APRIL Företagen och de kommunala upphandlingarna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "APRIL Företagen och de kommunala upphandlingarna"

Transkript

1 Företagen och de kommunala upphandlingarna APRIL 2011 Företagen och de kommunala upphandlingarna

2 Företagen och de kommunala upphandlingarna 1 Företagen och de kommunala upphandlingarna Sammanfattning Kommunens upphandlingar är en viktig del av det lokala företagsklimatet. Upphandlingarna bidrar till kommunens möjligheter att sänka kostnader och höja kvaliteten i de skattefinansierade verksamheterna och skapar möjligheter för lokala företag att växa och utvecklas. s undersökning av företagsklimatet i kommunerna visar på stora skillnader i hur företagare betygsätter sin kommuns upphandlingsarbete. Högst betyg får Mönsterås kommun där 52 procent av de tillfrågade företagarna uppger att de är positivt inställda till upphandlingen i kommunen. Sämst betyg ger företagarna Oskarshamn där en majoritet, 55 procent, av företagarna ger kommunens upphandlingar ett negativt omdöme. Undersökningen visar också att företagare som varit i kontakt med kommunen angående upphandlingar har en betydligt mer negativ syn på hur upphandlingarna fungerar än företagare i allmänhet. Av de företagare som inte själva haft kontakt med kommunen angående upphandlingar är 21 procent negativt inställda. Bland företagare som haft kontakt med kommunen angående kommunala upphandlingar är motsvarande siffra hela 44 procent. Kommunal upphandling förutsätter en dialog mellan kommun och företagare. Att väga in företagarnas uppfattningar om hur upphandlingarna bör organiseras borde vara en självklarhet när förfrågningsunderlaget utformas. Naturligtvis ska kommunerna ställa höga krav på företagen i kommunala upphandlingar, men det betyder inte att det ska vara krångligare för företag att göra affärer med kommunen än med andra företag. Kommunal upphandling skapar många möjligheter, både för kommuner och företag, men bara enkel och effektiv kommunal upphandling tar vara på dessa. Uppgifterna om företagarnas syn på kommunernas upphandlingar är hämtade från s årliga undersökning av företagsklimatet i kommunerna. Drygt företagare i Sveriges samtliga kommuner har fått svara på enkätfrågor om bland annat den service kommunerna ger företagen samt politikers och tjänstemäns attityder till företagande. Undersökningen genomfördes hösten 2010.

3 Företagen och de kommunala upphandlingarna 2 Kommunerna och upphandlingar Lagen om offentlig upphandling (LOU) utgör ett ramverk för offentlig upphandling, men det är varje enskild kommuns och landstings ansvar att utforma och förvalta sin egen upphandlingsprocess. Det är också upp till kommunerna och landstingen att själva besluta hur mycket av deras verksamhet som ska upphandlas. Rätten att utforma upphandlingsprocessen och bestämma vad som ska upphandlas innebär både möjligheter och ansvar. En samlad bild av kommunernas upphandlingar visar på stora utvecklings- och förbättringsmöjligheter. Tidigare undersökningar från visar att både kommunpolitiker och företagare tycker att kommunal upphandling är en viktig del av företagsklimatet. I en undersökning från 2010 svarar 8 av 10 tillfrågade kommunpolitiker att förenklingar i upphandlingsprocessen är viktiga för att skapa goda förutsättningar för företagen i kommunen. 1 Trots bred uppslutning bakom tanken på de kommunala upphandlingarnas roll i att stimulera det lokala företagandet skiljer sig synen på vad som är en välfungerande upphandlingsprocess åt både i olika delar av landet och mellan politiker och företagare. I Solna och Vellinge svarar både kommunpolitiker och företagare att de är nöjda med hur den kommunala upphandlingen sköts. Fagersta har flest politiker som är nöjda med de kommunala upphandlingarna, men bara var tionde företagare är nöjd och 3 av 10 svarar att de är direkt missnöjda. 2 Sveriges 290 kommuner skiljer sig markant åt i sitt användande av och förhållningssätt till kommunal upphandling upphandlade Täby 45,9 procent av den kommunala verksamheten, medan Skinnskatteberg enbart upphandlade 0,6 procent. 3 För att bedöma en kommuns upphandlingsstrategi räcker det emellertid inte att betrakta hur stor del av den kommunala verksamheten som upphandlas. Upphandlingsarbetets kvalitet bygger på hur enkelt det är för företag att delta i upphandlingar, hur långa ledtiderna i processen är, hur många anbud kommunen får in i varje upphandling, vilken kvalitet det är på de inkomna anbuden och vilket ofta underskattas hur företagen uppfattar upphandlingsprocessen. 1 Kommunal upphandling vad tycks?, 2010, sid 4. 2 Kommunal upphandling vad tycks?, 2010, sid Det behövs fler entreprenörer inom offentlig verksamhet, 2010, sid 11.

4 Företagen och de kommunala upphandlingarna 3 Kommunal upphandling ur ett företagarperspektiv En kommunal upphandlingsstrategi är inte en färdig produkt, utan början på en dialog mellan kommunen och företagen på orten. Kommunens ansvar för upphandlingsprocessens utformning gör det möjligt att anpassa den till lokala förutsättningar för att stimulera företagsamheten och förbättra företagsklimatet i kommunen. har frågat drygt företagare i Sveriges samtliga kommuner om hur de uppfattar den kommunala upphandlingen i sin egen kommun. Resultaten visar att det krävs omfattande förbättrings- och utvecklingsarbete för att realisera den potential som är förknippad med kommunala upphandlingar. Knappt var fjärde företagare svarar att de uppfattar kommunens upphandlingsarbete negativt och bara var femte företagare en positiv inställning till hur kommunens upphandling fungerar (se tabell 1). I genomsnitt ger företagarna i Sveriges 290 kommuner den kommunala upphandlingen i medelbetyget 2,9 på en skala mellan 1 och 6. Företagare om kommunal upphandling Andel svar Omdöme Utmärkt 1 Mycket bra 5 Bra 15 Godtagbart 18 Inte helt godtagbart 13 Dåligt 11 Vet ej 37 Total i procent 100 MEDEL (1-6) 2,9 Tabell 1: Företagarnas betyg till kommunens upphandling De tillfrågade företagarna har ombetts att ge den kommunala upphandlingen i deras hemkommun ett omdöme mellan Dåligt och Utmärkt. I Tabellen anges den samlade andel av de tillfrågade företagarna som givit kommunens upphandling respektive omdöme. Medelvärdet beräknas utifrån en sexgradig skala där Dåligt motsvarar 1 och Utmärkt motsvarar 6. Resultaten skiljer sig i hög grad åt mellan olika kommuner. Bäst betyg får Mönsterås kommun där 52 procent av de tillfrågade företagarna uppger att de är positivt inställda till upphandlingen i kommunen (se tabell 2), och bara 8 procent anger att de har fått ett negativt intryck av upphandlingsverksamheten. I Oskarshamn är det däremot 55 procent en majoritet av företagarna som ger den kommunala upphandlingen ett negativt omdöme, och bara 12 procent uppger att de har ett positivt intryck av kommunens upphandlingar (se tabell 3).

5 Företagen och de kommunala upphandlingarna 4 Kommunal upphandling i topp Kommun Negativa Positiva Medel (1-6) Mönsterås ,01 Höganäs ,92 Vellinge ,84 Solna ,80 Sunne ,80 Gnosjö ,67 Habo ,56 Ydre ,55 Essunga ,50 Kristinehamn ,49 SVERIGE ,90 Kommunla upphandling i botten Kommun Negativa Positiva Medel (1-6) Oskarshamn ,06 Färgelanda ,13 Övertorneå ,16 Kiruna ,16 Berg ,26 Simrishamn ,31 Torsby ,32 Bollnäs ,33 Ovanåker ,33 Emmaboda ,35 SVERIGE ,90 Tabell 2: Bäst betyg i kommunal upphandling. I Tabellen listas de kommuner som har fått högst betyg av kommunens företagare vad gäller den kommunala upphandlingen. Positiva respektive negativa omdömen avser hur stor andel av företagarna som uppgivit att de är nöjda eller mycket nöjda respektive missnöjda eller mycket missnöjda med den kommunala upphandlingen. Medelbetyget är en sammanvägning av företagarnas omdömen mellan Dåligt (1) och Utmärkt (6). Tabell 3: Sämst betyg i kommunal upphandling. I Tabellen listas de kommuner som har fått lägst betyg av kommunens företagare vad gäller den kommunala upphandlingen. Positiva respektive negativa omdömen avser hur stor andel av företagarna som uppgivit att de är nöjda eller mycket nöjda respektive missnöjda eller mycket missnöjda med den kommunala upphandlingen. Medelbetyget är en sammanvägning av företagarnas omdömen mellan Dåligt (1) och Utmärkt (6). Det är värt att notera att Mönsterås och Oskarshamn, som återfinns i topp respektive botten när företagarna får betygsätta kommunernas upphandlingar, är grannkommuner. Att företagarna trots kommunernas geografiska närhet har så olika erfarenhet av upphandlingar, visar att kommunala beslut om hur upphandlingarna ska organiseras och de ansvariga tjänstemännens attityder har mycket stor betydelse för hur upphandlingarna uppfattas. Det innebär att företagarnas syn på upphandlingarna till stor del avgörs av faktorer som kommunerna själva kan påverka. En branschvis uppdelning av statistiken (se tabell 4) visar att företagarnas inställning till kommunal upphandling inte skiljer sig nämnvärt mellan olika branscher. Inte heller syns några större skillnader mellan företag av olika storlekar. Den viktigaste skillnaden är den mellan olika kommuner.

6 Industri Bygg Transport Hotell och restaurang Information IT Fastigheter Tjänster till företag Skola och utbildning Vård och omsorg Personliga tjänster Företagen och de kommunala upphandlingarna 5 Upphandling i olika branscher Bransch Andel företagare som är positivt inställda till kommunens upphandling ALLA Tabell 4: Upphandling efter bransch Tabell anger hur stor andel av företagarna i olika branscher som har angivit att de har en positiv inställning till den kommunala upphandlingen i deras hemkommun. Kolumnen ALLA anger hur stor andel av de samlade företagarna som givit den kommunala upphandlingen ett positivt omdöme. Kontakt med kommunen leder till negativare uppfattning En närmare granskning av statistiken visar dock att företagare som har varit i kontakt med kommunen angående upphandlingar i större utsträckning har en negativ uppfattning om upphandlingsverksamheten än företagare som inte har haft en sådan kontakt. Bland de företagare som har erfarenhet av kontakter med kommunen angående upphandlingar är 44 procent negativt inställda, medan 33 procent är positiva (se tabell 5). Kontakt med kommunal upphandling Har du varit i kontakt med kommunal upphandling? Omdöme - kommunal upphandling Nej Ja Utmärkt 1% 4% Mycket bra 4% 10% Bra 15% 19% Godtagbart 17% 21% Inte helt godtagbart 12% 21% Dåligt 9% 23% Vet ej 42% 4% Andel positiva 20% 33% Andel negativa 21% 44% Tabell 5: Kontakt med kommunal upphandling De tillfrågade företagarnas omdömen har här delats upp mellan de företagare som uppger att de har respektive inte har varit i kontakt med kommunal upphandling själva. Företagare som haft kontakt med kommunen angående upphandlingar har således en betydligt mer negativ syn på hur upphandlingarna fungerar än både företagare i allmänhet och de företagare som inte har egna erfarenheter av kommunala upphandlingar. Denna negativa syn på upphandlingar kan tänkas leda till att många företag avstår från att delta i kommunala upphandlingar.

7 Företagen och de kommunala upphandlingarna 6 En fungerande upphandlingsstrategi kräver att företagare ser upphandlingarna som attraktiva och upplever att det är värt deras tid och energi att delta. Om bara ett fåtal företag bedömer att det är värt att delta i upphandlingar går kommunerna miste om mycket av nyttan med kommunal upphandling. Inte bara om hur mycket, utan även hur Kommunal upphandling bedöms ofta utifrån hur mycket verksamhet som upphandlas, men det ger en ofullständig bild av verkligheten. Upphandlingar handlar inte bara om hur mycket verksamhet som upphandlas utan minst lika mycket om hur verksamheten upphandlas. Mönsterås upphandlar visserligen bara 3,5 procent av sin kommunala verksamhet, men kommunens upphandlingsarbete får toppbetyg av såväl politiker som företagare. 4 Ju mer verksamhet en kommun väljer att upphandla, desto mer utrymme får kommunen för att effektivisera verksamheten, minska kostnaderna, stimulera företagsamheten och öka antalet arbetstillfällen. Och ju bättre upphandlingsverksamhet en kommun har desto mer tar kommunen till vara på dessa möjligheter. Många av Sveriges ledande företag har vuxit fram som leverantörer till offentliga beställare och runtom i landet finns exempel på en lång rad företag som aldrig skulle kunnat startas eller utvecklas om det inte varit för uppdrag från kommuner och landsting. Kommunal upphandling är därför en investering för såväl kommuner som för det svenska företagandet, både på kort och på lång sikt. En stark upphandlingsverksamhet stimulerar inte bara nyföretagandet utan hjälper också befintliga företag att växa och våga expandera. Det finns en rad åtgärder som kommuner kan utföra för att förbättra och effektivisera upphandlingsprocessen för både politiker och företagare. Många kommuner skulle kunna förenkla upphandlingarna och förkorta ledtiderna genom att inte begära in information från företagarna som kommunen redan har tillgång till genom offentliga register. Genom att dela upp upphandlingarna i mindre uppdrag kan en kommun öka möjligheten för små och medelstora företag att delta och på så sätt stimulera det lokala företagandet. En central del i en effektiv upphandlingsprocess är också att den är transparent och förutsägbar så att företagen på förhand vet vilken arbetsinsats upphandlingen kommer att kräva av dem och hur processen kommer att gå till. har i ett antal rapporter tagit fram ytterligare idéer kring hur upphandlingarna på några centrala områden kan utvecklas. 5 Tillsammans med insikten att många företagare idag är missnöjda med hur kommunernas upphandlingar fungerar kan dessa idéer förhoppningsvis fungera som utgångspunkt för fortsatt dialog och diskussion i kommunerna. 4 Kommunal upphandling vad tycks?, 2010, sid Förenklings- och utvecklingsmöjligheter inom offentlig upphandling av städtjänster. Svenskt Näringsliv, 2010, Förenklings- och utvecklingsmöjligheter inom offentlig upphandling av bemanningstjänster., 2010 och Förenklings- och utvecklingsmöjligheter inom offentlig upphandling av livsmedel., 2009.

8 Företagen och de kommunala upphandlingarna 7 Att initiera en dialog med kommunens företagare kring hur upphandlingarna bör utformas borde vara ett självklart steg för de kommuner som vill stimulera och utveckla det lokala företagandet och fullt ut dra fördel av de möjligheter upphandlingar erbjuder. Källor: Det behövs fler entreprenörer inom offentlig verksamhet, Förenklings- och utvecklingsmöjligheter inom offentlig upphandling av livsmedel., Förenklings- och utvecklingsmöjligheter inom offentlig upphandling av bemanningstjänster., Förenklings- och utvecklingsmöjligheter inom offentlig upphandling av städtjänster., Kommunal upphandling vad tycks?, 2010.

9 Företagen och de kommunala upphandlingarna Stockholm Telefon info@svensktnaringsliv.se Företagsklimat Telefon foretagsklimat@svensktnaringsliv.se

FEBRUARI Bättre service för ett bättre lokalt företagsklimat

FEBRUARI Bättre service för ett bättre lokalt företagsklimat Bättre service för ett bättre lokalt företagsklimat FEBRUARI 2011 Bättre service för ett bättre lokalt företagsklimat Bättre service för ett bättre lokalt företagsklimat 1 Bättre service för ett bättre

Läs mer

Bra kan bli bättre - om skolan och företagen

Bra kan bli bättre - om skolan och företagen Bra kan bli bättre - om skolan och företagen MARS 2011 Bra kan bli bättre om skolan och företagen Bra kan bli bättre om skolan och företagen 1 Sammanfattning Ett bra samarbete mellan näringsliv och skola

Läs mer

Ett bättre lokalt företagsklimat företagens prioriteringar

Ett bättre lokalt företagsklimat företagens prioriteringar Ett bättre lokalt företagsklimat företagens prioriteringar FEBRUARI 2011 Ett bättre lokalt företagsklimat företagens prioriteringar Sammanfattning Ett bra lokalt företagsklimat handlar till stor del om

Läs mer

Företagsklimatet i Linköpings kommun Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Linköpings kommun Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Linköpings kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatets utveckling tendenser, klättrare och toppkommuner. Olle Nylund April 2009

Företagsklimatets utveckling tendenser, klättrare och toppkommuner. Olle Nylund April 2009 Företagsklimatets utveckling tendenser, klättrare och toppkommuner Olle Nylund April 2009 Företagsklimatet blir långsamt något bättre 1 Företagsklimatet blir långsamt något bättre Det lokala företagsklimatet

Läs mer

Företagsklimatet i Hultsfreds kommun 2017

Företagsklimatet i Hultsfreds kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Ronneby kommun 2018

Företagsklimatet i Ronneby kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 De privata företagen i sysselsätter 5925 personer. Det ger varje år skatteintäkter på 1,5 miljarder. Det motsvarar 10769 förskoleplatser eller 64977 förlossningar. www.foretagensvalfardsavtryck.se

Läs mer

Företagsklimatet i Kalmar kommun 2017

Företagsklimatet i Kalmar kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Tyresö kommun 2016

Företagsklimatet i Tyresö kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 7800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Besöksnäring 2019

Företagsklimatet i Besöksnäring 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 6 1-5 6-25 36 41 26-50 11 51-100 Fler än 100 2 4 0 20 40 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 65 Upp till 34

Läs mer

Företagsklimatet i Linköpings kommun 2016

Företagsklimatet i Linköpings kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 50600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Handel 2019

Företagsklimatet i Handel 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 6 1-5 48 6-25 33 26-50 7 51-100 Fler än 100 3 2 0 20 40 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 71 Upp till 34

Läs mer

Företagsklimatet i Västerviks kommun 2017

Företagsklimatet i Västerviks kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Information, inklusive IT 2019

Företagsklimatet i Information, inklusive IT 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 13 1-5 48 6-25 23 26-50 8 51-100 Fler än 100 3 5 0 20 40 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 85 Upp till 34

Läs mer

Företagsklimatet i Tjänster till företag 2019

Företagsklimatet i Tjänster till företag 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 1 1-5 9 6-25 23 26-50 7 51-100 Fler än 100 0 20 0 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 71 Upp till 3 år 35-

Läs mer

Företagsklimatet i Vård och omsorg 2019

Företagsklimatet i Vård och omsorg 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 7 1-5 6-25 31 35 26-50 12 51-100 Fler än 100 7 7 0 20 40 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 46 Upp till 34

Läs mer

Företagsklimatet i Fastigheter 2019

Företagsklimatet i Fastigheter 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 13 1-5 48 6-25 29 26-50 51-100 Fler än 100 1 3 5 0 20 40 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 75 Upp till 34

Läs mer

Företagsklimatet i Bygg 2019

Företagsklimatet i Bygg 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 14 1-5 40 6-25 33 26-50 8 51-100 Fler än 100 2 4 0 20 40 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 90 Upp till 34

Läs mer

Företagsklimatet i Malmö stad 2018

Företagsklimatet i Malmö stad 2018 Företagsklimatet i stad 2018 Om undersökningen i stad Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Landskrona stad 2016

Företagsklimatet i Landskrona stad 2016 Företagsklimatet i stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i stad sysselsätter 10700 personer 2 2700

Läs mer

Företagsklimatet i Haninge kommun 2018

Företagsklimatet i Haninge kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Nacka kommun 2018

Företagsklimatet i Nacka kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Avesta kommun 2016

Företagsklimatet i Avesta kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 6900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Piteå kommun 2016

Företagsklimatet i Piteå kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 11300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sölvesborgs kommun 2016

Företagsklimatet i Sölvesborgs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 4400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Falköpings kommun 2016

Företagsklimatet i Falköpings kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 9000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2016

Företagsklimatet i Klippans kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 3900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Vimmerby kommun 2016

Företagsklimatet i Vimmerby kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 5400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Härryda kommun 2016

Företagsklimatet i Härryda kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 9600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hudiksvalls kommun 2016

Företagsklimatet i Hudiksvalls kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 10900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Arboga kommun 2016

Företagsklimatet i Arboga kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 3500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Lindesbergs kommun 2016

Företagsklimatet i Lindesbergs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 6400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Strängnäs kommun 2016

Företagsklimatet i Strängnäs kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 8000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hylte kommun 2016

Företagsklimatet i Hylte kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 3300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Gällivare kommun 2016

Företagsklimatet i Gällivare kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 5400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Finspångs kommun 2016

Företagsklimatet i Finspångs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 7600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2016

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 6000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2016

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 1900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Gislaveds kommun 2016

Företagsklimatet i Gislaveds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 11000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Årjängs kommun 2017

Företagsklimatet i Årjängs kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2016

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2016 Företagsklimatet i s stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s stad sysselsätter 49500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Södertälje kommun 2016

Företagsklimatet i Södertälje kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 36300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hässleholms kommun 2016

Företagsklimatet i Hässleholms kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 13500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sollentuna kommun 2016

Företagsklimatet i Sollentuna kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 20400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Botkyrka kommun 2016

Företagsklimatet i Botkyrka kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 15900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Borlänge kommun 2016

Företagsklimatet i Borlänge kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 17600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Karlstads kommun 2016

Företagsklimatet i Karlstads kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 30600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Örnsköldsviks kommun 2016

Företagsklimatet i Örnsköldsviks kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 17600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sigtuna kommun 2016

Företagsklimatet i Sigtuna kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 22500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Lunds kommun 2016

Företagsklimatet i Lunds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 38300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Kiruna kommun 2016

Företagsklimatet i Kiruna kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 6300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Östhammars kommun 2016

Företagsklimatet i Östhammars kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 6100 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Malung-Sälens kommun 2016

Företagsklimatet i Malung-Sälens kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 3600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Varbergs kommun 2016

Företagsklimatet i Varbergs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 18700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Värmdö kommun 2016

Företagsklimatet i Värmdö kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 8300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Skövde kommun 2016

Företagsklimatet i Skövde kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 19400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sundsvalls kommun 2016

Företagsklimatet i Sundsvalls kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 31300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Nordanstigs kommun 2017

Företagsklimatet i Nordanstigs kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Katrineholms kommun 2016

Företagsklimatet i Katrineholms kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 8900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Pajala kommun 2016

Företagsklimatet i Pajala kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 1700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Östra Göinge kommun 2016

Företagsklimatet i Östra Göinge kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 3400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Strömsunds kommun 2016

Företagsklimatet i Strömsunds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 3400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Laholms kommun 2016

Företagsklimatet i Laholms kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 6400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Götene kommun 2016

Företagsklimatet i Götene kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 4700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Säffle kommun 2016

Företagsklimatet i Säffle kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 4200 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Uppsala kommun 2016

Företagsklimatet i Uppsala kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 57300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Ljungby kommun 2016

Företagsklimatet i Ljungby kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 8700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Forshaga kommun 2016

Företagsklimatet i Forshaga kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 1400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Nässjö kommun 2016

Företagsklimatet i Nässjö kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 8200 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Lycksele kommun 2016

Företagsklimatet i Lycksele kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 3100 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Huddinge kommun 2016

Företagsklimatet i Huddinge kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 25000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Trelleborgs kommun 2016

Företagsklimatet i Trelleborgs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 8500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Mora kommun 2016

Företagsklimatet i Mora kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 6600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Arvika kommun 2016

Företagsklimatet i Arvika kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 6900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2016

Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 3300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Vännäs kommun 2016

Företagsklimatet i Vännäs kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 1500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hultsfreds kommun 2016

Företagsklimatet i Hultsfreds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 3800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Lidingö stad 2016

Företagsklimatet i Lidingö stad 2016 Företagsklimatet i stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i stad sysselsätter 8800 personer 2 1700

Läs mer

Företagsklimatet i Västerås stad 2016

Företagsklimatet i Västerås stad 2016 Företagsklimatet i stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i stad sysselsätter 49400 personer 2 8100

Läs mer

Företagsklimatet i Norrtälje kommun 2016

Företagsklimatet i Norrtälje kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 15500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Stockholms stad 2016

Företagsklimatet i Stockholms stad 2016 Företagsklimatet i s stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s stad sysselsätter 508000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Svenljunga kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Svenljunga kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Svenljunga kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Österåkers kommun 2016

Företagsklimatet i Österåkers kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 7800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Skellefteå kommun 2016

Företagsklimatet i Skellefteå kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 21400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Norrköpings kommun 2016

Företagsklimatet i Norrköpings kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 40100 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sotenäs kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Sotenäs kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Sotenäs kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Östersunds kommun 2016

Företagsklimatet i Östersunds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 18300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2016

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 22800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Falkenbergs kommun 2016

Företagsklimatet i Falkenbergs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 15700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Industri 2019

Företagsklimatet i Industri 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 4 1-5 23 6-25 36 26-50 17 51-100 Fler än 100 10 10 0 20 40 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 87 Upp till

Läs mer

Lokalt företagsklimat Västernorrland Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg

Lokalt företagsklimat Västernorrland Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Lokalt företagsklimat Västernorrland 2012 Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Information om undersökningen ScandInfo har under perioden september till november 2012 genomfört undersökningen Lokalt

Läs mer

Företagsklimatet i Eskilstuna kommun 2018

Företagsklimatet i Eskilstuna kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Torsås kommun 2016

Företagsklimatet i Torsås kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 1700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Tranås kommun 2017

Företagsklimatet i Tranås kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Vetlanda kommun 2017

Företagsklimatet i Vetlanda kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Storfors kommun 2017

Företagsklimatet i Storfors kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer