Fred och frihet för Libyens folk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fred och frihet för Libyens folk"

Transkript

1 Socialdemokraterna Stockholm Fred och frihet för Libyens folk

2 2 (14) Innehållsförteckning Inledning... 3 Historik... 3 Förenta nationerna... 4 Den nuvarande militära insatsen... 6 Framtida militära insatser... 6 Utvecklingen av läget i Libyen... 7 Sexualiserat våld i konflikter... 8 Civila insatser... 8 Humanitärt stöd till Libyen... 8 Flyktingsituationen i Libyen... 8 Svenskt demokratistöd till regionen... 9 EU:s politik gentemot regionen...10 Politik och diplomati gentemot Libyen...11 Krigsmaterielexport...12 Avslutning... 13

3 3 (14) Inledning För socialdemokraterna är ett engagemang för fred, demokrati och utveckling i Libyen en självklarhet. Sverige ska bidra med aktiva insatser som både hanterar den akuta situationen nu och som ger förutsättningar för en långsiktigt stabil ekonomisk, politisk och social utveckling i Libyen. I denna rapport lägger vi fram ett brett program för ett starkt svenskt engagemang i Libyen. Programmet innehåller förslag på såväl politiska, humanitära som militära insatser och visar hur Sverige bör agera både som enskild nation, som EU-medlem och som FN-medlem. Historik I Nordafrika har människorna fått nog av förtryck, maktmissbruk, fattigdom och korruption. Deras rop på mänsklig värdighet har nått hela världen. Socialdemokraterna drev tidigt på den borgerliga regeringen för att de skulle ta ställning. Regeringens företrädare Carl Bildt ville däremot inte kräva Mubaraks avgång i Egypten och ta ställning i Libyen. Utrikesministern talade om stabilitet istället för att ställa sig på de förtrycktas sida. Socialdemokraterna antog den 15 mars 2011 dokumentet Socialdemokraterna stödjer de nordafrikanska folkens kamp för mänsklig värdighet. Det omfattar EU:s och USA:s politik gentemot denna region, en riktad biståndssatsning, socialdemokraternas krav på att driva upprättandet av en flygförbudszon över Libyen samt flyktingsituationen och krigsmaterielexporten. Socialdemokraterna krävde tidigt att Sverige skulle driva kravet på en flygförbudszon. Vi menade att invånarna i östra Libyen stod under ett omedelbart hot från en diktator i stånd att göra vad som helst. Få trodde då att FN skulle kunna samla sig till ett beslut. I allra sista stund medan Gaddafis pansarkolonner rullade mot Benghazi kunde säkerhetsrådet fatta ett historiskt beslut som också blev det första stora testet på viljan till ansvar att skydda enligt besluten från Att Arabförbundet krävde en flygförbudszon gav en politisk legitimitet och gjorde det omöjligt för länder som Ryssland och Kina att inlägga sitt veto. I säkerhetsrådet var det sedan bara Tyskland, Ryssland, Brasilien, Kina och Indien som avstod från att rösta. Alla afrikanska länder inklusive Sydafrika röstade för resolutionen.

4 4 (14) Säkerhetsrådets resolution 1973 bygger på den tidigare resolutionen Den ger mandat till all necessary measures för att skydda civila. Inför beslutet var man i säkerhetsrådet klar över att detta skulle komma att omfatta åtgärder som att slå ut det libyska luftvärnet. Dock uppstod genast efter att attacken mot Benghazi undanröjts en diskussion om huruvida koalitionens markbombningar gick utanför FN-mandatets ram. Det är viktigt att notera att resolution 1973 inte väljer sida utan enbart talar om att skydda civila oavsett vem som hotar dem. Det handlar inte om ett mandat för att störta Gaddafi. Inför beslutet om svenskt deltagande i den internationella insatsen valde Socialdemokraterna att förespråka att den svenska insatsen inte skulle attackera markmål eftersom vi ville vara helt säkra på att Sveriges insatser skulle hålla sig inom FN-mandatets ramar. Det var av flera anledningar viktigt att regeringen, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kunde enas om att den svenska styrkan inte skulle attackera markmål då detta, med ett oklart mandat, medför stora risker. Dessutom riskerar man att låsa fast sig i ett mycket långvarigt militärt åtagande. Flygstridskrafter utgör därtill ett kraftfullt vapensystem som medför stora konsekvenser om något går fel. Socialdemokraterna lade stor vikt vid att beslutet om svenskt deltagande kunde tas i bred enighet. Det var därför mycket olyckligt att borgerliga företrädare snart efter beslutet gick ut med kritik om att insatsen var snudd på meningslös eftersom den syftade till att enbart upprätthålla flygförbudszonen och inte attackera markmål. Förenta nationerna FN är navet i det internationella samarbetet. FN och folkrätten utgör en hörnsten i socialdemokratisk utrikespolitik. Säkerhetsrådet har genom FN-stadgan det primära ansvaret för internationell fred och säkerhet. För alla fredsbevarande operationer som Sverige deltar i ska det finnas ett tydligt folkrättsligt mandat. Ett mandat givet av FN:s säkerhetsråd ska alltid eftersträvas. Detta är angeläget både med hänsyn till folkrättens krav och operationernas legitimitet och säkerhet. Men vid extrema nödsituationer, som utgör hot mot internationell fred och säkerhet men inte medför åtgärder från FN:s säkerhetsråd, kan inte världen stå passiv. Agerandet måste i dessa lägen prövas från fall till fall.

5 5 (14) Åtgärder kan endast vidtas på kollektiv grund inom ramen för en regional organisation och kan aldrig vara praxisgrundande. FN:s banbrytande princip från 2005 om ansvaret att skydda innebar ett viktigt steg framåt för folkrätten. Med detta sätts principen att människors rätt går före staters suveränitet. Ännu saknas dock en utvecklad praxis för hur världssamfundet ska gripa in när en stat inte vill eller förmår ta ansvar för att skydda befolkningen mot folkmord, etnisk rensning eller andra brott mot mänskligheten. I mars 2011 fattade säkerhetsrådet ett historiskt beslut i enlighet med denna princip. Därför är det viktigt att alla insatser som görs i detta FN-mandats namn håller sig inom dess ramar. Risken är annars alltför stor att säkerhetsrådet inte kommer att kunna samla sig till ett nytt sådant beslut i framtiden när en situation uppstår där det internationella samfundets ansvar att skydda måste träda in. Sverige ska vara aktivt och delta i internationella insatser inom ramen för FN, EU, Nato och OSSE. Idag är Sverige bara med i FN-mandaterade insatser som leds av EU eller Nato. För oss socialdemokrater är det viktigt att Sverige deltar under alla dessa olika hattar. Tyvärr är det så idag att det till största delen är fattiga länder med dåligt utbildade och dåligt utrustade soldater såsom Nepal och Bangladesh som bidrar med soldater till FN-ledda operationer. Inför diskussioner om framtida deltagande militära insatser vill Socialdemokraterna understryka vikten av att Sverige deltar också i insatser som leds av FN. Vi har i samtal med FN:s Department for Peacekeeping Operations informerats om två insatser där bidrag från Sverige efterfrågas. Libanon: Danmark kommer i oktober/november att ta hem sitt transportkompani från UNIFIL, Libanon. DPKO vill gärna att Sverige fyller den luckan. Södra Sudan: En resolution i FN:s säkerhetsråd är att vänta i den närmaste framtiden som ger stöd till en fredsbevarande insats i Södra Sudan. Behovet är stort av bland annat ingenjörstrupper för att bygga helikopterplattor och landningsbanor. Få länder har en sådan kapacitet. Den demokratiska våg som sveper över Nordafrika och Mellanöstern har bidragit till att vikten av demokrati och mänskliga rättigheter har satts högre på den internationella agendan. Libyen är suspenderat från FN:s råd för mänskliga rättigheter och efter omvärldens kritik mot det våld som den syriska regimen använt för att slå ned demonstrationer är landet inte längre aktuellt som kandidat till rådet. Sverige kandiderar till FN:s råd för mänskliga rättigheter och bör därför ha en tydlig agenda för arbetet som ska bedrivas där.

6 6 (14) Den nuvarande militära insatsen Riksdagen fattade 1 april 2011 i bred enighet beslut om svenskt deltagande i den FNmandaterade insatsen i Libyen. Mandatet vilar på resolution 1973 i FN:s säkerhetsråd som ger stöd för militära insatser till tre delar; skydda civila, upprätta en flygförbudszon och hävda vapenembargot. Beslutet innebär att Sverige sänder en styrka om högst 250 personer vilket innebär cirka 130 på plats, övriga utgör marginal för eventuella förstärkningsinsatser och liknande. Insatsen ska, på regeringens förslag, pågå i högst tre månader varav man har fullt operativ förmåga under två månader. Vi har hela tiden varit tydliga med att tidsgränserna för operationen ska respekteras. Det svenska bidraget syftar till att upprätthålla flygförbudszonen och består av åtta JAS 39 Gripen, ett transportflygplan samt spanings- och stödresurser. För svensk del är denna insats betydande och innebär ett stort åtagande. Det är första gången sedan Kongo-krisen på 1960-talet som svenskt stridsflyg deltar i en insats beslutad av FN. Framtida militära insatser Socialdemokraterna anser att Sverige, om FN så efterfrågar, bör vara engagerat i den internationella insatsen i Libyen även efter att mandatet för det nuvarande svenska bidraget har gått ut. Vi beklagar att regeringen har begränsat diskussionen om framtida svenska insatser enbart till en automatisk fortsättning av den nuvarande insatsen. Det krävs istället en bredare analys av hur Sverige bäst kan göra nytta. När vi från svensk sida tar ställning till eventuellt fortsatt svenskt militärt deltagande bör alla delar av mandatet som vilar på FN-resolutionen 1973 finnas med i diskussionen. FN-resolutionen omfattar tre delar; skydda civila, upprätta flygförbudszonen och hävda vapenembargot. Vi socialdemokrater ser inte att den svenska insatsen för att hävda flygförbudszonen fortsatt bör vara prioriterat givet det faktum att det libyska flygvapnet i princip är utslaget. Vi vill därför pröva alternativa vägar för mer relevanta militära insatser. Istället för en flyginsats föreslår vi att Sveriges insatser bör fokusera på att upprätthålla vapenembargot. En sådan insats kan handla om att bidra med marina stridskrafter. Parallellt med det vill vi pröva möjligheterna att bidra med annan flygkapacitet, exempelvis transportflygplan.

7 7 (14) EU beslutade i april att förbereda för en insats i syfte att stärka FN:s humanitära åtgärder. FN-organet OCHA kommer med största sannolikhet inte att begära sådant understöd men vi anser att Sverige bör bidra i det fall insatsen blir aktuell. Utvecklingen av läget i Libyen Socialdemokraterna ser flera tänkbara vägar som utvecklingen i Libyen kan komma att ta. Ett scenario är där båda parter, uttröttade av striderna, till sist kommer överens om vapenvila. FN:s Department for Peacekeeping Operations har planerat för detta scenario och kan på kort varsel, 2-5 dagar, skicka dit en mindre grupp militära observatörer för att övervaka vapenvilan. I detta scenario kommer också FN att försöka få till en nationell dialog mellan alla grupperingar för att skapa en fredlig framtid i Libyen. En annan utveckling är att båda parter utlyser vapenvila men fortsätter med striderna ändå för att vinna egna fördelar. I detta alternativ har FN i dag inte de resurser som krävs för att kunna upprätthålla en vapenvila. En nationell dialog har små möjligheter att fungera. Om detta blir fallet kommer en mer robust FN-styrka att behöva sändas till Libyen. I den händelse att en sådan vapenvila proklameras och om FN så begär bör Sverige vara berett att bidra med fredsbevarande trupp. Det är dock mindre troligt att länder som ingått i koalitionen blir tillfrågade om att delta. Vad ingen idag vet är hur stort Gaddafis stöd egentligen är. Teorierna skiftar från att han har ett reellt stöd i västra Libyen till att han endast hänger kvar genom att betala legosoldater och genom att betala ledande befattningshavare för att få stöd. Den utveckling alla vill se är att Gaddafi lämnar sin post och att en nationell dialog kan inledas där alla grupperingar, från öst till väst, i Libyen kan finna en väg framåt. Mycket av det internationella samfundets politik syftar nu till att förmå ledande personer runt Gaddafi att inse att spelet är förlorat och att de enbart riskerar mer för egen del om de fortsätter att arbeta för Gaddafi. I detta ljus ska antagligen internationella brottsmålsdomstolens arresteringsorder ses. Endast tre personer namnges, överste Gaddafi, en av hans söner samt chefen för säkerhetstjänsten. Just nu kan alltså andra i ledningen hoppa av och hoppas på att slippa ställas inför rätta av domstolen. Det säger sig självt att mycket av Libyens utveckling avgörs av hur stort Gaddafis stöd egentligen är. Om Gaddafi har ett starkt stöd i västra Libyen uppstår en

8 8 (14) mardrömsliknande situation med ett framtida delat land där fredsbevarande trupper kommer att behövas under lång tid framöver. Om Gaddafi inte har det stödet kommer hans makt snart att erodera och situationen i Libyen komma på fastare mark. Sexualiserat våld i konflikter Vi nås av förfärande skildringar av hur systematiska våldtäkter används som vapen av Gaddafitrogna styrkor i Libyen. Internationella brottsmålsdomstolen ICC ska nu utreda anklagelserna om att kvinnor har utsatts för gruppvåldtäkter och att soldaterna använder potenshöjande medel. ICC jämför i ett uttalande av Moreno-Ocampo detta med vapen. Massvåldtäkter kallas ibland, med all rätt, för massförstörelsevapen. I väpnade konflikter har våld mot kvinnor nått epidemiska proportioner. Massvåldtäkter används ofta systematiskt som ett vapen. Vi anser att det omfattande sexuella våldet mot kvinnor och barn i väpnade konflikter måste bekämpas än mer målmedvetet. Våldtäkter används i ökande grad som vapen för att kränka och stigmatisera kvinnorna. De grova övergreppen innebär ett enormt lidande för de drabbade men är också ett hot mot fred och säkerhet. Våldet mot kvinnor fördjupar konflikter och försvårar möjligheterna till försoning. FN har antagit resolutioner som 1820 med åtgärder för att komma tillrätta med sexualiserat våld i konflikter och tillsatt en särskild representant för arbetet mot sexualiserat våld. Det viktiga arbetet måste få kraftfullt stöd från Sverige. Socialdemokraterna anser arbetet utifrån dessa resolutioner måste intensifieras. Sverige måste verka för att FN:s resolutioner om kvinnor, fred och säkerhet efterlevs. Civila insatser Humanitärt stöd till Libyen Sverige bör vara berett att utöver dagens humanitära stöd svara positivt på eventuella kommande FN-appeller. Det svenska stödet kan exempelvis handla om att anslå medel till internationella bistånds- och flyktingorgan, eller att bistå med transporter eller annan logistik. Flyktingsituationen i Libyen Socialdemokraterna anser att EU:s massflyktsdirektiv borde tillämpas så att hela unionen delar bördan för att säkerställa snabbt stöd till dem som nu flyr från krig och

9 9 (14) förtryck i Nordafrika. Vi har krävt att Sveriges regering ska agera i EU. Tyvärr tenderar EU att fokusera på illegala flyktingar när fokus borde ligga på EUländernas gemensamma ansvar att bereda möjligheter att söka asyl för de flyende. Cirka människor flyr just nu våldet i Libyen. De flesta flyr till grannländerna. Stora insatser behövs för att underlätta situationen för de människor som nu befinner sig på flykt. Svenskt demokratistöd till regionen Socialdemokraterna föreslår att Sverige inrättar en demokratifond där medel anslås för att främja demokrati och stödja uppbyggnaden av demokratiska institutioner i länder och regioner där detta är eftersatt. Ett viktigt fokusområde för en sådan fond är naturligtvis länderna i Nordafrika där en demokratisk utveckling nu har tagit sin början. Vi föreslår att ett svenskt demokratisändebud i regionen utses för att arbeta med demokratifrämjandet. Nordafrikas kvinnor har intagit gator, torg och bloggar som en självklar del i kampen för frihet. Dock är kvinnors ställning i många arabländer oerhört eftersatt. Bristen på kvinnors delaktighet och inflytande i samhället utgör ett stort hinder mot utveckling i denna del av världen. Arab Human Development Reports (AHDR) ger en god grund för att förstå bristen på utveckling i arabvärlden. Den första rapporten från 2002 fokuserade på tre centrala områden som utgör hinder för utveckling. Dessa områden var bristen på kvinnors delaktighet, brist på frihet samt brist på kunskap. Tyvärr är denna analys fortfarande giltig nästan tio år senare. Bristen på kvinnors delaktighet och makt i samhället har behandlats ytterligare i en egen AHDR-rapport. Socialdemokraterna anser att Sveriges stöd till de nordafrikanska länderna ska bygga på denna insikt om behovet av kvinnors delaktighet. Sveriges stöd ska bidra till att kvinnor ges möjlighet att göra sina röster hörda i den samhällsomvandling som nu sker. Kvinnornas erfarenheter och syn på hur samhället ska förändras kan utgöra den förändringskraft som behövs i Nordafrika långt efter att omvärldens strålkastare inte längre riktas dit. Socialdemokraterna menar att Sveriges stöd också ska främja framväxten av ett starkt civilt samhälle. Civila organisationer är oerhört svagt utvecklade i arabvärlden. Svenska folkrörelser, fotbollslag, körer och andra föreningar har stor erfarenhet av utbyte med människor i de forna öststaterna. Genom dessa samarbeten har det tydligt visats hur stor betydelse kontakten mellan människor och organisationer har för att utveckla ett civilt samhälle. Dessa erfarenheter bör nu svenskt bistånd bidra till att överföra till Nordafrika.

10 10 (14) Socialdemokraterna menar att Sverige bör frigöra den kommande biståndsökningen som automatiskt följer av ökad BNI till en satsning på demokratifonden, kvinnors delaktighet i samhällsomvandlingen samt stöd till svenska folkrörelsers arbete för ett civilt samhälle i Nordafrika. Också ett brett utbyte mellan politiska partier och organisationer i Sverige och i dessa länder är av vikt. Sverige bör också ge stöd för att bygga upp demokratiska partier vilket är förutsättning för demokratiska val. Socialdemokraterna har sedan den arabiska vårens början haft flera kontakter med människor i regionen, både som parti, tillsammans med Olof Palmes Internationella Center och tillsammans med vårt Europeiska Socialdemokratiska Parti. Vi kommer att intensifiera dessa kontakter med partier, kvinnoorganisationer, fackföreningar och andra nätverk för att kunna vara en aktiv partner i deras demokratisträvan. EU:s politik gentemot regionen EU och USA har låtit kortsiktiga intressen om stabilitet överskugga behoven av demokrati och mänskliga rättigheter. Vissa av arabvärldens regimer har hållits under armarna i utbyte mot att de hållit tillbaka extremistiska krafter, begränsat flyktingströmmar och garanterat stabilitet. Den politiken har varit kontraproduktiv. Om EU och USA istället hade främjat demokrati och mänskliga rättigheter hade man stöttat verklig och hållbar stabilitet och utveckling. Socialdemokraterna har under flera år kritiserat detta förhållningssätt och talat om den kontraproduktiva effekten, senast i socialdemokraternas utrikesdeklaration som presenterades i riksdagen i februari Nu ser vi att denna insikt vinner spridning. Herman van Rompuy, Europeiska rådets ordförande, skrev i en debattartikel i SvD den 9 maj 2011 att Vi måste erkänna att vi tidigare inte alltid har levt upp till våra egna värderingar utan i stället prioriterat stabiliteten i regionen och till och med accepterat odemokratiska regimer. Medelhavet är Europas Rio Grande. Det är det vatten som skiljer européernas välstånd från nordafrikanernas fattigdom och brist på demokrati. Det är det vatten där fattiga och desperata människor omkommer i tusental när de i rangliga farkoster försöker ta sig över till en bättre framtid. Denna välståndsklyfta är inte långsiktigt hållbar. EU har byggt murar och ökat gränsbevakningen istället för att bidra till att länderna i dess södra grannskap demokratiseras och att social och ekonomisk utveckling kommer dessa länders befolkningar till del.

11 11 (14) EU måste nu visa i handling att man står upp för de värderingar som utgör unionens fundament. Socialdemokraterna menar att de olika samarbetsavtal som EU har med länderna i regionen måste innebära en tydlig koppling till demokratisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter. EU måste stödja länderna i deras arbete med att upprätta en fungerande rättstat, att bekämpa korruptionen, att få fungerande demokratiska institutioner, fria media och att bidra med de resurser som krävs för att kunna genomföra fria och rättvisa val. Politiska reformer står självklart i centrum för utvecklingen i de nordafrikanska länderna men socialdemokraterna menar samtidigt att ekonomisk och social utveckling är avgörande för möjligheten att skapa en övergång till ett hållbart demokratiskt samhälle. Den unga befolkningen, där en mycket stor del är arbetslös, måste kunna känna framtidshopp. Socialdemokraterna menar att EU kraftfullt bör arbeta med att uppfylla de löften som gavs redan under 90-talet om att låta länderna ingå i EU:s frihandelsområde. Det är dessutom nödvändigt att den gemensamma jordbrukspolitiken i EU reformeras på ett sätt som gör att bönderna i Nordafrika kan sälja sina produkter till EU. EU kan genom borttagande av tullhinder och reformerad jordbrukspolitik stödja en ökad handel som är nödvändig för att välstånd och utveckling också ska komma nordafrikanerna till del. Socialdemokraterna menar också att EU bör lägga stor vikt vid att underlätta för kontakter och utbyte mellan människor, exempelvis genom ökat studentutbyte. Politik och diplomati gentemot Libyen Socialdemokraterna menar att Sverige inte bör erkänna Libyens nationella övergångsråd i folkrättslig mening men att man för nuvarande bör föra dialog med dem då det i avsaknad av legitim vald representant för landet utgör tillfälligt styre. Socialdemokraterna välkomnade att FN:s säkerhetsråd (resolution 1970) uppdrog åt internationella brottsmålsdomstolen ICC att pröva händelserna i Libyen för att se om de utgör exempelvis brott mot mänskligheten. Ansvar måste utkrävas. Socialdemokraterna står bakom de skärpta sanktioner mot Libyens ledning som FN och EU infört. Det kan bli aktuellt med ytterligare skärpningar framöver. Sverige har tidigare varit aktivt i frågor kring förståelse och kontakt mellan EU och dess muslimska grannskap. Tidigare socialdemokratiska regeringar tog initiativ till

12 12 (14) Euro Islamprojektet, Alexandriainstitutet och EU:s Anna Lindh-stiftelse arbetar för interkulturell dialog. Regeringen bör presentera förslag på hur denna typ av verksamhet kan utökas. Den av Socialdemokraterna föreslagna demokratifonden kan utgöra ett verktyg för att sprida goda initiativ till regionen. Krigsmaterielexport Socialdemokraterna har länge drivit kravet på en ny krigsmaterielexportlagstiftning, bland annat med skärpta regler för export till icke-demokratier. Efter den demokratiska våren i Nordafrika har den borgerliga majoriteten ändrat hållning och vi har nu stöd för vårt krav av en majoritet i riksdagen. I utrikesutskottets betänkande skriver vi: Utskottet anser, mot bakgrund av såväl Politiken för global utveckling (PGU) som den fortsatta utvecklingen inom EUsamarbetet, bl.a. antagandet av ICT-direktivet, att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag till ny krigsmateriellagstiftning i syfte att skärpa exportkontrollen gentemot icke-demokratiska stater. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening. Det kommer alltså att bli ett stopp för export till diktaturer, vilket är mycket glädjande.

13 13 (14) Avslutning Socialdemokraterna anser att Sverige ska kunna bidra såväl civilt som militärt i Libyen. De svenska insatserna ska sträva efter att skapa demokrati, utveckling och hopp om en ny framtid i Libyen och i Nordafrika. Om detta ska vara möjligt måste debatten om de konkreta framtidsplanerna och Sveriges åtagande breddas. Därför har vi i denna rapport presenterat förslag och inriktningar som kan ligga till grund för en sådan diskussion. Vi vill gärna se en bred dialog med partier, organisationer, experter, diasporan med flera om hur den akuta militära konflikten kan lösas och hur en framtida politisk lösning i Libyen kan se ut. Hur kan Sverige bistå FN för att uppfylla dess mandat? Hur kan Sverige som enskilt land och som EU- och FN-medlem bidra till en hållbar och långsiktig demokratisk utveckling i Nordafrika?

14 Socialdemokraterna Stockholm T:

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

Skyldighet att skydda

Skyldighet att skydda Skyldighet att skydda I detta häfte kommer du att få läsa om FN:s princip Skyldighet att skydda (R2P responsibility to protect). Du får en bakgrund till principen och sedan får du läsa om vad principen

Läs mer

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Idéprogram för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Inledning Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation som arbetar

Läs mer

Skyldighet att skydda

Skyldighet att skydda Skyldighet att skydda I detta häfte kommer du att få läsa om FN:s princip Skyldighet att skydda (R2P/ responsibility to protect). Du får en bakgrund till principen och sedan får du läsa om vad principen

Läs mer

Framtidskontraktet. Avsnitt: En rättvis värld är möjlig. Version: Beslutad version

Framtidskontraktet. Avsnitt: En rättvis värld är möjlig. Version: Beslutad version Framtidskontraktet Avsnitt: En rättvis värld är möjlig Version: Beslutad version En rättvis värld är möjlig 5 Socialdemokraternas internationella politik syftar till alla människors frigörelse, utveckling

Läs mer

Vi har använt sökorden: Kvinnor, kvinna, jämställdhet och 1325. Granskningsperiod: oktober 2006-23 juni 2008

Vi har använt sökorden: Kvinnor, kvinna, jämställdhet och 1325. Granskningsperiod: oktober 2006-23 juni 2008 En granskning av socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlins anföranden, skriftliga frågor, interpellationer, pressmeddelanden och debattartiklar under perioden oktober 2006 23 juni 2008.

Läs mer

Ökat Nato-motstånd och minskat stöd

Ökat Nato-motstånd och minskat stöd Ökat Nato-motstånd och minskat stöd för den svenska insatsen i Afghanistan Ökat Nato-motstånd och minskat stöd för den svenska insatsen i Afghanistan Ulf Bjereld T orsdagen den 17 mars antog FN:s säkerhetsråd

Läs mer

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet Bilaga till regeringsbeslut 2014-02-13 (UF2014/9980/UD/SP) Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi styr användningen av medel som

Läs mer

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305.

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305. 29 EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER den 15 och 16 juni 2001 31 Bilaga I Uttalande om förebyggande av spridning av ballistiska missiler... s. 33 Bilaga II Uttalande om f.d. jugoslaviska

Läs mer

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen?

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen? RÅDSLAG VÅR VÄRLD F Ö R O S S SO C I A L D E M O K R AT E R Ä R M Ä N N I S K A N M Å L E T hennes utveckling och frihet, vilja att växa, ansvarskänsla för kommande generationer, solidaritet med andra.

Läs mer

Inledning. Hur materialet kan användas

Inledning. Hur materialet kan användas Inledning Våldtäkter förekommer mer eller mindre systematiskt i alla krig och väpnade konflikter. Tystnaden om det sexuella våldet har länge dolt lidandet och låtit förövarna gå fria. Margot Wallström

Läs mer

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Kommittédirektiv En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland Dir. 2017:30 Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över vissa delar av de

Läs mer

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området.

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området. Läget i Syrien "I Syrien rasar ett inbördeskrig sedan några år. Hur borde det internationella samfundet och Finland enligt er åsikt agera för att en lösning på situationen ska kunna hittas?" Ja Nej Figur

Läs mer

9101/16 /ss 1 DG C 1

9101/16 /ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 23 maj 2016 (OR. fr) 9101/16 COAFR 136 CFSP/PESC 402 RELEX 410 COHOM 52 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 23 maj 2016 till: Delegationerna Föreg.

Läs mer

12759/18 mm/ub 1 RELEX.1.B

12759/18 mm/ub 1 RELEX.1.B Europeiska unionens råd Luxemburg den 15 oktober 2018 (OR. fr) 12759/18 LÄGESRAPPORT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna Centralafrikanska republiken Rådets slutsatser (den 15

Läs mer

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3306 av Karin Enström m.fl. (M) Utgiftsområde 5 Internationell samverkan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde

Läs mer

Östgruppen vill veta vad X-partiet har för inställning till utvecklingen i Ryssland och till det svenska demokratistödet till Ryssland:

Östgruppen vill veta vad X-partiet har för inställning till utvecklingen i Ryssland och till det svenska demokratistödet till Ryssland: Augusti-september 2014 Enkät om Sveriges demokratistöd till Ryssland Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter har under lång tid bevakat och granskat det svenska demokratistödet till Ryssland,

Läs mer

Regeringens proposition 2010/11:111

Regeringens proposition 2010/11:111 Regeringens proposition 2010/11:111 Svenskt deltagande i den internationella militära insatsen i Libyen Prop. 2010/11:111 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 29 mars 2011

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Demokratiska republiken Kongo, som rådet antog vid sitt 3587:e möte den 11 december 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Demokratiska republiken Kongo, som rådet antog vid sitt 3587:e möte den 11 december 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2017 (OR. fr) 15633/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 11 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 15311/17 Ärende: Demokratiska

Läs mer

september 2008 Mänskliga rättigheter och folkrätt En rättvis värld är möjlig

september 2008 Mänskliga rättigheter och folkrätt En rättvis värld är möjlig september 2008 Mänskliga rättigheter och folkrätt En rättvis värld är möjlig Socialdemokraterna RÅDSLAG VÅR VÄRLD Innehållsförteckning Mänskliga rättigheter 3 Mänskliga rättigheter i arbetslivet 4 Mänskliga

Läs mer

Frågor och svar om FN:s resolutioner 1325, 1820 och 1888 om kvinnor, fred och säkerhet

Frågor och svar om FN:s resolutioner 1325, 1820 och 1888 om kvinnor, fred och säkerhet Frågor och svar om FN:s resolutioner 1325, 1820 och 1888 om kvinnor, fred och säkerhet Vad är FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 och vad innebär den? År 2000 enades FN:s säkerhetsråd om en resolution om

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Iran, antagna av rådet den 4 februari 2019.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Iran, antagna av rådet den 4 februari 2019. Europeiska unionens råd Bryssel den 4 februari 2019 (OR. en) 5744/19 MOG 7 CFSP/PESC 57 CONOP 9 IRAN 2 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Rådets slutsatser om Iran

Läs mer

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90%

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Krisen i Syrien Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Sunni 74%, övrig islam 16%, Kristna 10%

Läs mer

Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN. Jörgen Ödalen

Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN. Jörgen Ödalen Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu.se FN:s huvudsakliga syften 1. Definerar staters plikter gentemot varandra (särskilt på området våldsanvändande),

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.8.2011 KOM(2011) 543 slutlig 2011/0235 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen

Läs mer

Bistånd för hållbar utveckling

Bistånd för hållbar utveckling Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3082 av Kerstin Lundgren m.fl. (C) Bistånd för hållbar utveckling Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

12880/15 KH/ss 1 DG C 1

12880/15 KH/ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Luxemburg den 12 oktober 2015 (OR. en) 12880/15 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 12 oktober 2015 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 12789/15 Ärende: Rådets

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0514/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av uttalandena av rådet och kommissionen

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0514/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av uttalandena av rådet och kommissionen EUROPAPARLAMENTET 2004 Plenarhandling 2009 25.9.2006 B6-0514/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalandena av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen från Pasqualina

Läs mer

FÖR DEMOKRATI OCH JÄMLIKHET, MOT KLYFTOR OCH EXTREMISM.

FÖR DEMOKRATI OCH JÄMLIKHET, MOT KLYFTOR OCH EXTREMISM. FÖR DEMOKRATI OCH JÄMLIKHET, MOT KLYFTOR OCH EXTREMISM. Valplattform för EU-valet 2019 Ett Europa som sätter vanligt folk främst EU bildades för att föra människor närmare varandra. Handel och utbyte mellan

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

FRED OCH SÄKERHET VÅRT GEMENSAMMA ANSVAR

FRED OCH SÄKERHET VÅRT GEMENSAMMA ANSVAR Foto: UN Photo/ Eskinder Debebe SÄKERHETSRÅDETS MEDLEMMAR Fem av medlemmarna sitter permanent i säkerhetsrådet och har dessutom vetorätt. Dessa är Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA. Om

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Utrikesdepartementet Tal av utrikesminister Carl Bildt Riksdagen Stockholm, 14 mars, 2014 Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Det talade ordet gäller Herr talman!

Läs mer

Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling)

Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling) REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Kommenterad dagordning Ministerrådet Enheten för Europeiska unionen Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling) den 26 oktober 2015 Biståndsministrarnas

Läs mer

BESLUT. RÅDETS BESLUT 2014/125/GUSP av den 10 mars 2014 om ändring av beslut 2013/798/Gusp om restriktiva åtgärder mot Centralafrikanska republiken

BESLUT. RÅDETS BESLUT 2014/125/GUSP av den 10 mars 2014 om ändring av beslut 2013/798/Gusp om restriktiva åtgärder mot Centralafrikanska republiken L 70/22 Europeiska unionens officiella tidning 11.3.2014 BESLUT RÅDETS BESLUT 2014/125/GUSP av den 10 mars 2014 om ändring av beslut 2013/798/Gusp om restriktiva åtgärder mot Centralafrikanska republiken

Läs mer

Regeringens proposition 2011/12:5

Regeringens proposition 2011/12:5 Regeringens proposition 2011/12:5 Fortsatt svenskt deltagande i den internationella militära insatsen i Libyen Prop. 2011/12:5 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 september

Läs mer

This document replaces JOIN(2018) 22 final of Change of the sensitivity level, deletion of the marking "LIMITED". Gemensamt förslag till

This document replaces JOIN(2018) 22 final of Change of the sensitivity level, deletion of the marking LIMITED. Gemensamt förslag till EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 26.10.2018 JOIN(2018) 22 final/2 2018/0300 (NLE) This document replaces JOIN(2018) 22 final of 25.7.2018.

Läs mer

Tillämpning i fråga om Iran av lagen (1996:95) om vissa internationella sanktioner

Tillämpning i fråga om Iran av lagen (1996:95) om vissa internationella sanktioner Utrikesutskottets betänkande 2007/08:UU3 Tillämpning i fråga om Iran av lagen (1996:95) om vissa internationella sanktioner Sammanfattning I detta betänkande behandlas regeringens proposition 2006/07:132

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Demokratiska republiken Kongo, som antogs vid rådets 3525:e möte den 6 mars 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Demokratiska republiken Kongo, som antogs vid rådets 3525:e möte den 6 mars 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 6 mars 2017 (OR. fr) 6791/17 COAFR 84 CFSP/PESC 196 RELEX 186 COHOM 27 COHAFA 12 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 6 mars 2017 till: Delegationerna

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-25

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-25 GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU-FÖRSAMLINGEN Utskottet för politiska frågor AP101.544/AA1-25 12.02.2014 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-25 Förslag till betänkande Medföredragande: Moses Kollie (Liberia) och Zita Gurmai

Läs mer

Stor betydelse vem man röstar på i EU-valet

Stor betydelse vem man röstar på i EU-valet Stor betydelse vem man röstar på i EU-valet om man vill stödja en rättvis fred Palestina Valet den 7 juni (2009) gäller EU-parlamentet, som formellt har begränsad makt över EU:s utrikespolitik. Ändå är

Läs mer

en hållbar utrikes och försvarspolitik

en hållbar utrikes och försvarspolitik en hållbar utrikes och försvarspolitik stämmoprogram Partistämman 2015 En hållbar utrikes- och försvarspolitik Världen har blivit bättre Den arabiska våren inleddes 2010 i Tunisien och spred sig till flera

Läs mer

EU som global ledare. Europas förenta krafter. 25 maj 2009 www.centerpartiet.se

EU som global ledare. Europas förenta krafter. 25 maj 2009 www.centerpartiet.se EU som global ledare Europas förenta krafter 25 maj 2009 www.centerpartiet.se EU som global ledare Centerpartiet vill: Göra EU till en global ledare som har goda möjligheter att bidra till en hållbar utveckling

Läs mer

Vänsterpartiet i EU. För en human flyktingpolitik

Vänsterpartiet i EU. För en human flyktingpolitik Vänsterpartiet i EU För en human flyktingpolitik Fotograf: Olivier Hansen Miljoner människor befinner sig på flykt. Vänsterpartiet i Europaparlamentet driver en politik för ökad solidaritet och en human

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid ovanstående möte.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid ovanstående möte. Europeiska rådet Bryssel den 16 juli 2014 (OR. en) EUCO 147/14 CO EUR 9 CONCL 3 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets extra möte (den 16 juli 2014) Slutsatser

Läs mer

Tillsammans för en rättvisare värld

Tillsammans för en rättvisare värld Tillsammans för en rättvisare värld 2 Inledning Den värld vi lever i är inte rättvis. Miljoner människor lider av fattigdom, sjukdomar, krig och konflikter. Mänskliga rättigheter kränks och för många är

Läs mer

Kommittédirektiv. Rätten för Försvarsmaktens personal att använda våld och tvång i internationella insatser. Dir. 2010:125

Kommittédirektiv. Rätten för Försvarsmaktens personal att använda våld och tvång i internationella insatser. Dir. 2010:125 Kommittédirektiv Rätten för Försvarsmaktens personal att använda våld och tvång i internationella insatser Dir. 2010:125 Beslut vid regeringssammanträde den 18 november 2010 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Förenta Nationerna Säkerhetsrådet Resolution 1325 (2000) Kvinnor, fred och säkerhet

Förenta Nationerna Säkerhetsrådet Resolution 1325 (2000) Kvinnor, fred och säkerhet Förenta Nationerna Säkerhetsrådet Resolution 1325 (2000) Kvinnor, fred och säkerhet 2 (8) 3 (8) Förenta nationerna Säkerhetsrådet 31 oktober 2000 Resolution 1325 (2000) antagen av säkerhetsrådet vid dess

Läs mer

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 juli 2006 (12.7) (OR. en) 11380/06 PESC 665 CONUN 51 ONU 80 I/A-PUNKTSNOT från: Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) till: Coreper/rådet Ärende: EU:s

Läs mer

Länk till webbsändningen av utrikesministerns anförande på Europahuset

Länk till webbsändningen av utrikesministerns anförande på Europahuset Länk till webbsändningen av utrikesministerns anförande på Europahuset Anförande av utrikesminister Margot Wallström på Europahuset den 7 februari 2017 Det talade ordet gäller. EU:s säkerhetspolitiska

Läs mer

Utrikespolitiska institutet (UI )

Utrikespolitiska institutet (UI ) Utrikespolitiska institutet (UI ) http://www.ui.se/play Föredrag och seminarier på svenska 23 jan- 17 Trump och omvärlden 14 dec- 16 Sida och de Globala målen Rysk utrikespolitik Internationell rätt i

Läs mer

Strategi hållbar fred

Strategi hållbar fred Strategi hållbar fred 2017 2022 Strategi Hållbar fred 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom

Läs mer

P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien

P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien Europaparlamentets resolution av den 16 februari 2012 om situationen i Syrien (2012/2543)(RSP)) Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande av sina

Läs mer

Svenska Röda Korsets yttrande över betänkandet Skärpt exportkontroll av krigsmateriel (SOU 2015:72)

Svenska Röda Korsets yttrande över betänkandet Skärpt exportkontroll av krigsmateriel (SOU 2015:72) 1 Stockholm 2015-11-03 UD2015/1023/NIS Till: Utrikesdepartementet 103 33 Stockholm Johan.matz@gov.se, ud-nis@gov.se Svenska Röda Korsets yttrande över betänkandet Skärpt exportkontroll av krigsmateriel

Läs mer

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor.

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. Därför EU Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. 2 Ett EU för oss EU kan kännas krångligt och långt borta, men är mer tydligt och nära än du

Läs mer

Vår tids arbetarparti Avsnitt Sverige i Europa och världen. Preliminär justerad version efter stämmans beslut

Vår tids arbetarparti Avsnitt Sverige i Europa och världen. Preliminär justerad version efter stämmans beslut Vår tids arbetarparti Avsnitt Sverige i Europa och världen Preliminär justerad version efter stämmans beslut oktober 2007 Sverige i Europa och världen En aktiv utrikespolitik Sverige ska föra en aktiv

Läs mer

Feministisk utrikespolitik

Feministisk utrikespolitik Partimotion Motion till riksdagen 2016/17:1073 av Jan Björklund m.fl. (L) Feministisk utrikespolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att flickors

Läs mer

LÄTTLÄST SVENSKA RÖSTA PÅ KD GÖR EU LAGOM IGEN

LÄTTLÄST SVENSKA RÖSTA PÅ KD GÖR EU LAGOM IGEN RÖSTA PÅ KD LÄTTLÄST SVENSKA GÖR EU LAGOM IGEN SARA SKYTTEDAL och DAVID LEGA är högst upp på vår lista i EU-valet. De är båda två allt annat än lagom. Sara och David är två starka topp-kandidater. De ska

Läs mer

5369/15 ph/al/ss 1 DG C 2C

5369/15 ph/al/ss 1 DG C 2C Europeiska unionens råd Bryssel den 16 januari 2015 (OR. en) 5369/15 COTER 9 COMEM 8 COMAG 10 COPS 9 POLMIL 3 IRAQ 1 CONUN 7 COHOM 3 COSI 7 ENFOPOL 16 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat

Läs mer

med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism

med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:255 av Andreas Carlson m.fl. (KD) med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete avseende arbetet med de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer 2018 2022 Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

Världens viktigaste fråga idag är freden.

Världens viktigaste fråga idag är freden. Thage G. Petersons anförande vid manifestationen mot Värdlandsavtalet med Nato den 21 maj 016 på Sergels torg, Stockholm Världens viktigaste fråga idag är freden. 1 Men vi når inte freden med nya arméer

Läs mer

Sammanfattning av Svenska Röda Korsets synpunkter. Stockholm, 22 november Ju 2017/07518/L5

Sammanfattning av Svenska Röda Korsets synpunkter. Stockholm, 22 november Ju 2017/07518/L5 Stockholm, 22 november 2017 Ju 2017/07518/L5 Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ju.L5@regeringskansliet.se Svenska Röda Korsets yttrande över slutbetänkande av utredning om genomförande av vissa

Läs mer

P7_TA(2011)0155 Användningen av sexuellt våld i konflikter i Nordafrika och Mellanöstern

P7_TA(2011)0155 Användningen av sexuellt våld i konflikter i Nordafrika och Mellanöstern P7_TA(2011)0155 Användningen av sexuellt våld i konflikter i Nordafrika och Mellanöstern Europaparlamentets resolution av den 7 april 2011 om användningen av sexuellt våld i konflikter i Nordafrika och

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Somalia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.018 Resultatstrategi

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa framtidstro. Där skolbarn hålls tillbaka

Läs mer

Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin. Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i

Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin. Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i Internet - rädslor och möjligheter Uppgift: 1. 2 och 2 ska ni skapa en enkät. 2. Använd er keynote om USA och lägg

Läs mer

Fler lagliga vägar in i EU

Fler lagliga vägar in i EU Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:1424 av Désirée Pethrus (KD) Fler lagliga vägar in i EU Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Kommittédirektiv Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan Dir. 2015:79 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera Sveriges samlade engagemang

Läs mer

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet.

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Socialdemokraterna Umeå AK Valprogram Kyrkovalet 2017 Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar om alla människors

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen avseende perioden

för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen avseende perioden Handlingsprogram för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen avseende perioden 2016-2020 Antaget av Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens 133-årskongress 18 juni i Stockholm 2016 1. Inledning Svenska

Läs mer

Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion

Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2012-1522 rir 2014:4 Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion Försvarsmaktens omställning(rir 2014:4) Bilaga 4 Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

Vår rödgröna biståndspolitik

Vår rödgröna biståndspolitik 2010-08-20 Stockholm Vår rödgröna biståndspolitik En rättvis värld är möjlig 2 (8) Solidaritetspolitik Det finns stora orättvisor och svåra utmaningar som världen måste ta sig an för att kunna utrota fattigdomen,

Läs mer

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN RYSSLAND OCH CENTRALASIEN Sedan 2014 har krisen i Ukraina och Rysslands olagliga annektering av Krim lett till nya ramar för de bilaterala relationerna mellan EU och Ryssland. Under senare år har den oroande

Läs mer

BOMBER OCH GRANATER SVENSKA BANKERS INVESTERINGAR I KONTROVERSIELL VAPENEXPORT

BOMBER OCH GRANATER SVENSKA BANKERS INVESTERINGAR I KONTROVERSIELL VAPENEXPORT BOMBER OCH GRANATER S V E N S K A B A N K E R S I N V E S T E R I N G A R I K O N T R O V E R S I E L L VA P E N E X P O R T Detta är en sammanfattning av en längre rapport publicerad på engelska av Diakonia

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-02-13 UF2014/9980/UD/SP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för mänsklig säkerhet

Läs mer

Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018

Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018 Kommenterad dagordning Ministerrådet 2018-06-14 Utrikesdepartementet Europakorrespondentenheten Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen 2. A-punkter

Läs mer

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015 Övriga handlingar SSU:s 38:e förbundskongress 2015 1 2 Uttalanden Jämlik framtid Det är det jämlika samhället som vi människor blir fria att forma våra liv utan att vår bakgrund bestämmer förutsättningarna.

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Samverkan i Laxå kommun

Samverkan i Laxå kommun Överenskommelse om Samverkan i Laxå kommun MELLAN FÖRENINGSLIVET OCH KOMMUNEN Laxå kommun och föreningarna presenterar i denna broschyr, som grund för sin samverkan, en överenskommelse om värdegrund, principer

Läs mer

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron Ett naturligt steg för Sverige 2002 Dags för euron Produktion: Herlin Widerberg Tryck: Tryckmedia Stockholm Tolv länder i Europa har infört den gemensamma valutan euro. 300 miljoner människor har därmed

Läs mer

samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen

samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen ÖVERENSKOMMELSE OM samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen örebro kommun och det civila samhället presenterar i denna broschyr, som grund för sin samverkan, en överenskommelse om värdegrund,

Läs mer

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda #ep2014 TIGT. MAKE AN Ett hurdant Europa vill Du ha? Gör något. Gör det bättre. Gör skillnad. Rösta i EU-valet! EV.LUTH KYRKAN I FINLAND

Läs mer

Momentguide: Aktörer inom internationell politik

Momentguide: Aktörer inom internationell politik Momentguide: Aktörer inom internationell politik Tidigare var stater den enda verkligt betydelsefulla aktören på den internationella arenan. Efter andra världskriget har staterna engagerat sig i olika

Läs mer

Motion till riksdagen 1989/90: U614. Stopp för statsbesök av diktatorer. av Hans Lindblad (fp)

Motion till riksdagen 1989/90: U614. Stopp för statsbesök av diktatorer. av Hans Lindblad (fp) Motion till riksdagen 1989/90: U614 av Hans Lindblad (fp) Stopp för statsbesök av diktatorer De senaste månaderna har givit den lyckligaste tid Europa upplevt. Diktatur efter diktatur faller till följd

Läs mer

DET EXTRA EUROPEISKA RÅDETS SLUTSATSER OCH HANDLINGSPLAN AV DEN 21 SEPTEMBER 2001

DET EXTRA EUROPEISKA RÅDETS SLUTSATSER OCH HANDLINGSPLAN AV DEN 21 SEPTEMBER 2001 DET EXTRA EUROPEISKA RÅDETS SLUTSATSER OCH HANDLINGSPLAN AV DEN 21 SEPTEMBER 2001 Europeiska rådet samlades den 21 september 2001 till ett extra möte för att analysera den internationella situationen efter

Läs mer

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 12 och 13 december 2002 BILAGOR. Bulletin SV - PE 326.

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 12 och 13 december 2002 BILAGOR. Bulletin SV - PE 326. 21 EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER den 12 och 13 december 2002 23 BILAGA I BUDGETÄRA OCH FINANSIELLA FRÅGOR Unionen ställer sig bakom förhandlingsresultatet som innebär att de

Läs mer

Foto: Åke E:son Lindman. PROGRAM FÖR SVERIGES MEDLEMSKAP I FN:s SÄKERHETSRÅD

Foto: Åke E:son Lindman. PROGRAM FÖR SVERIGES MEDLEMSKAP I FN:s SÄKERHETSRÅD Foto: Åke E:son Lindman PROGRAM FÖR SVERIGES MEDLEMSKAP I FN:s SÄKERHETSRÅD 2017 2018 FN:s generalförsamling har valt in Sverige som icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd för perioden 2017 18. Platsen

Läs mer

KRIG OCH DESS ORSAKER.

KRIG OCH DESS ORSAKER. KRIG OCH DESS ORSAKER. 1. Vad är krig? Olika definitioner. 1.1 Folkrätten kräver egentligen en krigsförklaring från en stat emot en annan för att kunna tala om att Krigstillstånd råder. 1.1.a FN och folkrätten

Läs mer

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Emmaus Björkås ändamål är att arbeta mot förtryck,

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Emmaus Björkås ändamål är att arbeta mot förtryck, Vision & idé Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Emmaus Björkås ändamål är att arbeta mot förtryck, fattigdom och imperialism och att alla ska omfattas

Läs mer

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ÅRE 21-22/4 2018 1 5 10 Ett omfattande arbete med att förnya socialdemokraterna sattes igång i och med framtidspartiet. Framtidspartiet handlar om att

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0055/30. Ändringsförslag. Louis Aliot för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0055/30. Ändringsförslag. Louis Aliot för ENF-gruppen 7.6.2017 A8-0055/30 30 Skäl B B. Reformer och anslutningsförberedelser hämmas av politisk polarisering, djup ömsesidig misstro och brist på genuin dialog mellan parterna. Inom vissa viktiga områden kan

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer