Arbetspension för arbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetspension för arbete"

Transkript

1 Arbetspension för arbete! Om pensioner i ett nötskal Åk 9 i grundskolan Illustrationer: Anssi Keränen

2 Socialförsäkringen i Finland Arbetspensionen är en viktig del av den sociala tryggheten i Finland.

3 Pensionen tillväxer av arbete Arbetspensionen tillväxer utgående från lönen. Om arbetspensionen är liten, ger folkpensionen och garantipensionen en minimitrygghet.

4 Så här tillväxer pensionen När man har fyllt 18 år tjänar man in pension för alla löner. Man får pension också för studier och vård av egna barn under 3 år. Om man arbetar utomlands får man pension enligt arbetslandets lagar, om man inte är utsänd arbetstagare.

5 Pensionsformer i olika åldrar Flexibel pensionsålder år Ålderspension Möjligt att ta ut pension vid 62, men pensionen blir 7,2 % mindre Deltidsarbete som äldre Förtida ålderspension Deltidspension Arbetsoförmögen vid Efterlevande make och barn under 18 år efter familjeförsörjares död Rehabiliteringsstöd Invalidpension Familjepension

6 Så här finansieras arbetspensionerna Alla är betalare och mottagare i tur och ordning (generationsavtal). En del av avgifterna fonderas för framtida generationer.

7 Hur ska pengarna räcka till? Vi lever längre och pensionärerna blir fler. Vi måste arbeta längre för att pensionsavgifterna ska hållas rimliga. Avkastningen av arbetspensionsfonderna har en stor betydelse.

8 Livslängdskoefficient Vi lever längre och måste också arbeta längre. Livslängdskoefficienten anpassar pensionerna till den ökande livslängden. För att kompensera dess minskande effekt på pensionen kan man arbeta längre.

9 Kontrollera ditt pensionsutdrag regelbundet!

10 Arbetspension för arbete! Informationspaket till läraren DIA 1. Den sociala tryggheten i Finland I Finland består den sociala tryggheten av allmänna hälso- och sjukvårdstjänster, socialförsäkringen och socialvården. Socialförsäkringen: Arbetspension Arbetspension betalas på grund av ålderdom, arbetsoförmåga och familjeförsörjares död. Pensionen tillväxer utgående från arbetsinkomsterna och betalas av arbetspensionsanstalterna. Folkpension Folkpensionen ger en minimitrygghet vid arbetsoförmåga och från 65 års ålder. Enligt folkpensionslagen betalas också familjepension efter en familjeförsörjares död. Sjukförsäkring Folkpensionsanstalten (FPA) betalar förmåner vid sjukdom och moderskapsoch faderskapsledighet. Trafikförsäkring Trafikförsäkringsbolagen ersätter personskador till följd av olyckor med motorfordon. De ersätter också skadorna på motpartens fordon. Arbetsolycksfallsförsäkringen Arbetsgivaren ska ha en olycksfallsförsäkring som ersätter olycksfall i arbetet eller på vägen till eller från arbetet. Militärolycksfall Olycksfall som skett i militärtjänst ersätts av Statskontoret. Arbetslöshetsförsäkringen Arbetslösa arbetssökande kan få inkomstrelaterade förmåner från en arbetslöshetskassa eller minimiförmåner från FPA.

11 DIA 2. Ditt arbete ger arbetspension: folkpensionens och arbetspensionens samspel Pensionsskyddet består av två system som kompletterar varandra, dvs. arbetspensionen och folkpensionen. 1. Arbetspension betalas som ålderspension, invalidpension och familjepension. Arbetspensionen tillväxer av arbete som löntagare eller företagare. Arbetspensionen grundar sig på de inkomster man har förtjänat under hela sin yrkesbana. Man kan gå i arbetspension enligt eget val i års ålder. Arbetspensionsanstalterna betalar ut arbetspension. 2. Folkpensionen är en minimiförmån för personer som har en liten arbetspension eller som inte har varit med i arbetslivet. Arbetspensionen minskar på folkpensionens belopp. Man ka söka folkpension när man fyller 65 år. Folkpensionen betalas av FPA. Garantipensionen är ett tillskott till folkpensionstagares inkomst. Den innebär att minimipensionen är 687,74 e/mån. Garantipensionen trädde i kraft våren År 2010 var den genomsnittliga pensionen i Finland /månad. DIA 3. Hur tjänar man in arbetspension? Arbetsgivarens försäkringsskyldighet börjar när den anställda fyller 18 år. Efter 18 års ålder tjänar man in pension för alla försäkrade arbetsinkomster. Svartjobb ger ingen trygghet för framtiden. Pensionen beräknas av årsinkomsterna enligt procentsatser som beror på den försäkrades ålder: - 1,5 % vid års ålder - 1,9 % vid års ålder - 4,5 % vid års ålder. Oavlönade perioder Under sådana perioder då man inte får lön, så som sjukledighet, arbetslöshet och moderskapsledighet, tjänar man också in pension under vissa förutsättningar. Det lönar sig att studera, också för att man får pension för avlagd examen. Föräldrar som är hemma och sköter barn under 3 års ålder tjänar också in pension (stöd för hemvård av barn). Utomlands Om du arbetar utomlands som utsänd av ett finländskt företag, tjänar du in pension enligt Finlands lagstiftning.

