Utfärdat i Helsingfors den 8 december Ansökan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utfärdat i Helsingfors den 8 december 2011. Ansökan"

Transkript

1 Statsrådets beslut med anledning av Teknologiska forskningscentralen VTT:s ansökan om tillstånd enligt 20 i kärnenergilagen att använda den i Otnäs i Esbo belägna forskningsreaktorn FiR 1 för strålbehandling, forskning, utbildning och isotopproduktion samt att inneha, hantera, använda och förvara kärnmaterial som hänför sig till driften av reaktorn tolv år efter det att det nuvarande drifttillståndet upphör den 31 december Utfärdat i Helsingfors den 8 december Ansökan VTT har i sin ansökan, daterad den 30 november 2010, ansökt om tillstånd enligt 20 i kärnenergilagen att använda den i Otnäs i Esbo belägna forskningsreaktorn FiR 1 tolv år efter det att det nuvarande driftillståndet upphört, det vill säga till slutet av år Forskningsreaktorn används för strålbehandling, forskning, utbildning och isotopproduktion. VTT ansöker vidare om tillstånd att inom det av VTT förvaltade och av STUK, IAEA och Euratom övervakade materialbalansområdet inneha, använda, hantera och förvara kärnmaterial. I sin ansökan har VTT lämnat bl.a. följande uppgifter om reaktorn FiR 1. FiR 1 är en forskningsreaktor av typ Triga Mark II. Dess termiska effekt är för närvarande 250 kw. Forskningsreaktorn togs i bruk år Forskningsreaktorns effekt har höjts år Forskningsreaktorns instrumentering har förnyats år En omfattande renovering av reaktorbyggnaden har gjorts år Reaktorns mekaniska styrdon för effektreglering har renoverats under 2000-talet. Den till omfattningen mest betydelsefulla verksamheten under tillståndsperioden kommer att vara strålbehandling med BNCT-metoden (BNCT, Boron Neutron Capture Therapy) och därtill hörande forskning. I anslutning till reaktorn har det inrättats en BNCT-vårdstation för strålbehandling, och i reaktorbyggnaden har det under 1990-talets senare hälft byggts utrymmen för denna verksamhet. Forskningsreaktorn används som stöd vid högskoleutbildning i kärnteknik. Med reaktorn produceras också kortlivade isotoper för industriell forskning kring markörer och för medicinska ändamål. Det avfall som uppkommer under driften och kräver slutförvaring kan förvaras i reaktorbyggnaden tills lokalerna rivs. VTT har i samarbete med Fortum förberett en plan för slutförvaring av rivningsoch driftavfallet i det bergsrum som byggts för drift- och rivningsavfallet från kärnkraftverket i Lovisa. Använt bränsle förvaras under drifttiden i reaktorbyggnaden. När reaktorn i sinom tid helt tas ur drift, ska det använda bränslet temporärt lagras i utrymmen inom reaktorbyggnaden. Enligt hanteringsplanen för det använda kärnbränslet från forskningsreaktorn FiR 1har den ursprungliga avsikten varit att returnera det använda kärnbränslet i dess helhet till Förenta Staterna där bränslet har tillverkats. Enligt aktuella uppgifter ska arrangemanget med returnering av använt kärnbränsle från utländska forskningsreaktorer upphöra att gälla vilket innebär att bränslet ska avlägsnas från reaktorn år 2016 och returneras till Förenta Staterna senast i maj 2019.

2 I hanteringsplanen för det använda kärnbränslet från forskningsreaktorn FiR 1 har man berett sig också på möjligheten att slutförvara det använda bränslet i Finland. Hanteringsplanerna för använt bränsle bygger på ett principavtal mellan Posiva Oy och VTT. VTT har bifogat de utredningar som avses i 34 i kärnenergiförordningen till sin ansökan om drifttillstånd. Nuvarande drifttillstånd och andra tillstånd Statsrådet har genom sitt beslut av den 11 november 1999 (13/812/98) beviljat VTT tillstånd enligt 20 i kärnenergilagen att använda den i Otnäs i Esbo belägna forskningsreaktorn FiR 1 med en nominell termisk effekt på 250 kw för strålbehandling, forskning, utbildning och isotopproduktion till slutet av år Tillståndet avser också innehav, användning, hantering och förvaring av kärnmaterial inom materialbalansområdet, som förvaltas av VTT och övervakas av IAEA och Euratom. På basis av det tillstånd som beviljades genom beslutet får tillståndshavaren inneha, producera, hantera, använda och förvara kärnavfall och kärnämnen samt andra kärnmaterial enligt följande: - färskt och använt kärnbränsle för FiR 1-reaktorn: 37 kilogram uran - övrigt låg- och medelaktivt kärnavfall som uppkommit vid driften av reaktorn FiR 1: sammanlagt 10 m 3 - övriga kärnämnen sammanlagt 0,8 effektiva kilogram - övriga kärnmaterial: grafit av reaktorkvalitet högst kilogram, tungt vatten högst 200 kilogram och måttliga mängder av reservdelar för reaktorns drift. Icke-radioaktiv grafit får på ett kontrollerat sätt lagras också på andra ställen. För användning av forskningsreaktorn för strålbehandling finns ett säkerhetstillstånd som utfärdats av Strålsäkerhetscentralen STUK (4902/L4/04, ). Tillståndet är i kraft tills vidare så länge reaktorn är i drift. Tillämpliga lagrum Enligt 16 1 mom. i kärnenergilagen beviljas tillstånd att driva en kärnanläggning av statsrådet. Enligt 20 i kärnenergilagen kan tillstånd att driva kärnanläggning beviljas, om 1) driften av kärnanläggningen har ordnats så att de anställdas och befolkningens säkerhet samt miljöskyddet har beaktats på behörigt sätt, 2) sökanden förfogar över tillräckliga och behöriga metoder för ordnandet av kärnavfallshanteringen, däri inbegripet den slutliga förvaringen av avfallet och nedläggningen av anläggningen, 3) sökanden förfogar över behövlig sakkunskap, och i synnerhet driftspersonalen vid kärnanläggningen innehar vederbörlig kompetens och anläggningen har en behörig driftsorganisation, 4) sökanden bedöms ha ekonomiska och andra nödvändiga förutsättningar att bedriva verksamheten på ett säkert sätt och i enlighet med Finlands internationella avtalsförpliktelser, 5) kärnanläggningen och dess drift även i övrigt motsvarar de i 5-7 stadgade principerna.

3 Enligt 5 och 6 i kärnenergilagen ska användning av kärnenergi vara förenlig med samhällets helhetsintresse samt säker med tanke på människor och miljö. Enligt 7 i kärnenergilagen är en förutsättning för användning av kärnenergi att skydds- och beredskapsarrangemangen samt övriga arrangemang för att begränsa kärnskador och skydda användningen av kärnenergi mot lagstridig verksamhet är tillräckliga. Enligt 23 i kärnenergilagen ska utlåtande över ansökan om drifttillstånd begäras av Strålsäkerhetscentralen och miljöministeriet, samt enligt 37 i kärnenergiförordningen dessutom av inrikesministeriet, närings-, trafik- och miljöcentralen för regionen och regionförvaltningsverket i fråga. Enligt 24 i kärnenergilagen beviljas tillståndet på viss tid. Då längden av fristen prövas, ska särskilt beaktas tryggandet av säkerheten och den tid som verksamheten beräknas pågå. Innan en kärnanläggning tas i drift ska arbets- och näringsministeriet konstatera att reserveringen av medel för kostnader för kärnavfallshanteringen har ordnats i enlighet med 7 kap. i kärnenergilagen. Utlåtanden över ansökan En kungörelse om att ansökan om drifttillstånd är anhängig publicerades i tidningarna Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet och Länsiväylä den 15 december Kungörelsen och ansökan om drifttillstånd finns tillgängliga på arbets- och näringsministeriets webbplats (på adressen: Ansökan om drifttillstånd var offentligt framlagd till påseende på ämbetsverken i Esbo, Helsingsfors, Vanda och Grankulla under tiden Den 16 februari 2011 ordnade arbets- och näringsministeriet tillsammans med sökanden ett presentationstillfälle för de parter av vilka ministeriet hade begärt utlåtande. Presentationstillfället omfattade en möjlighet att ta en titt på forskningsreaktorn. Utlåtande över ansökan om drifttillstånd begärdes av följande parter: kommunikationsministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, inrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, utrikesministeriet, miljöministeriet, regionförvaltningsverket i Södra Finland, närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland, Nylands förbund, Västra Nylands räddningsverk, Strålsäkerhetscentralen, Esbo stad, Helsingfors stad, Grankulla stad, Vanda stad, Aaltouniversitetets tekniska högskola, Villmanstrands tekniska universitet, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Följande organisationer har inte avgett något utlåtande: kommunikationsministeriet, Grankulla stad, Vanda stad. Inga andra utlåtanden lämnades eller ställningstaganden framfördes under samrådsförfarandet.

4 Utlåtanden som förutsätts enligt kärnenergilagen och -förordningen Inrikesministeriet Inrikesministeriets räddningsavdelning konstaterar att den inte har något att anmärka på ansökan om drifttillstånd. Räddningsavdelningen betraktar dock det som viktigt att den som förvaltar och driver reaktorn har ett nära samarbete med räddningsväsendet inom området så att reaktorns eventuella verkningar på räddningsväsendets arrangemang beaktas. Miljöministeriet Miljöministeriet anser i sitt utlåtande att sökanden i bilaga 6 till ansökan i mera detalj borde ha behandlat de strålningsverkningar som uppstår vid eventuella olyckssituationer. I den skulle man också i tabellform ha kunnat inkludera uppgifter om mängder av utsläpp av radionuklider. Miljöministeriet påpekar att urdrifttagningen eller nedmonteringen av en kärnreaktor är ett projekt på vilket förfarandet för bedömning av miljökonsekvenser (MKB-förfarandet) tillämpas med stöd av 4 1 mom. i lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning (468/1994). Enligt 6 7 b- punkten i statsrådets förordning om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning (713/2006) ska bedömningsförfarandet tillämpas på kärnkraftverk och andra kärnreaktorer, inklusive nedmontering eller avveckling av sådana kraftverk eller reaktorer. Bedömningsförfarandet behöver dock inte tillämpas på forskningsanläggningar avsedda för produktion och konversion av klyvbara och fertila material vilkas högsta kontinuerliga termiska effekt inte överstiger 1 kilowatt. Miljöministeriet anför att man i villkoren för det eventuella drifttillståndet ska inta krav på periodiska säkerhetsbedömningar i syfte att säkerställa att verksamheten är säker under hela den tid drifttillståndet är i kraft. Regionförvaltningsverket i Södra Finland Utlåtandet från Regionförvaltningsverket i Södra Finland består av delutlåtanden från ansvarsområdet för miljötillstånd och ansvarsområdet för basservicen, rättsskyddet och tillstånden. Ansvarsområdet för miljötillstånd anför att forskningsreaktorn inte kan betraktas som en anläggning som kräver miljötillstånd eftersom reaktorn inte används för energiproduktion och ansökan inte heller innehåller några andra detaljer på basis av vilka verksamheten skulle kräva miljötillstånd. Ansvarsområdet för basservicen, rättsskyddet och tillstånden konstaterar att forskningsreaktorn används huvudsakligen för strålbehandling, forskning, utbildning och isotopproduktion. Det område som ur verksamhetssynpunkt är betydelsefullt är strålbehandling med BNCT-metoden och därtill hörande forskning. Denna metod erbjuder för närvarande den enda möjligheten att bota vissa elakartade tumörer. Med metoden behandlas fortfarande också patienter med hjärntumör samt i fortsättningen också andra former av cancer. Den fortsatta verksamheten är motiverad och den behövs. Med hänvisning till ansökan konstaterar regionförvaltningsverket att hanteringen av kärnavfallet från forskningsreaktorn FiR 1 är ordnad i enlighet med de villkor som ställs i lag. Verket konstaterar vidare att de säkerhetsprinciper som internationellt styr driften av forskningsreaktorn har på det allmänna planet skrivits in i IAEA:s publikation.

5 Regionförvaltningsverket konstaterar att forskningsreaktorn FiR 1 har varit i drift redan en längre tid och att den fungerat stabilt och att inga betydande miljöolägenheter varit förenade med driften. Enligt den utredning som erhållits och på basis av det studiebesök som gjorts till anläggningen kan det konstateras att reaktorns funktion övervakas på ett kontrollerat sätt och i enlighet med avtalade handlingsprinciper. Regionförvaltningsverket ser inte några särskilda skäl som skulle tala för att ansökan inte skulle kunna tillstyrkas, om ärendet behandlas som ett tillståndsärende. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland har inget att anmärka på ansökan. Strålsäkerhetscentralen Strålsäkerhetscentralen (STUK) har gjort en bedömning av huruvida den verksamhet som avses i ansökan uppfyller de villkor som anges i kärnenergilagstiftningen. STUK anser att när det gäller centralens verksamhetsområde har villkoren enligt 5-7 och 20 1 mom. i kärnenergilagen för beviljande av drifttillstånd uppfyllts. STUK konstaterar i sitt utlåtande att VTT utvecklar vidare skyddsarrangemangen kring forskningsreaktorn och hanteringen av åldrandet hos reaktorns kontroll- och styrsystem. I samband med STUK:s inspektioner av reaktorn kommer särskild uppmärksamhet att fästas vid detta utvecklingsarbete och dess resultat, ett samordnat upprätthållande av beredskapsarrangemangen och brandsäkerheten för reaktorn, personalplanen och säkerhetsledningssystemets effektivitet. STUK anser det viktigt att den ansvariga ledningen för forskningsreaktorn och de personer som sköter viktiga säkerhetsuppgifter under den kommande driftperioden regelbundet träffar STUK:s ledning för att diskutera aktuella säkerhetsfrågor, rapportering om det årliga underhållet och driften av reaktorn samt det internationella samarbete kring säkerheten som bedrivits. I sitt utlåtande tillstyrker STUK beviljande av drifttillstånd för VTT:s forskningsreaktor FiR 1 i den omfattning och på det sätt som närmare beskrivs i VTT:s ansökan fram till utgången av år 2023 med följande preciseringar: VTT har tillstånd att inneha maximalt 37 kgu använt och oanvänt kärnbränsle för forskningsreaktorn FiR 1, högst 10 m 3 övrigt medel- och lågaktivt kärnavfall från driften av FiR 1, övriga kärnmaterial, vilka är s.k. miluran, fissionskammare och uranisotopstandarder, som redan finns vid forskningsreaktorn FiR 1. STUK föreslår följande villkor för beviljandet av tillstånd: 1. Reaktorns termiska effekt vid normaldrift är 250 kw. STUK kan vid behov som ändringar av reaktoreffekten godkänna sådana ändringar i laddningen av reaktorhärden som avser att effektivisera neutronflödet vid strålbehandling och höja behandlingens kvalitet. 2. Det ska utarbetas en åtgärdsplan för hantering av det s.k. miluranet som inte har något samband med reaktorns drift. Åtgärdsplanen ska presenteras för arbets- och näringsministeriet senast år VTT ska fatta beslut om alternativen för slutförvaring av det använda kärnbränslet och delge arbets- och näringsministeriet beslutet senast år En periodisk säkerhetsbedömning av säkerheten vid driften av reaktorn och av fortsatta åtgärder (fortsatt drift eller avveckling) ska genomföras senast år STUK utarbetar en

6 säkerhetsbedömning till arbets- och näringsministeriet under det därpå följande året. När beslut om avveckling av verksamheten fattas ska VTT inleda förberedelser för förfarandet för bedömning av projektets miljökonsekvenser. Till sitt utlåtande har STUK bifogat en bedömning av de handlingar som avses i 36 i kärnenergiförordningen vilka är slutlig säkerhetsanalys, sannolikhetsbaserad riskanalys, kvalitetsledningsprogram för kärnanläggningens drift, säkerhetstekniska driftsvillkor, sammandrag av programmet för återkommande kontroller, skyddsarrangemang, beredskapsarrangemang, utredning om ordnandet av kärnmaterialtillsynen, instruktion för kärnanläggningen, program för strålbevakning av kärnanläggningens omgivning, utredning om hur säkerhetskraven uppfylls och program för hantering av åldrande. STUK har granskat handlingarna och anser att de kan godkännas. Någon sannolikhetsbaserad riskanalys har inte utarbetats för forskningsreaktorn FiR 1, men STUK anser detta vara motiverat utgående från de utförda deterministiska säkerhetsanalyserna av reaktorn. Till STUK:s utlåtande har det också bifogats ett utlåtande från kärnsäkerhetsdelegationen. Delegationen konstaterar att STUK agerat aktivt vid behandlingen av ansökan om drifttillstånd i och med att den under tillståndsprocessens gång bl.a. begärt flera ytterligare utredningar av tillståndshavaren. Delegationen anser att STUK har granskat grundligt säkerheten, skydds- och beredskapsarrangemangen samt kärnsäkerhetstillsynen och kärnavfallshanteringen i samband med forskningsreaktorn FiR 1. Delegationen omfattar slutsatserna i STUK:s utlåtande och tillstyrker beviljande av drifttillstånd för VTT. Till STUK:s utlåtande har det också bifogats inrikesministeriets utlåtande över planerna för skyddsoch beredskapsarrangemang för forskningsreaktorn FiR 1. Inrikesministeriet har begärt Polisstyrelsens utlåtande i ärendet. Inrikesministeriet anser det viktigt att tillståndshavaren och räddningsväsendet inom regionen har ett nära samarbete så att byggnadens säkerhet i fråga om konstruktion och exempelvis brandlarmsystemet och det automatiska släckningssystemet håller en adekvat nivå. Forskningsreaktorns eventuella verkningar på räddningsväsendets arrangemang bör beaktas. Man bör tillsammans med räddningsväsendet inom regionen se till att hanteringen och lagringen av de ämnen som eventuellt är farliga sker på ett ändamålsenligt sätt. Utlåtanden från anläggningens grannkommuner Esbo stad Utlåtandet från Esbo stad har utarbetats av Esboregionens miljö- och hälsoskydd. I utlåtandet konstateras att på basis av de uppgifter som lämnas i ansökan om drifttillstånd och i bilagorna till den kan det antas att driften av forskningsreaktorn inte kommer att medföra några olägenheter utanför reaktorbyggnaden. Esboregionens miljö- och hälsoskydd konstaterar att det inte har något att anmärka på ansökan om drifttillstånd. Helsingfors stad Helsingfors stad konstaterar att den till sin omfattning mest betydelsefulla verksamhet som forskningsreaktorn under den följande tillståndsperioden kommer att användas till består närmast av sådant vård- och forskningsarbete anknyter till strålbehandlingar. Forskningsreaktorn har också en stor betydelse som stöd vid högskoleutbildningen inom kärnteknik.

7 Helsingfors stad anser det viktigt att utbildningen inom kärnsäkerhet också i fortsättningen kan hålla en hög nivå i Finland. Helsingfors stad konstaterar vidare att den inte har kännedom om några omständigheter som skulle utgöra ett hinder för beviljande av drifttillstånd enligt ansökan. Övriga utlåtanden och åsikter Undervisnings- och kulturministeriet Undervisnings- och kulturministeriet konstaterar att forskningsreaktorn utgör en betydelsefull och unik typ av forsknings- och utbildningsinfrastruktur som behövs också i fortsättningen. Ur forskningssynvinkel ger den neutronstrålning som reaktorn avger antingen direkt eller indirekt möjlighet till forskningsverksamhet av många slag, exempelvis genom isotopproduktionen. Vid utbildning kan endast en riktig kärnreaktor ge dem som utbildas en verklig känsla för styrning av reaktorn och också åskådliggöra de fysikaliska företeelser som sker i reaktorn. Undervisnings- och kulturministeriet konstaterar vidare att man i Finland planerar och håller på att bygga nya kärnkraftverk. För byggandet och driften av dessa krävs en växande skara experter på kärnteknik. Till följd av detta och också beroende på pensioneringar kommer behovet att utbilda personal för kärnenergiområdet att öka betydligt och för detta ändamål behövs en fungerande forskningsreaktor. Undervisnings- och kulturministeriet tillstyrker beviljande av drifttillstånd för forskningsreaktorn FiR 1 för den ansökta perioden. Social- och hälsovårdsministeriet Social- och hälsovårdsministeriet konstaterar att forskningsreaktorn FiR 1, som är belägen i Otnäs i Esbo i omedelbar närhet av bosättningen, och dess drift inte innebär några betydande utmaningar med tanke på skyddet av de anställda eller befolkningen jämfört med de kraftreaktorer som fått tillstånd enligt kärnenergilagen. Ministeriet konstaterar vidare att Strålsäkerhetscentralen tar ställning till de frågor som gäller strålningsskyddet och eventuellt preciserar de specialfrågor som har att göra med övervakningen. Social- och hälsovårdsministeriet anser att bedömningen att strålbehandlingen med BNCT-metoden i framtiden kommer att utveckla sig till en betydelsefull vårdform vid behandlingen av cancer förutsätter fortsatta systematiska vetenskapliga utredningar. Utrikesministeriet Utrikesministeriet fäster uppmärksamhet vid det faktum att användningen av reaktorn för utländska läroanstalters och kursorganisatörers behov har ökat under de senaste åren. Vid driften av reaktorn bör man försäkra sig om att sådan information som är väsentlig med tanke på spridningen av kärnvapen inte överförs för att användas till dubiösa ändamål, exempelvis till medborgare i sådana länder som inte har anslutit sig till icke-spridningsfördaget. När forskningsreaktorn används bör man också beakta de sanktioner som gäller kärnbranschen.

8 Nylands förbund Nylands förbund har inte något att anmärka på den verksamhet som åsyftas i begäran om utlåtande. Östra Nylands räddningsverk Västra Nylands räddningsverk tillstyrker beviljande av drifttillstånd, men anser att säkerheten kan ytterligare förbättras. Aalto-universitetets tekniska högskola Enligt det utlåtande som gavs av Aalto-universitetet har FiR 1 varit och kommer också fortsättningsvis att vara ett ur universitetets synvinkel viktigt forsknings- och läromedel och det är viktigt att driften av den får fortsätta. Reaktorn är en viktig utbildningsresurs också för andra universitet. Som forskningsinstrument lämpar sig FiR 1 bäst för medicinska tillämpningar samt för vissa strålningsuppgifter och projekt inom materialforskningen. I sitt utlåtande tillstyrker Aalto-universitetet en förlängning av drifttillståndet i enlighet med ansökan. Villmanstrands tekniska universitet Enligt utlåtandet från Villmanstrands tekniska universitet är det viktigt att en stat som utnyttjar kärnenergin har tillgång till en försöksreaktor, VTT:s FiR 1. Försöksreaktorn används nuförtiden huvudsakligen för strålbehandling av cancer med BNCT-tekniken. Den används också för utbildning i kärnteknik på universitetsnivå exempelvis i Villmanstrand. Den forskning som sker med försöksreaktorn inriktar sig inte nuförtiden direkt på frågor på kärnenergiområdet, men den reaktorfysikaliska kunskap som behövs och uppstår i anslutning till den kan utnyttjas på kärnenergiområdet och gör för sin del den finländska forskningen kring kärnenergi mångsidigare. Med försöksreaktorn produceras radioaktiva isotoper. Inom produktionen av dem har det uppstått internationella kriser som gällt tillgången på sådana. Villmanstrands tekniska universitet har inte kännedom om några sådana omständigheter i anslutning till säkerheten hos FiR 1 som skulle utgöra ett hinder för beviljande av drifttillstånd. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS konstaterar att den apparatur och behandlingsstation med tillhörande funktioner som behövs för BNCT-vård blev färdiga vid FiR 1 i Otnäs år Kring BNCT-verksamheten har det samlats en ansedd skara forskare inom medicinsk fysik och teknik. HUS konstaterar vidare att det är nationellt motiverat att upprätthålla beredskapen att producera sådana radioisotoper som behövs för radioläkemedel trots att reaktorn för närvarande inte producerar sådana i några större mängder. Enligt utlåtandet från HUS har reaktorn FiR 1 också en stor betydelse som stöd vid högskoleutbildningen i kärnteknik. Enheten har beviljats rätt att ordna specialiseringsutbildning för sjukhusfysiker.

9 Enligt HUS är forskningsreaktorn FiR 1 viktig med tanke på behandlingen av vissa tumörer, utbildningen av personal för den moderna hälsovårdens behov och ur den vetenskapliga forskningens synvinkel. HUS anser det nödvändigt att driften av forskningsreaktorn får fortsätta. Sökandens genmäle VTT konstaterar i sitt genmäle att remissyttrandena är positiva och tillstyrker fortsatt drift. I sin verksamhet under den kommande tillståndsperioden ska VTT beakta de utvecklingsförslag som lagts fram i remissyttrandena. De direkta åtgärder som Strålsäkerhetscentralen förutsätter vidtas före utgången av 2011 och resten av de korrigerande åtgärderna enligt åtgärdsprogrammet planeras bli genomförda under BESLUT Statsrådet har med stöd av kärnenergilagen av den 11 december 1987 (990/1987) och kärnenergiförordningen av den 12 februari 1988 (161/1988) beslutat bevilja VTT tillstånd enligt 20 i kärnenergilagen att på nedan nämnda villkor 1. använda den i Otnäs i Esbo belägna forskningsreaktorn FiR 1 för strålbehandling, forskning, utbildning och isotopproduktion fram till den 31 december inneha, använda, hantera och lagra kärnmaterial inom det av VTT förvaltade och av STUK, IAEA och Euratom övervakade materialbalansområdet. Med materialbalansområde avses reaktorbyggnaden med tillhörande laboratoriebyggnad. Tillståndsvillkor 1. Tillståndshavaren ska göra en säkerhetsbedömning som avses i 7 e i kärnenergilagen före utgången av år På basis av det tillstånd som beviljas genom detta beslut får tillståndshavaren inneha, producera, hantera, använda och lagra kärnavfall och kärnämnen samt andra kärnmaterial inom materialbalansområdet enligt följande: 2.1 färskt kärnbränsle för och använt kärnbränsle från FiR 1-reaktorn: sammanlagt högst 37 kilogram uran, 2.2 övriga kärnämnen som redan finns inom materialbalansområdet sammanlagt högst 0,8 effektiva kilogram och av kärnmaterial grafit av reaktorkvalitet högst kilogram samt sådana reservdelar som behövs för reaktorns drift, 2.3 låg- och medelaktivt kärnavfall som uppkommit vid driften av forskningsreaktorn FiR 1: sammanlagt högst 10 kubikmeter.

10 3. Reaktorns termiska effekt vid normaldrift är 250 kw. Tillståndshavaren ska ha fått tillstånd av STUK för att få ändra laddningen av reaktorhärden och för att på detta sätt effektivisera neutronflödet vid strålbehandlingen i syfte att höja kvaliteten på behandlingen. 4. Hanteringen av de kärnmaterial som redan finns inom materialbalansområdet ska inkluderas i den i 74 i kärnenergiförordningen avsedda totalplanen för ordandet av kärnavfallshanteringen för forskningsreaktorn senast år En utredning om alternativen för slutförvaringen av det använda kärnbränslet ska lämnas till arbets- och näringsministeriet före utgången av år Motivering till beslutet När det gäller uppfyllandet av de villkor som föreskrivs i 20 i kärnenergilagen konstateras följande: 1) driften av kärnanläggningen har ordnats så att de anställdas och befolkningens säkerhet samt miljöskyddet har beaktats på behörigt sätt; STUK anser att forskningsreaktorn FiR 1:s tekniska strålsäkerhet och strålskyddet för de anställda har ordnats på behörigt sätt och uppfyller de kvar som ställs i strålskyddslagstiftningen samt STUK:s direktiv. STUK anser också att när det gäller centralens verksamhetsområde har villkoren enligt 20 1 mom. i kärnenergilagen för beviljande av drifttillstånd uppfyllts. STUK konstaterar att ingen händelse i samband med driften av forskningsreaktorn FiR 1 har inverkat negativt på reaktorns säkerhet eller orsakat betydande utsläpp av radioaktiva ämnen till omgivningen. Regionförvaltningsverket i Södra Finland konstaterar att forskningsreaktorn FiR 1 har varit i drift redan en längre tid och dess funktion varit stabil och att inga betydande miljöolägenheter varit förenade med driften. Reaktorns funktion övervakas på ett kontrollerat sätt och i enlighet med avtalade handlingsprinciper. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland har inget att anmärka. Med hänsyn tagen till de utlåtanden som avgivits anser statsrådet att de anställdas säkerhet och miljöskyddet beaktats på behörigt sätt vid anläggningens drift. Frågan om befolkningens säkerhet behandlas i samband med granskningen av 6. 2) sökanden förfogar över tillräckliga och behöriga metoder för ordnandet av kärnavfallshanteringen, däri inbegripet den slutliga förvaringen av avfallet och nedläggningen av anläggningen; Arbets- och näringsministeriet konstaterar på basis av de utredningar som tillställts ministeriet att VTT har reserverat medel för kostnaderna för kärnavfallshanteringen på det sätt som avses i 7 kap. i kärnenergilagen. STUK konstaterar att mängderna låg- och medelaktivt avfall är små och att de kan lagras i de lagerutrymmen som avsetts för reaktorn fram till avvecklingen av anläggningen. Utredningar om slutförvaringen av dessa pågår som bäst. Säkerheten hos lagringsarrangemanget för de bränslestavar

11 som avlägsnats från reaktorn är acceptabel för bränslet i fråga. Alternativa förslag på slutförvaring av det använda kärnbränslet har lagts fram. På basis av utlåtandena och den granskning av ansökan som arbets- och näringsministeriet gjort anser statsrådet att sökanden förfogar över tillräckliga och behöriga metoder för ordnandet av kärnavfallshanteringen, däri inbegripet den slutliga förvaringen av avfallet och nedläggningen av anläggningen. Statsrådet förutsätter att sökanden lämnar en utredning om olika alternativ med tanke på beslutet om fortsatta åtgärder. 3) sökanden förfogar över behövlig sakkunskap, och i synnerhet driftspersonalen vid kärnanläggningen innehar vederbörlig kompetens och anläggningen har en behörig driftsorganisation; I sitt utlåtande konstaterar STUK att driftspersonalen vid forskningsreaktorn FiR 1 är tekniskt skicklig och har en gedigen utbildning i säkerhetsuppgifter. STUK har godkänt den ansvariga föreståndaren för reaktorn, ställföreträdaren för denne och de personer som ska ansvara för skyddsoch beredskapsarrangemangen samt kärnsäkerhetstillsynen. VTT förfogar över behövlig sakkunskap och kompetent personal som är organiserad så att de krav som ställs i fråga om säkerhet uppfylls på behörigt sätt i verksamheten. På basis av utlåtandena kan det konstateras att sökanden förfogar över behövlig sakkunskap och att driftspersonalen innehar vederbörlig kompetens och att anläggningen har en behörig driftsorganisation. 4) sökanden bedöms ha ekonomiska och andra nödvändiga förutsättningar att bedriva verksamheten på ett säkert sätt och i enlighet med Finlands internationella avtalsförpliktelser; Enligt STUK:s uppfattning är verksamheten vid forskningsreaktorn FiR 1 förenligt med Finlands internationella avtalsförpliktelser. Användning av forskningsreaktorn främjar inte spridningen av kärnvapen och den övervakning som behövs för att hindra spridning av kärnvapen har ordnats på ett adekvat sätt vid forskningsreaktorn. Med hänsyn tagen till erhållna remissyttranden och den granskning av ansökan som arbets- och näringsministeriet gjort anser statsrådet att VTT har nödvändiga ekonomiska och andra förutsättningar för att bedriva den verksamhet som avses i ansökan på ett säkert sätt och i enlighet med Finlands internationella avtalsförpliktelser. Kärnanläggningen och dess drift motsvarar även i övrigt de i 5-7 stadgade principerna Den mest betydelsefulla verksamheten vid forskningsreaktorn FiR 1 kommer även under den kommande tillståndsperioden att vara strålbehandling med BNCT-metoden och därtill hörande forskning. Reaktorn används fortfarande också för elevarbeten inom reaktorfysik och -teknik. Med reaktorn produceras kortlivade isotoper närmast för industriell forskning kring markörer och för medicinska ändamål. Reaktorn används för processanalyser inom elektronikindustrin och den kemiska industrin. Med stöd av dessa och de motiveringar som presenteras nedan anser statsrådet att beviljandet av drifttillstånd för forskningsreaktorn FiR 1 är förenligt med samhällets helhetsintresse i enlighet med 5 i kärnenergilagen. STUK konstaterar i sitt utlåtande att ingen händelse i samband med driften av forskningsreaktorn FiR 1 har inverkat negativt på reaktorns säkerhet eller orsakat betydande utsläpp av radioaktiva

12 ämnen till omgivningen. De stråldoser och utsläpp som uppstått till följd av driften av forskningsreaktorn underskrider fastställda gränser. I STUK:s utlåtande konstateras vidare att sökanden under den föregående tillståndsperioden genomfört ändringar som förbättrat driften av och säkerheten för reaktorn. Inga kärntekniska driftstörningar har förekommit i reaktorn. Några bränsleläckage från reaktorn har inte heller skett. Under den nuvarande drifttillståndsperioden har inga tekniska ändringar gjorts i reaktorn. År 2011 har VTT upprättat ett program för uppföljning av åldrandet av reaktorn. STUK har godkänt programmet. Statsrådet anser att beviljande av drifttillstånd för forskningsreaktorn FiR 1 inte strider mot den princip om säkerhet vid användning av kärnenergi som anges i 6 i kärnenergilagen. STUK konstaterar att forskningsreaktorns skyddsarrangemang är delvis otillräckliga. STUK konstaterar vidare att VTT dock håller på att utveckla skyddsarrangemangen. Forskningsreaktorn FiR 1 har en beredskaps- och brandskyddsplan som godkänts av STUK. På basis av den analys som gjorts av eventuella olyckssituationer finns det inget behov av att vidta särskilda befolkningsskyddsåtgärder, om reaktorn används på det nuvarande sättet. Vid sina inspektioner kommer STUK att fästa uppmärksamhet vid bl.a. arbetet för utvecklande av skyddsarrangemangen och dess resultat samt ett samordnat upprätthållande av beredskapsarrangemangen och brandsäkerheten för reaktorn. Inrikesministeriets räddningsavdelning anmärker också på skyddsoch beredskapsarrangemangen och behovet att utveckla dessa. STUK konstaterar också att användningen av forskningsreaktorn FiR 1 inte främjar spridningen av kärnvapen och att den övervakning som behövs för att hindra spridning av kärnvapen har ordnats på ett adekvat sätt vid forskningsreaktorn. STUK konstaterar vidare att staten enligt 28 i atomansvarighetslagen inte har någon lagenlig försäkringsplikt. STUK anser att när det gäller centralens verksamhetsområde har villkoren enligt 5-7 för beviljande av drifttillstånd uppfyllts. På basis av remissyttrandena anser statsrådet att skydds- och beredskapsarrangemangen och andra arrangemang för begränsande av kärnskador och skyddande av driften av kraftverket mot lagstridig verksamhet är tillräckliga vid forskningsreaktorn FiR 1. På grundval av det ovanstående konstaterar statsrådet att samtliga villkor för beviljande av drifttillstånd har uppfyllts. Tillståndets giltighetstid På grundval av det ovanstående anser statsrådet att VTT kan beviljas tillstånd att använda forskningsreaktorn FiR 1 och att inneha, hantera, använda och lagra kärnmaterial i anslutning till reaktorn fram till utgången av år Beslutets ikraftträdande och verkställigheten av beslutet Detta beslut träder i kraft omedelbart och det ersätter statsrådets beslut av den 11 november 1999 (13/812/98) om att bevilja VTT drifttillstånd för kärnanläggning och att inneha, använda, hantera och förvara kärnmaterial som finns inom materialbalansområdet.

13 Statsrådet har med stöd av 31 2 mom. i förvaltningsprocesslagen (586/1996) beslutat att beslutet ska verkställas trots eventuella besvär eftersom ett allmänt intresse kräver att verkställigheten av beslutet inte uppskjuts. Den mest betydelsefulla verksamheten vid forskningsreaktorn är strålbehandlingen med BNCTmetoden och därtill hörande forskning. Med den strålbehandling som ges med forskningsreaktorn behandlas för närvarande vissa elakartade tumörer samt tumörer i huvud- och halsregionen. Forskningsreaktorn används också fortsättningsvis för behandling av patienter med hjärntumör. I de remissyttranden som erhållits har inga sådana omständigheter kommit fram som skulle strida mot villkoren för beviljande av drifttillståndet. Av ovan nämnda skäl kan ett avbrott i driften av forskningsreaktorn FiR 1 på grund av eventuella besvär med anledning av detta beslut anses strida mot det allmännas intresse. Ändringssökande Den som är missnöjd med beslutet får söka ändring i det genom skriftliga besvär hos högsta förvaltningsdomstolen. Ändring i detta beslut får sökas av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet. Besvären får anföras på den grunden att beslutet är lagstridigt. Besvärsskriften ska inlämnas på högsta förvaltningsdomstolens registratorskontor inom den tid som anges i besvärsanvisningen. Besvärsanvisning bifogas. Avgift För detta beslut har en avgift på euro tagits ut av sökanden i enlighet med statsrådets förordning om avgifter för statsrådets beslut som sammanhänger med övervakningen av användningen av kärnenergi (1474/2001). Helsingfors den 8 december 2011 Näringsminister Jyri Häkämies Konsultativ tjänsteman Jaana Avolahti

14 BILAGA Besvärsanvisning DISTRIBUTION: Aalto-universitetets tekniska högskola Esbo stad Regionförvaltningsverket i Södra Finland Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt Helsingfors stad Grankulla stad Villmanstrands tekniska universitet Kommunikationsministeriet Östra Nylands räddningsverk Undervisnings- och kulturministeriet Inrikesministeriet Social- och hälsovårdsministeriet Strålsäkerhetscentralen Utrikesministeriet Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland Nylands förbund Vanda stad Miljöministeriet

Enligt ansökan kommer inkapslingsanläggningens kapacitet att räcka till också för det använda kärnbränslet från kraftverksenheten Lovisa 3.

Enligt ansökan kommer inkapslingsanläggningens kapacitet att räcka till också för det använda kärnbränslet från kraftverksenheten Lovisa 3. 1 (13) Statsrådets principbeslut av den 6 maj 2010 om Posiva Oy:s ansökan om att få bygga ut den planerade slutförvaringsanläggningen för använt kärnbränsle med tanke på det använda kärnbränslet från kraftverksenheten

Läs mer

Strålsäkerhetscentralens föreskrift om skyddsarrangemang vid användning av kärnenergi, motiveringspromemoria

Strålsäkerhetscentralens föreskrift om skyddsarrangemang vid användning av kärnenergi, motiveringspromemoria Strålsäkerhetscentralen Motiveringspromemoria 1 (11) Strålsäkerhetscentralens föreskrift om skyddsarrangemang vid användning av kärnenergi, motiveringspromemoria Allmän motivering 1 Inledning Bemyndigandet

Läs mer

1. uppförande, innehav eller drift av kärnteknisk anläggning, 2. förvärv, innehav, överlåtelse, hantering, bearbetning, transport

1. uppförande, innehav eller drift av kärnteknisk anläggning, 2. förvärv, innehav, överlåtelse, hantering, bearbetning, transport Inledande bestämmelser 1 Denna lag gäller kärnteknisk verksamhet, m.m. Med sådan verksamhet avses 1. uppförande, innehav eller drift av kärnteknisk anläggning, 2. förvärv, innehav, överlåtelse, hantering,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2008 Utgiven i Helsingfors den 1 december 2008 Nr 731 736 INNEHÅLL Nr Sidan 731 Lag om ändring av lagen om tryckbärande anordningar... 2261 732 Statsrådets förordning om ändring

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 147/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om regionalt stödjande av transporter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det

Läs mer

Teknologiska forskningscentralen VTT UTLÅTANDE TEM/2401/08.05.01/2013 7.2.2014 ÖVERSÄTTNING

Teknologiska forskningscentralen VTT UTLÅTANDE TEM/2401/08.05.01/2013 7.2.2014 ÖVERSÄTTNING Teknologiska forskningscentralen VTT UTLÅTANDE 7.2.2014 ÖVERSÄTTNING PROGRAMMET FÖR BEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSERNA AV AVVECKLINGEN AV TEKNOLOGISKA FORSKNINGSCENTRALEN VTT:S FORSKNINGSREAKTOR; KONTAKT-

Läs mer

Utbyggnad av slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle. Sammanfattning av programmet för bedömning av miljökonsekvenser

Utbyggnad av slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle. Sammanfattning av programmet för bedömning av miljökonsekvenser Utbyggnad av slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle Sammanfattning av programmet för bedömning av miljökonsekvenser 1 Projektet och dess motivering 1 Projektet och dess motivering Det av Teollisuuden

Läs mer

Posiva Ab UTLÅTANDE Olkiluoto 22.8.2008 820/815/2008 27160 EURAJOKI

Posiva Ab UTLÅTANDE Olkiluoto 22.8.2008 820/815/2008 27160 EURAJOKI Posiva Ab UTLÅTANDE Olkiluoto 22.8.2008 27160 EURAJOKI KONTAKTMYNDIGHETENS UTLÅTANDE OM PROGRAMMET FÖR BEDÖMNING AV MILJÖ- KONSEKVENSERNA AV UTBYGGNADEN AV DEN SLUTFÖRVARINGSANLÄGGNING FÖR AN- VÄNT KÄRNBRÄNSLE

Läs mer

2 Ve r k s a m h e t s u t öva r e n s k a fö r s ä k r a s i g o m p e r s o n a l e n s. den ansvariga föreståndaren 8

2 Ve r k s a m h e t s u t öva r e n s k a fö r s ä k r a s i g o m p e r s o n a l e n s. den ansvariga föreståndaren 8 Behörighet och strålskyddsutbildning för personer inom en användarorganisation 1 Allmänt 3 2 Ve r k s a m h e t s u t öva r e n s k a fö r s ä k r a s i g o m p e r s o n a l e n s behörighet och strålskyddsutbildning

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 151/2002 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 11 a lagen om barndagvård och 4 och 28 lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av ljus ringröta på potatis

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av ljus ringröta på potatis JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 38/07 Datum Dnr 5.7.2007 1820/01/2007 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.8.2007 - tills vidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets beslut om utrotning

Läs mer

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken I regeringsförhandlingarna beslöt regeringen att de självstyranden områdenas antal ska vara

Läs mer

Lag. om hantering av risker orsakade av främmande arter. Lagens syfte

Lag. om hantering av risker orsakade av främmande arter. Lagens syfte Lag om hantering av risker orsakade av främmande arter I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens syfte Denna lag innehåller kompletterande bestämmelser om tillämpningen av Europaparlamentets

Läs mer

12 kap. Strålsäkerhet

12 kap. Strålsäkerhet BILAGA 3 Sida: 1/10 Inledande bestämmelser 12 kap. Strålsäkerhet 1 (1 ) Syftet med bestämmelserna i detta kapitel är att skydda människor och miljön mot skadlig verkan av strålning. 2 (2 ) I detta kapitel

Läs mer

RP 177/2004 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård

RP 177/2004 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård RP 177/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om specialiserad

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2001L0018 SV 21.03.2008 003.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2001/18/EG av den

Läs mer

RP 2/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av utlänningslagen

RP 2/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av utlänningslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av utlänningslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att utlänningslagens bestämmelser om beviljande

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 212/2002 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagomändringav50 vägtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Det föreslås att i vägtrafiklagen samlas bestämmelser

Läs mer

Lag. om ändring av järnvägslagen

Lag. om ändring av järnvägslagen Lag om ändring av järnvägslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i järnvägslagen (304/2011) 1 2 mom., 2 8, 9 och 32 punkten, 3, 11 1 och 3 mom., 12, rubriken för 4 kap., 20 1 och 2 mom., 21 32,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 december 2014 1046/2014 Lag om ändring av lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag Utfärdad i Helsingfors den 12 december 2014 I enlighet med riksdagens

Läs mer

U 55/2010 rd. Inrikesminister Anne Holmlund

U 55/2010 rd. Inrikesminister Anne Holmlund U 55/2010 rd Statsrådets skrivelse till Riksdagen om ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning (saluföring och användning av sprängämnesprekursorer) I enlighet med 96 2 mom. i grundlagen

Läs mer

5.2.1999/132. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren.

5.2.1999/132. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Finlex» Lagstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 1999» 5.2.1999/132 5.2.1999/132 Beaktats t.o.m. FörfS 236/2008. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132

Läs mer

PRESENTATIONSBLAD J U S T I T I E M I N I S T E R I E T. Utgivningsdatum 23.2.2007

PRESENTATIONSBLAD J U S T I T I E M I N I S T E R I E T. Utgivningsdatum 23.2.2007 PRESENTATIONSBLAD J U S T I T I E M I N I S T E R I E T Författare (uppgifter om organet: organets namn, ordförande, sekreterare) Regeringsrådet Mirja Kurkinen Utgivningsdatum 23.2.2007 Typ av publikation

Läs mer

UTVECKLINGSDAG FÖR VATTENTJÄNSTERNA NTM-CENTRALEN I SÖDRA ÖSTERBOTTEN 14.3.2016 Expert Henna Luukkonen

UTVECKLINGSDAG FÖR VATTENTJÄNSTERNA NTM-CENTRALEN I SÖDRA ÖSTERBOTTEN 14.3.2016 Expert Henna Luukkonen KOMMUNERNAS OCH VATTENTJÄNST- VERKENS NYA FÖRPLIKTELSER ÅR 2016 ENLIGT LAGEN OM VATTENTJÄNSTER OCH GUIDEN FÖR UTVECKLING OCH STYRNING AV VATTENTJÄNSTERNA UTVECKLINGSDAG FÖR VATTENTJÄNSTERNA NTM-CENTRALEN

Läs mer

2 1991 rd - RP 49 INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Sida. Sida ALLMÄN MOTIVERING... 2. Ikraftträdande... LAGTEXTER...

2 1991 rd - RP 49 INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Sida. Sida ALLMÄN MOTIVERING... 2. Ikraftträdande... LAGTEXTER... 1991 rd - RP 49 Regeringens proposition till Riksdagen med iörslag till lagar om ändring av 5 kap. ärvdabalken och 6 lagen om iniöraode av ärvdabalken PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL A v sikten med

Läs mer

Inrikesminister Ville Itälä

Inrikesminister Ville Itälä Statsrådets skrivelse till Riksdagen med anledning av ett förslag till rådets direktiv (om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares rättsliga ställning) I enlighet med 96 2 mom. grundlagen översänds till

Läs mer

Ändringarna i jordlegolagen trädde i kraft 1.2.2011

Ändringarna i jordlegolagen trädde i kraft 1.2.2011 Promemoria 1 (14) Ändringarna i jordlegolagen trädde i kraft 1.2.2011 Lagen om ändring av jordlegolagen och lagen om upphävande av 25 kap. 1 b 4 mom. i ärvdabalken trädde i kraft 1.2.2011. I det följande

Läs mer

Språkprogram för Nylands förbund

Språkprogram för Nylands förbund Lf 2/2012 Ärende nr 23 1 Språkprogram för Nylands förbund BAKGRUND Nylands förbund är en tvåspråkig samkommun som enligt lag ansvarar bl.a. för områdesplanering och regionutveckling i Nyland. Utöver dessa

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12.05.2003 KOM(2003) 252 slutlig 2003/0094 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om

Läs mer

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi BESLUT Datum 28.05.2004 Ärendenummer MPN-03-52 Sökanden Ärende Beslut Mariepark och

Läs mer

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet I din egenskap av kommunfullmäktigeledamot fattar du beslut också i pensionsfrågor Som ledamot är du med och fattar strategiska beslut

Läs mer

Fud-utredning. Innehållsförteckning. Promemoria. Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson

Fud-utredning. Innehållsförteckning. Promemoria. Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson Promemoria Datum: 2015-10-29 Diarienr: SSM2015-1136 Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson Fud-utredning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 2 Inledning... 2 2.1

Läs mer

RP 78/2007 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice

RP 78/2007 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice RP 78/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION PÅ ÅLAND AVP 09

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION PÅ ÅLAND AVP 09 Anslutningsvillkor för elproduktion (AVP 09) Sida 1 av 6 ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION PÅ ÅLAND AVP 09 1. Tillämpning av anslutningsvillkoren 1.1 Dessa anslutningsvillkor för elproducenter (AVP 09)

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 29/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 5 c barnskyddslagen, ikraftträdelsebestämmelsen i lagen om ändring av barnskyddslagen samt 30 c lagen om planering

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 7 april 2015 351/2015 Statsrådets förordning om fonderna inom området för inrikes frågor Utfärdad i Helsingfors den 2 april 2015 I enlighet med statsrådets

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2000 Utgiven i Helsingfors den 15 maj 2000 Nr 422 423 INNEHÅLL Nr Sidan 422 423 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om förpackning och märkning av biocidpreparat

Läs mer

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi BESLUT Ärendenummer MPN-04-22 Beslutsdatum 16.06.2005 Postningsdag 16.06.2005 Sökanden

Läs mer

RP 195/2012 rd. I denna proposition föreslås det att landsvägslagen. för el- och kommunikationsnäten och

RP 195/2012 rd. I denna proposition föreslås det att landsvägslagen. för el- och kommunikationsnäten och RP 195/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 42 i landsvägslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att landsvägslagen

Läs mer

från sparande i form av räntebetalningar)

från sparande i form av räntebetalningar) Statsrådets skrivelse till riksdagen med anledning av ett förslag till rådets direktiv om upphävande av rådets direktiv 2003/48/EG (upphävande av direktiv om beskattning av inkomster från sparande i form

Läs mer

Omsorgsminister Osmo Soininvaara

Omsorgsminister Osmo Soininvaara Statsrådets skrivelse till Riksdagen med förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om maskiner och om ändring av direktiv 95/16/EG I enlighet med 96 2 mom. grundlagen översänds till riksdagen

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2011-2012 Datum 2011-xx-xx Till Ålands lagting Privat socialvård Huvudsakligt innehåll Landskapsregeringen föreslår att landskapets blankettlagstiftning om privat socialservice ändras från

Läs mer

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA Helsingfors 7.1.2016 Innehåll MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA...3 Nya flyktingförläggningar... 3 Undervisning för asylsökandes barn... 4 Inflyttning av asylsökande

Läs mer

Adoptionslag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Adoption av personer som uppnått myndighetsåldern. Allmänna bestämmelser

Adoptionslag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Adoption av personer som uppnått myndighetsåldern. Allmänna bestämmelser I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Adoptionslag Utfärdad i Helsingfors den 20 januari 2012 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Syftet med adoption Syftet med adoption är att främja barnets bästa genom

Läs mer

Minister Johannes Koskinen

Minister Johannes Koskinen Statsrådets skrivelse till Riksdagen med anledning av ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om utbildning av yrkesförare för gods- eller/och persontransport på väg (yrkesutbildning av

Läs mer

SKI arbetar för säkerhet

SKI arbetar för säkerhet Säkerheten i fokus SKI arbetar för säkerhet Arbetet med att utveckla och använda kärnkraft har pågått i mer än 50 år. Det snabbt växande industrisamhället krävde energi. Ökad boendestandard skapade ökade

Läs mer

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Godkänd vid fakultetsrådets möte 21.5.2013 Punkt 5 Bilaga A Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Anvisning om grunder för bedömningen av behörighetsvillkoren för anställning som professor vid Juridiska

Läs mer

Om principer och förfaringssätt för publicering av TIKU-tillgångsinformation

Om principer och förfaringssätt för publicering av TIKU-tillgångsinformation Utkast till TIKU-SL-Jpromemoria 1 (10) Dnr: 20.2.2015 93/501/2014 Om principer och förfaringssätt för publicering av TIKU-tillgångsinformation 2 (10) 1 Syftet med promemorian Denna promemoria är en del

Läs mer

RP 95/2016 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om statens konstnärsstipendier

RP 95/2016 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om statens konstnärsstipendier Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om statens konstnärsstipendier PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om statens konstnärsstipedier

Läs mer

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014 1(6) ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014 Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf 1. Tillämpning av anslutningsvillkoren 1.1 Dessa anslutningsvillkor för elproducenter (AVP 2014) bifogas till

Läs mer

INTERNATIONELLT MARIE CURIE-STIPENDIUM FÖR KARRIÄRUTVECKLING FÖR FORSKARE FRÅN EU OCH ASSOCIERADE LÄNDER

INTERNATIONELLT MARIE CURIE-STIPENDIUM FÖR KARRIÄRUTVECKLING FÖR FORSKARE FRÅN EU OCH ASSOCIERADE LÄNDER BILAGA III SÄRSKILDA BESTÄMMELSER INTERNATIONELLT MARIE CURIE-STIPENDIUM FÖR KARRIÄRUTVECKLING FÖR FORSKARE FRÅN EU OCH ASSOCIERADE LÄNDER III.1 Definitioner Utöver definitionerna i artikel II.1 gäller

Läs mer

För delegationerna bifogas kommissionens dokument SEK(2010) 1290 slutlig.

För delegationerna bifogas kommissionens dokument SEK(2010) 1290 slutlig. EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 3 november 2010 (4.11) (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2010/0306 (NLE) 15770/10 ADD 2 ATO 63 ENV 742 FÖLJENOT från: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska

Läs mer

Anvisning till kommunerna om beredskap och kontinuitetsplanering. inom försörjningen av dagligvaror

Anvisning till kommunerna om beredskap och kontinuitetsplanering. inom försörjningen av dagligvaror Anvisning till kommunerna om beredskap och kontinuitetsplanering inom försörjningen av dagligvaror I SAMARBETE Arbets- och näringsministeriet Social- och hälsovårdsministeriet Försörjningsberedskapscentralen

Läs mer

RP 113/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 117 a och 124 i avfallslagen

RP 113/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 117 a och 124 i avfallslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 117 a och 124 i avfallslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att avfallslagen ändras. Enligt

Läs mer

I Finland består säkerhetsupplagen av olja av statens säkerhetsupplag av olja, som ägs av Försörjningsberedskapscentralen,

I Finland består säkerhetsupplagen av olja av statens säkerhetsupplag av olja, som ägs av Försörjningsberedskapscentralen, Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 3 i lagen om tryggande av försörjningsberedskapen och av 7 i lagen om obligatorisk upplagring av importerade bränslen PROPOSITIONENS

Läs mer

DRIFTSRESTRIKTIONER AV BULLERSKÄL PÅ HELSINGFORS-VANDA FLYGPLATS

DRIFTSRESTRIKTIONER AV BULLERSKÄL PÅ HELSINGFORS-VANDA FLYGPLATS BESLUT Päiväys/ Datum 21.10.2015 Finavia Abp PB 50 01531 VANDA Dnro/Dnr TRAFI/8440/05.00.11.01/2012 Viite/ Referens Finavia Abp:s ansökan 9.5.2010, Dnr 10/080/2010 DRIFTSRESTRIKTIONER AV BULLERSKÄL PÅ

Läs mer

Allmänna villkor för hyresavtal

Allmänna villkor för hyresavtal 01.01.2016 Allmänna villkor för hyresavtal 1. Premisser Stiftelsens studentbostäder är avsedda att under studietiden utgöra bostäder för personer som på heltid studerar för grundexamen vid läroinrättningar

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 4 lagen om stödjande av arbetslösas frivilliga studier PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar x/2011

Föreskrifter och anvisningar x/2011 Föreskrifter och anvisningar x/2011 Tillståndsförfarande och riskhantering för Dnr 8/01.00/2011 Utfärdad 31.1.2012 Gäller fr.o.m. 1.3.2012 FINANSINSPEKTIONEN tfn 010 831 51 fax 010 831 5328 förnamn.efternamn@finansinspektionen.fi

Läs mer

RP 25/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration

RP 25/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om

Läs mer

RP 136/2005 rd. I denna proposition föreslås att aravabegränsningslagen

RP 136/2005 rd. I denna proposition föreslås att aravabegränsningslagen RP 136/2005 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av aravabegränsningslagen och till vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 140/2002 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagomändringav11och43 lagenomfinansieringav undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2008 Utgiven i Helsingfors den 1 april 2008 Nr 167 175 INNEHÅLL Nr Sidan 167 Lag om ändring av 1 ilagen om verkställighet av böter... 425 168 Lag om ändring av 10 i lagen om

Läs mer

RP 141/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om skydd för växters sundhet

RP 141/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om skydd för växters sundhet Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om skydd för växters sundhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Det föreslås att lagen om skydd för växters sundhet ändras

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 12 01 31

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 12 01 31 ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 12 01 31 Helsingfors/Mariehamn 29.10.2012 Nr 30/12 Hänvisning Ålands lagtings skrivelse 21.9.2012, nris 158/2012. Till Justitieministeriet Ärende Utlåtande över landskapslag

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/8 22.4.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/8 22.4.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (6) 8 Detaljplaneändring för tomterna 11/6, 14/6, 14/12, 15/4, 16/9, 19/2, 21/1, 22/6 och 23/10 i Kronohagen (värdefulla trapphus, nr 12266) HEL 2014-008499

Läs mer

RP 203/2009 rd. I propositionen föreslås det att 98 i lagen om statens pensioner ändras så att för militärpensioner

RP 203/2009 rd. I propositionen föreslås det att 98 i lagen om statens pensioner ändras så att för militärpensioner Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 98 i lagen om statens pensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att 98 i lagen om statens pensioner

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndigheten granskar slutförvaret

Strålsäkerhetsmyndigheten granskar slutförvaret Strålsäkerhetsmyndigheten granskar slutförvaret Kärnkraftsindustrin vill bygga ett slutförvar Den 16 mars 2011 lämnade Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) in sin ansökan om att få bygga ett slutförvar

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om posttjänster PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om posttjänster ändras så att

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om stöd

Läs mer

Yttrande över Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Yttrande över Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

ABC Hanko automatisk distributionsstation Sandövägen 12 10900 Hangö. Fo-nummer 2364515-1 Fastighetsbeteckning: 078 4 464 9

ABC Hanko automatisk distributionsstation Sandövägen 12 10900 Hangö. Fo-nummer 2364515-1 Fastighetsbeteckning: 078 4 464 9 Hangö stad Beslut Miljönämnden Sandövägen 2 13.5.2015 55 10960 Hangö Tel. (019) 22031 Antal sidor i beslutet 23 st. Asia Sökande Beslut gällande Osuuskauppa Varuboden - Osla Handelslagets ansökan i enlighet

Läs mer

Regler för retursystem av Dryckesförpackningar av glas

Regler för retursystem av Dryckesförpackningar av glas Inledning Palpa Lasi Oy:s (nedan Palpa ) verksamhetsområde är mottagning och återvinning av dryckesförpackningar i glas som utnyttjas som material samt utveckling, förvaltning och övervakning av behövliga

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård och tillämpningsanvisningar inom äldreomsorgen. Stödet

Läs mer

Ändrade bestämmelser i lagstiftningen om behandlingen av hushållsavloppsvatten

Ändrade bestämmelser i lagstiftningen om behandlingen av hushållsavloppsvatten Promemoria Valpasvuo Vesa, Leena Eränkö, Markku Axelsson 29.3.2011 Ändrade bestämmelser i lagstiftningen om behandlingen av hushållsavloppsvatten i glesbygden 1 Inledning Genom ändring av miljöskyddslagen

Läs mer

Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen

Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen 1 (5) Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen Från 1.1.2014 Upphäver Esbos verksamhetsföreskrifter av 1.10.2009 om färdtjänst enligt socialvårdslagen. Social- och hälsovårdsnämnden

Läs mer

2011-08-31 LS 1103-0368. Yttrande över slutbetänkandet Utredningen om en samordnad reglering på kärnteknik- och strålskyddsområdet (SOU 2011:18)

2011-08-31 LS 1103-0368. Yttrande över slutbetänkandet Utredningen om en samordnad reglering på kärnteknik- och strålskyddsområdet (SOU 2011:18) Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 2011-08-31 LS 1103-0368 Ankom Stockholms läns landsting Dnr: UNDSTINGSSTYREISFN 2011-09- 0 2 1 1-09- 20 * 0 1 4 Landstingsstyrelsen ' u Yttrande

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 23 april 2012 180/2012 Statsrådets förordning om ändring av miljöskyddsförordningen Utfärdad i Helsingfors den 19 april 2012 I enlighet med statsrådets

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Karolina Asp, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om krav m.m. på radioutrustning;

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden. Förslag till direktiv (KOM(2003) 621 C5-0610/2003 2003/0252(COD))

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden. Förslag till direktiv (KOM(2003) 621 C5-0610/2003 2003/0252(COD)) EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden 25 februari 2004 PE 338.504/14-31 ÄNDRINGSFÖRSLAG 14-31 Förslag till yttrande (PE 338.504) Enrico Ferri Körkort Förslag

Läs mer

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 329/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 1 och 14 i lagen om fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan och av 30 i språklagen PROPOSITIONENS

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 16 augusti 2011 951/2011 Lag om ändring av lagen om yrkesutbildning Utfärdad i Nådendal den 12 augusti 2011 I enlighet med riksdagens beslut upphävs

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2001 Utgiven i Helsingfors den 5 juni 2001 Nr 441 451 INNEHÅLL Nr Sidan 441 Lag om ändring av rättegångsbalken... 1249 442 Lag om ändring av lagen om utnämning av domare...

Läs mer

ANSÖKAN OM OMHÄNDERTAGANDE TILL FÖRVALTNINGSDOMSTOLEN

ANSÖKAN OM OMHÄNDERTAGANDE TILL FÖRVALTNINGSDOMSTOLEN Studiedag 5.11.2014, Vasa ANSÖKAN OM OMHÄNDERTAGANDE TILL FÖRVALTNINGSDOMSTOLEN Tf. förvaltningsrättsdomare Jan-Erik Salo,Vasa förvaltningsdomstol Varför förvaltningsdomstolen? Barnskyddslag 683/1983 (gamla

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2004 Utgiven i Helsingfors den 20 januari 2004 Nr 8 10 INNEHÅLL Nr Sidan 8 Statsrådets förordning om konfrontation... 25 9 Statsrådets förordning om behörighetsvillkor som

Läs mer

FM 48/321/2003 Statens tjänsteförhållanden för viss tid I LAGSTIFTNING OCH PRAXIS. 1. Utnämning för viss tid med stöd av statstjänstemannalagen

FM 48/321/2003 Statens tjänsteförhållanden för viss tid I LAGSTIFTNING OCH PRAXIS. 1. Utnämning för viss tid med stöd av statstjänstemannalagen FM 48/321/2003 Statens tjänsteförhållanden för viss tid Enligt statstjänstemannalagen (750/1994) utnämns tjänstemännen antingen tills vidare eller för viss tid. Statstjänstemannalagen innehåller närmare

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 9/2002 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av alkohollagen

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 9/2002 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av alkohollagen SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 9/2002 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av alkohollagen Regeringens proposition om komplettering av regeringens proposition om ändring

Läs mer

Avtal om av kommunen beviljat stöd

Avtal om av kommunen beviljat stöd 1 (6) Avtal om av kommunen beviljat stöd Projektet Bredband för alla 2015: Emsalö projektet Avtalsparter Beställare och Borgå stad (nedan Kommunen ) stödgivare Stadshusgatan 7 06100 BORGÅ FO-nummer 1061512-1

Läs mer

LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT

LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT Given i Helsingfors den 10 maj 1991 LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT I enlighet med riksdagens beslut stadgas: 1 kap. Allmänna stadganden 1 Den som har gjort en uppfinning eller den till vilken uppfinnarens

Läs mer

ANSÖKAN OM BYGGNADSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM BYGGNADSTILLSTÅND ANSÖKAN OM BYGGNADSTILLSTÅND för uppförande av en inkapslings- och slutförvaringsanläggning för slutförvaring av använt kärnbränsle i Olkiluoto Posiva AB Olkiluoto 27160 EURAÅMINNE (02) 8372 31 Fax (02)

Läs mer

Konkurrensverkets författningssamling

Konkurrensverkets författningssamling Konkurrensverkets författningssamling ISSN 1103-6303 Konkurrensverkets allmänna råd om näringsförbud vid överträdelser av konkurrensreglerna KKVFS 2015:2 Utkom från trycket den 30 december 2014 beslutat

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av inkomstskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås en ändring av inkomstskattelagen. Det föreslås

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BEGREPP OCH DEFINITIONER INOM NÄRSTÅENDEVÅRDEN 2. KRITERIER

Läs mer

RP 148/2000 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag tilllag om ändring av gruvlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 148/2000 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag tilllag om ändring av gruvlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 148/2000 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag tilllag om ändring av gruvlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att gruvlagen ändras så att den helhetsbetonade

Läs mer

Beslutsdatum 31.03.2010

Beslutsdatum 31.03.2010 ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

RP 51/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om alterneringsledighet

RP 51/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om alterneringsledighet Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om alterneringsledighet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om alterneringsledighet

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE 2/500/2016/OPH ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar om ansökan, användning och övervakning av behovsprövade statsunderstöd Godkänd

Läs mer

RADIOAKTIVA ÄMNEN M.M.

RADIOAKTIVA ÄMNEN M.M. Kärnteknisk verksamhet [6101] RADIOAKTIVA ÄMNEN M.M. Lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet Inledande bestämmelser 1 [6101] Denna lag gäller kärnteknisk verksamhet, m.m. Med sådan verksamhet avses 1. uppförande,

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 152/2012 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 152/2012 rd RIKSDAGENS SVAR 152/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av körkortslagen och av vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

Intern räddningsplan. Intern räddningsplan. Tukes-anvisning 8/2015. Anvisning 8/2015 18.8.2015 0 (10) Dnr 6317/03/2015

Intern räddningsplan. Intern räddningsplan. Tukes-anvisning 8/2015. Anvisning 8/2015 18.8.2015 0 (10) Dnr 6317/03/2015 Anvisning 8/2015 18.8.2015 0 (10) Tukes-anvisning 8/2015 Intern räddningsplan Intern räddningsplan Anvisning 8/2015 18.8.2015 1 (10) Innehållsområde Intern räddningsplan för objekt som innehåller farliga

Läs mer