Bojen Nr Utgiven Stegeborgs båtklubbs medlemsblad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bojen Nr 2 2012 Utgiven 2012-08-01 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad"

Transkript

1 Sommarfest 2012 Årets sommarfest kom av sig totalt, trots att flertalet båtar letat sig ut till klubbholmen redan på fredagskvällen. På lördagsförmiddagen fick vi flytta på oss p.g.a. SMHI utlovade ogynnsamma vindar. samt att man fann en kätting som håller fast bryggan som båtklubbsmedlemmen kunde med foten hjälpa till att ta sig upp. Några av båtarna (två stycken) gick över och lade sig i skydd för den västliga vinden vid Risö medan andra valde att dra sig hemåt. Säkerhet vid bryggor Vid båtklubbens årsmöte var Jonas Ekblad från Transportstyrelsen inbjuden. Han berättade då att det inträffar olyckor med att personer trillar i vattnet i hamnar. Det är svårt att ta sig upp särskilt om det inträffar när vattnet är kallt samt att det inte finns några båtar att klättra upp i om man hamnat i det kalla vattnet. Den 2 januari Christer Falk hade just kommit upp sedan hamnat i det iskalla vattnet. I detta fall fick han hjälp samt att han hade turen med sig att kunna hjälpa till gnom att sätta upp foten på den kedja som förbinder bryggan med land. Under ett besök på marinan i Mariehamn på Åland noterades att det fanns räddningsstegar på bryggorna var 50 meter. Hur vida det finns någon föreskrift eller inte som gäller för Åland har vi inte tagit reda på. Från årsmötet Jonas Ekblad diskuterar säkerheten i fritidsbåtshamnar. På årsmötet diskuterades om det inte fanns någon lag som gjorde det tvingande att ha räddningsstegar fast monterade på bryggor. Det var diffust om det fanns någon sådan lag eller föreskrift. För många år sedan trillade en båtklubbsmedlem i det iskalla vattnet den 2 januari Lyckligtvis kunde han ta sig upp genom hjälp från land Fast monterade räddningsstegar på bryggan i Mariehamn på Åland. Om en sådan funnits i Stegeborg när olyckan var framme hade man på egen hand kommit upp från det kalla vattnet. Vid en underökning av regelverket kan man finna att i dag finns det inget direkt samlat regelverk för säkerheten i fritidshamnar förutom en föreskrift (SRVFS 2007:5) som Statens Räddningsverk gett ut. Föreskriften är en rekommendation med allmänna råd och

2 kommentarer om utrustning för vattenlivräddning vid hamnar, kajer, badplatser och liknande vattennära anläggningar. har även oljats in samt att vi gjort en städning på holmen. Räddningsstege vid Gästhamnen i Södertälje. Dock fanns de inte lika tät utplacerade som i Mariehamn. I föreskriften kan man finna allmänna råd som behandlar de krav på utrustning för vattenlivräddning vid hamnar som kan ställas med stöd av lagen (2003:778) om skydd mot olyckor. I föreskriften behandlas också rekommendationer på räddningsstegar vilket i föreskriften nämns kajstege som är monterad på en brygga/kaj eller en undsättningsstege som är bärbar och kan sättas ned i vattnet för att rädda en person som hamnat i vattnet. Sjösäkerhetsrådet har uppmärksammat att det sker olyckor i hamnar och säkerheten bör förbättras. Under hösten kommer ett arbete att påbörjas för att höja säkerheten i hamnar där räddningsstegar är en viktig del. Båtklubbens ordförande inspekterar tonetten efter den försetts med innebelysning och nya gardiner. Toaletten fungerar bra och gjort så vår klubbholme är mera attraktiv. Genom att klubbholmen försetts med en toalett är vi väl rustade inför den kommande lagen då det blir totalförbjud att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar. Alexander Johansson Rapport från Lindskär Under försommaren har vår toalett försetts med innebelysning samt att den även försätts med gardiner. Bryggorna Monica Andersson städar toaletten inför kommande båtsäsong.

3 Ny lag 2015 införs en ny lag om förbud mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. När den nya lagen börjar gälla kan man misstänka att de öar som är försedda med miljöstation och toalett kommer få flera besökare än tidigare. De toaletter som finns i Östergötland har funnits länge och naturligtvis kommer behovet att öka av att förse flera öar med toaletter. Det pågår ett arbete där Länsstyrelsen i Östergötland har dialoger med kommuner, hamnägare och båtägare att utreda var det finns behov av mottagningsanordningar. Förhoppningsvis innebär det att vi kan få flera toaletter Toaletten Risö. Noteras att de flesta toaletter är placerade på ett sådant sätt att den smälter in i naturen. Elda på klipphällar För många år sedan 70- och 80- talet var det regelbunden information om att man skulle vara rädda om miljön och inte elda på klipphällar. Informationen kunde man se i tidningar och i TV anslagstavlan. På bilden kan man se hur klipphällen spruckit sönder när man har eldat direkt på klipphällen. Det är tyvärr inte ovanligt att man nu för tiden eldar direkt på klipphällar. Klipphällarna spricker och går lätt sönder, en skada som inte går att reparera. Man vill inte tro att någon gör detta med avsikt. Där emot saknas denna information i media i dag, varvid man kan misstänka att man gör detta i oförstånd. Det känns som det är dags att påbörja en ny informationskampanj så att vi kan rädda vår vackra natur. Kustbevakningen föreslås ansvara för sjöräddningen! I en ny utredning som nyligen gjorts föreslår man att Kustbevakningen ska göras ansvariga för att samordna sjöräddningsinsatser i Sverige i stället för Sjöräddningscentralen som i dag utförs i Sjöfartsverkets regi. Utredaren föreslår att sjö- och flygräddningsverksamheten på sikt skulle kunna ingå i Kustbevakningen, som ett alternativ till nuvarande organisation. På samma sätt föreslår utredaren att Marinen och Kustbevakningen på sikt sammanförs till en gemensam myndighet. I USA är det Kustbevakningen som har ansvaret för sjöräddning. Man kan fundera på vad som kommer att hända med öppenheten och samarbetet med båtklubbar om svenska sjöräddningen lämnas över till Kustbevakningen.

4 Vi får hoppas att detta förslag inte går igenom och att vi får behålla våra ideella sjöräddare i svenska skärgården! Allmänheten, sjöräddare, bärgare och försäkringsbolag tas till hjälp för att peka ut grunden. Informationen ska användas för att göra förändringar som minskar risken för grundstötning. Ni som rapporterar in grund kommer att delta i en tävling med fina priser som navigationsprogrammet Seapilot, båtsportkort, vattentäta mobiltelefonfodral. Läs gärna mer på Till minne av Sven Svensson På bilden kan man se Rescue Östgöta från Arkösundsstationen Ökända grund ska lokaliseras Det finns idag 100-tals grund i våra skärgårdar som fritidsbåtar kör på år efter år. Ofta är det samma grund som körs på gång efter gång. I vårt närområde så finns exempelvis den ökända grynnan vid Risö. Sommartid så körs den på om inte dagligen så varje fall flera gånger per vecka. Tack och lov så blir det oftast bara materiella skador men personskador är heller inte ovanliga. Här en tysk segelbåt som körde på Risögrynnan i sommar. Stegeborgs båtklubbs hedersmedlem Sven Svensson har lämnat oss i stor sorg och saknad. Sven var under åren en trogen medlem och syntes ofta på uppläggningsplatsen i Stegeborg där han hjälpte oss båtägare med allt från att reparera motorn som till att ge oss goda råd vid sjösättning och upptagning. Sven var en klurig person, det fanns ingenting som inte gick att genomföra på ett eller annat sätt. Många gånger fanns det alltid något material i hans garage som kunde omvandlas med hjälp av klurig tankeverksamhet. Vidare var Sven en rolig person som gärna berättade om sina segeläventyr och sitt arbete som brunnsborrare i Afrika. Han berättade även en och annan rolig historia. I sommar gör Transportstyrelsen, Stockholmradio och Sjöfartsverket i samarbete med flera andra myndigheter och organisationer en gemensam satsning för att lokalisera grund i hela Sverige som många fritidsbåtar går på.

5 Ordförande har ordet Slut på semestern för den här gången! Om förra semestern kantrades av åska så bjöd den här semestern på sollösa dagar och kalla kvällar! Men vi tillsammans med familjen Hellrin fick ändå en härlig semester! Vi lyckade avverka 420 M på 3 veckor. Från Stegeborg till norra Stockholms skärgård närmare bestämt till Gräddö (Norrtälje), där ifrån seglade vi över till Åland. Nu var vi i Allena inte lika noggranna som den militäriske P Hellrin. Medan vi hissade gästflaggan på lugnt vatten vid inloppet till Mariehamn så hade Palle gjort som man ska (enl honom) stått på däck mitt på gränsen mellan Sverige och Åland och hissat. Sjön var väldigt gungig med vindar rakt bakifrån och dessutom motorgång! Även om vi gjorde fel så blev vi insläppta i hamnen i Mariehamn. Återresan från Mariehamn varade i 14 timmar direkt till Grinda, bara för att få komma in till Stockholm på kortast möjlig tid dagen efter. Det var mängder av Finlandsfärjor som vi mötte och eller blev omkörda av. Visste inte ens att det fanns så många. Eller var det så att dom varvade oss? Det blev i alla fall några roliga dagar även i Stockholm med shopping och ett kärt återseende med många segelminnen tillsammans med Jimmy och Catharina. På hemvägen valde vi att gå genom Mälaren där jag fick prova på hur det var att slussa, för mig var det första gången medan Alexander hade gjort det tidigare. Ett stort tack till Palle, Carro, Amanda och Anton för att ni ville ha sällskap med pensionärsbåten J Lena Lager Ordförande Gästflaggan hissas under styrbords vantspridare på Allena.

Bojen Nr 1 2014 Utgiven 204-05-20 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad Ansluten till Östergötlands båtförbund

Bojen Nr 1 2014 Utgiven 204-05-20 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad Ansluten till Östergötlands båtförbund Årsmöte Stegeborgs båtklubb Den 30 mars 2014 genomfördes Stegeborg båtklubbs årsmöte. Mötet hölls i Rambobergets bostadsrättförenings samlingslokal närmare bestämt Rambogatan 401. Till möte hade det samlas

Läs mer

Bojen Nr 2 2014 Utgiven 2014-07-03 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad Ansluten till Östergötlands båtförbund

Bojen Nr 2 2014 Utgiven 2014-07-03 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad Ansluten till Östergötlands båtförbund Utvärdering ny utmärkning av farled Under sommaren kommer Sjöfartsverket att prova ut en ny utmärkningsmetod i vår farled utanför Stegeborgs båthamn som leder från Arkösund till Mem. Bakgrunden till projektet

Läs mer

Stegeborgs båtklubb. Verksamhetsberättelse. År 2018

Stegeborgs båtklubb. Verksamhetsberättelse. År 2018 Verksamhetsberättelse År 2018 Stegeborg i vinterskrud 1 Verksamhetsberättelse Styrelsen för avger här redovisning för verksamhetsåret 2018-01-01 2018-12-31. Allmänt har till ändamål enligt stadgar antagna

Läs mer

Utrustning för vattenlivräddning

Utrustning för vattenlivräddning Utrustning för vattenlivräddning 1 Säkerhet vid vatten I december 2007 publicerade Statens Räddningsverk, SRV, allmänna råd och kommentarer om utrustning för vattenlivräddning vid hamnar, kajer, badplatser

Läs mer

Utsläppsförbudet Roland Örtengren

Utsläppsförbudet Roland Örtengren Utsläppsförbudet Toatankstömning utsläppsförbud 1 april 2015 (TSFS 2012:13) Avgiftsfritt i gästhamnar och hos dom som fått bidrag Krav på tömningsanläggning i hamnar Vad är en hamn? Tillsyn Inspektion

Läs mer

Stegeborgs båtklubb. Verksamhetsberättelse. År 2012

Stegeborgs båtklubb. Verksamhetsberättelse. År 2012 Stegeborgs båtklubb Verksamhetsberättelse År 2012 1 Stegeborgs båtklubb Verksamhetsberättelse Styrelsen för Stegeborgs båtklubb avger här redovisning för verksamhetsåret 2012-01-01 2012-12-31. Allmänt

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om utrustning för vattenlivräddning vid hamnar,

Läs mer

CLEANPORT PUMP-OUT STATIONER

CLEANPORT PUMP-OUT STATIONER CLEANPORT PUMP-OUT STATIONER Frihet & ansvar Är du som vi att du drömmer och längtar tills båtsäsongen drar igång. På vinterhalvåret minns vi de härliga dagarna och upplevelserna till havs och i hamnarna.

Läs mer

Rapport sjösäkerhetskurs

Rapport sjösäkerhetskurs Arkösund 2017-05-07 Rapport sjösäkerhetskurs 2017-05-07 I år samlades ett 20 tal deltagare från flera olika lokala båtklubbar för att få delta i Östergötlands båtförbunds sjösäkerhetskurs. Utbildningen

Läs mer

Bilaga 5. Toalettsystem i fritidsbåtar Kostnad för konvertering av befintligt toalettsystem, Alexander Johansson,

Bilaga 5. Toalettsystem i fritidsbåtar Kostnad för konvertering av befintligt toalettsystem, Alexander Johansson, Bilaga 5 Toalettsystem i fritidsbåtar Kostnad för konvertering av befintligt toalettsystem, Alexander Johansson, 2009-09-04 Norrköping 2009 09 04 Toalettsystem i fritidsbåtar Kostnad för konvertering av

Läs mer

Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010!

Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010! Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010! Allt började med att jag sålde min 51:a T 1 lilljulafton 2009. Att jag sålde den efter nästan 15 år i min ägo berodde mycket

Läs mer

NY Kundundersökning skärgård

NY Kundundersökning skärgård NY Kundundersökning skärgård Informationen om skärgården är tillräcklig 3 9,4 B. 2 8 25 C. 3 7 21,9 D. 4 11 34,4 E. 5 0 0 1 3,1 G. Vet ej 2 6,2 Medelvärde 3 Median 3 Synpunkter och förbättringsförslag

Läs mer

Bojen Nr 3 2014 Utgiven 2014-09-07 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad Ansluten till Östergötlands båtförbund

Bojen Nr 3 2014 Utgiven 2014-09-07 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad Ansluten till Östergötlands båtförbund Åska på sjön 2014 är ett år där man råkat ut för mycket åska i våra trakter. Första helgen i augusti råkade många klubbmedlemmar som låg vid Lindskär ut för ett kraftigt åskväder, denna gång drog åskvädret

Läs mer

Rapport sjösäkerhetskurs

Rapport sjösäkerhetskurs Arkösund 2015-05- 10 Rapport sjösäkerhetskurs 2015-05- 10 Östergötlands båtförbunds sjösäkerhetskurs som är den 8 ordningen sedan 2007 genomfördes söndagen den 10 maj 2015 i Arkösund. Tillsammans med de

Läs mer

Inbjudan/Program till Förbundsrådet 2013

Inbjudan/Program till Förbundsrådet 2013 Inbjudan/Program till Förbundsrådet 2013 Härmed inbjuds klubbfunktionärer och intresserade medlemmar till Östergötlands Båtförbunds Förbundsråd 2013 Tid lördagen den 16 november 2013 Plats Scandic Linköping

Läs mer

Stegeborgs båtklubb. Verksamhetsberättelse. År 2017

Stegeborgs båtklubb. Verksamhetsberättelse. År 2017 Verksamhetsberättelse År 2017 Lindskär Kristi himmelsfärdshelgen 2017 1 Verksamhetsberättelse Styrelsen för avger här redovisning för verksamhetsåret 2017-01-01 2017-12-31. Allmänt har till ändamål enligt

Läs mer

Är hamnen en fritidsbåtshamn?

Är hamnen en fritidsbåtshamn? Är hamnen en fritidsbåtshamn? Hamnar som inte är enkla förtöjningsplatser eller små bryggor är att anse som en fritidsbåtshamn Inrättad för att ge service till besökande båtar och den är oftast kopplad

Läs mer

Seminarium Töm inte i sjön. Båtmässan Allt för sjön 2013-03-05

Seminarium Töm inte i sjön. Båtmässan Allt för sjön 2013-03-05 Seminarium Töm inte i sjön Båtmässan Allt för sjön 2013-03-05 Miljöarbetet går framåt Det har hänt saker på 50 år! Klicka på länken till Youtube eller sök på sjövett 1964 http://youtu.be/t03sajvfkv4 2013-02-25

Läs mer

Välkommen till Oaxens Båtklubb! (utg 20120319)

Välkommen till Oaxens Båtklubb! (utg 20120319) Välkommen till Oaxens Båtklubb! (utg 20120319) Hej! Hjärtligt välkommen till OBK. Syftet med det här brevet är att ge dej som ny i klubben en snabb information om OBK, vad du behöver veta och vad klubben

Läs mer

Utrustning för vattenlivräddning

Utrustning för vattenlivräddning Utrustning för vattenlivräddning vid hamnar, kajer, badplatser och liknande vattennära anläggningar 1 Utgåva 2008-1 Säkerhet vid vatten I december 2007 publicerade Statens Räddningsverk, SRV, allmänna

Läs mer

Bojen Nr 3 2015 Utgiven 2015-12-20 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad Ansluten till Östergötlands båtförbund

Bojen Nr 3 2015 Utgiven 2015-12-20 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad Ansluten till Östergötlands båtförbund Ny toalettlag Den 1 april 2015 infördes det ett förbud mot att släppa ut toalettavfall från våra fritidsbåtar. Som de flesta känner till gäller förbudet i hela Sveriges sjöterritorium d.v.s. längs hela

Läs mer

Denna bilaga innehåller material till årsmötet för Sätra Båtsällskap

Denna bilaga innehåller material till årsmötet för Sätra Båtsällskap Denna bilaga innehåller material till årsmötet 2018-02-22 för Sätra Båtsällskap Avfallshanteringsplan för Sätra Båtsällskap Beslutad på årsmötet 2016 Reviderad version gällande SVI till beslut på SBS

Läs mer

Från Grossenbrode till Väsbyviken

Från Grossenbrode till Väsbyviken Från Grossenbrode till Väsbyviken Lördagen den 17 april kl. 06:00 klev vi av båten i Rostock Tyskland. Från början var tanken att vi skulle flyga ner från Nyköping till Lübeck under fredagseftermiddagen

Läs mer

Bojen Nr 2 2015 Utgiven 2015-08-06 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad Ansluten till Östergötlands båtförbund

Bojen Nr 2 2015 Utgiven 2015-08-06 Stegeborgs båtklubbs medlemsblad Ansluten till Östergötlands båtförbund Husbåtsvrak utanför Lindskär Husbåten som har legat en tid utanför Melskären strax syd om Lindskär har slitigt p.g.a. de kraftiga sydvindarna som uppstod på fredagen den 29 maj. Husbåten har drivit fritt

Läs mer

Säker hamn 2010-03-01. Riksföreningen Gästhamnar Sverige. RGS/SLS råd till Gästhamnar och Klubbhamnar

Säker hamn 2010-03-01. Riksföreningen Gästhamnar Sverige. RGS/SLS råd till Gästhamnar och Klubbhamnar Riksföreningen Gästhamnar Sverige 2010-03-01 Säker hamn RGS/SLS råd till Gästhamnar och Klubbhamnar Livräddnings-/Brandsläckningsutrustning Stegar, fasta/lösa Märkning Miljöräddningsutrustning Första hjälpen

Läs mer

Korstensholmen. Uddevalla Motorbåtsklubb

Korstensholmen. Uddevalla Motorbåtsklubb Korstensholmen Uddevalla Motorbåtsklubb Box 299 451 17 Uddevalla. Telefon: 072-722 23 23 E-Post: umk@uamotorbatsklubb.se Hemsida:www.uamotorbatsklubb.se Vi finns på Facebook Grafisk Forgmgivning: DonnaDesign

Läs mer

FAQ. Här får du svar på några av de vanligaste frågorna om MBK. Båtplats sommartid?

FAQ. Här får du svar på några av de vanligaste frågorna om MBK. Båtplats sommartid? FAQ Här får du svar på några av de vanligaste frågorna om MBK Båtplats sommartid Jag väntar besök av en båtkompis från Örebro en vecka i juli. Kan hon då få ligga i MBK Och i så fall, vad kostar det Ja,

Läs mer

Båtparad och Öppet hus En folkfest för att fira båtlivet och de ideella båtklubbarna! båtklubbarnasdag.se fb Båtklubbarnas Dag smbf.

Båtparad och Öppet hus En folkfest för att fira båtlivet och de ideella båtklubbarna! båtklubbarnasdag.se fb Båtklubbarnas Dag smbf. alltid sista lördagen i augusti Båtparad och Öppet hus En folkfest för att fira båtlivet och de ideella båtklubbarna! båtklubbarnasdag.se fb Båtklubbarnas Dag smbf.org Båtklubbarnas Dag är ett initiativ

Läs mer

Båtklubbarnas. Båtklubbarnas Dag 2010

Båtklubbarnas. Båtklubbarnas Dag 2010 PARADEN B Å T K L U B B A R N A S D A G 2 0 No 1 1 0 i STA D E N NM S T O C K H O L Båtklubbarnas Dag p r e m i ä r f ö r e n n y t r a d i t i o n Konceptet Vi inviterade Stockholms alla ideella båtklubbar

Läs mer

Ombyggnadsplan Västanfors Båtklubb Medlemsmöte

Ombyggnadsplan Västanfors Båtklubb Medlemsmöte Ombyggnadsplan Västanfors Båtklubb Medlemsmöte 2014-06-15 Västanfors Båtklubb 2014 Var är vi och vart vill vi gå? Bygglovet Agenda Upplåtelseavtalet Varför vi måste ändra på det? Arrende av hamnområdet.

Läs mer

TORSBY BÅTÄGAREFÖRENING Box 147, 139 23 VÄRMDÖ

TORSBY BÅTÄGAREFÖRENING Box 147, 139 23 VÄRMDÖ TORSBY BÅTÄGAREFÖRENING ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR TORSBY BÅTÄGAREFÖRENING. Detta dokument är ett komplement och förtydligande av stadgarna. 1 MEDLEMSINTRÄDE 1:1 Skriftlig anmälan

Läs mer

alltid sista lördagen i augusti Båtparad och Öppet hus en dag för båtklubbarna

alltid sista lördagen i augusti Båtparad och Öppet hus en dag för båtklubbarna BåtklubbarnasDag alltid sista lördagen i augusti Båtparad och Öppet hus en dag för båtklubbarna Båtklubbarnas Dag är ett initiativ för att bevara våra båtklubbar och fritidsbåtarnas plats i sjön och på

Läs mer

September 2015 Varvsföreningen Tanto Sjögård

September 2015 Varvsföreningen Tanto Sjögård September 2015 Varvsföreningen Tanto Sjögård Varvets miljöregler och miljöarbete - Handlingsplan - Miljöpolicy - Miljöregler - Avfallsplan - Bottenmålning och tvätt Handlingsplan för VTS (Varvsföreningen

Läs mer

Hamnordningen gäller för de båtägare som har fritidsbåt i Haga Båtklubbs (HBK) hamn i Hagaparken. Efterlevnad av hamnordningen är obligatorisk.

Hamnordningen gäller för de båtägare som har fritidsbåt i Haga Båtklubbs (HBK) hamn i Hagaparken. Efterlevnad av hamnordningen är obligatorisk. Hamnordning för Haga Båtklubb SOLNA 2014 Hamnordningen gäller för de båtägare som har fritidsbåt i Haga Båtklubbs (HBK) hamn i Hagaparken. Efterlevnad av hamnordningen är obligatorisk. 1 Användning av

Läs mer

S Ö R Å K E R S B Å T S Ä L L S K A P N R

S Ö R Å K E R S B Å T S Ä L L S K A P N R roderbladet S Ö R Å K E R S B Å T S Ä L L S K A P N R 2 2 0 1 6 Foto och text Ronny Svensson om inget annat anges Sida 1 Ordföranden har ordet Hej alla SBS medlemmar nu har både Isen och Mörkret lagt sig

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Postgiro 168019-8 Stegeborgs Båtklubb VERKSAMHETSBERÄTTELSE År 2013 1 Stegeborgs båtklubb Verksamhetsberättelse Styrelsen för Stegeborgs båtklubb avger här redovisning för verksamhetsåret 2013-01-01 2013-12-31.

Läs mer

25 Val av justeringsperson. 26 Föregående protokoll. 27 Uppföljning av frågor:

25 Val av justeringsperson. 26 Föregående protokoll. 27 Uppföljning av frågor: 2009-09-16 1 22 Mötets öppnande 23 Dagordning 24 Val av sekreterare 25 Val av justeringsperson 26 Föregående protokoll 27 Uppföljning av frågor: a. Marinens bryggor TF b. Policy privata bryggor på kommunal

Läs mer

Stegeborgs båtklubb. Verksamhetsberättelse. År 2016

Stegeborgs båtklubb. Verksamhetsberättelse. År 2016 Stegeborgs båtklubb Verksamhetsberättelse År 2016 Lindskär den 17 september 2016 1 Stegeborgs båtklubb Verksamhetsberättelse Styrelsen för Stegeborgs båtklubb avger här redovisning för verksamhetsåret

Läs mer

Styrande dokument. Policy för säkerhet vid vattennära anläggningar. Fastställd av kommunfullmäktige , 126. Gäller från och med

Styrande dokument. Policy för säkerhet vid vattennära anläggningar. Fastställd av kommunfullmäktige , 126. Gäller från och med Styrande dokument Policy för säkerhet vid vattennära anläggningar Fastställd av kommunfullmäktige 2015-09-14, 126 Gäller från och med 2015-09-29 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 2. ORGANISATION OCH

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandskydd i gästhamnar Räddningstjänst och

Läs mer

Utsläppsförbudets 10 i topp Miljökväll SXK

Utsläppsförbudets 10 i topp Miljökväll SXK Utsläppsförbudets 10 i topp Miljökväll SXK 2015-12-10 Lina Petersson Sakkunnig båtlivets miljöfrågor Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för miljö Utsläppsförbudets Tio i topp 1. När, var och vilka

Läs mer

Avlopp från fritidsbåtar

Avlopp från fritidsbåtar Avlopp från fritidsbåtar Författare: Ann-Carin Andersson Datum: 2009-06-01 Inledning 1 2 De fem kommunerna, eller främst de fyra kommunerna Strömstad, Tanum, Sotenäs och Lysekil har många fritidsbåtar

Läs mer

11 Mötets öppnande. 12 Dagordning. 13 Val av sekreterare. 14 Val av justeringsperson. 15 Föregående protokoll. 16 Uppföljning av frågor:

11 Mötets öppnande. 12 Dagordning. 13 Val av sekreterare. 14 Val av justeringsperson. 15 Föregående protokoll. 16 Uppföljning av frågor: 2011-05-11 1 11 Mötets öppnande 12 Dagordning 13 Val av sekreterare 14 Val av justeringsperson 15 Föregående protokoll 16 Uppföljning av frågor: a. Policy vinteruppläggning av båtar på kommunal mark b.

Läs mer

Töm inte i sjön Stenungsund

Töm inte i sjön Stenungsund Töm inte i sjön Stenungsund 2014-10-20 Lina Petersson Sakkunnig båtlivets miljöfrågor Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för miljö Vad tycker du? För 50 år sedan hade man en annan syn på avfall. Klicka

Läs mer

Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb.

Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb. Eskader till Hjälmaren i Kristihimmelfärds helgen 2018. Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb.

Läs mer

HAGA BÅTKLUBB. Klubbens miljöregler och miljöarbete. Handlingsplan. Miljöpolicy. Miljöregler. Avfallsplan. Bottenmålning och tvätt

HAGA BÅTKLUBB. Klubbens miljöregler och miljöarbete. Handlingsplan. Miljöpolicy. Miljöregler. Avfallsplan. Bottenmålning och tvätt HAGA BÅTKLUBB Klubbens miljöregler och miljöarbete Handlingsplan Miljöpolicy Miljöregler Avfallsplan Bottenmålning och tvätt Båtklubbens unika och attraktiva läge vid Brunnsvikens västra sida gör att Haga

Läs mer

HELSINGFORS MARIEHAMN STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ

HELSINGFORS MARIEHAMN STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ Välj båtförsäkring med omsorg Vi vet vad som krävs HELSINGFORS MARIEHAMN STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ Robert Rostedt Dags att lära gammal hund sitta Så fort det ges tillfälle till lite ledighet beger jag mig

Läs mer

Att anskaffa mottagningsanordning för toalettavfall från fritidsbåt. Lathund för fritidsbåtshamnar

Att anskaffa mottagningsanordning för toalettavfall från fritidsbåt. Lathund för fritidsbåtshamnar Att anskaffa mottagningsanordning för toalettavfall från fritidsbåt Lathund för fritidsbåtshamnar Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen 2 (7) Att anskaffa mottagningsanordning för toalettavfall

Läs mer

Fbk Visionsgrupp har begränsat sitt arbete till västra hamnplan och västra pirarmarna.

Fbk Visionsgrupp har begränsat sitt arbete till västra hamnplan och västra pirarmarna. Vision Falsterbokanalen. Bakgrund Sjöfartsverkets och Vellinge kommuns avsiktsförklaring att utveckla området kring Falsterbokanalen kommer att påverka Falsterbokanalens båtklubbs framtid. Kommunen gav

Läs mer

1.1 VBS anläggningar är avsedda för båtar tillhörande medlemmar i VBS.

1.1 VBS anläggningar är avsedda för båtar tillhörande medlemmar i VBS. VARVS-, HAMN- OCH KLUBBHOLMSORDNING för Värmdö Båtsällskap (VBS) 1 Allmänt VBS vill främja ett aktivt båtliv och därför finns bestämmelserna i 1.4, 1.4.1 och 1.7 som handlar om icke utnyttjande av båtplats

Läs mer

BS -nytt SJÖSÄTTNING I TORSBY 2009

BS -nytt SJÖSÄTTNING I TORSBY 2009 Värmdö båtsällskaps nyhetsblad, hösten SJÖSÄTTNING I TORSBY 2009 Foto: Skutbilder Eva Nikkar-Larsson. / Sjösättning: Gunnar Etzell I riktigt Aprilväder gick skutornas sjösättning av stapeln lördagen den

Läs mer

Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet.

Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet. Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet. S jöräddningssällskapet är en ideell förening som är helt beroende av medlemsavgifter, gåvor och donationer. Vår uppgift är att

Läs mer

RODRET Köpings Motorbåtsällskap Box Köping Mars 2012

RODRET Köpings Motorbåtsällskap Box Köping  Mars 2012 RODRET Köpings Motorbåtsällskap Box 18 73123 Köping www.kmskoping.se Mars 2012 Hej alla medlemmar Äntligen är det slut på vintern och vi närmar oss en ny båtsäsong. Lyftdatumen hittar ni på sista sidan

Läs mer

Avfallshanteringsplan fritidsbåtshamnar

Avfallshanteringsplan fritidsbåtshamnar 1 (5) Fritidsbåthamnen Fritidsbåtshamnens namn* Organisationsnummer Datum Adress* Postadress* Fritidsbåtshamnens plats Fritidsbåtshamnens koordinater Uppgiftslämnaren Namn Telefonnummer Adress Postadress

Läs mer

Hur fungerar Hamnsektionen

Hur fungerar Hamnsektionen Hur fungerar Hamnsektionen Beskrivning: För att båtklubben ska fungera så smidigt som möjligt har styrelsen utsett en hamnkapten som har fullt ansvar att sköta och organisera det dagliga funktionen av

Läs mer

Nya planer för norra Europas största båthamn. Björlanda kile vision 2015.

Nya planer för norra Europas största båthamn. Björlanda kile vision 2015. Nya planer för norra Europas största båthamn. Björlanda kile vision 2015. På Grefab har vi två tydliga, övergripande uppgifter. Genom att erbjuda båtplatser, och den service som hör till, ska vi hjälpa

Läs mer

Dags att anlägga tömningsstation

Dags att anlägga tömningsstation Dags att anlägga tömningsstation INFORMATION TILL GÄSTHAMNAR OCH BÅTKLUBBAR www.båtmiljö.se för ett miljövänligare båtliv En droppe i havet? VARFÖR ÄR GIFTALGER SÅ FARLIGA? Sverige har ett beting gentemot

Läs mer

Miljöpolicy. Skogsviks båtklubb

Miljöpolicy. Skogsviks båtklubb Miljöpolicy Skogsviks båtklubb Beslutad vid årsmötet 2009 Syfte och mål Skogsviks båtklubb (SBK) är en ideell förening som har som mål att främja båtlivet lokalt samt att verka för ett gott kamrat- och

Läs mer

Upwind beating med Celeste. foto Max Alm-Norell. Färöarna. foto Bengt Tarre

Upwind beating med Celeste. foto Max Alm-Norell. Färöarna. foto Bengt Tarre search 18 Med lust att upptacka Bengt Tarre har seglat sedan barnsben och alltid lockats av långa distanser och nya platser. Längtan efter äventyr och öppna hav resulterade så småningom i några längre

Läs mer

Miljöplan för Oxnö båtförening

Miljöplan för Oxnö båtförening Miljöplan för Oxnö båtförening Version 2: 2014-10-30 Miljöplanens syfte Oxnö båtförening (OBF) är en allmännyttig ideell förening. Av klubbens stadgar framgår att klubben bland annat ska stödja sjösportens

Läs mer

SJÖRÄDDNINGSCENTRALEN MRCC GÖTEBORG

SJÖRÄDDNINGSCENTRALEN MRCC GÖTEBORG SJÖRÄDDNINGSCENTRALEN MRCC GÖTEBORG - Sweden Rescue, lyssnar på kanal 16... Först en definition: Sjöräddningscentralen förkortas MRCC. Det betyder Maritime Rescue Co-ordination Centre. Sweden Rescue är

Läs mer

Ökända grund. Vinnare i tävlingen ökända grund

Ökända grund. Vinnare i tävlingen ökända grund Vinnare i tävlingen ökända grund Niklas Hammarkvist, Sjöfartsverket. Lars-Göran Nyström, Transportstyrelsen. Mats Tengnér, Stockholmradio. 2014-02-20 En sammanställning av vinnarna i tävlingen ökända grund.

Läs mer

STRATEGI. Säkrare båtliv 2020

STRATEGI. Säkrare båtliv 2020 STRATEGI Säkrare båtliv 2020 Antalet omkomna i fritidsbåtlivet ska minska fortlöpande och antalet allvarligt skadade halveras till 2020. Det målet har regeringen fastlagt. Transportstyrelsen har fått i

Läs mer

TILLSYN ÖVER BÅTKLUBBAR I STOCKHOLMS LÄN CHECKLISTA VID INSPEKTION

TILLSYN ÖVER BÅTKLUBBAR I STOCKHOLMS LÄN CHECKLISTA VID INSPEKTION TILLSYN ÖVER BÅTKLUBBAR I STOCKHOLMS LÄN CHECKLISTA VID INSPEKTION Inspektionsdatum Båtklubb/Varvsförening Representant/representanter Verksamhetsutövare Organisationsnummer Postadress E-post Telefon Besöksadress

Läs mer

Båtmiljö Svealands Kustvattenvårdsförbund

Båtmiljö Svealands Kustvattenvårdsförbund Båtmiljö Svealands Kustvattenvårdsförbund 2016 09 21 Lina Petersson Sakkunnig båtlivets miljöfrågor Sjö och luftfartsavdelningen Sektionen för miljö Transportstyrelsen Transportstyrelsen arbetar för att

Läs mer

VI VET VAD SOM KRÄVS.

VI VET VAD SOM KRÄVS. VI VET VAD SOM KRÄVS. Vi ger varje båtägare rätt skydd och rätt hjälp till rätt pris. Vid en olycka vet våra kunder att de kan lita på oss. Vi lämnar ingen på landbacken. För oss är varje enskild båt den

Läs mer

Välkommen till Sandöarna!

Välkommen till Sandöarna! Välkommen till Sandöarna! Sandöarna förvaltas av Svinninge Marina Klubb. Bryggorna är avsedda för klubbens medlemmar som för klubbens vimpel. Icke medlemmar kan, i mån av plats, disponera hamnen mot erläggande

Läs mer

Välkomna till EBF Årsmöte 2018

Välkomna till EBF Årsmöte 2018 Välkomna till EBF Årsmöte 2018 Dagordning 1. Årsmötets öppnande. 2. Årsmötets stadgeenliga utlysande. 3. Val av två justeringsmän tillika rösträknare. 4. Val av ordförande för mötet. 5. Val av sekreterare

Läs mer

Ordningsregler vid Österby Båtklubb

Ordningsregler vid Österby Båtklubb Sid. 1(5) Som medlem i Österby Båtklubb är du skyldig att följa nedanstående ordningsregler! Allmänt För att uppnå en hög säkerhet på varvet och i hamnen och skapa trivsel i klubben har styrelsen beslutat

Läs mer

REDAKTÖR KENNETH JACOBSON. Värmdö båtsällskaps nyhetsblad, hösten 2011

REDAKTÖR KENNETH JACOBSON. Värmdö båtsällskaps nyhetsblad, hösten 2011 VBS -nytt Värmdö båtsällskaps nyhetsblad, hösten 2011 REDAKTÖR KENNETH JACOBSON Sommaren bjöd på en normal svensk sommar och midsommarfirandet på Norrgårdsön klarade sig undan med en lätt sommarskur. Även

Läs mer

Ensamma Vargen och Silverstjärnan Lykta 1. Lykta 1. Ni är scoutpatrullen Ensamma Vargen och ska åka skridskor på sjön Silverstjärnan.

Ensamma Vargen och Silverstjärnan Lykta 1. Lykta 1. Ni är scoutpatrullen Ensamma Vargen och ska åka skridskor på sjön Silverstjärnan. Ensamma Vargen och Silverstjärnan Lykta 1 Lykta 1 Ni är scoutpatrullen Ensamma Vargen och ska åka skridskor på sjön Silverstjärnan. Ni är välförsedda med utrustning: Torra kläder i vattentäta påsar i ryggsäcken

Läs mer

Resebrev från La Palma, Madeira o Porto Santo samt med besök av Inger o Jan

Resebrev från La Palma, Madeira o Porto Santo samt med besök av Inger o Jan Resebrev från La Palma, Madeira o Porto Santo samt med besök av Inger o Jan Vi lämnade Teneriffa den 20 mars för motor och gick hela sydvästra sidan upp, det var ingen vind o mycket vågor. När vi skulle

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Förslag på revidering av Tyresö Strands båtklubbs regler antagna vid årsmöte 2009

Förslag på revidering av Tyresö Strands båtklubbs regler antagna vid årsmöte 2009 Förslag på revidering av Tyresö Strands båtklubbs regler antagna vid årsmöte 2009 Medlemskap Medlemskap i klubben kan erhållas av envar som ansluter sig till klubbens ändamål. Ansökan om medlemskap skall

Läs mer

Miljöpolicy för Hägerstenshamnen

Miljöpolicy för Hägerstenshamnen Miljöpolicy för Hägerstenshamnen Allmänt Styrelserna i Hägerstens Båtklubb och Dalbo Båtsällskap beslutade att ta fram och verka för att en gemensam miljöpolicy som ska gälla för Hägerstenshamnen. Det

Läs mer

FÖRESKRIFTER FÖR HAMN OCH VARV för. Viksjö Båtklubb. Box Järfälla. Tel. Klubbhuset Plusgirokonto nr.

FÖRESKRIFTER FÖR HAMN OCH VARV för. Viksjö Båtklubb. Box Järfälla. Tel. Klubbhuset Plusgirokonto nr. FÖRESKRIFTER FÖR HAMN OCH VARV för Viksjö Båtklubb Box 74 177 22 Järfälla Tel. Klubbhuset 580 365 99 Plusgirokonto nr. 23 52 92-0 Allmänna bestämmelser: Hamnen och varvet är avsedda för i klubben registrerade

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

Hamnordning. Sandvikens Båtsällskap Hemsida: www.sandvikensbatsallskap.se Bankgiro: 5709-7701. e-post: info@sandvikensbatsallskap.se 618 21 KOLMÅRDEN

Hamnordning. Sandvikens Båtsällskap Hemsida: www.sandvikensbatsallskap.se Bankgiro: 5709-7701. e-post: info@sandvikensbatsallskap.se 618 21 KOLMÅRDEN 1(5) Hamnordning För att säkerställa ordningen och den allmänna trevnaden vid Sandvikens Båtsällskaps (SBS) anläggning har följande ordningsföreskrift fastställts av SBSs styrelse den 13 september 2011.

Läs mer

Enkät om F18. I samband med F18-förbundets årsmöte 2014-01-16. 2014-01-15 Lars Linder 1

Enkät om F18. I samband med F18-förbundets årsmöte 2014-01-16. 2014-01-15 Lars Linder 1 Enkät om F18 I samband med F18-förbundets årsmöte 2014-01-16 2014-01-15 Lars Linder 1 Om enkäten Enkäten gick ut via facebook till alla medlemmar på gruppen F18 seglarkompisar. 41 personer svarade på enkätens

Läs mer

Miljöplan för Edsvikens båtklubb

Miljöplan för Edsvikens båtklubb 1 (11) Miljöplan för Edsvikens båtklubb 2015-06-01 2 (11) Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Målsättning... 3 Dokument... 3 Tillämpning och målgrupper... 3 Kontroll och uppdatering av miljöplanen... 4

Läs mer

Här kommer med fakturan för avgifterna för 2013 lite sent så vi flyttade fram sista betalningsdagen, som nu är den 31/3 2013.

Här kommer med fakturan för avgifterna för 2013 lite sent så vi flyttade fram sista betalningsdagen, som nu är den 31/3 2013. Hej medlem 1(5) Här kommer med fakturan för avgifterna för 2013 lite sent så vi flyttade fram sista betalningsdagen, som nu är den 31/3 2013. Som du ser har avgifterna höjts för i år vilket beslutades

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

ASEF Styrelse 2013-01-17. Förslag till investeringsplan ASEF 2014-2024

ASEF Styrelse 2013-01-17. Förslag till investeringsplan ASEF 2014-2024 ASEF Styrelse 2013-01-17 Förslag till investeringsplan ASEF 2014-2024 Innehåll 1 Bakgrund... 3 1.1 Allmänt... 3 1.1.1 Båthamnen... 3 1.1.2 Vår båthamn... 3 1.1.3 Medlemsavgift ASEF... 4 1.2 Några jämförelser...

Läs mer

Miljötillsyn i småbåtshamnar. Göran Tobiasson Miljö & Hälsoskydd

Miljötillsyn i småbåtshamnar. Göran Tobiasson Miljö & Hälsoskydd Miljötillsyn i småbåtshamnar Göran Tobiasson Miljö & Hälsoskydd Miljöfarlig verksamhet?? Stockholms universitet Förorening av båtuppläggningsplatser en sammanställning av utförda undersökningar i svenska

Läs mer

Årsmötet drog som vanligt fullt hus hos

Årsmötet drog som vanligt fullt hus hos VBS -nytt Värmdö båtsällskaps nyhetsblad, våren 2013 REDAKTÖR KENNETH JACOBSON Den gångna vintern var den kallaste på 100 år. Den var även ovanligt nederbördsrik och både truck- och mastskjul fick snöskador.

Läs mer

Uddevalla Motorbåtsklubb Korstensholmen. Medlemsbladet

Uddevalla Motorbåtsklubb Korstensholmen. Medlemsbladet KorstensHolmen är klubbens egen holme ca 3 nm från Uddevalla. Det är en fantastisk holme med bryggor, natthamn, badstränder, grillplatser och klubbstuga m.m. Alla medlemmar och blivande medlemmar hjärtligt

Läs mer

Ha en tamp fäst på knap i fören och en i aktern på båten. De behövs när man ska hitta rätt läge på slipvagnen.

Ha en tamp fäst på knap i fören och en i aktern på båten. De behövs när man ska hitta rätt läge på slipvagnen. VBS-upptagning för nybörjare. En enkel guide för dig som är ny i klubben. Upptagningen är något mer avancerad än sjösättningen, men fortfarande ganska lätt och riskfri. Det som i huvudsak skiljer från

Läs mer

Stallmästaregårdens Båtsällskap

Stallmästaregårdens Båtsällskap Stallmästaregårdens Båtsällskap Ordningsföreskrifter (Fastställda av styrelsen våren 2001) 1 Hamn- och uppläggningsområde 1.1 Miljö Sällskapets hamn- och uppläggningsområde är belägna inom ett från miljösynpunkt

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

En bilaga om livet på sjön. Ett boende på. Ren botten utan gift. Bra tipspåappar SJÖLIV. Norrköping årets båtkommun2012.

En bilaga om livet på sjön. Ett boende på. Ren botten utan gift. Bra tipspåappar SJÖLIV. Norrköping årets båtkommun2012. En bilaga om livet på sjön SJÖLIV Ett boende på Ren botten utan gift Bra tipspåappar Norrköping årets båtkommun2012 SJÖLIV besöker båtmässan En klubb med iseglen Med en segelbåt är resan lika mycket ett

Läs mer

ÖVER EN MILJON TYCKER SOM DU. Att TYVÄRR HAR BÅTLIVET EN BAKSIDA. VET DU HUR DIN HÄLSA PÅVERKAS av

ÖVER EN MILJON TYCKER SOM DU. Att TYVÄRR HAR BÅTLIVET EN BAKSIDA. VET DU HUR DIN HÄLSA PÅVERKAS av Ibåtliv VISST ÄR DET UNDERBART! Sommar och dags för båtliv igen. Inget slår känslan under en färd ut över glittrande, blått vatten. ÖVER EN MILJON TYCKER SOM DU. Att vara ute på sjön är ett av våra största

Läs mer

Det finns mycket kvar att kämpa för. Här hittar du några tips på hur du njuter av ditt båtliv på ett miljövänligare sätt.

Det finns mycket kvar att kämpa för. Här hittar du några tips på hur du njuter av ditt båtliv på ett miljövänligare sätt. Det finns mycket kvar att kämpa för. Här hittar du några tips på hur du njuter av ditt båtliv på ett miljövänligare sätt. Det finns ju nästan inget bättre än att vara ute med båten. Men alla tycker tyvärr

Läs mer

Höjdens förskola avd. Ugglebo Kvalitetsberättelse Läsåret 2012/2013

Höjdens förskola avd. Ugglebo Kvalitetsberättelse Läsåret 2012/2013 Projekt: NO med inriktning på experiment och kroppen. Höjdens förskola avd. Ugglebo Kvalitetsberättelse Läsåret 2012/2013 Varför: Vi valde att även denna hösttermin arbeta med NO och olika experiment med

Läs mer

Hej svejs bland tackel och tåg.

Hej svejs bland tackel och tåg. Nr 2 2009 Årgång 27 Hej svejs bland tackel och tåg. Detta blir den sista tidning, som kommer från min dator. Jag har skrivit i tidningen sedan 1996. Det känns som om nya idéer och bättre datakunskaper

Läs mer

Varför ska vi vara med i SMBF?

Varför ska vi vara med i SMBF? Saltsjön-Mälarens Båtförbund BÅTLIVSFRÄMJANDET Varför ska vi vara med i SMBF? Foto: Kenneth Svensson SMBF har som verksamhet och mål att främja båtlivet och hjälpa medlemmar till förbundet med de frågor

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram Handlingsprogram 2016-2018 Styrdokument Handlingsplan Vattensäker kommun Handläggare: Patrick Sällinen Beredskapssamordnare Datum: 2014-01-13 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Protokoll fört vid ÖBF:s Styrelsemöte den 16 maj 2019

Protokoll fört vid ÖBF:s Styrelsemöte den 16 maj 2019 Protokoll fört vid ÖBF:s Styrelsemöte den 16 maj 2019 Närvarande Frånvarande Björn Axelsson, Britt Axelsson, Harald Mårtensson, Jan Nyman, Lars Björkman, Seija Nyström, Lars Tiderman och Sören Persson.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 Inbjuder till 45:e årsmötet Fredag den 22 februari 2013 Kl 18.00 45-årsjubiléumsfest Kl 19.00 Lokal: Polarisgården Varmt välkomna! 2 3 DAGORDNING FÖR TORNETRÄSK FRITIDSFÖRENING

Läs mer

RODRET Köpings Motorbåtsällskap Box Köping December 2013

RODRET Köpings Motorbåtsällskap Box Köping   December 2013 RODRET Köpings Motorbåtsällskap Box 18 73123 Köping www.kmskoping.se December 2013 Ordförande har ordet Töm inte i sjön är temat från transportstyrelsen som har i uppdrag av regeringen infört förbud att

Läs mer