En bild av myndigheternas informationssäkerhetsarbete tillämpning av MSB:s föreskrifter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En bild av myndigheternas informationssäkerhetsarbete 2014. tillämpning av MSB:s föreskrifter"

Transkript

1 En bild av myndigheternas informationssäkerhetsarbete 2014 tillämpning av MSB:s föreskrifter

2

3 En bild av myndigheternas informationssäkerhetsarbete 2014 tillämpning av MSB:s föreskrifter

4 En bild av myndigheternas informations säkerhetsarbete 2014 tillämpning av MSB:s föreskrifter Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Layout: Advant Produktionsbyrå AB Publ.nr: MSB740 - augusti 2014 ISBN:

5 Innehåll Sammanfattning... 6 Inledning...10 Bakgrund och syfte...11 Systematiskt informationssäkerhetsarbete Metod Enkätresultat...14 Policy och styrande dokument Leda och samordna informationssäkerhetsarbetet Informationsklassning...23 Riskanalys och dokumentation...27 Kontinuitetsplanering...33 Ledningens engagemang...37 Behov av stöd för informationssäkerhetsarbetet Stöd på Informationssäkerhet.se Bilaga 1 MSB:s föreskrifter (MSBFS 2009:10)... 48

6 Sammanfattning

7 Sammanfattning 7 Sammanfattning Under 2014 har MSB genomfört en kartläggning (enkätundersökning) av hur statliga myndigheter tillämpar MSB:s föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet (2009:10) och i övrigt arbetar med informationssäkerhet. Föreskrifterna ställer krav på att myndigheterna ska bedriva ett systematiskt informationssäkerhetsarbete. Kartläggningen är en central del i arbetet med att se över föreskrifternas utformning och bidrar även med underlag för MSB:s arbete med att utforma stöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete. Totalt distribuerades enkäten till 351 myndigheter. 334 myndigheter (drygt 95 %) besvarade enkäten inom undersökningsperioden och övriga (17 stycken) har inte lämnat något svar. Den höga svarsfrekvensen i kombination med att det är fråga om en totalundersökning av populationen medför att resultaten från undersökningen har hög tillförlitlighet. Det finns således ingen statistisk osäkerhet i resultatet. Kartläggningen ger en god bild av hur myndigheterna själva uppfattar sitt arbete med informationssäkerhet och hur de arbetar med föreskrifternas olika krav. Frågorna i kartläggningen hade både direkt koppling till före skrifternas paragrafer, exempelvis om riskanalys, och frågor av mer generell karaktär beträffande informationssäkerhetsarbete. Det bör noteras att MSB inte har tagit del av något underlag från myndigheterna, exempelvis policyer eller informationsklassningsmodeller, och någon närmare bedömning av dokumentens och arbetets ändamålsenlighet ingår inte i kartläggningen. Frågor om hur det praktiska informationssäkerhetsarbetet går till, och som redovisas i denna rapport, har endast ställts till de 227 myndigheter som själva har hand om sitt informationssäkerhetsarbete. Det är således endast dessa som fått besvara enkäten i sin helhet och nedan redovisas några av resultaten. Policy och styrande dokument 84 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten har en informationssäkerhetspolicy. 26 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten kontrollerar inte efterlevnaden, det vill säga ifall policyer och riktlinjer följs av medarbetarna. Leda och samordna informationssäkerhetsarbetet 74 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten har utsett en informations säkerhetschef eller motsvarande roll för att leda och samordna informationssäkerhetsarbetet. 81 % av de som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet hos de myndigheter som besvarat hela enkäten rapporterar direkt till myndighetens ledning. 38 % av de som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet hos de myndigheter som besvarat hela enkäten uppges sakna tillräcklig kompetens, resurser eller mandat för att utgöra uppdraget på ett tillfredsställande sätt.

8 8 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete 2014 Informationsklassning 67 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten har en informationsklassningsmodell för att identifiera informationstillgångarna och kunna ställa rätt krav på informationssäkerheten. 41 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten uppger att det inte är tydligt uttalat vem som ansvarar för att informationsklassning genomförs. 59 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten uppger att det inte är fastslaget när informationsklassning ska ske. Riskanalys och dokumentation 78 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten har en metod för riskanalys. 42 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten saknar regler för vad riskanalyser ska omfatta eller när det ska ske. 35 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten saknar uttalat ansvar för vem som ska initiera riskanalyserna. M b Kontinuitetsplanering 65 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten saknar kontinuitetsplan. 59 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten använder inte riskanalyserna som stöd vid kontinuitetsplanering. Ledningens engagemang 45 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten uppger att myndighetens ledning åtminstone i stor utsträckning löpande håller sig informerade om arbetet med informationssäkerhet. 37 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten har ingen eller en mycket begränsad utvärdering av informationssäkerhetsarbetet på myndigheten. Behov av stöd Myndigheterna nämnde ett antal områden inom vilka man önskade mer stöd, bland annat kravställning, uppföljning, informationsklassning och kontinuitetsplanering. Myndigheterna önskade sig stöd i flera olika former, bland annat nämndes malldokument, utbildningsdokument, vägledningar och praktiska exempel.

9 yndigheten för samhällsskydd och eredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet; beslutade den 22 december Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande stöd av 34 förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd be Tillämpningsområde 1 Denna författning innehåller bestämmelser om myndighetern med informationssäkerhet och deras tillämpning av standarder i så arbete. 2 Författningen gäller för myndigheter under regeringen med för Regeringskansliet, kommittéväsendet och Försvarsmakten. Fö utlandsmyndigheterna tillämpas bestämmelserna endast i den uts som bestäms i föreskrifter som meddelas av Regeringskansliet. 3 Om det i någon annan författning finns bestämmelser om myndigheters arbete med informationssäkerhet gäller dessa fram stämmelserna i denna författning.

10 Inledning

11 Inledning 11 Inledning Bakgrund och syfte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i uppgift att stödja och samordna arbetet med samhällets informationssäkerhet. Med stöd av 34 förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap har myndigheten utfärdat föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet (MSBFS 2009:10) vilka trädde ikraft den 1 februari Enligt föreskrifterna ska en myndighet upprätthålla säkerhet i sin informationshantering och som ett led i detta arbete tillämpa ett ledningssystem för informationssäkerhet. Detta innebär enligt föreskrifterna att myndigheterna ska ha en informationssäkerhetspolicy, ska ha någon eller några som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet, ska klassa sin information, ska genomföra risk- och sårbarhetsanalyser och utifrån dessa hantera risker samt ska dokumentera granskningar och vidtagna säkerhetsåtgärder av större betydelse. Föreskrifterna ställer även krav på att ledningen löpande informerar sig om arbetet med informationssäkerhet samt att ledningen minst en gång per år följer upp och utvärderar informationssäkerhetsarbetet på myndigheten. Föreskrifterna är bilagda denna rapport (bilaga 1). Under 2014 har MSB genomfört en kartläggning och inlett en analys av hur statliga myndigheter tillämpar ovan nämnda föreskrifter. Det övergripande syftet med arbetet är att säkerställa att föreskrifternas utformning ger ett ändamålsenligt stöd för statliga myndigheters systematiska arbete med informationssäkerhet. Ett sekundärt syfte med enkäten är att få en bild av hur informationssäkerhetsarbetet bedrivs vid svenska myndigheter. Kartläggningen utgör ett viktigt underlag i MSB:s arbete med att se över och utveckla föreskrifterna samt underlättar arbetet med att utforma relevant stöd för myndigheterna i deras informationssäkerhetsarbete. Kartläggningen genomfördes med hjälp av en sluten webbenkät. Där ställdes frågor med både direkt koppling till föreskrifterna och frågor av mer generell karaktär beträffande informationssäkerhetsarbete. I föreliggande rapport redovisas de huvudsakliga resultaten av enkäten. Rapporten är i första hand framtagen för att ge berörda aktörer och andra intressenter en aktuell bild av myndigheternas informationssäkerhetsarbete. Rapporten innehåller tre delar denna inledning, en huvuddel som presenterar enkätresultatet, samt en avslutande del som berättar mer om stödet på Informationssäkerhet.se. Den del som beskriver enkätresultatet är indelad i olika teman som följer de områden som togs upp i enkäten. Varje temaavsnitt inleds med en kort introduktion och därefter presenteras resultaten som diagram med tillhörande kommentarer.

12 12 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete 2014 Systematiskt informationssäkerhetsarbete Samhällsutvecklingen har på några få decennier gjort it-systemen till en naturlig del av vardagen. Men utvecklingen har även medfört nya hot och risker. Den största förändringen är det ökade beroendet av en tillgänglig och säker it-infrastruktur för effektiv informationshantering. Detta beroende är idag så betydande att störningar i infrastrukturen negativt kan påverka eller till och med slå ut samhällsviktiga funktioner. System som styr processer för betalning, vård, rättsväsendet, media, kommunikation, transporter, livsmedelsförsörjning, energiförsörjning eller vatten- och avloppshantering är exempel på samhällsviktiga funktioner som är beroende av en tillgänglig och säker it-infrastruktur. Såväl myndigheter som andra organisationer är beroende av att kunna lita på sina it- och kommunikationssystem för att effektivt och ända målsenligt kunna bedriva sin verksamhet till samhällets, verksamhetens och enskilda individers nytta. Detta ställer både tekniska och organisatoriska krav. Med hjälp av ett systematiskt informationssäkerhetsarbete kan organisationerna säkerställa att information och tjänster som tillhandahålls är tillgängliga för de som ska ta del av dem samtidigt som de är skyddade från obehörig åtkomst och påverkan. Inte minst gäller det skydd av enskildas personuppgifter. MSB:s föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet (MSBFS 2009:10) utgör ett viktigt verktyg för att stödja sådant systematiskt arbete, bland annat genom att ställa krav på att myndigheterna tillämpar ett ledningssystem för informationssäkerhet. Föreskrifterna hänvisar myndigheterna till de internationella standarderna ISO/IEC och Dessa ledande internationella standarder anger krav på ett ledningssystem och ger förslag på säkerhetsåtgärder. Ett ledningssystem för informationssäkerhet är organisationens struktur för att styra informationssäkerheten. Information ses som viktiga tillgångar och man avgör genom riskanalys och analys av krav på informationssäkerhet vilka åtgärder som ska sättas in för att skydda informationen på ett ändamålsenligt sätt. Ledningssystemet brukar framställas i styrande dokument som policy och riktlinjer för informationssäkerhet, där det framgår vad som är viktigt i den aktuella verksamheten, vem som ansvarar för vad, hur riskanalys och informationsklassificering går till, hur säkerhetsåtgärder införs, samt hur uppföljning och förbättringar av informationssäkerheten sker. Den kartläggning av myndigheternas informationssäkerhet som presenteras i föreliggande rapport fokuserar i huvudsak på förutsättningarna för systematiskt informationssäkerhetsarbete, med extra tonvikt på de bärande delar i ett ledningssystem för informationssäkerhet som MSB utfärdat föreskrifter om.

13 Inledning 13 Metod Denna enkätundersökning innefattar en kartläggning av informationssäkerhetsarbetet hos samtliga myndigheter som omfattas av MSB:s föreskrifter (2009:10) om statliga myndigheters informationssäkerhet, det vill säga samtliga myndigheter under regeringen med undantag för Regeringskansliet, kommittéväsendet, Försvarsmakten och utlandsmyndigheterna. Totalt distribuerades enkäten till 351 myndigheter myndigheter (drygt 95 %) besvarade enkäten inom undersökningsperioden och övriga 17 stycken har inte lämnat något svar. Den höga svarsfrekvensen i kombination med att det är fråga om en totalundersökning av populationen medför att resultaten från undersökningen har hög tillförlitlighet. Det finns således ingen statistisk osäkerhet i resultatet utan det resultat som redovisas är så som situationen uppfattas av respondenterna på myndigheterna. Det bör noteras att MSB inte har tagit del av något underlag från myndigheterna, exempelvis policyer eller informationsklassningsmodeller, och någon närmare bedömning av dokumentens och arbetets ändamålsenlighet ingår inte i kartläggningen. För att beskriva data används grafiska diagram, procentsatser och tabeller. Samtliga statistiska beräkningar har utförts i statistikbehandlingsprogrammet SAS myndigheter (68 %) uppger att de själva har hand om sitt informationssäkerhetsarbete, medan de återstående 107 uppger att deras informationshantering administreras i sin helhet av en annan myndighet. 3 Frågor om hur det praktiska informationssäkerhetsarbetet går till, och som redovisas i denna rapport, har endast ställts till de 227 myndigheter som själva har hand om sitt informationssäkerhetsarbete. Det är således endast dessa som fått besvara enkäten i sin helhet. 4 De undersökta myndigheterna är av olika storlek vilket skapar skilda förutsättningar för informationssäkerhetsarbetet (se tabell 1). I många fall är dock skillnaderna mellan hur storleksgrupperna besvarar de olika enkätfrågorna förhållandevis liten. MSB har därför valt att i rapporten endast särredovisa resultatet för de olika storleksklasserna i de fall där det har funnits tydliga och relevanta skillnader. I de fall skillnaderna mellan de olika gruppernas svar varit små har detta förhållande inte redovisats särskilt. Antal anställda Antal myndigheter Procent (avrundat) fler Totalt Tabell 1: Storleksfördelning undersökta myndigheter, Hur många anställda har myndigheten? 1. Uppgift om aktuella myndigheter hämtades den 13 januari 2014 från Statistiska centralbyråns register över statliga myndigheter 2. SAS 9:4, SAS Institute Inc., Cary, NC, USA. 3. Detta är exempelvis vanligt hos små nämndmyndigheter. 4. Övriga 107 myndigheter har bara behövt besvara frågan om och hur de har reglerat informationssäkerhetsfrågorna med den myndighet som administrerar deras informationshantering.

14 Enkätresultat

15 Enkätresultat 15 Policy och styrande dokument 84 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten har en informationssäkerhetspolicy. 26 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten kontrollerar inte efterlevnaden, det vill säga ifall policyer och riktlinjer följs av medarbetarna.

16 16 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete 2014 Policy och styrande dokument MSB föreskriver En myndighet ska enligt 4 i MSBFS 2009:10 upprätta en informationssäkerhetspolicy och andra styrande dokument som behövs för myndighetens informationssäkerhet. Informationssäkerhetspolicy Policy och riktlinjer är grunden för att informationssäkerhetsarbetet hanteras på ett systematiskt sätt. En övergripande policy är myndighetens viljeyttring vad avser informationssäkerhetens inriktning. Policydokumentet svarar på frågor såsom vad informationssäkerhet är, varför myndigheten behöver det, vilka ledningens ambitioner och mål är när det gäller informationssäkerhet, vem som ansvarar för vad i stort, samt var man får mer information. Styrande dokument Policyn konkretiseras genom styrande dokument som exempelvis interna föreskrifter, riktlinjer eller vägledningar för informationssäkerhet som berättar mer i detalj, och för olika målgrupper i verksamheten, vad som gäller för myndighetens informationssäkerhet. Det kan gälla hur informationssäkerheten ska hanteras inom olika verksamhetsområden, exempelvis inom systemutveckling och it-drift. Det kan handla om olika processer som beskrivs, såsom incidenthantering, behörighetsadministration, eller säkerhetskopiering. Behovet ska vägleda En viktig princip vad gäller policy och styrande dokument är att de regler och processer som tas fram och sedan dokumenteras i policy och styrande dokument ska vara anpassade till myndighetens specifika behov. Hur behovet ser ut skiljer sig från myndighet till myndighet, det styrs av vilken information man hanterar, interna och externa krav på informationens säkerhet, samt hur riskerna ser ut. Väl utformade policy och styrande dokument, vilka kommunicerats och motiverats för verksamheten, ger en mycket bra grund för god styrning av myndighetens informationssäkerhet och är en viktig del i ett ledningssystem för informationssäkerhet.

17 Enkätresultat 17 Drygt 8 av 10 har en informationssäkerhetspolicy 84 % av de 227 myndigheter som besvarade hela enkäten, anger att de har en informationssäkerhetspolicy. De allra flesta, 70 %, har en som är beslutat av ledningen, medan 14 % rapporterar att policyn är under fastställande. Återstår gör 16 % av dessa myndigheter, vilka inte har någon policy för informationssäkerhet. Informationssäkerhetspolicy Under fastställande 14 % 16 % 70 % Figur 1: Informationssäkerhetspolicy, Har ni en informationssäkerhetspolicy som är beslutad av ledningen? Det är således förhållandevis många som, trots att de anger att de själva leder och styr sin informationssäkerhet, inte har någon policy som styr insatserna. 7 av 10 har andra styrande dokument 73 % av samtliga tillfrågade myndigheter som har besvarat hela enkäten har andra styrande dokument utöver, eller istället för, policyn som gäller informationssäkerhetsarbetet. Dokumenten kan tydliggöra och komplettera informationssäkerhetspolicyn. Styrande dokument 27 % 73 % Figur 2: Styrande dokument, Finns det andra styrdokument för informationssäkerhetsarbetet?

18 18 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete 2014 Eftersatt kontroll av efterlevnad När det gäller kontroll av efterlevnad står det sämre till hos de myndigheter som besvarade hela enkäten. Med kontroll av efterlevnad avses att myndigheten systematiskt kontrollerar i vilken grad beslutade styrdokument som policyer och riktlinjer följs av medarbetarna. Kontroll av efterlevnad 26 % Inga dokument 9 % 65 % Figur 3: Kontroll av efterlevnad, Kontrollerar ni hur myndighetens styrande dokument för informationssäkerhetsarbetet efterlevs? 9 % av myndigheterna som besvarat hela enkäten uppgav att de varken hade någon policy eller några andra styrande dokument att kontrollera efterlevnad mot. 26 % av myndigheterna uppger att det inte har någon sådan kontroll, trots att de har styrande dokument. Vid analys per storleksklass framgår att det inte bara är de små myndigheterna som har begränsad kontroll av efterlevnad. 41 % av de mellanstora och 29 % av de stora myndigheterna saknar kontroll av 501-fler anställda efterlevnad eller uppger att de inte har styrande dokument att kontrollera efterlevnad mot. 501-fler anställda 0-50 anställda Inga dokument 9 % Inga dokument 4 % 17% Inga dokument 17 % 66 % 32 % 59 % 25 % 71 % Figur 3a: Myndigheter 0-50 anställda, kontroll av efterlevnad. Figur 3b: Myndigheter anställda, kontroll av efterlevnad. Figur 3c: Myndigheter 501-fler anställda, kontroll av efterlevnad.

19 Enkätresultat 19 Leda och samordna informationssäkerhetsarbetet 74 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten har utsett en informationssäkerhetschef eller motsvarande roll för att leda och samordna informationssäkerhetsarbetet. 81 % av de som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet hos de myndigheter som besvarat hela enkäten rapporterar direkt till myndighetens ledning. 38 % av de som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet hos de myndigheter som besvarat hela enkäten uppges sakna tillräcklig kompetens, resurser eller mandat för att utgöra uppdraget på ett tillfredsställande sätt.

20 20 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete 2014 Leda och samordna informationssäkerhetsarbetet MSB föreskriver En myndighet ska enligt 4 i MSBFS 2009:10 utse en eller flera personer som leder och samordnar arbetet med informationssäkerhet. Att leda och samordna informationssäkerhetsarbetet Ansvaret för informationssäkerhet är ofta fördelat på olika roller i verksamheterna. Enligt föreskrifterna ska det finnas en roll som har uttalat ansvar för att leda och samordna informationssäkerhetsarbetet. Om detta inte finns blir arbetet svåröverskådligt och frågan riskerar att glömmas bort i många sammanhang. Många myndigheter har dels en utpekad informationssäkerhetschef eller motsvarande i en stabsfunktion, ofta nära ledningen, och en motpart på itavdelningen. Det bör betonas att det centrala är att någon har tilldelats detta ansvar. Det är inte alltid nödvändigt att inrätta en särskild tjänst. Rapporteringsvägar Ett vanligt misstag vad gäller rapporteringsvägar för informationssäkerhet generellt är att man ser informationssäkerhet som en it-fråga och därför placerar ansvaret för informationssäkerhet på it-avdelningen. Det medför ofta komplikationer då säkerhetsarbetet kan bli alltför präglat av it-fokus och då det ofta får stå tillbaks då it-avdelningen har andra krav att uppfylla med synligare resultat och hårdare deadlines. Informationssäkerhet är inte detsamma som it-säkerhet eftersom informationssäkerhet rör all typ av informationshantering. En möjlighet för den som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet att rapportera direkt till myndighetens ledning kan motverka detta förhållande i viss mån. Förutsättningar Vissa grundläggande förutsättningar måste finnas på plats som möjliggör för den som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet att bedriva arbetet på ett ändamålsenligt och effektivt sätt. Det gäller främst den egna kompetensen, tillgång till resurser och ett uttalat mandat från myndighetens ledning att leda och samordna informationssäkerhetsarbetet genom att bland annat kunna ställa krav på verksamheten.

21 Enkätresultat 21 Drygt 7 av 10 har en utsedd informationssäkerhetschef eller motsvarande 74 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten, rapporterar att de har en utsedd Utsedd informationssäkerhetschef eller motsvarande. 26 % 74 % Figur 4: Utsedd informationssäkerhetsansvarig, Finns det en utsedd informationssäkerhetschef eller motsvarande Av de som inte har någon utsedd informationssäkerhetschef eller motsvarande uppger de flesta att it-chef, administrativ chef, eller säkerhetsskyddschef (i fallande ordning) driver informationssäkerhetsfrågorna. Flera uppger även att myndigheten ses som för liten för att ha en utsedd ansvarig. 8 av 10 av de som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet rapporterar direkt till ledningen Undersökningen visar att hela 81 % av de som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet, oavsett om de är informationssäkerhetschef eller motsvarande eller har ansvar för frågorna inom ramen för en annan roll, hos myndigheter som besvarat enkäten i sin helhet rapporterar direkt till myndighetens ledning. Detta kan anses vara bra för informationssäkerhetsarbetet, då det indikerar Rapport att ledningarna direkt till ledning prioriterar frågan. 19 % 81 % Figur 5: Rapport direkt till ledningen, Rapporterar rollen (informationssäkerhetschef eller annan roll) direkt till ledningen?

22 22 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete av 10 uppger att den som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet har otillräckliga förutsättningar Kompetens, tid och resurser samt mandat är centrala förutsättningar för att den som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet ska kunna utföra sina uppgifter. 38 % av de myndigheter som besvarat enkäten i sin helhet uppgav att det fanns brister kopplade till en eller flera av dessa aspekter. För att få en närmare bild av bristernas karaktär fick de myndigheter som svarat att förutsättningarna avseende kompetens, tid och resurser samt mandat var otillräckliga, det vill säga ovan nämnda 38 %, i en följdfråga närmare beskriva problematiken. Eftersom följdfrågan var en öppen fritextfråga redovisas inte några siffror. Nedan beskrivs istället de vanligaste förekommande synpunkterna kopplade till kompetens, Förutsättningar tid och resurser för respektive mandat. informationssäkerhet tillräckliga 38 % 62 % Figur 6: Förutsättningar för informationssäkerhetsuppdraget, Har rollen/funktionen tillräckligt med kompetens, resurser och mandat för att utföra uppdraget på ett tillfredsställande sätt? Kompetens Av de som uppger att otillräckliga förutsättningar råder är det flera myndigheter som anger att den kompetens de bedömer behövs för att bedriva informationssäkerhetsarbetet på ett fullgott sätt saknas. Några uppger att de har utbildningsoch rekryteringsinsatser planerade för att råda bot på kompetensbristen. Tid och resurser Många uppger att tid är ett problem. De konstaterar att informationssäkerhetsansvaret ofta är en tillika uppgift som någon tilldelats ofta på kanske % av en tjänst, och att just informationssäkerhetsuppgifterna ofta får stå tillbaka då någon uppföljning av det arbetet inte riktigt finns på plats. Flera respondenter uppger att de bedömer att det behövs mer tid och ekonomiska medel än vad som nu är tillsatt för att driva arbetet på ett bra sätt. Mandat Med mandat menas i detta sammanhang att ledningen har gett och uttalat en rätt för den som ansvarar för informationssäkerheten att verkligen ställa krav på att verksamheterna vidtar olika åtgärder, som exempelvis följa riktlinjer, delta vid klassning av information, genomföra riskanalyser, och liknande. Utan ett uttalat mandat blir arbetet mycket svårt att bedriva eftersom det kan bli svårt att få verksamheterna att tillsätta personella resurser för att bidra till arbetet. Flera respondenter anger bristande mandat som en faktor i frågan om otillräckliga förutsättningar.

23 Enkätresultat 23 Informationsklassning 67 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten har en informationsklassningsmodell för att identifiera informationstillgångarna och kunna ställa rätt krav på informationssäkerheten. 41 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten uppger att det inte är tydligt uttalat vem som ansvarar för att informationsklassning genomförs. 59 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten uppger att det inte är fastslaget när informationsklassning ska ske.

24 24 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete 2014 Informationsklassning MSB föreskriver En myndighet ska enligt 4 i MSBFS 2009:10 klassificera sin information med utgångspunkt i krav på konfidentialitet, riktighet och tillgänglighet. Identifiering av information och krav Informationsklassning är grunden för allt informationssäkerhetsarbete eftersom det resulterar i en tydlig bild av vad som är skyddsvärt och på vilket sätt det behöver skyddas. I föreskrifterna ställs därför krav på att myndigheterna ska klassa sin information och då beakta behov av konfidentialitet, riktighet och tillgänglighet. Målet med klassning av informationstillgångar (såsom information och it-system), är att dels få en överblick över vilken information myndigheten hanterar och dels att identifiera behov och krav på säkerhet för informationen. Denna process, som även kallas informationsklassning, resulterar i en strukturerad förteckning över väsentliga informationstillgångar där också myndighetens interna och externa (exempelvis från författning) säkerhetskrav dokumenterats. I förteckningen är varje informationstillgång klassad utifrån centrala säkerhetsaspekter som konfidentialitet, riktighet, och tillgänglighet. Metod och modell för informationsklassning Klassningen behöver utgå från ett tillvägagångssätt (metod) för klassning och en modell. Modeller för klassning anger vad olika klassningar innebär och ger riktlinjer för vilken typ av information eller system som ska bedömas behöva skydd enligt en viss klass. Kravet på informationssäkerhet brukar anges i någon form av skala som antingen utgår från kravnivån (exempelvis låg, medel, hög ) eller vilken konsekvens det skulle få ifall säkerheten äventyrades (exempelvis ingen, måttlig, betydande, allvarlig ). Klassning, risk och säkerhetsåtgärder Klassning av information och system får konsekvenser för hur myndigheten bör skydda informationen. Klassningen indikerar skyddsbehovet tillsammans med analys av riskerna eftersom de sammantaget besvarar frågorna Hur viktigt är det för oss att den här informationen hanteras på ett säkert sätt?, och Vad skulle kunna hända som gör att vi inte kan leva upp till vårt krav på säkerhet för informationen?. Vissa metoder och modeller för klassning anvisar direkt specifika tekniska eller organisatoriska säkerhetsåtgärder som ska införas beroende på vilken klass som valts. Exempelvis om informationen klassats som hög vad gäller behovet av konfidentialitet, så krävs kanske kryptering vid lagring av den informationen. Andra metoder och modeller använder klassningen mer som en del av beslutsunderlaget när man ska avgöra hur skyddet ska vara utformat då ofta tillsammans med riskanalyser, kostnad för nuvarande och potentiella åtgärder, samt åtgärdernas bedömda effekt.

25 Enkätresultat 25 Drygt 3 av 10 myndigheter saknar modell för informationsklassning Undersökningen visar att endast 43 % av myndigheterna som besvarat hela enkäten har en informationsklassningsmodell som är beslutad av myndigheten. 33 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten uppger att de helt saknar modell för informationsklassning. Fastställd modell för informationsklassning Under fastställande, inte beslutad 24 % 43 % 33 % Figur 7: Fastställd modell for informationsklassning, Har ni en beslutad modell för hur informationsklassning som beaktar flera olika säkerhetsaspekter (som konfidentialitet, riktighet, tillgänglighet och spårbarhet) ska genomföras? Det faktum att många av myndigheterna saknar en modell för informationsklassning behöver inte betyda att behoven av informationssäkerhet helt förbises, men det innebär sannolikt att dessa myndigheter inte har något systematiskt sätt att identifiera och hantera sådana behov. Större myndigheter bättre på informationsklassning Det är en markant skillnad mellan små och stora myndigheter vad gäller informationsklassning. Ju större myndigheten är desto större är utsikten att de har en modell för klassning. En uppdelning av frågeställningen som redovisas i figur 7 i olika storleksklasser får följande resultat anställda anställda 501-fler anställda Under faställande inte beslutad 29 % 51 % 20 % Under faställande inte beslutad 23 % 36 % 41 % Under faställande inte beslutad 23 % 20 % 57 % Figur 7a: Myndigheter 0-50 anställda, fastställd modell för informationsklassning. Figur 7b: Myndigheter anställda, fastställd modell för informationsklassning. Figur 7c: Myndigheter 501-fler anställda, fastställd modell för informationsklassning.

26 26 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete %6 av 10 har beslutat vem som ansvarar för informationsklassning När det gäller ansvaret för klassning har 59 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten fastställt vem eller vilken roll som ansvarar för att det ska ske. Däremot är det bara 41 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten som fastställt när informationsklassning ska ske, exempelvis efter ett visst tidsintervall, vid nyanskaffning Fastställd ansvar av nya system eller vid organisationsförändringar. Fastställd när för informationsklassning informationsklassning ska ske 41 % 59 % 59 % 41 % Figur 8: Fastställt ansvar för informationsklassning, Är det tydligt uttalat vem som ansvarar för att informationsklassning genomförs? Figur 9: Fastställd tidpunkt/situation för då informationsklassning ska ske, Är det tydligt beskrivet när informationsklassning ska ske?

27 Enkätresultat 27 Riskanalys och dokumentation 78 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten har en metod för riskanalys. 42 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten saknar regler för vad riskanalyser ska omfatta eller när det ska ske. 35 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten saknar uttalat ansvar för vem som ska initiera riskanalyserna.

28 28 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete 2014 Riskanalys och dokumentation MSB föreskriver En myndighet ska enligt 4 i MSBFS 2009:10 utifrån risk- och sårbarhetsanalyser och inträffade incidenter avgöra hur risker ska hanteras, samt besluta om åtgärder för myndighetens informationssäkerhet. En myndighet ska enligt samma paragraf även dokumentera granskningar och säkerhetsåtgärder av större betydelse som har vidtagits. Syftet med riskanalys Syftet med riskanalys är att skapa ett beslutsunderlag som visar vilka de väs entliga riskerna gällande informationssäkerhet är, och därmed möjliggör för verksamheten att bedöma och prioritera riskerna, för att därefter kunna hantera riskerna genom ändamålsenliga åtgärder. Riskanalys är en central del i ett ledningssystem för informationssäkerhet. Riskanalyser bör, för att vara effektiva, ske regelbundet och/eller inför förändringar som kan tänkas påverka riskerna. Riskerna kan gälla allt från informationsteknik, via processer, till sättet att styra informationssäkerheten. Riskanalysarbetet innebär användning av en metod för att systematiskt identifiera och analysera risker rörande myndighetens informationssäkerhet. Myndigheten bör välja en metod för riskanalys som passar dess behov och sedan beslutas av myndighetens ledning eftersom frågan om hur man hanterar risker är av strategisk och verksamhetsövergripande karaktär. Metod för riskanalys Metoder för riskanalys brukar innefatta ett tillvägagångssätt för identifiering och beskrivning av risker, exempelvis i form av scenarier. En sådan identifiering underlättas avsevärt ifall myndigheten tidigare gjort en informationsklassning då både viktiga informationstillgångar och krav på deras informationssäkerhet identifierats. Därefter bedöms riskerna utifrån hur troligt det är att de inträffar under en viss tidsperiod (sannolikhet), och vilka följder det skulle kunna få (konsekvens). Genom att kombinera sannolikhet och konsekvens får man sedan fram de mest kritiska riskerna. Därmed kan eventuella åtgärder övervägas utifrån hur kritisk risken anses och eventuella prioriteringar göras mellan identifierade risker.

29 Enkätresultat 29 6 av 10 har en fastställd metod för riskanalys 60 % av myndigheter som besvarat enkäten i sin helhet har en fastställd metod för riskanalys som anger hur analyserna ska genomföras. 18 % har ännu ej fastställt en metod men uppger att den kommer att fastställas inom en överskådlig tid (företrädesvis under 2014 och 2015). Figuren visar att 22 % myndigheter som besvarat hela enkäten saknar metod för riskanalys. Metod för riskanalys, ej fastställd 18 % 22 % 60 % Figur 10: Metod för riskanalys, Finns det en beslutad modell/metod för hur riskanalys skall genomföras? Att 78 % har en, fastställd eller ännu inte fastställd, metod för riskanalys skapar förutsättningar för god hantering av risker hos myndigheterna. Men svaren indikerar även områden där utrymme för förbättring finns. Det bör noteras att frågan till sin formulering inte uttryckligen begränsades till riskanalyser för informationssäkerhet utan var mer allmänt ställd. Större myndigheter bättre på riskanalys 0-50 anställda anställda 501-fler anställda Under faställande inte beslutad 22 % 32 % 22% 46 % Under faställande inte beslutad 18 % 31 % 51 % Under faställande inte beslutad 16 % 31 % 57% 43% 78 % Figur 10a: Myndigheter 0-50 anställda, metod för riskanalys. Figur 10b: Myndigheter anställda, metod för riskanalys. Figur 10c: Myndigheter 501-fler anställda, metod för riskanalys. En nedbrytning av frågeställningen i figur 10 i storleksgrupper visar på enmarkant skillnad mellan små och stora myndigheter vad gäller risk analysarbetet. Ju större myndigheten är desto större är utsikten att de har en fastställd metod för riskanalys. Materialet ger även stöd för likalydande slutsatser när det gäller de frågor som redovisas nedan i figur 11, rörande regler, ansvar och sammanställning av olika riskanalyser.

30 30 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete 2014 Arbetet med riskanalyser När det gäller sammanställning, ansvar och regler uppger ungefär 40 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten att de saknar regler för vad riskanalys ska omfatta eller när det ska ske saknar uttalat ansvar för vem som ska initiera riskanalyserna inte sammanställer myndighetens mest väsentliga riskanalyser. Regler 58 % 42 % Ansvar 65 % 35 % Sammanställning 63 % 37 % 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Figur 11: Regler för riskanalyser Finns det regler för när och för vad riskanalyser ska genomföras, t.ex. för hela myndigheten, vid systemutveckling, vid övriga förändringar som kan påverka er informationssäkerhet?, Fastställt ansvar för riskanalyser Finns det ett uttalat ansvar för att riskanalyser genomförs?, Sammanställning av väsentliga riskanalyser Sammanställs myndighetens mer väsentliga riskanalyser?

31 Enkätresultat 31 Uppföljning och dokumentering Uppföljning: Fler än hälften av de myndigheter som besvarat hela enkäten uppger att de saknar tydliga regler kring uppföljning av resultatet av riskanalyserna. Det kan noteras att det här resultatet är i stort sett detsamma oavsett för uppföljning storlek på myndigheterna. Regler av riskanalyser 54 % 46 % Figur 12: Regler för uppföljning av riskanalyser, Finns det tydliga regler för uppföljning av resultatet av riskanalyserna? Koppling till informationsklassning: Två tredjedelar av myndigheterna uppger att deras riskanalyser inte är kopplade till deras modell för informationsklassning. Både klassning och riskanalys krävs dock för att Riskanalys en informationstillgångs kopplad till modell skyddsbehov ska kunna fastställas. för informationsklassificering 36 % 64 % Figur 13: Riskanalys kopplad till modell för informationsklassning, Är riskanalysen kopplad till er modell för informationsklassning? 16%

32 32 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete 2014 Dokumentering: Mindre än hälften av myndigheterna uppger att de alltid, eller i stor utsträckning, dokumenterar granskningar och säkerhetsåtgärder av större betydelse som har vidtagits. Här märks dock en tydlig skillnad Dokumentation mellan större av och granskningar mindre myndigheter. och säkerhetsåtgärder Inte alls 7 % Endast vid enstaka tillfällen 15 % 25 % Delvis 30 % I stor utsträckning 23 % Figur 14: Dokumentation av granskningar och säkerhetsåtgärder, Dokumenterar er myndig het granskningar och säkerhetsåtgärder av större betydelse som har vidtagits?

33 Enkätresultat 33 Kontinuitetsplanering 65 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten saknar kontinuitetsplan. 59 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten använder inte riskanalyserna som stöd vid kontinuitetsplanering.

34 34 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete 2014 Kontinuitetsplanering MSB rekommenderar i allmänna råd En myndighet bör enligt de allmänna råden i MSBFS 2009:10 upprätta och införa kontinuitetsplaner för informationsförsörjningen för att säkerställa att verksamheten ska kunna bedrivas enligt den nivå av kontinuitet som beslutats efter genomförd riskanalys. Planerna bör hållas uppdaterade och övas så att de blir ett naturligt inslag i ledning av informationssäkerhetsarbetet. Planerna bör ange beslutad krisorganisation och även omfatta återgång till normal drift. Bibehållen leveransförmåga Kontinuitetsplanering har, enkelt uttryckt, som syfte att skapa förutsättningar för en verksamhet att kunna utföra sina mest centrala uppgifter ifall den normala verksamheten drabbas av ett större avbrott. Det kan handla om exempelvis ett avbrott i it- och telekommunikation som påverkar myndighetens verksamhet, som i sin tur kan vara orsakad av exempelvis brand, hackerangrepp, eller misstag. En kontinuitetsplan eller motsvarande är det viktigaste instrumentet för att tillse att kontinuitetsarbetet bedrivs systematiskt och ändamålsenligt. Identifiera kritiska verksamhetsprocesser Grundläggande vid kontinuitetsplanering är att identifiera kritiska verksamhetsprocesser som, om de av någon anledning skulle sluta fungera, skulle få stora negativa återverkningar på myndighetens verksamhet, för samhället eller medborgare. Myndigheter behöver således: 1. identifiera kritiska verksamhetsprocesser som inte får falla bort vid avbrott 2. identifiera och reducera hot mot och risker för en kontinuerlig drift för dessa processer 3. utveckla alternativa lösningar och sätt att driva processerna vid avbrott 4. utveckla planer som hjälper myndigheten att så snabbt som möjligt återställa verksamheten till normal drift och servicenivå efter ett avbrott 5. säkerställa beredskap och resiliens för oväntade händelser 6. ställa krav på leverantörer 7. identifiera och hantera beroenden. Regelbundna övningar och tester En viktig framgångsfaktor för kontinuitetsarbetet är att man regelbundet övar och testar reservrutiner, krisorganisation, och andra delar av kontinuitetsarrangemangen myndigheten upprättat, för att säkerställa att det fungerar när det väl behövs.

35 Enkätresultat 35 Drygt 3 av 10 myndigheter har en kontinuitetsplan Undersökningen visar att endast 35 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten har en kontinuitetsplan. Av dessa framtagna kontinuitetsplaner (de 35% i figur 15) är 67 % fastställda av myndighetens ledning och 36 % övade. Kontinuitetsplan 65 % 35 % Fastställd kontinuitetsplan Figur 15: Kontinuitetsplan, Finns det en framtagen kontinuitetsplan för er verksamhet? Under fastställande 15 % 18 % 67 % Figur 16: Fastställd kontinuitetsplan, Är kontinuitetsplanen beslutad? Är kontinutetsplanen övad? 64 % 36 % Figur 17: Övad kontinuitetsplan, Är kontinuitetsplanen övad?

36 36 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete 2014 Även majoriteten av de stora myndigheterna saknar kontinuitetsplan Vid analys per storleksklass framkommer att de större myndigheterna i något större utsträckning har kontinuitetsplaner än de små och medelstora. Skillnaden är dock inte så stora. 57 % av de större myndigheterna saknar kontinuitetsplan anställda anställda 501-fler anställda 78 % 22 % 65 % 35 % 65% 57 % 43 % Figur 15a: Myndigheter 0-50 anställda, kontinuitetsplan framtagen. Figur 15b: Myndigheter anställda, kontinuitetsplan framtagen. Figur 15c: Myndigheter 501-fler anställda, kontinuitetsplan framtagen. 6 av 10 använder inte riskanalys som stöd för kontinuitetsplaneringen Riskanalys och kontinuitetsplanering är tätt förknippade eftersom riskanalysen identifierar hot som verksamheten med kontinuitetsplaneringen vill undvika eller minska konsekvenserna av. Det finns därför en fördel med att se sambanden mellan de två. Det kan dock noteras att av myndigheterna uppgav 59 % att de inte använder Riskanalys riskanalysen som stöd till som stöd vid kontinuitetsplaneringen. kontinuitetsplanering 41 % 59 % Figur 18: Riskanalys som stöd till kontinuitetsplanering, Används riskanalysen som stöd för kontinuitetsplanering?

37 Enkätresultat 37 Ledningens engagemang 45 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten uppger att myndighetens ledning åtminstone i stor utsträckning löpande håller sig informerade om arbetet med informationssäkerhet. 37 % av de myndigheter som besvarat hela enkäten har ingen eller en mycket begränsad utvärdering av informationssäkerhetsarbetet på myndigheten.

38 38 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete 2014 Ledningens engagemang MSB föreskriver Enligt 5 i MSBFS 2009:10 ska myndighetens ledning löpande informera sig om arbetet med informationssäkerhet samt minst en gång per år följa upp och utvärdera informationssäkerhetsarbetet på myndigheten. Nyckeln till framgång Ledningens engagemang är nyckeln till framgång för myndighetens informationssäkerhet. Därför ställer MSB tydliga krav i föreskrifterna på att ledningen ska engagera sig i informationssäkerhetsarbetet. Det finns många exempel på att avsaknad av ett tydligt engagemang från ledningen tenderar att påverka informationssäkerheten och arbetet med att styra och leda densamma negativt. Med engagemang menas i grunden att myndighetens ledning löpande informerar sig om hur arbetet med informationssäkerhet fortlöper och ser till att följa upp och utvärdera informationssäkerhetsarbetet. Ett verktyg för ledningen att ta det ansvaret är att använda sig av ett ledningssystem för informationssäkerhet. Men det handlar även om tilldelning av ett uttalat mandat, resurser för att genomföra arbetet och att prioritera det. En synlig ledning Myndighetens högsta ledning behöver, för framgångsrikt informationssäkerhetsarbete, inte bara ha ett engagemang för frågorna, engagemanget måste även synliggöras i verksamheten. Ledningen kan exempelvis vara avsändare av informationssäkerhetspolicyn, kalla till utbildning/information, betona vikten av informationssäkerhet i kommunikation med medarbetarna, samt tydligt uttala och därefter förnya mandatet inför hela verksamheten för pågående insatser inom informationssäkerhet. Ledningen behöver kommunicera ut i verksamheten att den ser informationssäkerhet som en fråga man tar på allvar. Ledningens uppföljning och utvärdering En central del av ledningens uppföljning och utvärdering utgörs av att den informationssäkerhetsansvariga får avrapportera för ledningen hur arbetet med informationssäkerhet fortlöper. Avrapporteringen kan innefatta en redogörelse för vilka incidenter som inträffat, väsentliga förändringar i riskbilden, genomfört arbete, resultat av egna och oberoende granskningar, förslag till förbättringar i policy och riktlinjer samt förslag till beslut kring arbetets inriktning och finansiering framåt. Därefter tar ledningen beslut i frågan. Hela processen med denna uppföljning och utvärdering bör följa den ordinarie processen för verksamhetsplanering.

39 Enkätresultat 39 Knappt hälften av myndigheternas ledningar håller sig åtminstone i stor utsträckning informerade om informationssäkerhetsarbetet 45 % av myndigheterna som har besvarat enkäten i sin helhet svarar eller I stor utsträckning på frågan ifall myndighetens ledning löpande håller sig informerad om arbetet med informationssäkerhet. Ledning informerar sig Inte alls 3 % Endast i mycket begränsad utsträckning 19 % 28 % Delvis 33 % I stor utsträckning 17 % Figur 19: Ledningen informerar sig, Informerar sig myndighetens ledning löpande om arbetet med informationssäkerhet? Även om myndigheternas ledning i de allra flesta fall på något vis informerar sig så uppger majoriteten att det endast sker delvis eller i mycket begränsad utsträckning. Det är samma mönster för de små som för de stora myndigheterna. Knappt hälften av myndigheternas ledningar följer åtminstone i stor utsträckning minst en gång per år upp informationssäkerhetsarbetet 49 % uppger att deras ledning helt eller i stor utsträckning följer upp informationssäkerhetsarbetet minst en gång Uppföljning per år. av informationssäkerhet Inte alls 9 % Endast i mycket begränsad utsträckning 17 % 38 % Delvis 25 % I stor tsträckning 11 % Delvis Figur 20: Uppföljning av informationssäkerhet, Följer myndighetens ledning minst en gång per år upp informationssäkerhetsarbetet?

40 40 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete 2014 Knappt 3 av 10 myndigheter utvärderar informationssäkerhetsarbetet Drygt två tredjedelar av myndigheterna som besvarat hela enkäten uppger att man antingen inte utvärderar informationssäkerhetsarbetet alls (12 %), endast gör det i begränsad utsträckning Utvärdering (25 %) eller av gör det delvis (31 %). informationssäkerhet Inte alls 12 % 19 % Endast i mycket begränsad utsträckning 25 % I stor utsträckning 13 % Delvis 31 % Figur 21: Utvärdering av informationssäkerhet, Utvärderar myndigheten informationssäkerhetsarbetet på myndigheten?

41 Behov av stöd för informationssäkerhetsarbetet Enkätresultat 41

42 42 En bild av myndigheternas informations Säkerhetsarbete 2014 Behov av stöd för informationssäkerhetsarbetet Mot slutet av enkäten ställdes öppna frågor kring behov av stöd för informationssäkerhetsarbetet och vilken form stödet bör ha. Eftersom frågorna var öppna fritextfrågor redovisas inga siffror. Istället beskrivs de vanligast förekommande behoven i form av områden nedan. Behov av stöd Kravställning och uppföljning Flera myndigheter uppgav att de har behov av mer stöd gällande uppföljning och mätning av informationssäkerhet. Men innan man kan följa upp krävs att man kan identifiera kraven på informationssäkerhet i olika sammanhang, exempelvis vid systemutveckling eller anskaffning av nya it-system. Även här indikerade flera myndigheter behov av stöd. Införande, förankring och utbildning Många uppgav det viktigt med stöd för att verkligen kunna omsätta ledningssystemet för informationssäkerhet i praktisk verksamhet hur man får det hela att fungera. Konkret efterfrågas stöd gällande utbildning för olika målgrupper inklusive ledningen, samt stöd kring hur man förankrar informationssäkerhetsarbetet i verksamheten. Kontinuitetsplanering och krishantering Ett område som många intresserade sig för, och där stora insatser kommer att behöva göras den kommande tiden, är kontinuitetsplanering och krishantering. Flera myndigheter uppger att de behöver hjälp att komma igång med detta arbete. Informationsklassning MSB:s informationsklassningsmodell används, men det är också flera som anger att de behöver mer eller annat stöd kring just informationsklassning. Några menar att den nuvarande modellen är lite för teoretisk och kunde vara mer praktiskt inriktad, exempelvis ange vilka skyddsåtgärder som är aktuella för olika nivåer i modellen. Riskanalys Flera uppger att de behöver stöd relaterat till riskanalys. Molntjänster och outsourcing Molntjänster och outsourcing nämns av myndigheterna som områden där mer stöd behövs. Inte minst efterfrågas tydligare vägledning från myndigheter om hur författningskrav relaterade till användning av sådana tjänster ska tolkas. Man vill ha svar på frågor som vilken typ av information får läggas i molnet?, vilka författningskrav finns som måste vara uppfyllda innan molntjänsterna kan användas och hur ska dessa tolkas?.

Enkätundersökning: En bild av myndigheternas informationssäkerhetsarbete

Enkätundersökning: En bild av myndigheternas informationssäkerhetsarbete Enkätundersökning: En bild av myndigheternas informationssäkerhetsarbete 2014 En bild av myndigheternas informationssäkerhet 2014 tillämpning av MSB:s föreskrifter Enkätundersökning februari 2014 Utskick

Läs mer

Välkommen till enkäten!

Välkommen till enkäten! Sida 1 av 12 Välkommen till enkäten! Enkäten går ut till samtliga statliga myndigheter, oavsett storlek. För att få ett så kvalitativt resultat av uppföljningen som möjligt är varje myndighets svar av

Läs mer

Nuvarande MSBFS 2009:10 Förslag till ny föreskrift Tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 1 första stycket 2 1 andra stycket 3 2 första stycket

Nuvarande MSBFS 2009:10 Förslag till ny föreskrift Tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 1 första stycket 2 1 andra stycket 3 2 första stycket 15-12-07 1/6 Tillämpningsområde 1 Denna författning innehåller bestämmelser om myndigheternas arbete med informationssäkerhet och deras tillämpning av standarder i sådant arbete. 2 Författningen gäller

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 11 mars 2016 Myndigheten

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting LS 1112-1733 Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting 2013-02-01 Beslutad av landstingsfullmäktige 2013-03-19 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål... 4 3 Omfattning... 4 4

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 8 januari 2010 Myndigheten

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Anna Asp, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 30 oktober 2018 Myndigheten

Läs mer

En bild av kommunernas informationssäkerhetsarbete 2015

En bild av kommunernas informationssäkerhetsarbete 2015 En bild av kommunernas informationssäkerhetsarbete 2015 En bild av kommunernas informationssäkerhetsarbete 2015 En bild av kommunernas informations säkerhetsarbete 2015 Myndigheten för samhällsskydd och

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Umeå universitet

Informationssäkerhetspolicy för Umeå universitet Sid 1 (7) Informationssäkerhetspolicy för Umeå universitet Sid 2 (7) Inledning Denna policy utgör grunden i universitetets ledningssystem för informationssäkerhet (LIS) och beskriver Umeå universitets

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Mål... 4 Omfattning... 4 Innebörd... 4 Ansvar... 6 Uppföljning och revidering... 7 LS 1112-1733 Beslutad

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 KS 2017/147 2017.2189 2017-06-29 Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 Dokumentet gäller för: Ystads kommuns nämnder, kommunala bolag och kommunala förbund Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01-tillsvidare

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun Denna informationssäkerhetspolicy anger hur Ånge kommun arbetar med informationssäkerhet och uttrycker kommunens stöd för

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010. Revisionsrapport Mälardalens högskola Box 883 721 23 Västerås Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0735 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010 Riksrevisionen

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice 2010. Revisionsrapport Verket för högskoleservice Box 24070 104 50 Stockholm Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0738 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice

Läs mer

myndigheter En andra granskning av informationssäkerhet i staten RiR 2016:8 Informationssäkerhetsarbete

myndigheter En andra granskning av informationssäkerhet i staten RiR 2016:8 Informationssäkerhetsarbete BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31-2014-1526 Bilaga 5. Enkät till Affärsverket svenska kraftnät, Bolagsverket, Lantmäteriet, Post- och telestyrelsen, Sjöfartsverket samt Statens tjänstepensionsverk

Läs mer

Riktlinje för informationssäkerhet i Skövde kommun motsvarar Informationssäkerhetspolicy enligt BITS såsom Myndigheten för samhällsskydd och

Riktlinje för informationssäkerhet i Skövde kommun motsvarar Informationssäkerhetspolicy enligt BITS såsom Myndigheten för samhällsskydd och Riktlinje för informationssäkerhet i Skövde kommun motsvarar Informationssäkerhetspolicy enligt BITS såsom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver. I dokumentet kommer fortsättningsvis

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om it-system, informationssäkerhet och insättningssystem;

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260 Ansvarig: Kanslichef Gäller från och med: 2018-07-19 Uppföljning / revidering ska senast ske: 2019-07-19 Beslutad av kommunfullmäktige 2018-06-20, 60 Innehållsförteckning

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0)

Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0) Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr:0036/13 Kommunalförbundet ITSAM, Storgatan 36A, 590 36

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy Tyresö kommun 2014-03-06 Innehållsförteckning 1 Mål för informationssäkerhetsarbetet... 3 2 Policyns syfte... 3 3 Grundprinciper... 4 4 Generella krav... 4 4.1 Kommunens informationstillgångar...

Läs mer

Policy för informationssäkerhet

Policy för informationssäkerhet 30 Policy för informationssäkerhet Publicerad: Beslutsfattare: Lotten Glans Handläggare: Malin Styrman Beslutsdatum: Giltighetstid: Tillsvidare Sammanfattning: Informationssäkerhetspolicyn sammanfattar

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260

Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260 Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260 Innehållsförteckning Antagen av kommunfullmäktige den [månad_år] Informationssäkerhetspolicy...22 Ändringar införda till och med KF, [nr/år] Inledning och bakgrund...22

Läs mer

Verket för förvaltningsutvecklings författningssamling ISSN 1654-0832 Utgivare: Lena Jönsson, Verva, Box 214, 101 24 Stockholm

Verket för förvaltningsutvecklings författningssamling ISSN 1654-0832 Utgivare: Lena Jönsson, Verva, Box 214, 101 24 Stockholm Verket för förvaltningsutvecklings författningssamling ISSN 1654-0832 Utgivare: Lena Jönsson, Verva, Box 214, 101 24 Stockholm Vervas allmänna råd till föreskrift om statliga myndigheters arbete med säkert

Läs mer

1(6) Informationssäkerhetspolicy. Styrdokument

1(6) Informationssäkerhetspolicy. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2017-05-17 73 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 1.1 Begreppsförklaring...4

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy 2006-09-07 Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2006-09-28, 140 Innehåll 1 INLEDNING...3 2 MÅL FÖR INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET...4 2.1 LÅNGSIKTIGA MÅL...4 2.2 ÅRLIGA MÅL...4 3 ORGANISATION,

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Revidering av. informationssäkerhetspolicy TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen KS/2019:63

TJÄNSTESKRIVELSE. Revidering av. informationssäkerhetspolicy TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen KS/2019:63 TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-14 Kommunstyrelsen Richard Buske Tf säkerhetschef Telefon 08 555 010 22 richard.buske@nykvarn.se informationssäkerhetspolicy KS/2019:63 Förvaltningens förslag till beslut Revidering

Läs mer

Bilaga 2 - Ansvarsbeskrivningar Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet

Bilaga 2 - Ansvarsbeskrivningar Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet Bilaga 2 - Ansvarsbeskrivningar Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet Dnr 1-516/2013 (ersätter Dnr 6255-2012-060) Gäller från och med Informationsklass: K1R2T1 Bilaga 2. Ansvarsbeskrivningar

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Antagen av kommunfullmäktige , 57

Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Antagen av kommunfullmäktige , 57 1 (5) Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-07, 57 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun Verksamhetsstöd

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om informationssäkerhet, it-verksamhet och insättningssystem;

Läs mer

Konsekvensutredning rörande reviderade föreskrifter och allmänna råd om statliga myndigheters informationssäkerhet

Konsekvensutredning rörande reviderade föreskrifter och allmänna råd om statliga myndigheters informationssäkerhet Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (14) Datum 2015-06-22 Diarienr 2014-6391 Helena Andersson Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Verksamheten för samhällets

Läs mer

Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret

Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige 2009-04-23 57 1. Allmänt... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Begreppet informationssäkerhet

Läs mer

Informationssäkerhet en förutsättning för effektiv digitalisering. Moderator: William Linnefell, Ekonomistyrningsverket

Informationssäkerhet en förutsättning för effektiv digitalisering. Moderator: William Linnefell, Ekonomistyrningsverket Informationssäkerhet en förutsättning för effektiv digitalisering Moderator: William Linnefell, Ekonomistyrningsverket Informationssäkerhet en utmaning eller ett stöd i digitaliseringsarbetet? ESV-dagen

Läs mer

Administrativ säkerhet

Administrativ säkerhet Administrativ säkerhet 1DV425 Nätverkssäkerhet Dagens Agenda Informationshantering Hur vi handhar vår information Varför vi bör klassificera information Riskanalys Förarbete till ett säkerhetstänkande

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Konsthögskolan 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Konsthögskolan 2010. Revisionsrapport Kungl. Konsthögskolan Box 163 65 103 26 Stockholm Datum Dnr 2011-03-09 32-2010-0732 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Konsthögskolan 2010

Läs mer

ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) Kommunkansliet Antagen av Kommunfullmäktige 2009-02-04, 14 Dnr ks 09/20. Innehållsförteckning

ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) Kommunkansliet Antagen av Kommunfullmäktige 2009-02-04, 14 Dnr ks 09/20. Innehållsförteckning ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY Innehållsförteckning Sida 1.1 Informationssäkerhet 1 1.2 Skyddsområden 1 1.3 Övergripande mål 2 1.4 Årliga mål 2 1.5 Organisation

Läs mer

DNR: KS2016/918/01. Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/ (1) Kommunstyrelsen

DNR: KS2016/918/01. Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/ (1) Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2016/918/01 2018-03-07 1 (1) Kommunstyrelsen Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Förslag till beslut Förslaget till Informationssäkerhetspolicy för

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern. Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad

Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern. Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern Beslutad av kommunfullmäktige 2012-12-18 238, reviderad 2017-09-19 153 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern

Läs mer

Riktlinjer avseende Informationssäkerheten för Götene, Lidköping och Skara kommuner

Riktlinjer avseende Informationssäkerheten för Götene, Lidköping och Skara kommuner Riktlinjer avseende Informationssäkerheten Sida 1 Riktlinjer avseende Informationssäkerheten för Götene, Lidköping och Skara kommuner Informationssäkerhet är en del i kommunernas lednings- och kvalitetsprocess

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2013-09-30 151 2013-10-01 2013/320 RIKTLINJER FÖR INFORMATIONSSÄKERHET Riktlinjer för informationssäkerhet

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Informationssäkerheten i Sveriges kommuner En fördjupad analys med rekommendationer Robert Lundberg och Christina Goede, MSB Bakgrund Regeringsuppdrag till MSB 2015; hur arbetar Sveriges kommuner med informationssäkerhet?

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy. Linköpings kommun

Informationssäkerhetspolicy. Linköpings kommun Informationssäkerhetspolicy Linköpings kommun Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2016-08-30 291 Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Sekretess: Öppen Diarienummer: Ks 2016-481

Läs mer

Svar på revisionsskrivelse informationssäkerhet

Svar på revisionsskrivelse informationssäkerhet TJÄNSTEUTLÅTANDE Personalavdelningen Dnr KS/2014:280-007 2015-03-03 1/3 KS 10:1 Handläggare Annica Strandberg Tel. 0152-291 63 Kommunrevisionen Svar på revisionsskrivelse informationssäkerhet Förslag till

Läs mer

2012-12-12 Dnr 074-11-19

2012-12-12 Dnr 074-11-19 HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 2012-12-12 Dnr 074-11-19 Regler för informationssäkerhet Regler för informationssäkerhet är beslutade av enhetschefen för i enlighet med Högskolans säkerhetspolicy (dnr 288-11-101)

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET I GÖTEBORGS STAD Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs

Läs mer

Program för informationssäkerhet 2008:490. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning

Program för informationssäkerhet 2008:490. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för informationssäkerhet 2008:490 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för informationssäkerhet Fastställt av kommunfullmäktige 2008-10-02 302 komplettering gjord

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet Revisionsrapport Karolinska institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2011-02-01 32-2010-0715 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet 2010 Riksrevisionen

Läs mer

Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13

Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Människors liv och hälsa samt landstingets samhällsviktiga verksamhet skall värnas. Ingen, eller inget, skall skadas av sådant som

Läs mer

Koncernkontoret Enheten för säkerhet och intern miljöledning

Koncernkontoret Enheten för säkerhet och intern miljöledning Koncernkontoret Enheten för säkerhet och intern miljöledning Johan Reuterhäll Informationssäkerhetschef johan.reuterhall@skane.se RIKTLINJER Datum: 2017-12-07 Dnr: 1604263 1 (8) Riktlinjer för informationssäkerhet

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd och kommentarer om krav på informationssäkerhet.

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd och kommentarer om krav på informationssäkerhet. Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd och kommentarer om krav på informationssäkerhet. Följande allmänna råd ansluter till förordningen (2006:942) om krisberedskap och

Läs mer

I Central förvaltning Administrativ enhet

I Central förvaltning Administrativ enhet ., Landstinget II DALARNA I Central förvaltning Administrativ enhet ~llaga LS 117,4 BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Datum 2013-11-04 Sida 1 (3) Dnr LD13/02242 Uppdnr 652 2013-10-21 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Kommunstyrelsens förslag till antagande av reviderad informationssäkerhetspolicy Ärende 11 KS 2017/336

Kommunstyrelsens förslag till antagande av reviderad informationssäkerhetspolicy Ärende 11 KS 2017/336 Kommunstyrelsens förslag till antagande av reviderad informationssäkerhetspolicy Ärende 11 KS 2017/336 Sida 151 av 282 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-03-26 Dnr: KS 2017/336 Kommunfullmäktige Revidering av

Läs mer

2009-05-04. Informationssäkerhetspolicy

2009-05-04. Informationssäkerhetspolicy 2009-05-04 Informationssäkerhetspolicy 2 1 POLICYNS ROLL I INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET... 3 2 ALLMÄNT OM INFORMATIONSSÄKERHET... 3 3 MÅL... 4 4 ORGANISATION, ROLLER OCH ANSVAR... 4 4.1 ÖVERGRIPANDE ANSVAR...5

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-04-23 149 Dnr 2017/13 100 2018-03-09 1(5) Kommunledningsförvaltningen Håkan Helgesson 0476-550 Hakan.helgesson@almhult.se Policy 2018-03-09 2(5) Innehåll Om dokumentet...

Läs mer

Stöd för arbetet med regleringsbrevsuppdrag Informationssäkerhet i RSA

Stöd för arbetet med regleringsbrevsuppdrag Informationssäkerhet i RSA Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Stöd 1 (21) Datum 2015-05-13 Diarienr 2015-2625 Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Verksamheten för samhällets informations- och cybersäkerhet

Läs mer

Bilaga till rektorsbeslut RÖ28, (5)

Bilaga till rektorsbeslut RÖ28, (5) Bilaga till rektorsbeslut RÖ28, 2011 1(5) Informationssäkerhetspolicy vid Konstfack 1 Inledning Information är en tillgång som tillsammans med personal, studenter och egendom är avgörande för Konstfack

Läs mer

Policy och strategi för informationssäkerhet

Policy och strategi för informationssäkerhet Styrdokument Dokumenttyp: Policy och strategi Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2014-10-23, 20 Ansvarig: Kanslichefen Revideras: Vart 4:e år eller vid behov Följas upp: Vartannat år Policy

Läs mer

Policy. Policy för informationssäkerhet och personuppgiftshantering i Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 47/2018 FASTSTÄLLD: VERSION: 1

Policy. Policy för informationssäkerhet och personuppgiftshantering i Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 47/2018 FASTSTÄLLD: VERSION: 1 DIARIENUMMER: KS 47/2018 FASTSTÄLLD: 2018-04-10 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tills vidare Fullmäktige Policy Policy för informationssäkerhet och personuppgiftshantering i

Läs mer

Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy 2008-08-29 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Mål för IT-sbäkerhetsarbetet... 2 2.1 Långsiktiga mål... 2 2.2 Årliga mål...

Läs mer

VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT

VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT Sid 2 (7) Innehåll 1. Att upphandla på ett säkert... 3 2. Identifiera krav... 4 3. Samråd vid säkerhetsskyddad upphandling... 6 Sid 3 (7) 1. Att upphandla på

Läs mer

Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering

Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering i Vårgårda kommun Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 208-04- För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig verksamhet: Strategisk

Läs mer

POLICY INFORMATIONSSÄKERHET

POLICY INFORMATIONSSÄKERHET POLICY INFORMATIONSSÄKERHET Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-03-21 56 Bo Jensen Säkerhetsstrateg Policy - Informationssäkerhet Denna policy innehåller Haninge kommuns viljeinriktning och övergripande

Läs mer

Vervas föreskrift om statliga myndigheters arbete med säkert elektroniskt informationsutbyte. Wiggo Öberg, tidigare Verva nu KBM,

Vervas föreskrift om statliga myndigheters arbete med säkert elektroniskt informationsutbyte. Wiggo Öberg, tidigare Verva nu KBM, Vervas föreskrift om statliga myndigheters arbete med säkert elektroniskt informationsutbyte Wiggo Öberg, tidigare Verva nu KBM, 2008-11-19 Vervas regeringsuppdrag Utveckla säkert elektroniskt informationsutbyte

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Dnr UFV 2010/424 Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställda av Universitetsdirektören 2010-03-31 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Underlåtelse 3 4 Definitioner 3

Läs mer

Informationssäkerhet, Linköpings kommun

Informationssäkerhet, Linköpings kommun 1 (6) E-Lin projektet 2013-10-28 Informationssäkerhet, Linköpings kommun Delrapport 2 Innehåll Dokumenthistorik... 3 1. Syfte... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Målgrupp... 3 3. Frågeställningar... 3 4. Undersökning...

Läs mer

Katrineholms kommuns. Informationssäkerhetspo licy. IZatrineholms kommun "- Antagen av kommunfullmäktige , 106

Katrineholms kommuns. Informationssäkerhetspo licy. IZatrineholms kommun - Antagen av kommunfullmäktige , 106 2010-0-0 Kommunstyrelsens handling nr 26120 i O 1 () Vår handläggare Katrineholms kommuns Informationssäkerhetspo licy Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-21, 106 Informationssäkerhet är den del av kommunens

Läs mer

Informationssäkerhet. Riktlinjer. Kommunövergripande. Tills vidare. IT-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 26

Informationssäkerhet. Riktlinjer. Kommunövergripande. Tills vidare. IT-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 26 Informationssäkerhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2012-02-15 av Kommunstyrelsen 26 Senast reviderad 2014-02-12 av Kommunstyrelsen 28 Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Malmö Högskola 2011. Sammanfattning 2012-05-22 32-2011-0688

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Malmö Högskola 2011. Sammanfattning 2012-05-22 32-2011-0688 Revisionsrapport Malmö Högskola 205 06 Malmö Datum Dnr 2012-05-22 32-2011-0688 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Malmö Högskola 2011 Riksrevisionen har som ett led

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 2010. Revisionsrapport Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Box 27711 115 91 Stockholm Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0733 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Musikhögskolan

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 83/05 2005-06-13 Kf 26 1 2009-20-16 ändring Informationssäkerhetspolicy Härjedalens kommuns ramverk för Informationssäkerhetsarbete i enlighet med Krisberedskapsmyndighetens

Läs mer

1 (5) Informationssäkerhetspolicy 2008-10-21. Informationssäkerhetspolicy. Ver 3.0

1 (5) Informationssäkerhetspolicy 2008-10-21. Informationssäkerhetspolicy. Ver 3.0 Informationssäkerhetspolicy 1 (5) 2008-10-21 Informationssäkerhetspolicy Ver 3.0 2 (5) 1 POLICYNS ROLL I INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET... 3 2 ALLMÄNT OM INFORMATIONSSÄKERHET... 3 3 MÅL... 4 4 ORGANISATION,

Läs mer

Nya krav på systematiskt informationssäkerhets arbete

Nya krav på systematiskt informationssäkerhets arbete Nya krav på systematiskt informationssäkerhets arbete Helena Andersson Verksamheten för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet Myndigheten för samhällsskydd och beredskap EU-reglering att

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy 2009-07-15 1 (9) Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige den 2009-10-21, 110 Kommunstyrelseförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Hemsida 462 85 Vänersborg Sundsgatan

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm 2015-09-14 Justitiedepartementet 10333 Stockholm justitiedepartementet.registrator @regeringskansliet.se yttrande över SOU 2015:23 Information- och cybersäkerhet i Sverige Utredningens förslag innebär

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Gymnastik- och idrottshögskolan 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Gymnastik- och idrottshögskolan 2010. Revisionsrapport Gymnastik- och idrottshögskolan Box 5626 114 86 Stockholm Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0728 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Gymnastik- och idrottshögskolan

Läs mer

EDA KOMMUN. nformationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy

EDA KOMMUN. nformationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy EDA KOMMUN nformationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Mål för IT-sbäkerhetsarbetet... 2 2.1 Långsiktiga mål... 2 2.2 Årliga mål... 2 3 Organisation, roller

Läs mer

Dnr UFV 2018/211. Riskhantering. Rutiner för informationssäkerhet. Fastställda av Säkerhetschefen Senast reviderade

Dnr UFV 2018/211. Riskhantering. Rutiner för informationssäkerhet. Fastställda av Säkerhetschefen Senast reviderade Dnr UFV 2018/211 Riskhantering Rutiner för informationssäkerhet Fastställda av Säkerhetschefen 2018-01-29 Senast reviderade 2018-06-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 3 3 Syfte...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-08-15 117 KS 245/18 Upprättande av riktlinjer för informationssäkerhet Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016 Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 013-016 Innehållsförteckning 1 Mål... Syfte... 3 Ansvarsfördelning... 4 Definition... 5 Genomförande och processägare... 3 Dokumentnamn

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Nässjö kommun

Informationssäkerhetspolicy för Nässjö kommun Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2014-11-27 173 Informationssäkerhetspolicy för Nässjö kommun Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Begreppsförklaring... 3 2 Syfte... 4 3 Mål för Informationssäkerhetsarbetet...

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Informationssäkerhetspolicy. 97 Dnr 2016/00447

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Informationssäkerhetspolicy. 97 Dnr 2016/00447 97 Dnr 2016/00447 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 97 Den 2016-12-12 Informationssäkerhetspolicy Kommunfullmäktiges beslut Revidering av informationssäkerhetspolicyn

Läs mer

Regler och instruktioner för verksamheten

Regler och instruktioner för verksamheten Informationssäkerhet Regler och instruktioner för verksamheten Dokumenttyp Regler och instruktioner Dokumentägare Kommungemensam ITsamordning Dokumentnamn Regler och instruktioner för verksamheten Dokumentansvarig

Läs mer

Konsekvensutredning för föreskrift om krav på informationssäkerhet

Konsekvensutredning för föreskrift om krav på informationssäkerhet samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) ROS-ISÄK Helena Andersson helena.andersson@msbmyndigheten.se Konsekvensutredning för föreskrift om krav på informationssäkerhet 1. Beskrivning av problemet och vad

Läs mer

Riktlinjer för informationssäkerhet

Riktlinjer för informationssäkerhet Dnr UFV 2015/322 Riktlinjer för informationssäkerhet Riskhantering av informationssystem Fastställda av Säkerhetschefen 2015-03-06 Senast rev. 2017-02-01 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Definitioner...

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Katrineholms kommun

Informationssäkerhetspolicy för Katrineholms kommun Styrdokument Informationssäkerhetspolicy för Katrineholms kommun Senast reviderad av kommunfullmäktige, 203 2 (10) Beslutshistorik Gäller från 2013-09-16 2015-12-31 2010-08-18 Revision enligt beslut av

Läs mer

Ledningssystem för Informationssäkerhet

Ledningssystem för Informationssäkerhet Dnr 2017/651 Ledningssystem för Informationssäkerhet Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställd av Säkerhetschefen 2016-04-26 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisationens förutsättningar...

Läs mer

Informationssäkerhet är ett medel som bidrar till att uppnå kommunens övergripande mål.

Informationssäkerhet är ett medel som bidrar till att uppnå kommunens övergripande mål. Informationssäkerhetspolicy 2011-2014 1. Bakgrund Detta dokument fastställs av kommunfullmäktige och gäller för all verksamhet inom kommunen. Detta betyder att det inte finns utrymme att besluta om lokala

Läs mer

Verksamhetsrapport. Kommunens säkerhetsarbete 2014

Verksamhetsrapport. Kommunens säkerhetsarbete 2014 Verksamhetsrapport Kommunens säkerhetsarbete 2014 1 1. Inledning...1 2. Säkerhetsgruppens arbete...2 2.1. Skydd mot olyckor...2 2.1.1. Uppföljning och utvärdering handlingsprogram...2 2.1.2. Kampanjer

Läs mer

Strategi för förstärkningsresurser

Strategi för förstärkningsresurser samhällsskydd och beredskap 1 (8) Enheten för samverkan och ledning Jassin Nasr 010-240 53 21 jassin.nasr@msb.se Strategi för förstärkningsresurser Strategidokument samhällsskydd och beredskap 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Kravställning på e-arkiv från informationssäkerhetsperspektiv

Kravställning på e-arkiv från informationssäkerhetsperspektiv Kravställning på e-arkiv från informationssäkerhetsperspektiv Författare: Delprojektgruppen informationssäkerhet Årtal: 2014 Författare: Delprojektgruppen informationssäkerhet Sammanfattning Inom ramen

Läs mer

Policy för informationssäkerhet

Policy för informationssäkerhet .. - T C Q o,.. e Policy för informationssäkerhet Landstingsdirektörens stab augusti 2015 CJiflt LANDSTINGET BLEKINGE Innehållsförteckning Inledning och bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Genomförande...

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

Ledningssystem för Informationssäkerhet

Ledningssystem för Informationssäkerhet Dnr 2017/651 Ledningssystem för Informationssäkerhet Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisationens förutsättningar... 4 3 Ledarskap... 5 4 Planering...

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser;

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser; Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 6 oktober 2010 Myndigheten

Läs mer

Remissvar till Ju2015/2650/SSK, betänkandet SOU 2015:23 Informations- och cybersäkerhet i Sverige Strategi och åtgärder för säker information i staten

Remissvar till Ju2015/2650/SSK, betänkandet SOU 2015:23 Informations- och cybersäkerhet i Sverige Strategi och åtgärder för säker information i staten REMISSVAR Hanteringsklass: Öppen 2015-09-14 1 (6) Dnr 2015/633 Justitiedepartementet Enheten för samordning av samhällets krisberedskap 103 33 Stockholm Kopia: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Remissvar

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd

Läs mer

Regelverk och myndighetsstöd för ökad informationssäkerhet inom dricksvattenförsörjningen (NIS) Anders Östgaard

Regelverk och myndighetsstöd för ökad informationssäkerhet inom dricksvattenförsörjningen (NIS) Anders Östgaard Regelverk och myndighetsstöd för ökad informationssäkerhet inom dricksvattenförsörjningen (NIS) Anders Östgaard Digitalisering Nivå Digitalisering Incidenter Informationssäkerhet $ Tid NIS-direktivet NIS

Läs mer