Lägesredovisning för Kristinebergs slottspark

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lägesredovisning för Kristinebergs slottspark"

Transkript

1 KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NORRA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (10) Handläggare: Leila Massih Telefon: Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande avseende lägesredovisning för Kristinebergs slottspark. 2. Stadsdelsnämnden överlämnar utlåtandet till kommunstyrelsen som underlag för beredning av genomförandeärende till kommunfullmäktige. Karin Norman stadsdelsdirektör Britt Mattsson avdelningschef Sammanfattning På exploateringsnämndens sammanträde den 24 november 2011 kommer genomförandebeslut för förnyelsen av Kristinebergs slottspark att behandlas. Investeringsutgifterna för exploateringsnämnden beräknas överstiga 50 mnkr och ärendet ska därför överlämnas till kommunstyrelsen och stadsledningskontoret för beredning av genomförandebeslut i kommunfullmäktige. Syftet med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande är att ge aktuell information om läget i parkprojektet, ge stadsdelsnämnden möjlighet till yttrande samt ge förvaltningens bedömning av förväntade konsekvenser inom nämndens ansvarsområde avseende park. Exploateringskontorets kalkylerade drift- och underhållskostnader för stadsdelsnämndens ansvarsområden beräknas efter genomförandet uppgå till ca 1 mnkr per år, vilket är en ökning med ca 0,8 mnkr jämfört med dagens nivå. Garantiskötsel medför att det är först efter år 2017 som stadsdelsnämndens driftskostnader påverkas fullt ut. Parkprojektet medför inte några investeringsutgifter för stadsdelsnämnden.

2 SID 2 (10) I samband med förnyelsen av parken planerar stadsdelsförvaltningen två nya förskolor (varav en tillfällig), detaljerat genomförande av dessa hanteras som separata ärenden till stadsdelsnämnden. Utbildningsförvaltningen planerar en ny skola i slottets flyglar. Med anledning av den befolkningsökning som sker på Västra Kungsholmen anser förvaltningen att det är viktigt att nya parker anläggs i området. Upprustningen av Kristinebergs slottspark kommer ge förutsättningar för närområdets barn att kunna leka och vistas i en varierad och trygg miljö. Enligt förvaltningen är det angeläget att genomförandet av parkupprustningarna följer den angivna tidplanen så att de mest omfattande anläggningsarbetena är klara till hösten 2012, då skolan samt en av förskolorna planeras att öppna. Förvaltningen ser med oro på de ökade driftkostnader som förnyelsen av Kristinebergs slottspark medför. För att kunna garantera god skötsel av parken i enlighet med målen i översiktsplanen och vision 2030 förutsätts att stadsdelsnämnden, genom fördelningsnyckeln för stadsmiljö, tilldelas ökad budget motsvarande de tillkommande driftskostnader som parkprojektet medför. För att detta ska ske krävs, enligt förvaltningen och stadsdelsnämndens beslut i augusti 2010, att fördelningsnyckeln ses över. Beslutet överlämnades till kommunstyrelsen för vidare hantering. Hittills har tillkommande parkytors driftkostnader inom stadsdelsområdet inte medfört någon ökning av nämndens driftbudget. Med anledning av de omfattande arbeten som kommer ske i parken och på Nordenflychtsvägen anser förvaltningen att exploateringskontoret bör hålla ett informationsmöte för allmänheten under våren Förvaltningen avser att aktivt verka för att mötet genomförs och att även flera informationsinsatser i parken utförs under anläggningstiden. Bakgrund Stadsutvecklingsområdet Nordvästra Kungsholmen Ett program för Nordvästra Kungsholmen godkändes av stadsbyggnadsnämnden i januari I programmet framgår att området ska omvandlas till en stadsdel med tät innerstadsstruktur med en blandning av arbetsplatser och bostäder. I huvudsak är det stenstadens kvartersformer som enligt programmet för Nordvästra Kungsholmen expanderar västerut. Inom området Nordvästra Kungsholmen pågår nu en omfattande omdaning från tidigare industriområde till bostads- och kontorsområde. Det innebär att ca 5000 lägenheter och kvm lokaler byggs inom Nordvästra Kungsholmen och att befolkningen i stadsdelarna Kristineberg och Stadshagen därmed beräknas att

3 SID 3 (10) tredubblas, från dagens ca 7000 boende till över och från de ca arbetsplatserna till ca Kristinebergs slottspark Kristinebergs slottspark gränsar till Nordenflychtsvägen i väster, Essingeleden i öster, Drottningholmsvägen i söder och Kristinebergs IP i norr. Upprustningen av parken är en väsentlig del av programmet för Västra Kungsholmen och är en viktig länk i Kungsholmens sammanhängande grönområden. I programmet för Västra Kungsholmen anges att Kristinebergs slottspark tillsammans med Kristinebergs strandpark och idrottsanläggningarna ska utvecklas till en mångfunktionell, ny och modern stadsdelspark. Den ska tillgodose behovet av tillgång till god parkmiljö i utbyggnadsområdet och i befintlig bebyggelse, samt stärka och koppla ihop Kungsholmens inre parkstråk med dess sammanhängande strandpromenad runt ön. Verksamheter i parken Genom utbildningsnämnden planeras att Kullskolan, som finns i Kristinebergs slottspark idag, integreras i den nya Kristinebergsskolan. Kristinebergsskolan får sina lokaler i slottets flyglar och planerar att öppna höstterminen Skolan kommer inrymma ca 550 elever. Skolan får en egen skolgård som inrymmer plats för rörelse och lek, men den blir betydligt mindre än idag. Stadsdelsförvaltningen planerar för två nya förskolor (varav en tillfällig). Förskolorna får egna avgränsade gårdar. Detaljerat genomförande av förskolorna hanteras som separata ärenden till stadsdelsnämnden. Sammanlagt kommer ca 700 barn i åldrarna ett till elva år dagligen att vistas i området, där den allmänna parken är sammanlänkande och utgör en gemensam resurs. Noteras bör att även planerna för Krillans Krog och Kristinebergshöjden medför nya förskolor. Ärendet På exploateringsnämndens sammanträde den 24 november 2011 kommer genomförandebeslut för förnyelsen av Kristinebergs slottspark att behandlas. Investeringsutgifterna för exploateringsnämnden beräknas överstiga 50 mnkr och ärendet ska därför överlämnas till kommunstyrelsen och stadsledningskontoret för beredning av genomförandebeslut i kommunfullmäktige. Syftet med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande är att ge aktuell information om läget i parkprojektet, ge stadsdelsnämnden möjlighet till yttrande samt ge förvaltningens bedömning av förväntade konsekvenser inom nämndens ansvarsområde avseende park.

4 SID 4 (10) Program för Kristinebergs slottspark Under 2010/2011 har ett program för parken tagits fram av exploateringskontoret tillsammans med närmast berörda förvaltningar och fastighetsägare. Programmet har syftet att i samklang med kommande detaljplan för Kristinebergs slottspark behandla parkens kommande användning och utveckling samt utgöra ett verktyg för att åstadkomma en helhetssyn gällande grönstruktur, kommunikationer och allmänna funktioner för hela området kring parken. Med utgångspunkt i bl.a. trygghetsåtgärder har ett särskilt program för parkens belysning tagits fram inom ramen för investeringsprojektet. Bild 1: Karta över parkens delar Parkens delar A Skolgården är en funktionell skolgård och samtidigt en viktig del av parkupplevelsen då den är en del av sekvensen slott/parterre/allé. B Lindalléerna är det historiska landskapselement som tillsammans med Äppelparken står för kontinuitet och stark identitet i parken. Lindraderna manifesterar slottet, anger riktningen mot Ulvsundasjön och förstärker dalstråket mellan landformen med smalhusbebyggelsen i väster och Kristinebergshöjden med ekparken i öster. Alléerna utgör ett av de viktigaste stråken i den förnyade parken och bearbetas med markbeläggning av stenmjöl och möblering för att förstärka upplevelsen av den långsträckta gröna arkaden. C Äppelparken. Den historiska strukturen förstärks genom att trädraderna kompletteras och friställs. Befintliga träd vårdas.

5 SID 5 (10) D Engelska parken utökas från den historiska kullen med skolbyggnaden till att omfatta hela slottsparkens sydvästra del. De vackra lövträden friställs i den plana delen genom att buskskiktet gallras, som även ökar tryggheten i parken. E Lekboskéerna. Ett av de största nytillskotten till Kristinebergs slottspark är ett stort område för lek. Lekplatsen ersätter parkeringsplatsen väster om lindalléerna. Redskapslek för barn varvas med sittplatser och rena trädgårdsupplevelser för att bjuda in många åldersgrupper i denna del av parken. Temat med boskéer knyter an till aktivitetsstråket i Kristinebergs strandpark och bildar en sammanhängande serie av parkaktiviteter, idag endast avbrutet av den kvarvarande tennishallen. Redskapsleken kommer utgöras av fantasifulla och skulpturala träfigurer med temat lokal flora och fauna. För att kontrollera säkerheten i de nya lekboskéerna har stadsdelsförvaltningen tillsett att en säkerhetskonsult anlitats för att granska handlingar och genomförande. F Ekbacken mot smalhusbebyggelsen i väster integreras funktionellt och visuellt i parken. Nya ekar planteras för att på sikt ersätta de gamla träden. G Ekparken utgör en av Kristinebergs slottsparks största men idag också minst tillgängliga upplevelser. Befintliga bodar och upplag avetableras och en ny gångväg, en del av promenadslingan i parken, anläggs. En ny generation av ekar planteras mot den blivande gatan över Kristinebergshöjden. Platsen tillgängliggörs genom en serie av bänkar, plattformar och ett utkikstorn som placeras fritt i området. H Idrottsplatsen. I samband med att idrottsplatsen höjs för att ge plats åt en ny bussdepå anordnas nya förråd och funktionsytor mellan läktaren och lindallén. Mitt i lindalléns axel förläggs uppvärmningsytor och funktionsytor utformade som en del av barockaxeln. Vid idrottsplatsens entréportal skapas en hårdgjord förplats som både är infart till idrottsplatsen och en av de viktigaste parkentreéerna. I Det nya parktorget. I parkens nordöstra hörn anläggs ett parktorg ovanpå taket till den nya bussdepån. Parktorget blir både en entré till idrottsplatsen och ekparken, samt till den planerade idrottshallen mellan parken och Essingeleden. Nivåskillnaderna mot ekparken utnyttjas för att dramatisera mötet.

6 SID 6 (10) Bild 2: Karta över parkens funktioner: grön=park, gul=idrott, orange=skola/förskola, blå=bostäder, streckat grönt=område för framtida bebyggelse

7 SID 7 (10) Nordenflychtsvägen breddas och parkering blir parkmark Stockholm parkering hyr idag Stadens mark för ytparkering längs Nordenflychtsvägen. Parkeringen rymmer 94 platser som till största delen används dagtid av personer som arbetar i närområdet. Nattetid är beläggningen låg. Parkeringen sägs upp och ytorna kommer användas dels för breddning av Nordenflychtsvägen, dels till den nya lekboskén (lekpark) och dels till den tillfälliga förskolan. Platser för parkering och angöring tillkommer längs Nordenflychtsvägen, som ersätter de parkeringsplatser som försvinner vid omvandling av parkeringsytor till park. Ombyggnationen av vägen, med tillhörande ledningsarbeten, planeras under första halvåret Förskolor Väster om slottets västra flygel planeras en permanent förskola. Byggnaden får uppföras inom gällande plan. Förskolan byggs så att en framtida konvertering till skollokaler ska vara möjlig, om behovet av förskoleplatser minskar. Längre norrut, mellan Nordenflychtsvägen och lindallén, planeras en tillfällig förskola. Konst i parken I samarbete med Stockholm konst har ett konstprogram tagits fram för parken. Finansiering sker enligt den så kallade 1 % -regeln. Konstbudgeten motsvarar ungefär 1 % av Stadens investeringar i anläggandet av allmän plats i närområdet, där stadsdelsparken ses som en lämplig plats för en samlad satsning på konst. Detaljplan kommer senare Startpromemoria för stadsdelsparken finns sedan Arbetet med detaljplan för slottsparken har sedan dess varit inaktivt under många år. Under framtagandet av parkprogrammet för Kristinebergs slottspark har stadsbyggnadskontoret varit delaktiga, men har valt att vänta med att ta fram en ny detaljplan för parken. Detta på grund av osäkerheter i avgränsningen mellan slottsparken och kommande detaljplan för Kristinebergshöjden. Då fastighetsgränserna nu inte kan justeras efter den nya markanvändningen, behöver avtal upprättas mellan berörda parter för att reglera framförallt driftsfrågor i avvaktan på ny detaljplan och fastighetsbildning. Drift och underhåll avses skötas som om blivande fastighetsgränser redan gäller. Tidplan och genomförande Större delen av arbetena i Kristinebergs slottspark planeras att genomföras innan augusti 2012, då Kristinebergsskolan öppnar. Markarbetena måste samordnas med iordningställande av skolan, intilliggande gatuombyggnader och uppförandet av förskolor i parken.

8 SID 8 (10) Risker och osäkerhetsfaktorer Samordningen mellan flera intilliggande entreprenader kan komma att påverka tiderna för färdigställande. Stor hänsyn måste tas till parkens befintliga och kommande verksamheter. Slottsbyggnaden innehåller bostäder och Kullskolan är öppen under hela byggtiden. I parken finns en mängd ovärderliga träd som måste skyddas från skador under byggtiden. Allt detta begränsar framkomligheten för byggarbetena, vilket i sin tur kan ge påverkan kostnader och tidplan Ekonomiska konsekvenser Exploateringsnämndens investeringsutgifter för projektet har beräknats till 56,1 mnkr i löpande prisnivå. Summan innefattar även fem års skötsel under garantitiden avseende gräs- och planteringsytor, träd, lekutrustning och övrig parkutrustning. Exploateringskontorets kalkylerade drift- och underhållskostnader för stadsdelsnämndens ansvarsområden beräknas efter genomförandet uppgå till ca 1 mnkr per år, vilket är en ökning med ca 0,8 mnkr jämfört med dagens nivå. Garantiskötsel medför att det är först efter år 2017 som stadsdelsnämndens driftskostnader påverkas fullt ut. Under perioden är det renhållning, skötsel av lekytor och snöröjning för ca 0,25 mnkr per år som krävs. Projektet medför inte några investeringsutgifter för stadsdelsnämnden. Driftkalkylen innefattar inte parktorget och ekparken (dvs. område G och I på bild 1). Ärendets beredning Ärendet har beretts av parkmiljögruppen norra innerstaden. Förvaltningens synpunkter och förslag Med anledning av den befolkningsökning som sker på Västra Kungsholmen anser förvaltningen att det är viktigt att nya parker anläggs i området. Förnyelsen av Kristinebergs slottspark är särskilt betydelsefull med tanke på den stora andel barn som kommer vistas där i och med den nya skolan och förskolorna. Upprustningen av Kristinebergs slottspark ger förutsättningar för närområdets barn att kunna leka och vistas i en grön, varierad och trygg miljö. Parken stärker och kopplar ihop Kungsholmens inre parkstråk med dess sammanhängande strandpromenad runt ön. Förvaltningen anser att projektet medför god uppfyllelse av översiktsplanens mål om utveckling av Stockholm som promenadstad. Tidplan och genomförande Enligt förvaltningen är det angeläget att genomförandet av parkupprustningarna följer den angivna tidplanen så att de mest omfattande anläggningsarbetena är klara till hösten 2012, då skolan samt en av förskolorna planeras att öppna. För att

9 SID 9 (10) förvaltningen ska kunna driva förskoleverksamhet i parken krävs att utemiljön är säker och tillåter vistelse utomhus. Driftkonsekvenser Upprustningen och nyanläggningen av Kristinebergs slottspark innebär att ytan parkmark blir större samt att en lekplats tillkommer. Verksamheter med skola och förskolor med totalt 700 barn medför ökat slitage som kräver mer parkskötsel. Förvaltningen ser med oro på de ökade driftkostnader som förnyelsen av Kristinebergs slottspark medför. För att kunna garantera god skötsel av parken i enlighet med målen i översiktsplanen och vision 2030 förutsätts att stadsdelsnämnden, genom fördelningsnyckeln för stadsmiljö, tilldelas ökad budget motsvarande de tillkommande driftskostnader som projektet medför. För att detta ska ske, krävs enligt förvaltningen och stadsdelsnämndens beslut i augusti 2010, att fördelningsnyckeln ses över. Beslutet överlämnades till kommunstyrelsen för vidare hantering. Hittills har tillkommande parkytors driftkostnader inom stadsdelsområdet inte medfört någon ökning av nämndens driftbudget. Enligt förvaltningen medför också en tätare stad högre besökstryck i parkerna och därför är en översyn av fördelningsnyckeln särskilt angelägen. Enligt förvaltningen är en viktig aspekt i planeringen att den nya parken måste vara driftskostnadseffektiv. Förvaltningen har aktivt deltagit i planeringen av parken och bidragit med sin kunskap vad gäller parkskötsel. Förvaltningen har medverkat och ställt krav på hög kvalité på markuppbyggnad och material, med målsättingen om att skapa en långsiktigt hållbar, trygg och robust park som tål ett högt besökstryck. Förvaltningen är positiv till en 5-årig garantitid som omfattar parkskötsel, vilket bidrar till att hålla nere stadsdelsnämndens ökade driftskostnader. Information till allmänheten Med anledning av de omfattande arbeten som kommer ske i parken och på Nordenflychtsvägen anser förvaltningen att exploateringskontoret bör hålla ett informationsmöte för allmänheten under våren Detta är särskilt angeläget då parkupprustningarna föregår detaljplaneförfarandet och att det av den anledningen inte hålls något detaljplanesamråd innan förändringarna i parken genomförs. Förvaltningen avser att aktivt verka för att mötet genomförs och att även andra informationsinsatser i parken utförs under anläggningstiden, t.ex. kan information genom en utställning om parkens historia och dess förändring bli uppskattat bland Kungsholmsborna.

10 SID 10 (10) Bilagor 1. Kristinebergs slottspark Parkprogram, finns att läsa på 2. DNR Stadens modell för fördelning av medel till stadsdelsnämndernas stadsmiljöverksamhet

Upprustning av Kristinebergs slottspark på Kungsholmen Genomförandebeslut

Upprustning av Kristinebergs slottspark på Kungsholmen Genomförandebeslut Utlåtande 2012: RI+V (Dnr 302-2373/2011) Upprustning av Kristinebergs slottspark på Kungsholmen Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Exploateringsnämnden

Läs mer

Slutredovisning av upprustning Kristinebergs slottspark inom fastigheten Kristineberg Slott 4-6 i Kristineberg

Slutredovisning av upprustning Kristinebergs slottspark inom fastigheten Kristineberg Slott 4-6 i Kristineberg Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande E2015-00899 Sida 1 (5) 2015-04-20 Handläggare Monica Almquist 08-508 262 52 Till Exploateringsnämnden 2015-04-22 Slutredovisning av upprustning Kristinebergs slottspark

Läs mer

Genomförandebeslut för ombyggnad av trafikplats Lindhagensgatan på Kungsholmen - remiss från kommunstyrelsen

Genomförandebeslut för ombyggnad av trafikplats Lindhagensgatan på Kungsholmen - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NORRA INNERSTADEN SID 1 (5) 2011-01-21 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 021 Till Kungsholmens stadsdelsförvaltning Genomförandebeslut för

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB Dnr Sida 1 (7) 2014-05-20 Handläggare Per-Eric S. Siljestam 08-508 275 37 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen

Läs mer

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Maria Holdo Telefon: 08-508 33 888 Till Utbildningsnämnd Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Gladan 3 mm i Stadshagen till Balder Sankt Göran AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Gladan 3 mm i Stadshagen till Balder Sankt Göran AB Sida 1 (7) 2015-08-28 Handläggare Monica Almquist 08-508 262 52 Till Exploateringsnämnden 2015-09-24 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Gladan 3 mm i Stadshagen till Balder Sankt Göran AB Förslag

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (5) 2018-10-15 Handläggare Lukas Kvarfordt 08-508 876 09 Till Exploateringsnämnden 2018-11-15 Exploateringsavtal för bostäder inom fastigheterna Masugnen 5 och Masugnen 7 i Ulvsunda industriområde

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-09-15 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-10-16 Exploateringsavtal med försäljning för bostäder inom Kabelverket 7 och 8 samt del av fastigheten Solberga

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2009-09-03 Handläggare: Anders Berg Tfn 08-508 273 16 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER)

Läs mer

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 08.01.01/547/2015 Sida 1 (6) 2015-05-28 IDN 2015-06-16 Handläggare Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 27 639 Till Idrottsnämnden Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Stadshagen

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Stadshagen Handläggare: Mia Levedahl E-post: mia.levedahl@stockholmshem.se Telefon: 08-508 39 214 Tjänsteutlåtande Stockholmshems styrelse 2017-09-07 Ärende nr 6 Sida 1 av 5 2017-08-30 Till Styrelsen för AB Stockholmshem

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-188-1.5.3. SID 1 (5) 2011-03-21 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 021 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen till Skolfastigheter i Stockholm AB.

Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen till Skolfastigheter i Stockholm AB. Lars Fyrvald Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 263 61 lars.fyrvald@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen

Läs mer

Redovisning av förslag till "Vackra Stockholm

Redovisning av förslag till Vackra Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-04-30 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09330 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stadshagen 1:1 på Kungsholmen till Järntorget Bostad AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stadshagen 1:1 på Kungsholmen till Järntorget Bostad AB Dnr Sida 1 (8) 2015-05-08 Handläggare Monica Almquist 08-508 262 52 Till Exploateringsnämnden 2015-06-11 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stadshagen 1:1 på Kungsholmen till Järntorget Bostad

Läs mer

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut).

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut). Andris Rozenbachs Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 270 25 andris.rozenbachs@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-03-14 Markanvisning för bostäder vid kv Glidet till Åke Sundvall

Läs mer

Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut.

Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut. Dnr Sida 1 (6) 2014-02-11 Handläggare Hanna Andersson 08-508 264 57 Till Exploateringsnämnden 2014-03-13 Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut. Förslag till beslut

Läs mer

Uppförande av Kristinebergs strandpaviljong på nordvästra Kungsholmen. Genomförandebeslut

Uppförande av Kristinebergs strandpaviljong på nordvästra Kungsholmen. Genomförandebeslut Bo Helin Utvecklingsavdelningen 08-508 269 53 bo.helin@fsk.stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2009-06-16 Uppförande av Kristinebergs strandpaviljong på nordvästra Kungsholmen. Genomförandebeslut Förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) Handläggare: Helena Hultgren Tfn 08-508 27545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till Vindpropellern AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till Vindpropellern AB DNR 2013-513-01600 Sida 1 (6) 2013-10-22 Handläggare Margareta Catasús 08-508 260 62 Till Exploateringsnämnden 2013-11-14 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr E2018-03826 2019-02-22 Handläggare Helena Lombrink 08-508 266 11 Till Exploateringsnämnden 2019-03-07 Markanvisning för bostäder till Wästbygg Projektutveckling

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd PM 2008:52 RIV (Dnr 322-3817/2006) Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Hemställan

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem. Dnr Sida 1 (7) 2016-05-10 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2016-06-09 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem. Förslag

Läs mer

Förslag till detaljplan Svea Artilleri 2

Förslag till detaljplan Svea Artilleri 2 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-11-26 Handläggare Therese Rosén Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2013-12-17

Läs mer

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf.

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Nils Tunving Ytterstad Telefon: 08-508 269 29 nils.tunving@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-08-21 Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Förslag

Läs mer

Parken Hagdalen i Rågsved-Hagsätra, del av Grönare Stockholm. Genomförandebeslut

Parken Hagdalen i Rågsved-Hagsätra, del av Grönare Stockholm. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2019-01-25 Handläggare Richard Hultman 08-508 26 231 Till Trafiknämnden 2019-03-07 Parken Hagdalen i Rågsved-Hagsätra, del av Grönare Stockholm. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1.

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Kajsa Ek Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 86 kajsa.ek@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-08-29 Överenskommelse om exploatering med tomträtt, för uppförande av moské inom fastigheten

Läs mer

Slutredovisning av utbyggnad för bostäder inom fastigheten Glädjen 13 i Stadshagen med PEAB AB

Slutredovisning av utbyggnad för bostäder inom fastigheten Glädjen 13 i Stadshagen med PEAB AB Dnr Sida 1 (5) 2018-09-26 Handläggare Monica Almquist 08-508 262 52 Till Exploateringsnämnden 2018-10-18 Slutredovisning av utbyggnad för bostäder inom fastigheten Glädjen 13 i Stadshagen med PEAB AB Förslag

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-06-11 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för skol- och idrottsändamål inom fastigheten Medaljongen 3, Långbro 13:1 och Solberga

Läs mer

Genomförandebeslut gällande Stockholm Parkerings nyproduktion av parkeringshus i Hagastaden

Genomförandebeslut gällande Stockholm Parkerings nyproduktion av parkeringshus i Hagastaden Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Sida 1 (6) 2017-08-22 Ärende 9 Handläggare SLK: Ebba Agerman Telefon: 08-508 29 790 Stadshus AB: Peter Dahlberg Telefon: 08-508 29 323 Till Koncernstyrelsen

Läs mer

Nyanläggning av naturlekplats i Svedmyraskogen i Tallkrogen

Nyanläggning av naturlekplats i Svedmyraskogen i Tallkrogen Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-08-28 Handläggare: Jan Ekman 08 508 18 033 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-09-20 Nyanläggning av naturlekplats i Svedmyraskogen i Tallkrogen Genomförandebeslut

Läs mer

INRIKTNINGSBESLUT AVSEENDE BYGGNATION AV EN NY RIDANLÄGGNING I SÄTRA

INRIKTNINGSBESLUT AVSEENDE BYGGNATION AV EN NY RIDANLÄGGNING I SÄTRA IDROTTSFÖRVALTNINGEN PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 125/295/09 SID 1 (6) 2009-03-06 Handläggare: Ulf Sankell Telefon: 08-508 27 919 Till Idrottsnämnden 2009-03-17 Nr 8 INRIKTNINGSBESLUT AVSEENDE

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal Utbildningsförvaltningen Lokalenheten Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 5083341 skola i Årstadal Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden

Läs mer

Parkinvesteringar år

Parkinvesteringar år Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Dnr 3.2./036-2018 Sida 1 (5) 2018-01-15 Handläggare Love Örsan Telefon: 08-50824019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Parkinvesteringar

Läs mer

Markanvisning för kontor inom fastigheten Glädjen 9 i Stadshagen till Akademikerförbundet SSR

Markanvisning för kontor inom fastigheten Glädjen 9 i Stadshagen till Akademikerförbundet SSR Dnr Sida 1 (6) 2015-11-09 Handläggare Monica Almquist 08-508 262 52 Till Exploateringsnämnden 2015-12-10 Markanvisning för kontor inom fastigheten Glädjen 9 i Stadshagen till Akademikerförbundet SSR Förslag

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Inkomna synpunkter i samband med öppet hus i Östberga november 2015 svar på hur synpunkterna har tagits om hand

Inkomna synpunkter i samband med öppet hus i Östberga november 2015 svar på hur synpunkterna har tagits om hand Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för kultur, fritid och demokrati Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.-191/2016 Sida 1 (5) 2016-02-17 Handläggare Åsa Winfridsson Telefon: 08-508 14 152 Till

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till Wallenstam AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till Wallenstam AB. Karl Gylje Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 82 karl.gylje@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2014-03-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn: 08-508 27 519 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Läs mer

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra Avdelningen för förskola och fritid Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (5) 2013-11-25 Handläggare: Iris Birath Telefon: 08 508 18 153 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-12-17 Ny förskola

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Monica Almquist Förslag till beslut SISAB.

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Monica Almquist Förslag till beslut SISAB. Avdelningen för Projektutveckling Dnr Sida 1 (10) 2014-05-20 Handläggare Monica Almquist 08-508 262 52 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stadshagen 1:1 mm

Läs mer

Bostäder inom Racketen 11 i Alvik. Reviderat genomförandebeslut.

Bostäder inom Racketen 11 i Alvik. Reviderat genomförandebeslut. Dnr Sida 1 (5) 2015-03-27 Handläggare Karl-Johan Dufmats 08-508 263 10 Till Exploateringsnämnden 2015-04-13 Bostäder inom Racketen 11 i Alvik. Reviderat genomförandebeslut. Förslag till beslut 1. Exploateringsnämnden

Läs mer

Bostäder m.m. inom Hässelby Strands centrum Reviderat genomförandebeslut

Bostäder m.m. inom Hässelby Strands centrum Reviderat genomförandebeslut Utlåtande 2017: RI (Dnr 123-340/2017) Bostäder m.m. inom Hässelby Strands centrum Reviderat genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Exploateringsnämnden medges

Läs mer

Ändrad detaljplan för fastigheten Lustgården 14 i Stadshagen. Remiss av planförslag.

Ändrad detaljplan för fastigheten Lustgården 14 i Stadshagen. Remiss av planförslag. Kontaktperson Monica Almquist Innerstad Telefon: 08-508 262 52 Monica.almquist@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-03-08 Ändrad detaljplan för fastigheten Lustgården 14 i Stadshagen. Remiss

Läs mer

Överenskommelse om exploatering med försäljning, för bostäder inom fastigheten Stadshagen 1:1 och Kungsholmen 1:3 i Stadshagen med JM AB

Överenskommelse om exploatering med försäljning, för bostäder inom fastigheten Stadshagen 1:1 och Kungsholmen 1:3 i Stadshagen med JM AB Dnr Sida 1 (8) 2018-04-20 Handläggare Monica Almquist 08-508 262 52 Till Exploateringsnämnden 2018-05-24 Överenskommelse om exploatering med försäljning, för bostäder inom fastigheten Stadshagen 1:1 och

Läs mer

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder vid Sunneplan och kv. Dalarö 1 i Farsta Inriktningsbeslut

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder vid Sunneplan och kv. Dalarö 1 i Farsta Inriktningsbeslut Utlåtande 2014: RI (Dnr 023-1241/2014) AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder vid Sunneplan och kv. Dalarö 1 i Farsta Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Nordvästra Kungsholmen Mål och totalekonomi Delgenomförandebeslut för kv Kojan mm

Nordvästra Kungsholmen Mål och totalekonomi Delgenomförandebeslut för kv Kojan mm GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2002-12-17 Handläggare: Peter Jacobsson Region Innerstad Markbyrån Tel: 508 269 06 peter.jacobsson@gfk.stockholm.se Dnr: 01-512-1902 2002-11-28 Till Gatu-

Läs mer

Ny lekplats på sportfältet

Ny lekplats på sportfältet Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-12-27 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09 330 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-02-02

Läs mer

Nordenflychtsvägen och Elersvägen vid Kristinebergs stadsdelspark Reviderat genomförandebeslut

Nordenflychtsvägen och Elersvägen vid Kristinebergs stadsdelspark Reviderat genomförandebeslut Utlåtande 2012:33 RI+V (Dnr 302-2374/2011) Nordenflychtsvägen och Elersvägen vid Kristinebergs stadsdelspark Reviderat genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB)

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) Dnr Sida 1 (6) 2019-03-20 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Kungsholmens stadsdelsförvaltning déãéåë~ãëéêîáåé Handläggare: Christina Lundin Tfn: 508 08 066 qà åëíéìíä í~åçé páçnerfommsjmvjnq aåêpmojrrmjms Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträde 2006-09-13 Behov

Läs mer

Förvärv av fastigheten Stockholm Induktorn 33 i Ulvsunda industriområde Förslag från exploateringsnämnden

Förvärv av fastigheten Stockholm Induktorn 33 i Ulvsunda industriområde Förslag från exploateringsnämnden Utlåtande 2011: RI (Dnr 302-507/2011) Förvärv av fastigheten Stockholm Induktorn 33 i Ulvsunda industriområde Förslag från exploateringsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare Elsafemhundranio KB.

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare Elsafemhundranio KB. Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Emma Nilsson 08-508 264 68 Till Exploateringsnämnden 2015-04-13 Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare

Läs mer

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 12-2013-2.6 SID 1 (6) 2013-01-20 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Flytt av Stockholms Tennishall från Kristinebergs strandpark till Stadshagens idrottsplats

Flytt av Stockholms Tennishall från Kristinebergs strandpark till Stadshagens idrottsplats EXPLOATERINGSKONTORET IDROTTSFÖRVALTNINGEN 2008-01-30 Kontaktperson exploateringskontoret Christina Norén Innerstad Telefon: 08-508 281 12 christina.noren@expl.stockholm.se Kontaktperson idrottsförvaltningen

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Margareta Catasús Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 260 62 margareta.catasus@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-05-19 Markanvisning för radhus inom fastigheten Baslinjen 1 i Skarpnäcks

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden till HSB Bostad AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden till HSB Bostad AB Christopher Pleym Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 265 06 christopher.pleym@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden

Läs mer

Förlängning av entreprenadkontrakt avseende parkskötsel, barmarksrenhållning och vinterväghållning på parkmark

Förlängning av entreprenadkontrakt avseende parkskötsel, barmarksrenhållning och vinterväghållning på parkmark Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Dnr 2016-642-2.2.2. Sida 1 (4) 2016-11-20 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09 330 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Per Wilhelmsson 2008-10-02 Tfn 08-508 27 333 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Hedvig 19 m m i stadsdelen

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv Kristinebergs slott 10, Västra Kungsholmen.

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv Kristinebergs slott 10, Västra Kungsholmen. Styrelseärende ÄRENDE NR 20 DATUM FÖR STYRELSEMÖTET 2016-02-23 DNR 2016/0186-1.2.1 2016-02-23 HANDLÄGGARE Valentina Lind Projektledare Tfn 08-737 22 48 valentina.lind@familjebostader.com Inriktningsbeslut

Läs mer

Markanvisning för industri inom del av fastigheten Älvsjö 1:1 i Rågsved till Itex Rental AB

Markanvisning för industri inom del av fastigheten Älvsjö 1:1 i Rågsved till Itex Rental AB Christopher Pleym Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 265 06 christopher.pleym@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för industri inom del av fastigheten Älvsjö

Läs mer

Upprustning av Sannadalsparken - genomförandeärende

Upprustning av Sannadalsparken - genomförandeärende HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-04-29 Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Utökning av förskolan Årstaberg

Utökning av förskolan Årstaberg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 264-2011-2.6 SID 1 (8) 2011-12-15 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB. Sida 1 (6) 2015-12-18 E2015-03810 Handläggare Kamilla Karlsson 08-508 266 34 Till Exploateringsnämnden 2016-02-04 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Gubbängen 1:1 vid Tisdagsvägen i Hökarängen till Besqab

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Gubbängen 1:1 vid Tisdagsvägen i Hökarängen till Besqab Dnr Sida 1 (7) 2015-08-21 Handläggare Margareta Catasús 08-508 260 62 Till Exploateringsnämnden 2015-09-24 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Gubbängen 1:1 vid Tisdagsvägen i Hökarängen till Besqab

Läs mer

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation i kv. Portklappen 1, Ripsavägen 33, Enskede-Årsta-Vantör

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation i kv. Portklappen 1, Ripsavägen 33, Enskede-Årsta-Vantör Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2018-10-23 Ärende 4.3 DNR: 2018-00572 2018-09-27 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Inriktningsbeslut

Läs mer

Markanvisning för förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten till Skolfastigheter i Stockholm AB.

Markanvisning för förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten till Skolfastigheter i Stockholm AB. Sida 1 (5) 2014-06-13 Handläggare Michaela Jögi 08-508 276 24 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten till Skolfastigheter i Stockholm

Läs mer

SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut

SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut Utlåtande 2014:62 RI+RIV (Dnr 308-294/2014) SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Inriktningen för

Läs mer

Överenskommelse om exploatering med försäljning, för bostäder inom blivande fastigheten Görväln 4 i Årsta med NCC Boende AB

Överenskommelse om exploatering med försäljning, för bostäder inom blivande fastigheten Görväln 4 i Årsta med NCC Boende AB Margareta Catasús Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 260 62 margareta.catasus@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-06-14 Överenskommelse om exploatering med försäljning, för bostäder

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Norra Djurgården 1:37 på Östermalm till AB Abacus Bostad.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Norra Djurgården 1:37 på Östermalm till AB Abacus Bostad. 01550 2012-01-11 DNR E2011-513- Sara Lundén Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 270 54 sara.lunden@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-02-09 Markanvisning för bostäder inom del av

Läs mer

Bostäder m.m. inom fastigheterna Djursätra 1, Djursätra 2 samt del av Sätra 2:1 i Sätra. Reviderat genomförandebeslut

Bostäder m.m. inom fastigheterna Djursätra 1, Djursätra 2 samt del av Sätra 2:1 i Sätra. Reviderat genomförandebeslut Dnr Sida 1 (7) 2016-05-25 Handläggare Emma Nilsson 08-508 264 68 Till Exploateringsnämnden 2016-08-25 Bostäder m.m. inom fastigheterna Djursätra 1, Djursätra 2 samt del av Sätra 2:1 i Sätra. Reviderat

Läs mer

Genomförandebeslut SISAB gällande om-, ny- och tillbyggnad av Fridhemsskolan på Kungsholmen

Genomförandebeslut SISAB gällande om-, ny- och tillbyggnad av Fridhemsskolan på Kungsholmen Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-22 ÄRENDE 7 Handläggare SLK: Katharina Gratschew Telefon: 08-508 29 311 Stadshus AB: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29

Läs mer

Grönare Stockholm Riktlinjer för. planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och. naturområden

Grönare Stockholm Riktlinjer för. planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och. naturområden Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (9) 2016-10-24 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Jan Ekman 08 508 18 033 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-11-15 Grönare Stockholm Riktlinjer

Läs mer

Slutredovisning av utbyggnad för bostäder inom fastigheterna Glädjen 12 och Förtjusningen 1 (Brovakten) på Kungsholmen med Wallenstam AB.

Slutredovisning av utbyggnad för bostäder inom fastigheterna Glädjen 12 och Förtjusningen 1 (Brovakten) på Kungsholmen med Wallenstam AB. Dnr Sida 1 (5) 2014-05-13 Handläggare Eleonor Eklind Forslin 08-508 265 14 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Slutredovisning av utbyggnad för bostäder inom fastigheterna Glädjen 12 och Förtjusningen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

2. Exploateringsnämnden begär att stadsbyggnadsnämnden upprättar detaljplan för området.

2. Exploateringsnämnden begär att stadsbyggnadsnämnden upprättar detaljplan för området. Monica Almquist Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 262 52 monica.almquist@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-08-23 Markanvisning för bostäder och tennishall inom fastigheten Stadshagen

Läs mer

Plansamråd för Packrummet 9 och del av Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen

Plansamråd för Packrummet 9 och del av Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtand Sida 1 (7) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna Savås 08-508 265 27. Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna Savås 08-508 265 27. Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (10) 2014-11-12 Handläggare Anna Savås 08-508 265 27 Till Exploateringsnämnden 2014-12-11 Överenskommelse om exploatering med tomträtt för byggvaruhus inom del av fastigheterna Riksby 1:3 och

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem. Dnr Sida 1 (6) 2017-01-03 Handläggare Olga Holmström 08-508 265 35 Till Exploateringsnämnden 2017-02-02 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem. Förslag

Läs mer

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-13 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2014-01-30

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Krister Schultz. Gunnar Jensen. Larisa Freivalds

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Krister Schultz. Gunnar Jensen. Larisa Freivalds Gerd Comstedt Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 47 gerd.comstedt@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-08-23 Överenskommelse om exploatering med försäljning för bostäder inom

Läs mer

Inriktningsförslag avseende ny skola i Kista Äng

Inriktningsförslag avseende ny skola i Kista Äng Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Dnr 2.6.3-608/2015 Sida 1 (5) 2017-09-15 Handläggare Kristina Tegman Telefon: 08-508 33 905 Till Utbildningsnämnden 2017-10-19

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Prästgårdshagen 1 i Solberga till AB Familjebostäder. Inriktningsbeslut

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Prästgårdshagen 1 i Solberga till AB Familjebostäder. Inriktningsbeslut Tjänsteutlåtande Dnr Dnr E2013-513-01155 Sida 1 (6) 2014-10-20 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-11-13 Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Prästgårdshagen

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Rustmästaren 2 m fl. Bergholmsbacken, i stadsdelen Bagarmossen

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Rustmästaren 2 m fl. Bergholmsbacken, i stadsdelen Bagarmossen Bilaga 2 Tjänsteutlåtande Stockholmshems styrelse 2017-10-12 Ärende nr 8 2017-10-04 Handläggare: Mia Levedahl E-post: mia.levedahl@stockholmshem.se Telefon: 08-508 39 214 Till Styrelsen för AB Stockholmshem

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut Utlåtande 2017:56 RI+RIV (Dnr 112-14/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Program för centrala Bromma. Svar på remiss av programförslag

Program för centrala Bromma. Svar på remiss av programförslag Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) E2015-02231 2016-03-29 Handläggare Hanna Flygt / Niklas Karlsson 08-508 264 65 / 508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2016-04-14 Program

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder m.m. i kv. Kristinebergs slott 10, Kungsholmen

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder m.m. i kv. Kristinebergs slott 10, Kungsholmen Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-04-13 Ärende 7 Handläggare Stadshus AB: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29 758 SLK: Ebba Agerman Telefon: 08-508 29 790 Till

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Monica Almquist Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Monica Almquist Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (8) 2018-11-15 Handläggare Monica Almquist 08-508 262 52 Till Exploateringsnämnden 2018-12-10 Slutredovisning av utbyggnad för bostäder i Hornsbergs Strand (fd Kojan) inom fastigheten Stadshagen

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem Dnr Sida 1 (6) 2016-11-16 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem Förslag

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm AB Dnr Sida 1 (5) 2014-11-28 Handläggare Marie Ekberg 08-508 266 10 Till Exploateringsnämnden 2015-01-29 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm

Läs mer

SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut

SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut Utlåtande 2014: RI+RIV (Dnr 308-296/2014) SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Inriktningen för nybyggnation

Läs mer

Markanvisning för industri inom fastigheterna Flygeleven 3, 4 och 5 i Skarpnäck till Stockholms Rörexpress AB.

Markanvisning för industri inom fastigheterna Flygeleven 3, 4 och 5 i Skarpnäck till Stockholms Rörexpress AB. DNR 2011-513-00005 Margareta Catasús Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 260 62 margareta.catasus@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för industri inom fastigheterna

Läs mer

Ny förskola i Berghus 3, Liljeholmskajen

Ny förskola i Berghus 3, Liljeholmskajen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-11-30 Handläggare Gunnar Ohlsén Telefon: 08-508 22 024 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Genomförandebeslut, AB Svenska Bostäder gällande nyproduktion av bostäder, kv. Björnlandet, Norra Djurgårdsstaden

Genomförandebeslut, AB Svenska Bostäder gällande nyproduktion av bostäder, kv. Björnlandet, Norra Djurgårdsstaden Utlåtande 2014: RI+RV (Dnr 023-1957/2013) Genomförandebeslut, AB Svenska Bostäder gällande nyproduktion av bostäder, kv. Björnlandet, Norra Djurgårdsstaden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer