Kurrholmen är enklare byggt än God Natt. Tillträde till tornet sker via ett särskilt trapphus, som skymtar till höger.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kurrholmen är enklare byggt än God Natt. Tillträde till tornet sker via ett särskilt trapphus, som skymtar till höger."

Transkript

1 78 BLEKINGE Kurrholmen är enklare byggt än God Natt. Tillträde till tornet sker via ett särskilt trapphus, som skymtar till höger. Mitt igenom tornet Kurrholmen löper ett ljusschakt. Här finns en utsprängd vattengrop som har förbindelse med havet och som efter destillering försåg besättningen med vatten. det skett stora förändringar inom vapentekniken. Fartygsartilleriet hade utvecklats till räfflade kanoner med ammunition i form av spetsiga projektiler i stället för rundkulor. Detta förbättrade det enskilda skottets precision väsentligt. Genom att ammunitionen, granaterna, försågs med sprängladdning blev dessutom verkan av varje skott mycket mer förödande. Konstruktionen av God Natt och Kurrholmen svarade därmed inte längre mot tidens krav på en befästning. Resultatet blev att tornet på Kurrholmen visserligen byggdes färdigt men bara med en skyddad kanonvåning. De övriga fyra befästningarna, som planerats på andra små öar, blev aldrig byggda. Varken God Natt eller Kurrholmen togs i bruk som befästningar och inga kanoner kom på plats. God Natt fick dock en fortsatt användning som fyrtorn, en funktion som tornet alltjämt har. Under en period när fyren sköttes av fyrvaktare var den översta batterivåningen inredd för bostäder. Rumsindelningen finns fortfarande kvar i stor utsträckning. Tornet God Natt är uppkallat efter namnet på skäret. Det återfinns på sjökort redan i slutet av 1600-talet. Detsamma gäller tornet Kurrholmen, som ibland felaktigt kallas för God Morgon. Bakom namnet God Morgon döljer sig en historia om två skeppare som samtidigt en morgon seglade ut från Karlskrona. Den ene gick på grund och begärde hjälp av sin kollega men fick i stället som svar god morgon. Den nödställde lyckades emellertid dra sig fri. När de båda seglade hem bar det sig inte bättre än att den andre också fastnade, tydligen på skäret God Natt. När han i sin tur bad om assistans fick han svaret god natt. God Morgon är ett obebyggt skär mellan Kungsholmen och Tjurkö, så historien kan vara sann. Att Kurrholmen har kallats God Morgon beror nog på att någon med skrönan i åtanke har velat skapa ett parallellnamn till God Natt. Därför kan man ha lokaliserat morgonens grundstötning till Kurrholmen utan att veta att skäret God Morgon faktiskt existerar. De båda bastanta tornen tillhör i dag Karlskronas framträdande landmärken. De skulle mycket väl kunnat ha tillkommit redan i slutet av 1600-talet och då burit Erik Dahlberghs signatur, på samma sätt som tornen Kronan och Göta lejon i Göteborg. I stället markerar de den definitiva slutpunkten på nära tvåhundra år av svensk befästningshistoria i Karlskrona. Takvåningens träkonstruktion syftade i första hand till att skydda tornet från regn och fukt. Det kunde rivas i händelse av krig.

2 BLEKINGE 79 Karlskrona Kungsholmsfort Ägs av staten Förvaltas av Fortifikationsverket Guidade visningar dagligen under högsäsong sommartid samt några dagar per vecka under för- och eftersäsong bokas hos Karlskrona turistbyrå. Övrig tid visas fortet för grupper efter förbokning Karlskrona Aspö En befästning som oavbrutet har stått i rikets tjänst och varit bemannad i över 325 år. Samtidigt med befästningarna i Karlskrona och på Drottningskär vid Aspö påbörjades 1680 arbetet på en skans på den lilla ön Båtholmen (senare med namnet Kungsholmen) väster om Tjurkö. Genom samverkan mellan anläggningen på Kungsholmen och kastellet på Drottningskär skulle den stora inseglingsleden till Karlskrona spärras. Avståndet mellan anläggningarna var cirka meter, vilket var längre än skottvidden med den tidens kanoner, som normalt var omkring 500 meter. Kungsholmens befästningar fick en mera traditionell och inte lika massiv utformning som Drottningskär. Anläggningen uppfördes som en stor skans med fem bastioner och mellanliggande vallar, kurtiner, vilka formades efter terrängen på ön. På en liten ö i norr anlades en fristående, sluten befästning, en så kallad redutt. Kungsholmen kom därmed att bli en till ytan betydligt större anläggning än Drottningskär. När stora nordiska kriget 1700 bröt ut var befästningarna långt ifrån färdiga och de hann inte heller fullbordas under kriget, som slutade Den främsta orsaken var brist på pengar, men en starkt bidragande orsak var Tillträde till båthamnen skedde via sjöporten, som öppnades och stängdes morgon och kväll. Förbindelsen från norra verket till båthamnen och de södra delarna av befästningen gick genom högvakten, kallad corps de garde.

3 112 BOHUSLÄN Men redan på våra äldsta kartor är den södra älvgrenen segelbar förbi Jordfallet, och det innebär att vattnet vid något tillfälle bröt igenom skredområdet. Kung Birger byggde 1304 en borg på Gullbergshed vid södra älvarmen, platsen för den nuvarande skansen Lejonet i Göteborg. År 1308 anlades Bohus slott. Det är mycket lockande att tänka sig att älvens genombrytning av skredområdet inträffade alldeles i början av 1300-talet. Sverige anlade snabbt en bevakningsborg vid den nya fartygsleden, men Norge svarade med att bygga Bohus på nyckelpunkten, platsen där älven delade sig. Ragnhildsholmen hade hamnat vid sidan om, och det ståtliga slottet övergavs. Säve berghangarer Ägs av staten Förvaltas av Fortifikationsverket Stiftelsen Aeroseum driver det underjordiska museet Aeroseum, med guidade visningar vissa veckodagar året om och för grupper efter förbokning. Här arrangeras även konferenser och aktiviteter för företag och grupper Säve fpl. 155 Göteborg E6 Redan den gamla berghangaren var utrustad med eget kraftverk i reserv om ordinarie elkraft skulle försvinna. En tidigare topphemlig underjordisk anläggning med världens första berghangar för stridsflygplan och en större hangar anpassad för kalla krigets kärnvapenhot. Det svenska militärflyget började organiseras Med riksdagens försvarsbeslut 1925 blev flygvapnet den tredje försvarsgrenen vid sidan av armén och marinen. Ännu var organisationen av blygsam omfattning och materielen inte helt modern. En försiktig upprustning inleddes i och med 1936 års försvarsbeslut. Från fyra flygkårer skulle flygvapnet under sju år, fram till 1943, utvidgas till sju flottiljer med stridsflygplan. När andra världskriget bröt ut 1939 var flygvapnets organisation långt ifrån genomförd, och flygplansbeståndet var både för litet och ännu i stora delar omodernt, framför allt när det gällde jaktflygplan. På överbefälhavarens förslag beslöt riksdagen i februari 1940 att ytterligare två flottiljer skulle organiseras, utöver de sju som beslutats 1936, och båda skulle bli jaktflottiljer. Samtidigt pågick ett intensivt arbete för att skaffa Sverige moderna flygplan. En av de två flottiljerna var Kungl. Göta flygflottilj (F 9) med ansvar för luftförsvaret av Göteborgsområdet. Flottiljen lokaliserades till Säve, cirka femton kilometer öster om Göteborg, där ett krigsflygfält höll på att uppföras. Som krigsflygfält var platsen ursprungligen tänkt som en tillfällig bas men nu blev flygfältet permanent. Det togs i bruk 1941.

4 BOHUSLÄN 113 Ett jaktflygplan av typen J 35 Draken, tillverkad av SAAB, bogseras ut ur den nya berghangaren. Erfarenheterna från kriget ute i Europa hade redan under de första krigsåren visat att såväl flygplan som nödvändiga verkstäder i förråd var mycket sårbara för anfall från luften. Mot den bakgrunden beslöt statsmakterna att i stället för att uppföra traditionella hangarer och andra byggnader utomhus bygga de lokaler som behövdes för verksamheten i bergrum. Anläggningen inne i berget vid Säve på kvadratmeter färdigställdes Här inrymdes flottiljens tre divisioner på tolv flygplan vardera plus ytterligare tolv plan i reserv, totalt 48 flygmaskiner. Hangaren hade fyra utgångar, vilket gjorde att flygplanen tämligen snabbt kunde föras ut ur berget. Ledningen av flygplanen skedde normalt från flygledartornet ovan mark, vilket i händelse av anfall mot basen var en utsatt plats. När en sådan situation hotade skulle flygledarna lämna tornet och springa till en liten betongbunker bredvid tornet. I bunkern skulle personalen ta sig ned till kommandocentralen på samma sätt som brandmännen på en brandstation, det vill säga genom att glida ned längs en stång. För att friktionsvärmen inte skulle bli för hög fick man skifta stång två gånger. Sedan amerikanerna i andra världskrigets slutskede hade fällt två atombomber över Japan ändrades hotbilden. Det ledde till att allt fler anläggningar, som exempelvis radaroch ledningscentraler, placerades i bergrum. Dessutom blev det nödvändigt att göra dessa utrymmen motståndskraftiga mot kärnvapen. Säves gamla berghangar från beredskapstiden och utrymmena där svarade inte mot de nya kraven på skydd. Detta ledde till att en helt ny anläggning sprängdes ut i berget på Säve. Den var betydligt större än den gamla och omfattade hela kvadratmeter. Konstruktionen gjordes också så att den skulle kunna motstå attacker med kärnvapen. Anläggningen finns Från flygledartornet kunde personalen vid fara via en bunker bredvid tornet ta sig ned till kommandocentralen i berget.

5 164 SMÅLAND I rundlarna kunde kanonerna ställas upp, skyddade av kraftiga valv. Johan III:s kyrkoportal, som leder tilll skottskyrkan. Brunnen på inre borggården är formad som en tempietto. Kung Eriks gemak restaurerades hårdhänt på 1860-talet.

6 SMÅLAND 165 Slottskyrkan togs i bruk 1592 och har sedan dess regelbundet varit i bruk. Genom muren löper gången som förbinder slottet med 1500-talets yttre kanonvall. Infartsporten till inre borggården i elegant renässansstil. Kuretornet var den medeltida borgens porttorn. Ingången sattes igen redan under Gustav Vasas tid.

Något om det som fanns en gång

Något om det som fanns en gång Sida 1(9) Något om det som fanns en gång Fårösund Södra Trelge Den 27 april 2011 hölls ett föredrag om Försvarsanläggningar på Gotland av Hans Andersson inför ett 30-tal medlemmar. Föredraget började med

Läs mer

Arboga Robotmuseum Försvarsanläggningarpå Gotland del 2 2011-11-01 Sida 1(6)

Arboga Robotmuseum Försvarsanläggningarpå Gotland del 2 2011-11-01 Sida 1(6) Sida 1(6) Den 27 september 2011 hölls ett föredrag av Hans Andersson, om Försvaret av Gotland, del 2. Föredraget hölls inför ca 30 medlemmar. Det var fortsättningen av ett tidigare föredrag våren 2011.

Läs mer

Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri

Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri Malmöhus slott Plats: Malmöhusvägen Byggnadsår: äldsta byggnaden från 1434 Byggherre: Eric av Pommern Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri Myntergården Malmöhus slott

Läs mer

KA2 Muldivision. Kustförsvaret i Bleking med inriktning på minvapnet.

KA2 Muldivision. Kustförsvaret i Bleking med inriktning på minvapnet. 1 KA2 Muldivision Kustförsvaret i Bleking med inriktning på minvapnet. 1. Referenser : Befästningsparken i Karlskrona. Kungliga Karlskrona Kustartilleriregemente 1/ 1 1902 31/ 10 2000. 2. Allmänt : 2.1.

Läs mer

Cykelställen i Vaxholm

Cykelställen i Vaxholm Cykelställen i Vaxholm Vaxholms turistbyrå Vaxön 1.Start: Västerhamnen Följ kajen från Västerhamnen till rondellen, vid Söderhamnsplan tag höger och följ Strandgatan mot Kastellet. 2. Kastellet År 1548

Läs mer

Örlogsstaden Karlskrona Kapitlet är hämtat ur Halva kungariket är ditt utgiven av Statens fastighetsverk på Gullers förlag i december 2008.

Örlogsstaden Karlskrona Kapitlet är hämtat ur Halva kungariket är ditt utgiven av Statens fastighetsverk på Gullers förlag i december 2008. Örlogsstaden Karlskrona Kapitlet är hämtat ur Halva kungariket är ditt utgiven av Statens fastighetsverk på Gullers förlag i december 2008. Året var 1679. På den kargiga och bergiga skärgårdsön Trossö

Läs mer

DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen.

DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen. DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen. text Tomas Eriksson foto Urban Jörén Hela sommaren pågår aktiviteter som lockar allt från leksugna barn

Läs mer

H ä r ä r ubåten instängd

H ä r ä r ubåten instängd GT 1988-08-30 H ä r ä r ubåten instängd Försvarsstaben är övertygad om att den främmande ubåten är instängd i Stigfjorden mellan Tjörn och Orust utan minsta chans att smita. Förväntningarna på marinen

Läs mer

Flaggmuseet i Skansen Lejonet

Flaggmuseet i Skansen Lejonet Flaggmuseet i Skansen Lejonet 18 april 2013 Flaggstången bör stå högt, om den skall synas bra över omgivningarna. I det ofta mycket flacka och låglänta Göteborg är Risåsen och Gullberg två högt belägna

Läs mer

Kungsholms fort. Karlskrona kommun. Inventering av interiörer. Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin

Kungsholms fort. Karlskrona kommun. Inventering av interiörer. Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin Kungsholms fort Karlskrona kommun Inventering av interiörer Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin Innehåll Inledning. 3 Linje 1-9. 3 D1 Norra befälshuset (41).. 4 D2 Södra befälshuset (42).. 4

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

Stadsvandring Malmö 1600-talet med fokus på försvaret

Stadsvandring Malmö 1600-talet med fokus på försvaret Stadsvandring Malmö 1600-talet med fokus på försvaret Mål: Att förankra kunskaper om lokalhistorien i fysiska platser i staden. Material: Karta och information kring stoppen i kartan, se nästföljande sidor.

Läs mer

Vinningsbo platsens historia

Vinningsbo platsens historia Vinningsbo platsens historia Vinningsbo hör till den gamla Skårdals by och är den enda av byns gårdar som hade ett särskilt namn Vinningsbogården. Rikspolitiska förvecklingar och krig har påverkat denna

Läs mer

Mål: Att förankra kunskaper om lokalhistorien i fysiska platser i staden.

Mål: Att förankra kunskaper om lokalhistorien i fysiska platser i staden. Stadsvandring 1700-talet nya möjligheter för Malmö Stad Mål: Att förankra kunskaper om lokalhistorien i fysiska platser i staden. Material: Karta och information kring stoppen i kartan, se nästföljande

Läs mer

DOKUMENTATION I SAMBAND MED GRUNDLÄGGNING AV BASTIONSSEGMENT, RAÄ

DOKUMENTATION I SAMBAND MED GRUNDLÄGGNING AV BASTIONSSEGMENT, RAÄ Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning 2008 Östra Kurtin DOKUMENTATION I SAMBAND MED GRUNDLÄGGNING AV BASTIONSSEGMENT, RAÄ 19:2 Malmö stad Skåne län Malmö Kulturmiljö Enheten för

Läs mer

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Jönköpings stads historia 1284-1700 Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Bild 1 Jönköping från södra änden av Munksjön omkring 1690. Kopparstick av Erik Dahlbergh. Bild 2 Medeltida vägnät. Bild

Läs mer

Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER. Året runt i Båstad. VAR: Centrala Båstad PARKERING: Båstad torg

Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER. Året runt i Båstad. VAR: Centrala Båstad PARKERING: Båstad torg Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER Året runt i Båstad VAR: Centrala Båstad LÄNGD:Ca9km TERRÄNG: Lätt PARKERING: Båstad torg MARKERING: Gröna målade äpplen Året runt i Båstad Ca9km Välkommen till en

Läs mer

birger jarls torn nya fynd 3 6 b l i c k ~ s t o c k h o l m d å & n u

birger jarls torn nya fynd 3 6 b l i c k ~ s t o c k h o l m d å & n u birger jarls torn nya fynd 3 6 b l i c k ~ s t o c k h o l m d å & n u Riddarholmen sedd från Stadshuset. Birger Jarls torn ligger på udden, i mitten av bilden. Till väster finns Överkommissariens hus

Läs mer

HISTORISK STADSBILDSÖVERSIKT 1. Älvmynningens bosättningar i forntiden 3. Förstäder, hamnar, manufakturer från tullen till Klippan Det fiskrika området kring Göta Älvs mynning har varit attraktivt för

Läs mer

Spärrbataljon BJ och Batt Bj. Historik och bilder

Spärrbataljon BJ och Batt Bj. Historik och bilder Spärrbataljon BJ och Batt Bj Historik och bilder Batteri Björkö (Batt BJ) Tungt batteri på norra Björkö Nolön. Färdigt i juli 1942. Batteriet ingick 1942-84 i spärren Björkö (Spärrbataljon Björkö från

Läs mer

Batteri Styrsö. De bäst skyddade pjäserna på fortet var de två pansartornen med varsin 15 cm kanon m/03 B.

Batteri Styrsö. De bäst skyddade pjäserna på fortet var de två pansartornen med varsin 15 cm kanon m/03 B. Batteri Styrsö På våren 1939 togs ett riksdagsbeslut om att alla kanonerna på Oscar II fort skulle flyttas ut i havsbandet utanför Göteborg. På fortet stod pjäserna alldeles för långt in mot staden. Pjäsuppställningen

Läs mer

Kustförsvaret i Östra Blekinge 1939 till 2000.

Kustförsvaret i Östra Blekinge 1939 till 2000. 1 KA2 Muldivision Intressenter 2009-09- 10 Kustförsvaret i Östra Blekinge 1939 till 2000. Utdrag ur Kustförsvar från kustbefästningar till amfibiekår. Utdrag ur befästningspark Karlskrona 2 1939 När andra

Läs mer

Lugna gatan i fred...

Lugna gatan i fred... Rickard Skoog, byggledare för Räddningscentralen när den byggdes för några år sedan, i dag enhetschef och ansvarig för fastigheter och anläggningar inom Stockholms Brandf ö r s v a r. Lugna gatan i fred...

Läs mer

Karlsborgs fästning 1800 talets JAS

Karlsborgs fästning 1800 talets JAS Karlsborgs fästning 1800 talets JAS Inehållsförtekning INEHÅLLSFÖRTEKNING 1 FÖRORD 2 VARFÖR 3 HUR 4 IDAG 7 KÄLLFÖRTECKNING 7 1 Förord Det svenska försvaret och den svenska industrin har mer eller mindre

Läs mer

Stockholm & jag! och SAMLA dina MINNEN! UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! a voyage mini guide. Jag heter och jag är år. Jag besökte Stockholm / 20

Stockholm & jag! och SAMLA dina MINNEN! UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! a voyage mini guide. Jag heter och jag är år. Jag besökte Stockholm / 20 Stockholm & jag! BILD PÅ MIG! Jag heter och jag är år Jag besökte Stockholm / 20 UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! och SAMLA dina MINNEN! Jag var där tillsammans med Vädret var och det var grader Här bodde jag Det roligaste

Läs mer

GUIDA DIG SJÄLV GENOM BERGET.

GUIDA DIG SJÄLV GENOM BERGET. GUIDA DIG SJÄLV GENOM BERGET. VÄLKOMMEN TILL AEROSEUM. Med denna numrerade objektinformation kan du få en bättre information om de föremål som du möter på din vandring genom Aeroseum. HISTORIK. Kungliga

Läs mer

Sturkö Skans. Sturkö socken, Karlskrona kommun. Antikvarisk förprojektering. Blekinge museum rapport 2004:13. Torgny Landin

Sturkö Skans. Sturkö socken, Karlskrona kommun. Antikvarisk förprojektering. Blekinge museum rapport 2004:13. Torgny Landin Sturkö Skans Sturkö socken, Karlskrona kommun Antikvarisk förprojektering Blekinge museum rapport 2004:13 Torgny Landin Sturkö Skans antikvarisk förprojektering Den 23 september 2004 genomförde undertecknad

Läs mer

Logg fra n A lva. Hej och hoj, hoppas ni har det skoj! Hälsar Anton och Simon från en Engelsk boj! Datum: Elevloggare: Anton & Simon

Logg fra n A lva. Hej och hoj, hoppas ni har det skoj! Hälsar Anton och Simon från en Engelsk boj! Datum: Elevloggare: Anton & Simon Logg fra n A lva Datum: 170517 Elevloggare: Anton & Simon Personalloggare: Kerstin M Position: Ramsgate Datum för att segla vidare: imorgon eller tidigt fredag morgon Datum för ankomst till nästa hamn:

Läs mer

Fornminnesföreningens program 2008

Fornminnesföreningens program 2008 Fornminnesföreningens program 2008 Tisdag 22 januari kl 18.30-20.00 Fornsaker på museets magasin Besök på Varbergs museums magasin. Studier av fornsaker. Ledare Göran Bengtsson (Varberg), telefon 0340-15852.

Läs mer

Gamla staden 7:1 Helsingborgs kommun

Gamla staden 7:1 Helsingborgs kommun UV SYD RAPPORT 2005:2 ARKEOLOGISK UTREDNING Gamla staden 7:1 Helsingborgs kommun Skåne, Helsingborg, Gamla staden 7:1 Magnus Andersson Kolumntitel 1 Riksantikvarieämbetet Avdelningen för arkeologiska undersökningar

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

År 1718 var drygt svenska soldater samlade för en attack mot Norge. Huvudarmén stod utanför Halden i södra Norge. Där föll Karl XII 30

År 1718 var drygt svenska soldater samlade för en attack mot Norge. Huvudarmén stod utanför Halden i södra Norge. Där föll Karl XII 30 År 1718 var drygt 60.000 svenska soldater samlade för en attack mot Norge. Huvudarmén stod utanför Halden i södra Norge. Där föll Karl XII 30 november. I Jämtland var general Armfeldt och 10.000 soldater

Läs mer

Milobefälhavare Väst: Anfallet kommer från Danmark

Milobefälhavare Väst: Anfallet kommer från Danmark GT 1981-05-07 Milobefälhavare Väst: Anfallet kommer från Danmark Av CURT CARLSSON GÖTEBORG: Anfallet mot Västsverige kommer från Danmark. Inte från danskarna utan från Nato eller Warszawapakten som ockuperat

Läs mer

KREATIVA MÖTEN VID HAVET

KREATIVA MÖTEN VID HAVET KREATIVA MÖTEN VID HAVET STORA OCH SMÅ KONFERENSER PÅ SCANDIC I KARLSKRONA VÄLKOMMEN TILL SCANDIC KARLSKRONA HOTELLET VID VATTNET De som inte kommer från Blekinge tror inte att det är sant när dom ser

Läs mer

ETT NORDISKT LUFTFÖRSVAR

ETT NORDISKT LUFTFÖRSVAR ETT NORDISKT LUFTFÖRSVAR - NÅGRA SYNPUNKTER Av överste G. A. WESTRING, Västerås PoLITISKT sett kanske det kan synas naivt att i nuvarande läge spekulera över ett gemensamt nordiskt försvarsproblem och

Läs mer

Skabersjö 26:1 Skabersjö socken, Svedala kommun.

Skabersjö 26:1 Skabersjö socken, Svedala kommun. Rapport 2014:2 Skabersjö 26:1 Skabersjö socken, Svedala kommun. Arkeologisk förundersökning 2012 Therese Ohlsson Rapport 2014:2 Skabersjö 26:1 Skabersjö socken, Svedala kommun. Arkeologisk förundersökning

Läs mer

KÅRAHULT Klass 2-3. Kårahult 2013

KÅRAHULT Klass 2-3. Kårahult 2013 KÅRAHULT Klass 2-3 Lyckebyån som resurs: En av många platser längs denna sträcka av Lyckebyån som utnyttjat vattenkraften under lång tid. Bevarade dammanläggningar, murade dammvallar, kanaler och åfåror.

Läs mer

Svenska militära flygbaser

Svenska militära flygbaser Sid 1(26) Rapport 2009:11 Svenska militära flygbaser Flygbasförteckning Del 1 Flottiljflygplatser Bernt Törnell F 7 Såtenäs Foto: Per Lindqvist Bernt Törnell, 2009 2 http://www.flygbas.se/ 2009-02-22 Svenska

Läs mer

KA 4 50 ÅR. KÄRINGBERGET Lördagen den 15 augusti 1992 REGEMENTETS DAG

KA 4 50 ÅR. KÄRINGBERGET Lördagen den 15 augusti 1992 REGEMENTETS DAG KA 4 50 ÅR KÄRINGBERGET Lördagen den 15 augusti 1992 REGEMENTETS DAG KA4 50 ÅR - KA4 50 ÅR - KA4 50 ÅR PROGRAM 09.30 Grindarna öppnas 09.40-10.00 SAMLINGSMUSIK; Musikkåren Bohus Bataljon 10.00-10.45 JUBILEUMSCEREMONI

Läs mer

Hemlig kustartillerianläggning öppen för allmänheten

Hemlig kustartillerianläggning öppen för allmänheten Hemlig kustartillerianläggning öppen för allmänheten Det var den lilla raden som fångade mitt intresse. Helgen den 17-18 augusti mellan kl 10 till 17, båda dagarna, köade hundratal intresserade för att

Läs mer

Kustförsvaret i Bleking med inriktning på minvapnet.

Kustförsvaret i Bleking med inriktning på minvapnet. 1 KA2 Muldivision Intressenter 2008-04- 10 Kustförsvaret i Bleking med inriktning på minvapnet. 1. Referenser : Befästningsparken i Karlskrona. Kungliga Karlskrona Kustartilleriregemente 1/ 1 1902 31/

Läs mer

Gotlands Militärhistoriska Museer. Albatrossmuseet. Ön Enholmen. Gotlands Försvarsmuseum. Lärbro Krigssjukhus museum GMM

Gotlands Militärhistoriska Museer. Albatrossmuseet. Ön Enholmen. Gotlands Försvarsmuseum. Lärbro Krigssjukhus museum GMM Gotlands Militärhistoriska Museer Albatrossmuseet Ön Enholmen Gotlands Försvarsmuseum Lärbro Krigssjukhus museum GMM Gotlands Militärhistoriska Museer T I N G S TÄ D E F Ä S T N I N G MUSEIRUNDAN hitta

Läs mer

NYA ÄLVSBORGS VERKLIGA ELDPROV

NYA ÄLVSBORGS VERKLIGA ELDPROV Älvsborg har inte förändrats till det yttre så värst mycket sedan början av 1700-talet. Det mest märkbara är att fästningstornet gjordes lägre när det återställdes efter danskarnas beskjutning 1719. Det

Läs mer

Folkvandring till Käringberget

Folkvandring till Käringberget Folkvandring till Käringberget 14 juni 2012 Sällan har så många människor varit i rörelse kring Käringberget som lördagen den 26 maj 2012, då garnisonens dag anordnades härute. Denna dag hade vi både sol

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Kommendantsbyggnaden

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Kommendantsbyggnaden FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Kommendantsbyggnaden Kommendantsbyggnaden 1910. Representativ bostad och ledningscentral i strid Kommendantsbyggnaden i Boden byggdes som bostad för den högste chefen

Läs mer

Tyskland med husbil 2013

Tyskland med husbil 2013 Tyskland med husbil 2013 Ja då bar det iväg söndagen den 14/7 första etappen var till Heiligenhafen, där har vi varit ett antal gånger när vi åker till Tyskland på semester. Nytt för i år är att det har

Läs mer

Frågesport_Smålands städer

Frågesport_Smålands städer Frågesport_Smålands städer Name: 1. I vilken stad tillverkas polkagrisar? 2. Staden brändes ned år 1568 i kriget mot Danmark, för att danskarna inte skulle kunna få något krigsbyte där. Staden är dock

Läs mer

Stadt Hamburg 13, fornlämning nr 20

Stadt Hamburg 13, fornlämning nr 20 Arkeologisk förundersökning 2014 Stadt Hamburg 13, fornlämning nr 20 KÄLLARDRÄNERING Malmö stad, Malmö kommun Skåne län Skånearkeologi Rapport 2014:9 Per Sarnäs Arkeologisk förundersökning 2014 Stadt

Läs mer

vasamuseet på en timme lärarhandledning

vasamuseet på en timme lärarhandledning vasamuseet på en timme lärarhandledning Detta är en lärarhandledning till stöd för dig som själv vill gå runt med din grupp i museet. Den utgår från de vanligaste frågorna och ger en överblick av Vasas

Läs mer

Kulturlager från 1700-talet i Mariefred

Kulturlager från 1700-talet i Mariefred Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:38 Kulturlager från 1700-talet i Mariefred Schakt för bergvärme Arkeologisk förundersökning Fornlämning Mariefred 21:1 Fastigheten Kungshusen 1 Mariefred socken

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Norra Åland 2011 (9-16 juli)

Norra Åland 2011 (9-16 juli) Norra Åland 2011 (9-16 juli) Nio förväntansfulla deltagare startade den 9 juli med Ålandsfärjan mot Mariehamn. Efter ytterligare några småfärjor på Åland, hade vi kommit så långt norrut som vi kunde ta

Läs mer

FFVS J 22 Bo Lundberg

FFVS J 22 Bo Lundberg Flygplan FFVS J22 Historia FFVS J 22 var ett svensktillverkat stridsflygplan konstruerat av flygingenjör Bo Lundberg som användes för jakt och spaning. Under andra världskriget var bristen på flygplan

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

Arkeologisk förundersökning 2013. Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING. Malmö stad, Malmö kommun Skåne län. Skånearkeologi Rapport 2013:11.

Arkeologisk förundersökning 2013. Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING. Malmö stad, Malmö kommun Skåne län. Skånearkeologi Rapport 2013:11. Arkeologisk förundersökning 2013 Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING Malmö stad, Malmö kommun Skåne län Skånearkeologi Rapport 2013:11 Per Sarnäs Arkeologisk förundersökning 2013 Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING

Läs mer

ENKEL Sveriges landskap 13

ENKEL Sveriges landskap 13 ENKEL veriges landskap 13 Öland Viktiga städer och platser orgholm är den enda staden på Öland. Den besöks av många turister på sommaren. trax utanför staden ligger det vita, kungliga slottet olliden.

Läs mer

FAKTABLAD K13. Vasa hamns historia och utveckling

FAKTABLAD K13. Vasa hamns historia och utveckling Tema 5. Kultur FAKTABLAD. Vasa hamns historia och utveckling Ända sedan förkristen tid har folk varit bosatta vid kusten i det område där Vasa stad och Korsholms kommun nu finns, och idkat handel och sjöfart.

Läs mer

på Galärvarvet och Djurgården. Det skapar friktion, spänning, laddning!

på Galärvarvet och Djurgården. Det skapar friktion, spänning, laddning! NYBROVIKEN STRANDVÄGEN DJURGÅRDSKANALEN SLOTTET SKANSEN STADSHUSET KASTELLHOLMEN FOTOGRAFISKA FÅFÄNGAN 1:40 000 BERWALD HALLEN DRAMATEN KUNGL. OPERAN NORDISKA MUSEET NATIONAL MUSEUM VASA MUSEET SLOTTET

Läs mer

Värmlandstur med Fortum Power Riders tom

Värmlandstur med Fortum Power Riders tom Deltagare: Håkan Andersson, Börje Salonen och Frank Skaufel. I många år har tanken funnits att åka Frykensjöarna runt. I år var det nära, kom till Övre Fryken. 2015-09-11: Dagens datum skapar lite otrevliga

Läs mer

N ÅLEBERG DEL AV EMMABODA NORRA ÅLEBERG 1:6

N ÅLEBERG DEL AV EMMABODA NORRA ÅLEBERG 1:6 N ÅLEBERG DEL AV EMMABODA NORRA ÅLEBERG 1:6 Allmänt Fastigheten är belägen ca 4 km nordväst Emmaboda. Fastigheten omfattar bostadshus och ekonomibyggnad samt ca 1 ha mark i anslutning till byggnaderna.

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Rapport från besök i bergverkstaden på Remsle den 23 maj 2019

Rapport från besök i bergverkstaden på Remsle den 23 maj 2019 Rapport från besök i bergverkstaden på Remsle den 23 maj 2019 Längst till vänster ordförande i T 3 Kamratförening Kjell Åström som hälsade alla välkomna till Bergverkstaden och dagens studiebesök. Dagens

Läs mer

Här kommer Västsveriges flotta

Här kommer Västsveriges flotta 1984 Här kommer Västsveriges flotta Här kommer en tredjedel av västkusten hela flotta Lysekil en 30 år gammal vedettbåt. Ett lilleputtfartyg som skall övervaka Västerhavet från norska gränsen till kullen

Läs mer

Västra Hisings härad (som omfattade socknarna Torslanda, Björlanda, Säve, Backa och Rödbo) tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658.

Västra Hisings härad (som omfattade socknarna Torslanda, Björlanda, Säve, Backa och Rödbo) tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658. [b]lite om Hisingens historia[/b] [h]hisingen[/h] Hisingen är till ytan Sveriges fjärde största ö (Gotland 2 994 km² Öland 1 347 km² Orust 346 km² Hisingen 199 km² Värmdö 181 km² Tjörn 148 km² Väddö och

Läs mer

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade.

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade. 1. Det torra landskapet bredde ut sig framför dem och de visste att de hade en lång riskabel vandring att gå. Inte bara för det lilla vatten de hade kvar utan de visste också vilka faror som lurade där

Läs mer

Från himmelens topp till havets botten

Från himmelens topp till havets botten Martin Widmark Från himmelens topp till havets botten Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se Stockholm 2006 Text: Martin Widmark Bild: Pietro Galeoto Grafisk form: Lennart Lindskog Illustrationer av Pietro

Läs mer

Flygplan JAS 39 Gripen

Flygplan JAS 39 Gripen Ängelholms Flygmuseum Flygplan JAS 39 Gripen Historia Saab 39 Gripen, i svenska flygvapnet betecknat JAS 39 Gripen, är ett fjärde generationens stridsflygplan som tillverkas av Saab AB. Gripen är ett av

Läs mer

KRAPPERUP, KONSTHALLEN KRAPPERUP 19:1

KRAPPERUP, KONSTHALLEN KRAPPERUP 19:1 KRAPPERUP, KONSTHALLEN KRAPPERUP 19:1 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK MEDVERKAN 2013 SKYLT TILL KONSTHALLEN RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 5 Objekt och administrativa uppgifter...

Läs mer

Göteborgs befästningar och garnison

Göteborgs befästningar och garnison 1 Göteborgs befästningar och garnison Boken skrevs av Valdemar Ljungberg och publicerades i samband med stadens trehundraårsjubileum. Boken är ett resultat av en livslång forskargärning och är att betrakta

Läs mer

Extramaterial till Blod och lera Ny teknik i kriget

Extramaterial till Blod och lera Ny teknik i kriget Extramaterial till Blod och lera Ny teknik i kriget Du kommer väl ihåg omslaget till Blod och lera? På bilden ser du soldater från första Australienska divisionen som går på en spång nära Hooge, vid Ypres.

Läs mer

Berättelsen om Sundbyholm, sammanställd och nedtecknad i december 2013 av ett barnbarn i Löfstugan. Sundbyholms slott

Berättelsen om Sundbyholm, sammanställd och nedtecknad i december 2013 av ett barnbarn i Löfstugan. Sundbyholms slott BerättelsenomSundbyholm,sammanställdochnedtecknadidecember2013avettbarnbarniLöfstugan Sundbyholmsslott EgendomenSundbyholmägdesavEskilstunakloster,mendrogsvidreformationen ochreduktionenmedbörjan1527intillkronanavgustavvasaochblevenkungsgård

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Historiska tidsbegrepp När vi studerar historia använder vi tidsbegrepp för att sortera det som hände i olika tidsperioder.

Läs mer

Dansk renässans för svensk landshövding

Dansk renässans för svensk landshövding Det store nye Hus Halmstad slott har fortfarande en påtagligt dansk karaktär trots att huset varit i svensk ägo i 340 år. I dag residerar landshövdingen i Hallands län i Det store nye Hus som en gång var

Läs mer

Samlad makt. text Tomas Eriksson foto Nina Broberg och Kristofer Samuelsson illustration Annika Gudmundsson

Samlad makt. text Tomas Eriksson foto Nina Broberg och Kristofer Samuelsson illustration Annika Gudmundsson Samlad makt De som kommer sjövägen till Stockholm ska inte känna några tvivel inför vad de ser. Detta är landets huvudstad och det är härifrån staten styrs. text Tomas Eriksson foto Nina Broberg och Kristofer

Läs mer

Innehåll. Förord. Inledning. 15 Medeltid och tidigmodern tid en klerkernas och adelns tid DEL 1 KLERKERNAS TID 800 1520. Vikingatid och tidig medeltid

Innehåll. Förord. Inledning. 15 Medeltid och tidigmodern tid en klerkernas och adelns tid DEL 1 KLERKERNAS TID 800 1520. Vikingatid och tidig medeltid Innehåll 11 13 Förord Inledning 15 Medeltid och tidigmodern tid en klerkernas och adelns tid 17 Könsrelationernas betydelse för samhällsorganisationen 20 Klerkernas tid stat och kyrka etableras 22 Adelns

Läs mer

Ohs starten på resan

Ohs starten på resan Ohs starten på resan Snart ska vi börja vår resa på Ohsabanan, men innan vi kliver på tåget gör vi en liten rundvandring i dagens Ohs bruk. Museijärnvägens anläggningar ligger huvudsakligen utanför det

Läs mer

GEOFYSISK ARKEOLOGI FALKGEO MÄTNINGAR MED GEORADAR. Stadsarkeologi Markmätning Gravkullar Parker och trädgårdar

GEOFYSISK ARKEOLOGI FALKGEO MÄTNINGAR MED GEORADAR. Stadsarkeologi Markmätning Gravkullar Parker och trädgårdar GEOFYSISK ARKEOLOGI MÄTNINGAR MED GEORADAR Stadsarkeologi Markmätning Gravkullar Parker och trädgårdar FALKGEO och FalkGeo FalkGeo är ett danskt bolag som har utvecklat stor expertis inom mätningar av

Läs mer

DRAKRIDDARE. akten på. Jo Salmson Illustrationer av Åsa Ekström

DRAKRIDDARE. akten på. Jo Salmson Illustrationer av Åsa Ekström DRAKRIDDARE akten på Jo Salmson Illustrationer av Åsa Ekström Vintermorgon Det var tidigt på morgonen, dagen efter midvinterfesten. Högt uppe i staden Demar, innanför den femte stadsmuren, var allt tyst.

Läs mer

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 INLEDNING... 3 Administrativa uppgifter... 3 BYGGNADSBESKRIVNING...

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19 Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergripande i LSO 2004 lagen (2003:778) om skydd mot olyckor Minskad detaljreglering

Läs mer

KREATIVA MÖTEN VID HAVET

KREATIVA MÖTEN VID HAVET KREATIVA MÖTEN VID HAVET STORA OCH SMÅ KONFERENSER PÅ SCANDIC I KARLSKRONA VÄLKOMMEN TILL SCANDIC KARLSKRONA HOTELLET VID VATTNET De som inte kommer från Blekinge tror inte att det är sant när dom ser

Läs mer

Det kalla kriget. Freden i Europa förbereds

Det kalla kriget. Freden i Europa förbereds Det kalla kriget När Tyskland anföll Sovjet 1941 bildades en allians mellan USA, Storbritannien och Sovjet. På det stora hela fungerade detta bra. Det fanns dock en motsättning mellan de båda västmakterna

Läs mer

STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm

STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm Britt-Marie Lennartsson RAPPORT ÖVER RENOVERING Olofsbo hembygdsgård, Olofsbo 4:34, Stafsinge socken, Falkenbergs kommun 2016:15

Läs mer

Resa till Gripsholm med stopp vid Taxinge slott, 2013-04-16

Resa till Gripsholm med stopp vid Taxinge slott, 2013-04-16 Resa till Gripsholm med stopp vid Taxinge slott, 2013-04-16 Vid starten från kommunhuset tittade solen fram och det kändes nästan som vår i luften, kul. Litet tråkigt dock att anslutningen var så klen

Läs mer

EUROPAS HUVUDSTÄDER HELSINGFORS

EUROPAS HUVUDSTÄDER HELSINGFORS EUROPAS HUVUDSTÄDER HELSINGFORS OM SERIEN Filmserien Europas huvudstäder är en filmserie som handlar om just huvudstäderna i Europa och dess betydelse för sitt land och Europa. t med filmerna är att ge

Läs mer

Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2

Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2 Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2 Radie: 46,5 m Rotordiameter: 93 m Fakta Rotorn: 60 ton Nacellen (maskinhuset): 82 ton Torn: 100 ton Fundamentent: 1900 ton Startvind 4 m/s och stoppvind 25

Läs mer

Var går gränsen? Lödöse och Kungahälla som gränsstäder och grannstäder under medeltiden

Var går gränsen? Lödöse och Kungahälla som gränsstäder och grannstäder under medeltiden Var går gränsen? Lödöse och Kungahälla som gränsstäder och grannstäder under medeltiden Erika Harlitz, doktorand i historia Från Vänerns södra utlopp till Kattegatt utanför Göteborg rinner Göta Älv, ett

Läs mer

Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu

Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu Faktasammanställning Kvarnholmen 2:5 Nicholas Nilsson KALMAR LÄNS MUSEUM Kulturhistorisk studie 2009:2 Gärdslösa kyrka Kalmar läns museum Platsen för bastionen

Läs mer

Kransnedläggning skedde vid Cross of Sorrows utanför staden Pitkanranta och vid den okände soldatens grav.

Kransnedläggning skedde vid Cross of Sorrows utanför staden Pitkanranta och vid den okände soldatens grav. ROSIV i österled 18-19 augusti var ROSIV (Reservofficerssällskapet i Västerbotten) inbjudet av ryska kulturdepartementet via Karelens Ministerium för kultur att deltaga i en konferens med syfte att manifestera

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

Thomas Roth DET SENARE 1800-TALETS SVENSKA BEFÄSTNINGSKONST. Inledning

Thomas Roth DET SENARE 1800-TALETS SVENSKA BEFÄSTNINGSKONST. Inledning Thomas Roth DET SENARE 1800-TALETS SVENSKA BEFÄSTNINGSKONST Inledning Andra hälften av 1800-talet kom att medföra ett antal viktiga trendbrott på det fortifikatoriska området. Detta kan väl i och för sig

Läs mer

kv Vintervadet 3 A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I Rapport 2010:49 Arkeologisk förundersökning

kv Vintervadet 3 A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I Rapport 2010:49 Arkeologisk förundersökning Rapport 2010:49 Arkeologisk förundersökning kv Vintervadet 3 RAÄ 14 Söderköpings stad och kommun Östergötlands län Olle Hörfors Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M A V D E L N I N G E N F Ö R

Läs mer

Fredsaktivist underkänner försvarets syn på hotet; Vi kan inte försvara oss

Fredsaktivist underkänner försvarets syn på hotet; Vi kan inte försvara oss Arbetet 1981-05-22 Fredsaktivist underkänner försvarets syn på hotet; Vi kan inte försvara oss Av CURT CARLSSON GÖTEBBORG: Det främsta hotet mot Västsverige är kriget som sådant, och blir det krig, så

Läs mer

Sveriges militärhistoriska arv

Sveriges militärhistoriska arv Sveriges militärhistoriska arv Under det senaste decenniet har det för det svenska försvaret och för de centrala militära museerna, varit en svår fråga hur utgången militär materiel och de under denna

Läs mer

Länskansli och landshövdingebostad i det äldre Uppsala

Länskansli och landshövdingebostad i det äldre Uppsala Länskansli och landshövdingebostad i det äldre Uppsala NILS SUNDQUIST Forskningen kring dem som innehaft ämbetet som "Konungens befallningshavande" i Uppsala län har varit förenad med svårigheter. "Ståthållare",

Läs mer

Garnisons- och Luftvärnsmuseet, 91: an museet, 1 juni

Garnisons- och Luftvärnsmuseet, 91: an museet, 1 juni DRÄNGSERED Garnisons- och Luftvärnsmuseet, 91: an museet, 1 juni Vi var 73 personer som träffades utanför LV6, tidigare I16. Gullbrandstorp Motionsgrupp var värdar och vi besökte Garnisons och Luftvärnsmuseet.

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån Alzheimer Centralförbundet 2014 www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto Penningautomatföreningen har understött uppgörandet

Läs mer

Strandpadda spelades i lokal 90-17, Horna södra.

Strandpadda spelades i lokal 90-17, Horna södra. Strandpadda spelades i lokal 90-17, Horna södra. Den här rapporten är optimerad för att läsas på webben och innehåller därför lågupplösta bilder. Den lämpar sig därför ej för utskrift på papper. Genomförande

Läs mer