A7-0109/267. Motivering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "A7-0109/267. Motivering"

Transkript

1 A7-0109/ , Jill Evans Artikel 16 - punkt 2 2. De medlemsstater där ett livsmedel saluförs kan på sitt territorium föreskriva att uppgifterna ska anges på ett eller flera av gemenskapens officiella språk. 2. De medlemsstater där ett livsmedel saluförs ska på sitt territorium föreskriva att uppgifterna ska anges på ett eller flera av den berörda medlemsstatens officiella språk. Fastän EU har endast 23 officiella språk finns det många andra språk som är officiella inom medlemsstaterna själva. Många konsumenter har dessa språk som modersmål och kommer följaktligen att bättre förstå produktinformation som ges på de här språken. Föreliggande ändringsförslag följer alltså exakt andan i lagstiftningen som går ut på att konsumenterna ska få tydligare information.

2 A7-0109/ Artikel 27a (ny) Artikel 27a Uppgifter om uppfödningsmetoder för olika djurarter Kommissionen ska senast den 31 december 2011 lägga fram specifika kriterier för uppgifter om uppfödningsmetoder för olika djurarter från vilka kött, köttprodukter och mjölk härstammar, enligt mönster från föreskrifterna om märkningen av ägg i kommissionens förordning (EG) nr 557/2007 av den 23 maj 2007 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1028/2006 om handelsnormer för ägg 1. Dessa kriterier ska fastställas genom delegerade akter i enlighet med artikel 49a och på de villkor som anges i artikel 49b och 49c. Märkningen av livsmedel som innehåller mjölk och kött ska sedan grunda sig på detta. 1 EUT L 132, , s. 5.

3 Jordbruksutskottets ändringsförslag återinsätts.

4 A7-0109/ Artikel 29 - punkt 1 - stycke 2 Denna punkt ska inte tillämpas på vin enligt definitionen i rådets förordning (EG) nr 1493/1999, öl och spritdrycker enligt definitionen i artikel 2.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr [ ] av den [ ] om definition, beskrivning, presentation och märkning av, samt skydd av geografiska beteckningar för, spritdrycker, samt om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 1576/89. Kommissionen ska [fem år efter denna förordnings ikraftträdande] lägga fram en rapport om tillämpningen av denna punkt på dessa produkter och kan låta rapporten åtföljas av särskilda åtgärder där bestämmelserna om obligatorisk näringsvärdesdeklaration för dessa produkter fastställs. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke-väsentliga delar i denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarandet med kontroll i artikel utgår Eftersom förordningen syftar till en hög nivå på konsumenternas hälsa är det obegripligt varför just alkoholhaltiga drycker ska gynnas och undantas från märkningskraven.

5 A7-0109/ Artikel 35 - punkt 4a (ny) 4a. Märkning med varning för att allergener av det slag som avses i bilaga II oavsiktligen kan ha kommit med i livsmedlet ska tillåtas endast om livsmedelsföretaget kan påvisa att korskontaminering inte gått att undvika fastän de europeiska riktlinjerna om hantering av allergener i livsmedel följts. Kommissionen ska, efter samråd med berörda parter, fastställa sådana riktlinjer senast den 31 december 2011 genom delegerade akter i enlighet med artikel 49a och på de villkor som anges i artikel 49b och 49c. Märkning med varningstexter (såsom kan innehålla, kan innehålla spår av, inte lämpligt för personer som är allergiska mot X, kan inte garanteras vara fri från X...) och uttryckliga varningar är vilseledande för konsumenter som lider av allergi mot eller intolerans för olika livsmedel. Därför behövs det regler för att sådana varningar inte ska användas annat än om risken för korskontaminering inte går att undanröjai tillräcklig grad fastän man följt europeiska riktlinjer för god tillverkningssed. Erfarenheter från somliga medlemsstater visar att det går att fastställa riktlinjer för god praxis.

6 A7-0109/ Artikel 35 - punkt 4b (ny) 4b. I överensstämmelse med artikel 3.1 ska det vara tillåtet att ange uppgifter om miljömässiga, sociala och etiska hänsynstaganden i fråga om livsmedel. För att inte uppmuntra till godtyckliga utfästelser och för att garantera jämförbarhet ska kommissionen inom [12 månader från förordningens ikraftträdande] lägga fram ett lagstiftningsförslag om sådana kriterier för livsmedel. Miljömässiga, sociala och etiska kriterier är viktig vägledning för många konsumenters beslut. Tillhandahållande av sådan information bör därför uppmuntras.

7 A7-0109/ Artikel 38a (ny) Artikel 38a Nationella bestämmelser om särskilda presentationsformer Förutom kraven i artikel 34 får medlemsstaterna besluta att införa ett obligatoriskt system med ytterligare presentation av näringsvärdesinformationen med hjälp av färg och text. Sådana nationella system ska utarbetas i överensstämmelse med de allmänna principer och krav som fastställts i kapitlen II och III i denna förordning, och ska beakta resultaten från oberoende konsumentforskning och omfattande samråd med berörda parter. Kommissionen ska uppmuntra och underlätta informationsutbytet mellan medlemsstaterna och mellan kommissionen och medlemsstaterna i frågor rörande antagandet och genomförande av nationella system och ska uppmuntra de berörda parterna att delta i det. Senast den * ska kommissionen göra en utvärdering av insamlade uppgifter om konsumenternas användning och förståelse av de olika nationella systemen för att avgöra vilket system som är bäst

8 och mest användbart för konsumenterna i Europa. Utifrån resultatet av utvärderingen ska kommissionen lägga fram ett förslag till ett harmoniserat EU-system för märkningpå förpackningens framsida. * den första dagen i månaden 5 år efter förordningens ikraftträdande. Medlemsstaterna måste få möjlighet att införa nationella system under en viss tid, i syfte att senare på EU-nivå införa det system som fungerar bäst.

9 A7-0109/ Artikel 40a (ny) Artikel 40a Ytterligare föreskrifter för företag Medlemsstaterna får anta eller behålla nationella bestämmelser med ytterligare bindande regler för företag som väljer att frivilligt informera om ett livsmedels specifika egenskaper på märkningen. The article is added in order to allow member states to define national provisions on specific quality aspects of food or food ingredients. For instance, some Member States have established non-mandatory labels for 'gmo-free' foods (foods produced from animals that have not been fed with genetically modified feedingstuffs). These national schemes are sometimes of a 'facultative obligatory' nature: business operators do not have to participate, but IF they participate, they have to comply with specific requirements. Such schemes are not accounted for in the draft regulation (Art. 38 only concerns mandatory particulars and Art. 44 only concerns non-binding rules). Since Article 37 states as a principle that member states may only adopt provisions in the field of food information where this is provided for, a respective provision must be inserted.

10 A7-0109/ Artikel 41 - punkt 2 2. Medlemsstaterna kan besluta att inte kräva att vissa av de uppgifter som avses i punkt 1 anges, med undantag av dem som avses i artikel 9.1 c, förutsatt att konsumenter eller storkök ändå får tillräcklig information. 2. Medlemsstaterna kan besluta att inte kräva att vissa av de uppgifter som avses i punkt 1 anges, med undantag av dem som avses i artiklarna 9.1 c och 10, förutsatt att konsumenter eller storkök ändå får tillräcklig information. Det är mycket viktigt att kraven i bilaga III (som artikel 10 hänvisar till) om livsmedel där märkningen ska innehålla en eller flera tilläggsuppgifter (t.ex. livsmedel som förpackats i vissa gaser, livsmedel med hög koffeinhalt etc.) även gäller för icke-färdigförpackade livsmedel.

11 A7-0109/ Bilaga III - tabell - punkt 3a (ny) 3a. LIVSMEDEL SOM INNEHÅLLER GLUTAMINSYRA ELLER SALTER AV GLUTAMINSYRA 3a.1 Livsmedel som innehåller en eller flera av livsmedelstillsatserna E620, E621, E622, E623, E624 och E625 Innehåller aptitstimulerande ingredienser

12 A7-0109/ Bilaga III - tabell - punkt 3b (ny) 3b. KÖTT SOM BESTÅR AV SAMMANSATTA KÖTTDELAR 3b.1 Kött som består av sammansatta köttdelar och kan ge intryck av att vara framställt av en enda del ska åtföljas av uppgiften kommer från sammansatta köttdelar i samband med namnet på livsmedlet Trots att Europaparlamentet röstade emot köttklistret trombin används andra ämnen med samma egenskaper och olika medlemsstater har olika märkningskrav. Likväl har det medgetts, också från kommissionens sida i dess förslag till åtgärd för trombin, att konsumenterna till följd av att sådana ämnen används kan vilseledas om det slutliga livsmedlet. För att inte konsumenterna ska vilseledas måste det därför införas ett märkningskrav.

13 A7-0109/ Bilaga III - tabell - punkt 3c (ny) 3c. FISK ELLER LIVSMEDEL SOM INNEHÅLLER FISK Om fisk eller livsmedel som innehåller fisk kommer från ett bestånd som omfattas av en återhämtningspla n som antagits av E., ska fiskens namn åtföljas av uppgiften kommer från överexploaterade bestånd. Det är av yttersta intresse för många konsumenters köpbeslut att veta om fiskbestånden för den relevanta arten är utrotningshotade.

