Välkommen till. PLATS: Södra Kyrkogatan 11, vid Stora torget, Visby DATUM: TID: kl Moderator: Göran Hägglund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till. PLATS: Södra Kyrkogatan 11, vid Stora torget, Visby DATUM: TID: kl Moderator: Göran Hägglund"

Transkript

1 Välkommen till ALMEDALEN 2019 MODERATOR: Göran Hägglund ARRANGÖR: Novo Nordisk i samverkan med Nationella Diabetesteamet, Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS), Riksförbundet HjärtLung och Riksförbundet HOBS Hälsa oberoende av storlek. PLATS: Södra Kyrkogatan 11, vid Stora torget, Visby DATUM: TID: kl Moderator: Göran Hägglund

2 Seminarium 1: 09:30 10:15 (FRUKOSTPAKET INGÅR) NÄTLÄKARE I PRIMÄRVÅRDEN ETT HOT ELLER EN MÖJLIGHET FÖR PATIENTER MED KRONISKA SJUKDOMAR? Nationella Diabetesteamet och Novo Nordisk. På kort tid har antalet besök hos privata nätläkare ökat explosionsartat. Kritiken mot de nya vårdaktörerna har stundtals varit hård. Men är vård på nätet ett hot mot patientsäkerheten i primärvården - eller innebär nätläkarna att intentionerna om en god och nära vård kan uppfyllas? 2016 förändrades svensk hälso- och sjukvård i och med att de privata digitala vårdtjänstbolagen gjorde entré. Idag finns ett 15-tal företag i vårdgivarregistret hos Inspektionen för vård och omsorg. De digitala besöken har ökat snabbt, från cirka under 2017 till över en halv miljon Nätläkarbolagen har mötts av kritik från olika håll. Bland annat hävdas att det saknas vetenskapligt stöd för digitala diagnoser och att den låga tröskeln för att träffa nätläkare ökar vårdkonsumtionen och samhällets vårdkostnader. Förespråkarna däremot anser att nätläkarna avlastar den hårt tyngda primärvården och innebär en radikal förbättring för många patienter, till exempel kroniskt sjuka med många vårdkontakter. Vilken plats ska nätläkarna ha i primärvården? Under seminariet diskuteras om konsultation på distans innebär ett hot eller en möjlighet i vården av patienter med kroniska sjukdomar, som typ 2-diabetes. Och har den offentliga sjukvården något att lära av de privata nätläkarna? David Nathanson, överläkare, ordförande Svensk Förening för Diabetologi. Johan Hultberg, riksdagsledamot (M), Västra Götaland. Daniel Forslund, biträdande regionråd (L) i Region Stockholm, ordförande Beredningen för digitalisering, SKL. Nasim Farrokhina, kvalitets- och forskningsdirektör, Kry. Göran Hägglund, moderator.

3 Seminarium 2: 11:00 11:45 FUNGERAR SAMHÄLLETS SKYDDSNÄT ÄVEN UTANFÖR HEMMET VEM HJÄLPER BARN OCH UNGA MED TYP 1-DIABETES Nationella Diabetesteamet och Novo Nordisk. Barn och unga med typ 1-diabetes måste lita till vuxna i sin närhet när de är utanför föräldrahemmet. Klarar skolan att axla detta ansvar? Finns nödvändiga kunskaper och resurser? Och hur garanteras en säker diabetesvård för barn som är placerade i samhällsvård eller andra tillfälliga boenden? Det finns cirka personer under 18 år med typ 1-diabetes i registret SWEDIABKIDS. Dagtid befinner sig 90 procent av dessa i skolan där personalen ska ge barnen egenvårdsstöd, det vill säga hjälpa till med bland annat injektioner och blodsockerkontroller. Men trots olika regler och bestämmelser har 40 procent av barnen inte någon vuxen på skolan som är huvudansvarig för egenvården, enligt en tidigare kartläggning. En extra utsatt grupp är barn med diabetes som inte bor med sina föräldrar, utan är placerade i samhällsvård. Forskning visar att barn och unga som växer upp på HVB-hem har sämre fysisk och psykisk hälsa än genomsnittet. I kombination med diabetes blir dessa barn dubbelt sårbara, eftersom det krävs en god psykisk hälsa för att orka sköta den livshotande sjukdomen i vardagen. Hur säkrar vi stödet till barn och ungdomar med typ 1-diabetes under skoldagen och i boenden utanför föräldrahemmet? Omfattas även dessa barn av riktlinjerna för en god och säker diabetesvård? Gun Forsander, läkare, docent, Svenska barnläkarföreningen. Robin Åhrling, ordförande Ung Diabetes. Eva Nilsson Bågenholm, läkare, kvalitetsdirektör på Humana, ordförande Vårdföretagarna. Göran Hägglund, moderator.

4 Seminarium 3: 12:30 13:15 (LUNCHPAKET INGÅR) ÄLDRE MED DIABETES INOM KOMMUNAL HEMSJUKVÅRD VEM FÖR DERAS TALAN? Nationella Diabetesteamet och Novo Nordisk. Gruppen äldre ökar samtidigt som alltmer vård ska ske i patientens hem, enligt intentionerna i den pågående utredningen om en god och nära vård. Vilket stöd behövs för att den kommunala hemsjukvården ska kunna leverera en individanpassad diabetesvård enligt dagens riktlinjer? I åldersgruppen 75 år och äldre finns uppskattningsvis personer med diabetes, varav cirka 90 procent har typ 2-diabetes. Var tredje äldre med diabetes har dessutom tre eller fler kroniska sjukdomar. Till exempel är demens dubbelt så vanligt. Många patienter erhåller kommunal hemsjukvård, antingen i sitt hem eller på särskilt boende där insatserna kan utföras av omsorgspersonal på delegation. Enligt SKL:s vårdprogram Äldre med diabetes bör utbildning till personalen prioriteras för att öka patientsäkerheten. Men socialstyrelsens senaste utvärdering av diabetesvården visar att endast 15 procent av personalen fått utbildning i diabetesvård, och knappt hälften av kommunerna har ett vårdprogram eller liknande. Sjuksköterskor i hemsjukvården har också uttryckt känslor av otillräcklighet och att diabetespatienterna inte känner sig trygga. Alltfler patienter kommer att vårdas i hemmet framöver - hur ska hemsjukvården riggas för att personer med diabetes ska få en god och säker vård? Anna Nergårdh, läkare, regeringens särskilda utredare för Samordnad utveckling för god och nära vård. Agneta Lindberg, distriktssköterska, ordförande Svensk förening för sjuksköterskor i Diabetesvård (SFSD). Eva Nilsson Bågenholm, läkare, kvalitetsdirektör på Humana, ordförande Vårdföretagarna. Inga-Lena Andersson, dietist, ordförande Dietisternas Riksförbund, referensgrupp diabetes. Göran Hägglund, moderator.

5 Seminarium 4: 14:30 15:30 (MELLANMÅL INGÅR) HAR HJÄRT-KÄRLSJUKA PATIENTER MED TYP 2-DIABETES RÅD ATT VÄNTA IN DEN NYA KUNSKAPSSTYRNINGEN? Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS), Riksförbundet HjärtLung och Novo Nordisk. I väntan på att nya systemet för kunskapsstyrning kommer på plats finns en oro hos personer med typ 2-diabetes och etablerad hjärt-kärlsjukdom att inte få behandling enligt de nya riktlinjerna. Vem garanterar patienternas säkerhet? Hur förhindras allvarliga och undvikbara komplikationer? Mer än svenskar lever idag med diagnostiserad typ 2-diabetes. Forskning visar att 28 procent av patienterna även vårdats för kardiovaskulära sjukdomar som hjärtinfarkt och hjärtsvikt och mer än varannan avlider i sviter av dessa. Bland patienterna är oron stor att drabbas av en ny hjärt-kärlhändelse, enligt Riksförbundet HjärtLung och Diabetesorganisationen i Sverige, DiOS. Under 2017 utgav Socialstyrelsen och Läkemedelsverket nya uppdaterade rekommendationer vad gäller behandling av personer med typ 2-diabetes och etablerad hjärt-kärlsjukdom. I dessa riktlinjer lyfts behandlingar som kan minska risken för hjärt-kärlkomplikationer tydligt fram. Trots uppdaterade riktlinjer finns en oro att den nya kunskapen inte implementeras i hälso- och sjukvården. En förklaring kan vara att det nya nationella systemet för kunskapsstyrning ännu inte hittat sin form. Vad kan göras här och nu för att patienterna ska få tillgång till adekvat vård? Vem inom vårdkedjan är ansvarig? Christine Cars-Ingels, generalsekreterare Riksförbundet HjärtLung. Thomas Magnusson, förbundsordförande Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS). David Nathanson, överläkare, ordförande Svensk Förening för Diabetologi. Clas Held, professor i kardiologi, Svenska Kardiologföreningen. Åke Åkesson, verksamhetschef, Hälsocentralen i Borgholm. Göran Hägglund, moderator.

6 Seminarium 5: 16:15 17:15 DUM OCH LAT? MYTER OM OBESITAS Riksförbundet HOBS Hälsa Oberoende av Storlek och Novo Nordisk. Går det att avliva myten om att personer med obesitas är lata och dumma? Vad krävs för att sjukvården och samhället ska acceptera att obesitas är en sjukdom? Vilket ansvar måste sjukvården nu ta och hur säkerställs patientens viktiga roll som kunskapsbärare? Att leva med obesitas (fetma) innebär fysiska påfrestningar och en förhöjd risk att drabbas av svåra och allvarliga följdsjukdomar. Drygt var tionde förlorat levnadsår kan kopplas till övervikt och fetma. Trots att obesitas är en kronisk sjukdom betraktas den fortfarande främst som en karaktärsbrist och endast 8 procent av personer med svår fetma får någon form av specialistvård. Det som många personer med obesitas upplever som svårast är själva stigmat. Patientföreningen HOBS vittnar om dagliga kränkningar, både i sjukvården och i samhället i övrigt. I en ny policyrapport som presenteras under seminariet slår HOBS fast att obesitas är en komplex sjukdom, men den går att behandla med kunskap och välorganiserade vårdinsatser. Fortfarande saknas dock nationella riktlinjer, och obesitasvården är både underdimensionerad och ojämlik. I rapporten introduceras därför ett åtgärdsprogram i fem punkter. Vad krävs för att programmet ska bli verklighet? Vilka motkrafter kan identifieras? Jenny Vinglid, generalsekreterare Riksförbundet HOBS (Hälsa Oberoende av Storlek). Petter Odmark, analyschef Re-Think. Gilbert Tribo, ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden (L) i Region Skåne, ledamot SKL:s sjukvårdsdelegation. Talla Alkurdi, 2:e vice ord hälso- och sjukvårdsnämnden (S) i Region Stockholm, ledamot SKL:s sjukvårdsdelegation. Kajsa Järvholm, psykolog, expertgruppen obesitas, Region Skåne. Mats Eriksson, moderator, Reform Society, fd regionstyrelsens ordförande (M), Region Halland.

7 SE19NNM00013 JUNI 2019 David Nathanson Agneta Lindberg Jenny Vinglid Johan Hultberg Daniel Forslund Nasim Farrokhina Kajsa Järvholm Gun Forsander Robin Åhrling Eva Nilsson Bågenholm Anna Nergårdh Inga-Lena Andersson Christine Cars-Ingels Thomas Magnusson Clas Held Åke Åkesson Petter Odmark Gilbert Tribo Talla Alkurdi Mats Eriksson moderator Göran Hägglund moderator

8 Visby S:ta Maria domkyrka SÖDRA KYRKOGATAN 11 Stora torget Novo Nordisk Scandinavia AB Tel

RAPPORT FRÅN ALMEDALEN 2018

RAPPORT FRÅN ALMEDALEN 2018 RAPPORT FRÅN ALMEDALEN 2018 För tredje året i rad arrangerades En dag om diabetes och obesitas i Visby i samband med Almedalsveckan. Bakom arrangemanget måndagen den 2 juli stod Nationella Diabetesteamet

Läs mer

Specialiserade överviktsmottagningar

Specialiserade överviktsmottagningar Underlag Specialiserade överviktsmottagningar Bakgrund Fetma utgör ett stort hot för folkhälsan. Med fetma följer en ökad risk för psykisk ohälsa, ökad sjuklighet och för tidig död. Övervikt/fetma brukar

Läs mer

Fullt hus när medtech kom till Almedalen

Fullt hus när medtech kom till Almedalen Fullt hus när medtech kom till Almedalen För första gången arrangerade Swedish Medtech tillsammans med MedTech Magazine två seminarier under politikerveckan i Almedalen i juli. Bland tusentals seminarier

Läs mer

Välkommen till. Moderator: Göran Hägglund

Välkommen till. Moderator: Göran Hägglund Välkommen till Mona Landin-Olsson ALMEDALEN 2016 MODERATOR: Göran Hägglund ARRANGÖR: Novo Nordisk i samverkan med Nationella Diabetesteamet, Nationella Diabetesregistret samt Riksförbundet HOBS Hälsa oberoende

Läs mer

Strategi för hälsa. Skola Hälso- och sjukvård Socialtjänst Vård och omsorg

Strategi för hälsa. Skola Hälso- och sjukvård Socialtjänst Vård och omsorg Strategi för hälsa Skola Hälso- och sjukvård Socialtjänst Vård och omsorg Visste du att Fyra i varje klass av en årskull hamnar i utanförskap. Fem i varje klass saknade behörighet till gymnasieskolan 2015/2016.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-20 Dnr 1500885 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Icke-kirurgisk behandling

Läs mer

NATIONELLA PROGRAMRÅDET DIABETES. För en jämlik och kunskapsbaserad

NATIONELLA PROGRAMRÅDET DIABETES. För en jämlik och kunskapsbaserad NATIONELLA PROGRAMRÅDET DIABETES För en jämlik och kunskapsbaserad vård 1 Mer jämlik och kunskapsbaserad diabetesvård Landsting och regioner har tillsammans etablerat nationella programrådet för diabetes

Läs mer

Ärende 15. Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen. Peder Björn

Ärende 15. Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen. Peder Björn PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen Ärende 15 Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA a t t avslå motionen. Svar på motion: Samla och

Läs mer

Kunskapsbildning Möte med Programberedningen och Hälso- och sjukvårdsberedningarna Luleå 12 mars 2009

Kunskapsbildning Möte med Programberedningen och Hälso- och sjukvårdsberedningarna Luleå 12 mars 2009 Kunskapsbildning Möte med Programberedningen och Hälso- och sjukvårdsberedningarna Luleå 12 mars 2009 2009-03-26 LÄNSGRUPPERNA VÅREN 2009 BILD 1 Kvalitet i vården Varför får patienter med samma symptom

Läs mer

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer.

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer. Den östgötska vårdkrisen Så kapar vi vårdens köer. Så kapar vi vårdköerna i Östergötland Bakgrund Vårdköerna har ökat drastiskt i Sverige. Idag är de dubbelt så långa som 2014. Situationen i Östergötland

Läs mer

Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48

Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48 Sundbyberg 2017-10-20 Dnr.nr: S2017/03403/FS Vår referens: Sofia Karlsson Mottagarens adress: s.registrator@regeringska nsliet.se, s.fs@regeringskansliet.se Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48

Läs mer

God och nära vård i Gävleborg. I samarbete med Gävleborgs kommuner

God och nära vård i Gävleborg. I samarbete med Gävleborgs kommuner God och nära vård i Gävleborg I samarbete med Gävleborgs kommuner Nära vård: Bakgrund SOU 2015:98 Träning ger färdighet, Måns Rosén SOU 2016:2 Effektiv vård, Göran Stiernstedt Lag (2017:612) om samverkan

Läs mer

Hälsosamma levnadsvanor är även viktigt för patienter med cancer, men hur når vi dit?

Hälsosamma levnadsvanor är även viktigt för patienter med cancer, men hur når vi dit? Hälsosamma levnadsvanor är även viktigt för patienter med cancer, men hur når vi dit? Hans Hägglund Överläkare, docent Verksamhetschef Akademiska Sjukhuset Hemsjukvård efter benmärgstransplantation har

Läs mer

Bakgrund. Ekonomi. Workshops med OC x flera Definitioner Målbilder/milstolpar Prioriterade aktiviteter Fördelning av uppdrag Genomförande

Bakgrund. Ekonomi. Workshops med OC x flera Definitioner Målbilder/milstolpar Prioriterade aktiviteter Fördelning av uppdrag Genomförande Strategi HS Bakgrund Många förbättringsarbeten pågår Hur ska dessa prioriteras/sorteras För att kunna prioritera behövs en tydlig riktning och strategi Nationella påbud SOU 2016:2 Effektiv vård Göran Stiernstedt

Läs mer

Strategi för hälsa. Skola Socialtjänst Vård och omsorg Hälso- och sjukvård

Strategi för hälsa. Skola Socialtjänst Vård och omsorg Hälso- och sjukvård Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg Hälso- och sjukvård Varför en gemensam nationell strategi? Det finns behov av en gemensam strategisk inriktning och gemensamma mål att arbeta mot.

Läs mer

SAMTAL OM LEVNADSVANOR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

SAMTAL OM LEVNADSVANOR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN SAMTAL OM LEVNADSVANOR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN 1 Bakgrund Nationell strategi prevention och behandling av kroniska sjukdomar Socialstyrelsen Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Bättre

Läs mer

Agneta Granström. LIFE SCIENCE Region Norrbotten

Agneta Granström. LIFE SCIENCE Region Norrbotten Agneta Granström LIFE SCIENCE Region Norrbotten Framtidens vård på distans Agneta Granström, Regionråd, Region Norrbotten Europas största glesbygdsområde Sveriges äldsta befolkning Digitaliseringen Våra

Läs mer

Noll fetma Ett projekt inom Vinnovas program Visionsdriven hälsa

Noll fetma Ett projekt inom Vinnovas program Visionsdriven hälsa Noll fetma 2040 Ett projekt inom Vinnovas program Visionsdriven hälsa Region Skåne, Lunds universitet, Aventure AB, Fazer bakeries Ltd & Orkla foods Sverige AB Utveckling av vision NOLL FETMA 2040 Utveckla

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Christina Lindberg, Jan Olov Strandell 2015-09-29 Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på nationella riktlinjer från 2015 och den utvärdering som Socialstyrelsen

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Inbjudan till terapiinriktad utbildning

Inbjudan till terapiinriktad utbildning Fotograf: Herman Hamnqvist Till: Verksamhetschef. Cc: Diabetesintresserade läkare och sjuksköterskor, fysioterapeuter, dietister och fotterapeuter i öppen- och slutenvård i Värmland. Januari 2019 Inbjudan

Läs mer

Capio i Almedalen 2015

Capio i Almedalen 2015 Capio i Almedalen 2015 Modern Medicin Modern Organisation Modernt Ledarskap Välkommen att möta Capio i Almedalen Capios ledning och medarbetare finns på plats mitt i Visby och vi vill dela med oss av våra

Läs mer

Hälso- och sjukvårdspersonalens. rådgivning om alkohol. En enkätstudie hösten 2012

Hälso- och sjukvårdspersonalens. rådgivning om alkohol. En enkätstudie hösten 2012 Hälso- och sjukvårdspersonalens syn på rådgivning om alkohol En enkätstudie hösten 2012 Vid frågor kontakta Riitta Sorsa e-post riitta.sorsa@socialstyrelsen.se tel 075-247 34 91 Du får gärna citera Socialstyrelsens

Läs mer

Världsdiabetesdagen : Nya riktlinjer och rekommendationer hur speglar de mångfalden i diabetesvården?

Världsdiabetesdagen : Nya riktlinjer och rekommendationer hur speglar de mångfalden i diabetesvården? Världsdiabetesdagen 2017-11-14: Nya riktlinjer och rekommendationer hur speglar de mångfalden i diabetesvården? Claes-Göran Östenson, Professor, Karolinska Institutet och Ordförande, Nationella Programrådet

Läs mer

oktober 2016 Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige nyheter och trender

oktober 2016 Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige nyheter och trender oktober 2016 Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige nyheter och trender Loka Brunn 28-29 november 2016 Hej! Välkommen till årets Diabetesdagar i Mellansverige!

Läs mer

Psoriasisfo rbundets va rdpolitiska program

Psoriasisfo rbundets va rdpolitiska program Psoriasisfo rbundets va rdpolitiska program Psoriasisfo rbundets va rdpolitiska program 2015-2017 Idag finns det oacceptabelt stora skillnader i den vård och behandling som landets psoriasispatienter får

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

NÄR VET VI MER OM KVINNOR MED SPRIDD BRÖSTCANCER?

NÄR VET VI MER OM KVINNOR MED SPRIDD BRÖSTCANCER? NÄR VET VI MER OM KVINNOR MED SPRIDD BRÖSTCANCER? Seminarium i Almedalen 4 juli 2016 Arrangörer: Roche, Bröstcancerföreningarnas Riksförbund (BRO) och Dagens Medicin Agenda SE/PERJ/0816/0002 Ett register

Läs mer

65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER?

65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER? 65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER? CANCER HAR BLIVIT EN KRONISK SJUKDOM Politikerveckan i Almedalen är en viktig del av Nätverket mot cancers arbete för

Läs mer

Svar på skrivelse från Miljöpartiet om uppföljning av nationella riktlinjer för vård av kroniskt sjuka

Svar på skrivelse från Miljöpartiet om uppföljning av nationella riktlinjer för vård av kroniskt sjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Inger Dahlbom TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-06-19 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-08-29 1 (2) HSN 2017-0769 Svar på skrivelse från Miljöpartiet om uppföljning av

Läs mer

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Utskottet för hälso- och sjukvård

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Utskottet för hälso- och sjukvård Plats och tid Stora konferensrummet, hus 3 kl. 13:00-17:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Christer Siwertsson (M) (Ordförande) Jenny Sellsve (S) Lars-Erik Olofsson (KD) ersätter Elin

Läs mer

Personcentrerat Samarbete en projektrapport

Personcentrerat Samarbete en projektrapport Personcentrerat Samarbete en projektrapport Slutrapport Projektnamn: Personcentrerat samarbete och främjande samarbete mellan vårdgivare och vårdnivåer. Vården behöver ställa om. Projektledare: Projekttid:

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Varför nytt gemensamt system? Vilka effekter och vilket mervärde förväntas genom det nya systemet? På vilket sätt? Sophia Björk, Sveriges

Läs mer

Hur kan vi förbättra levnadsvanorna i Norrbotten?

Hur kan vi förbättra levnadsvanorna i Norrbotten? Hur kan vi förbättra levnadsvanorna i Norrbotten? Margareta Eriksson Folkhälsostrateg, Med Dr Folkhälsocentrum, Utvecklingsavdelningen Region Norrbotten Hälsosamma levnadsvanor förebygger 80% av all kranskärlssjukdom

Läs mer

BLÅBOK. för bättre diabetesvård

BLÅBOK. för bättre diabetesvård BLÅBOK för bättre diabetesvård BLÅBOK för bättre diabetesvård FÖRORD Nationella Diabetesteamet bildades 2002 och är en paraplyorganisation för de riksomfattande intresse- och specialist föreningar som

Läs mer

Hur kan hjärtsjukvården i Stockholms läns landsting nå bättre resultat?

Hur kan hjärtsjukvården i Stockholms läns landsting nå bättre resultat? Hur kan hjärtsjukvården i Stockholms läns landsting nå bättre resultat? Sammanfattning av seminarium om Stockholms hjärtsjukvård, den 6 mars 2013, som arrangerades av AstraZeneca och Hjärt-Lungfonden 1

Läs mer

BLÅBOK. för bättre diabetesvård

BLÅBOK. för bättre diabetesvård BLÅBOK för bättre diabetesvård FÖRORD Nationella Diabetesteamet bildades 2002 och är en paraplyorganisation för de riksomfattande intresse- och specialist föreningar som innefattar personer med diabetes

Läs mer

Schema Diabetes - ett helhetsperspektiv, 2QA114 15,0 hp, KISÖS, HT-15

Schema Diabetes - ett helhetsperspektiv, 2QA114 15,0 hp, KISÖS, HT-15 Schema Diabetes - ett helhetsperspektiv, 2QA114 15,0 hp, KISÖS, HT-15 (LG151111) Datum Tid Lokal Moment Lärare Onsdag 9-sep 13.00-13.50 F:sal Gentz Upprop, introduktion, Diabetes en översikt David Nathanson

Läs mer

Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret

Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 11/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-09-13 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret Ärendenr: Sjukvårdsdelegationens

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Med sikte mot ett nationellt gemensamt system för kunskapsstyrning Bakom systemet står regioner i samverkan med stöd av Sveriges Kommuner

Läs mer

Frukostdialog om teambaserad vård. Almedalen 5 juli 2016

Frukostdialog om teambaserad vård. Almedalen 5 juli 2016 Frukostdialog om teambaserad vård Almedalen 5 juli 2016 Rapport från frukostdialog om teambaserad vård Datum: Tisdag den 5 juli 2016 Plats: I BrainBus vid Visby hamn Moderator: Marit Jenset Deltagare:

Läs mer

Innovativ teknik kan förbättra diabetesvården. För en stor del av befolkningen. Och för hela samhället.

Innovativ teknik kan förbättra diabetesvården. För en stor del av befolkningen. Och för hela samhället. Innovativ teknik kan förbättra diabetesvården. För en stor del av befolkningen. Och för hela samhället. Idag lever minst 450.000 svenskar med diabetes. Av dessa har 85-90% typ2-diabetes, därutöver finns

Läs mer

24/16 Yttrande över motion - Screening för typ 2- diabetes

24/16 Yttrande över motion - Screening för typ 2- diabetes Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-05-11 LS-LED15-1651-5 24/16 Yttrande över motion - Screening för typ 2- diabetes Diarienummer:

Läs mer

Anneli Karlsson. Lena Kandergård

Anneli Karlsson. Lena Kandergård Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Skive, Stadshuset, kl. 10.00 12.00 Beslutande ledamöter Aina Wåhlund (S) Lena Kandergård (S) Maria Rönnehäll (S) Bertil Nilsson (HSO) Agneta Wiss Carlsson (HSO)

Läs mer

Primärvårdens arbete med prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor 2016

Primärvårdens arbete med prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor 2016 Primärvårdens arbete med prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor 2016 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Om utvärderingen Utifrån rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede från 2013. Arbetet har bedrivits

Läs mer

En trygg diabetesvård

En trygg diabetesvård Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2790 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) En trygg diabetesvård Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Diabetes i skolan 2008 En nationell enkätstudie

Diabetes i skolan 2008 En nationell enkätstudie Diabetes i skolan 2008 En nationell enkätstudie Diabetes är den näst vanligaste kroniska sjukdomen hos barn och ungdomar i Sverige och innebär risk för allvarliga komplikationer senare i livet. Diabeteskomplikationer

Läs mer

Inbjudan till terapiinriktad utbildning Specialistmöte Diabetes i Mellansverige - nyheter och trender inom diabetologins värld

Inbjudan till terapiinriktad utbildning Specialistmöte Diabetes i Mellansverige - nyheter och trender inom diabetologins värld Till verksamhetschef i regionen för Uppsala, Örebro, oktober 2017 Värmland, Västmanland, Sörmland, Dalarna och Gävleborg. Kopia till diabetesintr/ansv doktor och diabetessjuksköterska på sjukhus i dessa

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-10-20 LS-LED09-167 86 Dags att utveckla vården av alkoholmissbrukare ytterligare! Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag

Läs mer

Hjälpmedelscenter, HMC, funktion och roll i förhållande till den nya hälso- och sjukvårdsorganisationen i Region Blekinge

Hjälpmedelscenter, HMC, funktion och roll i förhållande till den nya hälso- och sjukvårdsorganisationen i Region Blekinge 2018-09-27 Hjälpmedelscenter, HMC, funktion och roll i förhållande till den nya hälso- och sjukvårdsorganisationen i Region Blekinge Uppdraget Anette Sander, verksamhetschef för Hjälpmedelscenter, HMC,

Läs mer

Kunskapsstyrning exempel Diabetes

Kunskapsstyrning exempel Diabetes Kunskapsstyrning exempel Diabetes Ingrid Östlund Bitr Hälso- och sjukvårdsdirektör 2015-10-07 Kunskapsstyrning Bästa möjliga kunskap vid varje möte Gör det lätt att göra rätt Lärande organisation Kunskapsstyrning

Läs mer

Strategiska hälso- och sjukvårdsfrågor. - I huvudet på..åsa Himmelsköld 18 november 2014

Strategiska hälso- och sjukvårdsfrågor. - I huvudet på..åsa Himmelsköld 18 november 2014 Strategiska hälso- och sjukvårdsfrågor - I huvudet på..åsa Himmelsköld 18 november 2014 Utvecklingen för dem vi är till för Fler äldre Allt fler med långvariga sjukdomar och med flera samtidigt Ojämlik

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar

Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar Bilaga 1/4 Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar I detta dokument redovisas beredningen för behovsstyrnings förslag på områden för behovsanalyser 2017.

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

ATT FÖREBYGGA KRONISKA SJUKDOMAR GENOM GODA LEVNADSVANOR

ATT FÖREBYGGA KRONISKA SJUKDOMAR GENOM GODA LEVNADSVANOR ATT FÖREBYGGA KRONISKA SJUKDOMAR GENOM GODA LEVNADSVANOR ett sätt att optimera hälso- och sjukvårdens insatser Mattias Damberg, Docent, Hjärtkliniken, Karolinska Institutet, KS, Solna Specialistläkare

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:37 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:17 av Andres Käärik och Maria Wallhager (fp) om försök med utökad förskrivningsrätt för distriktssköterskor Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Har hälsan blivit bättre? En analys av hälsoläget och dess utveckling i Östergötland

Har hälsan blivit bättre? En analys av hälsoläget och dess utveckling i Östergötland Har hälsan blivit bättre? En analys av hälsoläget och dess utveckling i Östergötland Verksamhetsutveckling vård och hälsa, 2019 Rapporten - mål och innehåll Detta är den första folkhälsorapporten sedan

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018

Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018 MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 10/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-06-15 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018 Ärendenr: 18/02339

Läs mer

4. Behov av hälso- och sjukvård

4. Behov av hälso- och sjukvård 4. Behov av hälso- och sjukvård 3.1 Befolkningens behov Landstinget som sjukvårdshuvudman planerar sin hälso- och sjukvård med utgångspunkt i befolkningens behov, därför har underlag för diskussioner om

Läs mer

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Bonin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1305 Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m.

Läs mer

86 Framtidens diabetesvård i Sörmland. Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles.

86 Framtidens diabetesvård i Sörmland. Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-11-25 11-26 LKD 03603 86 Framtidens diabetesvård i Sörmland Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2003-11-03 121 (se bilagda handlingar) behandlas. Yrkande Ingrid Nyhlén

Läs mer

Sjukt engagerad - en kartläggning av patient- och funktionshinderrörelsen. Personcentrerad vård i praktiken 25 november 2015

Sjukt engagerad - en kartläggning av patient- och funktionshinderrörelsen. Personcentrerad vård i praktiken 25 november 2015 Sjukt engagerad - en kartläggning av patient- och funktionshinderrörelsen Personcentrerad vård i praktiken 25 november 2015 Agenda Kort om Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Bakgrund och syfte med

Läs mer

Regeringssatsning på alkoholprevention i primärvård, sjukhusvård, universitet/högskola och företagshälsovård 2006-2010

Regeringssatsning på alkoholprevention i primärvård, sjukhusvård, universitet/högskola och företagshälsovård 2006-2010 Regeringssatsning på alkoholprevention i primärvård, sjukhusvård, universitet/högskola och företagshälsovård 2006-2010 Omfattar flera delprojekt i primärvården som - Barnhälsovård - Mödrahälsovård - Distriktssköterskor/mottagningssköterskor

Läs mer

Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum EKM

Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum EKM Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Vårdval Halland en framtidslösning Befolkningsmodell Nya närsjukvården är ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård.

Läs mer

Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige Nyheter och trender inom diabetologins värld

Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige Nyheter och trender inom diabetologins värld September 2015 Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige Nyheter och trender inom diabetologins värld Sundbyholm 10-11 december 2015 Hej! Välkommen till

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

Stärk hjärt-kärlsjukvården

Stärk hjärt-kärlsjukvården Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2788 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Stärk hjärt-kärlsjukvården Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Diabetes typ-2 patienter - June 2008

Diabetes typ-2 patienter - June 2008 Diabetes typ- patienter - June 008 1 Bara en släng av socker? En undersökning från Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård Malmö, september 008 Diabetes typ- patienter - June 008 Bakgrund Personer

Läs mer

Framtidens primärvård

Framtidens primärvård Framtidens primärvård Strukturerad vårddokumentation checklistor för evidens och vårdprogram dela information patienten dela information med andra vårdgivare överföring till kvalitetsregister verksamhetsuppföljning

Läs mer

Barndiabetes. skillnader i HbA1c och body mass index (BMI) mellan flickor och pojkar i Västra Götaland

Barndiabetes. skillnader i HbA1c och body mass index (BMI) mellan flickor och pojkar i Västra Götaland Barndiabetes skillnader i HbA1c och body mass index (BMI) mellan flickor och pojkar i Västra Götaland oktober 2012 Diabetes är den näst vanligaste kroniska sjukdomen bland barn och ungdomar i Sverige

Läs mer

VästKom frågor. IFO chefsnätverk

VästKom frågor. IFO chefsnätverk VästKom frågor IFO chefsnätverk 2019-03-22 Socialtjänst och Hälso- och sjukvårdsfrågor Inom området socialtjänst och hälso- och sjukvård sker det mesta av arbetet i samverkan med Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Janssen Nyhetsbrev maj 2012. Individuellt ansvar är det tanken med framtidens vård? Janssen-Cilag AB

Janssen Nyhetsbrev maj 2012. Individuellt ansvar är det tanken med framtidens vård? Janssen-Cilag AB Janssen Nyhetsbrev maj 2012 Individuellt ansvar är det tanken med framtidens vård? Janssen-Cilag AB Förord Cancervården i Sverige fungerar bra om man gör en internationell jämförelse och vi har höga överlevnadstal.

Läs mer

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden.

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. 12 000 FLER VÅRDBITRÄDEN 8 MILJARDER UNDER 4 ÅR Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Vårdbiträdena behöver komma

Läs mer

Rådgivning vid ohälsosamma levnadsvanor kan vara en del i prevention och behandling av olika diagnoser/tillstånd

Rådgivning vid ohälsosamma levnadsvanor kan vara en del i prevention och behandling av olika diagnoser/tillstånd Rådgivning vid ohälsosamma levnadsvanor kan vara en del i prevention och behandling av olika diagnoser/tillstånd Presentation på HFS vårmöte 2018-03-22 Kerstin Damström Thakker och Lena Lundh Projektets

Läs mer

Årsberättelse Programråd Diabetes. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

Årsberättelse Programråd Diabetes. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Datum: [Skriv här] Årsberättelse 2018 Programråd Diabetes Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Jarl Hellman, ordförande Violeta Armijo Del Valle, diabetessamordnare Elisabeth

Läs mer

Om äldre (65 och äldre)

Om äldre (65 och äldre) Om äldre (65 och äldre) Självupplevd hälsa Förekomst av sjukdom Hälsovanor 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 De äldres hälsa (65 år eller äldre) Åldrandet i sig är ingen sjukdom men i det

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård

Verksamhetsberättelse 2017 Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård Verksamhetsberättelse 2017 Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård Årsmötet Årsmöte avhölls i samband med Diabetesforum 27-28 april 2017 på Waterfront Congress Center, Stockholm. Medlemsantal

Läs mer

Verksamhetsberättelse Årsmötet Årsmöte avhölls i samband med SFSDs symposiedagar april 2018 på Norra Latin Congress Center

Verksamhetsberättelse Årsmötet Årsmöte avhölls i samband med SFSDs symposiedagar april 2018 på Norra Latin Congress Center Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård Verksamhetsberättelse 2018 Årsmötet Årsmöte avhölls i samband med SFSDs symposiedagar 19-20 april 2018 på Norra Latin Congress Center Medlemmar Under året

Läs mer

Nationella riktlinjer Utvärdering Vård vid stroke

Nationella riktlinjer Utvärdering Vård vid stroke Nationella riktlinjer Utvärdering Vård vid stroke Socialstyrelsens enkät till kommuner, 2018 Bilaga 2 NATIONELLA RIKTLINJER UTVÄRDERING VÅRD VID STROKE SOCIALSTYRELSEN 1 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen.

Läs mer

LEVNADSVANEDAG FÖR PSYKIATRIN. Västra Götalandsregionen

LEVNADSVANEDAG FÖR PSYKIATRIN. Västra Götalandsregionen LEVNADSVANEDAG FÖR PSYKIATRIN Västra Götalandsregionen 2014-10-31 www.drf.nu Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder och dess betydelse inom psykiatrin 8.30-9.00 Registrering

Läs mer

Välkomna till BORIS-dagen 2012

Välkomna till BORIS-dagen 2012 Välkomna till BORIS-dagen 2012 Vi har aldrig varit så många Vi representerar idag 51 registrerande enheter! 37 BUMMAR 10 barnkliniker 4 universitetskliniker BORIS Styrgrupp 2013 Jovanna Dahlgren läkare

Läs mer

ALLMÄNLÄKARKONSULT SKÅNE PRIMÄRVÅRDENS UTBILDNINGSENHET. Rapportserie 2017:2. Certifiering av diabetesmottagningar 2016.

ALLMÄNLÄKARKONSULT SKÅNE PRIMÄRVÅRDENS UTBILDNINGSENHET. Rapportserie 2017:2. Certifiering av diabetesmottagningar 2016. ALLMÄNLÄKARKONSULT SKÅNE PRIMÄRVÅRDENS UTBILDNINGSENHET Rapportserie 2017:2 Certifiering av diabetesmottagningar 2016 - uppföljning Den här rapporten publicerades under september månad 2017. Avsikten med

Läs mer

Välkomna till konferensen

Välkomna till konferensen Välkomna till konferensen Internetbaserade behandlingsprogram Vilka kan hälso- och sjukvården använda? Anna Östbom All dokumentation hittar du på www.skl.se/halsasjukvard/ehalsa/internetbaseradstodochbehandling

Läs mer

Britt-Marie. Malin. Esther. Sigge. Arne

Britt-Marie. Malin. Esther. Sigge. Arne Malin Britt-Marie Esther Sigge Arne Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Mats Bojestig, ordf. Styrgrupp för kunskapsstyrning i samverkan Värdet skapas tillsammans med patienten

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan

Länsgemensam ledning i samverkan Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Bildspel Nyhetsbrev Samordnande äldregruppen november 2017 Fokus 2017-2018 God och nära vård Anna

Läs mer

Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus

Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus 3 oktober 2018 Emma Spak, Maj Rom och Greger Bengtsson Avdelningen för vård och omsorg 1 Bakgrund behov av förändring Goda resultat, hög medicinsk kvalitet

Läs mer

Utvecklingsplan för dialysvården

Utvecklingsplan för dialysvården HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-12-06 p 04 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-31 HSN 1210-1252 Handläggare: Tobias Nilsson Utvecklingsplan för dialysvården 2013-2014 Ärendebeskrivning

Läs mer

Jämlik hälsa. Utmaningar i Nordöstra Göteborg. Håkan Werner Linnarsson (s) Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden för nordöstra Göteborg

Jämlik hälsa. Utmaningar i Nordöstra Göteborg. Håkan Werner Linnarsson (s) Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden för nordöstra Göteborg Jämlik hälsa Utmaningar i Nordöstra Göteborg Håkan Werner Linnarsson (s) Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden för nordöstra Göteborg Nordöstra Göteborg 3 stadsdelar Angered Östra Götebog Örgryte-Härlanda

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

SKiLLS Stärkt Kompetens inom Läkemedel för Läkare under Specialiseringstjänstgöring

SKiLLS Stärkt Kompetens inom Läkemedel för Läkare under Specialiseringstjänstgöring SKiLLS Stärkt Kompetens inom Läkemedel för Läkare under Specialiseringstjänstgöring Delprojekt 3.3. i Nationella läkemedelsstrategin Sevim Barbasso Helmers 2014-03-26 Socialstyrelsen i samverkan med berörda

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Din rätt att må bra vid diabetes

Din rätt att må bra vid diabetes Din rätt att må bra vid diabetes Svenska Diabetesförbundet om Din rätt att må bra Vi tycker att du har rätt att må bra! För att du ska må bra måste du få rätt förutsättningar att sköta din egenvård. Grunden

Läs mer

Etablering av nationellt programråd för diabetes 2012 en pilot

Etablering av nationellt programråd för diabetes 2012 en pilot Etablering av nationellt programråd för diabetes 2012 en pilot - Identifiering och prioritering av förbättringsområden - Benchmarkstudie för ökad kunskap om framgångsfaktorer Nationella programrådet för

Läs mer