Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp"

Transkript

1 FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp Antagna i barn- och skolnämnden Bsn 139 Reviderade ,

2 Beslut Gäller fr.o.m Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Norrtälje kommun (antagna i barn- och skolnämnden reviderade , reviderade )

3 2 (7) Innehåll Allmänt s. 3 Detta säger skollagen...s. 3 Regler för utbetalning och beräkning av grundbelopp i Norrtälje Kommun..s. 4 Tidsramar/åldersgrupper.s. 5 Kommunens och verksamheternas rätt att inhämta information s. 5 Uppsägning av plats...s. 6 Verksamheter som är försatta i konkurs...s. 6 Friståendes hantering av föräldraavgifter..s. 6 Placeringar i annan kommun.s. 7 Barn som är folkbokförda i annan kommun..s. 7 Hänvisning till fördjupning av regelverket s. 8

4 3 (7) Allmänt Dessa rutiner avser all förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Norrtälje kommun samt för ersättning till andra kommuner som erbjuder plats till barn som är folkbokförda i Norrtälje Kommun. Norrtälje kommun tillämpar maxtaxa. Detta säger skollagen Kap 8, 4 Barn ska från och med höstterminen det år barnet fyller 3 år erbjudas avgiftsfri förskola under minst 525 timmar om året om inte annat följer av 5-7. Även de treåringar som är inskrivna i pedagogisk omsorg ska erbjudas avgiftsfri plats i allmän förskola om vårdnadshavare så önskar. Avgiften för vårdnadshavare För barn som fyllt 3 år och vistas i förskola reduceras avgiften motsvarande 525 timmar under läsåret. Under juni, juli och augusti debiteras hela den avgift som närvarotiden omfattar. Kap 8, 5 Barn från och med 1 års ålder ska erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till vårdnadshavarnas arbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Kap 8, 6 Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen för vård av annat barn ska från och med ett års ålder erbjudas i förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan. Rättigheten omfattar hela året och kan inte koncentreras till terminstid. I Norrtälje kommun har arbetslösa och föräldralediga vårdnadshavare en möjlighet att välja en högre närvarotid för barnet i förskola och pedagogisk omsorg. Följande alternativ är möjliga att välja för vårdnadshavare: Allmän förskola för barn i åldern 3-6 år. Närvarotiden är 525 timmar per år. Ingen vistelse på skolloven. Tiderna i förskolan är fasta och beslutas av förskolechef eller verksamhetsansvarig med barnet och verksamhetens bästa i fokus. Femton timmar per vecka i förskola eller i pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-6 år. Rätten till en plats omfattar hela året. För tiden september juni är platsen avgiftsfri om barnet har fyllt tre år. I juni, juli och augusti debiteras avgiften enligt gällande taxa. Trettio timmar per vecka i förskola eller i pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-6 år. Rätten till 30 timmar innebär att barn till föräldralediga vårdnadshavare ska vara lediga minst 4 veckor under perioden veckorna För barn över tre år reduceras avgiften under perioden september juni. Resten av året debiteras avgift enligt gällande taxa.

5 4 (7) Kap 8,7 Barn ska även i andra fall än som avses i 5 och 6 erbjudas förskola, om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola. För barn som barn som erbjuds plats enligt 7 får avgiften avse bara den del som överstiger 15 h per vecka. Enligt Barn- och skolnämndens delegationsordning beslutar handläggare på barn- och utbildningskontoret i samråd med förskolechef om placeringen. Kap 8,23 Tilläggsbelopp ska lämnas för barn som har ett omfattande behov av särskilt stöd. Beslut fattas av handläggare på barn- och utbildningskontoret. Regler för utbetalning och beräkning av grundbelopp i Norrtälje Kommun Grundbelopp till fristående verksamheter utbetalas enbart för barn som är folkbokförda i Norrtälje kommun. Den fristående huvudmannen förhandlar själv med annan kommun. Grundbelopp utbetalas av barnets hemkommun till den huvudman som har rätt till bidrag. Grundbelopp utbetalas för de barn som via Norrtälje Kommuns e-tjänst för vårdnadshavare är placerade, samt där vårdnadshavarna godkänt placeringen i förskola, i pedagogisk omsorg eller i fritidshemmet den första vardagen i månaden. Föräldrarna ska uppfylla de krav som ställs för att erbjudas en placering. (Regler för placering i förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshem i Norrtälje Kommun). Grundbelopp betalas inte ut för retroaktivt inlämnade uppgifter. Grundbelopp betalas enbart ut till en utförare i taget. Undantag från regeln om en utförare: Barn som har en placering i familjedaghem och går i allmän förskola 15 h/veckan samt för barn som har en placering i nattomsorg. Grundbelopp över 15 timmar utbetalas för barn vars vårdnadshavare arbetar, studerar eller som har beviljats utökad tid. Grundbelopp upp till 15 timmar utbetalas för barn vars vårdnadshavare är föräldralediga, arbetslösa, har ett eget behov eller enbart utnyttjar allmän förskola. Grundbelopp över 15 timmar utbetalas för barn vars vårdnadshavare är arbetslösa eller föräldralediga om vårdnadshavare önskar mer tid i förskolan. Maxtid för närvaron är 30 timmar i veckan.

6 5 (7) Tidsramar/åldersgrupper Grundbelopp utbetalas tidigast från det barnet har fyllt 1 år t.o.m. senast den 30 juni det år barnet fyller 6 år. Undantag: Barn som placerats före 1 års ålder enligt Skoll. kap 8,7 Grundbelopp 1-2 år börjar gälla från det barnet har fyllt ett år t.o.m. senast den månad barnet fyller 3 år. Grundbelopp 3-6 år börjar gälla från månaden efter det att barnet fyllt 3 år t.o.m. senast den 30 juni det år barnet fyller 6 år. Grundbelopp utgår under hela året för de barn som endast går i allmän förskola fr.o.m. 1 september det år barnet fyller 3 år t.o.m. 30 juni det år barnet fyller 6 år. Ingen närvaro på skollov medges men barnet har rätt att behålla sin plats under sommaruppehållet. Grundbelopp utgår för de barn som går i förskola istället för förskoleklass enligt regler för förskola. Vårdnadshavare betalar avgift enligt regler för maxtaxan. Grundbelopp utgår i högst 3 månader efter ett sammanhängande uppehåll i placeringen. Förskolechef eller verksamhetsansvarig är skyldig att rapportera sådant uppehåll till handläggare på barn- och elevadministrationen. Vårdnadshavare ska av verksamheten informeras om att placeringen upphör. Undantag: Barn vårdas på sjukhus eller annan institution. Grundbelopp över 15 timmar utgår högst ytterligare 30 dagar efter ett nytt barns födelse. Det äldre barnet har under den perioden rätt att behålla omfattningen av placeringen i samma utsträckning som var innan syskonets födelse. Verksamheten är skyldig att kontrollera att rätt grundbelopp utgår efter den tidsperioden och vårdnadshavaren är skyldig att ändra uppgifterna via e-tjänsten om 30 timmar ska utnyttjas. Grundbelopp utgår med full omfattning till de verksamheter som erbjuder ett öppethållande med 12 timmar per dag. Tiden kan förläggas mellan kl eller mellan kl Midsommarafton, julafton och nyårsafton erbjuds ingen verksamhet. Om en fristående huvudman väljer att erbjuda ett kortare öppethållande utgår grundbelopp i motsvarande omfattning. Ansökan ska göras till Barn-och skolnämnden. Grundbelopp för s.k. nattomsorg utgår endast för tider då förskola och annan pedagogisk omsorg (familjedaghem) är stängda. Kommunens och verksamheternas rätt att inhämta information Kommunen har rätt att inhämta information som kan styrka uppgifter som lämnats i underlaget för utbetalning av grundbelopp.

