Ansvarfullt ägande en jämförelse av pensionsförvaltare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansvarfullt ägande en jämförelse av pensionsförvaltare"

Transkript

1 Ansvarfullt ägande en jämförelse av pensionsförvaltare Ansvarsfullt ägande är idén att investerare bör arbeta mot målet att skapa en hållbar utveckling, vilket innefattar såväl ekonomisk avkastning som påverkan på miljö och människor. Ansvarsfullt ägande utvärderas från perspektiven miljö, sociala faktorer och bolagsstyrning. Ofta används den engelska förkortningen ESG, Environmental, Social and Corporate Governance, som samlingsterm. Bland de miljöfaktorer som utvärderas i en ESGanalys kan nämnas klimatpåverkan och utsläpp. Social hållbarhet berör frågor så som mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden och framställningen av skadliga produkter. Typiska bolagsstyrningsfrågor inom ESG är jämställdhet, ersättningar till ledande befattningshavare, mutor och korruption. I den här undersökningen utvärderas elva större svenska pensionsförvaltare ur ett ESG-perspektiv. Ansvarsfullt ägande är det område inom vilket pensionsförvaltarna effektivast kan bidra till en hållbar utveckling. Effekten av förvaltarnas påverkan begränsas inte endast till den enskilda investeringen. I och med att investeringen i fråga höjer sin ambition i enlighet med bolagens krav påverkas i förlängningen hela det underliggande nätverket av underleverantörer och intressenter. Undersökningsmodellen är baserad på PRI, vilket är ett frivilligt regelverk och utvärderingssystem för ansvarsfulla investeringar initierat av FN i samarbete med ledande pensionsförsäkringsaktörer. Observera att de betyg som presenteras endast avser pensionsförvaltarens arbete inom ansvarsfullt ägande och inte berör andra typer av interna åtgärder. Bedömningen har gjorts utifrån den information som är tillgänglig i den externa rapporteringen som exempelvis årsredovisningar och hemsidor.

2 Metodbeskrivning Urval Utvärderingen omfattar de största pensionsförvaltarna på den svenska marknaden som erbjuder en diskretionär produkt där bolaget tar ansvar för alla förvaltningsbeslut. I urvalet finns privata aktörer såväl som de stora ickevalsalternativen på de kollektivavtalade områdena. AMF för privatanställda arbetare, Alecta för privatanställda tjänstemän, KPA för kommunalt anställda och Kåpan för statligt anställda. Datainsamling Undersökningen har utgått från den information som finns tillgänglig på bolagens hemsidor samt i den externa rapporteringen (årsredovisningar, delårsrapporter, hållbarhetsrapporter m.m.). Det vill säga den information som kunderna skulle ha tillgång till utifall de själva skulle göra en bedömning. Transparent kommunikation är en viktig grundpelare av ett gott hållbarhetsarbete eftersom det är en förutsättning för att omgivande intressenter ska kunna granska och utvärdera företaget. Utvärderingskategorier Kategorierna är utvalda med inspiration från PRI vilket är ett frivilligt regelverk och utvärderingssystem för ansvarsfulla investeringar initierat av FN i samarbete med ledande pensionsförsäkringsaktörer. Kategorierna är som följer: Minimumnivå för investering - avser livbolagets lägsta etiska krav för en investering, det vill säga under vilka omständigheter livbolagen binder sig att avstå från en investering. Det är så att säga en negativ uteslutning av bolag eller branscher. De faktorer som betyget grundar sig på är: ambitionsnivå inom områdena miljö, sociala frågor och bolagsfrågor, omfattning och regelverkets operationalisering. Ägarpolicy avser livbolagets etiska åtagande och regler vad gäller investeringar och ägande. Betyget grundas på: ambitionsnivå inom områdena miljö, sociala frågor och bolagsfrågor, tydlighet i kommunikation av regler och regelverkets operationalisering. Investeringsscreening det vill säga de analyser och kontroller livbolaget utför för att undersöka om investeringarna matchar uppsatta regler och policys. Betyget grundas på: operationalisering, redovisningen av screeningens resultat, omfattning av totalt innehav och kontinuitet, krav på externa förvaltare och åtgärdssystem vid normbrott. Aktiv påverkan och integration i den konventionella förvaltningen det vill säga livbolagets pågående påverkansprocess gentemot investeringarna. Betyget grundas på: ESG-integration i den traditionella förvaltningsprocessen, deltagande i bolagstämmor, företagsdialoger, omfattning i förhållande till total portfölj samt kravnivå på externa förvaltare.

3 Betygsättning Respektive kategori har betygsatts från ett antal undergrupper där förvaltarna kan få betyg i form underkänt, godkänt eller väl godkänt. Det sammanfattande betyget är ett genomsnitt av samtliga huvudkategorier. Inom varje betyg har bolagen därefter rangordnats i förhållande till varandra och tilldelats poängen 0-4,9 för Icke godkänt, 5-6,9 för Godkänt samt 7-9 för Väl godkänt. Målbild för IG, G, VG Minimumkrav för investering Icke godkänd: Refererar endast till att man följer vissa av konventionerna eller regelverken och förklarar inte dessa närmare. Kravnivån för uteslutning av branscher eller bolag är därutöver låg, exempel på en låg nivå för uteslutning är en avgränsning till endast bolag som bidrar till vapentillverkning. Godkänd: En acceptabel sammanställning och förklaring av externa regelverk där företaget kort beskriver vad det innebär i praktiken. Exempel på en medelnivå är en avgränsning som framförallt är endast är inriktad på branschuteslutning, exempelvis företag som medverkar till produktion av vapen och tobak. Väl godkänd: Utvecklat resonemang kring uteslutning av bolag och branscher. Ett utvidgat ESG-tänk som berör investeringarnas påverkan på såväl miljö som människor. Tydliga resonemang och konkretiseringar av de regelverk bolaget har åtagit sig att följa. Bolaget har därutöver en hög ambition när det kommer till omfattningen av dessa krav och ställer höga krav på externa förvaltare och i fond-i-fond-situationer. Ägarpolicy Icke godkänt: Bolaget anger endast att de har åtagit sig att följa vissa generella regelverk. Godkänt: Bolaget har en acceptabel praktisk förklaring av vad bolaget har åtagit sig att uppfylla samt mål och ambitioner med hållbarhetsarbetet. Väl godkänt: Tydlig integration av ESG i den vanliga ägarpolicyn. En diskussion som visar på en högre förståelse för viktiga frågor och utmaningar.

4 Investeringsscreening Icke godkänt: Bolaget redovisar inte hur ofta den utförs eller hur omfattande screeningen är i förhållande till den totala investeringsportföljen. Oklart hur screeningen genomförs och vad som ingår i bedömningen. Godkänt: Acceptabel kontinuitet i screeningen (exempelvis kvartals- eller halvårbasis). Presenterar åtminstone en vag metod för hur screeningen går till samt vem som utför den (externleverantör eller intern analys). Enkel redovisning av åtminstone rödflaggade investeringar. Screening omfattar minst total egen portfölj. Företaget presenterar en acceptabel plan för vilka åtgärder företaget tar när investeringar bryter mot bolagets krav och policys. Väl godkänt: Screeningen utförs med en hög kontinuitet, med en tydligt redovisad metodik och systematisering. Företaget har interna resurser för ESGanalys. Tydlig presentation av resultat för såväl intern och extern analys. Bolaget har ambitionen att screeningen ska omfatta mer än egen portfölj, det vill säga de situationer som uppstår vid fond-i-fond samt extern förvaltning. Bolaget har en tydligt redovisad åtgärdsplan vid normbrott och redovisar utförligt vilka steg som tagits efter normbrott har upptäcks. Aktiv påverkan och integration i den konventionella förvaltningen Icke godkänt: Bolaget kommunicerar inte under vilka bolagstämmor det har utövat påverkan och har ingen information om företagsdialoger. Godkänt: Bolaget har åtminstone ett reaktivt påverkansarbete där företaget utövar påverkan på bolagstämmor eller i den dagliga förvaltningen vid uppenbara normbrott. Redovisar åtminstone närvaro vid bolagstämmor och antal företagsdialoger. Väl godkänt: Hög integration av ESG i den dagliga förvaltningen med ett högre utbyte mellan ESG-analysen, traditionell investeringsanalys och kapitalförvaltning. Hög ambition i omfattningen av bolagets påverkansarbete. Transparent kommunikation av bolagets deltagande i bolagstämmor och utövad påverkan i förvaltningsdialoger med företag och förvaltare.

5 Pensionsförvaltare som får väl godkänt: SPP, KPA och Folksam SPP får högst rankning i undersökningen. SPP har i enlighet med hela Storebrandkoncernen tydliga metoder för de flesta aspekter av ansvarsfullt ägande. Det som i störst utsträckning höjt SPP i jämförelse med KPA och Folksam, som också tilldelats betyget väl godkänt, är den tydliga systematiseringen och integrationen av ett hållbarhetsperspektiv i förvaltningen. SPP har till exempel ett intressant system för minimumkrav på investeringar. Förutom uteslutning av oetiska branscher så som vapenproducenter har SPP som mål att undvika investeringar i de företag som anses utgöra de sämsta 10 procenten i högriskindustrier så som olje-, gas-, textil- och läkemedelsindustrin. När det kommer till screening av investeringar är det SPP som mest utförligt presenterar hur det implementeras i praktiken i den externa rapporteringen. SPP har utöver den schemalagda screeningen av hela portföljen etablerat ett automatiserat system som söker på hållbarhetsrelaterade termer i kombination med företagsnamn på nätet och i artiklar. I jämförelse med andra aktörer, som endast screenar rutinmässigt en gång per halvår eller kvartal, har SPP därmed ett system som kontinuerligt ger utslag för brott mot företagets normer. SPP är noga med att tydligt markera att hållbarhetsanalysen är integrerad i förvaltningsprocessen. Företagets hållbarhetsanalytiker sitter exempelvis i samma kontorslandskap som övrig analys och förvaltning för att främja formella och informella kontakter. SPP ställer även höga krav på externa förvaltare när det gäller minimumnivå för investering. KPA tar i jämförelse med andra bolag starkare ställning i politiska och moraliska frågor. KPA utesluter exempelvis branscher så som spel och alkohol eftersom de anser att de skadar slutkonsumenterna, Normen inom hållbarhetsanalys är annars uteslutning på grund av den skada produkterna orsakar under produktionsprocessen. Tillsammans med Greenpeace har KPA också tagit ställning och engagerat sig mot utvinningen av oljesand i Kanada. Från ett systemperspektiv får KPA ett högt betyg. KPA har en transparent kommunikation av hur bolaget implementerar hållbarhet i sin förvaltning. Redovisningen av tillvägagångssättet för investeringsscreening och företagsanalys är särskilt bra. Den något mer moraliska profileringen i kombination med ett mycket genomarbetat system gör KPA till ett intressant val för den som delar den ideologiska målbilden. Folksam, som äger 60 procent av KPA, var en av de tolv ursprungliga undertecknarna till FN:s PRI-samarbete. Folksam presenterar mycket utförligt resultaten av de olika hållbarhetsanalyser och investeringsscreeningar företaget utför. Livbolaget har även en mycket transparent redovisning av deltagande och frågor vid bolagstämmor. Folksams rapporter och resurser inom hållbarhetsområdet utnyttjas även av KPA. Anledningen till att Folksam placerar sig något under KPA, även om de till stor del använder sig av samma metoder och resurser, är att KPA har en något mer vågad ESG-profilering vilket även Folksam kommunicerar på sin hemsida.

6 Bolag som får godkänt: SEB, Nordea, AMF och Skandia SEB- och Nordea-koncernerna har utvidgade hållbarhetsredovisningar men när det kommer till redovisningen för deras livbolag är det något sämre. I undersökningen har bedömningen skett utifrån informationen som är tillgänglig på koncernnivå. SEB är något tydligare i sina beskrivningar av hur ett ESG-perspektiv ska integrerats i den konventionella förvaltningsprocessen. Nordea är något mer försiktiga när det kommer till krav och ambitioner att påverka externa förvaltare i jämförelse med SEB. Nordea har dock utförliga och detaljerade rapporter om företagets insatser inom aktiv påverkan och investeringsscreening. Det placerar Nordea över SEB i ranking. Transparens är en viktig grundsten av vad som utgör ett gott hållbarhetsarbete. Det är en förutsättning för att de omgivande intressenterna ska kunna bedöma företagets arbete. AMF:s externa kommunikation och information på hemsidan ger intryck av en något reaktivt förhållningsätt till ansvarsfullt ägande. AMF anlitar en extern leverantör som granskar och rödflaggar företag och investeringar som bryter mot livbolagets policy varefter AMF agerar. De största framstegen har hittills skett inom AMF Fastigheter, där AMF har stora möjligheter utöva ansvarsfullt ägande i och med att livbolaget direkt kontrollerar fastighetsbeståndet i portföljen. Skandia har en något trubbig ägarpolicy som inte konkretiserar regler utan endast refererar till en rad internationella konventioner. Livbolaget har i sin hållbarhetskommunikation framförallt fokus på interna aktiviteter samt stiftelsen Idéer för Livet som arbetar med olika projekt relaterade till ungdomar och barn. Skandias hållbarhetskommunikation ger ett intryck av ett mer traditionellt förhållningssätt till samhällsansvar snarare än fokus på integration av hållbarhet i kapitalförvaltningen. Bolag som får icke godkänt: Handelsbanken, Länsförsäkringar, Alecta och Kåpan Handelsbanken Liv, som bedömts utifrån information tillgänglig på koncernnivå, får underkänt på grund av bristfällig information när det kommer till investeringsscreening. Nämnvärt är att Handelsbanken på flera ställen meddelar att de deltar i FN:s PRI sedan 2009 men att de inte skickat in den årliga rapporten som är en av grundstenarna i PRI-samarbetet. Länsförsäkringar Liv har bedömts utifrån den information som finns tillgänglig om Länsförsäkringar Fonder då det inte finns någon specifik information för Länsförsäkringar Liv eller en övergripande policy på koncernnivå. Länsförsäkringar har en tydlig integration av ESG i sin allmänna ägarpolicy. När det kommer till den övriga kommunikationen av hur Länsförsäkringar arbetar med ansvarsfullt ägande finns det mindre information. Investeringsscreeningen och den aktiva påverkan gentemot investeringarna är utförd och dokumenterad av externa leverantörer. Länsförsäkringar förklarar inte närmare hur ESG är integrerat i den faktiska kapitalförvaltningen. Övergripande kan Alectas största brister sammanfattas med att det saknas förklaringar och redovisning för hur ESG implementeras och integreras i förvaltningen rent praktiskt. Företaget redovisar inte några resultat för investeringsscreening eller ESG-

7 relaterade dialoger med investeringar. Från ett intressentperspektiv är det svårt att bedöma företagets insatser inom ansvarsfullt ägande då man inte redovisar några resultat eller åtgärder. Även Kåpan, ickevalsalternativet för statligt anställda, har undersökts. Kåpan saknar åtgärder inom ansvarsfullt ägande. Ingenstans i den offentliga kommunikationen eller rapporteringen nämns hållbarhet eller ESG i relation till förvaltningen. Kåpan har därutöver ingen information eller policy vad gäller hållbarhet och CSR i övrigt.

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget )

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget ) Norron AB och policy för ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr 556812-4209 ( Bolaget ) den 11 juni 2018 Riktlinjerna ska, minst en gång per år, föredras och fastställas

Läs mer

Hållbarhetspolicy för SEB:s fondbolag. Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB

Hållbarhetspolicy för SEB:s fondbolag. Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB December 2017 Antagen av styrelsen för SEB Investment Management AB ( fondbolaget ) den 23 februari 2010. Senast reviderad den 15 december 2017. Fondbolagets

Läs mer

Hållbarhet I N D E C A P

Hållbarhet I N D E C A P HÅLLBARHET 1 Hållbarhet I N D E C A P Indecap står för Independent Capital. Företaget grundades 2002 och ägs till största delen av en majoritet av Sveriges sparbanker. Hållbara och ansvarsfulla investeringar

Läs mer

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Policy för Ansvarsfulla investeringar v Policy för Ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Xact Kapitalförvaltning AB (fondbolaget eller Xact Kapitalförvaltning) den 31 maj 2017. Värdegrund Fondbolagets uppfattning är att ett

Läs mer

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Policy för Ansvarsfulla investeringar v Policy för Ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Xact Kapitalförvaltning AB (fondbolaget eller Xact Kapitalförvaltning) den 26 september 2018. Värdegrund Xact Kapitalförvaltning ska inom

Läs mer

E. Öhman J:or Fonder AB

E. Öhman J:or Fonder AB E. Öhman J:or Fonder AB Godkänd av Styrelsen Dokumentnamn 2016-11-29 Policy för ansvarsfulla investeringar Dokumentansvarig Dokumentnummer Version Chef för ansvarsfulla investeringar 39 Sida ÖHMANS FILOSOFI

Läs mer

Hållbara och ansvarfulla investeringar

Hållbara och ansvarfulla investeringar Hållbara och ansvarfulla investeringar En översikt Sammanställt av: Frank Eriksson-Wingårdh Praktikant VT14 Global Utmaning är en fristående tankesmedja. Vi är ett kvalificerat nätverk från samhälle, näringsliv

Läs mer

Hållbarhetspolicy för SEB:s fondbolag. Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB

Hållbarhetspolicy för SEB:s fondbolag. Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB December 2017 Antagen av styrelsen för SEB Investment Management AB ( fondbolaget ) den 23 februari 2010. Senast reviderad den 15 december 2017. Fondbolagets

Läs mer

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Policy för Ansvarsfulla investeringar Policy för Ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Xact Kapitalförvaltning AB (fondbolaget eller Xact Kapitalförvaltning) den 19 november 2018. Värdegrund Xact Kapitalförvaltning ska inom

Läs mer

E. Öhman J:or Fonder AB

E. Öhman J:or Fonder AB E. Öhman J:or Fonder AB Antagen av Styrelsen Dokumentnamn 2018-12-12 Ansvarsfulla investeringar, policy Dokumentansvarig Dokumentnummer Version Chef för ansvarsfulla investeringar 39 1 Sida 1. ÖHMANS FILOSOFI

Läs mer

Fondhandel i Handelsbanken Liv

Fondhandel i Handelsbanken Liv FONDHANDEL Fondhandel i Handelsbanken Liv MARKNADSFÖRINGSMATERIAL Ansvarsfulla investeringar en förutsättning Handelsbanken Liv Försäkringsaktiebolag är ett helägt dotterbolag till Handelsbanken. Inom

Läs mer

Kyrkans pensionskassas policy för hållbara investeringar

Kyrkans pensionskassas policy för hållbara investeringar Kyrkans pensionskassas policy för hållbara investeringar Fastställd av styrelsen 2017-05-12 Kyrkans pensionskassa har antagit en hållbarhetsstrategi för alla sina placeringar som: Ingår i Placeringsriktlinjer

Läs mer

Pensionskassan Prometheus Etiska regler

Pensionskassan Prometheus Etiska regler Pensionskassan Prometheus Etiska regler 1 Inledning... 2 1.1 Kapitalförvaltning... 2 1.2 Översyn av etiska regler... 2 2 Etiska placeringsregler... 3 2.1 Grundläggande utgångspunkter... 3 2.2 Prometheus

Läs mer

Fonden väljer in (Guidelines in English are available on Swesif s website) Fonden väljer in

Fonden väljer in (Guidelines in English are available on Swesif s website) Fonden väljer in Hållbarhetsprofilen förslag Text i de streckade rutorna samt röd text innehåller förslag på hjälptexter för den som ska fylla i. Dessa syns inte för kunden i den färdiga hållbarhetsprofilen. Den färdiga

Läs mer

2014-05-28 Ks 625/2014. Placeringspolicy för Örebro kommun

2014-05-28 Ks 625/2014. Placeringspolicy för Örebro kommun 2014-05-28 Ks 625/2014 Placeringspolicy för Örebro kommun Innehållsförteckning 1 Syfte... 3 2 Ansvarsfördelning... 3 2.1 Kommunfullmäktige... 3 2.2 Kommunstyrelsen... 3 3 Kommunens kapitalförvaltning av

Läs mer

Stora investerare starka påtryckare i svenska börsbolagens hållbarhetsutveckling

Stora investerare starka påtryckare i svenska börsbolagens hållbarhetsutveckling Pressmeddelande 2017-02-15 Stora investerare starka påtryckare i svenska börsbolagens hållbarhetsutveckling Hållbart värdeskapande, ett samarbetsprojekt mellan Sveriges största investerare som pågått sedan

Läs mer

SRI-rapport 31 december 2013

SRI-rapport 31 december 2013 SRI-rapport 31 december 2013 Lidköpings kommun Agenta 08-402 19 00 www.agenta.nu Bakgrund Agenta har i samarbete med GES Investment Services genomfört en etisk screening av Agenta Svenska Aktier, Agenta

Läs mer

SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY

SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY antagen den 19 december 2005 1. Skandia Livs principer för ägarutövande 1.1 Syfte Skandia Liv har närmare 1,2 miljoner försäkringstagare. För försäkringstagarnas räkning förvaltar

Läs mer

Anförande av verkställande direktören Frans Lindelöw

Anförande av verkställande direktören Frans Lindelöw Anförande av verkställande direktören Frans Lindelöw Förändrade krav på näringslivet från samhället Aktieägarvärde 80-90-tal Samhället ställer krav 2000-tal Shared value affärsnytta och samhällsnytta i

Läs mer

Barometer 2013 och Rundabordssamtal 2014

Barometer 2013 och Rundabordssamtal 2014 Barometer 2013 och Rundabordssamtal 2014 1 Om Hållbart värdeskapande Initierades 2009 13 av Sveriges största institutionella investerare Representerar drygt 5700 miljarder kr i förvaltat kapital Äger ca

Läs mer

Söderberg & Partners Hållbart sparande Kajsa Brundin

Söderberg & Partners Hållbart sparande Kajsa Brundin Söderberg & Partners Hållbart sparande Kajsa Brundin Avkastning eller etik? Etiska investeringar Att inte köpa exempelvis tobaksbolag, alkoholrelaterade bolag, kolbolag, etc. Varken bättre eller sämre

Läs mer

SRI-rapport, 31 December 2014

SRI-rapport, 31 December 2014 SRI-rapport, 31 December 2014 Lidköpings kommun Februari, 2015 Agenta 08-402 19 00 www.agenta.nu Bakgrund Agenta har i samarbete med GES Investment Services genomfört en etisk screening av Agenta Svenska

Läs mer

Uppförandekod för Sjätte AP-fonden

Uppförandekod för Sjätte AP-fonden Uppförandekod för Sjätte AP-fonden Inledning Sjätte AP-fonden (AP6) ingår i det svenska allmänna pensionssystemet och förvaltar en del av det så kallade buffertkapitalet (AP1-4 och AP6). Riksdagen har

Läs mer

Till dig som är kund i SEB Etisk Europafond EUR Lux

Till dig som är kund i SEB Etisk Europafond EUR Lux Till dig som är kund i SEB Etisk Europafond EUR Lux Vi vill med detta brev informera dig om att vårt fondbolag kommer att sammanlägga fonden SEB Etisk Europafond EUR Lux med SEB Europafond EUR Lux. Sammanläggningen

Läs mer

Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar

Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar OPTIMIZED PORTFOLIO MANAGEMENT STOCKHOLM AB Fastställd av Styrelsen för Optimized Portfolio Management Stockholm AB Datum 21 februari 2019 Senast antagen 21 februari

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning

Riktlinjer för ägarstyrning 1(5) Riktlinjer för ägarstyrning Dokumenthistorik: Version Beslutad Datum Koppling till övrig styrdokumentation 1.0 Riktlinjer för intern styrning och kontroll Riktlinjer för placeringsverksamheten Riktlinjer

Läs mer

De svenska börsföretagens arbete med miljö och hållbar utveckling CSR värderat utifrån företagens hemsidor

De svenska börsföretagens arbete med miljö och hållbar utveckling CSR värderat utifrån företagens hemsidor De svenska börsföretagens arbete med miljö och hållbar utveckling CSR värderat utifrån företagens hemsidor Anna Massarsch Människorättsjurist - Globe Forum Business Network och Magnus Enell Hållbarhetsexpert

Läs mer

Principer för aktieägarengagemang. Antagen av styrelsen

Principer för aktieägarengagemang. Antagen av styrelsen Bilaga 14: Principer för aktieägarengagemang Antagen av styrelsen 2019-06-10 TUNDRA FONDER Innehåll Bakgrund och syfte... 2 Syftet med Bolagets principer för ägarengagemang... 2 Utövande av aktieägarengagemang...

Läs mer

Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Optimized Portfolio Management Stockholm AB (Bolaget) Antagen den 30 november 2016 OPM

Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Optimized Portfolio Management Stockholm AB (Bolaget) Antagen den 30 november 2016 OPM Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Optimized Portfolio Management Stockholm AB (Bolaget) Antagen den 30 november 2016 OPM Optimized Portfolio Management 1 Ansvarsfulla investeringar, inledning OPM

Läs mer

Ansvarsfullt Fondutbud

Ansvarsfullt Fondutbud Ansvarsfullt Fondutbud När du sparar i fondförsäkrg i Folksam är alla fonder kvalitetssäkrade ur ett hållbarhetsperspektiv. Utvalda fonder ska alltid beakta hållbarhetskriterier i sitt val av bolag att

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning

Riktlinjer för ägarstyrning 1(6) Riktlinjer för ägarstyrning Dokumenthistorik: Version Beslutad Koppling till övrig styrdokumentation 2015:1 2016:1 2015-12-11 Förslag Riktlinjer för intern styrning och kontroll Riktlinjer för placeringsverksamheten

Läs mer

Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning

Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning Kontakt; Sjöräddningssällskapet Jeanette Liljedahl jeanette.liljedahl@ssrs.se Ansvarig; Sjöräddningssällskapets styrelse Antagen av Sjöräddningssällskapets

Läs mer

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Policy för Ansvarsfulla investeringar Policy för Ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Xact Kapitalförvaltning AB (fondbolaget eller Xact Kapitalförvaltning) den 14 februari 2019. Värdegrund Xact Kapitalförvaltning ska inom

Läs mer

http://www.easyresearch.se/s.asp?id=27275423&pwd=4lrkvm8l&showresponses=true

http://www.easyresearch.se/s.asp?id=27275423&pwd=4lrkvm8l&showresponses=true Page 1 of 14 Language: Svenska Som ägare önskar vi lyfta fram betydelsen av att svenska börsbolag arbetar strukturerat med hållbarhetsfrågor, som en förutsättning för långsiktigt värdeskapande och finansiell

Läs mer

2016 års granskning av svenska bankers riktlinjer för hållbarhet

2016 års granskning av svenska bankers riktlinjer för hållbarhet 2016 års granskning av svenska bankers riktlinjer för hållbarhet November 2016 Organisationerna bakom Fair Finance Guide i Sverige Initiativet finansieras med stöd från Granskningsmetoden har utvecklats

Läs mer

Av hållbarhetskäl placerar inte fonden i bolag involverade i vissa länder/räntebärande värdepapper utgivna av vissa stater.

Av hållbarhetskäl placerar inte fonden i bolag involverade i vissa länder/räntebärande värdepapper utgivna av vissa stater. HÅLLBARHETSÖVERSIKT C Coeli Balanserad Coeli Frontier Markets Coeli Global Selektiv Coeli Likviditetsstrategi Coeli Mix Coeli Nordisk Företagsobligationsfond Coeli Potential Coeli Balanserad Hållbarhetsaspekter

Läs mer

Hållbart värdeskapande 2011

Hållbart värdeskapande 2011 Hållbart värdeskapande 2011 Vi vill börja med att tacka för den fina responsen i samband med projektlanseringen 2009. Med en svarsfrekvens på hela 84 procent fick vi som investerare en bra bild av hur

Läs mer

Frågor och svar om standard för hållbarhetsinformation

Frågor och svar om standard för hållbarhetsinformation Senast uppdaterad: 2018-04-20 Frågor och svar om standard för hållbarhetsinformation Följande promemoria innehåller frågor som har ställts om hur föreningens standard för hållbarhetsinformation ska fyllas

Läs mer

Hållbart ägande i pensionsbolagen (reviderad)

Hållbart ägande i pensionsbolagen (reviderad) 1 Hållbart ägande i pensionsbolagen (reviderad) 24 november 2015 Analytiker: Kajsa Brundin, Sadaf Nikyar Det här är en reviderad version av rapporten Hållbart ägande i pensionsbolagen. I rapporten har

Läs mer

Hållbarhetsinformation Agenta (samtliga fonder exkl Multistrategi)

Hållbarhetsinformation Agenta (samtliga fonder exkl Multistrategi) Hållbarhetsinformation Agenta (samtliga fonder exkl Multistrategi) Hållbarhetsaspekter beaktas i förvaltningen av fonden Kommentar: Fonden allokerar kapital till externa fonder och kan därför inte fullt

Läs mer

Riktlinjer kapitalplacering för Håll Sverige Rent

Riktlinjer kapitalplacering för Håll Sverige Rent Riktlinjer kapitalplacering för Håll Sverige Rent I den mån det inte följer av stiftelseförordnandet hur stiftelsens förmögenhet ska vara placerad, svarar styrelsen eller förvaltaren för att förmögenheten

Läs mer

Ansvarsfulla investeringar

Ansvarsfulla investeringar 1 (5) Ansvarsfulla investeringar Allmänt Direkta aktie- och ränteplaceringar Bästa praxis och rutiner inom ansvarsfulla investeringar har utvecklats markant under de senaste åren. Principerna för ansvarsfulla

Läs mer

Enkätundersökning 2009

Enkätundersökning 2009 Enkätundersökning 2009 Som ägare önskar vi lyfta fram betydelsen av att svenska börsbolag arbetar strukturerat med hållbarhetsfrågor, som en förutsättning för långsiktigt värdeskapande och finansiell avkastning.

Läs mer

Folksam. Våra största utmaningar just nu. Catrina Ingelstam CFO. Stockholm, 23 November 2011

Folksam. Våra största utmaningar just nu. Catrina Ingelstam CFO. Stockholm, 23 November 2011 Folksam Våra största utmaningar just nu Catrina Ingelstam CFO Stockholm, 23 November 2011 Regelverksförändringar Utmaning 1 alla regelverk samtidigt En våg av regelverksförändringar Könsneutrala premier

Läs mer

SPP skapar möjligheter. Hållbara pensionslösningar för företag och anställda

SPP skapar möjligheter. Hållbara pensionslösningar för företag och anställda SPP skapar möjligheter Hållbara pensionslösningar för företag och anställda Du behöver inte kunna allt. Det gör vi. SPP hjälper dig att ta bra beslut om pensioner. Att ha hand om människors pensionspengar

Läs mer

Ägarpolicy 2013. Ägarpolicy Fastställd av styrelsen 2012-12-06 Ersätter beslut av styrelsen 2011-12-06 1(6)

Ägarpolicy 2013. Ägarpolicy Fastställd av styrelsen 2012-12-06 Ersätter beslut av styrelsen 2011-12-06 1(6) 2013 Ägarpolicy 1(6) 2(6) 1. Ägarpolicy för Sjunde AP-fonden 1.1 Inledning Ägarpolicyn anger riktlinjer för hur AP7 ska ta det ägaransvar som följer av innehaven i de fonder som fonden förvaltar. Ägaransvaret

Läs mer

Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB

Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB Mars 2019 (Datum) Antagen av styrelsen för SEB Investment Management AB ( fondbolaget ) den 23 februari 2010. Senast reviderad den 15 mars 2019. Fondbolagets

Läs mer

Hållbart ägande i pensionsbolagen reviderad version

Hållbart ägande i pensionsbolagen reviderad version 1 Hållbart ägande i pensionsbolagen reviderad version 4 augusti 2014 Analytiker: Kajsa Brundin, Patrik Tran Det här är en reviderad version av analysen Hållbart ägande i pensionsbolagen. I denna version

Läs mer

Bilaga till kontoutdrag 2019 Kvartal 1. Information om ändrade fondbestämmelser

Bilaga till kontoutdrag 2019 Kvartal 1. Information om ändrade fondbestämmelser Bilaga till kontoutdrag 2019 Kvartal 1 Information om ändrade fondbestämmelser Ändrade fondbestämmelser Vi har ansökt om ändrade fondbestämmelser för nedanstående fonder. De är godkända av Finansinspektionen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för kapitalförvaltningen Antagen av kommunstyrelsen 2016-10-03 183 Innehållsförteckning Regler för kapitalförvaltningen... 1 1 Inledning... 2 2 Tillåtna tillgångsslag... 2 2.1 Fördelning av det

Läs mer

Till dig som är kund i SEB Europafond EUR Lux

Till dig som är kund i SEB Europafond EUR Lux Till dig som är kund i SEB Europafond EUR Lux Vi vill med detta brev informera dig om att vårt fondbolag kommer att sammanlägga fonden SEB Etisk Europafond EUR Lux med SEB Europafond EUR Lux. Sammanläggningen

Läs mer

Hållbarhetsöversikt 2018

Hållbarhetsöversikt 2018 Hållbarhetsöversikt 2018 Innehållsförteckning Hållbarhetsöversikt Monyx Asset Management AB 2018 Monyx Strategi Försiktig, Monyx Strategi Balanserad, Monyx Strategi Världen, Monyx Strategi Sverige/Världen

Läs mer

NAVENTI FONDUTBUD VÅREN 2019

NAVENTI FONDUTBUD VÅREN 2019 NAVENTI FONDUTBUD VÅREN 2019 OM NAVENTI FONDER Naventi Fonder AB är ett svenskt fondbolag som grundades år 2002 och vars ägare är operativt verksamma i bolaget. Vår affärsidé är att erbjuda sparande i

Läs mer

regionvastmanland.se Hållbara finanser Elin Dalman, miljöstrateg

regionvastmanland.se Hållbara finanser Elin Dalman, miljöstrateg Hållbara finanser Elin Dalman, miljöstrateg Region Västmanland Vilka är vi uppdrag, anställda Visionen: Livskraft för framtiden Finans 4 miljarder SEK Miljöcertifierad sedan juni 2015 Fairtrade region

Läs mer

Därför fokuserar staten på hållbarhet

Därför fokuserar staten på hållbarhet Därför fokuserar staten på hållbarhet Finansmarknadsminister Peter Norman 9 april 2014 Staten en stor bolagsägare En av Sveriges största bolagsportföljer 51 bolag 42 helägda och 9 delägda 2 noterade bolag

Läs mer

Policy för ansvarsfulla investeringar Fastställd av fondbolagets styrelse den 13 september 2018

Policy för ansvarsfulla investeringar Fastställd av fondbolagets styrelse den 13 september 2018 Policy för ansvarsfulla investeringar Fastställd av fondbolagets styrelse den 13 september 2018 Syftet med denna policy är att fastställa inriktningen för Handelsbanken Fonders arbete med ansvarsfulla

Läs mer

De statliga bolagens ansvarsarbete Vad lär det oss?

De statliga bolagens ansvarsarbete Vad lär det oss? CSR FORUM 2013 Change & Borders Framåt tillsammans De statliga bolagens ansvarsarbete Vad lär det oss? Emma Ihre Ansvarig för Hållbart företagande, Svenska Mässan, Göteborg, 25 november 2013 Även CSR-området

Läs mer

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet 2014-08-21 Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet Prostatacancerförbundet har ansvar för att bevara och förränta förbundets medel på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt. Centralt

Läs mer

Utbud hållbara och etiska fonder Integrering av hållbarhet i SEB:s fonder

Utbud hållbara och etiska fonder Integrering av hållbarhet i SEB:s fonder Utbud hållbara och etiska fonder Integrering av hållbarhet i SEB:s fonder SEB Investment Management AB. Godkänt för distribution i Sverige. Daterad 2018-11-21 Integrering hållbarhet Vårt sätt att integrera

Läs mer

Statistik för ålderspension ITPK

Statistik för ålderspension ITPK Antal premiedragande val per försäkringsföretag och åldersgrupp Antal val Andel 30-tal Andel 40-tal Andel 50-tal Andel 60-tal Andel 70-tal Andel 80-tal Andel 90-tal Andel Produkt Försäkringsgivare Aktivt/passivt

Läs mer

Statistik för ålderspension ITPK

Statistik för ålderspension ITPK Antal premiedragande val per försäkringsbolag och åldersgrupp Antal val Andel 30-tal Andel 40-tal Andel 50-tal Andel 60-tal Andel 70-tal Andel 80-tal Andel 90-tal Andel Produkt Försäkringsgivare Aktivt/passivt

Läs mer

Hållbarhetsaspekter som beaktas i förvaltningen av fonden. Sociala aspekter (t ex mänskliga rättigheter, arbetstagarrättigheter och likabehandling)

Hållbarhetsaspekter som beaktas i förvaltningen av fonden. Sociala aspekter (t ex mänskliga rättigheter, arbetstagarrättigheter och likabehandling) Indecap Guide 1 Beskrivning Fonden är en aktivt förvaltad fond som huvudsakligen placerar i eller har exponering mot andra räntefonder såsom företagsobligationsfonder, kort och lång räntefonder. Fonden

Läs mer

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter.

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter. NCC:s hållbarhetspolicy 1. Inledning Det krävs stora förändringar i samhället om vi på ett effektivt sätt ska kunna ta itu med globala utmaningar som klimatförändringarna och överkonsumtionen av resurser

Läs mer

LIVFÖRSÄKRINGSBOLAGET SKANDIAS, ÖMSESIDIGT ÄGARPOLICY

LIVFÖRSÄKRINGSBOLAGET SKANDIAS, ÖMSESIDIGT ÄGARPOLICY 1 (5) LIVFÖRSÄKRINGSBOLAGET SKANDIAS, ÖMSESIDIGT ÄGARPOLICY Beslutad av Styrelsen i Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Datum för beslut 2013-12-18 Träder ikraft 2014-01-01 Ersätter - Gäller för

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

Blandat kompott när försäkringskunderna tycker till

Blandat kompott när försäkringskunderna tycker till Svenskt Kvalitetsindex SKI Försäkring 2016 Datum: 2016-11-14 För ytterligare information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta Johan Parmler, VD Telefon: 0731-51 75 98 E-post: Johan.Parmler@kvalitetsindex.se

Läs mer

Statistik för ålderspension ITPK

Statistik för ålderspension ITPK Antal premiedragande val per försäkringsbolag och åldersgrupp Antal val Andel 30-tal Andel 40-tal Andel 50-tal Andel 60-tal Andel 70-tal Andel 80-tal Andel 90-tal Andel Produkt Försäkringsgivare Aktivt/passivt

Läs mer

Statistik för ålderspension ITPK

Statistik för ålderspension ITPK Antal premiedragande val per försäkringsbolag och åldersgrupp Antal val Andel 30-tal Andel 40-tal Andel 50-tal Andel 60-tal Andel 70-tal Andel 80-tal Andel 90-tal Andel Produkt Försäkringsgivare Aktivt/passivt

Läs mer

Avtalspension SAF-LO Antal försäkrade per bolag per 2013-09-30 Sid 1(7)

Avtalspension SAF-LO Antal försäkrade per bolag per 2013-09-30 Sid 1(7) Antal försäkrade per bolag per 2013-09-30 Sid 1(7) Sparform Försäkringsbolag Val Totalt antal % Antal ÅS % Antal FS 1 % Antal FS 2 % Antal FS 3 % Antal FS 4 % Trad Alecta Aktivt 190 0,01 96 0,00 Icke upphandlade

Läs mer

Statistik för ålderspension ITPK

Statistik för ålderspension ITPK Antal premiedragande val per försäkringsbolag och åldersgrupp Antal val Andel 30-tal Andel 40-tal Andel 50-tal Andel 60-tal Andel 70-tal Andel 80-tal Andel 90-tal Andel Produkt Försäkringsgivare Aktivt/passivt

Läs mer

Statistik för ålderspension ITPK

Statistik för ålderspension ITPK Antal premiedragande val per försäkringsbolag och åldersgrupp Antal val Andel 30-tal Andel 40-tal Andel 50-tal Andel 60-tal Andel 70-tal Andel 80-tal Andel 90-tal Andel Produkt Försäkringsgivare Aktivt/passivt

Läs mer

Ägarpolicy. AFA Försäkring

Ägarpolicy. AFA Försäkring Sida 1 (6) Ägarpolicy AFA Försäkring Sida 2 (6) shistorik Uppdaterad av Kommentarer Aktier uppdatering av tidigare version 02.00 2011-10-05 Aktier 01.10 2011-09-20 Aktier Uppdatering av tidigare version

Läs mer

HÅLLBARHETSINFORMATION

HÅLLBARHETSINFORMATION HÅLLBARHETSINFORMATION Dokumentet avser: PROETHOS FOND ISIN: SE0010547778 ORG.NR: 515602-9406 Fondbolag: Plain Capital Asset Management Sverige AB Senast uppdaterad: 2019-01-21 1. HÅLLBARHETSINFORMATION

Läs mer

Avtalspension SAF-LO Innehåll - Statistik Q1 2014

Avtalspension SAF-LO Innehåll - Statistik Q1 2014 Innehåll - Statistik Q1 2014 Sid 1 Antal försäkrade per bolag Sid 2 Försäkrade per bolag med överförd premie > 0 kr Sid 3 Överförda pensionspremier per bolag Sid 4 Antal val som gjorts t.o.m. 2014-03-31

Läs mer

Avtalspension SAF-LO Antal försäkrade per bolag per 2013-03-31 Sid 1(7)

Avtalspension SAF-LO Antal försäkrade per bolag per 2013-03-31 Sid 1(7) Antal försäkrade per bolag per 2013-03-31 Sid 1(7) Sparform Försäkringsbolag Val Totalt antal % Antal ÅS % Antal FS 1 % Antal FS 2 % Antal FS 3 % Antal FS 4 % Trad Alecta Aktivt 191 0,01 96 0,00 Icke upphandlade

Läs mer

Statistik för ålderspension ITPK

Statistik för ålderspension ITPK Antal premiedragande val per försäkringsföretag och åldersgrupp Antal val Andel 30-tal Andel 40-tal Andel 50-tal Andel 60-tal Andel 70-tal Andel 80-tal Andel 90-tal Andel Produkt Försäkringsgivare Aktivt/passivt

Läs mer

Aktiv förvaltning vs. index

Aktiv förvaltning vs. index GUIDE: Aktiv förvaltning vs. index Sanningar & myter AKTIV FÖRVALTNING VS INDEX 1 Gör ett aktivt val! Går det att slå index med aktiv förvaltning? Är billigast bäst i längden? förvaltare har problem att

Läs mer

Vad behöver vi för avkastning? Uppnår vi god avkastning? Har vi tillräcklig kompetens inom finansområdet?

Vad behöver vi för avkastning? Uppnår vi god avkastning? Har vi tillräcklig kompetens inom finansområdet? Uppnår vi god avkastning? Vad behöver vi för avkastning? Har vi tillräcklig kompetens inom finansområdet? Har vi en god kontroll över finansförvaltningen? Betalar vi rätt avgifter? Vilka risker tar vi?

Läs mer

Avtalspension SAF-LO Antal försäkrade per bolag per 2013-06-30 Sid 1(7)

Avtalspension SAF-LO Antal försäkrade per bolag per 2013-06-30 Sid 1(7) Antal försäkrade per bolag per 2013-06-30 Sid 1(7) Sparform Försäkringsbolag Val Totalt antal % Antal ÅS % Antal FS 1 % Antal FS 2 % Antal FS 3 % Antal FS 4 % Trad Alecta Aktivt 192 0,01 98 0,00 Icke upphandlade

Läs mer

Hållbarhet inom SPP Fonder

Hållbarhet inom SPP Fonder Innehåll Hållbarhet inom SPP Fonder... 3 SPP Aktiefond Europa... 5 SPP Aktiefond Global... 7 SPP Aktiefond Japan... 9 SPP Aktiefond Sverige... 11 SPP Aktiefond USA... 13 SPP Emerging Markets SRI... 15

Läs mer

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET)

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Klassificering Sida Publik 1/8 Skandias Bolagsmanual Regelverkstyp Policy Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Nr 1.02 SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Beslutad av Styrelsen

Läs mer

Statistik för ålderspension ITPK

Statistik för ålderspension ITPK Antal premiedragande val per försäkringsbolag och åldersgrupp Antal val Andel 30-tal Andel 40-tal Andel 50-tal Andel 60-tal Andel 70-tal Andel 80-tal Andel 90-tal Andel Produkt Försäkringsgivare Aktivt/passivt

Läs mer

Riktlinjer för extern rapportering för företag med statligt ägande

Riktlinjer för extern rapportering för företag med statligt ägande Riktlinjer för extern rapportering för företag med statligt ägande Staten är en betydande företagsägare i Sverige. Inom Regeringskansliet förvaltas 55 företag, varav 40 ägs helt och 15 ägs tillsammans

Läs mer

H ållbarhet är en integrerad del av vår placeringsverksamhet

H ållbarhet är en integrerad del av vår placeringsverksamhet PRINCIPER FÖR ANSVARSFULLA PLACERINGAR Godkända av Ilmarinens styrelse 17.12.2015 Direkta värdepappersplaceringar 2 Direkta placeringar i onoterade aktier och investeringslån 3 Fastighetsplaceringar 3

Läs mer

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Värmek är medlemmarna Värmek är en inköpscentral i form av en ekonomisk förening som ägs av sina 144 medlemar. Värmekhar i uppdrag av sina medlemmar

Läs mer

Statistik för ålderspension ITPK

Statistik för ålderspension ITPK Antal premiedragande val per försäkringsbolag och åldersgrupp Antal val Andel 30-tal Andel 40-tal Andel 50-tal Andel 60-tal Andel 70-tal Andel 80-tal Andel 90-tal Andel Produkt Försäkringsgivare Aktivt/passivt

Läs mer

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Policy för Ansvarsfulla investeringar Policy för Ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Xact Kapitalförvaltning AB (fondbolaget eller Xact Kapitalförvaltning) den 21 mars 2016. Policyn har beslutats av styrelsen och är ett styrdokument

Läs mer

STABELO ASSET MANAGEMENT AB POLICY FÖR ANSVARSFULLA INVESTERINGAR OCH HÅLLBARHENTSINFORMATION

STABELO ASSET MANAGEMENT AB POLICY FÖR ANSVARSFULLA INVESTERINGAR OCH HÅLLBARHENTSINFORMATION STABELO ASSET MANAGEMENT AB POLICY FÖR ANSVARSFULLA INVESTERINGAR OCH HÅLLBARHENTSINFORMATION Fastställd av styrelsen för STABELO ASSET MANAGEMENT AB vid styrelsemöte den 13 juni 2018 1 INLEDNING 1.1 Denna

Läs mer

Statistik för ålderspension ITPK

Statistik för ålderspension ITPK Antal premiedragande val per försäkringsföretag och åldersgrupp Antal val Andel 30-tal Andel 40-tal Andel 50-tal Andel 60-tal Andel 70-tal Andel 80-tal Andel 90-tal Andel Produkt Försäkringsgivare Aktivt/passivt

Läs mer

PRESSINFO FÖRSÄKRING 2012 Datum: 2012-11-05 Release: Kl. 05.00

PRESSINFO FÖRSÄKRING 2012 Datum: 2012-11-05 Release: Kl. 05.00 PRESSINFO FÖRSÄKRING 2012 Datum: 2012-11-05 Release: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE FÖRSÄKRING 2012 SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se

Läs mer

24 INSTRUKTION FÖR ETIK, HÅLLBARHET OCH SOCIALT ANSVARSFULLA INVESTERINGAR

24 INSTRUKTION FÖR ETIK, HÅLLBARHET OCH SOCIALT ANSVARSFULLA INVESTERINGAR 24 INSTRUKTION FÖR ETIK, HÅLLBARHET OCH SOCIALT ANSVARSFULLA INVESTERINGAR Fastställd av styrelsen för Excalibur Asset Management AB (556677-7396) vid styrelsemöte den 17 maj 2018 Inledning Excalibur Asset

Läs mer

RIKTLINJER FÖR CATELLA FONDERS ARBETE MED HÅLLBARHETS- OCH ÄGARFRÅGOR

RIKTLINJER FÖR CATELLA FONDERS ARBETE MED HÅLLBARHETS- OCH ÄGARFRÅGOR RIKTLINJER FÖR CATELLA FONDERS ARBETE MED HÅLLBARHETS- OCH ÄGARFRÅGOR TABLE OF CONTENTS 1 Hållbarhet på Catella Fonder... 1 2 POSITIVA URVALSKRITERIER Vad vi väljer in... 2 3 Negativa Urvalskriterier Vad

Läs mer

Ansvarsfull ägarstyrning

Ansvarsfull ägarstyrning HÅLLBARA PENSIONSBOLAG 2017 Ansvarsfull ägarstyrning En rapport om de svenska pensionsbolagens hållbarhetsarbete och inflytande i valberedningar Analytiker: Kajsa Brundin, Victoria Lidén och Viktoria Nacksten

Läs mer

Fem år med upphandlingar av tjänstepensionen ITP

Fem år med upphandlingar av tjänstepensionen ITP Fem år med upphandlingar av tjänstepensionen ITP Traditionell förvaltning 2007-2012 Fondförvaltning 2010-2012 Rapporten visar hur avgifter och avkastning har sett ut under fem år med upphandlingar för

Läs mer

Avtalspension SAF-LO Innehåll - Statistik Q1 2015

Avtalspension SAF-LO Innehåll - Statistik Q1 2015 Innehåll - Statistik Q1 2015 Sid 1 Antal försäkrade per bolag Sid 2 Försäkrade per bolag med överförd premie > 0 kr Sid 3 Överförda pensionspremier per bolag Sid 4 Antal val som gjorts t.o.m. 2015-03-31

Läs mer

Enkätundersökning 2009

Enkätundersökning 2009 Enkätundersökning 2009 Som ägare önskar vi lyfta fram betydelsen av att svenska börsbolag arbetar strukturerat med hållbarhetsfrågor, som en förutsättning för långsiktigt värdeskapande och finansiell avkastning.

Läs mer

C A R N E G I E F O N D E R. Mifid II Överlevnadsguide i 6 steg

C A R N E G I E F O N D E R. Mifid II Överlevnadsguide i 6 steg C A R N E G I E F O N D E R Mifid II Överlevnadsguide i 6 steg 1 Mifid II kräver omfattande åtgärder Återförsäljare och rådgivare får högre krav på bl.a. transparens, avgiftsredovisning och rapportering

Läs mer

Statistik för ålderspension ITPK

Statistik för ålderspension ITPK Antal premiedragande val per försäkringsföretag och åldersgrupp Antal val Andel 30-tal Andel 40-tal Andel 50-tal Andel 60-tal Andel 70-tal Andel 80-tal Andel 90-tal Andel Produkt Försäkringsgivare Aktivt/passivt

Läs mer

Statistik för ålderspension ITPK

Statistik för ålderspension ITPK Antal premiedragande val per försäkringsbolag och åldersgrupp Antal val Andel Ålder 18-24 Andel Ålder 25-29 Andel Ålder 30-34 Andel Ålder 35-44 Andel Ålder 45-54 Andel Ålder 55-64 Andel Ålder >=65 Andel

Läs mer

Statistik för ålderspension ITPK

Statistik för ålderspension ITPK Antal premiedragande val per försäkringsföretag och åldersgrupp Antal val Andel 30-tal Andel 40-tal Andel 50-tal Andel 60-tal Andel 70-tal Andel 80-tal Andel 90-tal Andel Produkt Försäkringsgivare Aktivt/passivt

Läs mer