12 Om du arbetar utomlands för en utländsk arbetsgivare tjänar du in pension enligt arbetslandets pensionssystem. Om ditt arbetsland är ett EU- eller EESland, Schweiz eller ett land som har en överenskommelse om social trygghet med Finland, betalas pensionen till dig till Finland i sinom tid. Finland har överenskommelser om social trygghet med bl.a. USA och Australien. Det finns ett stort antal länder med vilka Finland inte har någon sådan överenskommelse. Från dem betalas kanske ingen pension till Finland. Det är bra att ta reda på pensionsrätten redan innan man börjar arbeta utomlands. Pensionsskyddscentralen ger tilläggsupplysningar. DIA 4. När kan man gå i pension och vilka pensionsformer finns det? DIA 5. Generationsavtal vem betalar och hur mycket? Arbetstagarnas arbetspensioner finansieras med försäkringsavgifter, som betalas av både arbetstagarna och arbetsgivarna. Den genomsnittliga avgiften inom den privata sektorn (ArPL) är totalt ca 23 % av lönerna. Arbetstagarens andel av avgiften år de som är under 53 år betalar 4,7 % av lönen - de som fyllt 53 år betalar 6,0 % av lönen Arbetsgivaren väljer pensionsanstalt och betalar in försäkringsavgifterna. Företagare ansvarar själva för sin pensionsförsäkring. Arbetspensionerna finansieras genom ett delvis fonderande system. En del av pensionsförsäkringsavgifterna används direkt till att betala ut pensioner och en del placeras med tanke på framtiden. Det här kallas för generationsavtalet. Alla är mottagare och betalare i tur och ordning. Enligt de nuvarande prognoserna åldras befolkningen kraftigt under de kommande årtiondena. Med fonderna och avkastningen kan man trygga de framtida pensionerna och dämpa behovet att höja pensionsavgifterna. - Närmare information om placeringar - Närmare information om arbetspensionsavgifterna

13 DIA 6. Hur ska pengarna räcka till? När de stora åldersklasserna går i pension ändras befolkningens försörjningskvot märkbart. För närvarande finns det fyra personer i arbetsför ålder för varje person över 65 år. År 2050 är förhållandet 2:1. För närvarande finns det 1,3 miljoner finländare som får egen pension. År 2050 är de en halv miljon fler. Utöver åldersklassernas storlek inverkar den ökande livslängden på försörjningskvoten. Eftersom människorna lever längre, får de också pension längre än tidigare generationer. Det innebär påfrestningar för finansieringen av pensionerna. Idag är pensionsutgifterna i Finland ca 23 miljarder euro, men år 2050 de mer än dubbelt så stora. Man har förberett sig på de ökande utgifterna genom att fondera en del av arbetspensionsavgifterna. För närvarande uppgår de finländska pensionsanstalternas fonder till ett värde på 140 miljarder euro. För att trygga finansieringen av pensionerna behöver man också förlänga tiden i arbetslivet. Idag går finländarna i genomsnitt i pension vid 60 års ålder, tre år före gränsen för ålderspension. Den största orsaken till den låga faktiska pensionsåldern är invalidpensionerna. Om de arbetsoförmögna utelämnas ur statistiken är pensionsåldern 63 år i genomsnitt. Arbetshälsan är alltså viktig för både individen och för samhället. När människorna trivs på arbetsplatserna når man resultat och skapar skatteintäkter, pensionstillgångar och välfärd. Arbetshälsofrågorna och behovet att höja pensionsåldern har debatterats livligt. DIA 7. Livslängdskoefficienten vem lever till att bli hundra år? (Bonus-dia) Livslängdskoefficienten togs i bruk för första gången år Den är en mekanism som anpassar pensionerna till den ökande livslängden. Om människorna lever längre än nu, får de också pension under en längre tid. I så fall tar livslängdskoefficienten bort en del av månadspensionen. Om den förväntade livslängden inte ökar i framtiden, har livslängdskoefficienten ingen effekt. Enligt nuvarande prognoser kommer finländarnas livslängd troligen att öka ytterligare.

14 Man kan dock kompensera den minskande effekten genom att fortsätta arbeta. Ca hälften av livslängdsökningen borde användas till arbete. Liknande mekanismer som inverkar på beräkningen av pensioner finns också i de andra EU-länderna. Koefficienten fastställs separat för varje åldersklass vid 62 års ålder utgående från dödlighetsstatistiken under de fem föregående åren. Koefficienten tilllämpas när pensionen räknas ut. - Närmare information om livslängdskoefficienten (räknare) DIA 8. Kontrollera ditt pensionsutdrag! Pensionsanstalten skickar pensionsutdrag med uppgifter om de arbeten man haft efter 18 års ålder och den pension som man har tjänat in. Avsändare är den pensionsförsäkrare som försäkrat mottagarens senaste förvärvsarbete. Man kan också när som helst ta fram och skriva ut sitt pensionsutdrag på webbplatsen Arbetspension.fi. Det är viktigt att kontrollera att alla anställningar och all företagsverksamhet finns med i utdraget. Om man upptäcker brister ska man ta kontakt med den pensionsförsäkrare som gett utdraget Var får man veta mera? Om du är anställd inom den privata sektorn eller företagare kan du kontrollera dina pensionsuppgifter hos din egen pensionsförsäkrare eller Pensionsskyddscentralen (PSC). De som är anställda av staten, kommunerna eller kyrkan kan kontrollera sina pensionsuppgifter hos Keva. Närmare information om pensionsärenden får man också direkt från pensionsanstalterna, Pensionsskyddscentralen och Arbetspensionsförsäkrarna TELA.

Arbetspension för arbete!

Arbetspension för arbete! Arbetspension för arbete! Informationspaket till läraren DIA 1. Den sociala tryggheten i Finland I Finland består den sociala tryggheten av allmänna hälso- och sjukvårdstjänster, socialförsäkringen och

Läs mer

Arbetspensionen inte bara de gamlas grej

Arbetspensionen inte bara de gamlas grej Arbetspensionen inte bara de gamlas grej När man är ung är pensionen knappast det som man i första hand går och funderar på det återstår ju fl era årtionden till pensioneringen. Redan från 18 års älder

Läs mer

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2013

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2013 Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2013 1 Program 18.00 Inledning Offentliga sektorns pensionsutdrag Tjänsten Dina pensionsuppgifter Pensionsåldern och pensionsbelopp Pensionsförmåner Ålderspension, förtida

Läs mer

VET DU HUR ARBETSPENSIONEN ÄNDRAS ÅR 2017?

VET DU HUR ARBETSPENSIONEN ÄNDRAS ÅR 2017? VET DU HUR ARBETSPENSIONEN ÄNDRAS ÅR 2017? Pensionsåldern höjs steg för steg Fortsatt arbete belönas Alla tjänar in pension enligt samma procent Arbetslivspension och partiell 1 ålderspension införs VEM

Läs mer

Visste du att du kan söka pension för arbete utomlands, till och med för arbete på 1960-talet?

Visste du att du kan söka pension för arbete utomlands, till och med för arbete på 1960-talet? Så här söker du pension från utlandet Visste du att du kan söka pension för arbete utomlands, till och med för arbete på 1960-talet? Pensionsskyddscentralen (PSC) hjälper dig med ansökan. Pensionsskyddscentralen

Läs mer

Flexibel ålderspension. Ålderspension och partiell förtida ålderspension

Flexibel ålderspension. Ålderspension och partiell förtida ålderspension 2018 Flexibel ålderspension Ålderspension och partiell förtida ålderspension Pensionsskyddscentralen Arbetspensionssystemets servicecentral Kundtjänst och besöksadress: Bokhållargatan 3, Östra Böle, Helsingfors

Läs mer

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2012

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2012 Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2012 1 Program 18.00 Inledning Presentation av Keva och aktuella tjänster Pensionsutdrag Tjänsten Dina pensionsuppgifter Flexibelt i pension Ålderspension, förtida ålderspension

Läs mer

Flexibel ålderspension. Ålderspension och partiell förtida ålderspension

Flexibel ålderspension. Ålderspension och partiell förtida ålderspension Flexibel ålderspension Ålderspension och partiell förtida ålderspension Pensionsskyddscentralen Arbetspensionssystemets servicecentral Kundtjänst och besöksadress: Bokhållargatan 3, Östra Böle, Helsingfors

Läs mer

19.1.2012 Frågor och svar år 2012 SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR

19.1.2012 Frågor och svar år 2012 SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR 19.1.2012 Frågor och svar år 2012 SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR Innehåll 1. Allmänna frågor... 4 1.1. Vad är pensionsutdraget?... 4 1.2. Vem får ett pensionsutdrag?... 4 1.3. Varför har jag inte fått något pensionsutdrag?...

Läs mer

Pensionsreformen Barbro Lillqvist

Pensionsreformen Barbro Lillqvist Pensionsreformen 2017 Barbro Lillqvist Reformens mål Förlänga tiden i arbetslivet med 2 år Höja den förväntade pensionsåldern för dem som fyllt 25 år till minst 62,4 år före år 2025 En hållbar finansiering

Läs mer

40. Pensioner. Genomsnittlig totalpension (egenpension) euro/mån utfall

40. Pensioner. Genomsnittlig totalpension (egenpension) euro/mån utfall Statsbudgeten 40. Pensioner F ö r k l a r i n g : Utgifterna under kapitlet föranleds av statens andelar när det gäller finansiering av pensionssystemen samt statens andel när det gäller finansiering av

Läs mer

TILL ARBETSGIVARE. Försäkring av. utländska arbetstagare. Hur försäkrar jag. i Finland?

TILL ARBETSGIVARE. Försäkring av. utländska arbetstagare. Hur försäkrar jag. i Finland? TILL ARBETSGIVARE Försäkring av utländska arbetstagare Hur försäkrar jag utländska arbetstagare i Finland? Arbeta i Finland få pension från Finland Då arbete utförs i Finland ska arbetstagaren försäkras

Läs mer

Genomsnittlig totalpension (egenpension) euro/mån utfall

Genomsnittlig totalpension (egenpension) euro/mån utfall 40. Pensioner F ö r k l a r i n g : Utgifterna under kapitlet föranleds av statens andelar när det gäller finansiering av pensionssystemen samt statens andel när det gäller finansiering av lantbruksföretagares

Läs mer

Så här ansöker du om pension från utlandet

Så här ansöker du om pension från utlandet Kuva: istock ANVISNINGAR KONTAKTUPPGIFTER Så här ansöker du om pension från utlandet t t a g å h Kom insöka om också ansion från din pe andet! utl Pensionsskyddscentralen (PSC) hjälper dig med att söka

Läs mer

Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom evangelisk-lutherska kyrkans pensionssystem

Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom evangelisk-lutherska kyrkans pensionssystem Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom evangelisk-lutherska kyrkans pensionssystem Mer information: tilastot@keva.fi 28.8.2017 1 Beslut om pensioner och förmåner inom kyrkans pensionssystem

Läs mer

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet Kommunfullmäktigeledamoten fattar också beslut i pensionsfrågor En fullmäktigeledamot är med och fattar strategiska beslut som inverkar

Läs mer

Arbetstagarens och företagarens pensionsskydd

Arbetstagarens och företagarens pensionsskydd 2015 Arbetstagarens och företagarens pensionsskydd NÄR FÅR MAN ARBETSPENSION? HUR BILDAS PENSIONEN? Pensionsskyddscentralen ELÄKETURVAKESKUS Pensionsskyddscentralen Arbetspensionssystemets servicecentral

Läs mer

Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom evangelisk-lutherska kyrkans pensionssystem

Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom evangelisk-lutherska kyrkans pensionssystem Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom evangelisk-lutherska kyrkans pensionssystem Mer information: tilastot@keva.fi 28.2.2019 1 Beslut om pensioner och förmåner inom kyrkans pensionssystem

Läs mer

Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom evangelisk-lutherska kyrkans pensionssystem

Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom evangelisk-lutherska kyrkans pensionssystem Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom evangelisk-lutherska kyrkans pensionssystem Mer information: tilastot@keva.fi 15.8.2018 1 Beslut om pensioner och förmåner inom kyrkans pensionssystem

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 113/2012 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av bestämmelserna om förtida

Lag. RIKSDAGENS SVAR 113/2012 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av bestämmelserna om förtida RIKSDAGENS SVAR 113/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av bestämmelserna om förtida ålderspension och deltidspension Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom kommunsektorns pensionssystem

Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom kommunsektorns pensionssystem Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom kommunsektorns pensionssystem Mer information: tilastot@keva.fi 15.8.2018 1 Beslut om pensioner och förmåner inom det kommunala pensionssystemet enligt

Läs mer

Trygghet vid sämre arbetsförmåga. Yrkesinriktad rehabilitering, invalidpension och arbetslivspension ger trygghet om din arbetsförmåga försämras.

Trygghet vid sämre arbetsförmåga. Yrkesinriktad rehabilitering, invalidpension och arbetslivspension ger trygghet om din arbetsförmåga försämras. Trygghet vid sämre arbetsförmåga Yrkesinriktad rehabilitering, invalidpension och arbetslivspension ger trygghet om din arbetsförmåga försämras. Pensionsskyddscentralen Arbetspensionssystemets servicecentral

Läs mer

RP 178/2008 rd. att motsvara lagen om pension för arbetstagare

RP 178/2008 rd. att motsvara lagen om pension för arbetstagare Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring lagen om statens pensioner och samt 9 och 14 i lagen om införande av lagen om statens pensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Läs mer

Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom kommunsektorns pensionssystem

Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom kommunsektorns pensionssystem Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom kommunsektorns pensionssystem Mer information: tilastot@keva.fi 28.2.2019 1 Beslut om pensioner och förmåner inom det kommunala pensionssystemet enligt

Läs mer

Är arbetspensionssystemet hållbart?

Är arbetspensionssystemet hållbart? Mikko Kautto Mikko Kautto är direktör med ansvar för forskning, statistik och planering vid Pensionsskyddscentralen. Är arbetspensionssystemet hållbart? Det främsta målet för pensionsskyddet är att förhindra

Läs mer

Partiell förtida ålderspension. Hur påverkar den övriga förmåner?

Partiell förtida ålderspension. Hur påverkar den övriga förmåner? Partiell förtida ålderspension Hur påverkar den övriga förmåner? 1 Inledning 3 2 Partiell förtida ålderspension i huvuddrag 3 3 Partiell förtida ålderspension och invalidpension 6 4 Partiell förtida ålderspension

Läs mer

Arbetspensionsutbildning 2018 SAK AKAVA STTK

Arbetspensionsutbildning 2018 SAK AKAVA STTK Arbetspensionsutbildning 2018 PENSIONSREFORMEN 2017: UTGÅNGSLÄGET FÖR FÖRHANDLINGARNA Finansiering Pensionsavgifterna under kommande år Tillräcklig avgiftsnivå Finansieringen av pensionerna inom den offentliga

Läs mer

40. Pensioner. Utbetalade pensioner åren (mn euro)

40. Pensioner. Utbetalade pensioner åren (mn euro) 40. Pensioner F ö r k l a r i n g : Utgifterna under kapitlet föranleds av statens andelar när det gäller finansiering av pensionssystemen samt statens andel när det gäller finansiering av lantbruksföretagarnas

Läs mer

478130 9 103 52 047686 524120 978134 F I C K S T A T I S T I K

478130 9 103 52 047686 524120 978134 F I C K S T A T I S T I K 10 3 5 4 7 8 1 3 0 9 2 0 4 7 6 8 6 5 2 4 1 2 0 9 7 8 1 3 4 FICKSTATISTIK 2009 2009 PENSIONSSKYDDSCENTRALENS FICKSTATISTIK INNEHÅLL Den sociala tryggheten 2 Pensionsutgiften 4 Arbetspensionsavgifter 5 Befolkningen

Läs mer

Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom statens pensionssystem

Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom statens pensionssystem Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom statens pensionssystem Mer information: tilastot@keva.fi 28.2.2019 1 Beslut om pensioner och förmåner inom statens pensionssystem enligt slag, gjorda

Läs mer

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag Kort och lättläst När du blir pensionär I den här broschyren kan du läsa om FPA:s pensioner och andra stöd för pensionärer. FPA står för Folkpensionsanstalten.

Läs mer

Arbetspensionsutbildning 2018

Arbetspensionsutbildning 2018 Arbetspensionsutbildning 2018 Grundprinciperna för arbetspensionssystemet och aktuella frågor 2.5.2018 Tela rf Program Kl 17.00 Kl 17.30 Kl 18.15 Kl 18.45 Kl 19.00 Kaffe/te/fika Finlands arbetspensionssystemets

Läs mer

Flyttning mellan mellan Finland och Norge vad betyder det för pensionen?

Flyttning mellan mellan Finland och Norge vad betyder det för pensionen? Flyttning mellan mellan Finland och Norge vad betyder det för pensionen? Kerstin Appel Avdelningen för utländska pensionsärenden Pensionsskyddscentralen 14.9.2010 1 Pensionsskyddscentralen, PSC Samarbets-

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Innehåll När du flyttar till eller från Finland 1 Flytta till Finland

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare Lag om ändring av lagen om pension för företagare I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om pension för företagare (1272/2006) 19 21, 60, 61, 64 och 66 samt 74 3 mom., av dem 19 sådan den lyder

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 21 i folkpensionslagen och av 5 i lagen om garantipension PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det

Läs mer

LFÖPL-försäkrade - vem är kunder i företagshälsovården för lantbruksföretagare? Utbildning för företagshälsovårdare

LFÖPL-försäkrade - vem är kunder i företagshälsovården för lantbruksföretagare? Utbildning för företagshälsovårdare LFÖPL-försäkrade - vem är kunder i företagshälsovården för lantbruksföretagare? Utbildning för företagshälsovårdare 9.5.2012 2 Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA (Mela) Har hand om den lagstadgade

Läs mer

Lag. om ändring av folkpensionslagen

Lag. om ändring av folkpensionslagen Lag om ändring av folkpensionslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i folkpensionslagen (568/2007) 105, och ändras 6, 10 och 11, 12 1 mom., 15 4 mom., 22 3 och 4 mom., 23, 33 2 mom., 35 1 mom.

Läs mer

LPA-trygghet för anhöriga

LPA-trygghet för anhöriga LPA-trygghet för anhöriga Betryggande välfärd LPA Lantbruksföretagarnas LPA-trygghet Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA stödjer de finländska lantbruksföretagarnas och stipendiaternas välfärd i

Läs mer

Stöd för pensionärer. FPA-pensioner, bostadsbidrag och vårdbidrag

Stöd för pensionärer. FPA-pensioner, bostadsbidrag och vårdbidrag Stöd för pensionärer FPA-pensioner, bostadsbidrag och vårdbidrag KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Stöd för pensionärer 1 Hurdan pension kan du få? 2 Arbetspension 2 Pensioner som FPA betalar 3 Folkpension 3

Läs mer

Särdragen i pensionsskyddet i den offentliga sektorn

Särdragen i pensionsskyddet i den offentliga sektorn Särdragen i pensionsskyddet i den offentliga sektorn Barbro Lillqvist 2018 1 Keva.fi pensionsärenden flexibelt på webben Information om pensioner, Keva och Kevas tjänster informationssidor, instruktioner

Läs mer

Mot längre arbetsliv alla medel i bruk Vad erbjuder arbetspensionsrehabiliteringen? Nikolas Elomaa direktör/intressebevakning

Mot längre arbetsliv alla medel i bruk Vad erbjuder arbetspensionsrehabiliteringen? Nikolas Elomaa direktör/intressebevakning Mot längre arbetsliv alla medel i bruk Vad erbjuder arbetspensionsrehabiliteringen? Nikolas Elomaa direktör/intressebevakning Twitter: @nikolaselomaa Målet är att möjliggöra fortsatt arbete trots eventuella

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Innehåll När du flyttar till eller från Finland När du flyttar till

Läs mer

Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom statens pensionssystem

Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom statens pensionssystem Statistiska uppgifter om pensioner och försäkrade inom statens pensionssystem Mer information: tilastot@keva.fi 15.8.2018 1 Beslut om pensioner och förmåner inom statens pensionssystem enligt slag, gjorda

Läs mer

Innehåll. Innehållet i denna bok har sammanställts och redigerats av Arbetspensionsförsäkrarna TELA

Innehåll. Innehållet i denna bok har sammanställts och redigerats av Arbetspensionsförsäkrarna TELA Arbetspension och övrig sosialförsäkring 2012 Innehåll Sida Vad ersätter försäkringen?... 2 Var söks ersättningen?... 4 ArPL = Pension för arbetstagare... 5 FöPL = Pension för företagare... 31 LFöPL =

Läs mer

SJÖMÄNNENS FAMILJEPENSION

SJÖMÄNNENS FAMILJEPENSION SJÖMÄNNENS FAMILJEPENSION 1 FAMILJEPENSION Syftet med familjepensionen är att trygga de anhörigas uppehälle efter familjeförsörjarens frånfälle. Familjepensionens förmånstagare är en person som har rätt

Läs mer

02/2012. Handbok för beräkning av arbetspensioner 2012. Pensionsskyddscentralen ELÄKETURVAKESKUS PENSIONSSKYDDSCENTRALENS HANDBÖCKER

02/2012. Handbok för beräkning av arbetspensioner 2012. Pensionsskyddscentralen ELÄKETURVAKESKUS PENSIONSSKYDDSCENTRALENS HANDBÖCKER 02/2012 PENSIONSSKYDDSCENTRALENS HANDBÖCKER Handbok för beräkning av arbetspensioner 2012 Pensionsskyddscentralen ELÄKETURVAKESKUS 02/2012 PENSIONSSKYDDSCENTRALENS HANDBÖCKER Handbok för beräkning av

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Innehåll När du flyttar till eller från Finland När du flyttar till

Läs mer

PENSIONSSKYDDSCENTRALENS FICKSTATISTIK

PENSIONSSKYDDSCENTRALENS FICKSTATISTIK 2015 PENSIONSSKYDDSCENTRALENS FICKSTATISTIK 2015 PENSIONSSKYDDSCENTRALENS FICKSTATISTIK INNEHÅLL Den sociala tryggheten 2 Pensionsutgiften 4 Arbetspensionsavgifter 5 Befolkningen 6 Arbetspensionsförsäkrade

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av arbetspensionslagarna och av vissa lagar som har samband med dem PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2010 Nr 7 Nr 7 LANDSKAPSLAG om pensionsskydd för ledamöter av lagtinget och landskapsregeringen Föredragen för Republikens President den 22 januari 2010 Utfärdad i Mariehamn

Läs mer

RP 130/2009 rd. Lagen om alterneringsledighet, som varit i kraft för viss tid, upphör att gälla den 31 december

RP 130/2009 rd. Lagen om alterneringsledighet, som varit i kraft för viss tid, upphör att gälla den 31 december RP 130/2009 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om alterneringsledighet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Lagen om alterneringsledighet, som varit i

Läs mer

STATISTIK FRÅN PENSIONSSKYDDSCENTRALEN. Pensionsskyddscentralens fickstatistik 2018

STATISTIK FRÅN PENSIONSSKYDDSCENTRALEN. Pensionsskyddscentralens fickstatistik 2018 STATISTIK FRÅN PENSIONSSKYDDSCENTRALEN 04 2018 Pensionsskyddscentralens fickstatistik 2018 2018 PENSIONSSKYDDSCENTRALENS FICKSTATISTIK INNEHÅLL Den sociala tryggheten 2 Pensionsutgifter 3 Arbetspensionsfonder

Läs mer

LPA-trygghet när du blir äldre

LPA-trygghet när du blir äldre LPA-trygghet när du blir äldre Betryggande välfärd LPA Lantbruksföretagarnas LPA-trygghet Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA stödjer de finländska lantbruksföretagarnas och stipendiaternas välfärd

Läs mer

SJÖMÄNNENS DELTIDSPENSION

SJÖMÄNNENS DELTIDSPENSION SJÖMÄNNENS DELTIDSPENSION 1 Sjömännens deltidspension Syftet med deltidspensionen är att ge äldre arbetstagare en möjlighet att minska sin arbetsinsats och gå stegvis i pension. Ett delmål är även att

Läs mer

Lag. om ändring av pensionslagen för den offentliga sektorn

Lag. om ändring av pensionslagen för den offentliga sektorn Lag om ändring av pensionslagen för den offentliga sektorn I enlighet med riksdagens beslut upphävs i pensionslagen för den offentliga sektorn (81/2016) 92 3 mom. och 171 2 mom., ändras 3 1 mom. 8 punkten,

Läs mer

Att flytta till Finland eller utomlands

Att flytta till Finland eller utomlands Att flytta till Finland eller utomlands När får du rätt till FPA-stöd i Finland? Vad händer när du flyttar bort från Finland? KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Vem kan få FPA-stöd? 2 Vad betyder det att vara

Läs mer

STATISTIK FRÅN PENSIONSSKYDDSCENTRALEN. Pensionsskyddscentralens fickstatistik 2019

STATISTIK FRÅN PENSIONSSKYDDSCENTRALEN. Pensionsskyddscentralens fickstatistik 2019 STATISTIK FRÅN PENSIONSSKYDDSCENTRALEN 04 2019 Pensionsskyddscentralens fickstatistik 2019 2019 PENSIONSSKYDDSCENTRALENS FICKSTATISTIK INNEHÅLL Den sociala tryggheten 2 Pensionsutgifter 3 Arbetspensionsfonder

Läs mer

RP 131/2013 rd. som beviljats som invalid- eller sjukpension.

RP 131/2013 rd. som beviljats som invalid- eller sjukpension. RP 131/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 12 i lagen om främjande av sjukpensionärers återgång i arbete PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen

Läs mer

Familjepension. Trygghet till de efterlevande

Familjepension. Trygghet till de efterlevande Familjepension Trygghet till de efterlevande Pensionsskyddscentralen Arbetspensionssystemets servicecentral Kundtjänst och besöksadress: Bokhållargatan 3, Östra Böle, Helsingfors Postadress: 00065 PENSIONSSKYDDSCENTRALEN

Läs mer

LPA-trygghet för nya företagare

LPA-trygghet för nya företagare LPA-trygghet för nya företagare Betryggande välfärd LPA Lantbruksföretagarens trygghet från LPA LPA, dvs. Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, stödjer de finländska lantbruksföretagarnas och stipendiaternas

Läs mer

STATISTIK FRÅN PENSIONSSKYDDSCENTRALEN. Pensionsskyddscentralens fickstatistik 2016

STATISTIK FRÅN PENSIONSSKYDDSCENTRALEN. Pensionsskyddscentralens fickstatistik 2016 STATISTIK FRÅN PENSIONSSKYDDSCENTRALEN 04 2016 Pensionsskyddscentralens fickstatistik 2016 2016 PENSIONSSKYDDSCENTRALENS FICKSTATISTIK INNEHÅLL Den sociala tryggheten 2 Pensionsutgiften 4 Arbetspensionsavgifter

Läs mer

Arbetsförmågans värdering ur försäkringsläkarens synpunkt. Försäkringsläkare Teemu Takala Veritas

Arbetsförmågans värdering ur försäkringsläkarens synpunkt. Försäkringsläkare Teemu Takala Veritas Arbetsförmågans värdering ur försäkringsläkarens synpunkt Försäkringsläkare Teemu Takala Veritas 19.10.2016 Roll av försäkringsmedicin Trygga likvärdiga beslut för olika människor i likadana sjukdomssituationer

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare Lag om ändring av lagen om pension för företagare I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om pension för företagare (1272/2006) 84 3 mom., sådant det lyder i lag 888/2014, ändras 2 1 mom. 9 punkten,

Läs mer

ArPL-försäkringen i ett nötska

ArPL-försäkringen i ett nötska ArPL-försäkringen 2013 Försäkra enkelt hos Etera ch t för snabb o Eteras recep ervice tspensionss flexibel arbe nsionsste arbetspe De aktuella avgifterna tjänster elektroniska Behändiga din tjänst experter

Läs mer

Arbetshälsa och långa arbetskarriärer?

Arbetshälsa och långa arbetskarriärer? Arbetshälsa och långa arbetskarriärer? Överläkare Nordiskt arbetsmiljöforum 5.9.2014 Faktorer vi diskuterar under denna session allmänt om pensionsystemet i Finland och om pensionsreformen 2017 lite statistiska

Läs mer

PENSIONSINFORMATION

PENSIONSINFORMATION PENSIONSINFORMATION 1.1.2017 Olika pensionssystem beroende på anställningsdatum Ålands landskapsregering Anställda med anställningsdatum före 1.1.2008 hör till landskapets pensionssystem Försäkringsaktiebolaget

Läs mer

Lag om statens pensioner 22.12.2006/1295

Lag om statens pensioner 22.12.2006/1295 1 of 49 25/08/2011 12:40 Lag om statens pensioner 22.12.2006/1295 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap Lagens syfte och tillämpningsområde 1 Lagens syfte I denna lag föreskrivs om den rätt

Läs mer

LPA-trygghet för stipendiater

LPA-trygghet för stipendiater LPA-trygghet för stipendiater Betryggande välfärd LPA Allt du behöver veta om LPA-tryggheten! LPA försäkrar stipendiater...3 LPA-trygghet för stipendiater...3 Försäkringsskyldighet...4 Arbete utomlands...6

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2006 Utgiven i Helsingfors den 29 december 2006 Nr 1295 1297 INNEHÅLL Nr Sidan 1295 Lag om statens pensioner... 3929 1296 Lag om införande av lagen om statens pensioner...

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands

Flytta till Finland eller utomlands Flytta till Finland eller utomlands När hör du till den sociala tryggheten i Finland? Vad händer när du flyttar bort från Finland? KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll När du flyttar till eller från Finland 1 Vem

Läs mer

RP 172/2013 rd. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt.

RP 172/2013 rd. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om statens pensioner och av 5 och 6 i lagen om statens pensionsfond PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen

Läs mer

Pension. Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst

Pension. Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag Kort och lättläst Innehåll När du blir pensionär 1 Hurdan pension får du? 2 Hurdan pension i vilken ålder? 2 Arbetspension 3 FPA-pensioner 3 Folkpension

Läs mer

Arbetspensionsskolan 2016

Arbetspensionsskolan 2016 Arbetspensionsskolan 2016 Pensionsreformen 2017: utgångspunkter Finansiering Pensionsavgifter Finansiella hållbarheten Finansiering av offentlig sektorns pensioner Pensionsskyddets innehåll Pensionsåldrar

Läs mer

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet I din egenskap av kommunfullmäktigeledamot fattar du beslut också i pensionsfrågor Som ledamot är du med och fattar strategiska beslut

Läs mer

RP 77/2012 rd. vid 63 års ålder i stället för vid 62 års ålder som nu. Det föreslås att ovan nämnda arbetspensionslagar

RP 77/2012 rd. vid 63 års ålder i stället för vid 62 års ålder som nu. Det föreslås att ovan nämnda arbetspensionslagar Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av bestämmelserna om förtida ålderspension och deltidspension PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås ändringar

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om pensionsreformen 2017

Välkommen till informationsmöte om pensionsreformen 2017 Välkommen till informationsmöte om pensionsreformen 2017 Syftet med pensionsreformen förlänga yrkeskarriärerna och senarelägga pensioneringen det lönar sig att arbeta fram till den målsatta pensionsåldern

Läs mer

PENSIONSSKYDDSCENTRALENS FICKSTATISTIK

PENSIONSSKYDDSCENTRALENS FICKSTATISTIK 2014 PENSIONSSKYDDSCENTRALENS FICKSTATISTIK 2014 PENSIONSSKYDDSCENTRALENS FICKSTATISTIK INNEHÅLL Den sociala tryggheten 2 Pensionsutgiften 4 Arbetspensionsavgifter 5 Befolkningen 6 Arbetspensionsförsäkrade

Läs mer

Kommunernas pensionsguide

Kommunernas pensionsguide Kommunernas pensionsguide 2010 Kommunernas pensionsförsäkring Postadress PB 425, 00101 Helsingfors Besöksadress Unionsgatan 43 Telefon Växel 020 614 21 Fax 020 614 2589 E-post förnamn.efternamn@keva.fi

Läs mer

Anvisningar om arbetspensionsförsäkringen för arbetsgivare och företagare

Anvisningar om arbetspensionsförsäkringen för arbetsgivare och företagare 2015 Anvisningar om arbetspensionsförsäkringen för arbetsgivare och företagare HUR TECKNAR MAN EN PENSIONSFÖRSÄKRING? VAD KOSTAR DET? Pensionsskyddscentralen ELÄKETURVAKESKUS Pensionsskyddscentralen Arbetspensionssystemets

Läs mer

Information om den sociala tryggheten och sjukförsäkringen för sjömän i EU-situationer

Information om den sociala tryggheten och sjukförsäkringen för sjömän i EU-situationer Information om den sociala tryggheten och sjukförsäkringen för sjömän i EU-situationer Innehåll Allmänt...1 Flaggregeln...1 Lönebetalning från sjömannens bosättningsland..1 Utsända sjömän...2 Arbete samtidigt

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 296/2015 Lag om ändring av lagen om sjömanspensioner Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut upphävs

Läs mer

Pension för arbetstagare och företagare. När får man arbetspension? Hur är pensionen uppbyggd?

