UTVECKLING GÄVLEBORG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTVECKLING GÄVLEBORG"

Transkript

1 UTVECKLING GÄVLEBORG STATISTIKRAPPORT JANUARI MARS 2016 BEFOLKNING ARBETSMARKNAD KOMPETENS NÄRINGSLIV En rapport över områdena befolkning, arbetsmarknad, kompetens, näringsliv och konjunktur i länet just nu.

2 Befolkning Arbetsmarknad Kompetens Näringsliv Sammanfattande kommentarer I Gävle kommun finns drygt en tredjedel av Gävleborgs invånare. Gävle har ungefär lika många invånare som Gävleborgs läns sju minsta kommuner har tillsammans. Befolkningen ökade under 2015 i alla kommuner i Gävleborgs län förutom i Hofors. Det är framförallt män som står för ökningen. Knappt var femte invånare i Gävleborgs län (19 procent) har utländsk bakgrund, d v s är själv född i utlandet, eller har minst en förälder som är det. I riket som helhet har 29 procent utländsk bakgrund. Flytt till och från andra län står för de största strömmarna av människor bakom förändringarna av befolkningsmängd. Sett till nettoeffekt är det dock bara flytt till och från utlandet som bidrar positivt till befolkningsutvecklingen. Gävle är den kommun som förlorar flest invånare på flytt till och från andra län. De tre minsta kommunerna i Gävleborg är de enda som åtnjuter en positiv effekt av flytt till och från andra län. Befolkningsmängd i Gävleborgs kommuner 2015 Befolkningsmängden i Gävleborgs län uppgick i november 2015 till personer Källa: SCB - Befolkningsmängd Källa: SCB, folkmängd 1 november procent ( st) av Gävleborgs invånare bor i Gävle kommun, vilket innebär att Gävle är den i särklass största av Gävleborgs tio kommuner. Gävle har ungefär lika stor andel av Gävleborgs totala befolkning som de sju minsta kommunerna har tillsammans (38 procent). De fem minsta kommunerna står tillsammans för 20 procent av Gävleborgs befolkning.

3 Befolkning Arbetsmarknad Kompetens Näringsliv Utveckling av befolkningsmängd i procent 2015 Sveriges befolkning ökade mellan 1 november 2014 och 1 november 2015 med 1 procent. Källa: SCB - Befolkningsmängd Källa: SCB, folkmängd 1 november 2015 respektive Utvecklingen av befolkningsmängden i Gävleborgs kommuner varierade under 2015 mellan en ökning på 1,7 procent i Ockelbo till en minskning med 0,3 procent i Hofors. Det är främst män som står för ökningen (1 337 män jämfört med 659 kvinnor sett till Gävleborgs län som helhet). Antalet kvinnor har minskat i de fem minsta kommunerna i Gävleborgs län. Invånare med utländsk bakgrund, andel av total befolkning i procent, 2014 Källa: SCB (2015) samt Samhällsmedicin Region Gävleborg. Andelen invånare med utländsk bakgrund är lägre i Gävleborgs län än i riket som helhet. Den största gruppen invånare med utländsk bakgrund är de som är utrikes födda. Totalt sett har ca 18 procent av Gävleborgs invånare någon form av utländsk bakgrund, att jämföra med 28 procent i riket som helhet.

4 Befolkning Arbetsmarknad Kompetens Näringsliv Förändring av Gävleborgs befolkningsmängd efter orsak, 2015 Källa: SCB, befolkningsförändringar Förklaringarna till befolkningsförändringarna ser relativt lika ut hos de båda könen. Männen har dock stått för större förändringar i alla kategorier, antalet döda undantaget. Flytt till och från andra län står för de största befolkningsförändringarna sett till enskilda flöden. Sett till nettoeffekter (inflyttning subtraherat med utflyttning, levande födda subtraherat med döda) är det endast flytt till och från utlandet som bidrar positivt till befolkningsutvecklingen med ett tillskott om personer. Födselnettot uppgår till -432 personer, och nettoflytt andra län uppgår till -450 personer. Flytt till och från andra län, 2015 Källa: SCB, befolkningsförändringar Gävle är den kommun som har flest av både in- och utflyttningar från andra län, men är också den kommun som förlorar flest invånare som följd av dessa flyttströmmar. Endast i Gävleborgs läns tre minsta kommuner Ockelbo, Hofors och Nordanstig har flytt till och från andra län bidragit till en ökad befolkning.

5 Befolkning Kompetens Näringsliv Arbetsmarknad Sammanfattande kommentarer Arbetslösheten i Gävleborgs län uppgick i februari till 11,9 procent. Det innebär en viss nedgång både jämfört med före gående månad, samt jämfört med februari Gävleborgs län har högre arbetslöshet både för kvinnor och män än närliggande län och riket som helhet. Nordanstig har den lägsta arbetslösheten av Gävleborgs kommuner och Söderhamn den högsta. Hudiksvall har stått för störst minskning av arbetslösheten jämfört med februari 2015 med en minskning om -0,8 procentenhet. I Ockelbo ökade arbetslösheten under samma period med 2,3 procentenheter. Antalet personer i Gävleborgs län som har varit arbetslösa under längre tid har hållit sig relativt konstant under de två senaste åren. Under februari 2016 anmäldes 308 st fler nya platser till arbetsförmedlingen än under februari 2015, och 51 procent av de nyanmälda platserna fanns hos arbetsgivare i Gävle kommun. I Gävle kommun finns 35 procent av länets befolkning. Definition arbetslöshet: När arbetslöshet behandlas i relativa termer är det i denna rapport i förhållande till den registrerade arbetskraftens storlek, om inget annat tydligt uttrycks. Fördelen med att uttrycka arbetslösheten i förhållande till arbetskraften istället för i förhållande till hela befolkningen i arbetsför ålder är att arbetslöshetsmåttet då ger en bild av hur många som vill ha arbete, men inte får det. Avsnittet baseras på statistik från Arbetsförmedlingen där begreppet arbetslösa omfattar öppet arbetslösa och deltagare i program med aktivitetsstöd. Andel arbetslösa februari 2016 Förändring sedan februari 2015 Nordanstig...8,0% Hudiksvall...9,3% Ovanåker...9,7% Hofors... 10,5% Ljusdal... 11,2% Gävle... 11,9% Ockelbo... 13,1% Bollnäs... 13,5% Sandviken... 13,9% Söderhamn... 14,0% Hudiksvall... -0,8% Ovanåker... -0,6% Ljusdal... -0,4% Hofors... -0,3% Gävle... -0,2% Nordanstig...+0,0% Sandviken...+0,2% Bollnäs...+0,3% Söderhamn...+0,6% Ockelbo...+2,3% Källa: Arbetsförmedlingen, månadsstatistik över registrerad arbetskraft.

6 Befolkning Kompetens Näringsliv Arbetsmarknad Arbetslöshet februari 2016 Källa: Arbetsförmedlingen, månadsstatistik över registrerad arbetskraft. Gävleborgs län har högre arbetslöshet än Sverige som helhet och även högre än närliggande län. Arbetslösheten bland kvinnor är generellt lägre än arbetslösheten bland män. Arbetslösheten hos kvinnor i Gävleborgs län (10,5 procent) är dock nästan på samma nivå som den högsta arbetslösheten bland män i de andra länen som visas i figuren (10,8 procent). Antal arbetslösa efter tid som arbetslös, Gävleborgs län, januari 2014 februari 2016 Källa: Arbetsförmedlingens månadsstatistik. Antalet arbetslösa personer i Gävleborgs län har sedan januari 2014 fluktuera kring en relativt stabil nivå. Nivån tycks inte vara på väg i någon viss riktning. Antalet personer som har varit arbetslösa en längre tid är mer stabilt, även om en viss uppgång kan skönjas för slutet av 2015 och början av 2016.

7 Befolkning Kompetens Näringsliv Arbetsmarknad Nyanmälda platser hos Arbetsförmedlingen Källa: Arbetsförmedlingen, arbetsmarknadsdata månadsstatistik. Antalet nyanmälda platser hos Arbetsförmedlingen var för åtta av tio kommuner i Gävleborgs län högre i februari 2016 än samma månad föregående år. Över hälften av alla platser fanns i Gävle kommun. Det kan jämföras med att 35 procent av länets befolkning finns där. Nyanmälda platser hos Arbetsförmedlingen Till Arbetsförmedlingen anmälde arbetsgivare i länet under februari 2016, nya platser. Under januari inkom nyanmälda platser. Under februari 2015 inkom platser st Feb st Jan st Feb 2016 Arbetslöshet i Gävleborgs län Arbetslösheten i Gävleborgs län var i februari ,9 procent, (kvinnor: 10,5 procent, män: 13,1 procent). Det innebär en nedgång om 0,1 procentenheter mot föregående månad, och en nedgång med 0,1 procentenheter jämfört med samma månad före gående år. Arbetslösheten i riket var i februari ,9 procent. 11,9% Personer berörda av varsel Antalet personer som berördes av varsel i Gävleborgs län uppgick i februari 2016 till 41 st. Det är 11 personer färre än i januari, och 138 personer färre än i februari st Feb st Jan st Feb 2016 Arbetslöshet utrikesfödda Arbetslöshet bland utrikesföda år uppgick i februari till 41,1 procent i Gävleborgs län. Det är 0,2 procentenheter mer än föregående månad samt 2 procentenheter mer än samma månad föregående år. 41,1% Källa: Arbetsförmedlingen, månadsstatistik över registrerad arbetskraft. Varsel: Enligt främjandelagen är alla arbetsgivare skyldiga att lämna varsel till Arbetsförmedlingen inför driftsinskränkning av minst fem arbetstagare. Mindre driftinskränkningar ingår inte i statistiken.

8 Befolkning Arbetsmarknad Kompetens Näringsliv Sammanfattande kommentarer 25 procent av Gävleborgs befolkning i åldersgruppen år hade år 2013 sin högsta utbildning inom ämnesområdet Teknik och tillverkning. Det innebär att Teknik och tillverkning är det största enskilda ämnesområdet där Gävleborgs befolkning har sin högsta utbildning. Andelen förvärvsarbetande är högst inom den grupp personer som har sin högsta utbildning inom området Pedagogik och lärarutbildning. Andel elever som slutfört program med examen inom tre år från startår, så kallad genomströmning, på olika typer av gymnasieprogram ligger ungefär på samma nivå i Gävleborgs län som i Dalarna, Värmland, Västernorrland och i riket som helhet. Sett till enskilda gymnasieprogram har Gävleborgs län i de flesta fall högre genomströmning än riket som helhet. Störst är skillnaden för Handels- och administrationsprogrammet där Gävleborgs län har 13 procentenheters högre genomströmning. I andra änden av skalan återfinns Fordons- och transportprogrammet, där Gävleborgs län har 14,4 procentenheters lägre genomströmning. Gymnasieskolan Gävleborg - genomströmning på 3 år med start läsår 2012/2013 Introduktionsprogram är inte ett traditionellt gymnasieprogram, utan ett program som avser att ge eleven kvalifikation att komma in på ett gymnasieprogram Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Betyg, Genomströmning inom 3 år (Gy 2011). Genomströmning definieras som andel elever som slutfört program med examen inom tre år från startår. Gävleborgs län har överlag något högre genomströmning på sina gymnasieutbildningar än riket, Västernorrland och Värmland, men något lägre än Dalarna. Genomströmningen följer samma mönster mellan typerna av gymnasieutbildningar hos riket och de län som visas i diagrammet.

9 Befolkning Arbetsmarknad Kompetens Näringsliv Genomströmning gymnasieskolan start läsår 2012/2013, Gävleborg jämfört med riket, procentenheter Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Betyg, Genomströmning inom 3 år (Gy 2011). Genomströmningen på många gymnasieprogram i Gävleborgs län ligger inom fem procentenheter från snittet i riket. Genomströmningen på handels- och administrations-, naturbruks- och bygg- och anläggningsprogrammen har i Gävleborgs län ca 10 procentenheters högre genomströmning än i riket som helhet. Fordons- och transport- samt hantverksprogrammet sticker ut med en genomströmning som är upp till 14,4 procentenheter lägre än rikssnittet.

10 Befolkning Arbetsmarknad Kompetens Näringsliv Utbildningsinriktning och arbetsmarknadsställning hos Gävleborgs befolkning år, 2013 Pedagogik och lärarutbildning Lant- och skogsbruk samt djursjukvård Teknik och tillverkning Hälso- och sjukvård samt social omsorg Tjänster Samhällsvetenskap, juridik, handel, administration Naturvetenskap, matematik och data Humaniora och konst Allmän utbildning Okänd Förvärvsarbetande Utanför arbetskraften Inskrivna på arbetsförmedlingen Källa: SCB, Regionala matchningsindikatorer. Diagrammen visar Gävleborgs befolkning i åldersgruppen uppdelad efter ämnesinriktning på respektive persons högsta utbildning. De olika färgerna på staplarna visar fördelningen av personer inom respektive ämnesområde som återfinns inom olika grupper på arbetsmarknaden. Av statistiken framgår dock inte om de förvärvsarbetande arbetar inom samma arbetsområde som de är utbildade inom. Det högra diagrammet visar antalet personer inom respektive ämnesinriktning på befolkningen i Gävleborgs läns utbildning. Procentsatsen är andelen personer med respektive ämnesinriktning i relation till alla personer i den aktuella åldersgruppen. Den största ämnesinriktningen är Teknik och tillverkning. 25 procent av befolkningen mellan 20 och 64 år hade år 2013 denna inriktning på sin högsta utbildning. Det är också den ämnesinriktning i länet som har störst antal förvärvsarbetande. Ämnesområdet Allmän utbildning omfattar nästan lika många personer. Med Allmän utbildning avses grundskola, folkskola, gymnasial ämnesinriktning inom samhällsvetenskap, humanoria eller naturvetenskap. I det vänstra diagrammet visas hur personerna i ämnesområdena fördelar sig procentuellt mellan olika typer av kopplingar till arbetsmarknaden. Allmän utbildning är det ämnesområde som har den högsta andelen som är inskrivna på arbetsförmedlingen (14 procent) och den näst högsta andelen av personer som befinner sig utanför arbetskraften (23 procent). Lägsta andel av personer inskrivna på arbetsförmedlingen finns inom ämnesområdet Pedagogik och lärarutbildning (2,6 procent), som också har den högsta andelen förvärvsarbetande (88 procent).

11 Befolkning Arbetsmarknad Kompetens Näringsliv Sammanfattande kommentarer Sett till det totala näringslivets omsättning per anställd och det totala näringslivets omsättning per antal invånare i kommunen uppvisar Hudiksvalls kommun de högsta värdena i länet. Det innebär att det i Hudiksvall kommun finns ett näringsliv som skapar stora värden per anställd och att summan av dessa värden är hög även om den fördelas på alla kommuninvånare. Näringslivet i Hudiksvall är alltså både framgångsrikt och stort i jämförelse med näringslivet i Gävleborgs övriga kommuner. Storleken på näringslivets omsättning i förhållande till antalet anställda och kommuninvånare varierar väsentligt mellan länets kommuner. Under den senaste sexårsperioden har näringslivets omsättning utvecklats tämligen likartat i Gävleborgs kommuner, Hudiksvall och Hofors undantagna. Hälften av kommunerna har ett näringsliv vars omsättning har ökat under perioden. Tre av kommunerna har ett näringsliv vars omsättning har ökat med mer än 10 procent. Jämfört med år 2011 startade år 2015 färre nya företag i Gävleborgs kommuner, Hofors undantaget. Gävleborgs län har ungefär lika många företag per invånare som närliggande län. Konjunkturen i Gävleborgs län fortsätter att vara stark. Enligt konjunkturbarometern förstärktes konjunkturen i Norra Mellansverige (där Gävleborgs län ingår) något under kvartal Enligt Norrlandsbarometern försvagades konjunkturen något i Gävleborgs län under samma period. För kvartal 3 och visar båda konjunkturmätningsinstrumenten värden som är de högsta som uppmätts under de senaste åren. Näringslivets omsättning per kommuninvånare och per anställd, kvartal Källa: SCB Näringslivets omsättning exklusive moms samt befolkningsmängd (1 november 2015). Uppgifterna om näringslivets omsättning bygger på uppgifter per organisationsnummer från Skatteverkets momsregister. Denna omsättning fördelas på respektive företags arbetsställen efter antalet anställda, vilket är en uppskattning av den faktiska fördelningen. Att fördela utifrån antalet anställda innebär ett antagande om att alla anställda i företaget är lika produktiva, vilket inte kan vara fallet. Med omsättning avses ett företags eller en organisations totala försäljning. Under kvartal tre 2015 hade näringslivet i Hudiksvalls kommun den största omsättningen både per anställd och per kommuninvånare. Gävle och Ovanåker har andra respektive tredje högst omsättning per anställd i näringslivet. Skillnaden är relativt hög mellan Hudiksvall och kommunen med den lägsta omsättningen per anställd; Hofors. Näringslivet i Hofors behöver mer än dubblera sin omsättning per anställd för att nå upp till Hudiksvalls nivå. Vad gäller näringslivets omsättning per kommuninvånare är de inomregionala skillnaderna ännu större. Nivån i Hudiksvall är 2,7 gånger högre än i kommunen med lägst nivån; Nordanstig. I Gävleborgs län finns en samvariation mellan nivån på näringslivets omsättning per invånare och omsättning per anställd.

12 Befolkning Arbetsmarknad Kompetens Näringsliv Näringslivets omsättning över tid, kvartal 1-3 år , index 2010=100 Källa: SCB Näringslivets omsättning. Näringslivets omsättning utvecklas i stort på samma sätt i Gävleborgs kommuner. Undantaget är näringslivet i Hudiksvall och Hofors som under den period som visas i figuren har uppvisat en utveckling som avviker från övriga kommuner. Under 2014 och 2015 har Hudiksvalls näringsliv haft en utmärkande tillväxt, medan det motsatta gäller för Hofors. Ungefär hälften av kommunerna har ett näringsliv som under denna period har ökat sin omsättning. I tre kommuner har näringslivet ökat sin omsättning med mer än 10 procent. Antal nya företag, index 2011=100 Källa: Tillväxtanalys Nystartade företag. Utvecklingen av antalet nystartade företag hos Gävleborgs kommuner är relativt fluktuerande år från år, vilket är förståeligt med tanke på att flera kommuner har relativt få invånare. En trend kan skönjas under 2015 då det i åtta av tio kommuner startades färre företag jämfört med år Källa: Bolagsverket antal företag, samtliga företags former, SCB Befolkningsmängd. Antal företag per 100 invånare Antal företag per 100 invånare ligger relativt lika i nivå hos Gävleborgs län och de tre jämförelselän som visas i diagrammet.

13 Befolkning Arbetsmarknad Kompetens Näringsliv Konjunkturbarometern är ett sammanfattande mått på det aktuella stämningsläget i ekonomin. Hushållens och företagens underlag och bedömningar av ekonomin på sitt respektive område. Företagen bedömer bland annat orderstock, faktisk och förväntad försäljning. Ett antal index vägs samman och tolkas så att värden över 100 motsvarar en starkare ekonomisk tillväxt än normalt i branschen, och värden över 110 en mycket starkare tillväxt än normalt. Värden under 100 motsvarar en svagare tillväxt än normalt. På grund av metodologiska skäl kan inte nivån på Konfidensindikatorn hos regionerna jämföras med riksnivån. Däremot kan utvecklingen jämföras. Se mer på Konjunkturinstitutets hemsida, Konjunkturbarometern Källa: Konjunkturinstitutet Konfidensindikatorn. Gävleborgs län ingår i statistiken i regionen Norra Mellansverige tillsammans med Dalarnas- och Värmlands län. Konjunkturutvecklingen i Norra Mellansverige, liksom i riket i stort, förbättrades enligt konfidensindikatorn under kvartal fyra Förbättringstakten var emellertid något lägre än föregående kvartal. Värdet på indikatorn är det högsta som uppmätts under de senaste fyra åren. Norrlandsbarometern konjunkturbarometer för Norrlands län I Gävleborgs län försattes januari 2016 fem bolag i konkurs. I december 2015 försattes tio stycken och i januari 2015 försattes 14 bolag i konkurs. Källa: SCB Konkurser och offentliga ackord. Källa: Norrlandsfonden Norrlandsbarometern. Enligt Norrlandsbarometern stärktes konjunkturen i Gävleborgs län under kvartal tre Motsvarande uppgång kan inte utläsas vare sig för Västernorrland eller för Norrland som helhet. Kvartal sjönk dock värdet på indikatorn igen till en nivå nära Västernorrland och Norrland. Nedgången ryms dock inom ramen för den uppåtgående trend som rått sedan början av 2012.

Arbetsmarknad och kompetens i Gävleborg

Arbetsmarknad och kompetens i Gävleborg Arbetsmarknad och kompetens i Gävleborg Kvartalsrapport januari-mars 2015 Befolkningen i Gävleborg ökar. Inflytt från utlandet bidrar mest till ökningen. Under fjärde kvartalet 2014 startades 379 företag

Läs mer

UTVECKLING GÄVLEBORG

UTVECKLING GÄVLEBORG UTVECKLING GÄVLEBORG STATISTIKRAPPORT OKT-DEC 2015 BEFOLKNING ARBETSMARKNAD KOMPETENS NÄRINGSLIV En rapport över områdena befolkning, arbetsmarknad, kompetens, näringsliv och konjunktur i länet just nu.

Läs mer

UTVECKLING GÄVLEBORG

UTVECKLING GÄVLEBORG UTVECKLING GÄVLEBORG STATISTIKRAPPORT APRIL-JULI 2015 BEFOLKNING ARBETSMARKNAD KOMPETENS NÄRINGSLIV UTVECKLING GÄVLEBORG - en rapport över hur befolkning-, arbetsmarknad-, kompetens-, näringsliv- och konjunkturläget

Läs mer

UTVECKLING GÄVLEBORG

UTVECKLING GÄVLEBORG UTVECKLING GÄVLEBORG STATISTIKRAPPORT APRIL JUNI 2016 BEFOLKNING ARBETSMARKNAD KOMPETENS NÄRINGSLIV En rapport över områdena befolkning, arbetsmarknad, kompetens, näringsliv och konjunktur i länet just

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017 FAKTAUNDERLAG Gävleborgs län Söderhamn 13 mars 2017 Bitte Lyrén Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017 1 200 påbörjade något arbete, färre än i fjol Under februari månad erhöll 1 180 personer

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017 FAKTAUNDERLAG Gävleborgs län Söderhamn 10 april 2017 Bitte Lyrén Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017 1 400 påbörjade något arbete, färre än i fjol Under mars månad erhöll 1 394 personer

Läs mer

Samhällsmedicin, Region Gävleborg: Rapport 2015:4, Befolkningsprognos 2015.

Samhällsmedicin, Region Gävleborg: Rapport 2015:4, Befolkningsprognos 2015. 1 Inledning Befolkningsprognosen är framtagen av Statistiska Centralbyrån (SCB) och sträcker sig från år 2015 till år 2050. Prognosen är framtagen för Gävleborgs län som helhet, samt för länets samtliga

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län augusti månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län augusti månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län augusti månad 2015 1 400 personer fick arbete i augusti Under augusti månad erhöll 1 396 personer

Läs mer

Företagsamheten 2018 Gävleborgs län

Företagsamheten 2018 Gävleborgs län Företagsamheten 2018 Gävleborgs län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Företagsamhetsmätning Gävleborgs län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning Gävleborgs län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning Gävleborgs län Johan Kreicbergs Våren 2010 Företagsamhetsmätning Gävleborgs län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län september månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län september månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län september månad 206 Ett hundratal färre fick arbete i september Under september månad erhöll 437

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län augusti månad 206 Något fler fick arbete i augusti Under augusti månad erhöll 44 personer någon

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län september månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län september månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län september månad 2015 1 500 personer fick arbete i september Under september månad erhöll 1 531

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län december 2016

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län december 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Erik Hauer Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län december 2016 Stockholms arbetsmarknad är i slutet av året fortfarande stark. Arbetslösheten har

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län juli 2016

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län juli 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Erik Hauer Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län juli 2016 Den starka konjunkturen fortsätter att gynna många på Stockholms läns arbetsmarknad. Arbetslösheten

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län september 2016

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län september 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Johan Eklöf Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län september 2016 Konjunkturen i Stockholms län är fortsatt stark och gynnar många på arbetsmarknaden.

Läs mer

PRESSMEDDELANDE 16 december, 2013

PRESSMEDDELANDE 16 december, 2013 PRESSMEDDELANDE 16 december, 2013 För kommentarer: Charlotte Humling, Chef Arbetsförmedlingen Gävle, 010-486 45 16 Presskontakt: Erik Öberg, Press- och informationsansvarig, 010-486 79 28 Ytterligare information:

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

Företagsamhetsmätning- Gävleborgs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning- Gävleborgs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning- Gävleborgs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Gävleborgs län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län december månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län december månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län december månad 2015 1 100 personer fick arbete i december Under december månad erhöll 1 092 personer

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län februari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län februari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län februari månad 2016 1 400 personer fick arbete i februari Under februari månad erhöll 1 435 personer

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 FAKTAUNDERLAG Värmlands län Karlstad, 11 september 2017 Fredrik Mörtberg Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 Färre fick jobb I augusti månad var det 1 373 personer som gick till arbete,

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län januari månad 2016 1 300 personer fick arbete i januari Under januari månad erhöll 1 284 personer

Läs mer

TEXTILHÖGSKOLANS EXAMENSUTSTÄLLNING EXIT16 DESIGN AV AMANDA NORDQVIST UKÄ ÅRSRAPPORT 2018 UTBILDNING OCH ARBETSMARKNAD

TEXTILHÖGSKOLANS EXAMENSUTSTÄLLNING EXIT16 DESIGN AV AMANDA NORDQVIST UKÄ ÅRSRAPPORT 2018 UTBILDNING OCH ARBETSMARKNAD TEXTILHÖGSKOLANS EXAMENSUTSTÄLLNING EXIT16 DESIGN AV AMANDA NORDQVIST 16 UKÄ ÅRSRAPPORT 218 UTBILDNING OCH ARBETSMARKNAD UTBILDNING OCH ARBETSMARKNAD Högre utbildning ökar chansen på arbetsmarknaden och

Läs mer

Tylösand, Jens Sandahl, Analysavdelningen. Långtidsarbetslöshet Ett litet försök att synliggöra människorna bakom statistiken

Tylösand, Jens Sandahl, Analysavdelningen. Långtidsarbetslöshet Ett litet försök att synliggöra människorna bakom statistiken Tylösand, 2018-05-22 Jens Sandahl, Analysavdelningen Långtidsarbetslöshet Ett litet försök att synliggöra människorna bakom statistiken Nya arbetsmarknadsprognoser kommer inom kort! Juni Onsdag Materialet

Läs mer

2016 Thomas Ljunglöf. Arbetsmarknaden allt mer tudelad forsknings-h

2016 Thomas Ljunglöf. Arbetsmarknaden allt mer tudelad forsknings-h 2016 Thomas Ljunglöf Arbetsmarknaden allt mer tudelad forsknings-h Arbetsmarknaden alltmer tudelad Citera gärna ur skriften, men ange källa Saco mars 2017 www.saco.se Arbetsmarknaden alltmer tudelad I

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län juli månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län juli månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Salomonsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län juli månad 2016 De till arbete minskade I slutet av juli 2016 påbörjade cirka 1 109 av alla

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Blekinge, 13 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Färre varsel på en svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas kraftigt av den ekonomiska

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 FAKTAUNDERLAG Örebro län Karlstad, 10 maj 2017 Maria Håkansson Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 Till arbete I april månad fick 1 448 inskrivna personer (575 kvinnor och 873 män) vid

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län mars månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län mars månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län mars månad 2016 Drygt 1 400 personer fick arbete i mars Under mars månad erhöll 1 423 personer

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings

Läs mer

Andelen kvinnor av de företagsamma i Gävleborg uppgår till 26,6 procent. Det är klart lägre än riksgenomsnittet (28,5 procent).

Andelen kvinnor av de företagsamma i Gävleborg uppgår till 26,6 procent. Det är klart lägre än riksgenomsnittet (28,5 procent). Gävleborgs län Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet personer som väljer att ansvara för ett företags utveckling

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län oktober månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län oktober månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län oktober månad 206 Ett åttiotal fler fick arbete i oktober Under oktober månad erhöll 390 personer

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, mars 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, mars 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, mars 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings län

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län i slutet av maj 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län i slutet av maj 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län i slutet av maj 2013 Kort om maj 2013 Antal/andel av den registerbaserade arbetskraften 16 64 år 2013 2012 Förändring Sökande som har fått arbete

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 11 september 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län augusti 2014 11 552 (8,4 %) 5 103 kvinnor (7,8 %) 6 449 män (9,0 %)

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län juli 2015

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län juli 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jim Enström Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län juli 2015 Under juli fortsatte arbetslösheten i Stockholms län att vara lägre än samma månad föregående

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, december månad 2013 Vera Opacic Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län december 2013 8 751 (11,7 %) 3 867 kvinnor (11 %) 4 884 män (12,3

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2019 kv Stockholm Business Region

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2019 kv Stockholm Business Region Konjunkturen i Stockholmsregionen 2019 kv1 2019-07-02 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Stockholms

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län december månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län december månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Erik Huldt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län december månad 2014 Stockholms läns arbetsmarknad stod och vägde under december månad. Arbetslösheten

Läs mer

KOMMUNLEDNINGSKONTORET Befolkningsförändringar under år 2014

KOMMUNLEDNINGSKONTORET Befolkningsförändringar under år 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2015-02-19 Befolkningsförändringar under år 2014 Befolkningsförändringar under år 2014 Författare: Per-Erik Mårtensson Citera gärna ur skriften men ange källa Författaren och Gävle

Läs mer

Arbetslösheten Ett försök att synliggöra människorna bakom statistiken

Arbetslösheten Ett försök att synliggöra människorna bakom statistiken Möckelsnäs Herrgård, 2018-05-12 Karolin Andersson och Helena Weiborn Arbetsförmedlingen, Växjö Arbetslösheten Ett försök att synliggöra människorna bakom statistiken Nya arbetsmarknadsprognoser kommer

Läs mer

(6,7 %) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av oktober 2012

(6,7 %) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av oktober 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 14 november 2012 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län, oktober 2012 10 052 (6,7 %) 4 925 kvinnor

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av april månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av april månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 9 maj 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län april 2014 11 870 (8,6 %) 5 196 kvinnor (7,9 %) 6 674 män (9,3 %) 2 751 unga

Läs mer

Tudelad arbetsmarknad

Tudelad arbetsmarknad Thomas Ljunglöf 2018-01-30 Tudelad arbetsmarknad I genomsnitt var 4,7 procent av landets akademiker arbetslösa eller verksamma i något arbetsmarknadsprogram med aktivitetsstöd under 2017. Andelen är därmed

Läs mer

Tudelad arbetsmarknad för akademiker

Tudelad arbetsmarknad för akademiker 2015 Thomas Ljunglöf Tudelad arbetsmarknad för akademiker Tudelad arbetsmarknad för akademiker Thomas Ljunglöf Citera gärna ur skriften men ange källa Thomas Ljunglöf och Saco www.saco.se www.saco.se/arbetsmarknadsdata

Läs mer

Sara Andersson, Analysavdelningen. av utvecklingen. indikerar tillväxt. nedgångar år. historiska snittet. Arbetsförmedlingen

Sara Andersson, Analysavdelningen. av utvecklingen. indikerar tillväxt. nedgångar år. historiska snittet. Arbetsförmedlingen MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 8 november 2013 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län, oktober 2013 10 217 (6, 7%) 4 748 kvinnor

Läs mer

Arbetsmarknadsläget augusti 2013

Arbetsmarknadsläget augusti 2013 INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Arbetsmarknadsläget augusti 2013 Närmare 45 000 fick arbete Av samtliga inskrivna på Arbetsförmedlingen var det under augusti närmare 45 000 som påbörjade någon form

Läs mer

Indikatorer Antal personer

Indikatorer Antal personer Efterfrågan Utflöde Inflöde Utbud av arbetssökande 2014-02-10 Under januari månad fortsatte arbetslösheten att sakta ner. Både nyinskrivna och antalet varsel låg på lägre nivåer än samma månad ifjol. Samtidigt

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, januari 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, januari 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ronnie Kihlman Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, januari 2016 Färre personer gick till arbete Antalet personer som gått till

Läs mer

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 12 oktober 2012 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län september 2012 9 683 (6,5%) 4 816 kvinnor

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av september 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av september 2012 Utbud av arbetssökande Inflöde Utflöde Efterfrågan 2012-10-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av september 2012 I september fortsatte försvagningen av arbetsmarknaden i

Läs mer

Arbetsmarknadsstatistik

Arbetsmarknadsstatistik ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Åström Sinisalo Tobias Datum 2017-05-18 Diarienummer AMN-2017-0181 Arbetsmarknadsnämnden Arbetsmarknadsstatistik Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 10 september 2015 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län augusti 2015: 56 965 (7,1%) 25

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2016 Arbetsmarknaden i Jönköpings län fortsatte att vara stark under

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012 2013-01-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012 Lediga platser Antalet nyanmälda lediga platser i Västernorrlands län har sedan april 2012 minskat

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av oktober 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av oktober 2012 Utbud av arbetssökande Inflöde Utflöde Efterfrågan 2012-11-14 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av oktober 2012 Under oktober månad fick fler inskrivna sökande arbete och

Läs mer

Frågeområde BMI. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg

Frågeområde BMI. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg Frågeområde BMI Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet om BMI redovisas andelen som har övervikt (BMI 25 30), andelen som har fetma (BMI 30 och över) samt andelen som har övervikt eller

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016 Utrikes födda kommer ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på

Läs mer

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Västmanlands län och Västerås kommun.

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Västmanlands län och Västerås kommun. Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Västmanlands län och Västerås kommun. Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån,

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016 Svagt minskad arbetslöshet i februari Arbetslösheten har varit oförändrad i

Läs mer

Statistikbilder. för december 2016

Statistikbilder. för december 2016 Statistikbilder för december 206 i december 206 som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften 6 64 år = 6,7 % = 6,8 8,8 % = 8,9 % Genomsnitt för Riket +/- procentenhet O W S Z T E X U D F N G H K

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län april månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län april månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Julia Asplund Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län april månad 2015 Under april fortsatte arbetslösheten i Stockholms län att vara lägre än samma

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015 Färre går ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, maj (6,6 %) kvinnor (6,5 %) män (6,7 %) ungdomar år (11,8 %)

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, maj (6,6 %) kvinnor (6,5 %) män (6,7 %) ungdomar år (11,8 %) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 17 juni 2014 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, maj 2014 11 243 (6,6 %) 5 247 kvinnor (6,5 %) 5 996

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av september 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av september 2013 2013-10-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av september 2013 1 785 av de inskrivna fick jobb Under september påbörjade 1 785 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

9 augusti Andreas Mångs, Analysavdelningen. Den svenska. exportföretag. halvåret , 8 procent. procent. Från. Arbetsförmedlingen

9 augusti Andreas Mångs, Analysavdelningen. Den svenska. exportföretag. halvåret , 8 procent. procent. Från. Arbetsförmedlingen MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 9 augusti 2013 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, juli 2013 12 491 (7,3 %) 5 801 kvinnor (7,2 %) 6

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012 2012-03-13 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012 Arbetsmarknadens läge Efterfrågan på arbetskraft är fortsatt hög i Stockholms län. Totalt anmäldes under februari

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län augusti 2014

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Julia Asplund Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län augusti 2014 Under augusti månad fortsatte arbetsmarknaden i Stockholm att stärkas. Arbetslösheten

Läs mer

6 334 män (8,8 %) Lediga platser. platser som. Antalet lediga. tredjedel inom. Fått arbete. personer som. innan innebär. varsel. Nyinskrivna. ling.

6 334 män (8,8 %) Lediga platser. platser som. Antalet lediga. tredjedel inom. Fått arbete. personer som. innan innebär. varsel. Nyinskrivna. ling. MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 17 juni 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län maj 2014 11 254 (8,2 %) 4 920 kvinnor (7,5 %) 6 334 män (8,8 %) 2 503 unga

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2016

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jim Enström Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2016 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade knappt 650 personer

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av mars 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av mars 2012 17 april 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av mars 2012 Arbetslösheten i länet fortfarande lägst i landet Uppsala läns arbetsmarknad är fortsatt stabil. I mars nyanmäldes

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, april 2014 11 734 (6,9 %) 5 398 kvinnor (6,7 %) 6 336 män (7,0 %) 2 865 ungdomar 18-24 år (12,8 %)

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, april 2014 11 734 (6,9 %) 5 398 kvinnor (6,7 %) 6 336 män (7,0 %) 2 865 ungdomar 18-24 år (12,8 %) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 9 maj 2014 Andreas Mångs, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, april 2014 11 734 (6,9 %) 5 398 kvinnor (6,7 %) 6 336 män (7,0 %) 2 865

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 2013-03-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 1 380 av de inskrivna fick jobb Under februari påbörjade 1 380 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2016 Arbetslösheten fortsätter att öka i Halland Kungsbacka har fortfarande den

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2014 Minskat antal som fått arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Indikatorer Antal personer

Indikatorer Antal personer Efterfrågan Utflöde Inflöde Utbud av arbetssökande 2014-01-14 Under december 2013 var antalet nyinskrivna och sökande som fick arbete i stort sett samma som i december 2012. De nyanmälda platserna var

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012 13 december 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012 Fler arbetslösa och färre lediga jobb Under november fortsatte arbetsmarknaden i Uppsala län att försvagas.

Läs mer

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 2017 Utmaningar Här beskrivs några av de stora utmaningarna för Blekinge Könsstereotyp arbetsmarknad med en tydlig uppdelning får vi inte

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2015 Arbetslöshet fortsätter öka i mellersta Halland Kungsbacka har fortfarande

Läs mer

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv 3 17 december 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län oktober månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län oktober månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ann Mannerstedt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Värmlands län oktober månad 2016 1 300 personer fick arbete Under oktober påbörjade 1 315 av alla som var

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2013 2013-08-09 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2013 1 640 av de inskrivna fick jobb Under juli påbörjade 1 643 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Värmland

Läs mer

Andreas Mångs, Halmstad, 15. maj Analysavdelningen. arbetsförmedlingar. 483 personer män

Andreas Mångs, Halmstad, 15. maj Analysavdelningen. arbetsförmedlingar. 483 personer män MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 15 maj 2013 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna i arbetslösa i Hallands län, april 2013 9 930 (6,66 %) 4 627 kvinnor (6,3

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av mars månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av mars månad 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av mars månad 2013 Den svenska ekonomin präglas fortfarande av en stor osäkerhet. Arbetsgivarnas varsel om kommande personaluppsägningar har

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jämtlands län i slutet av oktober månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jämtlands län i slutet av oktober månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Östersund oktober månad 2013 Maria Salomonsson Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jämtlands län oktober 2013 5 230 (8,3 %) 2 315 kvinnor (7,7 %) 2 915

Läs mer

Frågeområde Livsvillkor

Frågeområde Livsvillkor Frågeområde Livsvillkor Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet redovisas olika indikatorer på livsvillkor: ekonomisk trygghet, delaktighet i samhället samt utsatthet för kränkande bemötande

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i oktober månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i oktober månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i oktober månad 2016 Arbetslösheten fortsätter att öka i Halland Arbetslösheten i länet ökar sedan

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jämtlands län i slutet av september månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jämtlands län i slutet av september månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Östersund oktober månad 2013 Maria Salomonsson Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jämtlands län september 2013 5 130 (8,1 %) 2 335 kvinnor (7,7 %) 2

Läs mer

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2019 kv Stockholm Business Region

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2019 kv Stockholm Business Region Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2019 kv1 2019-07-02 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Uppsala

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av januari månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av januari månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 11 februari 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län januari 2014 13 227 (9,5 %) 5 829 kvinnor (8,8 %) 7 398 män (10,2 %)

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län i slutet av maj 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län i slutet av maj 2012 Umeå 15 juni 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län i slutet av maj 2012 Lediga platser Under månaden anmäldes 1 286 lediga platser och samma månad förra året anmäldes 2 194. Det

Läs mer

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2017 Omslagsbild: Johnér bildbyrå Sammanfattning Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 BD län 2 Sammanfattning

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i oktober 2016

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i oktober 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i oktober 2016 Fått arbete I oktober fick 987 inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Dalarna arbete.

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2014 Minskat antal som fått arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 2012 oktober 202 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 202 Arbetsmarknaden i Uppsala län stabil trots tecken på försvagning Uppsala län fortsätter att ha landets lägsta

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län januari 2016

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län januari 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jim Enström Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län januari 2016 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade drygt 1 000

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av maj 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av maj 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av maj 2013 Fler fick jobb. Av samtliga som var inskrivna vid länets Arbetsförmedlingar påbörjade under maj 1 063 personer någon form av arbete,

Läs mer

9 651 (6,3 %) Arbetsmarknadsläget i Hallands län - mars 2015

9 651 (6,3 %) Arbetsmarknadsläget i Hallands län - mars 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 14 april 2015 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län, mars 2015 9 651 (6,3 %) 4 263 kvinnor (5,8

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av januari 2013 8 februari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av januari 2013 Avmattning men länet har fortfarande lägst arbetslöshet i landet Arbetsmarknaden fortsätter att avmattas. Trots

Läs mer