Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 4 December 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 4 December 2016"

Transkript

1 Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 4 December 2016

2 Efter en fin sommar och en färgrik höst, är vi nu i tider med korta dagar, men samtidigt har nya kyrkoåret just inletts med advent, jul och andra helger. Det gör att vi redan nu kan se fram mot ljusare tider. Vi har ett rikt och varierat utbud av bl.a. gudstjänster och konserter under jul- nyårs- och trettondagstid i och i anslutning till Domkyrkan. I detta medlemsbrev finns information om delar av Vännernas vårprogram med anmälningsblankett och kallelse till årsmötet som 1917 äger rum 1 februari kl i domkyrkan kommer flera programpunkter med anledning av att vi då firar 500-årsjubileet av reformationen. Vårens katedralresa lördag 6 maj går till Kalmar med dess intressanta domkyrka och andra spännande kyrkor från tidig medeltid fram till våra dagar. Vår domprost, Peter Lundborg,tidigare kyrkoherde i Kalmar, medverkar som sakkunnig guide. Mer information och anmälningsblankett kommer i nästa medlemsbrev, men boka redan nu in dagen. Som vanligt informerar domkyrkokaplan Thomas Stoor om vad som sker i och kring Domkyrkan och i Domkyrkoförsamlingen. Tiden går snabbt och det är redan dags att betala medlemsavgiften för Avgiften är oförändrad, 100 kr och inbetalas till Linköpings Domkyrkas Vänners bankgirokonto Kom ihåg att ange namn, postadress och ev. e-postadress på inbetalningen. Inbetalningskort bifogas brevet. Ett alternativ till att betala varje år är att bli ständig medlem. Det kostar kr i engångsavgift. Sprid gärna medlemsbrevet till vänner inom din umgängeskrets till sådana som du tror kan vara intresserade av domkyrkan och dess verksamhet. Förhoppningsvis blir vi allt fler vänner under nästa år. Per-Eric Lindgren Ordf. Per Tedborn Sekr.

3 Vintern Domkyrkoaktuellt! När det är som mörkast hos oss här uppe i Norden då tänder vi ljus i våra hem och kyrkor. I Linköpings domkyrka har vi en egen tradition att varje söndag under adventstiden bära fram en målad ikon med motiv som anknyter till adventstidens tema. Ikonen placeras på en speciell ljusstake där vi tänder ett ljus för varje söndag. Ikoner är vanliga i Linköpings domkyrka, alltsedan biskop Martin Lönnebos tid, men den första ikonen placerades i domkyrkan av domkyrkokomminister Bo Björkman och den finns fortfarande kvar. De heliga bilderna är som fönster mot himlen och påminner oss om hur nära himlen kan finnas. Guds rike är mitt ibland oss och har kommit nära genom Jesus Kristi födelse, han som i Bibeln också ges namnet Emanuel, vilket betyder just Gud med oss. I denna tid av årstidens mörker behöver vi få uppleva ljuset från Honom. Men också den värld som präglas av så mycket mörker på grund av politiska konflikter, krig och flyktingkatastrofer behöver få se hoppets ljus brinna. I varje gudstjänst i domkyrkan ber vi för att fred och rättvisa ska råda i världen. Dela den bönen med oss under jul och nyår. Må ljuset från barnet i krubban lysa över er alla och över det nya året som kommer. Vi i Domkyrkans Vänner önskar Er alla en God helg och ett Välsignat nytt år! LUCIA I DOMKYRKAN Nytt för i år är att Domkyrkoförsamlingen arrangerar Luciamorgon i domkyrkan den 13 december kl Tanken med den tidiga samlingen är att också alla som är på väg till arbetet ska kunna få uppleva högtid och stämning då Lucia kommer till oss i det vackra kyrkorum som domkyrkan utgör. Trots att Luciafirandet som tradition i Sverige bara går tillbaka till 1920-talet, så har firandet av helgonet Lucia från Syracusa på Sicilien gamla anor. Den unga flicka som fick lida martyrdöden för sin tro på Kristus år 304 under den diokletianska förföljelsen har under kyrkans långa historia vördats som helgon. Hennes namn betyder den lysande eller ljusbärerskan. Och kanske är det just därför som Lucia fått sådan betydelse som Ljusets drottning på våra breddgrader och i vårt land, där decembermörkret är så påtagligt. Vi hoppas att domkyrkans Luciamorgon med tiden skall bli en välbesökt och omtyckt tradition i Linköping och att vi på detta sätt kan hålla den heliga Lucias minne levande. JULENS GUDSTJÄNSTER OCH EN NY ÅSNA Som vanligt erbjuder domkyrkan under advent och jultiden en mängd musik- och gudstjänstupplevelser. Välbesökt brukar A Festival of Nine Lessons & Carols den 20 december vara, då vi får uppleva textläsningar och julsånger enligt engelsk tradition. Bach s juloratorium (11 dec) liksom La Nativité du Seigneur ( 17 dec) lockar också många besökare till domkyrkan. På julaftonen kommer drygt tusen besökare till

4 Levande julkrubba, där julevangeliet framställs med statister, sångare och levande djur. I år introduceras en ny åsna, eftersom den gamla åsnan och trotjänaren Torgny nu betar på de himmelska ängarna, efter 31 åsneår på jorden. Den nya åsnan som heter Laban, kommer också från Björkö 4H-gård, som välvilligt och fint samverkar med domkyrkan kring det populära julspelet. Till levande julkrubba krävs biljett, vilket inte behövs för julnattsmässan med biskop Martin, som är årets mest välbesökta gudstjänst. I julnattens mörker hör vi om det stora Ljuset som kommer i det lilla barnet i Betlehem och fröjdas tillsammans med körer, musiker och varandra. REFORMATIONSJUBILEUMSÅRET 2017 Nästa år 2017 är det exakt 500 år sedan reformatorn Martin Luther spikade upp sina berömda 95 teser på porten till Slottskyrkan i Wittenberg, Tyskland. Därmed började en utveckling som skulle förändra inte bara det kyrkliga landskapet, utan också den politiska situationen i Europa. Ur reformationen föddes den evangelisk-lutherska tradition som Svenska kyrkan tillhör, men också de olika frikyrkorna inom den protestantiska världen. Den 31 oktober, dagen för reformationens början, firas en jubileumsmässa i domkyrkan under ledning av biskop Martin. Det som firas är inte den splittring som reformationen då medförde, utan mer den utveckling mot en ökad enhet som idag präglar den ekumeniska rörelsen. Under påven Franciskus besök i Sverige tidigare i höst kunde företrädare för den lutherska traditionen och den romersk katolska kyrkan konstatera att vi har mer som är gemensam än det som skiljer oss åt. Firandet i domkyrkan har därför även en ekumenisk dimension på väg mot ökad enhet mellan de olika kyrkofamiljerna. LÖRDAGSFÖREDRAG I DOMKYRKAN Sedan något år tillbaka arrangerar domkyrkoförsamling i samverkan med Johannesakademin, Bjärka Säby, lördagsföredrag med föredragshållare från olika delar av Sverige. Föredragen hålls i Mathiassalen i domkyrkans torn en lördag i månaden kl Johannesakademin fokuserar bl.a. på den tidiga kyrkans historia och vad den kan lära oss idag. Nästa år kommer programmet att se ut som följer: 4 feb. Ikonmålaren Lars Gerdmar berättar om Franciskusikonen han målat som gåva till påven Franciskus. 4 mars kommer professorn i kyrkohistoria Samuel Rubensson att berätta om hur man läste om ökenfäderna på medeltiden. 8 april gästas vi av pastor Peter Halldorf som berättar om den ekumeniska kommuniteten Bose i Italien, en plats som Linköping stift haft mångåriga kontakter med. 6 maj kommer FD Jesper Blid och föreläser om de nya arkeologiska fynd man gjort i världens äldsta kloster, Antoniosklostret i Egypten. Välkomna till dessa spännande samling i domkyrkan!

5 NY DOMKYRKOKAPLAN EFTERLYSES! Domkyrkokaplan är en specialtjänst knuten till domkyrkans och dess gudstjänstliv. Under de senaste åtta åren har undertecknad Thomas Stoor innehaft denna spännande tjänst. Domkyrkokaplanen ansvarar för gudstjänstliv och själavård i katedralen, men finns också med i beslut rörande utställningar, inventarier, kulturprogram och stiftskontakter. Under våren kommer domkyrkoförsamlingen att utlysa tjänsten i jakt på en ny domkyrkokaplan, eftersom jag nu åter igen beger mig ut i tjänst för Svenska kyrkan i utlandet. Jag blir 1 mars ny kyrkoherde för svenska Gustafskyrkan i Köpenhamn, en tjänst som jag tidigare innehaft, men nu alltså återvänder till. Den nye kaplanen kommer liksom tidigare att ha ett särskilt ansvar att tillsammans med styrelsen för Domkyrkans vänner planera och genomföra olika program, resor och föredrag. Vi ser fram emot en ny domkyrkokaplan med stor förväntan. REPARATIONER AV DOMKYRKANS FÖNSTER FORTSÄTTER Om ni besöker Domkyrkan och undrar varför ett av kyrkans fönster är täckt av byggnadsställningar och svart tyg så beror det på att det tålmodiga och långdragna arbetet med att reparera Domkyrkans fönster fortsätter. Arbetet har pågått under många år och många års reparationer återstår. Vi tackar hantverkarna och deras chef Stefan för deras uthållighet och omsorg om vår vackra katedral. KATEDRALVÄRDAR BEHÖVS! Åter igen vill vi påminna om att Domkyrkan behöver fler frivilliga som på bästa sätt kan ta emot våra besökare och vara en god värd/värdinna, berätta lite om Domkyrkan och dess verksamhet, ge turistinformation, sälja saker i bokbordet, och samtala med besökare. Intresserad? Kontakta domkyrkovaktmästare Katarina Eklund i Domkyrkan, tel , eller lämna en lapp med "Katedralvärd" och namn och adress i Domkyrkan. Välkommen till vår Domkyrka - Sveriges bäst bevarade medeltida katedral! Domkyrkans hemsida: Thomas Stoor domkyrkokaplan Program Årsmötet är onsdag 1 februari kl i domkyrkan. Musik av Helena Ritzén Samkväm i Kyrkokansliet Ågatan 40. Anmälningsblankett bifogas. Lördag 6 maj är det resa till Kalmar domkyrka. Mer information om detta och andra program under våren kommer i nästa medlemsbrev.

6 Presentation av Marie-Louise Beckman, organist i Linköpings domkyrka Sedan februari 2016 är jag organist och körledare i Linköpings domkyrka, där jag förutom att leda Domkyrkokören och Domkyrkans kammarkör ägnar mig åt orgelspel vid gudstjänster och förrättningar och där jag också är försångare/kantor. Vid våra högmässor träffar jag den kanske viktigaste kören församlingen - som jag hoppas finna nya möjligheter att hinna öva med och utveckla framöver. Min erfarenhet av att leda olika körer sträcker sig från barnoch ungdomskörer till blandade vuxenkörer, damkörer och gregorianska ensembler, jag har varit förbundsdirigent för Linköpings stifts kyrkosångsförbund och är också dirigent för Akademiska kören i Linköping sedan Jag spelar gärna Bach och Messiaen vid orgeln och från 2015 finns en orgelskiva Pastoral som är en dokumentation över orglarna i Vadstena och Dals församlingar. Men allra helst spelar jag nog psalmer för mitt hjärta slår som mest och tryggast i gudstjänstmusiken. Jag brinner för den liturgiska sången och är styrelsemedlem i Laurentius Petri sällskapet för svenskt gudstjänstliv.

7 I samarbete med Vadstena församling har jag under tio år anordnat gregorianska dygn i Vadstena och nu hoppas jag att kunna leda sådana dagar även här i domkyrkan framöver. Mitt samarbete med broder André Gouzes och Broder Birger har resulterat i ett antal liturgiska böcker som innehåller mässmusik, communionssånger och psaltarpsalmer. Ur dessa öser jag inspiration och vila. Jag är gift med en kyrkomusiker som också leder två körer. Vi har två barn som också musicerar i olika körer så ibland blir logistiken på söndagarna ganska komplicerad. Men fördelen är ju att vi alla förstår varandras arbetssituationer och underliga tider. Arbetet upptar flera kvällar i veckan och de flesta helger och jag känner mig som familj med mina körsångare och församlingsbor. Avslutningsvis tänker jag att varje dag är en ny dag med nya möjligheter. Det är underbart att vecka efter vecka och år efter år få leva i kyrkoåret. Att i denna rikedom med texter från Advent till Domsöndag med sina olika stämningar och känslouttryck få leta körmusik och instrumentalmusik och förstärka budskapet det är härligt! Marie-Louise Beckman

8 Anmälan till årsmöte med samkväm den 1 februari 2017 Lokal :Kyrkokansliet Ågatan 40 Ja, tack jag/vi vill deltaga i ovanstående Namn:. Namn: Mailadress... Jag/vi vill dricka alkoholfritt Jag/vi vill dricka rött vin Jag/vi vill dricka vitt vin Kryssa det eller de alternativ som är bäst för Dig/Er Kostnad 100 kronor Denna blankett kan lämnas i Domkyrkans informationsdisk, postas till Linköpings Domkyrkas Vänner, Box 2037, Linköping eller e-postas till karstin.brattgard@linkoping.se oss tillhanda senast den 25 januari Välkomna! Linköpings Domkyrkas Vänner och ska vara

Medlemsbrev 2:2012. För styrelsen i Linköpings Domkyrkas Vänner

Medlemsbrev 2:2012. För styrelsen i Linköpings Domkyrkas Vänner Medlemsbrev 2:2012 Efter en kall vinter och vår så går vi nu mot en skön sommartid för rekreation och njutning. Sommaren är också en tid då vår Domkyrka erbjuder ett rikt och varierat utbud. Domkyrkokaplan

Läs mer

Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 3 Augusti 2016

Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 3 Augusti 2016 Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 3 Augusti 2016 Efter en varm och skön sommar närmar vi oss den färgsprakande hösten med mörkare kvällar då det blir tillfälle att ta del av DKVs höstprogram. Dels två program

Läs mer

Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 3 December2015

Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 3 December2015 Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 3 December2015 Efter en fin höst med rik färgskrud, närmar vi oss långsamt tiden med korta dagar, men samtidigt har vi det nya kyrkoåret med advent, jul och andra helger framför

Läs mer

Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 1 Februari 2015

Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 1 Februari 2015 Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 1 Februari 2015 Vi har nu lämnat de fina och stämningsfyllda helgerna under första delen av kyrkoåret och går nu vidare mot ljusare och längre dagar. Framför oss har vi en

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 1 Januari 2014

Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 1 Januari 2014 Domkyrkans Vänner Medlemsbrev 1 Januari 2014 Nu går vi mot ljusare och längre dagar. Framför oss har vi en härlig årstid med ett varierat utbud av händelser och aktiviteter omkring Domkyrkan. Förra året

Läs mer

Domkyrkans Vänner Medlemsbrev November 2017

Domkyrkans Vänner Medlemsbrev November 2017 Domkyrkans Vänner Medlemsbrev November 2017 Efter en fin sommar och en färgrik höst, är vi nu i tider med korta dagar, men samtidigt står vi inför det nya kyrkoåret med advent och jul. Det gör att vi redan

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober 1 Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober Bakgrund Franciskus hör till ett av våra mest uppskattade helgon. Han föddes 1182 i Umbrien i Italien som son till en rik tyghandlare. Som

Läs mer

DECEMBER. Vi går mot juletider.

DECEMBER. Vi går mot juletider. Björksäterkyrkan december 2017 - februari 2018 Vi går mot juletider. Jesus blev människa, en av oss. Julens största kärlekshälsning är detta, att Jesus vill möta oss var och en. År efter år, dag efter

Läs mer

Vecka Tänd ett ljus

Vecka Tänd ett ljus Vecka 49 2015 Tänd ett ljus Även om det kommer att bli mörkare ytterligare ett par veckor känns det ändå som om det vänt. I och med alla tända ljus blir det inte alldeles mörkt. Varje år påminns man om

Läs mer

Kvällsgudstjänst på alla helgons dag

Kvällsgudstjänst på alla helgons dag Kvällsgudstjänst på alla helgons dag Vid kvällsgudstjänsten på alla helgons dag minns man under förbönen dem som dött i tron på Kristus och särskilt de församlingsmedlemmar som har avlidit under året.

Läs mer

Förändring är möjlig!

Förändring är möjlig! FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL December 2017 Februari 2018 Förändring är möjlig! Visst känner vi en viss tvekan inför det påståendet. Det är som att de sidor av vår erfarenhet som säger;

Läs mer

Kyrkfönstret. Mjölby församlings månadsblad december 2018 januari 2019

Kyrkfönstret. Mjölby församlings månadsblad december 2018 januari 2019 Kyrkfönstret Mjölby församlings månadsblad december 2018 2019 Väntan förväntan Advent betyder ankomst. Det brukar jag berätta för de flesta skolbarn som finner sin väg till Mjölby kyrka under adventstid.

Läs mer

Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09. Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson. FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda

Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09. Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson. FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09 Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson Garde Församling Östra Missionsförsamlingen FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda ÄR DU VÄVSUGEN? Vävstuga

Läs mer

DET VIKTIGASTE MED KONFIRMATIONEN ÄR DU.

DET VIKTIGASTE MED KONFIRMATIONEN ÄR DU. DET VIKTIGASTE MED KONFIRMATIONEN ÄR DU. Funderar du på om du ska konfirmeras? Då är du inte ensam! Förra året var det nästan 45 000 som konfirmerades i Sverige, och det lär bli minst lika många i år.

Läs mer

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas Kristendomen kyrka och kristen tro Ht 2010 Jonas Idestrom@teol.uu.se Några utgångspunkter Kristendom/kristen tro är inte en ideologi. Tron formas och tar sig uttryck både i handlingar och idéer. En stor

Läs mer

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem!

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! gudstjänst Kyrkklockorna ringer när det är dags för gudstjänst i kyrkan. Här sjunger vi sånger som kallas psalmer och vi ber till Gud, att Gud ska

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

På torsdag är det en Träffpunkt då Lena och Pelle Hellsing berättar med ord och bild om Island ett annorlunda landskap.

På torsdag är det en Träffpunkt då Lena och Pelle Hellsing berättar med ord och bild om Island ett annorlunda landskap. Veckobrev November 2017 Vecka 44 Pilgrimsorden för Huskvarna kyrkogård Imorgon onsdag 1/11 11.00 återinviger vi Pilgrimsorden, denna gång på Huskvarna kyrkogård. Välkommen med till en liten Allhelgonavandring

Läs mer

Församlingsblad Julen 2008

Församlingsblad Julen 2008 Församlingsblad Julen 2008 Kära församling! Åra i höjden åt Gud och på jorden fred åt de människor Han finner behag i! Så prisades Gud av en stor himmelsk här i Betlehem när Han själv - den Helige, den

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019 Alla behövs! Hur ska det gå? Kommer vi att klara det här? Det är klart att vi ställer oss de frågorna, inte minst då utmaningarna

Läs mer

Kristendomen. Inför provet

Kristendomen. Inför provet Kristendomen Inför provet Kristendomen Allt började med Jesus. Från Jesus första lärjungar spreds läran. Kristna tror på en Gud. Kristna tror att Jesus vad Guds son. Gud kan visa sig på tre olika sätt:

Läs mer

Fakta om Martin Luther

Fakta om Martin Luther LISETTE AGERBO HOLM SIDAN 1 Läraramaterial Vad handlar boken om? I boken presenteras en man vid namn Martin Luther. Han var en kristen man som ville förändra kyrkan. Han gillade inte allt som kyrkan gjorde

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG TA GÄRNA MED MIG HEM! VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG EN GUIDE TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG Fr.o.m. september 2016 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus. Den som följer mig skall

Läs mer

LYCKA HOS GUD FJÄRDE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: minuter. Matt 5:1-12a Bergspredikan, Saligprisningar

LYCKA HOS GUD FJÄRDE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: minuter. Matt 5:1-12a Bergspredikan, Saligprisningar LYCKA HOS GUD FJÄRDE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 5:1-12a Bergspredikan, Saligprisningar När han såg folkskarorna gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn.

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN GUD ÄR ALLTSÅ TRE PERSONER I EN EN TREEING GUD 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. 2. Gud visar sig som

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

Missionskyrkan Gråbo

Missionskyrkan Gråbo Missionskyrkan Gråbo PROGRAMBLAD 161201-170131 Ny medarbetare Carina Hult börjar som ny pastor i vår församling den 1 december. Carina kommer närmast från Tabernaklet i Göteborg, där hon arbetat som deltidspastor.

Läs mer

Gudstjänst på julaftonen

Gudstjänst på julaftonen Gudstjänst på julaftonen Julaftonens gudstjänst firas på eftermiddagen. Om julaftonen är en söndag kan gudstjänsten firas som församlingens huvudgudstjänst. I Inledning 1. Ingångspsalm Psalmen kan ersättas

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna Tänd ett ljus Vi är så glada

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Kyrknytt. Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling

Kyrknytt. Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling Kyrknytt Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling Vintern 2012 Julen år 2012 Nu går det mot Jul igen, Förhoppning om: vit Jul julklappar fridfull Jul god mat god gemenskap gamla traditioner.

Läs mer

September Vecka 36. Herre, förbarma dig!

September Vecka 36. Herre, förbarma dig! September 2018 Vecka 36 Herre, förbarma dig! Herre förbarma dig över Huskvarna, över oss som bor här, över våra skolor och över den situation som råder när en människa mördats i en av våra parker. Herre

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Världens största religion

Världens största religion Kristendomen Film Världens största religion Kristendomen är världens största religion med omkring två miljarder anhängare. Kristendomen uppstod i det lilla landet Palestina (dagens Israel) för cirka två

Läs mer

Program december - januari 2018/2019. Carlskyrkan. kom som du är

Program december - januari 2018/2019. Carlskyrkan. kom som du är Program december - januari 2018/2019 Carlskyrkan kom som du är KOM OCH VAR MED I Levande Julkrubban Barn och vuxna övar tillsammans och framför detta julspel på julafton. Vi övar lördag den 15/12 kl 10-12

Läs mer

DOMKYRKO MUSIKEN L I N K Ö P I N G H Ö S T E N

DOMKYRKO MUSIKEN L I N K Ö P I N G H Ö S T E N DOMKYRKO MUSIKEN LINKÖPING HÖSTEN 2018 Här presenteras den musik som görs i Linköpings domkyrkoförsamling under höstterminen 2018. Du är välkommen att lyssna till såväl nyskriven musik som musik av gamla

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Du är den som kommer Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna

Läs mer

GRATTIS TILL DITT BARN

GRATTIS TILL DITT BARN GRATTIS TILL DITT BARN Information till er föräldrar inför ert barns dop från Vänersborg och Väne-Ryrs församling Jag vill lyckönska till ert barn och inbjuda till dop När vi står med ett nyfött barn i

Läs mer

Välsignelse inför skolstart

Välsignelse inför skolstart Välsignelse inför skolstart I en riksomfattande kampanj under år 2016-2017 kommer välsignelse inför skolstart och Mikaelidagen att lyftas fram både på svenska och finska. Det övergripande temat är människovärdet.

Läs mer

SANKT FRANSISCUS NYTT

SANKT FRANSISCUS NYTT Församlingsbladet för Sankt Franciscus församling, Segeltorp, Stockholm Ekumenisk Gudstjänst Söndag den 23 januari deltog vår församling i den årliga ekumeniska gudstjänsten som arrangeras av Huddinge

Läs mer

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st SÖNDAG Advent Jesus, den eviga kärleken går från dörr till dörr och väntar på att få komma in i våra hjärtan. Jesus känner dig och älskar dig. Han knackar på hos dig. Kan du höra hans stämma bland alla

Läs mer

Vasa församling HÖSTEN Gudstjänster Konserter Vardagsaktiviteter

Vasa församling HÖSTEN Gudstjänster Konserter Vardagsaktiviteter Vasa församling HÖSTEN 2016 Gudstjänster Konserter Vardagsaktiviteter Söndag 2 oktober kl. 11.00 Den helige Mikaels dag HÖG Stefan Martinsson, predikant Tore Bennshagen, celebrant Söndag 2 oktober kl.

Läs mer

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST VÄLKOMSTHÄLSNING SAMLINGEN KLOCKRINGNING * INGÅNGSPSALM INLEDNINGSORD BÖN OM FÖRLÅTELSE En: Livets Gud, genom din Son, öppnar du din famn för oss. Alla: Du

Läs mer

Kyrkskolans Luciatåg 2015

Kyrkskolans Luciatåg 2015 Kyrkskolans Luciatåg 2015 En vitklädd lucia (Sånggrupp) //: Nu kommer en vitklädd lucia, det tindrar i glitter och hår och lågorna fladdrande leker, när glad genom salen hon går Hon bär på ett hopp i sin

Läs mer

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla.

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla. LERKIL Hälsning från pastorn I bibeln i Predikaren kap. 3:11 så står det så här: Allt vad Gud har gjort är skönt i rättan stund. Han låter människor urskilja ett sammanhang, men aldrig kan de fatta Guds

Läs mer

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

Barn och familj hösten 2017

Barn och familj hösten 2017 Barn och familj hösten 2017 Välkommen! På bilden ovan syns barnhänder i olika storlekar som klipper, klistrar och skapar kring tema om tro och liv. Det finns också vuxenhänder som hjälper till samtidigt

Läs mer

Pilgrimscentrum. Program

Pilgrimscentrum. Program Pilgrimscentrum Program 2016 Pilgrimscentrum i Vadstena Pilgrimscentrum i Vadstena är ett center för hela landets pilgrimer och drivs av Svenska kyrkan i Linköpings stift. Vi är en mötesplats för människor

Läs mer

God Jul och Gott nytt år!

God Jul och Gott nytt år! Tid och rum för inre upplevelse God Jul och Gott nytt år! Nr 4 2011 PROGRAM Jul och Nyår INFORMATION om förändring av Fjällkyrkans verksamhet INFORMATION TILL ALLA VÅRA BESÖKARE OM FÖRÄNDRING AV FJÄLLKYRKANS

Läs mer

Begravnings- gudstjänst

Begravnings- gudstjänst Begravnings- gudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Klockringning Musik Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn.vi är samlade för att ta avsked av NN och för

Läs mer

SANKT FRANSISCUS NYTT

SANKT FRANSISCUS NYTT Församlingsbladet för Sankt Fransiscus församling, Segeltorp, Stockholm Avslutning Fredag den 19 december i tredje adventsveckan avslutad vi i församlingen årets verksamhet eller om man så vill inledde

Läs mer

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Anvisningar Delandet av brödet och vinet har sin grund i passionsberättelsen. I sin sista måltid visade Jesus hur han genom att ge sitt liv räcker liv till människorna.

Läs mer

I Martin Luthers spår

I Martin Luthers spår Församlingsresa med buss I Martin Luthers spår 2017 9-15 sept Reseprogram Vi reser kl 7 från Linköping med buss genom Sverige och Danmark och med färjan Gedser- Rostock som tar två timmar. Sedan är det

Läs mer

Programblad januari februari 2019 för UMEÅ KÅR

Programblad januari februari 2019 för UMEÅ KÅR Programblad januari februari 2019 för UMEÅ KÅR Frälsningsarmén Umeå Fullsatt lunchkonsert med Samuel Ljungblahd - till förmån för Frälsningsarméns sociala verksamhet. JANUARI Vecka 1 Tis 1/1 Lör 5/1 Sön

Läs mer

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE.

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Kristendom lektion 4 Den katolska kyrkan Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Påven Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Dagens

Läs mer

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN Bromölla Söndagar Torsdagar DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN S:T ANDREAS KATOLSKA FÖRSAMLING December 2015 S:t Petri katolska kyrka, Köpmansgatan 22, Bromölla 16.30 Rosenkransbön 17.00 Mässa 17.00 Sakramental

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Januari - Mars 2017

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Januari - Mars 2017 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Januari - Mars 2017 Det kommer en gryning, vi har sett det förut. När allt är som mörkast, rinner mörkret ut. Det kommer en gryning, vi ska vänta på den.

Läs mer

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN D DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN S:T ANDREAS KATOLSKA FÖRSAMLING 16 januari 2017 5 mars 2017 Bromölla Söndagar Torsdagar S:t Petri katolska kyrka, Köpmansgatan 22, Bromölla 16.30 Rosenkransbön (under fastetiden

Läs mer

en vägledning för föräldrar

en vägledning för föräldrar BARNEN OCH NATTVARDEN en vägledning för föräldrar Ibland blir barnen välsignade i samband med nattvarden och ibland tar hela barnfamiljen del av både bröd och vin. Hur ska man som förälder förhålla sig

Läs mer

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18 Januari Vecka 1 Torsdag 1 januari 11.00 Ekumenisk gudstjänst i Uddevalla kyrka Söndag 4 januari 11.00 Gudstjänst med nattvard Sönd. eft. nyår Guds hus Lars Widéll, Yvonne Eriksdotter Vecka 2 Tisdag 6 januari

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping Biskop Anders predikan Den Heliga Familjens Fest 30 december 2013 S:t Olai, Norrköping På juldagen firade vi med stor glädje att Gud har blivit människa för vår skull. Idag på söndagen efter jul firar

Läs mer

Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö

Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö Församlingsbrev Påsken 2010 1 Kyrkoherdens påskhälsning De tre påskdagarna världshistorien förändras Vi närmar oss snabbt kyrkoårets absoluta höjdpunkt som kallas

Läs mer

Veckobrev Oktober Vecka 40

Veckobrev Oktober Vecka 40 Veckobrev Oktober 2017 Vecka 40 När vi idag möttes till vår medarbetarträff kom vi att tala om längtan. Vad är det vi längtar efter som människor och kristna? Hur kan vår längtan efter gemenskap med Gud

Läs mer

December Vecka 48 Söndag 2/ Adventsgudstjänst. Henrik Bergenholtz. Sång av Adventskör.

December Vecka 48 Söndag 2/ Adventsgudstjänst. Henrik Bergenholtz. Sång av Adventskör. December Vecka 48 Söndag 2/12 10.00 Adventsgudstjänst. Henrik Bergenholtz. Sång av Adventskör. Vecka 49 Tisdag 4/12 10.00 Barnsång i Hamnkyrkan Onsdag 5/12 18.30 Bibel och bön Torsdag 6/12 10.00 Gemensam

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Juni September 2019

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Juni September 2019 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Juni September 2019 Delad passion! Det vetenskapliga namnet på blomman är Passiflora, vi kallar den Passionsblomma och det finns bortåt 500 arter av den. Jag

Läs mer

KRISTUS ÄR VÅR KUNG KRISTUS KONUNGENS DAG (ÅRGÅNG A) 23 NOVEMBER 2014

KRISTUS ÄR VÅR KUNG KRISTUS KONUNGENS DAG (ÅRGÅNG A) 23 NOVEMBER 2014 KRISTUS ÄR VÅR KUNG KRISTUS KONUNGENS DAG (ÅRGÅNG A) 23 NOVEMBER 2014 Tidsram: 20-25 minuter. Matt 25:31-46 Människosonens dom När Människosonen kommer i sin härlighet tillsammans med alla sina änglar,

Läs mer

FLUXEN Söndag 2 december kl Gudstjänst, Mattias Olofsson

FLUXEN Söndag 2 december kl Gudstjänst, Mattias Olofsson December 2018 Välkommen under Jul och nyår Den första advent börjar en tid av förväntan. Det är en glad tid då vi ser fram emot att få fira att Jesu födelse. Vi samlas till gudstjänster, konserter och

Läs mer

Vecka En vanlig vecka BIBELPLAN FÖR Januari 8 Markus 3 9 Lukas 3: Psalm 89

Vecka En vanlig vecka BIBELPLAN FÖR Januari 8 Markus 3 9 Lukas 3: Psalm 89 Vecka 1 2016 En vanlig vecka Efter alla helgdagar och alla festligheter kan man längta efter en helt vanlig vecka. Det blev en mycket god julfest på Trettondagen. Tack ni alla som kom och medverkade på

Läs mer

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet DDomkyrkans omkyrkans program för program grundskolan och för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet Kyrka - skola Med skolans nya läroplan finns många möjligheter till samarbete mellan skola och kyrka.

Läs mer

Kyrkomusikdagarna i Borgå stift. Ta mer ton

Kyrkomusikdagarna i Borgå stift. Ta mer ton Kyrkomusikdagarna i Borgå stift Ta mer ton Tammerfors 9 11.1.2012 Ta mer ton Tammerfors 9 11.1.2012 Kammarkören Näsin Ääni Välkommen till kyrkomusikdagarna! Borgå stifts kyrkomusikdagar år 2012 har temat

Läs mer

Välkommen till Pingstkyrkan i Vänersborg!

Välkommen till Pingstkyrkan i Vänersborg! Välkommen till Pingstkyrkan i Vänersborg! Julen 2015 februari 2016 O helga natt, o helga stund för världen, då Gudamänskan till jorden steg ned! För att försona världens brott och synder, för oss han dödens

Läs mer

EN LITEN TIDNING FRÅN EQUMENIAKYRKAN BOHUS-BJÖRKÖ DEC - FEB Emma: Var ljus! Om Advent. En ängel

EN LITEN TIDNING FRÅN EQUMENIAKYRKAN BOHUS-BJÖRKÖ DEC - FEB Emma: Var ljus! Om Advent. En ängel EN LITEN TIDNING FRÅN EQUMENIAKYRKAN BOHUS-BJÖRKÖ DEC - FEB 2019 Emma: Var ljus! En ängel Om Advent 1 Välkommen till vår hemsida: www.equmeniakyrkanbjorko.se Adress Equmeniakyrkan Bohus-Björkö Bäckevägen

Läs mer

Årskrönika 2009 Församlingsbladet för Sankt Fransiscus församling, Segeltorp, Stockholm

Årskrönika 2009 Församlingsbladet för Sankt Fransiscus församling, Segeltorp, Stockholm Församlingsbladet för Sankt Fransiscus församling, Segeltorp, Stockholm Lucia Söndag den 13 december (Luciadagen) genomfördes luciahögtiden i gemenskap med Segeltorps Hembygdsförening och Sankt Mikaels

Läs mer

TILLSAMMANS ÄR VI KYRKA

TILLSAMMANS ÄR VI KYRKA TILLSAMMANS ÄR VI KYRKA 7 PÅSKSÖNDAGEN (ÅR A) (1 JUNI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Apg 1:12-14 En efterträdare åt Judas utses Då återvände de till Jerusalem från det berg som kallas Olivgårdsberget och

Läs mer

KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID

KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID (ÅR A) (22 JUNI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 6:51-58 Livets bröd Jag är det levande brödet, som har kommit ner från himlen. Den som äter

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Arborelius och Jackelén: Ett viktigt ekumeniskt tecken

Arborelius och Jackelén: Ett viktigt ekumeniskt tecken Arborelius och Jackelén: Ett viktigt ekumeniskt tecken - dagen.se (http://www.dagen.se/debatt/arborelius-ochjackelen-ett-viktigt-ekumeniskt-tecken-1.786572) Gemenskap. Vi hoppas att det som nu står för

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Program Dals-Eds Missionsförsamling

Program Dals-Eds Missionsförsamling Program Dals-Eds Missionsförsamling November 2018 Januari 2019 Kyrkoårets söndagar Söndag Rubrik Gammaltestamentlig läsning 11 nov Den yttersta Amos 4:12-13 tiden 18 nov Vaksamhet och väntan 25 nov Kristi

Läs mer

Luciasången (natten går tunga fjät)

Luciasången (natten går tunga fjät) Luciasången (natten går tunga fjät) Natten går tunga fjät runt gård och stuva. Kring jord som soln förgät, skuggorna ruva. II: Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Sankta Lucia, Sankta Lucia :II

Läs mer

Håstenskyrkan Programblad för Equmeniakyrkan Varberg Nr 4 Hösten 2014

Håstenskyrkan Programblad för Equmeniakyrkan Varberg Nr 4 Hösten 2014 Håstenskyrkan Programblad för Equmeniakyrkan Varberg Nr 4 Hösten 2014 Equmeniakyrkan Varberg Post- och besöksadress: Håstens torg 432 30 Varberg Telefon 0340-104 66 E-mail: hastenskyrkan@telia.com Hemsida:

Läs mer

Lärarhandledning: Martin Luther och reformationen. Författad av Jenny Karlsson

Lärarhandledning: Martin Luther och reformationen. Författad av Jenny Karlsson Lärarhandledning: Martin Luther och reformationen Författad av Jenny Karlsson Artikelnummer: T41419 Ämnen: Historia, Religionsvetenskap Målgrupp: Grundskola 4-6 Speltid: 15 min Produktionsår: 2014 INNEHÅLL:

Läs mer

Månadsblad DECEMBER sång & musik i adventstid... askims församling.

Månadsblad DECEMBER sång & musik i adventstid... askims församling. Månadsblad DECEMBER 2011 sång & musik i adventstid... askims församling www.svenskakyrkan.se/askim Gudstjänster DECEMBER Andra söndagen i Advent 4/12 Askims kyrka 11.00 Högmässa, Göran Ramsli 16.00 Ungdomskörens

Läs mer

Programblad Nov - Dec Frälsningsarmén Gävle

Programblad Nov - Dec Frälsningsarmén Gävle Programblad Nov - Dec 2017 Frälsningsarmén Gävle 2 November - December 2017 Halleluja! Vi har nu varit här några månader och trivs mycket bra i Gävle. Det har varit mycket nytt och en intensiv period med

Läs mer

Medlemsbrev 1 med vårens och höstens program

Medlemsbrev 1 med vårens och höstens program Medlemsbrev 1 med vårens och höstens program Januari 2012 Efter att ha firat advents- och julhögtider går vi mot ljusare och längre dagar. Framför oss ligger en härlig årstid med ett varierat utbud av

Läs mer

PROGRAMBLAD September December 2018

PROGRAMBLAD September December 2018 VÄSTERFÄRNEBO FLÄCKEBO FRIKYRKA ELIMKYRKAN Pastor: Håkan Hansson 072 938 03 56 Ordförande: Mats Vangbo PROGRAMBLAD September December 2018 073 673 31 31 Hemsida: kristengemenskap.org Bankgiro: 58489535

Läs mer

Tranås. December 2018 Februari 2019

Tranås. December 2018 Februari 2019 Tranås December 2018 Februari 2019 Och ljuset lyser i mörkret.. Under dagarna och veckorna runt julen tänder vi ljus av alla de slag. Adventsljusen gör oss mer och mer förväntansfulla. Ljusstakarna och

Läs mer

Programblad. Södra Nissadalens Missionsförsamling. December 2001 Februari 2002

Programblad. Södra Nissadalens Missionsförsamling. December 2001 Februari 2002 Programblad Södra Nissadalens Missionsförsamling December 2001 Februari 2002 Jakten på julstämning Ett litet barn av Davids hus ska göra vinternatten ljus. Det är jul igen och därmed också sökandet efter

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA NI SKA ÄLSKA VARANDRA SJÄTTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR B) Tidsram: 20-25 minuter. Detta befaller jag er: att ni skall älska varandra Joh 15:9-17 Liksom Fadern har älskat mig, så har jag älskat er. Bli kvar i min

Läs mer

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och Kristendomen Grundtankar Alla troende kristna tror på EN gud Kristna kallas de människor som följer Jesus Kristus lära Jesus är Messias Bibeln är den viktigaste och heligaste boken för kristna Bibeln är

Läs mer