Faktamaterial till bilderna om Arbetet i Kammare och utskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Faktamaterial till bilderna om Arbetet i Kammare och utskott"

Transkript

1 Arbetet i kammare och utskott Bild 1. Faktamaterial till bilderna om Arbetet i Kammare och utskott Till dig som lärare: Nedan finns korta texter som kan fungera som stöd till presentationsbilderna som hör till broschyren Arbete i kammare och utskott.

2 Så stiftas en lag 1. g 1. De fl esta nya lagar börjar med ett förslag från regeringen, en proposition. 3. När propositioner och motioner kommer till kammaren så talar talmannen om det. Förslagen skickas sedan till ett utskott. Regeringen Proposition Riksdagens kammare Motioner Riksdagsledamöter 2. Riksdagsledamöter kan också lämna förslag som kallas motioner. Motionerna är ofta motförslag till regeringens propositioner. Bild 2. Bild två och tre Så stiftas en lag 1 En av riksdagens viktigaste uppgifter är att stifta lagar. Under ett riksmöte brukar omkring 4000 motioner lämnas in och behandlas och runt 200 propositioner. Det tar i genomsnitt cirka tre månader att stifta en lag. Lagen om att få använda PKU-registret för att identifiera spädbarn som dött i Thailand under Tsunamikatastrofen 2004 stiftades på endast en dag, medan det tog cirka 1,5 år att bli klar med FRA-lagen.

3 Så stiftas en lag 2. Riksdagens kammare 4. Utskottet förbereder och skriver ett betänkande om vad utskottet tycker om lagförslaget. 6. Riksdagen debatterar och fattar beslut i kammaren om den nya lagen eller lagändringen. Utskott Betänkande Riksdagens kammare Partigrupper 5. Partierna i riksdagen diskuterar förslaget i sina partigrupper och bestämmer vad man ska tycka om förslaget. Riksdagsskrivelse Regeringen 7. Regeringen får veta vad riksdagen har beslutat om i en riksdagsskrivelse. Sedan ska regeringen se till att beslutet träder i kraft. Bild 3. Bild tre Så stiftas en lag 2

4 Kammaren Bild 4. Bild fyra Kammaren Kammarens arbete pågår numera i princip året runt med utfrågningar och interpellationsdebatter. Själva lagstiftningsarbetet pågår dock enbart under riksmötet som pågår från september till juni.

5 Vem sitter var i kammaren? Arbetsrum för journalister Regeringens bänkar Särskilda debattbänkar Informationstavla Vice talmän Talarstol Talman Bild 5. Bild fem Vem sitter var i kammaren? Talmannen. Talmannen leder riksdagens arbete och är riksdagens främste representant. Talman under mandatperioden är Per Westerberg. Sverige har haft två kvinnliga talmän: Birgitta Dahl och Ingegerd Troedsson. Talmannen måste vara neutral och får inte delta vid voteringar. Vice talmän. De vice talmännen kan leda kammarens arbete i talmannens ställe och också representera riksdagen i olika sammanhang. De vice talmännen är ordinarie riksdagsledamöter som har rätt att delta vid voteringar.

6 Talarstol. I den fasta talarstolen håller partiernas talespersoner sina inledningsanföranden i ärendedebatterna. Talartiderna är inte fast bestämda, men mer än 8 minuter i en liten fråga och mer än 12 minuter i en stor fråga, bör ledamoten inte tala. Talarstol på golvet. Här står ledamöterna när de ställer frågor till varandra eller till ministrarna vid frågestunder och interpellationer. Vid en ärendedebatt har den som ställer en fråga två minuter på sig och den som svarar lika lång tid. Vid frågestunden med ministrar ur regeringen har man bara en minut på sig för att ställa sin fråga och en minut på sig för att svara. Informationstavlan. Här visas dels voteringsresultatet, dels samma bild som sänds på webben och/eller i TV när det pågår debatter. Regeringens platser. Här sitter regeringsmedlemmarna under till exempel riksmötets öppnande och partiledar-debatter. Journalister. Cirka 15 TV-, radio- och tidningsredaktioner har kontor i riksdagen. Där har ett antal journalister sina arbetsplatser. Hur många som sitter där varje dag varierar.

7 Vem sitter var i kammaren? Stenograf Voteringstavla Utskottens tjänstemän Kammarsekreterare Kanslist Expeditionsassistent Pressläktare Bild 6. Bild sex Vem sitter var i kammaren? Kammarsekreterare. Kammarsekreteraren är rådgivare åt talmannen och expert på regler i kammaren. Han/hon hjälper också talmannen vid kammarens möten. Expeditionsassistent. Expeditionsassistenten hjälper till med praktiska frågor som att bland annat dela ut betänkanden innan voteringar. Kanslist. Kanslisten sköter praktiska frågor som att koppla in mikrofonerna för dem som ska tala i debatten, sköter voteringstavlan och informationen som visas på projektorduken på fondväggen.

8 Stenograf. Allt som sägs i kammaren skrivs ned av en stenograf. Stenograferna arbetar i tiominuterspass. När de antecknat i tio minuter går de in till sitt kontor och renskriver. Cirka sex timmar efter avslutad debatt finns protokollet att läsa på webben. Voteringstavla. Alla voteringar i kammaren är offentliga. Varje stol i kammaren har tre lampor kopplade till sig: en röd, en grön och en gul. Beroende på hur ledamoten röstar börjar en grön, en röd eller en gul lampa att lysa på voteringstavlan när ledamoten tryckt på knappen. Utskottens tjänstemän. Utskottstjänstemännen som har skrivit ett betänkande finns ibland med i kammaren när just det betänkandet är uppe till debatt. De finns där om någon ledamot skulle behöva ställa någon fråga om betänkandet. Pressläktare. Fotografer och journalister får alltid om de är ackrediterade vara med i kammaren och bevaka kammarens arbete.

9 Utskotten miniriksdagar Parti Platser i riksdagen Ordinarie platser utskott S M MP 25 1 FP 24 1 C 23 1 SD 20 1 KD 19 1 V 19 1 Siffrorna gäller för mandatperioden Bild 7. Bild sju Utskotten miniriksdagar De 15 utskotten kan liknas vid miniriksdagar då de speglar förhållandet mellan majoritet och minoritet i kammaren. Efter valet 2010 har allianspartierna 173 mandat och därför ingen majoritet i kammaren. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tillsammans 156 mandat och Sverigedemokraterna 20. Utskottet speglar sammansättningen i riksdagen. Allianspartierna har tillsammans 8 platser i utskottet. Socialdemokraterna har sex platser. Miljöpartiet 1 plats, Vänsterpartiet 1 plats och Sverigedemokraterna 1 plats. Utskotten träffas två gånger i veckan och arbetar då med att förbereda lagförslag, skriva utlåtanden om EU:s grön- och vitböcker, utvärdera riksdagsbeslut och bevaka forskning inom utskottets område. Läs mer om utskottsarbetet på riksdagen.se under menyn Utskotten och EU-nämnden.

10 Skolorna får en ny betygsskala med sex steg Bild 8. Bild åtta Skolorna får en ny betygsskala med sex steg Regeringen lämnade 2008 en proposition till riksdagen där man föreslog att betygsskalan i grund- och gymnasieskolan skulle förändras. Istället för att som tidigare ha IG, G, VG och MVG skulle den nya skalan bestå av A, B, C, D, E, F där A-E skulle vara godkända betyg och F underkänt. I betänkandet ställde sig alliansen bakom förslaget medan s, v och mp reserverade sig. Vid voteringen röstade 140 ja, 102 nej, 29 avstod och 78 var frånvarande.

11 Homosexuella får gifta sig Bild 9. Bild nio Homosexuella får gifta sig Homosexuella får gifta sig i och med att äktenskapsbalken blivit könsneutral. Lagen om registrerat partnerskap för homosexuella finns inte längre kvar. De som registrerat partnerskap ska kunna omvandla sitt partnerskap till äktenskap genom en enkel anmälan eller genom vigsel. Vid voteringen röstade 261 ja, 22 nej, 16 avstod och 50 var frånvarande.

12 Fler än apoteken får sälja medicin Bild 10. Bild tio Fler apotek får sälja medicin Under 2008/09 års riksmöte lämnade regeringen en proposition till riksdagen angående att man ansåg att apoteksmarknaden skulle avregleras. Livsmedelsverket skulle i stället få möjlighet att ge tillstånd till andra aktörer som då också skulle få sälja läkemedel. Alliansens ledamöter ställde sig bakom betänkandet medan oppositionen skrev en gemensam reservation. Vid voteringen röstade 134 ja, 128 nej, ingen avstod och 87 var frånvarande.

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen Riksdagen en kort vägledning Studiematerial från riksdagen 2 Riksdagen en kort vägledning Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras.

Läs mer

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen?

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Från val till val Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Fyra allmänna val i Sverige Riksdag + landsting + kommun (Vart fjärde år) Eu (Vart femte år) Sverige har 20 platser i Europaparlamentet

Läs mer

Riksdagen. en kort vägledning

Riksdagen. en kort vägledning Riksdagen en kort vägledning 2 Riksdagen en kort vägledning Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras. Alla kan inte vara med och

Läs mer

Riksdagen en kort vägledning

Riksdagen en kort vägledning Riksdagen en kort vägledning September 2007 Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras. Alla kan inte vara med och bestämma om allting.

Läs mer

Så fungerar riksdagen på lättläst svenska

Så fungerar riksdagen på lättläst svenska Så fungerar riksdagen på lättläst svenska 2 Så fungerar riksdagen på lättläst svenska Sveriges riksdag Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges riksdag, 100 12 Stockholm Besöksadresser Riksgatan

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska 2 Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges riksdag, 100 12 Stockholm Besöksadresser

Läs mer

Arbetet i kammare och utskott. Studiematerial från riksdagen

Arbetet i kammare och utskott. Studiematerial från riksdagen Arbetet i kammare och utskott Studiematerial från riksdagen 2 Arbetet i kammare och utskott Riksdagens uppgifter Riksdagen ska representera människorna i Sverige. Riksdagen fattar beslut om lagar, oftast

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges riksdag, 100 12 Stockholm Besöksadresser Allmänhetens entré, Riksgatan 3 Riksdagsbiblioteket,

Läs mer

Instuderingsfrågor till Tema demokrati

Instuderingsfrågor till Tema demokrati Instuderingsfrågor till Tema demokrati 1. Vilka skapar den svenska demokratin? (s.1) Medborgarna i Sverige 2. Hur många ledamöter beslutar åt medborgarna i riksdagen? (s.2) 349 ledamöter 3. Varför finns

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska 2 Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges riksdag, 100 12 Stockholm Besöksadresser

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Lättläst: innehållet och språket är anpassat för att ge lite lättare texter till dem som behöver det. Sveriges riksdag Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges

Läs mer

Svenska regeringspartier (våra största partier)

Svenska regeringspartier (våra största partier) Demokrati Fria val: Ingen annan har rätt att bestämma vad väljaren ska rösta på och man har rätt att vara hemlig om vad man röstar på. Rösträtt: Alla har rätt att rösta i politiska val. I en demokrati

Läs mer

En guide till Sveriges riksdag

En guide till Sveriges riksdag En guide till Sveriges riksdag Riksdagshuset på Helgeandsholmen mitt i Stockholm är centrum för den svenska demokratin. Här beslutas om lagar och om statsbudgeten. Följ med på en rundtur i Riksdagshuset!

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Bilderna på omslaget finns också inne i broschyren. Där kan du läsa vad de föreställer. Sveriges riksdag på lättläst svenska Innehåll Sveriges riksdag och demokratin...3

Läs mer

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag Demokrati Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Gustav Vasa kallade till två riksmöten 1527 och 1544 där präster, adel, borgare och bönder samlades

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Datum Politisk organisation i Region Skåne för mandatperioden

Datum Politisk organisation i Region Skåne för mandatperioden Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2014-11-11 1 (2) 183 Politisk organisation i Region Skåne för mandatperioden 2015-2018 Diarienummer 1402446 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar in även på det parti som gör bäst jobb. Fredrik

Läs mer

Kvalificerad yrkesutbildning som uppdragsutbildning

Kvalificerad yrkesutbildning som uppdragsutbildning Utbildningsutskottets betänkande 2005/06:UbU20 Kvalificerad yrkesutbildning som uppdragsutbildning Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2005/06:74 Kvalificerad yrkesutbildning som

Läs mer

Kristedemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet de Gröna. Blockindelning samt tidsfördelning angivet i minuter per block:

Kristedemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet de Gröna. Blockindelning samt tidsfördelning angivet i minuter per block: 2003-11-14 1 Överenskommelse om debattregler under budgetmötet 25 26 november 2003 Partierna har kommit överens om nedanstående blockindelning, debattregler m.m., vilket härmed bekräftas: Socialdemokraterna

Läs mer

Lärarhandledning till Demokrativerkstaden

Lärarhandledning till Demokrativerkstaden Lärarhandledning till Demokrativerkstaden 2 Lärarhandledning Demokrativerkstaden Om lärarhandledningen I lärarhandledningens första del finns det tips, förslag och information om hur du kan förbereda eleverna

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE

ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE Utöver det som föreskrivs om regionfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning i tillämpliga delar. Antalet

Läs mer

d) För att man lättare ska kunna ta hand om lokala problem där de som situationen rör får bestämma.

d) För att man lättare ska kunna ta hand om lokala problem där de som situationen rör får bestämma. 1. a) En statschef definieras internationellt som landets främsta företrädare att representera landet. I Sverige har Statschefen ej någon politisk makt, däremot i exempelvis USA är den folkvalda presidenten

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar

Läs mer

Guide för regionfullmäktiges ledamöter

Guide för regionfullmäktiges ledamöter Version 3, 2016-09-15 LÅT GUIDEN LIGGA KVAR I MAPPEN. TACK! Guide för regionfullmäktiges ledamöter Handlingar Förhinder Upprop Ändrad tjänstgöring under sammanträdet Begära ordet och replik Talarordning

Läs mer

Översyn av Riksrevisionen grundlagsfrågor (vilande grundlagsbeslut, m.m.)