7 6 (7) Verksamheterna har rätt att inhämta information om vårdnadshavares arbetstid etc. för att vistelsetiden ska kunna fastställas. Uppsägning av plats Grundbelopp utgår i två månader efter att en vårdnadshavare sagt upp sin plats. En uppsägning initieras av vårdnadshavaren och ska ske på kommunens e-tjänst för vårdnadshavare. Verksamheter som är försatta i konkurs Grundbelopp utgår till konkursförvaltaren så länge denne driver verksamheten. Så fort ett barn får en ny placering utgår grundbeloppet till den mottagande verksamheten. Friståendes hantering av föräldraavgifter Grundbelopp i form av nettobelopp utgår till de fristående verksamheter som själva debiterar föräldraavgifterna. Grundbelopp i form av bruttobelopp utgår till de verksamheter vars föräldraavgifter debiteras av kommunen. Placeringar i annan kommun Fristående verksamheter i annan kommun ska styrka till Norrtälje Kommun att de är godkända/har beviljats rätt till bidrag av sin hemkommun samt att de uppbär F-skattsedel. Erbjuds barn plats i fristående verksamhet som är folkbokfört i annan kommun, utgår den kommunens grundbelopp. Den fristående huvudmannen sköter själv förhandlingen med den andra kommunen. Norrtälje kommun betalar Norrtälje kommuns grundbelopp oavsett den andra kommunens beslutade grundbelopp. Vid mottagande i annan kommun på grund av särskilda skäl betalar Norrtälje Kommun mottagarkommunens grundbelopp. Vårdnadshavare som ansöker om plats i annan kommun ska ansöka om detta till den aktuella kommunen. Barn som är folkbokförda i annan kommun Barn som är folkbokförda i en annan kommun kan ha en plats i Norrtälje Kommun. Barn kan enligt skollagen och Norrtälje Kommuns regler för placering i förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshem inte ha två placeringar. De undantag som medges finns under regler för utbetalning av grundbelopp.

8 7 (7) Hänvisning till fördjupning av regelverket Prop. 1999/2000:129 s. 44 och Prop. 2008/2009: 115 s. 41. Allmän förskola. Norrtälje kommuns delegationsordning Dnr BSN kap 3.2. Föräldraledighetslagen, 1995:584 Skolverkets beslut :1843/Rätt till förskola under loven Statens skolinspektions beslut , dnr :2463. Det är i strid mot lagtexten att generellt bestämma att placeringar enligt 7 ska omfatta exempelvis 15 timmar i veckan. Avgift för barn med placering enl. Skollagen (SL) kap. 8 7 regleras i kap samt nämns i Prop. 2009/10:165 s. 712 Enligt Barn- och skolnämndens delegationsordning beslutar handläggare på barn- och utbildningskontoret i samråd med förskolechef om placeringen, 3.3 Beslut om tilläggsbelopp fattas av Barn- och utbildningskontoret enligt BSN delegationsordning 2.2. Barn vårdas på sjukhus eller annan institution. SL kap Mottagande i annan kommun på grund av särskilda skäl. SL kap Barn som är folkbokförda i en annan kommun kan ha en plats i Norrtälje Kommun. SL kap Barn kan enligt SL kap och Regler för placering i förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshem inte ha två placeringar.

Beslut Gäller fr.o.m Reviderat

Beslut Gäller fr.o.m Reviderat Beslut 2014-04-07 Gäller fr.o.m. 2014-08-01 Reviderat 2016-09-05 Regler för utbetalning av bidrag till utförare av förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem i

Läs mer

REGLER FÖR PLACERING I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM I NORRTÄLJE KOMMUN Reviderade 2015-07-06

REGLER FÖR PLACERING I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM I NORRTÄLJE KOMMUN Reviderade 2015-07-06 Beslut 2014-04-07 Gäller från och med 2014-08-01 REGLER FÖR PLACERING I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM I NORRTÄLJE KOMMUN Reviderade 2015-07-06 P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T

Läs mer

Beslut BSN Gäller från och med Regler för placering i förskola

Beslut BSN Gäller från och med Regler för placering i förskola Beslut BSN 2019-05-27 Gäller från och med 2019-09-01 Regler för placering i förskola 1 (8) Innehåll Allmänt........ s.2 Öppettider...s.2 Barn i åldern 1-6 år som har rätt till förskola......s.2 Allmän

Läs mer

Förskola och pedagogisk omsorg 2011 - regler och rutiner för utbetalning av bidrag i form av peng

Förskola och pedagogisk omsorg 2011 - regler och rutiner för utbetalning av bidrag i form av peng Dnr 115/2010-04 2010-11-29 Förskola och pedagogisk omsorg 2011 - regler och rutiner för utbetalning av bidrag i form av peng Dokumentet beskriver regler och rutiner för placering av barn och utbetalning

Läs mer

Riktlinjer för utbetalning av barn- och elevpeng

Riktlinjer för utbetalning av barn- och elevpeng Riktlinjer för utbetalning av barn- och elevpeng För utförare av förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, grundsärskola Beslutade av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden den 27 mars 2019.

Läs mer

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 januari 2010.

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 januari 2010. 1(7) Sektorn för utbildning och kultur PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 januari 2010. Förskoleverksamhet Skolbarnsomsorg SEKTORN FÖR UTBILDNING OCH KULTUR HÄRRYDA KOMMUN 2(7) Innehåll: Rätt till

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg riktat till barn i åldrarna 1-5 år.

Tillämpningsföreskrifter för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg riktat till barn i åldrarna 1-5 år. förskolenämndens tillämpningsföreskiftertillämpningsföreskrifter Malmö stad Förskoleförvaltningen Tillämpningsföreskrifter för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg riktat till barn i

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Tillämpas fr. o m 2016-05-18 Fristående förskola Förutsättningar för godkännande Ansökan Beslut

Läs mer

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m. 2012-07-01

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m. 2012-07-01 Reviderad KUN 2012-05-15 65 KF 2012-06-18 109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun Fr. o m. 2012-07-01 2 1. Allmänt Dessa riktlinjer har fastställts av Kommunfullmäktige för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Skollag; utfärdad den 23 juni 2010. Utkom från trycket den 6 juli 2010 8 kap. Förskolan Kapitlets innehåll 1 I detta kapitel finns allmänna bestämmelser (2 11 ), bestämmelser

Läs mer

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m Reviderad 2016-10-24 65 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun Fr. o m. 2017-01-01 2 1. Allmänt Dessa riktlinjer har fastställts av Kommunfullmäktige för att reglera förskola

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Föreliggande dokument är antaget av utbildningsnämnden 2019-06-13, 64 (dokumentet träder i kraft 2019-07-01 och ersätter motsvarande dokument antaget 2016-05-18, 24, ärende UN/2016:191) Dokumentet ska

Läs mer

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 2017-03-01 Diarienummer UN 2015:170 Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 1 november 2015 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun

Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun 1 (5) BILAGA 1 ÄRENDE 4 DNR 2019/596 Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG Förskoleverksamhet för barn i ålder 1-5 år bedrivs

Läs mer

Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk

Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk 2011-12-29 Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med den 1 januari 2012 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post:

Läs mer

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-13 Dnr GFN 2018/109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-12 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige

Läs mer

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg och pedagogisk omsorg Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Riktlinjer Reviderat Dokumentansvarig Förvaring Dnr 2019:5 Dokumentinformation omsorg 2 (6) Innehåll Inledning... 3 Verksamheter... 3 Öppettider...

Läs mer

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb 2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08 Avgifter och regler Förskola Familjedaghem Fritidshem Fritidsklubb Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01 Innehållsförteckning

Läs mer

Gäller från och med

Gäller från och med Regler för fristående förskola, friliggande fritidshem (som ej är anslutet till skola) och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Gäller från och med 2011-07-01 1 FRISTÅENDE

Läs mer

Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun

Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedag gogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun REGLER FÖR GODKÄNNANDE AV FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRILIGGANDE FRITIDSHEM (ej ansluten till

Läs mer

Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem

Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Dnr: 2012-216 Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Gäller från och med 2012-12-01 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GODKÄNNANDE FRISTÅENDE FÖRSKOLA

Läs mer

Förskolan ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap och förbereda barnen för fortsatt utbildning.

Förskolan ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap och förbereda barnen för fortsatt utbildning. Svensk författningssamling (SFS) Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. I de flesta fall finns bilagorna med. Bilagor som består av bilder, kartor, uppställningar i många spalter

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA

RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA STENUNGSUNDS KOMMUN STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA Typ av dokument Riktlinjer Dokumentägare Avdelningschef för förskola Beslut av Kommunstyrelsen Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum

Läs mer

Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg

Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg 1 (7) Antaget av kommunfullmäktige 2005-06-14, 112, med ändring 2007-09-10, 134, 2011-09-12, 166 samt den 16 januari 2012 14, 2012-05-07 6 samt 2013-05-13 13 Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg

Läs mer

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2014-04-01 Avgiften grundar sig på hushållets sammanlagda

Läs mer

Riktlinjer efter KS beslut STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA

Riktlinjer efter KS beslut STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA 2012-10-01 STENUNGSUNDS KOMMUN Riktlinjer efter KS beslut 2012-08-27 STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA Typ av dokument Riktlinjer Dokumentägare Avdelningschef för förskola Beslut av

Läs mer

Villkor och förutsättningar för godkännande och rätt till bidrag till fristående förskola i Lerums kommun

Villkor och förutsättningar för godkännande och rätt till bidrag till fristående förskola i Lerums kommun 1 (5) Lärande Villkor och förutsättningar för godkännande och rätt till bidrag till fristående förskola i Lerums kommun Gällande fr.o.m 2018-01-01 2017-05-22 Dnr KS16.1151 Antagen av kommunstyrelsen 2017-06-14

Läs mer

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01. Innehåll Verksamhetsformer... 3 Rätt till plats...

Läs mer

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7)

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7) 1 (7) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Margareta Wängdahl 2019-01-11 Dnr BUN 2013-05367-710 Antagen av nämnd 2018-03-13, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget

Läs mer

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Dessa regler gäller både för kommunal och fristående förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskola bedrivs främst för barn

Läs mer

Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med

Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad Tillämpas från och med 2018-07-01 Innehåll Regler för fristående förskola... 4 Förutsättningar för godkännande... 4 Ansökan...

Läs mer

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2016-02-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Erik Edwardsson Castor UN.2016.8

Läs mer

Rutiner för OB-omsorg i Älmhults kommun

Rutiner för OB-omsorg i Älmhults kommun 1(5) Antagen av Utbildningsnämnden 2016-05-25 Reviderad av KF 2016-09-26 Reviderad av Utbildningsnämnden 2017-01-18 9 Rutiner för OB-omsorg i Älmhults kommun 2(5) Innehåll Information om OB-omsorg... 3

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun

Författningssamling i Borlänge kommun Författningssamling i Borlänge kommun Så fungerar Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 - senast reviderad 2017-06-13 Metadata om dokumentet

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Sidan 2 av 6 Riktliner för tillhandahållande

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet i Malmö Att gälla från och med 04-09-01. Reviderad 04-11-09.

Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet i Malmö Att gälla från och med 04-09-01. Reviderad 04-11-09. Malmö stad Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet i Malmö Att gälla från och med 04-09-01. Reviderad 04-11-09. Förskoleverksamhet avser barn som inte går i skolan Förskoleverksamhetens

Läs mer

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Gäller från och med den 1 maj 2012 I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer för barn från ett års ålder. Förskolan,

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Tillämpningsföreskrifter för fritidshem i Malmö

Tjänsteskrivelse. Tillämpningsföreskrifter för fritidshem i Malmö SIGNERAD 2014-05-08 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2014-05-09 Handläggare Erik Mogård Utredningssekreterare Tjänsteskrivelse Tillämpningsföreskrifter för fritidshem i Malmö GRF-2014-2983

Läs mer

Riktlinjer för godkännande att bedriva fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Norrtälje kommun

Riktlinjer för godkännande att bedriva fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för godkännande att bedriva fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Norrtälje kommun Antagna i barn- och skolnämnden 2011-05-23, Bsn 49, reviderade 2012-06-08

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM Dokumenttyp: Diarienummer: Beslutande nämn: Beslutsdatum: Giltighetstid: Riktlinjer UN-2019/339 2019-06-12 Tillsvidare 1 Innehåll

Läs mer

Dnr 2015/183

Dnr 2015/183 2016-03-11 Dnr 2015/183 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2016-04-01 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige och

Läs mer

Riktlinjer och information om förskola

Riktlinjer och information om förskola BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN RIKTLINJER Datum 2019-06-28 Sida 1(9) Referens BUN 2013-05367 Riktlinjer och information om förskola Antagen av nämnd 2019-06-11, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon

Läs mer

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (5)

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (5) 1 (5) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Margareta Wängdahl 2019-03-06 BUN-2013-05367 710 Antagen av nämnd 2018-03-13, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter -förskola, -friliggande fritidshem, -pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-05-01 Antagen

Läs mer

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.12) Senast reviderad av kommunfullmäktige,

Läs mer

Stadsledningskontoret Utbildningsförvaltningen

Stadsledningskontoret Utbildningsförvaltningen Stadsledningskontoret Utbildningsförvaltningen INTAGNINGS- OCH KVARGÅENDEREGLER FÖR PLATS I STADENS FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG (Antagna av kommunfullmäktige 2002-12-16 att gälla fr o m 2003-01-01.

Läs mer

Förskola Pedagogisk omsorg. Foto: Patricia Hagelin. Regler för placering. Enköpings kommun

Förskola Pedagogisk omsorg. Foto: Patricia Hagelin. Regler för placering. Enköpings kommun Förskola Pedagogisk omsorg Foto: Patricia Hagelin Regler för placering Enköpings kommun REGLER 2012-11-22 SKN2012/338 Fastställd av skolnämnden 2012-11-22 Aktuell tillämpning av maxtaxa fastställd av

Läs mer

Placeringsföreskrifter

Placeringsföreskrifter Fastställda i kommunfullmäktige 2018-03-26 68. Gäller fr.o.m. 2018-04-01. Placeringsföreskrifter Placeringsföreskrifter för familjedaghem, förskola, fritidshem och öppen fritidsverksamhet som har Härryda

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2015-07-01 Avgiften grundar sig på hushållets

Läs mer

Villkor och förutsättningar för rätt till bidrag till fristående pedagogisk omsorg istället för förskola eller fritidshem i Lerums kommun

Villkor och förutsättningar för rätt till bidrag till fristående pedagogisk omsorg istället för förskola eller fritidshem i Lerums kommun 1 (7) Lärande Villkor och förutsättningar för rätt till bidrag till fristående pedagogisk omsorg istället för förskola eller fritidshem i Lerums kommun Gällande fr.o.m 2018-01-01 LERUM400, v 1.0, 2007-11-30

Läs mer

RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN RÄTT TILL PLATS Rätt till plats i förskola eller fritidshem har barn som är folkbokförda

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb.

Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb. Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb. 1 2 Innehållsförteckning Inledning Regler förskola och pedagogisk omsorg barn 1-5 år Förskola

Läs mer

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Så fungerar Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18 Hej förälder! I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer

Läs mer

Fr.o.m Maxtaxa för föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Fr.o.m Maxtaxa för föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gällivare Kommun Dokumentnamn TAXA FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM 2019 Dokumenttyp Diarienummer Föreskrift Taxa BUoK/2018:69-0031 Beslutad av Kommunfullmäktige Beslutad Framtagen

Läs mer

Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Beslut KS 2011-06-08 Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Tillämpas från och med 2011-07-01 2 INNEHÅLL Förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk

Läs mer

2. RÄTT TILL FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I KOMMUNAL OCH FRISTÅENDE REGI

2. RÄTT TILL FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I KOMMUNAL OCH FRISTÅENDE REGI 2015-06-08 1 (6) RIKTLINJER FÖR FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I 1. VERKSAMHETSFORMER 1.1 Förskola för barn 1-5 år, i kommunal eller enskild regi. Verksamheten är till för barn

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Gäller fr. o m 2013-03-01 Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en

Läs mer

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag?

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Förskola erbjuds barn från ett år till dess de börjar förskoleklass eller grundskola/grundsärskola.

Läs mer

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun. Antagen av kultur och bildningsnämnden 2014-02-25 Dnr: 13KUB241

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun. Antagen av kultur och bildningsnämnden 2014-02-25 Dnr: 13KUB241 Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun Antagen av kultur och bildningsnämnden 2014-02-25 Dnr: 13KUB241 Innehåll 1 Barnomsorg i Lekebergs kommun... 3 2 Verksamhetsformer i Lekebergs kommun...

Läs mer

Riktlinjer efter KS beslut STENUNGSUNDS KOMMUN

Riktlinjer efter KS beslut STENUNGSUNDS KOMMUN 2012-10-01 STENUNGSUNDS KOMMUN Riktlinjer efter KS beslut 2012-08-27 STENUNGSUNDS KOMMUN Riktlinjer för Enskild pedagogisk omsorg som erbjuds i stället för förskola eller fritidshem Typ av dokument Riktlinjer

Läs mer

Tillämpningsregler för Falkenbergs kommuns förskolor och annan pedagogisk verksamhet

Tillämpningsregler för Falkenbergs kommuns förskolor och annan pedagogisk verksamhet Datum 2015-04-21 Barn- och utbildningsförvaltningen Tillämpningsregler för s förskolor och annan pedagogisk verksamhet Tillämpningsregler för förskola/familjedaghem Barn- och utbildningsnämnden är huvudman

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) F. 4.1.1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet

Läs mer

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem Regler och information förskola pedagogisk omsorg fritidshem Handläggare: Britt-Marie Rastman Datum: 2011-06-07 Reviderad 2014-03-31 Ytterligare formalia BoU-nämnden 2011-06-09 37 BoU-nämnden 2014-04-16

Läs mer

Regler och information

Regler och information Regler och information Förskola Pedagogisk omsorg Fritidshem Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsnämnden 2017-12-21 161 Barn- och utbildningsnämnden 2018-02-15 17 (öppethållande) Barn-

Läs mer

Avgifter och regler. Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb

Avgifter och regler. Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Avgifter och regler Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Innehåll Verksamheter...3 Rätt till plats...4 Att söka plats...5 Turordningsregler...6 Närvarotid...7 Uppsägning av plats...7

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet för de barn som bor i kommunen,

Läs mer

Beslut Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Beslut Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Beslut 2016-09-15 Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 1. Allmänt Riktlinjerna tillämpas för följande verksamheter som regleras i Skollagen (2010:800): Förskolan ( kapitel 8) Fritidshem

Läs mer

Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg RIKTLINJER 1[6] Referens Christina Carlsson Mottagare Utbildningsnämnden Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Gäller från och med 2016-07-01. Riktlinjerna

Läs mer

Information om bidragsbelopp 2018 till fristående förskolor och skolor samt pedagogisk omsorg

Information om bidragsbelopp 2018 till fristående förskolor och skolor samt pedagogisk omsorg Datum: 2017-12-21 Till fristående skolor, förskolor och pedagogisk omsorg med barn och elever från Ekerö kommun Information om bidragsbelopp 2018 till fristående förskolor och skolor samt pedagogisk omsorg

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor UN.2013.30 Dokumentinformation Riktlinje för förskola, pedagogisk

Läs mer

Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Information och avgifter

Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Information och avgifter Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Information och avgifter Innehåll AVGIFTER... 3 Bra att veta om taxan... 3 Syskonrabatt... 3 Sjukavdrag... 3 INKOMSTUPPGIFTER... 4 Familj/hushåll... 4 Detta räknas

Läs mer

Riktlinjer för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN15/61 RIKTLINJER för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet 2015-06-16 Dnr BUN15/61 2/9 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrundsanalys och överväganden... 3 2.1

Läs mer

Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med

Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad Tillämpas från och med 2018-07-01 Innehåll Regler för friliggande fritidshem (ej ansluten till en fristående skola)... 3 Förutsättningar för

Läs mer

REGLER FÖR FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG. Gäller från och med den 1/8 2018

REGLER FÖR FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG. Gäller från och med den 1/8 2018 REGLER FÖR FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG Gäller från och med den 1/8 2018 Regler, inom ramen för 8 kap och 25 kap. skollagen Reviderad efter beslut i utbildningsnämnden 2018-05-21 1. ALLMÄNT Reglerna

Läs mer

Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund

Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund Fastställd av Utbildningsnämnden 2011-11-16 76 Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund Tillämpningsföreskrifter Innehåll INNEHÅLL... 2 VAD ÄR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH FAMILJEDAGHEM?...

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F. 4.1 TAXA FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG I LOMMA KOMMUN Föräldrars rätt till barnomsorg Vid förvärvsarbete/studier: Barn 1-2 år Omsorgstid: Föräldrars arbetstid/studietid

Läs mer

INFORMATION OCH REGLER

INFORMATION OCH REGLER INFORMATION OCH REGLER TILL DIG SOM HAR BARN I KOMMUNAL FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM Barn och utbildningsförvaltningen Reviderad 20110727 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KOMMUNENS SKYLDIGHET...3 2

Läs mer

Riktlinjer för erbjudande av plats i kommunal förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Riktlinjer för erbjudande av plats i kommunal förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Syfte Fastställa hur reglerna för kommunens skyldighet att erbjuda plats i kommunal förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem ska tillämpas Gäller för Referensdokument Skollagen 2010:800 Ansvar och genomförande

Läs mer

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 februari 2012. (Beslutade i kommunfullmäktige 8/2012, 2012-01-30)

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 februari 2012. (Beslutade i kommunfullmäktige 8/2012, 2012-01-30) PLACERINGSFÖRESKRIFTER Förskola Fritidshem Annan pedagogisk verksamhet - pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola - omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds - öppen förskola

Läs mer

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Gällande från och med 2009-11-01

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Gällande från och med 2009-11-01 Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Gällande från och med 2009-11-01 2 INNEHÅLL Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg... 3 FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 SKOLBARNSOMSORG... 3 Rätt till

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN GODKÄNNANDE För att få godkännande att bedriva förskola, skolbarnsomsorg och pedagogisk omsorg (tex familjedaghem) och få kommunala bidrag

Läs mer

Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404

Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404 Uppdaterad 2011-07-01 1 Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404 Kultur- och utbildningsnämnden är ansvarig för kommunens barnomsorg. Verksamhetens mål, är

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Fastställt av: Utbildningsnämnden Datum: 2018-04-25, 35 För revidering ansvarar: Dokumentet

Läs mer

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Regler och riktlinjer för förskola och fritidshem i Svenljunga kommun ...

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Regler och riktlinjer för förskola och fritidshem i Svenljunga kommun ... modell plan policy regel Regler och riktlinjer för förskola och fritidshem i Svenljunga kommun program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Barn- och utbildingsnämnden

Läs mer

Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad

Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad SID 1 (6) Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskolan tar främst emot barn i åldern

Läs mer

förskola, pedagogisk omsorg och fritidsverksamhet

förskola, pedagogisk omsorg och fritidsverksamhet Tillämpningsföreskrifter för förskola, pedagogisk omsorg och fritidsverksamhet Foto Nagy-bagoly Ilona TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden 2007-10-10

Läs mer

Regler för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg i Strängnäs kommun

Regler för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg i Strängnäs kommun 1/6 Beslutad när: 173 Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden Diarienummer: BUN/2016:496-640 Ersätter: Gäller fr o m: 2017-01-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: för placering i barnomsorg i Strängnäs kommun

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2017-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala

Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala 1 (6) Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala Följande avgifter och tillämpningsföreskrifter har fastställts av Kommunfullmäktige i Sala 28 januari 2013

Läs mer

Natt- och helgomsorg i Norrtälje kommun

Natt- och helgomsorg i Norrtälje kommun Tjänsteutlåtande Ärendenummer/diarienummer: dnr BSN 2019-291 Barn- och skolnämnd Handläggare Ulla Wredle Till barn- och skolnämnden Titel: Kvalitetsutvecklare E-post: ulla.wredle@norrtalje.se Natt- och

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun

Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun Innehåll 1 Godkännande... 3 2 Ansökan... 3 3 Upphävning av godkännande... 4 4 Barngrupper och god miljö... 4 5 Miljöpåverkan... 5 6 Ledning

Läs mer

Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx

Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx STORFORS KOMMUN Bilaga 1 Välfärdsnämndens protokoll 2014-06-17 98 Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx 2 KOMMUNAL FÖRSKOLA/SKOLBARNSOMSORG Storfors

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-19, 139 Gäller from 2013-08-01 Barnomsorgstaxa och tillämpningsregler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Värnamo

Läs mer

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg Förskoleförvaltningen Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 2018-11-01 Göteborgs Stad, Göteborgs stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg

Läs mer

Riktlinjer för plats i fritidshem

Riktlinjer för plats i fritidshem Tjänsteskrivelse 2017-05 - 29 Handläggare Elisabeth Andersson Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2017UTN/0172 Utbildningsnämnden Riktlinjer för plats i fritidshem Förslag till beslut 1. Riktlinjer

Läs mer

Dnr BUN 2017/00328

Dnr BUN 2017/00328 1(11) Sammanfattande regler och rutiner för handläggning, rapportering och utbetalning av bidrag till huvudman för fristående förskola, fritidshem samt pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola

Läs mer

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-08-17 av Kommunstyrelsen 114 Senast reviderad - Detta dokument gäller för

Läs mer

Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 1 Kommunfullmäktige Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dessa regler och villkor gäller för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borås Stad. Reglerna grundar sig på

Läs mer

REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Regler, inom ramen för 8, 14 och 25 kap. skollagen Barn- och ungdomsnämnden 2013-01-23, reviderade 2014-12-11 ALLMÄNT Reglerna tillämpas

Läs mer

TAXA OCH TILLÄMPNING

TAXA OCH TILLÄMPNING BARNOMSORG TAXA OCH TILLÄMPNING Gäller från 2009-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-16 40 1 BARNOMSORGSTAXA Taxan gäller från 2009-01-01. Avgiften betalas 12 månader om året. FÖRSKOLEVERKSAMHET/FAMILJEDAGHEM

Läs mer