Promemoria Kulturdepartementet. Förslag till nya bestämmelser om återbetalning i presstödsförordningen (1990:524)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Promemoria Kulturdepartementet. Förslag till nya bestämmelser om återbetalning i presstödsförordningen (1990:524)"

Transkript

1 Promemoria Kulturdepartementet Förslag till nya bestämmelser om återbetalning i presstödsförordningen (1990:524) Förslag: Om ett driftsstöd till ett tidningsföretag har betalats ut felaktigt eller med för högt belopp, ska företaget vara återbetalningsskyldigt. Om orsaken till att stödet betalats ut felaktigt eller med för högt belopp inte beror på tidningsföretaget, ska återbetalningsskyldighet finnas endast om företaget borde ha insett att stödet lämnades felaktigt. Ett tidningsföretag ska också vara återbetalningsskyldigt om driftsstöd använts till annat än att täcka kostnader som är knutna till utgivningen av den dagstidning som stödet har beviljats för. Vidare ska ett tidningsföretag som beviljats driftsstöd för en dagstidning vara återbetalningsskyldigt om det inte ger in föreskriven redovisning av hur stödet har använts och vilka kostnader det har täckt. Om ett tidningsföretag är skyldigt att betala tillbaka driftsstöd, får Presstödsnämnden besluta att företaget helt eller delvis ska betala tillbaka stödet. Om Presstödsnämnden beslutat om återkrav av ett drifts- eller distributionsstöd och betalning inte sker i rätt tid, ska dröjsmålsränta få tas ut på det belopp som ska återbetalas. Om det kan antas att drifts- eller distributionsstöd beviljats på grund av felaktiga uppgifter eller om rätt till stödet av annan anledning saknas, ska Presstödsnämnden få besluta att ett beviljat stöd inte ska betalas ut. Om beslut om återbetalning av drifts- eller distributionsstöd har fattats, ska Presstödsnämnden få göra avdrag på nytt presstöd som det aktuella tidningsföretaget har rätt till (kvittning).

2 Bakgrund Det direkta statliga stödet till dagspressen i Sverige, det s.k. presstödet, kan betalas ut i form av driftsstöd och distributionsstöd. När begreppet presstöd används i denna promemoria avses således såväl drifts- som distributionsstöd. Syftet med presstödet är att värna mångfalden på dagstidningsmarknaden (se bl.a. prop. 2009/10:1, utg.omr. 17, s. 122). Presstöd beviljas av Presstödsnämnden och regleras i presstödsförordningen. Europeiska kommissionen har, efter en anmälan om förändring i presstödsregleringen 2006 samt klagomål från ett medieföretag, genomfört en granskning (E 4/2008) av det svenska driftsstödets förenlighet med EU:s statsstödsregler. Enligt artikel i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) är, om inte annat föreskrivs i fördraget, stöd som ges av en medlemsstat eller med hjälp av statliga medel, av vilket slag de än är, som snedvrider eller hotar att snedvrida konkurrensen genom att gynna vissa företag eller viss produktion, oförenligt med den inre marknaden i den utsträckning det påverkar handeln mellan medlemsstaterna. Med stöd av artikel prövas vilka stöd som kan anses vara förenliga med den inre marknaden. Det kan t.ex. gälla stöd som ges för att underlätta utveckling av vissa näringsverksamheter eller vissa regioner, när det inte påverkar handeln i negativ riktning i en omfattning som strider mot det gemensamma intresset (artikel c). Det kan också gälla stöd som ges för att främja kultur och bevara kulturarvet, om sådant stöd inte påverkar handelsvillkoren och konkurrensen inom unionen i en omfattning som strider mot det gemensamma intresset (artikel d). Mot bakgrund bl.a. av kommissionens granskning överlämnade regeringen den 29 mars 2010 propositionen Nya villkor för stödet till dagspressen (prop. 2009/10:199) till riksdagen. I propositionen görs bedömningen att vissa av bestämmelserna i presstödsförordningen som reglerar driftsstödet bör ändras för att säkerställa att förordningen inte står i strid med EU:s statsstödsregler. Riksdagen beslutade den 2 juni 2010 att bifalla propositionen (bet. 2009/10:KU42, rskr. 2009/10:308) och kommissionen godkände den 20 juli 2010 de föreslagna åtgärderna. Den 9 september 2010 beslöt regeringen förordning (SFS 2010:1119) om ändring i presstödsförordningen. Ändringarna träder i kraft den 1 januari De beslutade förändringarna i presstödsförordningen innebär bl.a. att driftsstödet till storstadstidningarna sänks och att stödet tydligare kopplas till de extra kostnader som tidningsföretagen har för att ge ut tidningar i storstäderna. En annan ändring är att driftsstödet inte får utgöra mer än en viss andel av rörelsekostnaderna för utgivningen. Dessutom får stödet endast användas för att täcka kostnader som är knutna till utgivningen av den tidning som stöd har beviljats för. De 2

3 3 tidningsföretag som får driftsstöd ska årligen i efterhand redovisa hur stödet har använts och vilka kostnader det har täckt. Frågan om eventuella sanktionsmöjligheter behandlas i den nämnda propositionen. Det konstateras emellertid i propositionen att det saknades tillräckligt underlag för att ta ställning (prop. 2009/10:199 s. 30): I promemorian anges inte vilka sanktionsmöjligheter som bör finnas i fall en tidnings redovisning av hur stödet har använts inte uppfyller de krav som ställs. Detta har påpekats av Presstödsnämnden som efterlyser svar på frågan om nämnden ska kunna återkräva stöd eller på annat sätt begränsa stödet. I presstödsförordningen saknas bestämmelser om innehållande av beviljat driftsstöd och om mottagares återbetalningsskyldighet. Det finns i och för sig inga rättsliga hinder mot att koppla sådana bestämmelser till föreslagen reglering om redovisning. Sådana bestämmelser torde dock kunna bli aktuella även i andra fall. Som exempel kan nämnas att ett tidningsföretag i en ansökan om driftsstöd genom att lämna oriktiga uppgifter har förorsakat att bidrag har lämnats felaktigt. Då frågan om eventuella sanktionsmöjligheter t.ex. i form av återbetalningsskyldighet inte belyses i promemorian anser regeringen att det saknas tillräckligt underlag för att nu ta ställning i denna del. Regeringen avser att se över denna fråga i särskild ordning. Det bör dock redan nu understrykas att det för systemets fortsatta legitimitet är viktigt att tidningsföretag som beviljats stöd även korrekt redovisar hur stödet har använts. Med de utgångspunkter som anges i propositionen lämnas i denna promemoria förslag på hur bestämmelser om återbetalning av driftsstöd, dröjsmålsränta samt innehållande och kvittning av presstöd kan utformas. Skälen för promemorians förslag Återbetalning och återkrav I presstödsförordningen finns inga bestämmelser om återbetalning av driftsstöd som betalats ut felaktigt. Däremot finns i 4 kap. 9 en bestämmelse om återbetalning av distributionsstöd när ett tidningsföretag inte har följt en sådan förbindelse som avses i 4 kap. 2. En sådan förbindelse kan förenklat sägas avse att företaget ska avstå från egen distribution och överlämna hela distributionsarbetet till annan part. Även om presstödsförordningen saknar bestämmelser om återbetalning av driftsstöd kan återkrav av såväl drifts- som distributionsstöd i dag beslutas enligt 21 förordningen (1988:764) om statligt stöd till näringslivet. Bestämmelsen förutsätter emellertid att kommissionen, genom beslut som vunnit laga kraft, eller Europeiska unionens domstol har funnit att stödet strider mot ovan nämnda artikel 107 i EUF-fördraget. Vissa möjligheter att återkräva felaktigt utbetalt presstöd kan också härledas ur allmänna förvaltningsrättsliga principer.

4 I syfte att tydliggöra att återkrav ska kunna aktualiseras när villkoren för driftsstöd inte är uppfyllda bör uttryckliga bestämmelser om det införas i presstödsförordningen. Tydliga bestämmelser i dessa hänseenden ökar också förutsebarheten för tidningsföretagen. Frågan är då i vilka fall och under vilka förutsättningar krav på återbetalning ska vara möjligt. Återbetalningsskyldighet bör finnas när ett tidningsföretag lämnat oriktiga uppgifter eller på annat sätt orsakat att driftsstödet betalats ut felaktigt eller med för högt belopp. Företaget kan t.ex. ha lämnat en oriktig uppgift om storleken på sin abonnerade upplaga eller gjort otillåtna uppehåll i utgivningen av tidningen. Ett annat exempel kan vara att tidningsföretagets rörelsekostnader utvecklas så att det visar sig att driftsstödet kommit att överstiga den högsta andel av rörelsekostnaderna som fr.o.m. den 1 januari 2011 föreskrivs i presstödsförordningen. När de nya bestämmelserna trätt i kraft kan alltså den situationen uppstå att tidningsföretaget uppskattat rörelsekostnaderna för året före det som driftsstödet betalas ut för till ett för högt belopp. Det kan i sammanhanget noteras att rörelsekostnaderna måste uppskattas, eftersom beslutet om beviljande av driftsstöd fattas innan årsredovisningen för året före det beslutet avser är färdigställd. I detta exempel rör det sig således inte nödvändigtvis om en oriktig uppgift, men tidningsföretaget har ändå orsakat att driftsstödet betalats ut med ett för högt belopp. Skyldighet att återbetala driftsstöd bör även finnas om stödet av något annat skäl än vad som nämnts ovan har betalats ut felaktigt eller med för högt belopp. I dessa fall beror det inte på tidningsföretaget att stödet betalats ut felaktigt. Exempelvis kan Presstödsnämnden ha gjort en felaktig beräkning av stödets storlek eller felaktigt ha beviljat stöd trots att tidningsföretaget i fråga inte uppfyllde villkoren för stödet. Ett annat exempel kan vara att tidningsföretaget tvingats göra ett otillåtet uppehåll i utgivningen av tidningen på grund av omständigheter som legat utanför företagets kontroll, såsom en strejk. En förutsättning för att tidningsföretaget i den här typen av fall ska vara skyldigt att återbetala driftsstödet bör vara att företaget borde ha insett att stödet betalats ut felaktigt eller med för högt belopp. Som framgår ovan införs genom de beslutade ändringarna i presstödsförordningen fr.o.m. den 1 januari 2011 en bestämmelse om att driftsstöd endast får användas för att täcka kostnader som är knutna till utgivningen av den dagstidning som stödet har beviljats för. Vidare införs en skyldighet för tidningsföretag som uppbär driftsstöd för en dagstidning att årligen i efterhand redovisa hur stödet har använts och vilka kostnader det har täckt. För att Presstödsnämnden ska kunna ingripa om ett tidningsföretag bryter mot dessa villkor bör även dessa situationer omfattas av bestämmelser om återbetalningsskyldighet. 4

5 5 Om ett tidningsföretag är återbetalningsskyldigt för driftsstöd bör Presstödsnämnden få besluta att företaget helt eller delvis ska betala tillbaka stödet. Driftsstödet utgör ett statsstöd och det är väsentligt för stödets syfte och legitimitet att det endast betalas ut till sådana tidningsföretag som uppfyller villkoren för stöd. Utgångspunkten bör därför vara att ett driftsstöd som betalats ut till ett tidningsföretag som saknar rätt till det, ska betalas tillbaka i sin helhet. Bestämmelserna bör emellertid ge utrymme för Presstödsnämnden att vid beslut om återkrav beakta om det finns omständigheter som gör att ett beslut om återbetalning av hela det utgivna beloppet är oproportionerligt i förhållande till skälet för återkravet. Ett exempel kan vara att ett tidningsföretag gjort ett kortare, otillåtet uppehåll i utgivningen av tidningen. Ett annat exempel kan vara när det visat sig att tidningsföretaget uppskattat sina rörelsekostnader till ett för högt belopp och stödet därför betalats ut med ett högre belopp än vad presstödsförordningen medger. Det kan också undantagsvis finnas skäl att helt avstå från återkrav av driftsstöd. Ett exempel på en sådan situation skulle kunna vara att ett tidningsföretags räkenskaper och bokföring förstörts genom en olyckshändelse och att rekonstruktionen av handlingarna varit så tidsödande att redovisningen av hur driftsstödet använts inte kunnat ges in i rätt tid. Möjligheten att avstå från att ställa krav på återbetalning bör komma till uttryck i förordningen genom att det anges att Presstödsnämnden får besluta om återkrav. Bestämmelsen om återkrav av distributionsstöd i 4 kap. 9 presstödsförordningen har sitt ursprung i 10 förordningen (1969:581) om samdistributionsrabatt för tidningar. Bestämmelsen har således funnits under lång tid. Det har inte kommit fram att det funnits behov av ytterligare återkravsbestämmelser när det gäller distributionsstödet. De ovan nämnda förändringar i presstödsförordningen som träder i kraft den 1 januari 2011 och som behandlas i tidigare nämnda proposition avser endast driftsstödet. Således införs inte några nya villkor för distributionsstödet genom de beslutade ändringarna. Mot denna bakgrund bedöms det inte finnas behov av utökade återkravsmöjligheter avseende distributionsstödet. Av bestämmelserna om återbetalning av distributionsstöd bör det tydligt framgå att ett tidningsföretag som inte följt en sådan förbindelse som avses i 4 kap. 2 har en återbetalningsskyldighet och att ett beslut om återkrav ska fattas av Presstödsnämnden. Den nuvarande bestämmelsen i 4 kap. 9 föreslås därför ändras och delas upp i två paragrafer. Någon förändring i sak är inte avsedd med den nya utformningen. Liksom tidigare ska det felaktigt mottagna beloppet återbetalas och Presstödsnämnden har även fortsättningsvis möjlighet att besluta om eftergift av krav på återbetalning, om det finns synnerliga skäl för det.

6 6 Om ett tidningsföretag inte frivilligt rättar sig efter ett beslut om återkrav av presstöd, kan Presstödsnämnden väcka talan mot företaget i tingsrätten. Dröjsmålsränta Om Presstödsnämnden har beslutat att ett tidningsföretag ska betala tillbaka ett presstöd och företaget inte betalar sin skuld i rätt tid, bör dröjsmålsränta enligt räntelagen (1975:635) tas ut. Det innebär bl.a. att vad som i räntelagen sägs om tidpunkt för uttagande av dröjsmålsränta och storleken av den ska äga motsvarande tillämpning vid krav på dröjsmålsränta enligt den nya bestämmelsen. För att bestämma tidpunkten från när dröjsmålsränta börjar löpa tillämpas 3 eller 4 räntelagen. Det innebär att dröjsmålsränta börjar löpa från den dag som infaller trettio dagar efter det att återkrav framställdes, om inte annat följer av att ett avtal om avbetalning träffats eller anstånd har medgetts. Dröjsmålsränta tas ut med en räntesats som motsvarar den av Riksbanken fastställda referensräntan med ett tillägg av åtta procentenheter (6 räntelagen). Innehållande av presstöd Om det kommer fram uppgifter som innebär att det kan antas att presstöd beviljats felaktigt eller att rätt till stödet av annan anledning saknas, bör Presstödsnämnden få besluta att ett beviljat stöd inte ska betalas ut till tidningsföretaget i fråga. Det kan t.ex. röra sig om att nämnden får uppgifter som tyder på att tidningen inte länge ges ut eller att tidningsföretaget inte lämnar efterfrågade uppgifter. Syftet med bestämmelsen är att i möjligaste mån undvika att presstöd betalas ut till tidningsföretag som inte har rätt till det. För det fall det visar sig att misstanken var ogrundad och att rätt till stödet faktiskt fanns ska Presstödsnämnden häva sitt beslut om innehållande. Då gäller det tidigare gynnande beslutet om att bevilja stödet och utbetalning ska ske. Avdrag på presstöd (kvittning) Om Presstödsnämnden har beslutat att ett tidningsföretag ska betala tillbaka presstöd som företaget fått men inte haft rätt till, bör inte nytt presstöd betalas ut förrän skulden är betald. Presstödsnämnden bör därför få rätt att göra avdrag på presstöd som beviljats i den mån det finns en skuld för tidigare felaktigt utbetalt presstöd. Kvittning ska kunna ske även om det beviljade stödet avser en annan tidning som ges ut av tidningsföretaget än den som det återkrävda stödet utgick för. Syftet med bestämmelsen är att ett företag som tidigare fått ett stöd det saknat rätt till inte ska få ytterligare stöd innan det betalat tillbaka det felaktigt erhållna stödet. Finns behov av en möjlighet att överklaga Presstödsnämndens beslut? Presstödsnämndens beslut enligt presstödsförordningen får enligt gällande bestämmelser inte överklagas (5 kap. 4 presstödsförordningen). I rättsfallet RÅ 2004 ref. 122 fann Regeringsrätten att

7 rätt till presstöd utgör en civil rättighet och att Presstödsnämnden är att anse som en domstol i Europakonventionens mening. En domstolsprövning i Europakonventionens mening kommer alltså att göras vid ett beslut av Presstödsnämnden om återkrav, kvittning eller innehållande av ett beviljat stöd. Mot den bakgrunden saknas behov av att införa en möjlighet att överklaga sådana beslut av Presstödsnämnden. Om ett tidningsföretag anser att Presstödsnämndens beslut är felaktigt, återstår att begära resning i kammarrätten. 7 Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser Som nämnts ovan träder de nya bestämmelserna om bl.a. krav på redovisning och begränsning av användningen av driftsstöd i kraft den 1 januari Återbetalningsreglerna är delvis kopplade till dessa bestämmelser, varför de nu föreslagna reglerna lämpligen bör träda i kraft vid samma tidpunkt. Dröjsmålsränta bör inte kunna tas ut för presstöd som Presstödsnämnden före den 1 januari 2011 har återkrävt med stöd av 4 kap. 9 presstödsförordningen eller allmänna förvaltningsrättsliga principer. Inte heller bör driftsstöd som betalats ut innan bestämmelsen om skyldighet att återbetala driftsstöd trätt i kraft kunna återkrävas med stöd av den bestämmelsen. De föreslagna bestämmelserna om återbetalningsskyldighet och återkrav av driftsstöd samt dröjsmålsränta ska därför kompletteras med övergångsbestämmelser av innebörd att de ska tillämpas endast på drifts- och distributionsstöd som betalas ut fr.o.m. den 1 januari För de föreslagna bestämmelserna om innehållande och kvittning av presstöd saknas behov av övergångsbestämmelser. Konsekvenser av förslaget De föreslagna bestämmelserna ger Presstödsnämnden möjlighet att vidta åtgärder för att förhindra att tidningsföretag som saknar rätt till presstöd ändå får sådant stöd. Risken för snedvridande av konkurrensen mellan tidningsföretag minskar därmed. Återbetalningsskyldigheten skärps för tidningsföretag som får driftsstöd samtidigt som förutsebarheten ökar när återkravsgrunderna tas in i författningstexten. Antalet ärenden då Presstödsnämnden behöver ingripa med stöd av de föreslagna bestämmelserna kan förväntas vara lågt och leda till endast marginellt ökade kostnader. Dessa bedöms kunna hanteras inom myndighetens befintliga ekonomiska ramar. Förslagen i denna promemoria bedöms inte ha någon påverkan på miljön eller i övrigt leda till några nämnvärda konsekvenser i de hänseenden som anges i kommittéförordningen (1998:1474).

8 8 Förslag till förordning om ändring i presstödsförordningen (1990:524) Regeringen föreskriver i fråga om presstödsförordningen (1990:524) dels att 4 kap. 9 ska ha följande lydelse, dels att det i förordningen ska införas sju nya paragrafer, 2 kap , 4 kap. 9 a och b, 5 kap. 3 b och 3 c, samt närmast före 2 kap. 16 en ny rubrik av följande lydelse. Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 2 kap. Återbetalning och återkrav 16 Ett tidningsföretag som mottagit driftsstöd är återbetalningsskyldigt om 1. tidningsföretaget genom att lämna oriktiga uppgifter eller på annat sätt har orsakat att stödet lämnats felaktigt eller med för högt belopp, 2. stödet av något annat skäl än vad som anges i 1 har lämnats felaktigt eller med för högt belopp och tidningsföretaget borde ha insett detta, 3. stödet används i strid med vad som anges i 1 kap. 4, eller 4. tidningsföretaget inte lämnar sådan redovisning som avses i 5 kap. 3 a. 17 Om ett tidningsföretag är återbetalningsskyldigt enligt 16, får Presstödsnämnden besluta att helt eller delvis kräva tillbaka driftsstödet. 18 Om ett belopp som har återkrävts enligt 17 inte betalas i rätt tid, ska dröjsmålsränta tas ut på beloppet. För uttag av dröjsmålsränta gäller i tillämpliga delar räntelagen (1975:635).

9 9 Har ett tidningsföretag inte iakttagit förbindelse som avses i 2 skall företaget till Presstödsnämnden betala ett belopp som motsvarar vad företaget oriktigt har fått. Om det finns synnerliga skäl kan dock tidningsföretaget befrias från sådan skyldighet. 4 kap. 9 5 kap. Ett tidningsföretag som inte har följt en sådan förbindelse som avses i 2, är skyldigt att återbetala ett belopp som motsvarar vad företaget oriktigt har fått. 9 a Om ett tidningsföretag är återbetalningsskyldigt enligt 9, ska Presstödsnämnden besluta att kräva tillbaka ett belopp som motsvarar vad företaget oriktigt har fått. Om det finns synnerliga skäl får Presstödsnämnden efterge krav på återbetalning. 9 b Om ett belopp som har återkrävts enligt 9 a inte betalas i rätt tid, ska dröjsmålsränta tas ut på beloppet. För uttag av dröjsmålsränta gäller i tillämpliga delar räntelagen (1975:635). 3 b Presstödsnämnden får besluta att ett stöd enligt denna förordning inte ska betalas ut, om det kan antas att stödet har beviljats på grund av felaktiga uppgifter eller att rätt till stödet av annan anledning saknas. 3 c Om Presstödsnämnden har beslutat om återbetalning av stöd enligt 2 kap. 17 eller 4 kap. 9 a, får nämnden göra avdrag på nytt stöd enligt denna förordning (kvittning).

10 1. Denna förordning träder i kraft den 1 januari De nya bestämmelserna i 2 kap tillämpas endast för driftsstöd som betalas ut från och med den 1 januari De nya bestämmelserna i 4 kap. 9 b tillämpas endast för distributionsstöd som betalas ut från och med den 1 januari

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Mediestödsförordning Utfärdad den 20 december 2018 Publicerad den 21 december 2018 Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1 I denna förordning finns bestämmelser

Läs mer

ETC lokaltidning i Umeå AB, Box 4403, Stockholm. ETC lokaltidning i Jönköping AB, Box 4403, Stockholm

ETC lokaltidning i Umeå AB, Box 4403, Stockholm. ETC lokaltidning i Jönköping AB, Box 4403, Stockholm Sida 1/10 BESLUT 2018-06-13 Dnr: 16/02689, 17/00771, 17/01900 SÖKANDE ETC Förlag AB, Box 4403, 102 68 Stockholm ETC lokaltidning i Umeå AB, Box 4403, 102 68 Stockholm ETC lokaltidning i Jönköping AB, Box

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1996:1030) om underhållsstöd; SFS 2004:829 Utkom från trycket den 9 november 2004 utfärdad den 28 oktober 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i presstödsförordningen (1990:524) Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 23 november 2018 Regeringen föreskriver 1 i fråga om presstödsförordningen

Läs mer

Riktlinje kring hantering av statligt stöd

Riktlinje kring hantering av statligt stöd Beslut Datum Diarienr 2018-11-20 2018/00216 1(6) GD-nummer 2018/00003-85 Riktlinje kring hantering av statligt stöd Syfte med riktlinjen Denna riktlinje beskriver översiktligt reglerna om statligt stöd

Läs mer

Förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten för press, radio och tv:s föreskrifter om presstöd (MPRTFS 2016:1)

Förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten för press, radio och tv:s föreskrifter om presstöd (MPRTFS 2016:1) Förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten för press, radio och tv:s föreskrifter om presstöd (MPRTFS 2016:1) Myndigheten för press, radio och tv föreskriver i fråga om Myndigheten för press, radio

Läs mer

Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken. Kjell Rempler (Socialdepartementet)

Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken. Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 januari 2014 Ulf Kristersson

Läs mer

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden.

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden. Myndighet Myndigheten för press, radio och tv Diarienummer 18/04050 Rubrik Föreskrifter om ändring i föreskrifter om presstöd (MPRTFS 2016:1) A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Regeringen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för att regionalt främja små och medelstora företag; SFS 2015:210 Utkom från trycket den 14 april 2015 utfärdad den 26 mars 2015. Regeringen föreskriver

Läs mer

Förordning (2013:1157) om stöd för yrkesintroduktionsanställningar

Förordning (2013:1157) om stöd för yrkesintroduktionsanställningar Förordning (2013:1157) om stöd för yrkesintroduktionsanställningar Svensk författningssamling 2013:1157 t.o.m. SFS 2016:428 Inledande bestämmelser 1 Denna förordning innehåller bestämmelser om stöd till

Läs mer

Återkrav och ränta i arbetslöshetsförsäkringen m.m.

Återkrav och ränta i arbetslöshetsförsäkringen m.m. Återkrav och ränta i arbetslöshetsförsäkringen m.m. 1 2 Innehåll Innehåll...3 Promemorians huvudsakliga innehåll...5 1 Lagtext...6 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring...6

Läs mer

Vem ska återkräva olagligt statsstöd?

Vem ska återkräva olagligt statsstöd? olagligt för mottagare av Det är för närvarande svårt för företag att vidta rättsliga åtgärder mot olagligt i Sverige och återkrav av sådant stöd är en sällsynt företeelse. Den 7 februari 2013 överlämnade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om stöd för yrkesintroduktionsanställningar; utfärdad den 19 december 2013. SFS 2013:1157 Utkom från trycket den 27 december 2013 Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Post 1 av 1 träffar. Departement: Socialdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:900. Ikraft: överg.best.

Post 1 av 1 träffar. Departement: Socialdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:900. Ikraft: överg.best. Regeringskansliets rättsdatabaser Post 1 av 1 träffar SFS-nummer 2014:67 /Rubriken upphör att gälla U:2018-07-01/ Förordning (2014:67) om bidrag till arbetsgivare för köp av arbetsplatsnära stöd för återgång

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 11 oktober 2013 KLAGANDE AA Ombud: BB Sveriges universitetslärarförbund Box 1227 111 82 Stockholm MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm

Läs mer

Myndigheten för press, radio och tv:s författningssamling

Myndigheten för press, radio och tv:s författningssamling Myndigheten för press, radio och tv:s författningssamling Utgivare: Helena Söderman, Myndigheten för press, radio och tv, Box 33, 121 25 Stockholm-Globen ISSN 2000-6926 Föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Post 1 av 1 träffar. Departement: Arbetsmarknadsdepartementet A. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:1023

Post 1 av 1 träffar. Departement: Arbetsmarknadsdepartementet A. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:1023 Regeringskansliets rättsdatabaser Post 1 av 1 träffar SFS-nummer 2007:813 Förordning (2007:813) om jobbgaranti för ungdomar Departement: Arbetsmarknadsdepartementet A Utfärdad: 2007-11-08 Ändring införd:

Läs mer

Mål C-298/00 P. Republiken Italien. Europeiska gemenskapernas kommission

Mål C-298/00 P. Republiken Italien. Europeiska gemenskapernas kommission Mål C-298/00 P Republiken Italien m o t Europeiska gemenskapernas kommission "Överklagande Statligt stöd Godstransporter på väg Inverkan på handeln mellan medlemsstaterna och snedvridning av konkurrensen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om stöd till lokala klimatinvesteringar; SFS 2015:517 Utkom från trycket den 7 juli 2015 utfärdad den 25 juni 2015. Regeringen föreskriver följande. 1 Om det finns

Läs mer

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet PM 2012: RI (Dnr 001-2350/2011) Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Olagligt statsstöd

Läs mer

Beslut om allmänt driftsstöd för utgivning av SvD Junior 2016

Beslut om allmänt driftsstöd för utgivning av SvD Junior 2016 2016-09-14 16/01645 HB Svenska Dagbladet AB & Co Västra Järnvägsgatan 21 11164 Stockholm Beslut om allmänt driftsstöd för utgivning av SvD Junior 2016 Beslut Presstödsnämnden beslutar att bevilja preliminärt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 16 april 2019 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART VindIn AB, 556713-5172 Ombud: Henrik Andersson Holmen AB Box 5407 114 84 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Förordning (2009:689) om statligt stöd till solceller

Förordning (2009:689) om statligt stöd till solceller Start / Dokument & lagar / Förordning (2009:689) om statligt stöd till solceller Förordning (2009:689) om statligt stöd till solceller Svensk författningssamling 2009:689 t.o.m. SFS 2017:1300 SFS nr: 2009:689

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2016:836) om elbusspremie; SFS 2017:1341 Utkom från trycket den 2 januari 2018 Omtryck utfärdad den 21 december 2017. Regeringen föreskriver

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); Utkom från trycket den 8 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen (1993:20)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer; SFS 2016:848 Utkom från trycket den 9 augusti 2016 utfärdad den 28 juli 2016. Regeringen

Läs mer

Promemoria. Näringsdepartementet. Kontroll av alkolås och tillsyn. 1 Inledning

Promemoria. Näringsdepartementet. Kontroll av alkolås och tillsyn. 1 Inledning Promemoria 2011-01-20 Näringsdepartementet Kontroll av alkolås och tillsyn 1 Inledning I propositionen Alkolås efter rattfylleri, prop. 2010/11:26, har regeringen lämnat förslag som behandlar ett permanent

Läs mer

Post 1 av 1 träffar. Departement: Arbetsmarknadsdepartementet A. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:1022

Post 1 av 1 träffar. Departement: Arbetsmarknadsdepartementet A. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:1022 Regeringskansliets rättsdatabaser Post 1 av 1 träffar SFS-nummer 2007:414 Förordning (2007:414) om jobb- och utvecklingsgarantin Departement: Arbetsmarknadsdepartementet A Utfärdad: 2007-05-31 Ändring

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i presstödsförordningen (1990:524); SFS 2015:301 Utkom från trycket den 5 juni 2015 utfärdad den 28 maj 2015. Regeringen föreskriver 1 att 1 kap. 2 och

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-03-15 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Ändringar i lagen om tillämpning av Europeiska

Läs mer

Förordning om försäkringsmedicinska utredningar

Förordning om försäkringsmedicinska utredningar Förordning om försäkringsmedicinska utredningar 2018-12-04 Inledande bestämmelser 1 I denna förordning finns kompletterande bestämmelser till lagen (2018:744) om försäkringsmedicinska utredningar. 2 Denna

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Tillämpningsanvisningar för kommunalt i Sollentuna Antagna av barn- och ungdomsnämnden 2008-08-26, 79/2008, Dnr 2007/167 BUN Reviderad av barn- och ungdomsnämnden 2012-11-20, 124/2012, Dnr 2012/0222 BUN-1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om stöd för nystartsjobb; SFS 2018:43 Utkom från trycket den 13 februari 2018 utfärdad den 1 februari 2018. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

HFD 2013 ref 64. Lagrum: 23 förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd

HFD 2013 ref 64. Lagrum: 23 förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd HFD 2013 ref 64 Fråga om särskilda skäl för eftergift vid s.k. strikt återbetalningsskyldighet då den felaktiga utbetalningen har orsakats av myndighet och mottagaren varit i god tro. Lagrum: 23 förordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om stöd vid korttidsarbete; utfärdad den 28 november 2013. SFS 2013:948 Utkom från trycket den 6 december 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens tillämpningsområde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om särskilt anställningsstöd; SFS 2015:503 Utkom från trycket den 7 juli 2015 utfärdad den 25 juni 2015. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelse 1 Denna

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om återbetalning av stöd; SJVFS

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 29 juni 2016 KLAGANDE Martinsson Transport AB, 556953-2061 Ombud: Advokat Sten Holdo Advokaterna Abrahamsson & Holdo AB Norra Rådmansgatan

Läs mer

Post 1 av 1 träffar. Departement: Arbetsmarknadsdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2017:830

Post 1 av 1 träffar. Departement: Arbetsmarknadsdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2017:830 Regeringskansliets rättsdatabaser Post 1 av 1 träffar SFS-nummer 2015:502 Förordning (2015:502) om viss samverkan om unga och nyanlända Departement: Arbetsmarknadsdepartementet Utfärdad: 2015-06-25 Ändring

Läs mer

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet PM 2012:15 RI (Dnr 001-2350/2011) Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Olagligt statsstöd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor; SFS 2002:543 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 30 maj 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag till film; SFS 2016:989 Utkom från trycket den 22 november 2016 utfärdad den 10 november 2016. Regeringen föreskriver följande. Tillämpningsområde 1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 2002:595 Utkom från trycket den 24 juni 2002 utfärdad den 13 juni 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag till barn- och ungdomsorganisationer; SFS 2011:65 Utkom från trycket den 1 februari 2011 utfärdad den 20 januari 2011. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i ellagen (1997:857); SFS 2009:892 Utkom från trycket den 14 juli 2009 utfärdad den 2 juli 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om ellagen (1997:857)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om försäkringsmedicinska utredningar Utfärdad den 8 november 2018 Publicerad den 13 november 2018 Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 I denna

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Vissa frågor om underhållsstöd

Vissa frågor om underhållsstöd Promemoria 2012-05-14 S2012/3569/FST Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Vissa frågor om underhållsstöd Promemorians huvudsakliga innehåll När det gäller bidragsskyldigs betalningsskyldighet

Läs mer

Post 1 av 1 träffar. Departement: Näringsdepartementet. Utfärdad: Ikraft: /Träder i kraft I: / Inledande bestämmelser

Post 1 av 1 träffar. Departement: Näringsdepartementet. Utfärdad: Ikraft: /Träder i kraft I: / Inledande bestämmelser Regeringskansliets rättsdatabaser Post 1 av 1 träffar SFS-nummer 2016:837 Förordning (2016:837) om stöd för renovering och energieffektivisering i vissa bostadsområden Departement: Näringsdepartementet

Läs mer

Förordning (2015:503) om särskilt anställningsstöd

Förordning (2015:503) om särskilt anställningsstöd Förordning (2015:503) om särskilt anställningsstöd Svensk författningssamling 2015:503 t.o.m. SFS 2016:427 SFS nr: 2015:503 Departement/myndighet: Arbetsmarknadsdepartementet Utfärdad: 2015-06-25 Ändrad:

Läs mer

Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken

Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken Promemoria 2016-12-20 S2016/07902/FST Socialdepartementet Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken 1. Sammanfattning I promemorian lämnas förslag till ändring i 51 kap. 11 andra

Läs mer

Post 1 av 1 träffar. Departement: Arbetsmarknadsdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2017:1169. Ikraft:

Post 1 av 1 träffar. Departement: Arbetsmarknadsdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2017:1169. Ikraft: Regeringskansliets rättsdatabaser Post 1 av 1 träffar SFS-nummer 2015:503 Förordning (2015:503) om särskilt anställningsstöd Departement: Arbetsmarknadsdepartementet Utfärdad: 2015-06-25 Ändring införd:

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 20 maj 2013 KLAGANDE AA Ombud: Förbundsjurist Kirsi Piispanen Lärarförbundet Box 12229 102 26 Stockholm MOTPART Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2014 Lag om stöd för nyskiften Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2014 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Begränsningar av möjligheten att göra avdrag för koncernbidrag

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Begränsningar av möjligheten att göra avdrag för koncernbidrag Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsningar av möjligheten att göra avdrag för koncernbidrag april 2013 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd till regionala investeringar; utfärdad den 26 mars 2015. SFS 2015:211 Utkom från trycket den 14 april 2015 Regeringen föreskriver följande. Syfte

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om lokalt ledd utveckling; SFS 2015:407 Utkom från trycket den 26 juni 2015 utfärdad den 11 juni 2015. Regeringen föreskriver följande. Normgivningsbemyndigande 1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om särskilt anställningsstöd; SFS 2018:42 Utkom från trycket den 13 februari 2018 utfärdad den 1 februari 2018. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas.

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas. Bilaga 2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Förvaltningsavdelningen Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1 Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (2008:579); Utkom från trycket den 22 mars 2016 utfärdad den 10 mars 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen (2008:579)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag till allmänna samlingslokaler; Utkom från trycket den 30 december 2016 utfärdad den 22 december 2016. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Konkurrensbegränsande avtal om. avtal om tekniköverföring anpassning till nya EU-regler. I

Konkurrensbegränsande avtal om. avtal om tekniköverföring anpassning till nya EU-regler. I Näringsutskottets betänkande 2013/14:NU22 Konkurrensbegränsande avtal om tekniköverföring anpassning till nya EUregler Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2013/14:221 Konkurrensbegränsande

Läs mer

HFD 2015 ref 10. Lagrum: 16 a kap. lagen (1962:381) om allmän försäkring

HFD 2015 ref 10. Lagrum: 16 a kap. lagen (1962:381) om allmän försäkring HFD 2015 ref 10 Sjukersättning som betalats ut innan Försäkringskassan beslutat att de särskilda reglerna om steglös avräkning ska tillämpas ska inte behandlas som preliminär sjukersättning och kan därmed

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag till skolhuvudmän för insatser inom ramen för samverkan för bästa skola och för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända; SFS 2016:329 Utkom

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet.

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bilaga till beslut om bidrag Version 2011:2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1. Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet

Läs mer

Presstödsnämndens föreskrifter behöver anpassas till den nya lydelsen av presstödsförordningen.

Presstödsnämndens föreskrifter behöver anpassas till den nya lydelsen av presstödsförordningen. 2016-01-13 Dnr: 16/00077 Bilaga till remiss om ändrade föreskrifter om presstöd Författningskommentarer till föreskrifter om presstöd Inledning Presstödsförordningen (1990:524) har ändras för anpassa regelverket

Läs mer

Åtgärden ska vara slutförd senast

Åtgärden ska vara slutförd senast 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Johan Iwald Tel: 010-698 14 10 Johan.Iwald@Naturvardsverket.se BESLUT 2018-04-26 Ärendenr: KKL- -2018 Beslut om stöd från Klimatklivet Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 Målnummer: UM3885-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-11-17 Rubrik: Lagrum: Bestämmelsen om rätt till rättsligt bistånd och biträde i det omarbetade

Läs mer

deras rättsliga ställning och hur de finansieras. Ekonomisk verksamhet är all verksamhet som erbjuder varor och tjänster på en marknad.

deras rättsliga ställning och hur de finansieras. Ekonomisk verksamhet är all verksamhet som erbjuder varor och tjänster på en marknad. Bilaga 1 - Allmänna villkor Affärsutvecklingscheckar 2014 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Allmänna villkor för Affärsutvecklingscheckar

Läs mer

108 kap. 2 och 110 kap. 46 socialförsäkringsbalken. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 november 2017 följande dom (mål nr ).

108 kap. 2 och 110 kap. 46 socialförsäkringsbalken. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 november 2017 följande dom (mål nr ). HFD 2017 ref. 65 Försäkringskassan har inte haft rätt att återkräva föräldrapenning som felaktigt lämnats för barn som varit bosatta utomlands när kassan i ett ärende om barnbidrag för samma barn informerats

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga; SFS 2017:462 Utkom från trycket den 7 juni 2017 utfärdad den 24 maj 2017.

Läs mer

Lag. om beskattning av viss privatinförsel av cigaretter;

Lag. om beskattning av viss privatinförsel av cigaretter; Svensk författningssamling Lag om beskattning av viss privatinförsel av cigaretter; SFS 2014:1470 Utkom från trycket den 19 december 20142 utfärdad den 11 december 2014. Enligt riksdagens beslut1 föreskrivs

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-18. Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-18. Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-18 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. Förtydliganden av bestämmelser för arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Reglemente för samisk integrering

Reglemente för samisk integrering Reglemente för samisk integrering Detta reglemente träder i kraft den 15/3 2017 Reviderat den 22/6 2017 Reglemente för samisk integrering i grundskolan Inledande bestämmelser 1 Sameskolstyrelsen har ett

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Lagrum: 4 kap. 13 1 studiestödslagen (1999:1395); artiklarna 18 och 21 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Lagrum: 4 kap. 13 1 studiestödslagen (1999:1395); artiklarna 18 och 21 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt HFD 2014 ref 52 Fråga om nedsättning av årsbelopp enligt 4 kap. 13 1 studiestödslagen då låntagaren bedriver studier i ett annat EU-land och där uppbär stöd motsvarande svenskt studiestöd. Lagrum: 4 kap.

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:199

Regeringens proposition 2009/10:199 Regeringens proposition 2009/10:199 Nya villkor för stödet till dagspressen Prop. 2009/10:199 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 29 mars 2010 Fredrik Reinfeldt Lena Adelsohn

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar; SFS 2017:655 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialförsäkringsbalken Utfärdad den 7 juni 2018 Publicerad den 15 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialförsäkringsbalken dels att

Läs mer

Kostnadsränta för kommuner

Kostnadsränta för kommuner PROMEMORIA Datum Bilaga till 2017-04-18 Dnr 131 524080-16/113 Åse Nevhage 010-574 56 46 ase.nevhage@skatteverket.se Kostnadsränta för kommuner Postadress: 171 94 SOLNA Telefon: 0771-567 567 Mejl via "Kontakta

Läs mer

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget.

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Bilaga till beslut om bidrag Version 2014:1 Villkor för bidrag 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet om bidrag till t.ex. föreningar, stiftelser,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för kvinnors organisering; SFS 2005:1089 Utkom från trycket den 16 december 2005 utfärdad den 8 december 2005. Regeringen föreskriver 1 följande. Statsbidragets

Läs mer

Värmlands Folkblad Drift AB, Box 67, Karlstad

Värmlands Folkblad Drift AB, Box 67, Karlstad BESLUT 2016-10-19 Dnr: 16/01804 SÖKANDE Värmlands Folkblad Drift AB, Box 67, 651 03 Karlstad SAKEN Utvecklingsstöd enligt förordningen (2016:137) om utvecklingsstöd till tryckta allmänna nyhetstidningar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043); SFS 2016:121 Utkom från trycket den 1 mars 2016 utfärdad den 18 februari 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd inom det nationella strukturfondsprogrammet för regional konkurrenskraft och sysselsättning; SFS 2009:982 Utkom från trycket den 3 november 2009 utfärdad

Läs mer

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Maj 2015 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i marknadsföringslagen

Läs mer

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 2019 EN PROJEKTPART Dnr:

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 2019 EN PROJEKTPART Dnr: 1 (5) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext och gäller för bidrag till projekt med en ensam part. I Vinnovas beslut och system m.m. använder

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Komplettering av förslaget om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar

Komplettering av förslaget om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Komplettering av förslaget om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el Juni 2014 1 Sammanfattning För att förslaget om skattereduktion för mikroproduktion

Läs mer

Konsekvensutredning till ändring av CSN:s föreskrifter om återbetalning av studielån

Konsekvensutredning till ändring av CSN:s föreskrifter om återbetalning av studielån Förslag till ändrade föreskrifter om återbetalning av studielån Datum 2016-10-04 Diarienummer 2016-119-7386 1 (12) Konsekvensutredning till ändring av CSN:s föreskrifter om återbetalning av studielån Följande

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 11 mars 2013 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: BB Unionen Olof Palmes gata 17 105 32 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks

Läs mer

meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan Stockholm

meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan Stockholm 1 (5) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud Advokaten Anders Pethrus Advokatfirman af Petersens KB Box 7495 103 92 Stockholm

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om certifiering av vissa naturgasföretag; SFS 2011:711 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap.

Läs mer

Sida 1 (5) KAMMARRÄTTEN I Mål nr STOCKHOLM DOM Avdelning Meddelad i Stockholm

Sida 1 (5) KAMMARRÄTTEN I Mål nr STOCKHOLM DOM Avdelning Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KAMMARRÄTTEN I Mål nr 1316-10 STOCKHOLM DOM Avdelning 5 2010-11-03 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Ink 2010 =11- O5 onr2ccy/s IC) ( Ombud: Förbundsjurist LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm

Läs mer

Promemoria om stämpelskatt i samband med företagsinteckning

Promemoria om stämpelskatt i samband med företagsinteckning FINANSDEPARTEMENTET Skatte- och tullavdelningen Promemoria om stämpelskatt i samband med företagsinteckning 1 Innehållsförteckning 1 Lagförslag...3 2 Bakgrunden till förslaget...5 2.1 Stämpelskatt...5

Läs mer

RP 365/2014 rd 2016.

RP 365/2014 rd 2016. RP 365/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 6 och 56 i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet, 10 f i inkomstskattelagen för gårdsbruk och 15

Läs mer

En enskild har inte haft rätt till ny prövning av sin återbetalningsskyldighet

En enskild har inte haft rätt till ny prövning av sin återbetalningsskyldighet HFD 2016 ref. 83 En enskild har inte haft rätt till ny prövning av sin återbetalningsskyldighet sedan ett av Försäkringskassan meddelat beslut om återkrav vunnit laga kraft på grund av att omprövning inte

Läs mer