Kontaktperson: Johanna Mårtensson, projektledare ABF,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kontaktperson: Johanna Mårtensson, projektledare ABF,"

Transkript

1 Almedalen 2019 Måndag den 1 juli Klockan Det kommer med åldern Arrangör: ABF Plats: ABFs tält, Cramérgatan H procent av Sveriges invånare är äldre och i USA är flera presidentkandidater Hur påverkar en äldre befolkning vår samtid och demokrati? Går vi mot en åldermannens återkomst? Medverkande: Barbro Westerholm, riksdagsledamot, Liberalerna, Christina Tallberg, ordförande, samt Rosaline Marbinah, ordförande, Landsråd för Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU. Kontaktperson: Johanna Mårtensson, projektledare ABF, johanna.martensson@abf.se Måndag den 1 juli Klockan Lunchsamtal med SOS Alarms VD Karia Khorsand Arrangör: SOS Alarm Plats: SOS Alarms Blåljustält i hamnen Snart är det åter dags för Almedalsveckan i Visby. Det är en vecka som betyder mycket för alla oss som har ett viktigt samhällsuppdrag. SOS Alarm är navet i den nationella alarmeringstjänsten och har dessutom en central roll i samhällets krisberedskap. Vår vision är ett tryggare Sverige för alla en vision som jag vet att vi delar med en lång rad samhällsaktörer över hela landet. I år är trygghetsfrågorna särskilt aktuella. Händelser som har inträffat visar både på samhällets sårbarhet och på vilka fantastiska insatser som görs i samverkan med samhällets blåljusresurser i akuta lägen, när det behövs som mest. Därutöver väntar Slussplan 9, Box 3274, Stockholm

2 vi på att den statliga utredningen kring hur alarmeringstjänsten och nödnumret 112 ska organiseras i framtiden som lämnat sitt betänkande till regeringen den 29 mars 2018 tas vidare. Vi vill sätta den hjälpsökande i fokus genom en sammanhållen larmkedja. Uppgiften är att klara tryggheten för en snabbt växande befolkning, samhällets snabbt skiftande behov och ökade krav från allmänheten. Just nu är det helt enkelt extra viktigt att skaffa sig en uppfattning om hur vår gemensamma alarmeringstjänst bör se ut. Därför vill Maria också väldigt gärna få ditt perspektiv på dessa och närliggande frågor. Medverkande: Maria Khorsand, VD SOS Alarm och Christina Tallberg, ordförande, Kontaktperson: Anders Klarström, , anders.klarstrom@sosalarm.se Måndag den 1 juli Klockan Samtal med Charlotta Rydh Arrangör: Giva Sverige Plats: Medverkande: Charlotte Rydh, Giva Sverige och Johanna Hållén, Kontaktperson: Tisdag den 2 juli Klockan Fast läkare trots läkarbrist hur löser vi det? Arrangör: Svenska Distriktsläkarföreningen Plats: Läkartidningens tält, Slottsterrassen 6 Allt fler talar om att införa fast läkare i primärvården. Personlig kontinuitet har visat sig ge stora vinster, både för patienter och sjukvården. I dagsläget råder stor brist på 2 (9)

3 specialister i allmänmedicin - så hur går vi vidare? Vi har exempel på att det går och lyfter olika aspekter på frågan. Arbetet för en primärvårdsreform går framåt men måste vi vänta på full bemanning innan vi får till personlig kontinuitet i primärvården? På flera håll i landet har man förstått att kontinuitet inte bara är ett långsiktigt mål - det är verktyget i sig för att nå målet. Med ett avgränsat uppdrag kan den enskilda läkaren i primärvården kliva fram och ta ett övergripande ansvar för patienten. Samtidigt skapas en hållbar arbetsmiljö vilket är en förutsättning för att lyckas med målet att öka antalet läkare i primärvården och erbjuda en jämlik och effektiv vård. Forskning visar att kontinuitet i primärvården inte bara minskar dödligheten i befolkningen och sjukvårdskostnader. Det minskar även besöken på akutmottagningar, leder till färre remisser och färre onödiga inläggningar. Kort sagt - kontinuitet i primärvården är en avgörande faktor för att lyckas med framtidens primärvård. Medverkande: Anders W Jonsson, ledamot Socialutskottet, Centerpartiet, Christina Tallberg, ordförande, Tarina Tuutman, Ordförande DLF, Jonas Andersson, regionråd Västra Götalandsregionen, Liberalerna och Staffan Ahlkvist, moderator, specialist i allmänmedicin, Svenska Distriktsläkarföreningen Kontaktperson: Staffan Ahlkvist, DLF och Marina Tuutma, marina.tuutma@slf.se, Tisdag den 2 juli Klockan Äldrevaccinatinsprogram Norge etta medan Sverige snubblar på mållinjen? Arrangör: Stanfi Plats: Labbet Hälsodalen, S:t Hans Café, S:t Hansplan 2 Det är viktigt för riskgrupper att vaccinera sig mot influensa, en av dessa riskgrupper är personer över 65 år. I Sverige har vi ett strukturerat vaccinationsprogram för barn, men frågan är varför detta ännu inte finns för våra äldre? Frågan om ett äldrevaccinationsprogram har diskuterats länge i Sverige. Frågan aktualiserades än en gång i Almedalen Nu ser vi att våra grannländer har passerat Sverige och att det råder full aktivitet att få detta tillstånd i andra nordiska länder. När Norge går i mål som etta i Norden, så avvaktar vi fortfarande i Sverige. 3 (9)

4 Finns risken att vi snubblar på mållinjen? Vilka politiska beslut saknas? När kan personer över 65 år i Sverige vara säkra på att de får de vaccinationer de behöver? Är regionerna redo att organisera vården så att de äldre kan kallas till sjukvården när det är dags för vaccination? Hur ser våra pensionärsorganisationer på frågan? Samtliga dessa frågor hoppas vi besvaras under vårt seminarium om vaccin för äldre. Medverkande: Christina Tallberg, Förbundsordförande,, Eva Eriksson, Förbundsordförande, SPF Seniorerna, Barbro Westerholm, Socialutskottet Sveriges riksdag (L), Ulrika Heindorff, Socialutskottet Sveriges riksdag (M), Mats Wiking, Socialutskottet Sveriges riksdag (S), Gilbert Tribo, Regionråd, Region Skåne (L), Anders Tegnell, Avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, Per Aabakken, Sanofi Norge, Martin Ungerstedt, Sanofi Sverige och Henrik Hammar, Moderator Kontaktperson: Bengt-Ivar Fransson, Sanofi, , bengtivar.fransson@sanofi.com Tisdag den 2 juli Klockan Bostadskrisens Sverige och de mänskliga konsekvenserna Arrangör: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Plats: Hästgatan 2 Både experter och politiker har länge larmat om en ohållbar situation på bostadsmarknaden. Men det är sällan de drabbades egna röster hörs, och det är först när de får komma till tals som problematiken blir verklighet inte bara siffror. Vilka mänskliga konsekvenser skapar en dysfunktionell bostadsmarknad vad gäller psykisk ohälsa, ensamhet, trångboddhet eller missade arbets- och utbildningstillfällen och hur påverkar det Sveriges välmående och konkurrenskraft? Välkommen till en paneldiskussion om hur den låsta bostadsmarknaden påverkar människors liv och vad vi behöver göra för att förändra utvecklingen. Här presenteras också de viktigaste insikterna från rapporten "Hem, bitterljuva hem de mänskliga konsekvenserna av en dysfunktionell bostadsmarknad". 4 (9)

5 Medverkande: Marcus Svanberg, VD, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Johanna Hållén, Förbundsordförande,, Emma Ringqvist, Förbundsordförande, jagvillhabostad.nu och Johannes Krunegård, Moderator, Westander Kontaktperson: Per Sangrud, PR- och kommunikationsansvarig, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, , Tisdag den 2 juli Klockan Samtal med ABF Plats: Värdshuset Lindgården, Strandvägen 26 Medverkande: Monica Widman Lundmark, Helene Pettersson, Christina Tallberg och Johanna Hållén Kontaktperson: Johanna Hållén Onsdag den 3 juli Klockan (frukost från 08.00) Hur kan rätt prioriteringar i inkontinensvården frigöra resurser? Arrangör: Essity Plats: Best Western Solhem Hotel, Solhemsgatan 3, lokal Trädgården Som du så väl känner till är behoven i äldrevården omfattande och att prioritera rätt insatser viktigt. För den enskilde är god inkontinensvård fundamental, men det finns också ett samhällsvärde i att prioritera rätt. Visste du att en fungerande inkontinensvård skulle kunna frigöra 817 miljoner kr till kommuner och landsting årligen? Vi vill berätta om vår rapport där vi visar värdet av att investera i detta område. Vi vill bygga vidare på förra årets Almedalssamtal då konsensus fanns kring att inkontinensvården behöver prioriteras. Vi vill att du delar med dig av dina erfarenheter och din kunskap. 5 (9)

6 Hur ser sambandet mellan förbättrad inkontinensvård och en bättre äldrevård ut? Hur ökar vi kännedomen om sambandet? Vilka insatser krävs för att rätt prioriteringar görs? Hur kan vi säkerställa att dessa prioriteringar blir verklighet? I länken finner du en kort film som ger en bra bild av hur det är att leva med inkontinens. Medverkande: Kontaktperson: Sofia Krigsman, sofia.krigsman@essity.com, Onsdag den 3 juli Klockan När spricker pensionsbubblan? Pensionssystemets underfinansiering är ohållbar Arrangör:, Pensionärernas riksorganisation, SPF Seniorerna, SKPF Pensionärerna, RPG Riksförbundet Pensionärsgemenskap Plats: Strandvägen, H538 Pensionerna i Sverige halkar efter inkomst- och kostnadsutvecklingen i övrigt och idag lever var sjätte pensionär under EU:s gräns för risk för relativ fattigdom en klart högre siffra än övriga nordiska länder. Hälften av landets pensionärer har en inkomst på under kr/mån efter skatt. Var femte invånare, mer än var fjärde väljare, är 65 år eller äldre. Det motsvarar drygt två miljoner människor. Äldre är en stor och heterogen grupp många frågor berör och engagerar oss. En av de viktigaste är äldres ekonomi. Det visar pensionärsorganisationernas egna undersökningar och opinionsundersökningar. Pensionen är allra viktigast för äldres ekonomi. Många äldre, speciellt kvinnor, har en ansträngd ekonomi. Vad kan göras för att stärka ekonomiskt utsatta pensionärers situation? Vad kan göras för att stärka ekonomiskt utsatta pensionärers situation? Hur ska dagens och morgondagens pensionärer kunna leva på sin pension? Hur ska det löna sig att ha arbetat? pensionssystemet är underfinansierat och behöver förstärkning om de ursprungliga målen ska uppnås. Hur kan pensionssystemet finansieras så att det är hållbart över tid för både staten och den enskilde? Seminariet genomförs av Sveriges fyra största pensionärsorganisationer med närmare medlemmar. 6 (9)

7 Medverkande: Anna Eriksson, Sakkunnig pensioner, SPF Seniorerna, Christina Tallberg, Ordförande,, Pensionärernas riksorganisation, Eva Eriksson, Förbundsordförande, SPF Seniorerna, Berit Bölander, Förbundsordförande, SKPF Pensionärerna och Monica Blomberg, Förbundsordförande, RPG Riksförbundet Pensionärsgemenskap Kontaktperson: Johanna Hållén, och Martin Engman SPF Seniorerna Onsdag den 3 juli Klockan Minska det digitala utanförskapet Arrangör: Myndigheten för delaktighet Plats: Gotlands museum, Strandgatan 14 Den digitala utvecklingen skapar nya möjligheter till självständighet för personer med funktionsnedsättning. En förutsättning är att tjänster och service uppfyller krav på tillgänglighet. Om inte blir effekten den motsatta. Vad kan vi göra för att minska risken för digitalt utanförskap? Diskussion och konkreta exempel. Medverkande: Mille Salomaa-Lindström, utredare, Myndigheten för delaktighet, Eleonor Grenholm, samordnare, Digitalt först med användaren i fokus och Agneta Söder, ombudsman, Autism- och Aspergerförbundet Kontaktperson: Kalle Jönsson, kommunikatör, Myndigheten för delaktighet, kalle.jonsson@mfd.se Onsdag den 3 juli Klockan Riksbyggens bostadsmingel Arrangör: Riksbyggen Plats: Teaterskeppet, stora matsalen, kajplats 10, Visby hamn 7 (9)

8 Prata gärna med oss om det vi tycker är allra roligast hållbara bostäder för alla! Torsdag den 4 juli Inga åtaganden för Fredag den 5 juli Klockan Pensionssveket - för låga pensioner och höjd pensionsålder Arrangör: Katalys Plats: Cramérgatan 2, Antons Dagens pensionssystem har visat sig ge alldeles för låga pensioner samtidigt som en dramatisk höjning av pensionsåldern nu planeras. Systemet förstärker idag klassamhällets orättvisor och ojämställdhet. Vad kan facken göra åt det? Det svenska pensionssystemet levererar inte vad som lovades för 20 år sedan när det sjösattes. Pensionerna skulle ligga på 70 procent av slutlönen men hamnar snarare på 50 procent för stora grupper idag. Över fattigpensionärer försöker idag klara sig från månad till månad i Sverige. Systemet sviker framförallt kvinnor, personer som drabbats av sjukdomar och arbetslöshet under sina yrkesverksamma år och personer som inte haft möjlighet att lönearbete så länge i Sverige. Dagens pensionssystem förstärker klassamhällets orättvisor och ojämställdhet vilket får förödande utslag i pensionskuvertet för många LO-medlemmar. Dessutom planerar den blocköverskridande Pensionsgruppen dramatiska höjningar av pensionsåldern mellan åren Mycket tyder på att 2020-talets stora politiska strid kommer handla om pensionerna. Vad innebär de planerade reformerna av pensionssystemet? Hur drabbas LO-medlemmarna av detta? Vad kan facken och Socialdemokraterna göra åt det? Medverkande: Renée Andersson, Utredare, LO, Markus Kallifatides, Ordförande, S- föreningen Reformisterna, Birgitta Sevefjord, Ordförande, Tantpatrullen och Enna Gerin, Moderator, Katalys 8 (9)

9 Kontaktperson: Enna Gerin, Utredare, Katalys, samt Kalle Sundin, Utredare, Katalys, 9 (9)

Vi på redaktionen kommer att finnas på plats och rapportera från måndag fredag under Almedalsveckan. Hoppas att vi ses i vimlet!

Vi på redaktionen kommer att finnas på plats och rapportera från måndag fredag under Almedalsveckan. Hoppas att vi ses i vimlet! Risk & Försäkring guidar om intressanta Almedalsseminarier Risk & Försäkring ger dig här en Almedalsguide över ett urval seminarier som är intressanta för försäkrings- och pensionsbranschen så att du inte

Läs mer

VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR

VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR Du ska kunna leva ett tryggt liv som senior Vi seniorer vill leva ett tryggt och fritt liv. Hot och oro minskar vår glädje och möjlighet att fortsätta bidra till Sverige,

Läs mer

Över 300 motioner inskickade till kongressen

Över 300 motioner inskickade till kongressen PRO informerar, januari 2018. Över 300 motioner inskickade till kongressen Välkommen till ett nytt och innehållsrikt år i PRO som både innehåller kongress och valrörelse! Kongressen hålls den 15-17 juni

Läs mer

Urval av statsrådens aktiviteter i Almedalen 3 8 juli 2017

Urval av statsrådens aktiviteter i Almedalen 3 8 juli 2017 2017-07-02 Utbildningsdepartementet Urval av statsrådens aktiviteter i Almedalen 3 8 juli 2017 Måndag 3 juli 08.30 Anna Ekström deltar i frukostsamtal med tema: Bildning, folkbildning och demokratiskt

Läs mer

Vård i världsklass för alla

Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Det här är Vårdförbundets valmanifest med konkreta reformförslag riktat till landets politiker. Vi är ett växande yrkesförbund som samlar över 114

Läs mer

Tid: Tisdag 11 september 2018 kl. 09:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6 Ludvika lasarett

Tid: Tisdag 11 september 2018 kl. 09:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6 Ludvika lasarett Central förvaltning Datum 2018-09-11 Sida 1 (6) Hälso- och sjukvårdsenheten Dnr Områdessamordnare Minnesanteckningar patientrådet Ludvika Tid: Tisdag 11 september 2018 kl. 09:30-12:00 Plats: Ängsklockan,

Läs mer

Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 2, februari 2018

Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 2, februari 2018 Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 2, februari 2018 Innehåll Livsglädjechaufförer, seniorrestauranger och fritt inträde för äldre i swimmingpooler Human Rights manifesto AGE SKPF pensionärernas handlingsprogram

Läs mer

Möt oss i Almedalen. Västra Götalandsregionens seminarieprogram 2011. Alla våra seminarier teckentolkas

Möt oss i Almedalen. Västra Götalandsregionens seminarieprogram 2011. Alla våra seminarier teckentolkas Möt oss i Almedalen Västra Götalandsregionens seminarieprogram 2011 Alla våra seminarier teckentolkas Det som händer i Västra Götaland är viktigt för hela Sverige! Västra Götalandsregionen är en av Sveriges

Läs mer

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2)

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) YTTRANDE Dnr S2019/00497/SF Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten 103 33 Stockholm 2019-05-03 Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) Pensionärernas riksorganisation

Läs mer

Årsrika en tillgång. Barbro Westerholm, Borås

Årsrika en tillgång. Barbro Westerholm, Borås Årsrika en tillgång Barbro Westerholm, Borås 2018-11-16 Vem är årsrik? Årsrik är den som samlat på sig många levda år, mycket kunskap och är rik på livserfarenhet Det finns ingen kronologisk åldersgräns

Läs mer

YTTRANDE. Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa (SOU 2017:47)

YTTRANDE. Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa (SOU 2017:47) YTTRANDE Dnr SOU2017/03553/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 30 november 2017 Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa Förslag för ett långsiktigt arbete för en

Läs mer

Personuppgifter: Läs PRO:s GDPR-policy

Personuppgifter: Läs PRO:s GDPR-policy PRO informerar, maj 2018. PRO presenterar ny rapport: 150 000 pensionärer har avstått tandvård av ekonomiska skäl Nu presenterar PRO rapporten Bit ifrån som är den första i en rapportserie om äldres munhälsa

Läs mer

65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER?

65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER? 65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER? CANCER HAR BLIVIT EN KRONISK SJUKDOM Politikerveckan i Almedalen är en viktig del av Nätverket mot cancers arbete för

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2018/03436/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm. Stockholm den 15 november 2018

YTTRANDE. Dnr S2018/03436/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm. Stockholm den 15 november 2018 YTTRANDE Dnr S2018/03436/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 15 november 2018 God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Sammanfattning SPF Seniorerna stöder

Läs mer

almedalen 2018 #hälsodalen

almedalen 2018 #hälsodalen almedalen 2018 #hälsodalen översiktskarta Hälsodalen Plats: S:t Hans Café, S:t Hansplan 2 Om Hälsodalen Hälsodalen är en uppskattad mötesplats för debatt kring hälsa i ett brett perspektiv. Här föds idéer

Läs mer

SÅ HÄR SKULLE DET INTE BLI. Så här skulle det inte bli. 100 InTeRVJUeR MeD DeM SOM FATTADe BeSlUT OM PenSIOnSSYSTeMeT.

SÅ HÄR SKULLE DET INTE BLI. Så här skulle det inte bli. 100 InTeRVJUeR MeD DeM SOM FATTADe BeSlUT OM PenSIOnSSYSTeMeT. SÅ HÄR SKULLE DET INTE BLI 3 Så här skulle det inte bli. 100 InTeRVJUeR MeD DeM SOM FATTADe BeSlUT OM PenSIOnSSYSTeMeT. 4 SÅ HÄR SKULLE DET INTE BLI Innehåll 1. Förord...5 2. Inledning...6 3. Bakgrund...7

Läs mer

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI?

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? För att kunna bedriva en fortsatt god vård för länets invånare! Tydliggör riktningen vart vi ska och varför Vägleder oss i de beslut vi fattar prioriteringar och satsningar

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

Fullt hus när medtech kom till Almedalen

Fullt hus när medtech kom till Almedalen Fullt hus när medtech kom till Almedalen För första gången arrangerade Swedish Medtech tillsammans med MedTech Magazine två seminarier under politikerveckan i Almedalen i juli. Bland tusentals seminarier

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

LIKA RÄTT TILL VACCINATION! Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre

LIKA RÄTT TILL VACCINATION! Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre LIKA RÄTT TILL VACCINATION! Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre 1 Undersökningens bakgrund Syftet med undersökningen har varit att se vilka attityder som finns kring vacciner och ett vaccinationsprogram

Läs mer

Nordiska samarbetskommittén

Nordiska samarbetskommittén Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 7, november 2017 Innehåll Fattigdom bland pensionärer i de nordiska länderna. Regeringarna bör agera! Den nordiska modellen måste försvaras och bevaras! Kvinnor

Läs mer

Remissyttrande SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform

Remissyttrande SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform Enheten för folkhälsa och sjukvård, Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform Sammanfattning Region Kronoberg har av Socialdepartementet,

Läs mer

Stort 30-års jubileum 1983-2013

Stort 30-års jubileum 1983-2013 RSMH Mittpunkten Malmö RIKSFÖRBUNDET FÖR SOCIAL OCH MENTAL HÄLSA Stort 30-års jubileum 1983-2013 Vi är alla människor, ej bara diagnoser Inflytande - Återhämtning - Självbestämmande Välkomna på konferens,

Läs mer

Ett bättre pensionssystem

Ett bättre pensionssystem Partimotion Motion till riksdagen 2016/17:2470 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Ett bättre pensionssystem 1 Innehåll 1 Innehåll 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 1 3 Behovet av ett rättvist pensionssystem 2 3.1

Läs mer

AKTUELLT KOMMUNIKATION

AKTUELLT KOMMUNIKATION AKTUELLT KOMMUNIKATION!1 !2 Nolltolerans mot undernäring Kampanjen Nolltolerans mot undernäring Rapport som kartlägger problemen över landet: 400 000 i riskzonen att drabbas av undernäring Vad vill SPF

Läs mer

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION VALSTRATEGI, SNABBARE INTEGRATION Dagens presentation LÄGET VID VALÅRETS BÖRJAN MÅLSÄTTNINGAR OCH INRIKTNING BUDSKAP OCH PRIORITERINGAR MÅLGRUPPER HUVUDMOTSTÅNDARE VÅR KAMPANJ SAMMANFATTNING Sverige har

Läs mer

Måndag. Hur ser Liberalerna på pensionärernas villkor inför valet? Varför måste kontanterna bort? Enad äldreagenda. Äldrefrågor på undantag

Måndag. Hur ser Liberalerna på pensionärernas villkor inför valet? Varför måste kontanterna bort? Enad äldreagenda. Äldrefrågor på undantag Måndag Olle Wästberg, debattör John Mellkvist, strategichef, Mindmakers, PRO Hur ser Liberalerna på pensionärernas villkor inför valet? Måndag 3 juli, 08:00-09:00 De största pensionärsorganisationerna

Läs mer

Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014

Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014 Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014 Ramarna för dagen Syfte med seminariet och introduktion till Mötesplatsen Förmiddag: Näringslivets perspektiv på social hållbarhet

Läs mer

96 Mötets öppnande Ordförande öppnade mötet och hälsade välkommen.

96 Mötets öppnande Ordförande öppnade mötet och hälsade välkommen. Protokoll fört med styrelsen för SPF Olofströmsbygden. Dag: torsdagen den 11 Oktober 2018 Närvarande. Ingvar Wramsmyr, Sture Prytz, Jarl Jönsson, Bertil Thomasson, Gunilla Wahlgren, Torsten Cairenius,

Läs mer

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE Varför blir äldre ensamma? Ensamhet kan komma plötsligt eller långsamt. Att råka ut för en förlust på äldre dagar som att förlora vänner, make/maka, husdjur eller

Läs mer

Under 2015 fokuserar SPF Seniorerna på 3 huvudområden i påverkansarbetet: Valfrihet Ekonomi Bostäder

Under 2015 fokuserar SPF Seniorerna på 3 huvudområden i påverkansarbetet: Valfrihet Ekonomi Bostäder Under 2015 fokuserar SPF Seniorerna på 3 huvudområden i påverkansarbetet: Valfrihet Ekonomi Bostäder 3 Valfrihet Vi seniorer har gjort tuffa val genom våra liv varför skulle vi inte kunna välja själva

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET.

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. VI ÄLSKAR VÄLFÄRD MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. Välfärden ska erbjuda mer än bara grundtrygghet. Den ska omfatta alla oavsett inkomst och finansieras solidariskt. Välfärden ska hålla en hög kvalitet och styras

Läs mer

Snart dags för PRO:s kongress

Snart dags för PRO:s kongress PRO informerar, juni 2018. Snart dags för PRO:s kongress Den 15-17 juni 2018 genomför PRO den 22:a kongressen på Clarion Hotell Arlanda. Omkring 250 ombud från PRO:s distrikt beslutar om PRO:s verksamhet

Läs mer

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Torsdagen den 16 januari 2014 Tid 13.00-15.00 Plats Landstingshuset, Hantverkargatan

Läs mer

Luleå kommun deltar i Almedalsveckan 2016

Luleå kommun deltar i Almedalsveckan 2016 Luleå kommun deltar i Almedalsveckan 2016 För tredje året i rad kommer Luleå kommun att delta under Almedalsveckan i Visby, Sveriges största politiska mötesplats. Representanter från Luleå kommun deltar

Läs mer

Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (ID-nummer: SOU 2017:35)

Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (ID-nummer: SOU 2017:35) 2017-08-23 Yttrande 2017-04-20 SOU 2017:35 Utbildningsdepartement 103 33 Stockholm Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (ID-nummer: SOU 2017:35) Sammanfattning Fysioterapeuterna

Läs mer

Utbildningar hösten 2016

Utbildningar hösten 2016 STUDIEPLAN HT 2016 Utbildningar hösten 2016 September 5 september Inspirationskväll tema Arbete Plats: Kristianstad 7 september Inspirationskväll tema Arbete Plats: Landskrona 17 september Medlemsutbildning,

Läs mer

Mariestad. Välkomnar politiker för samtal. om pensionärsfrågor

Mariestad. Välkomnar politiker för samtal. om pensionärsfrågor Mariestad Välkomnar politiker för samtal om pensionärsfrågor 1. Ca 1040 medlemmar SPF Seniorerna Mariestad SPF Seniorerna Mariestad 1. Ca 1040 medlemmar 2. Nio månadsmöten per år SPF Seniorerna Mariestad

Läs mer

YTTRANDE. Dnr Fi2017/04798/FPM. Regeringskansliet Finansdepartementet Stockholm. Stockholm den 19 februari 2018

YTTRANDE. Dnr Fi2017/04798/FPM. Regeringskansliet Finansdepartementet Stockholm. Stockholm den 19 februari 2018 YTTRANDE Dnr Fi2017/04798/FPM Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 19 februari 2018 Ett tryggt och mer hållbart premiepensionssystem Sammanfattning SPF Seniorerna stöder

Läs mer

Äldre 2020. Lättläst version

Äldre 2020. Lättläst version Policy Äldre 2020 Antagen av kommunfullmäktige den 27 april 2010 26 Lättläst version Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Lättläst version av Äldre 2020, Tierps kommun Inledning

Läs mer

Datum Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken

Datum Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-10-05 1 (2) 206 Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken Diarienummer 1701719 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2106-10-11 1 (4) HSN 2016-4458 Handläggare: Birgitta Rosengren Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

En Sifo-undersökning om läkemedelsanvändning bland äldre

En Sifo-undersökning om läkemedelsanvändning bland äldre En Sifo-undersökning om läkemedelsanvändning bland äldre Förord Läkemedel hjälper många äldre att behålla ett hälsosamt liv men läkemedelsanvändningen har även en mörk baksida. Sverige är ett rikt land,

Läs mer

Program Almedalen 2010

Program Almedalen 2010 Program Almedalen 2010 SVN i Almedalen 2010, Folkets Bio, Adelsgatan 39, Visby Möt politiker Partiernas syn på hur personer med funktionsnedsättning kan få riktiga arbeten (Samtalet filmas och läggs ut

Läs mer

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor.

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. Därför EU Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. 2 Ett EU för oss EU kan kännas krångligt och långt borta, men är mer tydligt och nära än du

Läs mer

alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla PRESSMAPP Almedalsveckan 2009

alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla PRESSMAPP Almedalsveckan 2009 alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla 100% PRESSMAPP Arrangör: - Sociala arbetskooperativens intresseorganisation - och företagsrådgivaren

Läs mer

Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 3, maj 2017

Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 3, maj 2017 Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 3, maj 2017 Innehåll De nordiska pensionssystemen Den digitala vardagen Våld mot äldre Förslag till Social pelare i EU Jan Davidsen Land för land Nordiskt seminarium

Läs mer

Statistik Almedalsveckan 2018 Slutstatistik 2018 Baserad på antal genomförda evenemang under Almedalsveckan 2018.

Statistik Almedalsveckan 2018 Slutstatistik 2018 Baserad på antal genomförda evenemang under Almedalsveckan 2018. Statistik 2018 Baserad på antal genomförda evenemang under 2018. 2018 Antal evenemang Unika arrangörer Antal medverkande i evenemang Miljödiplomerade evenemang 4311 1929 8243 2585 Riksdagspartiernas publiksiffra

Läs mer

Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg

Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa Center för esamhället, Avdelningen för digitalisering Agenda Nuläge och omvärld: vård- och omsorgssektorns

Läs mer

Valåret 2018 En möjlighet att påverka

Valåret 2018 En möjlighet att påverka 1 Valåret 2018 En möjlighet att påverka Att vara en seniorpolitisk organisation har aldrig varit så viktigt som nu 27 procent av väljarna är 65+ Våra stadgar säger att förbundet ska verka för seniorers

Läs mer

Samverkan mellan funktionshinders- och pensionärsorganisationerna

Samverkan mellan funktionshinders- och pensionärsorganisationerna 1 (5) Administrativa avdelningen, kanslienheten MINNESANTECKNINGAR HSN 2017-0070 Samverkan mellan funktionshinders- och pensionärsorganisationerna och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Datum Måndag 12

Läs mer

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga Sidhuvud och sidfot.

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga Sidhuvud och sidfot. InputAnge dokument- och versionsbeteckning samt namn på presentationen.&cr&&cr&(redigera foten i efterhand genom att välja Infoga, Sidhuvud och sidfot) 2015-12-16 1 Pensionsgruppens förslag om ny pensionsålder

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Fattigdomsfällan. Så drabbar pensionssystemet många kvinnor

Fattigdomsfällan. Så drabbar pensionssystemet många kvinnor Fattigdomsfällan Så drabbar pensionssystemet många kvinnor FATTIGDOMSFÄLLAN 3 Förord Den här rapporten handlar om de som borde störa, men sällan gör det de äldsta kvinnliga pensionärerna som lever på

Läs mer

Pensioner. Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi

Pensioner. Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi Pensioner Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi Pensionssystemet, blev det som tänkt? Pensionssystemet Privat pension Tjänstepension Allmän pension Den allmänna pensionen Garantipension Bostadstillägg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, Drottninggatan 2, Motala Tisdag 1 september 2009, kl 08:30-12:15 Beslutande Martina Axene KD Välfärdsberedningen Siv Ludén S Välfärdsberedningen Jan Arvidsson

Läs mer

Många äldre i Sverige

Många äldre i Sverige 1 Många äldre i Sverige 2 miljoner äldre (65+) Äldre = var femte invånare = 20 % av befolkningen Äldre = mer än var fjärde väljare = 27 % av väljarna (2018) Tillsammans är vi starka! Åldrandets fakta I

Läs mer

Jämlikhetsprogrammet - I. Inledning

Jämlikhetsprogrammet - I. Inledning Jämlikhetsprogrammet - I. Inledning Framtiden börjar nu #nr Förslag Avsändare Stöd av 255 Rad 8-16 Stryk Rad 8-16: ändra till SSU kämpar för jämlikheten. Vi kämpar för alla människors lika värde för en

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Så här tycker seniorerna (1)

Så här tycker seniorerna (1) 2 Seniorpanelen Undersökningen genomfördes som en webbenkät och pågick mellan den 15-24 september Frågorna handlade om sakfrågor i valet 2018 och prioriterade områden för SPF Seniorerna att driva under

Läs mer

12606/16 rr/ee/ss 1 DG B 1C

12606/16 rr/ee/ss 1 DG B 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 27 september 2016 (OR. en) 12606/16 SOC 565 EMPL 375 ECOFIN 837 EDUC 302 FÖLJENOT från: till: Ärende: Kommittén för socialt skydd Ständiga representanternas kommitté

Läs mer

Saknas: 1 400 läkare

Saknas: 1 400 läkare Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

Capio i Almedalen 2015

Capio i Almedalen 2015 Capio i Almedalen 2015 Modern Medicin Modern Organisation Modernt Ledarskap Välkommen att möta Capio i Almedalen Capios ledning och medarbetare finns på plats mitt i Visby och vi vill dela med oss av våra

Läs mer

Styrning för personcentrerad vård och jämlik hälsa

Styrning för personcentrerad vård och jämlik hälsa Styrning för personcentrerad vård och jämlik hälsa Om vi fortsätter att göra som vi alltid har gjort så får vi det resultat som vi alltid har fått Svensk vård behöver ställa om! En stark välfärd där våra

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 2018

Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 2018 Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 218 Om undersökningen Ämne: Medicinsk forskning Målgrupp: Riksdagskandidater på valbar plats Metod: Elektronisk enkät till 352 politiker uppsatta

Läs mer

Söndag den 9 september

Söndag den 9 september 1 Söndag den 9 september 2 Valåret 2018 En möjlighet att påverka 70 000 kandidater arbetar för att bli valda till Riksdagen Landsting- och regionfullmäktige Kommunfullmäktige 3 Valåret 2018 En möjlighet

Läs mer

En bild av framtidens hälso- och sjukvård -vision!

En bild av framtidens hälso- och sjukvård -vision! En bild av framtidens hälso- och sjukvård -vision! Framtidens hälso- och sjukvård I Norrbotten mår äldre allt bättre och befolkningen lever längre. Även om äldres hälsa visar en positiv utveckling så betyder

Läs mer

Strategi för hälsa. inom - och i samverkan mellan skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg

Strategi för hälsa. inom - och i samverkan mellan skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg Strategi för hälsa inom - och i samverkan mellan skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg Bakgrund Kongressbeslut om en sammanhållen och långsiktig strategi. Tas fram med bred förankring

Läs mer

Miljöpartiet de gröna i Hallstahammars svar på frågor från SPF Herrevad och SPF klubb 65 Hallstahammar, sommaren 2014

Miljöpartiet de gröna i Hallstahammars svar på frågor från SPF Herrevad och SPF klubb 65 Hallstahammar, sommaren 2014 Miljöpartiet de gröna i Hallstahammars svar på frågor från SPF Herrevad och SPF klubb 65 Hallstahammar, sommaren 2014 Vårdoch omsorg Vad är era visioner för äldrevården? Alla äldre ska ha möjlighet att

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Välkommen! Regional casting labb

Välkommen! Regional casting labb Välkommen! Regional casting labb Helena Gidlöf, SKL Göran Hallin, Kontigo Peter Kempinsky Regionernas roll Rapport/kartläggning/analys Strategiska roller i det regionala utvecklingsarbetet Hur regionerna

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

Inbjudan till GR Drop Outs avslutningsoch spridningskonferens

Inbjudan till GR Drop Outs avslutningsoch spridningskonferens Inbjudan till GR Drop Outs avslutningsoch spridningskonferens Nu välkomnar GR Drop Outs alla som är intresserade av skolkproblematik, utanförskap och unga människors framtidsutsikter att ta del av vår

Läs mer

IF Metall i Almedalen 2017

IF Metall i Almedalen 2017 IF Metall i Almedalen 2017 Aktiviteter under Almedalsveckan 4-6 juli IF Metall medverkar i en mängd seminarier och samtal under Almedalsveckan. Här finner du information om våra egna morgonsamtal och seminarier.

Läs mer

Anslag/Bevis. Lokal Sjödiken, kommunhuset, Svedala , kl 13:30-14:15. Paragrafer 1-8. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2

Anslag/Bevis. Lokal Sjödiken, kommunhuset, Svedala , kl 13:30-14:15. Paragrafer 1-8. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2 Plats och tid Lokal Sjödiken, kommunhuset, Svedala 2019-01-17, kl 13:30-14:15 Paragrafer 1-8 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande

Läs mer

Tid: Tisdag 8 maj 2018 kl. 9:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett

Tid: Tisdag 8 maj 2018 kl. 9:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett Hälso- och sjukvården Datum 2018-05-08 Sida 1 (6) Västerbergslagen Dnr Minnesanteckningar patientrådet Ludvika Tid: Tisdag 8 maj 2018 kl. 9:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett 1. Mötets

Läs mer

Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid

Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid Stor brist på sådana boenden idag Rekordgenerationen födda under efterkrigstiden Vi seniorer är alla olika intressen, betalningsförmåga,

Läs mer

Söndag 6 juli. Tid Organisation Rubrik Lokal Moderator. Klimatpolitik i praktiken

Söndag 6 juli. Tid Organisation Rubrik Lokal Moderator. Klimatpolitik i praktiken Söndag 6 juli 15.00 17.30 BIL Sweden Klimatpolitik i praktiken Högskolan 17.00 18.00 Svenskt Näringsliv Presseminarium Stefan Fölster Måndag 7 juli 09.00 09.30 Svensk Byggnäring Så här energieffektiviserar

Läs mer

Almedalen 2015. www.halsodalen.se

Almedalen 2015. www.halsodalen.se Almedalen 2015 www.halsodalen.se Översiktskarta Hälsodalen S:t Hans Café, S:t Hansplan 2 Ingång alla lokaler Om Hälsodalen Hälsodalen är en naturlig mötesplats för hälsa under Almedalsveckan med en mix

Läs mer

VÄLFÄRDENS AKADEMIKER I ALMEDALEN

VÄLFÄRDENS AKADEMIKER I ALMEDALEN VÄLFÄRDENS AKADEMIKER I ALMEDALEN AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR I ALMEDALEN 2015 Är dubbelarbete roten till kvinnors psykiska ohälsa? Dubbelarbetet medför hälsorisker även när männen utför det. Det är arbetsbelastningen,

Läs mer

Regionstyrelsen. Sara Svensson (V) gör bifogad anteckning till protokollet.

Regionstyrelsen. Sara Svensson (V) gör bifogad anteckning till protokollet. Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-10-13 1 (2) 224 Delårsrapport januari - augusti 2016 Diarienummer 1600806 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige följande 1. Regionfullmäktige

Läs mer

Protokoll fört med styrelsen för SPF Olofströmsbygden. Ordförande öppnade mötet och hälsade välkommen.

Protokoll fört med styrelsen för SPF Olofströmsbygden. Ordförande öppnade mötet och hälsade välkommen. Protokoll fört med styrelsen för SPF Olofströmsbygden Dag: torsdagen den 16 augusti Närvarande: Ingvar Wramsmyr, Sture Prytz, Jarl Jönsson, Bertil Thomasson, Torsten Cairenius, Gunilla Wahlgren, Anitha

Läs mer

PRO-Kongressen juni 2015 Stockholm

PRO-Kongressen juni 2015 Stockholm PRO-Kongressen 12 14 juni 2015 Stockholm Nyvalda PRO-ordföranden i samtal med gräsrötterna. Kongressrapport. Dag 1 Maria Möller inledde kongressen med att imitera kända personer varvat med sång och ackompanjerades

Läs mer

Stockholms läns landsting Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd. Måndagen den 12 september. Tid

Stockholms läns landsting Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd. Måndagen den 12 september. Tid Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli 2016-09-12 Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Måndagen den 12 september 1(5) LS 2016-0008

Läs mer

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_höör.indd 1

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_höör.indd 1 framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_höör.indd 1 2018-06-18 14:49 Dina riksdagskandidater 1. Jonny Cato Hansson, Helsingborg Kommunalråd, 24 år Just

Läs mer

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN Andreas Erlandsson Kommunalråd TRYGGHET TILLSAMMANS Oskarshamn är en fantastisk kommun att leva, bo och verka i. Tillsammans har alla vi som finns här arbetat för att utveckla

Läs mer

Europeiska unionen Europeisk äldrepolitik AGE organisation AGE ekonomi AGE verksamhet 26 maj 2019

Europeiska unionen Europeisk äldrepolitik AGE organisation AGE ekonomi AGE verksamhet 26 maj 2019 1 Europeiska unionen Europeisk äldrepolitik AGE organisation AGE ekonomi AGE verksamhet 26 maj 2019 2 Statsstöd Koll på läkemedel 560 000 kr Minska ensamheten 2 010 000 kr Seniorer i trafiken 1 193 000

Läs mer

SPF Seniorerna Norrbotten TILLSAMMANS FÖR ETT AKTIVARE SENIORLIV

SPF Seniorerna Norrbotten TILLSAMMANS FÖR ETT AKTIVARE SENIORLIV SPF Seniorerna Norrbotten TILLSAMMANS FÖR ETT AKTIVARE SENIORLIV DÄRFÖR SKA DU BLI MEDLEM! Du stödjer SPF Seniorernas äldrepolitiska arbete Du erbjuds ett rikt programutbud och aktiviteter Du kan delta

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN

OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN Inledning ger stöd till personer med funktionsnedsättning. Stödet som område stöd och service ger styrs av lagar. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Vision för Alingsås Lasarett

Vision för Alingsås Lasarett Vision för Alingsås Lasarett april 2011 Inledning 3 1. Alingsås lasaretts självständighet ett föredöme 4 2. Basutbud på närsjukhuset 4 3. Specialiteter på närsjukhuset 5 4. En starkt utbyggd ambulanssjukvård

Läs mer

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden.

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. 12 000 FLER VÅRDBITRÄDEN 8 MILJARDER UNDER 4 ÅR Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Vårdbiträdena behöver komma

Läs mer