Exempel på enrgibesparingar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Exempel på enrgibesparingar"

Transkript

1 1(9) Exempel på enrgibesparingar Duscha :-/år Genom att duscha 5 min. istället för 15 min. per dag sparas upp till 2000 kwh/år. Byt till nya strilar och minska vattenåtgången med 1/3-del. Vattenklosett 900:-/år En kraftfull miljöinsats och vattenbesparing kan göras med snålspolande klosetter. Nya WC-stolar använder bara 2-4 liter/spolning jämfört med 9-liter för äldre klosetter. Varmvattenkran 700:-/år En otät varmvattenkran kan läcka ut 1000 kwh/år till ingen nytta. Spara, genom att laga och byta packningar. Cirkulationspump 600:-/år Stäng av pumpen under sommarmånaderna. Minskade värmeförluster står för 80% av besparingen och pumpens elförbrukning för resten. Att duscha istället för att bada är ett bra tips. En dusch på tre minuter med en gammal armatur drar ca 100 liter. En ny armatur med sparstril* utnyttjar ungefär 40 liter. De nya WC-stolarna kan justeras för större flöden vid behov. För mer information - ta kontakt med respektive fabrikant. Snart kan, med ny teknik, även äldre WC-stolar justeras för olika flöden. I hus med äldre vattenkranar lönar det sig att komplettera med sparstrilar och strypbrickor* samt byta till engreppsblandare. Pumpen går som regel ständigt, antingen det behövs eller ej. En viss värmemängd går förlorad. Om Du stänger av pumpen under sommarmånaderna bör den startas 1 gång per vecka under någon minut för att inte pumphjulet skall rosta fast.

2 2(9) Tvättmaskin :-/år Fyll maskinen, en dåligt fylld maskin drar nästan lika mycket energi som en välfylld. Lätt smutsad tvätt kan ha en lägre temperatur. Utnyttja sparprogram. Skall Du köpa ny tvättmaskin så välj en med minst 1000 varvs centrifugering. Det går alltid åt mer energi att torka bort vatten än att centrifugera bort det. Vilka tvättmaskiner är mest energieffektiva? Prata med kommunens konsumentrådgivare. Beställ KO:s broschyr eller sök på internet: Diskmaskin :-/år Anslut maskinen till kallvattnet. Sätt in disken direkt efter måltid. Diska alltid med välfylld maskin och utnyttja eventuellt sparprogram. Genom dessa åtgärder kan ca kwh/år sparas. Termostatventiler Om ventilerna till radiatorerna är äldre än 10 år bör du byta till nya som svarar mot dagens krav på värmereglering. Effekten blir högre energibesparing med bättre komfort. Disken behöver inte sköljas i varmt vatten, det räcker väl med att skrapa bort rester från tallrikar och fat. Viktigt är att sätta in disken direkt efter varje måltid och stänga luckan så godset inte torkar. 20 grader skall vara 20 grader även när solen gassar. I äldre hus blir 20 grader ofta 23 eller mera. Den största delen av värmen läcker ut genom väggar, tak, golv och fönster. För att temperaturen ska hållas på jämn nivå måste värmetillförseln vara lika stor som läckaget. Pålitliga regler- och styrsystem blir då till stor hjälp.

3 3(9) Reglerutrustning - ca 1000:-/år för villor med direktverkande elvärme för dig som vill ha elvärmen kvar. Äldre elradiatorer behöver inte alltid bytas ut. Spar energi genom att komplettera med ett centralt styrsystem som ersätter gamla termostater på radiatorerna. En central regleranläggning för direktverkande el onödiggör de gamla termostaterna och känner av temp. både ute och inne samt portionerar ut rätt mängd energi till dina elradiotorer. Det blir även möjligt att dela in huset i olika temperaturzoner. Panna - ca 1000:-/år se över shunten! För dig som har vattenburet system. Byt ut handreglerad shunt mot automatik vilket ger betydligt bättre driftekonomi som resultat. Temperaturen ca 600:-/år Försök att hålla temp. på c:a 20 grader. Håll dörrar till kalla utrymmen stängda. Vid temp.sänkning med 1 grad erhålles en energibesparing om 5%. Varmvattenberedare ca 300:-/år I äldre beredare försvinner ca 1200 kwh/år genom värmeförluster. Om möjligt byt till en ny modern som har behovsanpassad värmeproduktion. Ventilationsfläktar 1, 40 kr/h Hit räknas fläktar i badrum och kök. Låt inte köksfläkten vara igång längre än nödvändigt. Köksfläkten drar ut ca 2 kwh/timme. Åtgärden ger en mycket nogrann värmereglering vilket höjer komforten. Hur mycket besparing som ges är individuellt och beror på husets beskaffenhet. En pålitlig termometer för både ytter- och innertemperatur blir till stor hjälp vid värmereglering. Information om varmvattenberedare kan du söka på internet: under rubriken teknikupphandling: varmvattenberedare. Ett rent filter i en fläkt betyder kortare användningstid och ger en minskad energiåtgång. Rensa med jämna mellanrum.

