Varumärkesförordning /296

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varumärkesförordning /296"

Transkript

1 Varumärkesförordning /296 På föredragning av handels och industriministern stadgas med stöd av 58 varumärkeslagen (7/64) av den 10 januari 1964: 1 kap Varumärkesregistret 1 ( /258) 1 har upphävts genom F / Patent och registerstyrelsen skall föra in märket i varumärkesregistret då märket har registrerats. I registeruppgifterna skall ingå 1) varumärkets ansökningsnummer och den dag då ansökan har eller anses ha getts in, 2) registernummer och registreringsdag, 3) innehavarens namn eller firma och hemort, 4) de klasser av en vara eller tjänst och de varor eller tjänster som registreringen avser, 5) eventuell anmärkning om kollektivmärke, 6) anteckning om att registreringen inte har vunnit laga kraft, 7) anteckning enligt 56 g 2 mom. varumärkeslagen (7/1964), 8) åtgärd enligt 56 i 2 mom., 56 j 2 mom. och 57 a varumärkeslagen, 9) anteckning om åtgärd enligt 52 varumärkeslagen, 10) anteckning om att registreringen eller ansökan om en sådan har avskiljts från en tidigare ansökan eller registrering samt numret på den tidigare ansökan eller registreringen. ( /370) I 15 varumärkeslagen nämnt undantag från skyddet (undantagsbestämmelse) samt företrädesrätt som avses i lagens 18 och 30 skall även antecknas i registret. Dessutom införs märkets färger och, efter myndighetens prövning, annan beskrivning av märket. ( /258)

2 Har innehavare av varumärke icke hemvist i Finland, skall i registret antecknas innehavarens ombud. Uppgift om ombud skall antecknas även i annat fall, om registermyndigheten finner det erforderligt. 3 Ansökan om förnyelse av registrering skall ofördröjligen antecknas i registret med angivande av dagen för ingivandet. Sedan ärendet avgjorts, skall beslutet införas i registret. Beviljas förnyelse för annan än den, vilken senast blivit antecknad som varumärkets innehavare, skall samtidigt i registret antecknas uppgifter rörande den nye innehavaren. När en registrering förnyas enligt 22 4 mom. varumärkeslagen genom att en förnyelseavgift betalas, görs en anteckning om förnyandet i registret. ( /188) Om en i 17 a varumärkeslagen avsedd ansökan om avskiljande av en registrering har gjorts, skall en anteckning om detta utan dröjsmål göras i registret. När ärendet har avgjorts, skall beslutet föras in i registret. ( /370) 4 ( /258) När ett varumärke avförs ur registret enligt eller 31 varumärkeslagen, skall dagen för åtgärden och anledningen därtill antecknas i registret. 5 Framställes begäran enligt 33 eller 34 varumärkeslagen om anteckning av överlåtelse eller licensupplåtelse av varumärke, skall omnämnande därom ofördröjligen införas i registret. Sedan registermyndigheten avgjort ärendet, skall beslutet antecknas i registret. Bifalles ansökan, skall anteckning göras om den nye innehavarens eller licenstagarens namn eller firma och hemort samt om dagen för överlåtelse eller licensavtalet. I fråga om licensupplåtelse skall, efter registermyndigheten enligt prövning i varje särskilt fall, anteckna de begränsningar i licenstagarens rätt, som äro angivna i licensavtalet. Beträffande begäran om anteckning av pantförskrivningavtal, som avses i 33 3 mom. varumärkeslagen, skall anteckning göras i registret och ärendet ofördröjligen avgöras. Beslutet ävensom dagen härför skall antecknas i registret och, om ansökan bifalles, skall i registret dessutom antecknas panthavarens namn eller firma och hemort samt dagen för pantförskrivningsavtalet och för panträttens uppkomst. Visas det att en licens eller panträtt ha upphört att gälla, skall anteckning om detta göras i registret samt dagen för åtgärden och anledningen därtill anges. ( /258) Övergång av rätten till varumärke i annat fall än i 1 mom. nämnes skall även antecknas i registret. 6

3 Registeranteckningar skola likaså göras beträffande andra än i 2 5 nämnda patent och registerstyrelsens beslut och åtgärder, som angå registrerat varumärke, så och beträffande till registermyndigheten översänd dom i annat varumärkesärende än i 4 avses, såframt beslutet, åtgärden eller domen omedelbart hänför sig till varumärkesregistret. 6 a ( /188) Över andra anteckningar i registret än sådana som avses i 3 2 mom. ges sökanden som expedition en kopia av registreringarna. 2 kap Ansökan i varumärkesärende 7 Ansökan i varumärkesärende skall ske skriftligen och vara underskriven av sökanden eller hans ombud. Av ansökningen åtföljande bilaga på främmande språk bör till registermyndigheten inlämnas en till riktigheten bestyrkt översättning till finska eller svenska språket, försåvitt myndigheten så fordrar. 8 Vid ansökan om registrering skall for varje varumärke göras särskild ansökan. Detsamma gäller då ansökan avser annan åtgärd beträffande varumärke. Önskar sökanden utsträcka registreringen att omfatta annat varuslag än i ansökningen avsetts, skall därom göras särskild ansökan. 9 Ansökan om registering av varumärke skall innehålla 1) sökandens namn eller firma samt hemort och adress, 2) om sökanden är företrädd genom ombud, dennes namn, hemort och adress, 3) varumärket i form av figur, ord, bokstäver eller siffror, eller som avbildning av varans utstyrsel, samt 4) uppgifter om de varor eller tjänster för vilka märket begärs bli registrerat samt om den klass till vilken varan eller tjänsten enligt sökandens mening i varje särskilt fall skall hänföras. ( /188) 2 mom. har upphävts genom F /188. ( /188)

4 Gäller ansökan registrering av ett varumärke i form av figur eller ord, bokstav, siffra eller kombination av dessa i särskild tryckstil, skall till ansökan fogas 10 stycken på arkiveringsdugligt papper tryckta reproducerbara avbildningar av märket högst i formatet 8 x 8 cm. Gäller ansökan registrering i färg, skall i den dessutom räknas upp märkets färger. ( /258) 4 mom. har upphävts genom F /258. ( /258) Driver sökanden icke näring i Finland, skall vid ansökningen fogas utdrag ur varumärkesregistret i hans hemland, utvisande att varumärket är för honom där registrerat för de varor, som ansökningen här i landet avser (hemlandsbevis). Om befrielse från kravet på hemlandsbevis för näringsidkare i vissa främmande stater är stadgat i varumärkeslagen. Till ansökan, vilken avser registrering av kollektivmärke, skall även fogas i 3 lagen om kollektivmärke (795/80) nämnda handlingar. ( /133) 9 a ( /370) När en ansökan avskiljs i enlighet med 17 a varumärkeslagen, skall sökanden göra en ny ansökan om samma märke, till vilken en del av varorna i den ursprungliga ansökan har avskiljts. Samtidigt skall till den ursprungliga ansökan (stamansökan) fogas en förteckning över de varor som kvarstår i stamansökan. Av den nya ansökan skall framgå att den har avskiljts från den tidigare ansökan, och den nya ansökningen skall göras i enlighet med 17 varumärkeslagen. 10 I ärenden som gäller registrering av varumärke skall, om registermyndigheten finner det påkallat, sökanden skriftligen förklara eller med tekniska hjälpmedel påvisa vad märket är avsett att föreställa och vad som enligt sökandens mening karakteriserar det. ( /188) Avser ansökan registrering av varuutstyrsel, skall sökanden, om registermyndigheten finner det påkallat, ingiva modellexemplar av denna till myndigheten. 11 En invändning som avses i 20 2 mom. eller 56 c 2 mom. varumärkeslagen skall göras skriftligen och ges in i två exemplar till patent och registerstyrelsen. Även en bilaga till invändningshandlingen skall såvitt möjligt ges in i två exemplar. Invändningen skall motiveras och i den skall specificeras vilka varor eller tjänster den gäller. ( /188) Beträffande förklaring eller utlåtande i anledning av invändning skall vad i 1 mom. är sagt äga motsvarande tillämpning. 12 ( /188)

5 Ansökan om förnyelse av registrering skall innehålla 1) sökandens namn eller firma samt hemort och adress, 2) ett nytt ombuds namn, hemort och adress, 3) en uppgift om den inskränkning i skyddet som sökanden önskar att skall vidtas samt i ett sådant fall en uppgift om de varor eller tjänster och klasser som registreringen enligt sökandens mening därefter skulle komma att omfatta, samt 4) en uppgift om till vilken klass varan eller tjänsten i varje enskilt fall hör enligt varumärkesinnehavarens åsikt, förutsatt att detta inte redan har antecknats i registret. När registreringen förnyas enligt 22 4 mom. varumärkeslagen genom att en förnyelseavgift betalas, skall registernumret, betalarens namn och adress anges. 13 Ansökan om ändring enligt 23 varumärkeslagen i registrerat varumärke skall innehålla: 1) sökandens namn eller firma samt hemort och adress; 2) nytt ombuds namn, hemort och adress; samt ( /997) 3) tydlig uppgift om den ändring i märket, som sökanden önskar att skall vidtagas. Är sökanden annan än den, som är antecknad i registret såsom märkets innehavare, skall vid ansökningen fogas handling som utvisar sökandens rätt till märket. Till ansökningen skola fogas, i 9 avsedda märken, avbildningar eller färgavbildningar. ( /209) 14 Ansökan om anteckning i varumärkesregistret angående överlåtelse eller annan övergång av registrerat varumärke skall innehålla uppgifter om sökanden motsvarande dem som avses i 9 1 mom. Är anmälaren annan än den nye innehavaren av varumärket, skola ansökningshandlingarna innehålla dennes samtycke till den begärda åtgärden. Till ansökan skall fogas 1) en handling som utvisar märkets övergång och av vilken framgår vilka varor eller tjänster övergången gäller, om den inte gäller registreringen i sin helhet, och 2) hemlandsbevis, om ett sådant behövs enligt 28 varumärkeslagen. ( /188)

6 15 Ansökan om registrering av licensupplåtelse må göras av varumärkets innehavare eller licenstagaren. Ansökningen skall innehålla uppgift om licenstagarens namn eller firma, hemort och adress, dagen för licensavtalet samt jämväl de begränsningar i licenstagarens rätt, som måhända avtalats. Vid ansökningen skall fogas licensavtalet. 16 Ansökning om anteckning i registret av pantförskrivningsavtal skall innehålla panthavarens namn eller firma, hemort och adress samt dagen för pantförskrivningsavtalet. Vid ansökningen skall fogas pantförskrivningsavtalet. 3 kap Förfarandet i registreringsärenden 17 ( /997) Har en ansökan om registrering av varärke gjorts i en främmande stat som är ansluten till Pariskonventionen för skydd av den industriella äganderätten (FördrS 43/75) eller till avtalet om upprättande av Världshandelsorganisationen (FördrS 5/95), och görs i Finland en ansökan om registring inom sex månader från det ansökan gjordes i den främmande staten, anses den ansökan som gjorts i Finland i förhållande till andra ansökningar eller andra ibruktagna varukännetecken ha skett samtidigt som ansökningen i den främmande staten. Vad som i detta moment stadgas skall tillämpas även när registrering av ett varumärke sökts i en sådan ansökan utomlands som registermyndigheten av särskilda skäl anser vara jämställbar med ansökan i en fördragsslutande stat. ( /1702) För att få företrädesrätt enligt 1 mom. skall sökanden skriftligen anhålla därom inom en månad från det ansökan gjordes i Finland och samtidigt meddela var och när den ansökan gjorts som åberopas för företrädesrätt samt så snart som möjligt dess nummer. Om företrädesrätten inte gäller alla varor eller tjänster, skall dessutom meddelas vilka varor eller tjänster den gäller. ( /188) 17 a ( /997) Registermyndigheten kan av särskilt skäl förelägga sökanden att inom utsatt tid för styrkande av begärd företrädesrätt tillställa myndigheten bevis om den dag då den ansökan gjorts som åberopas för företrädesrätt och om sökandens namn samt kopia av ansökningen och däri åsyftat varumärke. Beviset skall vara utfärdat av den myndighet som mottagit den ansökan som åberopas för företrädesrätt, och kopian skall vara styrkt av samma myndighet. Den utsatta tiden får inte fastställas att utlöpa tidigare än tre månader från det ansökan gjordes i Finland. Iakttas inte föreläggande som avses i 1 mom., erhålls inte företrädesrätt.

7 17 b ( /188) Företrädesrätten kan för varje varas eller tjänsts del grunda sig endast på den första ansökan om registrering som gjorts utanför Finland. 17 c ( /997) I 18 varumärkeslagen åsyftat anspråk på företrädesrätt skall framställas inom den tid som är stadgad i 17 2 mom. Sökanden skall vid behov utreda att utställningen är att anse som internationell. 18 ( /188) Framställs invändning mot registrering enligt 20 2 mom. eller 56 c 2 mom. varumärkeslagen och är invändningen inte uppenbart obefogad, skall innehavaren av registreringen föreläggas att inom utsatt tid avge yttrande. 19 I ärende rörande varumärkes avförande ur registret samt i registreringsärenden, som avses i 23, 33 och 34 varumärkeslagen, skall förfaras så som i 19 sagda lag är stadgat om handläggningen av registreringsansökan. Begär innehavare av varumärke, att märket avföres, och finnes licens antecknad i registret, skall vid behov meddelande om ansökningen tillställas licenstagaren och denne beredas tillfälle att avgiva yttrande. 20 ( /188) Registermyndigheten skall besvara förfrågningar från allmänheten om huruvida ett visst ordmärke har förts in i varumärkesregistret eller inte. 4 kap Kungörelse 21 Kungörelser, som avses i varumärkeslagen, införas i en av patent och registerstyrelsen utgiven varumärkestidning. De ansökningshandlingar som gäller registreringen jämte alla bilagor eller de handlingar som gäller en internationell registrering skall under två månader, räknat från dagen för kungörelsens offentliggörande, hållas tillgängliga hos patent och registerstyrelsen för envar som önskar få kännedom om registreringen. ( /188) 22

8 En kungörelse som avses i 20 varumärkeslagen skall innehålla 1) kungörelsedagen, om ansökan kungörs innan den registreras, 2) varumärkets ansökningsnummer, 3) registernumret, 4) varumärket, 5) den dag då ansökan har eller anses ha getts in, 6) registreringsdagen, 7) innehavarens namn eller firma och hemort, 8) om innehavaren är företrädd av ett ombud, dennes namn, 9) de klasser av varor eller tjänster som rätten till märket skulle komma att omfatta, 10) anmärkning om kollektivmärke, 11) numret och registreringsdagen för en internationell registrering, när ansökan baserar sig på en internationell registrering enligt 56 i 1 mom. eller 56 j 1 mom. varumärkeslagen, 12) om ansökan har avskiljts från en tidigare ansökan, stamansökans nummer, 13) om en ny ansökan har avskiljts från ansökan, numret på den avskiljda ansökningen, 14) ansökningsnumret på en ansökan om gemenskapsvarumärke, när ansökan baserar sig på en ansökan som gemenskapsvarumärkesbyrån har tillställt ämbetsverket enligt 57 a varumärkeslagen. ( /370) I kungörelsen skall dessutom ingå en förteckning över märkets färger och enligt registermyndighetens prövning annan beskrivning av märket samt uppgift om undantagsbestämmelse och företrädesrätt som nämns i 2 2 mom. ( /258) I kungörelsen skall tillkännages att det är möjligt att framställa en invändning mot registreringen i enlighet med 20 2 mom. varumärkeslagen. ( /188) 22 a ( /188) En kungörelse enligt 56 c varumärkeslagen skall innehålla

9 1) kungörelsedagen, 2) det internationella registernumret, 3) varumärket, 4) dagen för den internationella registreringen, 5) innehavarens namn eller firma och hemort, 6) om innehavaren är företrädd av ett ombud, dennes namn, 7) de klasser av varor eller tjänster som rätten till märket skulle komma att omfatta, samt 8) anmärkning om kollektivmärke. I kungörelsen skall dessutom, om märket är i färg, ingå ett omnämnande om detta och enligt registermyndighetens prövning en annan beskrivning av märket samt en uppgift om undantagsbestämmelse eller företrädesrätt. I kungörelsen skall tillkännages att det är möjligt att framställa en invändning mot den internationella registreringen i enlighet med 56 c 2 mom. varumärkeslagen. 23 ( /188) En kungörelse som avses i 21 1 mom. och 56 d 3 mom. varumärkeslagen skall innehålla registernumret och innehavarens namn eller firma. 24 ( /188) I en kungörelse som avses i 24 och 56 h varumärkeslagen över att ett varumärke har avförts ur registret och att skyddet har inskränkts samt i en kungörelse som avses i 56 k varumärkeslagen över förnyelse skall registernumret meddelas. 25 ( /370) En kungörelse som avses i 33 1 mom., 34 1 mom. och 56 k varumärkeslagen och som gäller övergång av varumärke och registrering av eller meddelande om licens skall innehålla registernumret, den nya innehavarens och licenstagarens namn eller firma och hemort samt de andra uppgifter registermyndigheten finner nödvändiga. 26 Kungörelse beträffande ändring i registrerat varumärke skall innehålla registernumret, det ändrade märket, innehavarens namn eller firma och hemort. 26 a ( /188)

10 I en kungörelse som avses i 56 g 2 mom. varumärkeslagen skall numret på den finska registrering som har ersatts och numret på gällande internationella registrering meddelas. 5 kap 27 ( /943) 27 har upphävts genom F / a ( /943) 27 har upphävts genom F / kap Särskilda stadganden 28 Denna förordning träder i kraft den 1 juni Därigenom upphävas: förordningen den 30 september 1921 om förändrade bestämmelser i fråga öm skydd för vissa främmande patent och varumärken (230/21), såvitt den ännu är gällande; förordningen den 15 juli 1963 angående avgifter, som skola erläggas i ärenden rörande patent och varumärken (383/63), såvitt den innehåller stadganden om avgifter i ärenden rörande varumärken; samt kungörelsen den 4 april 1889 angående registrering av varumärken. 29 Innan ansökan om registrering av varumärke, som ingivits, men icke avgjorts före den 1 juni 1964, kungöres enligt 20 varumärkeslagen, bör sökanden erlägga i 27 nämnda avgifter. Avgifterna fastställas efter det antal klasser, som ansökningen omfattar vid kungörandet. Från avgiftsbeloppet skall avdragas vad sökanden tidigare erlagt i registreringsavgift. Därest ansökningen vid kungörandet icke omfattar varor i flera klasser än tre, må av sökande, som redan erlagt registreringsavgift, ytterligare avgift icke uppbäras. Avslås eller återtages ansökan, som är ingiven före den 1 juni 1964, eller lämnas den därhän, återbetalas till sökanden hälften av den erlagda registreringsavgiften. 30 Föreligger den 1 juni 1964 till handläggning ansökan om förnyelse av varumärke, vars regisireringsperiod utgått före sagda dag, må av sökande, som redan i vederbörlig ordning

11 erlagt avgifter enligt förordningen om avgifter, som skola erläggas i ärenden rörande patent och varumärken, ytterligare avgift icke uppbäras. I annat fall skola för förnyelseansökningar, som den 1 juni 1964 föreligga till handläggning, avgifter uppbäras enligt vad i denna förordning föreskrives. 31 ( /209) Registermyndigheten meddelar närmare föreskrifter om registreringsansökan och dess handläggning, ärenden rörande registrerat varumärke, varumärkesregistret och kungörelser i varumärkesärenden. Ikraftträdelsestadganden: /271: Denna förordning träder i kraft den 1 april 1976 dock sålunda, att stadgandena i förordningens 9 1 mom. 5 punkt och 12 3 punkt samt i 17, till den del i sistnämnda stadgande i förordningen är stadgat om den tid, inom vilken anspråk om företrädesrätt här skall framställas, tillämpas på efter förordningens ikraftträdande gjorda ansökningar /209: Denna förordning träder i kraft den 1 april I stället för kliché, som fogats till varumärkesansökan, som är inlämnad före denna förordnings ikraftträdande, kan sökanden till ansökningen foga i 9 3 och 4 mom. avsedda avbildningar av varumärket /133: Denna förordning träder i kraft den 1 mars /997: Denna förordning träder i kraft den 1 januari /258: Denna förordning träder i kraft den 1 april /1702: Denna förordning träder i kraft den 1 januari Denna förordning tillämpas på ansökningar som görs efter att den har trätt i kraft /188:

12 Denna förordning träder i kraft den 1 april /370: Denna förordning träder i kraft den 1 maj 2000.

Svensk författningssamling SFS _1960:648 SFS i senaste lydelse Utfårdad:1960-12-02 - Varumärkesförordning (1960:648)

Svensk författningssamling SFS _1960:648 SFS i senaste lydelse Utfårdad:1960-12-02 - Varumärkesförordning (1960:648) Svensk författningssamling SFS _1960:648 SFS i senaste lydelse Utfårdad:1960-12-02 - Varumärkesförordning (1960:648) ~äringsdepartementet Ändringar införda t.o.m. SFS 1996:136 Om varumärkesregistret 1

Läs mer

Förordning om ensamrätt till kretsmönster för integrerade kretsar /946

Förordning om ensamrätt till kretsmönster för integrerade kretsar /946 Förordning om ensamrätt till kretsmönster för integrerade kretsar 14.6.1991/946 På föredragning av handels och industriministern stadgas med stöd av 14 och 46 lagen den 11 januari 1991 om ensamrätt till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i varumärkesförordningen (2011:594) Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 29 november 2018 Regeringen föreskriver 1 i fråga om varumärkesförordningen

Läs mer

Varumärkesförordning (2011:594)

Varumärkesförordning (2011:594) Varumärkesförordning (2011:594) Svensk författningssamling 2011:594 t.o.m. 2017:1061 SFS nr: 2011:594 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS N Utfärdad: 2011 05 26 Ändrad: t.o.m. 2017:1061 Ändringsregister:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Varumärkesförordning; utfärdad den 26 maj 2011. SFS 2011:594 Utkom från trycket den 10 juni 2011 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Varumärkesregistret och diariet över

Läs mer

Växtförädlarrättsförordning (1997:383)

Växtförädlarrättsförordning (1997:383) Växtförädlarrättsförordning (1997:383) Svensk författningssamling 1997:383 t.o.m. SFS 2011:600 SFS nr: 1997:383 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS L Utfärdad: 1997 06 05 Ändrad: t.o.m. SFS

Läs mer

RP 219/2004 rd. I denna proposition föreslås det att varumärkeslagen

RP 219/2004 rd. I denna proposition föreslås det att varumärkeslagen RP 219/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av varumärkeslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att varumärkeslagen skall

Läs mer

LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT

LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT Given i Helsingfors den 10 maj 1991 LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT I enlighet med riksdagens beslut stadgas: 1 kap. Allmänna stadganden 1 Den som har gjort en uppfinning eller den till vilken uppfinnarens

Läs mer

Lagen innehåller också bestämmelser om särskilda beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel som är skyddade i Europeiska unionen.

Lagen innehåller också bestämmelser om särskilda beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel som är skyddade i Europeiska unionen. SFS nr: 2010:1877 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L3 Rubrik: Varumärkeslag (2010:1877) Utfärdad: 2010-12-09 /Träder i kraft I:2011-07-01/ 1 kap. Grundläggande bestämmelser Lagens tillämpningsområde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i patentkungörelsen (1967:838); SFS 2014:435 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Regeringen föreskriver i fråga om patentkungörelsen

Läs mer

Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656

Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656 Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656 I enlighet med Riksdagens beslut stadgas: 1 Beträffande uppfinning, som gjorts av person i annans tjänst, arbetstagare, och som är patenterbar

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2007 Utgiven i Helsingfors den 12 december 2007 Nr 1133 1138 INNEHÅLL Nr Sidan 1133 Lag om godkännande av vissa bestämmelser i överenskommelsen med Chile om social trygghet

Läs mer

Varumärkeslag (2010:1877)

Varumärkeslag (2010:1877) Varumärkeslag (2010:1877) Svensk författningssamling 2010:1877 t.o.m. SFS 2016:375 SFS nr: 2010:1877 Departement/myndighet: Justitiedepartementet L3 Utfärdad: 2010-12-09 Ändrad: t.o.m. SFS 2016:375 Ändringsregister:

Läs mer

BILAGOR. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om EU-varumärken (kodifiering) (Text av betydelse för EES)

BILAGOR. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om EU-varumärken (kodifiering) (Text av betydelse för EES) EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.10.2016 COM(2016) 702 final ANNEXES 1 to 3 BILAGOR till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om EU-varumärken (kodifiering) (Text av betydelse för

Läs mer

Lag. om ändring av varumärkeslagen

Lag. om ändring av varumärkeslagen Lag om ändring av varumärkeslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i varumärkeslagen (7/1964) 57 2 mom., sådant det lyder i lag 1715/1995, ändras den finska språkdräkten i rubriken för 1 kap. samt

Läs mer

Varumärkeslag (2010:1877)

Varumärkeslag (2010:1877) Varumärkeslag (2010:1877) Svensk författningssamling 2010:1877 t.o.m. SFS 2017:993 SFS nr: 2010:1877 Departement/myndighet: Justitiedepartementet L3 Utfärdad: 2010 12 09 Ändrad: t.o.m. SFS 2017:993 Ändringsregister:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om register över europeiska grupperingar för territoriellt samarbete; SFS 2009:705 Utkom från trycket den 30 juni 2009 utfärdad den 17 juni 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1929:405) med vissa föreskrifter angående tillämpningen här i riket av svensk norska vattenrättskonventionen av den 11 maj 1929; SFS 1998:863 Utkom från

Läs mer

Varumärkeslag /7

Varumärkeslag /7 Varumärkeslag 10.1.1964/7 I enlighet med Riksdagens beslut stadgas: 1 kap Allmänna bestämmelser 1 (25.1.1993/39) Genom registrering förvärvas ensamrätt till varumärke såsom särskilt kännetecken för att

Läs mer

Rubrik: - Handelsregisterförordning (1974:188)

Rubrik: - Handelsregisterförordning (1974:188) Rubrik: - Handelsregisterförordning (197:188) Databas: SFST Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta

Läs mer

En översyn av EU:s varumärkessystem

En översyn av EU:s varumärkessystem En översyn av EU:s varumärkessystem SFIR 20 september 2013 Josefin Park Liv Bernitz Kommissionens förslag Ändringar i förordningen om gemenskapsvarumärken, KOM(2013)161 slutlig Omarbetning av direktivet

Läs mer

Lag. om ett europeiskt förfarande för kvarstad på bankmedel. Tillämpningsområde

Lag. om ett europeiskt förfarande för kvarstad på bankmedel. Tillämpningsområde Lag om ett europeiskt förfarande för kvarstad på bankmedel I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Tillämpningsområde Denna lag innehåller bestämmelser som kompletterar Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Lag. om ändring av patentlagen

Lag. om ändring av patentlagen Lag om ändring av patentlagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i patentlagen (550/1967) 65 a, sådan den lyder i lag 1695/1995, ändras 3 och 5, rubriken för 2 kap., 7 1 mom., 44 2 och 5 mom., 48,

Läs mer

r

r Svensk författningssamling SFS_1960:644 SFS i senaste lydelse Utfårdad:1960-12-02 Varumärkeslag (1960:644) Justitiedepartementet L3 Ändringar införda t.o.m. SFS 1996: 135 -----------------------------r-----------------------------------------------

Läs mer

Rubrik: Varumärkeslag (1960:644)

Rubrik: Varumärkeslag (1960:644) Rubrik: Varumärkeslag (1960:644) Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. I de flesta fall finns bilagorna med. Bilagor som består av bilder, kartor, uppställningar i många spalter

Läs mer

Rubrik: Lag (1950:382) om svenskt medborgarskap. 3. fadern är avliden men vid sin död var svensk medborgare och gift med barnets moder.

Rubrik: Lag (1950:382) om svenskt medborgarskap. 3. fadern är avliden men vid sin död var svensk medborgare och gift med barnets moder. Source: http://tinyurl.com/c93pkcw Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. SFS nr: 1950:382

Läs mer

Patentförordning /669

Patentförordning /669 Patentförordning 26.9.1980/669 På föredragning av ministern för handläggning av ärenden hörande till handels och industriministeriets verksamhetsområde stadgas med stöd av patentlagen av den 15 december

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 1/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om dödförklaring och om ändring av 6 lagen om beräknande av laga tid

Lag. RIKSDAGENS SVAR 1/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om dödförklaring och om ändring av 6 lagen om beräknande av laga tid RIKSDAGENS SVAR 1/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om dödförklaring och om ändring av 6 lagen om beräknande av laga tid Ärende Regeringen har till 2004 års riksmöte överlämnat sin

Läs mer

RP 20/2008 rd. dock alltid vara bosatt inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om inte registermyndigheten

RP 20/2008 rd. dock alltid vara bosatt inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om inte registermyndigheten RP 20/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 6 i lagen angående rättighet att idka näring och 13 a i handelsregisterlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Läs mer

Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden

Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden Databas: SFST Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i varumärkeslagen (2010:1877) Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 20 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om varumärkeslagen

Läs mer

ANSÖKAN OM OGILTIGFÖRKLARING AV ETT GEMENSKAPSVARUMÄRKE

ANSÖKAN OM OGILTIGFÖRKLARING AV ETT GEMENSKAPSVARUMÄRKE Antal sidor (inklusive denna) KONTORET FÖR HARMONISERING I DEN INRE MARKNADEN (KHIM) ANSÖKAN OM OGILTIGFÖRKLARING Sökandes/ombudets referens (högst 20 tecken) Senast uppdaterad: 07/2013 Mod.011 Sökande

Läs mer

Arbetsgrupp. Ordförande: Markku Helin, sekreterare: Laura Määttänen. Betänkanden och utlåtanden Serienummer 40/2010

Arbetsgrupp. Ordförande: Markku Helin, sekreterare: Laura Määttänen. Betänkanden och utlåtanden Serienummer 40/2010 14.4.2010 Publikationens titel Organisering av den internationella indrivningen av underhållsbidrag Författare Justitieministeriet s publikation Arbetsgrupp. Ordförande: Markku Helin, sekreterare: Laura

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 27 juni 2011 743/2011 Lag om ändring av patentlagen Utfärdad i Helsingfors den 17 juni 2011 I enlighet med riksdagens beslut upphävs i patentlagen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL E REGISTRERING

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL E REGISTRERING RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL E REGISTRERING AVSNITT 5 GRANSKNING AV AKTER Riktlinjer för byråns

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT Patent- och marknadsdomstolen PROTOKOLL 2016-12-16 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 3 Mål nr PMÄ 10920-16 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Chefsrådmannen Anders Dereborg,

Läs mer

Page 1 of fadern är avliden men vid sin död var svensk medborgare och gift med barnets moder.

Page 1 of fadern är avliden men vid sin död var svensk medborgare och gift med barnets moder. Page 1 of 8 SFS nr: 1950:382 Departement/ myndighet: Näringsdepartementet Rubrik: Lag (1950:382) om svenskt medborgarskap Utfärdad: 1950-06-22 Författningen har upphävts genom: SFS 2001:82 Ändring införd:

Läs mer

Vem pantsätter sin immaterialrätt, och hur? SFIR, torsdagen den 5 mars 2015 Louise Jonshammar

Vem pantsätter sin immaterialrätt, och hur? SFIR, torsdagen den 5 mars 2015 Louise Jonshammar Vem pantsätter sin immaterialrätt, och hur? SFIR, torsdagen den 5 mars 2015 Louise Jonshammar Den rättsliga ramen för pantsättning av patent och varumärken i Sverige Panträtten uppstår genom registrering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2006:142 Utkom från trycket den 14 mars 2006 utfärdad den 2 mars 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels att

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL A ALLMÄNNA REGLER AVSNITT 8

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL A ALLMÄNNA REGLER AVSNITT 8 RIKTLINJER FÖR GRANSKNING VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL A ALLMÄNNA REGLER AVSNITT 8 ÅTERSTÄLLANDE AV FÖRSUTTEN TID Riktlinjer för prövning vid kontoret,

Läs mer

Lag (1964:163) om införande av brottsbalken

Lag (1964:163) om införande av brottsbalken Lag (1964:163) om införande av brottsbalken 1 [1601] Den av riksdagen år 1962 antagna och den 21 december samma år (nr 700) utfärdade brottsbalken ([1001] o.f.) skall jämte vad nedan stadgas träda i kraft

Läs mer

RP 22/2012 rd. I denna proposition föreslås att partilagen ändras så att inte bara personer som är röstberättigade

RP 22/2012 rd. I denna proposition föreslås att partilagen ändras så att inte bara personer som är röstberättigade Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av partilagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att partilagen ändras så att inte bara personer som

Läs mer

RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 1768/92 av den 18 juni 1992 om införande av tilläggsskydd för läkemedel

RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 1768/92 av den 18 juni 1992 om införande av tilläggsskydd för läkemedel RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 1768/92 av den 18 juni 1992 om införande av för läkemedel EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska

Läs mer

Bestämmelserna i denna kungörelse om patentansökan gäller, om inte något annat sägs, endast

Bestämmelserna i denna kungörelse om patentansökan gäller, om inte något annat sägs, endast SFS nr: 1967:838 Departement/ myndighet: Näringsdepartementet Rubrik: Patentkungörelsen (1967:838) Utfärdad: 1967-12-01 Ändring införd: t.o.m. SFS 2011:449 Omtryck: SFS 1991:1331 Patentansökan och diarium

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 10-128 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 31 oktober 2012 PARTER Klagande Riksförbundet Barnen Först, 802420-5554 (innehavare) Box 48, 151 21 Södertälje Ombud: Karim Shamohammadi

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 187/2004 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om

Lag. RIKSDAGENS SVAR 187/2004 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om RIKSDAGENS SVAR 187/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om tillämpning av rådets förordning om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar i äktenskapsmål och mål

Läs mer

Lag om ensamrätt till kretsmönster för integrerade kretsar /32

Lag om ensamrätt till kretsmönster för integrerade kretsar /32 Lag om ensamrätt till kretsmönster för integrerade kretsar 11.1.1991/32 I enlighet med riksdagens beslut stadgas: 1 kap Allmänna stadganden 1 Definitioner I denna lag avses med 1) kretsmönster en tredimensionell

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om företagssanering

Lag. om ändring av lagen om företagssanering Lag om ändring av lagen om företagssanering I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om företagssanering (47/1993) 91 och 100 a, av dem 100 a sådan den lyder i lag 138/2004, ändras 8 1 mom., 21

Läs mer

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394 Finlex» La gstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 2011» 29.4.2011/394 29.4.2011/394 Beaktats t.o.m. FörfS 479/2011. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Lag om medling i tvistemål och

Läs mer

Information om internationell registrering enligt Madridprotokollet

Information om internationell registrering enligt Madridprotokollet Information om internationell registrering enligt Madridprotokollet Madridprotokollet är ett avtal mellan ett stort antal länder, vilket innehåller bestämmelser om internationell registrering av varumärken.

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om hemkommun

Lag. om ändring av lagen om hemkommun RIKSDAGENS SVAR 99/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om hemkommun Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om ändring

Läs mer

Lag om europaandelslag

Lag om europaandelslag Liite 4 Lagförslag Lag om europaandelslag I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Tillämpliga bestämmelser och tillämpningsområde På ett europaandelslag tillämpas rådets förordning (EG) nr 1435/2003

Läs mer

Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen. 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd

Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen. 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd Smugglingslagen m.m./rättegångsbalken m.m. 1 Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd Anm. Rubriken har

Läs mer

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika Import och exportföreskrifter/läkemedel, narkotika m.m. 1 Inledande bestämmelser 1 [4951] Med narkotika avses i denna lag detsamma som i 8 narkotikastrafflagen (1968:64) (Smugglingslagen m.m. [1710]).

Läs mer

Lag om domännamn. Given i Helsingfors den 13 mars 2003. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Allmänna bestämmelser.

Lag om domännamn. Given i Helsingfors den 13 mars 2003. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Allmänna bestämmelser. Given i Helsingfors den 13 mars 2003 Lag om domännamn I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte Syftet med denna lag är att främja informationssamhällets serviceutbud

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i firmalagen (1974:156); SFS 2010:1889 Utkom från trycket den 21 december 2010 utfärdad den 9 december 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om

Läs mer

Rubrik: Inkassolag (SFS nr: 1974:182)

Rubrik: Inkassolag (SFS nr: 1974:182) Rubrik: Inkassolag (SFS nr: 197:182) Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. I de flesta fall finns bilagorna med. Bilagor som består av bilder, kartor, uppställningar i många spalter

Läs mer

Lag om ändring av patentlagen

Lag om ändring av patentlagen RSv 170/1995 rd - RP 161/1995 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av patentlagen samt vissa lagar som har samband med den Till riksdagen har överlämnats regeringens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (1987:10); SFS 2005:942 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 5

Läs mer

STADGAR MOLLÖSUNDS BÅTFÖRENING

STADGAR MOLLÖSUNDS BÅTFÖRENING STADGAR MOLLÖSUNDS BÅTFÖRENING Stadgar för den ideella föreningen Mollösunds Båtförening (MBF), bildad 1980, med hemort Mollösund, Orust kommun. Stadgarna fastställdes på föreningsmötena 2013-07-08 samt

Läs mer

Sökande. Motpart. Saken Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet wacom.se. Beslut. Ärendenr. 134 BESLUT

Sökande. Motpart. Saken Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet wacom.se. Beslut. Ärendenr. 134 BESLUT BESLUT 2006-08-22 Ärendenr. 134 Sökande Wacom Europe GmbH, [HRB] 7273, Europark Fichtenhain A9, D-47807, Tyskland Ombud: Astrid J, Dr Ludwig Brann Patentbyrå AB, Box 171 92, 104 62 Stockholm Motpart Michael

Läs mer

STADGAR antagna 1962

STADGAR antagna 1962 STADGAR antagna 1962 med ändringar 1982, 1986, 1988, 1994, 1999, 2000, 2007, 2009, 2011 och 2012 1 Namn Föreningens namn är Föreningen för Svenskar i Världen. 2 Ändamål Föreningens ändamål är att företräda,

Läs mer

Mönsterrättslag ( /221)

Mönsterrättslag ( /221) Mönsterrättslag (12.3.1971/221) (ändr. L 10.5.1991/802 - RP:232/1990; L 26.6.1992/578 - RP:25/1992; L 13.11.1992/1035 - RP:152/1992; L 18.12.1992/1411 - RP:215/1992; L 21.4.1995/718 - RP:94/1993; L 12.7.2002/596

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 17 december 2012 750/2012 Lag om värdepapperskonton Utfärdad i Helsingfors den 14 december 2012 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i aktiebolagsförordningen (1975:1387); Utkom från trycket den 24 november 1998 utfärdad den 5 november 1998. Regeringen föreskriver i fråga om aktiebolagsförordningen

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 170/7

Europeiska unionens officiella tidning L 170/7 1.7.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 170/7 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1002/2005 av den 30 juni 2005 om ändring av förordning (EG) nr 1239/95 när det gäller beviljande av tvångslicenser

Läs mer

REVISIONSNÄMNDEN FÖR DEN OFFENTLIGA FÖRVALTNINGEN OCH EKONOMIN ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE AV OCH TILLSYN ÖVER OFR-REVISORER

REVISIONSNÄMNDEN FÖR DEN OFFENTLIGA FÖRVALTNINGEN OCH EKONOMIN ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE AV OCH TILLSYN ÖVER OFR-REVISORER REVISIONSNÄMNDEN FÖR DEN OFFENTLIGA FÖRVALTNINGEN OCH EKONOMIN ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE AV OCH TILLSYN ÖVER OFR-REVISORER Godkända i OFR-nämndens sammanträde den 28 januari 2009, 10 Förändringarna godkända

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER 2001 Utgiven i Helsingfors den 29 juni 2001 Nr 43 45 INNEHÅLL Nr Sidan 43 Lag om ikraftträdande av de bestämmelser som

Läs mer

Sammanfattning av informationssamhällsbalkens (917/2014) paragrafer om domännamn

Sammanfattning av informationssamhällsbalkens (917/2014) paragrafer om domännamn Sammanfattning av informationssamhällsbalkens (917/2014) paragrafer om domännamn AVDELNING I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 kap. Lagens syften och definitioner I denna lag avses med 3 Definitioner 21) skyddat

Läs mer

FÖRHANDLINGS- ORDNING

FÖRHANDLINGS- ORDNING FÖRHANDLINGS- ORDNING Huvudavtalet, som träffades 1957 mellan SAF och PTK och som sen antagits av Sif och respektive arbetsgivarförbund, upphörde, efter uppsägning, att gälla 1976. Dock är parterna överens

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL UTKAST Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utövning av veterinäryrket PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen Utöver

Läs mer

SAMMANFATTNING AV DOMÄNNAMNSPARAGRAFERNA I LAGEN OM TJÄNSTER INOM ELEKTRONISK KOMMUNIKATION (917/2014)

SAMMANFATTNING AV DOMÄNNAMNSPARAGRAFERNA I LAGEN OM TJÄNSTER INOM ELEKTRONISK KOMMUNIKATION (917/2014) SAMMANFATTNING AV DOMÄNNAMNSPARAGRAFERNA I LAGEN OM TJÄNSTER INOM ELEKTRONISK KOMMUNIKATION (917/2014) AVDELNING I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 kap. Lagens syften och definitioner I denna lag avses med 3 Definitioner

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL B PRÖVNING

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL B PRÖVNING RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL B PRÖVNING AVSNITT 1 FÖRFARANDEN Riktlinjer för prövning vid kontoret,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser; SFS 2011:111 Utkom från trycket den 22 februari 2011 utfärdad den 10 februari 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 2002:595 Utkom från trycket den 24 juni 2002 utfärdad den 13 juni 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

Svenskförfattningssamling. SFS_1967:838 SFS i senaste lydelse Utfårdad: 1967-12-01. Patentkungörelsen (1967:838) Näringsdepartementet, \

Svenskförfattningssamling. SFS_1967:838 SFS i senaste lydelse Utfårdad: 1967-12-01. Patentkungörelsen (1967:838) Näringsdepartementet, \ Svenskförfattningssamling. SFS_1967:838 SFS i senaste lydelse Utfårdad: 1967-12-01 Patentkungörelsen (1967:838) Näringsdepartementet, \ Omtryck SFS 1991:1331 Ändringar införda t.o.m. SFS 1995:269 Patentansökan

Läs mer

Mönsterrättslag /221

Mönsterrättslag /221 Mönsterrättslag 12.3.1971/221 I enlighet med Riksdagens beslut stadgas: 1 kap Allmänna stadganden 1 (12.7.2002/596) Den som skapat ett mönster eller den till vilken hans eller hennes rätt övergått kan

Läs mer

Lag. om ett övervakningssystem för bank- och betalkonton. Övervakningssystemet för bank- och betalkonton

Lag. om ett övervakningssystem för bank- och betalkonton. Övervakningssystemet för bank- och betalkonton Lag om ett övervakningssystem för bank- och betalkonton I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Övervakningssystemet för bank- och betalkonton I denna lag föreskrivs om ett system för övervakning

Läs mer

Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel

Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel Smugglingslagen m.m./rättegångsbalken m.m. 1 Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel 58 kap. Om resning och återställande av försutten tid 1 [5421] Sedan dom i tvistemål vunnit laga kraft, må till förmån

Läs mer

Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA. Ideell Förening

Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA. Ideell Förening Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA Ideell Förening 1 Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA Namn, ändamål och organisation 1 Föreningens namn är

Läs mer

FÖRORDNINGAR. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 469/2009 av den 6 maj 2009 om tilläggsskydd för läkemedel. (kodifierad version)

FÖRORDNINGAR. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 469/2009 av den 6 maj 2009 om tilläggsskydd för läkemedel. (kodifierad version) 16.6.2009 Europeiska unionens officiella tidning L 152/1 I (Rättsakter som antagits i enlighet med EG- och Euratomfördragen och som ska offentliggöras) FÖRORDNINGAR EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Läs mer

Förordning om offentlighet och god informationshantering i myndigheternas verksamhet /1030

Förordning om offentlighet och god informationshantering i myndigheternas verksamhet /1030 Förordning om offentlighet och god informationshantering i myndigheternas verksamhet 12.11.1999/1030 På föredragning av justitieministern föreskrivs med stöd av 18 och 36 lagen den 21 maj 1999 om offentlighet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i rättegångsbalken; SFS 2017:176 Utkom från trycket den 14 mars 2017 utfärdad den 2 mars 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om rättegångsbalken

Läs mer

Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd

Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd 1 Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd 1 Tvistlösningsnämndens namn ska vara Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd ( FRN ). Huvudman för FRN är Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd FRN

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-05-17. Ny varumärkeslag och ändringar i firmalagen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-05-17. Ny varumärkeslag och ändringar i firmalagen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-05-17 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Ella Nyström och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Ny varumärkeslag och ändringar

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL E

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL E RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL E REGISTEROPERATIONER AVSNITT 1 ÄNDRINGAR AV EN REGISTRERING Riktlinjer

Läs mer

Supplement 2006 till Allmänna villkor för exportkredit garantier

Supplement 2006 till Allmänna villkor för exportkredit garantier Supplement 2006 till Allmänna villkor för exportkredit garantier Garanti för tillverknings- och fordringsförlust Oktober 1996 Supplement 1 februari 2006 ekn E X P O R T K R E D I T N Ä M N D E N THE SWEDISH

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2009-12-28 349 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Hydro Building Systems AB 360 70 Åseda MOTPART Trädgårdsteknik AB 262 96 Helsingborg Ombud: Patentbyrån Y Wallengren

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2008:153 Utkom från trycket den 22 april 2008 utfärdad den 10 april 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels

Läs mer

SVERIGES ALLMÄNNA UTRIKESHANDELSFÖRENING 1

SVERIGES ALLMÄNNA UTRIKESHANDELSFÖRENING 1 SVERIGES ALLMÄNNA UTRIKESHANDELSFÖRENING 1 Stadgar för Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening gällande från 1 november 1972 med ändringar 17 november 1994, 20 november 2003, 22 december 2015 samt 29

Läs mer

Lag. om beviljande av vigselrätt. Tillämpningsområde

Lag. om beviljande av vigselrätt. Tillämpningsområde Lagförslag 1. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om beviljande av vigselrätt 1 Tillämpningsområde Rätt att förrätta kyrkliga vigslar inom registrerade religionssamfund (vigselrätt) får beviljas

Läs mer

Reglemente rörande förvaltning av klientmedel och klienters värdehandlingar samt om bokföring m.m. i advokatverksamhet

Reglemente rörande förvaltning av klientmedel och klienters värdehandlingar samt om bokföring m.m. i advokatverksamhet Reglemente rörande förvaltning av klientmedel och klienters värdehandlingar samt om bokföring m.m. i advokatverksamhet utfärdat av Sveriges advokatsamfunds styrelse i juni 1994 Med stöd av 35 andra stycket

Läs mer

RP 186/2005 rd. upphävs. Den offentliga informationstjänsten för bokslutsuppgifter koncentreras till Patentoch. och registerstyrelsen.

RP 186/2005 rd. upphävs. Den offentliga informationstjänsten för bokslutsuppgifter koncentreras till Patentoch. och registerstyrelsen. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 31 a i handelsregisterlagen samt om upphävande av 7 i lagen om offentlighet och sekretess i fråga om beskattningsuppgifter PROPOSITIONENS

Läs mer

~ nr 6. ~ LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING ~ Ny landskapslag om rätt att utöva näring FÖRSLAG

~ nr 6. ~ LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING ~ Ny landskapslag om rätt att utöva näring FÖRSLAG f ~ LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING ~ Ny landskapslag om rätt att utöva näring ~ 1995-96 nr 6 FÖRSLAG Landskapsstyrelsen föreslår att lagtinget antar en ny landskapslag om rätt att utöva näring, istället

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 15-023 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 12 augusti 2016 PARTER Klagande SRB Travel Group AB, 556716-1566 Box 355, 442 11 Kungälv Ombud: Lars Wiking och Jonas Kjellén G Grönberg

Läs mer

Anvisningar till ansökan om anteckning Mod.008

Anvisningar till ansökan om anteckning Mod.008 Mod.008 1. Allmänt Vi rekommenderar starkt (men det är inte obligatoriskt) att EUIPO:s blankett Ansökan om anteckning Mod.008 används för ansökningar om registrering av anteckningar (utom när det gäller

Läs mer

Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar

Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar Nya stiftelselagen (487/2015) träder i kraft den 1 december 2015. Den nya lagen skapar klarhet i ställningen för stiftelser med fortlöpande finansiering

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 14-006 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 5 februari 2015 PARTER Klagande RN Ombud: Gunnar Bergquist Westpatent AB, Almekärrsvägen 11, 443 39 Lerum Motpart Radio Nostalgie 22,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling SFS 0668-0666.fm Page 1 Tuesday, June 7, 2011 3:31 PM Svensk författningssamling Fastighetsmäklarförordning; utfärdad den 19 maj 2011. Utkom från trycket den 10 juni 2011 Regeringen föreskriver 1 följande.

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av utrikesdepartementet SÖ 2015:1 Nr 1 Överenskommelse med Danmark, Finland, Island och Norge om ändring av konventionen med Finland, Danmark,

Läs mer