14 A7-0109/ Bilaga VI - del B - tabell - högra kolumnen - punkt 1 - stycke 1 Olja tillsammans med antingen adjektivet vegetabilisk eller animalisk, beroende på vilket som är tillämpligt, eller en uppgift om deras specifika vegetabiliska eller animaliska ursprung. Olja tillsammans med en uppgift om deras specifika vegetabiliska eller animaliska ursprung.

15 A7-0109/ Bilaga VI - del B - tabell - högra kolumnen - punkt 2 - stycke 1 Fett, tillsammans med antingen adjektivet vegetabiliskt eller animaliskt, beroende på vilket som är tillämpligt, eller en uppgift om deras specifika vegetabiliska eller animaliska ursprung. Fett, tillsammans med en uppgift om deras specifika vegetabiliska eller animaliska ursprung.

16 A7-0109/ Bilaga VI - del B - tabell - punkt 17 Definition av livsmedelskategori 17. Skelettmuskulatur av däggdjurs- och fågelarter som är tjänliga som livsmedel, med naturligt ingående eller angränsande vävnad, i de fall den totala fett- och bindvävshalten inte överstiger de värden som anges nedan, och köttet utgör en ingrediens i ett annat livsmedel. De varor som omfattas av definitionen av maskinurbenat kött är undantagna från denna definition. Maxgränser för halten av fett och bindväv för ingredienser som betecknas kött Art Fett (%) Bindväv (%) Kategoribeteckning kött i kombination med namnet/namnen på den eller de djurarter som det kommer från Däggdjur (med undantag av kaniner och svin) och blandningar av olika djurarter där däggdjursinslaget dominerar Svin 30 25

17 Fåglar och kaniner Om dessa maxgränser överskrids, men alla andra kriterier för kött är uppfyllda, ska halten av kött justeras nedåt i enlighet med detta och ingrediensförteckningen innehålla, förutom beteckningen kött, uppgifter om innehållet av fett och/eller bindväv. Definition av livsmedelskategori 17. Skelettmuskulatur av däggdjurs- och fågelarter som är tjänliga som livsmedel, med naturligt ingående eller angränsande vävnad, i de fall köttet utgör en ingrediens i ett annat livsmedel. De varor som omfattas av definitionen av maskinurbenat kött är undantagna från denna definition. Kategoribeteckning kött i kombination med namnet/namnen på den eller de djurarter som det kommer från, följda av orden där det ingår samt den totala fett- och bindvävshalten (uttryckt i procent) Det är oacceptabelt att animaliska produkter som består av upp till 55 procent fett och bindväv kan märkas som kött. Procentandelen fett och bindväv bör därför alltid anges i ingrediensförteckningen.

18 A7-0109/ Bilaga VI - del B - tabell - punkt 18 Definition av livsmedelskategori Definition av livsmedelskategori Kategoribeteckning Kategoribeteckning 18. Alla slag av varor som omfattas av definitionen av maskinurbenat kött Maskinurbenat kött i kombination med namnet/namnen på den eller de djurarter som det kommer från 18. Alla slag av varor som omfattas av definitionen av maskinurbenat kött Maskinurbenat kött i kombination med namnet/namnen på den eller de djurarter som det kommer från, följda av orden där det ingår samt den totala fett- och bindvävshalten (uttryckt i procent) Jämför ovanstående motivering. Procentandelen fett och bindväv bör alltid anges i ingrediensförteckningen.

19 A7-0109/ Bilaga VIII - punkt 5 5. Om ett livsmedel i fast form ligger i en lag, ska även livsmedlets avrunna vikt anges. I denna punkt avses med en lag följande varor, eventuellt i blandningar och även i fryst eller djupfryst tillstånd, förutsatt att vätskan endast är ett komplement till den aktuella beredningens väsentliga beståndsdelar och således inte en för köpet avgörande faktor: vatten, saltlösningar, saltlake, livsmedelssyror lösta i vatten, ättika, sockerlag, vattenlösningar med andra sötningsmedel; i fråga om frukt eller grönsaker, frukt- eller grönsaksjuicer. 5. Om ett livsmedel i fast form ligger i en lag, ska även livsmedlets avrunna vikt anges. Respektive livsmedels kilopris ska baseras enbart på den avrunna nettovikten. I denna punkt avses med en lag följande varor, eventuellt i blandningar och även i fryst eller djupfryst tillstånd, förutsatt att vätskan endast är ett komplement till den aktuella beredningens väsentliga beståndsdelar och således inte en för köpet avgörande faktor: vatten, saltlösningar, saltlake, livsmedelssyror lösta i vatten, ättika, sockerlag, vattenlösningar med andra sötningsmedel; i fråga om frukt eller grönsaker, frukt- eller grönsaksjuicer. Bestämmelse för att inte konsumenten ska vilseledas av prismärkningen.

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 1993:19) om märkning och presentation av livsmedel; (H 130:4) Utkom från trycket den

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A7-0109/292. Ändringsförslag. Renate Sommer för PPE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A7-0109/292. Ändringsförslag. Renate Sommer för PPE-gruppen 9.6.2010 A7-0109/292 292 Artikel 2 punkt 2 led eb (nytt) eb) hantverksmässigt framställda livsmedel: livsmedel som framställts direkt för konsumenten i ett företag som i enlighet med nationell närings-

Läs mer

KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE. av den

KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE. av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.7.2017 C(2017) 4864 final KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE av den 13.7.2017 om tillhandahållande av information om ämnen eller produkter som orsakar allergi eller intolerans

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.7.2018 C(2018) 4349 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 12.7.2018 om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 vad gäller handelsnormer

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 3.9.2002 KOM(2002) 464 slutlig 2001/0199 (COD) Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2000/13/EG när det gäller

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 2 september 2013 (3.9) (OR. en) 13245/13 DENLEG 100 DELACT 44

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 2 september 2013 (3.9) (OR. en) 13245/13 DENLEG 100 DELACT 44 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 2 september 2013 (3.9) (OR. en) 13245/13 DENLEG 100 DELACT 44 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 21 augusti 2013 till: Rådets generalsekretariat Komm.

Läs mer

Ny lagstiftning om livsmedelsinformation till konsumenter. Vad betyder det för onlinehandeln, mobilappar mm?

Ny lagstiftning om livsmedelsinformation till konsumenter. Vad betyder det för onlinehandeln, mobilappar mm? Så möter vi konsumenternas behov av information i framtiden. 28 maj 2013 Ny lagstiftning om livsmedelsinformation till konsumenter. Vad betyder det för onlinehandeln, mobilappar mm? Mona Lauermann Orheden,

Läs mer

Fortsatt arbete med Förordningen om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, från år 2012 och framåt

Fortsatt arbete med Förordningen om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, från år 2012 och framåt LIVSMEDELSVERKET 1 (5) 2012-02-02 Fortsatt arbete med Förordningen om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, från år 2012 och framåt Europaparlamentets och rådets förordning (EU)

Läs mer

Märkning av tillsatser när de säljs som sådana Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Märkning av tillsatser när de säljs som sådana Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Märkning av tillsatser när de säljs som sådana Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen När livsmedelstillsatser säljs som sådana finns särskilda märkningskrav. Kraven på märkningen är olika för

Läs mer

Förordning (EU) nr 1169/2011 om livsmedelsinformation

Förordning (EU) nr 1169/2011 om livsmedelsinformation Förordning (EU) nr 1169/2011 om livsmedelsinformation Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) nr 1169/2011 av den 25 oktober 2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna,

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelsinformation; (H 125) Utkom från trycket 15 oktober 2014 beslutade den 6 oktober 2014. Med stöd av 2, 6 och

Läs mer

Föreskrifter om livsmedelsinformation;

Föreskrifter om livsmedelsinformation; Föreskrifter om livsmedelsinformation; (H 125) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version innehåller ändringar och till

Läs mer

Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet gmofri/gmo-fritt

Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet gmofri/gmo-fritt Tiina O Toole Sida/sidor 1 / 5 Denna anvisning är avsedd för företagare och tillsynsmyndigheter inom livsmedelsbranschen och foderindustrin. Eftersom sverket Evira inte föreskrivits någon normgivningsrätt

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt SV SV SV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 22.2.2011 KOM(2011) 77 slutlig 2008/0028 (COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 12.1.2015 2014/0096(COD) ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om tillnärmning

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Sammanträdeshandling. Rådets ståndpunkt vid första behandlingen

EUROPAPARLAMENTET. Sammanträdeshandling. Rådets ståndpunkt vid första behandlingen EUROPAPARLAMENTET 2009 Sammanträdeshandling 2014 C7-0060/2011 2008/0028(COD) 10/03/2011 Rådets ståndpunkt vid första behandlingen Rådets ståndpunkt vid första behandlingen inför antagande av EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 6-27

ÄNDRINGSFÖRSLAG 6-27 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 9.10.2013 2012/0260(COD) ÄNDRINGSFÖRSLAG 6-27 Förslag till yttrande Mariya Gabriel (PE516.973v02-00) Ändring av rådets direktiv

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A7-0191/1. Ändringsförslag. Giancarlo Scottà, Oreste Rossi för EFD-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A7-0191/1. Ändringsförslag. Giancarlo Scottà, Oreste Rossi för EFD-gruppen 5.6.2013 A7-0191/1 1 Titeln EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om livsmedel avsedda för spädbarn och småbarn, livsmedel för speciella medicinska ändamål och komplett kostersättning för viktkontroll

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 24.5.2017 L 135/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2017/880 av den 23 maj 2017 om bestämmelser för användningen av ett MRL-värde som fastställts för en farmakologiskt

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:9) om kosttillskott 1 ;

Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:9) om kosttillskott 1 ; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter () om kosttillskott 1 ; (H 165) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Föreskrifterna är beslutade

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling PRELIMINÄR VERSION 2001/0199(COD) 12 februari 2002 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling

Läs mer

Förslag till RÅDETS DIREKTIV. om ändring av direktiv 76/768/EEG om kosmetiska produkter i syfte att anpassa bilaga III till den tekniska utvecklingen

Förslag till RÅDETS DIREKTIV. om ändring av direktiv 76/768/EEG om kosmetiska produkter i syfte att anpassa bilaga III till den tekniska utvecklingen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.6.2011 KOM(2011) 377 slutlig 2011/0164 (NLE) Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 76/768/EEG om kosmetiska produkter i syfte att anpassa bilaga III

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:9) om kosttillskott; (H 165) Utkom från trycket den 16 juni 2010 Omtryck beslutade

Läs mer

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 95.1 i detta, med beaktande av kommissionens förslag ( 1 ),

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 95.1 i detta, med beaktande av kommissionens förslag ( 1 ), L 268/24 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1830/2003 av den 22 september 2003 om spårbarhet och märkning av genetiskt modifierade organismer och spårbarhet av livsmedel och foderprodukter

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.8.2017 COM(2017) 425 final 2017/0191 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vad gäller förslag till Unece-handelsnormer

Läs mer

Import- och exportföreskrifter/veterinärkontroll m.m. 1

Import- och exportföreskrifter/veterinärkontroll m.m. 1 Import- och exportföreskrifter/veterinärkontroll m.m. 1 Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 577/2013 av den 28 juni 2013 om förlagan till identitetshandlingar för förflyttning av hundar, katter

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning av vissa livsmedel; 1

Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning av vissa livsmedel; 1 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning av vissa livsmedel; 1 (H 135) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version

Läs mer

(Lagstiftningsakter) DIREKTIV. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/91/EU av den 13 december 2011

(Lagstiftningsakter) DIREKTIV. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/91/EU av den 13 december 2011 16.12.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 334/1 I (Lagstiftningsakter) DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/91/EU av den 13 december 2011 om identifikationsmärkning av livsmedelspartier

Läs mer

Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet gmofritt om livsmedel och foder

Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet gmofritt om livsmedel och foder Föredragen av Erkki Vesanto Sida/sidor 1 / 5 Denna anvisning är avsedd för företagare och tillsynsmyndigheter inom livsmedelsbranschen och foderindustrin. Anvisningen har beretts i Livsmedelssäkerhetsverket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande om de EU-bestämmelser som kompletteras av livsmedelslagen (2006:804); SFS 2014:786 Utkom från trycket den 27 juni 2014 beslutat den 5 juni 2014. Regeringen tillkännager

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET ENV 383 CODEC 955

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET ENV 383 CODEC 955 EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 22 juli 2003 (OR. en) 2001/0277 (COD) LEX 460 ENV 383 CODEC 955 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2003/65/EG OM ÄNDRING AV RÅDETS DIREKTIV 86/609/EEG

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.7.2016 COM(2016) 438 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN om tillämpning av lagstiftningspaketet

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 94/44 31.3.2004 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 599/2004 av den 30 mars 2004 om antagande av en harmoniserad förlaga för intyg och inspektionsprotokoll för handel inom gemenskapen med djur och produkter

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 25 februari 2013 (26.2) (OR. en) 6820/13 DENLEG 16 AGRI 113

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 25 februari 2013 (26.2) (OR. en) 6820/13 DENLEG 16 AGRI 113 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 25 februari 2013 (26.2) (OR. en) 6820/13 DENLEG 16 AGRI 113 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 22 februari 2013 till: Rådets generalsekretariat Komm.

Läs mer

Ingredienser som avses i 39

Ingredienser som avses i 39 19 Bilaga 1 (till ) Ingredienser som avses i 39 Ingredienser som enligt 39 alltid ska anges i märkningen Spannmål som innehåller gluten (dvs. vete, spelt, kamut, råg, korn, havre eller hybridiserade sorter

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0581/2016 4.5.2016 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B8-0365/2016 i enlighet med artikel 128.5 i arbetsordningen om spårbarhet

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.3.2019 C(2019) 1786 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 8.3.2019 om fastställande av bestämmelser om särskilda krav på utbildning för den personal

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 4 maj 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 4 maj 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 4 maj 2017 (OR. en) 8782/17 DENLEG 37 AGRI 242 SAN 178 FÖLJENOT från: inkom den: 2 maj 2017 till: Komm. dok. nr: D050365/02 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande om de EG-bestämmelser som kompletteras av livsmedelslagen (2006:804); SFS 2009:621 Utkom från trycket den 9 juni 2009 beslutat den 20 maj 2009. Regeringen tillkännager

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 20.3.2014 COM(2014) 174 final 2014/0096 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kaseiner och kaseinater

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande av de EU-bestämmelser som livsmedelslagen (2006:804) kompletterar Publicerat den 18 april 2019 Beslutat den 4 april 2019 Regeringen tillkännager enligt 5 livsmedelslagen

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ]

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den C Utkast till KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] om ändring av kommissionens förordning (EU) nr 1178/2011 om tekniska krav och administrativa

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande om de EG-bestämmelser som kompletteras av livsmedelslagen (2006:804); SFS 2006:1032 Utkom från trycket den 18 juli 2006 beslutat den 6 juli 2006. Regeringen

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 2.10.2015 SV L 257/19 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1759 av den 28 september 2015 om av glutaraldehyd som existerande verksamt ämne för användning i biocidprodukter för produkttyperna

Läs mer

RIKTLINJER DEN CENTRALA KONTAKTPUNKTEN FÖR ANMÄLNINGSFÖRFARANDET 98/34 OCH FÖR DE ANMÄLNINGSFÖRFARANDEN SOM FÖRESKRIVS I SÄRSKILD EU-LAGSTIFTNING

RIKTLINJER DEN CENTRALA KONTAKTPUNKTEN FÖR ANMÄLNINGSFÖRFARANDET 98/34 OCH FÖR DE ANMÄLNINGSFÖRFARANDEN SOM FÖRESKRIVS I SÄRSKILD EU-LAGSTIFTNING 24 oktober 2012 RIKTLINJER DEN CENTRALA KONTAKTPUNKTEN FÖR ANMÄLNINGSFÖRFARANDET 98/34 OCH FÖR DE ANMÄLNINGSFÖRFARANDEN SOM FÖRESKRIVS I SÄRSKILD EU-LAGSTIFTNING Innehållsförteckning I. Inledning II. EU-lagstiftning

Läs mer

2013-12-19. Nytt inom livsmedelslagstiftningen inför 2014

2013-12-19. Nytt inom livsmedelslagstiftningen inför 2014 2013-12-19 Nytt inom livsmedelslagstiftningen inför 2014 Välkommen! Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2013-2016 Pengar till areella näringar, landsbygd och livsmedel (MJU2) Informationsförordningen

Läs mer

L 302/28 Europeiska unionens officiella tidning

L 302/28 Europeiska unionens officiella tidning L 302/28 Europeiska unionens officiella tidning 19.11.2005 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1895/2005 av den 18 november 2005 om begränsad användning av vissa epoxiderivat i material och produkter avsedda

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 304/18 Europeiska unionens officiella tidning 22.11.2011 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 1169/2011 av den 25 oktober 2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande om de EG-bestämmelser som kompletteras av livsmedelslagen (2006:804); SFS 2008:638 Utkom från trycket den 30 juni 2008 beslutat den 18 juni 2008. Regeringen

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 12.11.2009 2008/0028(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd till utskottet för

Läs mer

ANTAGNA TEXTER. Obligatorisk angivelse av ursprungsland eller härkomstort för vissa livsmedel

ANTAGNA TEXTER. Obligatorisk angivelse av ursprungsland eller härkomstort för vissa livsmedel Europaparlamentet 204-209 ANTAGNA TEXTER P8_TA(206)0225 Obligatorisk angivelse av ursprungsland eller härkomstort för vissa livsmedel Europaparlamentets resolution av den 2 maj 206 om obligatorisk angivelse

Läs mer

Import- och exportföreskrifter/veterinärkontroll m.m. 1

Import- och exportföreskrifter/veterinärkontroll m.m. 1 Import- och exportföreskrifter/veterinärkontroll m.m. 1 Kommissionens förordning (EG) nr 206/2009 av den 5 mars 2009 om införsel för personligt bruk till gemenskapen av produkter av animaliskt ursprung

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG

ÄNDRINGSFÖRSLAG EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 22.12.2009 2008/0028(COD) ÄNDRINGSFÖRSLAG 202-349 Förslag till betänkande Renate Sommer (PE430.616v01-00) Livsmedelsinformation

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM50. Ny förordning om spritdrycker. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM50. Ny förordning om spritdrycker. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Ny förordning om spritdrycker Näringsdepartementet 2017-01-03 Dokumentbeteckning KOM(2016) 750 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om definition, presentation

Läs mer

Allergener i oförpackade livsmedel

Allergener i oförpackade livsmedel Allergener i oförpackade livsmedel Kontrollprojekt 2016 Kommunerna i Jönköpings län Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Krav på allergiinformation... 4 Syfte... 5 Projektets genomförande och omfattning...

Läs mer

Ingrid Lindeberg Livsmedelskontroll/ Support

Ingrid Lindeberg Livsmedelskontroll/ Support Fri från gluten- hur får man märka? Ingrid Lindeberg Livsmedelskontroll/ Support Anmälan Kll SLV Anmälan Kll SLV ModersmjölksersäFning och GllskoFsnäring LIVSFS 2008:2 Livsmedel för speciella medicinska

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT 23.12.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 343/65 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 15 december 2011 om fastställande av förteckningen över tredjeländer och territorier från vilka det är

Läs mer

För delegationerna bifogas kommissionens dokument D021995/02.

För delegationerna bifogas kommissionens dokument D021995/02. EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 10 september 2012 (OR. en) 13470/12 DENLEG 79 AGRI 551 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 22 augusti 2012 till: Rådets generalsekretariat Komm. dok.

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.7.2016 C(2016) 4407 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 14.7.2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN 8.6.2018 SV Europeiska unionens officiella tidning C 196/1 II (Meddelanden) MEDDELANDEN FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Kommissionens tillkännagivande om

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.6.2017 C(2017) 3890 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 12.6.2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014

Läs mer

Märkning av färdigförpackade livsmedel

Märkning av färdigförpackade livsmedel Märkning av färdigförpackade livsmedel Information till dig som märker färdigförpackade livsmedel Märkning av färdigförpackade livsmedel I den här broschyren finns information för dig som ansvarar för

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ]

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den C Utkast till KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] om ändring av kommissionens förordning (EU) nr xxxx/2012 om tekniska krav och administrativa

Läs mer

1. Ekologiska produkter Anna Wedholm tf teamchef

1. Ekologiska produkter Anna Wedholm tf teamchef 1. Ekologiska produkter Anna Wedholm tf teamchef Nya regler Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 2018/848 Har trätt i kraft juni 2018 och ska tillämpas 1 januari 2021 Övergångsregler: Import

Läs mer

7482/1/19 REV 1 sa/np 1 LIFE.1

7482/1/19 REV 1 sa/np 1 LIFE.1 Europeiska unionens råd Bryssel den 15 mars 2019 (OR. en) Interinstitutionella ärenden: 2018/0216(COD) 2018/0217(COD) 2018/0218(COD) 7482/1/19 REV 1 AGRI 143 AGRILEG 56 AGRIFIN 21 AGRISTR 22 AGRIORG 18

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 215/4 Europeiska unionens officiella tidning 20.8.2011 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 835/2011 av den 19 augusti 2011 om ändring av förordning (EG) nr 1881/2006 vad gäller gränsvärden för polycykliska

Läs mer

Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2008)0040),

Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2008)0040), P7_TA(2010)0222 Information till konsumenterna om livsmedel ***I Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 16 juni 2010 om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om livsmedelsinformation

Läs mer

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, L 216/8 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1825/2000 av den 25 augusti 2000 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 när det gäller märkning

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2009R0124 SV 30.07.2012 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 124/2009 av den 10 februari

Läs mer

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, 31.12.2003 L 346/19 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 2336/2003 av den 30 december 2003 om vissa tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 670/2003 om inrättande av särskilda åtgärder för marknaden

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning och presentation av livsmedel; 1

Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning och presentation av livsmedel; 1 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning och presentation av livsmedel; 1 (H 130) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.8.2017 C(2017) 5635 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 16.8.2017 om ändring av genomförandeförordning (EU) 2016/1240 vad gäller avsättning av

Läs mer

nr sida datum M1 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1021/2013 av den 9 oktober 2013

nr sida datum M1 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1021/2013 av den 9 oktober 2013 2001L0111 SV 18.11.2013 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DIREKTIV 2001/111/EG av den 20 december 2001 om

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 13 juli 2015 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 13 juli 2015 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 13 juli 2015 (OR. en) 10869/15 FÖLJENOT från: inkom den: 10 juli 2015 till: Komm. dok. nr: D039794/02 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat MI 487

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för internationell handel 20.3.2015 2013/0433(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för internationell handel till utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi PRELIMINÄR VERSION 2003/0262(COD) 10 februari 2004 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för industrifrågor,

Läs mer

2000L0013 SV

2000L0013 SV 2000L0013 SV 07.08.2009 007.001 21 BILAGA I KATEGORIER AV INGREDIENSER SOM FÅR ANGES MED KATEGORI I STÄLLET FÖR MED SÄRSKILD BETECKNING Definitioner Raffinerade oljor utom olivolija. Raffinerade fetter.

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.9.2017 C(2017) 5959 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 4.9.2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.7.2016 C(2016) 4172 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 8.7.2016 om ändring av bilaga I till rådets förordning (EG) nr 1528/2007 om tillämpning

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

Europeiska unionens officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) 18.10.2003 L 268/1 I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1829/2003 av den 22 september 2003 om genetiskt modifierade livsmedel och foder (Text

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 18.4.2013 Europeiska unionens officiella tidning L 108/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 348/2013 av den 17 april 2013 om ändring av bilaga XIV till Europaparlamentets

Läs mer

SV Europeiska unionens officiella tidning L 338/83

SV Europeiska unionens officiella tidning L 338/83 22.12.2005 SV Europeiska unionens officiella tidning L 338/83 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 2076/2005 av den 5 december 2005 om fastställande av övergångsbestämmelser för tillämpningen av Europaparlamentets

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel;

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Omfattning 1

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX SANCO/10667/2012 (POOL/G4/2012/10667/10667-EN.doc) D023049/06 [ ](2013) XXX draft KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX om ändring av bilagorna till Europaparlamentets

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 10 mars 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 10 mars 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 10 mars 2017 (OR. en) 7180/17 DENLEG 17 AGRI 131 SAN 95 FÖLJENOT från: inkom den: 9 mars 2017 till: Komm. dok. nr: D048363/04 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets

Läs mer

Spannmålsbaserade livsmedel och barnmat för spädbarn och småbarn Stödjande information för Livsmedelsverket och kommuner

Spannmålsbaserade livsmedel och barnmat för spädbarn och småbarn Stödjande information för Livsmedelsverket och kommuner Spannmålsbaserade livsmedel och barnmat för spädbarn och småbarn Stödjande information för Livsmedelsverket och kommuner På den här sidan hittar du fakta om barnmat, vilka regler som styr området och vilka

Läs mer

Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling

Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 29.1.2010 2008/0028(COD) YTTRANDE från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling till utskottet för miljö, folkhälsa

Läs mer

Anvisning om hur checklistan för kontroll av märkningarna på förpackningar fylls i

Anvisning om hur checklistan för kontroll av märkningarna på förpackningar fylls i Föredragen av Nurttila Annika Sida/sidor 1 / 5 Anvisning om hur checklistan för kontroll av märkningarna på förpackningar fylls i 1 Syftet med kontrollen I detta projekt är syftet med kontrollen av märkningarna

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel;

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Livsmedelsverkets föreskrifter om extraktionsmedel vid framställning av livsmedel; (H 33) Utkom från trycket 12 september 2011 beslutade den 30 augusti

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2008:10 Utkom från trycket 2008-10-07 Omtryck Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.3.2019 COM(2019) 98 final 2019/0048 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Indiska oceanens tonfiskkommission

Läs mer

KO./. Mezina. Art. 28 Förordningen om närings och hälsopåståenden

KO./. Mezina. Art. 28 Förordningen om närings och hälsopåståenden KO./. Mezina Art. 28 Förordningen om närings och hälsopåståenden 5. Sådana hälsopåståenden som avses i artikel 13.1 a får göras från och med den dag då denna förordning träder i kraft till och med den

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 13 januari 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 13 januari 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 13 januari 2016 (OR. en) 5234/16 DENLEG 3 AGRI 10 SAN 8 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen inkom den: 12 januari 2016 till: Komm. dok. nr: D042509/03 Ärende: Rådets

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2010R0724 SV 13.08.2011 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 724/2010 av den 12 augusti

Läs mer

Miljöenheten. Märkning av förpackade livsmedel

Miljöenheten. Märkning av förpackade livsmedel Miljöenheten Märkning av förpackade livsmedel Märkning av färdigförpackade livsmedel I den här broschyren finns information för dig som ansvarar för märkningen av färdigförpackade livsmedel. Informationen

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.11.2017 C(2017) 7477 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 15.11.2017 om ändring av kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1238 vad gäller

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 30 augusti 2011 (OR. en) 12899/11 Interinstitutionellt ärende: 2011/0164 (NLE)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 30 augusti 2011 (OR. en) 12899/11 Interinstitutionellt ärende: 2011/0164 (NLE) EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 30 augusti 2011 (OR. en) 12899/11 Interinstitutionellt ärende: 2011/0164 (NLE) MI 364 ENT 163 CONSOM 124 SAN 149 ECO 93 ENV 617 CHIMIE 44 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer