Återerövra svärdet! Brevet till Pergamus. Upp.2: Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Återerövra svärdet! Brevet till Pergamus. Upp.2: Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Återerövra svärdet! Brevet till Pergamus. Upp.2:12 17 Av: Johannes Djerf Dagarna går oerhört snabbt tycker jag. Det känns inte som att var länge sedan som snön smälte bort och snart så är den här igen. Jag vet inte om du som jag ibland funderar på var alla dagar egentligen tar vägen någonstans. De är oftast fyllda av innehåll men det är många dagar som känns väldigt likadana, som man knappt kommer ihåg när man tittar tillbaka på sin vecka och inom en så väcks det en hunger. En hunger efter förändring. Inte minst i vårt liv tillsammans med Gud. Inom en så bär man på en gnagande känsla av att allt inte är som det borde vara. Även om man är rädd för den så hungrar ens hjärta efter förändring. Då och då söker vi oss till Gud. Vi går till kyrkan. Vi söker efter upplevelsen, sanningen, vilan och ännu mera kunskap. Men det går sakta, och jag tror att många kan känna igen sig i att ibland känns det som man bara står och trampar på samma fläck. Vilket gör att vi lätt lyssnar till alla andra röster, till andra namn som kan fylla vår andliga hunger. Vi kanske börjar med en ny hobby, försöker träffa nya människor, vi reser, vi letar ny kunskap, nya upplevelser, nya sanningar som kan fylla något av den hunger som finns i vårt inre. Men oftast så kommer vi tillbaka till ruta ett, där vi började. Samma hunger efter förändring finns kvar och jag tror att vi många dagar kan känna oss ganska så frustrerade. Kanske att vardagen har förändrats men samma andliga hemlängtan finns kvar. Man blir besviken över sig själv, frustrerad över att det alltid måste vara så här och man undrar om man någonsin kommer förändras? Vem kan mätta min hunger? Finns det möjlighet att vara trogen namnet Jesus ibland alla andra namn och saker som vill dra mig ifrån honom? Ja, jag vill faktiskt tro det. Lätt går det inte alltid och sällan fort men det går! Och det hoppet tänkte jag visa på idag. Då vi ska fortsätta följa de 7 sändebreven i Uppenbarelseboken. För dig som inte varit just här i Törestorp och firat Gudstjänst de senaste söndagarna så kan jag berätta att vi följer dessa brev som aposteln Johannes skickar till 7 olika församlingar i mindre Asien, med ett specifikt budskap ifrån Jesus Kristus själv till varje församling men även till församlingen som helhet i alla tider, alltså även till dig och mig här idag den här söndagen. Vi har fått följa församlingen i Efesos, i Smyrna och idag så ska vi vandra vidare mot huvudstaden Pergamon, ca.8 mil ifrån Smyrna.

2 Här fanns det en grupp av människor som längtade efter förändring. Som hungrade efter mer av Jesus. Som ville fortsätta följa Jesus och förändras tillsammans med honom. Men många dagar så kändes det även för dem som att det var omöjligt. Det gick sakta och runt omkring dem så hördes det andra namn, andra röster som ropade ut snabba lösningar för deras hunger, vilket inte var lätt att stå emot. Pergamon var av de första städer som införde kejsarkulturen. Här fanns en romersk domstol och här hade det sedan länge funnits ett tempel, helgat åt den romerska kejsaren Augustus som man tillbad och ärade högt. Men här fanns också ett tempel åt stadsgudinnan Athena, vishetens Gud. Man trodde även på Asklepios, läkekonstens Gud. Myten sade att Athena gett Asklepios blodet från en annan ormgud med vilket han sedan kunde bota sjuka och även återuppväcka de döda. Något som hade ett väldigt stort inflytande på staden och människor vallfärdade i stora skaror till Pergamon i hopp om att bli botade av denna ormens blod. En spännande parentes är att i de flesta bibelkommentarer jag läst så sägs det att det är just denna orm som är den som vi har i våra apoteks logotyper där man ser en orm, vilket är en tankeväckare. Runt staden Pergamon så fanns det även pelargångar, omgivna torg med ännu ett tempel som var sannolikt helgat åt Dionysos, vinets gud och dramats beskyddare. Här fanns också ett stort altare åt guden Zeus eller Zeus räddaren som han också kallades. Man trodde att han var gudarnas konung och himlens härskare. Här i staden fanns också ett jättestort bibliotek och när det konkurerande biblioteket i Alexandria lyckades genomföra ett förbud mot export av papyrus så började man i Pergamus istället att tillverka skrivmaterial av djurskinn. Därav har vi namnet pergament. Det finns uppgifter om att stadens bibliotek hade sådana här pergamentrullar i slutet av det första århundradet efter Kristus. Till denna miljö sökte sig människor för att hitta sanningen som måste skapat ett väldigt kaos och även gjort många människor förvirrade. För att behålla sin trohet till Jesus ibland alla andra namn så skriver Johannes de här orden till församlingen. Vi läser Upp.2: Jesus, avsändaren till brevet presenteras som den som har det tveeggade svärdet. Svärdet var en romersk symbol för att ha rätt, för att äga sanningen. Man talade om svärdets rätt som innebar att man kunde döma andra till döden. Den som regerade i Pergamon hade denna rätt i kejsarens namn.

3 Men här så får de kristna redan i de första orden i brevet höra att Jesus har svärdets rätt. Alltså Jesus står över den mänskliga makten och alla andra makter, alla andra namn på gudar i staden. Han är domaren som skiljer mellan vad som är sanning och vad som är lögn. Han har den yttersta rätten över liv och död och han har makt att bestraffa allt som är ont. Tänk in de orden i din egen situation. Jesus har makten över alla andra röster som försöker påverka dig. Han vet vad som är sanning och vad som är lögn av allt det som du får lyssna till under dagarna i vad som är rätt och fel, hur man ska leva och hur man ska ta hand om sig själv och andra på bästa sätt. Jesus vet vad som gör livet verkligen innehållsrikt. Vad som ger dig liv, vad som gör att du mår bra och vad som ger död, alltså tar sönder dig och vad som inte är bra för dig. Han har makten över allt ont! Över allt det som sårar dig och tynger ner dig, över allt det som gör dig tom och över allt det som gör dig rädd i en mörk värld! Han har klätt av väldena och makterna och förevisat dem offentligt, när han på korset triumferade över dem. Han avslöjar det falska. Han drar ner badbyxorna på den coola tuffa killen för att visa hur ynklig han egentligen är. Är ni med!? Hos honom, i honom finns sanningen. Och med samma svärd så kan han också försvara sina egna. Vilket jag tycker är en fantastiskt tanke. Att Jesus själv vill stå framför dig och försvara dig ifrån röster som vill ändra riktning för dig. Han vill beskydda dig ifrån lögnen. Han vet var du bor! Det låter som någon skrämmande replik ifrån en skräckfilm kanske. Men det tror jag inte han menar. Utan här handlar det bara om omsorg. Han visste vilka yttre förhållanden som församlingen i Pergamon levde i. Han visste om stadens sökande efter att stilla sin hunger med olika Gudar, olika sanningar som lät bra men som var direkt ifrån satan själv. Uttrycket Där satan har sin tron kan peka på det stora altaret åt guden Zeus eller tillbedjan av Asklepios, ormguden som vi väl känner igen som en bild av djävulen. Men det kan också handla om tillbedjan av Kejsaren, som faktiskt skulle leda till många kristnas död när de valde att säga nej till Kejsaren som Herre. Jesus var medveten om deras omgivning. Han visste hur omgivningen påverkade dem, och jag kan tänka mig att dessa ord fick vara tröst för församlingen och en uppmuntran att Gud var där mitt ibland dem och led precis som de själva gjorde.

4 På samma sätt vet Jesus i vilken omgivning som du befinner dig i. Det här är en av mina första växter som jag fick sköta om när jag flyttade hemifrån (visa). Och jag var oerhört stolt över mitt arbete med denna växt. Månaderna gick och blev till och med till år och blomman såg fortfarande lika fin ut efter min vattning. Det var många blommor som såg väldigt vissna ut runt omkring, men denna blomma höll sig hela tiden, trots att jag vattnade kanske en gång för mycket eller en gång för lite ibland. Och när mamma kom och hälsade på en gång i lägenheten efter 2 års tid så sa jag det att mamma, visst har jag varit duktig och vattnat den här blomman? Va, vad menar du?, sa mamma och tittade konstigt på blomman Jo, den har hållit sig bra tycker jag, trots min vattning mamma tittade en gång till och sedan så brast hon ut i ett hejdlöst skratt och sa men det är ju en plastblomma! Den behöver du ju inte vattna! Vilket lärde mig väldigt mycket. Det lärde mig att jag behöver ta mer tid för de blommor som inte är av plast. Som är beroende av vatten och även rätt omgivning ibland. Lite småkrångligt faktiskt, så just den uppgiften har numera Lisa i uppgift att sköta eftersom hon vet hur det ligger till. På samma sätt vet Jesus hur det ligger till. Jesus vet att du inte är av plast, utan han vet att du är äkta vara. Han vet vilka röster som finns runt omkring dig på vägen där du bor, på jobbet, på skolan och på tv:n. Vilka sanningar som finns och vilka lögner som finns och vad som faktiskt påverkar dig. Han vet att du påverkas av din omgivning och att du behöver vatten och näring. Vilket blir en utmaning för oss. Vem låter du vattna? Vilken omgivning gör så att du mår bra och blommar? Jag tror inte det handlar om att vi måsta fly ifrån vår omgivning. Jesus sa inte att församlingen skulle fly ifrån staden utan han ber dem att fortsätta vara ett ljus i mörkret men omvända sig ifrån lögnerna som smugit sig in i församlingen. De hade inte förnekat tron på Jesus. De hade hållit sig fast vid hans namn. Namnet Jesus. De hade inte förnekat sin tro på honom, inte ens när en av deras egna vänner, Antipas dödades för sin tro. Vi vet inte så mycket om Antipas mer än att han var emot avguderiet och att han var för Kristus som blev hans död. En stor prövning för församlings tro men som de faktiskt klarade sig ur. De ville inte släppa taget om Jesus och det som han hade gjort i deras liv. På samma sätt som jag tror att du och jag inte skulle ge upp vår tro för våra gudar.

5 Jag vill i alla fall tro att de av oss som mött kärleken ifrån Jesus skulle vara beredda att ge upp både hus, tv och bil före vår tro på Jesus. Men i vår omgivning så finns det många röster som vill leda oss bort ifrån närheten till Jesus, det som vårt hjärta hungrar efter. I församlingen i Pergamon så fanns det några som blivit påverkade av Bileams lära. En lära som har bakgrund i GT då Balak, som var kung för moabiterna, ville få hjälp av profeten Bileam att förbanna Israels folk. Men varje gång Bileam försökte förbanna Israel kom det välsignelser ur hans mun istället. Bileam bytte då strategi och tipsade kung Balak om att han kunde inbjuda de israelitiska männen till avgudafester där även vackra moabitiska kvinnor deltog. Bileam visste nämligen, att om man kunde locka Guds folk till att delta i sådana tillställningar, skulle det väcka Guds vrede. Och så blev det också, de åt kött från avgudaoffer och bedrev otukt. En lära som i NT kallas för Nikolaiternas lära som också församlingen i Efesos var utsatt för. En slapp syn på sex då man menade att det mycket väl går att vara kristen och samtidigt ge sig själv en sexuell frihet. En lära som fortfarande idag har sina efterföljare även om vi inte kallar det för Bileams eller Nikolaiternas lära kanske. En syn som inte stämmer någonstans med det som Jesus säger och hans omsorg om oss var och en. Och därför så uppmanar Jesus dem och även oss att vända om! En sådan här lära förstörde församlingen. Guds vilja var och är fortfarande att äktenskapet ska hållas rent. En uppmaning som riktas mot hela församlingen! För ingen av dem hade ju reagerat. I tillbedjan av de andra gudarna i staden så förekom det i de religiösa riterna att man både åt kött som var offrat åt avgudarna och det förekom även sexorgier. Genom tolerans så försökte man att vinna människor i staden men genom det så förlorade man sanningen. De behövde vända om och ställa Jesus med det tveeggade svärdet framför dem. De behövde vända om till Guds ord. Och det här är en väldigt bra tankeväckare för oss alla. Då jag tror att vi många gånger försöker vara toleranta, försöka godkänna inte bara synen på sexualitet utan nästintill allt runtomkring som andra människor gör, för att vi är rädda, vi vill inte stöta oss och vi vill inte visa oss konstiga och genom det tror vi att människor kommer att närma sig kyrkan. Jag har själv tänkt så. Men jag tror inte det är vägen för någon av oss att gå. För vi kommer genom att kompromissa förlora sanningen. Jesus själv. Vi kommer aldrig vinna någon människa genom att försöka vara som alla andra och likna den här världen i synd utan bara genom att likna Jesus!

6 En kamp som vi behöver ta tag i! Vi behöver ställa det tveeggade svärdet framför oss Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger igenom, så att det skiljer själ och ande, led och märg, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar. Heb.4:12. Guds ord visar på sanningen. Som tränger sig igenom vår människofruktan, vår världs största lidande som jag pratade om förra söndagen. Guds ord ser denna fara och vill visa genom hans ord att det här är sanning och det här är lögn. Visst ska det finnas plats för olika åsikter ibland kristna men aldrig när det gäller villoläror och omoral! Ormguden, djävulen själv har fortfarande samma fråga som han hade i lustgården. Skulle Gud ha sagt det? En ständig fråga som vi brottas med i vår vardag ibland alla andra röster. Skulle Gud ha sagt? Vi tänker att antingen får jag eller Guds ord ändra sig och eftersom jag inte vill ändra mig så får Guds ord ändra sig. Vi har blivit bestulna på tilliten. Och djävulen har gjort att Bibeln bara skapat dåligt samvete hos oss allihopa tror jag när vi tänker på vår egen bibelläsning. Därför behöver vi återerövra kärleken och vördnaden inför bibelordet. För tänk om det är Guds ord? Tänk om detta är summan av sanningen som det står i Ps.119. Vad skulle det betyda för ditt liv? Jag tror att du och jag behöver ta ett steg när det gäller vår närhet till Guds ord. Vi behöver be att Jesus leder oss och hjälper oss att upptäcka hans ord på nytt. Jag behöver det. Och jag är övertygad om att vi alla längtar efter det. Jag tror det finns en hunger efter Guds ord och vi behöver bestämma oss för att ge den hungern mat. Ibland tänker vi att jag gör inget om jag inte känner för det, annars blir det inte helhjärtat. Vilket är en bra tanke men man kan inte alltid tänka så. Jag har en liten seriestripp här som förklarar detta bra tycker jag. Tillbaka till vattningen av blommor.

7 Du och jag kan heller inte bara vattna och ge vår andliga hunger mat när vi känner för det. Då är det som blomman i serien. Vår tro kommer vissna mer och mer och till slut kan det vara för sent när du väl känner för det. Men det ger mig sällan någonting att läsa Bibeln kanske du tänker. Men vet du, det gör ingenting att det inte alltid ger något när du läser. För det som händer när du läser Bibeln är att det byggs upp ett förråd som Den helige ande kommer att plocka upp och påminna om när du behöver det. Ordet behandlar oss och även om vi inte märker det så gör alltid bibelordet något med oss även om vi inte tycker att det ger något i stunden. Jag har under tidigare söndagar uppmuntrat dig till att ta med dig Bibeln till Gudstjänsten. Och jag vill ge dig den uppmuntran idag med. För om du inte har med den på Gudstjänsten så är det nog inte så lätt att ta fram den där hemma heller. Så det är ett steg att börja med! Vi behöver en bibelväckelse, då vi ställer ordets svärd framför oss istället än människofruktan. Guds ord, hans svärd äger sanningen! Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna. Åt den som segrar skall jag ge av det dolda mannat. Och en vit sten skall jag ge honom, och på den är skrivet ett nytt namn, som ingen känner utom den som får det. avslutas brevet med. Jesus erbjöd församling i Pergamon att få del av andlig mat. Och när orden om det dolda mannat finns med i brevet så tänker jag på att Jesus själv jämför sig med mannat som en gång räddade Israels folk ifrån svält under ökenvandringen. Han säger att Jag är livets bröd och han säger sig själv vara brödet ifrån Himmelen. Jesus var och är fortfarande den som mättar ditt och mitt hjärtas innersta hunger. Ibland går det sakta och ibland är det svårt ibland allt annat som lockar på oss, men inget annat än han kan mätta oss fullt ut. Det dolda mannat har flera judiska föreställningar men in i den här situationen så fick det dolda mannat stå för det andliga liv som han ger. Den som avstod ifrån villolärorna och sökte sig till Guds ord, Jesus själv kunde se framåt mot något ännu bättre i Guds rike. Något större och bättre än vad någon av alla andra röster i staden talade om. Jesus säger också att lyssnar vi till hans röst, till Andens livgivande röst så kommer vi få en vit sten som det står ett nytt namn på, som ingen känner utom den som får det. Här finns det olika tolkningar. En tolkning är tanken på de antika traditionerna där en vit sten fungerade som en inbjudan till en fest. En betydelse som skulle kunna kopplas till mannat och gemenskapen med Jesus ända in i evigheten.

8 Sedan så vet vi att ett nytt namn i Bibeln innebär förändring. Saulus fick namnet Paulus när han mötte Jesus och Simon fick namnet Petrus. Ett fantastiskt hopp som vi får koppla till våra tankar i början. Vi får med Guds svärd, Guds ord mätta vårt inre, förändras och bli mer lik Jesus under varje dag som går. Men vi kommer också få ett nytt namn en dag. Att få möta Jesus igen kommer innebära en förändring. Vi kommer att förändras. Vi kommer få en vit sten med ett nytt namn. Det gamla kommer då vara för gånget, något nytt har kommit. Det är ett hopp som mättar min hunger och som kan mätta din. Amen

JAG VET VAR DU BOR Värnamo 2006-03-19

JAG VET VAR DU BOR Värnamo 2006-03-19 JAG VET VAR DU BOR Värnamo 2006-03-19 Denna serie av predikningar utgår från Uppenbarelsebokens kapitel 2-3 och de sju sändebrev som Jesus genom evangelisten Johannes förmedlar till sju församlingar i

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 170305 1 i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13 Det var en mörk kväll. Lägerelden var tänd och Jesus och lärjungarna satt och pratade förtroligt med varandra. Någon

Läs mer

I väntan på Livets krona

I väntan på Livets krona I väntan på Livets krona Brevet till Smyrna. Upp.2:8 11 Av: Johannes Djerf Hur kommer det sig att just jag måste genomlida detta? Har du tänkt så någon gång? Jag tror på Gud och jag försöker göra rätt

Läs mer

Jesu offer och vårt hopp

Jesu offer och vårt hopp Jesu offer och vårt hopp Heb. 10:10b-25 10b Jesu Kristi kropp har offrats en gång för alla. 11 Alla andra präster står och förrättar sin tjänst dag efter dag och bär gång på gång fram samma offer som aldrig

Läs mer

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst 1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst Våra känslor försvårar för oss Vi är överhopade av intryck Vi har en fiende Vi ska se hur han agerar > 1 Mos. 2:8-9, 15-17 8. Och Herren Gud planterade en

Läs mer

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Rom 8:28 Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, som är kallade efter hans beslut.

Läs mer

Söndagen efter nyår årg

Söndagen efter nyår årg Söndagen efter nyår 2014-01-05 3 årg Och Herren lät sitt ord gå i fullbordan: jag efterträdde min far David på Israels tron, så som Herren hade lovat, och jag byggde huset åt Herrens, Israels Guds, namn.

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

22 söndagen under året år A

22 söndagen under året år A 1215 22 söndagen under året år A Ingångsantifon (Ps 86:3, 5) Var mig nådig, o Herre, ty hela dagen ropar jag till dig. Du, o Herre, är god och förlåtande och stor i nåd mot alla som åkallar dig. Inledning

Läs mer

UPPSTÅNDELSEN & LIVET

UPPSTÅNDELSEN & LIVET UPPSTÅNDELSEN & LIVET JESUS SADE: JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET. DEN SOM TROR PÅ MIG SKALL LEVA OM HAN ÄN DÖR, OCH VAR OCH EN SOM LEVER OCH TROR PÅ MIG SKALL ALDRIG NÅGONSIN DÖ. TROR DU DETTA? JOH. 11:25-26

Läs mer

Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium. 3Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer.

Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium. 3Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer. Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium Lukas, mer än någon annan evangelist, visar betydelsen av bön i Jesu liv och verksamhet (3:21, 5:16, 6:12, 9:18, 9:28, 10: 21-22, 11: 1, 22: 41-4, 23:46). Lukas 11 börjar med

Läs mer

Allt är inte så krångligt som man tror!

Allt är inte så krångligt som man tror! Allt är inte så krångligt som man tror! Av: Johannes Djerf Jag skulle vilja börja med att visa ett filmklipp ifrån min favoritserie, Simsons. Homer, pappa i familjen Simpson har planerat en fin uteplats

Läs mer

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus.

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften. Jag vill gärna ge dig dessa livsviktiga förbundslöften som Gud har gett oss människor, som tar emot honom med hela vårt hjärta.

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10

Tunadalskyrkan e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10 1 Tunadalskyrkan 160612 3 e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10 Ett brev kan se ut på många sätt, skrivet i ett automatiskt dataprogram med tryckt adress; i ett brunt eller orange kuvert från

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

16 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

16 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 1093 16 söndagen under året år A Ingångsantifon (jfr Ps 54:6, 8) Se, Gud är min hjälpare, Herren uppehåller min själ. Jag skall offra åt dig med villigt hjärta, jag skall prisa ditt namn, ty det är gott.

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

Det behöver bli öken

Det behöver bli öken Det behöver bli öken Av: Johannes Djerf Det var varmt, ja det var olidligt varmt där han gick. Han hade varit ute på vandring i 40 dagar nu. Han var helt utmattad. Och den här dagen var inte direkt svalare

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Bön - Vi lever i en tid i Sverige där det på de flesta platser inte bildas några stora köer av människor som vill omvända

Läs mer

Bibeltexter

Bibeltexter Bibeltexter 2016 03 06 Rom 4:5 Men den som utan gärningar tror på honom som förklarar den ogudaktige rättfärdig, han får sin tro tillräknad som rättfärdighet. Gal 3:26 Alla är ni Guds barn genom tron på

Läs mer

Första söndagen i fastan - år B

Första söndagen i fastan - år B 285 Första söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (jfr Ps 91:15-16) När han åkallar mig, skall jag svara honom. Jag är med honom i nöden. Jag skall rädda honom och låta honom bli ärad. Jag skall mätta

Läs mer

Omvändelse. Och tänk inte er själva, Sade Vi Har Abraham till fader (Matt 3: 9)

Omvändelse. Och tänk inte er själva, Sade Vi Har Abraham till fader (Matt 3: 9) Omvändelse Den bibliska omvändelse utgör inte en attitydförändring främjas av det mänskliga medvetandet. Integrerar ett liv innan män säger en Annan aspekt av det kristna livet, inte omvändelse främjas

Läs mer

6 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 31:3-4) Vänd ditt öra till mig, rädda mig snart, var mig en fast klippa, en borg för min frälsning.

6 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 31:3-4) Vänd ditt öra till mig, rädda mig snart, var mig en fast klippa, en borg för min frälsning. 905 6 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 31:3-4) Vänd ditt öra till mig, rädda mig snart, var mig en fast klippa, en borg för min frälsning. Ty du är mitt bergfäste och min borg, och du skall,

Läs mer

29 söndagen 'under året' - år B

29 söndagen 'under året' - år B 1357 29 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Ps 17:6, 8) Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

29 söndagen 'under året' år A

29 söndagen 'under året' år A 1351 29 söndagen 'under året' år A Ingångsantifon (jfr Ps 17:6, 8) Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

Tro medför gärningar - efterföljelse

Tro medför gärningar - efterföljelse Tro medför gärningar - efterföljelse Ef 2:8-10 8 Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. 10 Hans verk är vi,

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 190630 Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört Apg 4:13-31 Lärjungen Petrus kunde se tillbaka på många händelser med Jesus. En dag när

Läs mer

Uppenbarelseboken 17:1-6

Uppenbarelseboken 17:1-6 Domen över Babylon Uppenbarelseboken 17:1-6 Uppenbarelseboken 13:1-4 Sköka = Otrogen församling Men som när en hustru är otrogen mot sin man, så har ni, Israels hus, varit otrogna mot mig, säger HERREN.

Läs mer

Första söndagen i fastan - år A

Första söndagen i fastan - år A 277 Första söndagen i fastan - år A Ingångsantifon (jfr Ps 91:15-16) När han åkallar mig, skall jag svara honom. Jag är med honom i nöden. Jag skall rädda honom och låta honom bli ärad. Jag skall mätta

Läs mer

Tankar & Ord. Av: Johannes Djerf

Tankar & Ord. Av: Johannes Djerf Tankar & Ord Av: Johannes Djerf Min dator har under de senaste veckorna börjat gå lite saktare. Det märks helt enkelt att jag har haft den i 1,5 år nu. Därför så har jag de senaste dagarna ägnat tid till

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A 1503 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

10 söndagen 'under året' - år B

10 söndagen 'under året' - år B 977 10 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (Ps 27:1) Herren är mitt ljus och min frälsning, för vem skulle jag frukta? Herren är mitt livs värn, för vem skulle jag rädas? Inledning 'Det synliga

Läs mer

Vi ber under fastan. Bibelläsning och Bön under 8 veckor. 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan

Vi ber under fastan. Bibelläsning och Bön under 8 veckor. 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan 1 Vi ber under fastan Bibelläsning och Bön under 8 veckor 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan Bibelläsning och bön under fastan 2015 2 Fastan en tid för omvändelse bön och eftertanke. Sedan 300-talet

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike

Tunadalskyrkan e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike 1 Tunadalskyrkan 13 06 09 2 e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike Under 1880-talet kom väckelsen till Köping med omnejd. Det bildads församlingar på flera platser med en livaktig verksamhet. Så

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C 1515 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

Andlig Klarsyn. En måttstock för den Kristna församlingen

Andlig Klarsyn. En måttstock för den Kristna församlingen Andlig Klarsyn En måttstock för den Kristna församlingen 1 Joh. 4:1-6 Mina kära, sätt inte tro till alla andar utan pröva om de kommer från Gud, ty många falska profeter har gått ut i världen. 2 Så kan

Läs mer

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma 15 Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över mig.

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Idag är det tacksägelsedagen och temat för helgen är lovsång. Lovsången hänger intimt samman med tron på vem Jesus är. Dagens text som handlar

Läs mer

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det.

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. 1 Rom 16:25-26. Hemligheten var dold innan Jesus Kristus avslöjade den.

Läs mer

JUDAS BREV. INNEHÅLL Bakgrundsstudium 2 Löpande kommentar 4

JUDAS BREV. INNEHÅLL Bakgrundsstudium 2 Löpande kommentar 4 JUDAS BREV INNEHÅLL Bakgrundsstudium 2 Löpande kommentar 4 Husbykyrkan Lars Mörling 2013 BAKGRUND (Lars Mörling 2013) Författare: Judas var bror till den Jakob som skrev Jakobs brev och som var ledare

Läs mer

HERRE. Eva Andreas. Bön Sorbykyrkan Det här får symbolisera Jesus,

HERRE. Eva Andreas. Bön Sorbykyrkan Det här får symbolisera Jesus, 1 Eva Andreas Bön Sorbykyrkan 181020 Förklaring: Det här är mer ett bibelstudium än en predikan. Första avsnittet handlar om Jesus som bedjare och det andra om vad Jesus sade om bön. Till första avsnittet

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Tunadalskyrkan Den levande strömmen. Hes 47: 1-12

Tunadalskyrkan Den levande strömmen. Hes 47: 1-12 1 Tunadalskyrkan 130922 Den levande strömmen Hes 47: 1-12 Det hebreiska folket var i fångenskap i Babylon. Templet i Jerusalem, symbolen för Guds närvaro bland sitt folk hade förstörts till deras stora

Läs mer

Tunadalskyrkan Fastlagssöndagen Kärlekens väg Joh 12:20-33

Tunadalskyrkan Fastlagssöndagen Kärlekens väg Joh 12:20-33 1 Tunadalskyrkan 160207 Fastlagssöndagen Kärlekens väg Joh 12:20-33 Genom historien är det många människor som på olika sätt fått bli förgrundsgestalter i det skeende som då varit, människor som haft kunskap,

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B 1509 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Östanåskyrkan Joh 11

Östanåskyrkan Joh 11 1 Östanåskyrkan 140323 Joh 11 Det är få skildringar i evangelierna som rymmer så många perspektiv som johannesevangeliets elfte kapitel. Det är ett yttre skeende men också ett inre skeende; vi möter Jesus

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping 190407 5 i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren Påsken ligger ju väldigt sent i år, och det innebär att det får konsekvenser också i kyrkoårets texter. Idag är det femte

Läs mer

4 söndagen 'under året' - år A

4 söndagen 'under året' - år A 847 4 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 106:47) Fräls oss, Herre, vår Gud, och församla oss från folken, så att vi får prisa ditt heliga namn och berömma oss av ditt lov. Inledning Saliga

Läs mer

Trosbekännelsen: Vi tror på Jesus Kristus...som sitter på Gud den allsmäktige Faderns högra sida och skall komma därifrån för att döma levande och

Trosbekännelsen: Vi tror på Jesus Kristus...som sitter på Gud den allsmäktige Faderns högra sida och skall komma därifrån för att döma levande och Trosbekännelsen: Vi tror på Jesus Kristus...som sitter på Gud den allsmäktige Faderns högra sida och skall komma därifrån för att döma levande och döda. Upp 11:15 Den sjunde ängeln blåste i sin basun.

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

Guds Ande påverkar allt!

Guds Ande påverkar allt! Guds Ande påverkar allt! Av: Johannes Djerf I fredags kväll så var jag inbjuden till Rydaholm och tonårsgruppen i kyrkan där för att tala om relationer och sex. Och jag förstår om ni undrar om det var

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Det händer nu och då att vi ställer oss frågan: Hur kunde det bli så i det och det sammanhanget. Vad var det som gjorde att det inte blev som vi tänkt

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Tunadalskyrkan Att leva i Guds Nu

Tunadalskyrkan Att leva i Guds Nu 1 Mark 1:14 När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet. Tunadalskyrkan 131208 Att leva

Läs mer

Din första kärlek. Värnamo 2006-01-08. Kort inledning och bakgrund

Din första kärlek. Värnamo 2006-01-08. Kort inledning och bakgrund Din första kärlek Kort inledning och bakgrund Värnamo 2006-01-08 I början av Uppenbarelseboken, kap 2-3, hittar vi sju brev från Jesus Kristus, förmedlade genom Johannes till sju församlingar i Mindre

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år C

Fjärde Påsksöndagen - år C 621 Fjärde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Den Uppståndne Herren församlar oss idag till firandet

Läs mer

Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 215

Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 215 Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 215 Mat 16:24 Jesus sade till sina lärjungar: "Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig. Mat 16:25 Den som vill

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år B

Femte söndagen i fastan - år B 375 Femte söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer

Guds ljus. Av: Johannes Djerf

Guds ljus. Av: Johannes Djerf Guds ljus Av: Johannes Djerf Förra helgen så hade jag ledigt och jag började denna fantastiska helg med en helkväll på Boda Borg i Sävsjö med några vänner. Där timmarna går väldigt fort, i alla rum och

Läs mer

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36 Det är en härlig tid vi är mitt inne i just nu. Allt lever och utvecklas och nu om någonsin kan vi se hur Guds ande ger liv i skapelsen. Samme Ande som skapar liv i naturen föder också de andligt döda

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år A

Fjärde Påsksöndagen - år A 609 Fjärde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Söndagens eukaristi är den stund, då Kristus själv står

Läs mer

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs.

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs. DET FINNS MER... + + VEM ÄR GUD? Mycket i den här världen är oerhört vackert och storslaget. Se bara på en soluppgång eller solnedgång, en klar stjärnhimmel, ett mäktigt vattenfall eller en liten blomma

Läs mer

Kristi Konungens Dag - år A

Kristi Konungens Dag - år A 1447 Kristi Konungens Dag - år A Ingångsantifon (jfr Upp 5:12, 1:6) Lammet som blev slaktat är värdigt att få makt och rikedom och vishet och styrka och härlighet och lovsång. Honom tillhör äran och väldet

Läs mer

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Vad längtar du efter? Jag menar innerst inne, när du skalat bort all längtan efter framgångar, god hälsa och lyckliga relationer! Vad längtar du då efter?

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

12 söndagen 'under året' - år A

12 söndagen 'under året' - år A 1013 12 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 28:8-9) Herren är sitt folks starkhet, och ett frälsningens värn är han för sin Smorde. Herre, fräls ditt folk och välsigna din arvedel, och var

Läs mer

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara FYREN En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara JESUS Ingen kan lägga en annan grund än den som är lagd, Jesus Kristus. (1 Kor 3:11) Kom till honom, den levande stenen, förkastad av människor

Läs mer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer Bibeln i korthet Christian Mölks Bibelkommentarer Gud är evig och har alltid funnits i Fadern, Sonen och den helige Ande. Vid en väl vald tidpunkt valde Gud att ur intet skapa universum och alla levande

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Två bibliska sanningar: 1. Jesu första tillkommelse har hänt. 2. Jesu andra tillkommelse har inte hänt men kommer att hända

Två bibliska sanningar: 1. Jesu första tillkommelse har hänt. 2. Jesu andra tillkommelse har inte hänt men kommer att hända Heb 9:24-29 Han gick in i själva himlen för att nu träda fram inför Guds ansikte för vår skull. 25 Inte heller skulle han offra sig flera gånger, så som översteprästen varje år går in i det allra heligaste

Läs mer

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

30 söndagen 'under året' är A

30 söndagen 'under året' är A 1369 30 söndagen 'under året' är A Ingångsantifon (jfr Ps 105:3-4) Gläd er av hjärtat, ni som söker Herren. Fråga efter Herren och hans makt, sök hans ansikte ständigt. Inledning Under Kyrkans första tid

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år A

Sjunde Påsksöndagen - år A 685 Sjunde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Herrens Dop - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Herrens Dop - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön 237 Herrens Dop - år B Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk 1 Tunadalskyrkan 170903 Friheten i Kristus Luk 4 16-21 Han kom till Nasaret, där han hade växt upp, och på sabbaten gick han till synagogan, som han brukade. Han reste sig för att läsa, 17och man gav honom

Läs mer