Översyn av Riksrevisionen grundlagsfrågor (vilande grundlagsbeslut, m.m.) Konstitutionsutskottets betänkande Översyn av Riksrevisionen grundlagsfrågor (vilande grundlagsbeslut, m.m.) Sammanfattning I betänkandet anmäls för slutligt beslut vilande förslag till lag om ändring

Läs mer

Riksdagens EU-arbete

Riksdagens EU-arbete Riksdagen och EU 2 Riksdagen och EU Riksdagens EU-arbete Sveriges riksdag arbetar på olika sätt med EU-frågor. I riksdagens kammare hålls debatter om EU-frågor, och utskotten granskar EU-initiativ och

Läs mer

Lättläst. Så här arbetar regeringen

Lättläst. Så här arbetar regeringen Lättläst Så här arbetar regeringen Innehåll Sverige är en demokrati sidan 2 Vad är riksdagen? sidan 3 Vem får bli statsminister? sidan 4 Lagar som gör att demokratin kan fungera sidan 6 Så här arbetar

Läs mer

Riksdagsvalet 2014 på karta

Riksdagsvalet 2014 på karta Riksdagsvalet 2014 på karta Valdeltagande i procent av röstberättigade 88,0-92,9 86,3-88,0 84,7-86,3 82,2-84,7 70,3-82,2 Nu följer bilder över valresultatet för samtliga riksdagspartier och FI redovisade

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun 2015-02-05 1(13) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26, 244. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i kommunallagen,

Läs mer

Det viktiga är inte vem som diskrimineras utan att vi bekämpar diskriminering i alla dess former och skepnader.

Det viktiga är inte vem som diskrimineras utan att vi bekämpar diskriminering i alla dess former och skepnader. Anf. 33 HILLEVI LARSSON (s): Fru talman! Detta år är det 30 år sedan sjukdomsklassificeringen av homosexualitet togs bort här i Sverige. Varje steg framåt mot diskriminering har varit mödosamt och tagit

Läs mer

Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK

Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG IGEN! 3 Innehåll. 1. Förord...4 2. Inledning...5 3. Äldrefrågorna i partierna...6

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Ur Riksdagsbeslut för den nya lärarutbildningen (Sverige) : Utbildningsutskottets betänkande 2009/10:UbU16

Ur Riksdagsbeslut för den nya lärarutbildningen (Sverige) : Utbildningsutskottets betänkande 2009/10:UbU16 Ur Riksdagsbeslut för den nya lärarutbildningen (Sverige) 100428: Utbildningsutskottets betänkande 2009/10:UbU16 Ny lärarutbildning Betänkande 2009/10:UbU16 Utskottets förslag och kammarens omröstning

Läs mer

1. Rödgröna blocket (S, MP, V)

1. Rödgröna blocket (S, MP, V) 1. Rödgröna blocket (S, MP, V) Det är inte speciellt troligt. Då kommer Stefan Löfven att röstas ner i statsministeromröstningen. Dessutom är inte Socialdemokraterna så pigga på att ha ett regeringssamarbete

Läs mer

Riksdagens protokoll 1994/95:5. Torsdagen den 6 oktober. Protokoll 1994/95:5. Kl Prövning av förslaget om statsminister

Riksdagens protokoll 1994/95:5. Torsdagen den 6 oktober. Protokoll 1994/95:5. Kl Prövning av förslaget om statsminister Riksdagens protokoll 1994/95:5 Torsdagen den Protokoll 1994/95:5 Kl. 14.00 14.17 1 Prövning av förslaget om statsminister Anf. 1 TALMANNEN: Tisdagen den 4 oktober föreslog jag riksdagen att till statsminister

Läs mer

Hemma på västkusten. Motion: Ett förslag från en riksdagsledamot.

Hemma på västkusten. Motion: Ett förslag från en riksdagsledamot. Hemma på västkusten Lördag 13 april Pappershögen damp ner på hallgolvet med en duns. Där låg det: trafikutskottets stora betänkande som innehöll flera olika lagförslag inom transport och sjöfart. Jag bläddrade

Läs mer

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning Eftervalsundersökning Byggnads 2010 Byggnads medlemspanel Ca 2000 medlemmar ingår i panelen. 954 medlemmar har svarat på denna enkät. Fältperioden var 23/9-20/10 2010 Resultatet är viktat så att resultatet

Läs mer

Skåningarna om E6 och riksdagsvalet

Skåningarna om E6 och riksdagsvalet Skåningarna om E6 och riksdagsvalet En opinionsundersökning 2018-02-08 Sammanfattning Kantar Sifo har på Sydsvenska Industri- och Handelskammarens uppdrag genomfört en undersökning om inställningen för

Läs mer

Sagt och gjort. Ladda ned sagt och gjort (CSV) Spara ned filen till exempelvis skrivbordet Högerklicka på filen och extrahera innehållet.

Sagt och gjort. Ladda ned sagt och gjort (CSV) Spara ned filen till exempelvis skrivbordet Högerklicka på filen och extrahera innehållet. Sagt och gjort Sagt och gjort innehåller uppgifter om vilka anföranden, skriftliga frågor, interpellationer och motioner som ledamöterna står bakom. Samlingen innehåller data från och med riksmöte 2010/11

Läs mer

SD-sympatisörer tror att livet blir sämre de kommande åren i högre utsträckning än andra väljare!!

SD-sympatisörer tror att livet blir sämre de kommande åren i högre utsträckning än andra väljare!! SDs landsdagar Om undersökningen Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 42 ordinarie ledamöter, 6 tjänstgörande ersättare och 10 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 42 ordinarie ledamöter, 6 tjänstgörande ersättare och 10 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2018-06-12 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 16:00 21:45 Ajournering kl, 17:30-18:00 samt kl. 21:15-21:25 64-69 Vid uppropet antecknas närvaro för 42 ordinarie

Läs mer

Öppet hus i riksdagen Program. Välkommen! Lördag 14 mars kl. 12 16

Öppet hus i riksdagen Program. Välkommen! Lördag 14 mars kl. 12 16 Öppet hus i riksdagen Program Välkommen! Lördag 14 mars kl. 12 16 2 Öppet Hus i riksdagen Aktiviteter på bestämda klockslag Kl. 12.20 Miniriksdag för barn (se sid. 7) Kl. 13.00 Föreläsning: Riksdagen och

Läs mer

Öppet hus i riksdagen Program. Välkommen! #riksdagen. Lördag 25 mars kl

Öppet hus i riksdagen Program. Välkommen! #riksdagen. Lördag 25 mars kl Öppet hus i riksdagen Program Välkommen! #riksdagen Lördag 25 mars kl. 12 16 Varmt välkommen till Riksdagshuset! Alla som du möter idag, politiker och tjänstemän är här för dig. Ställ dina frågor till

Läs mer

Appendix 1. Valresultatet i kommuner och landsting

Appendix 1. Valresultatet i kommuner och landsting Appendix 1 Valresultatet i kommuner och landsting Valresultatet i kommunerna Moderaterna Moderaterna går kraftigt bakåt i kommunsverige. Partiet ökar sina mandat i 18 kommuner men tappar mandat i 230.

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att. Lägga skrivelsen till handlingarn

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att. Lägga skrivelsen till handlingarn stadsdelsnämnd Sida 37 (42) Del 2 Öppna delen 44 Flytta Diskrimineringsombudsmannens verksamhet till Skärholmen - Inkommen Skrivelse, Alliansen (Moderaterna och Folkpartiet samt Centerpartiet som går med

Läs mer

Förlängning av övergångsperiod för krav på kontrollansvariga enligt plan- och bygglagen

Förlängning av övergångsperiod för krav på kontrollansvariga enligt plan- och bygglagen Civilutskottets betänkande 2012/13:CU2 Förlängning av övergångsperiod för krav på kontrollansvariga enligt plan- och bygglagen Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2012/13:28.

Läs mer

3 Val av kommunstyrelsens arbetsutskott för åren

3 Val av kommunstyrelsens arbetsutskott för åren 2015-01-21 1 (3) Dnr KSF 2014/384 3 Val av kommunstyrelsens arbetsutskott för åren 2015-2018 Beslut Kommunstyrelsen beslutar. 1. Till ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott för åren 2015-2018 utse

Läs mer

Gallring av uppgifter i kreditupplysningar

Gallring av uppgifter i kreditupplysningar Finansutskottets betänkande 2002/03:FiU15 Gallring av uppgifter i kreditupplysningar Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens förslag i proposition 2002/03: 59 Gallring av uppgifter

Läs mer

Nytt namn för Myndigheten för hälso- och vårdinfrastruktur

Nytt namn för Myndigheten för hälso- och vårdinfrastruktur Socialutskottets betänkande 2013/14:SoU6 Nytt namn för Myndigheten för hälso- och vårdinfrastruktur Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2013/14:24 Nytt namn för Myndigheten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i riksdagsordningen; SFS 2009:176 Utkom från trycket den 24 mars 2009 utfärdad den 12 mars 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om riksdagsordningen

Läs mer

Elektronisk informationsöverföring hos arbetslöshetskassorna och inom Arbetsmarknadsverket

Elektronisk informationsöverföring hos arbetslöshetskassorna och inom Arbetsmarknadsverket Arbetsmarknadsutskottets betänkande Elektronisk informationsöverföring hos arbetslöshetskassorna och inom Arbetsmarknadsverket Sammanfattning I detta betänkande tillstyrker utskottet två lagförslag från

Läs mer

TV4/NOVUS VÄLJARBAROMETER

TV4/NOVUS VÄLJARBAROMETER TV4/NOVUS VÄLJARBAROMETER 23 APRIL Ras för Socialdemokraterna I TV4/Novus väljarbarometer för april tappar Socialdemokraterna stöd samtidigt som blockskillnaden fortsätter att minska. Stödet för Moderaterna

Läs mer

Motpart i mål om ny legitimation enligt patientsäkerhetslagen

Motpart i mål om ny legitimation enligt patientsäkerhetslagen Socialutskottets betänkande 2013/14:SoU9 Motpart i mål om ny legitimation enligt patientsäkerhetslagen Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2013/14:40 Motpart i mål om ny legitimation

Läs mer

Att sitta i en kommunal nämnd i Umeå. Information till dig som har eller funderar på att ta ett kommunalt förtroendeuppdrag

Att sitta i en kommunal nämnd i Umeå. Information till dig som har eller funderar på att ta ett kommunalt förtroendeuppdrag Att sitta i en kommunal nämnd i Umeå Information till dig som har eller funderar på att ta ett kommunalt förtroendeuppdrag Vänsterpartiet Umeå 2015 1 Vad tar den här handledningen upp? Den här informationen

Läs mer

Förrättare av vigsel och partnerskap

Förrättare av vigsel och partnerskap Lagutskottets betänkande Förrättare av vigsel och partnerskap Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2005/06:58 Förrättare av vigsel och partnerskap jämte en motion som

Läs mer

Ökad endomarbehörighet i tvistemål

Ökad endomarbehörighet i tvistemål Justitieutskottets betänkande 2015/16:JuU3 Ökad endomarbehörighet i tvistemål Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag om ökad endomarbehörighet i tvistemål. Enligt förslaget

Läs mer

En anpassning till dataskyddsförordningen av lagar inom Miljö- och energidepartementets verksamhetsområde

En anpassning till dataskyddsförordningen av lagar inom Miljö- och energidepartementets verksamhetsområde Civilutskottets betänkande En anpassning till dataskyddsförordningen av lagar inom Miljö- och energidepartementets verksamhetsområde Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om ändringar

Läs mer

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds Vårdcentrum Närvarande: Se upprop 106. 105 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges

Läs mer

Det svenska politiska systemet: Valsystem och parlamentarism

Det svenska politiska systemet: Valsystem och parlamentarism Det svenska politiska systemet: Valsystem och parlamentarism Upplägg Valsystem och röstbeteende Det parlamentariska statskicket: riksdag och regering Intressegrupper, föreningar, det sociala kapitalet

Läs mer

Kompetens och oberoende vid upprättandet av energideklarationer

Kompetens och oberoende vid upprättandet av energideklarationer Civilutskottets betänkande 2013/14:CU3 Kompetens och oberoende vid upprättandet av energideklarationer Sammanfattning I betänkandet behandlar civilutskottet proposition 2012/13:171 Kompetens och oberoende

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen : Plats och tid Kommunhuset i Tomelilla, den, kl. 17.30-18.05 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kanslichef Christian Björkqvist Tf kommunchef/personalchef Maria Wihlborg Utses att justera Torgny

Läs mer

Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering.

Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige OBS! Lokal KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. Tid: Måndag 3 november 2014 kl. 18:00. 1. Upprop, val av

Läs mer

Almedalen 2017 Opinionsläget

Almedalen 2017 Opinionsläget Almedalen 2017 Opinionsläget Analys Sammanfattningsvis kan det konstateras att de flesta siffror i årets Almedalsmätning vänder till regeringen Löfvens fördel jämfört med läget för ett år sedan. En majoritet

Läs mer

Ansvaret för vissa säkerhetsfrågor vid statsministerns tjänstebostäder

Ansvaret för vissa säkerhetsfrågor vid statsministerns tjänstebostäder Justitieutskottets betänkande 2013/14:JuU34 Ansvaret för vissa säkerhetsfrågor vid statsministerns tjänstebostäder Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2013/14:203 Ansvaret

Läs mer

Förteckning över den politiska organisationen för Regionförbundet Örebro, 2013-02-22

Förteckning över den politiska organisationen för Regionförbundet Örebro, 2013-02-22 Förteckning över den politiska organisationen för Regionförbundet Örebro, 03-0- Antal uppdrag per parti regionstyrelsen (inkl KS-ordf med yttranderätt), regionfullmäktige (inkl KS-ordf med yttranderätt),

Läs mer

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5 Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5 Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 rapport 2014:05 TMR, Stockholms läns landsting Box 22550, 104 22 Stockholm

Läs mer

Nämndernas styrkort år 2016

Nämndernas styrkort år 2016 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 69 Kommunfullmäktige 2015-09-15 223 Dnr KS 2015-000636 100 Nämndernas styrkort år 2016 Sammanfattning Budgetberedningen lämnar förslag till nämndernas styrkort för år 2016,

Läs mer

Uppskov till 2010/11 års riksmöte med behandlingen av vissa ärenden

Uppskov till 2010/11 års riksmöte med behandlingen av vissa ärenden Justitieutskottets betänkande 2009/10:JuU24 Uppskov till 2010/11 års riksmöte med behandlingen av vissa ärenden Sammanfattning I betänkandet föreslår justitieutskottet att riksdagen medger att behandlingen

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Moderaternas lägsta stöd Kampen om tredje platsen i svensk politik är viktig, inte minst för MP och SD men också för vilken regering vi kommer att ha 2014. Miljöpartiet

Läs mer

Riksdagen i samhället. Studiematerial från riksdagen

Riksdagen i samhället. Studiematerial från riksdagen Riksdagen i samhället Studiematerial från riksdagen 2 3 Riksdagens uppgifter Vad är politik? Riksdagen är Sveriges folkvalda parlament. Här arbetar 349 politiker från åtta olika partier med ett spännande

Läs mer

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40)

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40) 1(11) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 24 november 2014 kl. 13:00 Plats Kalmarsalen, Glasverandan, Skeppsbrogatan Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till

Läs mer

Ändring av övergångsbestämmelser för vissa finansiella företag (del av prop. 2002/03:139)

Ändring av övergångsbestämmelser för vissa finansiella företag (del av prop. 2002/03:139) Finansutskottets betänkande 2003/04:FiU12 Ändring av övergångsbestämmelser för vissa finansiella företag (del av prop. 2002/03:139) Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens förslag

Läs mer

REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER

REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER 1(5) REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER Antagen av kommunfullmäktige 2007-09-26, 94, med revidering 2011-03-30, 23 Allmänt 1 Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsens

Läs mer

SJÖBO KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE

SJÖBO KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE SJÖBO KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE Handlingar till kommunfullmäktiges sammanträde onsdagen den 3 december kl. 19.00. Ledamot som är förhindrad att delta i sammanträdet ska snarast anmäla detta till kansliavdelningen,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 8-18 Tid: , 10:00-16:50 Odontologiska institutionen, konferensrum Kompassrosen

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 8-18 Tid: , 10:00-16:50 Odontologiska institutionen, konferensrum Kompassrosen PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Odontologiska institutionen, konferensrum Kompassrosen Beslutande: Urban Blomberg, ordförande (M) Eva Lundemo (C) Annika Nordin (S) Magnus Lagerqvist (S)

Läs mer

Varför tror vi att Värmland lutar åt vänster? Knappast på grund av de stora författarna

Varför tror vi att Värmland lutar åt vänster? Knappast på grund av de stora författarna Vänstervridna värmlänningar Vänstervridna värmlänningar Sören Holmberg Varför tror vi att lutar åt vänster? Knappast på grund av de stora författarna eller den vackra naturen. Nej, mer beroende på industrierna,

Läs mer

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD)

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD) KOMMUNFULLMÄKTIGE PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 15 april 2013 12 Paragraf Diarienummer KS-2012/945.903 Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion väckt av

Läs mer

DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den 22 december

DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den 22 december DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den december Ipsos: david.ahlin@ipsos.com 4 Ipsos. All rights reserved Ökat stöd för svenskt Nato-medlemskap Stödet för att Sverige bör gå med

Läs mer

DN/Ipsos: Väljarnas betyg på regeringen och oppositionen Stockholm, 19 mars 2015

DN/Ipsos: Väljarnas betyg på regeringen och oppositionen Stockholm, 19 mars 2015 DN/Ipsos: Väljarnas betyg på regeringen och oppositionen Stockholm, 19 mars 2015 Ipsos: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com 2015 Ipsos. All rights reserved Betyget på regeringen kvar på låg nivå endast

Läs mer

Partierna och politikerna i medierna

Partierna och politikerna i medierna Partierna och politikerna i medierna En undersökning av Boråspolitiken i de sociala- och traditionella medierna Oskar Eklöf 1. Inledning 1.1. Bakgrund Under 2-talet har internet revolutionerat informations-

Läs mer

Fråga om återtagande av förslag om höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt

Fråga om återtagande av förslag om höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt Finansutskottets betänkande 2013/14:FiU15 Fråga om återtagande av förslag om höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt Sammanfattning I detta betänkande föreslår finansutskottet att riksdagen tillkännager

Läs mer

Sammanträdesdatum: Utbildningsförvaltningen, Stationsgatan 12, klockan

Sammanträdesdatum: Utbildningsförvaltningen, Stationsgatan 12, klockan * "KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(12) och tid: Ledamöter: Övriga deltagare: Utbildningsförvaltningen, Stationsgatan 12, klockan 15.00-19.15 Caroline Andersson (S), ordf Linda Eskilsson (MP), 1 :e vice

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

Konvention mellan Sverige och Chile

Konvention mellan Sverige och Chile Socialförsäkringsutskottets betänkande Konvention mellan Sverige och Chile Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2005/06:79 Konvention om social trygghet mellan Sverige och Chile.

Läs mer

Vissa frågor om fristående skolor

Vissa frågor om fristående skolor Utbildningsutskottets betänkande Vissa frågor om fristående skolor Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2011/12:49 Vissa frågor om fristående skolor och en följdmotion.

Läs mer

Anpassningar av vissa författningar inom skatt, tull och exekution till EU:s dataskyddsförordning

Anpassningar av vissa författningar inom skatt, tull och exekution till EU:s dataskyddsförordning Skatteutskottets betänkande 2017/18:SkU15 Anpassningar av vissa författningar inom skatt, tull och exekution till EU:s dataskyddsförordning Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag

Läs mer

Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg

Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg Socialutskottets betänkande Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2012/13:82 Övergångsbestämmelser

Läs mer

Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst

Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst Socialutskottets betänkande 2013/14:SoU15 Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2013/14:36 Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Så går det i riksdagsvalet!

Så går det i riksdagsvalet! Så går det i riksdagsvalet! 25 mars 2010 Arne Modig David Ahlin Hur har väljaropinionen utvecklats sedan valet 2006? Sida 3 Hur ser styrkeförhållandet ut mellan Moderaterna och Socialdemokraterna? Sida

Läs mer

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD)

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD) 2013-02-26 KS-2012/945.903 1 (4) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen svar på motion väckt av Arnold Boström

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten Arvodesberedningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2018-01-12 Sida 1(6) Plats och tid A-salen, kl. 15.00 15.40 Beslutande Ledamöter Bo Jönsson (MP), ordförande Mats Tell (S) Johan Larsson (M) Kerstin Nylander

Läs mer

Magnus Nordström, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anneli Johansson Göran Lundström

Magnus Nordström, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anneli Johansson Göran Lundström PROTOKOLL 1(13) Tid: Kl 13:00-14:50 Plats: Forsen Ledamöter: Se närvarolista Övriga: Magnus Nordström, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare Justeringsdag: 2018-12-17 Paragrafer:

Läs mer

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141)

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordning 2010-11-29 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping KS-332/2010 Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordningen har ändrats av kommunfullmäktige den 2 mars

Läs mer

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds Vårdcentrum Närvarande: Se upprop 89. 88 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges

Läs mer

TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 50 Inledning Kommunfullmäktige firade 70-års jubileum. Sammanträdet inleddes med tal av ordföranden Hans Lindberg. Därefter uppträdde en stråkkvartett och en

Läs mer

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Familjenämnden

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Familjenämnden SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunhuset Sessionssalen, 2011-01-03 kl 18.00-18.45 Beslutande Magnus Karlsson (M) Wiggo Wrangborg (M) ers Gunilla Quist-Lundin (M) Gunborg Johansson

Läs mer

Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni

Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni TV4/NOVUS OPINION VÄLJARBAROMETER - en av de stora väljarbarometrarna i Sverige NOVEMBER Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni I TV4/Novus Opinion

Läs mer

Lärarhandledning till Demokrativerkstaden i klassrummet

Lärarhandledning till Demokrativerkstaden i klassrummet Lärarhandledning till Demokrativerkstaden i klassrummet Demokrativerkstaden i klssrummet Lärarhandledning 3 Demokrativerkstaden i klassrummet Vad är Demokrativerkstaden i klassrummet? Demokrativerkstaden

Läs mer