4 4(9) Rullgardiner/Persienner 650:-/år Dra ner rullgardiner och stäng till persienner när du går och lägger dig vintertid så minskar du värmeförlusterna nattetid. Kyl och Frys 200:-/år* Frosta av frysen regelbundet. Detsamma gäller för kylskåp som inte är självavfrostande. Ställ aldrig in varm mat. Ställ in djupfrysta saker för långsam upptining i kylen. Öppna dörren sällan och under så kort tid som möjligt. Rekommenderade förvaringstemperaturer: + 6 i kylskåp, + 12 i svalen, - 18 i frysen. *Ex. besparing genom att ändra från -24 till -18 Motorvärmare :-/år Bränsleförbrukningen som minskar vid användning av motorvärmare ger både miljö- och ekonomivinster. Se i diagrammet hur länge motorvärmaren skall vara i drift. Byt till lågenergilampor 70:-/år och lampa Visserligen är dessa dyrare än vanliga glödlampor men de betalar sig i längden. De ger ett bättre ljus för växter och avger minder värme. För varje 60W glödlampa som du byter mot en 11 W lågenergilampa sparar du c:a 280:- kronor under lampans livslängd som normalt är timmar. Standby 50-70:-/år (TV) Apparater som är avstängda men står i standby-läge påverkar förbrukningen med upp till 500 kwh. Sådana apparater är t.ex. CD-spelare, TV, Video och Telefonsvarare. Spara pengar! Om ditt hus har en sammanlagd fönsteryta på 20 m2 kan du spara upp till 650 kronor per år genom att dra ner rullgardiner eller stänga persienner. Om det är möjligt att komma åt baksidan på frys- och kyl är det klokt att ta bort damm här. Det damm som sitter här, är i vägen för värmen som ska passera. Åtgärden kan vara tillräcklig för frysar som inte håller tillräckligt kallt. Alla vinner på motorvärmare. Räknat på 1,5 miljarder kallstarter à 0,1 liter bensin per år sparas ca liter bensin värd ca 1,1 miljarder kr. Dessutom minskar utsläppen med ton koldioxid per år. I ett vanligt hushåll står belysningen för 20% av hushållselen. Påverka genom att byta till flera lågenergilampor. Dessa förbrukar bara 20% av den energi som en normal glödlampa gör av med. Stäng av TV:n med strömbrytaren när du inte skall se mer. Inte bara för att minska elförbrukningen utan för att ett standby-läge alltid drar till sig damm i apparatens innanmäte vilket ökar risken för brand.

5 5(9) Motorvärmare Rekommenderad inkopplingstid för motorvärmare (alla bilar): Många bäckar små... Kostnader för utläckande varmvattenflöden från en rörledning med normalt tryck: Läckans storlek 0,3 mm 0,9 mm 2,7 mm 8,7 mm liter/dygn m3/år vattenkostn/år vid 11 kr/m3 energikostn/år vid vattentemp +55 C

6 6(9) Om tätningslister Tätning mellan fönsterbåge och karm Tätning mellan båge och karm skall ske så att den varma och fuktiga luften inomhus inte kommer i beröring med den yttre kalla glasrutan. Får luften möjlighet att strömma upp utefter den kalla glasrutan, kyls den. När den kyls kondenserar vatten på glasrutan, vilket kan leda till röta i båge och karm. All tätning skall ske så nära den varma rumsluften som möjligt! Placering av listen Förutom kravet att listen skall sitta innerst gäller också att den skall placeras så att den pressas ihop när fönstret stängs. Listen placeras på olika sätt beroende på om fönstret är utåt- eller inåtgående. På utåtgående fönster placeras tätningslisten på karmen så att slangdelen nästan blir synlig inifrån. På gångjärnssidan bör den placeras mot karmsidan för att undvika att listen slits sönder samt för att man ska få rätt tryck på den:

7 7(9) På inåtgående fönster placeras listen på den inre bågens fals. I likhet med utåtgående fönster bör listen på gångjärnssidan byta plats till inre bågens sida. Val av list I handeln finns ett stort antal tätningslister att välja på. Man bör välja den listtyp som har bästa tätningsförmågan. Prov har gjorts på ett antal listtyper för att se hur de uppfyller kraven för tätning i nybebyggelse. Fiberlist, polyeterrep. Klarar ej kraven. Skumlist, polyeter. Klarar ej kraven. Skumlist, plastskum. Klarar ej kraven. K-list, EPDM cellgummi. Klarar precis kraven. V-list, EPDM silikongummi. Klarar kraven med god marginal. Slanglist, EPDM silikongummi. Klarar kraven med god marginal.

8 8(9) Tabellen visar att såväl vinkellist (V-list) som slanglist (O-list) klarar ställda krav. K-listen klarar kraven då springan som skall tätas är smal, ca 2-3,5 mm. Slanglisten är enklare att montera och även något bättre än vinkellisten. Dörrar kan dock bli tunga att stänga med slanglisten, som då kan ersättas med vinkellisten. Textilomspunna skumplastlister och skumlister är inte användbara i tätningssammanhang. Varje list har sitt "arbetsområde" som skall anges på förpackningen. Med arbetsområde menas de springbredder mellan t ex båge/karm som listen skall täta. Listen skall ha ett arbetsområde som stämmer med de variationer som förekommer i springan. En list med stort arbetsområde är att föredra. De flesta O- och V-lister har ett arbetsområde på 3-5 mm och hos de bättre kvaliteterna upp till 6 mm. Vissa fabrikat har dock ett betydligt mindre arbetsområde, t ex 4-5 mm. Vid mycket smala springor kan K-listen vara den enda lösningen, med ett arbetsområde under 3 mm. Kontrollera listens arbetsområde och springans bredd så att de överensstämmer! Montering av listerna Listerna monteras normalt i fyra olika bitar som ansluts noga till varandra i hörnen. De monteras med häftklammer som skall vara rostfria. Först gäller det att med hjälp av modellera ta reda på springans storlek. Leran placeras så att de kläms mellan karm och båge. Sedan fönstret öppnats kan man genom att mäta lerans tjocklek bedöma vilken liststorlek som behövs. Den list som man väljer bör ha ett arbetsområde som täcker in den största och minsta springbredden. Man kan behöva använda olika liststorlekar.

9 9(9) Slanglisten monteras på följande sätt: Listen fästs i ena änden med 2 stift. Slangen skall ligga närmast inomhusluften så häftklammern sätts mellan slangen och vinkeln i karmen/bågen. Listen kapas något kortare än karmens/bågens mått. Listen sträcks ut. Andra änden fästs med 2 stift. Hela listen fästs med stift med ett avstånd av 5-7 cm mellan stiften. Använder man förklistrade lister, bör även dessa fästas med några häftklamrar, främst i hörnen. Använd en silikon- eller EPDM-list av god kvalitet med slangeller vinkelprofil vid tätning mellan fönsterbåge och karm.

Bättre hemmamiljö med klimatsmarta trick

Bättre hemmamiljö med klimatsmarta trick Bättre hemmamiljö med klimatsmarta trick Mår du som bäst när din lägenhet är rätt tempererad och frisk luft hela tiden cirkulerar i dina rum? I den här foldern har vi samlat tips och information som skapar

Läs mer

Energieffektivisering

Energieffektivisering Energieffektivisering Den enda miljövänliga energin är den som aldrig behöver produceras! All el- och värmeproduktion ger upphov till miljöpåverkan, mer eller mindre. Dessutom kostar all energi pengar

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Snöflingan 4, Stockholm Lilla Västerbron 6, Stockholm Reza Tehrani Täby 2012-09-05 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonv 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm

Läs mer

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek.

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Energispartips Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Kyl och frys: Frosta av kyl och frys regelbundet,

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential. Göteborg Kungsladugård 61:24

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential. Göteborg Kungsladugård 61:24 Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Göteborg Kungsladugård 61:24 BESIKTNINGSUPPDRAG OCH OBJEKT Besiktningsobjekt Göteborg Kungsladugård 61:24, Skytteskogsgatan 3, 414 76 Göteborg Ägare Ulla-Britt

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 10 februari 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087)

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 10 februari 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 10 februari 2016 Adress/ort: Ramels v 11, Hököpinge Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2016-02-11. Fastighetsbeteckning: Lervik 1:256. Lerviksvägen 108 / Åkersberga

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2016-02-11. Fastighetsbeteckning: Lervik 1:256. Lerviksvägen 108 / Åkersberga Energirapport villa Datum för besiktning: 2016-02-11 Fastighetsbeteckning: Lervik 1:256 Adress/ort: Lerviksvägen 108 / Åkersberga Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 8 juni 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Eklund & Eklund Energideklarationer AB

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 8 juni 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Eklund & Eklund Energideklarationer AB Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 8 juni 2016 Adress/ort: Åkarpsg 24, Vellinge Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-15. Fastighetsbeteckning: Heberg 3:11. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-15. Fastighetsbeteckning: Heberg 3:11. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-12-15 Fastighetsbeteckning: Heberg 3:11 Adress/ort: Furåsvägen 5 / Vallda Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-03-22 Fastighetsbeteckning: Klagshamn 42:31 Adress/ort: Ängavångsvägen 5, Klagshamn Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13

Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13 Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13 Datum 2015-02-09 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-02-04 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Röbäck 30:30 Kalkylerna

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-04-14 Fastighetsbeteckning: Tännforsen 13 Adress/ort: Yrvädersgatan 35, Ödåkra Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund &

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2016-05-17 Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1 Adress/ort: Backagärde / Fristad Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 5 augusti 2015. Adress/ort: Västra Torps byav 109-0. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087)

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 5 augusti 2015. Adress/ort: Västra Torps byav 109-0. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 5 augusti 2015 Adress/ort: Västra Torps byav 109-0 Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Vellinge 89:67, Vellinge Lingången 4, Vellinge Reza Tehrani Järfälla 2010-12-09 Actava AB Företaget innehar F-skattebevis Planvägen 16 Tfn 08-585 00 901 Säte

Läs mer

Kondensbildning på fönster med flera rutor

Kondensbildning på fönster med flera rutor Kondensbildning på fönster med flera rutor Per-Olof Marklund Snickerifabrikernas Riksförbund Kondensbildning på fönster är inte önskvärt av flera skäl: Sikten genom glaset försämras och kondensvattnet

Läs mer

Kondensbildning på fönster med flera rutor

Kondensbildning på fönster med flera rutor Kondensbildning på fönster med flera rutor Per-Olof Marklund Snickerifabrikernas Riksförbund Kondensbildning på fönster är inte önskvärt av flera skäl: Sikten genom glaset försämras och kondensvattnet

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-06-08 Fastighetsbeteckning: Lilla Vintrie 14 Adress/ort: Vintrie Byväg 32O, Vintrie Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Datum 2016-01-22 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2016-01-21 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Sparrisen 17 Kalkylerna

Läs mer

1 START. 1.1 Vita Huset. 1.2 Röda Huset GERMESTA INSTRUKTION KARIN 2011-08-14 1 (7)

1 START. 1.1 Vita Huset. 1.2 Röda Huset GERMESTA INSTRUKTION KARIN 2011-08-14 1 (7) GERMESTA INSTRUKTION KARIN 2011-08-14 1 (7) 1 START 1.1 Vita Huset Stäng alla kranar! (diskbänk, tvättställ, dusch, tvättmaskin, diskmaskinsanslutning) Kolla att kran VK-1 till Röda Huset är stängd. Stäng

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Spårhaga 2:106, Kungsbacka Sjölyckevägen 17 2015-10-01 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonvägen 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm energideklaration@eminenta.se

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2016-03-31. Fastighetsbeteckning: Nödinge 1:2. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2016-03-31. Fastighetsbeteckning: Nödinge 1:2. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2016-03-31 Fastighetsbeteckning: Nödinge 1:2 Adress/ort: Hallabron 1 / Hajom Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

FAQ Gullberg & Jansson

FAQ Gullberg & Jansson FAQ Gullberg & Jansson Innehåll Poolvärmepumpar... 3 Allmänt om pooluppvärmning... 3 Inför köp av poolvärmepump... 4 Garanti och service - Poolvärmepumpar... 5 Övrigt... 5 Poolvärmepumpar Allmänt om pooluppvärmning

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-27 Fastighetsbeteckning: Varpbommen 4 Adress/ort: Haspelvägen 25, Malmö Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Nu kan stugan användas nästan hela året

Nu kan stugan användas nästan hela året SJÄLVBYGGARENS SOMMARSTUGA DEL 6 FASADBEKLÄDNAD Självbyggaren gör nu i ordning husets fasad. Det arbetet handlar om mer än den snygga träpanelen, för isolering, fuktskydd och vindskydd skall arbeta ihop

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-01-26 Fastighetsbeteckning: Hötofta 18:22 Adress/ort: Norra Hötoftavägen 174, Vellinge Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Allmänna energispartips för hushåll

Allmänna energispartips för hushåll Allmänna energispartips för hushåll I ett hushåll fördelas energiförbrukningen ungefär enligt bilden nedan. Nedan följer ett antal tips på hur man kan spara på den energin. I de flesta fall har det att

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-02 Fastighetsbeteckning: Lillsidan 26:3 Adress/ort: Strömgatan 21, Enköping Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Kremlavägen 3 / Västerås. Datum för besiktning: 2016-01-14. Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Mats Jönsson (3299)

Energirapport. med smarta tips. Kremlavägen 3 / Västerås. Datum för besiktning: 2016-01-14. Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Mats Jönsson (3299) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-01-14 Adress/ort: Kremlavägen 3 / Västerås Besiktigad av (certnr): Mats Jönsson (3299) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

När något går sönder

När något går sönder När något går sönder När något går sönder Med regelbunden skötsel av inredning och maskiner, slipper du och din verksamhet onödiga kostnader. Denna broschyr handlar om vad du som arbetar i verksamheten

Läs mer

Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret

Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret Bostadsenkät lgh nr Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret Enkäten levererades till bostadsinnehavare (en per lägenhet) i mitten av maj 2011, och svaren lämnades av svarare i föreningsbrevlådan

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Krokslätt 115:24, Göteborg Grågåsgatan 3 Per Edsbäcker Täby 2013-01-21 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonvägen 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm energideklaration@eminenta.se

Läs mer

Energikartläggning Värmbols FC

Energikartläggning Värmbols FC Energikartläggning Värmbols FC 1 Innehållsförteckning Energikartläggning Värmbols FC... 1 Indata och metod... 2 Fördelning... 3 Osäkra värden som kan påverka resultatet... 3 Områden att prioritera... 5

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Fastighetsbeteckning: Ingarö-Långvik 1:366. Snösundsvägen 38 / Värmdö. Besiktigad av (certnr): Olle Lilja (5425)

Energirapport. med smarta tips. Fastighetsbeteckning: Ingarö-Långvik 1:366. Snösundsvägen 38 / Värmdö. Besiktigad av (certnr): Olle Lilja (5425) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-05-03 Fastighetsbeteckning: Ingarö-Långvik 1:366 Adress/ort: Snösundsvägen 38 / Värmdö Besiktigad av (certnr): Olle Lilja (5425) Företag: Eklund

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Skanör 9:146, Vellinge Jöns Lärares Gränd 6, Skanör 2015-05-19 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonvägen 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm energideklaration@eminenta.se

Läs mer

Din manual SMEG DRY61E-1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3515403

Din manual SMEG DRY61E-1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3515403 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SMEG DRY61E-1. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-12-08 Fastighetsbeteckning: Härene 9:1 Adress/ort: Södra Härene Lärarbostaden Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

TA HAND OM DITT HUS Energianvändning. Örebro 2011-10-10

TA HAND OM DITT HUS Energianvändning. Örebro 2011-10-10 TA HAND OM DITT HUS Energianvändning Örebro 2011-10-10 Energikontorets mål Effektivare energianvändning Förnybar energi Regional hållbar tillväxt Våra arbetsområden Strategiskt energioch miljöarbete Projekt

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Sävenäs 145:6, Göteborg Björkekärrsgatan 12, Göteborg 2016-05-10 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonvägen 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm energideklaration@eminenta.se

Läs mer

Kontrollrapport Energibesiktning

Kontrollrapport Energibesiktning PO Nordquist Fastighet & Energi AB Kontrollrapport Energibesiktning Datum 2016-03-31 Sammanställning av energideklaration GENE 12:4 PO Nordquist Fastighet och Energi AB Sikelvägen 10, 894 30 Själevad Tel

Läs mer

Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum.

Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum. Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum. Testa ett, två eller alla och läs mer på: HANDDISKA INTE

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-03-01 Fastighetsbeteckning: Ås 1:73 Adress/ort: Dalhemsgatan 9 / Finspång Besiktigad av (certnr): Jonas Johansson (5843) Företag: Eklund

Läs mer

När du fått en skada på din bostadsrätt

När du fått en skada på din bostadsrätt När du fått en skada på din bostadsrätt Vad händer nu? Du har säkert en del funderingar i samband med skadan du drabbats av i din bostadsrätt. Med den här broschyren hoppas vi kunna ge dig svar på de vanligaste

Läs mer

Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008

Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008 Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008 Radon är en radioaktiv ädelgas som bildas när radium, ett radioaktivt grundämne, sönderfaller. Ädelgasen varken syns, luktar eller känns. Radon i bostäder kan

Läs mer

Till dig som flyttar

Till dig som flyttar Till dig När du ska flytta är det mycket att hålla reda på både vad gäller ditt nya boende och den lägenhet du lämnar. Här följer en checklista över sådant som är viktigt att komma ihåg. Foto: duo Fotografi

Läs mer

Information och Instruktion bastutunna

Information och Instruktion bastutunna Information och Instruktion bastutunna Underlag för bastu Bastun står stadigt på limträkonsoler som är 150 breda och med en tjocklek på 10cm. Undertill på dessa konsoler sitter det tryckimpregnerade brädor

Läs mer

Hyresgästintroduktion

Hyresgästintroduktion Hyresgästintroduktion VäLKOMMeN! Var rädd om din lägenhet och tänk på att om du flyttar är det någon annan som hyr den efter dig. Vårda och lämna lägenheten som du själv ville att den skulle se ut när

Läs mer

Elsäkerhet. Använd aldrig vanlig dammsugare till bilen, varken i garage eller utomhus. Den saknar fuktskydd och uppfyller inte de krav som

Elsäkerhet. Använd aldrig vanlig dammsugare till bilen, varken i garage eller utomhus. Den saknar fuktskydd och uppfyller inte de krav som Elsäkerhet I våtutrymmen I badrum måste alla elinstallationer vara fast anslutna eller ha särskilt uttag kopplat till jordfelsbrytare. Det enda som är tillåtet utöver detta är specialuttag på 110 volt

Läs mer

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SNART ÄR DET DAGS FÖR RENOVERING DÄR DU BOR Husen på Sågstuvägen 4-30 byggdes 1964-1966. Med lite fantasi kan man föreställa sig hur husen och lägenheterna

Läs mer

Värme att längta hem till

Värme att längta hem till LK Golvvärme LK GOLVVÄRME KOMPLETTA SYSTEM INDIVIDUELL RUMSREGLERING Värme att längta hem till Lättlagda och smarta lösningar för vattenburen golvvärme Ett golv som sprider värme och välbehag Om du är

Läs mer

Till dig som flyttar ut

Till dig som flyttar ut 1 Till dig som flyttar ut När du ska flytta är det mycket att hålla reda på - både vad gäller ditt nya boende och den lägenhet du lämnar. Här följer en checklista över sådant som är viktigt att komma ihåg.

Läs mer

UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT

UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT Rydell&Lembke kyl&värmeteknik AB Norsholmsvägen 13 610 21 NORSHOLM Telefon: 011-54150 Fax: 011-543 49 E-post: info@rydell-lembke.nu UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT Storkök, kyl och frys. KAPITEL 1

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Landvetter 6:344, Härryda Ekelidsvägen 4, Landvetter Mohsen Mehr Täby 2013-02-19 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonv 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-01-22 Fastighetsbeteckning: Tureborg 1:88 Adress/ort: Hagarnevägen 24, Uddevalla Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag:

Läs mer

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2016-01-13. Fastighetsbeteckning: Rampen 14. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204)

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2016-01-13. Fastighetsbeteckning: Rampen 14. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Energirapport villa Datum för besiktning: 2016-01-13 Fastighetsbeteckning: Rampen 14 Adress/ort: Husarvägen 1A / Sollentuna Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Tattby 24:10, Nacka Trollvägen 13, Saltsjöbaden Per Edsbäcker Täby 2012-10-09 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonvägen 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-09 Fastighetsbeteckning: Jaktkniven 1 Adress/ort: Jaktvårdsgatan 18, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Monteringsanvisning Ytterdörr/Sidoljus

Monteringsanvisning Ytterdörr/Sidoljus Monteringsanvisning Ytterdörr/Sidoljus Detta behöver du för att montera en ytterdörr: Vattenpass Borrmaskin/Skruvdragare Skruvmejsel Hammare Vinkelhake Såg Drevisolering Penna 2st 1,5m träribbor Kilar

Läs mer

BYGG SÅ HÄR. Tilläggsisolera ytterväggen invändigt. med skivor med Ecoprim Varmvägg

BYGG SÅ HÄR. Tilläggsisolera ytterväggen invändigt. med skivor med Ecoprim Varmvägg Rekv.nr 3040 augusti 2009 STIG RENSTRÖM Foto & Layout AB 2009 4 BYGG SÅ HÄR Tilläggsisolera ytterväggen invändigt med skivor med Ecoprim Varmvägg Informationen i denna broschyr är en beskrivning av de

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Ringhög 1, Malmö Ripvidegatan 11 2016-01-05 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonvägen 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm energideklaration@eminenta.se 187

Läs mer

Gör rent hus med fukt, mögel och dålig lukt

Gör rent hus med fukt, mögel och dålig lukt PRODUKTFAKTA IVT Luftavfuktare Gör rent hus med fukt, mögel och dålig lukt MJ-E16VX Högeffektiv luftavfuktare med toppvärden i Energimyndighetens test BÅTEN TVÄTTSTUGAN HUSVAGNEN FRITIDSHUSET Du behöver

Läs mer

Luftspaltbildande fuktspärr golv

Luftspaltbildande fuktspärr golv Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Luftspaltbildande fuktspärr golv Black Line Monteringsanvisning Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Fuktskador kan bl.a. ge upphov till

Läs mer

Spara miljön och många sköna tusenlappar

Spara miljön och många sköna tusenlappar Spara miljön och många sköna tusenlappar Indol är en supereffektiv värmepumpsberedare som sparar upp till 80% av kostnaderna för varmvatten i jämförelse med en vanlig elvarmvattenberedare. Hemligheten

Läs mer

MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING

MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING Läs och följ anvisningarna och säkerhetsinstruktionerna inför användning av denna produkt. Spara manualen om du skulle behöva den senare. Kontakta behörig personal

Läs mer

Energieffektivisera och behålla elvärmen Hur väljer jag?

Energieffektivisera och behålla elvärmen Hur väljer jag? Energieffektivisera och behålla elvärmen Hur väljer jag? 1 www.glendimplex.se Energieffektivisera och behåll din elvärme Fastigheter som värms upp med elradiatorer kan sänka energi - för brukningen genom

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Skärkhult 1:53. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Skärkhult 1:53. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2016-02-05 Fastighetsbeteckning: Skärkhult 1:53 Adress/ort: Skärkhult 11 / Sjömarken Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

NeoTherm Golvvärme. Ledningsfört styrning. NeoTherm monteringsanvisning

NeoTherm Golvvärme. Ledningsfört styrning. NeoTherm monteringsanvisning NeoTherm Golvvärme Ledningsfört styrning S NeoTherm monteringsanvisning Innehållsförteckning Om NeoTherm Golvvärme...2 Teknisk beskrivning...3 Tekniska data...3 Fördelarunit...3 Basisenhet (se särskild

Läs mer

Fördelning av underhållsansvar mellan förening och ägare.

Fördelning av underhållsansvar mellan förening och ägare. Fördelning av underhållsansvar mellan förening och ägare. för Bostadsrättsföreningen/Bostadsföreningen Anders Zornsgatan 23 Denna guide är tanken att fungera som vägledning för att veta vilket underhållsansvar

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-12-11 Fastighetsbeteckning: Vinstorp 34:24 Adress/ort: Hjortrongatan 6, Lomma Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Manual. Danfoss termostat

Manual. Danfoss termostat Manual Danfoss termostat Innehållsförteckning Installera Danfoss termostat 1 Installera en termostat i taget 2 Montering av termostat 3 Konfigurera termostaten med Fortum Hemkontroll 4 Lägga till termostat

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

MONTERINGSANVISNING ISOLERGRUND UK-SYSTEM

MONTERINGSANVISNING ISOLERGRUND UK-SYSTEM MONTERINGSANVISNING ISOLERGRUND UK-SYSTEM Schaktning och utläggning av makadam utförs enligt gällande byggnormer. Grundbalk monteras enligt utläggningsplan. Byggsystem Direkt Sverige AB Tel vx 0430-149

Läs mer

ALT.2 Vid användning av dessa produkter garanterar vi som leverantör till Ahlsell en payoff tid på högst 5 år tillföljd av lägre energiförbrukning.

ALT.2 Vid användning av dessa produkter garanterar vi som leverantör till Ahlsell en payoff tid på högst 5 år tillföljd av lägre energiförbrukning. Energieffektiva vattensparprodukter ELLESS Dessa produkter har valts ut för dess positiva energieffektiva egenskaper och får därmed bära Ahlsell symbol Energieffektiv. ALT.1 Vid användning av dessa produkter

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-25 Fastighetsbeteckning: Bogseraren 5 Adress/ort: Varvsg 16, Åhus Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag: Eklund

Läs mer

Här kommer energideklaration och åtgärdsrapport från den energibesiktning som vi utfört på er byggnad/era byggnader.

Här kommer energideklaration och åtgärdsrapport från den energibesiktning som vi utfört på er byggnad/era byggnader. Varsågod Här kommer energideklaration och åtgärdsrapport från den energibesiktning som vi utfört på er byggnad/era byggnader. Vi har till Boverket rapporterat in energideklarationen för er byggnad. En

Läs mer

LuIeé. Energi. ALf Turborn Orienteraren 9. Ägarens namn: Fastighetsbeteckning:

LuIeé. Energi. ALf Turborn Orienteraren 9. Ägarens namn: Fastighetsbeteckning: LuIeé 4 Energi Energiutredning/ Energidektaration Ägarens namn: Fastighetsbeteckning: ALf Turborn Orienteraren 9 Företag som utfört energiutredningen: Energiexpert: E-postadress: Certifieringsorgan: Certifikatnummer:

Läs mer

Inomhusklimatguiden. Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning

Inomhusklimatguiden. Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning Inomhusklimatguiden Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning Inomhusklimatguiden vänder sig till dig som vistas och arbetar i lokalerna på KTH Campus. Guiden har tagits fram i samverkan mellan Akademiska

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Skrivboken 3, Lund Seved Ribbings Väg 30, Lund 2015-05-07 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonvägen 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm energideklaration@eminenta.se

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Karby 3:59, Vallentuna Lindvägen 5, Brottby 2016-06-03 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonvägen 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm energideklaration@eminenta.se

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Godhem 1:14, Kungsbacka Öbovägen 4, Onsala Reza Tehrani Täby 2013-03-19 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonv 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm energideklaration@eminenta.se

Läs mer

Olivbladet. Informationsblad för Bostadsrättsföreningen Oliven 13 14, Oxelösund November 2008. Styrelsen fram till årsmötet 2009. Vintern har kommit

Olivbladet. Informationsblad för Bostadsrättsföreningen Oliven 13 14, Oxelösund November 2008. Styrelsen fram till årsmötet 2009. Vintern har kommit Vintern har kommit Snön lyser vit på taken. Vi hoppas att alla medlemmar haft en skön sommar och höst nu när vintern har kommit Vi har hittills i år fått 7 nya medlemmar i föreningen. Vi hälsar alla välkomna

Läs mer

Komplement till användarhandledning. IVT Nordic Inverter. Tips för bästa besparing med din nya värmepump

Komplement till användarhandledning. IVT Nordic Inverter. Tips för bästa besparing med din nya värmepump Komplement till användarhandledning IVT Nordic Inverter Tips för bästa besparing med din nya värmepump Grattis, till valet av IVT Nordic Inverter Tack för att du valde IVT Nordic Inverter. Det är ett bra

Läs mer

NU LÖNAR DET SIG ÄNNU MER ATT VARA energismart

NU LÖNAR DET SIG ÄNNU MER ATT VARA energismart NU LÖNAR DET SIG ÄNNU MER ATT VARA energismart En ny fjärrvärmeprismodell för NÄRINGSIDKARE Den som sparar mest energi vinner Du som valt fjärrvärme har helt klart gjort det miljöklokaste valet på marknaden.

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Datum för besiktning: 2016-03-11. Fastighetsbeteckning: Varred 2:3. Varred Karlsdal / Länghem

Energirapport. med Energitips. Datum för besiktning: 2016-03-11. Fastighetsbeteckning: Varred 2:3. Varred Karlsdal / Länghem Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2016-03-11 Fastighetsbeteckning: Varred 2:3 Adress/ort: Varred Karlsdal / Länghem Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Hallingen 4, Malmö Svaneholmsgatan 4 2016-03-08 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonvägen 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm energideklaration@eminenta.se

Läs mer

Besiktningsrapport Ellene 13:1

Besiktningsrapport Ellene 13:1 Besiktningsrapport Ellene 13:1 Handläggarens kommentarer: Energiprestanda Energiförbrukning som går till uppvärmning 184 KWh/m² 15217 KWh/år Besiktning utförs i syfte att hitta kostnadseffektiva åtgärdsförslag.

Läs mer

An Hour of Change ett urval av tävlingsbidragen

An Hour of Change ett urval av tävlingsbidragen 2009-04-17 An Hour of Change ett urval av tävlingsbidragen 1. Börja med dig själv! Idén: börja med sig själv för att spara på energiförbrukningen. Få alla på skolan att: A. Släcka ljuset när du går ut

Läs mer

Information vid utflyttning

Information vid utflyttning Information vid utflyttning Sjöströms Fastigheter Varberg AB 2013 Det är mycket att tänka på när man ska flytta från sin lägenhet eller lokal. För att underlätta för dig följer här ett antal punkter som

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26. Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26. Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2015-10-27 Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26 Adress/ort: Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag:

Läs mer

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT TVÄTTA SKÖTSELRÅD För att kläder och andra textiler ska hålla sig fräscha och fina länge, är det viktigt att tvätta och torka dem enligt skötselråden som finns i plaggen. Kläderna bör vara lättskötta.

Läs mer

Dr Luft tipsar om hur du förbättrar ditt inomhusklimat.

Dr Luft tipsar om hur du förbättrar ditt inomhusklimat. Dr Luft tipsar om hur du förbättrar ditt inomhusklimat. Du träffar mig också på webben där jag berättar mer om vanliga ventilationsproblem som kan uppstå i din bostad men också vad du kan göra åt dem.

Läs mer

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi. När kylan har slagit till ordentligt är det normalt att elförbrukningen ökar men med några små enkla spartips kan man undvika att kostnaderna för hushållselen gör hål i plånboken. Köp en varm filt och

Läs mer

Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare

Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare 1 VÄLJ RÄTT AVFUKTARE Välj den avfuktare som passar ditt behov bäst. Här får du råd på vägen. Du kan också alltid kontakta oss så hjälper vi dig. KRYPGRUND

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: Sångkören 158 Besiktningsuppgifter Datum: 2016-05-24 Byggnadens adress: Basvägen 59 931 46 Skellefteå Utetemperatur: 11 C Expert:

Läs mer

SMARTA TIPS. husbil, van eller inredda skåpbil. till din. www.jaghyrminhusbil.com

SMARTA TIPS. husbil, van eller inredda skåpbil. till din. www.jaghyrminhusbil.com 20 till din SMARTA TIPS husbil, van eller inredda skåpbil www.jaghyrminhusbil.com Världen är precis som en bok, den som inte har rest har bara läst första sidan..com 20 till din SMARTA TIPS husbil, van

Läs mer

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi?

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? vart tar min energi vägen- undersökning Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? Svara på några enkla frågor och se vart energin tar vägen! www.energismartagrannar.se Med denna vart

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Nödesta 1:24, Haninge Sturevägen 19 2016-04-29 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonvägen 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm energideklaration@eminenta.se

Läs mer

a little bit brighter A little bit brighter

a little bit brighter A little bit brighter a little bit brighter A little bit brighter En ny syn på belysning EGEN TILLVERKNING I MÖRKASTE SMÅLAND I Sverige är belysningsmarknaden motsägelsefull. Här finns det många svenska belysningsföretag,

Läs mer

Flexit bostadsventilation

Flexit bostadsventilation Flexit bostadsventilation A FÖR EN SUND INOMHUSMILJÖ Varför ventilera? Du är säkert noga med vad barnen äter, men hur ställer du dig till luften de andas? Vi tillbringar ca 90% av tiden inomhus och uppfattar

Läs mer