KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdag Tid Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdag Tid Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning"

Transkript

1 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag Tid Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning ande Johan Persson (S) ordförande Birgitta Elfström (S) 89-92, Christina Magnusson (S) Ingvar Nilsson (S) 89-90, 93 94, Mona Jeansson (S) Steve Sjögren (S) 89, Cecilia Strömberg 90 Elisabeth Gustavsson (S) Bertil Dahl (V) Anna Thore (MP) Kerstin Edvinsson (M) Jonas Lövgren (M) Per-Olof Jonsson (M) Kajsa Hedin (M) Anders Andersson (C) Inger Hilmansson (FP) Folke Fagerlund (KD) Ersättare Ingvar Nilsson 91-92, Cecilia Strömberg (S) 89, Jussi Gröhn (S) Lars Holmberg (V) Ingemar Einarsson (C) Anna-Britt Wejdsten (FP) Sekreterare Ann-Sofie Dejke Justerat Johan Persson ordförande Elisabeth Gustavsson Anslaget på kommunens anslagstavla den 24 juni 2010

2 Kommunstyrelsen Uppföljning Ambition och ansvar (dnr KS 2008/ ) Kommunstyrelsen och landstingsstyrelsen beslutade i april 2008 att anta dokumentet Ambition och Ansvar som uppdragsbeskrivning som stöd och vård till personer med psykisk funktionsnedsättning i Kalmar kommun. Berörda förvaltningar hos respektive huvudman skulle under åren inom fastställda ekonomiska ramar genomföra uppdraget. Vid kommunstyrelsens sammanträde i februari 2010 beslutades att en uppföljning/återrapportering ska ske vid varje tillfälle då kommunstyrelsen sammanträder. Arbetet är uppdelat i nio delprojekt. Elisabet Åberg och Birgitta Jansson från omsorgsförvaltningen redogör för delprojektet Minderåriga barn. Kommunstyrelsen fattar inte något beslut med anledning av informationen. 90 Information om utredning om huvudmannaansvar för kollektivtrafiken i framtiden i Kalmar län Anders Henriksson, landstingsstyrelsens ordförande i Kalmar, och Harald Hjalmarsson, kommunstyrelsens ordförande i Västervik, utgör styrgrupp i det regionala projektet om utredning om huvudmannaansvar för kollektivtrafiken i framtiden i Kalmar län. De informerar för närvarande alla kommuner om det pågående utredningsarbetet. Ander Henriksson och Harald Hjalmarsson redogör för att det kommer en ny lag from 2012 som innebär att det ska finnas en huvudman för kollektivtrafiken i varje län. De alternativ till huvudmän som har utretts är att antingen ett kommunalförbund bildas eller att landstinget tar över ansvaret helt. Förslaget från styrgruppen är att landstinget ska bli huvudman. Det innebär i sin tur att en skatteväxling mellan landsting och kommunerna måste ske. Efter det att regionförbundet tagit sitt beslut kommer en tjänstemannagrupp att utses som ska jobba med de detaljerade frågorna som följer. Arbetet planeras starta direkt efter valet i höst. Kommunstyrelsen fattar inte något beslut med anledning av informationen. 91 Införande av föräldra- och elevstödsprogram (dnr KS 2010/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 31 maj 2010.

3 Kommunstyrelsen Kalmar kommun har sedan 2003 gjort betydande satsningar när det gäller elev- och föräldrastödsprogram. Både kommunala och statliga resurser har avsatts för uppbyggnad av dessa program inom utvecklingsarbetet Kalmar mot droger. Efter det att det nationella utvecklingsarbete som Kalmar deltog i under samordning av Alkoholkommittén och Mobilisering Mot Narkotika upphört stagnerade utvecklingen inom elev- och föräldrastöd något. Det blev tydligt att förutsättningarna för att driva föräldra- och elevstödsprogrammen inte fanns i den utsträckning som förväntas. Under 2008 fick kommunledningskontoret i uppdrag att tillsammans med barn- och ungdomsförvaltningen och andra berörda nämnder att ta fram en strategi för implementering av föräldra- och elevstödsprogram i kommunen. Efter att utredningen avslutats har kommunledningskontoret föreslagit att kommunstyrelsen ska besluta att införa föräldra- och elevstöd. För Kalmar kommun föreslås programmen familjeverkstaden, Örebro preventionsprogram och Komet ingå i föräldrastödet och i elevstödet ska Social och Emotionell Träning, DISA och motiverande samtal ingå. Kommunledningskontoret föreslås få i uppdrag att samordna arbetet. Under överläggningen föreslår Birgitta Elfström (S) att kommunstyrelsen ska besluta i enlighet med kommunledningskontorets förslag. Kommunstyrelsen beslutar att införa föräldra- och elevstöd. För Kalmar kommun ska programmen familjeverkstaden, Örebro preventionsprogram och Komet ingå i föräldrastödet och i elevstödet ska Social och Emotionell Träning, DISA och motiverande samtal ingå. Kommunledningskontoret får i uppdrag att samordna arbetet. 92 Information JOCCOW-projektet Jan Martinsson, kommunledningskontoret slutredovisar JOCCOW-projektet. Projektet innebär i korthet att kommunen har hjälpt till att bygga upp kompetensen i Kaliningrad vad avser avfallshantering, lakvattenhantering och artificiella våtmarker. Projektet har varit uppdelat i många delprojekt. Projektet har bedömts vara framgångsrikt. Kommunstyrelsen fattar inte något beslut med anledning av informationen. 93 Information om det pågående jämställdhetsarbetet Program för hållbar jämställdhet Ann-Sofie Lagerkrantz, kommunledningskontoret, samt företrädare för förskolan Lindsdal informerar om det pågående jämställdhetsarbetet - Program för Hållbar jämställdhet. Kommunstyrelsen fattar inte något beslut med anledning av informationen.

4 Kommunstyrelsen Inbjudan från Kommuninvest ekonomisk förening att teckna förlagslån (dnr KS 2010/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 24 maj 2010 med bilagan Fortsatt trygg finansiering för Sveriges kommuner och landsting inbjudan att teckna förlagslån. Kalmar kommun blev medlem i Kommuninvest ekonomiska förening Föreningen har till ändamål att främja sina medlemmars ekonomiska intressen genom att skapa varaktigt bästa villkor för medlemmarnas upplåning, samt att genom stöd till medlemmarna skapa goda förutsättningar för deras verksamhet på det finansiella området. Kommuninvests årsstämma beslutade i mars 2010 att ge ut ett 30-årigt förlagslån på högst miljoner kronor till sina medlemmar. Föreningen avser att använda lånebeloppet för att stärka kapitalbasen i det helägda dotterbolaget Kommuninvest i Sverige AB genom ett särskilt förlagslån från föreningen till bolaget. Kalmar kommun har erbjudits att teckna 11,5 miljoner kronor av detta förlagslån. Kommunledningskontoret har yttrat sig över inbjudan från Kommuninvest ekonomisk förening och föreslår att kommunfullmäktige ska besluta - att genom förlagslån till Kommuninvest ekonomisk förening, låna ut högst 11,5 miljoner kronor på de villkor som framgår av föreningens erbjudande daterat mars 2010, - att finansiering av utlåningen ska ske med egna medel samt - att uppdra åt kommunstyrelsens ordförande och kommunstyrelsens vice ordförande, i förening, underteckna bindande teckningsanmälan och övriga lånehandlingar. Arbetsutskottet har tillstyrkt kommunledningskontorets förslag. Roland Åkesson, kommunstyrelsens ordförande i Mönsterås, tillika styrelseledamot i Kommuninvest, samt ekonomichefen Urban Sparre redogör för ärendets bakgrund. Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Johan Persson (S) och Anders Andersson (C) föreslår att kommunstyrelsen ska tillstyrka arbetsutskottets förslag till beslut. 2. Inger Hilmansson (FP) föreslår att kommunstyrelsen ska besluta att inte teckna förlagslån. Efter att överläggningen avslutats frågar ordföranden om kommunstyrelsen vill bifalla Johan Perssons m.fl. förslag eller Inger Hilmanssons förslag. Han finner att kommunstyrelsen bifaller Johan Perssons m.fl. förslag till beslut.

5 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska besluta: Kommunfullmäktige beslutar att - genom förlagslån till Kommuninvest ekonomisk förening, låna ut högst 11,5 miljoner kronor på de villkor som framgå av föreningens erbjudande daterat mars finansiering av utlåningen ska ske med egna medel - uppdra åt kommunstyrelsens ordförande och kommunstyrelsens vice ordförande, att i förening, underteckna bindande teckningsanmälan och övriga lånehandlingar. Reservation Inger Hilmansson (FP) reserverar sig mot kommunstyrelsens beslut till förmån för sitt eget förslag att inte teckna förlagslån. 95 Information om enkelt avhjälpta hinder Jan Hultgren, serviceförvaltningen, informerar om arbetet med att öka tillgängligheten i kommunen genom att undanröja enkelt avhjälpta hinder. Arbetet ska vara klart Han informerar om hur mycket av budgeterade medel som använts samt vad som återstår att göra. Kommunstyrelsen fattar inte något beslut med anledning av informationen. 96 Jämställdhetspris 2010 (KS 2010/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 31 maj Enligt Kalmar kommuns jämställdhetsprogram ska kommunstyrelsen årligen utdela ett jämställdhetspris. Priset ska stimulera till att utveckla metoder och arbetssätt som förstärker jämställdheten på olika arenor inom samhällslivet. Årets jämställdhetspris kommer att delas ut på Stadsfesten den 7 augusti. Kommunledningskontoret föreslår att det ska tilldelas Ulrika Knutsson, journalist och författare. I skälen för förslaget framgår sammanfattningsvis följande: Ulrika Knutsson är uppvuxen i Kalmar och är idag verksam bland annat som krönikör på Barometern OT. Hon har skrivit ett flertal böcker; däribalnd Kvinnor på gränsen till genombrott, Emilia Fogelklou och Lärda fruntimmer. Genom Ulrika Knutssons böcker synliggörs framförallt kvinnor, men också män som varit med och skapat förutsättningar för senare års jämställdhetsarbete. En historia om Sverige som inte berättats på ett lika tillgängligt sätt tidigare. Ulrika Knutssons böcker har genom sin bredd och karaktär bidragit till att jämställdhetsarbetet förstärks dels inom kulturen men också inom andra samhällsområden. Ann-Sofie Lagerkrantz, kommunledningskontoret redogör för ärendet.

6 Kommunstyrelsen Kalmar kommuns jämställdhetspris 2010 ska tilldelas Ulrika Knutsson, journalist och författare. 97 Placeringspolicy för kommunens donationsfonder (dnr KS 2010/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 25 maj Kommunledningskontorets föreslår att nuvarande placeringspolicy för donationsstiftelserna ersätts med den policy som gäller för Kalmar Läns Pensionskapitalförvaltning AB (KLP). Nuvarande placeringspolicy för donationsstiftelserna antogs av kommunstyrelsen den 24 november Kommunstyrelsen har därefter den 7 april 2003 kompletterat policyn med etiska regler. Placeringspolicyn tillåter placeringar i aktier på Stockholmbörsen med högst 75 % och lägst 25 % av fondkapitalet. Resterande ska placeras i räntebärande värdepapper. Då policyn gällt under längre tid behöver den prövas och uppdateras. Kommunen är delägare i Kalmar Läns Pensionskapitalförvaltning AB (KLP). Bolagets placeringspolicy tillåter placeringar i aktier med högst 60 % och lägst 25 % av tillgångarna. Resterande får placeras i räntebärande instrument. Vidare ingår etiska regler med samma lydelse som för donationsstiftelserna. Ekonomichefen har i sin skrivelse redovisat sin uppfattning att de båda verksamheterna kan bedömas lika varför de principer som ligger till grund för KLP:s placeringspolicy har sin giltighet även för donationsstiftelserna. Arbetsutskottet har föreslagit att kommunstyrelsen ska besluta i enlighet med kommunledningskontorets förslag. Under överläggningen föreslår Bertil Dahl (V) och Inger Hilmansson (FP) att kommunstyrelsen ska bifalla arbetsutskottets förslag till beslut med följande tillägg: Kommunledningskontoret får i uppdrag att i samarbete med KLP och övriga ägare ta fram ett förslag på nya etiska regler för placering i aktier och andra värdepapper. Dessa nya etiska regler ska vara möjliga att utvärdera. De anför följande: Det är viktigt att Kalmar kommun ställer höga etiska krav på placering i aktier och andra värdepapper. KLP, Kalmar Länskapitalförvaltning AB, har vissa etiska regler för sin placering. Det är dags att se över dessa regler. Exempel på nya krav är mer placering i förnyelsebar energi, ingen placering i fossila bränslen och krav på att inga kopplingar finns till så kallade skatteparadis. Till detta behöver en översyn göras av begreppet till betydande del.

7 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutar att som placeringspolicy för donationsstiftelserna anta den placeringspolicy som gäller för Kalmar Läns Pensionskapitalförvaltning AB (KLP). 2. Kommunledningskontoret får i uppdrag att i samarbete med KLP och övriga ägare ta fram ett förslag på nya etiska regler för placering i aktier och andra värdepapper. Dessa nya etiska regler ska vara möjliga att utvärdera. 98 Yttrande över kulturdepartementets betänkande SOU 2010:11 / Spela samman ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (KS 2010/ ) Handlingar Kultur- och fritidsförvaltningens skrivelse den 27 april Utdrag ur kultur- och fritidsnämndens protokoll den 11 maj Sammanfattning av betänkandet SOU 2010:11. Kalmar kommun har fått möjlighet att yttra sig över betänkandet Spela samman- en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet. I korthet går utredningen ut på att ge regionerna ett större ansvar för kulturpolitikens utformning. Kultur och fritidsförvaltningen har upprättat ett förslag till yttrande. Kultur- och fritidsnämnden föreslår kommunstyrelsen att till kulturdepartementet inlämna yttrande med följande lydelse: Kalmar kommun är i princip positiv till utredningens grundtankar och förslag till genomförande. Kalmar kommun vill därutöver framhålla följande: Det är viktigt att staten även fortsättningsvis tar ett övergripande ansvar för ett levande kulturliv präglat av förnyelse och kvalitet i hela landet. Det är viktigt att landsbygdsregioner inte missgynnas på bekostnad av storstadsregioner och att de snedfördelningar till storstadsregionerna som finns idag utjämnas. Det är viktigt att de regioner som kommer in senare i det nya systemet inte missgynnas av detta. Det är viktigt att forskning genomförs kring effekterna av kultursamverkansmodellens genomförande. Även andra statliga stöd, som till exempel Skapande skola bör ingå i modellen. Kalmar kommun delar inte bedömningen att Kungliga biblioteket bör överta ansvar för fördelning av bidrag till biblioteksverksamheten.

8 Kommunstyrelsen Kalmar kommun ställer sig bakom förslaget att Kungliga biblioteket ges ett nationellt uppdrag angående biblioteksutveckling för landets bibliotek men menar att det r ett nytt uppdrag som staten ska finansiera med nya medel. Det är viktigt att de fria kulturutövarnas situation särskilt beaktas i fortsatta processer och staten bör därför särskilt understödja kulturskaparnas representanter för eventuella merkostnader i arbetet med de regionala kulturplanerna. Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Johan Persson (S) och Birgitta Elfström (S) föreslår att kommunstyrelsen ska bifalla kultur- och fritidsnämndens förslag till yttrande över betänkandet. 2. Kajsa Hedin (M) föreslår att kommunstyrelsen ska bifalla kultur- och fritidsnämndens förslag till yttrande med den ändringen att stycket som lyder Kalmar kommun delar inte bedömningen att Kungliga biblioteket bör överta ansvar för fördelning av bidrag till biblioteksverksamheten ska utgå. Efter att överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen att bifalla kultur- och fritidsnämndens förslag till yttrande utom i den del där Kajsa Hedin redovisat ett motförslag. Härefter frågar ordföranden om kommunstyrelsen vill bifalla kultur- och fritidsnämndens förslag eller Kajsa Hedins ändringsförslag. Han finner att kommunstyrelsen bifaller kultur- och fritidsnämndens förslag till yttrande. Reservation Kommunstyrelsen antar kultur- och fritidsförvaltningens yttrande som sitt och överlämnar det till kulturdepartementet som yttrande över betänkandet SOU 2010:11: Spela samman ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet. Företrädarna för (M) reserverar sig mot kommunstyrelsens beslut till förmån för Kajsa Hedins ändringsförslag om att stycket som lyder Kalmar kommun delar inte bedömningen att Kungliga biblioteket bör överta ansvar för fördelning av bidrag till biblioteksverksamheten ska utgå ur yttrandet. 99 Yttrande över ansökan från Kalmar Energi AB om förlängd nätkoncession för kraftledning mellan Stävlö och Norrliden (dnr KS 2010/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 18 maj Kalmar Energi AB:s koncessionstid för högspänningskabel om 50 kv med anläggningsnummer 430 x löpte ut den 3 februari Kalmar Energi ansökte om förlängning av befintlig koncession den 23 januari 2002.

9 Kommunstyrelsen Energimarknadsinspektionen som handlägger ärendet begär nu kommunens yttrande. Kraftledningen går från Stävlö över golfbanan, korsar Björkenäsvägen och går vid transformatorstationen ner i mark för att sedan fortsätta under Norrlidsvägen vidare söderut mot centrum. Kommunledningskontoret upprättade ett förslag till yttrande inför arbetsutskottets behandling av ärendet. Arbetsutskottet ställde sig bakom kommunledningskontorets förslag till yttrande med vissa justeringar. Som en följd av detta fick kommunledningskontoret i uppdrag att inför kommunstyrelsens behandling av ärendet redovisa ett reviderat förslag till yttrande. Kommunledningskontoret har nu reviderat yttrandet. Av yttrandet framgår sammanfattningsvis följande. Kraftledningen ska läggas so en markkabel från transformatorstationen H2 upp till läget där den korsar Värsnäsvägen eftersom kommunen har för avsikt att planera för bostäder inom området men det är önskvärt att kabeln läggs i mark genom hela golfbaneområdet för att förbättra allmänhetens tillgänglighet. Kommunstyrelsen beslutar att som kommunens yttrande över Kalmar Energi AB:s ansökan om förlängd nätkoncession överlämna kommunledningskontorets skrivelse till Energimarknadsinspektionen. 100 Ansökan från Baggium Utbildning AB om godkännande av och rätt till bidrag för en fristående grundskola Kalmars praktiska-tekniska skola (KS 2010/ ) Handlingar Barn- och ungdomsförvaltningens skrivelse den 5 maj Utdrag ur barn- och ungdomsnämndens protokoll den 19 maj 2010, 36. Kalmar kommun har fått tillfälle att yttra sig över ansökan från Baggium Utbildning AB om godkännande av och rätt till bidrag för en fristående förskoleklass och en fristående grundskola i Kalmar kommun från och med läsåret 2011/12. Ansökan avser en 6-9 skola som fullt utbyggd har 100 elever. Barn- och ungdomsförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande över ansökan. Slutsatserna i detta ärende lyder: Kalmar kommun anser att en sammanvägd bedömning av de friskolor som finns idag, har tillstånd att starta eller har sökt om tillstånd att starta innebär avsevärda långsiktiga ekonomiska konsekvenser för Kalmar kommun då det skulle innebära att 40 % av eleverna i 6-9 skolorna skulle finnas i fristående skolor. Kommunen skulle om nästan hälften av eleverna i centralorten skulle gå till fristående skolor bli tvungna att lägga ner två av de fyra innerstadsskolorna. Detta skulle få till följd att kommunen skulle få svårt att erbjuda alla elever en skola nära hemmet.

10 Kommunstyrelsen Barn- och ungdomsnämnden har föreslagit att kommunstyrelsen ska överlämna barn- och ungdomsförvaltningens yttrande till Skolinspektionen. Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Birgitta Elfström (S) och Anders Andersson (C) föreslår att kommunstyrelsen ska bifalla barn- och ungdomsnämndens förslag till yttrande. 2. Bertil Dahl (V) föreslår att kommunstyrelsen ska bifalla barn- och ungdomsnämndens förslag till yttrande med följande tillägg: En fristående skola/förskola kan vara intressant för en kommun om den tillför något nytt, exempelvis en ny pedagogisk inriktning som inte kan drivas inom ramen för den kommunala skolans regelverk. Den aktuella fristående skolan/förskolan uppfyller inte det kriteriet. Att ge tillstånd innebär därför endast att kommunen flyttar verksamheten och jobben från den gemensamma skolan till privata aktörer. Fristående förskolor/skolor har som regel ett avkastningskrav till sina ägare, bristande demokratisk insyn och öppenhet, låg andel behöriga lärare och i flera fall kopplingar till riskkapitalbolag och företag i så kallade skatteparadis. En allt större andel fristående förskolor/skolor hotar att slå sönder den gemensamma skola som ska finnas nära barn och ungdomar i våra olika stads- och kommundelar. Vi anser därför att ansökan ska avslås. 3. Inger Hilmansson (FP) föreslår att kommunstyrelsen ska avslå Bertil Dahls (V) tilläggsförslag. Efter att överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen att bifalla barn- och ungdomsförvaltningens förslag till yttrande. Härefter frågar ordföranden om kommunstyrelsen vill bifalla eller avslå Bertil Dahls tilläggsförslag. Han finner att kommunstyrelsen avslår tilläggsförslaget. Reservation Kommunstyrelsen beslutar att överlämna barn- och ungdomsförvaltningens yttrande till Skolinspektionen. Företrädarna för (V) reserverar sig mot kommunstyrelsens beslut till förmån för Bertil Dahls tilläggsförslag. 101 Ansökan från Lärande i Östergötland AB om godkännande av och rätt till bidrag för en fristående förskola och fristående grundskola Lärandeskolan (KS 2010/ ) Handlingar Barn- och ungdomsförvaltningens skrivelse den 5 maj Utdrag ur barn- och ungdomsnämndens protokoll den 19 maj 2010, 35.

11 Kommunstyrelsen Kalmar kommun har fått tillfälle att yttra sig över ansökan från Lärande i Östergötland AB om godkännande av och rätt till bidrag för en fristående förskoleklass och en fristående grundskola i Kalmar kommun från och med läsåret 2011/12. Ansökan avser en F-9 skola som fullt utbyggd har 480 elever, varav 288 elever i F-5 och 192 elever i 6-9. Barn- och ungdomsförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande över ansökan. Slutsatserna i detta ärende lyder: Kalmar kommun anser att en sammanvägd bedömning av de friskolor som finns idag, har tillstånd att starta eller har sökt om tillstånd att starta innebär avsevärda långsiktiga ekonomiska konsekvenser för Kalmar kommun då det skulle innebära att 40 % av eleverna i 6-9 skolorna skulle finnas i fristående skolor. Kommunen skulle om nästan hälften av eleverna i centralorten skulle gå till fristående skolor bli tvungna att lägga ner två av de fyra innerstadsskolorna. Detta skulle få till följd att kommunen skulle få svårt att erbjuda alla elever en skola nära hemmet. Däremot ser inte Kalmar kommun några avsevärda långsiktiga ekonomiska och organisatoriska konsekvenser för etablering av ytterligare F-5 skolor. Barn- och ungdomsnämnden har föreslagit att kommunstyrelsen ska överlämna barn- och ungdomsförvaltningens yttrande till Skolinspektionen. Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Birgitta Elfström (S) och Anders Andersson (C) föreslår att kommunstyrelsen ska bifalla barn- och ungdomsnämndens förslag till yttrande. 2. Bertil Dahl (V) föreslår att kommunstyrelsen ska bifalla barn- och ungdomsnämndens förslag till yttrande med följande tillägg: En fristående skola/förskola kan vara intressant för en kommun om den tillför något nytt, exempelvis en ny pedagogisk inriktning som inte kan drivas inom ramen för den kommunala skolans regelverk. Den aktuella fristående skolan/förskolan uppfyller inte det kriteriet. Att ge tillstånd innebär därför endast att kommunen flyttar verksamheten och jobben från den gemensamma skolan till privata aktörer. Fristående förskolor/skolor har som regel ett avkastningskrav till sina ägare, bristande demokratisk insyn och öppenhet, låg andel behöriga lärare och i flera fall kopplingar till riskkapitalbolag och företag i så kallade skatteparadis. En allt större andel fristående förskolor/ skolor hotar att slå sönder den gemensamma skola som ska finnas nära barn och ungdomar i våra olika stads- och kommundelar. Vi anser därför att ansökan ska avslås. 3. Inger Hilmansson (FP) föreslår att kommunstyrelsen ska avslå Bertil Dahls tilläggsförslag. Efter att överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen att bifalla barn- och ungdomsförvaltningens förslag till yttrande. Härefter frågar ord-

12 Kommunstyrelsen föranden om kommunstyrelsen vill bifalla eller avslå Bertil Dahls tilläggsförslag. Han finner att kommunstyrelsen avslår tilläggsförslaget. Reservation Kommunstyrelsen beslutar att överlämna barn- och ungdomsförvaltningens yttrande till Skolinspektionen. Företrädarna för (V) reserverar sig mot kommunstyrelsens beslut till förmån för Bertil Dahls tilläggsförslag. 102 Ansökan från CIS Kalmar AB om godkännande av och rätt till bidrag för en fristående förskoleklass och fristående grundskola Norra skolan (KS 2010/ ) Handlingar Barn- och ungdomsförvaltningens skrivelse den 5 maj Utdrag ur barn- och ungdomsnämndens protokoll den 19 maj 2010, 34. Kalmar kommun har fått tillfälle att yttra sig över ansökan från CIS Kalmar AB om godkännande av och rätt till bidrag för en fristående förskoleklass och en fristående grundskola i Kalmar kommun från och med läsåret 2011/12. Ansökan avser en 6-9 skola som fullt utbyggd har 276 elever. Barn- och ungdomsförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande över ansökan. Slutsatserna i detta ärende lyder: Kalmar kommun anser att en sammanvägd bedömning av de friskolor som finns idag, har tillstånd att starta eller har sökt om tillstånd att starta innebär avsevärda långsiktiga ekonomiska konsekvenser för Kalmar kommun då det skulle innebära att 40 % av eleverna i 6-9 skolorna skulle finnas i fristående skolor. Kommunen skulle om nästan hälften av eleverna i centralorten skulle gå till fristående skolor bli tvungna att lägga ner två av de fyra innerstadsskolorna. Detta skulle få till följd att kommunen skulle få svårt att erbjuda alla elever en skola nära hemmet. Barn- och ungdomsnämnden har föreslagit att kommunstyrelsen ska överlämna barn- och ungdomsförvaltningens yttrande till Skolinspektionen. Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Birgitta Elfström (S) och Anders Andersson (C) föreslår att kommunstyrelsen ska bifalla barn- och ungdomsnämndens förslag till yttrande. 2. Bertil Dahl (V) föreslår att kommunstyrelsen ska bifalla barn- och ungdomsnämndens förslag till yttrande med följande tillägg: En fristående skola/förskola kan vara intressant för en kommun om den tillför något nytt, exempelvis en ny pedagogisk inriktning som inte kan drivas inom ramen för den kommunala skolans regelverk. Den aktuella fristående skolan/förskolan uppfyller inte det kriteriet.

13 Kommunstyrelsen Att ge tillstånd innebär därför endast att kommunen flyttar verksamheten och jobben från den gemensamma skolan till privata aktörer. Fristående förskolor/skolor har som regel ett avkastningskrav till sina ägare, bristande demokratisk insyn och öppenhet, låg andel behöriga lärare och i flera fall kopplingar till riskkapitalbolag och företag i så kallade skatteparadis. En allt större andel fristående förskolor/ skolor hotar att slå sönder den gemensamma skola som ska finnas nära barn och ungdomar i våra olika stads- och kommundelar. Vi anser därför att ansökan ska avslås. 3. Inger Hilmansson (FP) föreslår att kommunstyrelsen ska avslå Bertil Dahls tilläggsförslag. Efter att överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen att bifalla barn- och ungdomsförvaltningens förslag till yttrande. Härefter frågar ordföranden om kommunstyrelsen vill bifalla eller avslå Bertil Dahls tilläggsförslag. Han finner att kommunstyrelsen avslår tilläggsförslaget. Reservation Kommunstyrelsen beslutar att överlämna barn- och ungdoms-förvaltningens yttrande till Skolinspektionen. Företrädarna för (V) reserverar sig mot kommunstyrelsens beslut till förmån för Bertil Dahls tilläggsförslag. 103 Överenskommelse mellan Trafikverket Region Syd och Kalmar kommun avseende arbets- och förhållningssätt (KS 2010/ ) Handlingar Förslag till överenskommelse mellan Trafikverket Region Syd och Kalmar kommun avseende arbets- och förhållningssätt den 27 maj Kommunledningskontorets skrivelse den 1 juni Kalmar kommun har under lång tid arbetat med dåvarande Vägverket, numer Trafikverket, för att utveckla vägnätet inom kommunen. Båda parter är överens om att värna ett övergripande vägnät som är av särskilt stor vikt för arbetspendling, näringslivets transporter och tillgänglighet till vitala samhällsfunktioner. Trafikverket och Kalmar kommun har tillsammans tagit fram ett förslag till överenskommelse avseende gemensamt arbets- och förhållningssätt. Arbetsutskottet har den 27 april 2010 ställt sig bakom förslaget till överenskommelse mellan Trafikverket Region Syd och Kalmar kommun med vissa justeringar. Mark- och planeringsenheten har som en följd av detta fått i uppdrag att inför kommunstyrelsens behandling av ärendet redovisa ett reviderat förslag till överenskommelse. Tillsammans med representanter för Trafikverket har överenskommelsen arbetats om för att bättre spegla Trafikverkets samlade ansvar för väg, järn-

14 Kommunstyrelsen väg, flyg och sjöfart. Även den till överenskommelsen hörande bilaga har kompletterats. Under överläggningen föreslår Inger Hilmansson (FP) att kommunstyrelsen ska godkänna överenskommelsen med Trafikverket men med följande förtydliganden: Den första meningen på sidan två ska ändras till; Det nya Linnéuniversitetet och näringslivet ställer allt skarpare krav på transportssystemet. Benämningen Ölandsbron ska kompletteras med vägnamnet - E 137. I bilagan ska texten under rubriken Cykelåtgärder - implementera och generalisera cykelbuss uppdateras. Efter att överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen att godkänna överenskommelsen med de redaktionella ändringar som Inger Hilmansson föreslagit. Kalmar kommun godkänner överenskommelsen med Trafikverket Region Syd med följande förtydliganden; Den första meningen på sidan två ska ändras till; Det nya Linnéuniversitetet och näringslivet ställer allt skarpare krav på transportssystemet. Benämningen Ölandsbron ska kompletteras med vägnamnet - E 137. I bilagan ska texten under rubriken Cykelåtgärder - implementera och generalisera cykelbuss uppdateras. 104 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter till kommunchefen (dnr KS 2010/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 11 maj Av 3 kommunstyrelsens reglemente framgår det att kommunstyrelsen ansvarar för att skriftligt fördela uppgifter i det systematiska arbetsmiljöarbetet till förvaltningschefen. Kommunstyrelsen föreslås fördela följande arbetsmiljöuppgifter till kommunchefen: Att se till att det systematiska arbetsmiljöarbetet och arbetsmiljöfrågorna integreras i det dagliga arbetet. Att se till att de anställda på kommunledningskontoret får tillräcklig utbildning och tillräckliga instruktioner för det arbete som ska utföras. Att bevaka hur arbetet på förvaltningen bedrivs, att hjälpmedel och skyddsutrustning används och att dessa uppfyller gällande krav. Att olycksfallsrisker, belastningsskaderisker, kemiska hälsorisker, psykosociala risker m.m. identifieras och förebyggs i det dagliga arbetet

15 Kommunstyrelsen och vid planerade förändringar som inte är en del av den dagliga löpande verksamheten. Att se till att arbetsskador och tillbud anmäls, utreds och följs upp. Att se till att Arbetsmiljöverket omgående informeras vid varje olycka där personal ådragit sig allvarlig skada eller olyckan lett till dödsfall. Detsamma gäller vid tillbud som har inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa (arbetsmiljöförordningen 2). Att i övrigt arbeta enligt arbetsmiljöpolicyn och kommunens gemensamma arbetsmiljörutiner. Att hålla den lokala samverkansgruppen informerad om arbetsmiljöarbetet på kommunledningskontoret och den centrala samverkansgruppen informerad om arbetsmiljöarbetet i kommunen. Att i sin tur skriftligen fördela arbetsmiljöuppgifter till enhetscheferna på kommunledningskontoret. Arbetsutskottet har tillstyrkt kommunledningskontorets förslag till beslut. Kommunstyrelsen beslutar att till kommunchefen fördela de uppgifter i kommunledningskontorets systematiska arbetsmiljöarbete som föreslås. 105 Utredning om förnyelsebar elproduktion i kommunal regi (dnr KS 2010/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 18 maj 2010 med förslag till projektdirektiv. Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen ska besluta att utreda förnyelsebar elproduktion i kommunal regi. I första hand genom vindkraft och för ca 50 % av den kommunala elförbrukningen. Kalmar kommun exklusive de kommunala bolagens elförbrukning är årligen ca 50 GWH. En förstudie avseende vindkraft visar att besparingen vid egen förnyelsebar elproduktion för 50 % av Kalmar kommuns förbrukning är ca 14 Mkr årligen. I Kalmar kommun finns områden som bedöms lämpliga för vindkraft. Det antecknas att i första meningen i Ola Johanssons skrivelse ska rätteligen ordet inklusive bytas ut till exklusive. Arbetsutskottet har tillstyrkt kommunledningskontorets förslag till projektdirektiv för utredning av förnyelsebar elproduktion i kommunal regi med den ändringen att projektdirektivet inte ska ange i vilken omfattning vindkraften ska ersätta den kommunala elförbrukningen. Utredningen får i stället visa hur stor andel av den kommunala elförbrukningen som kan ersättas genom förnyelsebar elproduktion. Under överläggningen redovisas följande förslag:

16 Kommunstyrelsen Johan Persson (S), Anders Andersson (C), Folke Fagerlund (KD), Bertil Dahl (V) samt Anna Thore (MP) föreslår att kommunstyrelsen ska bifalla arbetsutskottets förslag till beslut. 2. Per-Olof Jonsson (M) och Inger Hilmansson (FP) föreslår att kommunstyrelsen ska avslå förslaget om en utredning av förnyelsebar elproduktion i kommunal regi. Efter att överläggningen avslutats frågar ordföranden om kommunstyrelsen vill bifalla eller avslå arbetsutskottets förslag till beslut. Han finner att kommunstyrelsen bifaller arbetsutskottets förslag till beslut. Reservation Kommunstyrelsen beslutar att anta kommunledningskontorets projektdirektiv för utredning av förnyelsebar elproduktion i kommunal regi med den ändringen att projektdirektivet inte ska ange i vilken omfattning vindkraften ska ersätta den kommunala elförbrukningen. Utredningen får i stället visa hur stor andel av den kommunala elförbrukningen som kan ersättas genom förnyelsebar elproduktion. Företrädarna för (M) reserverar sig mot kommunstyrelsens beslut och anför: Moderaterna reserverar sig mot förslaget till beslut då vi befarar att det långsiktigt kan vara en olönsam affär för kommunen ifall nu gällande regelverk skulle ändras. Mot bakgrund av detta kan vi därför inte se någon anledning till att utreda frågan vidare. 106 Framtida former för kvalitets- och kostnadsjämförelser inom nätverket 3KVH (Kalmar, Karlskrona, Kristianstads, Växjö och Halmstads kommuner) (dnr KS 2010/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 17 maj KVH kommunerna (Kalmar, Karlskrona, Kristianstad, Växjö och Halmstad) har under flera år arbetet med kostnads- och kvalitetsjämförelser mellan olika verksamheter inom våra fem kommuner. Rapporter har tagits fram inom bland annat äldreomsorg, individ- och familjeomsorg, förskola, gymnasieskola och biblioteksverksamhet. Ur kommunstyrelsens perspektiv har rapporterna kunnat uppfattats som alltför omfattande och detaljrika. Inom den centrala verksamheten, ekonomer och kvalitetsansvariga, har ett förslag på ett förnyat arbetssätt som tydligare fokuserar på kommunstyrelseperspektivet tagits fram. Den nya arbetsmodellen ska ses som ett komplement till det jämförelsenätverk som fackförvaltningarna i varierande grad bedriver inom sina verksamheter. Modellen är bl.a. tänkt att förbättra kommunstyrelsens inblick i verksamheterna samt bidra till att arbetet med att ta fram rapporterna totalt sett blir mindre resurskrävande. De jämförande nyckeltalen kvalitetssäkras genom att uppgifterna i första hand hämtas från de nationella statistikinsamlande myndigheterna inom respektive område.

17 Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen ska godkänna den nya arbetsmodellen för fortsatta kostnads- och kvalitetsjämförelser mellan 3 KVH kommunerna. Vidare föreslås att berörda nämnder och förvaltningar, förbund och bolag uppmanas att medverka i arbetet genom att utföra brukarundersökningar samt i övrigt bidra på det sätt som bedöms nödvändigt för att få fram korrekta uppgifter och slutsatser. Arbetsutskottet har tillstyrkt arbetsmodellen för fortsatta kostnads- och kvalitetsjämförelser mellan 3 KVH kommunerna (Kalmar, Karlskrona, Kristianstad, Växjö och Halmstad) med det tillägget att all statistik ska vara könsuppdelad. Under överläggningen föreslår Bertil Dahl (V) med instämmande av Christina Magnusson (S) att arbetsutskottets förslag till beslut ska bifallas med följande ändring och tillägg: - Texten all statistik ska vara könsuppdelad stryks och ersätts med all statistik framtagen av Kalmar kommun ska vara könsuppdelad. - Kommunledningskontoret får i uppdrag att arbeta för att övrig statistik, till exempel nationell, också blir könsuppdelad. Efter att överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen i enlighet med Bertil Dahls m.fl. förslag. Kommunstyrelsen godkänner arbetsmodellen för fortsatta kostnads- och kvalitetsjämförelser mellan 3 KVH kommunerna (Kalmar, Karlskrona, Kristianstad, Växjö och Halmstad) med det tillägget att all statistik framtagen av Kalmar kommun ska vara könsuppdelad. Kommunledningskontoret får i uppdrag att arbeta för att övrig statistik, till exempel nationell, också blir könsuppdelad. Berörda nämnder och förvaltningar, förbund och bolag uppmanas att medverka i arbetet genom att utföra brukarundersökningar samt i övrigt bidra på det sätt som bedöms nödvändigt för att få fram korrekta uppgifter och slutsatser. 107 Deltagande i Sveriges Kommuner och Landstings projekt: Kommunens kvalitet i korthet (KS 2010/ ) Handlingar Kommunstyrelsens ordförande och vice ordförandes skrivelse den 19 maj Kalmar kommun har fått en inbjudan att delta i Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) arbete med Kommunens kvalitet i korthet. Kommunens kvalitet i korthet innehåller information som ger kommunledningen kunskap om kommunens kvalitet i förhållande till sig själv över tid och i jämförelse med andra. Redovisningen består av ett antal viktiga

18 Kommunstyrelsen kunskapsområden för kommuninvånarna som beskriver kommunens kvalitet och effektivitet. Fem kunskapsområden har tagits fram som ska mätas; tillgänglighet, trygghetsaspekter, delaktighet, kostnadseffektivitet och sam hällsbyggnad. Resultaten som tas fram kan utgöra underlag för de förtroendevaldas dialog med medborgarna om kommunens kvalitet men kan också användas i kommunens styrning. Resultaten kommer också att bli underlag för vårt kommande förbättringsområde. SKL rekommenderar att en lokal styrgrupp inrättas för kommunens arbete. Kommunstyrelsens presidium föreslår att arbetsutskottet ska vara styrgrupp och att Roland Karlsson och Ann-Marie Nilsson är de tjänstemän som i samråd med styrgruppen får mandat att driva arbetet på hemmaplan. Arbetet ska avrapporteras till kommunstyrelsen/kommunfullmäktige. Kostnaderna för deltagandet i projektet finansieras ur kommunledningskontorets ordinarie budget. Arbetsutskottet har tillstyrkt förslaget. För att stärka kvalitetsfrågorna i kommunledningens styrning och ledning ska Kalmar kommun delta i Sveriges Kommuners och Landstings projekt Kommunens kvalitet i korthet. Kommunstyrelsens arbetsutskott utses till styrgrupp och Roland Karlsson och Ann-Marie Nilsson får mandat att driva arbetet i Kalmar. Arbetet ska avrapporteras till kommunstyrelsen/kommunfullmäktige. 108 Befogenhet att lämna yttrande över Svenska Kraftnäts samrådsinbjudan Handlingar Svenska Kraftnäts skrivelse den 4 maj Kommunledningskontorets skrivelse den 2 juni Svenska Kraftnät har inbjudit till samråd enligt 6 kap miljöbalken vad gäller ny elförbindelse mellan Sverige och Litauen Nordbalt. Kommunen har möjlighet att lämna synpunkter senast den 9 juli 2010 över uppdaterat samrådsunderlag. Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande ska få i uppdrag att lämna kommunens eventuella synpunkter över Svenska Kraftnäst samrådsunderlag. Kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande får i uppdrag att lämna kommunens eventuella synpunkter över Svenska Kraftnät samrådsunderlag.

19 Kommunstyrelsen Planprogram för kvarteret Valnötsträdet i Kalmar (dnr KS 2010/ ) Handlingar Samhällsbyggnadskontorets samrådsredogörelse den 12 maj Förslag till planprogram för kvarteret Valnötsträdet den 12 maj Kalmar kommun har haft del av kvarteret Valnötsträdet, Valnötsträdet 8, ute till försäljning. Köparen av fastigheten, Glebes Fastighets AB, har inkommit med en begäran om planändring eftersom gällande plans markanvändning (allmänt ändamål) endast medger kommunalt ägande. Nyrens Arkitektkontor har på uppdrag av Kalmar kommun upprättat ett förslag till planprogram som ska ligga till grund för efterföljande detaljplanearbete för hela kvarteret Valnötsträdet. Syftet med planförändringen är att ge möjlighet att utföra om- och nybyggnation för att möjliggöra bostäder, kontor samt viss offentlig verksamhet i bottenvåningar m.m. Programmet ska dra upp grundförutsättningarna och identifiera värdena i området samt undersöka om det är möjligt att synlig-göra de medeltida värden som idag till största del är dolda. Vidare är syftet att skapa utvecklingsmöjligheter och framförhållning för området och slutligen främja långsiktig och ekonomisk hållbar planering och förvaltning. Samhällsbyggnadsnämnden föreslår att kommunfullmäktige godkänner programmet som underlag för fortsatt detaljplanering. Arbetsutskottet har tillstyrkt förslaget. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska besluta: Kommunfullmäktige godkänner samhällsbyggnadsnämndens förslag till planprogram för kvarteret Valnötsträdet som underlag för kommande detaljplanearbete. 110 Årsredovisning och koncernredovisning för Kalmar Kommunbolag AB 2009 (dnr KS 2010/ ) Handlingar Årsredovisning och koncernredovisning 2009 för Kalmar Kommunbolag AB samt revisionsberättelse och granskningsrapport. Kalmar Kommunbolag AB har redovisat sin årsredovisning och koncernredovisning 2009 och den auktoriserade revisorn sin revisionsberättelse. Vidare har lekmannarevisorerna redovisat sin granskningsrapport för verksamhetsåret 2009.

20 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen överlämnar årsredovisning och koncernredovisning 2009 för Kalmar Kommunbolag AB samt revisionsberättelse och granskningsrapport till kommunfullmäktige. 111 Budgetuppföljning 2009 för koncernen Kalmar Kommunbolag AB (dnr KS 2010/) Handlingar Kalmar Kommunbolag AB:s rapport: Uppföljning efter april med prognos för bokslutet 2010 för koncernen Kalmar Kommunbolag AB. Kalmar Kommunbolag har redovisat en uppföljning av koncernens ekonomi och verksamhet med prognoser om det förväntade budgetutfallet för Kommunstyrelsen överlämnar Kalmar Kommunbolag AB:s rapport om budgetuppföljningen för 2010 till kommunfullmäktige. 112 Revisionsrapport: Granskning av årsredovisningen 2009 (dnr KS 2010/ ) Handlingar Revisorernas rapporter om granskning av årsredovisningen 2009 den 31 maj Revisorerna har redovisat en rapport om granskning av årsredovisningen för Kommunstyrelsen fattar inte något beslut med anledning av informationen. 113 Komplettering av reglementet för samhällsbyggnadsnämnden - ansvar för uppgifter enligt lag (2006:378) om lägenhetsregister (dnr KS 2010/ ) Handlingar Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 7 april Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 28 april Kommunledningskontorets skrivelse den 28 maj Lagen (2006:378) om lägenhetsregister innebär att kommunen är skyldig att utföra vissa uppgifter. Kommunen är bl.a. skyldig att ajourhålla lägenhetsregistret. Samhällsbyggnadsnämnden har föreslagit att reglementet för nämnden ska kompletteras med en bestämmelse om att nämnden ska svara för myndighetsutövning enligt lag om lägenhetsregister. Eftersom myndighetsutövning endast är en del av de uppgifter som kommunen är skyldig att utföra enligt

21 Kommunstyrelsen lagen föreslår kommunledningskontoret att förslaget ska justeras så att det inte bara är myndighetsutövning enligt lagen som nämnden ska hantera. Arbetsutskottet har ställt sig bakom förslaget. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Samhällsbyggnadsnämndens reglemente kompletteras med att nämnden även ska ansvara för kommunens uppgifter enligt lag (2006:378) om lägenhetsregister. 114 Ändrade bestämmelser om ersättning till Kalmar kommuns förtroendevalda (dnr KS 2010/ ) Handlingar Arvodeskommitténs skrivelse den 21 april 2010 med reservation från miljöpartiet. Arvodeskommittén har, med anledning av genomförd omorganisation i Kalmar kommun, föreslagit förändringar i bestämmelser om ersättning till Kalmar kommuns förtroendevalda. För att markera och stärka kommunfullmäktiges roll som kommunens högsta beslutande organ föreslår arvodeskommittén ett delat arvode för gruppmöte och fullmäktigesammanträdet. Förändringarna innebär motsvarande kostnad och finansiering som idag. Arvodeskommittén består av företrädare för samtliga partier som finns representerade i kommunfullmäktige i Kalmar (S, V, MP, C, M, FP, KD och SD). Med undantag för miljöpartiet står samtliga företrädare bakom förslaget. Arbetsutskottet har tillstyrkt det förslag som arvodeskommittén redovisat. Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Bertil Dahl (V) föreslår att kommunstyrelsen ska tillstyrka det förslag som arvodeskommittén redovisat. 2. Anders Andersson (C) föreslår att förslaget om ett delat arvode mellan kommunfullmäktige och möte med partigrupp inför kommun-fullmäktige ska avslås. Han föreslår i stället att nuvarande bestämmelser om arvode enbart för möte med partigrupp inför kommunfullmäktige ska bibehållas. 3. Anna Thore (MP) föreslår att - nivån för samtliga årsarvoderade ska sänkas med 5 % och därtill att frysa nivån för samtliga arvoden i två år. - omfattningen på uppdragen som andre vice ordförande i nämnderna lämnas oförändrade.

22 Kommunstyrelsen Efter att överläggningen avslutats frågar först ordföranden om kommunstyrelsen vill tillstyrka arvodeskommitténs förslag eller Anna Thores ändringsförslag. Han finner att kommunstyrelsen tillstyrker arvodeskommittén förslag. Härefter frågar han om kommunstyrelsen vill tillstyrka arvodeskommitténs förslag eller Anders Anderssons ändringsförslag. Han finner att kommunstyrelsen tillstyrker arvodeskommitténs förslag. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: - Arvode för servicenämnden ordförande 40 % tjänstgöringsgrad kronor vice ordförande 24 % tjänstgöringsgrad kronor - 2:e vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, omsorgsnämnden samt samhällsbyggnadsnämnden får sänkt tjänstgöringsgrad från 20 till 15 %. - Idag betalas inte något arvode för kommunfullmäktigesammanträde. Förslaget innebär att arvodet delas mellan kommunfullmäktige och möte med partigrupp inför kommunfullmäktige. - För sammanträde med kommunfullmäktige betalas därför till ledamöter ett halvt grundarvode per sammanträde. Sammanträdesarvodet påverkas inte av hur länge sammanträdet pågår eller om den förtroendevalde under samma dygn får ytterligare ett grundarvode för annat sammanträde. Den som skulle ha arbetat vid tidpunkten för sammanträdet och då skulle ha haft inkomst av tjänst har dessutom rätt till ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Den förtroendevalde ska genom intyg kunna styrka löneavdrag. - För möte med partigrupp inför kommunfullmäktiges sammanträde föreslås reglerna blir likalydande som för kommunfullmäktige i ovanstående punkt. - I övrigt föreslås arvodesbestämmelserna vara oförändrade. De nya bestämmelserna ska träda i kraft den 1 januari Förslaget är finansierat och innebär en oförändrad kostnad jämfört med idag. Reservation 1. Anna Thore (MP) reserverar sig mot kommunstyrelsens beslut till förmån för sitt förslag att - nivån för samtliga årsarvoderade ska sänkas med 5 % och därtill att frysa nivån för samtliga arvoden i två år. - omfattningen på uppdragen som andre vice ordförande i nämnderna lämnas oförändrade. 2. Anders Andersson (C) reserverar sig mot kommunstyrelsen beslut till förmån för sitt eget förslag om att nuvarande bestämmelser om arvode enbart för möte med partigrupp inför kommunfullmäktige ska bibehållas. 115 Borgen för lån till Industriparken i Kalmar AB (dnr KS 2010/ )

23 Kommunstyrelsen Handlingar Industriparkens skrivelse den 14 maj Kommunledningskontorets skrivelse den 19 maj Kommunfullmäktige beslutade den 20 juni 2005, 95, att Kalmar Kommunbolag AB fick sälja Elefanten 1 och Elefanten 6 (f.d. Bombardiers fastigheter) till ett blivande dotterbolag (Fastighetsbolaget Elefanten i Kalmar AB, senare namnändrat till Industriparken i Kalmar AB) för 12 miljoner kronor. Samtidigt beslutade kommunfullmäktige att kommunstyrelsen fick teckna borgen för Industriparken i Kalmar AB:s lån på 12 miljoner kronor för köpet av fastigheterna. Kommunfullmäktige beslutade vidare den 28 augusti 2006, 154, och den 28 januari 2008, 10, att kommunstyrelsen fick teckna borgen för Industriparken i Kalmar AB:s lån på 30 respektive 20 miljoner kronor för anpassning av lokalerna till ny verksamhet och förbättrad infrastruktur avseende el och fjärrvärme. Av beviljade borgen på 62 miljoner kronor har bolaget nyttjat 48,5 miljoner kronor. Bolaget behöver nu investera ytterligare för ombyggnad, anpassning och förbättring av lokaler. Dels för befintlig hyresgäst som utökar sin yta med ca kvm och dels för ny hyresgäst som ska hyra ca kvm. Bolaget bedömer dessa investeringar till ca. 25 miljoner kronor. Med hänsyn till outnyttjad borgen önskas en utökning av borgen med 15 miljoner kronor, från 62 till 77 miljoner kronor. Kommunledningskontoret har yttrat sig över Industriparkens begäran. Arbetsutskottet har föreslagit kommunfullmäktige att besluta att kommunstyrelsen får teckna borgen för Industriparken i Kalmar AB för lån på 15 miljoner kronor för anpassningar i fastigheten Elefanten 1. För borgensåtagandet ska gälla att bolaget ska betala de avgifter och uppfylla de övriga villkor som anges i kommunens riktlinjer för borgensåtaganden och övriga ansvarförbindelser. Under överläggningen redovisas följande förslag och protokollsanteckning: 1. Johan Persson (S) föreslår att kommunstyrelsen ska besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag till beslut. 2. Inger Hilmansson (FP) uttalar följande som protokollsanteckning: Folkpartiet liberalerna ser positivt på att Industriparken AB nu har möjlighet att minska vakansgraden ytterligare, eftersom intäkter behövs för upprustning och underhåll. Industriparken AB ska avyttras och fastigheten bör vara attraktiv på öppna marknaden. Folkpartiet liberalerna lämnade år 2008 en motion till kommunfullmäktige där vi beskrev vår syn på lån med kommunal borgen, med skattebetalarna som risktagare. Vi har också efterfrågat en skriftlig riskanalys i samband med lån mot kommunal borgen där vi vill att det aktuella bolagets totala känslighet för intäkts-/kostnadsförändringar ska belysas. Vi tror också att en av-

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Birgitta Elfström (S)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Birgitta Elfström (S) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-05-25 Tid 8.30 10.15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 108-117 ande Johan Persson (S) ordförande Birgitta Elfström (S) Bertil

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL Tid Omfattning 75-86

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL Tid Omfattning 75-86 78 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-05-26 Tid 10.00-11.50 Plats Stadshuset Omfattning 75-86 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Ingvar Nilsson (S) Mona Jeansson

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande. Övriga närvarande Inger Hilmansson (FP) ersättare

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande. Övriga närvarande Inger Hilmansson (FP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-10-12 Tid 8.30 10.00 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 184-189 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S)

Läs mer

Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson. Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare varande Monica Bengtsson

Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson. Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare varande Monica Bengtsson KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-02-23 Tid 8.30 9.15 Plats Sammanträdesrummet Magistern Omfattning 33-38 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2008-08-22. Tid 11.00-12.20. Omfattning 147

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2008-08-22. Tid 11.00-12.20. Omfattning 147 167 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-08-22 Tid 11.00-12.20 Plats Stadshuset Omfattning 147 Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Mona Jeansson (s) Steve

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-10-30 211 Tid 8.30-10.00 Plats Stadshuset Omfattning 210-215 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande

Beslutande Johan Persson (S) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-05-11 Tid 8.30 10.25 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 97-107 ande Johan Persson (S) ordförande Birgitta Elfström (S) Bertil

Läs mer

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-05-13 117 Tid 8.30-11.20 Plats Stadshuset Omfattning 124-131 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 89-93 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande. Bertil Dahl. Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp)

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande. Bertil Dahl. Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-09-18 179 Tid 8.30-9.45 Plats Stadshuset Omfattning 178-185 ande Göran Häggfors (m) ordförande Bertil Dahl (v) Anders Andersson

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-11-20 220 Tid 8.00-11.00 Plats Stadshuset Omfattning 219-225 ande Johan Persson (s) 219-222 Göran Häggfors (m) 219-222 Birgitta

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Inger Hilmansson (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Inger Hilmansson (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-10-28 213 Tid 8.30 10.45 Plats Stadshuset Omfattning 215-225 ande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2011-01-25 Tid Kl. 08.30 10.15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 11-20 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) vice

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande

Beslutande Johan Persson (S) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-08-25 134 Tid 8.30-9.55 Plats Stadshuset Omfattning 150-158 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Bertil Dahl

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 april 2012 kl. 8:30 09:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-49 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anna Thore (MP) Anders Andersson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 februari, 2012 kl. 8:30 9:50 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 24 30 ande Johan Persson (S) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP) Anders Andersson

Läs mer

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-12-12 257 Tid 8.30-9.20 Plats Stadshuset Omfattning 261-267 ande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 maj 2017 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 61-63 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 37-38 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-08-18 129 Tid 8.30-9.25 Plats Stadshuset Omfattning 144-149 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S) Bertil

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-62 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 oktober 2015 kl. 8:30-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 86-91 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-08-17. Tid 10.00 12.00. Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 102-117

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-08-17. Tid 10.00 12.00. Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 102-117 108 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-08-17 Tid 10.00 12.00 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 102-117 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S) Mona

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 mars 2015 kl. 8:30-8:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 21-23 ande Anders Andersson (C) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Birgitta Elfström (s) Inger Hilmansson (fp) 53-57

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Birgitta Elfström (s) Inger Hilmansson (fp) 53-57 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-03-04 46 Tid 8.30-10.10 Plats Stadshuset Omfattning 50-57 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 31 mars 2015 kl. 8:00-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 24-28 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2009-06-16. Tid 8.30-10.25. Omfattning 118-128

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2009-06-16. Tid 8.30-10.25. Omfattning 118-128 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-06-16 110 Tid 8.30-10.25 Plats Stadshuset Omfattning 118-128 ande Johan Persson (S) ordförande Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-04-22 94 Tid 8.30-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 99-106 ande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

1. Information om systematisk uppföljning av upphandlade ramavtal Föredragande: Björn Hedbäck, serviceförvaltningen

1. Information om systematisk uppföljning av upphandlade ramavtal Föredragande: Björn Hedbäck, serviceförvaltningen 1(7) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 25 november 2014 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information om systematisk

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 maj 2013 kl. 8:30 10:45 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 51-56 ande Anders Andersson (C) Anette Lingmerth (S) Tara Braem (MP) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-05-04. Tid 10.30-11.50. Omfattning 61-74

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-05-04. Tid 10.30-11.50. Omfattning 61-74 65 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-05-04 Tid 10.30-11.50 Plats Länsmuseet Omfattning 61-74 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Mona

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-09-15 158 Tid 9.00-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 175-178 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Lars Holmberg (V) Jessica Rydell (MP) Monica Bengtsson (KD)

Lars Holmberg (V) Jessica Rydell (MP) Monica Bengtsson (KD) 1 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-01-12 Tid 10.00 11.25 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 1-15 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-08-28 168 Tid 8.30-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 164-172 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Övriga närvarande Jonas Löhnn (MP) ersättare

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Övriga närvarande Jonas Löhnn (MP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-08-24 Tid 8.30 9.10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 151-155 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-04-20 Tid 8.30 9.35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 77-83 ande Malin Petersson (M) ordförande Bertil Dahl (V) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 maj 2012 kl. 8:00-9:10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 57-63 ande Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP) Anders Andersson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 26 januari 2016 kl. 8:00-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 5-12 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-01-30 20 Tid 8.30 9.30 Plats Stadshuset Omfattning 20-28 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 121 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-05-27 Tid 10.00-11.10 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 106-123 ande Johan Persson (s) ordförande Göran

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 december 2013 kl. 8:30-9:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 134-137 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-30 KS 2013/0228 50044 Kommunfullmäktige Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Beslutande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) Bengt-Olof Roos (kd)

Beslutande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) Bengt-Olof Roos (kd) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-02-21 37 Tid 8.30-10.00 Plats Stadshuset Omfattning 40-45 ande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Ändringar i revisorernas reglemente

Ändringar i revisorernas reglemente TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2017-09-21 KS 2017/0824 50044 Rev 2017-10-25 Kommunfullmäktige Ändringar i revisorernas reglemente Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-03-03 29 Tid 8.30-9.30 Plats Stadshuset Omfattning 30-34 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 september 2018 kl. 8:30-8:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 83-86 ande Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-04-08 85 Tid 8.30-9.10 Plats Stadshuset Omfattning 89-93 ande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(7) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 25 november 2013 kl. 10:00 Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 mars 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 17-20 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-10-20 KS 2013/0458 Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar Förslag till beslut avslår motionen från Anna

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-06-19 145 Tid 8.30-10.15 Plats Stadshuset Omfattning 140-148 ande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-10-03 199 Tid 8.30-9.40 Plats Stadshuset Omfattning 201-207 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 maj 2016 kl. 8:30-8:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 49-51 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 29 april 2014 kl. 8:30-9:35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 52-55 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 8 september 2015 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 63-66 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-11-23. Tid 10.00-12.30. Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 168-179

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-11-23. Tid 10.00-12.30. Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 168-179 198 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-11-23 Tid 10.00-12.30 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 168-179 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2010-02-16. Tid 8.30 8.55. IT-enhetens sammanträdesrum. Omfattning 28-32

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2010-02-16. Tid 8.30 8.55. IT-enhetens sammanträdesrum. Omfattning 28-32 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-02-16 Tid 8.30 8.55 Plats IT-enhetens sammanträdesrum Omfattning 28-32 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Ingvar Nilsson (S) Cecilia Strömberg (S) Lars Holmberg (V) Jessica Rydell (MP) Ingemar Einarsson (C) Kerstin Edvinsson (M) Folke Fagerlund (KD)

Ingvar Nilsson (S) Cecilia Strömberg (S) Lars Holmberg (V) Jessica Rydell (MP) Ingemar Einarsson (C) Kerstin Edvinsson (M) Folke Fagerlund (KD) 150 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-10-05 Tid 10.00-12.30 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 133-142 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 augusti 2015 kl. 8:30-9:40 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 54-57 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Parlamentariska nämnden 8-15

Parlamentariska nämnden 8-15 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Regionens hus sal A Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Hans Toll (S), vice ordförande Urban Persson (M) ers. Håkan Jansson (M) Lennart Bogren

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 107-112 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-03-25 67 Tid 8.30-10.30 Plats Stadshuset Omfattning 71-78 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2006-06-30. Tid 14.00 14.25. Omfattning 149-153. Beslutande Johan Persson (s) ordförande.

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2006-06-30. Tid 14.00 14.25. Omfattning 149-153. Beslutande Johan Persson (s) ordförande. KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-06-30 146 Tid 14.00 14.25 Plats Stadshuset Omfattning 149-153 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-03-06 51 Tid 8.30-9.30 Plats Stadshuset Omfattning 53-57 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(6) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 23 april 2018 kl. 11:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Skriftliga reservationer och protokollsanteckningar från kommunstyrelsens sammanträde

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 203 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-10-06 Tid 10.00-11.45 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 164-176 ande Johan Persson (s) ordförande Göran

Läs mer

Reglemente för barn- och ungdomsnämnden

Reglemente för barn- och ungdomsnämnden Reglemente för barn- och ungdomsnämnden Faställt av kommunfullmäktige 2002-04-22 17. Senast reviderat 133 Förutom det som skrivs om nämnderna i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr Kommunstyrelsens samordningsutskott 2010-04-20 Ärendelista Sid nr Justering...2 597 Information om arbetet med E4 Sundsvall...3 598 Information om utställning av förslag till kustplan för Sundsvalls kommun...4

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-01-23 15 Tid 8.30-9.50 Plats Stadshuset Omfattning 15-19 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 8:30-9:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 2-7 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-08-05 152 Tid 8.30 9.30 Plats Stadshuset Omfattning 161-167 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Bengt Sundström (fp) Bengt-Olof Roos (kd)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Bengt Sundström (fp) Bengt-Olof Roos (kd) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-06-20 141 Tid 8.30-9.45 Plats Stadshuset Omfattning 142-148 ande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Antagen av Förbundsfullmäktige 2012-11-28, 52 Dnr: 12RV0269 Inledning Revisorerna är förbundsfullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-09-30 189 Tid 8.30-11.00 Plats Stadshuset Omfattning 192-199 ande Johan Persson (s) ordförande Bertil Dahl (v) Anders Andersson

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C) Inger Hilmansson (FP)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C) Inger Hilmansson (FP) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-08-31 Tid 8.30 9.30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 156-165 ande Johan Persson (S) ordförande Birgitta Elfström (S) Bertil

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-10-15 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 oktober 2013 kl. 8:30-8:55 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 110-111 Beslutande Anders Andersson (C) Per-Olof

Läs mer

Kommunhälsan, f.d. Posthuset. Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Kommunhälsan, f.d. Posthuset. Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-04-01 73 Tid 8.30-10.00 Plats Kommunhälsan, f.d. Posthuset Omfattning 79-88 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning.

Läs mer

Instruktion för kommundirektören

Instruktion för kommundirektören TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Mari Nilsson 2019-01-31 KS 2018/0056 Tel 0480-45 01 31 Kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner föreslagna ändringar i kommundirektörens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2011-04-05 Ärendelista Sid nr Justering...2 29 Antagande av förslag till fördjupad översiktsplan för Birstaområdet...3 30 Överenskommelse om samarbete mellan

Läs mer

Beslutande Kjell Henriksson (s) ordförande. Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) Jonas Löhnn (mp)

Beslutande Kjell Henriksson (s) ordförande. Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) Jonas Löhnn (mp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-02-28 44 Tid 8.30-10.00 Plats Stadshuset Omfattning 46-55 ande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 4 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2017-04-24, 42 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40)

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40) 1(11) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 24 november 2014 kl. 13:00 Plats Kalmarsalen, Glasverandan, Skeppsbrogatan Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 september 2017 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 104-108 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Madelene Fredriksson, ekonomichef Anne Josefsson, sekreterare. Justerande. [Jansson (S)

Madelene Fredriksson, ekonomichef Anne Josefsson, sekreterare. Justerande. [Jansson (S) NORRTÄLJE KOMMUN Barn- och skolnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje ki 14:00-16:00 Göran Pettersson (M),

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(9) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 13:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Utbildningsnämnden 2010-06-02

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Utbildningsnämnden 2010-06-02 Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Plats och tid Kommunhuset rum 293 kl 08.15-10.40. Beslutande Britta Bergström (S) Leif Thor (M) Ann-Sophie Nygren (S) Mikael Sporgelin (S) Roger Persson (S) Lina Erixon

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Bertil Dahl (v) Birgitta Elfström (s) 192-195 Jonas Löhnn (mp) 196-197. Anders Andersson

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Bertil Dahl (v) Birgitta Elfström (s) 192-195 Jonas Löhnn (mp) 196-197. Anders Andersson KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-10-02 192 Tid 8.30-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 192-197 ande Johan Persson (s) ordförande Bertil Dahl (v) Birgitta Elfström

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämnden 2017-04-19 1(9) Plats och tid Nymansgatan 23, 19 april 2017 kl 09:00 Beslutande Ledamöter Tove Bergman (MP), Ordförande Krissi Johansson (S), Vice ordförande Christofer Lundholm

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(6) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 25 april 2016 kl. 11:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer