Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2013"

Transkript

1 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 1 (36) Enheten för farliga ämnen, farligt gods Telefon Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2013 Nedan följer ett urval av de viktigaste nyheterna i ADR och RID. Sammanställningen är inte att betrakta som fullständig. För den fullständiga regeltexten hänvisas till respektive regelverk. Om inget särskilt anges, gäller informationen ändringar i både ADR och RID. Del 1 Allmänna bestämmelser Del 1 innehåller allmänna och grundläggande bestämmelser om transport av farligt gods. Här återfinns bland annat definitioner, övergångsbestämmelser samt bestämmelser om ansvar och transportskydd. Kapitel 1.1 Giltighetsområde och tillämplighet Ett nytt delavsnitt för tillämpning av standarder har införts i Här anges att i de fall en standard är obligatorisk att följa, men samtidigt strider mot bestämmelserna i ADR/RID, så har bestämmelserna i ADR/RID alltid företräde. Vid transport enligt undantaget i ( värdeberäknad mängd ) anges nu att kapitel 1.10 om transportskydd måste följas vid transport av undantagna kollin (UN 2910 och UN 2911) som har en aktivitetsnivå överstigande A2-värdet. Dessutom har förändringar gjorts för explosiva ämnen och föremål i både och i , vilket innebär att ytterligare UN-nummer omfattas av transportskyddsbestämmelser för att minska risken för att dessa föremål kommer i fel händer (UN 0029, 0030, 0059, 0065, 0073, 0288, 0290, 0360). Motsvarande föremål men med en annan klassificering omfattas sedan tidigare av kraven om transportskydd. Se exempel nedan: * SPRÄNGKAPSLAR, ELEKTRISKA, apterade: UN 0030 med 1.1B (ny), UN 0255 med 1.4B (omfattas sedan tidigare), UN 0456 med 1.4S (omfattas sedan tidigare) * SPRÄNGKAPSLAR, ICKE-ELEKTRISKA: UN 0029 med 1.1B (ny), UN 0267 med 1.4B (omfattas sedan tidigare), UN 0455 med 1.4S (omfattas sedan tidigare) * DETONERANDE STUBIN, flexibel: UN 0065 med 1.1D (ny), UN 0289 med 1.4D (omfattas sedan tidigare)

2 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 2 (36) I tabellen i ( värdeberäknad mängd ) har mindre ändringar införts främst kopplade till de nya bestämmelserna för kemikalier under tryck anger att farligt gods som enbart används för kylning eller konditionering av annat gods (t.ex. för kylning av medicinska prover eller av gods som inte klassas som farligt gods, såsom livsmedel) och som lastats i fordon, vagnar och containrar, omfattas endast av Exempel på kylmedel är UN 1845 koldioxid, UN 1977 kväve och UN 1951 argon. Dessa ämnen är kvävningsframkallande och kan dessutom ge skador på hud och vävnad. I har mindre ändringar gjorts i bestämmelserna för användning av typgodkända IMO-tankar för sjötransport. Kapitel 1.2 Definitioner och måttenheter I har nya definitioner förts in för bland annat bärgningstryckkärl, Gasol (LPG) och Nettovikt explosiva ämnen. Nettovikt explosiva ämnen har införts för att förtydliga vad som ska anges i godsdeklarationen enligt delavsnitt Definitionen för avsändare har reviderats för att bättre stämma överens med den engelska lydelsen i ADR och RID. Vidare har ett begränsat antal befintliga definitioner reviderats, däribland tryckkärl och bärgningsförpackning. Endast ADR: Definitionen för batterifordon är något ändrad.

3 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 3 (36) Kapitel 1.3 Utbildning av personer delaktiga vid transport av farligt gods Endast RID: I (b) är andra strecksatsen gällande påbyggnadsutbildning för vagnmästare något ändrad. Hänvisningen till UICnormblad är borttagen. Kapitel 1.4 Skyldigheter hos delaktiga (b) är modifierad med innebörden att när avsändaren överlämnar nödvändiga uppgifter till transportören så ska dessa vara i spårbar form. Med spårbart avses att uppgifterna och informationen ska kunna styrkas. Muntlig information kan vara svår att spåra och det kan därför vara olämplig att meddela informationen på detta sätt, såvida den inte kan återges genom exempelvis inspelning. Det är upp till avsändare och transportör att komma överens om hur informationen ska lämnas så att spårbarhet uppnås. Begreppet spårbart används sedan tidigare i bestämmelserna om begränsade mängder (LQ) i kapitel 3.4. I (f) förtydligas att en fyllare ska säkerställa att förslutningar är stängda och att inget läckage förekommer. Tidigare angavs endast att förslutningsanordningarnas täthet skulle kontrolleras. I RID finns även en anmärkning som anger att fyllaren ska ha rutiner för att kontrollera funktionen hos förslutningsanordningarna samt att säkerställa deras täthet mot läckage. Riktlinjer finns utgivna av branschorganet CEFIC. Även (h) är modifierad och anger nu att fyllaren även ska säkerställa att märket för miljöfarliga ämnen och märket för ämnen som transporteras vid förhöjd temperatur har placerats på tankar, fordon, vagnar samt stor- och småcontainrar. Endast RID: I samma delavsnitt i RID ( ) är det dessutom tillagt att fyllaren ska säkerställa att rangeringsetiketter har placerats på tankar, vagnar samt stor- och småcontainrar. Kapitel 1.6 Övergångsbestämmelser I har den vanliga övergångsperioden på sex månader införts som medger att 2011 års utgåvor av ADR/RID får tillämpas om inget annat föreskrivs. Därmed är det tillåtet att använda de bestämmelser som gällde till den 31 december 2012 (dvs. MSBFS 2011:1 (ADR 2011) och MSBFS 2011:2 (RID 2011), fram till och med den 30 juni 2013.

4 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 4 (36) Övergångsbestämmelsen gällande godkännande av tryckkärl i har upphört att gälla. Det är därmed inte längre möjligt att använda bestämmelserna i som gällde till och med den 31 december 2008, istället för bestämmelserna i 1.8.6, 1.8.7, och Även övergångsbestämmelsen i avseende certifikat om godkännande som anges i har tagits bort. Denna bestämmelse angav i ADR/RID 2011 att certifikat om godkännande som utfärdades före 1 juli 2011 måste överensstämma med bestämmelserna i senast den 1 januari Därmed gäller inte den vanliga övergångsbestämmelsen i för dessa certifikat. I anges nu att en engångsbehållare för gas som är tillverkad och förberedd för transport före den 1 januari 2013 inte behöver följa bestämmelserna i 1.8.6, eller om bedömning av överensstämmelse under förutsättning att alla andra bestämmelser i ADR/RID följs. Övergångsbestämmelserna som angavs i , , , , och löpte ut före 1 januari 2013 och är därför borttagna. Nya övergångsbestämmelser för UN 2381 dimetylsulfid är införda i och Dessa anger att tankkoden LGBF som gällde till den 31 december 2012 för tankar, vagnar och tankcontainrar som konstruerats före den 1 juli 2013, får användas till och med Den nya gällande tankkoden är L4BH. Tanken som tidigare fick användas var en tank med luftningsanordningen, medan den nya tanken måste vara lufttätt försluten. Nya övergångsbestämmelser i och har införts för tankar, tankcontainrar, tankfordon och tankvagnar som tillverkats före den 1 januari 2012 enligt gällande bestämmelser i ADR/RID Tankarna kan fortsätta att användas trots att de inte uppfyller bestämmelserna i standarderna EN 14432:2006 och 14433:2006 som anges i Endast ADR: I anges att det gamla ADR-intyget är tillåtet att använda om det är utfärdat före 2013 och fortfarande är giltigt. Längsta möjliga användning av detta intyg är till och med 31 december Övergångsbestämmelsen i har löpt ut och tagits bort. I införs den brukliga övergångsperioden för konstruktion och tillverkning av fordon enligt del 9. Det är alltså tillåtet att tillverka fordon enligt bestämmelserna i ADR 2011 till och med den 31 mars 2014.

5 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 5 (36) Kapitel 1.8 Åtgärder för kontroll och annat stöd för att uppfylla säkerhetsbestämmelserna I anges nu att den rapport som ska upprättas efter en olycka eller tillbud ska skickas till MSB senast en månad efter olyckan eller tillbudet. Rapportering sker via MSB:s webbplats. Ett nytt delavsnitt, , har införts om typgodkännanden av modifierade transportabla tryckbärande anordningar och tankar för gas. Ett certifikat som godkänner en modifiering av tryckkärlet eller tanken ska utfärdas och för tankar ska en kopia av detta certifikat behållas som en del av tankdokumentationen. Bestämmelserna i 1.8.6, eller för bedömning av överensstämmelse av engångsbehållare för gas måste användas från och med den 1 januari 2013 eftersom det angavs i övergångsbestämmelsen i i ADR/RID Övergångsbestämmelsen finns inte med i ADR/RID Däremot får engångsbehållare för gas som tillverkas och förbereds för transport före den 1 januari 2013 även transporteras efter detta datum under förutsättning att övriga tillämpliga bestämmelser i ADR/RID är uppfyllda. Kapitel 1.9 Transportrestriktioner genom behörig myndighet Endast ADR: Genom ändringar i och (se även ) har restriktioner förts in för transport genom tunnlar av farligt gods i begränsade mängder (LQ). Restriktionerna gäller i de fall bruttovikten gods överstiger 8 ton på en transportenhet vars totalvikt är över 12 ton. Transportenheten är då märkningspliktig (märke för begränsad mängd) och är därmed förbjuden genom tunnlar tillhörande tunnelkategori E.

6 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 6 (36) Kapitel 1.10 Bestämmelser om transportskydd I kapitlet om transportskydd har ändringar skett i bl.a. delavsnitt gällande definitionen av vad som avses med farligt gods med hög riskpotential. Det har införts att storskaliga samhällsekonomiska störningar ska beaktas, särskilt avseende klass 7. Tabellen över farligt gods som betraktas ha hög riskpotential flyttas från delavsnitt till och har revideras genom att ämnen i klass 7 (radioaktiva ämnen) har lyfts bort. För radioaktiva ämnen har istället ett nytt delavsnitt, införts. Här anges att ämnen vars aktivitet är lika med eller större än ett gränsvärde för transportskydd på 3000 A 2 per kolli ska betraktas ha hög riskpotential, förutom de radionuklider vars gränsvärde för transportskydd anges i den nya tabellen i samma delavsnitt Dessutom införs en formel i för beräkning om gränsvärdet för transportskydd har nåtts eller överskridits för blandningar av radionuklider. I förtydligas att när radioaktiva ämnen har sekundärfaror tillhörande andra klasser så ska även dessa faror beaktas enligt tabellen i Dessutom modifieras delavsnitt med avseende på UN 2910 och 2911 i de fall aktivitetsnivån överskrider A 2-värdet. Slutligen undantas UN 2912 och 2913 (SCO-I) från bestämmelserna i kapitel Del 2 Klassificering Del 2 innehåller bestämmelser om klassificering av ämnen och föremål. Kapitel 2.1 Allmänna bestämmelser I , där det förenklade klassificeringsförfarandet finns för avfall, anges nu att detta förfarande även får användas för avfall som endast har miljöfarliga egenskaper. Det får då tilldelas UN 3077 eller 3082 och förpackningsgrupp III.

7 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 7 (36) I framgår att för radioaktiva ämnen (klass 7) ska inte kriterierna för miljöfarliga ämnen i i ADR/RID inte beaktas. Kapitel 2.2 Särskilda bestämmelser för de enskilda klasserna I och är ordet detonerande för riskgrupp 1.6 och samhanteringsgrupp N struken. Nya bestämmelser om uteslutande av föremål från klass 1 (explosiva ämnen och föremål) har införts i Ett föremål kan uteslutas från klass 1 genom tillstånd av behörig myndighet och efter tester som visar att ett antal testkriterier uppfylls. Tillståndet behöver inte vara utfärdat av en stat som ingår ADR/RID, utan kan även vara utfärdat av behörig myndighet enligt procedurerna i ICAO-TI eller IMDG-koden. Testet ska genomföras med tre oförpackade föremål och för samtliga föremål gäller bland annat att temperaturen på externa ytor på föremålet inte får överstiga 65 C, det yttre höljet får inte brytas sönder eller sönderdelas, inget föremål får flytta sig längre än 1 meter i någon riktning och ingen ljudtopp får vara över 135 db(c) vid ett avstånd på 1 meter. I tidigare utgåvor av ADR/RID fanns en möjlighet att utesluta föremål från klass 1, men kraven var inte tillräckligt specifika och kunde leda till varierande bedömningar i olika länder. De nya kriterierna kommer sannolikt att innebära en mer enhetlig bedömning mellan olika behöriga myndigheter av när föremål kan uteslutas från klass 1.

8 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 8 (36) Delavsnitt , som innehåller en ordlista på benämningar för explosiva ämnen och föremål, har flyttats till ett nytt delavsnitt, Detta har medfört konsekvensändringar i En ny definition har införts i i ordlistan för Patroner för verktyg, lös ammunition (UN 0014). I samma ordlista är även definitionen för UN 0486, Föremål, explosiva, extremt okänsliga (föremål, EEI) modifierad då orden detonerade och (EIDS) är borttagna. I delavsnitt har två standarder ersatts av en annan. Standarden för brandfarlighet, ISO 10156:1996, har utgått och nu hänvisas istället till ISO 10156:2010. Detsamma gäller för oxiderande gaser där ISO 0156:1996 och :2005 har ersatts av ISO 10156:2010. Anmärkningen i delavsnitt modifieras avseende vilka gaser som ska betraktas som pyrofora gaser. Ett helt nytt delavsnitt har införts för kemikalier under tryck. Dessa kemikalier är ofta lim- eller färgprodukter i tryckkärl där en drivgas används för att applicera färgen eller limmet. Drivgasen bidrar till ett ångtryck som gör att produkten uppfyller definitionen för en gas enligt Själva definitionen för kemikalier under tryck anges i och i preciseras kriterierna för att klassificera dessa. I anmärkning 2 i förtydligas att även dieselbränsle, dieselolja, gasolja eller eldningsolja (lätt) som är syntestiskt framställda ska klassificeras som UN Det framgår nu klart att alla dessa produkter är farligt gods oberoende av framställningsmetod. Produkterna behöver alltså inte framställas direkt ur råolja för att vara farligt gods.

9 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 9 (36) I förteckningen i över organiska peroxider har koncentrationsgränserna för två peroxider ändrats och till två existerande peroxider har det införts nya koncentrationsgränser (nya rader). Dessutom är en ny organisk peroxid införd i listan. I är bestämmelser införda för medicinska utrustningar eller apparater som kan vara förorenade med eller som kan innehålla viss typ av smittförande ämnen och som transporteras för desinfektion, rengöring, sterilisering, reparation eller för utvärdering av utrustning. Denna typ av utrustning kan undantas från bestämmelserna om de förpackas enligt detta avsnitt. I anknytning till dessa bestämmelser har en ny anmärkning i införts som anger att medicinsk utrustning som inte innehåller någon fri vätska och där alla smittämnen har neutraliserats eller inaktiverats inte omfattas av ADR/RID. I har en tabell införts som sammanfattar de kriterier som gäller för ämnen med frätande egenskaper och som finns beskriven i textform i samma delavsnitt om litiumbatterier har reviderats och bestämmelserna som tidigare fanns under särbestämmelse 230 har flyttats hit. Nytt är att en anmärkning är införd till paragraf (a) som innebär att batterier ska uppfylla provningskraven i delavsnitt 38.3 i testhandboken oavsett om cellerna som de består av är testade eller inte. För att transportera litiumbatterier krävs att de är provade enligt testhandboken. Batterierna testas bland annat med vibration, yttre kortslutning och stöttest. Testhandboken kan hämtas från FN:s hemsida: amendments.html MSB vill poängtera att det är viktigt att tänka på att dessa provningskrav även gäller i de fall batterierna sitter i utrustning eller har förpackats med utrustning.

10 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 10 (36) Dessutom har i särbestämmelse 230 (e) införts att celler och batterier ska tillverkas enligt ett kvalitetsledningsprogram som innehåller vissa specificerade parametrar. Kvalitetsledningssystemet behöver inte granskas av en tredje part, utan detta kan ske genom egenkontroll. Till hela delavsnitt är en anmärkning införd som är kopplad till fordon eller utrustning som endast drivs av batterier och som ska avsändas under UN 3171 (batteridrivet fordon eller batteridriven utrustning (dock ej utrustning med litiumbatterier)). Detta UN-nummer omfattas endast av regler om transport av farligt gods vid sjötransporter. Förenat med dessa bestämmelser finns övergångsbestämmelser i som anger att batterier och celler tillverkade före 1 januari 2014, men provade enligt bestämmelser i ADR/RID 2011 års version, får fortsätta att transporteras. Del 3 Förteckning över farligt gods, särbestämmelser och undantag för farligt gods förpackat i begränsade mängder Del 3 innehåller förteckningen, tabell A, över samtliga UN-nummer som finns upptagna i ADR/RID. För varje ämne som finns upptaget i tabellen anges vilka olika typer av särskilda bestämmelser som gäller för ämnet. Bestämmelserna anges i form av olika koder. Kapitel 3.2 Förteckning över farligt gods I förteckningen har ett tiotal nya UN-nummer (UN ) införts och UN 0014 kompletteras med en ny benämning: Patroner för verktyg, lös ammunition. Av de nya UN-numren har 6 specifikt lagts till för kemikalier under tryck med olika typer av faror. Dessutom har ett antal ändringar gjorts för enskilda UN-nummer såsom benämningar, beskrivningar, klassificeringar, särbestämmelser, förpackningssätt och tunnelkoder. Därutöver har MSB reviderat ett antal svenska benämningar i ADR/RID för att harmonisera dessa med IMDG-koden (regler för sjö). Kapitel 3.3 Särbestämmelser för vissa ämnen eller föremål I listan över särbestämmelser i har vissa bestämmelser reviderats och ett antal nya har tillkommit. Särbestämmelserna 500, 599 och 656 har strukits, medan särbestämmelserna 123, 240, 358, 359, 360, 361, 363, 364, 365, 366, 657, 658, 659 och 660 har tillkommit. I tabell A, kolumn 6, framgår vilka särbestämmelser som gäller för varje specifikt ämne. Ändringar i följande särbestämmelser kan nämnas särskilt: Särbestämmelse 188 Särbestämmelsen för litiumbatterier och celler har reviderats och innebär att litiumjonbatterier som är tillverkade före den 1 januari 2009 inte behöver märkas med nominell energi i wattimmar på ytterhöljet. Detta innebär vidare

11 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 11 (36) att särbestämmelse 656 har strukits. Dessutom har det införts i paragraf (c) att varje cell eller batteri ska uppfylla bestämmelserna i (a) och (e), vilket innebär att batterierna ska uppfylla testkraven i delavsnitt 38.3 i testhandboken och att celler och batterier ska tillverkas enligt ett kvalitetsledningsprogram som innehåller vissa specificerade parametrar. Det har även tidigare varit krav på att batterierna och cellerna ska uppfylla testhandboken. Särbestämmelse 230 De bestämmelser som tidigare funnits i denna särbestämmelse har flyttats till Särbestämmelse 239 Särbestämmelsen för UN 3292 (batterier eller celler som innehåller natrium) har reviderats. Batterier eller celler får inte innehålla andra farliga ämnen än natrium, svavel och/eller andra natriumföreningar. Särbestämmelse 296 Särbestämmelsen som är kopplad till livräddningsutrustningar, t.ex. flytvästar, med UN 2990 och 3072 har reviderats. Ett undantag från bestämmelserna i ADR/RID har införts avseende livräddningsutrustning som bara innehåller komprimerad eller kondenserad gas i grupp A (kvävningsframkallande) eller O (oxiderande), utan sekundärfara, i behållare som inte överstiger 120 ml och som är förpackade i kraftiga och styva ytterförpackningar med en bruttovikt på maximalt 40 kg. Särbestämmelser 328 Ett tillägg har genomförts för bränslescellsbehållare i utrustning (bränslecellsystemet) med UN 3473, 3476, 3477, 3478 och När sådana system innehåller litium- eller litiumjonbatterier, ska de istället transporteras under UN 3091 eller UN 3481, dvs litiumbatterier- eller litiumjonbatterier i utrustning.

