Växtskydds anmälan att År 2006 prövade Justitieombudsmannen (JO) ett klagomål angående Kemikalieinspektionens långa handläggningstider i ett ärende om godkännande av växtskyddsmedel (s.k. stråförkortningsmedel). Kemikalieinspektionen vidgick att man begått vissa misstag (man hade bl.a. dröjt i två år med att remittera ett ärende till Livsmedelverket) och förklarade det med att man hade ofullständiga rutiner. I huvudsak skyllde Kemikalieinspektionen på att Livsmedelsverket dröjt mycket länge med att besvara sin remiss. I sitt beslut (Dnr ) angav JO att det inte är godtagbart att en myndighets rutiner tillåter sådana dröjsmål med handläggningen av ett ärende. JO kritiserade dock den gången främst Livsmedelsverket och konstaterade bl.a. att resursbrist inte är en godtagbar ursäkt för orimligt långa handläggningstider. Det är riktigt att JO ansåg att den största fördröjningen i det enskilda ärendet hade orsakats av en annan myndighet än Kemikalieinspektionen och att det främst var den myndighetens rutiner som behövde förbättras. Det framgår av Svenskt Växtskydds anmälan att År 2007 angav regeringen (Miljödepartementet) i en lista över "Miljödepartementets viktigaste åtgärder" att man skulle tillse att Kemikalieinspektionen åstadkom "Förkortade handläggningstider för godkännande av bekämpningsmedel". Miljödepartementet skrev: "Handläggningstiderna för godkännande av bekämpningsmedel är alldeles för långa. Långa handläggningstider får stora konsekvenser för företagen på grund av systemet med förhandsgodkännande innan produkterna får sättas på marknaden. Miljödepartementet arbetar för att åtgärder ska vidtas för att minska handläggningstiderna för godkännande av bekämpningsmedel och för att en bättre kostnadstäckning för arbetet ska nås. Kemikalieinspektionen har som mål att ha 9 (12)

10 handläggningstider om högst 18 månader för mer komplicerade ärenden och sex månader för enklare ärenden. Målen har ännu inte nåtts. På uppdrag av regeringen håller Kemikalieinspektionen nu på att ta fram en handlingsplan för att målen ska kunna nås." Kemikalieinspektionen anser att det också bör nämnas att även Miljödepartementet anger att de långa handläggningstiderna tycks bero på ett ackumulerat underskott sedan EU-inträdet och att arbetet med ärendehandläggningen inte har full kostnadstäckning. Av den redogörelse som Kemikalieinspektionen lämnat i detta yttrande framgår klart att myndigheten sedan 2007 aktivt och målmedvetet arbetar med att åtgärda de strukturella brister som gett upphov till för långa handläggningstider. Av Svenskt Växtskydds anmälan framgår att I regeringens regleringsbrev till Kemikalieinspektionen för såväl budgetåret 2013 som 2014 har regeringen föreskrivit att "Prövningen av bekämpningsmedel ska så långt som möjligt effektiviseras i syfte att förkorta handläggningstiderna". Kemikalieinspektionen vill framhålla att kraven i regleringsbrevet givetvis legat till grund för myndighetens prioriteringar under dessa verksamhetsår. Kemikalieinspektionens idoga arbete med att effektivisera och strukturera bekämpningsmedelshandläggningen är i själva verket ett uttryck för myndighetens strävan att tillmötesgå kraven i regleringsbrevet. För att ge en bättre helhetsbild vill myndigheten framhålla att regleringsbrevet också innehåller krav på att kortare handläggningstider inte får inkräkta på rättssäkerheten och skyddet för hälsa och miljö. Kravet i regleringsbrevet grundar sig på myndighetens skyldigheter enligt 7 förvaltningslagen. I anmälan framförs också att "SERP", dvs. det svenska rapportörprogrammet för verksamma ämnen, har pågått i bortåt 15 år och att Kemikalieinspektionen disponerar sina avgifter i denna del av verksamheten. I sin revisionsrapport avseende Kemikalieinspektionens årsredovisning för 2013 ( , Dnr ) påtalar Riksrevisionen att kvalitetssäkring saknas "för att säkerställa att avgifterna för utvärdering av ämnen tas ut med rätt belopp, för rätt ämnen och av rätt motparter". Detta är enligt Svenskt Växtskydd ett allvarligt påpekande som minskar Kemikalieinspektionens trovärdighet och att det inte förefaller trovärdigt att lösningen på Kemikalieinspektionens problem är att myndigheten får disponera alla avgifter. I dagsläget disponerar inte Kemikalieinspektionen de avgifter som tas ut från företagen i samband med prövningen av ansökningar om produktgodkännande. Kemikalieinspektionen anser inte att Riksrevisionens kritik kan tas till intäkt för att myndigheten i framtiden inte skulle kunna klara av att disponera sina avgifter. Kemikalieinspektionen anser också att möjligheten att disponera ansökningsavgifterna och att periodisera intäkter mellan olika verksamhetsår skulle skapa bättre förutsättningar för att planera en verksamhet med i hög grad föränderligt ärendeflöde och ständigt ökande och nya krav i EU-regelverket. ESV gör i sin rapport bedömningen att myndigheter av effektivitetsskäl bör kunna få 10 (12)

11 disponera avgiftsintäkter eftersom verksamhetens omfattning då kan anpassas efter efterfrågan Kostnader för personal och tidsbegränsade anställningar Svenskt Växtskydd anför att Enligt uppgifter som framgår av budgetunderlag och regeringens regleringsbrev är antalet årsarbetskrafter 34 st. och medlen för nationell prövning och tillsyn av bekämpningsmedel kr. Om man drar bort kr till Livsmedelsverket och kr till Jordbruksverket blir det kvar kr för 34 st. årsarbetskrafter, dvs. mer än kr per årsarbetskraft. Detta kan inte bedömas som annat än en mycket hög kostnad. Kemikalieinspektionen delar inte uppfattningen att personalkostnaderna för myndigheten skulle vara mycket höga. Inte heller anser myndigheten att den beräkning som Svenskt Växtskydd gjort är korrekt. Svenskt Växtskydd räknar enbart på handläggare på avdelningen för tillståndsprövning. För att ärendehanteringen ska fungera krävs även andra kompetenser i form av stödverksamhet t.ex. jurister, lönehandläggare, ekonomer, informatörer och administrativt stöd. Kostnaderna för dessa resurser bildar så kallade overhead-kostnader, något som alltså måste tas med i beräkningen. En jämförelse av personalkostnader med Kemikalieinspektionens systermyndigheter, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Läkemedelsverket, visar att Kemikalieinspektionens kostnader i själva verket är jämförbara med dessa myndigheters. I sin anmälan skriver Svenskt Växtskydd vidare att Enligt uppgifter till Svenskt Växtskydd från Kemikalieinspektionens ledning anställdes under 2013 ett 20-tal medarbetare för att arbeta med ansökningsärenden. Dessa anställdes dock på korttidsanställningar som begränsades till ett år. Majoriteten av dessa slutar nu i augusti - september Enligt Svenskt Växtskydds mening går det inte att lösa ett så långvarigt problem med kortsiktiga insatser av det slaget. Kompetenta och erfarna handläggare är en förutsättning för en kostnadseffektiv handläggning av kvalificerade ärenden av det här slaget. Korttidsanställningar fungerar inte. Kemikalieinspektionen delar Svenskt Växtskydds syn på att kompetenta och erfarna handläggare är en förutsättning för en kostnadseffektiv handläggning, eftersom kompetenta medarbetare är en förutsättning för hela myndighetens verksamhet. För år 2013 infördes en särskild anslagspost för prövning av bekämpningsmedelsärenden. Detta medförde att det för 2013 uppstod behov av att rekrytera ett större antal personer, eftersom verksamheten vid årets början låg på en lägre nivå än den nya anslagspostens storlek. Kemikalieinspektionen har i efterföljande budgetunderlag lämnat förslag som syftar till en stabil ökning av myndighetens ekonomiska ramar för att möta det ökade antalet bekämpningsmedelsärenden. Kemikalieinspektionen har föreslagit en höjning av årsavgiften. Av höstens budgetproposition framgår att anslaget för prövningen av bekämpningsmedel föreslås öka med tio miljoner kronor per år från och med Se ESV 2009:13 Utvecklad finansiell styrning, delrapport. 11 (12)

12 I detta ärende har generaldirektören Nina Cromnier beslutat. Chefsjuristen Markos Stavroulakis har varit föredragande. I den slutliga handläggningen har också avdelningschefen Agneta Westerberg, administrative chefen Robert Sirkka och personalchefen Ann-Charlotte Jakobsson deltagit. På Kemikalieinspektionens vägnar Nina Cromnier Markos Stavroulakis 12 (12)

Handlingsplan för att hantera prövningsärenden

Handlingsplan för att hantera prövningsärenden Tillstånd och upplysning Agneta Westerberg Avdelningschef -. Handlingsplan för att hantera prövningsärenden Justitiekanslerns beslut Justitiekanslern (JK) har våren 2015 riktat allvarlig kritik mot Kemikalieinspektionen

Läs mer

Växtodlingsrådet 2015-01-21

Växtodlingsrådet 2015-01-21 Växtodlingsrådet 2015-01-21 Kemiska växtskyddsmedel i hållbart jordbruk Sverige har ett bra utgångsläge: Välskötta jordar Tillgång till vatten Kanske ett något varmare klimat är på G Kvalificerade rådgivare

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2015

Revisionsrapport Årsredovisning 2015 KEMIKALIEINSPEKTIONEN, BOX 2 172 13 SUNDBYBERG Kemikalieinspektionen Revisionsrapport Årsredovisning 2015 Riksrevisionen har granskat Kemikalieinspektionens (KemI) årsredovisning, daterad 2016-02-22. Syftet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2013:63) om bekämpningsmedelsavgifter; SFS 2016:834 Utkom från trycket den 12 juli 2016 utfärdad den 30 juni 2016. Regeringen föreskriver

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bekämpningsmedelsavgifter; SFS 2013:63 Utkom från trycket den 26 februari 2013 utfärdad den 14 februari 2013. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Tillämpningsområde

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt Färdigblandad

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt Färdigblandad Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto W. Neudorff GmbH KG An der Mühle 3 DE-31860 Emmerthal TYSKLAND Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Monitor

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Monitor KEM 2018-04-27 Swedish Chernicals Agency 5.1.1-B16-00123 Tillstånd och upplysning Sumitomo Chemical Agro Europe S.A.S. Parc d'affaires de Crecy 10A rue de la Voie Lactee FR-69370 Saint Didier au Mont D'or

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Vibrance SB

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Vibrance SB Tillstånd och upplysning Syngenta Nordics A/S Strandlodsvej 44 DK-2300 Köpenhamn S DANMARK Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Vibrance SB 1 Beslut bifaller ansökan om produktgodkännande

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Delan WG

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Delan WG Tillstånd och upplysning BASF A/S Kalvebod Brygge 45 DK-1560 København V DANMARK Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Delan WG 1 Beslut bifaller ansökan om förnyat

Läs mer

PM om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter

PM om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter 2019-05-17 Juridiska sekretariatet om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter Sammanfattning KIFS 2019:1 är ändringsföreskrifter till s föreskrifter (KIFS 2008:3)

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Preferal

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Preferal Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto Biobest Belgium NV Ilse Velden 18 2260 Westerlo BELGIEN Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Preferal 1 Beslut Kemikalieinspektionen

Läs mer

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen K-Othrine SC 25 Family

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen K-Othrine SC 25 Family Tillstånd och upplysning Er referens Bayer AB Arne Jacobsens Allé 13 2300 Köpenhamn S DENMARK Delgivningskvitto Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen K-Othrine SC 25 Family

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto W. Neudorff GmbH KG An der Mühle 3 DE-31860 Emmerthal TYSKLAND Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol 1 Beslut Kemikalieinspektionen

Läs mer

Föreskrifter om ändring av Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Föreskrifter om ändring av Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer Juridiska sekretariatet Nadia Heiligers, Jurist 2014-06-30 Föreskrifter om ändring av s föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer Denna promemoria avser ändringarna i 5

Läs mer

Ansökan om dispens för användning av antifoulingprodukter för fartyg i internationell fart

Ansökan om dispens för användning av antifoulingprodukter för fartyg i internationell fart Diarienr 5.1.4.b-H16-06038 5.1.4.b-H16-06930 5.1.4.b-H16-06931 5.1.4.b-H16-06932 5.1.4.b-H16-06933 5.1.4.b-H16-06934 5.1.4.b-H16-06935 5.1.4.b-H16-06936 5.1.4.b-H16-06937 5.1.4.b-H16-06938 Avdelningen

Läs mer

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr Spray Family

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr Spray Family Tillstånd och upplysning Er referens Bayer AB c/o Bayer A/S Arne Jacobsens Allé 13 2300 Köpenhamn S DENMARK Delgivningskvitto Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr

Läs mer

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr D Family

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr D Family Tillstånd och upplysning Er referens Bayer AB c/o Bayer A/S Arne Jacobsens Allé 13 2300 Köpenhamn S DENMARK Delgivningskvitto Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr

Läs mer

BESLUT. Datum. Kemikalieinspektionen bifaller delvis ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt.

BESLUT. Datum. Kemikalieinspektionen bifaller delvis ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt. KEM Swedish Chemicals Agency 5.1.1-B18-00001 Tillstånd och upplysning Lantbrukarnas Ekonomiska AB (LEAB) 105 33 STOCKHOLM Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde

Läs mer

Remissvar om departementspromemorian En anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan till EU:s nya kontrollförordning

Remissvar om departementspromemorian En anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan till EU:s nya kontrollförordning Er referens N2018/05674 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.remissvar@regeringskansliet.se erika.enlund@regeringskansliet.se Remissvar om departementspromemorian En anpassning av bestämmelser om kontroll

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Kemikalieinspektionen

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Kemikalieinspektionen Regeringsbeslut I:6-03-28 M/00783/Ke Miljö- och energidepartementet Kemikalieinspektionen Box2 172 13 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret avseende Kemikalieinspektionen Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

KEMt. Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency

KEMt. Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency KEMt. Swedish Chemicals Agency Aktnr Regnr Lantbrukarnas Ekonomi AB 105 33 Stockholm SVERIGE Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken; SFS 2010:3 Utkom från trycket den 26 januari 2010 utfärdad den 14 januari

Läs mer

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad:

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad: Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 1 kap. Gemensamma bestämmelser 1 [4301] Denna förordning innehåller bestämmelser om godkännande och hantering av bekämpningsmedel i form av växtskyddsmedel

Läs mer

Uppföljning av bl.a. Migrationsverkets långa handläggningstider i tillståndsärenden

Uppföljning av bl.a. Migrationsverkets långa handläggningstider i tillståndsärenden Justitieombudsmannen Cecilia Renfors BESLUT Datum 2016-06-23 Dnr 2132-2015 Sid 1 (7) Uppföljning av bl.a. Migrationsverkets långa handläggningstider i tillståndsärenden Beslutet i korthet: Sedan flera

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Maxforce Quantum

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Maxforce Quantum Tillstånd och upplysning Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Maxforce Quantum 1 Beslut Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om förnyat produktgodkännande av nedanstående

Läs mer

BESLUT. Er referens. Beslut om administrativ förlängning av godkännandeperiod för biocidprodukter

BESLUT. Er referens. Beslut om administrativ förlängning av godkännandeperiod för biocidprodukter KEMI Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency 2014-10-27 Se tabell nedan Tillstånd och upplysning Er referens Regnr Se tabell nedan Delgivningskvitto LiphaTech S.A.S. Bonnel BP3 47480 Pont du Casse

Läs mer

Kemikalieinspektionens årsredovisning 2013

Kemikalieinspektionens årsredovisning 2013 1 Kemikalieinspektionens årsredovisning 2013 Riksrevisionen har granskat Kemikalieinspektionens (KemI) årsredovisning, inklusive komplettering, daterad 2019-02-19. Syftet har varit att bedöma om årsredovisningen

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Myr Myrdosa

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Myr Myrdosa 6.2.1- B13-00240 Tillstånd och upplysning Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Myr Myrdosa 1 Beslut bifaller ansökan om förnyat produktgodkännande av nedanstående produkt.

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 3 december 2014. KIFS 2014:6 Utkom

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet 1 Vad är problemet och vad

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Switch 62,5 WG, reg.

BESLUT. Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Switch 62,5 WG, reg. Tillstånd och upplysning Lena Hansson Hortonom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) 105 33 STOCKHOLM Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 26 augusti 2013. KIFS 2013:3 Utkom

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2016-2018

Budgetunderlag för åren 2016-2018 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2016-2018 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2015:1340 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Amistar

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Amistar Tillstånd och upplysning Syngenta Nordics A/S Strandlodsvej 44 DK-2300 Köpenhamn S DANMARK Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Amistar 1 Beslut bifaller delvis ansökan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:742 Utkom från trycket den 6 juli 2010 utfärdad den 23 juni 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 14 kap. 2, 3, 10, 17 och 20,

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi. Rapport 2017:13

Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi. Rapport 2017:13 Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi Rapport 2017:13 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring. Vi

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Revisorsnämnden. Regeringen beslutar att följande skall gälla under budgetåret 2004 för Revisorsnämnden.

Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Revisorsnämnden. Regeringen beslutar att följande skall gälla under budgetåret 2004 för Revisorsnämnden. Regeringsbeslut 15 REGERINGEN 2003-12-18 Ju2003/10256 Justitiedepartementet Revisorsnämnden Box 24014 104 50 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Revisorsnämnden Riksdagen har beslutat

Läs mer

BESLUT. Swedish Che^ic^sAgerfcy B Regnr Tillstånd och upplysning F

BESLUT. Swedish Che^ic^sAgerfcy B Regnr Tillstånd och upplysning F KEMI BESLUT Datum Swedish Che^ic^sAgerfcy 2016-05-09 5.1.1-B16-00059 Regnr Tillstånd och upplysning F-2321 4778 Delgivningskvitto Lantbrukarnas Ekonomi AB (LRF) 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan

Läs mer

PM 3/03. Båtbottenfärger till fritidsbåtar. Ett inspektionsprojekt

PM 3/03. Båtbottenfärger till fritidsbåtar. Ett inspektionsprojekt PM 3/03 Båtbottenfärger till fritidsbåtar Ett inspektionsprojekt Båtbottenfärger till fritidsbåtar Ett inspektionsprojekt Sundbyberg i juni 2005 Utgivare: Kemikalieinspektionen E-post: kemi@cm.se www.kemi.se

Läs mer

Yttrande över förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om nya livsmedel

Yttrande över förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om nya livsmedel 1 (5) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-02-19 2014-000497- Remiss Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 26 februari 2014 Livsmedelsverket Att: Niklas Montell Box 622 751

Läs mer

Tillstånd och upplysning F

Tillstånd och upplysning F KEMI Diarlenr SwecKsh ChemicalsAgemr/ 2017-04-25 5.1.1-B17-00144 Tillstånd och upplysning F-3559 4906 Delgivningskvitto Lantbmkarnas Ekonomi AB (TE A B) 105 33 STOCKHOLM Beslut angående ansökan om utvidgning

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 4 juli 2011. KIFS 2011:4 Utkom från

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande och ändring av namn för växtskyddsmedlet Provado Care

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande och ändring av namn för växtskyddsmedlet Provado Care Tillstånd och upplysning Camilla Thorin Agronom Delgivningskvitto Scotts Celaflor GmbH Wilhelm-Theodor-Römheld-Strasse 30 D-55130 Mainz TYSKLAND Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande och

Läs mer

BESLUT. Datum. Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Fenix, reg nr 5288

BESLUT. Datum. Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Fenix, reg nr 5288 KEM BESLUT Regnr Lantbrukarnas Ekonomi-Aktiebolag 105 33 STOCKHOLM, Sverige Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet, reg nr 1 Beslut

Läs mer

PM om ändringsföreskrift 2013:3 till Kemikalieinspektionens föreskrifter (2008:3) om bekämpningsmedel

PM om ändringsföreskrift 2013:3 till Kemikalieinspektionens föreskrifter (2008:3) om bekämpningsmedel PM 2013-09-09 Diarienummer H13-01211 Juridiska sekretariatet Nadia Heiligers 08-519 41 100 e-post: kemi@kemi.se PM om ändringsföreskrift 2013:3 till Kemikalieinspektionens föreskrifter (2008:3) om bekämpningsmedel

Läs mer

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-15 N2013/1260/ENT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m.

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Beslut Datum 2015-04-02 Diarienummer 1363-2051/2014 NN Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Slutsatser Boverket riktar kritik mot Eskilstuna

Läs mer

Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41)

Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41) Yttrande Diarienr 1 (6) 2016-10-21 1360-2016 Ert diarienr Ju2016/04398/L6 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41) Datainspektionen har granskat

Läs mer

DOM. Meddelad i Stockholm. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box Stockholm. SAKEN Tillstånd och föreläggande enligt djurskyddslagen

DOM. Meddelad i Stockholm. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box Stockholm. SAKEN Tillstånd och föreläggande enligt djurskyddslagen Avdelning 05 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (7) Mål nr 5932-15 KLAGANDE A Ombud: B MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms

Läs mer

Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan

Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan Kungl. Tekniska högskolan Rektor Juridiska avdelningen Anna Sandström Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan Fråga om ett lärosätes handläggningstid

Läs mer

BESLUT. Tillstånd och upplysning F

BESLUT. Tillstånd och upplysning F KEMI BESLUT Swedish Chemic^s Ageifcy 2017-02-13 5.1.1-B16-00489 Tillstånd och upplysning F-4433 5257 Regnr Delgivningskvitto Lantbrukarnas Ekonomi AB 105 33 STOCKHOLM Beslut angående ansökan om utvidgning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bekämpningsmedel; SFS 1998:947 Utkom från trycket den 14 juli 1998 utfärdad den 25 juni 1998. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1 I fråga

Läs mer

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning Promemoria 2018-12-06 N2018/05533/SUBT Näringsdepartementet Enheten för styrning och uppföljning för bostäder och transporter Rättssekretariatet Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning I denna

Läs mer

BESLUT. Kemikalieinspektionen bifaller delvis ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt.

BESLUT. Kemikalieinspektionen bifaller delvis ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt. KEM KemikaLieinsgektionen Svvedsh Chernicals Aciency 5.1.1-B18-00254 Tillstånd och upplysning Lantbrukarnas Ekonomi AB 105 Stockholm SVERIGE Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; KIFS 2015:XX Utkom från trycket den beslutade

Läs mer

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-06-30 S2015/3232/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen

Läs mer

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål EIOPA-BoS-12/069 SV Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål 1/7 1. Riktlinjer Inledning 1. Dessa riktlinjer utfärdas i enlighet med artikel 16 i förordningen om Eiopa 1 (Europeiska försäkrings-

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Select Plus

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Select Plus Tillstånd och upplysning Mariana Ledesma Miljöriskbedömare Delgivningskvitto Nordisk Alkali Hanögatan 8 211 24 Malmö SVERIGE Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Select Plus

Läs mer

Tillstånd och upplysning F Lena Hansson Hortonom

Tillstånd och upplysning F Lena Hansson Hortonom KEMI omr 11 1 r U1B1/ nnico Swedish Chemicals Agency 21)16-12-16 5.1.1-B16-00258 Tillstånd och upplysning F-1786 4339 Lena Hansson Hortonom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Ekonomi AB (LRF) att: Agneta

Läs mer

2015-10-05. Tillsyn av bekämpningsmedel. Innehåll. Vad är bekämpningsmedel? Biocidprodukter Växtskyddsmedel Inspektion av bekämpningsmedel

2015-10-05. Tillsyn av bekämpningsmedel. Innehåll. Vad är bekämpningsmedel? Biocidprodukter Växtskyddsmedel Inspektion av bekämpningsmedel Tillsyn av bekämpningsmedel Jenny Karlsson & Susanna Karlsson Innehåll Vad är bekämpningsmedel? Biocidprodukter Växtskyddsmedel Inspektion av bekämpningsmedel Bekämpningsmedel = Produkter vars syfte är

Läs mer

EIOPA(BoS(13/164 SV. Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål

EIOPA(BoS(13/164 SV. Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål EIOPA(BoS(13/164 SV Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19 info@eiopa.europa.eu

Läs mer

BESLUT. .,... Datum Diarienr Sw shchemicalage n n e cv a-H Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

BESLUT. .,... Datum Diarienr Sw shchemicalage n n e cv a-H Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet KEMI.,... Sw shchemicalage n n e cv Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Lantbrukamas Riksförbund 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Tf. chefsrådmannen Åsa Marklund Andersson och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Tf. chefsrådmannen Åsa Marklund Andersson och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson Sid 1 (5) NACKA TINGSRÄTT PROTOKOLL 2019-02-27 Handläggning i parternas utevaro Aktbilaga Mål nr M 968-19 RÄTTEN Tf. chefsrådmannen Åsa Marklund Andersson och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson FÖREDRAGANDE

Läs mer

1 Beslut Kemikalieinspektionen (KemI) bifaller ansökan om godkännande av nedanstående produkt.

1 Beslut Kemikalieinspektionen (KemI) bifaller ansökan om godkännande av nedanstående produkt. Tillstånd och upplysning Er referens Delgivningskvitto Bayer AB Kronoslätts Företagspark Västanvägen 245 42 Staffanstorp Beslut angående ansökan om godkännande för biocidprodukt Racumin Foam 1 Beslut Kemikalieinspektionen

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets PM En utförligare reglering av myndigheters investeringar och avgifter

Yttrande över Finansdepartementets PM En utförligare reglering av myndigheters investeringar och avgifter 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS Ä VERKET^ YTTRANDE 2014-10-02 Ärendenr: NV-05661-14 Finansdepartementet 103 33 Stockholm fi.registrator(^egeringskansliet.se Yttrande över Finansdepartementets

Läs mer

Redovisning av uppdrag att följa upp vilka konsekvenser rätten enligt skollagen (2010:800) att överklaga vissa beslut

Redovisning av uppdrag att följa upp vilka konsekvenser rätten enligt skollagen (2010:800) att överklaga vissa beslut Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (8) Dnr 2014:00127 Redovisning av uppdrag att följa upp vilka konsekvenser rätten enligt skollagen (2010:800) att överklaga vissa beslut enligt den ordning som

Läs mer

PM om ändringsföreskrift KIFS 2017:10 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter

PM om ändringsföreskrift KIFS 2017:10 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter Juridiska sekretariatet Nadia Heiligers Jurist om ändringsföreskrift KIFS 2017:10 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter Sammanfattning KIFS 2017:10 är ändringsföreskrifter till Kemikalieinspektionens

Läs mer

Beslut oiin administrativ förlängning av godkännandeperiod för biocidprodukter

Beslut oiin administrativ förlängning av godkännandeperiod för biocidprodukter KEMI BESLUT Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency Datum Se tabell nedan Er referens Tillstånd och upplysning Se tabell nedan DeIgivnitigs kvitto SVERIGE Beslut oiin administrativ förlängning av

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Polisorganisationskommittén (Ju 2010:09) Dir. 2012:13. Beslut vid regeringssammanträde den 23 februari 2012

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Polisorganisationskommittén (Ju 2010:09) Dir. 2012:13. Beslut vid regeringssammanträde den 23 februari 2012 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Polisorganisationskommittén (Ju 2010:09) Dir. 2012:13 Beslut vid regeringssammanträde den 23 februari 2012 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget Regeringen

Läs mer

Remiss: Integritetskommitténs slutbetänkande Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52)

Remiss: Integritetskommitténs slutbetänkande Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) 2017-11-08 2017/035875 1 (6) Ert datum Er beteckning 2017-07-07 Ju2017/05090 Enheten för juridik Tomas Isenstam, 010-730 94 24 arbetsmiljoverket@av.se Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.l6@regeringskansliet.se

Läs mer

REMISSVAR. Livsmedelsverket Box Uppsala.

REMISSVAR. Livsmedelsverket Box Uppsala. Er referens 2018/01249 Livsmedelsverket Box 622 751 26 Uppsala livsmedelsverket@slv.se m.registrator@regeringskansliet.se Remissvar om EU-kommissionens förslag till förordning om insyn och hållbarhet i

Läs mer

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-09-09 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 13-6295 Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Revisionsrapport. Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003. 1. Sammanfattning. 2. För lågt belopp har avräknats mot anslag 2004-04-02 32-2003-0282

Revisionsrapport. Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003. 1. Sammanfattning. 2. För lågt belopp har avräknats mot anslag 2004-04-02 32-2003-0282 Revisionsrapport Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 HALMSTAD Datum Dnr 2004-04-02 32-2003-0282 Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003 Riksrevisionen har granskat Högskolans i Halmstad (högskolan) årsredovisning,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård; SFS 2009:1386 Utkom från trycket den 11 december 2009 utfärdad den 26 november 2009. Regeringen föreskriver 1 följande.

Läs mer

Ansökningsavgifter för växtskyddsmedel, gäller fr.o.m. 2013-03-26

Ansökningsavgifter för växtskyddsmedel, gäller fr.o.m. 2013-03-26 nsökningsavgifter för växtskyddsmedel, gäller fr.o.m. 2013-03-26 nsökningsblanketter (i Word-format) finns för nedladdning på www.kemi.se TLL 1. Växtskyddsmedel: Kemiska kvivalensbedömning (nytt eller

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad med stöd av 14

Läs mer

Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem

Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-09-30 Dnr: 14-6336 9 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem Saken

Läs mer

Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75)

Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75) REMISSVAR 2008-02-12 Dnr 2007/01896 Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75) Sammanfattning Riksgälden är positiv till utredarens förslag att renodla, förenkla och förtydliga

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2019 2021 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd

Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd Er referens N2018/00721/DL Livsmedelsverket heidi.pekar@slv.se Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd Sammanfattning

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt blåkortsdirektiv Justitiedepartementet 2016-07-14 Dokumentbeteckning KOM (2016) 378 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares

Läs mer

Yttrande över Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Yttrande över Detaljplanekravet (SOU 2017:64) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut 1(5) Datum 2016-01-14 3.5.1 Diarienummer 3129/2015 NN Essunga kommun 465 82 Nossebro Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket anser att handläggningstiden

Läs mer

Diarienr 4.7-H

Diarienr 4.7-H Konsekvensutredning av höjning av dispensavgifter för allmänkemikalier Här följer en konsekvensutredning av dels införandet av ansökningsavgifter för ansökan om dispens från förbud mot att använda vissa

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Gro-Stop Electro

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Gro-Stop Electro Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto Certis Europe BV Safariweg 55 3605 MA Maarssen NEDERLÄNDERNA Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Gro-Stop Electro 1 Beslut bifaller

Läs mer

Kommittédirektiv. Hantering av konsumenttvister utanför domstol. Dir. 2013:23. Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013

Kommittédirektiv. Hantering av konsumenttvister utanför domstol. Dir. 2013:23. Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Kommittédirektiv Hantering av konsumenttvister utanför domstol Dir. 2013:23 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning På senare tid har det skett förändringar i samhället som

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om EU:s direktstöd för jordbrukare; SFS 2014:1101 Utkom från trycket den 30 september 2014 utfärdad den 11 september 2014. Regeringen föreskriver följande. Grundläggande

Läs mer

Fördjupad översyn av Försvarsmaktens logistikförsörjning i fråga om vidmakthållande och upphandling (Fö 2017:B)

Fördjupad översyn av Försvarsmaktens logistikförsörjning i fråga om vidmakthållande och upphandling (Fö 2017:B) 1/5 Remissvar Datum Ert datum 2018-04-25 2018-03-29 Försvarsdepartementet ESV dnr Er beteckning Enheten för materiel, forskning och utveckling 2018-00322 Fö2018/00471/MFU 103 33 Stockholm Handläggare Carina

Läs mer

Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. 1. Ansökningsavgifter antas enligt socialnämndens förslag:

Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. 1. Ansökningsavgifter antas enligt socialnämndens förslag: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-09-20 Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. Förslag till beslut Socialförvaltningens förslår att socialnämnden lämnar följande förslag till

Läs mer

Kommittédirektiv. Utredning om regeringens analys- och utvärderingsresurser. Dir. 2017:79. Beslut vid regeringssammanträde den 27 juli 2017.

Kommittédirektiv. Utredning om regeringens analys- och utvärderingsresurser. Dir. 2017:79. Beslut vid regeringssammanträde den 27 juli 2017. Kommittédirektiv Utredning om regeringens analys- och utvärderingsresurser Dir. 2017:79 Beslut vid regeringssammanträde den 27 juli 2017. Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att göra en översyn

Läs mer

Naturvårdsverket Revisionsrapport Årsredovisning 2015

Naturvårdsverket Revisionsrapport Årsredovisning 2015 REVISIONSRAPPORT NATURVÅRDSVERKET 106 48 STOCKHOLM DNR: 3.1. 2 2015-0615 Naturvårdsverket Revisionsrapport Årsredovisning 2015 Riksrevisionen har granskat Naturvårdsverkets (NV) årsredovisning, daterad

Läs mer

Handläggning av en ansökan om indragning av resurser för utbildning på forskarnivå

Handläggning av en ansökan om indragning av resurser för utbildning på forskarnivå Kungl. Tekniska högskolan Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Sofia Almqvist 08-563 085 64 sofia.almqvist@hsv.se

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 6.1.2016 L 3/41 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/9 av den 5 januari 2016 om gemensamt inlämnande och utnyttjande av data i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2015

Revisionsrapport Årsredovisning 2015 SAMETINGET, BOX 90 981 22 KIRUNA Sametinget Revisionsrapport Årsredovisning 2015 Riksrevisionen har granskat Sametingets (ST) årsredovisning, daterad 2016-02-22. Syftet har varit att bedöma om: årsredovisningen

Läs mer

BESLUT. Justitieombudsmannen Cecilia Renfors

BESLUT. Justitieombudsmannen Cecilia Renfors BESLUT Justitieombudsmannen Cecilia Renfors Datum 2019-06-10 Dnr 3392-2018 Sid 1 (5) Kritik mot Sveriges ambassad i Teheran för långa väntetider och svårigheter att boka tid för besök på ambassaden i samband

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2016-06-16 3.5.1 Diarienummer 3593/2015 NN Kävlinge kommun 244 80 Kävlinge Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket riktar inte någon kritik mot

Läs mer

Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42)

Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-19 Ju2013/4408/PO Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42) Sammanfattning Statskontoret: tillstyrker Polisorganisationskommitténs

Läs mer