Pension för arbetstagare och företagare. När får man arbetspension? Hur är pensionen uppbyggd? 2018 Pension för arbetstagare och företagare När får man arbetspension? Hur är pensionen uppbyggd? Pensionsskyddscentralen Arbetspensionssystemets servicecentral Kundtjänst och besöksadress: Bokhållargatan

Läs mer

F I C K S T A T I S T I K

F I C K S T A T I S T I K 10 3 5 4 7 8 1 3 0 9 2 0 4 7 6 8 6 5 2 4 1 2 0 9 7 8 1 3 4 FICKSTATISTIK 2008 2008 PENSIONSSKYDDSCENTRALENS FICKSTATISTIK INNEHÅLL Den sociala tryggheten 2 Pensionsutgiften 4 Befolkningen 5 Arbetspensionsförsäkringen

Läs mer

2.1 De totala pensionsutgifterna i Finland ( )

2.1 De totala pensionsutgifterna i Finland ( ) Tilläggsuppgifter: Terhi Rautesalo, puh 020 634 1528, förnamn.efternamn@kela.fi Pensionsförsäkring 2.1 De totala pensionsutgifterna i Finland 1975 2014 (7.9.2015) Figur Data 2.2 De olika pensionssystemens

Läs mer

SAMLAD KUNSKAP OM ARBETSPENSIONERNA

SAMLAD KUNSKAP OM ARBETSPENSIONERNA SAMLAD KUNSKAP OM ARBETSPENSIONERNA Sakkunniga människor som det är trevligt att arbeta med. Statistiken är i särklass i Finland. En tillförlitlig och sakkunnig samarbetspartner. Enkät om kundnöjdhet 2011

Läs mer

RP 42/2009 rd. för lagen om pension för företagare och lagen om pension för lantbruksföretagare. Lagen avses träda i kraft den 1 augusti 2009.

RP 42/2009 rd. för lagen om pension för företagare och lagen om pension för lantbruksföretagare. Lagen avses träda i kraft den 1 augusti 2009. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och i lagen om Utbildningsfonden PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Det föreslås att lagen om Utbildningsfonden ska ändras

Läs mer

Nytt pensionsavtal för statligt anställda PA 03

Nytt pensionsavtal för statligt anställda PA 03 Nytt pensionsavtal för statligt anställda PA 03 Innehåll Förord 1 Pensionsförmåner 2 Två typer av ålderspension 2 Avgiftsbestämd ålderspension 3 Förmånsbestämd ålderspension 4 Beräkning av förmånsbestämd

Läs mer

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag Kort och lättläst Innehåll När du blir pensionär 1 Hurdan pension får du? 2 Hurdan pension i vilken ålder? 2 Arbetspension 3 FPA-pensioner 3 Folkpension

Läs mer

RP 173/2006 rd. som är besvärsinstans inom den privata sektorn, och kommunernas pensionsnämnd. med besvärsnämnden för arbetspensionsärenden,

RP 173/2006 rd. som är besvärsinstans inom den privata sektorn, och kommunernas pensionsnämnd. med besvärsnämnden för arbetspensionsärenden, RP 173/2006 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om statens pensioner och till vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Välkommen till informationsträff med KPA Pension. Åke Andersson

Välkommen till informationsträff med KPA Pension. Åke Andersson Välkommen till informationsträff med KPA Pension Åke Andersson Om KPA Pension KPA Pension är ett serviceorgan för den kommunala sektorn i pensions- och försäkringsfrågor. Vi hjälper till att: räkna fram

Läs mer

Det är aldrig för tidigt för en trygg ålderdom.

Det är aldrig för tidigt för en trygg ålderdom. Det är aldrig för tidigt för en trygg ålderdom. Pensionshandbok för alla åldrar Det är inte lätt att sätta sig in i alla turer kring pensionerna och hur man ska göra för att få en anständig och rättvis

Läs mer

Budgeteringsanvisning för pensionsavgifter för Kevas medlemssamfund 2018 och information om ändringar i pensionsavgifterna

Budgeteringsanvisning för pensionsavgifter för Kevas medlemssamfund 2018 och information om ändringar i pensionsavgifterna BUDGETERINGSANVISNING 1(5) Budgeteringsanvisning för pensionsavgifter för Kevas medlemssamfund 2018 och information om ändringar i pensionsavgifterna 2019 Allmän bakgrund till uppskattningen I denna anvisning

Läs mer

Exempelberäkningar på arbetspensionen enligt gällande lag och uppgörelsen om pensionsreform år 2017 - Invalidpension PSC 31.10.

Exempelberäkningar på arbetspensionen enligt gällande lag och uppgörelsen om pensionsreform år 2017 - Invalidpension PSC 31.10. Exempelberäkningar på arbetspensionen enligt gällande lag och uppgörelsen om pensionsreform år 2017 - PSC 31.10.2014 1. Född 1995, börjat arbeta vid 22 års ålder, invalidpension vid 35 års ålder/ålderspension

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av bestämmelser om deltidspension och individuell förtidspension PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

RP 91/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 91/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändring av lagstiftningen om arbetspension för den privata sektorn samt till lag om ändring av 11 och 55 i folkpensionslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2015 och uppskattningar för 2016 2017

Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2015 och uppskattningar för 2016 2017 BUDGETERINGSANVISNING 1 (7) Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2015 och uppskattningar för 2016 2017 Allmän bakgrund till uppskattningen I denna anvisning behandlas alla ärenden som gäller samtliga

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ARBETSGIVARE OCH FÖRETAGARE 2011. Om arbetspensionsförsäkringen inom den privata sektorn

ANVISNINGAR FÖR ARBETSGIVARE OCH FÖRETAGARE 2011. Om arbetspensionsförsäkringen inom den privata sektorn ANVISNINGAR FÖR ARBETSGIVARE OCH FÖRETAGARE 2011 Om arbetspensionsförsäkringen inom den privata sektorn Pensionsskyddscentralen Arbetspensionssystemets servicecentral Kundtjänst och besöksadress: Bokhållargatan

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2006 Utgiven i Helsingfors den 29 december 2006 Nr 1272 1279 INNEHÅLL Nr Sidan 1272 Lag om pension för företagare... 3705 1273 Lag om införande av lagen om pension för företagare...

Läs mer

Bra att veta när du närmar dig pensionen. Vad gör vi på Collectum för dig? ITP 2

Bra att veta när du närmar dig pensionen. Vad gör vi på Collectum för dig? ITP 2 Vad gör vi på Collectum för dig? 1,8 miljoner tjänstemän har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, utan eget

Läs mer