12 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 12 (36) Särbestämmelse 358 Denna nya särbestämmelse är kopplad till UN Innebörden är att nitroglycerin, lösning i alkohol med över 1 % men högst 5 % nitroglycerin, får klassificeras i klass 3 om förpackningen uppfyller vissa krav ställda i förpackningsinstruktion P300. Särbestämmelse 500 som tidigare angavs för detta UN-nummer har tagits bort. Särbestämmelse 359 Även denna nya bestämmelse rör UN 0144 och här anges att om förpackningsbestämmelserna inte följs så gäller att nitroglycerin, lösning i alkohol med över 1 % men högst 5 % nitroglycerin, ska klassificeras som ett explosivt ämne i klass 1. Särbestämmelse 361 Denna nya bestämmelse är kopplad till UN 3499 för kondensatorer med elektrokemiskt dubbelskikt. Här anges bland annat konstruktions-, transportoch märkningskrav för kondensatorerna. Särbestämmelse 363 Denna bestämmelse har införts för flytande bränsle (UN 1202, 1203, 1223, 1268, 1863 and 3475) som transporteras i inneslutningar som är en del av en utrustning eller en maskin som inte är undantagen i delavsnitt , när kvantiteten bränsle överstiger begränsade mängder. Denna bestämmelse infördes då det har konstaterats att stora volymer bränsle transporteras i maskiner och utrustningar utan att någon form av farokommunikation finns. I denna särbestämmelse anges hur dessa utrustningar ska märkas och eventuellt förses med etiketter. Om inneslutningen är större än 1500 liter ska även en godsdeklaration upprättas. Detta innebär att undantaget i (b) inte längre gäller för utrustningar och maskiner som innehåller de ovan angivna bränslena. Till denna särbestämmelse finns övergångsbestämmelser i som anger att maskiner och utrustningar som innehåller flytande bränsle och som är konstruerade före den 1 juli 2013 och som inte uppfyller konstruktionskraven i särbestämmelse 363 (a) kan fortsätta att användas (se även ändringar under ). Läs mer om denna bestämmelse här:

13 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 13 (36) Särbestämmelser 364 Denna bestämmelse gäller för UN 0012, 0014 och 0055 och anger att dessa föremål i klass 1 får transporteras som begränsad mängd under förutsättning att kollit, i transportfärdigt skick, klarar provningen enligt testserie 6(d) i testhandboken, del I, enligt beslut av behörig myndighet. Detta test påvisar att ett kolli med dessa ämnen ska klara oavsiktlig aktivering utan att farliga effekter uppstår utanför kollit. Dessutom måste ju naturligtvis övriga bestämmelser i kapitel 3.4 om begränsade mängder vara uppfyllda. Särbestämmelse 365 och 366 Denna bestämmelse rör UN 2809 och Undantaget för kvicksilver i föremål (1 kg) som angavs i särbestämmelse 599 har flyttats till den nya särbestämmelsen 366, vilken är kopplad till ett nytt UN-nummer, UN 3506, kvicksilver i tillverkade föremål. Rent kvicksilver ska fortfarande klassificeras som UN Denna uppdelning är i linje med vad som gäller för litiumbatterier och litiumbatterier i utrustning. Dessutom klassificeras kvicksilver i både ren form och i föremål både som frätande och som giftigt från och med nu. Särbestämmelse 593

14 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 14 (36) För UN 1913, 1951, 1963, 1970, 1977, 2187, 2591, 3136 och 3558 anges att bestämmelser i avsnitt ska beaktas för dessa ämnen när de används för kylning eller konditionering. Särbestämmelse 653 Undantaget som anges för transport av vissa gaser har reviderats. Detta undantag gäller nu även för UN 1006 (argon) och 1046 (helium) tillsammans med tidigare angivna UN 1013 (koldioxid) och 1066 (kväve) och innebär att när produkten av tryckkärlets provtryck och volym är högst 15,2 Mpa liter (152 bar liter), behöver enbart kraven i denna särbestämmelse följas. Tryckkärlen ska bland annat tillverkas och kontrolleras enligt angivna bestämmelser, begränsningar av bruttovikt på kollit finns samt krav på att kollit ska märkas. Särbestämmelsen kan därmed utnyttjas vid transport av t.ex. vanliga kolsyrepatroner till kolsyremaskiner. UN 1013 Särbestämmelse 657 Denna bestämmelse gäller för UN 1011, 1957 och 1969 och innebär ett förtydligande av att dessa UN-nummer endast ska användas för tekniskt rena ämnen. Vid blandningar av LPG-beståndsdelar ges en hänvisning till UN 1075 eller 1965 och till anmärkning 2 i delavsnitt Särbestämmelse 658 För tändare och refillers till tändare (UN 1057) har undantag från bestämmelserna i ADR/RID införts. Undantaget gäller endast om tändarna följer en angiven standard och om vissa paragrafer i kapitlet om begränsad mängd, vissa märkningskrav samt begränsning av bruttovikten för ett kolli och för bruttovikten på fordonet följs. Den nya särbestämmelsen innehåller samma förutsättningar för transport som det tidigare multilaterala avtalet M238 (vägtransport). Särbestämmelse 660 Vid transport av bränsle i form av gaser (UN 1011, 1049, 1075, 1954, 1965, 1969, 1971 och 1978) i system som är konstruerade att monteras i motorfordon, behöver inte bestämmelserna i , 5.2, 5.4 och 6.2 följas om kraven i denna särbestämmelse uppfylls.

15 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 15 (36) Särbestämmelse 661 Det har införts en ny särbestämmelse som anger hur skadade litiumbatterier ska transporteras. Denna bestämmelse gäller för de batterityper som inte uppfyller särbestämmelse 636. För att transportera de skadade litiumbatterierna krävs ett godkännande från MSB som anger villkoren för transporten. MSB:s villkor grundar sig helt på de nya bestämmelser som antagits i FN-rekommendationerna men som ännu inte införts i ADR i sin helhet. Bestämmelserna kommer att införas i ADR/RID 2015 och kan hittas i följande rapport i förpackningsinstruktionerna P909 och LP904 på sidorna 37 och 39, ST/SG/AC.10/40/Add.1. Särbestämmelse 636 handlar om hur begagnade litiumbatterier med en bruttovikt på högst 500 g får transporteras för bortskaffande till mellanliggande bearbetningsanläggningar. Dessutom kommer MSB att med största sannolikhet att teckna ett nytt multilateralt avtal vilket innebär att batterierna ska transporteras enligt detta avtal. Kapitel 3.4 Begränsade mängder Den största nyheten i detta kapitel är att UN 0012, 0014 och 0055 får transporteras som begränsad mängd. Dessa UN-nummer måste transporteras i typgodkända förpackningar enligt och får därmed inte transporteras på sträck- eller krympfilmade brickor. Endast ADR: I delavsnitten har ett förtydligande skett avseende märkningskraven för transportenheter och containrar som innehåller farligt gods i begränsade mängder. Nu tydliggörs det att en orangefärgad skylt får ersätta den märkning som gäller för begränsad mängd endast om farligt gods som kräver orangefärgad skylt också finns i lasten. I detta fall är det även tillåtet att förse transportenheten med både märket för begränsad mängd och den orangefärgade skylten. Motsvarande gäller även för storetiketter som får ersätta LQ-märkningen endast om det även finns gods i containern som kräver storetiketter. Endast RID: I delavsnitten har motsvarande förtydligande som för ADR skett avseende märkningskraven för vagnar och storcontainrar som innehåller farligt gods i begränsade mängder. Nu tydliggörs det att storetiketter får ersätta den märkning som gäller för begränsad mängd endast om farligt gods som kräver storetiketter också finns i lasten. I detta fall är det även tillåtet att förse vagnen med både märket för begränsad mängd och storetikett. Kapitel 3.5 Reducerade mängder I kapitlet om reducerande mängder har ett nytt undantag i undantaget införts i delavsnitt Detta innebär att ämnen eller föremål som har tilldelats

16 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 16 (36) koderna E1, E2, E4 och E5 kan undantas från ADR/RID under förutsättning att vissa kriterier uppfylls. Bland annat krävs att nettomängden ämne per innerförpackning får vara högst 1 ml för vätskor och gaser samt 1 g för fasta ämnen. Nettomängden farligt gods per ytterförpackning får vara högst 100 ml för vätskor och gaser samt högst 100 g för fasta ämnen. Dessutom ställs vissa provningskrav på förpackningen som används. Del 4 Användning av förpackningar och tankar Del 4 innehåller bestämmelser om användning av förpackningar och tankar. Kapitel 4.1 Användning av förpackningar, inklusive IBC-behållare och storförpackningar Ett nytt delavsnitt, , har införts och anger att is som används för kylning inte får påverka förpackningens funktion. De befintliga delavsnitten omnumreras till Befintligt delavsnitt om verifiering av kemisk kompatibilitet har flyttats från till Konsekvensändringar av detta har skett i anmärkningen till , och I ett nytt delavsnitt, , har bestämmelser införts om användning av bärgningstryckkärl. Dessa ska användas för transport av skadade, defekta, läckande eller ej föreskriftsmässiga tryckkärl. I avsnittet regleras bland annat att bärgningstryckkärlen ska vara konstruerade enligt bestämmelserna i , förses med officiell transportbenämning, UN-nummer föregått av bokstäverna UN och föreskrivna etiketter för kollin enligt kapitel 5.2. Det finns även krav på text i godsdeklarationen om bärgningskärl används. Bärgningstryckkärlen ska genomgå återkommande kontroll och provning vart femte år. Till dessa bestämmelser finns övergångsbestämmelser i som anger att bärgningstryckkärlen får fortsätta att tillverkas och godkännas nationellt fram till 31 december Bärgningstryckkärlen som är tillverkade och nationellt godkända före 31 december 2013 får fortsätta att användas efter godkännande av behöriga myndigheter i de länder där kärlen ska användas.

17 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 17 (36) I har mindre ändringar genomförts i ett flertal förpackningsinstruktioner för att harmonisera texter och utformning av instruktionerna. Dessutom anges i vissa av instruktionerna vilka typer av förpackningar som är tillåtna där det tidigare endast har angivits att förpackningarna ska motsvara kraven för förpackningsgrupp II. De olika instruktionerna avseende energilagringssystem (batterier och bränsleceller) harmoniseras också. Möjligheten att använda lådor i metall av annat slag än stål eller aluminium har införts i många förpackningsinstruktioner. P003 I denna förpackningsinstruktion har särbestämmelse PP87 för förpackningar som gäller för förbrukade aerosoler (UN 1950) strukits och innehållet i bestämmelsen har flyttats till den nya förpackningsinstruktionen P207. Även PP17 som gäller för aerosoler har strukits och flyttats till förpackningsinstruktion P207. Dessutom införs en ny PP90 i denna förpackningsinstruktion som gäller för kvicksilver i föremål, UN 3506 (se även ändringar under , särbestämmelse 365 och särbestämmelse 366). P004 Denna instruktion för bränslecellsbehållare (UN3373, ) har modifierats för att harmoniseras med de olika instruktionerna avseende energilagringssystem (batterier och bränsleceller). P200 I P200, som gäller tryckkärl, har revideringar gjorts av vissa bestämmelser. Bland annat har paragraf (3) (d) och (9) (12) som behandlar bestämmelser för återkommande kontroll ändrats. Det har införts en helt ny paragraf 7(b) som anger att gasol ska vara av god kvalité för att få fyllas i flaskor och detta kan anses vara uppfyllt om gränserna för korrosivitet enligt ISO 9162:1989 är uppfyllda. Även paragraf (12) punkt 2.5 har modifierats något avseende gasers kvalité och förhindrande av kontamination. Paragraf (10) har ändrats och anger att tryckkärl av stål endast är tillåtna om de är märkta med H enligt (p). I paragraf (11) har standarderna EN 1801:1998 och EN 12755:2000 tagits bort och en ny standard har tillkommit, EN ISO 11372:2011. I tabell 2 för kondenserade gaser har särbestämmelse a införts för förpackningen för UN 1108, 1076, 1741, 1859, 2189 och Motsvarande särbestämmelse a har även införts för UN 1052 i tabell 3. I a finns krav på en speciell märkning av dessa tryckkärl.

18 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 18 (36) Dessutom har särbestämmelse v i paragraf (10) om återkommande kontroll ändrats. Till dessa bestämmelser har övergångsbestämmelser i och införts. P203 Förpackningsinstruktion P203 för kylda kondenserade gaser i slutna kryokärl har ändrats något. Längsta tillåtna intervall för återkommande kontroll av tryckavlastningsventiler är fem år enligt P206 En helt ny förpackningsinstruktion har införts för kemikalier under tryck (UN 3500, 3501, 3502, 3503, 3504 och 3505). För dessa ämnen ska gasflaskor och tryckfat som uppfyller tillämpliga krav i kapitel 6.2 i ADR/RID användas. P207 En ny instruktion för aerosoler (UN 1950) har införts. Hit flyttas även bestämmelser i PP87 (förbrukade aerosoler), PP17 och RR6 från P003 (se även ändringar under P003). P650 UN3373 Denna instruktion som används för UN 3373, biologiskt ämne kategori B, har ändrats något i punkten (9)(a) för att ta hänsyn till de bestämmelser som har införts för ämnen som används för kylning eller konditionering.

19 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 19 (36) P903 Instruktionen, som gäller för olika typer av litiumbatterier och celler (UN 3090, 3091, 3480 och 3481) har modifierats för att harmonisera bestämmelserna mellan de olika instruktionerna avseende energilagringssystem (batterier och bränsleceller). P904 I denna instruktion för UN 3245, genetiskt modifierade mikroorganismer och organismer har en tilläggsbestämmelse införts för att ta hänsyn till de bestämmelser som införs för ämnen som används för kylning eller konditionering. IBC520 I instruktionen för organiska peroxider och självreaktiva ämnen av typ F har mindre ändringar skett för UN I har de särskilda förpackningsbestämmelserna för gaser ändrats något för att beakta införandet av bestämmelserna för kemikalier under tryck. I tabellen i har några standarder som gäller för UN-tryckkärl reviderats. Kapitel 4.2 Användning av UN-tankar och UN-MEG-containrar Delavsnitten , , och har modifierats något för att ta hänsyn till bestämmelserna för kemikalier under tryck. I har mindre ändringar skett för UN-tankinstruktion T50. Det har införts sex nya ämnen (kemikalier under tryck) i tabellen och en ändring har även skett för UN 3220, pentafluoretan, avseende högsta fyllningsförhållande. I har tre nya särbestämmelser införts för tankar, TP38 (UN 3148, vattenreaktiv vätska n.o.s.), TP39 (UN 2381, dimetylsulfid) och TP40 (UN , kemikalier under tryck). I finns övergångsbestämmelser för TP38 och TP39 vilka anger att de tidigare tankinstruktionerna T4 och T9 får fortsätta att användas till 31 december Dessa två tankinstruktioner är nu ersatta med T7 och T13.

20 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 20 (36) Kapitel 4.3 Användning av fasta tankar (tankfordon)/cisternvagnar, avmonterbara tankar, tankcontainrar och växeltankar, med tankskal av metall, samt batterifordon och MEG-containrar I (a) och (b) har begreppet luftningssystem ersatts med luftningsutrustning. Delavsnittet har modifierats och det förtydligas att förslutningar på tankar, batterifordon, batterivagnar och MEG-containrar ska vara i stängt läge och inget läckage får ske. I har en ny anmärkning 2 införts som återger innebörden av särbestämmelse TU40 (UN 1081, tetraflouoreten). Tidigare anmärkning 2 blir nu anmärkning 3. I tabellen i över gaser och gasblandningar som får transporteras i tankar har nya rader införts för UN 1075, kondenserade petroleumgaser, och UN 1081, tetrafluoreten. Det har införts nya driftbestämmelser i för tankar som innehåller kondenserade gaser vid låga tryck. Åtgärder ska genomföras för att skydda tanken mot deformation i de fall ett yttre övertryck kan vara större än det tryck tanken kan motstå (undertryck). Exempel på åtgärder är att fylla med kväve eller annan inert gas för att bibehålla ett tryck i tanken. I om kodning av tankar har för koderna V, F och N begreppet luftningssystem ersatts med luftningsutrustning. Begreppet flamskydd är för koderna V och F ersatt med anordning som skyddar mot inträngning av lågor. Sådan utrustning ska finnas hos tank med tankkod F men däremot inte hos tank med tankkod V. I införs en ny särbestämmelse TU40 (UN 1081, tetraflouoreten) som anger att vid transport i batterifordon eller batterivagnar ska elementen bestå av sömlösa kärl. Del 5 Bestämmelser för avsändning Del 5 innehåller bl.a. bestämmelser om avsändning, om märkning med etiketter, storetiketter och orangefärgade skyltar samt krav på dokumentation.

21 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 21 (36) Kapitel 5.1 Allmänna bestämmelser I (a) har bestämmelserna utvidgats om märkning av en overpack när den innehåller ämnen som klassificeras som miljöfarliga. Dessutom har ett minimikrav på UN-numrets storlek införts som motsvarar de krav som införts för kollin (se även ändringar i ). Kapitel 5.2 Märkning och etikettering I har ett minimikrav på UN-numrets storlek införts. Detta är infört för att bland andra räddningstjänsten vid en eventuell olycka lätt ska kunna hitta information om vilken kemikalie som är inblandad i olyckan. UN-numret och bokstäverna UN ska vara minst 12 mm höga, utom för förpackningar med en kapacitet på högst 30 liter eller 30 kg och gaskärl på högst 60 liter då märkningen ska vara minst 6 mm hög. För förpackningar med en kapacitet på högst 5 liter eller 5 kg ska märkningen vara av lämplig storlek. I har övergångsbestämmelser införts som medger att kollin som är märkta enligt de bestämmelser som gällde fram till den 31 december 2012 får transporteras under hela 2013 innan de nya bestämmelserna måste följas. För gasflaskor med en volym av högst 60 liter gäller att de behöver uppfylla storlekskravet först vid nästa återkommande kontroll dock längst till och med 30 juni I har införts att bärgningstryckkärl ska märkas med BÄRGNING. Det har förts in en anmärkning i delavsnitt om märkningen för miljöfarliga ämnen. Här förtydligas att även bestämmelserna om etiketter i ska följas vid transport av dessa ämnen. Även i har mindre ändringar skett för att förtydliga när undantaget från märkning med riktningspilar gäller.

22 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 22 (36) I anges att märket för miljöfarliga ämnen får förminskas för gasflaskor om märkningen motsvarar ISO 7225:2005. Denna möjlighet finns redan för etiketter sedan tidigare. Kapitel 5.3 Storetiketter och märkning Endast ADR: anger att i de fall etiketterna på tankar eller storcontainrar med en volym på högst 3 m 3 inte är synliga utanför fordonet, så ska motsvarande storetiketter också fästas på båda långsidorna och baktill på fordonet. Endast RID: anger att i de fall etiketterna på tankcontainrar med en volym på högst 3 m 3 inte är synliga utanför vagnen, så ska motsvarande storetiketter också fästas på båda långsidorna på vagnen. Endast ADR: I är det nu infört att om en släpvagn skiljs från sitt motorfordon under transport så ska släpvagnen fortsatt vara försedd med orangefärgad skylt baktill, dvs. även när släpvagnen är uppställd. Observera att i kapitel 10.2 i bilaga S så anges att släpvagnen även ska skyltas framtill om den skiljs från sitt motorfordon vid inrikes transport. I har två nya farlighetsnummer införts: 28 gas, frätande, samt 238 gas, brandfarlig, frätande. Dessa används för kemikalier under tryck. Kapitel 5.4 Dokumentation Endast RID: I har kravet på att godsdeklarationen ska förses med ett kryss tagits bort. Nu anges i istället i att i de fall transportdokumentet (t.ex. CIM-fraktsedeln) kräver att den ska förses med ett kryss, så måste detta också följas. RID lämnar nu öppet för användning av olika typer av godsdeklarationer.

23 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 23 (36) I har det införts att BÄRGNINGSTRYCKKÄRL ska anges i godsdeklarationen vid transport av sådana kärl. I har texten ändrats något vad gäller de uppgifter som krävs vid transport av miljöfarliga ämnen. Det blir nu möjligt att ange MILJÖFARLIGT ÄMNE eller VATTENFÖRORENANDE ÄMNE/MILJÖFARLIGT ÄMNE. Fortfarande får uppgiften MARINE POLLUTANT anges om transportkedjan innefattar sjötransport. Kapitel 5.5 Särskilda bestämmelser Det har införts ett helt nytt avsnitt i som handlar om vilka krav som finns för kollin och lastbärare som innehåller ämnen (UN 1845, UN 1977 och UN 1951) som enbart används för kylning eller konditionering av annat gods (kan vara både icke farligt gods och farligt gods) och som därmed medför risk för kvävning. Detta avsnitt är mer relaterat till arbetsmiljöproblem och liknar avsnitt som handlar om gasbehandlade enheter. Det har bland annat införts bestämmelser om dokumentation och märkning av kolli och lastbärare. Ett kolli ska märkas med FÖR KYLNING eller FÖR KONDITIONERING och ett nytt märke har skapats för att märka lastbäraren. De handlingar (såsom bill of lading (sjöfraktsedel) eller cargo manifest ) kopplade till transport av lastbärare som har blivit kylda eller konditionerade och som inte har ventilerats fullständigt före transporten, ska innehålla vissa uppgifter. I de fall ämnena som nämns ovan transporteras som last, och inte används för kylning eller konditionering, ska relevanta bestämmelser i övriga delar i ADR/RID följas. Del 6 Bestämmelser för tillverkning och provning av förpackningar, IBCbehållare, storförpackningar och tankar Del 6 innehåller bestämmelser för konstruktion, tillverkning, provning och märkning av förpackningar, IBC-behållare, storförpackningar och tankar. Kapitel 6.1 Bestämmelser för tillverkning och provning av förpackningar Möjligheten att använda lådor i metall av annat slag än stål eller aluminium har införts i

24 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 24 (36) Kapitel 6.2 Bestämmelser för tillverkning och provning av tryckkärl, aerosolbehållare och engångsbehållare för gas I de allmänna bestämmelserna i anges att provtrycket för kemikalier under tryck återfinns i förpackningsinstruktion P205. I tabellen i delavsnitt har en standard, ISO 13340:2001, tillkommit för förslutningar av UN-gasflaskor. Även i delavsnitt har en ny standard, ISO 10460:2005, tillkommit om återkommande kontroll. Nya bestämmelser för märkning av återfyllningsbara gasflaskpaket har införts i Där anges att varje individuell flaska i ett paket ska märkas enligt Dessutom anges att viss märkning ska finnas på en skylt som är varaktigt fäst på ramen av paketet. På ramen ska bland annat den märkning som anges i (b), (c), (d) och (e) samt (f), (i) och (j) finnas. Dessutom anges att märkningen ska placeras i en viss ordning (gruppering). Dessutom kommer MSB att med största sannolikhet att teckna ett nytt multilateralt avtal avseende märkningen. För att kunna använda och märka bärgningstryckkärl på ett enhetligt sätt har bestämmelser införts i Dessa anger bland annat att konstruktionen får innefatta utrustning som normalt inte används för gasflaskor eller tryckfat, till exempel en lucka. Dessutom ska det finnas instruktioner för säker hantering och användning av bärgningstryckkärl. Hur bärgningstryckkärl ska märkas bestäms av behörig myndighet, men märkningen ska åtminstone innefatta volym och provtryck hos bärgningstryckkärlen. I tabellen i för konstruktion, tillverkning och första kontroll för icke UNtryckkärl som tillverkats, konstruerats och kontrollerats i överenstämmelse med vissa standarder har ett antal nya standarder införts och dessutom har det införts ett slutdatum för vissa standarder. Kapitel 6.5 Bestämmelser för tillverkning och provning av IBCbehållare I ADR/RID har en anmärkning införts till Denna anmärkning förtydligar att de organ som genomför kontroll och provning efter att IBCbehållarna har satts i drift, inte behöver vara godkända av behörig myndighet i det land där behållarna godkänts. Provningarna och kontrollerna ska dock ske enligt de bestämmelser som anges i godkännandet av IBC-behållarna.

25 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 25 (36) Staplingssymbolen för IBC-behållare i har förtydligats genom att minimimått anges. Kapitel 6.6 Bestämmelser för tillverkning och provning av storförpackningar I har storlekskrav förts in på godkännandemärkningen av storförpackningar. Bokstäver, siffror och symboler ska vara minst 12 mm höga vilket är en harmonisering med de bestämmelser som redan finns för förpackningar och IBC-behållare. Till dessa bestämmelser finns övergångsbestämmelser i som anger att storlekskraven för grundläggande märkning ska tillämpas på storförpackningar som tillverkas från och med den 1 januari En ny symbol som visar om stapling är tillåten och hur mycket som får staplas på en storförpackning har införts i Denna symbol finns tidigare för IBC-behållare. Även här finns övergångsbestämmelser i Bestämmelserna i gäller för alla storförpackningar som tillverkas eller renoveras från och med den 1 januari Kapitel 6.7 Bestämmelser för konstruktion, tillverkning, kontroll och provning av UN-tankar och UN-MEG-containrar I , , och i har bestämmelser införts avseende märkning av tryckavlastningsanordningarna för UN-tankar och UN-MEGcontainrar. Det anges nu att de även ska vara märkta med avblåsningsarean i mm 2 hos de fjäderbelastade tryckavlastningsanordningarna, sprängblecken och smältsäkringarna. Till dessa finns övergångsbestämmelser i som anger att UN-tankar och UN-MEG-containrar tillverkade före 1 januari 2014 inte behöver uppfylla dessa bestämmelser. I delavsnitten , , och har standarden ISO :1991 ersatts med ISO :2004 och ISO :2004.

26 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 26 (36) I avsnittet om konstruktion, tillverkning, kontroll och provning av UN-tankar (6.7.3) har införts att bestämmelserna även ska följas för kemikalier under tryck. Definitionerna i för beräkningsreferenstemperatur och högsta tillåtna arbetstryck har modifierats för att beakta dessa nya bestämmelser. Även delavsnittet om driftutrustning i anges att detta ska gälla för kemikalier under tryck. Kapitel 6.8 Bestämmelser för konstruktion, utrustning, typgodkännande, kontroll och märkning av fasta tankar (tankfordon)/cisternvagnar, avmonterbara tankar, tankcontainrar och växeltankar med tankskal av metall samt batterifordon/batterivagnar och MEG-containrar I delavsnittet för tillverkning av tankar har en ny typ av stålsort införts i tabellen i Det har införts en fotnot i som ger ett förtydligande av vad som avses med likvärdiga åtgärder vad beträffar skydd mot skador enligt I delavsnitten , och har begreppet luftningssystem ersatts med luftningsutrustning. Dessutom har mindre ändringar gjorts i som tydliggör att vakuumventiler och luftningsutrustning som används på tankar avsedda för transport av ämnen i klass 3, ska förhindra omedelbar inträngning av lågor i tankskalet. Ett nytt stycke har införts i avseende typgodkännande av tankar. Det anges att behörig myndighet, eller av denna utsett organ, kan utfärda ett separat typgodkännande på ventiler eller annan serviceutrustning om det finns en tillämplig standard angiven i Detta separata typgodkännande ska det tas hänsyn till vid utfärdandet av certifikatet för tanken.

27 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 27 (36) En helt ny paragraf om typgodkännande av tankar har införts i Dessa bestämmelser gäller vid förändringar och kompletteringar av tankar vars typgodkännande har gått ut eller dragits in. En behörig myndighet eller ett behörigt organ kan utfärda ett typgodkännande för ombyggnad av befintliga tankar oberoende av vem som utfärdat det ursprungliga typgodkännandet. I tabellen i för tankar som är konstruerade och tillverkade enligt någon standard, har två nya standarder (EN 12493:2008 +A1:2012 (utom bilaga C) och EN 13082:2001 +A1:2011) införts och för två befintliga standarder (EN 12493:2008 och EN 13082:2001) har datumen reviderats för när dessa blir tillämpliga på nya typgodkännanden eller förnyelser. Intervallen för återkommande kontroll i av vissa gaser i klass 2 (UN 1008, bortrifluorid, UN 1017, klor, UN 1048, vätebromid, UN 1050, väteklorid, UN 1053, svavelväte, eller UN 1079, svaveldioxid) i tankar, cisternvagnar och tankcontainrar har flyttats från detta avsnitt till en ny särbestämmelse för provningar, TT10, i (d). Endast ADR: Det har skett en mindre ändring i delavsnitt Det har förtydligats att märkningen på ett tankfordon eller en tankcontainer ska finnas på själva tanken eller på en skylt och dessutom har bestämmelserna om märkning av en avmonterbar tank i detta delavsnitt ändrats. Motivet till detta är att märkningen på en avmonterbar tank ska vara i linje med de krav på märkning som finns för tankcontainrar. Även avseende vilka uppgifter som tankcontainrar ska märkas med har det skett en mindre ändring då högsta tillåtna totalvikt är ersatt med högsta tillåtna bruttovikt. Det finns övergångsbestämmelser angivna i och som innebär att tankar konstruerade före den 1 juli 2013 enligt gällande regler i ADR 2011 får fortsätta att vara märkta enligt dessa regler fram till nästa återkommande kontroll (se även ändringar under ).

28 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 28 (36) Endast RID: Det har skett en mindre ändring i delavsnitt Det har förtydligats att märkningen på en cisternvagn eller tankcontainer ska finnas på själva tanken eller på en skylt. Även avseende vilka uppgifter som tankcontainrar ska märkas med har det skett en mindre ändring då högsta tillåtna totalvikt är ersatt med högsta tillåtna bruttovikt. Det finns övergångsbestämmelser angivna i och som innebär att tankar konstruerade före den 1 juli 2013 enligt gällande regler i RID 2011 får fortsätta att vara märkta enligt dessa regler fram till nästa återkommande kontroll, (se även ändringar under ). Det har skett en mindre ändring i delavsnitt Det har förtydligats att märkningen på ett tankfordon, en cisternvagn och en tankcontainer ska finnas på själva tanken eller på en skylt (se även ändringar under ). För UN 1402, kalciumkarbid, har en ny särbestämmelse TA5 införts om typgodkännande i (c). I särbestämmelse TT8 i (d) för UN 1005, ammoniak, krävs att magnetpulverprovning ska genomföras av en kunnig person enligt standarden EN 473. Kapitel 6.12 Bestämmelser för tillverkning, utrustning, typgodkännande, kontroll och provning, och märkning av tankar, bulkcontainrar och särskilda utrymmen för explosiva ämnen och föremål på mobila enheter för tillverkning av explosiva ämnen (MEMU) Endast ADR: I och har förtydliganden gjorts att för UN 1942 och 3375 gäller tankbestämmelserna och användandet av luftningsutrustning i kapitlen 4.3 och 6.8. Dessutom har det införts övergångsbestämmelser i som anger att MEMUs godkända före den 1 juli 2013 enligt gällande bestämmelser i ADR 2011 får fortsätta att användas. I har begreppet luftningssystem ersatts med luftningsutrustning.

29 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 29 (36) Del 7 Bestämmelser för transport, lastning, lossning och hantering Del 7 innehåller allmänna bestämmelser för transport, lastning, lossning och hantering. Kapitel 7.3 Bestämmelser för transport i bulk Särbestämmelsen VV15/VW15 har reviderats något för transport av UN 2315, 3151, 3152 och Koncentrationen av ämnet eller ämnena får inte överstiga mg/kg i någon del av lasten. Om denna gräns överskrids får ämnet eller ämnena inte längre transporteras i bulk. Kapitel 7.4 Bestämmelser för transport i tank I har även kapitel 4.4 och 4.5 lagts till. Det innebär att något av kapitlen 4.2, 4.3, 4.4 eller 4.5 (beroende på vilket som är tillämpligt) måste följas vid en tanktransport. Kapitel 7.5 Bestämmelser för lastning, lossning och hantering En ny bestämmelse har införts som anger att samlastning av farligt gods i begränsade mängder med explosiva ämnen och föremål generellt är förbjudet. Ett undantag ges för transport av begränsade mängder tillsammans med explosiver klassificerade till riskgrupp 1.4 och som UN 0161 och Endast ADR: I har det tillkommit en hänvisning till en standard för lastsäkring, EN :2010. Denna standard skiljer sig ytterst lite från de lastsäkringskrav som redan gäller i Sverige genom Trafiksäkerhetsverkets föreskrifter (TSVFS 1978:10, med ändringar). Att tillämpa den refererade standarden är inte obligatoriskt, men om den följs så anses bestämmelserna i om lastsäkring vara uppfyllda och Sverige och andra länder får inte ställa ytterligare krav som går utöver dessa krav.

30 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 30 (36) Endast ADR: Del 8 Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation Kapitel 8.1 Allmänna bestämmelser för transportenheter och fordonsutrustning Texten i har överförts i tabellform för att det ska bli tydligare att utläsa vilka krav som gäller rörande brandsläckningsutrustning som ska finnas på en transportenhet. Kapitel 8.5 Tilläggsbestämmelser för särskilda klasser eller ämnen Tilläggsbestämmelse S3 för transport av smittförande ämnen har reviderats med anledning av att bestämmelserna om brandsläckarutrustning har reviderats. Inga nya krav har införts och fortfarande gäller att endast en 2 kg brandsläckare behöver medföras på transportenheten och bestämmelserna om bärbara ljuskällor behöver inte tillämpas. Kapitel 8.6 Restriktioner för passage genom vägtunnlar med fordon som transporterar farligt gods För transport av farligt gods i begränsade mängder genom tunnlar har restriktioner införts för begränsade mängder. Det anges nu i och att transport av farligt gods i begränsade mängder med en bruttovikt över 8 ton på en transportenhet med totalvikt över 12 ton är förbjuden genom tunnlar av kategori E. Det har även införts en ny anmärkning 2 som anger att begränsade mängder i containrar eller transportenheter som är märkta enligt IMDG-koden och vars bruttovikt av kollin inte överstiger 8 ton per transportenhet inte omfattas av bestämmelserna trots att dessa kan vara försedda med märkning i enlighet med bestämmelserna i IMDG-koden.

31 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 31 (36) Endast ADR: Del 9 Bestämmelser för tillverkning och godkännande av fordon Del 9 innehåller bestämmelser om tillverkning och godkännande av fordon. Kapitel 9.1 Giltighetsområde, definitioner och bestämmelser för godkännande av fordon Definitionen för AT-fordon i (a) har ändrats för att även beakta MEMU:s. Kapitel 9.2 Bestämmelser för tillverkning av fordon I har bestämmelserna om elektriska anslutningar ändrats för FL- och EX/III-fordon. Skyddsnivå IP 54, för anslutningarna mellan motorfordon och släpvagnar, ska vara enligt IEC Dessutom har en EN-standard tillkommit för dessa anslutningar vilka nu ska vara utformade enligt någon av standarderna ISO 12098:2004, ISO 7338:2003 och EN 15207:2006. Det har dock även införts en fotnot 4 till de två förstnämnda standarderna ovan som anger att ISO 4009, vilken dessa standarder hänvisar till, inte behöver tillämpas. Endast ADR Bilaga S För inrikes transport av farligt gods på väg och i terräng gällande kompletteringar och avvikelser I bilaga S finns de för Sverige nationellt gällande avvikelserna som modifierar eller kompletterar bestämmelserna i bilagorna A och B. Bilagorna A och B tillsammans med bilaga S utgör tillämpliga bestämmelser för inrikes transport av farligt gods på väg och i terräng. Nedan kommenteras de mest väsentliga förändringarna i bilaga S.

32 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 32 (36) Del 10 Transporthandlingar, övergångsbestämmelser, märkning, godkännande av fordon m.m. Kapitel 10.1 Övergångsbestämmelser I avsnitt har det under många år givits möjlighet för fortsatt användning av vissa äldre fasta tankar (tankfordon), avmonterabara tankar, batterifordon och slamsugartankar. I kommande utgåva kvarstår möjligheten till dessa undantag med oförändrade villkor. MSB planerar dock att till nästa utgåva införa ett slutdatum för användande av dessa fordon. De som berörs av dessa bestämmelser bör kontakta MSB. Del 13 Lokala transporter av farligt gods på väg eller i terräng Kapitel 13.2 Transporter i anknytning till arbetsområden där anläggnings-, byggnads-, industri-, jordbruks- eller skogsarbete utförs Förarutbildning enligt krävs inte om transport sker med långsamtgående fordon, dvs. traktor, terrängvagn eller motorredskap. För dessa transporter krävs enbart s.k. 1.3-utbildning. För depåvagnar, som är konstruerade för en hastighet av max 30 km/tim, som dras (bogseras) vid denna hastighet av fordon som är konstruerade för betydligt högre hastigheter, har samma undantag från utbildningskraven införts som för långsamtgående fordon. Undantagen gäller depåvagnar med såväl IBC-behållare som tankar konstruerade enligt Om depåvagnar transporteras i hastigheter över 30 km/tim, måste däremot föraren genomgå en grundkurs och en specialkurs för tank om depåvagnstanken är konstruerad som tank enligt definitionen i alternativt grundkurs vid transport av depåvagnar med IBC-behållare. Texten i har även förtydligats för undantagen avseende tillverkning och godkännande för fordon som ingår i en transportenhet där en depåvagn dras eller med depåvagnen upplastad på trailer. Ingen ändring i sak har skett. Delavsnitt om övergångsbestämmelser för tankar i depåvagnar som tillverkats eller börjat tillverkas före 1 januari 1993 tas bort då dessa bestämmelser har upphört att gälla.

33 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 33 (36) Del 14 Transporter av farligt gods till hamnområde Alla krav om förhandsanmälan av farligt gods i detta kapitel har tagits bort. Detta beror på att MSB inte får reglera sjötransporter och kravet på anmälan av farligt gods bestäms av respektive hamn. I kapitlet finns enbart upplysningar om var bestämmelser kan hittas för en sådan anmälan. Del 18 Särskilda undantag från tillämpning av denna författning Kapitel 18.4 Multilaterala avtal Tabellen i detta kapitel har uppdaterats och innehåller de avtal som Sverige har undertecknat fram till och med den 30 november För att få aktuell information om multilaterala avtal som har undertecknats efter detta datum hänvisar MSB till Multilaterala avtal ger möjlighet till avsteg från bestämmelserna i ADR enbart i och mellan de länder som undertecknat avtalen. Del 20 Utbildning av förare som transporterar farligt gods Rutinerna för insändande av provframsidor efter examination av förare har i vissa fall inte fungerat. MSB har därför skärpt kraven så att provresultaten snarast ska sändas till MSB efter en examination. Med snarast avses någon vecka. För bestämmelserna om utbildning har vissa övergångsbestämmelser tagits bort eftersom giltighetstiden har passerats. Del 21 Övriga bestämmelser Till kapitel 21.2 har fotnoten som definierar kombitrafik ändrats. Med kombitrafik avses en transport av transportenheter och släpvagnar för vägtrafik upplastade på järnvägsvagnar.

34 samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 34 (36) Endast RID Bilaga S För inrikes transport av farligt gods på järnväg gällande kompletteringar och avvikelser I bilaga S finns de för Sverige nationellt gällande avvikelserna som modifierar eller kompletterar bestämmelserna i bilaga 1. Bilaga 1 tillsammans med bilaga S utgör tillämpliga bestämmelser för inrikes transport av farligt gods på järnväg. Nedan kommenteras de mest väsentliga förändringarna i bilaga S. Del 10 Märkning, transporthandlingar, språk, resande, övervakning och lastsäkring Kapitel 10.2 Uppgifter i transporthandlingar Enligt kapitel 5.4 tillåts nu användning av andra fraktdokument än CIMfraktsedlar vid internationell järnvägstransport. När andra fraktdokument används finns det inte längre krav på att en RID-ruta ska kryssas i. Av denna anledning finns det inte längre något behov av en särskild lättnad i bilaga S vad gäller denna uppgift i godsdeklarationen och texten i 10.2 har därför tagits bort. Del 14 Transporter av farligt gods till hamnområde Information om förhandsanmälan av farligt gods har lagts till i detta kapitel och motsvarar den information som också finns i ADR-S. MSB får inte regelera sjötransporter och kan inte ställa ytterligare krav på anmälan av farligt gods. Vilka krav på föranmälan som gäller bestäms av respektive hamn. I kapitlet finns upplysningar om var bestämmelser kan hittas för en sådan anmälan.

Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g

Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g Inledning Regelverk ADR 2013 (MSBFS 2012:6) trädde i kraft 1 januari 2013. Flera aktörer inom transportledet påverkas mer eller

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (32) Datum Diarienr 2012-05-25 2012-471 (ADR-S) 2012-472 (RID-S) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga

Läs mer

Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7)

Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7) samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för farliga ämnen, Farligt gods 0771 240 240 Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7) Del 1 Allmänna bestämmelser Kapitel 1.1 Giltighetsområde

Läs mer

MSBFS Remissutgåva. Förordningen senast ändrad 2011:

MSBFS Remissutgåva. Förordningen senast ändrad 2011: Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2016:8) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S); Med stöd av 15 förordningen (2006:311)

Läs mer

Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter.

Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter. Undantag 71 Undantag Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter. LäSTIps Läs mer om undantag i avsnitt 1.1.3 ADR-S och RID-S Undantag som har samband med hur

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling. MSBFS Remissutgåva

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling. MSBFS Remissutgåva Myndigheten för samhällsskydd beredskaps författningssamling Utgivare: Anna Asp, Myndigheten för samhällsskydd beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Remissutgåva Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

LEH Transportinstruktioner för Litiumbatterier

LEH Transportinstruktioner för Litiumbatterier LEH Transportinstruktioner för Litiumbatterier Litiumbatterier (Li Ion) måste hanteras som farligt gods (ADR)när man transporterar dem. Det innebär merarbete med Godsdeklaration. Vid service eller reparationer

Läs mer

Konferens för ADR-lärare och säkerhetsrådgivare April Björn Antonsson. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för farliga ämnen

Konferens för ADR-lärare och säkerhetsrådgivare April Björn Antonsson. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för farliga ämnen Konferens för ADR-lärare och säkerhetsrådgivare April 2013 Björn Antonsson Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för farliga ämnen registrator@msb.se Program förmiddag Program eftermiddag

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 15 september 2017 Föreskrifter

Läs mer

Nedan finns en sammanställning över de möjligheter som finns till undantag från reglerna i ADR.

Nedan finns en sammanställning över de möjligheter som finns till undantag från reglerna i ADR. Regler, lättnader och undantag för farligt gods Detta är en sammanställning som är framtagen och upprättad av Räddningsverket, numera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Nedan finns en sammanställning

Läs mer

Datum 2013-06-12. Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om transport till sjöss av förpackat farligt gods (IMDG-koden) (nytryck)

Datum 2013-06-12. Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om transport till sjöss av förpackat farligt gods (IMDG-koden) (nytryck) Konsekvensutredning 1 (11) Datum 2013-06-12 Handläggare Caroline Petrini Sjö- och luftfartsavdelningen Operatörsenheten Sektionen för helikopter, allmänflyg och fritidsbåtar Konsekvensutredning - Transportstyrelsens

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Josefine Gullö Camilla Oscarsson Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 15 september 2017 Föreskrifter

Läs mer

Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg

Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen Del 1 1.1.3.6 Värdeberäknad mängd Nya UN-nummer införs Totalvikten

Läs mer

Tanktransportdagen 2015

Tanktransportdagen 2015 Tanktransportdagen 2015 Björn Antonsson MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för risk och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Tel vxl 0771 240 240 registrator@msb.se

Läs mer

Rättelser till Finlands författningssamling

Rättelser till Finlands författningssamling Till Finlands författningssamling nr 538/2013 (Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport av farliga ämnen på järnväg) På sidan 2 i inledningen

Läs mer

NYHETER ADR/RID Del 1 Allmänna bestämmelser. Bränsle i tankar på transporterade fordon. Ändringar i tabellen för värdeberäknad mängd

NYHETER ADR/RID Del 1 Allmänna bestämmelser. Bränsle i tankar på transporterade fordon. Ändringar i tabellen för värdeberäknad mängd Från och med den 1 januari 2017 finns det nya reviderade bestämmelser för landtransport av farligt gods (ADR/RID). Precis som tidigare så finns det en övergångstid på sex (6) månader, vilket innebär att

Läs mer

FAKTABLAD Undantag. Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23. WSP Natlikan

FAKTABLAD Undantag. Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23. WSP Natlikan FAKTABLAD Undantag Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har affärsmässiga

Läs mer

Nyheter av betydelse i ADR-S och RID-S 2015

Nyheter av betydelse i ADR-S och RID-S 2015 1 (16) Enheten för farliga ämnen, Farligt gods 0771 240 240 2015-06-30 Nyheter av betydelse i ADR-S och RID-S 2015 Från 1 januari 2015 gäller ADR-S 2015 och RID-S 2015 för transport av farligt gods på

Läs mer

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods lagen (2006: 263) om transport av farligt gods Med avses de föreskrifter som reglerar transport av farligt gods. De framgår av bilagorna A, B och S till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter

Läs mer

Anmärkning: För lampor som innehåller radioaktiva ämnen finns särskilda krav.

Anmärkning: För lampor som innehåller radioaktiva ämnen finns särskilda krav. Från och med den 1 januari 2015 finns det nya reviderade bestämmelser för landtransport av farligt gods (ADR/RID). Precis som tidigare så finns det en övergångstid på sex (6) månader, vilket innebär att

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 5 juli 2013 537/2013 Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport av farliga ämnen påväg

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

MSBFS Remissutgåva rapporter över förstörande och oförstörande provning, värmebehandlingsprotokoll, och kalibreringsprotokoll.

MSBFS Remissutgåva rapporter över förstörande och oförstörande provning, värmebehandlingsprotokoll, och kalibreringsprotokoll. Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2015:1) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S) Med stöd av 15 förordningen (2006:11)

Läs mer

NYHETER IMDG-koden 2017

NYHETER IMDG-koden 2017 Från och med den 1 januari 2017 får IMDG-koden, amendment 38-16 att börja tillämpas. Precis som vid tidigare utgåvor så är det först den 1 januari 2018 som dessa reviderade bestämmelser blir tvingande

Läs mer

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods lagen (2006: 263) om transport av farligt gods Med -S avses de föreskrifter som reglerar transport av farligt gods. De framgår av bilagorna A, B och S till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps

Läs mer

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017.

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2017:114 Utkom från

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen Tanktransportdagarna 7 april 2017 MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Multilaterala avtal Nyheter i ADR/RID 2017 Magnus Nygren Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (49) Datum Diarienr 2014-05-28 2014-231 (ADR-S) 2014-232 (RID-S) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Nyheter ADR/RID fördjupning

Nyheter ADR/RID fördjupning Nyheter ADR/RID fördjupning Kombitrafik (1.1.4.4) endast RID Hela delavsnittet 1.1.4.4 om kombitransport har ändrats då alla bestämmelser om kombitrafik placerats på ett och samma ställe. Det har införts

Läs mer

Sid Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S)...1

Sid Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S)...1 Innehållsförteckning Sid Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S)...1 Bilaga A 1 Allmänna bestämmelser...5 1.1 Giltighetsområde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott; SFS 2010:114 Utkom från trycket den 16 mars 2010 beslutade den

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 18 september 2015 Föreskrifter

Läs mer

[ UPPHÄVD ] RID-S. Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN

[ UPPHÄVD ] RID-S. Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS 2002:2 RID-S Statens räddningsverks föreskrifter om transport av farligt gods på järnväg Beställningsadress

Läs mer

Rättelser till Finlands författningssamling

Rättelser till Finlands författningssamling Till Finlands författningssamling nr 537/2013 (Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport av farliga ämnen på väg) På sidan 3, i raderna 15 och

Läs mer

Brott mot lagen (2006:263) om transport av farligt gods

Brott mot lagen (2006:263) om transport av farligt gods Brott mot lagen (2006:263) om transport av farligt gods De materiella bestämmelserna finns i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 5 juli 2013 538/2013 Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport av farliga ämnen på järnväg

Läs mer

Farligt gods i IBC-behållare, storförpackningar eller tankar betraktas inte som gods som är förpackat för detaljhandelsförsäljning,

Farligt gods i IBC-behållare, storförpackningar eller tankar betraktas inte som gods som är förpackat för detaljhandelsförsäljning, Fördjupning Privatpersoner som transporterar farligt gods (1.1.3.1, 1.1.3.3) Bestämmelserna i ADR-S/RID-S gäller inte vid en transport av farligt gods som en privatperson genomför under förutsättning att

Läs mer

Dokumentsammanställning

Dokumentsammanställning I [Skriv här] 2017-10-05 2017-09948 Dokumentsammanställning 8 th session of the RID Committee of Experts standing working group, Utrecht 20 24 November 2017 (RID) 1. Fastställande av dagordning 2. Närvaro

Läs mer

Riktlinjer för att fylla i certifikat om godkännande av fordon enligt i ADR-S1

Riktlinjer för att fylla i certifikat om godkännande av fordon enligt i ADR-S1 samhällsskydd och beredskap 1 (5) Riktlinjer för att fylla i certifikat om godkännande av fordon enligt 9.1.3 i ADR-S1 De numrerade rutorna i certifikatet om godkännande av fordon som transporterar farligt

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2003 Utgiven i Helsingfors den 17 april 2003 Nr 313 INNEHÅLL Nr Sidan 313 Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport

Läs mer

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Föreskrifter om ändring i Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2006:7) om transport av

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (32) Datum Diarienr 2010-07-12 2010-3568 (ADR-S) 2010-3565 (RID-S) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för

Läs mer

Del 5. Bestämmelser för avsändning

Del 5. Bestämmelser för avsändning Del 5 Bestämmelser för avsändning 709 710 2011-01-01 ADR/ADR-S Del 5 Kapitel 5.1 Allmänna bestämmelser 5.1.1 Tillämpning och allmänna bestämmelser Denna del innehåller bestämmelser för avsändning av farligt

Läs mer

Bo Zetterström Jan Nilsson

Bo Zetterström Jan Nilsson Bo Zetterström Jan Nilsson Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för farliga ämnen registrator@msb.se Allmänt om RID/ADR Nyheter i ADR 2013, tank Nya ADR-intyg Multilaterala avtal Fordonskrav,

Läs mer

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng SRVFS 2002:1

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng SRVFS 2002:1 Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS 2002:1 Statens räddningsverks föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng Beställningsadress Innehållsförteckning Statens

Läs mer

Rättelser till Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2001:2) om transport av farligt gods på järnväg;

Rättelser till Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2001:2) om transport av farligt gods på järnväg; Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Rättelser till Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2001:2) om transport av farligt gods på

Läs mer

Nr 313 783 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TILL BILAGOR A, B OCH C

Nr 313 783 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TILL BILAGOR A, B OCH C Nr 313 783 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TILL BILAGOR A, B OCH C Bilaga A Allmänna bestämmelser samt bestämmelser om farliga ämnen och föremål Del 1 Allmänna bestämmelser Kapitel 1.1 Giltighetsområde och tillämplighet

Läs mer

Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR-S och RID-S 2009

Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR-S och RID-S 2009 Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR-S och RID-S 2009 Nedan följer ett urval av de nyheter och förändringar som finns i 2009 utgåvor av ADR-S och RID-S. Sammanställningen nedan är inte att betrakta

Läs mer

Ämnen eller föremål Förpackningsgrupp eller klassificeringskod/-grupp eller UN-nummer

Ämnen eller föremål Förpackningsgrupp eller klassificeringskod/-grupp eller UN-nummer 2 4 687/2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TILL BILAGOR A, B OCH C 5.5.3 Särskilda bestämmelser för kollin, fordon och containrar innehållande ämnen som medför risk för kvävning när dessa används för kylning eller

Läs mer

Riktlinjer för mottagning av farligt gods

Riktlinjer för mottagning av farligt gods UFV 2012/1631 Riktlinjer för mottagning av farligt gods Vid Uppsala universitets godsmottagningar Fastställd av Annika Edlund, säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods på väg Innehållsförteckning

Läs mer

Rättelser till Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2001:1) om transport av farligt gods på väg och i terräng;

Rättelser till Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2001:1) om transport av farligt gods på väg och i terräng; Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Rättelser till Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2001:1) om transport av farligt gods på

Läs mer

Bilaga S. Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg

Bilaga S. Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg Bilaga S Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg 1083 1085 1084 2011-01-01 RID-S Bilaga S 10 Märkning, transporthandlingar, språk, resande, övervakning och lastsäkring

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Nya regler för transport av farligt gods

Nya regler för transport av farligt gods Nya regler för transport av farligt gods Den nya utgåvan av ADR-S (MSBFS 2015:1) träder i kraft 1 januari 2015. Efter en övergångstid till 30 juni 2015 ska reglerna i den nya utgåvan tillämpas. Glöm inte

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

Anm: 1.1.3.1 Undantag som har samband med hur transporten genomförs Anm:

Anm: 1.1.3.1 Undantag som har samband med hur transporten genomförs Anm: 537/2013 5 Bilaga Kapitel 1.1 Giltighetsområde och tillämplighet 1.1.1 Struktur 1.1.2 Giltighetsområde 1.1.3 Undantag 1.1.4 Andra bestämmelsers tillämplighet 1.1.5 Tillämpning av standarder - - - - - -

Läs mer

Transport av farligt gods. Väg och järnväg 2015/2016

Transport av farligt gods. Väg och järnväg 2015/2016 Transport av farligt gods Väg och järnväg 2015/2016 Transport av farligt gods Väg och järnväg 2015/2016 Denna broschyr informerar övergripande om de regler som rör transport av farligt gods på väg och

Läs mer

Inbjudan till samrådsmöte inför Jointmötet

Inbjudan till samrådsmöte inför Jointmötet samhällsskydd och beredskap 1 (10) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Camilla Oscarsson +46105405430 camilla.oscarsson@msb.se

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2009:3) om transport av farligt gods på järnväg (RID-S);

Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2009:3) om transport av farligt gods på järnväg (RID-S); Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 7 december 2009 Föreskrifter

Läs mer

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Föreskrifter om ändring av Statens räddningsverks föreskrifter ( 2004:15) om transport av farligt

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 6.2.4.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (25) Datum Diarienr 2018-07-03 MSB 2018-00774 (ADR-S) MSB 2018-00775 (RID-S) Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering

Läs mer

Nyheter i ADR/RID 2019

Nyheter i ADR/RID 2019 Nyheter i ADR/RID 2019 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen I denna sammanställning presenteras de förändringar i ADR/RID 2019 som bedöms vara av störst

Läs mer

Transport av farligt gods enligt ADR-S och bilaga S

Transport av farligt gods enligt ADR-S och bilaga S 20120207/MO Transport av farligt gods enligt ADR-S och bilaga S Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och föremål som har sådana farliga egenskaper att de kan orsaka skador på människor, miljö

Läs mer

1.1.3.1 Undantag som har samband med hur transporten genomförs

1.1.3.1 Undantag som har samband med hur transporten genomförs 538/2013 Bilaga Kapitel 1.1 Giltighetsområde och tillämplighet 1.1.1 Struktur 1.1.2 Giltighetsområde 1.1.3 Undantag 1.1.4 Andra bestämmelsers tillämplighet 1.1.5 Tillämpning av standarder - - - - - - -

Läs mer

Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna (18:e utgåvan)

Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna (18:e utgåvan) 49 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Ert datum Er

Läs mer

NYHETER IATA-DGR, 56:e UTGÅVAN (2015)

NYHETER IATA-DGR, 56:e UTGÅVAN (2015) NYHETER IATA-DGR, 56:e UTGÅVAN (2015) Då det från och med den 1 januari 2015 även kommer en ny utgåva av ICAO-TI så kommer den 56:e upplagan av IATA-DGR att innehålla alla de ändringar som beslutats inom

Läs mer

Handbok om regler för transport av farligt gods och farligt avfall inom skogsbruket. ADR-S, Bilaga A, B och S (kapitel 13.2) och Avfallsförordningen

Handbok om regler för transport av farligt gods och farligt avfall inom skogsbruket. ADR-S, Bilaga A, B och S (kapitel 13.2) och Avfallsförordningen Handbok om regler för transport av farligt gods och farligt avfall inom skogsbruket ADR-S, Bilaga A, B och S (kapitel 13.2) och Avfallsförordningen Version 1 utfärdad 2013 07 05 Ansvarig för sakinnehåll

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott Publicerad den 17 maj 2018 Utfärdad den 23 april 2018 Riksåklagaren

Läs mer

Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna (17:e utgåvan)

Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna (17:e utgåvan) samhällsskydd och beredskap 1 (10) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö josefine.gullo@msb.se Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Ändrad 2015-03-16 Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver 1 följande

Läs mer

SÅ HÄR LÄMNAR DU SMÅKEMIKALIER TILL FORTUM WASTE SOLUTIONS

SÅ HÄR LÄMNAR DU SMÅKEMIKALIER TILL FORTUM WASTE SOLUTIONS SÅ HÄR LÄMNAR DU SMÅKEMIKALIER TILL FORTUM WASTE SOLUTIONS INSTRUKTION FÖR LEVERANS AV SMÅKEMIKALIER TILL FORTUM WASTE SOLUTIONS INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID. 1. ALLMÄNT 3 2. TRANSPORT, LAGSTIFTNING OCH FÖRESKRIFTER

Läs mer

Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2011

Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2011 Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2011 Nedan följer ett urval av de viktigaste nyheterna i ADR och RID. Sammanställningen är inte att betrakta som fullständig. För den fullständiga

Läs mer

SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR

SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR Åtgärder i händelse av olycka eller tillbud Vid olycka eller tillbud som inträffar under transport, ska medlemmarna i fordonsbesättningen vidta följande åtgärder, förutsatt

Läs mer

Del 5. Bestämmelser för avsändning

Del 5. Bestämmelser för avsändning Del 5 Bestämmelser för avsändning 713 2013-01-01 ADR/ADR-S Del 5 Kapitel 5.1 Allmänna bestämmelser 5.1.1 Tillämpning och allmänna bestämmelser Denna del innehåller bestämmelser för avsändning av farligt

Läs mer

Bilaga S. Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg

Bilaga S. Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg Bilaga S Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg 2015-01-01 RID-S Bilaga S 10 Märkning, transporthandlingar, språk, resande, övervakning och lastsäkring 10.0 Tillämpningsområde

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Transportstyrelsens

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Statens räddningsverks föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Lagstiftningsområde:

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö +10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter

Läs mer

TSFS 2012:5. 1 kap. beslutade den 18 januari 2012.

TSFS 2012:5. 1 kap. beslutade den 18 januari 2012. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2012:5 Utkom från trycket

Läs mer

Litiumbatterierråd vid transport på väg. Senast reviderad: februari 2019

Litiumbatterierråd vid transport på väg. Senast reviderad: februari 2019 Litiumbatterierråd vid transport på väg. Senast reviderad: februari 2019 1 Innehåll 3 Bakgrund 4 Regler för transport av litiumbatterier under 100 Wh 5-6 Regler för transport av litiumbatterier över 100

Läs mer

Transport av farligt gods... 5 Vad är farligt gods?...5 Vad är transport?...5

Transport av farligt gods... 5 Vad är farligt gods?...5 Vad är transport?...5 Transport av farligt gods Transport av farligt gods... 5 Vad är farligt gods?...5 Vad är transport?...5 Lagstiftning... 6 Regelverk för transport av farligt gods...8 Indelning och innehåll i ADR-S och

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om transport av farliga ämnen på järnväg I enlighet med statsrådets beslut upphävs i statsrådets förordning om transport av farliga ämnen på

Läs mer

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Föreskrifter om ändring i Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2002:1) om transport av

Läs mer

Utrustning som skall medföras på transportenheten. Ytterligare utrustning som krävs för vissa klasser

Utrustning som skall medföras på transportenheten. Ytterligare utrustning som krävs för vissa klasser Explosiva ämnen och föremål 1 1.5 1.6 Explosiva ämnen och föremål 1.4 Brandfarliga gaser 2.1 Ej brandfarliga, ej giftiga gaser 2.2 Giftiga gaser 2.3 8. Flyktutrustning för varje medlem i. Till exempel

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 21 januari 2009 Myndigheten

Läs mer

Säkerhetsrådgivaren informerar

Säkerhetsrådgivaren informerar sid: 1 Regelverk & olycksstatistik Nytt regelverk Till årsskiftet kom ett nytt uppdaterat regelverk, ADR-S 2015. Nedan punkter belyser vissa förändringar. Mer information kan ni läsa i konsekvensutredningen

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 6.2.4.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (37) Datum Diarienr 2016-12-12 2016-632 (ADR-S) 2016-633 (RID-S) Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga

Läs mer

Del 5. Bestämmelser för avsändning

Del 5. Bestämmelser för avsändning Del 5 Bestämmelser för avsändning 2015-01-01 ADR/ADR-S Del 5 Kapitel 5.1 Allmänna bestämmelser 5.1.1 Tillämpning och allmänna bestämmelser Denna del innehåller bestämmelser för avsändning av farligt gods

Läs mer

TSS Konsekvensutredning 1(14) Caroline Petrini UTKAST

TSS Konsekvensutredning 1(14) Caroline Petrini UTKAST TSS 2011-1229 Konsekvensutredning 1(14) Konsekvensutredning - ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:91) om transport till sjöss av förpackat farligt gods (IMDG-koden) 1. Vad är problemet

Läs mer

Transport av farligt gods. Väg och järnväg 2009-2010

Transport av farligt gods. Väg och järnväg 2009-2010 Transport av farligt gods Väg och järnväg 2009-2010 Denna broschyr informerar övergripande om de regler som rör transport av farligt gods på väg och järnväg. Den ger en översikt av de allmänna bestämmelserna.

Läs mer

Del 5. Bestämmelser för avsändning

Del 5. Bestämmelser för avsändning Del 5 Bestämmelser för avsändning 711 712 2011-01-01 RID/RID-S Del 5 Kapitel 5.1 Allmänna bestämmelser 5.1.1 Tillämpning och allmänna bestämmelser Denna del innehåller bestämmelser för avsändning av farligt

Läs mer

TSFS 2015:73. 1 kap. beslutade den 24 november 2015.

TSFS 2015:73. 1 kap. beslutade den 24 november 2015. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2015:73 Utkom från trycket

Läs mer

Bilagan till förordning 1999:382. Del 1 Namngivna ämnen Klor Metanol Gasol. Del 2 Kategorier Mycket giftiga Giftiga Brandfarliga

Bilagan till förordning 1999:382. Del 1 Namngivna ämnen Klor Metanol Gasol. Del 2 Kategorier Mycket giftiga Giftiga Brandfarliga Bilagan till förordning 1999:382 Del 1 Namngivna ämnen Klor Metanol Gasol Del 2 Kategorier Mycket giftiga Giftiga Brandfarliga Klassificering Riskfraser - Kemikalieinspektionens föreskrifter Riskgrupper

Läs mer

[ UPPHÄVD ] Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

[ UPPHÄVD ] Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 7 december 2009 Föreskrifter

Läs mer

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S.

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S. 1 Bakgrund Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är behörig myndighet för landtransport av farligt gods, vilket innebär att MSB ska verka för att förebygga olyckor och tillbud i samband med

Läs mer

Bilaga B. Del 8. Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation

Bilaga B. Del 8. Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation Bilaga B Del 8 Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation 1081 1082 2011-01-01 ADR/ADR-S Del 8 Kapitel 8.1 Allmänna bestämmelser för transportenheter och fordonsutrustning

Läs mer